Verksamhetsberättelse 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2011"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2011

2 Inledning IUC Sjuhärad ägs av industrin och vårt uppdrag är att stärka konkurrenskraften hos Sjuhärads industriföretag. Det gör vi genom att initiera och driva behovsstyrda utvecklingsaktiviteter tillsammans med företagen. Företagen ser oss som en regional samarbetspartner som skapar mötesplatser, driver projekt och utför uppdrag. Vi har ett tydligt industriellt fokus och våra ägare samt kunder har en fabrik! IUC Sjuhärads verksamhet är indelad i tre huvudområden: IUC Sjuhärad ingår i ett nätverk av industriella utvecklingscentra, IUC Sverige. Vi har under 2011 fokuserat på att tydliggöra verksamheten och utbudet gentemot industrin primärt men även mot offentliga aktörer och samarbetspartners. Ett år går fort men visst hinner man med en hel del aktiviteter ändå, något som den här skriften vittnar om. Utan att täcka allt naturligtvis. Mycket gjort ännu mer ogjort. Nu laddar vi för 2012! Jan Harry Joakim

3 Verksamheten 2011 INDUSTRIELLA MÖTESPLATSER NätVerkstan utvecklas och utbudet ökar. Vi har under 2011 startat fyra nya nätverk, två nätverk för arbetsledare och två Lean nätverk. Ett av företagen som är aktiva medlemmar i flera av våra nätverk är Iro AB i Ulricehamn.

4 Träffar och teman i NätVerkstan: Seminarienätet 28 februari med temat CSR Ansvarsfullt företagande. 28 mars med temat Sociala media dagens främsta marknadsföringskanal. 18 april med temat Resiliens i företag. 30 maj med temat Skapa en lärande organisation. 29 augusti med temat Personlig Effektivitet. 26 september med temat Leverantörssamverkan. 31 oktober med temat Lean Produktutveckling. 28 november med temat Affärsutveckling enligt Darwin har vi haft en god uppslutning till våra seminarier med totalt 270 deltagare och genomgående mycket gott betyg i utvärderingarna. Nytt rekord sattes i augusti med 95 deltagare som fick en duvning i personlig effektivitet av Lasse Gustavsson på Dribbla Management. Nätverk Arbetsledning 1 Kick-off för nätverket med temat Arbetsledarrollen på Ellagården. Ledarskap & kommunikation hos Bregmos Reklamgodis i Borgstena. Arbetsrätt & Personal med Galpu, hos Nordiska Etikettbolaget i Borås. Nätverk Arbetsledning 2 Kick-off för nätverket med temat Arbetsledarrollen på Ellagården. Ledarskap & kommunikation med Swerea IVF hos Sveba Dahlen i Fristad. Arbetsrätt & Personal med Galpu, hos Vokes Air i Svenljunga. Nätverk Inköp och Logistik Dubbeltema Fraktupphandling och Affärsjuridik på IUC i Borås med Logistik Control och Gärde Wesslau. Leverantörsbedömning med Pdb Datasystem, hos Primo i Limmared. Materialanskaffning i svåra lägen, hos Emballator i Ulricehamn. Förbättringsarbete i inköpsprocessen hos Ericsson i Borås. Nätverk Kvalitet och Miljö Två träffar med temat Förankring av ledningssystemet i hela företaget, bl.a. med Maersk. Två träffar med temat Strukturerat förbättringsarbete, hos Emballator och Primo.

5 Nätverk Lean Standardisering hos Ascom i Herrljunga. Kunskapsspridning/Best Practice på Volvo Technology i Göteborg. Lean Office hos Ericsson i Borås. Litteraturtips och reflektion på Ellagården i Borås. Nätverk Lean produktion 1 (upp till 100 anställda) Nätverket är nystartat och har haft två träffar under hösten Första samling med intressenter till nätverket. Inspiration och uppstart med planering hos Iro i Ulricehamn. Nätverk Lean produktion 2 (över 100 anställda) Nätverket är nystartat och har haft en träff under hösten Första samling med intressenter till nätverket. Nästa träff med planering sker i början av Nätverk Marknad och Försäljning Affärsjuridik med Gärde Wesslau i Borås. Inspirationsbesök på Gekås i Ullared. Lean Office hos Ericsson i Borås. Miljökommunikation och planering på Ellagården i Borås. Nätverk Produktutveckling Förändringsmotivation i team med Pilot Konsult, på Ellagården i Borås. Produktutvecklingsprocessen på Majblommegården i Tvärred. Maskindirektiv, CE märkning och REACH med SP och Swerea IVF på Ellagården i Borås. Produktutveckling och design med BOID på Annelundsvillan i Borås.

6 Delar av Inköp och Logistik nätverket hos Emballator i Ulricehamn Vi har under slutet av året börjat initiera ett nätverk för Underhåll och ett nätverk för Småföretagare, samt ett CSR-nätverk i samverkan med Proteko. VERKSAMHETSUTVECKLING IUC Sjuhärad har förmåga och verktyg för att identifiera, starta och driva utvecklingsprocesser handfast och konkret. För att säkra detta utvecklingsarbete har IUC tagit fram verktyg samt en sammanhållen arbetsmodell, IUC-processen som är certifierad enligt ISO 9001:2008. Gemensamt för våra projekt är att de är helt eller delvis offentligt finansierade och har små och medelstora företag som målgrupp. Vi arbetar idag mest aktivt inom delområdet Produktion, med lean som grund. Men vi kommer framöver att sträva efter bättre balans mellan de fyra delområdena inom Verksamhetsutveckling. Tanken är att initiera och driva minst ett utvecklingsprogram i vardera området. Oavsett vilket område vi arbetar inom så försöker vi skapa effektskapande samarbeten med andra relevanta aktörer.

7 Ett exempel på delvis offentligt finansierat program inom delområde Produktion är Produktionslyftet. Medverkande företag betalar ca halva kostnaden och staten via tre olika myndigheter resten. Produktionslyftet är en nationell satsning på konkurrenskraftig produktion. IUC Sjuhärad har under 2011 utbildat, tränat och coachat tre företag i Sjuhärad inom programmet. Camfil Farr i Borås, Mastec Components i Dalstorp (och Vaggeryd) och Ulricehamns Betong i Timmele. IUC Sjuhärad anlitats förutom att arbeta med deltagande företag till att stödja metodutveckling i programmet. Se gärna mer på Ett annat uppdrag inom delområde Produktion var Comiflex-projektet.

8 Comiflex Comiflex var ett EU-finansierat projekt som drevs av Sjuhärads kommunalförbund med syfte att höja kompetensen inom behovsstyrda ämnen på 29 företag i Sjuhärad. Projektet avslutades i juni I det här projektet har IUC Sjuhärad arbetat med åtta företag inom området Lean produktion och till viss del ledarskap. Uppdragen inom Comiflex-projektet erhölls genom offentlig upphandling i konkurrens med utbildningsaktörer och konsultfirmor. Företagen är: Almedahl-Kinna Autotube Dooria Iro Ljungsarps Verkstad Ludvig Svensson Precomp Solutions Ulricehamns Betong Ett av företagen som valt att fortsätta sin utveckling tillsammans med IUC Sjuhärad efter projektet är Autotube i Ulricehamn. I samband med utbildning inom t.ex. ordning och reda med 5S-metoden, visualisering, ställtidsreducering etc. har Autotube kommit igång ordentligt med sitt förbättringsarbete.

9 OFFENTLIGA UPPDRAG Ett viktigt sätt för IUC Sjuhärad att skapa industrinytta är att medverka i offentligt finansierade projekt. I regel kan utvecklingsinsatserna växlas upp med hjälp av medel som tillskott till företagens egen insats och mer omfattande arbete kan bedrivas. Offentliga aktörer och finansiärer ser oss som en resurs i större program som har små och medelstora företag som målgrupp. Mycket tack vare vår förankring hos denna grupp i regionen. Vi bistår även Västra Götalandsregionen med att stimulera företag att söka medel till utvecklingsprojekt av olika slag, t.ex. FoU-kort och konsultcheckar. Ett exempel på aktuellt offentligt uppdrag är Industriell Dynamik ( där vi är regional samordnare för Sjuhärad sedan Finansiär är Västra Götalandsregionen. Industriell Dynamik, som utmärktes till Europas bästa innovationsprojekt 2009, har fortsatt att skapa nytta för industrin under Västra götalandsregionen finansierar projektet. Syftet med projektet är att skapa utveckling och tillväxt i företagen genom att stimulera och underlätta kontakter mellan företag och FoU-resurser. I projektet medverkar Industriella utvecklingscentra, Högskolorna och Industriforskningsinstituten i Västra Götaland. IUC Sjuhärad är regional nod och samordnande i Sjuhärad. Företag med upp till 250 anställda erbjuds ett kostnadsfritt besök och inledande rådgivning. Under 2011 har 100 kontakter, 50 företagsbesök och en rad informationsinsatser har lett till att 10 utvecklingsprojekt av olika slag har startats och drivits. Nedan följer ett par goda Industriell Dynamik (ID) exempel under året.

10 Se gärna mer om ID på

11 Ett annat offentligt uppdrag vi har är från Vinnova, som är Sveriges myndighet för innovationer. Här ansvarar vi för att hitta goda idéer ute hos företagen och få dessa minst ett steg vidare genom att dela ut en summa pengar till utvecklingen av idén så att den kan bli till verklig affärsnytta. Innovationscheckar Sveriges innovationsmyndighet Vinnova provar ett nytt sätt att få ut medel till utveckling hos små och medelstora företag i Sverige. IUC Sverige fick i uppdrag att lokalisera ut 20 checkar (á 100 Tkr) i ett pilotprojekt, varav hela 5 stycken landade i Sjuhärad. Företagen som mottagit var sin innovationscheck är: Hagmans Kemi i Fritsla JH Tidbeck i Ljungsarp H Müllers Mekaniska i Borås Sveba Dahlen i Fristad Termoventiler i Marbäck Innovationscheckarna ser ut att skapa effekt och inom IUC Sverige nätverket arbetar vi för att få fler checkar att dela ut under 2012 och framåt.

12 Vi har även under 2011 haft ett uppdrag från Vinnova gällande havsmiljön. Vinnova Havsmiljö På uppdrag av Vinnova har de regionala IUC-bolagen under vintern/våren 2011 identifierat 450 företag i Sverige som arbetar med havsmiljön i någon form samt på ett urval av företagen genomfört en behovsanalys. En rapport finns som en leverans i uppdraget. Grunden till uppdraget härrör sig till Regeringens proposition "En sammanhållen svensk havspolitik. Det här uppdraget är ett typiskt exempel på hur offentliga aktörer kan nyttja IUC-bolagens industriella närvaro och etablerade metoder.

13 Samverkan IUC Sjuhärad har under 2011 arbetat fokuserat med att möta nyckelaktörer med samma målgrupp och övergripande uppdrag. Nedan följer våra främsta partners. Högskolan i Borås Samarbete främst med Ingenjörshögskolan men även diskussioner med CAV. Har under hösten påbörjat en förstudie kring en samverkansform inom Lean mellan högskolan och IUC Sjuhärad. Swerea IVF Som projektägare för Industriell Dynamik och Produktionslyftet är Swerea IVF en nyckelaktör för IUC Sjuhärad. Vi har även ett delägande i varandras organisationer. SP Främst SPs enhet Småföretag är en viktig samarbetspartner med gemensamma intressen av företagsutveckling. SP är delägare i IUC Sjuhärad. Connect Väst Formaliserat samarbete med avtal. Deltagande på varandras aktiviteter som seminarier och acceleratorbrädor. Almi Viktigt komplement till IUCs verksamhet. Delvis samma målgrupp men helt olika erbjudanden. Vi försöker hitta konkreta samarbetsformer, bl.a. genom att bjuda in till varandras aktiviteter. Proteko IUC Sjuhärad initierar i samverkan med Proteko ett nytt nätverk för Sjuhärads företag. CSR, det ansvarsfulla företagandet, är temat för nätverket som startas upp under Näringslivsenheter Kontinuerlig dialog och tips om aktiviteter som vänder sig till små och medelstora företag är exempel på samverkan mellan Sjuhärads näringslivsenheter och IUC Sjuhärad. Företagarna Samverkan inledningsvis kring ett nytt nätverk för småföretagare i regionen.

14 2012 Vår ambition är att skapa ännu större nytta för industriföretagen under 2012 och framåt genom följande aktiviteter. NätVerkstan utvecklas Under 2012 kommer IUC Sjuhärad att starta upp fler nya nätverk, både funktionsnätverk och tematiska nätverk. Bland annat undersöks behov av nätverk inom Underhåll, Småföretagande och TS-standarden. Offentliga uppdrag ökar Industriell Dynamik fortsätter med behovsinhämtning genom företagskontakter, besök och analys. Produktionslyftet fortsätter och vi strävar efter att få in fler Sjuhäradsföretag i programmet. Innovationscheckarnas effekt utreds och vi hoppas på att kunna utöka med fler checkar till företagen i Sjuhärad. Lean Sjuhärad bildas i samverkan med Högskolan i Borås. Lean Sjuhärad är ett arbetsnamn på en ny plattform för lean-utveckling i regionens företag. Rena företagsuppdrag minskar Vi kommer att utföra färre uppdrag åt företag under 2012 och istället växla upp insatsen i offentligt finansierade projekt (helt eller delvis). IUC Sjuhärad går från att vara rena utförare till att vara totalentreprenörer för företagsutveckling i regionen. Vi kommer att hålla vårt industriella operativa fokus, bättre utnyttja vår lokala närvaro och stärka våra värdeskapande nätverk. Häng med oss 2012!

Industriella mötesplatser 2013

Industriella mötesplatser 2013 Industriella mötesplatser 2013 Nätverkstan företagsnätverk och seminarier Genom att vara aktiva i våra nätverk får företag kostnadseffektiv kompetensutveckling genom tillgång till värdefull expertkunskap,

Läs mer

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg Små och Medelstora Företag i Sverige Totalt antal företag i Sverige: cirka 1 miljon. Av dessa tillhör 99% små och medelstora

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

NÄT NÄT NÄT NÄT NÄT NÄT PROGRAM FÖR 2017 NÄT NÄT NÄT NÄT

NÄT NÄT NÄT NÄT NÄT NÄT PROGRAM FÖR 2017 NÄT NÄT NÄT NÄT NÄT VERK STAN PROGRAM FÖR 2017 1 UTBILDNINGAR INNEHÅLLS- FÖRTECKNING: Arbetsledare 4 Inköp & Logistik 5 Kvalitet & Miljö 6 Lean 7 Marknad & försäljning 8 Produktionstekniker 9 Projektledare & produktutveckling

Läs mer

Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432

Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 18 Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432 Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Omställningskontoret+

Omställningskontoret+ Omställningskontoret+ Aktiva insatser för tillväxt och sysselsättning 2012 2014 FINANSIÄRER: Omställningskontoret+ BEFINTLIGT NÄRINGSLIV NYSTARTER & NYETABLERINGAR Almi Almi OK+ OK+ NFC Högskolan Väst

Läs mer

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Finansiering av forskning och utveckling vilka möjligheter för företag? Susanna Kindberg Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Industri 4.0 Ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Industriell Dynamik Göteborg 101026

Industriell Dynamik Göteborg 101026 Industriell Dynamik Göteborg 101026 Projektledning: Swerea IVF www.swereaivf.se Björn Westling +46 31 706 61 69 bjorn.westling@swerea.se Detta är Swerea IVF Vi levererar avancerade forskningsoch konsulttjänster.

Läs mer

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT Industriföretagen står inför stora utmaningar och möjligheter. Tillsammans i Techtank arbetar vi för att möta och ta tillvara dessa. Välkommen att utveckla ditt företags konkurrenskraft med oss. www.techtank.se

Läs mer

Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv. Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare

Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv. Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare Vinst återinvesteras i verksamheten. Våra verksamhetsområden Gymnasieskola Yrkeshögskola

Läs mer

Alla seminarier är förlagda till Textile Fashion Center i Borås kl. 13-16, datum presenteras på hemsidan www.iuc-sjuharad.se.

Alla seminarier är förlagda till Textile Fashion Center i Borås kl. 13-16, datum presenteras på hemsidan www.iuc-sjuharad.se. SEMINARIEKEDJAN 2015 IUC Sjuhärad erbjuder åtta årliga seminarier för inspiration, kompetensutveckling och omvärldsbevakning, som i sin tur bidrar till förbättringsarbetet i den egna verksamheten. Håll

Läs mer

Finansieringsmöjligheter 2017

Finansieringsmöjligheter 2017 Finansieringsmöjligheter 2017 Listan är ej en komplett sammanställning. Den kommer att fyllas på allteftersom nya finansieringsmöjligheter kommer till min kännedom. Stämmer någon in på din idé, behöver

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Nedan och fler erbjudanden finns sökbara på: www.verksamt.se/driva/digitalisera -ditt-foretag/digitalisera-dittindustriforetag-ny

Läs mer

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND Peter Bökmark peter.bokmark@ri.se 27 Mars 2019 Research Institutes of Sweden Material and Production RISE IVF 2 Ägarens uppdrag till RISE Industriforskningsinstituten

Läs mer

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Sammanfattning Sammanfattning av rapporten Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Förord Tillväxtverket arbetar

Läs mer

Hur finansierar jag min idé?

Hur finansierar jag min idé? Hur finansierar jag min idé? Heléne Öhrvall, Innovationsansvarig Almis vision Vår vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Almi Västs uppdrag är att stötta

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Industriell livskraft. i Fyrbodal

Industriell livskraft. i Fyrbodal Industriell livskraft i Fyrbodal IUC Väst en partner för industriell utveckling Industriföretagen i Sverige utgör en stor del av landets tillväxt och sysselsätter idag över en halv miljon svenskar. Branschen

Läs mer

IUC Sverige det operativa innovationsnätverket

IUC Sverige det operativa innovationsnätverket IUC Sverige det operativa innovationsnätverket IUC är ett fungerande innovationsnätverk för utveckling IUC Sverige bidrar tillsammans med kompletterande regionala och nationella organisationer till att

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås

Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås Vad kan praktiker lära av forskningen? Mikael Samuelsson Centrum för Entreprenörskap och Affärsdesign Högskolan i Borås Agenda Presentation Praktiker Entreprenörskap Forskning i Sverige vad vet vi nu?

Läs mer

Produktionslyftet. med Lean som grund stöder vi Sveriges företag!

Produktionslyftet. med Lean som grund stöder vi Sveriges företag! Bild från Johpomek AB Bild från Scana Steel Booforge AB Produktionslyftet med Lean som grund stöder vi Sveriges företag! Finansiärer Intressenter Målsättning Stärkt produktionskompetens, effektivare produktion

Läs mer

Projektplan Industriell Dynamik

Projektplan Industriell Dynamik Projektplan Industriell Dynamik Innehåll 1. Information om projektet... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Avgränsning och utveckling... 2 1.3 Projektets syfte... 3 1.4 Projekt tid... 3 2. Projektets mål... 4 2.1

Läs mer

Är du intresserad av en bra affär?

Är du intresserad av en bra affär? Är du intresserad av en bra affär? IUC i Kalmar län erbjuder coachning inom strategiarbete för produktionsutveckling och affärsutveckling med fokus på produkter och marknader. Strategier för hållbar tillväxt

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

INDUSTRIELLA UTVECKLINGSCENTRA IUC SYD MEDLEMS- ERBJUDANDE IUC SYD 2019

INDUSTRIELLA UTVECKLINGSCENTRA IUC SYD MEDLEMS- ERBJUDANDE IUC SYD 2019 INDUSTRIELLA UTVECKLINGSCENTRA IUC SYD MEDLEMS- ERBJUDANDE IUC SYD 2019 1 VÄRDET AV ATT VARA MEDLEM Vill du kontinuerligt få ny kunskap, få tillgång till den forskning som är relevant för ditt företag?

Läs mer

När idéer ska utvecklas och företag ska växa

När idéer ska utvecklas och företag ska växa När idéer ska utvecklas och företag ska växa Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och Almis vision är att skapa företag att utvecklas möjligheter för alla bärkraftiga idéer

Läs mer

Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010

Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010 Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010 Inledning Inför varje styrgruppsmöte så har vi i projektet för avsikt att i förväg sända ut en kort

Läs mer

Nätverkstan 2016 PROGRAM FÖR 2016 ÅRS NÄTVERK

Nätverkstan 2016 PROGRAM FÖR 2016 ÅRS NÄTVERK Nätverkstan 2016 PROGRAM FÖR 2016 ÅRS NÄTVERK Joakim Thureson PROJEKTLEDARE INDUSTRIELLA MÖTESPLATSER IUC SJUHÄRAD 0705-08 99 66 JOAKIM.THURESON@IUC-SJUHARAD.SE Innehållsförteckning Nätverkstan 2016 Inköp

Läs mer

IUC Kalmar län. IUC Kalmar län verkar för näringslivets utveckling och ökad konkurrenskraft.

IUC Kalmar län. IUC Kalmar län verkar för näringslivets utveckling och ökad konkurrenskraft. IUC Kalmar län IUC Kalmar län verkar för näringslivets utveckling och ökad konkurrenskraft. Vårt syfte är att bidra näringslivet i regionen till att utveckla konkurrenskraften, höja innovation-, teknik-

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon 072-516 38 04 fisnik.nepola@almi.se Om Almi Uppdrag att utveckla och finansiera små och medelstora företag och därigenom bidra till hållbar tillväxt.

Läs mer

Industriella mötesplatser 2014

Industriella mötesplatser 2014 Industriella mötesplatser 2014 Nätverkstan I IUC Sjuhärads nio funktionsnätverk får aktiva företag tillgång till värdefull expertkunskap, nya perspektiv och unika, samlade erfarenheter. Egna frågor välkomnas,

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Bengt Wälivaara, Verksamhetsledare Compraser Labs. Swerea SICOMP AB, Linköping, bengt.walivaara@swerea.se

Bengt Wälivaara, Verksamhetsledare Compraser Labs. Swerea SICOMP AB, Linköping, bengt.walivaara@swerea.se Finansiering, nätverk och kompetensutveckling Bengt Wälivaara, Verksamhetsledare Compraser Labs Swerea SICOMP AB, Linköping, bengt.walivaara@swerea.se NRIA Flyg 2013 rekommenderar Sverige att ta fyra steg

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling Stöd inom livsmedelsexport - RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling 2019-02-01 RISE ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige Ett kraftfullt forskningsinstitut

Läs mer

Inbjudan att lämna anbud i upphandling för ID-konsult inom EUprojekt STIVI, IUC / Stål & Verkstad

Inbjudan att lämna anbud i upphandling för ID-konsult inom EUprojekt STIVI, IUC / Stål & Verkstad Karlstad 2017-07-07 Upphandling Inbjudan att lämna anbud i upphandling för ID-konsult inom EUprojekt STIVI, IUC / Stål & Verkstad Projektet Steg för innovation i värmländsk industri (STIVI) IUC / Stål

Läs mer

Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige

Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige Lägesrapport 2008 Agneta Dreber 081124 2005 2006 2007 2008 Industriforskningsinstitut Teknikcollege Ingenjörsutbildning Dialog

Läs mer

En nationell satsning för att lyfta svensk produktion

En nationell satsning för att lyfta svensk produktion med Lean som grund stödjer vi Sveriges företag En nationell satsning för att lyfta svensk produktion Finansiär (Under tidigare etapper) Partnters Nätverk Intressenter Forskare, lokala näringslivsorgan,

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket 2017-08-31 Tematiskt mål 1 Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation Programmet har en tydlig koppling till tillväxtstrategin

Läs mer

Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta SP på 5 min

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Kompetensplattform Västra Götaland/Sjuhärad

Kompetensplattform Västra Götaland/Sjuhärad 1 Kompetensplattform Västra Götaland/Sjuhärad Kompetensbehov i Plastindustriföretag i Sjuhärad ett pilotprojekt i samarbete mellan Sjuhärads Kommunalförbund och IUC Sjuhärad (Bilder nedan från från PRIMO

Läs mer

Drift- och Underhållsdagen Göteborg 26 oktober -16

Drift- och Underhållsdagen Göteborg 26 oktober -16 Drift- och Underhållsdagen Göteborg 26 oktober -16 Varför Underhåll på Innovatum? Erkki Persson: Erkki Persson ville satsa på underhållets utveckling. Gick till Innovatum med sina projektideer Entreprenör

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Jönköpings län 87 svar. Juni 2018

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Jönköpings län 87 svar. Juni 2018 Almi Företagspartner Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag Jönköpings län 87 svar Juni 2018 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Resultat 5 Företagets tillväxt 6 Innovationer 20 Finansiering

Läs mer

Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under december 2014

Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under december 2014 Analys och uppföljning Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under december 2014 Sammanställning av förväntat utfall och utfall av de projekt som har slutredovisats under

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Programutbud MITC. i samarbete med

Programutbud MITC. i samarbete med Programutbud MITC i samarbete med Programutbud MITC Tillväxtmotorn Tillväxtmotorn Kvinna i Industrin DIGIFUTURE Produktionslyftet Startprogram DIGILEAN Produktionslyftet fördjupningsprogram Längre upp

Läs mer

Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen

Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen Koncernstab Regionalutveckling 29 augusti, 2017 Industriell Dynamik Finansieringserbjudanden -Västra Götalandsregionen Såddfinansiering Konsultcheckar

Läs mer

DTM När Google inte räcker till. Välkomna till Diplomerade Teknikmäklare DTM. September 2010

DTM När Google inte räcker till. Välkomna till Diplomerade Teknikmäklare DTM. September 2010 DTM När Google inte räcker till. Välkomna till Diplomerade Teknikmäklare DTM September 2010 Teknikmäklarna - DTM DTM skapar ökad lönsamhet och tillväxt för företagen via en snabb mäkling av resurser i

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

KAMPEN MOT ENTROPIN DE FRAMTIDA UTMANINGARNA RÖSTER OM IUC. VÄRLDENS BÄSTA INDUSTRI Ett magasin med insikter och inspiration från IUC Västerbotten.

KAMPEN MOT ENTROPIN DE FRAMTIDA UTMANINGARNA RÖSTER OM IUC. VÄRLDENS BÄSTA INDUSTRI Ett magasin med insikter och inspiration från IUC Västerbotten. KAMPEN MOT ENTROPIN RÖSTER OM IUC DE FRAMTIDA UTMANINGARNA VÄRLDENS BÄSTA INDUSTRI Ett magasin med insikter och inspiration från IUC Västerbotten. IUC VÄSTERBOTTEN EN KATALYSATOR FÖR TILLVÄXT IUC Västerbotten

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Vårt gemensamma mål är att vi tillsammans skall vara en kompetent resurs för alla företag, och vi ser sammanslagningen som ett viktigt strategiskt steg för

Läs mer

Exempel på övriga program

Exempel på övriga program Exempel på övriga program Tillväxtverket underlättar företagande 1 Produktutveckling i små företag av varor och tjänster Ett program för att skapa affärsnytta och höja konkurrenskraften. Kontaktperson

Läs mer

Internationaliseringsguiden

Internationaliseringsguiden Utveckla ditt företag internationellt Internationaliseringsguiden Innehållsförteckning Internationell rådgivning och tjänster Business Sweden Business Region Göteborg/Enterprise Europe Network Connect

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter Västra Götalandsregionens regiongemensamma Chefsutvecklingskarta Målgrupp Förvaltningschef Områdeschef Chef över chef 1:a linjens chef Stabschef P r o Västra Götalandsregionens introduktionsprogam Kvalificerat

Läs mer

Det svenska huset. Generell modell av. XPS (X Production System) MERA-programmet SwePS-projektet. www.leanresan.se

Det svenska huset. Generell modell av. XPS (X Production System) MERA-programmet SwePS-projektet. www.leanresan.se Det svenska huset Generell modell av produktionssystemet XPS (X Production System) Det svenska huset Leanresans generella modell XPS (XPS = X Production System) I se och i LeanNavigatorn () finns en generell

Läs mer

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Klimatstrategi för r Västra V GötalandG Sex fokusområden 1. Effektiv energianvändning ndning i bostäder och lokaler 2. Effektiva godstransporter - grön

Läs mer

Innovationssluss Norr

Innovationssluss Norr Innovationssluss Norr Workshop Kommersialisering av innovationer sker i företagen Anders Högström Magnus Wiklund IUC Norrbotten IUC Västerbotten Innehåll Inledning Innovations- och kommersialiseringsprocessen

Läs mer

Samhällsanalys Västra Götalandsregionen Miljömiljonen Bilaga till uppföljning delregionala tillväxtmedel

Samhällsanalys Västra Götalandsregionen Miljömiljonen Bilaga till uppföljning delregionala tillväxtmedel Samhällsanalys Västra Götalandsregionen 2018-03-23 Miljömiljonen 2017 Bilaga till uppföljning delregionala tillväxtmedel 2 Bilaga 3 Sammanfattande beskrivning 2017 års beviljade delregionala insatser Nedan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN TECHTANK TECHTANK.SE

VERKSAMHETSPLAN TECHTANK TECHTANK.SE VERKSAMHETSPLAN TECHTANK 2017 TECHTANK.SE 1 INLEDNING...4 VERKSAMHET 2017...4 KLUSTERUTVECKLING & MARKNADSFÖRING...5 AFFÄRSUTVECKLING & TILLVÄXT...6 TEKNIKUTVECKLING & INNOVATION...7 KOMPETENSUTVECKLING

Läs mer

Statliga medel till forskning och utveckling 2012

Statliga medel till forskning och utveckling 2012 Innehåll 1. Statens satsningar 2. Den nationella innovationsstrategin 3. VINNOVAs agenda-initiativ 4. Utlysning från VINNOVA och Energimyndigheten 5. Bakgrund till vårt SIO-program 6. Diskussionspunkter

Läs mer

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag utvecklar småskaliga livsmedelsföretag Europeiska regionala utvecklingsfonden 450 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning i Västsverige. Programmet omfattar Västra Götalands och Hallands län Det

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kvinnliga företagares intresse för kraft

Kvinnliga företagares intresse för kraft Tellas Consulting Kvinnliga företagares intresse för kraft 2 fokusgrupper med kvinnliga småföretagare på temadagen om kraft 2002-03-20 Upplägg: Rapport: Marianne Sökjer-Petersen, Kirsti Tellas Kirsti Tellas

Läs mer

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Ansökningsperioden pågår 2 maj - 15 juli 2012.

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Ansökningsperioden pågår 2 maj - 15 juli 2012. Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Är du ägare eller delägare i ett företag i Skåne med ca 10-50 anställda, och dessutom kvinna? I så fall är du en av de företagare som

Läs mer

NÄRINGSLIVETS NÄTVERK FÖR KLIMATEFFEKTIV AFFÄRSUTVECKLING Hösten PROGRAM

NÄRINGSLIVETS NÄTVERK FÖR KLIMATEFFEKTIV AFFÄRSUTVECKLING  Hösten PROGRAM NÄRINGSLIVETS NÄTVERK FÖR KLIMATEFFEKTIV AFFÄRSUTVECKLING www.emcsverige.se Hösten 2017 PROGRAM AUGUSTI Testmiljöer 24 AUGUSTI Invigning av demoväggen i Plönninge som syftar till att långtidstesta träfasadtillämpningar

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg

Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg Regionutvecklingsnämndens beslut i korthet Vänersborg 2015-03-17 Projektbeslut från regionutvecklingsnämndens sammanträde 17 mars Regionutvecklingsnämnden medfinansierar satsningar för att främja tillväxt

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer

SAMVERKAN KTP DALARNA

SAMVERKAN KTP DALARNA SAMVERKAN KTP DALARNA FRAMTIDENS SÄTT ATT REKRYTERA DE FRÄMSTA HÖGSKOLESTUDENTERNA TILL FÖRETAGEN! Inledning KTP Dalarna är ett pilotprojekt som går ut på att för första gången i Sverige praktiskt testa

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Ett projekt med. tydlig affärsnytta. - Delutvärdering. Foto: Johan Bävman

Ett projekt med. tydlig affärsnytta. - Delutvärdering. Foto: Johan Bävman Ett projekt med tydlig affärsnytta - Delutvärdering VAD VI VILL Ett övergripande mål för Företagsakademin 3.0 är att hitta sätt som gör CSR till en integrerad del av de deltagande småföretagens verksamhetsplanering

Läs mer

Kunskap ger kunder. Mentorskapsprogram för företagarkvinnor. QVIM - Kvinnor vill mer!

Kunskap ger kunder. Mentorskapsprogram för företagarkvinnor. QVIM - Kvinnor vill mer! Kunskap ger kunder Nätverket Företagsamma Kvinnor erbjuder Dig som är företagarkvinna (såväl medlemmar som icke medlemmar) utbildning i sälj-, analys- och informationsmetoder samt enskild rådgivning för

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Såddkapital- och riskkapitalfond

FÖRSTUDIERAPPORT Såddkapital- och riskkapitalfond FÖRSTUDIERAPPORT Såddkapital- och riskkapitalfond Uppbyggnad av en såddkapital- och en riskkapitalfond med inriktning mot Cleantech för tillväxt inom Energi- och Miljöteknik i Fyrbodal och Västra Götalandsregionen

Läs mer

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Reglab Regionala resultat 20170510 Innehåll Uppdraget Förutsättningar Tillväxtverkets

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. ASSET 14 April. Tillväxtverkets finansieringsmöjligheter

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. ASSET 14 April. Tillväxtverkets finansieringsmöjligheter ASSET 14 April Tillväxtverkets finansieringsmöjligheter 1 Vi arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande 2 Programmet Miljödrivna marknader Löptid: 2011 Totala

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag. En gemensam process från Affärsidé till Kommersialisering

Från idéer till framgångsrika företag. En gemensam process från Affärsidé till Kommersialisering En gemensam process från Affärsidé till Kommersialisering 1 Innehåll Bröllop mellan Innovationsbron och Almi Innovationsbrons uppdrag och strategi Almis uppdrag och nya innovationsstrategin Möjligheter

Läs mer

Missa inte din chans Horizon 2020 För detta har EU avsatt 70 miljarder euro! förverk- liga dina idéer.

Missa inte din chans Horizon 2020 För detta har EU avsatt 70 miljarder euro! förverk- liga dina idéer. sök nu! GRATIS! Missa inte din chans att utveckla din verksamhet genom att delta i ett EU-finansierat projekt. Horizon 2020 är ett EU-program som pågår mellan åren 2014 och 2020. Syftet är att stärka europeisk

Läs mer