Ost och vinprovning. Vinet får osten att sjunga. När skulle vill ni vilja dricka det här vinet, en kall dag eller en varm dag?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ost och vinprovning. Vinet får osten att sjunga. När skulle vill ni vilja dricka det här vinet, en kall dag eller en varm dag?"

Transkript

1 Ost och vinprovning Vinet får osten att sjunga Starta av provningen med att presenter dig själv lite kort samt berätta kortfattat om ämnet. Gå sedan naturligt över till att prova drycken tillsammans med osten, hur provar man vin? Lär ut provningsmetodiken samtidigt som första vinet provas tillsammans med osten. Lägg fokusen på deltagarna - försöka att få deltagarna att deltaga. Ställ frågor som: Har ni någon favorit ost? När skulle vill ni vilja dricka det här vinet, en kall dag eller en varm dag? Vad var den stora skillnaden mellan dessa två vinstilar som vi provat? Passade vinet till osten, vad var det som gjorde så att den passade? Kombinera sedan frågor och diskussion med valfri information, intressant information finner du här nedanför. Det viktigaste är inte att lära deltagarna kring ämnet vin eller ost, utan att du tillsammans med deltagarna har det roligt. Dryck och tillbehör Du väljer ut fyra viner tillsammans med din angivna kontaktperson. Det viktigaste är att du har en röd tråd igenom provningen, lätt till tyngre, och att du väljer dryck som du tycker är intressant. Dessa provningar går vanligtvis ut på att berätta samt diskutera om ostproduktionen, produkterna och de fyra kombinationerna. När drycken är vald så väljer du fyra passande ostar samt letar upp och väljer ut intressant information att berätta om vardera producent, region, druva och ostsort. Framställ de valda produkterna som en prisvärda och lyft fram det mest positiva. Kom ihåg, deltagarnas upplevelse av produkterna och upplevelsen i helhet beror till stor del på hur du framställer produkterna och omgivningen. Vanliga kombinationer är: Vitmögelost och mousserande. Kittost och ett lätt, fruktigt samt fräscht rött vin. Hårdost och ett fylligt samt smakrikt rött vin. Mögelost och edessertvin eller starkvin.

2 Introduktion 1. Sötma tungspetsen 2. Sälta sidan längst fram 3. Syra sidan av längst bak av tungan och i gommen. 4. Bitterhet längst bak 5. Umami aktiverar olika delar på tungan, omöjlig att känna av. I de flesta ostar hittar vi sälta, så som i hårdostar, syra hittar vi i blå och grönmögelostar. Sötma kan man hitta i vissa ostar som Iberico, men är dock ovanligare. De som ostarna har gemensamt är att de har alla en hög halt av Umami. Det som är intressant med umami är att det ger en besk, lite ståtlig smak tillsammans med tanninerna som finns i rött vin. Tanniner är det kärva som stramar till i kinderna. Vilket kan anses konstigt då det klassiskt valet till ost är just rött vin. Vissa ostar passar dock riktigt bra med rött vin som exempelvis hårdostar, vissa grönmögel och kittostar samt somliga fårostar. Det är på grund utav den höga sältan som dessa ostar har, sältan minskar nämligen umamins effekt på vinet. Vin kan vara sött till torrt, vara riktigt syrligt som många vita viner eller riktigt platt alltså att vinet har låg syra, som exempelvis druvan Pinot Grigio. Alla röda viner innehar tanniner som minskar upplevelsen av syran. Vi sommelier pratar om vinets kropp vilket är vinets fyllighet. Vi bedömer även alkoholen och dess styrka, är den mild eller nästintill brännande.

3 Ostens egenskaper Mjölk Fårmjölk har naturligt mer sälta och mer feta syror. Anses lättare att göra på grund av den höga protein nivån. Kom från Romarna, betalade sina legosoldater i salt, bröd, vin och fårost. Feta, Halloumi, Pecorino, Ricotta, Roquefort och Roncal. Getmjölk är naturligt mer syrligt och har en animalisk doft. Tillverkas oftast i områden där kylning är begränsad, saltade osten för att skydda mot röta. Förknippas med smaken av salt som exempelvis den brandade feta-osten, är antagligen den tidigaste gjorda mejeriprodukten. Feta, traditionellt hälften får- och hälften get-mjölk Chévre, Caprino, Mató och Crottin de Chavignol Komjölk är neutral Vad djuret äter och dricker påverkar mjölken. Dess fetthalt, PH och smak. Morgonmjölk är mer fet jämfört med kvällsmjölken. Sommarmjölk ger osten en gul färg medans vintermjölken ger osten en vit färg. Ystning Ystningsprocessen börjar med att mjölken hälls ner i ystningskaret som oftast består av rostfritt stål. Till mjölken tillsätts olika mjölksyror och löpe samt eventuella kryddor. Mjölken värms upp, börjar koagulerar och ostmassan flyter upp till ytan. Då har ostmassan skiljts från mjölken och kvar är vasslen som oftast är en gulaktig illaluktande vätska. Färskost värms upp 1 gång i cirka 30 grader i 16 timmar samt villar i 2 till 3 dagar. Semi-hårdost värms upp två gånger i cirka 40 grader i 1-2 dagar, efter första ystning flyter ostmassan till ytan och skärs till kuber. Pressost värms upp två gånger i cirka 55 grader i 40 minuter, efter första ystning flyter ostmassan till ytan och skärs till kuber. Taleggio grader / Saint agur 45 grader/ Gruyere 55 grader Temperaturen och mängden omröringen påverkar ostens konsistens. En hög temperatur och mycket omrörning ger mindre korn, Pressost 1cm och blåmögelost 2cm. Värme får vattnet att avdunsta och påverkar mängden vatten i osten., avgör om osten blir fast eller mjuk.

4 Om en färskost paketeras omedelbart så ger det en mjuk ost. Står den däremot frammei rumstemperatur för att sedan mogna i hög luftfuktighet så ger det en ost med hårt skall och mjuk insida, så som många vitmögelostar. Kittost Termofila bakterier tillsätts under ystningen, trivs i 45 grader. Får en färskost som efter tre dagars vila doftar makalöst mycket och skarpt. Penslar då på en 50% saltlösning tillsammans med Bacterium Linens, pågår i 2-5 veckor och penslar osten en gång per dag. Bakterierna äter saltet och ger den röda ytan och bidrar till den särpräglade doft och smaken. Mognad Alla ostar behöver hög luftfuktighet under mognad: Färskostar mjuknar Mögelostens mögel växer bra. Mögelostar mognar snabbar då det finns mer vatten i osten. Hårda ostar skyddas från att spricka.

5 EXEMPEL PROVNINGSSCHEMA Kombination 1 Prosecco La Robinia Antonini Ceresa Astoria Vinet är gjort till 100% av druvan Glera som kännetecknas av en hög syra, lite socker och en fruktig palet. Doften för just detta vin är lite brödig med aromer av röda, mogna äpplen, persika, vinbär och päron. Smaken är lätt, frisk, torr och aromatisk med en liten, fruktig restsötma. Vinet passar utmärkt att dricka väl kylt som aperitif. Det kan dessutom passa bra till måttligt smakrika asiatiska rätter. Den lilla sötman och bubblorna gör att vinet upplevs som svalkande till kryddorna i maten. En fet och krämig ost med sälta passar även bra då syran i vinet går bra ihop med sältan samt då bubblorna rensar bort det feta, vilket gör att vi kan äta desto mer ost! Prosecco jäser på ståltank i s k cuve close (charmatmetoden) där det också lagras tills det är klart att buteljeras. Tidigare var Prosecco oftast söt och frizzante (pärlande, med ett lägre antal bar, lägre tryck) men är idag nästan alltid torr och spumante, dvs mousserande. Vinproducent A.C Astoria ägs av bröderna Paolo och Giorgio Polegato som har byggt en enastående supermodern anläggning för drygt sex miljoner euro. Paolo, Giorgio och vinmakaren Donato Lanati gör moderna Prosecco-viner, som jäser vinerna vid låg temperatur med Astorias egen jästkultur. Astoria ligger i Veneto, ett område som snabbt utvecklats från jordbruk till modern vinindustri. Man satsar mycket på marknadsföring och Prosecco har därigenom blivit ett av Italiens mest efterfrågade vin. A.C. Astoria anses idag vara Italiens ledande producent av Prosecco. De har utvecklat sin egen mycket långa jäsningsmetod för tankjäsning och man har isolerat sin egen jästart. Vintillverkningen sker i ett hypermodernt vineri och man har total kontroll på hela processen för att garantera konsumenten en jämn och hög kvalitet. Vinet är lätt mousserat jämfört med Champagne. Spumante ska vara i den stilen och har endast hälften så högt lufttryck i flaskan som en Champagneflaska. Pris: 87,00 kr Systembolagsnummer: 7486 Alkoholhalt: 11% Sockerhalt: 12gram/liter Druva: Glera 100% Petit Bichon Camembert de Chèvre Denna ost är en Chamembert gjord på getmjölk. Skillnaden mellan exempelvis en Brie och en Camembert är att denna ost lagras i en mindre träbox i jämförelse med brie och får därmed mer kontakt med vitmöglet. Detta skänker en starkare vitmögelsmak och ett sting till osten. Vimögelostar är vanligtvis väldigt lågmälda och eftertänksamma med toner från skogen så som nötter, färskvamp, jord och vitpeppar. Väldigt frisk, syrlig och näst intill dekadent smak. Just denna ost är väldigt krämig och len med robust smak utan att vara ansträngande. Klassiska karakteristiska vitmögel toner tillsammans med gräs och citron. Något fräschare. Tipset till vitmögelost är ett mousserande vin eller varför inte prova en öl i Belgisk stil eller veteöl med frisk humle.

6 I början är de kritiga och hårda men under mognad i hög luftfuktighet händer något fantastiskt de blir gräddiga med en krämiga textur som smälter i munnen Fransmännen säger att den rätta mognaden är 3 månader. Före är den omogen efter är den för gammal. Inte riktigt så är det men det ligger något i det. När man köper vitmögelost ska man ta extra nog titt på datummärkningen. 5 veckor är risken att du får hem en trist krithård ost. Perfekt mellan 1 till 2 veckor beroende på om du ska äta den nu eller senare. Doften ska var färsk svamp och vitpeppar. Doftar det Ammoniak kan du låta den vädra en 10 till 20 minuter. Doftar den fortfarande är det bara att kasta den, då kommer hela osten bara smaka Ammoniak. Låt den stå framme 1-2 timmar innan servering, den ska vara helt igenom krämig som den osten ni har framför er. Smaken ska ha en vis sälta. Kombination 2 Earthbound Organica Cabernet Sauvignon Mörk röd färg, fina tanniner och syra med toner av svartvinbär, lavendel, karamell och plommon. Druvorna har pressats i rostfria- ståltankar och har sedan haft nio månaders kontakt med franska ekfat. I linje med de organiska krav som finns så är svavelnivån lägre än 100 pmm (i jämförelse med 160 pmm som det är på vanliga viner) Producenten Papkuilsfontein Vineyards är en odlare nära Darling i Sydafrika. Vindruvorna odlas i en rödfärgad jordmån kallad Tukulu och vingården är belägen endast 25 kilometer från havet. Således är det ett maritimt klimat med svalkande vindar som jämnar temperaturen. Årgång: 2012 Druvor/Råvaror: 100% Cabernet Sauvignon Alkoholhalt: 14,5 % Sockerhalt: 1,8 g/l Lagring: 9 m franskek. Pris: 99kr Märken: Ekologiskt odlat & Etiskt märkt, Fairtrade Taleggio: En mogen taleggio är halvmjuk, något krämig och elastisk när den är ung. Ju mer taleggion mognar, desto mjukare blir den. Den har en söt, mild, fruktig smak med sälta som intensifieras under mognadstiden och blir fyllig, smörig och ljuvligt syrlig. Den rödbruna kanten ska vara torr men inte sprucken och den ska vara täckt med grått eller rödbrunt mögel. Om taleggion är kritvit och fast är den omogen och smakar troligen strävt utan nötighet. Fetthalt i torrsubstansen 48 %

7 Taleggio Stracchino = trötta kor Teleggio är kittost som görs i stora delar av Italien, denna är gjord i Lombardiet: Det första steget i framställning är att mjölk tas från kalvar under vintern från kor som är trötta. Ystning i grader i 1 dygn. Osten förs sedan till varma rum med hög luftfuktighet, saltas, och placeras på ställningar för att torka. Där de får vila i 18 timmar När torr, flyttas de till källare för att mogna. Varje ost sköljs upp till tre gånger per vecka i en blandning av vatten, grappa, salt och philofyla bakterier, och borstas för hand för att sprida bakterierna jämnt över ytan. De här bakterierna äter saltet och ger osten en distinkt orange-röd yttre, mognar i dagar i en luftfuktighet runt 85-90% i 8-9 grader. Liknade förhållande som i en grotta i ett riktigt berg. Är något fastare en Epoisses, men kan fortfarande vara något rinnig om man har den framme ett tag innan servering. Som alla kittostar har denna en stallig, fotsvets-doftande karaktär dock är denna lite mildare och fortfarande väldigt krämig. Man brukar säga att desto mer osten doftar desto godare är den. Kombination 3 Villa Righeti Vinet har ett djup som påminner om Amarone och en välbalanserad fyllighet med en lång, harmonisk eftersmak. Doften är intensiv med djup fruktighet och finstämda, kryddiga toner. Inslag av fat, körsbär, kanel, salvia, choklad och örter. Luigi Righetti är en familjefirma från byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico. Pappa Luigi född 1922 arbetar ännu från morgon till kväll i vingården eller i källaren. Det var förresten just Luigi som utvecklade den mousserande Recioton. I dag Passar utmärkt till pasta, risotto och smakrika kötträtter. Vinet går även bra till hårdost då sältan hämmar umamins effekt och då vinets textur passar ostens textur samt då vinets smakrikedom passar en hårdost's toner av nötter, jord och frukt. Serveras vid grader, öppna gärna vinet en stund innan det serveras. Pris: 111 kr Årgång: 2012 Systembolagsnummer: Alkoholhalt: 14% Druva: Corvina 75%, Rondinella 15% och övriga 10%. Parmigiano Reggiano *Görs i Norra Italien, Emelia-Romagna och skapandes under medeltiden i Bibbiano spreds fort till Parma och Modena. *Gjord på komjölk vilket majoriteten av hårdostarna är gjort på. *55C i 40min *Pressas i 900kilos tryck i 20minuter *Lagring i minst 12 månader och vänds var 7 dag *2år Vecchio 3år- Stravecchio Lätt hammarslag Gröntkort/ gultkort/ röttkort.

8 4år- Stravecchione *Nötig, sälta och lagringen har skänkt en viss jordighet *Kopieras flitigt. Äkta: hårt skorpa och fina aromer. Kombination 4 Muscat De Beaumes De Venise, Georges Duboeuf, Rhône Frankrike, Muscat d Alexandrie. Gyllengult, med tydlig doft av muscat-druva (fläder), bergamott (earl grey), aprikos och pomerans. Muscat de Beaumes de Venise har en söt smak med bra balanserad syra som gör att vinet inte känns klibbigt söt. Beaumes de Venise är en liten enklav i Côtes du Rhône Village. Rhône Village kommunen med samma namn med normalt röda viner. Muscat från samma område är en av fem appellationer muscat från södra Frankrike och den mest kända av de fem. Vinet görs på Muscat blanc de petit grais, troligtvis Europas äldsta kultiverade druva. Ett sött vin enligt VDN - Vin Doux Naturel - som tillverkas genom att man avstannar jäsningen genom att tillsätta vinsprit (till 15%) till vinet innan det jäst ut, det vill säga med en ordentlig restsötma kvar,minst 110 gram/liter. Georges Duboeuf är mest känd som "kungen av Beaujolais". Han föddes i Pouilly Fuissé-byn Chaintres 1933 och har vuxit upp i en familj med nedärvda vintraditioner sedan 1700-talet. Georges Duboeufs internationella genombrott kom i samband med världsutställningen i Montreal 1968, då den franska paviljongen serverade viner med den Duboeuf-typiska blometiketten på. Sedan dess har hans vinhus vuxit enormt. Idag har han 110 anställda och samarbetar med ca 400 kontrakterade odlare. Pris: 171 kr Årgång: 2010 Systembolagsnummer: 8181 Alkoholhalt: 15% Restsötma: 110 gram/liter. Druva: Muscat Blanc De Petit Grais 100% Roquefort Är en av Frankrikes äldsta ostar, och är från så långt tillbaka som romartiden. Det är en gjord på rå fårmjölk och hör till ost-släktet mögelost *Historia Bonde och vacker ungmö Gjord på fårmjölk som nämnt tidigare skänker detta extra sälta som akombinerar syran från blåmöglet väldigt bra. Sälta och väldigt hög syra med en skarp doft, söt lite bränd karamell ton med en kraftig metallisk smak Den tillverkas igenom att mjölken tillsätts med animalisk löpe och koaguleringen startas. Temperaturen går till 40 grader och pågår i cirka 2 dagar. Under ystningen tillsätts Pencilinium roguefort i ytsningen genom att tillsätta möglat rågbröd. Brödet besprutas med mögelkulturen och ska ligga i en grotta under första halvmånen i September i 48 dagar, blir helt lime grön. Två ggr per dag tas mjölk från fårrasen Lacuna mellan sena september till tidiga Juni mesta dels vintermjölk vilket ger en kritvitt färg- sommarmjölken gul färg. Efter osten har fått vila så borras hål i osten så att mögel sporerna kan åka igenom osten med hjälp av luften som åker

9 igenom bergen. Osten lagras nämligen i bergen som slingrar sig runt den lilla byn Roguefort. Lagring pågår i 28 dagar och får hög naturligt luftfuktighet. Idealisk temp 9C & 95% luftfuktighet.

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00 Röda viner Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Vita. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Vita. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Vita Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Weissburgunder, Lombardiet 300 Från en liten klostergård i Syd Tyrolen. Passar till sallad och syran som finns i rätter med tomat.

Läs mer

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex.

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex. Mousserande vin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 43,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med inslag

Läs mer

Ost och ölprovning. Öl är lika gammalt som vår civilisation

Ost och ölprovning. Öl är lika gammalt som vår civilisation Ost och ölprovning Öl är lika gammalt som vår civilisation Starta av provningen med att presenter dig själv lite kort samt berätta kortfattat om ämnet och grundsmakerna. Gå sedan naturligt över till att

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole

Läs mer

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt Pouilly-Fumé de Ladoucette (2220) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdire... 1 av 3 2011-09-20 16:49 Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt Årgång 2008 Alkoholhalt

Läs mer

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012.

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Hälge Côtes du Rhône Nu finns vårens succé-vin Hälge Côtes du Rhône även tillgänglig för restauranger. Vinet lanserades i slutet av mars 2011 och

Läs mer

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye)

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye) Bordeaux Ch. Haut Grelot blanc(vit) 2007 Sauvignon Blanc 80% Muscadelle 10% Sémillon 10% Vinifikationen utfördes i temperaturreglerade rostfria tankar vid låg temperatur. generationer är belägen i Premieres

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Mousserande. -Geisweiler Crémant de Bourgogne - Ursprung: Franrkike

Mousserande. -Geisweiler Crémant de Bourgogne - Ursprung: Franrkike Mousserande -Geisweiler Crémant de Bourgogne - Ursprung: Franrkike Fruktig doft av äpple och citrus. Torrt, mycket frisk, fruktig smak med inslag av bröd, nougat och röda äpplen. Serveras som apertif eller

Läs mer

Vitvin. Maceration, maceration pelliculaire

Vitvin. Maceration, maceration pelliculaire Vitvin Vitt vin kan göras på såväl gröna som blå druvor, men det normala är att endast gröna druvor används. Det beror inte minst på att de gröna druvorna brukar hävda sig bättre i kyla än de blå, och

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Importerad hårdost 62

Importerad hårdost 62 62 Dansk hårdost Danbo Smak: Distinkt smak med viss syrlighet Konsistensen är mjuk med få små hål. Har en karaktäristisk doft. Förpackning 8 kg Artikel nr 28087 Danbo krydd Smak: Smakrik ost med mycket

Läs mer

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet.

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet. OST När man tillverkar ost använder man sig av pastöriserad mjölk. I mjölken tillsätter man mjölksyrabakterier, värmer upp mjölken till 30*. Sedan tillsätter man ostlöpe, det är ett enzym. När enzymet

Läs mer

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016 DOMAINE D ESCAPAT WWW.ESCAPAT.COM Viner säsongen 2015 / 2016 Innehåll För aktuella priser gå in på vår webbshop www.escapat.com alla priser är ink svensk moms alkoholskatt. Vita Viner Le Capitaine Chardonnay

Läs mer

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien Vina Nora Nora da Neve 2012 Rías Baixas, Spanien Doften är ganska stor och fruktig i aromatisk stil med inslag av citrus, fat och hasselnötter. Smaken är torr i komplex och elegant stil med toner av exotisk

Läs mer

Scarlet Runner Shiraz

Scarlet Runner Shiraz Scarlet Runner Shiraz 1 Scarlet Runner Shiraz en ekologisk australiensare SCARLET RUNNER SHIRAZ kommer från McLaren Vale och produceras av Spring Seed Wine Co. Vinet är ekologiskt och odlas enligt gammaldags

Läs mer

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Curt Avermark Björn Gadd Vin och mat 2012 Munskänkarna och Stockholms Vinkällare Curt Avermark Björn Gadd Teoriavsnittet inspirerat av Michel Jamais, Vin

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

4-6 4-6 4-6 36 4-6 Dela ut antingen färska frukter, blommor, grönsaker och sädeslag eller bilder på detta till eleverna. Vilka känner de igen, vad heter de? Skriv eller berätta

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

Nyhetsbrev Domaine Pouderoux Maury Ekologisk Lansering

Nyhetsbrev Domaine Pouderoux Maury Ekologisk Lansering Nyhetsbrev Ekologisk Lansering Nummer 1 Mars 2015 Den andra Mars 2015 lanserar Vinia Sweden äntligen det ekologiska vinet Maury i Systembolagets fasta sortiment. lanseras i Premium ABCDE-butikerna. Det

Läs mer

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

HUBER & BLEGER ALSACE (Saint Hippolyte) Frankrike

HUBER & BLEGER ALSACE (Saint Hippolyte) Frankrike Muscat d Alsase 2005 Muscat n i vinet är Muscat, en av de fyra ädla druvorna i Alsace. Alcoholhalt 12 %. för mångfald vad gäller växter o djur. Med hjälp av detta främjar man de naturliga fienden till

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

GAMLA / NYA VÄRLDEN 2 DRUVOR

GAMLA / NYA VÄRLDEN 2 DRUVOR AZSM 21.10.2009 Vinprovning: GAMLA / NYA VÄRLDEN 2 DRUVOR Provning: (1 & 3 Pinot Noir, 2, 4 & 5 Syrah/Shiraz) 1 Pinot Noir 2007 149:- Oregon, USA, Kings Ridge (16502) 2 Crozes - Hermitage 2007 179:- Rhonedalen,

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike)

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike) 1 Château Cru Cantemerle 2010 (90417) Bordeaux Supérieur % Merlot, % Cabernet Sauvignon och % Cabernet Franc 2 Château Fourcas Hosten 2008 (95585) Listrac 59% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet

Läs mer

Vinlista DiMalda AB DiMalda AB Rudbecksgatan Örebro

Vinlista DiMalda AB DiMalda AB Rudbecksgatan Örebro Vinlista Colmello Di Grotta Företaget producerar två typer av vin som kompletterar varandra perfekt. Den kalkrika grusiga jorden i Isonzo ger viner med elegant struktur, medan sandstensjorden i Collio

Läs mer

Från mjölk till ost. Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010

Från mjölk till ost. Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010 Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010 Från mjölk till ost Dagens osttillverkning, eller med ett annat ord ystning, utgår fortfarande från samma gamla grundprinciper som fanns när vi

Läs mer

Dessertvin. Vita viner 85:-/345:- 18:-/cl 95:-/395:- 20:-/cl 95:-/395:- Jacob s Creek. Domaine La Bastide abondance 2012. Australien.

Dessertvin. Vita viner 85:-/345:- 18:-/cl 95:-/395:- 20:-/cl 95:-/395:- Jacob s Creek. Domaine La Bastide abondance 2012. Australien. Vinlista Vita viner Dessertvin Australien Tyskland Jacob s Creek Semillon, Smak av tropisk frukt och gräs med inslag av citrus. Anselmann Auslese Riesling Intensiv, frisk och fruktig med inslag av honung.

Läs mer

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Innehåller recept A.Vogels värld av örter! Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Ny förpackningsdesign under 2005 Ett axplock ur A. Vogels sortiment Välkommen att kontakta

Läs mer

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning.

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning. Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

Före maten. Förrätter. KINGPIN busnel calvados, grand marnier, lemon & sugar. STRIKE jameson whiskey, amaretto, pineapple, lemon & sugar

Före maten. Förrätter. KINGPIN busnel calvados, grand marnier, lemon & sugar. STRIKE jameson whiskey, amaretto, pineapple, lemon & sugar Före maten KINGPIN busnel calvados, grand marnier, lemon & sugar STRIKE jameson whiskey, amaretto, pineapple, lemon & sugar SPARE absolut vodka, aperol, strawberry & cream DUCKPIN beefeater gin, maraschino,

Läs mer

VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja. En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007

VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja. En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007 VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007 Spaniens vindistrikt País Vasco Navarra La Rioja Aragonien Galicien Kastillien- La Mancha Kastillien- León Madrid Valencia Katalonien

Läs mer

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO / VITT VIN

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO / VITT VIN SPUMANTE / MOUSSERANDE Prosecco D.O.C. Extra Dry Glas 95 kr Flaska 395 kr Torr, fruktig smak med härligt syrlig ton Rosé Spumante Rive della Chiesa Glas 95 kr Flaska 396 kr Frisk, mjuk och fruktig med

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 2 Periquita 2007 (nr 2574) Península de Setúbal 3 Meia Pipa 2007 (nr 2564) Terras do Sado 4 Casa Santos Lima Syrah 2008 (nr 6298) Lisboa

Läs mer

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr Röda Viner La Croix St Pierre Rouge Languedoc/IGP Pays d Oc, Frankrike Medelfylligt och fruktigt vin med toner av hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär. Tanninerna är mjuka och avslutet fruktigt och fräscht

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span i munnen (sas) AV-nummer: 31404tv 10 /Programledarna Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker går ute på en gård./ Den kan vara öppen eller stängd. Den kan vara liten eller stor. Den kan vara röd

Läs mer

Mousserande vin Rosévin

Mousserande vin Rosévin Mousserande vin Rosévin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 47,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Italien - när det är som bäst!

Italien - när det är som bäst! Du vet väl att Franska Vinlistan även fi nns på Facebook? Gilla oss på www.facebook.com/franskavinlistan Champagne Paul Déthune NV Blanc de Noirs Grand Cru Champagne Paul Déthune NV Cuvée Prestige Grand

Läs mer

Lista över olika drycker i Trudvang

Lista över olika drycker i Trudvang Lista över olika drycker i Trudvang Kom ihåg att det inte är jag som har gjort listan utan bara modifierat den så att den passar till Spellvärlden Trudvang. Vem som har gort den vet jag ej och om den personen

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Vita. Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin

Vita. Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin Vinlista Kårleone Vita Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin Il Fiore Piemonte 290 Till smakrika förrätter,

Läs mer

Mousserande. -Grans Moments - Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien

Mousserande. -Grans Moments - Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien Mousserande -Grans Moments - Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien Smaken är lätt, elegant, ren och frisk. Torr men med en avrundad fruktsötma och med en kort men fin fruktig eftersmak

Läs mer

NV Champagne Legras & Haas Exigence Grand Cru. 2005 Champagne Vilmart & Cie Coeur de Cuvée 1:er Cru

NV Champagne Legras & Haas Exigence Grand Cru. 2005 Champagne Vilmart & Cie Coeur de Cuvée 1:er Cru Vad vill du servera till den goda julmaten? För dig som tycker om blandlådor har vi tre Jullådor; Rött, Vitt och Champagner. Vinerna du beställer kommer första veckorna i december, lagom till julstöket.

Läs mer

MOUSSERANDE VIN VITT VIN

MOUSSERANDE VIN VITT VIN MOUSSERANDE VIN Segura Viudas Brut Reserva Cava Glas 75 kr Flaska 299 kr Ursprung: Spanien, Segura Viudas, Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo Rätt fylligt, torrt vin med bra friskhet och med toner av

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) 32, cl 13, cl 9,20 1/1 32,00. El Coto Crianza 2012, Rioja, Spanien

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) 32, cl 13, cl 9,20 1/1 32,00. El Coto Crianza 2012, Rioja, Spanien Röda viner Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Mousserande / Champagne

Mousserande / Champagne Mousserande / Champagne Cava Bocchoris Brut Nature Reserva NV, Katalonien, Spanien Cava Artesá Det här är en Cava av den modernare stilen, det vill säga mycket frukt och inte så mycket jordiga aromer Karaktär:

Läs mer

Bli medlem på svd.se/accentvin. SvD accents vinlåda Bordeaux. SvD accents vinklubb. Vinklubben med näsa för goda smaker

Bli medlem på svd.se/accentvin. SvD accents vinlåda Bordeaux. SvD accents vinklubb. Vinklubben med näsa för goda smaker SvD accents vinlåda Bordeaux Lådan innehåller sex flaskor vin från tre olika slott i Bordeaux där det har hänt mycket de senaste åren. Många av de största slotten i Bordeaux har upplevt en ökad konkurrens

Läs mer

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 SEX MER ELLER MINDRE SÖTA VINER MED TILLTUGG VIT PORT RÖD PORT SAUTERNES MOSCATO VIN SANTO TOKAJI DE VINER VI KOMMER PROVA IKVÄLL ÄR: VIT PORT PORTAL

Läs mer

Druvan special Bromma höst 2014. Merlot. Curt Avermark

Druvan special Bromma höst 2014. Merlot. Curt Avermark Druvan special Bromma höst 2014 Merlot Curt Avermark Egenskaper - Traditionellt den andra blå druvan i Bordeaux. (Och den 3:e mest odlade blå druvan i Frankrike efter Grenache och Carignan) - Nödvändig

Läs mer

Mousserande vin & Rosé

Mousserande vin & Rosé Mousserande vin & Rosé Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 44,00 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Jasci (Italien, Abruzzo)

Jasci (Italien, Abruzzo) Jasci Trebiano d Abruzzo Sötma Trebiano 100% standard. Lagrat på nya franska ekfat. kan lagras ca 5 år Jasci Montepulciano d Abruzzo är odlad ca 200 m Ett elegant vin med toner av mogen gul frukt, ginst

Läs mer

SHAFER VINEYARDS. Falun 2015-05-07. Munskänkarna Falun Pg 454 58 80-9. falun@munskankarna.se www.munskankarna.se/falun

SHAFER VINEYARDS. Falun 2015-05-07. Munskänkarna Falun Pg 454 58 80-9. falun@munskankarna.se www.munskankarna.se/falun SHAFER VINEYARDS Falun 2015-05-07 Munskänkarna Falun Pg 454 58 80-9 falun@munskankarna.se www.munskankarna.se/falun Information om Shafer Vineyard 1 (3) Hela vinvärlden glädjer sig i dag åt att John Shafer

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept!

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept! Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter 10 ljuvliga recept! Påskdessert 4 portioner Luftig njutning i portionsformat. 3 dl crème fraiche 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker 2 citroner ½ dl citronsaft,

Läs mer

Mat & Vin i kombination

Mat & Vin i kombination Mat & Vin i kombination Katarina Dahlgren Butikschef Vinkonsult Sommelier Kan man verkligen kombinera lakritsbåtar med rödvin och är vindruvor bra till ost och vin? Varför blir ett torrt eller halvtorrt

Läs mer

Vita. Mousserande. Champagne

Vita. Mousserande. Champagne Vita Husets Gaba do Xil 280 100% Spanska druvan Godello. Skiffer och granitjord skapar ett friskt och smakrikt vin. Till både fiskoch sniglar. Ej ekfatslagrat. Fritsch Gruner Veltliner 300 Österrikes druva

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

FRIMURARSALONGERNA VITA VINER

FRIMURARSALONGERNA VITA VINER FRIMURARSALONGERNA VITA VINER Penfolds Thomas Hyland - Chardonnay - Australien, Adelaide 405,- Mycket fruktig smak med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör och nötter. Gustave

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

Heidsieck & CO Monopole Blue Top

Heidsieck & CO Monopole Blue Top VINLISTA Mousserande & Champagne Duc de Foix Cava Brut Covides, Penedes, Spanien Doften är medelstor och frisk med inslag av gröna äpplen. Smaken är torr, frisk och balanserad med inslag av äpplen och

Läs mer

Vinprovning. Vita viner från LOIREDALEN (Frankrike) AstraZeneca Seniorerna Mölndal 79:-

Vinprovning. Vita viner från LOIREDALEN (Frankrike) AstraZeneca Seniorerna Mölndal 79:- 1 Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2010 (nr 2275) Gadais Père & Fils (Melon de Bourgogne) 2 Savennières Trie Spéciale 2007 (nr 90239) Domaine des Baumard (Chenin Blanc) http://www.baumard.fr/ http://www.baumard.fr/fichetechnique.php?idwine=126

Läs mer

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st SIDNEY S KITCHEN

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st SIDNEY S KITCHEN SIDNEY S 1 KRYDDLAGRET AB, Kraftgatan 15, SE-242 35 Hörby, Tfn:+4-(0)415-153 00, Fax:+4-(0)415-153 02, E-post: info@kryddlagret.se 34-01 Sidney s Kitchen Olivolja Basilika 200ml Olivolja med underbar smak

Läs mer

Vinlistan. Husets vita vin 75:-/ 285:- Engel Riesling Resérve, Fr 95:-/ 410:- Chateau S:t Michelle Chardonnay, USA 85:-/ 345:-

Vinlistan. Husets vita vin 75:-/ 285:- Engel Riesling Resérve, Fr 95:-/ 410:- Chateau S:t Michelle Chardonnay, USA 85:-/ 345:- Vinlistan Vita viner på glas Husets vita vin 75:-/ 285:- Engel Riesling Resérve, Fr 95:-/ 410:- Chateau S:t Michelle Chardonnay, USA 85:-/ 345:- Röda viner på glas Husets Röda vin 75:-/ 285:- Côtes-du-Rhône

Läs mer

Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner

Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 1 of 11 Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae) Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Postat

Läs mer

Daniel Berlin Krog (återbesök) maj 16, 2012 av enfoodie Daniel Berlin har höjt insatserna.

Daniel Berlin Krog (återbesök) maj 16, 2012 av enfoodie Daniel Berlin har höjt insatserna. Daniel Berlin Krog (återbesök) maj 16, 2012 av enfoodie Daniel Berlin har höjt insatserna. Jag märker det redan vid den eleganta 2-dagars rockan från Öresund listigt inlindad i jordigt smakade gulbeta

Läs mer

AMARONESKOLA LEKTION 2 LEKTION 1

AMARONESKOLA LEKTION 2 LEKTION 1 AMARONESKOLA LEKTION 2 LEKTION 1 VALPOLICELLAS TERROIR Lektion två handlar om Valpolicellas varierande terroir och dess påverkan på Amarone. Valpolicella, området där Amarone produceras, omfattar 7000

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE SEPTEMBER 2015 Nytt 5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST Säsongsnyheter OKTOBERFEST

Läs mer

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge.

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge. Avesta Whiskysällskaps provning nr 29 2008-03-06 Sammanfattning Föreningens andra provning för året var också föreningens första provning utan whisky. Den hölls på torsdagskvällen i Avesta Bruks Clubs

Läs mer

Detta recept är busenkelt: Tips från Fredrik:

Detta recept är busenkelt: Tips från Fredrik: Müsliknäckebröd Detta recept är busenkelt: 4 brödkakor 300 g (3 dl) fil 300 g (3 dl) rågsurdeg 300 g (5 dl) stenmalet rågmjöl 300 g (5 dl) stenmalet fullkornsdinkel 20 g (2 tsk) salt En god blandning av

Läs mer

Escorihuela Gascon. 137 kr /FLASKA. 1884 Malbec Reserve 2013. 822 kr /LÅDA. Mendoza, Argentina

Escorihuela Gascon. 137 kr /FLASKA. 1884 Malbec Reserve 2013. 822 kr /LÅDA. Mendoza, Argentina Escorihuela Gascon 1884 Malbec Reserve 2013 Mendoza, Argentina Doften är stor och fruktig med inslag av mörka bär och plommon. Vinet är ganska fylligt med markerade tanniner och lång eftersmak. Vinet är

Läs mer

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO /VITT VIN

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO /VITT VIN SPUMANTE / MOUSSERANDE Prosecco D.O.C. Extra Dry Flaska 445 kr Torr, fruktig smak med härligt syrlig ton Sella & Mosca Torbato Brut 510 kr Torr, frisk och balanserad aromatisk smak Champagne Taittinger

Läs mer

Chateau Pierrail. 129 kr /FLASKA. Blanc 2014. 1548 kr /LÅDA. Bordeaux, Frankrike

Chateau Pierrail. 129 kr /FLASKA. Blanc 2014. 1548 kr /LÅDA. Bordeaux, Frankrike Chateau Pierrail Blanc 2014 Bordeaux, Frankrike Stor, aromatisk och fräsch doft. Smaken är torr med fina toner av mogna krusbär, fläder, exotisk frukt och citrus. Syran är fint balanserad och semillondruvan

Läs mer

VIN OCH MAT. Niklas Karlén. Uppsalasektionen

VIN OCH MAT. Niklas Karlén. Uppsalasektionen Uppsalasektionen Uppsalasektionen r e m Aro, t g i t k u fr. c t e t g lommi b, t g i krydd r e r u. t c t x e t e T rävhe t s, t e fylligh r e k a m i s m a d m n u, u t r k s G alt, surt, be sött, s

Läs mer

Ovansiljan. Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10

Ovansiljan. Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10 Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10 Annchatrine, Maggan och Björn höll i tåtarna även för årets sista nyhetsprovning, med utmärkt resultat. Vi provade 4 vita och 4 röda viner, till detta serverades

Läs mer

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland Estate

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN APRIL (NR 2) 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN APRIL (NR 2) 2007 HANTVERKSKAMMAREN Vi firar 3 år i stallet! HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN APRIL (NR 2) 2007 NU BLIR DET KALAS Vi blir bara äldre och äldre och mer och mer erfarna i vår butik alltså. Den fyller 3 år i

Läs mer

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com ANTIPASTI ANTIPASTI ANTIPASTI TILLTUGG, PLOCKMAT OCH FÖRRÄTT Familjen Di Luca har försett det svenska köket med antipasti sedan början av 2000 talet. En italiensk måltid börjar ofta med antipasti vilket

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Sallat Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Krispiga och smakrika blad Skillnaden mellan sallat och sallad är att sallat är de gröna växande bladen och sallad är själva maträtten. Sallat

Läs mer

Ett nytt sortiment för professionella.

Ett nytt sortiment för professionella. Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar Professional - unika kaffeblandningar och single origins för den professionella marknaden. Upptäck vår helt nya produktportfölj med

Läs mer

Inledning Veneto och Trentino Viktig och innovativ producent: Masi Provning presentation av vinerna Trentinoviner Venetoviner De lokala druvsorterna

Inledning Veneto och Trentino Viktig och innovativ producent: Masi Provning presentation av vinerna Trentinoviner Venetoviner De lokala druvsorterna Masi Vin Inledning Veneto och Trentino Viktig och innovativ producent: Masi Provning presentation av vinerna Trentinoviner Venetoviner De lokala druvsorterna Vinernas unika tillverkningsmetod hur vinifieringen

Läs mer

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten

Läs mer

Saltå sortiment 2014

Saltå sortiment 2014 Saltå sortiment 2014 50AR Sedan 1964 har Saltå Kvarn förädlat ekologisk spannmål från odlare runt omkring i Sverige. I vår kvarn tar vi in havre, dinkel, vete, råg och korn. Av detta gör vi allt från hel

Läs mer

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 6 Maj 2010 Maj månad nu kommer Rosévinerna! Tänk på att dessa högkvalitativa roséviner är lika

Läs mer