Svampens arvtagare. Ny högreservoar i Örebro. Tävlingsprogram för allmän projekttävling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svampens arvtagare. Ny högreservoar i Örebro. Tävlingsprogram för allmän projekttävling 2016-02-22"

Transkript

1 Svampens arvtagare Ny högreservoar i Örebro Tävlingsprogram för allmän projekttävling

2 INNEHÅLL Inbjudan 3 Syfte 4 Bakgrund 4 Målsättningar 5 Förutsättningar 5 Tävlingsområdet 6 Tävlingsuppgiften 9 Tekniska krav för klimatskalet 10 Tekniska funktionskrav 12 Tävlingstekniska bestämmelser 14 Programhandlingar 15 Startmöte 15 Tävlingsfrågor 15 Tävlingsförslaget 15 Inlämning 16 Prissummor 16 Bedömningskriterier 17 Bedömning och utställning 17 Ägande- och nyttjanderätt 17 Returnering av förslag 17 Uppdrag efter tävling 18 Tävlingprogrammets godkännande 19 2 (23)

3 INBJUDAN Örebro kommun inbjuder härmed till allmän projekttävling om gestaltning av klimatskalet med omgivning till ny högreservoar i Adolfsberg, södra Örebro. 3 (23)

4 SYFTE Örebro kommun har beslutat att bygga en ny högvattenreservoar med målet att ha den i bruk år Platsen för projektet är belägen i Adolfsberg, i södra Örebro. Syftet med tävlingen är att få fram ett förslag till utformning av det så kallade klimatskalet dvs den synliga fasaden till en ny högreservoar och dess samspel med omgivande landskap, samt gestaltning av kringfunktioner såsom angöring, områdesskydd och terrängmässig anslutning. Örebro stad söker ett nytt landmärke och ser gärna en arkitektonisk gestaltning där vattnet och dess vitala roll för stadens invånare blir synlig. Avsikten med arkitekturtävlingen är att vinnaren ska anlitas för uppdraget att projektera högreservoarens klimatskal med omgivning. BAKGRUND Örebro är en stad som växer snabbt och staden står för landets största befolkningsökning utanför de tre storstadsregionerna. I dagsläget bor ca människor i staden. Ökningen ställer nya krav på stadens försörjningsystem tillgången till färskvatten måste öka. Samtidigt måste de gamla systemen ses över och bytas ut. Örebros nuvarande vattentorn Svampen, gestaltat av Sune Lindström, är världsvitt omskrivet. Det togs i bruk 1958 som högreservoar i Örebro stads vattenledningsnät, och är ett arkitektoniskt och ingenjörsmässigt arv som förpliktar. Detta arv bör förvaltas när kapaciteten i vattenförsörjning nu måste kompletteras. Vattenförsörjningssystemet i Örebrobehöver två reservoarer av storleksmässig betydelse. I nuläget är Svampen, den ena och enda högreservoaren i systemet, rymmer knappt 9 tm3 och är ansluten som genomströmningsreservoar till stadens centrala lågzonsnät. Tornets hattdel innefattar även en publik del, med en restaurang och en stor utsiktsterrass. Under den publika delen finns högreservoaren för dricksvattnet, integrerad med ledningsnätet. Den andra befintliga reservoaren är belägen vid Skråmsta vattenverk och utgör lågreservoar för dricksvatten, efter verkets behandlingsprocesser. Tekniska förvaltningen ser ett ökat behov av vattenförsörjning, och Örebro kommun planerar därför för en ny högreservoar att använda i det framtida vattenledningsnätet, då Svampen inte kommer att fortsätta fungera som vattentorn. En viktig aspekt för den nya reservoaren blir skyddsfrågan. En ny högreservoar är att betrakta som skyddsobjekt och det innebär att den inte är publikt tillgänglig. Den kommer därför inte att vara öppen för allmänhetens besök, den kan inte innefatta utsiktsplatser, servering eller liknande. 4 (23)

5 MÅLSÄTTNINGAR Vattenreservoaren som landmärke Målet med högreservoaren är, förutom att uppnå funktionskrav, att få en estetiskt värdig arvtagare till Svampen. Den nya reservoaren är att betrakta som skyddsobjekt. Den kommer därför huvudsakligen att upplevas på avstånd och dess samband med omgivande landskap blir en viktig del i gestaltningen av reservoaren som ett nytt landmärke för staden. Miljö och hållbarhet Örebro kommun har högt ställda miljömål och ett utarbetat Miljöprogram, där fem områden är prioriterade: Klimat, biologisk mångfald, giftfri miljö, vatten, god bebyggd miljö. För projektet med vattenreservoaren innebär målen att material skall användas resurseffektivt och miljö- och hälsoskadliga ämnen i ingående material skall undvikas. Den befintliga naturmarken i området skall beaktas och den markfyllning på vilken reservoaren skall byggas, skall landskapsmässigt tydligt gestaltas. Områdesskyddet skall ges form i samklang med plats, arkitektoniskt uttryck av klimatskalet och högreservoarens funktion. Mer information om miljöprogrammet finns att hitta på Örebro kommuns hemsida: FÖRUTSÄTTNINGAR Högvattenreservoarens byggrätt är föreslagen i detaljplan för del av Nikolai 3:160. Denna detaljplan har varit ute på samråd och den slutliga detaljplanen ska ta utgångspunkt från det vinnande förslaget i denna tävling. Specifika funktionskrav för tävlingsuppgiften redogörs dels kortfattat i detta tävlingsprogram, dels i detalj i bilaga: Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat (Bilaga). 5 (23)

6 TÄVLINGSOMRÅDET Platsen för den nya högreservoaren är belägen i Adolfsberg, i Södra Örebro, i ett naturligt högt parti som ligger nära nya utbyggnadsområden av staden. Den valda platsen bildar en ö mellan vägar och består av skogsbevuxen naturmark med delar av berg i dagen. Placeringen kommer sig av de tekniska och ekonomiska fördelar som följer med att topografin utnyttjas så att cisternens höjd över mark kan hållas så låg som möjligt. Tävlingsområdet är ur den synpunkten fördelaktigt då platsen ligger förhållandevis högt på krönet av en förkastningsbrant i södra delen av Örebro. En vattenreservoar skall klara stora volymer vatten och detta kräver bärig grund. Platsen bjuder goda geotekniska förutsättningar med berg i dagen och tunna jordlager. 6 (23)

7 Framtida utbyggnadsområden Under de kommande åren kommer nya bostadsområden att byggas mer eller mindre i direkt anslutning till högreservoaren, och förutsättningarna i landskapet ikring den förändras. Två nya stadsdelar Södra Ladugårdsängen och Reträtten är först ut. Direkt söder om vägen Glomman och placeringen av den nya vattenreservoaren är ytterligare ett område med blandad bebyggelse planerat att växa fram. Dessa områden är utpekade i gällande översiktsplan. För vidare information om utvecklingsplanerna i södra delen av Örebro finns mer information att hitta på Örebro kommuns hemsida. Översiktsplan: /%C3%96versiktsplan+%C3%96rebro+kommun_2010.pdf Handlingsplan för stadens byggande: 7 (23)

8 Angöring Angöring till området för vattenreservoaren kommer att ske söderifrån från Lundagårdsvägen. En prinscipsituationsplan visar området inom vilket infart skall vara belägen samt andra styrande avstånd och förutsättningar för trafik till och från reservoaren. Principsituation Vägen upp till reservoaren från söder ska klara 3-axlad kranbil med hänsyn till nödvändiga kurvradier och lutningar. 8 (23)

9 TÄVLINGSUPPGIFTEN Tävlingsuppgiften är att skapa ett förslag till gestaltning av klimatskal till Örebros nya högreservoar, i huvudsak dess exteriöra uttryck och dess samspel med omgivande landskap, samt gestaltning av kringfunktioner såsom tillhörande angöringar och säkerhetsmässiga avgränsningar. Örebro stad ser gärna förslag som kan ge reservoaren karaktär av ett nytt landmärke. En god samverkan med landskapet och den framtida närliggande bebyggelsen är viktigt. En genomtänkt gestaltning av klimatskalets ljussättning likaså, gärna med presentation av synligheten på såväl avstånd som i direkt anslutning till anläggningen. Planlösningar för själva högreservoaren och verksamheten i sig tillhör inte tävlingsuppgiften. Tekniska förutsättningar för tävlingsuppgiften Själva vattenreservoaren skall utföras enligt en funktionsteknisk rapport som Norconsult AB tagit fram i samverkan med Örebro kommun TF, Skråmsta vattenverk. I utredningen har förutsättningar och alternativa tekniska utformningar etc studerats. Resultatet av dessa studier redovisas i en särskild utredningsrapport. Med utgångspunkt från denna har ett PM med specifikation framtagits avseende utformningen av den nya reservoaren ur funktionsteknisk synpunkt. Dessa beskrivs kortfattat i tävlingsprogrammet under denna rubrik. För detaljerad beskrivning hänvisas till Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat (Bilaga). Illustrationen principsektion (nedan) sammanfattar de utrymmeskrav som finns på utformning av relationen mellan klimatskal och reservoar samt möjligheter beträffande volymens storlek och höjd. Den volym som kan rymma klimatskal, mast och eventuella andra arkitektoniska strukturer är skrafferad. Volymen kan variera med hänsyn till platsens förutsättningar och förslagsställarens ambition att skapa ett landmärke. Eventuell mast kan vara integrerad i en öppen byggnadsstruktur förutsatt att sändnings- eller mottagningskugga inte uppstår. Områdesskydd ska omge volymen, placering enligt skiss. Principsektion 9 (23)

10 TEKNISKA KRAV FÖR KLIMATSKALET OCH DESS OMGIVNING Själva vattenreservoarerna ingår inte i tävlingsuppgiften. Reservoarytorna, som har direktkontakt med dricksvatten, måste vara utförda av material som inte menligt påverkar vattnets kvalitet. I aktuellt fall är betong det enda tänkbara materialet för själva vattenbehållarna. Runt dessa ska ett klimatskal gestaltas. Ytterskal / klimatskal Byggnadens ytterskal, utanpå betongväggen, utförs av material som ska fungera som klimatskydd. Ytterskalet ska utföras med följande U-värden för skalet: 0.95 för väggar 0.70 för tak Nederdelen av klimatskalet ska förses med ett tre meter högt klotterskydd. Inspektionsutrymme Reservoarernas utsida ska vara åtkomlig för inspektion. Ett öppet utrymme krävs därför mellan reservoarerna och byggandens ytterskal. Utrymmet förses med längsgående bryggor, belysning, ventilation, larm, mm. Det samma gäller utrymmet ovan reservoarens takbjälklag. Mellan reservoarerna och ytterskalet lämnas ett minst 0.8 m brett fritt utrymme för fuktavledning, isolering och inspektion. Utrymmet förses med gångbryggor i två plan som nås via luckor/ dörrar från mellandelen. Stående stålrörsramar monteras för infästningen av bryggorna och ytterväggselementen. Takkonstruktion Takkonstruktionen måste ägnas särskild uppmärksamhet i avseende på täthet för att hindra vatten att läcka in på det horisontella innertaket över reservoaren. Yttertaket ska förläggas så högt att ståhöjd erhålls på vindsbjälklaget, 2 m min vid manluckor, min 1 m i ytterkant så att hela utrymmet är inspekterbart. Utrymmet ska förses med larm. Yttertakskonstruktionen last tas ner på balkarna i underliggande reservoartak. För att skydda fasaden och hindra istappbildning ska takvattnet tas om hand i rännor och föras ner till marknivån via rör som förläggs invändigt i passageutrymmet (stuprör böjs in och leds ner genom inspektionsutrymmet till marknivån), eventuella utvändiga delar förses med värmekabel. Byggmaterial ska så långt möjligt utföras av obrännbara material. Materialen bör också ha hög beständighet med sikte på en teknisk livslängd av minst 50 år. 10 (23)

11 Systemtekniskt utrustning Reservoarerna ska förses med diverse teknisk utrustning, för detaljerad information se bilaga Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat Nödvändig teknisk utrustningen och eventuella skyddshuvar etc. för denna, kommer att placeras på reservoarens takbjälklag eller i anslutning till detta vid utforming av vattenreservoarerna. För signalöverföring ska byggnaden förses med en mast, 15m hög räknat från ök reservoartak. En servicebrygga och taklucka behövs i direkt anslutning till masten. Mast och nödvändiga skyddshuvar etc för systemteknisk utrustning kan eventuellt gestaltningsässigt integreras i klimatskalet. Säkerhet, skalskydd och bevakning Svenskt Vattens Råd & riktlinjer för fysiskt skydd för dricksvattenanläggningar ska följas (bilaga). Området kring reservoarer ska förses med s.k. områdesskydd för markering av juridisk gräns. Områdesskyddet bör vara minst 2.2 m högt, motsvarande t.ex staket med taggtråd i överkant, samt ansluta väl mot mark. Grindar/väginpassage ska förses med motsvarande skydd. För placering av områdesskydd, se principsektion. För detaljerad beskrivning hänvisas till Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat (Bilaga). Skydd enl. lökprincipen (källa: Svenskt Vattens råd och riktlinjer) 11 (23)

12 TEKNISKA FUNKTIONSKRAV Information om allmänna förutsättningar, platsval och tekniska aspekter såsom rörnät, byggtekniska data samt tryck- och volymbehov för vattenreservoarerna finns i Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat (Bilaga). Vattenreservoarerna ingår inte i tävlingsuppgiften. Nedan återfinns dock en sammanfattning av de viktigaste förutsättningarna för dem, med hänsyn till storlek och placering, då det till viss del påverkar det klimatskal som ska utformas. Systemprinciper Reservoaranläggningen vid Glomman blir ensam tryckhållare för lågzonsnätet när reservoaren i vattentornet Svampen tas ur drift. För att möjliggöra avstängning för rengöring, renoveringsinsatser mm. så utförs reservoaren dubblerade. Den ena reservoardelen ska kunna tömmas medan den andra är kvar i drift med bibehållen systemfunktion. Detta är särskilt angeläget i ledningsnät som bara har en högreservoar, dvs. i aktuellt fall när Svampen tas ur drift. Reservoaren vid Glomman utförs därför tvådelad som två lika stora delreservoarer om 7500 m³ vardera, dvs. med en volym om m³ tillsammans. Reservoarerna ansluts ledningsnätets via 2 nya vattenledningar som kopplas för att vid störningar kunna utgöra reserv för varandra. Reservoarens huvuddata De båda delreservoarerna utförs åtskilda med en mellanliggande avdelning för teknisk utrusning mm. För anläggningens huvudmått etc, se bilaga Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat (23)

13 Grundläggning Vid byggnation av reservoarerna kommer bergytan friläggas och inspekteras för befästning av byggnadens planläge och ev. bergtekniska åtgärder. Berget avsprängs till en pallnivå inom Utvunnet berg krossas och används för grundläggningen (resterande mängd köps från sidotag). Byggnaden grundläggs direkt på en packad fyllning av bergkross. Grundläggningsnivå (underkant byggnad) inom ca med mittskeppet som lägsta del. Byggnadskonstruktioner Reservoarbehållarna utgör den primära delen av reservoaranläggningen. Byggnadstekniskt kommer ett skal byggas kring reservoaren som bl.a. utgör klimatskydd. I anläggningen krävs även utrymmen för teknisk utrustning. Denna utrustning installeras i mittskeppet mellan delreservoarerna. Anläggningen utförs konstruktionsmässigt för att klara att den ena delreservoaren är helt fylld och den andra tömd varvid mittskepp medverkar som viktig konstruktiv del i anläggningen. Reservoarerna utformas som två halvmånformade behållare åtskilda av ett smalt mellanparti (mittskeppet) för teknisk utrustning mm. Golv utförs gjutna direkt på bergkrossfyllningen enligt grundläggningsbeskrivningen ovan. Reservoartaket utförs med betongplatta i samverkan med fribärande stålbalk, alternativt efterspänd betongbalk, dvs. utan pelare i reservoaren. Alla dessa betongkonstruktionsdelar utförs av vattentät armerad betong. De bågformade reservoarväggarna förses med efterspända kablar för att kunna göras smäckra och sprickfria. Bågändarna, anslutning till mittskeppet, utformas med en förstärkt del i vilken linorna förankras. Linlåsen lämnas åtkomliga för inspektion, spänningskontroll och ev. kompletterande uppspänning. De plana väggpartierna i de båda reservoarerna samverkar via bjälklag i den mellanliggande delen, mittskeppet. Konstruktionen behövs för att klara de plana väggarnas bärighet, dels med båda reservoarerna fulla, dels med den ena full och den andra tömd. Referenssystem Örebro kommun har fram till nyligen tillämpat ett eget lokalt höjdsystem för nivåbestämning inom staden. Kommunen har emellertid bestämt att fortsättningsvis använda rikets höjdsystem RH2000. Alla nivåangivelser i detta program är därför knutna till RH2000, om inte annat anges. Planlägen är angivna i koordinatsystem Sweref (23)

14 TÄVLINGSTEKNISKA BESTÄMMELSER Arrangör Tävlingen arrangeras av Örebro Kommun i samarbete med Sveriges Arkitekter. Tävlingens form Tävlingen är en allmän internationell projekttävling i ett steg och genomförs i enlighet med Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Tävlingsspråk Tävlingsspråk och projektspråk är svenska. Tävlingsförslaget skall vara utfört på svenska. Jury Tävlingsförslagen kommer att bedömas av en jury bestående av: Clas Göran Classon Senior advisor, Kommunledningskontoret, Örebro kommun Lars Ferbe Peder Hallkvist Lina Fihlén Erica Ek Erik Käll Magnus Karlsson Sigrid Zenger Per-Eric Persson Enhetschef Vattenverket, tekniska förvaltningen, Örebro kommun Stadsarkitekt SAR/MSA, stadsbyggnad, Örebro kommun Planarkitekt, stadsbyggnad, Örebro kommun Byggnadsantikvarie, Örebro kommun Arkitekt LAR/MSA, stadsbyggnad, Örebro kommun Ingenjör, tekniska förvaltningen, Örebro kommun Arkitekt SAR/MSA, utsedd av Sveriges Arkitekter Arkitekt SAR/MSA, utsedd av Sveriges Arkitekter Juryn äger rätt att vid behov tillkalla ytterligare sakkunnig expertis som rådgivare. Juryns sekreterare är Tove Dumon Wallsten, Arkitekt SAR/MSA, från Sveriges Arkitekters tävlingsservice. Tävlingsfunktionär Lars Jansson Upphandling, Örebro kommun Samtliga kontakter mellan tävlande och tävlingsarrangören angående tävlingen hanteras av tävlingsfunktionären. Annons och programhandlingar erhålls genom Örebro kommuns hemsida, Se Upphandlingar, Aktuella upphandlingar. Eventuella frågor om tävlingen se under rubriken Tävlingsfrågor. Tävlande får ej ta direktkontakt med juryledamot för frågor angående tävlingen. 14 (23)

15 PROGRAMHANDLINGAR Detaljplan med planbeskrivning Grundkarta med nivåkurvor Ortofoto Snedbilder från 4 väderstreck Bilagor: Ny högreservoar i Örebro, PM förutsättningar för arkitekttävlan dat Svenskt Vattens Råd och riktlinjer för fysiskt skydd för dricksvattenanläggningar Samtliga ovanstående handlingar hämtas i digital form via VISMA. STARTMÖTE Samtliga tävlande inbjuds till ett startmöte i Örebro den 1 mars 2016, kl.13-16ca. Mötet startar på Stadsbyggnadskontoret, Åbylundsgatan 8A för vidare transport till tävlingsområdet för de som anmält sig. Närvaro, samt hur många som önskar delta ska anmälas via mail senast 26/2 till tävlingsfunktionären: lars.jansson@orebro.se Mötet protokollförs och publiceras som tillägg till programhandlingar i upphandlingsunderlaget ca 2v efter genomfört startmöte för tävligsdeltagare som inte kan närvara. TÄVLINGSFRÅGOR Eventuella tävlingsfrågor ska ställas skriftligen med E-post till tävlingsfunktionären på adressen lars.jansson@orebro.se. E-postmeddelande ska vara märkt med Högreservoar Örebro. Svar på frågor kommer att sammanställas och publiceras som komplettering. Alla tävlande får möjlighet att se samtliga frågor och svar som kan vara av allmänt intresse. Vad som är av allmänt intresse avgörs av tävlingsfunktionären som ser till att frågeställare är anonyma för juryledamöterna. Senaste dagen då tävlingsfrågor ska vara tävlingsfunktionären tillhanda är Målsättningen är att senaste dagen för publicering av svar är TÄVLINGSFÖRSLAGET Tävlingsförslag skall vara anonymt. Samtliga inlämnade handlingar skall vara försedda med ett motto. Tävlingsförslag skall presenteras i A1-format (594x841mm) och får omfatta högst 3 planscher, numrerade från 1-3, i nedre högra hörnet försedda med motto och monterade på styvt underlag. Plansch 1 skall kunna fungera fristående vid en eventuell utställning av förslaget. Därutöver skall en omgång av dessa planscher, förminskade till A3-format, lämnas in i tryckt format. All text skall vara läsbar i format A3. 15 (23)

16 Samtliga planscher skall även lämnas in digitalt, som en flersidig pdf, namngiven med förslagets motto på USB-minne (maxstorlek 20MB). PDF kan komma att komprimeras av arrangören för eventuell publicering på web i samband med kommunikation kring tävlingens resultat. Allt inlämnat material, såväl digitalt som analogt, skall vara rensat på spårbar information om upphovsman mm för att garantera full anonymitet. Tävlingsförslag skall redovisa följande: A. Situationsplan. skala 1:500. B. Valfri representativ sektion, skala 1:200 C. Valfria representativa fasader, skala 1:200. D. Valfritt perspektiv över byggnaden och klimatskalet. E. Perspektiv över området, med byggnaden i sitt sammanhang, från relevant(a) fotopunkt(er) F. Kortfattad beskrivning av förslagets bärande idé, samt en analys av hur högreservoaren manifesterar sig visuellt i omgivningen, samt en kort beskrivning av materialval, översiktlig byggnadskonstruktion och teknik (max 5 A4). G. ett förseglat ogenomskinligt kuvert, märkt med Namnsedel och förslagets motto. Detta kuvert ska förutom motto innehålla uppgifter om namn på förslagsställaren och eventuella medarbetare samt kontaktinformation. Redovisningen skall generellt ha en sådan detaljeringsgrad att kostnader för genomförandet samt förslagets miljöprofil kan bedömas översiktligt. INLÄMNING Tävlingsförslag lämnas till allmän post- eller budbefordran senast den , adresserat till: Tävlingsfunktionär, Högreservoar, Örebro, Stadsbyggnadskontoret, Box 33400, Örebro. Förslag som lämnats till allmän befordran senast denna dag, men som ankommer tävlingsfunktionären mer än tre (3) dagar senare, tas inte upp till bedömning. Tävlingsförslagen kan även lämnas direkt till receptionen på Stadsbyggnad, adress Åbylundsgatan 8A, Örebro. Tävlingsförslagen lämnas då direkt till receptionen , senast kl OBS! Om tävlingsförslaget skickas med allmän befordran skall kvitto utvisande inlämningsdag samt förslagets motto samtidigt översändas separat till tävlingsfunktionären. På detta kvitto skall även anges ett telefonnummer där kontakt kan nås med förslagsställaren, via tävlingsfunktionären under bevarad anonymitet, i det fall att tävlingsförslaget inte kommit fram. För förslag som lämnas direkt till receptionen ska kvitto lämnas som bekräftar att förslaget lämnats senast , kl.13: (23)

17 PRISSUMMOR Den totala prissumman är SEK exkl. moms. Vinnande förslag erhåller en prissumma motsvarande minst hälften av den totala summan, dvs SEK exkl.moms. Resterande prissumma förfogar juryn fritt över att fördela mellan andra- och tredjepristagare och eventuella hedersomnämnande(n). BEDÖMNINGSKRITERIER Förslagen kommer att bedömas utifrån följande kriterier, utan inbördes ordning, samt utifrån de krav och önskemål som ställs i tävlingsprogrammet: Arkitektonisk gestaltning utifrån originalitet och förmåga att ge reservoaren/byggnaden i samspel med platsen och omgivande landskap den uppmärksamhet som eftersträvas. Funktion med hänsyn till de tekniska krav som ställs på vattenreservoarens klimatskal, samt i samverkan med platsen och de logistiska kopplingar som krävs till närliggande områden. Genomförbarhet och utvecklingspotential med hänsyn till rimlighet vad gäller investeringsoch driftskostnader med speciellt fokus på hög miljöprofil. BEDÖMNING OCH UTSTÄLLNING Bedömningen beräknas vara avslutad i september Tävlingsförslagens kan under bedömning komma att ställas ut, anonymt, av arrangören. Utställningen kommer i så fall i huvudsak att ske på webben, via Örebro kommuns hemsida (förslagen i sin helhet), samt fysiskt i lokal som under våren 2016 meddelas anmälda deltagare (inlämnad plasch i format A1, numrerad nr.1). Juryns utlåtande kommer att publiceras i samband med att tävlingsresultatet offentliggörs. Resultatet av tävlingen offentliggörs på Sveriges arkitekters hemsida, på Örebro kommuns hemsida, samt i upphandlingsbasen VISMA. Sveriges Arkitekter och arrangören äger rätt att publicera samtliga tävlingsresultat på sina hemsidor samt i tidningarna Arkitekten och Arkitektur. All publicering av tävlingsförslag efter avslutad tävling kommer att ske med angivande av förslagsställarnas namn. ÄGANDE- OCH NYTTJANDERÄTT Arrangören innehar den materiella äganderätten till prisbelönta tävlingsförslag. Förslagsställarna innehar upphovsrätten och behåller nyttjanderätten till sina förslag. Direkt nyttjande av förslag, helt eller i väsentliga delar, kan ske först efter avtal med förslagsställaren. 17 (23)

18 RETURNERING AV FÖRSLAG Förslagen kommer inte att returneras. UPPDRAG EFTER TÄVLING Arrangören avser att förhandla med förslagsställaren av vinnande förslag om uppdraget att projektera och ta fram bygghandlingar för högvattenreservoarens klimatskal/arkitektonisk struktur och dess landskapliga omgivning och avgränsning. Om arrangören inte anser att vinnaren har erforderliga erfarenheter och resurser att handha uppdraget lämnas det till denne i samarbete med en mer erfaren fackman, vald av vinnaren och godkänd av arrangören. Om parter ej kan enas om villkor för fortsatt projektering så äger arrangören rätt att, efter samråd med jury och Sveriges Arkitekter, förhandla med andrapristagaren. Om tävlingen 24 månader efter offentliggörande av vinnande förslag ännu inte lett till avsett uppdrag för vinnaren tillkommer det denne en extra ersättning om en ytterligare ersättning motsvarande tävlingsarvodet. PRELIMINÄR TIDPLAN Avsikten är att efter upphandling av vinnande förslag påbörja projektering under senhösten 2016 och ha handlingar färdiga för upphandling av entreprenad under våren Högreservoaren avses stå klar för att tas i bruk i slutet av (23)

19 TÄVLINGSPROGRAMMETS GODKÄNNANDE Detta program är upprättat i enlighet med byggsektorns gemensamma Tävlingsregler för svenska tävlingar inom arkitekternas, ingenjörernas och konstnärernas verksamhetsfält, Reglerna gäller om inte programmet anger annat. Program och bilagor är godkända av juryns ledamöter, vilka svarar för tävlingens genomförande. Från tävlingsteknisk synpunkt är programmet granskat och godkänt för de tävlande av Sveriges Arkitekter Örebro Clas-Göran Classon Lars Ferbe Peder Hallqvist Lina Fihlén Erica Ek Erik Käll Magnus Karlsson Sigrid Zenger Per-Eric Person För Sveriges Arkitekters Tävlingsnämnd Tove Dumon Wallsten 19 (23)

20

INNEHÅLL. Inbjudan 3. Syfte 3. Förutsättningar 3. Tävlingsuppgiften 3. Tävlingstekniska bestämmelser 4. Programhandlingar 4.

INNEHÅLL. Inbjudan 3. Syfte 3. Förutsättningar 3. Tävlingsuppgiften 3. Tävlingstekniska bestämmelser 4. Programhandlingar 4. TÄVLINGSPROGRAM INNEHÅLL Inbjudan 3 Syfte 3 Förutsättningar 3 Tävlingsuppgiften 3 Tävlingstekniska bestämmelser 4 Programhandlingar 4 Bedömning 5 Omslagsbild: Samuel Zeller 2 INBJUDAN Stockholmsmässan/Nordbygg

Läs mer

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 1 Version 2010-01-27 Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 2 Innehåll Inbjudan, s. 3 Syfte, s. 3 Bakgrund, s. 3 Om Täby, s. 4 Förutsättningar, s. 6 Tävlingsuppgiften, s. 9 Tävlingsområdet, s. 10 Tävlingstekniska

Läs mer

Allmän arkitekt-& designtävling om fastighetsboxar i flerbostadshus

Allmän arkitekt-& designtävling om fastighetsboxar i flerbostadshus Allmän arkitekt-& designtävling om fastighetsboxar i flerbostadshus Bakgrund Alla boende i flerbostadshus ska senast från den 1 januari 2011 få sin post utdelad i så kallade fastighetsboxar i entrén, i

Läs mer

avfallshantering i den täta hållbara staden

avfallshantering i den täta hållbara staden Framtidens avfallshantering i den täta hållbara staden EN INNOVATIONSTÄVLING I TVÅ STEG TÄVLINGEN ÖPPNAR 3 februari 2016 SISTA DAG FÖR INLÄMNING AV TÄVLINGSBIDRAG Steg 1 11 april 2016 Steg 2 7 juni 2016

Läs mer

GREVEGÅRDSSKOLAN - PROJEKTTÄVLING

GREVEGÅRDSSKOLAN - PROJEKTTÄVLING Tävlingsprogram Sidnr: 1 (23) Tävlingsprogram - PROJEKTTÄVLING av F-9 skola, idrottshall och förskola för 5 avdelningar Tävlingsprogram Sidnr: 2 (23) INNEHÅLL 1.0 INGRESS sid. 3 2.0 ALLMÄN ORIENTERING

Läs mer

Paradiset Inbjudan till intresseanmälan för projekttävling om Nytt landmärke i Huddinge centrum

Paradiset Inbjudan till intresseanmälan för projekttävling om Nytt landmärke i Huddinge centrum Paradiset Inbjudan till intresseanmälan för projekttävling om Nytt landmärke i Huddinge centrum 1 (8) Inbjudan Inbjudan har tagits fram av Huge Fastigheter i samråd med Sveriges Arkitekter. Sammanfattning

Läs mer

Hovshaga Centrum ligger i den norra delen av Växjö. Läget är attraktivt med närhet till både stadskärnan och till Kronobergshalvöns natur och bad.

Hovshaga Centrum ligger i den norra delen av Växjö. Läget är attraktivt med närhet till både stadskärnan och till Kronobergshalvöns natur och bad. Inbjudan Växjö kommun bjuder in till markanvisningstävling för byggnation på Hovshaga Centrum. Tävlingen omfattar sex områden benämnda 1-6. Förslag kan lämnas på ett eller flera områden. Bakgrund och avgränsning

Läs mer

Tävling: Räcke till Slussen i Töcksfors inför 100-års jubileet, september 2015

Tävling: Räcke till Slussen i Töcksfors inför 100-års jubileet, september 2015 Tävling: Räcke till Slussen i Töcksfors inför 100-års jubileet, september 2015 Årjängs kommun vill utveckla området kring slussen i Töcksfors för besökare och för evenemang. I samarbete med Mötesplats

Läs mer

Södra Tennis. Tävlingsprogram 2009-05-26. Allmän öppen arkitekttävling om ett nytt byggnadskoncept för morgondagens tenniscenter

Södra Tennis. Tävlingsprogram 2009-05-26. Allmän öppen arkitekttävling om ett nytt byggnadskoncept för morgondagens tenniscenter 2009-05-26 "...ska utgöra en attraktiv ram kring framtidens tennis..." "...ska manifestera vår tids möjligheter inom arkitektur och träbyggnadsteknik...på ett resursvänligt, energisnålt och bärkraftigt

Läs mer

Inbjudan Markanvisningstävling Malmudden. Utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska pärla

Inbjudan Markanvisningstävling Malmudden. Utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska pärla Inbjudan Markanvisningstävling Malmudden Utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska pärla 1 Markanvisningstävling Malmudden Vill du vara med och utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska

Läs mer

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 1 Innehållsförteckning 1. Nya förutsättningar vid omtävlan s.3... 2. Tävlingstekniska bestämmelser s.3 För

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp Inbjudan till markanvisningstävling 1(6) 2014-05-27 (Rev. 2014-07-07) Evolution KS 2014/366 INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp del av Kv. Lejonet

Läs mer

MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping

MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping 2011-11-03 MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping Tävlingsprogram 1 Innehåll Inbjudan Syfte Bakgrund Förutsättningar Tävlingsuppgiften Tävlingstekniska bestämmelser 2 Inbjudan

Läs mer

Träbro över Virserumsån

Träbro över Virserumsån Vägverket inbjuder till prekvalificering till formgivningstävling för utformning av Träbro över Virserumsån Sista dag för intresseanmälan är 2004-01-27 Upprättad 2004-01-12 1 INFORMATION Vägverket vill

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

"Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling"

Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling Dnr. 0958/12 Markanvisningsutlysning September 2013 "Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling" Bostäder i Stora Höga/Getskär, Stenungsunds kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten HÖGMARSÖ 2:8 i Länna församling.

Detaljplan för del av fastigheten HÖGMARSÖ 2:8 i Länna församling. SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-05-16 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-02 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten HÖGMARSÖ 2:8 i Länna församling. Dnr 08-10067.214 KS 08-560 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN. i Mölnlycke Härryda kommun

MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN. i Mölnlycke Härryda kommun MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN i Mölnlycke Härryda kommun 1 2 Inbjudan till markanvisningstävling Enebacken i Mölnlycke INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING Genom denna markanvisningstävling ser vi förslag

Läs mer

Kvalitetsprogram för Kv. Trädgårdsbruket, Kumla 3:1130 m fl. i Trollbäcken, Tyresö kommun

Kvalitetsprogram för Kv. Trädgårdsbruket, Kumla 3:1130 m fl. i Trollbäcken, Tyresö kommun Illustrationsplan, Brunnberg&Forshed arkitekter 061107. Kvalitetsprogram för Kv. Trädgårdsbruket, Kumla 3:1130 m fl. i Trollbäcken, Tyresö kommun I 2007-02-27 I KVALITETSPROGRAM sid 2/9 Innehåll Motiv

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Örnsro IP i Örebro kommun. Inbjudan till markanvisningstävling! www.orebro.se/ornsro

Örnsro IP i Örebro kommun. Inbjudan till markanvisningstävling! www.orebro.se/ornsro Örnsro IP i Örebro kommun. Inbjudan till markanvisningstävling! www.orebro.se/ornsro 1 Inbjudan! Örebro kommun inbjuder till markanvisningstävling avseende utformning av området Örnsro IP i sydvästra delen

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

1 (13) 2014-02-04 Dnr 512-7367-13

1 (13) 2014-02-04 Dnr 512-7367-13 1 (13) Postadress 391 86 Kalmar Telefon 010 223 80 00 E-post kalmar@lansstyrelsen.se Besöksadress Malmbrogatan 6 Telefax 010 223 81 10 Hemsida www.lansstyrelsen.se/kalmar 2 (13) Tävlingen På uppdrag av

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Anderssvedja 2:41 i Roslagsbro församling Dnr 06.101 91.214 Ks 07-42 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Tävlingsinformation för prekvalificering till projekttävling Inbjudan till Prekvalificering Skelettplan för Kronetorpsområdet Burlövs kommun

Tävlingsinformation för prekvalificering till projekttävling Inbjudan till Prekvalificering Skelettplan för Kronetorpsområdet Burlövs kommun Sidan 1 av 5 Tävlingsinformation för prekvalificering till projekttävling Inbjudan till Prekvalificering Skelettplan för Kronetorpsområdet Burlövs kommun Sidan 2 av 5 1. TÄVLINGEN Burlövs kommun inbjuder

Läs mer

Paradiset. Nytt landmärke i Huddinge Centrum. Tävlingsprogram för inbjudna

Paradiset. Nytt landmärke i Huddinge Centrum. Tävlingsprogram för inbjudna Paradiset Nytt landmärke i Huddinge Centrum Tävlingsprogram för inbjudna Innehåll 1 Inbjudan... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Bakgrund... 3 2 Huddinge kommun... 3 2.1 Huddinge centrum... 4 2.2 Huge Fastigheter...

Läs mer

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO 1 LÄNSGÅRDEN FASTIGHETER AB Foto från Faktorigatan INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO TÄVLINGSPROGRAM 2002-08-26 2 1. BAKGRUND Kvarteret Grillgården ligger norr om

Läs mer

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Upprättad i mars 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och bakgrund

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

Inbjudan anbudsförfarande

Inbjudan anbudsförfarande Inbjudan anbudsförfarande - Hälsinggårdsskolan Inbjudan Falun kommun inbjuder härmed till ett anbudsförfarande för att förvärva och uppföra bostäder inom det som tidigare var Hälsinggårdsskolan i Falun.

Läs mer

Inbjudan till markanvisning

Inbjudan till markanvisning Inbjudan till markanvisning Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att exploatera mark för bostäder vid Skidgatan i stadsdelen Fasseröd och bjuder därför in till markanvisning.

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

N 401 Varbergs fästning

N 401 Varbergs fästning N 401 Varbergs fästning Flygbild från sydväst. Foto Jan Norrman 1997-08-16. RAÄ NFO 563/97 Tävlingsprogram Länsmuseet Varberg Projnr: 41002506 2004-02-24 Dnr 254-1876/03 Innehållsförteckning sid 1. INBJUDAN.

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323)

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och byggnadsnämnden Datum: 2016-02-10 D.nr: BYGGd-2015-150.214 Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD,

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, DETALJPLAN FÖR NYTT TURISTISKT BOENDE M.M. VID FJÄLLGÅRDEN SAMT UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR FJÄLLGÅRDEN FRÅN 1994 MED TILLHÖRANDE OMRÅDESBESTÄMMELSER

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Uddevalla den 11 februari 2011 Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Utredning, principförslag för gator och va-anläggningar inom detaljplan för Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Planområdet Askums Anneröd

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad.

Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad. SAMRÅDSFÖRSLAG 2007-04-26 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2007-08-27 Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad. Dnr 07-10049.214 KS 07-607 PLANBESKRIVNING Handlingar Till

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Sida 1 av 7 Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Grundkarta (ingår i plankarta) daterad 2006-02-09 Fastighetsförteckning daterad

Läs mer

VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM?

VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM? Planprogram för FÄJÖ 1:110, Säljö udde Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 105/11 GESTALTNINGSPROGRAM VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM? Gestaltningsprogrammet är ett hjälpmedel för styrning av den yttre

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:16 M FL, (NY BRANDSTATION) Antagen av KF 1998-09-17 Laga kraft 1998-10-23 STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:16 M FL, (NY BRANDSTATION) Antagen av KF 1998-09-17 Laga kraft 1998-10-23 STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagen av KF 1998-09-17 Laga kraft 1998-10-23 DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:16 M FL, (NY BRANDSTATION) STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Upprättad av Gränsland Arkitektkontor 1998-03-16 Reviderad

Läs mer

Försäljning av Ringstorps vattentorn

Försäljning av Ringstorps vattentorn Försäljning av Ringstorps vattentorn i Helsingborg www.helsingborg.se/vattentornet ANBUDSFÖRSÄLJNING 1 Inbjudan Helsingborgs Stad erbjuder nu den unika möjligheten att lämna anbud på den kulturhistoriska

Läs mer

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING Upprättad av Arkitekt Lars Jansson AB den 22 november 2006 Reviderad den 6 september 2007 samt den 17 april

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun A N T A G A N D E H A N D L I N G Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun Planområde

Läs mer

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A)

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hur du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggningstiden kortare och du kan få ditt beslut snabbare.

Läs mer

SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER

SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER Granskningshandling Februari 2016 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för Mölnlycke 1:55 m fl ALHAGEN i Mölnlycke Granskningsutlåtande Under tiden 24 november 19 december 2014 har detaljplanen varit

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivning UTSTÄLLNINGSHANDLING 2012-12-20 Sida 1 av 8 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan över del av BJÖRKLIDEN 1:22, JUKKASJÄRVI KRONOÖVERLOPPSMARK 1:1 m.fl. Bostäder mm i Björkliden. Kiruna

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Björn Strimfors Upprättad 1(12) 0480-45 00 53 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för del av Varvsholmen 1, Norra Kajen m.m. på Varvsholmen, Kalmar kommun Planenheten Adress

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

Exploateringsområde. Inbjudan. Förutsättningar

Exploateringsområde. Inbjudan. Förutsättningar Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom mark och exploateringsenheten byggherrar att göra en intresseanmälan för tilldelning av byggrätter i Gantofta där ett nytt bostadsområde har planlagts och ska

Läs mer

Ändring av detaljplan för LJUSÅSEN i Smedjebackens kommun, Dalarnas län

Ändring av detaljplan för LJUSÅSEN i Smedjebackens kommun, Dalarnas län Ändring av detaljplan för LJUSÅSEN i Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser i skala 1:1000 Illustrationskarta i skala 1:1000 Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun. Juryutlåtande

Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun. Juryutlåtande Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun Juryutlåtande Stabben Syftet med markanvisningstävlingen har varit att stärka stadslivet i Industrilandskapet och bredda en redan befi ntlig mångfald

Läs mer

Naturum Tåkern. Program för inbjuden arkitekttävling

Naturum Tåkern. Program för inbjuden arkitekttävling Naturum Tåkern Program för inbjuden arkitekttävling Innehållsförteckning Naturum Tåkern - program för inbjuden arkitekttävling 3 Bakgrund Historia och nutid 4 Naturum en vägvisare in i naturreservatet

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand

Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand GESTALTNINGSPROGRAM Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand Översikt av planerad bebyggelse i Frösjöstrand. GESTALTNINGSPROGRAM Sid 1(5) Syfte Syftet med detaljplanen är att omvandla det befintliga

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Utställningshandling 2014-05-08 Detaljplan för BOSTÄDER I TEGA, YTTERBY Tega 2:5 Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD ADRESS Stadshuset 442

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Gestaltningsprogram - Utställningshandling (samma som samrådshandlingen)

Gestaltningsprogram - Utställningshandling (samma som samrådshandlingen) KS06.233 Detaljplan för bostäder på Skiffervägen Hunstugan 1:129 m fl, Lerums kommun Gestaltningsprogram - Utställningshandling (samma som samrådshandlingen) SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Planenheten 2010-08-17

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder Haparanda kommun, Norrbottens län DETALJPLAN FÖR Del av Haparanda 8:1 Bostäder Haparanda kommun Norrbottens

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02 Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

DALSLANDSSTUGAN 2.0 EN TÄVLING OM HÅLLBAR ARKITEKTUR I VATTENNÄRA LANDSKAP 2014-15

DALSLANDSSTUGAN 2.0 EN TÄVLING OM HÅLLBAR ARKITEKTUR I VATTENNÄRA LANDSKAP 2014-15 DALSLANDSSTUGAN 2.0 EN TÄVLING OM HÅLLBAR ARKITEKTUR I VATTENNÄRA LANDSKAP 2014-15 DALSLANDSSTUGAN 2.0 EN TÄVLING OM HÅLLBAR ARKITEKTUR I VATTENNÄRA LANDSKAP INLEDNING OCH UPPGIFT sid 4-9 TÄVLINGS- FÖRSLAGET

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län

Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län 1(8) Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län Planbeskrivning Bakgrund och syfte Gamla skolan i Borgeby är belägen i byns norra del öster om och intill Norra

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Inbjudan till markanvisningstävling

Inbjudan till markanvisningstävling Inbjudan till markanvisningstävling Området Magnus Stenbock www.helsingborg.se/stenbock MARKANVISNINGSTÄVLING 1 Inbjudan Helsingborgs Stad erbjuder nu möjligheten att lämna anbud på tre fastigheter i centrala

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik s yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik (LHF) får med anledning av samråd kring planprogram för Centrum/Torsvik lämna följande synpunkter. Yttrandet har beretts av föreningens Natur- och Kulturgrupp

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Upprättad 2013-04- 22 plan- och exploateringsenheten och konsult Lina Kumlin, ETTELVA Arkitekter.

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Upprättad 2013-04- 22 plan- och exploateringsenheten och konsult Lina Kumlin, ETTELVA Arkitekter. 1(8) Enkelt planförfarande ÄNDRING GENOM TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR KV BOFINKEN i Salem, Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-80, tillägg till gällande detaljplan nr 82-06 dnr 2012/133 TILLÄGG TILL

Läs mer

Inbjudan till markanvisning i attraktiva Borensberg

Inbjudan till markanvisning i attraktiva Borensberg Entré till det nya bostadsområdet Hällalund Foto: Motala kommun Inbjudan till markanvisning i attraktiva Borensberg Motala kommun bjuder in till uppförande av ny bostadsbebyggelse i Hällalund 2016-01-14

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (5) Anna Zimdal Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län PLANHANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration - - Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (5) 2011-10-14 Anna Zimdahl Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län PLANHANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration

Läs mer

Ny kaj Husarö brygga

Ny kaj Husarö brygga : Handling Sidantal 8 Vy från ångbåtsbryggan 2004-02-01 innan affären brann Rambeskrivning kaj-anläggning Bygghandling Upprättad 2009-10-12 Av : Sida 2 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING TYP AV BESKRIVNING 3 OBJEKTET

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER 1 Plan och miljökontoret Dnr: 2007-0709-214 ANTAGANDEHANDLING Del av MJÖLKENABBEN 1:4, SIRKÖN TINGSRYDS KOMMUN, KRONOBERGS LÄN BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

SKYLTPOLICY FÖR HJO KOMMUN Råd & riktlinjer för utformning och placering av skyltar i Hjo kommun. Antagen av kommunens byggnadsnämnd 2013-12-10 123

SKYLTPOLICY FÖR HJO KOMMUN Råd & riktlinjer för utformning och placering av skyltar i Hjo kommun. Antagen av kommunens byggnadsnämnd 2013-12-10 123 SKYLTPOLICY FÖR HJO KOMMUN Råd & riktlinjer för utformning och placering av skyltar i Hjo kommun Antagen av kommunens byggnadsnämnd 2013-12-10 123 2 Typritning skyltar i centrummiljön Upprättat av Hjo

Läs mer

Nytt badhus i Ängelholm. Allmän arkitekttävling

Nytt badhus i Ängelholm. Allmän arkitekttävling Nytt badhus i Ängelholm Allmän arkitekttävling Innehåll Inbjudan 3 Syfte Bakgrund Förutsättningar/lokalprogram 5 Ytsammanställning Funktion 5 Några viktiga och styrande principer för badet Målsättningar

Läs mer

40 30 150 VH/UDS- Projektet. FASADMATERIAL HUS 04 och 06

40 30 150 VH/UDS- Projektet. FASADMATERIAL HUS 04 och 06 40 30 150 VH/UDS- Projektet FASADMATERIAL HUS 04 och 06 Systemvalsutredning 14 Stockholm 2009-11-04 Företag: Nyréns Arkitektkontor AB Adress: Box 4709 Postnr och ort: 116 92 Stockholm Tel: 08-6984300 Fax:

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga

Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0542 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga Förslag till beslut

Läs mer

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan...

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan... Detaljplaner Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse av

Läs mer

UNDERLINE STUDENTTÄVLING OYSTER. Tävlingsprogram. Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning

UNDERLINE STUDENTTÄVLING OYSTER. Tävlingsprogram. Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning R UNDERLINE Tävlingsprogram OYSTER STUDENTTÄVLING Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning Innehåll och utformning Bedömningsgrunder Jury Inlämningskrav Pris Tävlingsregler

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Beslut SBN 2012-12-18. Bygglov kan sökas. Samråd Antagande Laga kraft. Uppdrag g. Uppdra g. Synpunkter. Trelleborg1000, v 1.

Beslut SBN 2012-12-18. Bygglov kan sökas. Samråd Antagande Laga kraft. Uppdrag g. Uppdra g. Synpunkter. Trelleborg1000, v 1. Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 - - Uppdrag g Uppdra g Beslut SBN 2012-12-18 Samråd Antagande Laga kraft Bygglov kan sökas Synpunkter SAMRÅDSHANDLIN SBN 2012-12-18 Diarienummer 2011/475 DP 178 Detaljplan

Läs mer