Planering med LED. Martin Krautter: Kan du ge oss lite bakgrund till rådhuset i Schorndorf!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planering med LED. Martin Krautter: Kan du ge oss lite bakgrund till rådhuset i Schorndorf!"

Transkript

1 Interview Planering med LED Ombyggnaden av rådhuset i Schorndorf utanför Stuttgart, ett projekt som baseras på LED-belysning från ERCO, är snart slutfört. I september 2012 pratade vi med arkitekten Gunter Fleitz (Ippolito Fleitz Group) och ljusplaneraren Stefan Hofmann (Lichtwerke) om deras erfarenheter och insikter från LED-belysning i praktiken. Kan du ge oss lite bakgrund till rådhuset i Schorndorf! Det står vid det historiska torget mitt i de gamla stadsdelarna och är stadens stolthet. Det byggdes runt 1730 och är i dag kulturminnesmärkt. Arkadfönstren på markplan är karaktäristiska. Här fanns tidigare en öppen marknadshall. Arkaderna byggdes senare bort och då uppstod en foajé med många användningsmöjligheter, till exempel för turistinformation och evenemang. Det finns även två flerfunktionella salar. Den stora rådssalen används för tekniska utskottsmöten och seminarier. Ovanför rådssalen finns vigselrummet som även fungerar som mötesrum för överborgmästaren och hans team. I vilket skick var rådhuset vid starten? Vid projektstarten 2007 var byggnaden i stort behov av renovering. Brandskyddet och den tekniska fastighetsutrustningen var bristfälliga. Den unga överborgmästaren ville ge rådhuset, och

2 därmed även staden, ett nytt ansikte. På grund av finanskrisen låg projektet nere under 2008 tills man lyckades få fram medel för en energirenovering. Från den senaste ombyggnaden på 1980-talet fanns många detaljer i mörkt trä och ett terrakottafärgat golv. Det ville vi ta bort och samtidigt öppna upp fasaden så att byggnaden blev mer transparent sett från marknadsplatsen. Vigselrummet svävar nu som en glaskub i den inre hallen. Glasväggarna gör att foajén och salen smälter samman till ett rum. De skiljs åt genom filter i form av gardiner och punktraster som är tryckt på glaset. Helhetskänslan förstärks av det genomgående akustiktaket som är böjt längs kanten och försett med längsgående spår. Hur fick ni uppdraget, utlystes en tävling? Nej, vi fick uppdraget direkt. Vi hade redan genomfört några projekt i Schorndorf, senast en radiologisk klinik och ett vårdhem. I samband med invigningen lärde vi känna överborgmästaren. Han ville att någon utifrån tog sig an rådhusets ombyggnad med nya fräscha ögon. Det bästa var att överborgmästaren och ansvariga byggnadsmyndigheter hade klara förväntningar och drog åt samma håll. Vad fanns på byggherrarnas önskelista? De funktionella kraven har inte ändrats så mycket. Användningssätten är komplexa och varierande, men vi ville inte skapa ett flerfunktionellt rum som kan lite av varje, men inget riktigt bra. Entrén skulle vara högtidlig och byggnaden skulle vara transparent, hela vägen till plenisalen. Möten som inte är offentliga skulle däremot kunna ske i avskildhet. Vi har relativt tidigt presenterat ett visuellt koncept som i hög grad förändrade rummets karaktär. Vi lyckades övertyga byggherrarna och visa dem hur slutresultatet skulle kunna se ut.»i en del fall var det uppenbart att LED var bästa valet.«och det här är ju pudelns kärna, för transparens har alltid mycket med belysning att göra. Hur uppstod samarbetet med ljusplaneraren Stefan Hofmann?

3 Vi hade redan tidigare samarbetat med ett restaurangprojekt. Vi rekommenderade byggherren att anlita en ljusplanerare och hade även några ljusidéer för vår grundidé när det gäller inredningsarkitekturen som vi vidareutvecklade gemensamt. Vi arbetar mycket med 3D-programvara och kunde därmed redan på ett mycket tidigt stadium visualisera rummet. När vi påbörjade ljusplaneringen tillsammans med Stefan Hofmann stod alla möjligheter fortfarande öppna för konstruktionsplaneringen. Vilket var ditt första intryck? Från tidigare projekt visste jag hur arkitekter arbetar, vad som är viktigt för dem och hur de tar sig an arbetet. Ljuset är aldrig bättre än arkitekturen. I bästa fall handlar det helt enkelt om att ge en god arkitektur stöd. Det är självklart en stor hjälp för oss ljusplanerare om arkitekten berättar om sin filosofi vilka funktioner rummen har och hur man rör sig genom rummen. Det fanns en tydlig vision om hur projektet skulle genomföras som vi kunde arbeta med tillsammans. När nämndes LED för första gången i diskussionerna? När vi började skissa på de skulpturala ringpendelarmaturerna i foajén där bara LED-ljuskällor kommer i fråga. Där var vi redan på det klara med att det kommer att handla om LED. Men fortfarande inte när det gällde det totala belysningskonceptet för rummet. Vi diskuterade det i våra möten med byggherren. Han var öppen för förslaget och Stefan Hofmann undersökte lösningen mer i detalj. I en del fall var det uppenbart att LED var bästa valet Till exempel för belysning av lodräta ytor, i synnerhet för ljussättning av gardiner. Nästa fråga var hur vi principiellt ska hantera belysningen. Skulle vi satsa på konventionella ljuskällor eller på modern LEDteknik? Vi har en öppen och transparent arkitektur hänger belysningen med i detta framtidsorienterade koncept? Vi genomförde en analys av energi- och underhållskostnaderna för två belysningskoncept: Ett konventionellt med metallhalogenlampor eller reglerbara halogenlampor, ett med LED.

4 Så ni har räknat på det? Ja, och satt det i relation till anskaffningskostnaderna. År 2010 var LED-belysning ungefär en tredjedel dyrare än konventionell belysning. Vi presenterade våra analyser för överborgmästaren tillsammans med arkitekten. Och vi förklarade uppriktigt att det tar några år innan merkostnaderna betalat sig. Men å andra sidan får du en byggnad som demonstrerar ansvar och framsteg. Därigenom föll valet snabbt på LED-belysning för hela projektet. Hade ni under planeringen en känsla av att LED-lösningen medförde kompromisser när det gäller kvaliteten? Inte alls. Men jag måste inflika att jag aldrig tidigare sett ljuset ordentligt i mörker. Det som imponerade på mig var färgåtergivningen och den genomgående mycket behagliga ljusfärgsnyansen. LED är punktljuskällor, precis som halogenlågvoltslampor. De är enkla att integrera i optiska system och skapar ett kraftfull och briljant ljus på exakt rätt ställe. Titta till exempel nedanför vigselrummet där fungerar det alldeles utmärkt med LEDbelysning. Hur står sig LED-armaturernas ljuskvalitet i termer av visuell komfort och bländning? Hittills har en enda fingerstor ljuskälla levererat en mycket stor lumenmängd. För samma ljusflöde krävs ett raster av flera lysdioder. Önskat resultat uppnås först med den genomtänkta linsteknik som ERCO erbjuder. I det här projektet har vi provat olika scenarier med LED-strålkastare. En frågeställning var om det går att åstadkomma exakt rätt ljus på ett enda arbetsbord från tio meters höjd. Och resultatet visar att det fungerar. Bländskyddet sker med en helt annan teknik, men även den finns på plats. Men det finns även delar där vi inte kunnat använda LED-teknik, eftersom det helt enkelt inte finns några sådana armaturer. Tak-washers och infällda golvuplights är ett par exempel.

5 Hur fattas beslutet att välja en bestämd leverantör och ett bestämt märke, som exempelvis ERCO? Vi var helt öppna i början, men Stefan Hofmann har rekommenderat ERCOs produkter för många situationer, eftersom de helt enkelt erbjuder utmärkta lösningar. Med tanke på alla speciella ljussituationer går det givetvis inte att köpa allt från samma ställe. Det var relativt enkelt. Vid sidan av några dekorativa och funktionella specialfall kommer det mesta av belysningen från punktljuskällor i taket. Som ljusplanerare föredrar jag tillverkare som erbjuder produktfamiljer och en komplett portfölj. ERCO har LED-downlights, LED-wallwashers och LED-riktstrålkastare i samma konstruktion. Exakt de tre armaturtyper som vi behövde. De har samma diameter och en enhetlig visuell identitet. Det finns alltså både en estetisk och en teknisk sida. Handlade det också om service? Först och främst handlade det om produktportföljen. För plenisalen behövde vi LED-riktstrålkastare med en smal spridningsvinkel på 10. På det området är marknaden relativt liten. ERCO är en föregångare och det ledde i slutändan till beslutet. Och som tur var hade ERCO nyligen förändrat ljusfärgsnyansen från varmvitt till verkligt varmvitt. Betyder det att vi har ett projekt med LED som har färgtemperaturen 3000K? Ja, och det bidrar i hög grad till acceptansen. Jag tycker inte vårt arkitekturspråk är för sansat. Vi har färggranna, fast rätt mörka textilier, och dessutom natursten. Men det ovanliga formspråket, den moderna glasarkitekturen och det varma ljuset skapar en lätt atmosfär som helt enkelt är trivsam. Hendrik Schumacher: Även färgåtergivningsegenskaperna är mycket bra. Färgskalan med sina beiga och bruna nyanser kommer väl till sin rätt i den här färgtemperaturen. Rådhuset har inte invigts officiellt ännu. I vilken fas befinner vi oss just nu?

6 I de övre kontorslokalerna flyttar personalen in nu. Från och med måndag återupptas verksamheten i rådhuset, med undantag för markplanet. Den stora invigningen är planerad till den 8 oktober. Du har redan sett belysningen nattetid. Vad tycker du? Den uppfyller helt våra förväntningar. Downlight-armaturernas yttäckande ljus är kraftfullt och briljant, samtidigt som det belyser målytan mycket jämnt. Det samma gäller det riktade ljuset. Övergången från konventionell belysning till LED har lyckats. Det fungerar. Vi har samlat många värdefulla erfarenheter genom det här projektet. I framtida projekt vet vi vilka effekttal, ljusfördelningar och system vi ska använda. Hendrik Schumacher: Man lär sig efter hand att hantera LED? Ja, och man får idéer om vad nästa steg kan bli. I det här projektet har vi specialarmaturer där vi blandat LED på 3000K och 4000K. Därmed kan vi skapa varmt ljus eller komplettera dagsljuset med neutralvitt ljus. Det är något vi skulle vilja ha i downlights och wallwashers, att helt enkelt kunna växla mellan de ljusfärgsnyanserna. Och en riktstrålkastare med en ljusfärgsnyans på 3000K som blir ännu varmare vid neddimning det vore perfekt för till exempel restauranger. I dagsläget är det bara småsaker som saknas. När vi gick igenom rådhuset tillsammans med överborgmästaren och byggnadsmyndigheten väckte det halvfärdiga bygget en viss nervositet. Men ljuset gillade de: "Ljuset är fantastiskt, sensationellt. Om allt annat vore lika bra..." Sådant är alltid trevligt att höra! Ja, så var det. Och då var inte allt exakt rätt inställt ännu. Men den högtidliga stämningen var redan högst märkbar. Det fungerar bara om arkitekturen håller hög klass. Om man litar och lyssnar på varandra, då bär samarbetet frukt.

7 En annan bidragande orsak var att vi låg bra till tidsmässigt. Ett tidskritiskt skede var utbyggnadsarbetena i innertaket. Där krävdes att armaturer och putsringar fanns på plats i rätt tid. Men allting klaffade perfekt. Eller när det handlade om ljusfördelningarna. Som du sa: "Jag hade föreställt mig det en aning ljusare..." 10-gradersarmaturer var för smala på några ställen där takhöjden är mycket lägre på grund av balkarna. Men det finns ju andra försättslinser, från spot via flood och till wide flood. Vi provade dem och bytte sedan. Spherolit-linserna gör LED-ljuskällorna flexiblare än konventionella ljuskällor. Är det något som ljusplaneraren kan dra nytta av? Det har varit en intressant erfarenhet. I onsdags ringde jag ERCO och kl 10 i torsdags fick jag linserna. I fredags var jag i Schorndorf och bytte dem. Det är en föredömlig service. Finns det något som behöver förbättras när det gäller produktinformationen eller produktdokumentationen för LEDprodukter? Tydliga normer för tekniska data och mätvärden vore fördelaktigt för både planerare och tillverkare. När det gäller ERCO vet jag att uppgifterna om ljusflöde och luminans på målytan är realistiska. Men det dröjer säkert några år innan vi fått en standardisering. Men det finns också en annan sida, nämligen den enorma prispress som det nya marknadsläget med helt nya leverantörer orsakat. Alla byggherrar är inte beredda att betala en tredjedel mer för LEDarmaturerna. Hendrik Schumacher: Alla vet att ny teknik i början är dyrare, men efter hand blir mer överkomlig. Sådana förväntningar finns också på LED-tekniken, och det måste vi som leverantörer leva med. De traditionella belysningssystemen kommer antagligen snart att ersättas av LED-system, men den här marknaden ser helt annorlunda ut än den gamla. Då är frågan om priset och produktportföljen absolut berättigad. Självklart önskar man sig en enkel och prisvärd LED-downlight, men med ERCOs kvalitet.

8 Det är sådana frågor som vi funderar på. Just nu pågår en enorm omvandling av vår bransch. Skulle du säga att LED i dag är en självklar ljuskälla som ljusplaneringen bör baseras på? Och är det framtidens ljuskälla om andra ljuskällor förbjuds eller försvinner från marknaden? Det som jag hittills sett i Schorndorf har verkligen uppmuntrat mig och visar att vi i framtida projekt kan satsa på LED utan att tveka. Projektet har nått en ny kvalitetsstandard. Den här erfarenheten har övertygat mig också. Om en LEDriktstrålkastare är för smalstrålande kan man byta linsen i stället för att montera en ny armatur. Denna flexibilitet skapar trygghet. Det ger mig en bra känsla. En arkitektur med 100% LED, det är alltså en positiv och realistisk vision för dig? Javisst. Det här projektet har visat vägen. Martin Krautter : Tack för samtalet och de fina slutorden! Lichtbericht 95, november 2012

9 På plats i det ombyggda rådhuset i Schorndorf utanför Stuttgart: Tål LEDbelysningen även mycket kritiska blickar? Planerarna är överens om att erfarenheterna från det här projektet visar att arkitekturbelysning med 100% LED är en realistisk vision. I samtal från höger: Gunter Fleitz (Ippolito Fleitz Group), Martin Krautter (chefredaktör ERCO Lichtbericht), Stefan Hofmann (Lichtwerke, Köln) och Hendrik Schumacher (ERCO Leuchten GmbH). Ippolito Fleitz arbetar intensivt med 3D-programvaran redan under planeringsfasen. Därigenom skapas kraftfulla, visuella koncept som övertygar byggherrarna (ovan). Om tjusningen kvarstår även sedan konceptet omsatts i realiteten har arkitekterna gjort ett bra jobb.

10

Det naturliga ljuset från LED: Hotell Kempinski Berchtesgaden

Det naturliga ljuset från LED: Hotell Kempinski Berchtesgaden Reportage Det naturliga ljuset från LED: Hotell Kempinski Berchtesgaden Projekt: Restaurang Johann Grill/hotell Kempinski Berchtesgaden, Bayerska Alperna, Tyskland Arkitektur: sporer plus Gesellschaft

Läs mer

Kulturvaruhuset: Enormt sortiment i nytt ljus

Kulturvaruhuset: Enormt sortiment i nytt ljus Kulturvaruhuset Dussmann das Kulturkaufhaus GmbH, Berlin, Tyskland Inredningsarkitektur: ROBERTNEUN Architekten, Berlin/Tyskland Foto: Rudi Meisel, Berlin, Tyskland 14.12.2015 Knappt två årtionden efter

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Upplevelse för kunden ergonomi för medarbetarna: Gráficas Varias affärslokaler i Barcelona

Upplevelse för kunden ergonomi för medarbetarna: Gráficas Varias affärslokaler i Barcelona Reportage Upplevelse för kunden ergonomi för medarbetarna: Gráficas Varias affärslokaler i Barcelona Arkitekt (ombyggnad): Pere Pujol Rosell, Sant Sadurní d'anoia, Spanien Interiördesign: Maria Esteban

Läs mer

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Utlåtande 2010:90 RIII (Dnr 329-258/2010) Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Motion av Teres Lindberg (s) (2010:1) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

fokussortiment 2015 Inspiration från Simes

fokussortiment 2015 Inspiration från Simes fokussortiment 2015 Inspiration från Simes Ljus för människor Alla utomhusmiljöer bör planeras med ett konstant fokus på människan och med hänsyn till hur människor både reagerar och fungerar. Ljus handlar

Läs mer

Showroom Blaha Office, Korneuburg

Showroom Blaha Office, Korneuburg Showroom Blaha Office, Korneuburg Arkitekt: Arkitektbyrån Eichinger oder Knechtl, Wien / Österrike Fotograf: Gustavo Allidi Bernasconi, Wien / Österrike Ort: Korneuburg / Österrike Det familjeägda kontorsmöbelföretaget

Läs mer

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Henrik Gidlund Anläggning 08-508 261 68 Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Katarinavägen En 330 m linjär LED som belysning av mur och gångbana. Effekt är 1 W/m, totalt 330W. Byggår

Läs mer

NYHET! Gyptone Quattro 70

NYHET! Gyptone Quattro 70 NYHET! Akustikundertak och -väggar med fina perforeringar NYHET! Rena, lätta ytor med behagligt ljud Skapa estetiska omgivningar med en behaglig ljudmiljö. Med den nya serien kan du designa rum med lätta,

Läs mer

UPPTÄCK Den nya standarden av elektriska designradiatorer. Langila Sanbe

UPPTÄCK Den nya standarden av elektriska designradiatorer. Langila Sanbe Stor noggrannhet har lagts ned vid skapandet av detta dokument. Ingen del av detta dokument får mångfaldigas utan skriftligt medgivande av Rettig ICC. Rettig ICC tar inget ansvar för eventuella felaktigheter

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

HUS Vi bygger på era Villkor!

HUS Vi bygger på era Villkor! HUS Vi bygger på ERA villkor! Vi bygger på ERA villkor! Vi bygger våra hus på dina villkor helt och hållet. Du har en husdröm vi förverkligar den med hjälp av dina skisser, samt våra erfarna säljare och

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

ALVA-serien LeD-UTOMHUsArMATUrer

ALVA-serien LeD-UTOMHUsArMATUrer ALVA-serien LED-UTOMHUSARMATURER Esylux official partner of THE daylight. Intelligent ljuskvalitet Ljus är en oumbärlig komponent för mänskligt liv. Med sin energi lyfter det fram denna världens skönhet,

Läs mer

Downlights för ett effektivt ljuskoncept på kontoret: Gebr. Heinemanns förvaltningsbyggnad, Hamburg

Downlights för ett effektivt ljuskoncept på kontoret: Gebr. Heinemanns förvaltningsbyggnad, Hamburg Reportage Downlights för ett effektivt ljuskoncept på kontoret: Gebr. Heinemanns förvaltningsbyggnad, Hamburg Projekt: Gebr. Heinemanns förvaltningsbyggnad, Hamburg, Tyskland Arkitekt: IFB GmbH consulting

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1)

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) OPTIMA2 BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) LÄGESRAPPORT 25 juli 2011 Tekn. Dr Cecilia Häggström (genomförandeansvarig) Docent Karin Fridell Anter (projektledare) Projektets

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Arkitektoniskt historieberättande En undersökning av narrativets funktioner och verktyg

Arkitektoniskt historieberättande En undersökning av narrativets funktioner och verktyg Arkitektoniskt historieberättande En undersökning av narrativets funktioner och verktyg Förberedelse av examensarbete i arkitektur HT14 Mattias Hambraeus Victorson KTH-A 2014-05-15 Innehåll: 1. Sammanfattning

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

målgång: ljuset i ljuset

målgång: ljuset i ljuset målgång: ljuset i ljuset Ljusdesign: Martin Hellberg & Micaela Pärsdotter Andersson Beställare: Bengt Danielsson, Västerås kyrkogårdsförvaltning Installatör: Jimmy Wilhelmsson, Elektriker n Text: Rebel

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Historia modellerad med ljus: de romerska kejsarforumen

Historia modellerad med ljus: de romerska kejsarforumen Reportage Historia modellerad med ljus: de romerska kejsarforumen Projekt: Ny belysning av kejsarforumen/fori imperiali, Rom, Italien Ljusplanerare: Vittorio Storaro, Rom, Italien; Francesca Storaro, Castel

Läs mer

2014-04- 2 '3. Medborgarförslag ... BÅSTADS KO MMUN Kommunstyrelsen

2014-04- 2 '3. Medborgarförslag ... BÅSTADS KO MMUN Kommunstyrelsen Medborgarförslag BÅSTADS KO MMUN Kommunstyrelsen 2014-04- 2 '3 Dnr.. ~~.. ~.~\\.1.~. ~.~.~......... Jag och min familj är en av många som drabbats av dåligt underhåll av kommunens forskolor och skolor.

Läs mer

Fagerhult The Art of Light

Fagerhult The Art of Light The Art of Gaudi Ljuset är utgångspunkten för många konstarter. Film, fotografi, måleri. Ljuset får inte bara människor att må bra fysiskt och psykiskt, det skapar också förutsättningar för estetiska

Läs mer

Vackra villor på Hovshagas soligaste sida

Vackra villor på Hovshagas soligaste sida v ä x j ö h o v s h ö j d Vackra villor på Hovshagas soligaste sida Inspirationsbild interiör Johanna, 124 kvm d e s i g n h e l h e t t r y g g h e t p r i s v ä r t Klara och Maria de vackra husen på

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 (utdrag ur en horsemanshiptränares dagbok) Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz En vinterdag för ungefär ett år sedan ringde min telefon. Som så många andra gånger

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

DITT NYA HEM I EKÄNGEN

DITT NYA HEM I EKÄNGEN DITT NYA HEM I EKÄNGEN bo BLAND EKAR I EKÄNGEN Välkommen till det nya området Björksäter i omtyckta Ekängen. Sedan det började byggas i Ekängen för 30 år sedan så har området gått från nästan noll till

Läs mer

GENOMTÄNKTA BOSTÄDER. Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök.

GENOMTÄNKTA BOSTÄDER. Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök. 4 Oakhouapplese GENOMTÄNKTA BOSTÄDER Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök. fasaden 7 Oakhouapplese Bild område I Ektorp har

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing

Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing Behovet att spara elenergi blir allt mer påtagligt. Klimatfrågan och kraven på minskade utsläpp av växthusgaser och energibesparing är

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

BRA DAG. I DIN BUTIK.

BRA DAG. I DIN BUTIK. NYHETER, MÖJLIGHETER OCH DESIGNUTTRYCK 2016 A N L E D N I N G A R T I L L E N BRA DAG. I DIN BUTIK. Nästa års nyheter handlar om förbättringar, möjligheter och utvecklade designuttryck. Vi kan också presentera

Läs mer

Välj rätt LEDlysrör varje gång. LED-lysrör

Välj rätt LEDlysrör varje gång. LED-lysrör LED-lysrör Välj rätt varje gång Vilket lysrör du än har behov av hittar du en lösning i Philips s sortiment. Från bästa energieffektivitet till högsta ljusflöde även för de mest ävande användningsområdena.

Läs mer

Ölmühle an der Havel, Berlin

Ölmühle an der Havel, Berlin Reportage Ölmühle an der Havel, Berlin Projekt: Ölmühle an der Havel, Berlin / Tyskland Inomhusarkitektur: Fabian Lefelmann, Berlin / Tyskland Foto: Sebastian Mayer, Berlin / Tyskland Projekt: Ölmühle

Läs mer

STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION

STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION Stadsateljé Märsta - en undersökning av möjligheten att bredda verksamheten på Konsthall Märsta genom att söka upp nya platser och skapa förutsättningar för nya samarbeten.

Läs mer

Kvalitet & Engagemang

Kvalitet & Engagemang Kvalitet & Engagemang Ett nyhetsbrev från Danfo #1 2015 Helhetskonceptet Sanirent Malmö stad - en förebild för offentliga toaletter SaniRent Helhetskoncept för bibehålle Placering och utformning i all

Läs mer

GUIDE LJUSKÄLLOR Fo Karolinska

GUIDE LJUSKÄLLOR Fo Karolinska GUIDE LJUSKÄLLOR Fo Karolinska Innehållsförteckning REFERENSER... 2 INLEDNING... 3 AVFALLSHANTERING... 3 MILJÖ... 3 FARA FÖR BRAND... 3 BEGREPP... 4 UTFASADE GLÖDLAMPOR... 5 HALOGENLAMPOR... 6 LÅGENERGILAMPOR...

Läs mer

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Mötet ägde rum cirka en vecka efter kunskapshearingen om självskadebeteende (som beskrivs i kapitlet Förbud av det förbjudna

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda!

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda! 40 års erfarenhet Zone Systems har 40 års erfarenhet av kundkommunikation. Genom vårt stora kunnande och flexibla lösningar hjälper vi företag och varumärken att nå ut med sina budskap genom enhetlig,

Läs mer

Belysning i en utbyggnad Postad av Patrik Hedlund - 16 nov 2012 17:21

Belysning i en utbyggnad Postad av Patrik Hedlund - 16 nov 2012 17:21 Belysning i en utbyggnad Postad av Patrik Hedlund - 16 nov 2012 17:21 Bilder från en utbyggnad jag gjorde innan semestern. Blev rätt mycket, men jäkligt bra! Tyvärr så går det ju inte att uppleva belysning

Läs mer

Bakgrundsbygge i Cellplast:

Bakgrundsbygge i Cellplast: Bakgrundsbygge i Cellplast: - Mitt andra försök och denna gången lyckat - Denna artikel är ett försök till att på ett tydligt sätt redogöra för skapandet av en bakgrund av cellplastskivor, husfix och Epolan

Läs mer

VILLA MATTSON. Ljus som skön konst. LED bakom Swarovski-diamanter är en av flera. unika belysningslösningar i Villa Mattsson.

VILLA MATTSON. Ljus som skön konst. LED bakom Swarovski-diamanter är en av flera. unika belysningslösningar i Villa Mattsson. VILLA MATTSON Ljus som skön konst. LED bakom Swarovski-diamanter är en av flera unika belysningslösningar i Villa Mattsson. 50 ELINSTALLATÖREN NR 3-2014 MAXADE LÖSNINGAR I LYXVILLA PÅ EKERÖ Fem gånger

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv?

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Stålbyggnader sedan 1975

Stålbyggnader sedan 1975 Stålbyggnader sedan 1975 Tectum är ett av de äldsta företagen i stålbyggnadsbranschen och grundades redan 1975. Inledningsvis såldes stallbyggnader men snart föddes idén att ta fram en byggnad för lantbruksmaskiner,

Läs mer

a little bit brighter A little bit brighter

a little bit brighter A little bit brighter a little bit brighter A little bit brighter En ny syn på belysning EGEN TILLVERKNING I MÖRKASTE SMÅLAND I Sverige är belysningsmarknaden motsägelsefull. Här finns det många svenska belysningsföretag,

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Söka och undersöka - rum

Söka och undersöka - rum Rapport Kandidatarbete Söka och undersöka - rum Linnea Nordin Inredningsarkitektur & Möbeldesign DKK Konstfack 2013-05-28 Professor: Jonas Osslund Kursledare: Karin Tyrefors Handledare: Åsa Conradsson

Läs mer

Att vända intresset bort från dörrarna

Att vända intresset bort från dörrarna Att vända intresset bort från dörrarna Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande exemplet beskriver ett särskilt boende för

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Välj rätt LEDlysrör varje gång. Elektroskandia

Välj rätt LEDlysrör varje gång. Elektroskandia Make Light Work Elektroskandia Välj rätt varje gång Vilket lysrör du än har behov av hittar du en lösning i Philips s sortiment. Från bästa energieffektivitet till högsta ljusflöde även för de mest ävande

Läs mer

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram 090219_Systemhandling Innehållsförteckning Hyllie torg Belysningsprogram Ljusbeskrivning sida 3 Ljusslingor sida 4 Master sida 4 Träd sida 4 Bänkar sida 5 Vattenkar

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-07 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Ungdomssamtalare GYVF-2014-542

Läs mer

Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01

Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01 Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01 Vilken typ av armatur ska man satsa på i en plåt o svets verkstad? Det är 8 meters takhöjd, tror att ca 400-500 lux.allmänbelysning

Läs mer

Design your story. skype. Det är en sak att göra coola saker på papper, men det ska landa också.

Design your story. skype. Det är en sak att göra coola saker på papper, men det ska landa också. Design your story skype Det är en sak att göra coola saker på papper, men det ska landa också. Specialritat och prisbelönat UMGÄNGE Skypes chill out-område angränsar till entrén och receptionen. Här finns

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016

Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016 Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016 Information om grannsamverkan finns på många olika språk. GRANNAR MOT BROTT Ökad trygghet

Läs mer

Med användarna i fokus

Med användarna i fokus Framtida utveckling Framtiden för LED-tekniken är givetvis nära sammankopplad med städernas tillväxt, förändring och utveckling. Men förändrade levnadssätt och förväntningar hos städernas invånare, kommer

Läs mer

Så använder du dig av dina erfarenheter vid en rekrytering

Så använder du dig av dina erfarenheter vid en rekrytering Så använder du dig av dina erfarenheter vid en rekrytering Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Vad säger erfarenheten? Kanske är det sant som den danske

Läs mer

DET PERFEKTA HUSET FÖR DEN MODERNA FAMILJEN. Det finns inget som din egen gräsmatta...

DET PERFEKTA HUSET FÖR DEN MODERNA FAMILJEN. Det finns inget som din egen gräsmatta... 1 Det finns inget som din egen gräsmatta... DET PERETA HUSET ÖR DEN MODERNA AMILJEN Viktor Hanson har i samarbete med Engstrand och Speek arkitekter tagit fram ett hus som är anpassat för det moderna livet

Läs mer

Kundutvärdering (Björn Hörvallius)

Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Avresedatum: 2016 05 22 Destination: Portugal, Constancia Uteritter och lektioner, vecka Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur

Läs mer

Projekt Infrakulvert Vallastaden. Klas Gustafsso vvd Tekniska verken i Linköping

Projekt Infrakulvert Vallastaden. Klas Gustafsso vvd Tekniska verken i Linköping Projekt Infrakulvert Vallastaden Klas Gustafsso vvd Tekniska verken i Linköping Vision Vi ska bygga världens mest resurseffektiva region Området för Vallastaden Människan bygger staden Kvarteret Upplevelsemässigt

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Påvisande av ekonomiska & miljömässiga vinster vid solskyddsinvestering (Arbetet är en del i kursen Diplomerad Solskyddstekniker) Christian Westberg & Jim Eriksson

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Londonprojektet 2015

Londonprojektet 2015 Londonprojektet 2015 För första gången någonsin på Stålforsskolan har elever i år fått möjligheten att besöka London i ett slags utbytessyfte med en brittisk skola samt för att få möjligheten att utforska

Läs mer

Entreprenörshandboken

Entreprenörshandboken Entreprenörshandboken Tryck: Gävle Offset Formgivning: Ralf Fredriksson/Gavlegårdarna Illustrationer: Anette Hedberg/AH Form 2009/01 Andra upplagan 2012/10 4 5 6 7 8 10 13 14 17 18 20 23 Entreprenören,

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Nu upptäcker vi saker som vi tidigare inte ens såg! Relighting av Tyska tekniska museet i Berlin

Nu upptäcker vi saker som vi tidigare inte ens såg! Relighting av Tyska tekniska museet i Berlin Nu upptäcker vi saker som vi tidigare inte ens såg! Relighting av Tyska tekniska museet i Berlin Ägare: Tyska tekniska museet Berlin/Tyskland Ljusplanering: Karsten Krause, Berlin/Tyskland Foto: Dirk Vogel,

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Produkt och ljuskatalog

Produkt och ljuskatalog Produkt och ljuskatalog Doftbeskrivningar Vanilj Äpple Den söta och varma doften av vanilj lugnar, balanserar, förhindrar trötthet och därmed förbättrar den fysiska och psykiska aktiviteten. Inre spänningar

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer