Den statistik som finns idag visar att det förmodligen inte är något problem med last som skadar de åkande vid en kollision.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den statistik som finns idag visar att det förmodligen inte är något problem med last som skadar de åkande vid en kollision."

Transkript

1 Slutrapport - Infästningar för serviceinredningar i lätta lastbilar Beteckning VV: EK 50 A 2005: Datum: 29 februari 2008 Utfärdare: Anders Carlsson Ort: Göteborg 1. Sammanfattning Den statistik som finns idag visar att det förmodligen inte är något problem med last som skadar de åkande vid en kollision. Men vi kan ändå se att vid ett flertal kollisioner så separerar inredningarna från fordonet vilket är en risk mot de åkande. Det som skulle ge absolut mest säkerhetsmässigt vore att införa legala krav på lastförskjutningsskydd i hela Europa istället för att det är ett tillval. Men för en relativt låg kostnad så skulle det gå att införa förmonterade infästningspunkter i golven på fordonen. Däremot skulle det förmodligen vara svårare att lyckas med motsvarande i fordonens sidostrukturer. Men det skulle inte med automatik bli säkra installationer för att fordonet utrustades med förmonterade infästningspunkter. Det krävs också att serviceinredningen håller för den last den utsetts för. Och för att bedöma det så behövs en gemensam standard på hur serviceinredningarna skall testas. Ett sådant arbete är uppstartat av INRS i Frankrike. VV: EK 50 A (21)

2 2. Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Innehållsförteckning 3 Syfte 4 Bakgrund 5 Metoder/Material 5.1 Olyckstatistik från myndigheter och institut 5.2 Analys av olyckor insamlade från partnernätverk 5.3 Geometrianalys av fordon 5.4 Hållfasthetskrav infästningar 5.5 Dimensioner på Serviceinredningar 5.6 Krockegenskaper på Serviceinredningar 5.7 Lagkrav för Serviceinredningar 5.8 Trender 6 Resultat 7 Ekonomi VV: EK 50 A (21)

3 3. Syfte Syftet med en serviceinredning i fordonet är självklart att organisera upp utrustning och komponenter för att effektivisera vardagen för till exempel hantverkare, installatörer eller servicetekniker. Men i praktiken fyller också inredningen en funktion som lasthållare vilket ger en tryggare vardag för dem. Syftet med det här projektet är att identifiera vad som behövs göras för att uppnå en säker infästning av serviceinredningen i fordonet. Vilket innebär att: hitta en gemensam nämnare för alla transportfordon och därifrån utveckla ett universellt sätt att montera inredningar i fordon. systemet skall oberoende av vilket fordon och vilken typ av inredning hålla för krafter upp till 25g. infästningarna inte får göra åverkan på fordonets struktur så att den försämras i en eventuell kollision. installationskostnaden för ett nytt system inte får öka nämnvärt mot dagens metoder. 4. Bakgrund I Sverige utrustas c:a 30% av alla lätta lastbilar med någon typ av service inredning, i Västeuropa är motsvarande siffra c:a 10%. Fordonen är inte förberedda för installation av serviceinredningar. I Sverige så har vi legala regler för hur last skall vara förankrat vilket även gäller inredningar. Vi har dessutom legala regler som beskriver lastförskjutningsskydd mellan åkandeutrymme och lastutrymme. I de flesta länder i Västeuropa är det frivilliga standarder som skall uppfyllas eller subjektiva regler där det är upp till respektive polis att bedöma om last är korrekt surrad. Det finns ingen bra statistik som mäter hur säkra installationerna av serviceinredningar är. Det finns c:a ett 10-tal tillverkare av serviceinredningar om man bortser från dem som endast agerar väldigt småskaligt och lokalt. Systemen är uppbyggda på olika sätt, med olika material och med varierande nivå av hållfasthet. Men däremot finns det likheter i dimensionerna i mellan dem. Det finns också likheter mellan fordonets geometrier. Därför bör det finnas möjlighet att hitta ett gemensamt gränssnitt mellan inredning och fordon. Det finns inte någon standard för hur inredningar skall krocktestas vilket innebär att det är mycket svårt för kunderna att jämföra de olika produkterna på marknaden. VV: EK 50 A (21)

4 5. Metod/Material 5.1 Olyckstatistik från myndigheter och institut För att förstå om det finns ett behov av att förbättra säkerheten på installationerna av serviceinredningar så har jag besökt Vägverket i Borlänge och tagit del av den statistik som finns där samt frågat olika fältutredare om de har något specifikt fall där serviceinredningen har varit en del av olyckan. Därefter har jag varit i kontakt med Arbetsmiljöverket och fått ta del av den statistik de har samt besökt deras kontor i Göteborg och för att ta del av deras iakttagelser. För att få ytterligare information så har jag haft kontakt med Chalmers tekniska högskola och därifrån fått hjälp att hitta en studie från Tyskland som handlar om olyckor med lätta lastbilar. Jag har även varit i Köpenhamn och tagit del av en rapport om olyckor med Lätta lastbilar i Danmark. Ingen av dessa undersökningar tyder på att lasten bak i lastutrymmet är vållande till allvarliga skador eller dödsfall i någon större omfattning. Intervju av statistiker på Vägverket o Intervju med Magnus Lindholm (Trafiksäkerhetsanalytiker) När vi söker på olyckor med dödlig utgång under ett år (2005) så är det c:a 20 fordon som kan vara från vår målgrupp. När vi sorterar bort olyckor som definitivt är av annan orsak en last, verktyg och utrustning så är det c:a 5 olyckor kvar. Av de 5 så går det inte att fastställa orsaken men potentialen till förbättring är väldigt liten. Svar från fältutredare på vägverket o Olycka 05-68, där mellanväggen höll för all verkstadsutrustning. o En förare somnade troligtvis till och körde av vägen. Plöjde in i snön i sidoområdet och fordonet bromsades upp. Ingen speciell alvarlig olycka egentligen Men hans hustru som satt bredvid i passagerarsätet fick ett verktyg i huvudet och avled av krossskadan i skallen. Han hade inget nät som bromsade verktyg som låg bak i lastutrymmet i bilen. Kvinnan hade överlevt om inte detta skett. Genomgång med Arbetsmiljöverket o Tyvärr så får de sällan in några rapporter när det sker trafikolyckor, de har ingen bra statistik över det. o Däremot så är deras bedömning att serviceinredningen är en bra lasthållare för dem som inte har inredningar brukar väldigt sällan surra lasten. o Men jag har tagit del av statistik för Det rapporterades 462 arbetsolyckor där lastbilar/släpvagnar är kodat. Av de är c:a 14% tillbaks i arbete inom 3 dagar, 29% är tillbaks inom 14 dagar, 55% har längre frånvaro och c:a 2 % har omkommit. o Av dessa 492 är 75 stycken i målgruppen hantverkare/installatörer mm. o Det finns ingen beskrivning vad som har orsakat skadan. VV: EK 50 A (21)

5 Paper, Accidents with vans and box-type trucks (transporters): Results from official statistics and real-life crash analyses o Författare: Walter Niewöhner, F. Alexander Berg, Markus Froncz o Studien är gjord i Tyskland år Studien är baserad på statistik från olyckor under andra delen av 1990-talet. Dekra har analyserat olyckorna. Studien är baserad på 100 kollisioner. o 2 av 3 olyckor sker i tätbebyggt område o 1 av 10 olyckor sker mot tungt fordon. (>7,5t) o 6 av 10 olyckor är frontalkrockar. o Lasten har inte setts som vållande till de huvudsakliga skadorna eller dödsfallen i dessa kollisioner. Dansk undersökning: Ulykker med store varebiler, rapport 3, 2005 o Utgivare: Havarikommisionen for Vejtrafikulykker o 40 olyckor är studerade med varebilar (vilket inkluderar MPV och 4WD ombygda till varebilar) under o I 19 fall hände olyckorna när föraren av transportbilen körde på fritiden o I ett fall skadades föraren av last. VV: EK 50 A (21)

6 5.2 Analys av olyckor insamlade från partnernätverk Modul-System har ett stort partnernätverk över hela Europa, med hjälp från dem får vi in information om olyckor som skett med fordon som är utrustade med Modul- System inredning. Det är inte en komplett haveriutredning men ofta får vi information hur det gått för dem som varit i bilen, en kort olycksbeskrivning samt bilder på lastutrymmet. Alla bilar har varit utrustade med lastförskjutningsskydd och tack vare det så har det inte varit något dödsfall som vi känner till men i de fall där fordonet har haft en hög hastighet vid kollisionen så släpper inrednings infästningar från fordonet. Vi kan i de situationerna se att lastförskjutningsskyddet är deformerat eller att en förskjutning av lastförskjutningsskyddet har skett som understiger 100mm. I något fall så har glasrutan i lastförskjutningsskyddet krossats. Av den information vi fått så tyder inget på att lasten bakifrån lastutrymmet är vållande till allvarliga skador eller dödsfall. Företag: Sjögren pump År: 2003 Land: Sverige Olycka: Frontal offset kollision med tung lastbil på landsväg. Träff på höger sida. Räddningstjänsten har klippt sönder karossen. Enligt information så har föraren klarat sig bra och på bilden syns att förarsätet inte har fått någon deformation pga last bakifrån. Förmodligen har lastförskjutningsskyddet gjort sitt jobb och skyddat föraren från lasten inkl inredningen. Dessutom har han haft tur att all frontal deformation är på höger sida. Företag: Östra Frölunda rör År: 2006 Land: Sverige Olycka: Bilen kör troligtvis i normal motorvägshastighet och gör en omkörning av en lastbil. Efter omkörningen driver föraren ut mot höger (filbyte) men fortsätter vidare rakt fram mot dikeskanten. Efter ca 100 m utanför vägen börjar den volta, åt höger, ytterligare ca 32 meter till stopp. Uppskattningsvis håller fordonet en hastighet av ca km/h vid början av voltningen. Vi kunde bara se ett enda fäste för skåpet. Hålet var uppslitet. Den andra skadan är en tryckskada då skåpet dansat runt inne i lastutrymmet Lastförskjutningsskyddet har gjort sitt jobb och skyddat de åkande. Företag: Eksjö Kommun År: 2001 Land: Sverige Olycka: Frontalt mot en sten Hastighet enligt dem c:a 50 km/h Lastförskjutningsskyddet stoppar all lös last. VV: EK 50 A (21)

7 Företag: Okänd VVS År: 2000 Land: Sverige Olycka: Frontal offset kollision med tung lastbil i stadstrafik. Träff på vänster sida. Enligt information så har föraren klarat sig men hamnat på sjukhus. Förmodligen har lastförskjutningsskyddet gjort sitt jobb men det är flyttat c:a 50mm framåt. Stor inträngning frontalt på vänster sida i karosstrukturen. Företag: Kalmar industri År: 2008 Land: Sverige Olycka: Frontal offset kollision med tung lastbil i stadstrafik. Träff på höger sida. Enligt information så har föraren klarat. Lastförskjutningsskyddet gjort sitt jobb. Företag: Tombra År: 2007 Land: Tyskland Olycka: Frontal offset kollision. Träff på vänster sida. Lastförskjutningsskyddets glas har krossats, viss inträngning i åkande utrymmet, framförallt vid huvudhöjd. VV: EK 50 A (21)

8 5.3 Geometrianalys av fordon För att identifiera om det finns förutsättningar att hitta ett gemensamt gränssnitt så har vi skannat av ett flertal fordon i de olika storleksklasserna. Skanningen är utförd i import-hamnarna i Malmö, Halmstad och Göteborg. Valet av fordon har till viss del styrts av tillgången vid de aktuella mättillfällena. Vi har märkt upp var lastförankringsöglorna finns på grund av att de i normalt sett är monterade med en bult och karossen är utrustad med en svetsmutter, därför är det intressant att se om det finns möjlighet att utnyttja det. Förövrigt så är golven relativt plana och det finns stora likheter mellan de olika fordonen. När det gäller sidorna så har vi tittat på var förstärkningsbalkarna är placerade i höjdled samt planheten i bilens längdled. Små karosser Sammanställning placering av lastsurrningsöglor sett uppifrån på små karosser. VW Caddy Renault Kangoo Peugeot Partner/Citroen Berlingo Opel Combo Ford Transit Connect Bakre lastsurrnings öglor Mittre lastsurrnings öglor Främre lastsurrnings öglor Toppvy VV: EK 50 A (21)

9 Vy som visar vänster kaross sida Balk som löper längs taket Höjd fr. golv till centrum takbalk (mm) Ford Transit Connect lång (röd) Ford Transit Connect kort (gul) VW Caddy (lila) Renault Kangoo (vit) Partner-Berlingo (svart) c:a 1150 c:a 1209 c:a 1160 c:a 1130 Balk som löper mitt på karossen VW Caddy (röd) Renault Kangoo (vit) Partner-Berlingo (svart) Ford transit connect (gul) Opel Combo Höjd fr. golv till centrum mittbalk (mm) c:a 525 c:a 492 c:a 497 c:a 460 c:a VV: EK 50 A (21)

10 Mellanstora karosser Sammanställning placering av lastsurrningsöglor sett uppifrån. Ford transit 2933, 3300 Renault Trafic kort och lång Toyota Hiace lång VW T5 kort och lång Bakre lastsurrnings öglor Mittre lastsurrnings öglor Främre lastsurrnings öglor Toppvy Infästningarna till de bakre lastöglorna sitter dolda på flera bilar. Skulle inte fungera som fästpunkt för serviceinredningar. Och på vissa fordon som Renault trafic sitter de på sidostrukturen istället för golvet vilket inte heller skulle ge en bra infästning för inredningen. VV: EK 50 A (21)

11 Vy som visar vänster kaross sida Höjd fr. golv till centrum takbalk (mm) Ford Transit 2933 låg (vit) Ford Transit 3300 m hög (grön) Renault Trafic 3098/3498 låg Gul/Röd Toyota Hiace lång (lila) VW Transport. T5 kort/lång låg blå/v.röd c:a 1381 c:a 1302 c:a 1311 c:a 1300 c:a 1301 Höjd fr. golv till centrum takbalk (mm) Ford Transit 2933 låg (vit) Ford Transit 3300 m hög (grön) Renault Trafic 3098/3498 låg Gul/Röd Toyota Hiace lång (lila) VW Transport. T5 kort/lång låg blå/v.röd c:a 680 c:a 570 c:a 646 c:a 719 c:a 677 VV: EK 50 A (21)

12 Stora karosser Sammanställning placering av lastsurrningsöglor sett uppifrån. Ford Transit 3750 hög Renault Master L1H1 Renault Master L2H2 VW Krafter Bakre lastsurrnings öglor Mittre lastsurrnings öglor Främre lastsurrnings öglor Toppvy VV: EK 50 A (21)

13 Vy som visar vänster kaross sida Höjd fr. golv till centrum takbalk (mm) Ford Transit 3750 hög (vit) Renault Master L1H1 (röd) Renault Master L2H2 (grön) c:a 1385 c:a 1620 c:a 1870 Höjd fr. golv till centrum takbalk (mm) Ford Transit 3750 hög (vit) Renault Master L1H1 (röd) Renault Master L2H2 (grön) c:a 685 c:a 880 c:a 880 VV: EK 50 A (21)

14 I vissa fordon som t.ex. Opel Combo är lastsurrningsöglorna svetsadade. I dessa fordon finns inte möjlighet att förankra i gemensam infästningspunkt. I vissa fordon som t.ex. VW Caddy är lastsurrningsöglorna placerad väldigt långt ut i hörnen. I dessa fordon skulle det inte vara en bra lösning att förankra i gemensam infästningspunkt på grund av geometri konflikter. I vissa fordon som t.ex. VW Crafter, MB Sprinter och Ford Transit finns det möjlighet att utrusta fordonet med lastsurrningsskenor. Med ett sådant här system så skulle kunden kunna välja till ett skensystem när fordonet skall utrustas med verkstadsinredning. En sådan installation skulle bli oförstörande, dvs inget borrande i bilen. Den skulle också ge möjlighet att sätta infästningspunkterna från inredningen där de gör mest nytta, i dag placeras de där montören har access till karossen. Om det dessutom finns ett hållfasthetskrav på skenan så kan man säkerställa inredningens infästningar också. Ett sådant system bör bli mest kostnads-effektivt för alla parter. Det kan ju vara svårt att kravsätta att det skall finnas last-surrningsskenor till bilarna men ett geometri krav med planhet och ett antal fästpunkter skulle ge samma effekt, då skulle installatören kunna montera skensystemet om det saknas bilen. VV: EK 50 A (21)

15 Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att golvytorna i alla fordon är plana och i och med det borde det vara relativt lätt att förbereda infästningspunkter för en serviceinredning. Däremot är det i flera fall inte möjligt att använda de infästningspunkter som redan finns för lastförankringssystem på grund av att de sitter dolda eller ej åtkomliga för en inredning. Karossens sidor skiljer sig mer mellan de olika fordonen vilket försvårar möjligheten att hitta ett gemensamt förberett infästningssystem. Men på de större fordonen skulle det vara möjligt att förbereda infästningspunkter, däremot skulle placeringarna i höjdled skilja på c:a 200mm. VV: EK 50 A (21)

16 5.4 Hållfasthetskrav infästningar I en större transportbil kan serviceinredningen väga upp till c:a 200kg, i den kommer det att förvaras utrustning och komponenter som kan väga upp till 400kg. Vid en eventuell kollision som motsvarar 25g, vilket inte är särskilt ovanligt om vi jämför bilderna från verkliga olyckor med de tester vi gör, så skall utrustningens infästningar dimensioneras för en kraft på 150 kn. I de tester vi gjort så har vi kommit fram till att en välfungerande infästning klarar någonstans mellan 7 och 8 kn, det innebär att i ett stort fordon behövs c:a 20 infästningspunkter. Att lyckas hitta så många välfungerande infästningspunkter är väldigt svårt, men om fordonen är förberedda för ett skensystem på golv och vägg så vore det relativt enkel att anpassa antalet infästningspunkter efter belastningsbehovet. I testet nedan så jämför jag ett nitförband med 4 st stålnitar som utsetts för en draglast med ett motsvarande förband med en M6 bult där det är en 28mm bricka och mutter bakom plåten. Plåten är en vanlig 0,8mm stålplåt som förmodligen är likvärdig med de flesta karossplåtar i de områden som vi fäster in vår inredning. Nitförbandet håller knappt 2kN och bultförbandet håller knappt 13kN Modul-System kn 0,5 0,0-0,5-1,0-1,5-2,0-2,5-3,0-3,5-4,0-4,5-5,0-5,5-6,0-6,5-7,0-7,5-8,0-8,5-9,0-9,5-10,0-10,5-11,0-11,5-12,0-12,5-13, :00:00 C :00:00 0,00 us :00:19 mm :00:00 09:00:05 09:00:10 09:00: kn 1, HÅELLS MODUL-SYSTEM AB :50:50 C :50:50 35,00 s :51:25 mm 300 0, , , ,0-4,0-5,0-6,0-7,0-8,0-9, , , , , :50: :51: :51: :51: VV: EK 50 A (21)

17 Vi ser att nitförbanden klarar rena skjuvningslaster riktigt bra, till och med bättre än ett bultförband med en M6 bult och mutter. Men skulle vinkeln placeras framför enheten istället så att den bryts upp så är hållfastheten endast 25-30% mot den som är monterad för ren skjuvningslast H Å E L L S M O D U L - S Y S T E M A B HÅELLS MODUL-SYSTEM AB k N : 2 C1 : : 2 1 : 5 30, 0 0 s m: 2m 2 : 4 5 kn :32:00 C :32:02 27,00 s :32:30 mm 1, , , , 0-0, , , , , , , , 5-3, , , , , , 5-5, 0-5, , , , , 5-7, 0-7, 5-8, ,0-8, , 5-9, , , 5-1 0, 0-1 0, 5-1 1, ,0-11, , , , , , , : 2 2 : : 2 2 : : 2 2 : :32: :32: :32: :32: Detta ser vi både i laboratorier test och i verkliga krockfall. I detta fall så utsattes nitförbandet för en dragkraft. Nitförband fäst i fordonets sidostruktur och bultförband som brustit mot inredningen. Det har även suttit en nit mot inredningen vilket syns på bilden, den är där för att förhindra att inredningen kan röra sig. (Med endast en fästpunkt så kan det bli rotations rörelser, d.v.s. hållfasthets problem på sikt) VV: EK 50 A (21)

18 5.5 Dimensioner på Serviceinredningar För att identifiera var gränssnittet mellan inredning och fordon skall hamna så måste likheter och olikheter mellan de olika fabrikaten av inredningar definieras. Det finns fler fabrikat än de som redovisas nedan men likheter och olikheter stämmer med största sannolikhet även på dem. Det som redovisas är en summering av de mått som påverkar installationen hos de olika inredningsfabrikaten. Den parametern som är lättast att definiera är den som går i samma riktning som bilens bredd, det vill säga att infästningspunkterna på golvet skall ligga i en korridor utmed karossens sida med en distans från väggen på mm för att klara både djupare och grundare inredningar. I bilens längdled bör system vara så flexibelt som möjligt. Där skiljer sig de olika fabrikaten åt men också de olika installationerna på grund av olika kundbehov. I fordonets höjd riktning så skiljer sig de olika inredningarna åt men i den riktningen bör flexibiliteten byggas in i inredningarna, det är förmodligen mycket lättare än att hitta en gemensam nämnare mellan fordonen. Modul-System, System Edströms och Tevo Djup: c:a 300mm och 470mm Bredd: Uppbyggda kring ett mått på c:a 400mm och kan sedan ökas upp med 200mm intervall till önskad bredd. Höjd: Anpassas efter fordon och behov men normalt sett bygger man aldrig lägre än c:a 800mm över golvnivån. Sortimo: Djup: c:a 280mm, 380mm och 480mm. Bredd: Delning som ökas med 242mm intervall till önskad bredd. Höjd anpassas efter fordon och behov med 17mm intervall. Bott: Djup: c:a 320mm, 420mm och 520mm Bredd: Från 520mm som sedan ökas med 260mm till önskad bredd. Från c:a 900mm och uppåt till önskad höjd. VV: EK 50 A (21)

19 5.6 Krockegenskaper på Serviceinredningar Det skulle självklart ge bra förutsättningar om fordonen förbereddes med infästningspunkter för serviceinredningar men det skulle inte med automatik innebära att alla installationer blev säkra. Men skulle det gå att definiera ett gränssnitt med infästningspunkter mellan inredning och fordon så skulle det ge förutsättningar för att ha en gemensam testmetod för de olika inredningsfabrikaten. Och skulle det gå att jämföra olika inredningars säkerhet så skulle förmodligen nivån öka i branschen. Vi har gjort ett jämförande test mellan ett antal fabrikat på SP i Borås. Det skiljer sig ganska mycket åt i hur de deformeras/separerar men det är svårt att dra några slutsatser vad det skulle innebära i en verklig olycka. Men generellt sett är det ju aldrig lyckat när saker flyger omkring under krockförloppet. Skulle det finnas en standard för krockprover så skulle förmodligen de olika systemen på marknaden bete sig mer lika vilket skulle reducera riskerna vid en kollision. VV: EK 50 A (21)

20 5.6 Lagkrav för Serviceinredningar Det har varit svårt att sammanställa lagkraven i Europa. Jag har inte fått särskilt många svar men det speglar förmodligen att det inte finns särskilt mycket legala krav utanför Sverige. Sverige har bland de tuffare kraven. Här kravssätts både lastförskjutningsskydd och lastsurrningsanordningar. Det finns också krav på att lasten skall surras vilket innebär att verkstadsinredningarna inklusive last skall klara kraven på 1g frontalt och 0,5g i övriga riktningar. I Danmark finns krav på lastförskjutningsskydd. I England finns inga legala krav men de har en Code of practice, safety on loads of vehicles, om man följer den ger det likvärdigt skydd som Svenska krav. I Holland gäller "the load must be properly fixed" och polisen gör bedömning om det efterlevs. Om polis och föraren inte är överens så avgörs det i rätten. I Tyskland gäller DIN vilket är en standard och inte ett legalt krav men följs den så ger det ett liknande skydd som de svenska kraven. 5.7 Trender Det blir svårare för varje ny bilgeneration att hitta bra infästningspunkter på grund av att de optimeras för andra egenskaper. Fler bilar utrustas med serviceinredningar. Det finns ett ökat intresse för säkerhet i framförallt England och Frankrike. o I England så utformar bland annat FTA (Freight Transport Association) Best Practice Guide for Loading Light Commercial vehicles med hjälp av de olika producenterna. o I Frankrike så har INRS startat en dialog med de olika producenterna med målsättning att ta fram en standard för krocktester av serviceinredningar. 6. Resultat/Slutsats Om man bara tolkar statistiken så finns det inget behov för ett förbättrat gränssnitt mellan serviceinredning och fordon. Men beaktar man att statistiken baseras i de flesta fall på fordon byggda på 1990-talet då det fanns betydligt bättre access för att komma åt med genomgående bult, idag blir det fler nitförband på grund av fordonen är mer väl packade och därför inte ger möjlighet till ett bultförband. Tar man också hänsyn till att det endast handlar om ett antal svetsmuttrar per fordon för att kunna montera ett skensystem som option så förlorar biltillverkaren väldigt lite i relation till vad de kunder som skall installera en service-inredning vinner. Men för att det skall vara enkelt att genomföra så skall man initialt bara starta med golvinfästningen. Där finns förutsättningar både hos fordonen och hos inredningarna med många gemensamma nämnare. VV: EK 50 A (21)

21 7. Ekonomi Aktivitet Kost Kommentar Geometristudie Sek Förutsättn inför uppmätn samt sammanställn och analys efteråt Uppmätningar Sek Extern kostnad, skanning av fordon Olyckstatistik Sek Söka information, samt analys Egenskaper produkter Sek Söka och sammanställa information Koordinering Sek Rapport Sek Resor mm Sek Bilresor Totalt Sek VV: EK 50 A (21)

SIMPLECO MINI SIMPLE

SIMPLECO MINI SIMPLE SIMPLECO MINI SIMPLECO KEEP IT SIMPLE GANSKA SIMPELT! simpleco den praktiska, enkla och ekonomiska bilinredningen VÄLJ SIMPLECO FÖR OPTIMALA PRISER PÅ DEN SENASTE TEKNOLOGIN Designat med hänsyn till att

Läs mer

Generell. Monterings/Installations anvisning 2009. Var sak har sin plats.

Generell. Monterings/Installations anvisning 2009. Var sak har sin plats. Generell Monterings/Installations anvisning 009 Var sak har sin plats. Viktigt, innan du börjar montera! Läs igenom denna anvisning noggrant! Att tänka på innan du börjar montera. Observera att detta är

Läs mer

Volkswagen Caddy Transporter T6 Crafter

Volkswagen Caddy Transporter T6 Crafter Professionell Bilinredning Volkswagen Caddy Transporter T6 Crafter Gör en bra bil bättre. Nu har du hittat din bil. Det som kommer att vara ditt kanske viktigaste arbetsredskap flera år framöver. Men bilen

Läs mer

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Fredrik Törnvall 2014-04-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

SPCT-metoden - Provning av hundburar

SPCT-metoden - Provning av hundburar Författare, enhet Mikael Videby SP Bygg & Mekanik 2016-05-10 1 (9) Utgåva 3 SPCT-metoden - Provning av hundburar Utskrivet dokument är ostyrt, dvs inte säkert gällande. 2016-05-10 Utg. 3 2 (9) Tillämpningsområde...

Läs mer

ALGOT Förvaring för hela hemmet

ALGOT Förvaring för hela hemmet Bygg hela vägen upp till taket för att utnyttja varenda kvadratcentimeter, utan att använda så mycket golvyta. Välj metallhyllplan vid förvaring av tunga saker. Metallhyllplan med måtten 80x38 tål belastning

Läs mer

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Nordline Monteringsanvisning Garageport Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Byggmå& på din port A: ÖppningsmåC skall vara samma som angiven portbredd. Portbladen är några cm bredare. B: ÖppningsmåC

Läs mer

Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten.

Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten. Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten. En rapport från SEKO juni 2011. Ny undersökning från SEKO Fartsyndare största hotet mot vägarbetare Sveriges trafikanter struntar i hastighetsbegränsningarna vid

Läs mer

Thermorossi H20 18 Easy

Thermorossi H20 18 Easy Thermorossi H20 18 Easy Thermorossi är ett norditalienskt företag som tillverkar pelletskaminer av mycket hög kvalitet. Företaget tillverkar även vedeldade och pelletseldade pannor, vedkaminer och vedspisar.

Läs mer

CSV 06 2013. UTVÄNDIGT TOYOTA INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs. www.sortimo.se

CSV 06 2013. UTVÄNDIGT TOYOTA INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs. www.sortimo.se CSV 06 2013 UTVÄNDIGT TOYOTA INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs www.sortimo.se INTRO TOYOTA OCH SORTIMO EN PÅLITLIG KOMBINATION Att köpa bil är ofta en fråga om förtroende. Du har bestämt dig för ett

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Thermorossi H20 14 Easy

Thermorossi H20 14 Easy Thermorossi H20 14 Easy Thermorossi är ett norditalienskt företag som tillverkar pelletskaminer av mycket hög kvalitet. Företaget tillverkar även vedeldade och pelletseldade pannor, vedkaminer och vedspisar.

Läs mer

Transportsystemet för framtiden, endast fantasin sätter gränserna för användningsområdet!

Transportsystemet för framtiden, endast fantasin sätter gränserna för användningsområdet! Transportsystemet för framtiden, endast fantasin sätter gränserna för användningsområdet! BIGAB 7 10 Lätt och smidig, men ändå stark och stadig är orden som bäst beskriver den minsta modellen i BIGAB sortimentet.

Läs mer

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30 En trafikolycka medför många gånger problem för de inblandade och deras anhöriga. Vissa problem kanske kan lösas med ett enkelt telefonsamtal. Detta gäller även för Dig som är anhörig eller vittne. Trafikskadestöd

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka Rv 41 Skene Larmnummer: 1367 Datum: 2011-07-19 Diarienummer:

Läs mer

Inredningsförslag från Modul-System för Volkswagen. Caddy, Transporter & Crafter. www.modul-system.se

Inredningsförslag från Modul-System för Volkswagen. Caddy, Transporter & Crafter. www.modul-system.se Inredningsförslag från Modul-System för Volkswagen Caddy, Transporter & Crafter www.modul-system.se Modul-System Som kund hos Modul-System kan du känna att du har gjort ett tryggt val. Vi har över 40 års

Läs mer

Nova Taklyft ett smidigt och säkert hjälpmedel

Nova Taklyft ett smidigt och säkert hjälpmedel Nova Taklyft ett smidigt och säkert hjälpmedel Med Nova taklyftsystem gör du smidiga överflyttningar i vardagen, till exempel till och från golv, säng, toalett och rullstol. Det fast installerade systemet

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Trailerservice. Renovering av bromsarna

Trailerservice. Renovering av bromsarna Trailerservice Det här avsnittet handlar om den trailer som byggdes i ett begränsat antal speciellt anpassad till Albin 57. Jag har en sådan och har renoverat den med ny vinsch, nya bromsbackar, nya stödhjul

Läs mer

Bruksanvisning TMA MODELL 100K AUTOMATISK UTAN SIGNALTAVLA

Bruksanvisning TMA MODELL 100K AUTOMATISK UTAN SIGNALTAVLA Bruksanvisning TMA MODELL 100K AUTOMATISK UTAN SIGNALTAVLA Tillgänglig från 2008/11 på TMA 100K Manuell TMA 100K Automatisk NCHRP 350 Testnivåer TNO 100K-> 3-50, 3-51, 3-52 & 3-53 (100 km/tim) INNEHÅLL

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

Viktiga begränsningar

Viktiga begränsningar Buss Ifs försäkring för buss är utformad för att passa varje bussägares försäkringsbehov. Försäkringen är flexibelt uppbyggd och kan omfatta allt från enbart trafikförsäkring till ett omfattande skydd

Läs mer

Inredningsförslag från Modul-System för Mercedes. Citan, Vito & Sprinter. www.modul-system.se

Inredningsförslag från Modul-System för Mercedes. Citan, Vito & Sprinter. www.modul-system.se Inredningsförslag från Modul-System för Mercedes Citan, Vito & Sprinter www.modul-system.se Modul-System Som kund hos Modul-System kan du känna att du har gjort ett tryggt val. Vi har över 40 års erfarenhet

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

PIRATTILLVERKNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET

PIRATTILLVERKNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET Allt du behöver veta om Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR KLIMATANLÄGGNING BATTERIET BROMSAR UTBYTESDELAR AVGASSYSTEM BELYSNING SMÖRJMEDEL PARTIKELFILTRET STÖTDÄMPARE PEUGEOT ORIGINALDELAR

Läs mer

Frågeformulär om höft- och/eller ljumskproblem

Frågeformulär om höft- och/eller ljumskproblem Frågeformulär om höft- och/eller ljumskproblem Datum: CPR nr: Namn: VÄGLEDNING: Detta frågeformulär innehåller frågor om hur din höft och/eller ljumske fungerar. Du skall ange hur din höft och/eller ljumske

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Harry

Montering & Bruksanvisning Harry Montering & Bruksanvisning Harry Rev.nr: 140828 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege PM70-5957 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

Lycka till! Innehåll: Inredningsförslag s. 4-7. Vägghängd inredning s. 8-12. Fristående inredning s. 13. Garderobsinredning s.

Lycka till! Innehåll: Inredningsförslag s. 4-7. Vägghängd inredning s. 8-12. Fristående inredning s. 13. Garderobsinredning s. Garderobsinredning och skjutdörrar 2016 2 Pelly har tillverkat smart garderobsinredning i småländska Hillerstorp sedan 1947. Vi gör helt enkelt bra förvaring baserad på skandinavisk designtradition. Med

Läs mer

Flexibelt och framtidssäkert

Flexibelt och framtidssäkert Mikrorör Logistik och planering är A och O vid installation av nätverk. Inte minst vid stora nätverk som täcker hela områden eller städer. Det absolut dyraste i en stor installationsprocess är de fysiska

Läs mer

bilinredning Universella moduler som levereras färdigmonterade från vår fabrik nyckelfärdig servicebil

bilinredning Universella moduler som levereras färdigmonterade från vår fabrik nyckelfärdig servicebil bilinredning Universella moduler som levereras färdigmonterade från vår fabrik nyckelfärdig servicebil 1 st topphylla med avdelare Mått: B1112 x H990 x 330 mm Set 1 4 st hyllplan med fast kant inklusive

Läs mer

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan FLEET MANAGEMENT Bastjänster Full kontroll på fordonsflottan Full kontroll på fordonsflottan När du vill spara tid och pengar samt värna om miljön använder du Fleet Management från Datatronics, ett internetbaserat

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

PRISLISTA PERSONBILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS

PRISLISTA PERSONBILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS PRISLISTA PERSONILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS EU:s däckmärkningsförordning 72 d Regulation (EC) No 1222/2009 Däckmärkningsförordningen introducerades (med start från

Läs mer

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4 Produkter Indivo-lyftenheter för köket Version 4 Det flexibla köket Oavsett om det är ett nytt kök eller ett kök man har njutit av i många år så krävs det bara några få ändringar för att göra det flexibelt

Läs mer

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga SÄKERHETSDÖRRAR Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga 0 Ska dörrbyte finansieras av föreningen eller enskild medlem? Styrelsen önskar att medlemmarna avgör

Läs mer

UTVÄNDIGT FORD INVÄNDIGT SORTIMO

UTVÄNDIGT FORD INVÄNDIGT SORTIMO CSFO 0 04 UTVÄNDIGT FORD INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs www.sortimo.se FORD FORD OCH SORTIMO EN PÅLITLIG KOMBINATION ICONS + FEATURES Att köpa bil är ofta en fråga om förtroende. Du har bestämt

Läs mer

CTW Thermohuvar finns som standard för pall med måttet 120x80 cm och för rullburrar med måttet 80x70 cm.

CTW Thermohuvar finns som standard för pall med måttet 120x80 cm och för rullburrar med måttet 80x70 cm. THERMO- HUVAR Thermohuvar är högisolerade thermohuvar för säker transport av frys- och kylvaror. De är också lämpliga för att skydda produkter som är känsliga för yttre kyla. Thermohuvar finns som standard

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van eller inredda skåpbil www.jaghyrminhusbil.com Världen är precis som en bok, den som inte har rest har bara läst första sidan..com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van

Läs mer

Första Formel Ford tävlingen avklarad

Första Formel Ford tävlingen avklarad Första Formel Ford tävlingen avklarad Hej på er, Nu har vi äntligen kommit igång med vår race säsong och vi valde att ställa upp i premiär racet i det Danska mästerskapet för att få så mycket rutin och

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för att skydda

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. 2 s. s. 4 s. 5 S. 6-9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Northern Nature Energy 1 02/2009 Innehåll Allmänt om solvärmeanläggningar 3 Allmänna råd 6 Placering 7 Dimensionering 7 Montering på tak

Läs mer

Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Tack för att du valt en av Handymanns prisvärda portar. Det är vår rekommendation att monteringen utförs tillsammans

Läs mer

Taxiundersökning. 2001 Rapport 3. Intervjuer med 200 taxiresenärer kring deras erfarenheter från taxiresor. Helena Hartzell

Taxiundersökning. 2001 Rapport 3. Intervjuer med 200 taxiresenärer kring deras erfarenheter från taxiresor. Helena Hartzell Taxiundersökning Intervjuer med 200 taxiresenärer kring deras erfarenheter från taxiresor Helena Hartzell 2001 Rapport 3 Förord Taxitrafiken i Stockholm utgör en betydande del av det totala trafikarbetet

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd Vägledning - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet NTF Skånes Trafikäldreråd Januari 2007 Manual och informationsunderlag för trafikantombud att användas vid möten och sammankomster med medlemmarna

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

http://www.leidenhed.se Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att ett fel upptäckts.

http://www.leidenhed.se Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att ett fel upptäckts. Dokumentet är från sajtsidan Matematik: som ingår i min sajt: http://www.leidenhed.se/matte.html http://www.leidenhed.se Minst och störst Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

VACCUMRÖRSOLFÅNGARE EXO SOL, OPC 10 EXO SOL, OPC 15

VACCUMRÖRSOLFÅNGARE EXO SOL, OPC 10 EXO SOL, OPC 15 www.euronom.se EXO SOL, OPC 10 EXO SOL, OPC 15 TM VACCUMRÖRSOLFÅNGARE Med vaccumrörsolfångarna, ExoSol OPC 10 och OPC 15, kan inte bara den direkta solstrålningen (som hos plana fångare), utan även den

Läs mer

Utbildade förare räddar liv och sparar pengar

Utbildade förare räddar liv och sparar pengar Pressinformation Utbildade förare räddar liv och sparar pengar Dåligt surrad last orsakar stora ekonomiska förluster. Och varje år dör människor på Europas vägar på grund av bristande utbildning av förare.

Läs mer

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare Avdelning, handläggare, tfn, e-post Datum Beteckning 1 (7) Samhällsskyddsavdelningen Lars-Göran Nyhlén Brandorsaksutredning 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se Brandorsaksutredning Villabrand, Av Lars-Göran

Läs mer

130 km på motorveje - en klog beslutning?

130 km på motorveje - en klog beslutning? 13 km på motorveje - en klog beslutning? Gunnar Carlsson Trafiksäkerhetschef NTF, Sverige 1 Vad kommer att hända på de motorvägar som höjs från 11 till 13 km/h? 2 1 Ökad körglädje för vissa och ökad stress

Läs mer

MSB har tagit fram råd om insats vid solelanläggning.

MSB har tagit fram råd om insats vid solelanläggning. 1 MSB har tagit fram råd om insats vid solelanläggning. Grunden är att det ska vara enkelt att utbilda i dem utan att medföra stora kostnader eller stora utbildningsinsatser för räddningstjänsten. Det

Läs mer

endast för fordon vägunderhåll 2009-11-16

endast för fordon vägunderhåll 2009-11-16 endast för fordon vägunderhåll 2009-11-16 Volvo V50 Namn: NCC - Volvo V50 Reflex Sidologo: 380 x 145 mm Logo bak: 200 x76 mm Volvo V70 Namn: NCC - Volvo V70 Reflex Skapad: 2006-02-06 Sidologo: 380 x 145

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

CSFO O1. UTVÄNDIGT TOYOTA INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs. www.sortimo.se

CSFO O1. UTVÄNDIGT TOYOTA INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs. www.sortimo.se CSFO O1 10 0 2014 UTVÄNDIGT TOYOTA INVÄNDIGT SORTIMO av proffs för proffs www.sortimo.se TOYOTA OCH SORTIMO EN PÅLITLIG KOMBINATION ICONS + FEATURES Att köpa bil är ofta en fråga om förtroende. Du har

Läs mer

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMLIG LAST LÖSNINGEN FÖR ICK-US,VANS OCH ERSONBILAR Som professionell användare ställer du säkert höga krav på effektivitet under din arbetsdag och ofta ingår

Läs mer

bott vario Bilinredning för din Citroën Personbil Nemo Berlingo Jumpy Jumper

bott vario Bilinredning för din Citroën Personbil Nemo Berlingo Jumpy Jumper bott vario Bilinredning för din Citroën Personbil Nemo Berlingo Jumpy Jumper Två märken Ett system www.bott.se bott vario Passar i din Citroën bott konfigurerar bilinredningen individuellt för olika brancher

Läs mer

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg.

TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg. TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg. 17 42 60-0 Ber att få önska alla Terminalvänner En God Jul och Ett Gott

Läs mer

Hultdins SuperSaw flexibilitet i ett nötskal

Hultdins SuperSaw flexibilitet i ett nötskal Hultdins SuperSaw, högproduktiv buntkapning i Brasilien Hultdins gripsågar i SuperSaw-serien har under många år varit det naturliga kvalitetsvalet bland skogsentreprenörer världen över. Kaptillsatsen appliceras

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Notera. Återförsäljare: Comfy Child. Cyklon AB, Snöåvägen 115A, 77194 Ludvika Sverige.

Notera. Återförsäljare: Comfy Child. Cyklon AB, Snöåvägen 115A, 77194 Ludvika Sverige. Notera 1. Det här är en säkerhets stol för barn, provad enligt standard ECE regel 44.04, för tre olika typer av användning: - Med användande av ISOFIX och toppförankring, är bilbarnstolen klassad som "Universal"

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG SLIMLIFT 6250 Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG Slimlift 6250 Väggmonterad Bänklyftare SLIMLIFT 6250 är en väggmonterad bänklyftare med stor flexibilitet för anpassning till olika behov. Utrustningen i

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. s. 4 s. 5 s. 6 S. 7-0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder?

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Garageportöppnare Sommer och Aperto garageportö Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Med en garageportöppnare slipper du gå ur bilen i regn och rusk bara för att öppna porten. Portöppnaren

Läs mer

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 1 20 21 2 5 3 4 Bakåtvänd montering Monteringsanvisning 7 8 9 6 10 11 12 13 14 22 23 15 16 17 24 25 18 19 ECE R44 04 GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 26 27 28 29 30 31 35 34 36 32 33 37 38 39 40

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Solceller www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol anläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt Svesol

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

ENKELDÖRRAR PARDÖRRAR ALTANDÖRRAR FÖNSTERDÖRRAR VRIDFÖNSTER SIDOHÄNGDA FÖNSTER FASTA FÖNSTER KULTUR FÖNSTER PVC FÖNSTER.

ENKELDÖRRAR PARDÖRRAR ALTANDÖRRAR FÖNSTERDÖRRAR VRIDFÖNSTER SIDOHÄNGDA FÖNSTER FASTA FÖNSTER KULTUR FÖNSTER PVC FÖNSTER. ENKELDÖRRAR PARDÖRRAR ALTANDÖRRAR FÖNSTERDÖRRAR VRIDFÖNSTER SIDOHÄNGDA FÖNSTER FASTA FÖNSTER KULTUR FÖNSTER PVC FÖNSTER Nu har vi även PVC FÖNSTER Det prisvärda alternativet! KVALITET FUNKTION SERVICE

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE TU 2004-11-18 Handläggare: Lars-Erik Holm Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 268 70 larserik.holm@gfk.stockholm.se Dnr 27064/04 2004-10-26 Till Gatu- och

Läs mer

Växellådan är försedd med en kopplingsaxel som har Ford 1-23 splines för kopplingslamellen.

Växellådan är försedd med en kopplingsaxel som har Ford 1-23 splines för kopplingslamellen. 1 Installationsanvisningar för - SD905 sekventiell växellåda Om du läser detta dokument kommer du att kunna dra nytta av din SD90 växellåda på ett bra sätt, och du undviker en del fällor som, om du ramlar

Läs mer

Sop-OLA -för säkrare avfallsinsamling

Sop-OLA -för säkrare avfallsinsamling 1 Sop-OLA -för säkrare avfallsinsamling Antalet dödade, svårt- och lindrigt skadade personer i olyckor där sopbilar varit inblandade 45 40 35 30 Antal 25 20 Dödade Svårt Skadade Lindrigt skadade Totalt

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Barn och ungdomars skador i Västernorrland

Barn och ungdomars skador i Västernorrland Barn och ungdomars skador i Västernorrland Skador av olycksfall bland barn och ungdomar i åldern 7 till 17 år i Västernorrland år 1999-2006 2 Förord I Landstingets Folkhälsoplan En mer hälsofrämjande hälso-

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS Bakgrund och framtida behov av lokalen i projektet Rapport nr EKA 2003:11 2003-10-03 Författad av Åsa Svensson, Bengtsfors Kommun 1 1 Miljökontroll INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna.

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Säkrare björnjakt Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Många jägare kan för litet om björnen

Läs mer