Sammanträde med Tekniska nämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde med Tekniska nämnden"

Transkript

1 Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Tekniska nämnden Tid: Tisdagen den 10 Juni 2014, kl Plats: Skräddaren, Sveagatan 12, Alingsås Information och överläggningar A/ Slutrapport, Nolhaga parkering B/ Ny anläggningstaxa C/ Invasiva arter D/ Förvaltningsrapport E/ Konsulter F/ Detaljplan, bostäder vid Lövskogsgatan G/ Plan för utbyte av hämtningsfordon H/ Förvaltningschefen, aktuell information Ärendelista Val av justerare och tid för justering 1. Internkontroll 2014 för tekniska förvaltningen 2. Elbilar 3. Upphandling - Citybil 4. Upphandling av parkdrift - staden 5. Delegerade beslut Inkomna skrivelser 2014, (inga inkomna skrivelser) 7. Kor och får Övrigt Anita Skoglund (M) Ordförande Gunilla Hedman Sekreterare Tel: E-post: Gunilla.hedman@alingsas.se Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

2 Ärende 1 Internkontroll 2014 för tekniska förvaltningen

3 Tekniska förvaltningen Datum: Tekniska nämnden Handläggare: Martin Wollhag Direktnr: Beteckning: TN Internkontroll 2014 för tekniska förvaltningen Ärendebeskrivning Kort definition av Internkontroll: Med internkontroll menas en process genom vilken kommunstyrelsen, nämnder, ledning och annan personal skaffar sig en rimlig säkerhet för att kommunens mål uppnås på följande områden: ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet tillförlitlig finansiell rapportering efterlevnad av lagar, föreskrifter, riktlinjer m.m. Lagkrav Nämndernas ansvar för verksamheten beskrivs i kommunallagen kapitel 6, 7-8 : 7 Nämnderna skall var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De skall också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Detsamma gäller när vården av en kommunal angelägenhet med stöd av 3 kap. 16 har lämnats över till någon annan. Lag (1999:621). 8 Nämnderna skall verka för att samråd sker med dem som utnyttjar deras tjänster. Angreppssätt: Internkontrollplanen Det görs en risk- och konsekvensanalys av viktiga processer och verksamheter inom ansvarsområdet. Det gäller att hitta svaga punkter i processen och säkerställa att fel eller avbrott inte uppstår. Analysen resulterar i kontrollområden och kontrollpunkter även om direkta åtgärder genomförs för att avlägsna bristerna.

4 Den aktuella internkontrollplanen återfinns i nämndbudgeten för 2014 och består av 4 processer där 4 kontrollmoment återfinns. Genomgång av dessa kontrollmoment finns presenterade i bilaga a. Förslag till beslut i Tekniska nämnden Tekniska nämnden har tagit del av och godkänner resultatet från kontrollen enligt internkontrollplanen. TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Barbro Sundström Martin Wollhag Teknisk chef Ekonomienhetschef Bilagor: Kontrollresultat maj 2014 internkontrollplan, bilaga a Godkänd av: Barbro Sundström Titel: Förvaltningschef Datum:

5 Bilaga A, uppföljning internkontrollplan maj Nedanstående internkontrollplan beslutades om i tekniska nämndens budget för 2014 Den första rapporten skulle ha redovisats i samband med tertialrapporten men är alltså försenad. Ramavtal/direktupphandling: Kommunfullmäktige antog i mars 2014 en upphandlingspolicy som kommer att få effekter på detta område. Delvis flyttas ansvaret för uppföljning inköp och upphandling till Upphandlingsenheten. Till exempel kommer inköp som inte följer befintliga ramavtal att beläggas med en straffavgift på 5% av inköpsutgiften. Utgiften kommer att belasta verksamheten som köpt in varan eller tjänsten. Straffavgiften kommer att belasta resultatet direkt. Kontrollen av denna punkt skall ge svar på följande frågeställningar: 1) Saknas ramavtal? 2) Sker direktupphandling på rätt sätt? 3) Riskerar vi att missa att förlänga befintliga ramavtal eller förnya ramavtalsområden?

6 Utvärdering 1) Vid genomgång av stickprov hittades områden som saknades ramavtal där det borde finnas. 2) De stickprov som gjorts visar att direktupphandling sker på rätt sätt. Vi saknar dock överblicken för att se om vi istället borde haft ramavtal. Denna kontroll ligger numera inom klk:s ansvar. 3) Risken finns men i sedan en tid tillbaka upplyser upphandlingsenheten alltid ansvarig person om att ett avtal skall förlängas eller förnyas. Det finns alltid en risk att detta missas på respektive avdelning. Endast upphandlingar som är av intresse för samtliga förvaltningar ansvarar upphandlingsenheten för fullt ut. Investeringar Kontrollen av denna punkt skall ge svar på följande frågeställningar: 1) Finns det bra projektverktyg? 2) Håller projekt tidsram och budget? 3) Följer vi riktlinjerna? Utvärdering 1) Det finns gemensamma projektverktyg som införs för samtliga projekt. Utvärdering är inte gjord än. 2) En del i projektmetodiken är att göra prognoser för varje månad under året. Syftet är att göra säkrare prognoser och uppnå bättre budgetföljsamhet. Hur detta har fallit ut är inte utvärderat än. 3) Vi följer riktlinjernas huvuddrag även om vi har gjort mindre avvikelser från de antagna riktlinjerna av praktiska skäl. Ekonomi/Drift: entreprenader Kontrollen av denna punkt skall ge svar på följande frågeställning: 1) Finns rutiner och verktyg som säkerställer kontroll över kvalité och kostnader? Utvärdering 1) När det gäller upphandling parkdrift är allt fortfarande så nytt och det är bara södra kommundelen (liten omfattning) som är igång sedan den 1 april. Norra delen beräknas övergå till entreprenör den 1 oktober. I upphandlingsunderlaget och vid kontraktskrivandet har vi med ett antal uppföljningspunkter, bl a egenkontroller redovisas 1 ggr/mån, lista över fordon o maskiner skall redovisas, kemikalielista skall redovisas, miljörapportering samt krav på ett antal driftmöten per år. Fordon/Drift Kontrollen av denna punkt skall ge svar på följande frågeställning: 1) Ställs tillräckliga miljökrav vid upphandling av fordon (fordonshanteringen) Utvärdering 1) De bilar som upphandlas skall uppfylla trafikverkets senaste definition av miljöbil (1 jan 2013). Den nya miljöbilsdefinitionen innebär att personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar, som tas i bruk från och med 1 januari 2013, befrias från fordonsskatt om bilens koldioxidutsläpp (enligt uppgift i registreringsbeviset) inte överstiger ett beräknat högsta koldioxidutsläpp i förhållande till fordonets tjänstevikt. Det innebär alltså att gränsen för miljöbil är flytande; tyngre bilar får släppa ut mer än lättare bilar. Fordonsenheten försöker att alltid följa denna senaste definition med undantag för behov av några fyrhjulsdrivna fordon samt arbetsfordon. I dessa undantagsfall görs alltid bästa val bland de fordon som inte når upp till miljöbilsdefinitionen. Fordonshanteringen har ca 150 bilar. De stickprov som genomförts av upphandlade bilar under det senaste året uppfyller kraven.

7 Ärende 2 Elbilar

8 Tekniska förvaltningen Datum: Tekniska nämnden Handläggare: Ulrika Samuelsson Direktnr: Beteckning: TN Elbilar Ärendebeskrivning Det övergripande målet för miljöarbetet inom Alingsås Kommun är att vi till nästa generation ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Det innebär att påverkan på miljön ska ha reducerats till nivåer som är långsiktigt hållbara. Ett viktigt led i detta arbete är att minska våra utsläpp från tjänsteresor och övriga transporter. Den kommunala fordonsparken har under en längre period blivit allt mera miljöanpassad och nästa steg i denna utveckling bedöms vara ett succesivt införande av elfordon. Förvaltningens yttrande Fordonshanteringen har under den inledande period då elbilar varit väldigt uppmärksammade, medvetet avvaktat och inväntat att marknaden inom området ska stabiliseras. De tidiga fabrikat och modeller som funnits har inte alltid uppfyllt våra krav på t.ex. krocksäkerhet. Det har även saknats en gemensam standard för laddningsuttag och laddningsstationer då de flesta fabrikat oftast presenterat sin egen lösning. Dessutom har elbilarna i många fall varit förhållandevis dyra i inköp. Elbilsmarknaden har nu nått en nivå där Alingsås Kommun bör gå in som aktör för att ytterligare förbättra miljöprestandan i fordonsparken. Det har introducerats och kommer att introduceras många nya modeller den närmaste tiden som uppfyller de kriterier som beslutats för att de ska vara godkända som tjänstefordon inom Alingsås Kommun. Dessutom har prisnivåerna justerats nedåt och laddningsuttag och laddningsstationer har allt mera standardiserats efter förslag om gemensam inriktning från EU. En kostnadsjämförelse mellan en elbil och en motsvarande konventionell bil är komplicerad då det fortfarande råder en viss osäkerhet om framförallt andrahandsvärden för elbilar (se externa beräkningsexempel i bilaga 1). Då prisskillnaden mellan elbilar och konventionella bilar har minskat, bedöms dock miljönyttan med eldrift motivera en eventuellt förhöjd kostnad för ett antal elbilar inom den centrala fordonshanteringen. Inledningsvis föreslås en testperiod om cirka ett år för att hyra och provköra olika varianter av externa elbilar för utvärdring av funktion och användningsområden. Bilarna placeras i utvalda kommunala verksamheter och därefter sker en bedömning av vilka typer av konventionella bilar som eventuellt kan ersättas av elbilar. De verksamheter med placeringar som inledningsvis är aktuella som provanvändare av elbilar är Sveagatan, Rådhuset och Fabs AB. Faller prövotiden väl ut blir nästa steg att införa elbilar som ett nytt segment inom vår egen fordonspark enligt då gällande upphandlingsförfarande. De kommunala bolagen Fabs AB och Alingsås Energi AB har sedan tidigare valt att placera delar av sin fordonspark inom den centrala fordonshanteringen. Detta är ett

9 samarbete som är positivt och som kan förstärkas ytterligare inom elbilsområdet då vi har möjlighet att koppla ihop samtliga roller; fordonhantering, fastighetsägare och elbolag i en gemensam satsning mot en än mera miljövänlig fordonspark inom Alingsås Kommun. Inför ett brukande av elbilar behöver ett antal parkeringsytor vid kommunala verksamheter förberedas med laddningsstolpar. På vissa platser behöver även elkapaciteten förstärkas. En rimlig fördelning för dessa insatser är att den gemensamma fordonshanteringen tar kostnader för installationer av laddningsstolpar och kringutrustning för dessa då vi har ett ansvar och uppdrag om att leda teknik- och miljöutvecklingen framåt. Kostnader som uppstår vid förstärkning av elkapacitet bör däremot bekostas av hyresvärd och/eller hyresgäster till den fastighet som aktuell parkering tillhör och av dem som där nyttjar bilar och laddningsstolpar (se budgetkostnader i bilaga 1), då denna förstärkning behöver göras oavsett med tanke på motorvärmare osv i befintliga bilar. Fördelningen av dessa kostnader är dock ännu inte färdigförhandla, men utgångspunkten är kostnaderna kommer att fördelas på sedvanligt sätt. Förslag till beslut i Tekniska nämnden Tekniska nämnden beslutar att den centrala fordonshanteringen får i uppdrag att under en period om ett år hyra tre elbilar, varav en placeras på Sveagatan, en på Rådhuset och en hos FABS. Om utvärderingen av ovanstående tre elbilar faller väl ut, får fordonshanteringen i uppdrag att införa maximalt 5 egna leasade elbilar. Därutöver krävs nytt beslut av tekniska nämnden. Tekniska förvaltningen Godkännande chef Titel Tomas Carlsson Fordonsansvarig Godkänd av: Titel: Datum: approvername approvertitle approverdate

10 Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Så fungerar en elbil En renodlad elbil har inget avgasrör och ger inga utsläpp i gatumiljö. Elbil kan därför bidra till en bättre luft på gatorna. Elbilen drivs av en eller flera elmotorer som enbart körs på el från ett batteri. Batteriet i elbilen laddas i elnätet. Det är stort och väger ofta mellan 200 och 500 kg, men å andra sidan har dessa bilar inte någon tung förbränningsmotor. En elmotor är också mer effektiv än en förbränningsmotor vilket innebär att bilens totala energiåtgång kan minska. De flesta modeller som nu säljs i Sverige har en räckvidd (tillverkarens uppgifter) på mil. Tesla utgör än så länge undantaget med närmare 50 mils räckvidd enligt tillverkaren. Hur långt batteriet räcker påverkas kraftigt av utetemperatur och av hur mycket eldriven utrustning man har på i bilen. När det är kallt och man måste värma kupén försvinner en stor del av elen till det och räckvidden blir då kortare. Trots att elbilarnas räckvidd är betydligt kortare än vad vi är vana vid med vanliga bilar är den fullt tillräckligt för de flesta bilresor som görs dagligen av såväl privatpersoner som företag. Elmotorn är betydligt effektivare än förbränningsmotorn. I klarspråk betyder det att bilen använder mer av den energi som den "tankar" till att driva fram bilen. Elbilar har bättre acceleration än konventionella bilar särskilt i lägre hastigheter och från stillastående. Kostnaden för att "tanka" sin elbil är i dagsläget ca 2 kr per mil. När en elbil laddas så laddas den med den elmix som ägaren av elurtaget/laddstolpen har avtal om. El kan vara både förnybart och fossilt drivmedel beroende på hur elen är producerad. Skillnaden mellan elbilar och laddhybrider Laddhybriden kallas även plug-in-hybrid och har två motorer; en förbränningsmotor och en elmotor. Laddhybriderna har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som i de renodlade elbilarna. De laddhybrider som finns att köpa idag tankas därutöver med bensin eller i några fall diesel. I framtiden förväntas även laddhybrider som kan köra på förnybara drivmedel. Ladda elbilen med förnybar el En förutsättning för att elbilar verkligen ska ge en miljövinst är att de tankas med förnybar el såsom vind- eller vattenkraft. Om man utgår från nordisk elmix som baseras på den typ av elproduktion som vi har i Sverige, så har elbilen lägre klimatpåverkan än flertalet andra miljöbilar. Elbilar är ännu ovanligt i Sverige men om alla förare i Sverige skulle köra på el (över 4 miljoner elbilar) skulle det innebära att knappt 10 TWh skulle behövas. Det motsvarar mindre än 10 procent av Sveriges totala elanvändning. För laddhybrider gäller att de måste köras så mycket som möjligt på el för att deras miljöpotential ska realiseras. Hur möjligt det är i praktiken att mest bara köra på el beror på den aktuella laddbilens batterikapacitet och teknik, men också på den enskilde bilägarens resmönster. Källa: miljofordon.se 1

11 Vad kostar en elbil? Många anser att priserna på elbilar är för höga i relation till jämförbara bränsledrivna modeller. Det är samtidigt inte allt för lätt att göra en kostnadskalkyl som känns trygg och jämförbar i sammanhanget. Frågan är egentligen, hur gör man en kostnadskalkyl på en elbil? Vad bör man ta hänsyn till? Går det överhuvudtaget att göra och ställa i relation till en bränsledriven bil? Njae, blir svaret. Vi har haft över 100 år på oss att analysera kostnader kring den bränsledrivna bilen. Det mesta har blivit ganska förutsägbart och alla leasingbolag gör idag TCO (Total Cost of Ownership) kalkyler när de räknar på sina erbjudanden. Men så kommer då elbilen och ställer till det med sin nya teknik som ytterst få förstår sig på eller är insatta i. Att göra en TCO kalkyl på en elbil är fullt av snårigheter och det samma gäller i ännu högre grad för en laddhybrid. Det är inte bara drivmedlet eller energikostnaden som är lurig, speciellt hos en laddhybrid. Skatter, försäkringar och förändrade förmåner är andra saker som förändras, dock i stort sätt alltid till det positiva för kunden. Den största kostnaden på alla bilar är värdeminskningen. Här visar i stort sett alla bränsledrivna bilar upp samma fallande trend som är relativt enkel att gå efter. Elbilar finns det dessvärre mycket lite statistik kring och att förutspå en elbils rätta andrahandsvärde är idag mycket svårt. Men gräver vi fram lite statistik och applicerar lite kända ekonomiska modeller, kan vi redan nu göra ett visst antal antaganden. De första andrahands elbilarna som kommer ut på marknaden kommer att mötas av ett utbuds och efterfrågan situation. Det finns ytterst få andrahands elbilar vilket helt enkelt håller priserna uppe. Detta kan vi redan se tecken på om man bland annat analyserar den norska andrahandsmarknaden på Nissan LEAF. Priserna ser i stora drag ut att hålla sig kvar på relativt höga nivåer för 1-2 år gamla bilar. Därefter har vi tekniktrappan. Nyare modeller kommer lanseras vilket gör att andrahandsvärdet plötsligt sjunker relativt snabbt (jämför med en ny iphone lansering). Den låga driftskostnaden gör dock att bilens andrahandsvärde planar ut och ligger relativt stabilt under många år tills att osäkerhetsåren tar vid. Osäkerhetsåren borde infalla hos en år gammal elbil då osäkerheten hos batteriernas kapacitet tar vid. Elmotorn kommer med all sannolikhet fortfarande vara i strålande skick och ett mycket möjligt batteribyte kan möjligtvis bli en större kostnad (jämför kamremsbyte + större service á ). Vi kallar denna kostnad för batterigapet. Men när batteriet väl är bytt ökar andrahandsvärdet till likvärdig nivå som inföll före osäkerhetsåren. Där håller sig bilens värde relativt stabilt i många år, främst pga. mycket låga driftskostnader. En titt på den äldre elbilsgenerationen visar att jämförbara modeller som drivs av el, ligger 4-5 gånger högre i pris än bensinmodellerna. Ex år gammal elbil tkr. och bensinbil 10 tkr. Observera att ovanstående teori endast berör rena elbilar och inte laddhybrider. Frågorna är många och svaren är inte helt lätta. Det enda vi vet med säkerhet är att en TCO kalkyl utarbetad efter en bränsledriven bil inte går att applicera på en elbil. Källa: laddaelbilen.se 2

12 Är elbilen ett ekonomiskt alternativ till bensin- eller dieselbilen? TEKNIKENS VÄRLD Mycket har hänt med elbilspriserna på bara ett par år. Nissan Leaf har gått från kronor till kronor, Chevrolet Volt från kronor till kronor. Prisfallen har fått flera av våra läsare att undra om det i dag inte är lönsamt att köra elbil. Här är svaret: Vi räknar på den billigaste modellen, en Volkswagen e-up. Den har i elbilsammanhang två fördelar. Dels är den billig i inköp, dels är den extremt lätt och drar därför lite. Dessutom är det en riktig trevlig småbil. Med en elförbrukning på lite mer än 1,17 kwh per mil i EU-cykeln är milkostnaden för bränslet bara 1,05 krona per mil. I dag är nämligen el billigt, cirka 90 öre per kwh, vilket faktiskt är en prisnivå som också kan låsas på tre år. Men i verkligheten går det inte att köra så snålt. Bara genom att sätta på kupévärmen ökar förbrukningen kraftigt. En mer verklighetsbaserad skattning av förbrukningen är drygt 1,6 kwh per mil, vilket ger en driftkostnad på 1,50 kronor per mil. Baksidan av elbilsekonomin är värdeminskningen. Volkswagen räknar i deras leasingkalkyl med ett restvärde efter tre år på 33 procent, alltså kronor. Eftersom man får kronor i supermiljöbilspremie innebär det ett värdefall på , eller kronor per år. Lägg till elkostnaden för mil och du har en årskostnad för bränsle och värdeminskning på kronor. En bensindriven Up drar 0,45 liter per mil i EU-körcykeln, vilket i praktiken innebär 0,60 liter per mil. Med ett bensinpris på 15 kronor per liter kan vi kalkylera med en bränslekostnad på 9,00 kronor per mil, eller kronor per år. Med ett nypris på kronor och en restvärdesprognos på 47 procent får den bensindrivna Up en årlig värdeminskning på kronor. Årskostnaden för bensin och värdeminskning stannar alltså på kronor. Räknat på bara värdeminskning och bränsle vinner alltså bensindrivna Up med cirka kronor per år. Laddhybrider har enligt experterna på Bilpriser.se bättre procentuellt restvärde, men på grund av höga nypriser blir värdefallet drygt ändå. 3

13 Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid (PHEV) kostar kronor och beräknas ha 44 procent i restvärde räknat på tre år och mil. Det innebär en årlig värdeminskning på kronor. Lägg till bränslekostnaden, som kan beräknas till 7,25 kronor per mil om man kör lika mycket på el och på bensin varje år. Totalt kronor per år för mil. Billigaste diesel- och fyrhjulsdrivna versionen av Outlander kostar kronor. Med 50 procent i restvärde blir den årliga värdeminskningen kronor. EU-förbrukningen är 0,54 liter per mil, men vi räknar med 0,65 liter per mil vilket ger 9,75 kronor per mil. Totalt kronor per år. För att det ska bli lika mellan de två Outlander-versionerna krävs att du kör minst mil på el och bara ett fåtal mil på dyr bensin. Slutsatsen blir att nya el- och laddhybrider fortfarande är ett dyrare alternativ än bensin- och dieselmodeller. Det är värdeminskningen som raserar kalkylen. Som tjänstebilar är de dock ekonomiskt fördelaktiga genom rabatter på förmånsskatterna, och det är också uteslutande på företagsmarknaden elbilarna säljs. När dessa företagsbilar kommer ut på begagnatmarknaden om tre år är de dock intressanta även för privatköpare. En tre år gammal e-up kan då förmodligen köpas för kronor. Den årliga värdeminskningen för en begagnad e-up stannar vid kronor, och med en elbränslekostnad på 1,50 kronor per mil stannar totalkostnaden på kronor. Med värdeminskningen nästan i nivå med bensinmodellens vinner e-up den kommande begagnat jämförelsen. Ekonomi elbil vs bensinbil och dieselbil Volkswagen e-up (elbil) Pris: kr minus kr (supermiljöbilspremie) Restvärde: 33 procent Årlig värdeminskning: kr Bränslekostnad: kr (beräknat på 1,50 kr/mil) Totalt mil: kr Volkswagen Up (bensinbil) Pris: kr Restvärde: 47 procent Årlig värdeminskning: kr Bränslekostnad: kr (beräknat på 9,00 kr/mil) Totalt mil: kr Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid (laddhybrid) Pris: kr minus kr (supermiljöbilspremie) Restvärde: 44 procent Årlig värdeminskning: kr Bränslekostnad: kr (beräknat på 7,25 kr/mil (snitt av el 2,50 kr/mil och bensin 12 kr/mil)) Totalt mil: kr 4

14 Mitsubishi Outlander 2,2D 4WD (dieselbil) Pris: kr Restvärde: 50 procent Årlig värdeminskning: kr Bränslekostnad: kr (beräknat på 9,75 kr/mil) Totalt mil: kr Elbilsekonomi handlar i huvudsak om värdeminskning och bränslepriser, därför har vi fokuserat på detta, och bortsett från eventuella skillnader i service och reparationer. Elbilarna är dessutom skattefria i fem år och har vissa förmåner som till exempel gratis el på vissa laddstolpar och fri parkering. Den stora fördelen miljönyttan är det svårt att sätta ett pris på. Källa: teknikensvarld.se Budgetkostnader för elinstallationer vid införande av elbilar på utvalda platser Sveagatan Ny matning 63A kr. Installation av 2 st. laddningsstationer, stolpar Markarbete Byte av samtliga motorvärmarcentraler kr kr kr. Rådhuset Ny matning 63A Installation av 2 st. laddningsstationer, vägg Byte av 3 st. motorvärmarcentraler kr kr kr. 5

15 Ärende 3 Upphandling - Citybil

16 Tekniska förvaltningen Datum: Tekniska nämnden Handläggare: Christian Nellis Direktnr: Beteckning: TN Upphandling av Citybilen Ärendebeskrivning Bakgrund Tekniska förvaltningens Avfallsavdelning bedriver sen 2002 insamling av hushållsavfall i egen regi. Idag består åkeriet av totalt 8 fordon. Flera av de befintliga bilarna är äldre och kommer ersättas av 4 facks bilar i takt med att FNI byggs ut. Utöver de antal fordon som är budgeterade för FNI projektet kommer verksamheten även framöver behöva 2 stycken två facks bilar. Dessa ombesörjer uppdrag i centrala Alingsås och trädgårdsinsamling. En av dessa bilar behöver handlas upp och ersättas i år. Beredning För att på bästa sätt möta ökade kapitalkostnader med ökade intäkter, effektivisering och kostnadsreducerande åtgärder jobbar avfallsavdelningen kontinuerligt med prognoser och planering av inköp. Inte minst vad gäller fordon. Nya fordon skapar avskrivningskostnader och mycket få oplanerade driftstörningar. Äldre fordon skapar höga reparationskostnader och många driftstörningar. Genom att byta ut de äldsta bilarna får vi en effektivare produktion och kan samtidigt efterleva de övergripande målen 4,11 och 12. Sammafattning Citybilen är inköpt 2007 och är i mycket dåligt skick och kostar mycket i reparationskostnader. Reparationerna skapar problem för produktionen. Den är med i årets investeringsbudget och är redan annonserad, dock med reservationen att politiska beslut kan innebära att upphandlingen avbryts. Den nya bilen kommer bli betydligt större, vilket ur ett framkomlighetsperspektiv, är förankrat med berörda chaufförer och avfallsavdelningens driftchef. Den nya bilen kommer kunna ta ca 17 kubik vilket ska jämföras med den nuvarande som endast klarar ca 14 kubik. Detta är i sig en effektivisering då vi inte behöver tömma annat än vid ordinarie rast.

17 Förslag till beslut i tekniska nämnden Tekniska nämnden godkänner förslaget och ger avfallschefen i uppdrag att upphandla Citybilen samt att teckna avtal om leverans med tilldelad leverantrör. Tekniska förvaltningen Barbro Sundström FörvaltningschefAvfallschef Christian Nellis Godkänd av: Barbro Sundström Titel: Förvaltningschef Datum:

18 Ärende 4 Upphandling av parkdrift - staden

19 Tekniska förvaltningen Datum: Tekniska nämnden Handläggare: Conny Josefsson Direktnr: Beteckning: TN Upphandling av parkdrift för Staden Ärendebeskrivning Tekniska nämnden har , 40 beslutat att upphandlingen av parkdrift genomförs i tre etapper med upphandling av norra respektive södra kommundelen var för sig under 2013 och staden i sin helhet, genom verksamhetsövergång, under Tekniska nämnden beslutade också att skötsel och underhåll av byggnader inte ska ingå i upphandlingen, samt att tekniska nämnden skall godkänna upphandlingsunderlaget innan det går ut på upphandling. Vid tekniska nämndens möte den 19 november 2013, beslutade nämnden, 57, att återremittera upphandlingsunderlaget för den norra kommundelen. Den södra kommundelen har upphandlats och en entreprenör finns på plats från och med den 1 april Tekniska nämnden beslutade den 15 april 2014 att godkänna upphandling av den norra kommundelen. Den upphandlingen pågår med en sista anbudsdag den 23 juni och beräknad entreprenadstart den 1 oktober Förvaltningens yttrande Förvaltningen har i samarbete med upphandlingsenheten på kommunledningskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen och externa landskapskonsulter inom Larcia AB utarbetat ett upphandlingsunderlag för staden. Avstämning kring gränsdragningar har skett med de avdelningar inom förvaltningen som berörs av upphandlingsunderlaget. Formalian i upphandlingsunderlaget är samma som i upphandling av södra respektive norra kommundelarna. Ritningsunderlaget är dock betydligt mer omfattande. För lokaler finns ett krav i underlaget om övertagande av de på Borgmästarevägen förhyrda lokalerna. I Nolhaga erbjuds möjligheten att förhyra trädgårdsmästarvillan som kontor och upphållsrum. I den mån fordon och redskapsbärare inte är aktuellt att föra över till andra avdelningar och/eller förvaltningar, kommer dessa att avyttras på öppna marknaden. Då staden upphandlas i sin helhet finns också krav på verksamhetsövergång för den fast anställda personalstyrkan För att nedbringa antal transporter och fordonsrörelser inom Nolhaga park, behöver en upplagsplats för upplag, maskinuppställning och lokalförråd iordningsställas inför entreprenadstarten. Detta kommer att ske inom ramen för kommunstyrelsens expansionsoch imageinvesteringar för Nolhagaparken, som ett led i att utveckla Nolhaga trädgårdar. Förslag till beslut i Tekniska nämnden Tekniska nämnden beslutar att godkänna upphandling av parkdrift för staden, och det upphandlingsunderlag, med i huvudsak det innehåll, som presenterats för nämnden.

20 Tekniska förvaltningen Barbro Sundström Förvaltningschef Conny Josefsson Utredare Godkänd av: Barbro Sundström Titel: Förvaltningschef Datum:

21 Ärende 5 Delegerade beslut 2014

22 Tekniska förvaltningen Datum: Tekniska nämnden Handläggare: Rose-Marie Jansson Direktnr: Beteckning: TN Anmälan av delegerade beslut till TN Ärendebeskrivning Genom sammanställning anmäls följande beslut fattade med stöd i nämndens delegationsordning. Trafikärenden: - Yttrande om tillstånd enligt ordningslagen - Parkeringstillstånd för rörelsehindrade - Tillfälliga lokala trafikföreskrifter, inga beslut fattade Beslut enligt listor från verksamhetscheferna: - Tekniska förv./adm.: Beslut fattade Beslut fattade februari april VA-avdelningen: Beslut fattat Gatuavdelningen: Beslut fattat Park/Natur: Inga beslut fattade - Avfall: -- Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden tar del av redovisningen och lägger den till handlingarna. Tekniska förvaltningen Ulrika Samuelsson Administrativ chef Rose-Marie Jansson Administratör Godkänd av: Ulrika Samuelsson Titel: Datum:

23 Ärende 6 Inkomna skrivelser 2014

24 Ärende 7 Kor och får

25 Tekniska förvaltningen Datum: Tekniska nämnden Handläggare: Ulrika Samuelsson Direktnr: Beteckning: TN Kor och får Ärendebeskrivning Tekniska förvaltningen äger 13 vänekor och 25 gutefår. Djuren betar på mark som är känslig och svår att sköta på annat sätt än med frigående djur. De utför natur- och landskapsvård på mark som annars skulle växt igen. Alingsås kommun bidrar med sitt ägande av dessa djur till att bevara hotade husdjursraser och öka den biologiska mångfalden. De är även en del i kommunens ekoturism. Vänekor har betat Nolhagas strandängar i 20 år. Tio stycken av kommunens vänekor betar i Nolhagaviken medan de andra tre korna betar vid våtmarken i Gräfsnäs. Tiden, 2-3 månader/år är beroende av betestillgång och vattennivå. Fåren betar ca tre månader om året på Rolfs kulle, Stynaborg, Holmalyckan och Gerdsken. Sedan 2007 har djuren varit inhyrda ca 9 månader/år hos Roger Johansson, Ale kommun. Nuvarande fodervärdsavtal går ut och kan inte förlängas. EU-bidrag kan sökas för hotade husdjursraser samt för betesmark och slåtterängar. Nästa år börjar en ny bidragsperiod som gäller för sju år. Till hösten utkristalliseras vilka bidrag som det är lämpligt för kommunen att söka. Tekniska nämnden beslutade ( 16) att frågan om ökat samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen skulle utredas av tekniska förvaltningen samt att kontakt med upphandlingsenheten skulle tas i syfte att förbereda en upphandling av vinterförvaring av djuren i ytterligare en period om detta skulle bli nödvändigt. Förslag till beslut i Tekniska nämnden Tekniska nämnden beslutar att direktupphandla vinterhållning av kommunens vänekor och gutefår i ett år med möjlighet till förlängning, med i huvudsak det innehåll i upphandlingsunderlaget som presenterats för tekniska nämnden. Därefter ska en sedvanlig upphandling av vinterhållning av kommunens vänekor och gutefår göras.

26 Tekniska förvaltningen Godkännande chef Titel Ulrika Samuelsson Administrativ chef Godkänd av: Titel: Datum: approvername approvertitle approverdate

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun.

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Så fungerar en elbil En renodlad elbil har inget avgasrör och ger inga utsläpp i gatumiljö.

Läs mer

Sammanträde med Tekniska nämndens arbetsutskott

Sammanträde med Tekniska nämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Tekniska nämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 3 Juni 2014, kl 09.00 Plats: Lärlingen, Sveagatan 12, Alingsås Information och överläggningar A/ Slutrapport, Nolhaga

Läs mer

Protokoll. Tekniska nämnden 2014-08-26 39-43

Protokoll. Tekniska nämnden 2014-08-26 39-43 Tekniska 39-43 2 Information och överläggningar... 5 Upphandling av FNI bil nr 5 med option om bil 6... 6 Ändring i hastighetsplanen Alingsås kommun... 8 Nolhagagatan och Sidenvägen, problem med höga hastigheter...

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Tekniska nämnden 2014-06-10 29-38

Tekniska nämnden 2014-06-10 29-38 Tekniska 29-38 2 Information och överläggningar... 6 Internkontroll 2014 för tekniska förvaltningen... 7 Införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun.... 9 Upphandling -

Läs mer

Miljöbästa bilar 2016

Miljöbästa bilar 2016 Miljöbästa bilar 216 Urvalskriterier Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 %

Läs mer

Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på?

Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på? Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på? Kvantitativ undersökning med privatpersoner som köpt en ny bil men inte valt en miljöbil

Läs mer

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april.

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1 Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Uppföljning görs på samma nivå som presenterades i nämndbudgeten för 2013, vilket

Läs mer

Lägesrapport Elbilsupphandlingen

Lägesrapport Elbilsupphandlingen MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-17 Handläggare: Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-04-12 P. 17 Förvaltningens förslag till

Läs mer

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN 2008-10-20 Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Miljö- och trafikroteln Kontaktperson

Läs mer

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet PM 2008:222 RII (Dnr 001-2183/2008) Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Protokoll. Tekniska nämndens arbetsutskott

Protokoll. Tekniska nämndens arbetsutskott Tekniska 21-22 2 Information och överläggningar...5 Upphandling av FNI bil nr 5 med option om bil 6...6 Ändring i hastighetsplanen Alingsås kommun...8 3 Plats och tid Tekniska förvaltningen, Sveagatan

Läs mer

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-05-29 Diarienummer SCN-2015-0033 Socialnämnden Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 18 februari 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets dnr: N2013/675/TE Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till

Läs mer

Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar

Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar Februari 2016 1 Sammanfattning I promemorian föreslås att

Läs mer

2016-01-13. Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande av policy

2016-01-13. Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande av policy """ '~ t1j ~~ TRANAs KOMMUN 2016-01-13 ~A KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 40 (46) 31 Dnr 14/16, 330108, 106/12 Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande

Läs mer

BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller

BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller Ver.rev 01.01 1 (9) BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller Godkänd av Janina Gröhn, miljöansvarig Återrapportering

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

Revisionsrapport Kommunens fordon Sölvesborgs kommun

Revisionsrapport Kommunens fordon Sölvesborgs kommun Revisionsrapport Kommunens fordon Sölvesborgs kommun Nils Fredholm 2014-03-21 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och metod 2 3 Iakttagelser

Läs mer

Ekologiska livsmedel i Stockholms stad

Ekologiska livsmedel i Stockholms stad PM 2006 RI+VIII (Dnr 119-2171/2006) Ekologiska livsmedel i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Kommunfullmäktige m.m. anvisas tilläggsanslag med 6 mnkr som

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07 Nr 2015-07 s revisorer Granskning av resurser för projektledning och bevakning av projekt, BFAB och KvB. Granskningsrapport Nr 2015-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Miljöbilssituationen i Västervik ***** 5 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Västervik ***** 5 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Västervik ***** 5 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister April 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32

Läs mer

Exempeluppgift Delprov A2 Granska information, kommunicera och ta ställning

Exempeluppgift Delprov A2 Granska information, kommunicera och ta ställning Exempeluppgift Delprov A Granska information, kommunicera och ta ställning Nya bilar till hemtjänsten. En kommun ska hyra 0 stycken nya bilar. Bilarna ska användas av personalen när de ska besöka sina

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Avslutad: Fordon (person- och transportbilar).

Avslutad: Fordon (person- och transportbilar). Avslutad: Fordon (person- och transportbilar). Info Version 8 URL http://com.mercell.com/permalink/39269023.aspx Externt anbuds-id 175908-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Meddelande om upphandling

Läs mer

Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M)

Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M) Teknik- och fritidsutskottet 2011-08-25 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30 12.30 Beslutande Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M) Övriga deltagare Per-Olow Dahlström,

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

En liten bok. om bilskatter

En liten bok. om bilskatter En liten bok om bilskatter Inledning Bilskatterna slår blint Den svenska privatbilismen har beskattats nästan lika länge som den har funnits, redan år 1929 kom den första bensinskatten. Idag tar staten

Läs mer

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars GreenCharge roadshow Körschema 6 mars 11 april 6/3 fm: Ronneby (start) 6/3 em: Karlshamn 7-9/3: Norge/Danmark

Läs mer

Hantering av fordon inom kommunkoncernen i Stockholms stad Uppdrag att utarbeta ett förslag till strategi

Hantering av fordon inom kommunkoncernen i Stockholms stad Uppdrag att utarbeta ett förslag till strategi Utlåtande 2015:119 RI+V (Dnr 129-1408/2015) Hantering av fordon inom kommunkoncernen i Stockholms stad Uppdrag att utarbeta ett förslag till strategi Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg 2012-06-19 Katarina Hamilton KFKS 2005/76-251 Sammanfattning Karl Gerhards väg ligger nordväst om Saltsjöbadens sjukhus

Läs mer

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2104-11-12, 109 Uppdateras: 2017 Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun KS 15 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2011-08-12 Diarienummer KSN-2010-0591 Kommunstyrelsen Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad

Läs mer

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.15 16.15 Beslutande Staffan Sjöblom (M), ordförande Hans Uhlmann (M) Magnus Sjöberg (C) Mihai Banica (MP) Jörgen Karlsson (S) Rolf Svensson (S) Sven Lundgren

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Miljöbilssituationen i Höör

Miljöbilssituationen i Höör Miljöbilssituationen i Höör ** 2 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Juni 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala e-post:

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Riktlinjer för. upphandling och inköp

Riktlinjer för. upphandling och inköp Riktlinjer 1 Riktlinjer för upphandling och inköp Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-14 2 (7) 1 Mål Det övergripande målet med upphandlingsverksamheten är att åstadkomma en effektiv upphandlingsprocess

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon.

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga Tjänsteutlåtande Dnr 2015-8376 Sida 1 (8) 2015-06-02 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16

Läs mer

Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar. siemens.se/elvagar

Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar. siemens.se/elvagar Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar siemens.se/elvagar Utmaningen klimatutsläppen måste minska snabbt I denna broschyr beskrivs kortfattat förutsättningarna och möjligheterna för

Läs mer

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande.

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande. Jag, Nicklas Kövamees, har i egenskap av förbundskassör läst utredningen om arvoderingen av förbundsordförande. Nedan följer de kommentarer jag har att lämna på utredningen; till de delar av utredningen

Läs mer

Miljöbilssituationen i Växjö ********* 9 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Växjö ********* 9 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Växjö ********* 9 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Maj 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående översyn av rutiner för inköp och tvätthantering

Redovisning av uppdrag angående översyn av rutiner för inköp och tvätthantering RAPPORT 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Britt-Marie Svedenberg, hemtjänstchef Jan Nilsson, utredare Redovisning av uppdrag angående översyn av rutiner för inköp och tvätthantering Nedan redovisas

Läs mer

Handlingar som delades ut på sammanträdet 2012-02-01

Handlingar som delades ut på sammanträdet 2012-02-01 1 (1) 2012-02-21 SKOLFÖRVALTNINGEN Benny Wetterberg Handlingar som delades ut på sammanträdet 2012-02-01 Här följder de handlingar som delades ut på sammanträdet. Det gäller dels - information om skolskjutsarjsamhällsbetalda

Läs mer

Sammanträde med Tekniska nämndens arbetsutskott

Sammanträde med Tekniska nämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Tekniska nämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 6 Maj 2014, kl 09.00 Plats: Lärlingen, Sveagatan 12, Alingsås Information och överläggningar A/ Slutredovisning

Läs mer

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars GreenCharge roadshow Körschema 6 mars 11 april 6/3 fm: Ronneby (start) 6/3 em: Karlshamn 7-9/3: Norge/Danmark

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Gasbilar är miljöbilar det måste synas i bonus-malus-systemet

Gasbilar är miljöbilar det måste synas i bonus-malus-systemet Stockholm den 2016-03-21 Gasbilar är miljöbilar det måste synas i bonus-malus-systemet Den pågående utredningen om bonus-malus riskerar att utformas så att endast elbilar och laddhybrider främjas med bonus.

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

J Kommu tllmäktige Akten ARBOGA KOMMUN. Blad 7. Kommunstyrelsen. Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003

J Kommu tllmäktige Akten ARBOGA KOMMUN. Blad 7. Kommunstyrelsen. Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammantrådesdatum 2014-04-08 Blad 7 Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003 Redovisning av interna kontrollarbetet år 2013 Kommunfullmäktige antog år 2006 ett reglemente för intern

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2009

Yttrande över revisorernas årsrapport 2009 Anita Granlund Administrativa avdelningen 08-508 270 03 anita.granlund@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2010-05-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2009 Förslag till beslut 1. Fastighetsnämnden

Läs mer

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Granskning av hantering av tilläggsbeställningar Rapport KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Innehåll Sammanfattning ii 1. Uppdrag 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Genomförande 1 5. Finns en rutin för hantering

Läs mer

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Granskning av upphandling Revisionsrapport KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och metod 1 2. Regler om offentlig upphandling 1 2.1 Upphandlingsformerna 2

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS TEKNIK- OCH FASTIGHETSUTSKOTT 2015-02-11. Tid och plats Kl 15.00 Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna

KOMMUNSTYRELSENS TEKNIK- OCH FASTIGHETSUTSKOTT 2015-02-11. Tid och plats Kl 15.00 Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna K ALLELSE KOMMUNSTYRELSENS TEKNIK- OCH FASTIGHETSUTSKOTT 2015-02-11 Tid och plats Kl 15.00 Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Anna von Axelson, tf samhällsbyggnadschef och fastighetschef

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdeshandlingar 2011-06-15 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (2) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2011-06-07 Kommunstyrelsens arbetsutskott Onsdagen den 15 juni 2011,

Läs mer

Plan Intern kontroll 2016. Kultur- och fritidsnämnden

Plan Intern kontroll 2016. Kultur- och fritidsnämnden Plan Intern kontroll 2016 Kultur- och fritidsnämnden 1 Inledning Enligt kommunallagen 6 kap 7 skall nämnden tillse att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande mål, riktlinjer och föreskrifter. Detta

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet AB Ljusdalshem Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten 2014-02-19 ALL 2014/193 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97 Ärende 16 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund ALINGSÅS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Godkänd av kommunfullmäktige den 26 februari 2014, 27 Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund 1 Riktlinjernas

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-07. Upprättad av: Lena Nilsson

ANVÄNDARMANUAL. Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-07. Upprättad av: Lena Nilsson ANVÄNDARMANUAL Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-07 Upprättad av: Lena Nilsson Översikt över säkra och energieffektiva bilar 2008-01-0707 Kund Vägverket Region Skåne Box 543, 291 25

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER!

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! VARFÖR SKA DU SKAFFA FIBER? I Emmaboda kommun ska det i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Klimat- bokslut 2010

Klimat- bokslut 2010 K li m a t- bokslut 2010 Vi tror på handling Sedan 2004 redovisar E.ON Sverige vad vi gör för att minska koldioxidutsläppen i vår egen verksamhet och tillsammans med kunderna. I och med verksamhetsåret

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Granskningspromemoria 2011

Granskningspromemoria 2011 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 01 Mars 2012 DNR 360-03/2012 Granskningspromemoria 2011 Stockholms Stadshus AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

Regionservice Huvudkontor

Regionservice Huvudkontor Regionservice Huvudkontor Johanna Löthberg Upphandlingsstrateg 046-675 31 86 Johanna.lothberg@skane.se Rapport Datum 2015-05-13 Version 1 Dnr 1402146 1 (9) Rapport utredningsuppdrag från servicenämnden

Läs mer

Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst

Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Therese Larsson Datum 2015-02-10 Diarienummer GSN-2015-0027 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst Förslag till beslut

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

Introduktion av biodrivmedel på marknaden

Introduktion av biodrivmedel på marknaden 2002-01-25 Till Näringsdepartementet Att: Lars Guldbrand 103 33 Stockholm Status Introduktion av biodrivmedel på marknaden Myndighetsgruppens rekommendationer Föreliggande dokument kommer ytterligare att

Läs mer

Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven

Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven Ynnor AB, oberoende rådgivare för företagens bilar. Pressmeddelande 2012-12-03 Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven Ny teknik för att klara

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07. Protokoll. == Tekniska nämndens arbetsutskott= = 2011-06-08= = =PQ=Ó=PV=

Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07. Protokoll. == Tekniska nämndens arbetsutskott= = 2011-06-08= = =PQ=Ó=PV= Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07 == Tekniska nämndens arbetsutskott= = = = =PQ=Ó=PV= Tekniska nämndens arbetsutskotts sammanträde den 8 juni 2011 Beredningsärenden 34 Yttrande över

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Elbytarguide Företag Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Dags att se över ditt elavtal och spara pengar till firman 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess är det fritt fram

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar s Upphandlingspolicy beslutades av Regionfullmäktige 2011-11-28. Avdelningen för Koncerninköp har genomfört en uppdatering av Tillämpningsanvisningarna för att

Läs mer

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-14 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Införande av alkolås i stadens vagnpark Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2004:5)

Införande av alkolås i stadens vagnpark Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2004:5) Utlåtande 2005: RIII (Dnr 314-1019/2004) Införande av alkolås i stadens vagnpark Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2004:5) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2004:5) av Ewa

Läs mer

165 Svar på motion - Inför utmaningsrätt - företagens medborgarförslag för utveckling och kvalitet i kommunal verksamhet (KSKF/2015:63)

165 Svar på motion - Inför utmaningsrätt - företagens medborgarförslag för utveckling och kvalitet i kommunal verksamhet (KSKF/2015:63) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(2) 165 Svar på motion - Inför utmaningsrätt - företagens medborgarförslag för utveckling och kvalitet i kommunal verksamhet (KSKF/2015:63)

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN "Pax Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Pax Kommunledningskontoret KOMMUN "Pax Kommunledningskontoret Ingegärd Bornelind Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Tjänsteutlåtande 2012-11-14 Sidan 1 av 3 Dnr 2012/0399 KS-3 Diariekod: 006 Kommunstyrelsen Ägardirektiv till

Läs mer

BUDGET OCH PLAN 2016 2018 SANS OCH BALANS

BUDGET OCH PLAN 2016 2018 SANS OCH BALANS BUDGET OCH PLAN 2016 2018 med SANS OCH BALANS DAGS FÖR VERKSTAD! Vadstena kommun är på väg åt fel håll. Vadstena behöver konkret handling, inte prat om unik plan och prat om bygga, bygga, bygga. Medan

Läs mer

Marknaden för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Marknaden för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Bilaga 1 Marknaden för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Inledning I detta dokument beskrivs marknaden för fastighetsnära insamling av producentansvarsfraktionerna tidningar och förpackningar,

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för resor

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för resor Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Stadsbyggnadsnämnden 2016-02-10 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Ekonomienheten SBN/2014:469 Mervi Nyqvist Stadsbyggnadsnämnden Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas årliga granskning för år 2011

Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas årliga granskning för år 2011 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2011-12-05 Revisorerna i Handläggare: Cecilia Knutsson Ann-Britt Johansson Direktnr: 0322-61 64 22 Beteckning: 2011.352 BUN Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas

Läs mer