DETTA HAR HÄNT! Femklövern i Region Skåne summerar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DETTA HAR HÄNT! Femklövern i Region Skåne summerar 2006-2010"

Transkript

1 DETTA HAR HÄNT! Femklövern i Region Skåne summerar

2 Redaktörer Christina Malmberg Fredrik Grubb Tryck: Wallin & Dalholm Boktr. AB, Lund 2010

3 Tillsammans ska majoritetspartierna arbeta för att utveckla och permanenta regionförsöket, skapa en hållbar ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning i hela Skåne i samarbete med kommuner och andra aktörer, samt ha goda relationer med Skånes omvärld. Regionens stora uppgift är att tillse att sjukvården är tillgänglig för de skåningar som behöver den. (Femklöverns partiöverenskommelse november 2006) I november 2006 tog Femklövern, de borgerliga partierna och miljöpartiet, över styret i Region Skåne. I den här skriften har vi valt att sammanfatta vad vi har åstadkommit under mandatperioden, vad vi har prioriterat och vad som var tanken bakom. Varför? För att vi är stolta över allt det arbete som bidragit till att skåningarna har fått det bättre! Varje regionråd har ett eller flera huvudsakliga ansvarsområden. Här lyfter de fram de insatser inom dessa som de är mest stolta över. Mer att läsa finns på vår hemsida Du är givetvis välkommen att höra av dig till oss med frågor eller synpunkter. Trevlig läsning! Femklövern i Region Skåne

4 Jag heter Jerker Swanstein och jag är regionstyrelsens ordförande. Jag är mest stolt över permanentningen av Region Skåne och skåningarna får ut allt mer av varje skattekrona. Region Skåne har för tredje året i rad redovisat ett ekonomiskt överskott. Aldrig tidigare har regionen haft en varaktig balans i ekonomin. Genom det så kallade Förnyelsearbetet har vi systematiskt gått igenom hur pengarna används i verksamheterna och gjort många välgörande effektiviseringar. En del av de frigjorda resurserna har gått till nya satsningar, andra visar sig i våra positiva ekonomiska resultat. Vårt arbete har även resulterat i en kraftigt ökad produktivitet, inom hälso- och sjukvården med hela sex procent under tre år. De skånska invånarna får mer för sina skattepengar helt enkelt. Trots den omfattande globala lågkonjunkturen som inneburit minskade skatteintäkter har Femklövern kunnat göra många stora investeringar; om- och tillbyggnad av akutmottagningarna i Helsingborg, Trelleborg och Malmö, nya pågatåg m.m. Vi är dessutom med och bidrar till etableringen av ESS* och MAX IV. Utöver denna starka utveckling är jag särskilt stolt över att regionförsöket kommer att permanentas. Region Skåne har genom sin starka profilering blivit en förebild för hela landet. Jerker Swanstein (M)

5 Jag heter Katarina Erlingson och mitt ansvarsområde är personalfrågor. Jag är mest stolt över att vi har förnyat personalpolitiken och att sjukfrånvaron har sänkts. Det är genom att ge personalen möjligheter att påverka sin arbetssituation som den bästa vården kan skapas och vi får glada och engagerade medarbetare. Den här mandatperioden har Femklövern arbetat med många olika sätt att förnya personalpolitiken och göra Region Skåne till framtidens arbetsplats. Ett litet, men ändå symboliskt viktigt, exempel är att vi arbetar för att införa valfria helgdagar. För oss skulle det vara en mer tidsenlig lösning att medarbetare kan ta ut ledighet när de själva vill. Vi har också jobbat med att Region Skåne ska bli en ledande arbetsgivare på jämställdhets- och mångfaldsområdet. Bland annat kommer vi att tillämpa avidentifierade ansökningshandlingar på försök. Femklövern har även satt förstärkning av ledarskapet i fokus den här mandatperioden. Med ett starkt ledarskap kan vi åstadkomma rätt resurser med rätt kompetens vid rätt tid. Och visst har det haft god effekt. Samtidigt som sjukfrånvaron under mandatperioden har minskat från 25,8 (2006) till 17,2 (2009) dagar har vi sänkt nettokostnaderna och ökat produktiviteten inom vården. Katarina Erlingson (C)

6 Jag heter Anders Åkesson och jag ansvarar för folkhälsa och miljöfrågor. Det jag är mest stolt över den här mandatperioden är att Skåne har blivit en ledande nationell aktör inom miljöområdet. Region Skåne har som mål att bli helt klimatneutralt, fossilfritt och klimatanpassat senast år Målet, som är det mest ambitiösa i Sverige, är en inspiration från den klimatberedning som Femklövern tillsatte tidigt i mandatperioden. För att ytterligare skruva upp tempot antog regionfullmäktige nyligen ett miljöstrategiskt program, en vägledning för hur Region Skåne ska arbeta med miljöfrågor även utanför den egna organisationen. Tillsammans med Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i Skåne har vi dessutom bildat Klimatsamverkan Skåne, ett unikt och gränslöst samarbete för att arbeta effektivt med klimatfrågan i Skåne Utöver detta har Femklövern vässat ambitionsnivån inom Region Skånes miljöarbete på flera olika plan: Alla fossilbränsledrivna bilar kommer att fasas ut och ersättas med miljöbilar, där biogas är förstahandsvalet. Redan nu har all el som används beteckningen bra miljöval. Femklövern stödjer idén om spårbunden stadstrafik. Medel har avsatts för att kunna destruera utsläppen av lustgas vid samtliga skånska sjukhus. Region Skåne är drivande i att få fram ett distributionsnät för biogas i Skåne. Anders Åkesson (MP)

7 Jag heter Gilbert Tribo och jag är ansvarig för närsjukvården i Skåne. Det jag är mest stolt över denna mandatperiod är att vi ökat valfriheten och tillgängligheten inom den nära vården i Skåne. Det har aldrig tidigare funnits så mycket resurser i närsjukvården, till exempel i form av allmänläkare, som den här mandatperioden. Om människor kan få hjälp med fler saker på sin vårdenhet, den allra vanligaste vårdkontakten, behöver de inte lika ofta ta sig till sjukhus. Det går snabbare, är enklare och är mer rationellt för alla inblandade. Det innebär också att sjukhusen kan fokusera mer på den specialiserade vården. När mandatperiodens kanske viktigaste reform på hälso- och sjukvårdssidan, Hälsoval Skåne, infördes i maj 2009 öppnades dörren för en öppnare och mer dynamisk primärvård i Skåne. Sedan starten har det hittills tillkommit 25 nya vårdenheter som skåningarna kan lista sig på. Idag prioriterar många vårdenheter att anpassa öppettiderna efter invånarnas behov. Allt fler vårdenheter ser också till att knyta specialister till sig för att kunna erbjuda en helhetslösning för patienten. Allt i överensstämmande med det ursprungliga syftet med Hälsovalet: att mer hälso- och sjukvård ska kunna erbjudas närmare invånarna. Gilbert Tribo (FP)

8 Vi är också stolta över den nya folkhälsostrategin, som har fokus på att minska skillnaderna i ohälsa mellan olika grupper i Skåne. För att nå möjliggöra en god hälsa för alla krävs långsiktighet, samverkan och tidiga insatser. Den här mandatperioden har vi påbörjat den resan. vårt engagemang i integrations- och mångfaldsfrågor. Femklövern har till exempel tagit flera initiativ för att hantera de ensamkommande flyktingbarnens situation i Skåne. Vem som helst kan gå med i beredningens Facebookgrupp Mer mångfald i Skåne. att vi utvecklar frisktandvården. Den 1 juli införs abonnemangstandvård, som innebär att alla skåningar får möjlighet att teckna avtal om tandvård till fast pris. Syftet med frisktandvård är att genom förebyggande åtgärder behålla och förbättra tandhälsan. Det innebär också en trygghet för den enskilde mot höga tandvårdskostnader.

9 Visste du att: Köerna till utprovning av hörapparat försvunnit sedan fritt val infördes 2008? Skåne ligger i Sverigetoppen när det gäller nyföretagande? Femklövern har utmanat resten av kommun- och regionsverige genom en Facebookgrupp, Vi vill bli fossilfria snabbare än Region Skåne? Ohälsotalen i Skåne har sänkts med drygt 10 procent sedan år 2006? Skåne har lägre ungdomsarbetslöshet än genomsnittet? Femklövern satsat 20 extra miljoner på vård i livets slutskede? Region Skånes sammanlagda överskott under åren överstiger miljoner kronor? Skåne har bland den högsta befolkningstillväxten i Sverige? Artisten Timbuktu och f.d. partiledaren Alf Svensson är rådgivare till femklöverns arbete med integrations- och mångfaldsfrågor? Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är borta?

10 Jag heter Rolf Tufvesson och mina ansvarsområden är kultur samt integration och mångfald. Det jag är mest stolt över denna mandatperiod är att Skåne har fått ökat självstyre på kulturområdet. Det har aldrig tidigare satsats så mycket på kultur i Region Skåne som denna mandatperiod. Många stora händelser har satt Skåne på kulturkartan: Uppåkra, den största och mest fyndrika järnåldersbosättningen i Sverige, är på väg att bli Skånes eget Pompeji. Moderna museet har slagit upp sina dörrar i Malmö. Vår kulturpolitik ska bidra till ett demokratiskt och öppet samhälle. Därför har vi tagit initiativ till ett projekt som syftar till att hitta fristad i Skåne till förföljda författare från hela världen. Det kulturella utbytet och samarbetet i Öresundsregionen och med Hamburg är en unik företeelse. Tack vare det har skåningarnas kulturutbud breddats. Femklövern har dessutom med framgång arbetat för att den så kallade kulturportföljmodellen blir verklighet Under hela mandatperioden har vi visat att vi är redo att axla det ansvaret. Med den regionala kulturportföljen kommer vi i Skåne att få ännu bättre möjligheter att utforma ett mer flexibelt och dynamiskt kulturliv. Därmed stärks kulturens betydelse i hela samhällsutvecklingen. Rolf Tufvesson (KD)

11 Jag heter Catharina Blixen-Finecke och jag ansvarar för Region Skånes egna sjukvårdsförvaltningar. Jag är mest stolt över de framsteg vi har gjort för att skapa en likvärdig vård för alla i Skåne, oavsett var man bor. Skåne är en stor region med runt 1,2 miljoner invånare. En del bor i stora städer och en del bor ute på landet. Som ansvariga för sjukvården vill vi att alla, oavsett var de bor, ska ha god tillgång till en högkvalitativ vård. Femklövern har därför arbetat för att skapa en helhetssyn inom sjukvården. De skånska sjukhusen samarbetar allt mer, samtidigt som de får tydligare egna profiler. Syftet med koordinering, samarbete och gemensamma mål är att skapa den bästa möjliga vården och de kortaste väntetiderna för invånarna. Vi har också arbetat för att sjukvården ska bli mer fokuserad på behandlingsresultat. Konkret kan allt detta handla om: Arbetsmetoder med tydligt patientfokus som till exempel Lean healthcare. Öppna jämförelser av kvalitet och effektivitet mellan vårdgivare. Hundraprocentig rapportering till nationella kvalitetsregister. Rutiner för uppföljning, särskilt inom cancersjukvården. Incitamentsprogram för att belöna goda resultat. Nollvision för vårdrelaterade infektioner. Catharina Blixen-Finecke (M)

12 Jag heter Pia Kinhult och mitt ansvarsområde är regional tillväxt och utveckling. Det jag är mest stolt över den här mandatperioden är infrastruktursatsningarna och att vi skapat mängder av möjligheter för nya jobb i Skåne. Regional utveckling är som bäst när både välstånd och tillväxt ökar. Femklövern har därför strävat mot att ha ett engagemang på många olika fronter. En viktig prioritering har varit att, ofta tillsammans med andra aktörer, skapa förutsättningar för nya jobb. När den globala finanskrisen slog till förra året bidrog vi till en kraftsamling i hela Skåne. Skapandet av nya jobb, och förmågan att behålla de som finns, hänger till exempel ihop med en väl fungerande infrastruktur. Under mandatperioden har flera strategiskt viktiga infrastrukturprojekt fallit på plats: E6/E22* mellan Trelleborg-Vellinge. Fler järnvägsspår mellan Malmö och Lund. Pågatåg Nordost. Vi är dessutom drivande för att få till stånd en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, samt för att bygga ut tågtrafiken till sydöstra Skåne i form av Simrishamnsbanan. Inom områden som telekom, läkemedel, bioteknik och utveckling av mobil kommunikation är Region Skåne en aktiv och viktig aktör. Tillsammans med de skånska kommunerna planerar vi för att de fantastiska möjligheterna med ESS* (European Spallation Source) och MAX IV ska utnyttjas till fullo. Femklövern bidrar till fler jobb och fler och växande företag i Skåne! Pia Kinhult (M)

13 Jag heter Mats Persson och jag är ansvarig för regional utveckling med särskilt fokus på ungdomsfrågor. Jag är mest stolt över satsningarna på att förbättra studenters livssituation och ungas ställning på arbetsmarknaden. Skåne präglas av en ung befolkning och stor inflyttning. Därför har det varit givet för Femklövern att särskilt lyfta fram de ungas perspektiv i olika frågor. Ett exempel är den rabatt på kollektivtrafiken som skånska högskolestudenter får, i syfte att göra det enklare att bo och studera runt om i Skåne. Kollektivtrafikens allmänna utbyggnad spelar naturligtvis också stor roll. En god arbetsmarknad och ett gynnsamt företagsklimat är centralt inte minst för de unga. Ungdomsarbetslöshet är otvivelaktigt en framtida ödesfråga för att Skåne ska fortsätta att vara en attraktiv ungdomsregion. Där har Region Skåne en viktig roll att fylla. Ett exempel är de insatser vi gör för att stödja unga som saknar ett eget nätverk för att utveckla sitt entreprenörskap. Under 2010 har vi dessutom fattat beslut om att, med dansk förebild, öppna upp för studentmedarbetare i Region Skåne. Mats Persson (FP)

14 Jag heter Henrik Hammar och mitt ansvarsområde är hälso- och sjukvård. Det jag är mest stolt över denna mandatperiod är att vi har skapat en bättre sjukvård för dem som har det svårast. Femklövern har under mandatperioden särskilt prioriterat cancersjukvård, äldres hälsa och psykiatri. Cancersjukvården har förbättrats bland annat genom att mammografiscreeningen utökats, ett Regionalt Cancercentrum för hela södra Sverige har etablerats och att strålbehandlingsverksamheten byggts ut i Lund. För att öka tryggheten för äldre personer har möjligheter till direktinläggningar på närakuter och det nära samarbetet med kommunerna utvecklats. Genom införandet av hembesöksbilar kan äldre få besök i hemmet av kvalificerad sjukvårdspersonal istället för att behöva åka till akuten. För att skapa bättre tillgänglighet i hela Skåne har vi samlat den psykiatriska vården i Skåne under en gemensam ledning. Vi har även gjort särskilda satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin, där tillgängligheten avsevärt förbättrats. I det skånska Hälsovalet får vårdenheterna ersättning efter patienternas behov av vård, vilket gynnar äldre och multisjuka. Andra viktiga insatser under mandatperioden är införandet av akut sjuk- och tandvård för papperslösa flyktingar, kraftigt utbyggd sjukvård för missbrukare och hemlösa samt ett utökat antal fetmaoperationer. Henrik Hammar (M)

15 Omslagsfoto Tåg: Kasper Dudzik Personbilder: Christian Andersson, Henrik Bergman, Christiaan Dirksen och Per Einarsson * Miljöpartiet deltar inte i beslut om ESS och E22. Dessa frågor ligger utanför partiöverenskommelsen.

16 VILL DU VETA MER?

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 48 55 Datum 2009-08-26 1 (6) Protokoll från regionstyrelsens s sammanträde Tid: 2009-08-26, kl 09.00 12.00 Plats: Sammanträdesrum 3, Skånehuset Kristianstad Beslutande Jerker Swanstein (m), ordförande

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Samlade artiklar i skånsk media angående delegation till Guangdong hösten 2008 1

Samlade artiklar i skånsk media angående delegation till Guangdong hösten 2008 1 Samlade artiklar i skånsk media angående delegation till Guangdong hösten 2008 1 Kristianstadsbladet Regionpolitiker till Kina i höst Publicerad: 7 juni 2008, 01:15 Regionstyrelsen planerar en delegationsresa

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Satsa på spårtrafiken

Satsa på spårtrafiken Satsa på spårtrafiken Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna Norrköping 2008-11-27 Kollektivtrafik för framtidens städer Klimatkrisen är vår tids kanske största politiska utmaning. Vi behöver snabbt

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Befolkningsprognos fram till 2025 4 Medborgarnas kunskap, värderingar och attityder

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS BYGGSTART SVERIGE EN NY STAMBANA Alla är överens om att Sveriges infrastruktur behöver rustas för framtiden. Inte minst i Skåne, som dras med flaskhalsar försenade tåg och andra störningar. Men även på

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Budget 2016 GrönBlå Samverkan

Budget 2016 GrönBlå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Budget 2016 GrönBlå Samverkan Utmaningar 3 st Strategiska mål Långsiktigt 3st Gemensamma mål och fokus skapar tydlighet Ersätter tidigare 96 A4-sidor index Prioriterade

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

För bättre hälsa och effektivare vård

För bättre hälsa och effektivare vård För bättre hälsa och effektivare vård Detta har vi gjort Ambulanshelikopter är i drift Tagit initiativ till och beslut om att utveckla utbudet av rehabilitering i Värmland Tagit initiativ till och beslut

Läs mer

Politiskt styrgruppsmöte 2012-02-06

Politiskt styrgruppsmöte 2012-02-06 ESS MAX IV i regionen-tita Region Skåne Therese Nilsson Projektledare 040-675 32 34 therese.k.nilsson@skane.se PROTOKOLL 2012-02-06 1/6 Politiskt styrgruppsmöte 2012-02-06 Närvarande: Pia Kinhult, Region

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Skåneopinion. Mars 2012

Skåneopinion. Mars 2012 Skåneopinion Mars 2012 Det går bra i Skåne för S och Stefan Löfven Stefan Löfven har raskt marscherat upp till den partiledare som har näst mest förtroende efter Fredrik Reinfeldt i Skåneopinionen, liksom

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Moderaterna bygger för det växande Stockholm Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Vi välkomnar att Stockholmsregionen växer 2010-08-26 Stockholmsregionen

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Sammanfattning Under seminariet belystes framtagandet av en ny regional utvecklingsstrategi,

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde 1 2010-04-13 Kommunstyrelsen Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 19 Majoriteten kommer inte att tillstyrka förslaget till beslut, utan kommer att föreslå kommunstyrelsen att miljönämnden

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Koncernchef/VD

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Koncernchef/VD Uppdragsbeskrivning för rollen som Koncernchef/VD Styrelseordföranden har ordet Karlskoga Energi & Miljö AB står inför flera spännande utmaningar där du som blivande VD för koncernen får en nyckelroll

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Framtidskontrakt 2015-2018 Vår politik för framtidens Västra Götaland

Framtidskontrakt 2015-2018 Vår politik för framtidens Västra Götaland Västra Götalandsregionen Framtidskontrakt 2015-2018 Vår politik för framtidens Västra Götaland Framtidskontrakt 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen Innehållsförteckning Ett Västra Götaland

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Handikapparkering Regionfullmäktige beslutade att införa gratis handikapparkering inom Region Skånes sjukhusområden. (Ärende 17)

Handikapparkering Regionfullmäktige beslutade att införa gratis handikapparkering inom Region Skånes sjukhusområden. (Ärende 17) Denna information redogör kortfattat för regionfullmäktiges beslut i de ärenden som behandlades vid regionfullmäktiges sammanträde den 30 oktober 2012. För mer information om olika ärenden besök www.skane.se/rf121030

Läs mer

Skåne län. Företagsamheten 2015

Skåne län. Företagsamheten 2015 MARS 2015 Företagsamheten 2015 Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, Solklart Vård. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Satsa på Alingsås lasarett! - Det lagom stora sjukhuset Vad Hur Varför Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Framtidens närsjukhus Närsjukhus med specialistuppdrag

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014?

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Sjukvårdsvalet 2014 Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Vi kommer omgående att häva anställningsstopp, och sätta stopp för nedskärningarna och ogenomtänkta omorganisationer. Vårdkrisen

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 Tillväxt, miljö och regionplanering Fakta om undersökningen Mottagare: Ett slumpmässigt urval om 3 000 personer 18 år eller äldre och bosatta i

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Innehåll Förord... 4 Förklaring av dokument... 5 Vision... 6 Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Din hälso- och sjukvård i Sörmland... 9 Vårdköer... 9 Vårdlotsar... 9 Patientsäkerhet...

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD VARFÖR JOBBAR DU PÅ CSK? JENNIE JÖNSSON, SJUK SKÖTERSKA, sedan drygt ett år på avd 112 medicinkliniken: På CSK kan man vidareutvecklas!

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 Centerpartiet i Skånes valplattform 2010 Drömmen om Skåne ännu har aldrig något gjorts utan att någon har varit den första att göra det ( )

Läs mer

Vår verksamhets utveckling

Vår verksamhets utveckling Vår verksamhets utveckling Folkhälsans vision att vara två steg före har alltid varit och är fortfarande en stor utmaning för vår organisation. I vår 90-åriga historia finns det många goda och uppmuntrande

Läs mer

ÅRSRAPPORT 2015 SUNDSVALLSREGIONEN

ÅRSRAPPORT 2015 SUNDSVALLSREGIONEN ÅRSRAPPORT 2015 SUNDSVALLSREGIONEN Innehåll Ordförande har ordet... 4 Om Sundsvallsregionen... 5 Vision...6 Sundsvallsregionen i siffror 2015...7 Verksamhetsområden 2015...8 Kompetensförsörjning...8 Näringslivs-

Läs mer

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Ett litet häfte med stor betydelse Visionen syftar till att befästa branschens position som motorn i svensk besöksnäring. När sista workshopen

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer