Introduktion till symboler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till symboler"

Transkript

1 Widgit Software Ltd., 124 Cambridge Science Park Milton Road Cambridge CB4 0ZS Tel FX Introduktion till symboler Det här häftet vänder sig till organisationer, lärare, föräldrar och personal som träffar barn och vuxna med inlärningssvårigheter som kan ha hjälp av grafiska symboler. Här får du information om vad symboler är, hur de kan användas och råd kring vad man behöver tänka på när man använder symboler. Det är tillåtet att kopiera det här häftet så länge informationen om copyright är kvar oförändrad. Introduktion till Symboler Widgit Software Ltd, 2004 Först publicerad 2000 Reviderad utgåva 2004 Översatt till svenska 2004 Vi tackar nedanstående personal och elever som har delat med sig av sitt arbete och tillåtit oss att använda det I detta häfte. Dave Wood and staff from Wilson Stuart School, Clare Martin from George Hastwell School, Staff of Bilton Infants School. Justin Drew Marion Rapson Wendy Marriott Sally Paveley Leo Berry Gela Griffiths David Fulton Publishers Ravensbourne NHS Trust Det finns också utförlig information om symboler, programvara med symboler samt användning av symboler på Widgit s hemsida: Information om svenska versioner av Widgit s symbolstödda program finner du på Titta också på denna sida som är speciellt utformad för symbolläsare.

2 Introduktion till Symboler Ett informationshäfte om hur symboler kan vara till hjälp. Symboler har använts i alla tider som ett enkelt och direkt sätt att kommunicera. Det finns många symboler omkring oss i vardagen. Personer med kommunikationssvårigheter har använt dem mer utvidgat. Med teknikutvecklingen kom inte bara möjligheten att skapa material FÖR personer med kommunikationssvårigheter utan också möjligheten för dem att själva skapa med symboler. 1. Vem kan ha hjälp av symboler? Små barn och barn som inte har börjat använda sig av text kan börja läsa genom att känna igen bilder. Och sedan börja ordna dem för att kommunicera en idé. Symbolerna hjälper barnen till en ökad förståelse av ordets betydelse. Barn som har svårigheter med ordigenkänning, stavning och förståelse eller bara behöver mer motivation att skriva. Symboler, bilder och ljud hjälper till och motiverar. Vuxna och ungdomar med inlärningssvårigheter använder symboler för att kunna läsa och skriva och följa undervisningen. Självständigheten ökar. Personer som använder Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) använder symboler som en del i sin kommunikation.

3 2. Exempel på hur symboler kan vara till hjälp. 2.1 För att stödja kommunikation Symboler kan vara till hjälp på många sätt när man kommunicerar med någon, ansikte mot ansikte, i kommunikationsböcker, ord- och fraskort eller om man använder PECS. Symboler är lätta att hantera och kan förklara ordens koppling till riktiga saker och handlingar. Kommunikationskartor kan göra det lättare att delta i en aktivitet. Den här kartan som är anpassad till sagan om Guldlock kan hjälpa ett barn att återberätta sagan. Den andra kartan gjordes i alla hast för att underlätta för en grupp vuxna att diskutera en händelse som de sett på TV. Personerna i gruppen hade inte sett en del av symbolerna innan, men genom att de visste vad kartan handlade om var symbolerna lätta att förstå i det sammanhanget. Det här exemplet visar också hur viktigt det är att ha tillgång till stort vokabulär av symboler. Det är inte för att vi kan förvänta oss att symbolläsare tar till sig så stora vokabulär utan för att de ska få en möjlighet att delta i alla tänkbara sammanhang. Symboler kan göra det möjligt för alla deltagare i en grupp att förstå och delta i konversationen.

4 2.2 Stödja självständighet Ett schema handlar om mer saker än att få reda å vad som ska hända härnäst. De hjälper också till så att man kan förstå vad som händer och hur tiden går. Det ger en känsla av kontroll. Symboler på kom-ihåg-lappar, och etiketter är bra att använda för att själv kunna skapa ordning och reda. En lärare har gjort personliga papper till sina elever. Pappret har ett fotografi av eleven. Allt arbete de gör skrivs ut på deras eget papper så att alla kan se vems det är. Det är lätt att man som lärare eller terapeut tar alltför stor kontroll över vad man pratar om och gör. Med symbolstödda aktiviteter som t.ex. de här stora tärningarna kan eleverna bli mer aktiva. Eleven kan rulla tärningen och på så sätt bestämma nästa aktivitet istället för att läraren gör det.

5 Rebecca går på college, och håller på att lära sig bli mer självständig. Hon har inte mycket tal men kommunicerar effektivt med sin kommunikationsbok som hennes mamma gör åt henne. Mamman använder fotografier och olika temasymboler. Böckerna hjälper andra personer att interagera med Rebecca genom att de får ledtrådar kring vad de kan prata om. Ett arbetsschema som det här nedan gjordes åt de boende i en gruppbostad för att hjälpa dem att fördela arbetsuppgifterna i hemmet. Istället för att personalen bestämde vem som skulle göra vad, kunde de boende själva vara delaktiga i att bestämma. Arbetsschemat skrevs se ut med symboler och bilder så att de alla kunde läsa och förstå vem som skulle göra vad. Schemat till höger visar deltagarna på ett dagcenter vilka aktiviteter som finns att göra. Deltagarna gick förut oftast till samma aktivitet varje dag. När de fick en möjlighet att se urvalet av aktiviteter på det här sättet började de våga prova olika saker.

6 2.3 Börja skriva Som vi har sett kan symboler spela stor roll för hur man klarar av att kommunicera och förstå. För att bli riktigt självständig behöver man också som symbolanvändare få möjlighet att dokumentera sig i skrift. Skrivmiljön här nedanför är skapad på samma sätt som i ett dynamisk displayprogram för kommunikation. Skillnaden är att det lagrar kommunikationen i ett dokument. Användaren kan då se sin konversation. Det blir en hjälp att koppla det talade språket till det skrivna. Widgit Symbolskrift har skärmkartor som låter eleven bygga text genom att välja ord, fraser eller meningar. I exemplet här nedanför ser du två tavlor på skärmen. Den till vänster fungerar som en meny. Den använder man för att välja olika ämnen som kommer upp som tavlor på höger sida. Bilderna visar två steg i att skriva om vad man tycker om och inte tycker om. Skrivmiljöer och tavlor skapas oftast med ett speciellt syfte. De kan vara väldigt enkla som exemplet nedan till vänster eller ge tillgång till ett stort vokabulär som i exemplet nedan till höger. Den högra skrivmiljön använder Wordwall från Sensory Software med ett vokabulär för vuxna.

7 2.4 Stödja inlärning Symboler kan stödja inlärningen på många olika sätt. Den här läraren som jobbar på en förskola läser en saga för en grupp barn. Medan hon läser håller hon upp kort som visar en symbol med ett ord för huvudorden i sagan. Det ger en stark visuell ledtråd till meningen i det talade ordet. Läraren upptäckte att det inte bara var barnen med inlärningssvårigheter som hade glädje av det här sättet att jobba. Alla barn i gruppen blev mer uppmärksamma. En del av barnen använde sedan korten och för att sätta dem i rätt ordning och återberätta sagan. Recept och arbetsblad kan vara till god hjälp för många. Receptet till vänster användes av en elev med inlärningssvårigheter för att hjälpa henne att planera sitt arbete i början på lektionen. Andra arbetsblad hjälpte till så hon kunde visa att hon förstod. En elev med inlärningssvårigheter kan förstå begreppen men ha svårt att visa sina kunskaper. Hennes assistent gjorde arbetsblad i Widgit Symbolskrift som kunde fyllas i varje dag.

8 Bilden bredvid visar hur en elev följde ett recept. Läraren fotograferade varje steg. När uppgiften var klar fick eleven matcha bilderna med stegen i receptet som en kontroll på att hon gjort rätt. Hon gjorde då samtidigt ett bildrecept som kunde användas av andra. Tavlan till höger används av eleverna vid en specialskola. Eleverna på skolan är vana symbolanvändare och klarar ett komplext material. 2.5 Skapande skrivande Att börja skriva är ett viktigt steg i inlärningsprocessen. Man får också en känsla av att ha åstadkommit något när man skriver och man kan göra personliga läseböcker. Gör man två kopior av varje bok en elev skriver bygger man snabbt upp ett bibliotek av böcker som alla elever kan ta del av. Boken här till höger är en anpassning av en klassiker. Att anpassa den med symboler ger en möjlighet, även för elever med stora läs- och skrivproblem, att tillgodogöra sig litteratur. Den här berättelsen har skrivits i två format på var sida i boken. Det ger det bästa från två världar.

9 2.6 Tillgång till information För att delaktig i samhället och kunna ta egna beslut behöver man tillgång till information. Information kan vara enkel men måste vara begriplig och presenterad på ett bra sätt. I England har en del organisationer börjar göra symbolbaserat material och information. Du kan hitta länkar till en del av dem på Det finns också en symbolbaserad webbsida på Här finns mycket material för symbolläsare i alla åldrar. Det finns personliga historier inskickade av läsare, berättelser av barn och vuxna och också välkända berättelser. Det finns material för undervisning och ett on-line magasin som heter elive. elive tar upp olika ämnesområden som nyheter, filmrecensioner och artiklar. Hela webbsidan bygger på att symbolanvändare själva bidrar med innehållet.

10 2.7 Ny teknologi Ny teknologi ger nya möjligheter att hantera symboler. Communicate: In Print är ett desktop publishingprogram som har alla möjligheter att skriva med symboler. Du får också en möjlighet att skapa en snygg layout och skapa böcker, tidningar och annat informationsmaterial. Utveckling sker också på områden som att kunna kommunicera via e-post och surfa på nätet. Det finns två symbolbaserade e-postprogram som gör det möjligt för symbolanvändare att kommunicera på distans. Det till vänster är Inter_Komm som kan använda skärmkartor och det till höger är ett webbaserat e-postsystem som man kan komma åt från vilken dator som helst utan att någon speciell programvara behövs på datorn. Det webbaserade e-postprogrammet är under utveckling och så också en symbolbaserad webbläsare Communicate: Webwise. Webbläsaren fungerar så att den omvandlar vanliga webbsidor till att få symbolstöd. Det här är en sida från BBC s webbsida sedd med Communicate: Webwise. De markerade delarna är länkar till andra sidor. Din lista med favoriter kan ha bilder för att ge en ledtråd till vad sidan handlade om.

11 3. Om symboler 3.1 Symboler eller bilder? Digitalkamera, scanner och stora mängder med clip art bilder gör att vi har fått mycket större möjligheter att använda bilder av olika slag för att illustrera information. Men, vi behöver lära oss förstå hur bilder fungerar och hur vi ska använda dem på ett bra sätt. Fotografier är bra för att ge detaljerad information. Men, det kan samtidigt ge för mycket information. I det här exemplet är bilden för komplicerad för att man lätt ska kunna se den. Den ger också alldeles för mycket information. Men meningen tyder på att bilden bara är tänkt att visa ett enda begrepp. Mike. I det här fallet hade det varit bättre att använda en bild där bara Mike syns tydligt. I det andra exemplet används bilden för att ge mer innehåll till informationen. En symbol representerar ett enstaka begrepp medan en illustration eller bild kan ge en stor mängd information. När man väljer att använda bilder istället för symboler måste man vara uppmärksam på att bilden inte visar mer än det enstaka begrepp du vill förmedla. Du behöver också titta på själva bilden och färgen. I det här exemplet är kvinnan för detaljerad och passar inte ihop med resten av meningen. Byxorna är blå. Informationen hade nått bättre fram med en streckteckning som den i det högra alternativet.

12 När språket som används är enkelt eller om bilderna används på ett bildkort eller på en kommunikationskarta kan tillägget av färg och extra detaljer fungera bra. 3.2 Olika typer av symboler Det finns flera olika symbolbaser. Många av dem är svart-vita som t.ex. Rebus och Pictogram. Mayer-Johnson Picture Communication Symbols (PCS) finns också med bilder i färg. Numera finns också Rebussymbolerna i en färglagd upplaga. De flesta symbolsystem har en gemensam grundläggande idé och kan därför användas tillsammans för att komplettera varandra. Valet av symboler bestäms i stor utsträckning av vad man föredrar personligen och i vilket syfte symbolen ska användas. För en del är de rena streckbilderna tydligare än de illustrativa färgade medan det i en annan situation kan vara mer motiverande att använda färg. Med tiden har vi lärt oss att det är viktigare att tänka på individens kommunikativa behov än att strikt använda ett enda symbolsystem. Mer och mer visuell information finns tillgänglig för alla och det därför bra att man också tar in olika bildstilar i symbolbaserat material. Det är viktigare att förstå symbolens nivå och språkets nivå än detaljerna i symbolen som används. 3.3 Att få fram vad man menar Det är mycket viktigare att välja rätt bild till begreppet än vilken typ av symbol man använder. På svenska har vi flera ord som stavas likadant men har olika betydelse.

13 I Widgit Symbolskrift och Communicate serien kan du välja vilken symbol i den aktuella ordlistan som bäst visar ordets betydelse. En del ord har många olika betydelser: På samma sätt är det bilder som kan passa att använda till mer än ett ord. Det grundläggande begreppet är detsamma. T.ex. babbla och skvallra. Många sådana synonymer finns i ordlistorna men i Widgit symbolskrift och Communicate: In Print kan du också ändra texten associerad med bilden för att nyansera språket och göra ordlistan mer personlig. 3.4 Symbolnivåer Man kan dela in symboler i fyra olika kategorier. Indelningen är inte precis men kan användas som guide för att välja rätt typ av bild. A. Symboler man lätt känner igen Det här är bilder som tydligt representerar välkända objekt och handlingar. Det behövs ingen inlärning så länge personen som ska använda dem känner till objektet eller handlingen. B. Symboler man kan gissa sig till Symbolen behöver förklaras och därefter ska man kunna gissa sig till betydelsen. Den här typen av symboler faller oftast inom en av två grupper Om du förstått en symbol kommer du förstå resten utan svårigheter. Exempel på den typen är: Om man förklarar symbolerna i grupp kan man hjälpa eleven att lättare förstå meningen i symbolen. De kommer också ha större möjligheter att känna igen andra symboler i gruppen när de stöter på dem.

14 C. Symboler man kan lära sig De här symbolerna relaterar grafiskt till det begrepp de representerar. De kan inte användas för att lära in ett begrepp utan bara hjälpa till som en påminnelse för ett begrepp man redan förstår. De här symbolerna kräver därför en förklaring. Personer med inlärningssvårigheter har ändå mycket större möjligheter att komma ihåg dem som symboler än som text. Exempel på den här typen av symboler är: D. Abstrakta symboler De här symbolerna är svåra att använda. Många är mycket abstrakta och innehåller ingen grafisk ledtråd. Som tur är kan mycket innehåll i en text förstås utan att man behöver använda de här symbolerna. Exempel på abstrakta symboler är: 3.5 Särdrag i olika symboler Varje symbolsystem har sin egen design och stil. De har olika nivåer på grammatisk struktur. I den första raden (Mayer-Johnson PCS) är symbolerna mer illustrativa och varje begrepp har sin egen bildrepresentation. Den andra raden (Widgit Rebus) har en mer schematisk struktur där alla ord i en grupp bildar en enhet som följer samma regel. Det finns ett detaljerat lexikon med Widgit Rebus symbolsystem som förklarar tanken bakom de regler man använt. Man får också en introduktion till de grammatiska markörer som finns och kan användas ihop med symbolerna för att utöka vokabuläret. Här förklaras en del av de sätt som använts för att strukturera systemet:: Byggnader, rum, affärer De har en basform med objekt i dem för att ge mer detaljerad betydelse.

15 Personer, yrken och familj Cirkeln betyder tillhörighet. Det fyllda korset markerar doktor eller tandläkare och det vita betyder sköterska eller tandsköterska. Kvantitet Tempus Tempus visas med pilar: Komparativ När en symbolanvändare utvecklas språkligt kommer också behovet att använda ett mer uttrycksfullt språk. Att lägga till en grammatisk markör till den vanliga symbolen hjälper till att förklara hur ordets betydelse förändras. 4. Att göra bra symbolbaserat material Så här långt har vi tittat på några goda exempel på symboler men ännu inte tagit upp frågan om hur man verkligen ser till att de är förståeliga. Vi har tagit upp hur man väljer symboler för att få fram rätt betydelse. Det är bättre att inte använda någon symbol alls än att använda fel. Den viktigaste faktorn när man symboliserar information är att försäkra sig om att språket man använder är tillräckligt tydligt. Det är avgörande att både informationen och innehållet som används är begreppsmässigt relevant för läsaren innan man ger sig på att anpassa texten med symboler. Man måste också ta hänsyn till läsarens språkliga nivå. Hur bekant han eller hon är med symboler och om de kommer att behöva hjälp att läsa. En mening ska bara beröra ett ämne och idealt inte ha mer än tre eller fyra betydelsebärande ord.

16 En symbolläsare som inte följer textraden kommer inte att se skiljetecknen. Därför är det en bra idé att skriva varje mening på en var sin rad. I det här exemplet används fotografierna som illustrationer istället för att röra till sidan genom att lägga in dem i texten. Man behöver inte använda en symbol till varje ord. I exemplet här ovan har man tagit bort symbolerna för the och as därför att de inte ger någon viktig information. Det kan vara bra att ta bort symboler för att göra sidan visuellt tydligare men man måste då noga se till att betydelsen inte ändras. Symbolläsare ska fortfarande kunna förstå innehållet på ett självständigt sätt. I Widgit Symbolskrift kan du välja att dölja all text. Då ser du sidan utan texten under symbolerna. Genom att göra så kan du kontrollera hur symbolerna kommunicerar innehållet utan att bli distraherad av orden. Vi är själva så fokuserade på att läsa texten att det annars är svårt att disciplinera sig att inte läsa den. Ta till vana att alltid titta på informationen du skapar utan text för att försäkra dig om att det går att förstå innehållet och att inga huvudbegrepp saknas. Om du skriver för läsare som bara förstår några få symboler får man ta till en annan strategi. Man kan t.ex. använda en huvudsymbol eller bild för att beskriva en hel mening. Den här sidan visar ett formulär för att bedöma hur nöjd kunden är. Det är från Ravensbourne NHS Trust. Exemplet visar att en enstaka symbol kan var väl så kommunikativ. I det här fallet fungerade det bättre än att skriva hela meningarna med symboler.

17 Exemplen här nedan är skrivna av symbolanvändare och visar på vilka möjligheter symboler och symbolprogram har gett. En berättelse skriven av en förälder En tonåring som skriver för Symbolworld En elev skriver med hjälp av sin mamma En elev på Lakeside school. Ett varningens ord: Det är lätt att tänka sig att börja använda symboler för att känna att man gör sitt material informativt och tillgängligt. Tyvärr har vi sett flera exempel på att man gör det utan att reflektera över resultatet. En text som t.ex. ett företags verksamhetsinriktning skriven direkt in i symbolskriftsprogrammet blir lätt en enda meningslös röra av bilder. Hur man använder symboler framgångsrikt är först och främst en lingvistisk fråga. Tillägget av symboler kan inte klargöra en meddelande som inte redan är tydligt. Dokumentet måste först skrivas med ett klart och tydligt språk. Symbolen i sig kan inte lära ut ett begrepp även om det kan hjälpa till vid inlärningen. Man kan därför inte använda symboler i text för att ta upp begrepp som läsaren inte redan förstår. Effektiv användning av symboler innebär att man på alla nivåer drar upp riktlinjer och skapar en policy för att försäkra sig om att materialen används konsekvent och att man ger

18 möjlighet till inträning. När så är fallet kan symboler på ett effektivt sätt bidra till ökad livskvalitet och större delaktighet i samhället för personer med inlärningssvårigheter. En organisation eller skola som vill försöka ge sina medlemmar eller elever information rekommenderas att börja på basnivå med att märka upp miljön, använda symboler i korta notiser, för arbetsbeskrivningar och scheman. Det är först när läsaren känner sig bekant med symbolerna som det finns en möjlighet att kunna ta dem till sig i en mer abstrakt situation. Daglig kontakt med symbolerna bygger upp en känsla av att detta är en form av kommunikation som känns naturlig. Personal och vårdare får också en större förståelse och medvetenhet om symbolerna och dess användningsområde. Symboler, använda på ett förnuftigt sätt, kan bidra mycket till en bättre kommunikation, tydligare information och ökad självständighet för många. Vare sig det är barn som precis håller på att lära sig eller vuxna med stora inlärningssvårigheter. Böckerna Symbols Now, av Dr Chris Abbott och Literacy Through Symbols, av Tina och Mike Detheridge, ger många exempel på hur symboler används i Storbritannien för att förhöja livskvaliteten och ge bättre möjligheter. Widgit Symbolskrift är översatt till 15 språk. Samtliga har stöd för sin grammatik och innehåller en del kulturellt och språkberoende symboler. Mer information om symboler och programvara hittar du på Widgit symbolskrift är översatt och bearbetad till svenska av Hargdata AB, i samarbete med Squaretalk HB. Communicate: In Print är översatt och bearbetad till svenska av Hargdata AB. Se information om båda symbolprogrammen på

Komma igång med Widgit Online

Komma igång med Widgit Online Komma igång med Widgit Online Innehåll 1. Logga in 2. Hitta i Widgit Online 3. Skapa ett dokument 4. Skapa ett rutnät 5. Kontakta oss Hej! Den här guiden bör ge dig den information du behöver för att börja

Läs mer

SymWriter. Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

SymWriter. Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel SymWriter Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Vad är SymWriter? Symwriter ingår i en serie som heter Communicate och riktar

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com

För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Komma igång Grid 3 Svensk översättning av Leena Öberg på Picomed (www.picomed.se) För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Välkommen till Grid 3 ger dig

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Prövning i Moderna språk 2

Prövning i Moderna språk 2 Prövning i Moderna språk 2 Prövningsansvarig lärare: Franska: Christoffer Gehrmann, email: Christoffer.Gehrmann@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: Antonio.S.Vazquez@vellinge.se Tyska: Jeanette

Läs mer

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel InPrint Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint Habilitering & Hjälpmedel Förord Communicate InPrint är ett program du använder för att skapa material för utskrift. Du kan

Läs mer

Ritade Tecken. för dem som behöver kommunicera med stöd av tecken

Ritade Tecken. för dem som behöver kommunicera med stöd av tecken Ritade Tecken för dem som behöver kommunicera med stöd av tecken Grunden i all kommunikation är att kunna göra sig förstådd och att förstå andra. Det är också viktigt att kunna samspela i olika situationer

Läs mer

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera.

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. Version 3.0 Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. by AssistiveWare Innehåll 2 1. Introduktion till Proloquo4Text 3 Introduktion Anteckningar Flera språk Få åtkomst till bruksanvisningen i appen 2. Startguide

Läs mer

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5 Läsa Årskurs 1 Kunna lyssna och följa med i handlingen när någon läser Förstå vad texten handlar om när någon läser Kunna känna igen en del ord när jag läser Kunna

Läs mer

Att använda strategier för muntlig kommunikation. LS i moderna språk, spanska åk 9

Att använda strategier för muntlig kommunikation. LS i moderna språk, spanska åk 9 Att använda strategier för muntlig kommunikation LS i moderna språk, spanska åk 9 Vad gör man när kunskaperna inte räcker i muntlig kommunikation och interaktion? Utgångspunkt: Elever som ger upp eller

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Varför ska vi arbeta med det här Det vi har på oss talar ofta om vilken slags person vi är. Därför ska du i detta kapitel få läsa om olika klädstilar på spanska.

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder Pictogram för dem som behöver kommunicera med bilder Bilder kan se olika ut beroende på vad de ska ha för funktion i kommunikationen. Berättar man om när man varit i sin sommarstuga kan en fotografisk

Läs mer

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Kursplan för Svenska Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i ämnet svenska syftar till att ge eleverna möjligheter att använda och utveckla sin förmåga att

Läs mer

Del ur Läroplanen för specialskolan 2011: kursplan i teckenspråk för döva och hörselskadade

Del ur Läroplanen för specialskolan 2011: kursplan i teckenspråk för döva och hörselskadade Del ur Läroplanen för specialskolan 2011: kursplan i teckenspråk för döva och hörselskadade 3.5 TECKENSPRÅK FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Alla elever ska nå målen! E-post: info@infomentor.se Telefon: 044-200 123 Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Kvalitativ analys, mars 2012 InfoMentor Kvalitativ analys av skriftliga

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

Engelska för döva Mål att sträva mot Ämnets karaktär och uppbyggnad

Engelska för döva Mål att sträva mot  Ämnets karaktär och uppbyggnad Engelska för döva Ämne: Engelska för döva Ämnets syfte Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch Digitalt lärande och programmering i klassrummet Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch Introduktion Scratch är en programmeringsomgivning utvecklad av forskare på Massachusetts Institute

Läs mer

GUIDE FÖR KOMMUNIKATION. En guide som är utvecklad för att beskriva användningen av alternativ och kompletterande kommunikation på daghemmet.

GUIDE FÖR KOMMUNIKATION. En guide som är utvecklad för att beskriva användningen av alternativ och kompletterande kommunikation på daghemmet. GUIDE FÖR KOMMUNIKATION En guide som är utvecklad för att beskriva användningen av alternativ och kompletterande kommunikation på daghemmet. Mathilda Finne 2014 1 Innehåll Inledning... 3 Bilder... 4 Tecken

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Handledning Sfi i Hjo «Vi lär oss svenska tillsammans»

Handledning Sfi i Hjo «Vi lär oss svenska tillsammans» Handledning Sfi i Hjo «Vi lär oss svenska tillsammans» Detta material är avsedd för nyanlända elever med inga eller nästan inga förkunskaper i det svenska språket. Det är meningen att eleverna ska kunna

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET Modernt Fältskytte Fotograf Jari Hjerpe Studieplan Studieplan Inledning Modernt Fältskytte Välkomna till en gemensam stund kring bordet! Styrelsepaketet syftar främst till att

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

En guide till FirstClass

En guide till FirstClass En guide till FirstClass En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass (Windows) Starta programmet FirstClass på vanligt sätt, t.ex. genom skrivbordsgenväg eller Startmenyn/Startskärmen.

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar Tre lärare som undervisar i årskurs 6 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om glasögonbågar i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Lärarhandledning - introduktion...4 Första sidan...4 Innehåll...5 Modul 1 Hälsa...5 Modul 2 Förr och nu...6 Modul 3 Hälso- och sjukvård...

Lärarhandledning - introduktion...4 Första sidan...4 Innehåll...5 Modul 1 Hälsa...5 Modul 2 Förr och nu...6 Modul 3 Hälso- och sjukvård... 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lärarhandledning - introduktion...4 Första sidan...4 Till kursen... 4 Introduktion... 4 Lärarhandledning... 4 Innehåll...5 Modul 1 Hälsa...5 Avsnitt 1 Introduktion (7 st övningar)...

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Bett mässa i London 2013

Bett mässa i London 2013 Bett mässa i London 2013 Förväntansfull landade jag på Londons flygplats Heathrow tillsammans med lika förväntansfulla kollegor. Jag hade förberett mig både utifrån den gedigna informationen från Bett

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Mynta och den mystiske rånaren

Mynta och den mystiske rånaren SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? När Mynta är i Sofias godisbutik kommer plötsligt en rånare in. Rånaren lämnar ett hotbrev. Sofia vågar inte gå

Läs mer

Särvux. Kurskatalog 2011/12

Särvux. Kurskatalog 2011/12 Särvux Kurskatalog 2011/12 2 Innehåll Grundläggande särvux motsvarande träningsskolan Svenska 14 Bild 15 Arbete/boende 16 Dator 17 Fritid 18 Mitt Malmö 19 Natur 20 Pengar 21 Grundläggande särvux motsvarande

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Taktila bilderböcker. Att läsa med fingrarna

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Taktila bilderböcker. Att läsa med fingrarna MTM:S INFORMATIONSSERIE Taktila bilderböcker Att läsa med fingrarna Vad är en taktil bilderbok? En taktil bilderbok är gjord för att läsas med fingrarna. Bokens bilder består av upphöjda former i olika

Läs mer

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Reception-förståelsen av det man hör och läser på målspråket Vad du förstår när du lyssnar och hur du visar vad du har förstått. Du uppfattar

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Utbildning

Max18skolan årskurs 7-9. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 ATT VARA FYSISKT NÄRVARANDE ELLER LÄRA PÅ DISTANS... 3 Att vara fysiskt närvarande... 3 Att lära på distans... 3 EN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Maria Norberg - Josephine Willing

Maria Norberg - Josephine Willing Maria Norberg - Josephine Willing 2 0 0 9 Rekord som inspirerar! Har du elever som vill lära sig svenskt teckenspråk? Då kanske detta material passar dig! Vår ambition är att ge fler elever möjlighet att

Läs mer

ITiS Våren - 2001. Projektet gjort av: Cathrine Bolinder Lena Christensen Mattias Helander

ITiS Våren - 2001. Projektet gjort av: Cathrine Bolinder Lena Christensen Mattias Helander ITiS Våren - 2001 Projektet gjort av: Cathrine Bolinder Lena Christensen Mattias Helander 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Sammanfattning 3 Introduktion 3 Bakgrund 3 Mål 4 Genomförande 4 Resultat

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid 3 Elev När eleven har loggat in får eleven upp denna bild, ett schema över sin lärares körtider och en gul meny som visas högst upp. Här nedan, under funktionsbeskrivning, kommer alla funktioner som eleven

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplanen ligger till grund för att Irstaskolans elever i behov av särskilt stöd ska få bästa möjliga hjälp. Irstaskolan läsåret 2015-2016 Reviderad

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007.

1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007. Utvärdering av projektet 1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007. Teknisk utrustning. Vi startade ht 2005 med att få nya datorer till gupp 1 och grupp 3. Platta skärmar installerades i alla 3

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Inför prövning i Moderna språk steg 4

Inför prövning i Moderna språk steg 4 Inför prövning i Moderna språk steg 4 Prövningsansvarig lärare: Franska: Christoffer Gehrmann, email: Christoffer.Gehrmann@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: Antonio.S.Vazquez@vellinge.se Tyska:

Läs mer

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 väntar barn, (sida 5, rad 8), är gravid bultar, (sida 6, rad 5), slår hårt för säkerhetsskull, (sida 6, rad 13), för att vara säker maten

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

Matris för engelska, åk 7-9

Matris för engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka innehållet i talat engelska Kan förstå det huvudsakliga genrer och uppfattar tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå det huvudsakliga genrer

Läs mer

36 träfigurer (20 träfigurer och 9 halvfigurer som kan stå i spår, 7 magnetiska träbitar)

36 träfigurer (20 träfigurer och 9 halvfigurer som kan stå i spår, 7 magnetiska träbitar) Art.nr. 21006 ToPoLoGo "Visio" Innehåll: 1 trälåda med en spegelsida och en magnetisk sida Basbräda (med räfflade slitsar/räfflat rutnät) 36 träfigurer (20 träfigurer och 9 halvfigurer som kan stå i spår,

Läs mer

Sida 1 av 12. WSB Biodling. Manual V.1.1. http://www.wermdobiodlare.se

Sida 1 av 12. WSB Biodling. Manual V.1.1. http://www.wermdobiodlare.se Sida 1 av 12 WSB Biodling Manual V.1.1 Sida 2 av 12 Översikt: WSB Biodling är en app som hjälper dig med olika saker inom biodlingen. Nyheter i denna version är möjlighet att skapa skötselkort och dokumentera

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping.

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping. Färgklövern I Färgklövern kan du leka med färger, på lite olika sätt i de olika delprogrammen. Bestäm själv vilka och hur många färger du vill färglägga med. Alla dina målade bilder kan även skrivas ut

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet

Checklista för kognitiv tillgänglighet Checklista för kognitiv tillgänglighet Handledning Checklistan är gjord för att underlätta arbetet med kognitiv tillgänglighet på din enhet. Checklistan består av två delar: denna handledning och ett formulär.

Läs mer

Moderna språk. Ämnets syfte

Moderna språk. Ämnets syfte Moderna språk MOD Moderna språk Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs

Läs mer

Innehåll. Användarstudier. Användarstudier enligt Microsoft. Varför? Aktivt lyssnande. Intervjuteknik. Intervju Observation Personor Scenarier Krav

Innehåll. Användarstudier. Användarstudier enligt Microsoft. Varför? Aktivt lyssnande. Intervjuteknik. Intervju Observation Personor Scenarier Krav Innehåll Användarstudier Johan Åberg johan.aberg@liu.se Intervju Observation Personor Scenarier Krav Varför? Användarstudier enligt Microsoft http://www.youtube.com/watch?v=v_s13 VtPpJQ Aktivt lyssnande

Läs mer

Skrivprojekt åk 7. Syfte: Utveckla sin förmåga att skriva berättande text. Jobba med skrivprocessen där respons och bearbetning av texten ingår.

Skrivprojekt åk 7. Syfte: Utveckla sin förmåga att skriva berättande text. Jobba med skrivprocessen där respons och bearbetning av texten ingår. Skrivprojekt åk 7 Syfte: Utveckla sin förmåga att skriva berättande text. Jobba med skrivprocessen där respons och bearbetning av texten ingår. Central innehåll i Lgr11: Strategier för att skriva olika

Läs mer

LäsFlyt Metodhandledning

LäsFlyt Metodhandledning LäsFlyt Metodhandledning Copyright Softogram AB LäsFlyt är skyddat i enlighet med upphovsmannarättslagen och programmet, bilderna, texterna liksom denna manual tillhör Softogram AB. LäsFlyt är ett registrerat

Läs mer

Widgit symbolskrift 2000, version 2.0

Widgit symbolskrift 2000, version 2.0 Widgit symbolskrift 2000, version 2.0 Kort beskrivning Widgit symbolskrift 2000 är ett program för att skriva med symboler och på annat sätt få symbolstöd i läs- och skrivprocessen. Ett sätt att använda

Läs mer

Vad får jag fotografera?

Vad får jag fotografera? Vad får jag fotografera? Vad får man fotografera? Jag tänker gå igenom olika situationer som man kan hamna i och se vad lagen säger. Ibland kommer jag att ange de lagparagrafer som gäller på följande sätt;

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET MODERNA SPRÅK

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET MODERNA SPRÅK KUNSKAPSKRAV I ÄMNET MODERNA SPRÅK Inom ramen för elevens val Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9 Eleven kan förstå vanliga ord och enkla fraser i tydligt talat, enkelt språk i långsamt tempo

Läs mer

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET 1 (10) ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET Detta informationsmaterial är skapat i syfte att sprida en likvärdig information i Jämtlands län om vad det innebär att lära sig ett andraspråk. Men också ge information

Läs mer

Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen

Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen I Strategin för verksamhetens förutsättningar, (dnr MIUN 2012/612) fastslås att Mittuniversitetet ska präglas av alla människors lika värde och ge alla lika

Läs mer

Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension?

Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension? Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension? Det är viktigt att känna till olika typer, genrer, av texter. Du behöver

Läs mer

Svenska och svenska som andraspråk

Svenska och svenska som andraspråk Svenska och svenska som andraspråk Nationella mål år 3 Eleven ska beträffande läsning -kunna läsa bekanta och elevnära texter med flyt Lokal tolkning av mål att nå Kunna läsa sitt namn, frågar ex. vad

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Från tal till skrift. Susan Nieland Välkomna!

Från tal till skrift. Susan Nieland Välkomna! Från tal till skrift Susan Nieland Välkomna! Cirkelmodellen Utvidga kunskapsområdet. 1. Bygg upp kunskap om ämnesområdet. 2. Studera olika typer av texter för att få förebilder. 3. Skriv en gemensam text.

Läs mer

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola Myrstackens kvalitetsarbete Bokstäver Hällevadsholms förskola 2015 Förskolor Norr Munkedals kommun Yvonne Frisk Helena Halla Helena Eriksson Tina Lundgren Lotta Dahl Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

MSPR1201 - Moderna språk, steg 1 100 poäng inrättad 2000-07 SkolFs: 2000:87. Mål. Betygskriterier

MSPR1201 - Moderna språk, steg 1 100 poäng inrättad 2000-07 SkolFs: 2000:87. Mål. Betygskriterier MSPR1201 - Moderna språk, steg 1 100 poäng inrättad 2000-07 SkolFs: 2000:87 Mål Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs Eleven skall: kunna förstå det mest väsentliga i tydligt tal i lugnt

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

KLARSPRÅK PÅ WEBBEN riktlinjer för webbskribenter

KLARSPRÅK PÅ WEBBEN riktlinjer för webbskribenter *Skatteverket 1(10) KLARSPRÅK PÅ WEBBEN riktlinjer för webbskribenter Våra webbtexter, liksom alla texter vi producerar för externt bruk på Skatteverket, ska vara skrivna på ett sätt som gör att läsaren

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare: Sammanställning av kunskapskrav kurs A (A1-/A1)

Utbildning i svenska för invandrare: Sammanställning av kunskapskrav kurs A (A1-/A1) Utbildning i svenska för invandrare: Sammanställning av kunskapskrav kurs A (A1-/A1) Betyget D innebär att kunskapskraven för E och till övervägande del för C är uppfyllda. Betyget B innebär att kunskapskraven

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav Mål KUNSKAPSKRAV Läraren ska sätta betyg på varje kurs och det finns prec i serade kunskapskrav för tre av de godkända betygs stegen E, C och A. Kunskapskraven är för

Läs mer

Handledning för utskrift av Grafisk antavla

Handledning för utskrift av Grafisk antavla Handledning för utskrift av Grafisk antavla Med Bengt Samuelsson som centrumperson klickar du på längst upp t.v. i menyraden. Bild 1 Utskrift Välj utskriftsform I rutan Antavla klickar du på Grafisk och

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer