Projektets logistikplan uppdateras, vid behov, till exempel vid start av en ny Fas i Projektet. Vid revidering uppdateras revisionsnumret.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektets logistikplan uppdateras, vid behov, till exempel vid start av en ny Fas i Projektet. Vid revidering uppdateras revisionsnumret."

Transkript

1 Logistikplan NKS Projekt: Nya Karolinska Solna (NKS) Revideringshistorik Rev. nr Datum Not. Reviderad av Godkänd av KE Projektets logistikplan uppdateras, vid behov, till exempel vid start av en ny Fas i Projektet. Vid revidering uppdateras revisionsnumret. Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 1(12)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 TRAFIKPLAN 6 3 SÄKERHETSPLAN 7 4 LEVERANSPLAN 7 5 ÖVERVAKNING OCH KONSULTATION 7 6 LYFTHANTERING 8 7 MATERIALLAGRING OCH DISTRIBUTION 8 8 NAMNGIVNINGSSTANDARD 8 9 AVFALLSPLAN 9 10 KONTROLL AV NYCKLAR 9 10 DOKUMENTATION 9 11 BILAGOR 11 BILAGA 1 FRÅGEFORMULÄR FÖR UNDERENTREPRENÖRER 11 Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 2(12)

3 1 INLEDNING Syftet med Logistikplanen är att systematisera och kontrollera planeringen av materialflödet, maskiner och personal till och från Nya Karolinska Solna (NKS). Logistikplanen är upprättad för att kontrollera logistiken på NKS. Kunden, Swedish Hospital Partners Ltd (SHP) har anlitat Skanska Healthcare (SHC) för design och byggnation av Nya Karolinska Solna. Logistikplanen beskriver arbetet under byggnationsfasen. Logistikplanen visar hur logistiksystemet, tillvägagångssätt, aktiviteter och dokument används på Projektet för att möta kundens krav såväl som gällande lagar, regler och branschstandarder. Planen meddelas samtliga anställda på Skanska Healthcare, underentreprenörer och leverantörer för att informera om Projektets logistik och hur genomförandet kontrolleras. Logistikchefen är ansvarig för upprättandet och revisionen av detta dokument, som kommer att revideras av Projektets Arbetsmiljöchef, Miljöchef och Logistikchef samt godkänd av Projektets Byggchef. Planen får uppdateras minst var sjätte månad. Syftet är att Logistikplanen delges alla potentiella underentreprenörer/leverantörer tillsammans med enkäter och diskussioner under uppstartsmötet så att alla underentreprenörer/leverantörer är fullt medvetna om Projektets logistikmetodik. Logistikplanen täcker följande områden: Trafik och fotgängare Leveranskoordination, prioritering och schemaläggning Lagring av material och distribution Avfallshantering Nyckelhantering till speciella områden Säkerhet Utsättningsteknik Med SHC avses Köpare, Beställare etc. såsom det framgår av Bekräftelse av avtal. Med Underentreprenör/leverantör etc. avses Entreprenör / Säljare etc. såsom det framgår av Bekräftelse av avtal. Alla påminns om att Projektets utfall grundas på bra planering, koordinering och kommunikation. Medverkande på Logistiks koordineringsmöte kommer avsevärt att förbättra detta. Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 3(12)

4 1.1 Distrikt och Faser Projektet kommer att pågå i sju år. Projektet är ett OPS-Projekt (Offentlig privat samverkan). Projektet är som sex projekt i ett. Projektnummer Fas namn Byggnad Tillhörande fas Överlämnande Fas 1 Teknikbyggnad 1&2 Maj Fas 2 Parkeringsgarage 1&2 December Kulvert Kulvert 1&2 May Fas 4 Sjukhus del 1 4 Juni Fas 5 Sjukhus del 2 5 Oktober Fas 5B Strålningshus 5 Juni Fas 6 Laboratorium 6 Oktober Fas 7 Parkeringsgarage & Hotell 7 Juli 2016 Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 4(12)

5 1.2 Organisation och ansvarsområden för Logistikteamet Organisationsstrukturen för logistikteamet ser ut som följer: Logistikorganisationen på Projektet är uppdelad i Distrikt och Faser. 1.3 Distrikt Logistik: Titel: Namn: Kontaktnummer: Projektets Logistikchef Rohan Evans Bitr. Logistikchef On-site Christine Lundh Bitr. Logistikchef Off-site Kristina Eliasson Mätchef Logistik Ian Kemp Driftchef Bill Ögren Drift Arbetsledare/ Ansvarig manskapsbodar Anneli Lindbergh Administratör Drift Sara Krantz Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 5(12)

6 Detaljerad information av logistikpersonalen på Distrikt Logistik, och andra som utför logistikrelaterade arbetsuppgifter finns definierade i Bilaga A. De huvudsakliga funktionerna och arbetsområdena i logistikteamet är som följer: Projektets Logistikchef- Person utsedd av Byggchefen för att hantera logistikkoordinationen Biträdande Logistikchef En person utsedd av Logistikchefen för att ansvara för logistikkoordineringen på projektet. Driftchef En person utsedd av Logistikchefen för att ansvara för driften på projektet 1.4 Fas logistik: Name: Contact No.: Logistics Logistics (Fas 1&2 Culvert)) Erik Eriksson Logistics (Fas 4) Erik Söderberg Logistics (Fas 5) Shannah Calamar Logistics (Fas 6) Tomas Petersson Logistics (Fas 7) TBD Drift Drift (Fas 1&2) Peter Youssef Drift (Fas 4) Bengt Johansson Drift (Fas 5) Mered Karayev Drift (Fas 6) Tomas Petersson Drift (Fas 7) TBD Detaljerad information av logistikpersonalen i faserna, och andra som utför logistikrelaterade arbetsuppgifter är definierade i Bilaga B. De viktigaste funktionerna och arbetsområdena för de centrala i logistikteamet är som följer: Logistikansvarig Fas En person som är utsedd av Faschefen för att assistera med hanteringen av Logistikkoordinationen och Fasimplementeringen 2 TRAFIKPLAN Syftet med Trafikplanen är att identifiera potentiella risker avseende fordon och maskiner på Projektet. Syftet är även att säkerställa säkra och effektiva transporter av maskiner, material och personal till och från Projektet. Slutligen är syftet att se hur alla dessa faktorer integrerar med sjukhuset och att sätta upp strategier för att mimimera/eliminera riskerna. Avsikten med trafikplanen är att implementera åtgärder för att minimera riskerna. Övervägda risker är att köra på fotgängare vid in/utfarter, lera på vägarna, köra in i konstruktioner, installationer i mark, Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 6(12)

7 vältande fordon, föroreningar, obehörigt användande av fordon, säkerhet, lastning/lossning, backning, parkering samt snö och is. Uppdatering av tillfartsvägar till siten, säkerhetspunkter, vändplatser med mera kommer att delges varje Underentreprenör/Leverantör när de går att tillämpa. Ett tillvägagångssätt för att kontrollera tankningen av maskiner och utrustning kommer implementeras. För bränslehantering och spillutrustning se miljökrav för leverantörer. FÖR MER INFORMATION SE TRAFIKPLAN 2.1 Tankning För tankningsförfarande se Projektets miljökrav för leverantörer 3 SÄKERHETSPLAN Ett tillträdessystem är upprättat för att förhindra att obehöriga kan ta sig in på siten och för att skapa en återsamlingslista om en olycka uppstår. Systemet är baserat på passerkort alternativt med hjälp av en papperskopia som upprätthålls vid entrén då så krävs. Säkra gångvägar för fotgängare inne på arbetsplatsen kommer att anges på APD-planer som kontinuerligt uppdateras och revideras. Kopior på dessa ritningar finns uppsatta vid: Gångvägar till byggnader Anslagstavla på etableringen & vid huvudentrén Projektets ordinarie arbetstider är måndag till fredag till och lördag till FÖR MER INFORMATION SE SÄKERHETSPLAN 4 LEVERANSPLAN Syftet med Leveransplanen är att systematisera och kontrollera leveranserna till Projektet. Den beskriver också logistikanläggningarna utanför siten. Leveranser till siten kommer att koordineras av Logistikchefen, som har vetorätt över de leveranser som inte dyker upp i enlighet med leveransschemat. Leveransscheman kommer att finnas vid entrén och obokade leveranser kommer att nekas inträde. FÖR MER INFORMATION SE LEVERANSPLAN 5 ÖVERVAKNING OCH KONSULTATION Gångvägar/trafikvägar kontrolleras varje dag av Logistikchefen eller en av honom utsedd person för att säkerställa att alla överenskomna åtgärder har vidtagits och underhålls. Ett möte hålls veckovis mellan Logistikchefen, eller av honom utsedd person, och ledningen på Projektet för att planera väganpassningar/förändringar för nästkommande veckas arbete. Underentreprenörens/leverantörer försiktighetsåtgärder gällande trafiksäkerhet är en punkt på de månatliga underentreprenörernas/leverantörernas Arbetsmiljömöten. Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 7(12)

8 6 LYFTHANTERING Se separat krankoordineringsplan och lyftplan. 7 MATERIALLAGRING OCH DISTRIBUTION Varje Underentreprenör/Leverantör är ytterst ansvarig för lagring och hantering av sitt eget material och allt material som tillhandahålls dem från SHC. Varje underentreprenör kommer att tilldelas lagringsplatser som samordnas av SHC innan underentreprenören påbörjar sitt arbete samt vid finns behov under byggnationsfasen. En lagringsplan kommer upprättas och uppdateras av SHC. Den kommer att gås igenom på logistikmöten med alla Faslogistiker. Varje underentreprenör är ansvarig för lossning och distribution av sitt eget material och allt material som tillhandahålls dem från SHC. SHC kommer inte att övervaka material som är distribuerat med hjälp av liftar eller kranar som tillhandahålls av SHC. Det är fortsatt underentreprenörens ansvar att placera materialet i hissar med mera samt tillhandahålla kvalificerade krankopplare, med mera. När materialet är i byggnaden är det fortfarande underentreprenörens ansvar att lagra materialet. Palldragare eller vagnar med mera rekommenderas för att reducera/eliminera manuell hantering. Underentreprenören är ytterst ansvarig för kontrollen och styrningen av lagringen av deras material. Ytor för lagring fördelas av SHC innan underentreprenören påbörjar sitt arbete och vid behov under byggnationsfasen. Dessa ytor är begränsade och kommer därför att hållas till ett absolut minimum. Alla underentreprenörer är ansvariga för att hantera materialet på dennes tilldelade yta. Detta inkluderar men utesluter inte: Lagring enligt tillverkarens rekommendationer Lagring med tillräckligt säkerhetsavstånd mellan artiklarna Lagring utan risk för ras Lagring utan risk för antändning/lättantändligt material ska granskas av underentreprenörens arbetsledning Lagring av material kontrolleras och hälsofarliga ämnen ska styras Lagring av högvärdiga produkter ska låsas in på rätt sätt Farligt gods som gasflaskor ska lagras enligt nuvarande arbetsmiljöregler i en ventilerad låst container Gods som kan förstöras av dåligt väder eller åldras ska lagras så att godset skyddas på lämpligt sätt Material som är brännbart som t.ex. kartong måste täckas med material LPC 1207-klassade presenningar En namngivningsstandard har tagits fram för att standardisera namngivningen på områden och utrustning på Projektet och kommer att användas: För märkning av leveranser mm så de skickas till rätt plats på Projektet Inom logistik och leveransplan, APD-planer med mera Inom arbetsbeskrivningar med mera 8 NAMNGIVNINGSSTANDARD Syftet med detta dokument är att sätta upp riktlinjer för namngivningen fungerar NKS. Standarden är utarbetad tillsammans med designteamet. FÖR MER INFORMATION SE NAMNGIVNINGSSTANDARD Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 8(12)

9 9 AVFALLSPLAN Syftet med detta dokument är att sätta upp riktlinjer för hur avfall på NKS kan minimeras, kontrolleras, hanteras och sorteras på Projektet. Planen inkluderar även byggavfall, farligt avfall och hushållsavfall. Projektets övergripande miljömål avseende avfall är att: Avfall är en resurs och mängden avfall ska i möjligaste mån minimeras från källan genom förebyggande åtgärder Avfall ska hanteras på ett sätt så att hygieniska, miljömässiga och ekonomiska risker minimeras Projektets underentreprenörer kommer att sammanställa en avfallsplan där de beskriver hur de arbetar med att minimera avfallet och avfallsvolymerna på Projektet. Att Skanska har tillsatt en grupp som hanterar avfallet fråntar inte på något sätt underentreprenörens ansvar över materialet, avfallshanteringen, kontrollen av sorteringen och avfallsvolymerna på Projektet. FÖR MER INFORMATION SE AVFALLSPLAN 10 KONTROLL AV NYCKLAR Det generella förfaringssättet är som följer: Nycklar till externa grindar finns hos Securitas Nycklar till SHC:s kontor finns hos Securitas Nycklar till alla skåp på våning 3 och 4 på etableringen lämnas ut på begäran från kontorschefen på SHC (i receptionen) Nycklar till skåp på våning 1 och 2 lämnas ut på begäran av arbetsledaren på Drift i vaktmästeriet på våning 1 SHC:s ledning har nycklarna för alla dörrar inom Projektet. Behörighet till öppna zoner samt dörrar inom byggnader delas ut av SHC:s fasledning Personer som påträffas med att skära/bryta upp lås eller kedjor utan tillstånd kommer ges en skriftlig varning. Öppningar till hisschakt måste avgränsas med hjälp av grindar. Dessa är strikt kontrollerade av SHC. Personer som manipulerar grindarna utan tillåtelse kommer ges en skriftlig varning. 10 DOKUMENTATION Logistikdokumentationen inkluderar planer som beskriver de interna processerna, riktlinjer och rutiner för styrning av verksamheten. SHC:s verksamhetsstyrning (SOP) är utvecklat speciellt för Projektet för logistik, säkerhet och underhåll som behöver kontrolleras i detalj. Rutinerna omfattar detaljerade instruktioner och är utvecklade enligt SOP 001. Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 9(12)

10 Inledningsvis kommer följade tillvägagångssätt att utvecklas inom Logistik: E Docs No. Title English edocs Nr. Titel Swedish 9318 Project Logistics Plan 9319 Projekt Logistikplan 9761 Delivery Management Plan 6927 Leveransplan 8428 Traffic Management Plan 7503 Trafikplan 6805 Security Management Plan 6804 Säkerhetsplan 9855 Waste Management Plan Avfallsplan 6791 Scope of work District Logistics 6795 Omfattning Logistik Distrikt 6793 Scope of work Phase Logistics 6794 Omfattning Logistik Fas 7046 The Labeling Standard Namngivningsstandard Drift plan Driftplan Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 10(12)

11 11 BILAGOR Bilaga 1 Frågeformulär för underentreprenörer Frågeformulär Logistik Nya Karolinska Solna Alla leverantörer och underentreprenörer ombeds att fylla i detta formulär och ta med det till det obligatoriska uppstartsmötet. Syftet med formuläret är försäkra sig om att underentreprenörerna/leverantörerna förstår Projektets logistiktanke och begränsningarna som det innebär. Leverantörer/underleverantörer ska ha läst Logistikplanen För att frågeformuläret ska vara till nytta för alla, föreslås att den som är logistikansvarig eller den som har hand om transporterna till projektet fyller i formuläret. Vi tror att det är till stor hjälp att bekanta sig med våra system. 1.0 Allmänt Namn på leverantör/underentreprenör:... Paket avser:... Har du som leverantör/underentreprenör förstått innehållet i logistikplanen? Ja/Nej Om Nej: Vad är oklart? Trafikstyrning Trafikplanen innefattas i Bilaga C i Logistikplanen. Hur ska Ni som underentreprenör/leverantör försäkra att alla krav och specifikationer uppfylls enligt Projektets policy gällande fordonskrav, miljökrav, säkerhet och arbetsmiljö, tankning: Skanska Healthcare (SHC) påminner leverantören om att de har rätt att avvisa leveransen om fordonet eller föraren inte uppfyller gällande lagar eller Projektets krav. Gångvägar tas upp i Bilaga C i logistikplanen. Avskildhet mellan fordon och fotgängare är av yttersta vikt. Var god ange hur Ni avser uppnå avskildhet för att säkerställa fotgängarnas säkerhet: Säkerhet Säkerhetsplanen återfinns i Bilaga D i Projektets Logistikplan. Var god bekräfta att era arbetare innehar ID06-kort och att de används för all inpassering vid NKS och mellan de olika faserna på Projektet Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 11(12)

12 4.0 Leveransstyrning Leveransplanen återfinns i Bilaga E i Projektets Logistikplan. Alla transporter till Projektet måste förbokas för att kunna koordineras av SHC. SHC förutsätter att alla leverantörer och underentreprenörer fyller i Leveranskalenderformuläret. Om tider krockar kan underentreprenören/leverantören bli nekad leverans på önskad tid. Ange den person som är ansvarig för Leveransstyrning samt dennes ersättare: Alla underentreprenörer/leverantörer påminns om att de leveranser som dyker upp utanför öppettiderna kommer automatiskt att bli nekade och såtillvida inte en tidigare överenskommelse med SHC s logistikteam finns. Ange hur Ni avser att leverera, lagra och distribuera flytande bränslen till arbetsplatsen: Materialdistribution och lager Materialdistribution och lagringsplanen återfinns i Bilaga F i Projektets Logistikplan. Att materialet lagras säkert är underentreprenören/leverantörens ansvar. Vad god ange hur Ni avser distribuera material från lagringsplats till installationsplats samt antalet personer som kommer utföra arbetet. Uppskatta antalet mantimmar per vecka Vad god ange hur Ni avser lagra brandfarliga gaser som kan krävas för att utföra arbetet Avfallshantering Avfallsplanen för Projektet finns i Bilaga G i Projektets Logistikplan. Var god bifoga en kopia av er avfallsminimeringsplan i enlighet med Projektets avfallsplan. Underentreprenörer/leverantörer är ansvariga för att städa arbetsområden och ta ut avfallet till de utmärkta avfallsstationerna. Var god ange hur ni avser att göra detta och hur många personer som krävs för att utföra detta arbete SHC kommer att anmärka om underentreprenören inte tar ut sitt avfall/skräp som överenskommet. Misslyckande till att ta ut sitt avfall kommer innebära att arbetet stoppas tills arbetsplatsen betraktas som ren av Faschefen eller dennes ersättare. Enkäten ifylld av Signatur. Position..Datum. Kontaktuppgifter Telefon.. Mobil.. E-post.. Dokument nr: /08/2012 Revision nr: 4 12(12)

13 Trafikplan NKS Projekt: Nya Karolinska Solna (NKS) Revideringshistorik Rev. nr Datum Notering Granskad av Godkänd av CL Trafikplanen revideras, vid behov, till exempel vid start av en ny Fas på Projektet. Vid revidering uppdateras revisionsnummret. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 1(18)

14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 ARBETSMILJÖ 3 3 ORGANISATION 3 4 KOMMUNIKATION 3 5 TRAFIKPLANERING 4 6 VÄGAR OCH GÅNGVÄGAR PÅ SITEN 6 7 LASTNINGS- OCH LOSSNINGSPLATSER 7 8 TANKNING 7 9 APD-PLANER 7 10 IN/UTFARTSKONTROLL AV FORDON 7 BILAGA 1 RISKBEDÖMNING TRAFIK 11 BILAGA 2 PROJEKTETS SÄKERHETSREGLER FÖR LASTBILSCHAUFFÖRER INOM ARBETSOMRÅDET 17 BILAGA 3 OMRÅDESBESKRIVNING MED GRINDBETECKNINGAR 18 Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 2(18)

15 1 INLEDNING Trafikplanens syfte är att beskriva strategin och de allmänna riktlinjerna för hur inpassering, trafik och trafikflöden ska fungera på Projektet. Den avser även att identifiera potentiella risker förknippat med fordon och maskiner på Projektet. Detta för att garantera säkra transporter av maskiner, material och personer till och från Projektet i samverkan med det befintliga sjukhuset. En viktig del är att fastslå strategierna för att minimera riskerna. Logistikchefen är ansvarig för revidering av dokumentet, efter godkännande av Projektchefen. Kommentarer och frågor gällande detta dokument adresseras till Logistikchefen. 2 ARBETSMILJÖ Trafikplanen ska läsas tillsammans med Projektets arbetsmiljöplan och beredskapsplan. Projektets logistikchef är ansvarig för att revidera detta dokument, vilket kommer att godkännas av Arbetsmiljöchefen, Miljöchefen och Produktionschefen. Projektet har en riskanalys genomförts riktat på trafik. Denna återfinns i Bilaga 1. 3 ORGANISATION 3.1 Biträdande Logistikchef Projektets logistikchef har utsett en Biträdande logistikchef som är ansvarig för koordinationen och hanteringen av trafiken på Projektet. SHC:s Logistikteam koordinerar tillfartsvägar för både personal och materialleveranser till Projektet. Logistikteamet ska säkerställa att den dagliga trafiken inte påverkar det befintliga sjukhuset, personalen, besökare eller boende i området. 3.2 Vakter För att stödja arbetet med en säker och effektiv process för infart och dirigering av leveranser på Projektet samt för att skydda all produktionspersonal, sjukhusets patienter, besökare, anställda och boende i området och för att arbeta med att eliminera incidenter har Projektet anställt vakter. Vakterna är även till för att eliminera incidenter samt att skydda all produktionspersonal, sjukhuspatienter, besökare, sjukhuspersonal och de boende i området in blir påverkade av byggtrafiken. Öppna grindar kommer att bevakas av grindvakter. Detta för att hindra obehöriga från att komma in på arbetsområdet. Mottagning av fordon sker av vakter. Grindvakterna är certifierade. Grindvakterna ska säkerställa att alla grindar hålls stängda när det är möjligt. 4 KOMMUNIKATION Alla medlemmar i logistikteamet kan ingripa muntligt på plats om de observerar allvarliga avsteg från Projektets arbetsmiljöregler eller Projektets miljöplan. Händelserna måste rapporteras skriftligen omgående. Gällande vägar för fordon och gående presenteras på startmötet för underentreprenörer/leverantörer. Information om när och hur infartsvägar, nödutrustning och vändplaner förändras ska delges underentreprenörerna/leverantörerna. Informationen ovan lämnas vid det månatliga säkerhetsmötet och vid större omläggningar på extra informationsmöte (Toolbox talk). Fordonsvägar kommer att märkas ut på Projektet och beskrivas på APD-planer. APD-planer kommer att finnas tillgängliga på informationstavlorna vid huvudentrén och på informationstavlan på plan 1 i etableringen. Uppdateringar diskuteras på veckovisa koordineringsmöten. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 3(18)

16 5 TRAFIKPLANERING 5.1 Fordonsrörelser Där det är möjligt kommer enkelriktade vägar att upprättas för att minska behovet av backning och risken för krockar Vägarna kommer vara belysta och skyltade efter behov Vägarna kommer att utformas så att lutningen blir så liten som möjligt. Vid betydande lutning kommer varningsskyltar att sättas upp Beläggningen på vägarna kommer inledningsvis bestå av packad sten. I vissa skeden kan tillfälliga vägar upprättas tillsammans med tillfällig asfalt och lämpliga vägmarkeringar (vita linjer) Alla vägar är hastighetsbegränsade; maxhastighet överallt på siten och på genomfartsvägar är 20 km/h Öppningar i byggnader kommer att identifieras och skyltas på lämpligt sätt med t.ex. varningstejp och höjdbegränsningar 5.2 Fordon Alla levererande transporter måste ha följande: Varningsljus Synfält i 360 grader backspeglar och backkamera. Om backkamera finns ska denna användas när fordonet är i arbete. Om inte ska grindvakt/leveranskoordinator assistera vid backning Om ett fordon går sönder på siten finns det en bogseringslina i en låst låda vid Grind A. Det finns maskiner på siten lämpliga för bogsering. I annat fall kan Storstockholms Bärgningstjänst kontaktas dygnet runt på eller Alla fordon på arbetsområdet ska: Om fordonet är utrustat med säkerhetsbälte ska det användas vid alla tillfällen Ha orangefärgade roterande varningsljus Ha en giltig skatteskiva om arbete sker utanför det angivna området samt på olicensierade områden Vara utrustat med störtbåge och/eller skydd mot fallande föremål enligt tillverkarens restriktioner Ha 360º synfält, eller bli assisterad vid backning av backkamera eller utbildad trafikvakt Kranar- se Projektets Krankoordineringsplan och Lyftplan Om fordonet lämnas obevakat ska nycklarna tas ur tändningslåset med ilagd handbroms. Inga maskiner är tillåtna på offentliga vägar eller sjukhusets vägar utan överenskommelse med SHC. Alla maskinförare ska hålla hastighetsbegränsningarna. 5.3 Fordonsunderhåll Alla fordon måste ha godkänd besiktning. Besiktningsbevis ska visas upp för SHC för godkännande innan arbetet påbörjas. Information om ovanstående skall vara tillgängligt för granskning av SHC. Utbildade reparatörer utför allt underhåll. Utbildningscertifikat/ arbetsgivaren kompetenscertifikat ska visas upp för SHC för kontroll innan arbete får utföras på siten. Reparatörerna måste ha genomgått säkerhetsintroduktionen innan de beträder siten. Om reparatören inte varit på siten på 3 månader måste en uppdatering av förändringarna gås igenom av en Skanska-anställd. 5.4 Chaufför/förare Vid olika tillfällen kommer säkerhetspersonalen att kontrollera körkort vid infart på siten. Förare av mobilkranar eller lastbil med monterad gaffeltruck ska visa upp utbildningscertifikat innan arbete påbörjas på siten. Certifikatet visas för Fasens lyft-koordinator. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 4(18)

17 Alla maskinförare ska uppvisa bevis på relevant utbildning och utveckling innan arbete påbörjas på siten. Beviset visas upp efter varje fortbildning. Alla leveranschaufförer förväntas kunna ta emot instruktioner och direktiv på Svenska eller Engelska. 5.5 Regler för chaufförer Samtliga tillfartsvägar ska ALLTID hållas fria! Utanför hytten ska den obligatoriska skyddsutrustningen med hjälm, varseljacka/väst/tröja, skyddsglasögon, handskar, skyddsskor samt långa byxor användas. Att backa i närheten av personer är endast tillåtet om fordonet har backkamera, assisterande vakt eller om tydlig avgränsning till personerna finns. Fordonets roterande varningsljus ska användas. Finns ej roterande varningsljus ska fordonets varningsljus vara tänd även om fordonet är stillastående. Förare SKA respektera trafikregler och övriga anvisningar. Tillåten hastighet på arbetsområdet är 20 km/h Telefoner får ej användas vid körning eller utanför lastbilshytten. Inga barn under 15 år får vistas på arbetsområdet. Detta gäller även i lastbilshytter. Rökning är endast tillåten på anvisade platser eller i hytt. Medföljande person i levererande fordon får inte lämna lastbilshytten på siten. 5.6 Vakt Öppna grindar är bevakade av grindvakter. Detta för att hindra tredje man från att beträda Projektet. Trafikvakterna är ansvariga för mottagandet av fordon. Vid grindarna finns spillberedskap och brandsläckare för att hjälpa till vid fordonsbrand. Vakternas uppgifter är: Låsa grindar när de inte används Låsa upp grindar på begäran Ge vägbeskrivning till gående och cyklister för att säkerställa säker passage Assistera vid backledning samt avstängning vid sprängning Flaggning inom och utanför Området Infartskontroll Grindvakternas utrustning är: Varselväst klass 3 Grå hjälmar Kommunikationsradio Flagga Röd ficklampa Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 5(18)

18 Följande tecken gäller för vakterna: 6 VÄGAR OCH GÅNGVÄGAR PÅ SITEN Vid Projektets infarter och utfarter kommer gående avskiljas från fordonstrafik med hjälp av barriärer (av 1m höga kravallstaket eller liknande). Gångvägar på siten kommer avskiljas från fordonstrafik med tungavstängning eller kravallstaket. Övergångsställen markeras med Herrgårman-skyltar. Övergångställena är belysta och är belagda med en snubbelfri yta. När det är nödvändigt att gångvägar korsar fordonsvägar bör följande säkerhetsåtgärder vidtas: Undvika övergångar där det finns döda vinklar Övergångsställes-skyltar Varningsskyltar för fordon Vägbulor Se bild: Exempel på gångvägar utomhus När byggnaderna är resta behöver gångvägar märkas upp Följande säkerhetsåtgärder vidtas för fordon på marknivå och truckar på våningsplanen. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 6(18)

19 Se bild: Exempel på gångvägar på markplan. 7 LASTNINGS- OCH LOSSNINGSPLATSER Fordon kommer endast att bli lastade/lossade på jämn mark. Då leveransfordonet har en egen kran eller egen gaffeltruck, måste chaufförerna var utbildade och inneha utbildningscertifikat på utrustningen. Krav på utbildning för lossning/lastning t.ex. vid koppling måste tillämpas av underentreprenören/leverantören. Lossningsplatser kommer finnas där så är möjligt. 8 TANKNING Se tankningsprocessen i Projektets Miljöplan 9 APD-PLANER APD-planer för området finns. Faserna är ansvariga för APD-planer i Fasen. Arbetsplatsdispositionsplanen ger anvisningar om hur arbetsplatsens olika zoner används vid produktion, till exempel: Transportvägar inom Projektet Kranpositioner och arbetsradie Lossningsplatser Återvinningsplatser Återsamlingsplatser 10 IN/UTFARTSKONTROLL AV FORDON Alla in- och utfarter kommer att utformas så att fordon som anländer eller lämnar siten är synliga för allmänheten till fots och andra vägtrafikanter samt ge leveranschaufförerna lämplig synlighet. Backning ut på allmänväg är inte tillåtet utan assistans av en vakt Servicebil med parkeringstillstånd Distrikt Logistik tillsammans med Faslogistikerna är ansvariga för entrétillstånd för servicebilar. Området är väldigt begränsat och därför ges endast ett fåtal tillstånd. 1. Faslogistiker eller Distrikt Logistik bekräftar underentreprenörens/leverantörens parkeringstillstånd. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 7(18)

20 2. Tillståndet delas ut vid entrén av Securitas. Tillståndet innehåller information om: Företag Kontaktuppgifter Telefonnummer Områdesbehörighet Registreringsnummer 3. Föraren skall sätta tillståndet i framrutan så att telefonnummer och namn är synligt. 4. Säkerhetspersonalen kontrollerar att reglerna följs. Bekräftelse av Logistikteamet Entrétillstånd av Securitas Tillståndet fästs synligt i framrutan Inspektion av securitas Tillståndet ser ut enligt nedan: Infartsregistrering: Dessa fordon infarts registreras när anländer på morgonen. Rutinen för när Servicebil med existerande parkeringstillstånd anländer: 1. Tillståndet och chaufförs reglerna kontrolleras 2. Bilen släpps in Fordonet kan endast få tillträde till siten under förutsättning att: Tillståndet är synligt i fönstret med namn och telefonnummer Ingen obehörig passagerare finns i fordonet Föraren har all säkerhetsutrustning Inga personer under 15 år finns i hytten 10.2 Returbilar En returbil åker fram och tillbaka från Projektet och har därför en bättre förståelse för Projektet. Dessa fordon kör schaktmassor, betong, rivningsmassor eller resthantering. 1. Arbetsledare från SHC är ansvarig för att underentreprenören/leverantören säkerställer att chauffören vet riskerna på Projektet och att chaufförerna hålls uppdaterade med förändringar som sker. 2. Tillståndet för returbilar utfärdas av logistikteamet och säkerhetspersonalen. 3. Chauffören måste hela tiden ha tillståndet synligt i framrutan. Infomation till Underentreprenör Skanska ger tillstånd Tillståndet fästs synligt i framrutan Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 8(18)

21 Tillståndet ser ut enligt nedan: Fordonet får endast tillträde till siten om: Skanska-skylt finns i framrutan Föraren har all skyddsutrustning Inga personer under 15 år finns i hytten Fordonets roterande varningsljus eller varningsblinkers alltid är på inne på området, även om fordonet är stillastående Levererande bilar Levererande bilar är inbokade på leveransschemat. Dessa bilar kan ha varit på projektet tidigare. Har de varit på projektet tidigare har de fått en introduktion till området samt har en Skanska-skylt i framrutan. Alla levererande bilar stoppas i grinden. Rutinen för när en levererande bil anländer är: 1. Bil stoppas 2. Infartsregistrering 3. Överlämning av säkerhetsregler till chauffören om de inte har dem sedan tidigare. 4. Fasens leveranskoordinator anropas 5. Bilen släpps in efter bekräftelse från Fasens leveranskoordinator Stoppa bil Infartsregistrering Överlämnade av säkerhetsregler Fasens Leveraskoordinator bekräftar leverans Fordonet får endast tillträde under förutsättning att: Chauffören har rätt leveranstid och leveransavi med kontaktuppgifter och telefonnummer till ansvarig mottagare av godset med sig Regler för chaufförer är synligt fastsatt i framrutan Föraren har skyddsutrustning eller godkänner reglerna och lånar skyddsutrustningen Inga hundar eller personer under 15 år finns i fordonet Servicebil med tillfälligt tillstånd Servicebilar med tillfälligt tillstånd är på projektet för att underhålla eller laga kranar, maskiner, liftar m.m. Dessa bilar kallas ofta ut med kort varsel. Rutinen för när Servicebil med tillfälligt tillstånd anländer: 1. Stoppa bil 2. Infartsregistrera 3. Lämna över säkerhetsregler till chauffören om de inte har 4. Chauffören ange vilken kran eller maskin de ska laga 5. Fasens leveranskoordinator anropas 6. Bilen släpps in efter bekräftelse från Fasens leveranskoordinator Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 9(18)

22 Stoppa bil Infartsregistrer ing Överlämnade av säkerhetsregler Chauffören anger vilken kran/maskin som ska lagas Fasens leveranskoordinator bekräftar infart Fordonet får endast tillträde om: Ingen obehörig passagerare finns i fordonet Chauffören har all säkerhetsutrustning Inga personer under 15 år finns i hytten 10.4 Skyttel Skytteln kommer transportera personer till siten. Fordonet stannar framför huvudentrén och släpper av personerna Hantering av grindar Vakterna övervakar och registrerar de fordon som anländer till Projektet. Registreringen används i händelse av en olycka. Följande information efterfrågas: Registreringsnummer Företag Namn Infartstid Utfartstid Bokad Kommentarer Informationen lagras elektroniskt av säkerhetspersonalen. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 10(18)

23 BILAGA 1 Riskbedömning trafik Riskbedömning Nr: 001 Plats - Karolinska Ativitet: Trafikhantering Plats: NKS Datum: 16/3/2012 Utsatta personer Anställda Antal andra arbetare Allmänhet/ besökare Unga personer Totalt antal personer utsatta för risk Person som genoför riskbedömingen: Darran Sly Upp till 200 Upp till 2000 Okvantifier-bara Ja Person som övervakar arbetet: Rohan Evans Allvarlighetsgrad Sannolikhetsgrad Sannolikhet Skala 1 = väldigt osannolikt Skala 2 = osannolikt Skala 3 = sannolikt Skala 4 = väldigt sannolikt Skala 5 = mycket stor sannolikhet Allvarlighetsgrad Skala 1 = ingen skadad Skala 2 = Mindre skador el sjukdomsfall Skala 3 = 3 dagars skador el sjukdomsfall Skala 4 = Större skador el sjukdomsfall Skala 5 = Dödsfall el handikappande skador, etc Risk = Grad av allvarlighet x Sannolikhetsgrad Acceptabel/ Godtagbar Ytterligare översyn Oacceptabel risk RISK Fordon och fotgängare, gränsyta Olämpliga övergångsställen på fordonsvägar Riskfaktor Risk Sannolik Kvarstående Allvarlighetsgrad Flera av -het risk Sannolik kolumnern Kontrollåtgärder Se Flera av Se -het a notering kolumnerna 5 notering Allvarlighetsgrad Utsedda gångvägar ska införas i alla områden där det är möjligt. I områden där det inte är möjligt måste fordon ha en backkamera eller en utbildad flaggvakt/fordonsvakt på plats. Alla fordon måste ha ett blinkande orange varningsljus och en hörbar backvarnare. Alla personer på plats ska bära synliga arbetskläder. Hastighetsgränsen på arbetsplatsen ska följas. Utsedda lämpliga övergångsställen ska sättas upp på fordonsvägarna. Alla övergångsställen ska ha synliga skyltar för att varna fotgängarna för fordon. Där det inte är möjligt att ha korsningar för fordon måste fordonet ha en backkamera eller en utbildad flaggvakt/fordonsvakt på plats. Alla fordon måste ha ett blinkande orange varningsljus och en hörbar backvarnare. Alla personer på plats ska bära synliga arbetskläder. Hastighetsgränsen på arbetsplatsen ska följas Kontrollåtgärder genomförs av (namn) Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 11(18)

24 Riskbedömning Nr: 001 Plats Karolinska Aktivitet: Trafikhantering Plats: NKS Datum: 16/3/2012 Risk Dolda eller skarpa kurvor på fordonsvägar. Fortsättning Allvarlighetsgrad Riskfaktor Sannolik -het Risk Flera av kolumnerna Fordonsvägar är för smala Mjuka eller ojämna underlag. Hinder på fordonsvägar och vägar för fotgängare. Bristfälliga/olämpliga vägmarkeringar och skyltar. Användning av icke europeiska standard skyltar. Förare som besöker Projektet känner ej till våra regler Olämpliga fordonsutrustningar Ineffektiva bromsar på fordon Kontrollåtgärder Fordonssträckor skall utformas så att dolda eller skarpa kurvor elimineras om möjligt. I områden där detta inte är möjligt att uppnå ska det finnas hjälpmedel som tex speglar. Sänkt hastighet skall hållas i sådana områden. Inga fotgängare får vistas i områden där vägarna är för smala. Tvåvägs trafik ska kontrolleras för att säkerställa att fordon som färdas i motsatt riktning inte krockar på dessa sträckor. Fordons- och gångvägar ska vara av lämpligt material som är ändamålsenligt. Material, maskiner, utrustning och andra eventuella hinder ska förvaras åtskilt från vägar för fordon och fotgängare. Särskilda förvaringsutrymmen för detta ska sättas upp. Övervakning av de sträckor som skall användas, vägmarkeringar och skyltar ska uppdateras under projektets gång. Alla inaktuella och olämpliga skyltar och markeringar tas bort för att undvika förvirring. Godkända europeiska skyltar ska användas på hela arbetsplatsen så att alla personer förstår vad som krävs. Alla besökande fordon på Projektet kommer att stoppas av vakterna på plats och delges de regler som gäller på arbetsplatsen. Reglerna ska även finnas vid ingången till Projektet. Endast fordon med utrustning som är avsedd för det som ska utföras ska användas. Inga improviserade eller icke godkända Europeiska utrustningar tillåts på arbetsplatsen. Dagliga utöver lagstadgade inspektioner skall utföras av kompetent personal. Planerat förebyggande underhåll ska finnas på alla maskiner och anläggningar. Allvarlighetsgrad Se notering1 Sannolik -het Se notering 1 Kvarstående risk Flera av kolumnerna Kontrollåtgärder genomförs av (namn) Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 12(18)

25 Riskbedömning Nr: 001 Plats Karolinska Aktivitet: Trafikhantering Plats: NKS Datum: 16/3/2012 Risk Allvarlighetsgrad Riskfaktor Sannolik -het Risk Flera av kolumnerna 1 2 Fordon med brist på speglar Defekta tutor, ljus och backljus på fordon Dåligt skydd av förare och operatörer när det är dåligt väder. Osäker in och utgång i fordon. Inga stödben/störtbågar på fordon. Inget skydd av operatören ifrån flygande föremål Kontrollåtgärder Alla fordon ska ha fullt fungerande speglar enligt tillverkarnas föreskrifter. Kontroll av speglar ska ingå i de dagliga och lagstadgade inspektionerna. Alla fordon ska ha fullt fungerande tutor, ljus och backljus enligt tillverkarnas föreskrifter. Kontroller ska ingå i de dagliga och lagstadgade inspektionerna. Alla fordon och anläggningar ska vara utrustade med helt slutna hytter. Alla fordon och anläggningar ska ha steg upp/ner gjorda av halkfritt galler eller liknande. Arbetarna ska vara medvetna om att alltför leriga sulor/skor/stövlar ökar risken för halka. Säker in/utgång i fordon ska finnas för att förhindra fall från höjd när det utförs underhåll på maskiner. Detta skall kontrolleras under alla fordonsinspektioner. Alla fordon som har potential att välta på grund av körning i sluttningar, mjuka marker, ojämn terräng etc ska ha stödben/störtbågar monterade. Säkerhetsbälten ska bäras vid alla tillfällen. Alla fordon som utför arbete där operatören utsätts för flygande föremål tex genom att bryta sten med en hydraulhammare ska ha robusta skyddande skärmar monterade. Allvarlighetsgrad Se notering1 Sannolik -het Se notering 1 Kvarstående risk Flera av kolumnerna Kontrollåtgärder genomförs av (namn) Förare som inte utför grundläggande säkerhetskontroller. Inga förebyggande underhållsprogram finns på plats Alla förare och operatörer ska utföra dagliga och lagstadgade kontroller av fordonet de kör / har i drift. Dessa inspektioner måste formellt registreras och dessa register ska sparas. Alla defekter måste rapporteras omedelbart och vid behov kan fordonet/maskinen tas ur drift. Chefer, arbetsledare och operatörer ska säkerställa att planerat förebyggande underhåll utförs och register förs. Site genomdångar ska genomföras för att säkerställa att det görs Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 13(18)

26 Fortsättning Fortsättning Riskbedömning Nr: 001 Plats Karolinska Aktivitet: Trafikhantering Plats: NKS Datum: 16/03/2012 Risk Certifikat för fordonets tester/kontroller ej på plats Oerfarna förare och operatörer. Förare / operatörer som inte känner till platsspecifika risker och regler. Förare och operatörers fortkörning Allvarlighetsgrad Riskfaktor Sannolik -het Risk Flera av kolumnerna Kontrollåtgärder Alla fordon och maskiner ska ha ett certifikat för när tester och lagstadgade kontroller utförts. Detta certifikat skall sparas och finnas i fordonet hela tiden. Alla förares och operatörers kompetens ska kontrolleras under introduktionsprocessen. Chefer och arbetsledare ska säkerställa att alla personer som arbetar eller kör fordon är förtrogna med det fordon de arbetar med. Alla förare och operatörer informeras om platsspecifika risker och regler vid induktionsprocessen. Ytterligare information kommer att levereras i form av TBT och information kommer visas på anslagstavlor. Förare som kommer med leveranser kommer att få veta dessa regler vid ankomst till NKS. Hastighetsbegränsningen på NKS är en del av introduktionen. Skyltar med hastighetsbegränsning ska finnas på plats och verkställas. Väggupp ska finnas på de viktigaste fordonsvägarna. Allvarlighetsgrad Se notering1 Sannolik -het Se notering 1 Kvarstående risk Flera av kolumnerna Kontrollåtgärder genomförs av (namn) Fordon parkerade på osäkra/olämpliga ställen. Osäker lasting och lossning av fordon. Otillräckligt med tid för att genomföra olika aktiviteter Alla fordon ska parkeras på angivna områden om det är möjligt. Om detta inte är möjligt så ska de parkeras i områden där de inte utgör ett hinder för andra fordon eller fotgängare. Alla fordon skall lastas / lossas i speciellt utsedda områden om det är möjligt. Om detta inte är möjligt måste en annan plats utses där lastning/lossning inte är i vägen för andra fordon och fotgängare. Om lastning/lossning sker från fordonets baksida och risk för fall från höjd finns ska skydd sättas upp. Tillräckligt med tid och resurser ska fördelas i för alla aktiviteter. Tidspress skall inte sätta personer i riskzonen. Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 14(18)

27 Riskbedömning Nr: 001 Plats Karolinska Aktivitet: Trafikhantering Plats: NKS Datum: 16/03/2012 Risk Förare och operatörer som arbetar orimligt många timmar Riskbeteenden går obestridda. Chefer som är dåliga förebilder tex inte följer reglerna. Brist på enkelriktade vägar för fordon Riskfaktor Risk Allvarlighetsgrad Sannolik Kvarstående Flera av Kontrollåtgärder kolumnerna -het risk Sannolik Se notering Flera av 1 2 Se notering1 -het 1 kolumnerna 5 6 Allvarlighetsgrad Obehöriga personer på området Outbildade flaggvakter och fordonsvakter. Inga backvarnare på fordon Lastning och lossning utförs osäkert dvs inga fallskydd. Ojämt fördelad last på fordon Fortsättning Chefer och arbetsledare ska se till att förare och operatörer inte arbetar för många timmar och att regelbundna pauser tas. Alla personer på arbetsplatsen ska uppmärksamma farligt beteende utan att själva utsätta sig för fara. Chefer och arbetsledare har i uppgift att ta bort personer som bryter mot reglerna där det är lämpligt. Chefer och arbetsledare ska vara ett föredöme för alla personer på plats genom att använda och visa ett säkert beteende i alla lägen. I områden där det inte är möjligt att ha enkelriktade vägar ska åtgärder göras för att fotgängare ej ska komma i kontakt med backande fordon. Dessa åtgärder ska vara i form av vändplatser, kameror eller vakter. Endast behöriga personer tillåts komma in på området. I områden med högre risker ska endast ett fåtal personer vara tillåtna. Områdena ska vara markerade med hinder och varningsskyltar. Alla personer som ska arbeta som flagg eller fordonsvakter ska utbildas till detta Alla fordon skall vara utrustade med backvarnare Alla lastning och lossning som riskerar orsaka fall från hög höjd ska ha fallskydd på plats innan lasting och lossning sker. Alla fordon skall lastas på ett sätt som jämnt fördelar lasten för att upprätthålla en god tyngdpunkt Kontrollåtgärder genomförs av (namn) Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 15(18)

28 Riskbedömning Nr: 001 Plats Karolinska Aktivitet: Trafikhantering Plats: NKS Datum: 116/03/2012 Risk Osäkrad last i fordon Fortsättning Riskfaktor Risk Allvarlighetsgrad Sannolik Kvarstående Flera av Kontrollåtgärder kolumnerna -het risk Sannolik Se notering Flera av 1 2 Se notering1 -het 1 kolumnerna 5 6 Allvarlighetsgrad Tippning i områden med elledningar Inga backsskydd/ stoppskydd vid stora lutningar. Avtäckande av last bland fordon och fotgängare. Fordonsförare som inte har rätt skyddsutrustning Överdriven lera på fordonsvägar och allmänna vägar För att avgöra risken, multiplicera allvarlighetsgraden och sannolikheten. Ju högre poäng, desto högre risk och ju högre riskprioritet för arbetsplatsen. Dessa betyg måste vara subjektiva. De beror på din dina kunskaper just nu. Dessutom är de inte absoluta. Lagen säger att riskerna bör sänkas "så långt det är praktiskt möjligt". Eftersom risk = allvarlighetsgrad x sannolikhet, finns det bara tre grundläggande sätt att minska risken. 1. Minska sannolikheten 2. Minska antalet allvarliga 3. Minska både sannolikheten och allvarlighetsgraden All last på fordonet skall säkras med lämpliga medel, dvs remmar, kedjor, rep etc. Ingen tippningsverksamhet skall utföras inom 15 meters avstånd från elledningar. Alla områden där det finns stora lutningar ska bedömas och backskydd/stoppskydd ska användas. Avtäckande av last får endast ske i områden där fordon och fotgängare inte vistas. Alla fordonsförare skall ha obligatorisk skyddsutrustning med sig hela tiden. Denna skyddsutrustning måste användas när bilen lämnas. Det finns inget krav på att bära skyddsutrustning i sluten hytt. Om skärmen på fordonet är öppen ska skyddsutrustningen användas. Sträva efter att däcken på fordon städas av innan arbetsplatsen lämnas. Skanskas väg och anläggning ska genomföra regelbunden städning av Projektets vägar och allmänna vägar i anslutning till Projektets in och utgångar Kontrollåtgärder genomförs av (namn) Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 16(18)

29 Bilaga 2 Projektets säkerhetsregler för lastbilschaufförer inom arbetsområdet Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 17(18)

30 BILAGA 3 Områdesbeskrivning med grindbeteckningar Dokument nr /08/2012 Revision nr:4 18(18)

31 Säkerhetsplan NKS Projekt: Nya Karolinska Solna (NKS) Revideringshistorik Rev. nr Datum Not. Granskad av Godkänd av CL Säkerhetsplanen revideras, vid behov, till exempel vid start av en ny Fas på Projektet. Vid revidering uppdateras revisionsnummret. Dokument nr: /08/2012 Revision nr:4 1(13)

32 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 ARBETSMILJÖ 3 3 ORGANISATION 4 4 INPASSAGE TILL PROJEKTET 5 5 RUTINER FÖR BESÖKARE 7 6 ID06- KORT 7 7 GRINDAR 8 8 PARKERING 8 9 ÖVRIGT 9 BILAGA 1 KVITTENS SÄKERHETSINTRODUKTION FÖR MEDARBETARE, KUNDER OCH UE 10 BILAGA 2 KVITTENS FÖR BESÖKARE 11 BILAGA 3 ÖVERGRIPANDE APD-PLAN 12 BILAGA 4 NKS ETABLERING 13 Dokument nr: /08/2012 Revision nr:4 2(13)

33 1 INLEDNING Denna säkerhetsplan upprättas för att styra säkerhetsaspekterna i Projektet. Säkerhetsplanen beskriver de arbetssätt som används under byggnationen och finns för att skydda såväl de som vistas på Projektet och de som finns i Projektets omedelbara närhet. 2 ARBETSMILJÖ Säkerhetsplanen ska läsas tillsammans med Arbetsmiljöplanen och Beredskapsplanen. Planen upprättas av Projektets logistikorganisation och godkänns av byggchefen. Dokumentet uppdateras och utvecklas allteftersom Projektet fortskrider. Projektets ordinarie arbetstider är måndag till fredag till och lördagar till Arbete utanför dessa tider måste föranmälas genom att fylla i formuläret, NKS- Begäran om tillstånd för arbete utanför Projektets ordinarie öppettider. Rutinen för arbete utanför ordinarie arbetstid finns på edocs. Alla som kommer att befinna sig ute på Projektområdet skall lämna ifrån sig kontaktinformation i form av en anhöriglista. Denna information arkiveras och hanteras hos säkerhetsorganisationen och används endast i händelse av en nödsituation. Första Hjälpen-stationer finns på flera ställen, se APD-plan. Hjärtstartare finns i receptionen på tredje våningen i etableringen, på sjukhussiten och på Oljeberget. För exakt placering se APD-planen. All säkerhetspersonal bär med sig första förband och har utbildning i Första hjälpen. Vid nödläge är Återsamlingsplats för personal och besökare vid etableringen ute i sjukhusparken. Yrkesarbetare (YA) återsamlas mellan bodlängorna, se APD-planen. Dokument nr: /08/2012 Revision nr:4 3(13)

34 3 ORGANISATION Denna del beskriver organisationen vid säkerhetsplanering och säkerhetsrutiner vid Projektet. 3.1 Organisationsstruktur 3.2 Projektets säkerhetsansvariga SHC har anlitat Securitas att ansvara för: Att inga obehöriga personer eller fordon kommer in till Projektet Registrering av besökare och personal Att aktivt hjälpa till med att göra Projektet till ett säkert område. Både för de som jobbar på Projektet, besökare och för de som finns i dess omedelbara närhet. Securitas skall också ge förslag på förbättringar när det gäller säkerhet och säkerhetsrutiner på projektet Att utveckla säkerhetsrutiner tillsammans med Logistikchefen, Bitr. Logistikchef och arbetsmiljöchefen Att tillsammans med Bitr. Logistikchef utveckla rutinerna kring registreringen för tillträde till Projektet för personal och besökare 3.3 Projektets säkerhetspersonal Säkerhetspersonalen är underordnad platschefen/securitas och finns på plats för att skapa en trygg och säker miljö för Projektets personal och dess besökare. Säkerhetspersonal kommer att finns på plats dygnet runt under årets alla dagar. De är klädda helt i grått med Securitasmärkning på kläderna. Ute på Projektet har de grå hjälmar. Dokument nr: /08/2012 Revision nr:4 4(13)