Välkommen till Författarlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Författarlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola"

Transkript

1 Välkommen till Författarlinjen En broschyr från Sörängens folkhögskola

2 Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica

3 Författarlinjen Författarlinjen passar dig som känner att du har talang för professionellt skrivande och med lust och nyfikenhet vill utveckla dina färdigheter. Kursen ger grunderna i en mångfald av genrer.

4 Sörängens Folkhögskola Naturnära miljö och stark kulturprofil Sörängens Folkhögskola är placerad i en naturskön miljö i utkanten av Nässjö. Skolområdet för tankarna till Astrid Lindgrens Bullerbyn och ligger cirka 20 minuters gångväg från Nässjö centrum. Det går regelbunden busstrafik till och från skolan. Kursutbudet på Sörängen har en utpräglad kultur profil med undervisning i skrivande, bildestetik, foto grafi, måleri, keramik, animation, illustration, grafik och konsthistoria. Det finns även en global biståndskurs med praktik i Latin amerika, allmänna kurser, samt ett naturvetenskapligt basår. På skolan finns cirka 70 internatboenden. Frukost, lunch och middag serveras normala veckodagar.

5 Sörängens matsal med takmålning av Simon Gate. Skolbiblioteket. Elevernas hus Gläntan. Elevboende i Matängen. Gymnastiksalen. Ett av två elevkök i Gläntan.

6 Grundkurs med bredd Författarlinjen är en bred grundkurs där du får du möta yrkesförfattare som är experter inom sina olika uttrycksformer. Undervisningen är lagd i block, så att man arbetar med en uttrycksform i taget: prosa, lyrik, journalistiskt skrivande eller drama. Du får pröva på att skriva roman, novell, deckare, kåseri, poesi, prosalyrik, barnbok, reportage och manus för TV, film och scen. På linjen undervisar författaren Jan Sigurd, journalisten och reportern Anders Sundelin, poeten Niklas Törnlund, Anders Nyman, dramatiker och barnboksförfattare, Hans Carstensen, författare, komiker och textcoach, samt Linda Wolf författare.

7 Textsamtal utvecklar En väsentlig del av utbildningen består av textsamtal, där dina texter diskuteras med kurskamraterna och läraren. Du lär dig att använda de andras konstruktiva kritik för att utvecklas i ditt skrivande, och kommer även att ha en betydelsefull roll som läsare av de andras texter. Under läsåret får du möta gästande författare som läser ur sina egna verk och berättar hur det är att ha skrivandet som yrke.

8 Antologi och tidning Författarlinjen på Sörängens folkhögskola innehåller ett grafiskt moment som ger grundläggande kunskaper i layout och boktryckeri. Tanken är att du ska förstå hur en bok produceras och formges. Under våren framställer kursdeltagarna en gemensam antologi där textproduktion och formgivning är integrerade delar. Boken trycks på tryckeri och erbjuds sedan till försäljning. Under läsåret ansvarar Författarlinjens elever för utgivningen av Sörängens nya magasin Quercus. Härigenom får du en kunskapsplattform för redaktionellt arbete i framtiden.

9 Studieresor Utbildningen rymmer även en orientering i viktiga klassiska och samtida litterära verk. Under hösten besöker vi bokmässan i Göteborg, vidare görs utflykter till bland annat Albert Engströmsavdelningen på Eksjö museum, Astrid Lindgrens Vimmerby, Sture Dahlströms Huskvarna, Pär Lagerkvists Växjö, Fritiof Nilsson Piratens Tranås och Mian Lodalens Jönköping. Till Majgull Axelssons Nässjö är det mycket nära, och Sörängens egen poet Ulla Olin var verksam på själva skolan i många år. Varje år gör vi internationella studieresor till Köpenhamn och någon annan europeisk stad. De senaste åren har vi varit på Henry Millerseminarium i Paris och på besök i James Joyces Dublin. Sörängens folkhögskola har kulturprofil och vi erbjuder kulturupplevelser på skolan eller i samarbete med Nässjös kulturhus Pigalle där eleverna vintern 2014 inspirerades av Bruno K Öijers poesisoaré.

10 En skola med kulturprofil Sörängens folkhögskola drivs av Region Jönköpings län. Bredvid Allmän kurs och Naturvetenskapligt basår finns på skolan många estetiska linjer, exempelvis för skrivande, animation och keramik. Kulturprofilen innebär att alla skolans kursdeltagare några gånger per termin ska möta olika kulturuttryck. Undervisningen bryts då för att vi gemensamt ska lyssna på musik eller föredrag, eller ta del av teater eller ett författarbesök. Men kulturprofilen bygger vi inte minst själva, genom egna aktiviteter som utställningar, julfest, skoltidning och utbyten med andra linjer. I år läser alla på Sörängen personal och studerande samma roman, Enhet av Ninni Holmqvist. Boken blir gemensam utgångspunkt för lärande, skapande och diskussion. Till detta kommer studiebesök, föreläsningar och utflykter med anknytning till de ämnen du läser. Kom gärna med egna idéer!

11 Fritiden på Sörängens folkhögskola Som studerande på Sörängens folkhögskola har du rätt att använda skolans lokaler dygnet runt. Här finns ett litet, välsorterat bibliotek med många tidskrifter. En engagerad bibliotekarie håller utbudet av böcker aktuellt. I skolans stora gymnastiksal finns gymutrustning för egen träning och idrott som frivillig kurs. De skogrika omgivningarna har motionsslingor och elljusspår. En kväll i veckan kommer musikläraren som stöd för dem som vill spela och sjunga i band. Kursdeltagarna uppmuntras att själv forma en intressant och omväxlande fritid. Fotoklubb, filmklubb, teatergrupp och bokcirklar kan startas på de studerandes egna initiativ. I elevernas hus (Gläntan) finns två nya moderna kök, trevlig matsal, storbilds-tv med DVD och biljardbord.

12 Upphovsmannen Jan Sigurd När jag var nyfödd brukade min pappa kombinera barnpassning med matinéfilm. Han rullade in barnvagnen med mig i salongen och slog sig ned bredvid i biomörkret. På det viset kom Bröderna Marx in i mitt liv. Jag kan ännu minnas ljudet av Grouchos smattrande röst, Chickos snubblande pianolöpningar och Harpos svävande harpklanger. Och skratten som kom att förknippas med den varma känslan av att vara i pappas och brödernas omsorg. Jag sov gott där. På Telefunkens rullbandspelare hemma hade pappa inspelningar från radion med Mose Allisons sånger till ackompanjemang av hans bluesiga pianojazz. Det fanns instrument i hörnen och mina föräldrar spelade och diskuterade ivrigt Bach, Ravel, Ellington och Thelonius Monk. Deras intresse för musik och språk har tidigt ingraverats i mitt DNA. Pappas far min farfar hette Sigurd Sigurd. Han var, som dubbelnamnet antyder, en tvetydig person med lätt bisarra drag. Arbetade vid tullen men odlade konstnärliga ambitioner vid sidan av; han skrev en skönlitterär novell, snidade ett rökbord, målade en oljemålning och så vidare. En sak av allt. Provade han och tröttnade när han var färdig med något? Eller var det bara för att testa och se hur svårt det var? Vet inte. Jag lärde aldrig känna honom. Han dog två år innan jag föddes på Lunds BB Men jag tror att jag med honom delar en glupsk nyfikenhet på alla människans konstnärliga uttrycksformer. Ovanför pappas skrivbord hängde en röd affisch av föreställande en tecknad faun med flöjt. Spil Selv stod det med stora bokstäver under faunen. Om jag visade intresse för något i min barndom sa alltid pappa: ta reda på hur det är gjort så kan du göra något lika intressant själv.

13 Mamma var språkläraren med litteraturen som passion. Hennes kärlek till Frankrike smittade av sig på mig. Hennes släkt kom också att prägla mig mycket som ung. Främst morbror Torsten, som 1936 åkte till Olympiaden i Berlin med sin far Frans (min morfar) för att se fotboll och där fick se Hitler som snart skulle förvandlas till 1900-talets största rovdjur. Morbror Torsten kom att arbeta som advokat i Lund och lärde känna den mytomspunne författaren Fritiof Nilsson Piraten som han gärna talade om och i vars författarskap och liv han på så sätt tidigt invigde mig i. I släkten ingick också Lars Gårding, matematikern som mött Einstein i Princeton, och så mina underbara mostrar Karin och Eva Karin speciallärarinnan som var vacker som Greta Garbo (som vi för övrigt tillsammans mötte på stranden i Domsten) och Eva som en kort tid arbetade på ambassaden i Budapest där Wallenberg figurerade dock ej samtidigt, reste tåg genom Tyskland under brinnande krig Hon tog sig till och med till koncentrationslägret Dachaus grindar för att med egna ögon se vad som pågick. Kanske släcktes tron på samhällspolitik där, för trots ett journalistiskt sinnelag valde hon sedermera fonetiken. Sådana levnadsöden fascinerade en pojke full av wanderlust. Tanken, drömmen och fantasin fick många möjligheter att svinga sig lös. Sällan var alla överens och volymen påfallande hög men tonen alltid hjärtlig. Soundtracket till min barndom består av uppsluppna röster, teoribeströdd argumentering, egensinniga idiotförklaringar, historier, humor, skratt och musik. Någon klok man har sagt att vetenskapen är intresserad av sanning och fakta. Litteraturen och konsten finns för att ge mening. Dessa bägge hållningar forskarens och berättarens ryms inom mig. Ibland turas de om att ta min energi i anspråk, ibland finns de där på en och samma gång. Under några år under slutet av sextiotalet bodde min pappa, mamma, min syster och jag i USA. Pappa hade fått anställning som gästlingvist vid Universitetet i Bloomington, Indiana. Min syster och jag gick i skolan och pratade till och från engelska hemma. Den amerikanska populärkulturen blev därmed en tidig inspirationskälla i mitt liv. Film, TV, show, musik, humor allt det som amerikanerna är bäst på fångade mig och greppet har aldrig släppt. Redan som tonåring började jag skriva små pjäser, sketcher, texter och musik. Specialarbetet i högsta ring blev en film med titeln Glas. Jag brukade smyga in i aulan på lunchrasterna för att spela på flygeln. Men en dag meddelade musikfröken mig att kollegiet bestämt att det inte fick spelas jazz på den flygeln. Efter det bestämde jag mig. Jag lämnade Spyken efter gymnasiet fast besluten att ingen någonsin skulle få sätta staket runt min nyfikenhet, ta död på mina lustar eller stäcka mina drömmar. Ingen jantelag skulle hålla mig tillbaka, inget prat om skomakare som ska hålla sig vid sin läst. Jag ville famna världen. Efter gymnasiet läste jag in en Fil Kand i psykologi vid Lunds universitet något jag aldrig kom att praktisera professionellt men väl haft användning för i praktiskt taget alla sammanhang som gällt mänskliga relationer, i verkligheten såväl som i fiktionen. Ett starkt uttrycksbehov förde mig samtidigt till Lilla Teatern i Lund och där deltog jag i flera pjäser och cabaréer. Skrev och uppträdde. Till exempel i Dario Fos Det våras för revolutionen, Woody Allens Död och Tom Stoppards Efter Magritte. Den fria gruppteatern blev plantskola. Från den fria gruppteatern kom jag till radion. Först barnradio, därefter ungdomsserier. Därifrån var steget inte långt till Radioteatern. En intensiv radioteaterperiod följde interfolierad av två år på Dramatiska Institutets radiolinje ( ). Under två år i Stockholm kom jag i kontakt med andra kulturinstitutioner, Sveriges Television och teatrar. Översätta, skriva, uppträda och regissera blev sysselsättningarna framöver. Jag arbetade outtröttligt men hade också en väldig tur. Många idéer föll i god jord, tillräckligt ofta för att jobba vidare. Folkhögskolan som begrepp kom tidigt in i mitt liv. Min mormor Maja var uppvuxen på landet hennes mor var spettk aksbakerska från Snälleröd mitt i Skåne och ensamförsörjare efter att fadern dött tidigt. Maja ansågs ha läshuvud och fick genom försynen möjlighet att skrivas in på Fridhems folkhögskola som en av de allra första flickorna att erhålla utbildning. Detta var för hundra år sedan. Alltså ett tiotal år innan kvinnor tilläts rösta. Folkhögskoletiden förändrade hela hennes liv. Hon blev folkskollärarinna och tillbringade de första åren som gift med att hjälpa sin make (min morfar Frans) att skriva korrekt svenska när han som nyinflyttad i Landskrona skulle klättra på den sociala stegen och göra sig ett namn. Från springschas i lanthandeln i Forestad till disponent i Landskrona är en lång väg. Det blev hans liv. Min mormor talade alltid gott om folkhögskolan. Den hade förändrat hennes liv och hjälpt henne ur hennes enkla omständigheter. Att jag nu fullföljer hennes uppgift att sprida kunskaper om språket och skrivandet känns som ett hedersuppdrag. Jag tror på folkbildning som ett sätt att hålla civilisationen levande. Och lutar mig mot Evert Taubes credo: Slå ner som en örn på den som försimplar det glada, brännmärk den som prostituerar det sköna. Lyft folkets själ med ord, med toner, med bilder!

14 Kontakt Jan Sigurd Niklas Törnlund Terminsstart nästa läsår är måndag 15 augusti Ansök senast 1 maj Sista ansökan är 1 maj. Senare inkommen ansökan beaktas i mån av ledig plats. Du måste bifoga personbevis, kopior på tidigare genomförda studier och eventuella arbetsintyg. Att studera på folkhögskola är kostnadsfritt. Det du betalar för är läromedel, mat och förbrukningsmaterial. Författarlinjen på Sörängens folkhögskola går att följa via skolans blogg. Bloggar/ För mer information om Sörängens Folkhögskola:

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår En broschyr från Sörängens folkhögskola Naturvetenskapligt Basår Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Naturvetenskapligt Basår Det naturvetenskapliga basåret på Sörängens folkhögskola

Läs mer

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola Tid för bildning och utbildning En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Välkommen till Allmän linje Allmän kurs är till för dig som har

Läs mer

Välkommen till Författarlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola

Välkommen till Författarlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola Välkommen till Författarlinjen En broschyr från Sörängens folkhögskola Författarlinjen Författarlinjen passar dig som har talang för professionellt skrivande och med lust och nyfikenhet vill utveckla dina

Läs mer

Välkommen till Författarlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola

Välkommen till Författarlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola Välkommen till Författarlinjen En broschyr från Sörängens folkhögskola SÖRÄNGENS FOLKHÖGSKOLA GRUNDAD 1876 Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Sörängen Naturnära skola med stark kulturprofil Sörängens folkhögskola

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FOTOLINJEN EN BROSCHYR FRÅN SÖRÄNGENS FOLKHÖGSKOLA

VÄLKOMMEN TILL FOTOLINJEN EN BROSCHYR FRÅN SÖRÄNGENS FOLKHÖGSKOLA VÄLKOMMEN TILL FOTOLINJEN EN BROSCHYR FRÅN SÖRÄNGENS FOLKHÖGSKOLA Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Välkommen till Fotolinjen Sörängens Fotolinje är en bred utbildning där du får prova

Läs mer

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän linje på Sörängens folkhögskola

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän linje på Sörängens folkhögskola Tid för bildning och utbildning En broschyr om Allmän linje på Sörängens folkhögskola Välkommen till Allmän linje Allmän linje är till för dig som har en önskan att komplettera tidigare studier från grundskola

Läs mer

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår En broschyr från Sörängens folkhögskola Naturvetenskapligt Basår Naturvetenskapligt Basår Det naturvetenskapliga basåret på Sörängens folkhögskola ger dig som inte gått tekniskt eller naturvetenskapligt

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår En broschyr från Sörängens folkhögskola Naturvetenskapligt Basår Naturvetenskapligt Basår Det naturvetenskapliga basåret på Sörängens folkhögskola ger dig som inte gått tekniskt eller naturvetenskapligt

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA Estetiska programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA estetiska programmet your way to express Estetiska programmet är för dig som tänker dig en framtid där vidare studier, inom såväl estetiska som andra verksamhetsområden

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

BOKMÄSSA PÅ TRANEMO BIBLIOTEK

BOKMÄSSA PÅ TRANEMO BIBLIOTEK Världsbokdagen 23 april BOKMÄSSA PÅ TRANEMO BIBLIOTEK PROGRAM OCH TIDER 10.00 Johan Schöblom inviger mässan med att läsa en dikt Johan kommer sedan att hålla i en workshop där man kan skriva sin egen dikt

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan.

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Österslättsskolan Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Alla elever i årskurs 7 i Karlshamns kommun gör tre val på den egna skolan angående språk,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2016/17

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2016/17 Välkommen till Myrsjöskolan Ditt skolval 2016/17 myrsjöfolder2016-17.indd 1 2015-11-30 18.53 Jag gillar NO, idrott och slöjd bäst! myrsjöfolder2016-17.indd 2 2015-11-30 18.53 Vår vision Myrsjöskolan ska

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande:

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Välkommen till Keramiklinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola

Välkommen till Keramiklinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola Välkommen till Keramiklinjen En broschyr från Sörängens folkhögskola Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Välkommen till Keramiklinjen Keramiklinjen på Sörängens folkhögskola är en grundläggande

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Tema Deckare. Arbetssätt - Enskilt och i grupp - Skriver - Lyssnar - Läser - Diskuterar - Ser film - Jobbar med appar

Tema Deckare. Arbetssätt - Enskilt och i grupp - Skriver - Lyssnar - Läser - Diskuterar - Ser film - Jobbar med appar Tema Deckare Detta ska du lära dig - Du läser deckare i bokcirkel. (K*) - Du arbetar med lässtrategierna. (K*) - Du tränar att lära oss tolka texter och förstå budskap. (A*) - Du lär om hur en brottsplatsutredning

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Läsnyckel Vips och Drakula- klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Vips och Drakula- klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Vips och Drakula- klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

Kulturama Teater Ta plats på scen

Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater 1 Sveriges största center för estetiska utbildningar Drömmer du om en framtid som skådespelare? Då måste du lära dig att förstå och kunna gestalta varför

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

SANNARPSGYMNASIET. Guide till ditt gymnasieval. Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips!

SANNARPSGYMNASIET. Guide till ditt gymnasieval. Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips! SANNARPSGYMNASIET Guide till ditt gymnasieval Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips! BF VO Alexandra, Jennifer, Evelina, Colin BF15 - Vi valde BF för att vi tycker om barn, säger Alexandra,

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola 2 Malmö Borgarskola Malmö Borgarskola är en mötesplats i en stimulerande studiemiljö för ungdomar från hela Skåne. Vi har

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på

Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på Varför du ska läsa litteraturvetenskap Har du någon gång känt att du skulle vilja utvecklas som skribent, bli en bättre författare eller kanske

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har sovit dåligt därför att han har ont i kroppen. 2. Den här måndagsmorgonen är det vackert väder. 3. Eva gav ett blå- och vitrandigt

Läs mer

Kvalitetsrapport läsår 2014/2015. I Ur och Skur Vattendroppens

Kvalitetsrapport läsår 2014/2015. I Ur och Skur Vattendroppens Kvalitetsrapport läsår 2014/2015 I Ur och Skur Vattendroppens Inledning Förskolan I Ur och Skur Vattendroppen bedrivs med I Ur och Skur pedagogik. Vi bedriver verksamheten till största delen ute i naturen,

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Sju rektorer samtalar under fem dagar Dialogseminarieserien Olika former för kunskap Veta att (teoretisk, vetenskaplig kunskap, veta att-satser) Veta hur (färdighet,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Hej alla barn och föräldrar, Hoppas att ni alla har haft en trevlig Valborg. Vi jobbar på i full fart för att välkomna er till en spännande skolstart i höst. Maija

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Ansökningsblankett Seniorkurs Höstterminen 2016 Sökandes namn..

Ansökningsblankett Seniorkurs Höstterminen 2016 Sökandes namn.. Ansökningsblankett Seniorkurs Höstterminen 2016 Sökandes namn.. Man är aldrig för gammal att lära nytt, mer eller på andra sätt. Det som är utmärkande för folkhögskolan är att man i en grupp gemensamt

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Välkommen till Estetlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola

Välkommen till Estetlinjen. En broschyr från Sörängens folkhögskola Välkommen till Estetlinjen En broschyr från Sörängens folkhögskola Välkommen till Estetlinjen Estetlinjen på Sörängens folkhögskola vänder sig till dig som söker grundläggande kunskaper i bild och form

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

SAMHÄLLET BEHANDLADE INTE FLICKOR SÄRSKILT BRA

SAMHÄLLET BEHANDLADE INTE FLICKOR SÄRSKILT BRA HISTORIEN OM DIPTI Det här är berättelsen om en kvinna som övervann ojämlikhet och blev forskare, kvinnoaktivist, social entreprenör och chef över Rangsutras samarbete med IKEA. HISTORIEN OM DIPTI / s.

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Särvux. Kurskatalog 2011/12

Särvux. Kurskatalog 2011/12 Särvux Kurskatalog 2011/12 2 Innehåll Grundläggande särvux motsvarande träningsskolan Svenska 14 Bild 15 Arbete/boende 16 Dator 17 Fritid 18 Mitt Malmö 19 Natur 20 Pengar 21 Grundläggande särvux motsvarande

Läs mer

Hej Björn! Först vill jag passa på att tacka för senast. Det var en trevlig "nätverksdag" tycker jag.

Hej Björn! Först vill jag passa på att tacka för senast. Det var en trevlig nätverksdag tycker jag. Från: Tommy Jansson Dp [tommy.jansson@edu.norrkoping.se] Skickat: den 15 september 2010 13:16 Till: Ämne: Bifogade filer: info@kognitivtcentrum.se Information föräldrautbildning i matematik Dyskalkyli

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson svenska författare August Strindberg Selma Lagerlöf Gustaf Fröding Vilhelm Moberg Moa Martinsson Material: - Detta häfte med instuderingsfrågor och övrig information. - Boken Magasinet svenska författare.

Läs mer

Läsning, läslust och lärande

Läsning, läslust och lärande Läsning, läslust och lärande Sveriges nya läsambassadör heter Johanna Lindbäck, det meddelade kulturministern på Bokmässan under torsdagen. Lindbäck är författare, gymnasielärare i svenska och bloggare

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Ektorpsskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Ektorpsskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Ektorpsskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Talböcker i skolan. För dig som möter elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Talböcker i skolan. För dig som möter elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi MTM:S INFORMATIONSSERIE Talböcker i skolan För dig som möter elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Läsnedsättning och talböcker En god förmåga att läsa och skriva förutsätts ofta i vår tid, men

Läs mer

Kejsarn av Portugallien

Kejsarn av Portugallien en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Kejsarn av Portugallien - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor, skriv ett författarporträtt Det här är en serie lektioner

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Tema TID foto: Christina Hoffman Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Rebecca, SG - Reserapport. Kenya- Sommar 2013

Rebecca, SG - Reserapport. Kenya- Sommar 2013 Vilket program läser du på? Sjukgymnastprogrammet Rebecca, SG - Reserapport Kenya- Sommar 2013 Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi University, Eldoret i Kenya Vilken termin åkte du och

Läs mer