Arbetsmarknadsutsikterna Arbetsförmedlingen Kultur Media Prognos för arbetsmarknaden 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmarknadsutsikterna Arbetsförmedlingen Kultur Media Prognos för arbetsmarknaden 2016"

Transkript

1 Sida: 1 av 29 Arbetsmarknadsutsikterna Prognos för arbetsmarknaden 2016

2 Sida: 2 av 29 Text: Peter Nofors Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck tillåtet med angivande av källa

3 Sida: 3 av 29 Innehållsförteckning Prognos för arbetsmarknaden Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser... 4 Kriterier för att få tillgång till service vid... 5 Sammanfattning... 7 Oförändrat antalet sysselsatta under Fortsatt god tillgång på arbetskraft... 7 Antalet personer som saknar arbete minskar svagt... 7 Svår arbetsmarknad för grupper med utsatt ställning... 7 Mångfaldsperspektivet... 8 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling... 9 Lediga platser... 9 Kapacitetsutnyttjande och rekryteringsproblem Sysselsättningsutveckling Näringsgrenar och yrken Bild och form Scen och ton Ord och media Film Utbudet av arbetskraft Fortsatt god tillgång på arbetskraft Öppet arbetslösa och sökande i program Antalet arbetslösa väntas minska marginellt Arbetsmarknadspolitiska utmaningar Om prognosen Källor Definitioner... 28

4 Sida: 4 av 29 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser I Arbetsmarknadsutsikterna för presenteras bedömningar för sysselsättnings- och arbetslöshetsutvecklingen i kultur- och mediesektorn. I rapporten återfinns bedömningar av utvecklingen inom de olika huvudbranscherna bild och form, film, ord och media samt scen och ton. Dessutom beskrivs bland annat arbetskraftsutbudet, arbetsgivarnas bedömningar av efterfrågan på tjänster, brist- och överskottsyrken samt vilka utmaningar arbetsmarknaden står inför. Arbetsförmedlingens prognoser är unika eftersom de bygger på intervjuer med ett stort antal privata och offentliga arbetsgivare. Intervjuerna görs av arbetsförmedlare och svaren inhämtas via dialog med arbetsgivarna vid ett besök eller per telefon. Materialet är insamlat under hösten 2015 och bearbetat under vintern. Prognosperioden sträcker sig fram till utgången av Prognosen är tänkt att fungera som ett beslutsoch diskussionsunderlag för alla som arbetar med att skapa goda förutsättningar för en väl fungerande arbetsmarknad. Tack alla arbetsgivare, arbetsförmedlare och andra som medverkat i arbetet med prognosen.

5 Sida: 5 av 29 Kriterier för att få tillgång till service vid Etablerade kulturarbetssökande ska tillhöra och vara inskrivna där. Alla etablerade kulturarbete inom bild och form, film, scen och ton samt ord och media måste uppfylla vissa kriterier för att bli inskriven på Arbetsförmedlingen Kultur Media. Nedanstående kriterier är inte grund för en konstnärlig bedömning, när det gäller begreppet etablerad kulturarbetare. Arbetssökande ska ha fullgjort en för yrket lämplig högre konstnärlig eller motsvarande utbildning. Med lämplig utbildning avses akademisk konstnärlig utbildning vid högskola/universitet eller övrig utbildning enligt arbetsförmedlarens bedömning. Utländska utbildningar bedöms individuellt. Utbildningar inom gymnasieskolan eller motsvarande räknas inte som konstnärlig högre utbildning, ej heller administrativa, pedagogiska eller teoretiska utbildningar inom kulturområdet vid högskola eller universitet. All utbildning och yrkesverksamhet som krävs för att vara etablerad kulturarbetssökande ska kunna styrkas. Till exempel genom examensbevis, diplom, betyg från utbildning, tjänstgöringsintyg eller arbetsgivarintyg från arbetsgivare, kontrakt, meddelande om erhållet stipendium, vernissagekort, ersättningsmeddelande från STIM eller BUS. Kriterier inom bild och form (till exempel skulptör, målare, konstgrafiker, formgivare) Arbetssökande ska under de senaste fem åren ha uppfyllt ett flertal av nedanstående kriterier: erhållit statligt, kommunalt, landstingskommunalt, eller annat enskilt konstnärsstipendium erhållit uppdrag om offentlig utsmyckning deltagit i utställning på konstmuseum, konsthall, etablerat galleri eller inköpts av offentligt museum, Statens konstråd, annan offentlig institution på annat sätt påvisat att den sökande är etablerad på den konstnärliga kulturarbetsmarknaden.

6 Sida: 6 av 29 Scen och ton, ord och media samt film (till exempel koreografer, dansare, skådespelare, regissörer, kompositörer, tonsättare, utövande musiker och sångare inom klassisk- och underhållningsmusik, journalister, översättare, fotograf, radio- och TV-producenter) Arbetssökande ska under de senaste tre åren huvudsakligen ha ägnat sin yrkesverksamma tid åt yrket genom återkommande professionella engagemang och andra aktiviteter som påvisar att personen är etablerad inom yrket. Övriga konstnärer (till exempel författare och dramatiker) Arbetssökande inom denna grupp ska under de senaste tre åren ha ägnat sin yrkesverksamma tid åt yrket genom återkommande aktiviteter som påvisar att personen är etablerad inom yrkesområdet.

7 Sida: 7 av 29 Sammanfattning Små förändringar väntas ske inom kultur- och mediearbetsmarknaden under Arbetsgivarna är restriktiva med att fastanställa, och planerar att istället öka andelen uppdrag. Det är en trend som pågått länge och som bedöms förstärkas och spridas till fler yrkesgrupper det kommande året. Det visar resultaten av Arbetsförmedlingen intervjuundersökning med ett urval av arbetsgivare inom kultur- och mediesektorn under hösten Oförändrat antalet sysselsatta under 2016 Intervjuundersökningen visar att sysselsättningen inom kultur och media har sjunkit med nästan en procent det senaste året. Det kan jämföras med en ökning av sysselsättningen på 6 procent för arbetsmarknaden som helhet. Antalet som har någon form av uppdragsanställning är också oförändrad. Kulturbranscherna omfattar inte bara kulturyrken utan även andra yrken, som exempelvis administratörer och säljare, och minskningen av antalet anställningar bedöms omfatta även sådana yrken. Fortsatt god tillgång på arbetskraft Efterfrågan på arbetskraft har inte förändrats mycket under 2015, och därmed väntas inte heller matchningsläget förändras nämnvärt framöver. Det utbildas fortfarande fler kulturarbetare och journalister än som efterfrågas på arbetsmarknaden. Även om vi har sett en viss svårighet att rekrytera journalister, främst utanför storstadsområdena. Främst beror detta på LAS och att man inte vill fastanställa personalen. Det räknas därför bli fortsatt små rekryteringsproblem. Antalet personer som saknar arbete minskar svagt Antalet öppet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd uppgick i januari 2016 till personer. Det är 150 färre än samma tid föregående år. Prognosen för hela året visar på en minskning med i genomsnitt 100 personer jämfört med Svår arbetsmarknad för grupper med utsatt ställning Några grupper av arbetssökande möter en svag arbetsmarknad inom kultur och media även år Främst är detta personer äldre än 55 år, personer med nedsatt arbetsförmåga och utomeuropeiskt födda. Andelen arbetslösa i dessa grupper utgör 36 procent, och omfattar cirka personer i januari Sedan januari 2008 har andelen som saknar arbete i dessa grupper ökat med 50 procent. Detta samtidigt som arbetslösheten för övriga sökande ökat med 14 procent under motsvarande tid inom Kultur Media. Andelen arbetslösa som tillhör någon av de utsatta grupperna förväntas fortsätta öka under 2016.

8 Sida: 8 av 29 Mångfaldsperspektivet Fler och fler arbetsgivare inom alla kultur- och medieområden vill och behöver bredda sin rekryteringsbas utifrån ett vidgat mångfaldsperspektiv och detta ska ske på både kort och lång sikt. Spegla Sverige är ett uttryck arbetsgivare använder sig av. Några exempel på arbetsgivare som har formulerat detta som ett prioriterat mål är Kungliga Dramatiska Teatern och Sveriges Television. samarbetar med dessa samt andra arbetsgivare och erbjuder löpande service kring just denna typ rekryteringar. Med vår etablerade struktur, kontaktytor och erfarenhet av tidigare arrangerade rekryteringar i olika former (auditions, intervjuer, portfoliepresentationer, speed-datings mm) har vi både resurser och möjligheter att kostnadsfritt genomföra detta löpande och när så efterfrågas.

9 Sida: 9 av 29 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling Våren 2015 var det 20 procent fler av arbetsgivarna som trodde på en ökad efterfrågan inom kulturområdet, än som trodde på en minskad efterfrågan. Sex månader senare under hösten 2015 var det bara tio procent fler som trodde på en ökad efterfrågan. En markant minskad optimism bland kulturföretagen. Det är endast arbetsgivare inom området ord och media som bedömer att efterfrågan minskar under Förväntan på minskning är dock så omfattande att den påverkar bedömningen för hela sektorn. Sammantaget uppskattas ändå efterfrågan öka totalt sett under 2016, men endast försiktigt. Den förväntade efterfrågan inom områdena scen och ton samt bild och form innebär att merparten av arbetsgivarna har möjlighet att behålla sin personal, men att få arbetsgivare kan nyanställa. Lediga platser En annan konjunkturindikator är antalet lediga platser som arbetsgivarna anmäler till Arbetsförmedlingen. Mest troligt är att antalet lediga platser anmälda till kommer att öka framöver. Detta talar för att Arbetsförmedlingen rimligtvis ökar sina marknadsandelar när marknaden krymper. Det ska dessutom tilläggas att antalet nyanmälda lediga platser är ett osäkert mått för att analysera arbetsmarknaden och dess utveckling.

10 Sida: 10 av 29 Diagram 1. Till nyanmälda lediga platser, med varaktighet längre än tio dagar och exklusive ferieplatser, under perioden januari 2014 till januari Källa: Arbetsförmedlingen, säsongsrensade data, trendvärden. Kapacitetsutnyttjande och rekryteringsproblem Efterfrågan på arbetskraft är generellt sett fortsatt svag. Endast omkring 30 procent av arbetsgivarna menar att de nyttjar sina personalresurser fullt ut. Drygt 60 procent av arbetsgivarna har ett mycket högt kapacitetsutnyttjande och det ligger på samma nivå som de senaste åren. Därför väntas inte heller matchningsläget förändras nämnvärt under Det blir god tillgång på arbetskraft inom flertalet yrken och det innebär fortsatt små rekryteringsproblem. Av samtliga arbetsgivare är det endast 21 procent som angett att de har upplevt brist på arbetskraft det senaste halvåret, och det är en liten ökning från vårens enkätsvar med 4 procent från 17 procent. Detta är ändå väldigt få lediga platser som omfattas av brist. Endast 9 procent av prognosföretagen har uppgett att de helt avstått från att rekrytera, på grund av att det inte funnits sökande med rätt kvalifikationer, enligt deras mening. Förmodligen beror detta på att sökande saknar en specifik erfarenhet eller specialistkunskaper, alternativt att det rör sig om ett mycket smalt yrke.

11 Sida: 11 av 29 Tillgången på arbetskraft är i allmänhet god och i en sådan situation höjer arbetsgivarna ofta kompetenskraven vid rekryteringar. Besparingar sker på många arbetsplatser och det finns en stark ambition att tjänsterna ska produceras till en lägre kostnad. Det innebär kortare kontraktstider, alternativt arbetskraft med dubbla kunskapsområden som kan ersätta två anställda. Sysselsättningsutveckling Antalet anställda i kultur- och mediasektorn bedöms som tidigare nämnts vara oförändrad under De större företagen genomför kontinuerligt rationaliseringar av personal och denna utveckling kommer troligen att fortsätta framöver. Det är främst arbetsgivare med färre än 20 anställda som planerar för fler eller lika många anställda 2016 jämfört med På grund av en svag arbetsmarknad hos de större arbetsgivarna blir de mindre företagen viktigare för sysselsättningen. Denna förändring är en pågående långsiktig trend såväl inom kultur och media, som inom hela arbetsmarknaden. Tabell 1. Sysselsättningsutvecklingen under prognosperioden. Jämförelse med samma kvartal året innan.. Kvartal Kvartal Bild och Form Film Ord och Media Scen och Ton Totalt

12 Sida: 12 av 29 Näringsgrenar och yrken Bild och form KONST Tendensen är att det är näst intill omöjligt att på heltid försörja sig inom konstnärsyrket. Läget på finansmarknaden påverkar alltid efterfrågan på arbetskraft i allmänhet och i synnerhet för yrken inom bild- och formområdet. Många kreatörer har intresse för skapande skola/pedagogiska tjänster som ett komplement till sin egen verksamhet. De flesta konstnärer (cirka 80 procent) hittar sin försörjning under längre eller kortare perioder inom andra yrkesområden för att klara en hållbar försörjningsnivå. Oftast gäller det ett kompletterande försörjningsarbete där konstnären anställs på grund av andra meriter/förmågor än de konstnärliga. Yrkesverksamma konstnärer upplever ett allt starkare behov av att starta företag. Bild och forms arbetsmarknad präglas av egenföretagare eller företag med färre än fem anställda. Arbets- eller uppdragsmarknaden finns inom den offentliga sektorn i form av till exempel konstnärlig gestaltning i det offentliga rummet/offentlig utsmyckning, utställningar i konstmuseer och konsthallar, köp av konst av Statens konstråd samt kulturförvaltningar. Denna marknad är i hög grad beroende av den offentliga finansieringen (här ingår även arbetsstipendium) och den kulturpolitiska diskursen kring det allmännas del i konstlivet. LOU, lagen om offentlig upphandling, innebär att uppdragsgivaren inom offentlig sektor utlyser sina konstnärliga gestaltningsuppdrag. Konstnären får då lämna sitt anbud för vidare upphandling. För att komma ifråga i en upphandling krävs att konstnären har eget företagande. Den privata byggsektorn omfattas inte av LOU och det innebär en annan beställningsfrihet att göra konstnärliga investeringar. Konsten ger varumärkesbyggande effekter och värden till byggbolagen och används som ett konkurrensmedel för att erbjuda attraktiva boendemiljöer. Här visar prognosen en svagt ökad efterfrågan på konstnärliga tjänster under Det finns även en privat marknad för konstnärer som består av byggbranschen, gallerier, konstföreningar med flera. Formgivarnas arbetsmarknad liknar i många avseenden konstnärernas. Det finns få anställningar och arbetsmarknaden präglas av egenföretagande eller företag med mindre än fem anställda. KONSTHANTVERK De flesta verkar som kombinatörer och en del jobbar med Skapande skola. En nätbutik startade under 2015 som har tillgängliggjort konsthantverk för en ny och yngre kategori av köpare.

13 Sida: 13 av 29 ILLUSTRATION och GRAFISK FORMGIVNING Illustratörerna har sin arbetsmarknad inom medie-, reklam-, tidnings-, förlags- och spelbranscherna. Yrkesgruppen är med få undantag egenföretagare. Digitaliseringen av branschen ökar kravet på tekniskt kunnande och kunskapsuppdatering. Ett exempel är nyhetsgrafik för webb där interaktiva och rörliga illustrationer förekommer samt för multimedia och spelproduktioner. Detta medför, i vissa fall, att delar av den äldre yrkeskåren slås ut. Årets prognos visar att beställningar av illustrationer för trycksaksprodukter/tidskrifter uteblir till fördel för digitala format. Exempelvis finns en god arbetsmarknad för de illustratörer som behärskar animation för digitala spelmiljöer. Prognosen visar även en viss ökning på produktdesign och design för digitala medier såsom spel-, webb- och interaktionsdesign samt e-handel. De grafiska formgivare och illustratörer som saknar kunskap i den nya tekniken blir snabbt omkörda av yrkeskollegor som håller sig digitalt och tekniskt uppdaterade. Här finns även en brist på lärande funktioner, det vill säga yrkesutövare som även kan arbeta som lärare på landets medieutbildningar för interaktions- och speldesign. Det finns många möjligheter till uppdrag på frilansbasis för grafiska formgivare och webbdesigner som möter mediearbetsmarknadens nya teknikformat och utveckling. Stora företag och myndigheter som till exempel Ikea och Arbetsförmedlingen har egna inhouse -avdelningar med i huvudsak fast anställda grafiska formgivare. Kravet från de flesta arbets- och uppdragsgivare inom spelutvecklingsbranschen är att de som söker arbete/uppdrag inom denna bransch själva är användare och brukare av spel. Branschen efterfrågar superanvändare som fullt ut både behärskar teknikdelen och upplevelseperspektivet. Denna kombination av teknisk och kreativ kompetens är eftertraktad av många uppdragsgivare. Det vi ser är att branschen har behov av designers inom spel och digitala medier och av grafiska kreatörer. Fem städer i landet har större dataspelsföretag. Försäljning av mobilappar för spel är där många gånger en framgångsfaktor. Förhoppning finns att det därför kan finnas behov framöver av nyrekrytering inom yrken som datagrafiker och grafiska formgivare. CURATING Yrkesrollen/gruppen curator är relativt nyetablerad i Sverige och söker fortfarande sin form och utväxling på arbetsmarknaden. De är övervägande uppdragssökande egenföretagare. Prognosen visar att utställningsproducenter som erbjuder ett totalansvar som budget, materialkännedom och inköp, turnéläggning, transport, försäkring med mera har en god arbetsmarknad.

14 Sida: 14 av 29 INDUSTRIFORMGIVNING Industriformgivare upplever att större företag har gått från fast anställda formgivare till uppdragsanställningar och branschen präglas av frilansoch konsultativt arbetssätt. Uppdragen kräver i stor utsträckning eget företagande. MODEDESIGN Det finns i dagsläget en stor överetablering av designers då designskolorna utexaminerar betydligt fler elever än vad den nuvarande marknaden klarar att svälja. Branschen präglas av ett utbrett enmansföretagande med ett fåtal större aktörer. Kompetenskraven på ensamföretagen har ökat i den bemärkelse att de måste klara en större kunskapsbredd och erbjuda tjänster som kund- och marknadsanalys, design management, tjänstedesign och varumärkeskunnande. Dessutom krävs ett mycket högt tekniskt kunnande för att följa omvärldens utveckling. Fokus ligger även på miljökunnande, kund- och affärsnytta, medskapande kommunikation och storytelling. Skandinaviskt mode och design ligger i framkant vad gäller miljömedvetenhet i produktionen vilket är mycket gångbart utomlands och ett konkurrensmedel. Den nya generationens designbeställare ser det som en självklarhet att formen och det konstnärliga uttrycket styr konsumentens upplevelse. En del av denna yrkesgrupp får anställningar in-house på stora modeföretag. De stora klädkedjorna samarbetar också med frilansande designers. Fenomenet att tillfälligt ta in gästdesigners för nya kollektioner med speciell profil verkar hålla i sig. Det är snabba kollektionsbyten som gäller och företagen utvecklar vägar för att kunna öka trafiken i butiken med ständigt förnyat utbud, vilket skapar en stabil arbetsmarknad för designers och mönsterkonstruktörer. Många nyetablerade designers med textil inriktning söker sig dock till det egna företagandet. Nyetablerade modeföretag är kortlivade och har svårt att överleva utan eget riskkapital eller hjälp av externa finansiärer. En tredjedel lever inte längre än tre år och cirka hälften avvecklas inom fem år. Modebranschen lyfts gärna upp i media som en tillväxtbransch. Glappet mellan den bild som ges i media och de förutsättningar som krävs för att etablera sig kommersiellt som designer är stor. Prognosen visar att kundunderlaget är begränsat och inte kan försörja alla entreprenörer i branschen. Chanserna ökar om man även riktar sin marknadsföring och försäljning till utlandet. De flesta tongivande designföretagen samarbetar med högskolor i gemensamma projekt och ofta rekryteras designers direkt den vägen. För att få jobb som designer krävs oftast några års erfarenhet som designassistent. De designentreprenörer som sköter sin försäljning från e-handelsplattformar och behärskar nätets marknadsföringskanaler undviker många traditionella affärskostnader såsom hyra och butikspersonal. Den nya generationen modeentreprenörer med känsla för att koppla ihop nätets marknadsförings- och e-handelsmöjligheter begränsas inte av marknadsvillkoren i Sverige.

15 Sida: 15 av 29 INREDNINGSARKITEKTUR/DESIGN Prognosen visar att arbetsmarknaden är stadigvarande bra och förväntas vara stabil med en något ökad efterfrågan under Denna yrkesgrupp tillhör den allra trend- och konjunkturkänsligaste på arbetsmarknaden. I många fall kan därför analytiker använda dessa yrken som en tidig indikator för hur byggbranschen och den ekonomiska konjunkturen rör sig. Scen och ton TEATER - Konkurrensen om arbetstillfällena är fortfarande mycket stor inom i stort sett alla scenkonstens yrkesområden. Anställningar inom teatern sker ofta via personliga nätverk och rekommendationer. Regissörer, scenografer och skådespelare frilansar alltmer då tillsvidareanställningarna har försvunnit undan för undan. Institutionerna och de fria teatergrupperna ökar sitt samarbete gällande konstnärlig verksamhet och personellt utbyte. Hos de fria teatergrupperna är antalet anställda i grupperna konstant. Det närmaste året ser det heller inte ut att bli fler timanställningar, tidsbegränsade anställningar eller inhyrningar av personal än tidigare år. De har alltid det ekonomiskt tufft och det är ingen större skillnad på högkonjunktur eller lågkonjunktur. När staten skär ner innebär det att konkurrensen ökar om bidragen till den fria kulturen. De uppger att det är stora svårigheter att finansiera verksamheten och som en konsekvens av detta kan teatrarna endast erbjuda skådespelaren kortare pjäskontrakt. Kortare repetitions- och speltider samt osäker planering är en vanlig situation. Rekryteringar går oftast via egna kontakter förutom i de fall där man upplever vissa svårigheter att hitta kompetensen själv. Institutionsteatrarna har indirekt påverkats av den svaga konjunkturen med strama budgetar. Det kan skönjas ett ökat samarbete med andra aktörer och utveckling av verksamheten i strävan efter att nå en ny publik. Uppsägningar kan inte undvikas och i huvudsak är det personal inom det tekniska området och administrativ personal som drabbas. Vid pensionsavgångar kommer man inte att ersättningsrekrytera, däremot antas ett ökande inslag av korttids- och pjäskontrakt av olika längd och omfattning för de anställda. Man ställer höga krav på utbildning och erfarenhet samt personlig kompetens och lämplighet. De flesta teatrar som ingick i vinterns prognos anställer inte fler utöver sin fasta ensemble. Övriga anställningar är på projektbasis. Exempel på yrken arbetsgivarna inom teatern upplever som svåra att rekrytera till är teaterproducent, scentekniker, belysningsmästare, scenmästare och inspicient. De upplever även fortsatt mycket svårt att hitta maskör/perukmakare.

16 Sida: 16 av 29 Interaktiv teater upplever ökad efterfrågan på sina tjänster men det är osäkert om det genererar fler anställningar då denna typ av tjänst levereras utifrån en plattform av egna företag. Manusförfattare som utexamineras har svårt att få jobb. Enligt branschen håller utbildningarna inte den konstnärliga kvalitén som arbetsmarknaden kräver och ställer som villkor. DANS Arbetsmarknaden för dansare är starkt begränsad och i stor konkurrens. Det krävs både drivkraft, talang, flexibilitet och ett personligt nätverk för att kunna försörja sig som dansare. Marknaden för modern dans är expanderande. Det finns i dag ett växande intresse för street dance, inte minst hos ungdomen, vilket ger dansarna en bredare arbetsmarknad, även internationellt. Samtidigt är utbudet stort av utbildade utövare. Fasta anställningar är mycket ovanliga. Dansscenens trend är att rekryteringarna sker världen över och konkurrensen bland lediga jobb hårdnar och de svenska utbildningarna tycks ha en svagare ställning än tidigare. Eftersom många inom yrkesområdet rör sig på en begränsad arbetsmarknad söker man ofta arbete utomlands. Det innebär att den geografiska rörligheten inom musikal och dans ökar och nationsgränserna suddas ut. Det förekommer att de stora dansscenerna anställer dansare, musikalartister, koreografer och teknisk personal från utlandet. Den hårda konkurrensen och osäkerheten får till följd att en del individer lämnar den utövande delen av yrket och ägnar sig åt exempelvis dansundervisning eller arbetar med tillfälliga kompletteringsjobb. Vissa byter yrke helt. MUSIK Arbetsmarknaden för musiker är svag. Konkurrensen på musikområdet är fortfarande stor och arbetsmarknaden kännetecknas av att uppdragen är få jämfört med de musiker som söker uppdrag. Den vanligaste formen av arbete inom musikbranschen är frilansarbete. Orkestrarna efterfrågar frilansande orkestermusiker med eget företag, vilket är en helt ny situation. Intresset för konstmusik tycks bestå på samma nivå men det säljs färre biljetter och abonnemang. Pressad ekonomisk situation innebär färre vikarier och större arbetsbelastning för varje musiker; detta leder till fler sjukskrivningar och arbetsskador. Inom orkestrarna finns i vissa instrumentgrupper klar brist, man hittar helt enkelt inte tillräckligt bra musiker varför tjänsterna inte blir tillsatta. Inom andra grupper är det istället en klar övertalighet.

17 Sida: 17 av 29 Det finns ett stort överskott av klassiskt utbildade musiker i Sverige som konkurrerar med internationell kompetens, vilket man kan avläsa i antalet svenska kontra utländska musiker som vinner provspelningar och får tillsvidareanställningar i svenska orkestrar. Detta har lett till en viss ökning av arbetskraftsinvandring av musiker inom konstmusiken från bland annat östra Europa. Skivförsäljningen har minskat kraftigt under de senaste åren samtidigt som det har skett en ökning av antalet liveframträdanden. De intäkter som aktörerna tidigare fick genom försäljning av inspelad musik försöker de nu kompensera genom konserter och genom försäljning av kringprodukter. Arbetsmarknaden för musikalartister och showartister är främst koncentrerad till storstadsregionerna i Norden och utlandet, samt på kryssningsfartyg och hotell- och semesteranläggningar i Sydeuropa. Medelåldern i yrket är låg, det tillkommer ständigt unga artister till branschen och konkurrensen är hög. Yrkesverksamma med kvalificerad utbildning och en gedigen erfarenhet står sig väl i konkurrensen när de etablerat sig. TEKNIK Yrkesområdet ljus och ljud är populärt och det råder både en stor konkurrens på marknaden samtidigt som det råder brist på arbetskraft med multikompetens. Det är framförallt teknikföretagen inom näringslivet som upplever brist på tekniker med erfarenhet och kompetens inom AV-teknik och modern ljusteknik. De mindre teknikföretagen kräver att medarbetaren har en hög multikompetens, det vill säga att teknikern förutom kunskaper inom ljud-, ljus-, scen- och eventteknik också ska ha sinne för sälj, marknadsföring, förhandling, projektledning samt hög social kompetens. Även institutionerna upplever att det är svårt att hitta tekniker med uppdaterade kompetenser inom digital ljusteknik. Det är nästan enbart projektanställning som råder inom branschen. Fler uppdrag läggs ut på entreprenad inom samtliga ljud- och ljusföretag samt hos eventföretagen. Generellt sett köper företag tjänster från de ledande leverantörerna inom branschen som i många fall har certifikat för olika moment. De rekryterar också frilansare med egna företag vid arbetstoppar. Behovet av tekniker hänger samman med konjunktursvängningarna och strömningarna inom kultursektorn. Små teknikföretagare har svårt att överleva i konkurrensen eftersom de stora teknikföretagen ökat sina marknadsandelar och kan erbjuda helhetslösningar för kunden. Om ljud-, ljus-, scen- och teknikföretagen ska kunna överleva måste de hitta teknikmedarbetare med multikompetens enligt beskrivning ovan. Förutom en bra utbildning krävs också ett flertal säkerhetslicenser för dem som arbetar nära eller bakom scen för att få uppdrag.

18 Sida: 18 av 29 På eventsidan är de flesta i branschen småföretagare som hyr in kända frilansare (med F- skatt) vid behov, främst skådespelare, musiker, ljud- ljus-, scen- och eventtekniker beroende på inriktningen på aktuellt event. Uppdragen från offentlig sektor till exempel kommunfestivaler, är något mer konstant medan företagsuppdragen minskar. Ord och media JOURNALISTIK Tidningsbranschen är i strukturell omvandling. De flesta dagstidningar har stora besparingskrav och ekonomin är generellt svag inom hela tidningsbranschen på grund av att lösnummer och prenumeration minskar och nya media tar över. Annonsintäkterna har gått ner och går över till online. Tidningsförlag blir mediehus med tidning, webb och rörlig bild. Omvärldsfaktorer som tekniskt framåtskridande och konsumenters ändrade val av plattformar för nyhetsinhämtning har bidragit till att förändra de ekonomiska förutsättningarna för mediebolagen. Gratistidningar, webb-tidningar, digital-tv med interaktiva möjligheter, TV i datorn, mobilen med mera gör att marknaden ökar, medan möjligheten till finansiering av verksamheten minskar. Tidningar möter utvecklingen, speciellt vanligt inom landsortspress, bland annat genom att söka gemensamma och kostnadseffektiva lösningar för redigering och tryck. Som kompensation för sviktande prenumerantunderlag för papperstidningar ser man över möjligheterna att på olika sätt avgiftsbelägga delar av den egna webbsajten. Arbetsmarknaden påverkas av att redaktioner slimmas och arbetsuppgifter som tidigare gjordes av flera yrkesgrupper nu sköts enbart av journalisten. Tempot är högt och samtidigt som journalisten skall finna bra historier att berätta på ett säljande och faktabaserat vis ska personen även kunna producera för webben, skriva text, fotografera eller göra rörlig film som redigeras och lagras innan det hela visas för läsarna. För redaktionell personal gäller alltså att framställa material för alla plattformar och journalisten bör ha teknisk kompetens för att bereda sitt material utrymme i den plattform som med utgångspunkt från materialets karaktär anses mest lämplig, eller med andra ord har bäst förutsättningar att nå sin målgrupp. Detta sammantaget innebär att arbetsgivaren söker journalister eller reportrar som både kan filma och redigera sitt material, och därtill också gärna är goda skribenter. Generellt finnas det också önskemål om att journalisterna ska behärska webbradio och webb-tv. Mindre redaktioner löser allt oftare situationen genom att vidareutbilda sina egna anställa i den nödvändiga tekniska kompetensen. Samtidigt som det uppstått en ökad efterfrågan på journalister med tillräcklig teknisk kompetens, har branschen ett överskott på journalister vilka inte kan möta arbetsmarknadens ökade kompetenskrav.

19 Sida: 19 av 29 Så här ser det ut inom alla medier, i stort sett, oavsett om man jobbar på TV, radio eller i papperstidningsproduktion. Även inom redigering har tekniken inneburit att tidningsjournalister själva sköter redigering utifrån en sidplanerare som lägger upp sidorna. På det viset kan journalisten skriva sin artikel direkt på tidningssidan och vet också hur lång den skall vara samt var bilden skall finnas. Detta gör att redigerare har allt svårare att finna arbete. Mindre dagstidningar och lokala radioprogram på mindre orter har svårt att hitta vikarier. Både Sameradion och SVT Sápmi har behov av personer och projektledare som kan språken samiska och tornedalsfinska och samarbetar med NRK. De vill utbilda personer som har det samiska språket i radiokunskap. TV/RADIOPRODUKTION Vad gäller public service räknar man inte med några personalneddragningar, men när personer slutar eller går i pension tittar man över varje tjänst för eventuell förändring och ofta görs då uppdatering av tjänstebeskrivningen. Att vara nyhetsreporter innebär numera att man måste vara multireporter, en som har kontroll över hela inslaget. Man förväntas fylla både fotografens och klipparens roll samt behärska ljus och ljud. Den nya teknologin har gjort det möjligt för en enskild medarbetare att klara uppgifter som tidigare krävde flera anställda. Något som naturligtvis minskar arbetsgivarens personalkostnader. Detta skapar två parallella effekter; de ökade kraven innebär en brist på tillräckligt utbildade journalister samtidigt som det uppstår ett överskott på journalister som inte kan möta arbetsmarknadens ökade kunskapskrav. FÖRLAG Inom bok- och förlagsverksamheten finns neddragning och besparing generellt. Förlag som har en tydlig nisch har en bättre utveckling. Författare finner en del uppdrag inom Skapande skola, dessutom en försiktig ökning av övriga uppdrag. En stor andel av branschens uppdrag går till några få utövare och en ökad andel amatörutövare märks av. Barnboksbranschen går fortfarande bra. FOTOGRAFI Fotografer har drabbats hårt av att de skrivande journalisternas kunskaper breddas. När det gäller stillbildsfotograferna är den ekonomiska situationen för alla små uppdragstagare fortfarande mycket svår. Branschen är allmänt mycket konjunkturkänslig. Antal anställda fotografer har alltid varit få i förhållande till egna företagare och tendensen är att det blir allt färre möjligheter till anställning. Branschen domineras av fåmansföretag. Den starka konkurrensen mellan de fotografer som har egna företag innebär att det finns tendenser till prisdumpning, speciellt från nya företagare som tar sig in på marknaden. Många gånger får detta till följd att dessa nya företag har svårt att täcka sina kostnader och får svårt att överleva. Många fotografer har därför vänt sig till Arbetsförmedlingen med önskan om att yrkesväxla.

20 Sida: 20 av 29 Film Filmbranschen är en av Sveriges stora kreativa näringar och har blivit mer och mer intressant för utländska filmprojekt. Då det har blir svårare och mer komplext att finansiera filmproduktioner ser vi en ökning av internationella samproduktioner och samarbetsformer. Filmregionerna bestående av FRSM Filmregion Stockholm Mälardalen (inklusive Gotland), Filmpool Nord, Film Väst och Filmcentrum Syd har bidragit till att ett 30-tal nya svenska filmer kommer att få premiär under För de flesta filmarbetare är förutsättningarna att flertalet projektanställs som frilansare. Detta inbegriper merparten av alla yrkesfunktioner, både framför och bakom kameran, liksom övrig teknisk personal. Den enda funktionen med en stadigvarande anställning är producenten och ibland produktionskoordinatorn, som oftast är anställd av produktionsbolaget. Uppdragen i filmbranschen skaffas genom nätverkande, rekommendationer och personkännedom, rätt kompetens och att ha rätt personlighet. De som lyckas etablera sig inom sitt område kan ofta välja jobb med god ersättning. De som har möjlighet att konkurrera om de få arbetstillfällen som finns är filmarbetare med stor yrkeserfarenhet och som redan är inne i branschen med ett stort nätverk. Detta medför att nya filmarbetare utan kontakter får svårt att komma in i branschen. De privata finansieringslösningarna bedöms ha ökat. Ett exempel är att låta medborgarna vara med och delfinansiera via sociala nätverk, så kallad crowdfunding, till exempel den prisbelönade filmen Kung Fury. Vad som kommer att spela stor roll för filmbranschens framtid både nationellt och regionalt är hur det nya helstatliga filmavtalet från januari 2017 kommer att utformas. Biografmomsens ökning från 6 till 25 procent oroar redan nu de små biografägarna. Ett stort problem för många kulturyttringar är illegal fildelning och streaming och detta är särskilt bekymmersamt för filmbranschen. Den pågående digitaliseringen av det svenska filmarvet skapar arbetstillfällen. Reklamfilmsproduktionen känner liksom övrig näringsverksamhet av den goda konjunkturen och prognosen för reklamfilm är därför ljus. Någon avmattning är heller inte att vänta i den nära framtiden och få orosmoln kan siktas framöver. Man kan också utan att överdriva konstatera att reklamfilmen, till skillnad från filmbranschen i övrigt, är i hög grad självförsörjande, både vad gäller produktionskostnader och personalförsörjning. FRSM, Filmregion Stockholm Mälardalen (inklusive Gotland), har genom medel från EU:s Utvecklingsfond för kreativa näringar, privat finansiering och genom flera nya medlemmar inte minst Stockholm stad, kunnat erbjuda branschen ökade möjligheter att söka regional stödfinansiering. Man kommer under de närmaste åren att satsa speciellt på kort-, barnoch dokumentärfilm men även skräckfilm.

21 Sida: 21 av 29 Utbudet av arbetskraft Branscherna inom kultur- och mediesektorn sysselsätter cirka personer enligt Statistiska Centralbyråns (SCB:s) officiella statistik. Det motsvarar ungefär 2 procent av sysselsättningen på hela arbetsmarknaden. Kultur- och medieområdet inrymmer flera branscher och dessa inrymmer i sin tur alla slags yrken, inte bara kultur- och medieyrken utan även andra yrken såsom säljare, IT-personal, ekonomer samt service- och underhållsyrken. Antalet sysselsatta som renodlat arbetar inom yrken inom kultur och media är lägre och uppgår till personer, enligt SCB. Ungefär hälften av dessa yrkesarbetar inom området ord och media. Fortsatt god tillgång på arbetskraft Även om efterfrågan på arbetskraft ökat något under senaste tiden, väntas inte matchningsläget förändras nämnvärt. Det beräknas bli mycket god tillgång på arbetskraft inom de flesta yrken och det innebär fortsatt små rekryteringsproblem. Av samtliga arbetsgivare är det 21 procent som angett att de upplevt brist på arbetskraft det senaste halvåret. Bristen ligger därmed fortfarande på en låg nivå. Det är väldigt få lediga platser som omfattas av brist. Det rör sig i de flesta fall om brist på rätt kompetens snarare än brist på sökande. Tillgången på arbetskraft är i allmänhet god och i en sådan situation höjer arbetsgivarna ofta kraven på kompetens vid rekryteringar, vilket innebär en ökad konkurrens om arbetstillfällena. Besparingar sker på många arbetsplatser och det finns en stark ambition hos arbetsgivare att tjänster ska produceras till en lägre kostnad, vilket innebär kortare kontraktstider för yrkesverksamma. Inom kultursektorn är det vanskligt att prata om bristyrken, då det i de flesta yrkesgrupper råder ett överskott på arbetskraft. Inom nedanstående bristyrke är arbetsmarknaden relativt begränsad och avser erfaren personal.

22 Sida: 22 av 29 Tabell 2. Yrkesbarometern Arbetsmarknadsläget för ett urval av yrken inom under det närmaste året Yrken med viss brist Kyrkomusiker Teaterproducent Scentekniker Teaterinspicient Ljussättare Perukmakare Överskottsyrken Journalist Fotograf Konstnär Dansare Musikalartist Musiker, klassisk musik Redigerare Tabellen visar en bedömning av arbetsmarknadsläget för ett urval av yrken under 2016 och 2017

23 Sida: 23 av 29 Öppet arbetslösa och sökande i program I kommande avsnitt används begreppet totalt antal inskrivna arbetslösa för den samlade gruppen öppet arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd. Antalet arbetslösa väntas minska marginellt Antalet inskrivna har varit nästan konstant sedan hösten Utvecklingen har i stort legat i linje med de bedömningar som Arbetsförmedlingen redovisat i tidigare prognoser. Under 2016 beräknas det genomsnittliga antalet arbetssökande personer totalt vara Det är oförändrat antal jämfört med Det svåraste med att bedöma framtida arbetslöshet för en branschförmedling som är att beräkna storleken på överströmningen av arbetssökande till och från jobb utanför kulturoch mediesektorn. Det finns alltid ett flöde av personer som lämnar kultur- och mediearbetskraften och tar jobb i andra branscher. Därmed är det inte säkert att det samtidigt lämnar Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Önskan finns självklart i många fall att åter jobba i branschen om tillfälle ges. Därför tenderar också antalet ombytessökande att öka. Tabell 3. Antal inskrivna arbetslösa. Antal Förändring mot motsvarande kvartal året innan 2014 kvartal % 2015 kvartal % 2016 kvartal % Källa: Arbetsförmedlingen

24 Sida: 24 av 29 Diagram 2. Antalet inskrivna arbetssökande respektive öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Januari 2004 oktober Arbetslösa Totalt antal arbetsökande Källa: Arbetsförmedlingen, säsongsrensade data

25 Sida: 25 av 29 Arbetsmarknadspolitiska utmaningar Arbetsförmedlingen har ett stort samhällsansvar för matchningen mellan arbetsgivarnas kompetenskrav och den arbetskraft som står relativt nära arbetsmarknaden. Myndigheten har också ett bredare ansvar för grupper av arbetslösa som av olika skäl står betydligt längre från arbetsmarknaden. Diagram 3. Inskrivna arbetslösa i utsatta grupper och övriga inskrivna arbetslösa.. januari 2004 januari 2016 (ej dubbelräkning mellan grupperna) Utsatt läge Övriga Källa: Arbetsförmedlingen Sökande med utsatt läge: Förgymnasialt utbildade, äldre 55- år, utomeuropeiskt födda samt personer med funktionsnedsättning. Personer som utförsäkrats ur sjukförsäkringssystemet har ofta en längre väg till arbete. Arbetsförmedlingen har ett utökat ansvar för att göra denna väg kortare. Det utökade ansvaret gäller även nyanlända invandrare. För denna grupp har Arbetsförmedlingen ett samordningsansvar som syftar till att påskynda etableringen i såväl arbetslivet som i samhället i stort.

26 Sida: 26 av 29 Diagram 4. Inskrivna arbetslösa fördelade på enskilda grupper. Arbetsförmedlingen Kultur Media. Januari 2004 januari år Funktionsnedsättning Förgymnasial utbildning Utomeuropeiskt födda Källa: Arbetsförmedlingen

27 Sida: 27 av 29 Om prognosen Arbetsförmedlingens intervjuundersökning utgör basen för prognosbedömningarna. Undersökningens urval är stratifierat för att så långt som möjligt likna näringslivets struktur i länet vad gäller branscher och arbetsplatserna storlek. Inom s område ingick 350 arbetsställen inom det privata näringslivet och svarsfrekvensen blev 80 procent i undersökningen. För att vara en urvalsundersökning är antalet intervjuade arbetsställen stort, vilket ökar resultatens tillförlitlighet. Arbetsförmedlarna genomför intervjuerna och merparten av dessa sker vid ett personligt möte. Arbetsgivarna lämnar uppgifterna under sekretesskydd. Till stöd för bedömningar och analyser används även ett flertal andra källor: statistik som beskriver historiska förlopp, bedömningar om framtiden och framåtsyftande ekonomiska indikatorer. För dig som är intresserad av mer detaljer kring vår undersökning finns mer information på Källor Detta är ett urval av de underlag som ligger till grund för prognosens analyser och slutsatser. arbetsförmedlingens intervjuundersökning (kvantitativt och kvalitativt material) branschorganisationer konjunkturinstitutet Riksbanken Statistiska centralbyrån (SCB). Statistik: Arbetskraftsundersökningen (AKU), Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS), Kortperiodisk sysselsättningsstatistik (KS).

28 Sida: 28 av 29 Definitioner Arbetsförmedlingens konjunkturindex Detta index beskriver stämningsläget hos de privata arbetsgivarna. Indexet baseras på Arbetsförmedlingens intervjuundersökning och arbetsställenas förväntningar om efterfrågeutvecklingen för de kommande sex månaderna. Det beräknas som andelen arbetsställen som bedömt ökning av efterfrågan på sina varor/tjänster minus andelen arbetsställen som bedömt minskning. Motsvarande index för offentliga arbetsgivare kallas Arbetsförmedlingens verksamhetsindex. Arbetsställe Med arbetsställe avses normalt en lokal arbetsplats. Mer precist är det varje adress, fastighet eller grupp av fastigheter där företaget bedriver verksamhet. Säsongrensning Säsongrensning görs för att jämna ut de säsongsmässiga variationerna under året. I detta ingår även att ta bort eller tona ned extrema värden i en serie. Säsongrensning görs för att tydligare framhäva utvecklingsriktningen. Vid säsongrensning beräknas även seriens trend. Totalt inskrivna arbetslösa Summan av antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Öppet arbetslösa Arbetssökande som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, aktivt söker och omgående kan tillträda ett arbete, samt inte deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

29 Sida: 29 av 29 Arbetsmarknadsutsikterna för är en del av Arbetsförmedlingens prognosarbete. På vår webbplats hittar du arbetsmarknadsutsikter för alla län samt landet som helhet. De slutsatser som presenteras är Arbetsförmedlingens egna. Prognosmaterialet är fritt att användas och får citeras med källhänvisning. Ansvarig utredare Peter Nofors Om du är intresserad av mer information om framtidsutsikterna för ett speciellt yrke rekommenderar vi vår webbaserade vägledningstjänst Yrkeskompassen, som uppdateras två gånger per år. Se Här beskriver vi jobbmöjligheterna det närmaste året för nära 200 yrken. Dessa täcker tillsammans upp 80 procent av arbetsmarknaden. För drygt hälften av yrkena bedömer vi även jobbmöjligheterna de närmaste fem och tio åren. I publikationen Var finns jobben? presenteras en sammanfattning av yrkesprognoserna per yrkesområde. Nästa arbetsmarknadsprognos presenteras i mars 2017.

PROGNOS hösten 2010. Arbetsmarknadsutsikter. Kultur och media

PROGNOS hösten 2010. Arbetsmarknadsutsikter. Kultur och media PROGNOS hösten 2010 Arbetsmarknadsutsikter Kultur och media 2011 Arbetsmarknadsprognos för Kultur och Media 2011 Text Bengt Frostmo Lennart Gunther Ulf Johansson Caroline Shokrollah Susanne Attling Gunnar

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Norrbottens län Prognos för arbetsmarknaden 2016 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Text Timo Mulk-Pesonen Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck

Läs mer

Arbetsmarknad Värmlands län

Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING LÄNETS UTMANINGAR YRKESKOMPASSEN DÄMPAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER Konjunkturuppgången som började i slutet av 2009 pågick

Läs mer

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Västra Götalands län

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Västra Götalands län PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Västra Götalands län Detta här är en kortare version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Västra Götalands län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra

Läs mer

PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad

PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad DÄMPADE FÖRVÄNTNINGAR På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökning av efterfrågan på varor

Läs mer

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län Detta här är en kortare version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Hallands län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län och för hela

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2016

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2016 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 215 Sjöfart PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 216 Text: Carina Jonsson, 1 486 49 31 Arbetsförmedlingen Sjöfart Eftertryck tillåtet med angivande av källa 215 12 9 Innehållsförteckning

Läs mer

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökad efterfrågan på varor och tjänster till lågt ställda förväntningar på

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014. Prognos för arbetsmarknaden 2014-2015. Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014. Prognos för arbetsmarknaden 2014-2015. Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden 2014-2015 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) 498 privata arbetsställen i Kalmar län, svarsfrekvens

Läs mer

ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN

ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Ellinor Fridh Tfn: 08-786 44 15 PM 2011-06-13 Dnr 2011:745 ARBETSMARKNADSUTBILDNING OCH PRAKTIK I NORRBOTTENS LÄN Hur många av de arbetslösa som är registrerade hos

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Värmlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Ann Mannerstedt, Analysavdelningen Sida: 3 av 46 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 GRUVNÄRINGEN Prognos för arbetsmarknaden 2015 Text Timo Mulk-Pesonen Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck tillåtet med angivande av källa 2014-12-09 Oförändrad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län PROGNOS våren 211 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län 212 2 Arbetsmarknadsutsikter 211-212 för Västmanlands län Innehållsförteckning Sid SAMMANFATTNING...3 EFTERFRÅGAN PÅ ARBETSKRAFT OCH SYSSELSÄTTNINGSUTVECKLING...4

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET, BLEKINGE LÄN, MAJ 2015

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET, BLEKINGE LÄN, MAJ 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET, BLEKINGE LÄN, MAJ 2015 Victor Tanaka Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Antalet som fått arbete minskar Under maj påbörjade 840 1 av alla som var inskrivna

Läs mer

Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010

Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010 Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010 Inledning 2 1. Inledning För många företag är medarbetarna och deras kompetens den viktigaste resursen i

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2014

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2014 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2014 GRUVNÄRINGEN Prognos för arbetsmarknaden 2014 2015 Text Timo Mulk-Pesonen Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck tillåtet med angivande av källa 2014-06-23

Läs mer

Arbetsförmedlingens prognosverksamhet. 21 september 2011 Håkan Gustavsson Analysavdelningen

Arbetsförmedlingens prognosverksamhet. 21 september 2011 Håkan Gustavsson Analysavdelningen Arbetsförmedlingens prognosverksamhet 21 september 2011 Håkan Gustavsson Analysavdelningen Arbetsförmedlingens prognosverksamhet Nationella arbetsmarknadsutsikter Regionala arbetsmarknadsutsikter Långa

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, maj 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, maj 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län,

Läs mer

I ÅR FYLLER NYCKELTALSINSTITUTET 20 ÅR!

I ÅR FYLLER NYCKELTALSINSTITUTET 20 ÅR! NYCKELTALS- INSTITUTETS ÅRSRAPPORT 2016 I ÅR FYLLER NYCKELTALSINSTITUTET 20 ÅR! Vi började 1996 med en ambition att skapa ett gemensamt språk inom HR ekonomi, en slags svensk standard för att mäta och

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 ästmanlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Marcus Löwing, Analysavdelningen Marwin Nilsson, Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 ästmanlands

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2015 Antalet arbetslösa minskar igen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 SÖDERMANLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Antalet som fått arbete minskar kraftigt Under juli påbörjade 540 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge någon

Läs mer

Snabb försämring men nu syns ljus i tunneln

Snabb försämring men nu syns ljus i tunneln 1 (9) 2010-01-28 Arbetsmarknadsåret 2009 Snabb försämring men nu syns ljus i tunneln Den mycket kraftiga nedgången i världsekonomin under hösten 2008 fortsatte ett stycke in på 2009. Under senare delen

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Minskningen av antalet som fått arbete har dämpats Under december påbörjade 535 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 Enligt Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 har konjunkturen

Läs mer

JOBBMÖJLIGHETER. Yrkeskompass för Västernorrlands län 2013-2014

JOBBMÖJLIGHETER. Yrkeskompass för Västernorrlands län 2013-2014 JOBBMÖJLIGHETER Yrkeskompass för Västernorrlands län 2013-2014 1 Rekryteringsbehov trots svag arbetsmarknad Den utdragna lågkonjunkturen i vår omvärld påverkar också Västernorrlands län, främst genom en

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND #4av5jobb Skapas i små företag. VÄRMLAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagen ryggraden i ekonomin.......... 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

SMÅFÖRETAGSBAROMETERN

SMÅFÖRETAGSBAROMETERN SMÅFÖRETAGSBAROMETERN En rikstäckande undersökning om småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 27 Företagarna och Swedbank i samarbete Småföretagsbarometern SMÅFÖRETAGSBAROMETERN

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, mars 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län mars 2014 8 003 (10,9 %) 3 509 kvinnor (10,1 %) 4 494 män (11,6 %) 2

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012 PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012 2 Arbetsmarknadsutsikter 2011-2012 för Uppsala län Innehållsförteckning Sid ARBETSFÖRMEDLINGENS ARBETSMARKNADSPROGNOSER... 3 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län oktober 2013 8 november 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län oktober 2013 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 175 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 121. Således en

Läs mer

Utbildningssektorns behov av kompetens i Uppsala län till 2020

Utbildningssektorns behov av kompetens i Uppsala län till 2020 Utbildningssektorns behov av kompetens i Uppsala län till Branschfördjupning Kompetensforum Uppsala län [maj 2011] 1 Bakgrund, syfte och metod Detta är en studie av utveckling och behov av kompetens inom

Läs mer

Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad

Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad PENNINGPOLITISK RAPPORT OKTOBER 13 3 Utvecklingen på arbetsmarknaden är viktig för Riksbanken vid utformningen av penningpolitiken. För att få en så rättvisande

Läs mer

KULTUR OCH UPPLEVELSER

KULTUR OCH UPPLEVELSER 40 KULTUR OCH UPPLEVELSER KULTUR Kultur och kreativitet är viktiga faktorer för den enskildes utveckling, för samhällets sammanhållning och för ekonomisk tillväxt. José Manuel Barroso, ordförande för Europakommissionen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län 2015-2016. Lena Hertzberg Ann Mannerstedt

Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län 2015-2016. Lena Hertzberg Ann Mannerstedt Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län 2015-2016 Lena Hertzberg Ann Mannerstedt Arbetsförmedlingens prognos Två prognoser per år, vår och höst Privata näringslivet - 460 arbetsställen Offentlig sektor

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 SKÅNE LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2012

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2012 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Västernorrlands län Text Anna-Lena Arvidsson, ansvarig utredare i Västernorrlands län. Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Västernorrlands

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Det bästa året någonsin. Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008

Det bästa året någonsin. Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008 Det bästa året någonsin Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008 Inledning 1 Inledning Att 2007 var ett bra år på svensk arbetsmarknad är de flesta överens om. Antalet sysselsatta ökade med drygt 110

Läs mer

Utsikterna för olika utbildningsgrupper Trender och prognoser Humanister 30 tusental Prognos över tillgång och efterfrågan på arbetskraft till 2020 30 25 25 20 20 15 15 10 5 Förvärvsarbetande PROGNOS Tillgång

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO #4av5jobb Skapas i små företag. ÖREBRO Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Skånes befolkningsprognos

Skånes befolkningsprognos Skånes befolkningsprognos 2012 2021 Avdelningen för regional utveckling Enheten för samhällsanalys Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Skåne väntas passera 1,3 miljoner invånare under 2016 5 Fler inflyttare

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2015 2014-12-09 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i oktober 2014 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften

Läs mer

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014 Sammanfattning Sida: 1 av 7 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Sammanfattning I Jämtlands län har arbetsmarknaden fortsatt att återhämta sig under

Läs mer

Arbetsförmedlingen Navet på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen Navet på arbetsmarknaden Arbetsförmedlingen Navet på arbetsmarknaden Visionen: Vi gör Sverige rikare genom att få människor och Företag att växa! Niklas Pettersson Branschstrateg Nordvästra Götaland Hur håller vi Arbetskraften

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bo Gustavsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län april månad 2015 Fått arbete Under april fick 1 116 personer arbete, vilket är ett 18 procent

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2014 Text Maria Salomonsson Analysavdelningen Sida: 3 av 58 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 17 sep-19 okt Prognosen

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län december månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖSTERGÖTLAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖSTERGÖTLAND #4av5jobb Skapas i små företag. ÖSTERGÖTLAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 Fler arbetslösa Arbetslösheten började öka igen under våren 2015. Ökningen beror

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 14 februari 2012 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2012 67 697 (8,6%) 37 114

Läs mer

Äldreomsorgslyft med traineejobb

Äldreomsorgslyft med traineejobb 2014-08-04 PM Äldreomsorgslyft med traineejobb Personalen och deras kompetens är avgörande för kvaliteten i välfärden. I dag upplever många som arbetar i äldreomsorgen att det är ett hårt pressat arbete

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län Arbetsmarknadsläget i Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen Genomförs 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) I Kalmar ingick totalt 538 privata och 110 offentliga arbetsgivare i undersökningen Svarsfrekvens

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna 2012-09-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna Enligt Tillväxtanalys,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i april 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i april 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i april 2015 Fått arbete I april fick 1 627 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I april för

Läs mer

Arbetslöshet bland unga

Arbetslöshet bland unga Fördjupning i Konjunkturläget juni 212(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 212 97 FÖRDJUPNING Arbetslöshet bland unga Diagram 167 Arbetslöshet 3 3 Fördjupningen beskriver situationen för unga på

Läs mer

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 oktober 2015 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget oktober 2015 Skåne län Den ekonomiska statistiken samt de framåtblickande konjunkturindikatorerna

Läs mer

Kort om Arbetsförmedlingens resultat. Första halvåret 2008

Kort om Arbetsförmedlingens resultat. Första halvåret 2008 Kort om Arbetsförmedlingens resultat Första halvåret 2008 Arbetsförmedlingen leder till arbete...... 4 396 400 lediga platser har anmälts....... 6 294 400 arbetssökande har fått arbete..... 8 Arbetsförmedlingens

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

4 av 5 rapport. Göteborgsregionen. Småföretagen håller krisorterna under armarna

4 av 5 rapport. Göteborgsregionen. Småföretagen håller krisorterna under armarna 4 av 5 rapport en håller krisorterna under armarna Det är framför allt i de små företagen i Göteborgsregionen 1, liksom i Sverige i stort, som jobben och tillväxten finns. Det är fler som är sysselsatta

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län april månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på SVERIGE 2016 Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på gymnasiets fordons- och transportprogram. En rapport framtagen av Motorbranschens yrkesnämnder,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av november månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av november månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, november månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län november 2013 8 315 (11,2 %) 3 776 kvinnor (10,8 %) 4 539 män

Läs mer

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2014 års löneenkät

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2014 års löneenkät Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects Lönestatistik Från 2014 års löneenkät 2 Löneenkät 2014 Innehåll Inledning 4 Ingångslöner 5 Privat sektor 6 Kommunal sektor 11 Statlig sektor 13 Chefer

Läs mer

Etablering på arbetsmarknaden 2012. Examinerade från KY/YH-utbildningar 2010

Etablering på arbetsmarknaden 2012. Examinerade från KY/YH-utbildningar 2010 Etablering på arbetsmarknaden 2012 Examinerade från KY/YH-utbildningar 2010 Myndigheten för yrkeshögskolan Diarienummer: MYH 2015/494 ISBN-nummer: 978-91-87073-31-1 Foton: Johner Bildbyrå Västerås 2015

Läs mer

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 2012

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 2012 PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 2012 Text Bitte Lyrén Text- och bildredigering Urban Isberg Innehållsförteckning Sid Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...3 Sammanfattning...4

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Prognos för arbetsmarknaden 2015-2016 Västra Götalands län

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Prognos för arbetsmarknaden 2015-2016 Västra Götalands län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Prognos för arbetsmarknaden 2015-2016 Västra Götalands län 2015-06-10 Jens Sandahl Sara Andersson Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna för Västra Götalands län

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015 Minskad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten minskade under i stort

Läs mer

SF Bios remissvar på promemorian Framtidens filmpolitik (Ds 2015:31)

SF Bios remissvar på promemorian Framtidens filmpolitik (Ds 2015:31) SF Bios remissvar på promemorian Framtidens filmpolitik (Ds 2015:31) SF Bio AB ( SF Bio ) har getts möjlighet att inkomma med remissvar och lämna synpunkter på regeringens förslag till Framtidens filmpolitik,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Falun 11 september 2014 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Dalarnas i län augusti 2014 8 693 (6,6 %) 3 709 kvinnor (5,9 %) 4 984 män (7,2

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015. Kronobergs län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015. Kronobergs län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden 2016 Kronobergs län Ronnie Kihlman, utredare äxjö, en kommun med tonvikt på vård och omsorg, handel, data/it samt företagstjänster i ett

Läs mer

Femton punkter för fler växande företag i Örebro

Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro Örebro 2010-09-10 Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro behöver fler nya företag och att mindre företag växer och nyanställer. Därför måste Örebro kommun förbättra servicen och

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Fakta om tidsbegränsade anställningar

Fakta om tidsbegränsade anställningar Fakta om tidsbegränsade anställningar Flera former av tidsbegränsade anställningar Som tidsbegränsat anställda räknas personer med allmän visstidsanställning (AVA), vikariat och säsongsanställning. Tidsbegränsade

Läs mer

Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014

Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014 Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning s. 2 2 Inledning..s. 7 3 Informanternas könsmässiga fördelning

Läs mer

Matchning och kompetensförsörjning

Matchning och kompetensförsörjning Matchning och kompetensförsörjning Agenda Konjunkturläget Vart är ekonomin på väg? Var finns jobben 2016 och på längre sikt Arbetsmarknadsläget i Kalmar län Utmaningar för arbetsmarknadspolitiken Bild

Läs mer

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Rapport av Annakarin Wall, Kommunal 2013 Kommunal Visstid på livstid? - En rapport

Läs mer

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT?

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? Publikmål kontra småorter/små scener (18 prioritets-pluppar) Små scener är viktiga av olika anledningar.

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Maria Salomonsson, Analysavdelningen Sida: 3 av 52 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...

Läs mer

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Regionalt kunskapslyft... 3 Bakgrund... 4 Vår politik för ett regionalt

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA

Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA Riksbankens Företagsundersökning KONJUNKTUR I SIDLED SÄTTER FOKUS PÅ KOSTNADERNA JANUARI 2015 Riksbankens företagsundersökning i januari 2015 Enligt Riksbankens företagsundersökning i januari 2015 är

Läs mer

Uppföljning av nystartsjobben

Uppföljning av nystartsjobben 1(12) 2007-12-19 Dnr 0200-005426-02 Uppföljning av nystartsjobben 2 (12) Sammanfattning Nystartsjobben infördes den 1 januari i år. Detta PM är en redogörelse för utvecklingen av antalet nystartsjobb och

Läs mer

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Östergötlands län 2012

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Östergötlands län 2012 PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Östergötlands län 2012 Text Annelie Almérus Text- och bildredigering Anneli Hedlund Innehållsförteckning Sid Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...1 Sammanfattning...2

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014 Färre arbetslösa Arbetslösheten minskade under i stort sett hela 2014. En av

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Kultur Media Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Peter Nofors, Analysavdelningen Sida: 3 av 34 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser... 4 Kriterier för att få tillgång

Läs mer

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS 1 2 Söker du en person med unika erfarenheter och speciell kompetens? Behöver du snabbt anställa många på en gång?

Läs mer