Bostadssamordningens årsrapport 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bostadssamordningens årsrapport 2010"

Transkript

1 ÅRSRAPPORT 1(13) Bostadssamordningen Handläggare, titel, telefon Kenneth Edström, bostadssamordnare Socialnämnden Vård- och omsorgsnämnden Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Bygg- och miljöskyddsnämnden Bostadssamordningens årsrapport 21 Inledning Verksamhetens uppdragsgivare är socialnämnd, vård- och omsorgsnämnd, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd samt bygg - och miljö- skyddsnämnd, vilka gemensamt finansierar verksamheten. Huvuduppdragen är bostadsförsörjning till kommunens myndighetsutövande nämnder, vräkningsförebyggande arbete, förmedling av bostadsanpassade bostäder samt bostadssocial samordning. Verksamheten tillhör organisatoriskt socialkontoret. Sammanfattning Under 21 har kommunens bostadssociala arbete varit framgångsrikt och uppmärksammat både nationellt och även i EU. Det totala antalet vräkningar under 21 är det lägsta sedan år 22 och andelen berörda barn har minskat. Ansvarstagandet hos fastighetsägarna är fortsatt högt med en god samverkan och skillnaden mellan allmännyttan och privata fastighetsägare har jämnats ut. Trots en bostadsbrist på framförallt 1 2 r o k har full behovstäckning kunnat ske och inga köer har uppstått. Antalet förfrågningar om stödboende ligger på en jämn nivå i förhållande till 28 och 29. Antalet pågående stödbostäder under 21 visar på en god balans mellan inflyttade och utflyttade. Andelen som fått egna hyresavtal har ökat i jämförelse med tidigare år. Socialkontorets kostnader för stödboenden har halverats åren Andelen inrapporterade och förmedlade bostadsanpassade lägenheter ligger fortsatt högt. Verksamheten har även under 21 deltagit i Europeiska kommissionens arbete med nationella strategier för medlemsländernas arbete mot hemlöshet och utanförskap. Erfarenhets- och utvecklingsarbete har under 21 genomförts med ett stort antal aktörer.

2 2(13) Bostadsförsörjning till uppdragsgivande nämnder Uppdrag Att tillgodose bostadsförsörjning till kommunens myndighetsutövande nämnder och tillse att dessa kommunala åtaganden förvaltas rättssäkert och effektivt I uppdraget ingår även att motverkar segregation genom att kommunala bostadsåtaganden fördelas jämt geografiskt på samtliga fastighetsägare och mellan allmännytta och privata bostadsföretag. Att kontinuerligt följa upp den lokala utvecklingen av utbudet på hyresrätter och bevaka kommunens behov av stödboenden. Bostadsbestånd utbudet av hyresrätter Bostadsmarknaden i Norrköpings kommun består av hyresrätter varav 1 innehavs av allmännyttan genom Hyresbostäder i Norrköping AB och övriga av privata fastighetsägare. Trycket på bostadsmarknaden i Norrköping har ökat starkt mellan januari 27 och januari 211 från 1 1 lediga lägenheter till i dag cirka 16 och då i huvudsak 3 r o k och större. Mindre lägenheter om 1-2 rum o kök råder det brist på med cirka 1 sökande till varje lägenhet. För mindre lägenheter i centrum är det ofta kötider på upp till två år. Kommunens behov av bostäder till stödboenden 1 och andra verksamheter gäller alla lägenhetsstorlekar. Utifrån nuvarande befolkningsutveckling och planerat bostadsbyggande ser den låga vakansgraden ut att fortsätta under 211 och 212. En fortsatt utveckling med låga vakanser får konsekvenser för kommunens möjligheter att erbjuda olika typer av boendeinsatser. Konsekvenser är längre väntetider. Detta och ökade krav på ekonomisk stabilitet medför även att nya grupper riskerar att ställas utanför bostadsmarknaden. En särskilt utsatt grupp är unga mellan år som vill in på bostadsmarknaden för första gången. Inom åldersgruppen ser vi även att antalet avhysningsdomar och överskuldsättning ökar. Även ensamstående med eller utan barn där det finns en begränsning i ekonomin har påverkats av rådande vakansgrad. 1 Målgruppen för stödboende är personer, fr o m. 21 år, som pga. tidigare missbruksproblem, psykiska funktionshinder eller annan social problematik behöver stöd från kommunen för att erhålla, klara av och behålla en egen bostad. Syftet är att personen under en tid av normalt ett till två år ska ha kvalificerat sig för eget hyresavtal genom att uppnå färdigheter som att betala sin hyra och sköta sitt boende.

3 3(13) Vakanser Privata - HnAB Totala vakanser Vakanser HnAB Samverkan med fastighetsägare Samverkan med fastighetsägare och dess branschorganisationer är god och har stämts av kontinuerligt under året utifrån våra olika uppdrag. Det har även hållits en dag på temat Hemlöshet ett gemensamt ansvar tillsammans med fastighetsägarna. Bostadssamordningens roll som fastighetsägarnas kanal in i kommunen har stärkt samverkan under 21 genom snabb hantering gällande frågor om kommunala åtaganden, vägledning vid segregation samt rådgivning i bostadsjuridiska frågor. Samverkan rörande segregation har medfört snabbare anmälan från fastighetsägare samt deras branschorganisationer och har medfört att insatser från kommunen har kunnat sättas in tidigare. Branschorganisationen Fastighetsägarna är mycket nöjda med denna samverkan. Den samverkan vi idag har med fastighetsägare ger oss tillgång till drygt 8 procent av bostadsbeståndet i Norrköping. Ett långsiktigt mål sedan 23 har varit att få en jämn fördelning av bostadssociala åtaganden mellan Hyresbostäder i Norrköping AB och de privata fastighetsägarna. Våra inhyrda lägenheter är väl spridda i olika stadsdelar och bland kommunens fastighetsägare. Av det totala antalet stödbostäder mellan kom 45 procent från allmännyttan och 55 procent från privata fastighetsägare. För pågående boenden är fördelningen 36 procent från allmännyttan och 64 procent från privata fastighetsägare. Ett skäl till differensen är att hos allmännyttan går det snabbare att få eget avtal, normalt efter ett år, jämfört med hos vissa privata fastighetsägare som kräver längre prövoperioder. Nedan redovisning av totalt antal stödbostäder visar på en minskad differens mellan allmännyttan och privata fastighetsägare. Fördelning mellan Privata hyresvärdar och HnAB Totalt Pågående Privata HnAB

4 4(13) Förfrågan om bostad Huvudskälen till förfrågan om bostad är överskuldsättning, hyresrelaterade skulder, avhysningshot, behandling samt behov av stöd och förändringsarbete. Antalet förfrågningar har stabiliserats på en nivå om cirka 1 förfrågningar per år. Av de 96 förfrågningar som gällde stödbostad fick 82 av dem JA till stödboende (85 procent) motsvarande siffra 29 var 79 procent. Av dessa avbröts 2 stycken varav 8 på grund av att man ordnade eget hyresavtal, 3 återföll i missbruk, 2 flyttade till annat boende och 7 avbröts i samråd med socialkontoret och vård- och omsorgskontoret. Antalet förfrågningar om bostad mellan Under 21 har flera kvalitetsarbeten genomförts, ett är framtagandet av en ny mall som ska användas ihop med blanketten förfrågan om stödbostad. Detta för ett bättre och enhetligare bedömningsunderlag. Förvaltningen av kommunens bostadsåtagande Bostadssamordningen följer kontinuerligt upp nämndernas bostadssociala åtaganden i ett verksamhetssystem vilket skapar förutsättningar för dem att följa sina bostadssociala avtal och att dessa hanteras rättssäkert samt ekonomiskt försvarbart. Bostadssamordningen dokumenterar och följer upp nämndernas bostadsåtaganden, bevakar upphörande och nytecknande av olika avtal, genomför besiktningar, kontrollerar och attesterar samtliga fakturor rörande socialkontorets bostadsåtaganden. Detta med en dokumentation över de olika kostnadsslag som är kopplade till socialkontorets stödboenden. Under åren ökade socialkontorets kostnader i stödboendeverksamheten till cirka 2, 4 miljoner. I september 28 inrättade socialkontoret verksamheten BoSTÖD med fem anställda. Verksamhetens uppdrag är stöd och tillsyn i socialkontorets stödboenden med ett särskilt fokus på hyresinbetalningar. Kostnaderna har därefter minskat varje år och är 21 halverade till 1,2 miljoner.

5 5(13) Total kostnad för stödboende per kostnadsslag Hyror Skador Tomhyror Magasinering Transport El Lås/nycklar Städning Packning De senaste årens utveckling med stöd från BoSTÖD har minskat samtliga kostnadsslag men särskilt kostnaderna för obetalda hyror. Det pågår även metodutveckling där vi tillsammans satsar på en fortsatt minskning av de olika kostnadsslagen under 211. Vi har under året jämfört våra stödboendekostnader med ett antal kommuner 2 vilket visar på en siffra som befinner sig i nedre kostnadsspannet. Bedömargruppen Socialkontorets förfrågningar om stödbostad bedöms av en bedömargrupp som består av två enhetschefer från socialkontor, bostadssamordnaren, bostadshandläggaren, en enhetschef från ekonomiskt bistånd samt en adjungerad enhetschef från vård och omsorgskontoret. Gruppens uppdrag är att skapa enhetliga bedömningar om när socialkontorets ska ansvara att tillhandahålla boende. I 9 fall (11 procent) villkorades stödboendet med någon form av ytterliggare stödinsats. Av de 96 förfrågningarna avslogs 14 stycken stödboende (15 procent) motsvarande siffra 29 var 21 %. 5 av dessa fick senare ett JA efter att ny förfrågan/utredning sänts in och 4 stycken av de 14 hänvisades till Bostadsgruppen på grund av en närliggande missbruksproblematik. I 14 fall av 96 (15 procent) har bedömargruppen begärt in komplettering från socialkontoret. Detta har gällt den sökandes egna möjligheter att ordna bostad, utförligare beskrivning av stödinsatser samt ekonomiska förutsättningar. Nya stödbostäder Totalt tillkom 58 nya stödbostäder under 21. Av dessa kom 4 från Kungsgatan 75 som ett led i socialkontorets missbruksvård, 1 från Elsa huset, 4 från vård och omsorgskontoret och övriga 49 från socialkontoret. 2 Jämförelsekommuner är Eskilstuna, Örebro, Södertälje, Gävle, Västerås, Linköping, Huddinge, Haninge, Uppsala, Jönköping, Uddevalla och Norrtälje.

6 6(13) 14 Antal nya stödboenden mellan Skyddade boenden Utifrån våld i nära relation, våld och hot från kriminella organisationer och annat skyddsbehov prövat av polismyndighet har samverkan med bostadsföretag i andra kommuner utökats under 21. Utöver de 58 nya stödbostäder som tillkom under 21 tog verksamheten även fram 5 skyddade boenden i samverkan med polismyndighet och personskyddsgrupper. För dessa ordnades boende i andra kommuner. Ytterligare 1 boende har framtagits genom en kommunsamverkan tillsammans med Länsstyrelsen. En mer formaliserad samverkan behövs mellan polis, frivård, psykiatri, och andra kommuner för att hitta hållbara lösningar. Ett förslag till ny samverkan är framtaget av enhetschefen vid SOT-enheten (Samordning och tillståndsenheten). Pågående stödbostäder Antalet pågående stödbostäder har varit jämt under de senaste fem åren med ett snitt om 134 pågående boenden den sista december. Den 31 december 21 fanns 129 pågående stödboenden. Antalet under 21 håller sig inom lägsta respektive högsta nivå enligt nedan tabell och åren Antal stödbostäder den 31/

7 7(13) Totala antalet stödboenden Utöver antalet stödboenden per den 31 december har 212 stödboenden pågått kortare eller längre tid under året varav 191 under socialkontoret och 21 under vård- och omsorgskontoret. I det totala antalet stödbostäder har det under 21 funnits 379 personer varav 148 barn. Andelen kvinnor har under 21 varit 66 procent och andelen män 34 procent. Totalt antal aktiva stödboenden per år mellan Totalt SoK Socialkontorets BoSTÖD Verksamheten BoSTÖD består av fem anställda med ansvar för stöd och tillsyn i socialkontorets stödboenden. Uppdraget är i huvudsak att tillse att hyresförhållandet fungerar enligt hyreslagstiftning. Det finns flera positiva effekter av BoSTÖDS arbete sedan starten i september 28 såsom förbättrad relation med fastighetsägarna, kraftigt minskade kostnader i våra stödboenden och en allt större andel som får egna avtal. Antalet fördelade ärenden per boendestödjare ligger i snitt på hushåll över tid. Under har fler tyngre och komplexa ärenden tillkommit som kräver fler och mer omfattande insatser. Även antalet personer med psykiatriska diagnoser har ökat. I ett kvalitetsarbete genomfördes en fördjupad ärendeinventering under 21. Den visar att cirka 18 procent av stödboendehyresgästerna kräver omfattande insatser från en eller flera vårdgivare och att personerna står långt från att självständigt klara av och behålla ett eget boende, cirka 34 procent är beroende av stöd och förändringsarbete för att uppnå de färdigheter som krävs för att klara ett boende och cirka 48 procent klarar eller har uppnått de färdigheter som krävs för eget avtal. Orsak till avslut Totalt avslutades 74 stödboenden under 21 vilket var 13 stycken färre i jämförelse med 29. Främsta skälet till avslut var under 21 att hyresgästen fick eget avtal. Antalet som fick eget avtal har ökat till 4 personer i jämförelse med 29 då 3 personer fick eget avtal. Antalet avbrutna stödboenden minskade med 11 stycken till totalt 33 (i siffran ingår 3 personer som avled i stödboende) under 21. De främsta skälen till att boenden avbröts var återfall i missbruk eller att man inte medverkade i den behandling eller det stöd som biståndet avsåg. Nedan diagram visar antalet som fick egna avtal, antal som bytte stödboende samt antalet avbrutna stödboenden åren

8 8(13) Eget avtal Byte stödbo Avbröts Det vräkningsförebyggande arbetet Uppdrag Målsättningen är att minska andelen avhysningar i kommunen. Kommunens vräkningsförebyggande arbete har varit framgångsrikt och antalet avhysta har minskat med 28 hushåll eller med 37 procent i jämförelse med 29. Antalet avhysta 21 är den lägsta siffra sedan vi började mäta 23 och berörda barn 3 har minskat från 8 till 7 barn i jämförelse med 29. De 7 berörda barn som omfattades av dom om avhysning 21 tillhörde 5 hushåll. I två av dessa var själva grunden för avhysning att man övergivit bostaden som var tom vid avhysningstillfället, ytterligare två hushåll hade avflyttat till andra boendelösningar och i ett ärende flyttade socialkontoret familjen till vandrarhem innan avhysningstillfället. Avhysningar - Barn Verkställda Barnfamiljer Berörda barn Från och med 28 ändrades sättet att mäta andelen avhysningar och barnfamiljer till att omfatta samtliga vuxna hyresgäster i hushållet samt även berörda barn. Kommunen har tidigare endast registrerat en avhysning per hushåll och endast 3 Med antalet barn som berörs avses all barn under 18 år som bor permanent eller tillfälligtvis i bostaden. Det har ingen betydelse om det exempelvis är den avhystes egna barn eller sammanboendes barn. Som berörda barn räknas också växelvis boende barn och umgängesbarn som bor i bostaden minst 3 dagar per år.

9 9(13) barn som är skrivna eller har sitt stadigvarande boende på adressen. Det nya sättet att mäta medför i vissa fall att ett hushåll registreras som upp till 2 avhysningar beroende på hur många som står skrivna på hyresavtalet. Under 21 har Norrköping haft en fortsatt hög andel om nära 7 hushåll med obetald hyra varje månad. Detta trots att man har tillgång till inkomster för att betala hyran. Antalet ansökningar om avhysning har minskat något till 163 stycken 21. Huvudorsakerna är att hushållen prioriterat annat än hyran, inte lämnat in ansökan om ekonomiskt bistånd, men även sena utbetalningar från försäkringskassa och arbetslöshetskassa är orsaker. Hyresbostäder i Norrköping AB hade 23 verkställda avhysningar under 21 vilket är den lägsta siffran sedan vi började mäta 23. Det totala antalet avhysta var 48 hushåll och det innebar att allmännyttan för första gången har färre avhysta än privatsidan. En unik utveckling som har sin orsak i ett mycket stort bostadssocialt engagemang hos Hyresbostäder. Företaget har metodiskt arbetat med att minska avhysningarna tillsammans med kommunens bostadssamordning. Uppsökande förändringsarbete I detta uppdrag ingår även att minska andelen ekonomiskt bistånd till hyresskulder genom eget ansvar och ett pedagogiskt förändringsarbete. Ett av de långsiktiga målen är att genom ett pedagogiskt och metodiskt förändringsarbete förmå de avhysningshotade att ta ett eget ansvar för sin situation. Våra mätningar visar att hushåll som vid upprepade tillfällen fått hyresskulden reglerad av ekonomiskt bistånd i större utsträckning återfaller i samma beteende. Åldersgrupperna mellan år är överrepresenterade i avhysningsbeslut men åldersgruppen år är den grupp som ökat mest under 21 och gruppen 65 år och äldre har minskat mest. Av samtliga 163 avhysningsbeslut som vi arbetat med under 21 så har 144 hushåll inte förekommit tidigare (sedan 28), 15 hushåll har återkommit i avhysningssituation två gånger sedan 28, 3 hushåll har återkommit 3 gånger och 1 hushåll 4 gånger sedan 28. Nedan tabell anger hushållssamansättning: Ensamstående kvinnor Ensamstående män Gifta par Sambo par Antal barn Vi har under 21 vidareutvecklat samverkan vid avhysningsrisk tillsammans med ekonomiskt bistånd, kronofogden, inkassoföretag och kommunens fastighetsägare. Resultatet är effektivare ekonomiska lösningar med avbetalningsplaner, nya meddelanden till socialnämnd vid avhysningsrisk och rutiner för återkoppling mellan berörda aktörer i avhysningsärenden. Arbetet med att kvalitetssäkra processen mellan avhysningshot och kvarboende/avhysning har varit framgångsrikt och dokumenterats i ett antal delprocesser under 21.

10 Ekonomiskt bistånd till hyresskulder från arbetsmarknadskontoret ökade med 189 kronor i jämförelse med 29. Huvudorsaken till ökningen beror på en bättre samverkan mellan socialkontoret och ekonomiskt bistånd vid gemensam stödboendeplanering och i det vräkningsförebyggande arbetet. Av den totala ökningen var bistånd till hyresskulder som utbetalades av ekonomiskt bistånd för att möjliggöra övergång till stödboende och för att förhindra avhysning för 9 personer. 1(13) Ekonomiskt bistånd till hyresskulder från amk Ett stort fokus i det vräkningsförebyggande arbetet har varit att finna andra lösningar än ekonomiskt bistånd. Antalet mer komplexa ärenden har dock ökat där den ekonomiska ohälsan är mer omfattande och med fler som inte medverkar på ett tidigt stadium i avhysningsprocessen. Detta har medfört att antalet akutlösningar nära avhysningsdatum har ökat. Under 211 kommer vi tillsammans med fastighetsägarna och kronofogden att undersöka hur vi gemensamt kan bli bättre på att nå en samverkan med dem som inte självständigt kommer att lösa sin situation. Bostadssocial kommunjämförelse Kommunjämförelse utifrån mätetal 21 Norrköping Kommun jmf 25 22, ,8 11,5 18,5 13, ,8 4,77 4,31 2,7 3,6 3,6,12 7 3,94,8 4,14 1,29 Fattiga barn BF/befolkning KFM 18-25

11 En jämförelseanalys 4 har påbörjats utifrån ett antal mätetal för att försöka finna orsaker till den överrepresentationen som finns gällande obetalda hyror och uppgifter om överskuldsättning i Norrköpings kommun. Analysen ska i första hand utgöra en jämförelse med de 12 jämförelsekommuner som verksamheten tidigare har jämförts med. Utifrån en första analys enligt ovan diagram gällande nio mätetal kan vi inte se direkta orsaker till en hög andel obetalda hyror. Det vi kan se i denna analys är en bekräftelse på viss överskuldsättning för gruppen år samt en högre andel ekonomiskt bistånd. Intressant är att ohälsotal och andel fattiga barn i jämförelsen inte utmärker sig. Tanken är att vi under 211 utökar mätetalen och hittar fler gemensamma definitioner. 11(13) Bostadsanpassade lägenheter Uppdrag Bostadssamordningen ska, på uppdrag av Byggnads- och miljöskyddsnämnden, effektivisera förmedlingen av bostadsanpassade lägenheter. Syftet/målet med detta, förutom att lägenheterna ska komma personer med behov tillgodo, är att minska kommunens kostnader för nya anpassningar samt förhindra kostsamma återställningar av redan anpassade lägenheter. Ett gemensamt utvecklingsarbete mellan bostadssamordningen och bostadsanpassningen har skett under året, både när det gäller att nå ut med de anpassade lägenheterna där behoven finns och att öka fastighetsägarnas benägenhet att rapportera in lediga bostadsanpassade lägenheter. Idag vidarebefordrar bostadssamordningen uppgifterna om de inrapporterade anpassade lägenheterna till vård- och omsorgskontoret, HSO (handikappföreningarnas samarbetsorgan i norrköpings kommun), Resurscenter Sandbyhov och till ett flertal pensionärsföreningar som i sin tur vidarebefordrar detta till sina medlemmar. På förslagsstadiet är att även kunna lägga ut de anpassade lägenheterna på kommunens hemsida. Samverkan med fastighetsägarna har haft en positiv utveckling under året och allt fler bostadsanpassade lägenheter rapporteras in. Dock är det främst lägenheter i storlek 3-4 rok som rapporteras in medan efterfrågan verkar vara störst på mindre billigare lägenheter, främst för ensamstående personer som befinner sig på korttidsboende och inte kan återvända hem. Under 21 har fastighetsägarna rapporterat in totalt 23 bostadsanpassade lägenheter. 12 av dessa lägenheter har bostadssamordningen förmedlat till personer i behov av anpassad bostad. 4 Uppgifter som använts till analysen har inhämtats från: Överförmyndaren, SCB, kronofogden, SKL, BoSAM, och arbetsmarknadskontoret.

12 12(13) Antalet förmedlade handikappsanpassade bostäder BAP-Bostäder Bostadssamordningen registrerar inrapporterade och förmedlade lägenheter i ett gemensamt forum/katalog där bostadsanpassningsenheten kontinuerligt kan följa bostadssamordningens arbete. Övergripande bostadssocial samverkan Uppdrag Bostadssamordningen ska samordna kommunens bostadssociala resurser och tillsammans med fastighetsägare, externa myndigheter och organisationer utveckla kommunens bostadssociala arbete. Arbetet bedrivs genom utveckling av samverkan och metodutveckling i nära samarbetet med berörda samverkanspartner. Bostadssamordningen har bedrivit utvecklingsarbete i samverkan med uppdragsgivande nämnder, andra kommuner, externa myndigheter och organisationer samt vid nationella träffar och studiebesök. Verksamheten har sedan 29 varit inbjuden som referent och diskussionspartner i EUs utvecklingsarbete med att förhindra utanförskap och hemlöshet. Vårt deltagande har initierats av socialstyrelsen och socialdepartementet. Lunds universitet initierade 29 ett införande av Housing First (bostad först) i Sverige. Socialkontoret beslutade att Norrköping skulle vara jämförelsekommun då vi inte kunde se att Housing First skulle förbättra situationen för bostadslösa. Under 21 har det varit flera som stödjer vår modell dels kommuner men även ledningen för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag SABO. En jämförelse med bland annat Stockholm som infört en variant av Housing First visar att det är fler i Norrköpingsmodellen som får egna hyresavtal. I december 21 var verksamheten inbjuden till en EU-konferens om utanförskap och hemlöshet 5 i Bryssel. Konferensens syfte var att finna övergripande nationella strategier för medlemsländernas arbete mot utanförskap. Verksamheten har lämnat en sammanfattande rapport över slutsatser från mötet. Konferensen var även en uppföljning på EU-kommissionens möte 6 om utanförskap under det Svenska ordförandeskapet där vi var inbjudna som talare. 5 European Consensus Conference on Homelessness, Brussels, 9-1 December th European Round Table on Poverty and social Exclusion October 29 Stockholmsmässan. Social Inclusion in Times of Recession. New Challenges for the Active inclusion Strategy.

13 13(13) Under 21 har verksamheten varit aktiv i olika EU-organ såsom Feantsa 7 och Habitact 8 med artiklar och debatt. Under hösten publicerade Habitact en verksamhetsrapport som uppmärksammade vårt vräkningsförebyggande arbete. Verksamheten är medlemmar i det Nordiska nätverket för hemlöshetsforskning där vi utbyter nya erfarenheter på området och har en större träff varje år i något av de nordiska länderna. Verksamheten har deltagit med rapporter men även varit opponenter. Utifrån det Nordiska nätverket för hemlöshetsforskning har vi sedan tidigare haft erfarenhetsutbyte med Helsingfors som vi även besökt. Inom ramen för kommunens Nordiska plattform har vi under 21 även etablerat en samverkan med Tammerfors som vi kommer att besöka i mars 211. Det har vid flera möten med företrädare för Finland framkommit att vi har mycket gemensamt men även att Finlands arbete mot hemlöshet och utanförskap uppmärksammas stort av Eu. Vi tror därför att en fördjupad samverkan kan tillföra oss nya idéer och kunskap. I november 21 var vi inbjudna av Länsstyrelsen i Östergötland för att tala om bostadssociala frågor och vi har även bjudits in av näringsliv samt andra kommuner under året. Sedan 26 arbetar vi tillsammans med fastighetsägare och kronofogde i ett nätverk med namnet Bokvar. Nu. Detta mot överskuldsättning och för att förhindra att hushåll förlorar sitt boende och därmed hamnar i ett utanförskap, både socialt och ekonomiskt. Flera samverkansmöten har hållits under 21 där även kronofogden från andra delar av landet medverkat. Nätverket har en egen nätportal under Socialkontoret Kenneth Edström 7 European Federation of National Organisations Working with the Homeless (Europeiska federationen av nationella organisationer som arbetar med hemlösa) 8 European exchange forum on local homeless strategies (Europeiskt forum för informationsutbyte om lokala hemlöshets strategier som lanserades med stöd av FEANTSA)

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Riktlinjer för försöksboende

Riktlinjer för försöksboende Styrdokument, riktlinjer Kvalitets-och utvecklingsledare 2015-08-28 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:129 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Riktlinjer för försöksboende

Läs mer

Rutiner/Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning

Rutiner/Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Rutiner/Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Handlingsplanen klargör rutiner och ansvarsfördelning inom alla avdelningar inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(15) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 11-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Rapport om fastighetskontorets arbete med att anskaffa bostäder och att vara mellanhyresvärd 2012

Rapport om fastighetskontorets arbete med att anskaffa bostäder och att vara mellanhyresvärd 2012 Rapport om fastighetskontorets arbete med att anskaffa bostäder och att vara mellanhyresvärd 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAG... 4 2 REMISSER... 4 3 ANSKAFFADE

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(12) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik

Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-17 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 GRANSKNINGS Sociala lägenheter Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 Rapport Sociala lägenheter(209100)_tmp Postadress: Stadshuset, 205

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 1(6) Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Generalsgatan

Läs mer

A B C D E. Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD. Stadens behov av central vräkningsakut 1 bilaga

A B C D E. Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD. Stadens behov av central vräkningsakut 1 bilaga A B C D E Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 05-09-14 SID 1(12) DNR 105-51/2005 Handläggare: Christina Högblom Tfn: 08/ 508 25 606 Kjell-Ove Johansson Tfn: 08/ 508 25 118

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 2007 2008 samt jämförelse 1: a kvartal 2008 och 2009. Verksamhetsrapport 2009:03

Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 2007 2008 samt jämförelse 1: a kvartal 2008 och 2009. Verksamhetsrapport 2009:03 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 27 28 samt jämförelse 1: a kvartal 28 och 29 Verksamhetsrapport 29:3 VERKSAMHETsrapport Den rådande finansoron och konjunkturläget med en skenande

Läs mer

Ekonomiskt bistånd, insatser mot hemlöshet och stöd till våldsoffer

Ekonomiskt bistånd, insatser mot hemlöshet och stöd till våldsoffer Ekonomiskt bistånd, insatser mot hemlöshet och stöd till våldsoffer I detta kapitel redogör Socialstyrelsen för utvecklingen inom några av socialtjänstens verksamheter: ekonomiskt bistånd insatser mot

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Hemlös i Malmö. En uppföljning 2000-2001. Marianne Bentzel Håkansson Kerstin Liedman. Rapport 2001: 55 ISSN 1402-3393

Hemlös i Malmö. En uppföljning 2000-2001. Marianne Bentzel Håkansson Kerstin Liedman. Rapport 2001: 55 ISSN 1402-3393 Hemlös i Malmö En uppföljning 2000-2001 Marianne Bentzel Håkansson Kerstin Liedman Rapport 2001: 55 ISSN 1402-3393 Förord Länsstyrelsen genomförde en verksamhetstillsyn 1999 av insatserna till personer

Läs mer

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Helsingborgs Stads Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Innehåll Sida Inledning och uppdrag 2 Stadens gemensamma ansvar 2 Definition av begreppet hemlöshet 3 Mål och strategier 5 Samverkan 7

Läs mer

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 Informera kommuninvånarna om socialtjänstens stöd för barn, unga och vuxna Information om socialtjänstens

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7)

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohmangsocialstyrelsen Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapportför

Läs mer

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts En stad för alla Tillväxt Attraktiv stad Utbildning och kunskap En stad för alla Den goda gröna staden Karlstad ska vara en omtänksam stad där människor känner sig trygga och välkomna. Vi ska vara en bra

Läs mer

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011 Socialstyrelsen 2012-04-11 Dnr 5.2-1807/2011 :2% 1(8) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohman socialst elsen.se yq JZ Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport

Läs mer

1. Socialtjänst och arbetsmarknadsnämnden godkänner förslaget till riktlinjer för handläggning av försöks och fräningslägenheter.

1. Socialtjänst och arbetsmarknadsnämnden godkänner förslaget till riktlinjer för handläggning av försöks och fräningslägenheter. SOCIALTJÄNST OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli,nk - 2010-07-? : 5 Dnr: - 1^8^/jlp/ö Till: ^ T777 V1L-' ' PROTOKOLL nr 6/2010 2010-06-22 Justerat 2010-06-28

Läs mer

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81)

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Föreningen Sveriges Socialchefer,FSS

Läs mer

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick i regleringsbrevet för

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län

Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län Sociala frågor Janka Fosstveit Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress: Kvalitet och rättsäkerhet

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m.

Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m. Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m. En oroväckande utveckling under senare år är att det har blivit allt svårare för utsatta grupper att finna

Läs mer

Vet vi vad vi gör och kan vi inskränka rätten att bli avhyst?

Vet vi vad vi gör och kan vi inskränka rätten att bli avhyst? 2013-02-20 Vet vi vad vi gör och kan vi inskränka rätten att bli avhyst? Bostadssocial organisation Arbetsmarknad & Vuxenutbildningsnämnden Socialnämnden Vård & omsorgsnämnden Bygg & miljöskydds nämnd

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Tak över huvudet garanti i Täby

Tak över huvudet garanti i Täby TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-06-04 Jeanette Adlertz Socialnämnden 2010-06-16 Tak över huvudet garanti i Täby Sammanfattning Regeringen fattade i februari 2007 beslut om en strategi för att motverka hemlöshet

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM)

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Beskrivning av projektet Projektet syftar till att individer med komplexa behov (behov av stöd från flera enheter/myndigheter) ska få en snabb handläggningsprocess

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Investeringsstöd för anordnande av nya bostäder och bostäder för studerande (Ds 2015:35)

Yttrande över remiss av promemoria: Investeringsstöd för anordnande av nya bostäder och bostäder för studerande (Ds 2015:35) Tjänsteutlåtande Tillväxt och utvecklingschef 2015-09-07 Gösta Norén 08-590 970 28 Dnr: Gosta.Noren@upplandsvasby.se KS/2015:325 31101 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av promemoria: Investeringsstöd

Läs mer

God man & förvaltare

God man & förvaltare God man & förvaltare Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndarnämnden i Uppsala är gemensam för Uppsala, Östhammar, Tierp, Knivsta, Heby och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 Anhöriga i stort behov av eget stöd En enkät som föreningen Attention i våras skickade ut till sina medlemmar visade att få anhöriga känner till bestämmelsen

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN SEPT 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten Fortsatt hög andel som är nöjda med delaktigheten i handläggningsprocessen Fortsatt

Läs mer

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri 1 Datum Vårt diarienummer Sida 2015-11-05 2015/37656 1(7) Er beteckning Vår adress Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mette Gabrielsen 0243-736 69 mette.gabrielsen@borlange.se

Läs mer

En ny modell för bostäder till hemlösa i Stockholm Motion (2009:27) av Stefan Nilsson (MP)

En ny modell för bostäder till hemlösa i Stockholm Motion (2009:27) av Stefan Nilsson (MP) Utlåtande 2010: RVII (Dnr 325-1540/2009) En ny modell för bostäder till hemlösa i Stockholm Motion (2009:27) av Stefan Nilsson (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Överenskommelse om förmedling av lägenheter

Överenskommelse om förmedling av lägenheter Bilaga 1 Överenskommelse om förmedling av lägenheter Mellan Stockholms Stads Bostadsförmedling AB ("Bostadsförmedlingen") och AB Familjebostäder, AB Svenska Bostäder samt AB Stockholmshem ( Bostadsbolagen

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service Stöd och service är en avdelning på socialkontoret. På Stöd och service arbetar vi med stöd till personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper Nationella riktlinjer Polisens arbete i sociala insatsgrupper 2 3 Innehåll 1 Inledning 4 1.1 Syfte och ansvar 4 2 Vid uppstart 5 2.1 Fastställt behov 5 2.1.1 Polis-kommunöverenskommelse 5 2.2 Styrning

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2007. Inom vård och omsorg. Simrishamns kommun

Verksamhetsuppföljning 2007. Inom vård och omsorg. Simrishamns kommun Socialförvaltningen Verksamhetsuppföljning 2007 Inom vård och omsorg Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Stenbocksgatan 24 TELEFON: 0414-81 94 00 FAX: 0414-174 17 E-POST: social@simrishamn.se

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2012

Regional bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2012 Datum 2012-06-11 Dnr 405-1889-12 1(14) Samhällsbyggnadsenheten Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Regional bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2012 Kvarteret Kolgården i Visby. Foto: Elin Sander POSTADRESS

Läs mer

grupp har personerna i genomsnitt även varit hemlösa kortare tid jämfört med personer födda inom Europa.

grupp har personerna i genomsnitt även varit hemlösa kortare tid jämfört med personer födda inom Europa. Sammanfattning I denna rapport redovisas resultaten från Socialstyrelsens tredje nationella kartläggning av hemlöshetens omfattning i Sverige. Kartläggningen har utförts på uppdrag av regeringen och de

Läs mer

Förord. Stockholm i december 2001. Widar Andersson

Förord. Stockholm i december 2001. Widar Andersson Förord Föreliggande volym utgör en särskild bilaga till Kommittén för hemlösas slutbetänkande. Den består av fristående bidrag som forskare och utvärderare har skrivit på uppdrag av kommittén. Dessa bidrag

Läs mer

Bostäder för studenter

Bostäder för studenter Bostäder för studenter Rapport i projektet Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet. Handläggare Datum Johanna Andersson 2011-11-18 Susanne Eriksson Bostäder för studenter Vi har undersökt

Läs mer

Projektförslag Bostad först

Projektförslag Bostad först SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-03-30 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projektförslag Bostad först Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna förslag

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll -Övergripande om fullbeläggning på kvinnojourernas skyddade boenden - Exempel Trelleborg, Svedala,

Läs mer

Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening.

Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening. Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med respektive lokal förening. Inventering (Husesyn) rörande situationen för de allvarligt psykiskt sjuka/funktionshindrade och deras anhöriga i respektive kommun.

Läs mer

Lägesrapport om Bostad Först i Stockholms stad

Lägesrapport om Bostad Först i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.2-68/2014 Sida 1 (7) 2014-04-24 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 25 910 Till Socialnämnden Lägesrapport

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER

SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER Bilaga BOSTAD VÄSTERÅS 1 ANSVARSFÖRDELNING MELLAN PARTERNA 1. Arbetsgång Fastighetsägarna lämnar lägenheter till Bostad Västerås AB enligt årlig överenskommelse.

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Motion av Leif Rönngren (s) om åtgärder för ökad rörlighet på bostadsmarknaden

Motion av Leif Rönngren (s) om åtgärder för ökad rörlighet på bostadsmarknaden Remissvar Dnr 2009/11/34 Sid. 1(2) 2009-04-16 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Ytterstads- och bostadsbolagsroteln Motion av Leif Rönngren (s) om åtgärder för ökad rörlighet på

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsrapport 2015:02

Verksamhetsrapport 2015:02 Analys av försörjningsstödets utveckling 2014, i jämförelse med 2013 Verksamhetsrapport 2015:02 Sammanfattning I jämförelse med 2014 och 2013 minskade försörjningsstödskostnaden med 8 % och andelen hushåll

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

Utredning om arvode till god man för ensamkommande barn

Utredning om arvode till god man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden Datum 1 (7) Socialförvaltningen Enheten för kvalitet och utveckling Sofia Eriksson, 070-0866201 Överförmyndarkontoret Utredning om arvode till god man för ensamkommande barn Utredningens

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

PM, februari 2008. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen. Ingress av: Andreas Jarud Näringspolitisk chef

PM, februari 2008. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen. Ingress av: Andreas Jarud Näringspolitisk chef Hyresmarknaden i Göteborg PM, februari 2008 Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Ingress av: Andreas Jarud Näringspolitisk chef Väl fungerande bostadsmarknader med långsiktigt stabila regelverk samt

Läs mer

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Sammanfattning Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undanröja gränshinder inom socialförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undanröja gränshinder inom socialförsäkringen och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1371 av Rickard Persson och Rasmus Ling (båda MP) Gränshinder inom socialförsäkringen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/135-NF-003 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet:

Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet: Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet: Kommunen har ett underlag för uppföljning och kvalitetssäkring av utförare oavsett om det sker av den egna kommunala verksamheten eller av privata

Läs mer

Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014

Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014 Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014 Dokumentnamn: Kvalitetsberättelse för verksamheten vuxna personlig assistans

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Verktyg/instrument för kartläggningar/utredningar

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Verktyg/instrument för kartläggningar/utredningar Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Verktyg/instrument för kartläggningar/utredningar Kartläggning utvecklingsbehov 2008 Markera i vilken grad du upplever ett behov av att

Läs mer

Införande av trygghetsmodell inom äldreomsorgen del 2 förslag om omvandling till demensplatser

Införande av trygghetsmodell inom äldreomsorgen del 2 förslag om omvandling till demensplatser UTREDNING 1 (18) Vår handläggare Maria Andersson, områdeschef hemtjänst/korttidsboende/samordning Jan Nilsson, utredare Förslaget godkänt av vård- och omsorgsnämnden 2013-06-13, 58 Införande av trygghetsmodell

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015

Kvalitetsberättelse 2015 Ronneby Kommun Kvalitetsberättelse 2015 Socialförvaltningen Sofia Wildros, Kvalitetsutvecklare 2016-02-17 1 2 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Processer/rutiner... 4 2. Mål 2015...

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland 2009:20. Kartläggning av förekomst av hot och våld i verksamheter enligt LSS och SoL

Länsstyrelsen Västernorrland 2009:20. Kartläggning av förekomst av hot och våld i verksamheter enligt LSS och SoL Länsstyrelsen Västernorrland 2009:20 Kartläggning av förekomst av hot och våld i verksamheter enligt LSS och SoL Västernorrlands län 2006-2007 2 (12) 701-8091-08 Förord Länsstyrelsen skall inom länet följa

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror 1 (8) Handläggare Datum P-GN 2013-10-18 Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror Inledning Det svenska hyressystemet är komplicerat och i jämförelse med andra länder unikt. Det svenska

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Socialnämndens utvärdering av effekterna av boendesamordnarfunktionen

Socialnämndens utvärdering av effekterna av boendesamordnarfunktionen Eva Carlsson 2013-09-18 Sidan 1 av 3 Dnr 2012/43 KS.711-2 Diariekod: 711 Kommunstyrelsen Socialnämndens utvärdering av effekterna av boendesamordnarfunktionen Förslag till beslut Kornmunledningskontoret

Läs mer