Svar på skrivelse angående befogenheter och etik för trygghetsresurser i SL trafiken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på skrivelse angående befogenheter och etik för trygghetsresurser i SL trafiken"

Transkript

1 1(6) Vår referens Bengt Carlsson Styrelsen Dokumenttyp Svar på skrivelse angående befogenheter och etik för trygghetsresurser i SL trafiken Bakgrund I skrivelse från Yvonne Blombäck (MP) föreslås styrelsen besluta ge verkställande direktören i uppdrag att återkomma med en redovisning av vilka befogenheter, hur utbildning och fortbildning ser ut hos väktare resp. biljettkontrollen i SL-trafiken samt att påskynda uppsättningen av kameror i väktarrummen för att säkra trovärdigheten hos väktarbolagen. Skrivelsen bifogas. Trygghetsresurser i SL-trafiken Inom SL trafiken finns ett antal upphandlade trygghetsresurser. Trygghetsresurser är avtalade via SLs säkerhetsenhet. Dessa trygghetsresurser är ordningsvakter, väktare och trygghetsvärdar som arbetar i kollektivtrafiken och har som främsta uppgift att skapa en trygg och säker resa för SL resenärer. Trygghetsresurserna skall arbeta serviceinriktat och vara behjälpliga vid frågor rörande SL trafiken eller hänvisa resenär rätt i dennes resa. Samtliga trygghetsresurser leds och fördelas av SLs Trygghetscentral. De olika trygghetsresurserna har, förutom ovan nämnda uppgifter, särskilda uppgifter och befogenheter som är reglerade dels genom avtal och dels genom lagstiftning. Nedan beskrivs de olika trygghetsresurserna. Ordningsvakter Ordningsvakter är upphandlade via tre olika bevakningsföretag och deras främsta arbetsuppgift är att upprätthålla allmän ordning. Ordningsvakten är en myndighetsperson som är underställd polisen. Deras arbetsuppgifter är att upprätthålla den allmänna ordningen samt att genom sin närvaro ge trygghet till SLs resenärer och personal. Genom sin myndighetsutövande roll kan ordningsvakten använda sig av vissa paragrafer i lagar, (10, 13 och 19 ) av Polislagen (1984:387) samt kap 4 i Ordningslagen (1993:1617). Ordningsvakter kan avvisa, avlägsna och tillfälligt omhänderta någon som stör den allmänna ordningen samt skyddsvisitera (söka efter farliga föremål) en person vid avlägsnande eller omhändertagande. Genom lagstöd har ordningsvakter rätt att använda försvarligt våld för att genomföra en tjänsteåtgärd. Samtliga ordningsvakter i SL-trafiken är i grunden väktarutbildade med kompletterande ordningsvaktsutbildning.

2 2(6) En ordningsvakt har rätt att: - Skyddsvisitera personer i samband med en avlägsning, omhändertagande eller gripande. - Avvisa/avlägsna personer från kollektivtrafiken med stöd av ordningslagen. Omhänderta eller gripa personer med laga stöd. Detta enligt LOB, PL13 samt envarsgrip vid pågående brott där fängelse finns med i straffskalan.. Envarsgrip En vanlig medborgare får ingripa för att förhindra ett brott med stöd av 24 kap 1 andra stycket punkten 1 brottsbalken. Där står bland annat att "Rätt till nödvärn föreligger mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom". Vem som helst får också gripa den som på bar gärning eller flyende fot begått ett brott som har fängelse i straffskalan (Rättegångsbalken, RB 24 kap. 7 ). Egendomsväktare Egendomsväktare är upphandlade via ett bevakningsföretag av SL för att bevaka SLs anläggningar och områden mot obehörigt intrång och skadegörelse. Väktarnas främsta uppgift är att förhindra inbrott, skadegörelse klotter samt sabotage. En väktare har något större befogenheter än en enskild medborgare då väktare har rätt till att skyddsvisitera (PL 19 ). Väktaren har en juridisk utbildning samt rapporteringsplikt. Väktaren får även bära skyddsutrustning som batong och handfängsel. Egendomsväktare arbetar med stöd av kap 4 i ordningslagen samt, med stöd av rättegångsbalken (RB 24 kap. 7 ), envarsgrip vid pågående brott. En egendomsväktare har rätt att: - Ge personer i kollektivtrafiken tillsägelse och anvisningar som behövs för att ordningen och säkerheten i trafiken skall upprätthållas enl. ordningslagen kap 4. - Ge person i kollektivtrafiken tillsägelse att lämna området. Hörsammas inte detta får en polis eller ordningsvakt avvisa eller avlägsna denne med stöd av ordningslagen kap 4. - Skyddsvisitera personer (PL 19 ) - Envarsgripa personer vid pågående brott där fängelse finns med i straffskalan.

3 3(6) Trygghetsvärdar Trygghetsvärdars främsta arbetsuppgift är att ta kontakt med ungdomsgrupperingar som vistas i, eller reser med, kollektivtrafiken. En trygghetsvärd har samma befogenheter som övriga trafiktjänstemän i kollektivtrafiken. En trygghetsvärd/trafiktjänsteman har rätt att: - Ge personer i kollektivtrafiken tillsägelse och anvisningar som behövs för att ordningen och säkerheten i trafiken skall upprätthållas enl. ordningslagen kap 4. - Ge person i kollektivtrafiken tillsägelse att lämna området. Hörsammas inte detta får en polis eller ordningsvakt avvisa eller avlägsna denne med stöd av ordningslagen kap 4. - Envarsgripa personer där fängelse finns med i straffskalan. Biljettkontroll i kollektivtrafiken Biljettkontrollverksamhetens syfte är att bidra till att säkerställa allmänhetens förtroende för ett avgiftsfinansierat trafiksystem samt att bidra till att säkra SLs biljettintäkter. Färdbeviskontrollanter är upphandlade av SLs Marknadsenhet från ett väktarbolag. Färdbeviskontrollant är inte en väktare i sin yrkesutövning. Biljettkontrollantens främsta arbetsuppgift är att visera och kontrollera biljetter inom SLs områden. En färdbeviskontrollants befogenheter regleras utav SL både genom avtal samt lagstiftning. En färdbeviskontrollant har samma rättigheter som övriga trafiktjänstemän. En färdbeviskontrollant har rätt att: - Ge personer i kollektivtrafiken tillsägelse och anvisningar som behövs för att ordningen och säkerheten i trafiken skall upprätthållas enl. ordningslagen kap 4. - Ge person i kollektivtrafiken tillsägelse att lämna området. Hörsammas inte detta får en polis eller ordningsvakt avvisa eller avlägsna denne med stöd av ordningslagen kap 4. - Enligt Lag om tilläggsavgift i kollektivtrafik (1977:67) rätt att ta ut en tilläggsavgift från resenär som inte har ett giltigt färdbevis - Envarsgripa personer där fängelse finns med i straffskalan.

4 4(6) Utbildning av nämnda yrkeskategorier Nedan beskrivs de olika utbildningsblock som gäller för respektive yrkesgrupp: Ordningsvakter: Grundutbildning som väktare (Enligt RPS: FAP 579-2) (c:a 2 månader) Kompletterande ordningsvaktsutbildning (RPS: FAP 692-1) (2 veckor) Kompletterande fortutbildning OV samt ASP-utbildning (3 dagar) SL har även ett samarbete med tunnelbanepolisen som i två dagar utbildar ordningsvakter som verkar i SL-uppdraget. Enligt avtal 2 dagars SL-utbildning mellan SL och vaktbolag där man får en introduktion till SL trafiken, servicekunskap och arbetsuppgifter samt avtalskunskap och moral och etik. Spårutbildning med behörighet till spårbeträdande i tunnelbanan (1 dag). Spårutbildning med behörighet till spårbeträdande på järnvägsspår (1 dag) Egendomsväktare: Grundutbildning som väktare (Enligt RPS: FAP 579-2) (c:a 2 månader) Kompletterande fortutbildning för väktare samt ASP-utbildning (3 dagar) Enligt avtal 2 dagars SL-utbildning mellan SL och vaktbolag där man får en introduktion till SL trafiken, servicekunskap och arbetsuppgifter samt avtalskunskap och moral och etik. Spårutbildning med behörighet till spårbeträdande i tunnelbanan (1 dag). Spårutbildning med behörighet till spårbeträdande på järnvägsspår (1 dag) Trygghetsvärdar: Grundutbildning via företaget (Lugna Gatan) (c:a 2 månader) Enligt avtal 2 dagars SL-utbildning mellan SL och vaktbolag där man får en introduktion till SL trafiken, servicekunskap och arbetsuppgifter samt avtalskunskap och moral och etik. Färdbeviskontrollant: Grundutbildning innehållande, arbetsinstruktioner och säkerhet, taxakunskap, åtgärdskatalog, grundläggande juridik. ( 4 veckor) Kontrollant godkänns efter att utfört godkänt provresultat.

5 5(6) Trygghetsrum och kameror I dag nyttjar ordningsvakter och väktare tillfälligt anordnade utrymmen (Trygghetsrum) för att på stationer t.ex omhänderta personer som kvarhålls i väntan på polis. Dessa utrymmen har i vissa fall brister t.ex lösa föremål, otydlig skyltning och att även andra personalgrupper har tillträde. Detta gör att utbyggnaden av speciellt anpassade Trygghetsrum är angelägen. SL har därför inlett ett projekt att skapa speciellt utformade Trygghetsrum på stationer, där ordningsproblem och omhändertaganden är mer frekvent än vid andra stationer. För närvarande finns sex stationer utsedda där det skall finnas Trygghetsrum. På en av dessa stationer (Huddinge) är rummet färdigställt. Det finns ett framtaget koncept för hur dessa rum skall utformas med tanke på att kunna erbjuda den omhändertagna ett tryggt utrymme och ordningsvakterna och väktarna en bra arbetsmiljö. I konceptet ingår även kameraövervakning. Kameraövervakningen finns för att ge bägge parter en större trygghet. Vid händelser där ord står mot ord kan polisen, som utreder händelsen, i efterhand mer exakt bedöma vad som skett. På grund av att det är svårt att hitta lämpliga rum på befintliga stationer har Trygghetsrummen försenats. Ofta är lämpliga rum uthyrda till entreprenör eller annan näringsidkare med hyresavtal, som medför komplikationer om de sägs upp innan avtalstiden utgått. Det är även svårt att få plats i befintliga stationer för att bygga nya rum. För att få tillstånd till kameraövervakning kräver Länsstyrelsen ett utlåtande från vaktbolagens personalrepresentanter angående personalens syn på kameraövervakningen. Att montera kamerorna är i sig en snabb åtgärd när rum finns tillgängliga och tillstånden är beviljade.

6 6(6) Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta att anse skrivelsen besvarad. Göran Gunnarsson Verkställande direktör Erik Stenbäck Tf säkerhetschef Bilaga Skrivelse från Yvonne Blombäck om befogenheter och etik för väktare i SLtrafiken

7

8

PM - förslag till ändringar av Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter, RPSFS 2010:8, FAP 692-1

PM - förslag till ändringar av Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter, RPSFS 2010:8, FAP 692-1 1 (5) PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen 2012-06-04 RA-692-3814/12 Lars Sjöberg kommissarie PM - förslag till ändringar av Rikspolisstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Handlingsplan vid fara, hot och våldssituationer

Handlingsplan vid fara, hot och våldssituationer Handlingsplan vid fara, hot och våldssituationer Riktat mot förtroendevalda och i samband med offentliga sammanträden Kommunkansliet Åsa Rönnmark Antagen av kommunstyrelsen 8 november 2010, 151 Innehåll

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld riktat mot förtroendevalda i samband med offentliga sammanträden

Handlingsplan vid hot och våld riktat mot förtroendevalda i samband med offentliga sammanträden Beslutad av kommunstyrelsen 2014-04-28, 187 Handlingsplan vid hot och våld riktat mot förtroendevalda i samband med offentliga sammanträden Bakgrund Arbetet inom kommunen ska präglas av demokrati, rättssäkerhet

Läs mer

Yttrande på motion 2011:13 om öppna spärrlinjer i kollektivtrafiken

Yttrande på motion 2011:13 om öppna spärrlinjer i kollektivtrafiken 1 (5) Datum 2011-11-10 Identitet TN 1105-133 Trafiknämnden Yttrande på motion 2011:13 om öppna spärrlinjer i kollektivtrafiken Inledning Miljöpartiet de gröna (Yvonne Blombäck m. fl) har i motion 2011:13

Läs mer

579-3 RPS F och AR om utbildning och utrustning av skyddsvakter samt bevakning av civila skyddsobjekt; RPS FS 1991:5

579-3 RPS F och AR om utbildning och utrustning av skyddsvakter samt bevakning av civila skyddsobjekt; RPS FS 1991:5 FAP-artikel 579-3 579-3 RPS F och AR om utbildning och utrustning av skyddsvakter samt bevakning av civila skyddsobjekt; RPS FS 1991:5 FAP 579-3 För bilder som refereras till i texten, hänvisas till originaldokumentet.

Läs mer

Ordningsvakter, väktare & entrévärdar en definition

Ordningsvakter, väktare & entrévärdar en definition Vårterminen, 2005 Moment 3 Fördjupningsarbete Polisutbildningen Umeå Universitet Rapport nr. 217 Ordningsvakter, väktare & entrévärdar en definition Författare: Carl-Magnus Olsson Sammanfattning Alltför

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om privata säkerhetstjänster Utfärdad i Helsingfors den 21 augusti 2015 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte och tillämpningsområde Syftet med denna

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 5 Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster Ärendebeskrivning

Läs mer

Närpolisen hässelby vällingby

Närpolisen hässelby vällingby Närpolisen hässelby vällingby informerar 12 oktober 2012 Anledningen till att månadsbreven har dröjt är att det pågår ett arbete med att ta fram ett nytt format för brevet men i väntan på detta kommer

Läs mer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Rubrik: Polislag (1984:387) Utfärdad: 1984-06-07 Ändring införd: t.o.m. SFS 1999:329 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Allmänna bestämmelser Polisverksamhetens ändamål 1 Som ett led i

Läs mer

AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013

AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013 AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013 Bakgrund Att minska brottsligheten och öka människors trygghet är vår grundläggande målsättning i kommunen. I januari 2008 presenterade

Läs mer

Ordningsvakt kontra Entrévärd

Ordningsvakt kontra Entrévärd Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2006 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapportnummer: 321 Ordningsvakt kontra Entrévärd Var i ligger skillnaden? Abstract Vem välkomnar dig i entrén på ditt

Läs mer

Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun

Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun Skolskjutsreglemente För grundskolan och gymnasiet i Karlsborgs kommun Fr.o.m. läsåret 11/12 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2007-08-23 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 2008-03-18 Reviderad

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter; beslutade den 23 juni 2003. RPSFS 2003:10

Läs mer

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER Till utbildningsarrangören Då utbildningsmaterialet för ordningsvakter uppdaterades beslutade sig arbetsgruppen för att utarbeta

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 Tillväxt, miljö och regionplanering Fakta om undersökningen Mottagare: Ett slumpmässigt urval om 3 000 personer 18 år eller äldre och bosatta i

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Monica RodrigoEva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter beslutade den 14 8 oktober

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Monica Rodrigo Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter beslutade den 14 oktober 2010. RPSFS 2010:8

Läs mer

Skolskjuts för elev som valt annan kommunal grundskola än den man är placerad i enligt upptagningsområde dvs. Val av annan skola (bilaga 2)

Skolskjuts för elev som valt annan kommunal grundskola än den man är placerad i enligt upptagningsområde dvs. Val av annan skola (bilaga 2) KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Administrativ chef Mats Linde Planeringssekreterare Wolfgang Friedh 1 (5) Skolskjuts för elev som valt annan kommunal grundskola än

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsskydd och beredskap

Riktlinjer för säkerhetsskydd och beredskap ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NF SAMRÅD N, D, IK DATUM VÅR BETECKNING 2009-11-04 TR12-03 TEKNISK RIKTLINJE REVISION B SvK405, v2.0, 2009-06-04 Riktlinjer för säkerhetsskydd och beredskap 1/24 Uppdateringar

Läs mer

Tillstånd till tävling på väg och offentlig tillställning. Undantag från hastighetsbegränsning

Tillstånd till tävling på väg och offentlig tillställning. Undantag från hastighetsbegränsning 1(5) 2015-08-31 Dnr: 258-3982-2015 I:~nsstyrelsen Anna Leijonswärd Direkt: 010-224 83 07 anna.leijonsward@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 NoraMK Älvstorpsvägen 12 713 30 Nora För kännedom till: Med

Läs mer

Handlingsplan. Våld och hot

Handlingsplan. Våld och hot Handlingsplan Våld och hot Handlingsplan mot våld och hot På PeterSvenskolan 2 går all personal och elever till skolan, vistas där och känner sig trygga. Ingen på skolan ska utsättas för våld eller hot

Läs mer

AG./. riksåklagaren ang. grovt rattfylleri (Hovrätten för Västra Sveriges dom den 5 juni 2014 i mål B 2767-14)

AG./. riksåklagaren ang. grovt rattfylleri (Hovrätten för Västra Sveriges dom den 5 juni 2014 i mål B 2767-14) Svarsskrivelse Sida 1 (7) 2015-02-26 Ert datum Er beteckning Verksjurist Roger Waldenström 2014-11-19 B 3480-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AG./. riksåklagaren ang. grovt rattfylleri (Hovrätten

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter; beslutade den 9 augusti 2012. RPSFS 2012:17

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:91

Regeringens proposition 1998/99:91 Regeringens proposition 1998/99:91 Vissa trafikfrågor m.m. Prop. 1998/99:91 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 mars 1999 Göran Persson Björn Rosengren (Näringsdepartementet)

Läs mer

Kameratillsyn skolor

Kameratillsyn skolor Kameratillsyn skolor Januari 2013 Kameratillsyn skolor Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med Länsstyrelsens tillsyn

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 rapport 2014:05 TMR, Stockholms läns landsting Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

MED OSS BLIR ALLA VINNARE

MED OSS BLIR ALLA VINNARE EnEN PRESENTATION MED OSS BLIR ALLA VINNARE Med oss blir alla vinnare All långsiktigt framgångsrik spelreglering kräver en ändamålsenlig tillståndsgivning och en effektiv tillsyn. I Sverige är det Lotteriinspektionen

Läs mer

att få sin sak prövad

att få sin sak prövad Hovrätten Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna domstolarna

Läs mer

Mötesprotokoll MUR samordningsgrupp trafik 091210

Mötesprotokoll MUR samordningsgrupp trafik 091210 Mötesprotokoll MUR samordningsgrupp trafik 091210 1. Fastställande av dagordning. Thomas Forsberg hälsade samtliga välkomna och dagordningen fastställdes. Undertecknad blev utsedd till protokollförare.

Läs mer

1. INLEDNING...2 2. DELEGERING...2

1. INLEDNING...2 2. DELEGERING...2 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2003-01-07 5 Ansvarig: Kanslichef Revideras: Om behov finns, förtydligande av lagtext Följas upp: DELEGATION En redovisning

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Beslut Diarienr 1 (15) 2015-12-16 347-2015 Hemköpskedjan AB Norra stationsgatan 80 C 171 54 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Datainspektionens

Läs mer

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L FÖRLÄNGD GILTIGHET SKOLKORT I GÖTEBORGS STAD 1. Bakgrund Kommunen har

Läs mer

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 ~pmmunstyrelsens handling nr 63/2012 Polismyndigheten i söderman~ands vän _ Katrineholms kommun ~ Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 Avtalande parter Polismyndigheten Södermanland och Katrineholms

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Bestämmelser för nyttjande av kommunal mark i Skövde kommun

Bestämmelser för nyttjande av kommunal mark i Skövde kommun Dnr 12-25 Bestämmelser för nyttjande av kommunal mark i Skövde kommun Antagen av tekniska nämnden 2012-04-24, 31 Förord Arbeten som utförs i trafikerade ytor innebär ofta en stor risk för den personal

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK IÖV Konsoliderad version Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om intensivövervakning med elektronisk kontroll beslutade

Läs mer

2011-05-18 meddelad i VÄSTERÅS

2011-05-18 meddelad i VÄSTERÅS VÄSTMANLANDS TINGSRÄTT 2011-05-18 meddelad i VÄSTERÅS Mål nr B 5881-10 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Chefsåklagare Göran Kastlund Åklagarkammaren i Västerås mbe, 8201Lövsång argatan 42 724 72 Västerås

Läs mer

ATT MOTVERKA DISKRIMINERING AV GÄSTER. En folder utarbetad av Visita i samverkan med Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

ATT MOTVERKA DISKRIMINERING AV GÄSTER. En folder utarbetad av Visita i samverkan med Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. ATT MOTVERKA DISKRIMINERING AV GÄSTER En folder utarbetad av Visita i samverkan med Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Visita arbetar för en besöksnäring fri från diskriminering Restauranger

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Monica Rodrigo Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om försöksverksamhet med trafiknykterhetskontrollanter i

Läs mer

RN/Ämnesstudier 10.10.2014

RN/Ämnesstudier 10.10.2014 1 HELSINGFORS UNIVERSITET ALLMÄN PROCESSRÄTT RN/Ämnesstudier 10.10.2014 I tenten ingår fyra frågor. Varje deltagare i tenten besvarar frågorna 1 och 2. Därtill ska fråga 3 besvaras, om inte denna fråga

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens skjutvapen m.m.; beslutade den 30 mars 2012.

Läs mer

Ansökan om tillstånd för kameraövervakning

Ansökan om tillstånd för kameraövervakning Ansökan om tillstånd för kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen (2013:460) omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Innehåll P-tillståndet är till för dig... 3 Var kan jag parkera?... 3 Tid och avgift... 4 Användning

Läs mer

Bladet som vägrar hålla tyst! Ansvarig utgivare: Tim Söderström Prenumeration: tim@timsoderstrom.se Webbplats: timsoderstrom.se

Bladet som vägrar hålla tyst! Ansvarig utgivare: Tim Söderström Prenumeration: tim@timsoderstrom.se Webbplats: timsoderstrom.se Mitt i City - Bladet som vägrar hålla tyst! SEKO City Nummer 3 2007-07-15 Ansvarig utgivare: Tim Söderström Prenumeration: tim@timsoderstrom.se Webbplats: timsoderstrom.se Hur hanterar man uppenbara felstämplingar?

Läs mer

Polisens trafiksäkerhetsarbete. www.polisen.se

Polisens trafiksäkerhetsarbete. www.polisen.se Polisens trafiksäkerhetsarbete www.polisen.se Den folder du har i din hand är en sammanfattning av strategin och handlingsplanen för Polisens trafiksäkerhetsarbete som började att gälla våren 2006. Strategin

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:29 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003: 59 av Andres Käärik m fl (fp) om bemanning av T-banestation Hägerstensåsen Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 3/2016 ÄRENDELISTA Kallelse till EXTRA sammanträde måndagen den 29 februari 2016 kl 18.30 i styrelserummet. Paragraf Ärende 19. Sammankallande och beslutsförhet. 20. Justering av protokoll.

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB Beslut Diarienr 1 (13) 2015-12-16 340-2015 MQ Retail AB Box 119 19 404 39 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB Datainspektionens beslut

Läs mer

Proposition 1. Angående ökad trygghet i Spånga

Proposition 1. Angående ökad trygghet i Spånga Proposition 1 Angående ökad trygghet i Spånga Spånga ska vara en trygg plats både för oss som bor här och för människor som reser hit. I takt med att Spånga växer, uppstår en rad utmaningar, som vi som

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Särskrivning, KS den 14 december 2015 Siv Sahlström. Tillfälligt boende för asylsökande laglighetsprövning enligt kommunallagen.

Särskrivning, KS den 14 december 2015 Siv Sahlström. Tillfälligt boende för asylsökande laglighetsprövning enligt kommunallagen. Särskrivning, KS den 14 december 2015 Siv Sahlström Tillfälligt boende för asylsökande laglighetsprövning enligt kommunallagen. Inställning Överklagandena skall inte avvisas då kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Inspektion av Polismyndigheten, polisområde Västerbotten, lokalpolisområde Umeå, den 10 12 november 2015

Inspektion av Polismyndigheten, polisområde Västerbotten, lokalpolisområde Umeå, den 10 12 november 2015 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 5474-2015 Sid 1(10) Inspektion av Polismyndigheten, polisområde Västerbotten, lokalpolisområde Umeå, den 10 12 november 2015 Inledning Den 10 12 november

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:7 1 (11) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:3 av Johan Sjölander (S) om trygghetsskapande åtgärder inom kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Lotteriverksamhet. Vem man ska vända sig till beror alltså på om vi ska ha kommunalt, läns eller nationellt lotteri.

Lotteriverksamhet. Vem man ska vända sig till beror alltså på om vi ska ha kommunalt, läns eller nationellt lotteri. Lotteriverksamhet Lotterier har varit en av föreningslivets viktigaste inkomstkällor genom åren och så är det fortfarande. I lotterilagen och lotteriförordningen regleras lotteriverksamheten i Sverige.

Läs mer

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats.

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats. PROTOKOLL 5 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 30 mars 2015 klockan 09.00 11.30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Trafikskadelag (1975:1410)

Trafikskadelag (1975:1410) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Inledande bestämmelser 1 [7401] Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL.

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL. 2013-04-17 SN-2013/1727.112 1 (4) HANDLÄGGARE Jon Niklasson 08-535 378 69 Jon.Niklasson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i delegationsordning Socialnämnden Lista D: Biståndskansliet - Del 3 Förslag

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:XX

Regeringens proposition 2012/13:XX Regeringens proposition 2012/13:XX Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen m.m. Prop. 2012/13:XX Prop. 2012/13:XX Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

I KROGNÄRA MILJÖER EN PILOTSTUDIE AV LÄNSSTYRELSERNA DALARNA / GÄVLEBORG

I KROGNÄRA MILJÖER EN PILOTSTUDIE AV LÄNSSTYRELSERNA DALARNA / GÄVLEBORG SAMVERKAN MOT VÅLD I KROGNÄRA MILJÖER EN PILOTSTUDIE AV LÄNSSTYRELSERNA DALARNA / GÄVLEBORG Bakgrund Folkhälsomyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Brottsförebyggande rådet initierade 2012 två parallella förstudier

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om postbehandling och diarieföring vid polismyndigheterna;

Läs mer

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ Detta avtal har denna dag träffats mellan (A) (B) Öresundståg AB, org. nr 556794-3492, med adress Stortorget

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Hemköp i Östersund

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Hemköp i Östersund Datum Diarienr 2012-02-03 1546-2011 Hemköpskedjan AB 171 78 SOLNA Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Hemköp i Östersund Datainspektionens beslut Datainspektionen bedömer

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-08-05 TSN 2015-211 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommunstyrelsen i träffade

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Konstitutionsutskottets betänkande 2005/06:KU16

Konstitutionsutskottets betänkande 2005/06:KU16 Konstitutionsutskottets betänkande 2005/06:KU16 Säkerhetsskydd m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlas riksdagsstyrelsens framställning 2005/06:RS1 Säkerhetsskydd m.m., en motion med anledning av framställningen

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av ordningsbot inom Polisen; beslutade den

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-04-22. Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-04-22. Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-04-22 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Läs mer

E-hemtjänst - ökad trygghet och stopp för kostnadsökningar

E-hemtjänst - ökad trygghet och stopp för kostnadsökningar E-hemtjänst - ökad trygghet och stopp för kostnadsökningar Sammanfattning Västerås stads föregångssatsning på att införa e-hemtjänst som stöd till personer som beviljats hemtjänst eller boendestöd har

Läs mer

Polismans Gripande. Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2006 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapportnummer: 291

Polismans Gripande. Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2006 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapportnummer: 291 Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2006 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapportnummer: 291 Polismans Gripande När griper polisen & på vilka grunder Sammanfattning Polismans gripande är ett

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige AB Beslut Diarienr 1 (13) 2015-12-16 342-2015 Lindex Sverige AB Nordstadstorget 6 plan 8 411 05 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik Kundundersökning mars 2011 Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg

Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg Erik Palmqvist Ålands polismyndighet Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2007-2008 vid Statens kriminaltekniska

Läs mer

Ärende 11 Strategisk samverkansöverenskommelse för ökad trygghet samt bekämpning och förebyggande av brott 2016 2019

Ärende 11 Strategisk samverkansöverenskommelse för ökad trygghet samt bekämpning och förebyggande av brott 2016 2019 Ärende 11 Strategisk samverkansöverenskommelse för ökad trygghet samt bekämpning och förebyggande av brott 2016 2019 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2015-12-22 KS 2015.0434 Handläggare Cecilia Ljung Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2012-05-21 10 (16) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 21 maj 2011, kl. 08.30-09.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson, ordförande Björn

Läs mer

2011-11-10 1 (1) Tekniska nämnden Översyn och optimering av befintliga infartsparkeringar (Jakobsberg Kallhäll och Barkarby) Det har inkommit synpunkter gällande infartsparkeringarna och att de är överbelagda.

Läs mer

EVENEMANGSLOTS. Hur bär jag mig åt om jag vill arrangera ett evenemang i Sundsvalls kommun? TILLSTÅND, ANSVAR och KONTAKTER. Uppdaterad: juli 2008

EVENEMANGSLOTS. Hur bär jag mig åt om jag vill arrangera ett evenemang i Sundsvalls kommun? TILLSTÅND, ANSVAR och KONTAKTER. Uppdaterad: juli 2008 EVENEMANGSLOTS TILLSTÅND, ANSVAR och KONTAKTER Hur bär jag mig åt om jag vill arrangera ett evenemang i Sundsvalls kommun? Uppdaterad: juli 2008 Alla förutsättningar för ett lyckat evenemang! Idag finns

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter;

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

Ordningsvakters rättsliga ställning

Ordningsvakters rättsliga ställning Juridiska institutionen Höstterminen 2014 Examensarbete i offentlig rätt, särskilt polisrätt 30 högskolepoäng Ordningsvakters rättsliga ställning En studie av rättslig reglering för ordningsvakter i krogmiljö

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till lagen (1974:191) och förordningen (1989:149) om bevakningsföretag

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare: Anders Engqvist Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Regler för skolskjuts Grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola

Regler för skolskjuts Grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola REGLER 1(16) 2015-04-01 BOU 2015/134 nr 2015.1496 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Björn Tideman, Handläggare 0171-526 32 bjorn.tideman@bildning.habo.se Dokumentansvarig:

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 17.35, 18.50 till 19.05

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 17.35, 18.50 till 19.05 Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 17.35, 18.50 till 19.05 Beslutande Bengt Andersson (M) ordförande Janet Andersson (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m. Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik

Läs mer

REGLER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN (FÄRDTJÄNSTEN) I HALMSTADS KOMMUN

REGLER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN (FÄRDTJÄNSTEN) I HALMSTADS KOMMUN REGLER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN (FÄRDTJÄNSTEN) I HALMSTADS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 28 augusti 2007, 276 1 Allmänna förutsättningar 1.1 Definitioner Allmän kollektivtrafik Linjelagd

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Åkeriet 4, vid Landsvägen/Humblegatan, i centrala Sundbyberg

Detaljplan för fastigheten Åkeriet 4, vid Landsvägen/Humblegatan, i centrala Sundbyberg STADSBYGGNADS OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 20120403 Jenny Nagenius DNR 83/2010214 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Åkeriet 4, vid Landsvägen/Humblegatan, i centrala Sundbyberg

Läs mer

Utvärdering av Nynäshamn

Utvärdering av Nynäshamn 1 (2) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-119 SL 2011-04033 Trafiknämnden Utvärdering av Nynäshamn Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) har efter genomförd upphandling, (den s.k. E15-upphandlingen),

Läs mer

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 1

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 1 Frågor och svar om alkohollagen, Nr 1 Gemensamt serveringsutrymme 8 kap. 14 andra stycket Av lagtexten framgår att särskilt tillstånd kan dock meddelas för flera tillståndshavare att utnyttja ett gemensamt

Läs mer

Grannsamverkan i Ska rholmens Lokalpolisomra de

Grannsamverkan i Ska rholmens Lokalpolisomra de 1 (6) Polismyndigheten Ann-Charlotte Karlsson Grannsamverkan i Ska rholmens Lokalpolisomra de Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde I februari månad har 39 stycken inbrott eller inbrottsförsök

Läs mer

Information om restaurangkasinospel

Information om restaurangkasinospel Information om restaurangkasinospel För roulette-, tärnings- och kortspel eller så kallat restaurangkasinospel gäller bestämmelserna i lotterilagen (1994:1000) och lotteriförordningen (1994:1451). Den

Läs mer

S AM M AN T R ÄDE S P ROTOKOLL

S AM M AN T R ÄDE S P ROTOKOLL S AM M AN T R ÄDE S P ROTOKOLL Socialnämndens myndighetsutskott Sammanträdesdatum 2015-07-22 Sid 1 Plats Tid kl 08.15-10.30 Socialtjänst Gävle, Skomakargatan 6, Gävle Närvarande Se sidan 2 Justeringens

Läs mer

Yttrande över motion 2017:13 av Malin Karlsson (MP) om den upplevda otryggheten i kollektivtrafiken

Yttrande över motion 2017:13 av Malin Karlsson (MP) om den upplevda otryggheten i kollektivtrafiken 1(3) Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 18 Yttrande över motion 2017:13 av Malin Karlsson (MP) om den upplevda otryggheten i beskrivning

Läs mer