SMÅ STEG SOM GÖR STOR SKILLNAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SMÅ STEG SOM GÖR STOR SKILLNAD"

Transkript

1 SMÅ STEG SOM GÖR STOR SKILLNAD Steg för steg har familjen Bergström blivit mer miljövänliga i sin vardag. Från att ha sorterat sina sopor och handlat vissa ekologiska matvaror, har de nu hittat många knep för att spara pengar, må bättre och bidra till en mer hållbar tillvaro. Vi har hela tiden haft som mål att göra förändringar utan att gå till överdrift. Vi vill leva ett bekvämt liv men se över vad vi kan förbättra utan att krångla till det. Tänk om alla kunde förstå vilka små förändringar och vilken liten insats som krävs för att göra stor skillnad, säger Peter. Bästa resan var med tåg Något som familjen Bergström förändrat är resorna med bil, som de i stor utsträckning bytt mot resor TÄNK OM ALLA KUNDE FÖRSTÅ VILKA SMÅ FÖRÄNDRINGAR OCH VILKEN LITEN INSATS SOM KRÄVS FÖR ATT GÖRA STOR SKILLNAD med cykel, buss och tåg. Tidigare hade vi två bilar. Nu har vi bara en bil, en gasbil, och en cykel med kärra till som vi kan skjutsa barnen till förskolan med, berättar Eva. Den mest minnesvärda resan gjorde familjen med cykel och tåg. För några somrar sedan tog vi med oss cyklarna på tåget till Lysvik, där vi trampade runt och upptäckte en massa fint som vi skulle ha missat om vi hade åkt bil, berättar Eva. Familj: Eva och Peter Bergström och barnen Clara och Axel. Bor: I villa på Skåreberget. Enklaste förändring: Slutat köpa bubbelvatten. Svåraste förändring: Att kunna resa långt utan att ta flyget. Roligaste utmaningen: Att ordna ett bröllop med hållbarhetsfokus. Det innebar bland annat en vintage bröllopsklänning, lokalproducerad mat och en uppmaning till gästerna om att resa hållbart. Utmaningar framöver: Laga mer vegetariskt, baka eget bröd och odla mer grönsaker i trädgården. SMARTA MILJÖTIPS FRÅN EVA OCH PETER FUNDERA KRING DINA INKÖP TA TÅGET CYKLA TILL JOBBET DRYGA UT MATEN SPARA PENGAR HANDLA SMART Behöver du verkligen den där prylen eller klädesplagget? Kanske kan du köpa skridskor till barnen på loppis? Om du brukar resa med bil, testa att ta tåget och njut av att kunna måla och läsa med barnen. Testa att cykla till jobbet. Då bidrar du både till bättre hälsa och miljö, samtidigt som du sparar pengar och får uppleva mer än om du åker bil. Dryga ut kötträtter med grönsaker, till exempel bönor och rotfrukter i en gryta. Och testa matvete i stället för ris, det är mycket bättre för miljön. Om du tycker att det blir dyrt att köpa ekologiskt, kanske det finns andra saker som går att dra in på, exempelvis att göra eget bubbelvatten med vårt goda kranvatten. Bestäm dig för vad du ska äta genom att basera det på vad som finns i kylskåpet, skriv en inköpslista. Då minskar du risken för onödiga inköp och att maten blir för gammalt.

2 TILLSAMMANS SKAPAR VI VÅR GRÖNA STAD TILLSAMMANS MED ALLA er som bor i Karlstads kommun jobbar vi mot att skapa en bra och hållbar stad. Målet med vårt miljöarbete är att Karlstad både ska kunna växa och bli större och samtidigt vara miljömässigt hållbar. Miljö handlar om hälsa och livskvalitet och att alla ska ha möjlighet till det är en självklarhet. Vi sätter miljöfrågorna högt på agendan och jobbar för att skapa ett bra liv för alla som bor här. Karlstad har kommit långt i miljöarbetet och är i dag en av Sveriges bästa miljökommuner. Men, vi kan, och måste göra mer. Här berättar vi om Karlstads kommuns miljöarbete om våra framgångar men också om våra utmaningar. För att klara av dem måste vi våga tänka i nya banor, men framförallt behöver vi arbeta tillsammans. När vi alla gör små förändringar i vardagen blir både Karlstad och planeten lite grönare och skönare! KARLSTADS STÖRSTA MILJÖUTMANINGAR FÖR ATT NÅ VÅRA MILJÖMÅL STÅR VI INFÖR STORA UTMANINGAR. KARLSTAD ÄR PÅ VÄG ATT BLI EN STAD MED INVÅNARE SAMTIDIGT SOM VI VILL KUNNA ERBJUDA HÖG LIVSKVALITET. VISSTE DU ATT Mängden avfall i Karlstad har tiodubblats jämfört med för 00 år sedan. VI BEHÖVER PLANERA för tillväxt samtidigt som vi styr utvecklingen mot ett Karlstad med energisnålt boende, minskat bilberoende, mindre slit och släng och mer utrymme för parker och grönområden. Mängd hushållsavfall i Karlstad (kg/person och år) Andel resor med olika färdmedel (%) MINDRE BIL OCH ALTERNATIVA DRIVMEDEL ETT MÅSTE Att minska våra klimatutsläpp är en utmaning vi delar med övriga Sverige, ja med hela världen. I Karlstad handlar det framförallt om att vi måste minska våra utsläpp från transporter, främst från våra personbilar. Vi måste låta gång, cykel och buss ta plats i stadsmiljön och öka andelen alternativa drivmedel som inte förstör vår miljö. VI HANDLAR OCH SLÄNGER FÖR MYCKET Vårt konsumtionssamhälle bidrar också till en stor del av våra klimatutsläpp, och mängden avfall ökar hela tiden även i Karlstad. För att ändra riktningen måste vi göra det ännu enklare att återanvända. Vi måste få fler företag att satsa på tjänster och upplevelser och tillverka materialsnåla och reparerbara produkter med lång livslängd. Vi som konsumenter kan påverka utvecklingen genom att till exempel välja kvalitet, använda det vi har, dela på prylar och handla begagnat. FASAR UT SKADLIGA KEMIKALIER Kemikalier finns i nästan allting som omger Mål Bil 59% Buss 9% Tåg % Cykel 9% Gå % oss: i möbler, leksaker, kläder, mat, hygienprodukter, elektronik och bilar. Vi använder allt fler kemikalier och en del av dem är skadliga för oss och för natur och djur. Barn är mer känsliga än vuxna och därför jobbar vi med att fasa ut hälsofarliga kemikalier från förskolor i Karlstad, men vi måste göra fler insatser för att få en mer giftfri miljö.

3 KLIMATFÖRÄNDRINGEN VIKTIGAST ATT TA TAG I KLIMAT OCH LUFT I KARLSTAD HAR VI EN TYDLIG MÅLSÄTTNING ATT SÄNKA VÅRA KOLDIOXIDUTSLÄPP FRÅN ENERGI- OCH TRANSPORTSEKTORN MED 5 PROCENT MELLAN ÅREN 008 OCH 00. VI HAR KOMMIT en bit på vägen och har många goda exempel på hur vi jobbar. Bland annat har vi tagit fram en trafikplan med åtgärder för att minska luftföroreningarna i centrala Karlstad. Resorna med cykel och med Karlstadsbuss ökar varje år och våra stadsbussar körs på biogas och el för att minska klimatutsläppen. Och genom att bygga ut fjärrvärmen i Karlstad har vi ersatt i stort sett all fossil olja med förnybar och återvunnen energi. Klimatförändringens konsekvenser Att klimatet i Karlstad förändras är ett faktum. Redan i dag ser vi en förändring till följd av de utsläpp som vi människor orsakar. Ett exempel är att årsmedeltemperaturen i Sverige har ökat med en grad de senaste 5 åren. Utsläpp koldioxid från energi- och transportsektorn i Karlstad (ton/år) C Årsmedeltemperaturen i Sverige har ökat med en grad de senaste 5 åren. För Karlstads del kommer konsekvenserna av klimatförändringarna bland annat innebära ökade temperaturer, större nederbördsmängder under vinterhalvåret, förändrade flöden i våra vattendrag och ökad risk för värmeböljor på sommaren. Det betyder att översvämningar, skyfall, värmeböljor, brand och skred kan inträffa oftare och bli mer intensiva. Så skyddar vi oss För att skydda oss jobbar vi bland annat med ett översvämningsprogram och en klimatanpassningsplan. Vi bygger också fysiska översvämningsskydd vid utsatta platser som vid Centralsjukhuset, Torpnoret och vid inloppet från Vänern till Inre hamn. Den allra viktigaste åtgärden är dock att vi tillsammans försöker minska våra utsläpp Karlstads Energis nya kraftvärmeverk, som producerar förnybar el och värme, är den största miljöinvesteringen i kommunens historia. Varje dag sker cirka cykelresor i Karlstad, en ökning med över 0 procent på tio år. VISSTE DU ATT Karlstads bostadsbolags lågenergihus Seglet är ett bra exempel på hur vi bygger energisnålt och med ny teknik. För att nå våra klimatmål till 00 behöver vi minska utsläpp motsvarande utsläpp från bilar under ett helt år. Karlstad har fått pris från FN för sitt arbete med skydd för översvämningar Mål % av trafikens klimatutsläpp i Karlstad kommer från personbilar Vi har minskat våra utsläpp men vi måste öka takten. Minskningen hittills är 0% men vårt mål är 5% till år 00. Karlstadsbuss har Sveriges nöjdaste resenärer.

4 STAN ÄR FULL AV VATTEN VATTEN VI VILL LEVA SOM VI LÄR VÅR KOMMUN KARLSTAD SKA VÄXA HÅLLBART BYGGANDE OCH BOENDE I KARLSTAD HAR VI NÄRA TILL BAD, BÅTLIV OCH FISKE. DESSUTOM HÄMTAR VI VÅRT DRICKSVATTEN FRÅN VÄNERN. Det är viktigt för oss att värna om alla våra sjöar och vattendrag. Vårt kommunala vatten i kranen är ett av Sveriges bästa. 05 vann vi regionfinalen i tävlingen Sveriges bästa kranvatten! Men många av våra sjöar och vattendrag mår inte så bra som de borde, bland annat på grund av övergödning. Många av dem är försurade och behöver kalkas för att inte bli sämre. En positiv sak är att det näringsrika slammet från kommunens reningsverk är så rent att det används som växtnäring i jordbruket. 7,6 miljarder liter dricksvatten levererades från kommunens vattenverk under 05. Totalt 0% av kommunens yta täcks av vatten. Trafikverket drar om E8 för att skydda Sörmons vattentäkt. FÖR OSS SOM JOBBAR INOM KOMMUNEN ÄR MILJÖFRÅGORNA EN NATURLIG DEL AV VARDAGEN. Vi satsar på utbildning, gör miljöanpassade inköp, använder klimatsmarta fordon och bygger energieffektivt. Vi vill vara föregångare och leva som vi lär, det mår vår gemensamma miljö så mycket bättre av. Vi jobbar med att minska våra klimatutsläpp och när det gäller våra egna verksamheter står livsmedel och vår elanvändning i fokus. Faktum är att livsmedel står för en femtedel av kommunens totala koldioxidutsläpp. Alla nybyggnadsprojekt i kommunal regi klarar höga miljökrav. Av slammet från reningsverket gör vi biogas till våra stadsbussar och växtnäring till jordbruket. Vi har installerat närmare 000 m solenergi på kommunens byggnader. DET FINNS MÅNGA INTRESSEN ATT TA HÄNSYN TILL NÄR DET GÄLLER HUR VI BYGGER I KOMMUNEN. Vår samhällsplanering ska ge förutsättningar för ett hållbart och hälsosamt liv och vi ska ta hänsyn till natur- och kulturvärden. Utmaningen är att hantera de målkonflikter som ibland uppstår och värdera olika intressen som ställs mot varandra. Hur ställer vi till exempel nybyggnationer mot grönområden? Att bevara grönområden och minska buller ligger högt på vår att-göra-lista. Vi vet att en stor del av Karlstadsborna är nöjda med tillgången på parker, grönområden och natur. Vi vet också att Karlstadsbor som utsätts för trafikbuller i centrala stan ökar och det är något vi måste jobba med. Vårt uppdrag att få Karlstad att växa innebär att bygga bostäder och utveckla stadsdelar med hög miljö- och naturprofil. Vi har cirka 5 mil gång- och cykelvägar. FRILUFTSLIV FÖR ALLA KARLSTADS RIKA OCH VARIERADE NATUR ÄR EN FANTASTISK KÄLLA FÖR FRILUFTSLIV. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Naturligtvis ska vi bevara och utveckla naturen och den biologiska mångfalden. Ett av våra mål är att ytterligare minst 000 hektar skog ska vara långsiktigt skyddad till 00. Under de senaste åren har vi gjort många naturområden runt om i kommunen mer tillgängliga och besöksvänliga för vandring och naturupplevelser. Flera områden har anpassats så att personer med funktionshinder kan nyttja dem. Med båtbussarna kan du även nå naturen i skärgården. Vi jobbar med restaurering av strandängar och sandstränder för att hindra att Vänerns stränder växer igen. Det gynnar både hotade växter och djur knutna till de öppna strandmiljöerna och upplevelsevärdet för besökare. Kommunen har 8 vandringsleder med en sammanlagd sträcka på över mil. Vårt skogsbruk är miljöcertifierat. Under 04 5 har vi restaurerat över 00 hektar strandängar längs med Vänerstranden. På flera av dessa finns den hotade växten grönskära. Vi har bildat fyra naturreservat.

5 VEM GÖR VAD I KLIMATFRÅGAN? Vad görs på global nivå? I december 05 möttes världens ledande klimatpolitiker på FN:s stora klimatmöte i Paris, COP. De beslutade om ett nytt globalt och rättsligt bindande klimatavtal från och med 00. Avtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under grader, och att man ska sträva efter att begränsa den till,5 grader. Mötet har lagt grunden för vad som kommer att gälla från 00 men avtalet kommer inte att räcka. EU, andra regioner, specifika länder och näringslivet måste bidra. Även du och jag måste hjälpa till. Vad görs på nationell nivå? Ett av Sveriges klimatmål är att minska växthusgaserna med 40 procent till år 00 jämfört med 990. Sveriges riksdag har därför infört olika så kallade styrmedel, till exempel koldioxidskatt och miljömärkningar, med målet att påverka människor, företag och organisationer att ändra beteende och produktionsmetoder för att minska klimatutsläppen. Det här gör vi i kommunen I Karlstad är kommunens miljö- och klimatstrategi vår riktning i miljöarbetet. Vi är även medlemmar i Klimatkommunerna, en förening för kommuner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete och som ligger i framkant i Sverige. Vi har också anslutit oss till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. I Karlstad har vi målet att minska klimatpåverkan från energi- och transportsektorn med 5 procent mellan 008 och 00. För att nå det målet försöker vi göra det så enkelt som möjligt för Karlstadsborna att bo, resa och handla hållbart i Karlstad. VILL DU VETA MER OM HUR VI JOBBAR MED MILJÖN I KARLSTAD? På karlstad.se/dengodagronastaden kan du testa vilket klimatavtryck du själv gör, lämna synpunkter och få förslag på hur du kan bli mer klimatvänlig. Miljö- och klimatstrategin beskriver hur Karlstad ska växa och samtidigt vara en miljömässigt hållbar stad. Den är en av tre hållbarhetsstrategier som vägleder kommunen i arbetet med att nå målen och visionen Livskvalitet Karlstad Karlstads kommun, miljöförvaltningen, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se Webbplats: karlstad.se Bilagan är tryckt på CyclusOffset som är ett returfiberbaserat, naturvitt och obestruket offsetpapper. CyclusOffset är FSC-certifierat och innehar EU Ecolabel och Blue Angel logo. Tryck: Strokirk Landströms AB, ISO 400-certiferat tryckeri. KARLSTADS KOMMUN

6 FRÅGOR PÅ STAN VI PRATADE MED FYRA KARLSTADSBOR PÅ STAN FÖR ATT HÖRA VAD DE TYCKER ÄR VIKTIGT I MILJÖDEBATTEN OCH VILKET DERAS BÄSTA TIPS ÄR FÖR ATT BLI SNÄLLARE MOT MILJÖN. HAR DU KLIMATÅNGEST? Klimatångest är den oro och rädsla som vi kan känna i och med de pågående klimatförändringarna. Den kan visa sig i katastroftankar inför framtiden och ofta i kombination med en känsla av maktlöshet. Många reagerar med att förtränga, förminska eller förneka själva hotet. (Källa Wikipedia). INGEGERD GUSTAVSSON, SÖDRA KROPPKÄRR Miljön vid Kroppkärssjön. Jag bor själv i området och tycker att det är viktigt att vi skapar goda förutsättningar för fågellivet där. Ja, det oroar mig alltmer. Alla miljökatastrofer i världen skrämmer mig. Att köpa och köra lagom. PARVIZ NADERI, HAGALUND Luften. Jag tror att man kan påverka mycket genom att se över sitt resande. Ja, framförallt när det gäller luften vi andas. Det påverkar ju allt liv. Att köra mjukt, släppa gasen i tid och bromsa mindre. VAD KAN DU GÖRA ÅT DIN KLIMATÅNGEST? Det viktigaste är att inte blunda utan att göra något överhuvudtaget, för din insats spelar roll. Ändra dina vanor steg för steg och få inte dåligt samvete för att du inte gör allt rätt på en gång. Kom ihåg att du inte är ensam, vi är många som är med och bidrar. Lär dig mer och engagera dig för miljön genom att exempelvis stötta organisationer som jobbar med klimatfrågan. TÄNK OM 60 kilo lättare alla Karlstadsbor skulle källsortera, då skulle soppåsen bli 60 kilo lättare per person och år. alla bilister i Karlstad ersatte en bilresa i veckan mot buss eller cykel då skulle vi tillsammans minska antalet bilresor motsvarande 00 varv runt jorden per år. MARCUS BORNESTAV, HERRHAGEN Köttkonsumtionen, eftersom det påverkar miljön mer negativt än något annat. Nej, inte direkt. Att äta vegetariskt en dag i veckan. Det är ett enkelt steg att ta. LOVISA WETTER, VÅXNÄS Utsläppen av koldioxid, de måste minskas. Ja! Världens ledare vägrar att skärpa sig, trots att det krävs. Att låta bli att ta bilen. Om det inte går att ta buss, cykla eller gå dit du ska, kan du överväga om det är värt bilresan.,5 ton per år alla Karlstadsbor köpte ekologisk mjölk. Då skulle användningen av kemiska bekämpningsmedel minska med,5 ton per år. om alla Karlstadsbor bytte kött mot vegetariskt en gång i veckan, det skulle motsvara en minskning av utsläppen från 000 bilar under ett helt år.

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen?

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? En bra miljö kan handla om många olika saker t.ex. frisk luft, rent vatten och en stor biologisk mångfald. Tyvärr är miljöproblemen ibland så stora att varken

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

Byt vanor. och res klimatsmart

Byt vanor. och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Vi vill inspirera dig att bli klimatresenär. Det vill säga att använda klimat- och hälsosmarta sätt att transportera dig på. Det är hög tid att

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

Grundläggande miljökunskapsutbildning

Grundläggande miljökunskapsutbildning Grundläggande miljökunskapsutbildning 3 oktober 2013 Per Nordenfalk per.nordenfalk@jarfalla.se, 08-580 287 06 Jessica Lindqvist jessica.lindqvist@jarfalla.se, 08-580 291 36 www.jarfalla.se/miljodiplom

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Vad händer med vårt klimat?

Vad händer med vårt klimat? Min gröna bok. Vad händer med vårt klimat? Googlar du på ordet klimat får du drygt 22 miljoner träffar. Sökningen tar bara 0,05 sekunder och det är nästan kusligt hur blixtsnabbt sökmotorn reagerar. Precis

Läs mer

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM 2012 2015 Beslutat i kommunfullmäktige den 30 januari 2012 VISION 2030 Kommunfullmäktige har genom stadens vision, Vision 2030, beslutat om våra långsiktiga ambitioner och

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Vad är Länsstyrelsen? Det finns 21 län i Sverige. Ett län är ett stort område som består av flera kommuner. Länsstyrelsen är en myndighet som är med och bestämmer i länet.

Läs mer

Kompis med kroppen. 1. Häng med på upptäcksfärd

Kompis med kroppen. 1. Häng med på upptäcksfärd Kompis med kroppen 1. Häng med på upptäcksfärd Hej! Häng med och lär dig mer om hur du är schysst mot kroppen och blir mer klimatsmart! Du kan säkert redan en hel del om frukt och grönsaker och vet att

Läs mer

begränsad klimatpåverkan

begränsad klimatpåverkan begränsad klimatpåverkan Växthuseffekten innebär att växthusgaser som koldioxid, metan och vattenånga, men även ozon och lustgas, hindrar värmestrålning från att lämna jorden. Växthuseffekten håller jordens

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN Stadsbyggnadsnämnden är huvudansvarig för färdtjänsten och riksfärdtjänsten i Karlstads kommun. VAD

Läs mer

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Teknik- och fastighetsnämnden Ansvarig samt giltighetstid: Sara Hesse, trafikingenjör, 2016-2018

Läs mer

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Om svarsalternativen inte passar

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

Eva Pethrus eva.pethrus@microsoft.com

Eva Pethrus eva.pethrus@microsoft.com Eva Pethrus eva.pethrus@microsoft.com Plats nr. 1 Mitt namn är Eva Pethrus och är 49-årig 3- barns mamma från Täby Kyrkby som jobbar nationellt och internationellt med skolutvecklingsfrågor. Jag drivs

Läs mer

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Med vänliga hälsningar från Sweboat Båtbranschens Riksförbund Vi som är på sjön vet hur underbart det är. Det som lockar oss är äventyret, naturupplevelsen,

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Undersökning "Unga vuxna"

Undersökning Unga vuxna Undersökning "Unga vuxna" Så här fyller du i formuläret Läs igenom frågorna noga och kryssa i eller skriv in det eller de svar som stämmer bäst för dig personligen. Svaren läses av optiskt av en skanner.

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

2003-2008 med fortsättning 2009

2003-2008 med fortsättning 2009 Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2003-2008 med fortsättning 2009 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund.3 De guidade turerna

Läs mer

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som:

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som: Miljöarbete Ett framgångsrikt miljöarbete börjar hemma i kåren. Ledarna är förebilder för sina scouter genom att föregå med gott exempel. Att börja fundera på och tänka igenom sina beslut är ett sätt att

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Plocka ihop Lägg i påsen Lämna in till ett apotek

Plocka ihop Lägg i påsen Lämna in till ett apotek Plocka ihop Lägg i påsen Lämna in till ett apotek Sådär, då har farfar rensat bland medicinerna. Och vart ska det här då? Apo tek såklart! Alla gamla eller överblivna läkemedel som lämnas in till apoteken

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS Issue #4 Stockholm S k a v s t a f l y g p l a t s miljöarbete Skavsta får en ny väg årets miljöinsatser Nya miljömål miljöspelet Ledare Att

Läs mer

Att cykla till jobbet

Att cykla till jobbet Att cykla till jobbet Inledning Jag har valt problemet att många åker bil till och från jobbet trots att de bor så nära så att de skulle kunna cykla istället. Jag valde problemet för att bilen släpper

Läs mer

Miljötips till Mammor och Pappor

Miljötips till Mammor och Pappor det är MIN framtid vi pratar om! Miljötips till Mammor och Pappor Till läsaren Dagens samhälle vill se redan ett nyfött barn som en konsument. Trendiga föräldratidningar informerar oss om nya och bättre

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 F lisan Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 En fjärrvärmecentral, förstås! Faktum är att en fjärrvärmecentral med sina få rörliga

Läs mer

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ har du tänkt på att Östersjön i princip är ett slutet innanhav? Detta betyder att föroreningar

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb 2006-01-01 MILJÖPOLICY FÖR HÖGBO GOLFKLUBB Högbo golfklubb ska genom sin verksamhet bidra till hållbar samhällsutveckling genom kretsloppstänkande. Miljöhänsyn ska tas i varje

Läs mer

Guidelines 2016. Rädda världen lite grann varje dag 2016, Svanen

Guidelines 2016. Rädda världen lite grann varje dag 2016, Svanen 1 Guidelines 2016 2 Inledning När Rädda världen lite grann varje dag nu äntligen går av stapeln igen är det önskvärt att vi tillsammans arbetar för att skapa ett så samlat, starkt och helgjutet uttryck

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 3 Grönområden... 3 Energi... 4 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

En hållbar utveckling

En hållbar utveckling FINNES: SÖKES: En hållbar utveckling Material om Stockholms miljöprogram kan beställas på www. eller från Miljöförvaltningen i Stockholm, Box 380 24, 100 64 Stockholm Tel 08-508 28 800, Fax 08-508 28 808

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Vilket väder?! Pär Holmgren

Vilket väder?! Pär Holmgren Vilket väder?! Christian Runeby inledde och presenterade talarna. Jan Grimlund redogjorde för Miljökvalitetsmålens bakgrund och att det faktiskt finns ett klart samband mellan klimatförändringar och vad

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Enkel livsstil EN HANDBOK AV DIAKONIAAKTIVISTERNA I UPPSALA

Enkel livsstil EN HANDBOK AV DIAKONIAAKTIVISTERNA I UPPSALA Enkel livsstil EN HANDBOK AV DIAKONIAAKTIVISTERNA I UPPSALA Livsstil och värderingar Svårt att leva enkelt? Att leva enklare ses ofta som en jobbig uppoffring, något som endast naiva gröngölingar är tillräckligt

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram

Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram AVTALSPROCESSEN Beslutad av branschorganisationerna Juni 010 Innehåll 1 Inledning... 4 Struktur... 5 Kollektivtrafikens miljöpåverkan... 6 4 Miljöpolicy... 8 5

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se Upplands Väsby kommun, Teknik & Fastighet, december 2009. Första upplagan 3 000 exemplar. Tryck: Nässjö Tryckeri AB Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ivar gillar djur, framförallt pandor. I skolan blir han retad för att han kan så mycket om pandor. Coola Saga

Läs mer

BILFRITT. because they re worth it

BILFRITT. because they re worth it BILFRITT because they re worth it BILFRI MÅNAD SÄKER SKOLVÄG Trafiksituationen är farlig för våra barn och det är främst vi föräldrar som är orsaken till detta när vi skjutsar barnen till och från skolan.

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014 Sundsvall behöver ett grönt styre Sundsvall behöver ett grönt styre Miljöpartiets politik vilar på solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, kommande

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete NYNÄSHAMN - presentation om kommunens miljöarbete 1 2 Skärgårdskommun nära storstad 26 500 invånare 30 minuter till Globen Havshorisonten ses från fastlandet Stadskärna Landsbygd 100 mil kust 1852 öar

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 4 2014. God Ju l. oc h ett. Got t n ytt År! TACK, ALLA GODA GRANNAR! Bäst och sämst i hyresgästundersökningen

INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 4 2014. God Ju l. oc h ett. Got t n ytt År! TACK, ALLA GODA GRANNAR! Bäst och sämst i hyresgästundersökningen INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 4 2014 God Ju l oc h ett Got t n ytt År! TACK, ALLA GODA GRANNAR! Bäst och sämst i hyresgästundersökningen Har du tänkt på att det ofta finns någon granne i din närhet som

Läs mer

Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera

Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera Hagainitiativets nyhetsbrev mars 2012 Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera Hagainitiativet tar position till 2050 Hagainitiativet

Läs mer

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Sida 1 av 6 Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Bakgrund För tredje året i rad arrangeras Europeiska Mobilitetsveckan, mellan den 16:e och 22:e september.

Läs mer

10 Vår miljö. OH2 Anrikning i näringskedjan

10 Vår miljö. OH2 Anrikning i näringskedjan 10 Vår miljö 10.1 1 Energi igår, idag och i morgon 2 Energislukande prylar 3 Att resa energisnålt och miljövänligt OH1 Världens energianvändning 4 Oljekatastrof i miniformat 5 Handlar du miljövänligt?

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet

Läs mer