Masesgårdens hälsoveckor och helger maj okt 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Masesgårdens hälsoveckor och helger maj okt 2016"

Transkript

1 40 år Masesgårdens hälsoveckor och helger maj okt 2016

2 GRÖNA SKÖNA DAGAR Varsågod, här är Masesgårdens nya program som sträcker sig från maj månad när äppel- 40 år Masesgården firar 40-årsjubileum! Av alla hälsohem som fanns när Masesgården startade 1976 är det bara vi kvar som är trogna den ursprungliga ideologin med en helhetssyn på hälsa. Vi serverar vegetarisk mat som får dig att må bra. Flera motionspass om dagen och föredrag där du Innehåll Vår filosofi som hälsohem 4 5 Så här fungerar det 6 7 En dag på Masesgården 8 Pool, bastu och kneippbad 9 Kom igång med motionen 10 Minska stressen 11 Maten på Masesgården Hälsans historia Masesgården firar 40-års jubileum Gården och rummen Program maj okt Detox & Fasta 29 Mitt-i-livet-veckor 30 3 träden står i blom, till klara höstdagar i oktober. kan lära dig mer om mat, hälsa, Vikt & Motionsguide 31 När du än väljer att komma hit kan vi lova dig sköna dagar som ger ny kraft och energi. viktminskning och stresshantering. Vi finns och vi behövs, i en tid när ohälsan skördar många offer, samtidigt som intresset för hälsa är större än någonsin. I år firar vi 40 år i hälsans tjänst. Behandlingar Specialkurser och utbildningar Hjälp oss att hjälpa 39 Vandringsresa till Österrike 40 Vår hälsobutik på nätet 41 Dalarna och Dalhalla 42 Villa Långbers 43 Bra att veta Vistelser och kurser 46 Våra priser 47

3 Mat Vad är speciellt med ett hälsohem? Vår filosofi bygger på Are Waerlands idéer. Som hälsohem har vi en helhetssyn på hälsa. Våra tre M står för mat, motion och mental hälsa. Alla tre är lika viktiga och hänger ihop. När kropp och själ är i balans mår vi bra, men en stressig vardag kan sätta det mesta ur spel. Vi hinner inte motionera, orkar inte laga riktig drog fulla hus. Det mesta som Are Waerland talade om var ännu outforskat 4 5 Motion Nu har vi ett utegym också! mat, blir trötta och irriterade. Ibland snurrar det på så snabbt att vi till och med blir sjuka. Tanken är att du ska må bra när du är här och få med dig nya goda vanor hem, som du kan omsätta i praktiken. Det handlar inte om att förändra hela livet, utan att ta några steg i rätt riktning. Mental hälsa Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel sade Are Waerland. Han var den svenska vegetariska hälsorörelsens förgrundsgestalt. Han skrev artiklar, böcker och höll föredrag om hälsa som vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer liksom om motionens och ljusets betydelse. Han förordade enkel, giftfri laktovegetarisk kost kombinerat med motion och nära naturkontakt. Vidare att minska på socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt att ta hänsyn till kostens syra-basförhållande. Dessutom att utesluta giftiga stimulansmedel såsom kaffe, tobak och alkohol. Are Waerlands ande lever vidare på Masesgården. Vår ideologi bygger på hans idéer. Are bodde tidvis i det hus som ligger tvärs över vägen från Masesgården och kallas Ares hus.

4 Välj mellan 3 7 dygn. HÄLSOVECKA 7 DYGN Hälsovecka lördag lördag. Har du inte tid att komma en hel vecka har vi även kortveckor och maxiweekend med en ny intressant kurs varje vecka. Masesgården är inte som ett hotell, där du kan boka enstaka nätter, utan hos oss väljer du en given period. Hel vecka 7 dygn, kortveckor 5 alt. 6 dygn och maxiweekend 3 dygn. Det mesta ingår i priset. KORTVECKA 6 DYGN Alla måltider med stor Kortvecka Vegetarisk mat. vegetarisk buffé till frukost, söndag lördag. Hos oss får du avstå från kött, fisk, lunch och middag, däremellan färskpressad juice, örtté KORTVECKA 5 DYGN kaffe och vin, men i gengäld får du så Kortvecka mycket annat som får dig att må bra. lördag torsdag. och frukt. Vi serverar vegetarisk mat, härliga MAXIWEEKEND 3 DYGN bufféer med varma och kalla grönsaksrätter, frukter och bär. gården ingår motionspass och Aktivitetsprogram. På Mases- Långhelg torsdag söndag. 6 föredrag i priset. Du får ett 7 veckoprogam där du ser vad som finns att välja på. Motionspass och föredrag. Vi vill bjuda dig på ett så roligt och omväxlande program som möjligt och under veckan träffar du flera olika ledare på både motionspass och föredrag. Det är tre aktiviteter före lunch och ett kvällspass. Därutöver Veckans kurs på eftermiddagen. Veckans kurs En tradition på Masesgården är att för varje vistelse erbjuda en speciell kurs, som är utöver det ordinarie programmet. Många gäster väljer vistelse utifrån vilken kurs det är. Veckokursen ingår inte i priset, utan kostar kr. Cyklar, gångstavar, kanoter finns att låna. Pool och bastu finns på gården och en vedeldad bastu nere vid Siljan. På eftermiddagen är det Veckans kurs. Den är tillval med kr för en veckokurs. Skjuts till och från tåget eller bussen i Leksand, kostnadsfritt i samband med in- och utcheckningstider.

5 En dag på Gården vaknar. Masesgården. Dagen börjar med potatisvatten, som är På Masesgården ingår minst fyra aktiviteter om basiskt och bra för syra/bas-balansen. dagen, med träning och föredrag. Väljer du att 7.30 Första aktiviteten; vattengympa, morgongå Veckans kurs eller är här när det är Klassisk stretch eller mjuka morgonövningar. hälsokur, tillkommer ytterligare två timmar per dag. Här är några exempel på vad som kan ingå i veckans aktiviteter Frukost med två sorters gröt, fil, yoghurt och massor av olika sorters frukt och bär, nötter, flingor och frön Föredrag om t ex motion & träning, viktskola, maten på Masesgården, mag/tarmhälsa, detox - renar kroppen. Bada i poolen när du vill Dagens shot och fruktjuice Träningspass i gympasalen eller stavgång med pulsträning. exempel; step-up och styrka, cirkelträning, ryggympa, yoga, styrka-balans-rörlighet Lunch: Stor vegetarisk buffé med varma och kalla rätter Dagens örtté Den här tiden är det Veckans kurs eller annat eftermiddagsprogram Middag. En lite lättare måltid med soppa, bröd, ost och några sallader Dagens sista pass med t ex viktskola, stresshantering, meditation, rygghälsa, yoga, coacha dig själv guidad övning. Nyrenoverad pool med ny stadig trappa. I augusti förra året lät vi helrenovera poolen. Resultatet blev fantastiskt, som du kan se på bilden och ännu bättre blir det när du upplever det i verkligheten. Vi har också satt in en ny, stadig trappa ner i poolen, så nu kan alla bada och komma i och ur poolen på ett enkelt sätt. Poolen är öppen dygnet runt och många stunder kan du ha den helt för dig själv. Vattnet har en behaglig temperatur kring 30 grader. På kvällen dämpar vi belysningen, tänder ljusen i kandelabern och sätter på musik. På morgonen, före frukost, är det ofta vattengympa. Kneippbad, bubbelpool och bastu. Prova på kneippbad som ökar cirkulationen i kroppen. Du går växelvis i två rännor, en med kallt vatten (11 grader) och en med varmt vatten (37 grader). Du kan också bada i bubbelpoolen, polletter finns att köpa för 40:-. Vill du bada bastu, finns dam- och herrbastu och nere vid Siljan en vedeldad bastu.

6 Kom igång med motionen. och inte kan stå emot en ytterligare påfrestning. Spända muskler bör- jar värka, du kan få svårt e att varva ner, blir lätt irriterad och har svårt att koncentrera dig. Allt från hjärtinfarkt och depression till onormal trötthet och huvudvärk kan utlösas av stress. n halvtimmes rask promenad om dagen gör underverk för den Ta varningssignalerna på allvar och se till att i tid göra som tillbringar större delen av dagen sittande. När du är på Här är några av våra aktivitetsledare någonting åt stressen. Masesgården har du chansen att komma igång med motionen. Träningen som håller i träningspass och föredrag. minska stressen! Jan Adde, Janet Bröms, Pipar-Lena, är upplagd så att alla kan vara med. Både tränade och otränade. Flera Ulrika Wahlstedt, Niklas Danielsson och träningspass om dagen och föredrag som motiverar dig att fortsätta träna Sabine Studer. 10 när du kommer hem. 11 Motion är en färskvara. All forskning visar att vi snabbt får fantastiska hälsoeffekter av motion och rörelse, oavsett hälsotillstånd och ålder. Motion påverkar hela dig - hjärtat, blodvolymen och hjärnan, andningen, musklerna, mage, tarm, bentäthet och vikten. Du får bättre kondition och motion sänker blodfetterna, vilket i sin tur minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar, åderförkalkning, högt blodtryck och diabetes. Likaså förbättrar motion tarmrörelserna, stärker skelettet och ökar kroppens rörlighet. Stress kan vara för att klara av en kan också vara på kroppen. Att en längre tid, gör att positiv och ge kraft uppgift. Men den negativ och slita leva med stress under kroppens reserver tar slut Här kan du släppa alla krav! Att vara på Masesgården har en läkande kraft. Här kan du koppla av och bara vara. När hjärnan inte längre behöver gå på högvarv öppnar den upp för nya tankar och lösningar på problem. Det vi kan erbjuda är föredrag och kurser om stresshantering, en rofylld miljö, välgörande behandlingar, meditations- och avslappningsövningar, som hjälper dig att gå ner i varv och hämta ny kraft och energi.

7 Vår goda gröna mat. 12 Bufféerna på Masesgården bjuder på många goda rätter. Varma och kalla. Med spännande kryddningar och oväntade kombinationer. De gäster som är här för första gången brukar bli överraskade över hur mycket gott man kan tillaga av enbart grönsaker. Vi serverar laktovegetarisk mat. Hälsogröt, fil, yoghurt och massor av goda frukter och bär till frukost. Stor vegetarisk buffé till lunch och lite lättare måltid på kvällen med soppa, hembakat bröd och grönsaker. De frukter, bär och grönsaker som serveras kommer i möjligaste mån från närliggande odlingar och är ekologiskt odlade. Ekologisk odling kräver härdigare plantor som klarar sig utan konstgödning och bekämpningsmedel och som får mogna på växtplatsen. Det är i slutmognaden som frukt och grönt utvecklar den mesta näringen. Därför innehåller ekologiskt odlat mer näring än vanligt grönt, som ofta skördas för tidigt och får mogna under transport och lagring. 13 Däremellan färskpressad juice, frukt och örtté.

8 Varför var hälsohem så stort på 70-talet? p å 1970-/80-talet hade hälsohemmen sin storhetstid. Det skrevs och talades mycket om hälsa i tidningar, radio och tv. Folk stod i kö för att åka på hälsohem, väntetiden kunde vara upp till ett år. Alla gäster togs emot, även sjuka människor som skolmedicinen inte längre kunde hjälpa. Man hoppades på att Hälsans historia. I år firar Masesgården 40 år mirakel skulle kunna ske med hjälp av alternativa som hälsohem och med anledning Hälsorörelsens solviking. behandlingsformer. 14 av det har vi gjort en Are Waerland ( ) var den svenska vegetariska hälsorörel- Landstingen betalade för många av vistelserna ut boken I sjukdomarnas häxkittel. den vegetariska rörelsen Masesgården är idag Sveriges enda riktiga växer fram. Vegetarianer och Are kom till Sverige 1937, samma år som den första hälsokostbutiken hälsohem, som håller fast vid den ursprungliga ideologin. frisksportare var förtrupper startade. Intresset för hälsa var stort och när Are höll föredrag på till den hälsotrend vi upplever Konserthuset i Stockholm var det fullsatt. Han reste också riket runt Starka profiler i branschen var överläkaren och höll föredrag och kurser. Mycket av det han talade om idag. Då, som nu, handlade Karl-Otto Aly på Tallmogården och Lilly var ännu outforskat. Att han hade rätt kan dagens forskning intyga. Sina idéer förmedlade han bl a i den egna känd för sitt örtkunnande och potatisvatten. Johansson på Föllingegården i Norrland, det inte bara om att äta rätt, utan redan från start fanns det tidningen Solvikingen som finns än idag och heter Hälsa. en helhetssyn på hälsa. Frisksportarnas Auktorisation av hälsohem. Vilket pensionat del tillbakablickar. Vi backar sens förgrundsgestalt. Han föreläser och ger ut böcker om nykterhetsfrågor, tobak, kaffe och salt. I England, där han då var bosatt, ger han gjorde många hälsohem det också. och när antalet gratisvistelser försvann, hundra år i tiden och ser hur 15 motto var hälsa, Hälsorörelsen har gjort mycket gott. som helst med hälsoinriktning, kunde inte styrka och harmoni. Inte olikt Engagemanget sträcker sig långt över att informera och kalla sig hälsohem. På 70-talet utarbetades en debattera kring kost och hälsa. Tex kampen mot fluor i dricksvattnet kravlista som skulle uppfyllas för att få kalla Masesgårdens tre M mat, (vilket förbjöds), att fritt få välja läkare, oro för kärnkraftsutvecklingen, krav på kostutbildning av läkare, rökförbud på matställen, få bort troller och auktoriserade de hälsohem som sig hälsohem. Hälsokostrådet gjorde kon- motion, mental hälsa. godis- och läskautomater i skolorna uppfyllde kraven.

9 En gård med anor från 1700-talet. Gården var familjejordbruk i många hundra år. Sitt namn fick den av Olle Mases, som blev ägare till gården 1926 och drev lanthandel i huset närmast vägen köpte den kände skådespelaren och revyartisten Thor Modéen Masesgården för att ha som sommarställe. Då var det fest och klackarna i taket. Thor Modéen lät göra tillbyggnader och sätta in de vackra glasmålade, blyinfattade fönstren på gården. Nästa ägare (1945) ville driva barnhem för autistiska barn med antroposofiska behandlingsmetoder, men Kungliga medicinalstyrelsens enhet för sinnesslövård sade nej. Istället blev Masesgården pensionat fram till Masesgårdens historia år I år firar vi 40 år som hälsohem! 1976 startade Christer Persson och Laila Gandefeldt Masesgårdens hälsohem. Christer gick då sin naturmedicinska utbildning. Han lät bygga ut gården med flera hus, men efterfrågan var så stor att platserna ändå inte räckte till. Så under några år hade Masesgården en filial i Siljansnäs, för att kunna ta emot alla gäster som ville komma. Då som nu erbjöd Masesgården Veckans kurs med olika kursledare, som kom från hela landet och hade olika specialinriktningar inom hälsa. Många skickliga kursledare har passerat genom åren. Christer finns fortfarande med i verksamheten och ansvarar för alla kurser på Masesgården. Christer heter numera Andevid i efternamn, sedan han för några år sedan gifte sig med Katarina. Ägare till gården är Staffan Malmqvist köpte Staffan, tillsammans med Ulrika Wahlstedt Masesgården och driver den med samma inriktning som från start, helt i hälsohemsandan. Maten är lika grön och näringsrik, men godare än förr med spännande kryddningar och kombinationer. Fasta finns kvar på programmet, men det är inte längre lika många som fastar. Gården förbättras och förnyas kontinuerligt. Nu senast har poolen fått en helrenovering och ett utegym har byggts. Förutom Masesgården driver Staffan Villa Långbers hotell i Tällberg. Ulrika Wahlstedt, hälsohemschef.

10 Gästrum och trädgårdsrum. Här finns inga standardiserade hotellrum, utan alla gästrum har olika inredning. I trädgården har Sabine Studer skapat vackra uterum och rabatter med kryddväxter och blommor. Under sommaren tar många med sin tallrik och äter ute. 36 rum med plats för 50 gäster. Masesgården är en riktig dalagård med många rödmålade byggnader. Stora och små. På gården har vi bara plats för 50 gäster, så det blir väldigt personligt och rofyllt. Du kan välja mellan enkel- och dubbelrum, i tre olika prisklasser. Pensionatsrummen har dusch och toalett i korridoren. Gästrummen har egen dusch och toalett och de finaste rummen har egen altan eller balkong och lite extra som morgonrock på rummet

11 20 V. 18 (6 dygn) 1 7 maj Mats Venndahl Program maj okt 2016 med vistelser och kurser. Maj MINSKA STRESSEN I VARDAGEN Många av oss upplever stress och oro i vardagen och att kraven är för stora. Att vara mentalt stark är minst lika viktigt som bra kost och motion. Veckans kurs ger dig nya insikter och förståelse för hur dina tankar, känslor, beteende och självbild påverkar dig och vad du kan göra för att hanterar olika situationer i vardagen på ett bättre sätt. Kanske behöver du lära dig säga nej, sätta gränser och prioritera dina egna önskningar. Målet är att du genom nya insikter ska kunna minska stressen och få mer energi. Mats Venndahl har arbetat inom finansbranschen. Föreläser och coachar idag chefer, ledare och grupper inom näringsliv och idrott, när det gäller stresshantering och mental träning. Ingår i Masesgårdens AntistressTeam. Veckans kurs Förutom de motionspass och föredrag som ingår, erbjuder vi även Veckans kurs som tillval. En del kurser är inriktade på träning, andra berikar ditt sinne och ger kunskap om vad du kan göra för att må bra. Kurserna är 8 10 timmar, två tim/dag och kostar kr. I maxiweekend och Masesgårdens egna kurser Klassisk hälsokur och Må bra vecka ingår kursen i priset. V. 19 (7 dygn) 7 14 maj Vibeke Saxe & Jim Sandlund YOGA ger plats för själen Yoga bygger på jämvikt, skapar energi, harmoni och andrum i vår vardag när vi övar regelbundet. Enligt yogans grundtanke måste man först behärska sin kropp för att kunna utveckla sin själ och lära sig total koncentration och tålamod. Här arbetar vi med Hathayoga. Vi utövar en mycket lugn yoga, där vi lär ut uppvärmning, de bästa ryggövningarna, den rätta andningen, styrkeoch balans övningar, effektiva sträckövningar, avslappning som ger energi och korta meditationer. Yogan kompletteras med Chi-ball, som är ett bra massageredskap för ryggen. Jim Sandlund och Vibeke Saxe har över 30 års erfarenhet inom områdena personlig utveckling, kropps- och självkännedom. V. 20 (5 dygn) maj Kurspris 500:- Janet Bröms MASESGÅRDENS VIKTSKOLA Alla som någon gång har försökt gå ner i vikt, vet hur svårt det kan vara även om man är disciplinerad. Genom kunskap kan vi lära oss att samarbeta med vår kropp säger Janet Bröms, som har utvecklat och ansvarar för Masesgårdens Viktskola. Hon beskriver vad som påverkar och rubbar ämnesomsättningen, ökar inlagring av fett och bromsar viktnedgången. Allt enligt fakta som bygger på den senaste forskningen. Du får lära dig vad du kan göra för att bygga upp en ökad förbränning och sätta fart på viktnedgången. Lärorika fakta varvas med handfasta tips och råd, diskussioner och frågestund. Janet Bröms har arbetat som kursledare och coach inom hälsa viktminskning, motion, stress och det egna ledarskapet i trettio år parallellt med studier. V. 20 (3 dygn) maj Kursen ingår i priset Magnus Lindroth Yoga och inre lugn De flesta känner att de borde ha bättre balans i livet, med mindre stress och sundare vanor. Men för att en förändring ska ske behöver vi hitta vårt inre lugn. Med hjälp av yogan jobbar vi både fysiskt och mentalt under dagarna på Masesgården. Du får töja och sträcka dina muskler och känna hur bra du mår när kroppen är smidig och stark. Förändringen sker inte över en natt, men du får tydliga mål som visar hur du kan påverka och förändra din vardag, för att må bättre och få mer energi. Dessutom är det väldigt roligt att träna för Magnus. Magnus Lindroth är din inspiratör. Yogalärare med lång erfarenhet av olika former av träning och kampsport. Diplomerad coach, handledare i stresshantering och mental träning. V. 21 (6 dygn) maj Malin Rydesjö Medicinsk yoga Vardagens utmaningar och stress i kombination med bristande återhämtning, gör det svårt att alltid leva med glädje och mening. Vi behöver alla dagliga verktyg för att bibehålla och komma tillbaka till hälsa, både fysiskt, mentalt och emotionellt. Medicinsk kundaliniyoga ger dig enkla tekniker, som minskar stress, rygg- och nackbesvär, sömnproblem och högt blodtryck. Övningarna är lugna och kan även göras sittande på en stol. Du får med dig övningar hem så att du kan fortsätta skapa balans och harmoni i din vardag. Malin Rydesjö är yogaterapeut och statsvetare med stort intresse för människor. Driver Yogacentralen, som erbjuder yoga som friskvård och rehabilitering enskilt och på arbetsplatser. Lär dig crawla! Eller förbättra din teknik. Privatlektion 525:-. Crawlkurs i grupp, 3 tillfällen 625:- V. 22 (5 dygn) 28 maj 2 juni Kurspris 500:- Margot á Deild Kom i form program En minivecka som får dig att må bra och gör att du kommer igång med träningen. Du får lära dig hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen och vad du kan göra för att stärka och föryngra kroppen inifrån. Du får individuella svar på dina frågor. Förslag till vilken typ av träning som passar din kroppstyp och hur du bäst går ner i vikt. Kursen bjuder på rolig träning som snabbt ger resultat, gör att du blir starkare och får igång kroppen. Margot á Deild har lång erfarenhet av att arbeta med träning och hälsa. Hon är en uppskattad kursledare här på Masesgården och på hemmaplan i Linköping har hon drivit Studio Fitness i många år. 21

12 22 V. 22 (3 dygn) 2 5 juni Kursen ingår i priset Åsa Hellström V. 23 (6 dygn) 5 11 juni Åsa Hellström Juni TRÄNA MED ÅSA! En helg med Åsa som inspirerande kursledare. Träningspass som sätter fart på endorfinerna och får den sanna träningsglädjen att infinna sig. Kroppen är gjord för att röra sig men det behöver inte innebära en obehaglig påfrestning i ett forcerat tempo för att ge resultat. Åsa använder främst tekniker från Nia, vars unika koncept är till för att skapa och bibehålla hälsan i våra kroppar. Åsa Hellström är f d elitsimmare, simtränare och har 25 års erfarenhet inom träning och hälsa. Nia-, yogalärare och personlig tränare. Simundervisning. Åsa erbjuder under helgen privatlektioner i simträning, LIV & RÖRELSE Att så små enkla rörelser kan ge så stor effekt sade en av gästerna som var med på Åsas träning. Härliga träningspass som alla kan vara med på och tycka att det är roligt. Träningen utgår från den nivå du är på just nu. Och är ett första steg till att hitta formen för att komma vidare på vägen till hälsa och en kropp som är glad. Åsa använder främst tekniker från Nia, vars unika koncept är till för att bygga upp och behålla hälsan. Åsa Hellström är f d elitsimmare, simtränare och har 25 års erfarenhet inom träning och hälsa. Nia-, yogalärare och personlig tränare. Simundervisning för vuxna. Övervinn vattenrädsla. Förbättra din simteknik och slipp stel nacke och trött ländrygg. Lär dig crawl m m. Privatlektion 40 min 525:- V. 24 (7 dygn) juni MÅ BRAåterhämtningsvecka En skön avkopplande vecka för dig som behöver lugn och ro, med tid för återhämtning från en kravfylld vardag. Veckans program är anpassat för att ge total avkoppling. Det är träningspass och föredrag som vanligt på förmiddagen och fri tid efter lunch. Tid för behandlingar, sitta i solen, bada i poolen och bara ha det skönt. Vi kommer även att ha en del aktiviteter på eftermiddagen, som meditativ promenad på Storön eller till fäbodarna, meditation och samtal kring återhämtning och stress. Under veckan kommer du att uppleva hur skönt det är att stänga av yttervärlden med alla sina måsten och bara vara i nuet. V. 25 (5 dygn) juni Kursen ingår i priset Hälsokur är Masesgårdens egna veckor, där vi delar med oss av all den kunskap som finns inom hälsohemmet. Vi tar upp de ämnesområden som våra gäster efterfrågar mest hälsa, mat, stress och viktminskning. Föredrag varvas med träningspass. Mat & hälsa - om hur våra matvanor påverkar hälsan och vad du kan göra för att stärka kroppen. Om mage-tarm hälsa och syra-bas balans. Viktminskning hur du kan lära dig att samarbeta med kroppen för att gå ner i vikt. Stress hur stressad är du och vad kan du konkret göra för att minska stressen. Motion i teori och praktik, med roliga träningspass som gör att du kommer igång. Utbudet är stort, tempot lugnt och du väljer själv vad du vill vara med på. Medarbetare på Masesgården och emellanåt även inbjudna gästföreläsare håller i veckans program. Midsommarhelgen (3 dygn) juni med Bernt Törnblom/ Eva Lexell Törnblom Midsommar i Dalarna Tiden kring midsommar är magisk vid Siljan, med sina blomstrande ängar och ljusa sommarnätter. Vi bjuder på sång och musik med trubaduren Bernt Törnblom, känd Bellman- och Taubetolkare med många egna visor. På midsommarafton åker vi gemensamt in till Leksand och deltar i firandet, som på midsommardagen fortsätter vid bystugan i vår by Grytnäs. Midsommarbordet är dukat med de läckraste vegetariska rätter och precis som vanligt är det olika motionspass och föredrag. Bernt Törnblom har flera gånger blivit utsedd till årets Bellmansångare och fått Taubestipendiet. Eva Lexell Törnblom bjuder in till De fem rytmerna, en dans och rörelseform utvecklad i USA. Vi bjuder på 1 dygn! Genom att kombinera veckan före (18 23 juni) med midsommarhelgen, får du hela åtta dagar på Masesgården. Men du betalar bara som för hälsovecka 7 dygn och får 1 dygn på köpet. Juli V. 26 (6 dygn) 26 juni 2 juli Ulrika Eiworth Pilates och NIa Målet med veckans kurs där du får praktisera två olika träningsmetoder är att du ska stärka musklerna, förbättra rörlighet och kondition och få ny livsenergi. Träningen passar alla, du gör övningarna utifrån din egen nivå. Pilates är en mjuk träningsmetod som ger styrka, stretch, balans och ökad rörelseförmåga. Här tränar du framför allt mage och rygg. Nia är kraftfull som kampsport, rytmisk som jazzdans och flyter mjukt som tai chi. Ger dig kraft, rörlighet och balans. Gör dig glad och avslappnad. Ulrika Eiworth är Pilates, Zumba och Nia blackbelt-instruktör och är även utbildad inom friskvård och ryggskola. V. 27 (7 dygn) 2 9 juli Andreas Konvicka MUSIKEN SOM LÄKANDE KRAFT Andreas Konvicka är musikpsykolog och musikterapeut. Han berättar hur vi påverkas av vår ljudmiljö, t ex hur buller och oljud kan orsaka sömnrubbningar och koncentrationssvårigheter. Medan vi genom harmoniska ljud, musik eller tystnad laddar det centrala nervsystemet med en rad positiva effekter som resultat. Du får också lära dig hur du med enkla medel kan påverka vardagens ljudmiljö. Kurserna är mycket uppskattade och om möjligt kommer vi i slutet av veckan, när Musik vid Siljan börjar, att besöka något av evenemangen. Andreas Konvicka är bl a utbildad vid Uppsala universitet och i USA. Han forskar och föreläser i musikpsykologi och är verksam som konsert-, operasångare och musikterapeut. Även privata konsultationer erbjuds under veckan. 23

13 V. 28 (7 dygn) 9 16 juli Marie-Louise Eklöf Skapa ett grönt apotek En julivecka som bjuder på fina naturupplevelser och kunskap om örternas läkande kraft. Klappar ditt hjärta för att med hjälp av örter som växer i din närhet skapa ett eget grönt apotek? Då kan din vandring in i de vilda örternas värld påbörjas med hjälp av denna populära och inspirerande kurs. Den som leder dig in i denna värld heter Marie-Louise. Hon räknas i dag till en av Sveriges främsta experter på medicinalväxter och dess terapeutiska användning. Marie-Louise Eklöf har i drygt tjugo år verkat som ört- och läketerapeut. Hon har också författat flera populära böcker i ämnet och medverkar ofta som örtexpert i media. Hon driver sedan 1995 Inspira örthandelsbod i Stockholm. V. 33 (5 dygn) aug Kurspris 500:- Malin Rydesjö Medicinsk yoga Vardagens utmaningar och stress i kombination med bristande återhämtning, gör det svårt att alltid leva med glädje och mening. Medicinsk kundaliniyoga ger dig enkla tekniker, som minskar stress, rygg- och nackbesvär, sömnproblem och högt blodtryck. Övningarna är lugna och kan även göras sittande på en stol. Du får med dig övningar hem så att du kan fortsätta skapa balans och harmoni i din vardag. Malin Rydesjö är yogaterapeut och statsvetare med stort intresse för människor. Driver Yogacentralen. V. 33 (3 dygn) aug Kursen ingår i priset Shirin Djavidi SKY TRAINING - Styrka - Kondition - Yoga Malin är tillbaka på Masesgården. Efterlängtad! För Malin är yoga så Har kulturupplevelser medicinska effekter som är grundade på mycket mer än bara själva rörelserna. empirisk forskning? På kursen presenteras de senaste forsknings- Prova på en ny träningskombo som utmanar Det är andningen och själen, passion och och hälsorönen i ämnet. Det går bl a att mäta vad som händer i både din mentala och fysiska styrka. SKY koncentration. Malin visar hur vi med yogans hjälp kan vårda kroppen då vi ser ett konstverk, en film eller hör musik. Kulturupplevelser ger nya perspektiv och bidrar till ett djupare livsinne- training står för Styrka Kondition och Yoga både kropp och själ. Alla kan vara med, både vältränade och och är ett nytt koncept som Shirin Djavidi har otränade. Var och en gör rörelserna efter bästa förmåga. Yogapassen avslutas med ledd meditation, som ger total avslappning. Rådholm som är konstvetare, guidar oss. Vi har även lyckats få håll. Teori varvas med kulturbesök på Zornmuseet, där Ingrid tagit fram. Shirin har arbetat med och skrivit om träning i många år. Hon tycker att kombinationen av de tre Malin Berghagen har genom yogan funnit vägen till hälsa och biljetter till gen.repet av operaföreställningen Carmen på Dalhalla. träningsformerna är perfekt för att kroppen ska må bra. SKY är ett balans i livet. Hon gör idag yogaresor över hela världen och bor En stor upplevelse! Utöver kursavgiften betalar du själv biljetterna kicka-igång-program som du får prova på under helgens kurs och en stor del av året på Mallorca. till Zornmuseet 90:- och Dalhalla 365:-. sedan kan fortsätta med när du kommer hem. Prova dina krafter i Andreas Konvicka är operasångare och musikterapeut och har i Augusti styrketräning, med den egna kroppen som motstånd, få upp flåset 15 år forskat och föreläst i musikpsykologi. Ingrid Rådholm är 24 i konditionsträning och skapa balans och rörlighet genom yogan. 25 V. 31 (7 dygn) 30 juli 6 aug operasångerska, logoped och konstvetare. V. 29 (7 dygn) juli Margot á Deild Kom i form program En skön sommarvecka som får dig att må bra och gör att du kommer igång med träningen. Du får lära dig hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen och vad du kan göra för att stärka och föryngra kroppen inifrån. Du får individuella svar på dina frågor. Förslag till vilken typ av träning som passar din kroppstyp och hur du bäst går ner i vikt. Kursen bjuder på rolig träning som snabbt ger resultat, gör att du blir starkare och får igång kroppen. Margot á Deild har lång erfarenhet av att arbeta med träning och hälsa. Hon är en uppskattad kursledare här på Masesgården och på hemmaplan i Linköping har hon drivit Studio Fitness i många år. V. 30 (7 dygn) juli Kursvpris 600:- Malin Berghagen Yoga passion och närvaro i livet MÅ BRAåterhämtningsvecka En skön avkopplande vecka för dig som behöver lugn och ro, med tid för återhämtning från en kravfylld vardag. Veckans program är anpassat för att ge total avkoppling. Det är träningspass och föredrag som vanligt på förmiddagen och fri tid efter lunch. Tid för behandlingar, sitta i solen, bada i poolen och bara ha det skönt. Vi kommer även att ha en del aktiviteter på eftermiddagen, som meditativ promenad på Storön eller till fäbodarna, meditation och samtal kring återhämtning och stress. Under veckan kommer du att uppleva hur skönt det är att stänga av yttervärlden med alla sina måsten och bara vara i nuet. V. 32 (7 dygn) 6 13 aug Andreas Konvicka/ Ingrid Rådholm Kultur och hälsa Lär dig crawla! Eller förbättra din teknik. Privatlektion 525:-. Crawlkurs i grupp, 3 tillfällen 625:- Shirin Djavidi är träningsjournalist, personlig tränare och yogalärare. Följ henne redan nu på instagram på: sky_training V. 34 (6 dygn) aug Margot á Deild Kom i form 60+ Känner du någon som skulle må bra av att komma till Masesgården? Någon som kanske inte brukar vara så aktiv och känner sig stel och orörlig. Det här är en perfekt kurs för att komma igång. Träningen är anpassad för att alla ska kunna vara med och få igång rörlighet och balans. Margot som leder veckans kurs, pratar också om hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen och hur man skapar ett hållbart sätt att leva när man är hemma igen. Margot á Deild har lång erfarenhet av att arbeta med träning och hälsa. Hon är en uppskattad kursledare här på Masesgården.

14 26 V. 35 (5 dygn) 27 aug 1 sept Kursen ingår i priset Hälsokur är Masesgårdens egna veckor, där vi delar med oss av all den kunskap som finns inom hälsohemmet. Vi tar upp de ämnesområden som våra gäster efterfrågar mest hälsa, mat, stress och viktminskning. Föredrag varvas med träningspass. Mat & hälsa - om hur våra matvanor påverkar hälsan och vad du kan göra för att stärka kroppen. Om mage-tarm hälsa och syra-bas balans. Viktminskning hur du kan lära dig att samarbeta med kroppen för att gå ner i vikt. Stress hur stressad är du och vad kan du konkret göra för att minska stressen. Motion i teori och praktik, med roliga träningspass som gör att du kommer igång. Utbudet är stort, tempot lugnt och du väljer själv vad du vill vara med på. Medarbetare på Masesgården och emellanåt även inbjudna gästföreläsare håller i veckans program. V. 35 (3 dygn) 1 4 sept Kursen ingår i priset Magnus Lindroth September Yoga och inre lugn De flesta känner att de borde ha bättre balans i livet, med mindre stress och sundare vanor. Men för att en förändring ska ske behöver vi hitta vårt inre lugn. Med hjälp av yogan jobbar vi både fysiskt och mentalt under dagarna på Masesgården. Du får töja och sträcka dina muskler och känna hur bra du mår när kroppen är smidig och stark. Förändringen sker inte över en natt, men du får tydliga mål som visar hur du kan påverka och förändra din vardag, för att må bättre och få mer energi. Magnus Lindroth är din inspiratör. Yogalärare med lång erfarenhet av olika former av träning och kampsport. Diplomerad coach, handledare i stresshantering och mental träning. V. 36 (6 dygn) 4 10 sept Janet Bröms MASESGÅRDENS VIKTSKOLA Alla som någon gång har försökt gå ner i vikt, vet hur svårt det kan vara även om man är disciplinerad. Genom kunskap kan vi lära oss att samarbeta med vår kropp säger Janet Bröms, som har utvecklat och ansvarar för Masesgårdens Viktskola. Hon beskriver vad som påverkar och rubbar ämnesomsättningen, ökar inlagring av fett och bromsar viktnedgången. Allt enligt fakta som bygger på den senaste forskningen. Du får lära dig vad du kan göra för att bygga upp en ökad förbränning och sätta fart på viktnedgången. Lärorika fakta varvas med handfasta tips och råd, diskussioner och frågestund. Janet Bröms har arbetat som kursledare och coach inom hälsa viktminskning, motion, stress och det egna ledarskapet i trettio år parallellt med studier. V. 37 (7 dygn) sept Göran Jakobsson Medicinsk qigong Grundkurs i Qigong enligt Biyunmetoden. Med långsamma mjuka rörelser går man igenom hela kroppen, med koncentration i varje rörelse för att uppnå en djupgående effekt. Rörelserna är skapade utifrån den traditionella kinesiska medicinens kunskaper om människans livskraft och om hur man skapar balans i kropp och sinne. Övningarna är effektiva för att mjuka upp kroppen, få igång cirkulationen, lugna och balansera känslor och kroppens fysiologi. Syftet är också att stimulera de cirkulatoriska och utrensande systemen i kroppen. Göran Jakobsson, qigonginstruktör sedan 1994 och sjukgymnast. Arbetar även med kinesisk akupunktur och massage som han studerat i Sverige och Kina. V. 38 (7 dygn) sept Åsa Hellström LIV & RÖRELSE Att så små enkla rörelser kan ge så stor effekt sade en av gästerna som var med på Åsas träning. Härliga träningspass som alla kan vara med på och tycka att det är roligt. Träningen utgår från den nivå du är på just nu. Och är ett första steg till att hitta formen för att komma vidare på vägen till hälsa. Åsa använder främst tekniker från Nia, vars unika koncept är till för att bygga upp och behålla hälsan. Åsa Hellström är f d elitsimmare, simtränare och har 25 års erfarenhet inom träning och hälsa. Nia-, yogalärare och personlig tränare. Simundervisning. Övervinn vattenrädsla. Förbättra din simteknik och slipp stel nacke och trött ländrygg. Lär dig crawl m m. Privatlektion 40 min 525:- V. 39 (5 dygn) sept Kurspris 500:- Louise Hammarberg Maten som håller DIG FRISK! Värdefull kunskap om vilka näringsämnen som är extra viktiga vid våra vanligaste livsstilssjukdomar som högt blodtryck, diabetes typ 2, mag- och tarmbesvär som IBS, glutenallergi och förhöjda kolesterolvärden. Med rätt val av mat kan du förbättra din hälsa. Lite ur innehållet: Vilka näringsämnen är speciellt viktiga vid olika sjukdomar? Hur långt har forskningen kommit? Stärk dig med ditt eget hälsoprogram. Hjälp med recept och bra kombinationer på tallriken. Kursmaterial med individuell information om näringsämnen kopplat till dina behov ingår. Louise Hammarberg är näringsterapeut, matskribent, föreläsare och utbildare med en kostskola för utbildning till Kost- och Näringsrådgivare, här på Masesgården samt Mat & Viktrådgivare. V. 39 (3 dygn) 29 sept 2 okt Kursen ingår i priset Magnus Lindroth Yoga och inre lugn De flesta känner att de borde ha bättre balans i livet, med mindre stress och sundare vanor. Men för att en förändring ska ske behöver vi hitta vårt inre lugn. Med hjälp av yogan jobbar vi både fysiskt och mentalt under dagarna på Masesgården. Du får töja och sträcka dina muskler och känna hur bra du mår när kroppen är smidig och stark. Förändringen sker inte över en natt, men du får tydliga mål som visar hur du kan påverka och förändra din vardag, för att må bättre och få mer energi. Du får verkligen en kick att komma igång. Magnus Lindroth är din inspiratör. Yogalärare med lång erfarenhet av olika former av träning och kampsport. Diplomerad coach, handledare i stresshantering och mental träning. Oktober V. 40 (6 dygn) 2 8 okt Vibeke Saxe & Jim Sandlund Finn din egen meditation Meditation kan ge oss psykisk kraft och styrka, så att vi lättare kan möta motstånd och påfrestningar av olika slag. När du mediterar upplever du mer närvaro, harmoni och energi i livet. Det finns en hel del vetenskaplig forskning kring ämnet. Här får du prova på olika meditationstekniker, plus avspänning, avslappning och fokusering. Utifrån det du lär på denna kurs, kan du på sikt finna din egen meditationsteknik. Välkommen till en härlig och populär kurs! Jim Sandlund och Vibeke Saxe har över 30 års erfarenhet inom områdena personlig utveckling, kropps- och självkännedom. 27

15 V. 41 (7 dygn) 8 15 okt Agneta Oreheim KRAFTEN INOM DIG En kursvecka som kommer att lämna spår i ditt liv, ge dig styrka och nya perspektiv. Du kommer att få en presentation av tre kraftkällor och hur du praktiskt kan använda dem. Det är astrologi, som speglar vår karaktär och de behov vi har. Drömtolkning som tar tempen på nuet och visar på de sanningar vi behöver möta och integrera i vårt liv. Det tredje perspektivet är skugg-/spegelarbete, om att se hela Livet som en spegel, där livet ständigt undervisar oss. Den röda tråden är att stärka kraften inom oss genom att hämta hem våra projektioner, ta ansvar och lämna offerrollen. Föreläsningar och teori varvas med eget arbete och övningar. 28 Agneta Oreheim är socionom, kursledare och föreläsare i personlig yogasamordnare för Kriminalvården där hon utbildar vårdpersonal att bedriva yoga för intagna över hela landet. Klassisk fasta eller 29 utveckling. Hon arbetar också som astrolog och drömterapeut. V. 44 (5 dygn) 29 okt 3 nov detoxkur. Kurspris 500:- Magnus Lindroth FÖRANMÄLAN TILL KURSEN. Du får arbeta med ditt eget födelsehoroskop, därför behöver Agneta uppgift om tid och plats när du är född. År-månad-dagklockslag-födelseplats. Lämnas minst två veckor före kursstart. E-post info@agnetaoreheim.se V. 42 (5 dygn) okt Kurspris 500:- Eva Seilitz Yoga som livsväg Yoga handlar om konsten att leva utifrån en djupare förankring i sig själv - att ha en balans mellan aktivitet och vila, att harmonisera olika krafter i tillvaron för att kunna leva mer fullödigt. Under kursen får du lära dig yogatekniker som är stressreducerande och som samtidigt mjukar upp leder, stärker muskler och koordinerar din andning med dina rörelser för ökad balans i kroppens alla system. Både de som har gjort yoga tidigare och nybörjare är välkomna. Deltagarna utgår från sina egna förutsättningar. Övningarna utförs långsamt med full uppmärksamhet och medvetenhet. Eva Seilitz är diplomerad yogalärare och arbetar som nationell V. 42 (3 dygn) okt Kursen ingår i priset Margot á Deild Kom i form En långhelg som får dig att må bra och gör att du kommer igång med träningen. Du får lära dig hur mat, motion och levnadsvanor påverkar olika funktioner i kroppen och vad du kan göra för att stärka och föryngra kroppen inifrån. Du får individuella svar på dina frågor. Förslag till vilken typ av träning som passar din kroppstyp och hur du bäst går ner i vikt. Kursen bjuder på rolig träning som snabbt ger resultat, gör att du blir starkare och får igång kroppen. Margot á Deild har lång erfarenhet av att arbeta med träning och hälsa. Hon är en uppskattad kursledare här på Masesgården och på hemmaplan i Linköping har hon drivit Studio Fitness i många år. V. 43 (6 dygn) okt Kursen ingår i priset Hälsokur är Masesgårdens egna veckor, där vi delar med oss av all den kunskap som finns inom hälsohemmet. Vi tar upp de ämnesområden som våra gäster efterfrågar mest hälsa, mat, stress och viktminskning. Föredrag varvas med träningspass. Mat & hälsaom hur våra matvanor påverkar hälsan och vad du kan göra för att stärka kroppen. Om mage-tarm hälsa och syra-bas balans. Viktminskning hur du kan lära dig att samarbeta med kroppen för att gå ner i vikt. Stress hur stressad är du och vad kan du konkret göra för att minska stressen. Motion i teori och praktik, med roliga träningspass som gör att du kommer igång. Utbudet är stort, tempot lugnt och du väljer själv vad du vill vara med på. Medarbetare på Masesgården och emellanåt även inbjudna gästföreläsare håller i veckans program. Yoga och inre lugn De flesta känner att de borde ha bättre balans i livet, med mindre stress och sundare vanor. Men för att en förändring ska ske behöver vi hitta vårt inre lugn. Med hjälp av yogan jobbar vi både fysiskt och mentalt under dagarna på Masesgården. Du får töja och sträcka dina muskler och känna hur bra du mår när kroppen är smidig och stark. Förändringen sker inte över en natt, men du får tydliga mål som visar hur du kan påverka och förändra din vardag, för att må bättre och få mer energi. Dessutom är det väldigt roligt att träna för Magnus, du får verkligen en kick att komma igång. Magnus Lindroth är din inspiratör. Yogalärare med lång erfarenhet av olika former av träning och kampsport. Diplomerad coach, handledare i stresshantering och mental träning. Detox och fasta två kurer som renar kroppen. En stressig vardag med många krav, kemikalier i den mat vi äter, luftföroreningar, för lite sömn och vila Allt det är saker som påverkar och stressar kroppen. Genom att göra en faste- eller detoxkur renas kroppen och får ny energi. Utrensningen eliminerar slaggämnen, stärker immunförsvaret, gör att du känner dig lättare i kroppen, ökar fysiskt välmående och hjälper till att bryta gamla vanor. Båda är utrensningskurer. Fastan består av fräscha fastedrycker gjorda på frukt och grönsaker. Detox är en mjukare form av utrensning där du förutom dryck får äta vissa saker som rawfood och ångkokta grönsaker. Masesgårdens fasteveckor. Hos oss kan du fasta när du vill, men dessutom erbjuder vi speciella fasteveckor, i år v. 36 och v. 37. Ulrika Wahlstedt lotsar dig genom fasteveckan, går igenom vad fastan innebär, vad du vill uppnå och hur den kan påverka din hälsa i positiv riktning. Du får individuella råd. Under våra fasteveckor är det aktiviteter och kurs som vanligt. Anmäl gärna i förväg om du vill delta i fastan.

16 Mitt-i-Livet -veckor på Masesgården Ett återhämtningsprogram på terapeutisk grund, som hjälper dig att få kraften tillbaka när livet känns besvärligt. Det kan vara oro, separation, sorg, förändringar på jobbet, utmattning och livskriser som tar på krafterna. Eller sjukdom som du är färdigbehandlad från, men där kropp och själ inte har läkt. Orsakerna att du behöver återhämtning är individuella. Vårt återhämtningsprogram. Kombinationen Mitt-i-Livet och Masesgårdens hälsohem ger V maj Upptäck kalori- som svarar på dina frågor via en helhetsupplevelse för läkning, ny kraft och energi. Programmet V juni 1 juli fällorna! När du an- mejl. Du får också veckobrev har funnits sedan 2005 och givit många människor V sept vänder guiden lär du dig från Katarina med värdefulla förståelse för att hitta motivation och strategier för att komma var kalorifällorna finns och tips, råd och recept. V okt 30 vidare när det känns som man har kört fast. Du bor på att byta ut onyttig mat mot 31 hälsohemmet Masesgården och kan delta i de aktiviteter som hälsohemmet erbjuder. Dessutom ingår följande: Ledda gruppsamtal varje dag Kroppskännedom Personlig plan Avslappningsövningar Individuella samtal Föredrag och kostråd Carolina Welin är psykosyntesterapeut med lång erfarenhet. Hon har utvecklat och arbetar med nytänkande rehabiliteringsprogram med fokus på läkning till både kropp och själ. Hon skriver också böcker inom hälsa. Mitt-i-Livet-veckor. 5 dygn söndag fredag. I priset ingår förutom kursen, helpension, enkelrum med dusch och toalett på rummet :- inkl moms. Vissa fonder kan ge bidrag till vistelsen, förutsatt att du uppfyller deras kriterier. Info och anmälan. Vill du veta mer om innehållet i programmet passar dig, kontakta Carolina Welin, som är kursledare. Tel , e-post; carolina.welin@mow.se Du kan också boka direkt genom Masesgården, tel , ange vilken av veckorna du vill komma på. Vi tar kontakt med och intervjuar alla deltagare i förväg, för att få veta vad var och en behöver under veckan. nyttig. Alla livsmedel, drycker och recept i guiden är kalorioch näringsberäknade. Det är också en motionsguide, där du kan fylla i hur mycket du har rört på dig (eller inte) under dagen och hur många kalorier du har förbrukat. Stor receptsamling med alla typer av mat, kalori- och näringsberäknade. Personlig rådgivning av vår kostexpert Katarina Holm-Johansson När du vill gå ner i vikt kan vi varmt rekommendera vår Vikt & Motionsguide. Du skriver in exakt vad du äter i din matdagbok på webben eller i mobilen och kan direkt se resultatet. Var det för stora portioner, för mycket fett eller socker i maten eller ovanor som bulle till kaffet och kvällsmacka? Masesgårdens Vikt & Motionsguide Nu finns guiden för din mobil, som komplement till den stora guiden på webben finns en app. Mobilversionen använder du framför allt för att fylla i matoch motionsdagboken eller hitta recept. Snabbt och enkelt. Teckna abonnemang kan du göra på nätet Masesgården Vikt & Motionsguide/ Energibalans. 3 månader 285:- 6 månader 495:-

17 Behandlingar Vi har många olika ansiktsbehandlingar att välja mellan, med ingredienser av högsta klass. Ekologiska och naturliga, fria från syntetiska tillsatser och konserveringsmedel. Vi har valt att arbeta med EMINENCE, världsledande ekologiskt hudvårdsmärke, som har utvecklat en ny serie biodynamiska produkter och ANNEMARIE BÖRLIND naturkosmetik, fritt från syntetiska råvaror som paraffin och silikon. Vi skräddarsyr våra ansiktsbehandlingar och väljer den kombination av hudvårdsprodukter som passar bäst för din hud. 1. Anti-Age Djupgående behandling med rengöring, ånga, lätt porrengöring och effektiv peeling med AHA-syror och enzymer från frukter och bär. Avslutas med en stimulerande ansiktsmassage och anti-age mask som återuppbygger huden. Tid 55 min 875:- 2. Biodynamisk Anti-age behandling med ingredienser från ekologiska och biodynamiska örter, frukter och bär, essentiella vitaminer och antioxidanter. Eminence kontrollerar hela produktionskedjan från frö till skörd och färdig produkt. Tid 55 min 875:- 3. Nordisk Anti-age behandling baserad på nordiska växter, bär, enzymer och olika syror. Behandling med rengöring, peeling, massage, mask och en djupverkande Calming Facial - lugnar känslig hy Varsam men effektiv behandling för känslig hy, dämpar rodnader och stärker huden. Din hy får en djuprengöring och behandlas med enzym-peeling och får en vårdande ansiktsmask. Allt med hudvårdsprodukter från Eminence. Tid 55 min 725:- Klassisk ansiktsbehandling Djuprengörande ansiktsbehandling med ekologiska hudvårdsprodukter av absolut högsta kvalitet från antingen Éminence eller Annemarie Börlind. I behandlingen ingår rengöring, som varsamt polerar bort döda hudceller och lyfter fram ny hud. Porrengöring, vårdande oljor, ansiktsmask och välgörande ansiktsmassage. Tid 55 min 725:- Nu kan du beställa Eminence i vår nya shop på nätet! Vi har samlat utvalda produkter inom naturlig & ekologisk hudvård och make-up i en egen, ny shop på nätet. Två av märkena, Eminence och Darphin, har tidigare bara kunnat köpas av auktoriserade terapeuter, men vi ger dig nyckeln till det hänglås som finns vid dessa produkter på webben. Gör så här: Gå in på shop.masesgarden.se och klicka där på webbutik. Om du sedan klickar på en produkt som är märkt med ett hänglås, kommer ett formulär upp som du fyller i, så mejlar vi en kod till dig. 32 dagcreme. Färgning av fransar och bryn Tid 55 min 875:- Tid 25 min 325:- 33 Vi har ett stort utbud av välgörande behandlingar och konsultationer. Allt från skön massage till behandling av olika Ansiktsbehandling Optimal En djup- och långtidsverkande ansiktsbehandling med krämpor. Efterfrågan är stor, så för att vara säker på att få 40 Jubileumsbehandling år produkter från Annemarie Börlind. Cellstimulerande LL den behandlig du vill ha, föreslår vi att du förbokar. Gärna från topp till tå. Biokomplex ampull som ger fukt och stimulerar cellförnyelsen. samtidigt som du bokar din vistelse. Tillsammans med marin algextraktmask reduceras ANSIKTSBEHANDLINGAR nedbrytningen av hudens elastin. Ger en ny fräsch lyster och känns lätt uppstramande genom all fukt som tillförts. Masesgården 40 års jubilerar och erbjuder en härligt lyxig behandling med ekologiska produkter från Eminence. Behandlingen inleds med en renande tranbärsskrubb, varefter rygg och nacke masseras till total avkoppling med närande, ekologisk druvkärneolja. Efter massagen bäddas du in i en detoxande och balanserande kroppsinpackning och under tiden som den verkar behandlas ditt ansikte med ekologisk peeling, en underbar spänstgivande ansiktsmassage och en ansiktsmask med näring hämtad direkt från naturen. Tid 90 min 1.495:- Tid 55 min. 875:- Snabbverkande vitalkur Stimulerar cellförnyelsen i huden, avlägsnar döda hudceller, förbättrar hudtonen och boostar huden med antioxidanter. Inkl rengöring, syre peeling, massage, mask och dagcreme anpassat efter din hud. Tid 30 min 595:-

18 Ansikte & kropp Masesgårdens energikur En peelande, avstressande och mineralrik kroppsinpack - ning med grön naturlera. Medan du ligger insvept i värme får ditt ansikte skön massage och ansiktsmask. Mycket bra för dig med stela muskler, fibromyalgi, reumatisk värk eller när du bara vill njuta och tillföra huden extra fukt och näring. Tid 55 min 725:- Medicinsk fotvård Ha inte ont i fötterna i onödan, utan beställ tid för en behandling! Förutom fotvård och fotmassage behandlar vi olika typer av problem som liktornar, nageltrång, hälsprickor och vårtor. Du kan också få hjälp med skoval och inlägg som avlastar foten. arganolja. Ansiktsrengöring och massage medan leran verkar. Avslutas med halvkroppsmassage med återfuktande arganolja. Tid 90 min 1.295:- Thalassoterapi - detoxkur Thalassa är det grekiska ordet för hav och i den här behandlingen använder vi mineraler och näring som finns i havet för att ladda och reparera kroppen. Passar dig som behöver ny energi, utrensning eller cellulitbehandling. Alginpackning med tång och alger från svenska Möllevik. Helkroppspeeling med salt och spirulina. Utrensande och energigivande algmask. Ansiktsrengöring och massage. Behandlingen avslutas med en avkopplande massage med stimulerande tångolja. Tid 90 min 1.295:- Massage Flera olika sorters massage, som alla har det gemensamt att cirkulationen förbättras, kroppens vävnader normaliseras, blodtryck och stresshormoner sjunker. Aromamassage En mycket avslappnande helkroppsmassage med aromaoljor. Behandlingen avslutas med en värmeinpackning för att oljorna ska verka på bästa sätt. Tid 55 min 725:- Fibromassage Anpassad för dig med fibromyalgi, kronisk värk i muskler och leder och stressyndrom. Massagen frisätter Oxytosin, ett lugn-och-ro-hormon som påverkar välbefinnandet. Tid 55 min 725:- Tid 50 min 525:- Sommarkur 34 Klassisk massage 35 En djupgående muskelmassage som mjukar upp och ger din kropp total avslappning. Sabi Sand lerinpackning med röd lera Finaste ekologiska råvaror och avslappnande eteriska oljor. Den röda leran är bra vid smärta och värk och djupt avstressande. Helkroppspeeling med rosmarin och lavendel som gör huden mjuk. Därefter appliceras en värmande röd lera, rik på mineraler och näring från Aloe Vera och Vi startar med en härlig kroppspeeling som rengör på djupet, tar bort torr hud och ökar cirkulationen. Fortsätter med en inpackning av väldoftande aromaolja. Under tiden som den verkar får du en skön huvudmassage som lugnar kropp och sinne. Tid 55 min 725:- Helkropp 55 min 725:- Rygg, axlar, nacke 25 min 430:- Lymfdränage massage Stimulerar genomströmningen av lymfvätska och hjälper till att minska vätska och slaggprodukter i vävnaderna. Lindrar muskelspänning, har bra effekt på svullnader, blodcirkulationsstörningar och obalans i ämnesomsättningen. Tid 55 min 725:- Tuina kinesisk massage Kraftfull och läkande behandling som balanserar kroppens energier genom yin och yang. Spänningar och blockeringar löses upp med olika massagetekniker och akupressur. Tid 55 min 725:- 30 min 430:-

19 Komplementära behandlingar Andling healing Healing kan bl a hjälpa vid stress, nedstämdhet, utbrändhet och lindra smärta. Healern är ett redskap som healingenergin kanaliseras genom till mottagaren. Healern kan aldrig påverka vad som ska healas, utan det beror på var i kroppen det finns obalans. Healing är avslappnande, djupgående och hjälper kroppen i dess naturliga läkningsförmåga. Den kan påverka kroppen på olika nivåer fysiskt, mentalt och emotionellt. Helena Dahlberg-Sjöström som utför behandlingen är leg. sjuksköterska, akupressör, massör och medium. Tid 30 min 430:- Medial vägledning Står du inför ett vägval, kan jag med mina mediala 2. Testa ditt immunförsvar Har du starkt eller svagt immunförsvar? Om du har lätt för att bli förkyld, har ont i magen, huvudet eller är allmänt trött, kan det bero på ett svagt immunförsvar. Testa det med hjälp av vår medicinska mätutrustning. Goda råd om hur du kan stärka immunförsvaret. Tid 30 min 490:- Båda testerna vid samma tillfälle. Tid 45 min 790:- Privat konsultation om mat, vikt och träning. Vill du veta vad just du ska göra för att komma i form eller gå ner i vikt? Utifrån hur din situation ser ut idag och vad du upplever som problem, får du här goda råd och en personlig planering för att lyckas. Läkeörtspedagog Man behöver inte längre bara tro på att örter verkar. Idag vet man att de gör det! Borta är stämpeln om häxkonster och trollramsor. I stället framgår genom forskningens landvinningar att det handlar om fytokemi och fysiologi i skön samverkan. Välkommen till en inspirerande och kunskapsmättad utbildning! Tid 55 min 725:- förmågor, hjälpa dig att hitta nya infallsvinklar och 36 tankesätt. Helena Dahlberg-Sjöström. Regndroppsterapi 37 Tid 30 min 430:- Behandling med rena eteriska oljor som arbetas in på ett speciellt sätt efter ryggen och på fötterna. Oljorna fortsätter att arbeta på djupet i kroppen. Regndroppsterapi reducerar inflammationer, virus och andra bakterieangrepp som alstras utefter nervbanorna. Den är också bra vid stress, utbrändhet och värk. Hälsotest Mätning av oxidativ stress och immunförsvar Medicinsk mätutrustning för analys av olika obalanser i kroppen. Analysen görs på en droppe blod och är klar för tolkning och rådgivning inom tio minuter. 1. Oxidativ stress/antioxidanter Hög oxidativ stress kan göra att vi mår sämre och ökar risken för att utveckla olika besvär och sjukdomar. Mätresultatet visar hur stort antioxidantskydd du har mot skadliga fria syreradikaler i cellerna. Oxidativ stress är ingen sjukdomsdiagnos, men forskningen pekar på att en hög oxidativ stress kan göra att vi mår sämre och ökar risken för att utveckla olika besvär och sjukdomar. Tid 30 min 490:- Tid 55 min 825:- utbildning till diplomerad läkeörtspedagog. Utbildningen startades 1995 av Marie-Louise Eklöf, väletablerad örtterapeut med engelsk och svensk utbildning i fytomedicin. Marie-Louise räknas i dag till en av Sveriges främsta experter på terapeutiskt användning av svenska vilda örter. Hon har utkommit med flera böcker, i vilka hon delat med sig av sin stora kunskap om örternas aktiva ämnen, deras inverkan och användning. Utbildningen bygger på ett integrativt medicinskt synsätt. Det vill säga, vi tror på ett gott samarbete mellan skol- och komplementärmedicinen. Kursstart oktober 2016 Det första seminariet kommer att förläggas till en långhelg på Masesgården. Detta för att skapa en härlig grupp som under sitt första seminarium har tid att lära känna varandra och ta del av Masesgårdens inspirerande och kunskapsbefrämjande miljö. De resterande sex seminariedelarna kommer att vara i Inspiras trivsamma lokaler på Rörstrandsgatan i Stockholm. Här finns även Inspiras butik och praktik som Marie-Louise drivit i 20 år. Information och anmälan Hela kursplanen, uppgifter om kursavgift och anmälan finns på under rubriken utbildning.

20 Certifierad ChiBall instruktör. Träningsmetoden där du jobbar med alla sinnen och som stärker både insidan och utsidan. En omväxlande och behaglig träningsform som bygger på traditionell kinesisk medicin och innehåller: Qigong/TaiChi, ChiBall dance, Yoga, Pilates, Feldenkrais och meditation/ avslappning. Allt binds samman med en liten mjuk boll som finns i 10 olika färger och dofter. Bollen använder vi som fokus, utmaning och massage. Utbildningen riktar sig till dig som antingen är yogalärare, terapeut, sjukgymnast, PT, undersköterska, gruppinstruktör och till dig som vill lära dig en omväxlande och behaglig rörelseform och samtidigt jobba med din personliga utveckling. Kurstid: okt Förutom utbildningen ingår Tid: 38 boende med helpension på Masesgården, där du i mån av Del tid kan ta del av deras övriga utbud. Pris: :- inkl. moms. Allt det här ingår: 40 studietimmar med lärare och ca 24 timmar egenstudier/distansstudier som du får tillgång till så snart du betalt anmälningsavgiften på 3.000:- inkl. moms. Distansutbildningen består av DVD:er, manualer och arbetsbok. Under själva kursen erhåller du ytterligare material. Certifiering erhålls efter teoriprov och praktiskt prov. Utbildningsansvarig Anette Ljungberg; ChiBall Master Trainer och leg. arbetsterapeut. Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig till Anette. anette@chiball.se eller Facebook: ChiBall Scandinavia Anmälan till: anette@chiball.se och Masesgården Diplomerad Kost- & Näringsrådgivare. Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta seriöst och målinriktat med fokus på matens värde och individanpassade livsstilsprogram. Målet är att du ska lära dig näringslärans och närings fysiologins grunder genom både teoretisk och praktisk undervisning. 27 aug 1 sept 2016 (6 dagar). Del okt 2016 (6 dagar). Förutom utbildningen ingår boende på Masesgården med helpension, där du också kan delta i olika aktiviteter. Pris: :- inkl moms (exkl moms :-). Allt det här ingår: I utbildningen ingår 75 studietimmar med lärare och ca 100 timmar egenstudier. Du får teoretisk utbildning kombinerat med praktisk matlagning, litteratur, receptpärm med cirka 400 recept och Kost indikator. Diplom vid godkänd tentamen. Utbildningsansvarig Louise Hammarberg - näringsterapeut, matskribent, föreläsare och utbildare inom närings lära och näringsfysiologi. Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig direkt till Louise. E-post: info@manyways.se Mobil: Masesgårdens lotteri Hjälp oss att hjälpa! startade för tio år sedan, efter en resa till Kenya. För barnen i Kenya är skolan det viktigaste i världen. De vet att för att få en bättre framtid, måste de utbilda sig. Därför är det en glädje att kunna göra en insats. Med hjälp av våra gäster och vänner har vi byggt tre förskolor/skolor i Kenya. Just nu pågår byggnationen av en skola, på tomten bredvid där vår första förskola står. Köp en lott vinn en hälsovecka! Lotterna kostar 100:-/st. Pengarna går oavkortat till välgörenhet och vi själva skänker vistelser på Masesgården som vinster. Det är dragning varje nyårs- och midsommarafton. Hjälpbehovet är oändligt, men vi vill även hjälpa till på andra håll och ger pengar till Giving People och Missing People, som båda gör en fantastisk insats i vårt samhälle. Missing People är en ideell organisation, som gör skallgångar, dykningar och hundspårning runt om i Sverige efter försvunna personer. I genomsnitt tre sökningar om dagen och många timmars oavlönat arbete av frivilliga. Vårt bidrag går till utrustning vid sökningar.

Masesgårdens hälsoveckor och helger nov 2015 april 2016

Masesgårdens hälsoveckor och helger nov 2015 april 2016 Masesgårdens hälsoveckor och helger nov 2015 april 2016 Fyll på med ny kraft och energi! Innehåll Hälsovecka som får dig att må bra 4 5 Så här fungerar det 6 8 En dag på Masesgården 9 Vår filosofi som

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 Återhämtningsresa med Lise och Anna en härlig och inspirerande resa som passar både vana yogautövare och nybörjare. Tillsammans med Anna Hallén och Lise

Läs mer

Schema Höst 2012. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start

Schema Höst 2012. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start Schema Höst 2012 Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start MÅNDAG 13.00 14.15 Yoga, Fibromyalgi & RA** För alla ingen yogaerfarenhet krävs 1 Jennie V 40 16.45 18.15 Mjuk Yoga & Avspänning*

Läs mer

Träning för kropp och själ

Träning för kropp och själ Yoga Träning för kropp och själ Under 2000-talet har yogan snabbt gått från att vara en livsstil för få, till att bli en träningsform för många. På Hagabadet har vi ett brett utbud av yogaklasser med stor

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga.

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga. NYHET! Introduktionskurs under en halvdag För dig som vill ha en kort, men ändå gedigen introduktion i iyengaryoga. Du lär dig grunderna, så du sedan kan fortsätta på nivå 1 2, om du önskar. Kursen består

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Hälso och Träningsweekend 16-18 september

Hälso och Träningsweekend 16-18 september Hälso och Träningsweekend 16-18 september Träning, rörelse och näringsriktig god mat, i vacker fjällmiljö. En helg för att öka din hälsa och ditt välbefinnande. Fyll på med ny kunskap och motivation. Nya

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Goda vanor fysisk aktivitet

Goda vanor fysisk aktivitet Goda vanor fysisk aktivitet Varför ska jag röra på mig? För att må bra. Kroppens organ samt muskler och skelett påverkas positivt. Jag får ett bättre skydd mot sjukdom och smitta. Jag orkar mer i vardagen.

Läs mer

Välkommen till Masesgården! Ett riktigt hälsohem vid Siljan.

Välkommen till Masesgården! Ett riktigt hälsohem vid Siljan. Välkommen till Masesgården! Ett riktigt hälsohem vid Siljan. Program med 33 olika vistelser och kurser. November 2010 April 2011 Unna dig en HÄLSOVECKA! En hälsovecka ger ny kraft och energi. Masesgården

Läs mer

Tips på aktiviteter vår & sommar 2016

Tips på aktiviteter vår & sommar 2016 Allt är kostnadsfritt och utan anmälan! Tips på aktiviteter vår & sommar 2016 Rådgivning: Fysisk aktivitet Har du funderingar kring hur fysisk aktivitet kan främja din hälsa? Kom och få kortare personlig

Läs mer

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt.

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt. Vad är hälsa? Definition av WHO En god hälsa är ett tillstånd av (fullständigt) fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro av sjukdom eller handikapp Hälsa är hur man mår, hur man

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

Kontaktuppgifter & arbete

Kontaktuppgifter & arbete Kontaktuppgifter & arbete Dagens datum: / / Vårdcentral: År Månad Dag Namn: Persnr: X1. Vilken typ av sysselsättning har du för närvarande i huvudsak? Yrkesarbetar, anställd Studerar, praktiserar Yrkesarbetar,

Läs mer

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN 2016 yoga & qigong yoga & qigong meditation healing färglära, psykologi & chakras retreat konflikt & kriser healing livsstil och kost kinesiologi KURSER VÅREN 2016 YOGA

Läs mer

AKTIV VINTERRESA TILL SOLEN FÖR OSS VUXNA!

AKTIV VINTERRESA TILL SOLEN FÖR OSS VUXNA! AKTIV VINTERRESA TILL SOLEN FÖR OSS VUXNA! När vintermörkret har legat tungt över oss i månadsvis längtar både kropp och själ efter sol och rörelse! Då är en aktiv resa med oss till härliga Nerja på spanska

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

MOTION. Muskler. Träning

MOTION. Muskler. Träning MOTION Muskler Oftast när man pratar om muskler så menar man skelettmusklerna, alltså dom musklerna som gör att vi t.ex kan gå,prata osv. Skelettmusklerna täcker hela skelettet och vi har ganska god kontroll

Läs mer

Kostomställningen. 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker. Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen.

Kostomställningen. 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker. Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen. Kostomställningen 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen.com Copyright 2015 Nilla Gunnarsson Med ensamrätt. Ingen

Läs mer

ZHelhet. Träningsresa. Program. entaio m. Turkiet / Side 28 april 2012 All inclusive

ZHelhet. Träningsresa. Program. entaio m. Turkiet / Side 28 april 2012 All inclusive Resa för kropp & själ Mat & motion, möten & motivation upplev härliga Turkiet och tänk bara dig själv! Träningsresa Turkiet / Side 28 april 2012 All inclusive ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

Anna Hallén & Maria Helanders hälsoresa till Kreta - med fokus på hållbar viktminskning 6-13 oktober 2016

Anna Hallén & Maria Helanders hälsoresa till Kreta - med fokus på hållbar viktminskning 6-13 oktober 2016 Anna Hallén & Maria Helanders hälsoresa till Kreta - med fokus på hållbar viktminskning 6-13 oktober 2016 Du är varmt välkommen på höstens hälsoresa i att nå ditt bästa jag och fokus kommer att ligga på

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick Kundaliniyoga- vad är det? Kundaliniyoga är en kraftfull yoga som kom till väst i slutet av 1960-talet. Kundaliniyogan fördes hit av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare,

Läs mer

hästfocus inblick Camilla gör små underverk med häst och ryttare Text och foto: Marianne Greip www.hastfocus.se 6 hästfocus #9 2013

hästfocus inblick Camilla gör små underverk med häst och ryttare Text och foto: Marianne Greip www.hastfocus.se 6 hästfocus #9 2013 hästfocus Camilla gör små underverk med häst och ryttare Text och foto: Marianne Greip 6 hästfocus #9 2013 Camilla gör små underverk med häst och ryttare Det är något särskilt med Camilla Lundquist. Det

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

Ett gott liv för alla. Hälsoteket i Angered VÅ R. 31 augusti 4 december HÖST 2015

Ett gott liv för alla. Hälsoteket i Angered VÅ R. 31 augusti 4 december HÖST 2015 K ITE V TI TSPRO GR VINTER VÅ R Hälsoteket i Angered 3 augusti 4 december O M T S HÖST 205 MA R HÖ S www.goteborg.se A M A Ett gott liv för alla Lina Helena Jennie Jennifer Mageda Ulrika INNEHÅLL SID Välkommen

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Plugga och må bra. Samtidigt.

Plugga och må bra. Samtidigt. Plugga och må bra. Samtidigt. Anna Broman Norrby, leg. psykolog - studenthälsovård Kaserntorget 11 B är studenternas företagshälsovård vid Chalmers och Göteborgs universitet www.akademihalsan.se - Telefon:

Läs mer

Gemensam väg mot hållbara gröna utbildningar Naturbrukskonferens i Dalarna 2016

Gemensam väg mot hållbara gröna utbildningar Naturbrukskonferens i Dalarna 2016 Gemensam väg mot hållbara gröna utbildningar Naturbrukskonferens i Dalarna 2016 Välkomna till Tällberg, Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och Älvdalens utbildningscentrum för deltagande i Naturbrukets rikskonferens

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa.

Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa. Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa. med Carolina Friberg, sångerska & sångpedagog och lärare från European Zhineng Qigong (EZQ) KURSINNEHÅLL

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Höstterminen 2013 DELTAGANDE AKTÖRER Diabetesföreningen Gungträskv. 6 0923-500 20 950 42 Morjärv www.diabetes.se Flow Centrumvägen 74 052 32 Kalix

Läs mer

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser på Kosmosgården i Varnhem 2009 28 juni - 4 juli Rekreation och inspiration 5 juli - 11 juli Personlig utveckling genom självkännedom Om Kosmosgården

Läs mer

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Program för dagen 8:30-9:30 Frukost 9:30 Start/presentation av Mattias från Kravatten

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Vårterminen 2014 DELTAGANDE AKTÖRER Diabetesföreningen Gungträskv. 6 0923-500 20 950 42 Morjärv www.diabetes.se Flow Centrumvägen 74 052 32 Kalix www.flowkalix.se

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer NISSAN HÄLSOCENTER KURSER HÖSTEN 2014 Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer YOGA & QIGONG nybörjare och fortsättningskurs HATHA-YOGA

Läs mer

SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE

SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE Våra föreläsare och deras tillväxtnycklar Sedan 2010 har vi genomfört vårt populära tillväxtprogram och fler än 700 företagsledare och chefer

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön mecs.se Mmm! Maten Mötet Miljön Maten inom vård och omsorg ska vara god, näringsrik och inbjudande. Den här broschyren syftar till att ge inspiration och kunskap om måltiden i sin helhet. Tillsammans kan

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid!

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid! Att äta och röra sig är ett grundläggande behov hos människan. Det behövs för att vi ska förebygga sjukdom och hålla oss friska. Mat och rörelse är också en källa till glädje, njutning och social samvaro

Läs mer

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Dina levnadsvanor Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga, det gäller bland annat mat,

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Pass.nu Yoga energy. Aktuellt

Pass.nu Yoga energy. Aktuellt Pass.nu Yoga energy Friskis&Svettis Yoga kommer ur Hathayogans långa tradition. Den har tagits fram och utvecklats i harmoni med vår idé och är inte kopplad till någon specifik inriktning, religion eller

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Melatonin, vårt främsta sömnhormon

Melatonin, vårt främsta sömnhormon SÖMN Varför sover vi? Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila. Bearbeta intryck, återhämtning, Hjärnan stänger av alla vanliga tankeprocesser Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställas.

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

Sidosallad 1/6 - Grekisk

Sidosallad 1/6 - Grekisk Sidosallad 1/6 - Grekisk Bild inom kort Ibland innehåller receptet inga grönsaker. Lösning? En sidosallad. Men det kan vara kul med större variation än isbergsallad, gurka och tomat. Därför kommer här

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Malmberget/Gällivare Vårterminen 2016 DELTAGANDE AKTÖRER Anna Haapaniemi tel. 070-319 81 84 happa78@hotmail.com Laponia Fysiocenter Järnvägsgatan 4 tel. 0970-233

Läs mer

Telefonrådgivning inom psykiatrin

Telefonrådgivning inom psykiatrin Gå 4 betala för 3! Telefonrådgivning inom psykiatrin Suicidriskbedömning hur fångar du upp patientens tankar och funderingar? Sekretess, anonymitet och dokumentation vilka lagar påverkar telefonrådgivningen?

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Schema Vår 2014. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start

Schema Vår 2014. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start Schema Vår 2014 Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start MÅN 17.00 18.30 Mjuk Yoga & Avspänning* För alla ingen yogaerfarenhet krävs 1 Jennie v 6 19.00 20.30 Dynamisk Hatha Flow*

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning Trä ningslä rä Att ta ansvar för sin hälsa Människan har funnits på jorden i flera miljoner år. Denna långa tid har varit fylld av fysiskt arbete för att överleva. Jakt, vandringar, krig, jordbruk och

Läs mer

Nu äntligen. Och det är vår stora förhoppning att det slår rot och gror i så många små fötter och hjärtan som möjligt!

Nu äntligen. Och det är vår stora förhoppning att det slår rot och gror i så många små fötter och hjärtan som möjligt! Nu äntligen Nu kör vi! Efter något år av testgrupper på olika håll, har vi namn, innehåll och utbildning klart för vårt unika barnkoncept Happÿfeet, yoga & afro för 4 olika ålderskategorier. Där barn får

Läs mer

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet LEG. LÄKARE HANS SPRING MEDICINSK CHEF FÖR REHABZENTRUM (CENTRUM FÖR REHABILITERING) OCH SWISS OLYMPIC MEDICAL CENTER I LEUKERBAD, SCHWEIZ OCH LANDLAGSLÄKARE FÖR SCHWEIZISKA HERRLANDSLAGET I ALPIN SKIDÅKNING

Läs mer

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra:

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra: Slimming Step by Step 4 weeks slimming & firming program Slimming Step by step Slimming Step by Step är en 30-dagarskur med tre olika preparat som tillsammans hjälper till att rena kroppen och forma figuren.

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

Livets pärlor. Vi lever i en tid då andlighet tryckts undan. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser?

Livets pärlor. Vi lever i en tid då andlighet tryckts undan. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser? Livets pärlor. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser? Allt fler söker välbefinnande och ro Tempot har blivit allt hetsigare, många arbetar för mycket både mätt i tid och

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i gymnasiet Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska.

Läs mer

Kost- och näringsrådgivare

Kost- och näringsrådgivare Kost- och näringsrådgivare För dig som vill arbeta inom hälso- och friskvårdsområdet Hösten 2016 Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Ett familjeföretag som erbjudit utbildningar inom massage och

Läs mer

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage Pressmeddelande 18 maj Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig Kvinnliga anställda upplever mer symptom på stress än sina manliga kollegor. Exempelvis

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(20) 2(20) Grupper för person som har

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss Behandlingens olika faser Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss I behandling tror vi på tiden som läkande faktor, finns inga genvägar till ett

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Att leva med. Narkolepsi

Att leva med. Narkolepsi Att leva med Narkolepsi Att leva med narkolepsi Det kändes som om jag höll på att sova bort hela livet tonåren var Ida Jegréus så trött att hon inte kunde hålla sig vaken på lektionerna i skolan. Hur

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Stöd och nya kontakter Varje sommar sedan 2011 hålls anhörigläger i Dalarna för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder. Här får de

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Själens kallelse Under dessa dagar frisläpps själens vibration, den du är. Vi kliver upp på berget och låter oss synas, det finns inget att dölja. Våra ord och våra handlingar

Läs mer

Testa dina levnadsvanor!

Testa dina levnadsvanor! Kontakt till din vårdgivare HFS Nätverket Hälsofrämjande sjukvård HFS Nätverket Hälsofrämjande sjukvård www.natverket-hfs.se Testa dina levnadsvanor! Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och mat Hur ofta äter

Läs mer

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket.

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket. Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått Pernilla Larsson Leg Dietist www.dietoteket.se Ät mat du tycker om! Det finns ingen mat som är så dålig så man aldrig

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig?

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer