ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET, HUDDINGE GLADÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET, HUDDINGE GLADÖ"

Transkript

1 ALLBILDELAR I HUDDINGE AKTIEBOLAG UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB GÖRAN EJDELING EVA LINDAHL

2 1 Administrativa uppgifter Sökanden/Verksamhetsutövare: Kontaktperson: E-post: Objekt: Allbildelar i Huddinge AB Carina Hagström Kihlberg carina@allbildelar.se Tillstånd för vattenverksamhet Fastighetsbeteckning: Gladö 76:7 Kommun: Län: Tillsynsmyndighet: Stockholms kommun Stockholms län Länsstyrelsen i Stockholm Teknisk konsult: Kontaktpersoner: Sweco Environment AB Göran Ejdeling goran.ejdeling@sweco.se Eva Lindahl eva.lindahl@sweco.se

3 2 Allmänt Detta dokument är ett samrådsunderlag avseende att Allbildelar planerar att fylla ut mark inom ett vattenområde. Det är en s.k. vattenverksamhet och för vattenverksamheter måste tillstånd sökas, enligt miljöbalken kap 11. Mer information om verksamheten och dess miljökonsekvenser kommer att framgå av den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som är under framtagande. MKB:n kommer att fungera som ett beslutsunderlag för den tillståndsgivande myndigheten. Den ska identifiera och beskriva effekter som ansökan har på omgivningen. MKB:n kommer även att beakta de synpunkter som kommer in under samråden med myndigheter, särskilt berörda, närboende, fastighetsägare, allmänhet, samt organisationer. Ansökan planeras att lämnas in till Mark- och miljödomstolen under Bakgrund 3.1 Allbildelar Allbildelar är ett familjeägt företag som grundades 1964 och har bedrivit sin verksamhet på samma plats hela tiden. Företaget demonterar ca 4000 bilar per år för försäljning av reservdelar över hela landet och även internationellt. Företaget har även en däckverkstad. 3.2 Områdesbeskrivning Allbildelars fastighet Gladö 76:7 är belägen inom Gladö industriområde i Huddinge kommun. Området är främst reserverat för skrymmande och bullrande verksamheter och omfattar ca 15 hektar. Ett tiotal verksamheter bedrivs på området och utgörs av bildemontering, avfallssortering, lackeringsverkstäder, däckverkstad och transportföretag. I nära anslutning till Gladö industriområde ligger Sofielund där SRV Återvinning driver en stor avfallsanläggning. Swerock bedriver bergtäkt och krossning i anslutning till industriområdet. Vidare finns det tre deponier i området varav en fortfarande är i bruk. 3.3 Bakgrundshistoria Inom Gladö industriområde har bl a bilåtervinningsverksamhet bedrivits av ett flertal olika företag sedan 1960-talet. Under slutet av 1990-talet påbörjades arbetet med en detaljplan för industriområdet. Denna blev slutligen antagen av kommunfullmäktige , Dp 24-D-5. I planen anges att tillåten markanvändning är industri- och upplagsverksamhet med viss försäljning. Genom planen skapades ytterligare ytor för industriverksamhet. En av dessa ytor gränsade till det område som Allbildelar redan arrenderade av kommunen. Kommunen erbjöd därför Allbildelar att förvärva denna tillkommande yta samt att friköpa det område som Allbildelar då arrenderade. I september 2008 köpte Allbildelar arrendeområdet samt anslutande mark från Huddinge kommun. I samband med köpet bildades fastigheten Gladö 76:7. Fastigheten köptes i syfte att få tillgång till ytterligare mark för att kunna utöka verksamheten och få ytterligare ytor till uppställning av fordon, lagring av bildelar m.m. Den anslutande marken, som inte tidigare arrenderats av Allbildelar, bestod av 3 (14)

4 obebyggd mark, som utgjordes av skogsmark, tidigare utfylld mark och våtmark. Våtmarken på fastigheten nämns inte i detaljplanen och har inte heller uppmärksammats under det mångåriga planarbetet. När Allbildelar under 2009 började fylla ut marken var man mot ovanstående bakgrund inte uppmärksam på att åtgärden kunde vara lov- eller tillståndspliktig. Detta ledde bl.a. till flera förelägganden från länsstyrelsen och överklaganden till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Domstolen avkunnade senast en dom i ärendet, Mål nr M , daterad Enligt domen skulle Allbildelar kunna ansöka om tillstånd för utfyllnadsåtgärder hos domstolen. Detta avser Allbildelar att göra, varför en samrådsprocess nu inleds. 4 Syfte Syftet med den nu planerade verksamheten är att förbättra områdets ekologiska status samt att anpassa markytan inom fastigheten Gladö 76:7 enligt detaljplanens intentioner. Området var delvis utfyllt redan när Allbildelar köpte fastigheten 2008, när kommunen ägde marken. Allbildelar började i september 2009 lägga ytterligare fyllnadsmassor på platsen för att fylla ut marken enligt intentionerna i den nya detaljplanen. Arbetet avbröts enligt ovan, och området har sedan dess legat orört och har ej kunnat användas som industrimark. Syftet med denna rapport är att ge underlag till samrådet inför ansökan om tillstånd för vattenverksamhet. Planerade åtgärder väntas bidra till bättre förutsättningar för den biologiska mångfalden i befintliga biotoper inom och mellan industriområdet och omgivande naturområden. 5 Samråds- och tillståndsprocessen 5.1 Samråd Inför en tillståndsprocess enligt miljöbalken för vattenverksamhet ska samråd med länsstyrelsen, allmänheten, och särskilda som kan beröras hållas. Även samråd med andra myndigheter och centrala verk kan komma att behövas. I samrådsfasen ska den planerade verksamheten beskrivas i huvuddrag liksom förväntad miljöpåverkan och effekter i ett samrådsunderlag. Utifrån de samråd som hållits beslutar länsstyrelsen sedan om verksamheten kan medföra betydande eller icke-betydande miljöpåverkan. Om det blir beslut om betydande miljöpåverkan ska en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning för verksamheten tas fram. Ett inledande avstämningsmöte har hållits med Huddinge kommun i februari Kommunen har sedan inlett ett arbete för att uppdatera den gällande detaljplanen för Gladö industriområde, med anledning av att en planerad industrigata längs Allbildelars fastighets östra gräns inte längre har bedömts behövas. Efter ett inledande samråd med länsstyrelsen avses samråd ske med kommunen och ägare till fastigheter som gränsar till våtmarken. Samrådskretsen inkluderar även myndigheter samt nyttjanderättshavare och verksamhetsutövare med eventuella berörda anläggningar. 4 (14)

5 5.2 Tillstånd En ansökan om tillstånd prövas av mark- och miljödomstolen. Till ansökan ska bifogas en teknisk beskrivning av den planerade verksamheten och miljökonsekvensbeskrivningen. Hos domstolen kan ansökan handläggas på handlingarna eller så krävs en huvudförhandling. Domstolen prövar om miljökonsekvensbeskrivningen kan godkännas och om så är fallet prövas om ansökan i sin helhet kan godkännas eller ska avslås. Ett tillstånd kan förenas med olika typer av villkor som måste uppfyllas. Domstolens beslut kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen av dem som är särskilt berörda eller av sökanden själv. Figur 1. Tillståndsprocessen för ansökan till mark och miljödomstolen om tillstånd enligt miljöbalken. 6 Tidplan Allbildelar avser att lämna in ansökan om tillstånd vintern Rådighet Utfyllnaden planeras ske inom fastigheten Gladö 76:7 som Allbildelar AB äger. Hela fastighetens areal är m 2 enligt fastighetsregistret. Det aktuella vattenområdet ingår också i grannfastigheten Gladö 76:5 som ägs av Huddinge kommun. Fastigheten Gladö 76:14, som ägs av Bjurhögs AB (Bomans lackering), gränsar också till det aktuella vattenområdet, se Figur 2. 5 (14)

6 Bilåtervinningsanl. Figur 2. Fastighetskarta över Huddinge Gladö 76:7. 6 (14)

7 8 Planerat alternativ Allbildelar avser att kontrollera och utjämna befintlig utfyllnad samt färdigställa densamma genom komplettering med rena massor inom en den del av våtmarken som är belägen inom fastigheten. Marknivån inom den uppfyllda delen av fastigheten planeras bli ca +59 m (RH2000), vilket sammanfaller med den illustrerade höjden i detaljplanen. När arbetet utförs kommer Allbildelar att utforma slänterna mot våtmarken på sådant sätt att förutsättningarna för biologisk mångfald på platsen gynnas. Den planerade utfyllnaden visas i figur 3 nedan. Figur 3. Kartbild över den planerade utfyllnaden inom Gladö 76:7, grön yta. Fastighetsgränser svarta. Eftersom våtmarken är att betrakta som ett vattenområde innebär utfyllnaden att det är tillståndspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap miljöbalken. Allbildelar avser därför att ansöka om tillstånd för vattenverksamhet hos mark- och miljödomstolen. 7 (14)

8 Området runt våtmarken har i maj 2015 mätts in noggrant och en karta med nivåkurvor har upprättats, se figur 4 nedan. Då låg vattennivån inom området just under +57,2, så den aktuella utbredningen hos våtmarken är ungefär där 57,2-m kurvan går i figur 4. Figur 4. Kartbild med höjdkurvor över den aktuella delen av Gladö 76:7, grön streckad gräns, inmätt i maj Nivån +57,2 och +59,0 visas förstärkt. Idag är den utfyllda ytan ca 6200 m2 och den slutligt utfyllda ytan skulle uppgå till ca 9000 m2. Den tillkommande utfyllnaden utgör således ca 3000 m2. Denna förändring av området ingick i förutsättningarna då fastigheten köptes från kommunen som industrimark. Utanför fastighetens nordöstra gräns visar detaljplanen ett vägområde, som kommunen nu inte avser att använda till väg. Anläggningsarbetet planeras ske med tillfart från fastigheten 76:7 alternativt från 76:19. För att störa så lite som möjligt planeras utfyllnad att ske under den tid på året då djurlivet är minst känsligt för störningar, d.v.s. under oktober - mars. Eventuellt skulle tidigare använda massor kunna bli aktuella att använda för utfyllnaden. I så fall kommer anmälan att ske till kommunens tillsynsmyndighet. Även om s.k. jungfruliga massor ska användas kommer kommunens tillsynsenhet att rådfrågas innan utfyllnad sker. 8 (14)

9 9 Alternativ enligt domslut Alternativ enligt tidigare dom i mark- och miljödomstolen (Mål nr M ) innebär att Allbildelar skall följa föreläggandet att transportera bort de fyllnadsmassor som har lagts upp inom vattenområdet. Massorna grävs i så fall upp med grävskopa och lastas på lastbil stående på fyllnadsmassorna. Urgrävningen sker ner till naturligt avsatt torv. Med nuvarande vattennivå kommer vattenytan att öka och fastighetens användbara yta att minska. Verkningar och resultat av en sådan åtgärd har varit omdiskuterade. 10 Nollalternativ Nollalternativet innebär att ingen förändring görs i området. De utfyllnadsmassor som finns ligger kvar. De tas inte bort eller utökas. Denna del av fastigheten kan i detta fall inte användas för annat ändamål än viss lagringsverksamhet och den tidvis vattentäckta delen kan inte användas för sitt ändamål enligt detaljplanen. 11 Förutsättningar/Nuläge 11.1 Planförhållanden Enligt översiktsplanen för Huddinge kommun (Översiktsplan 2030) ingår Gladö industriområde i ett större verksamhetsområde. Området är främst avsett för skrymmande och bullrande verksamhet och ska även framledes nyttjas för sådana ändamål. Omgivande mark arrenderas ut av Huddinge kommun för olika typer av återvinnings- och deponiverksamhet, främst i SRV:s regi. I översiktsplanen anges att naturområdet, i vilket Gladö industriområde är beläget, inte utgör något område som är ekologiskt känsligt, inte har höga naturvärden eller på annat sätt anses skyddsvärt. För området gäller detaljplan Dp 24-D-5 (se bilaga 1), antagen , i vilken tillåten markanvändning är industri- och upplagsverksamhet med viss försäljning. I detaljplaneunderlaget anges att hänsynskrävande eller hotade växter saknas inom området och våtmarken nämns inte alls. Enligt detaljplanen är en industriväg planerad genom våtmarksområdet. Enligt uppgift från Huddinge kommun har den planerade industrigatan längs den östra tomtgränsen för Gladö 76:7 numera strukits, eftersom det idag inte finns något behov av vägen Dagvatten I en dagvattenutredning från 1999 konstaterades att i stort sett hela Gladö industriområde avvattnas mot dike Y3 (VBB VIAK, 1999), se Figur 5 nedan. Dagvatten från industriområdet leds inte främst till våtmarken utan till ett dike norr om våtmarken, mot tidigare deponiområde nordväst om industriområdet. Avsikten i planen 2006 var en dagvattenledning i 9 (14)

10 Hökärrsvägen skulle leda vidare till dammar, ungefär dit Y3 leder i bilden nedan. I en nyare detaljplan, , över detta område har dammarna flyttats längre österut. Figur 5. Flöden enligt dagvattenutredningen, VBB VIAK Observera de markerade dikena DB, DC och Y3 samt kärrmarken KA. Ett exempel på en annorlunda dagvattenhantering i området är Stena Recyclings lösning på fastigheten 76:19, som innebär att dagvatten samlas upp, renas och används som processvatten. Där finns utjämningstankar och en reningsanläggning bestående av en oljeavskiljare samt en sedimentationsanläggning. På detta sätt kan Stena minska sitt behov av kommunalt vatten samtidigt som det kommunala dagvattennätet får lägre belastning. För att förhindra att dagvatten från deponin väster om deras fastighet leds fel, har ett dike som leder vattnet förbi deras fastighet anlagts. Dagvattnet från den nu aktuella delen av Allbildelars fastighet skulle eventuellt kunna ledas till Stenas dagvattenanläggning, om där finns behov av vattnet. Hela Gladö industriområde är historiskt sett påverkat av människors ingrepp. Verksamheterna har sedan 1960-talet varit av sådan karaktär att risk funnits för utsläpp av miljöfarliga ämnen till mark och vatten. 10 (14)

11 Under hösten 2015 har en ny dagvattenutredning gällande Gladö industriområde inletts på kommunens uppdrag Ytvatten Närmaste vattenförekomst är Ebbadalsdiket som binder samman sjöarna Orlången och Kvarnsjön. Avståndet från våtmarken till diket är cirka 400 meter och till Kvarnsjön och Orlången cirka en respektive två kilometer. Ett av målen med Vattendirektivet är att alla ytvatten i EU-Iänderna ska ha god ekologisk och kemisk status. Vattenförekomsterna bedöms på en femgradig skala; "hög status", "god status", "måttlig status", "otillfredsställande status" och "dålig status". God ekologisk status i Orlången bedöms inte kunna uppnås till de först satta målen, 2015 och och sedan 2021, på grund av orimliga kostnader. Det finns därför en tidsfrist till Den kemiska statusen i Orlången bedöms som god, med undantag för kvicksilver och polybromerade difenyletrar som kommer av långväga atmosfäriskt nedfall. Nedfallet är svårt att begränsa eller åtgärda, varför det är svårt att bedöma när den kemiska statusen kan vara god, utan undantag. Det har inte påvisats försämrad status till följd av miljögifter i något av vattendragen. Under hösten 2015 har kommunen inlett en utredning av Ebbadalsdikets miljöförhållanden, dess avrinningsområde och miljöstatus Grundvatten En översiktlig grundvattenundersökning utfördes på platsen, inom ramen för dagvattenutredningen 1999, vid framtagandet av detaljplanen. I en av provpunkterna påträffades förhöjda halter av arsenik och bly. Resultaten indikerar en viss risk för spridning av dessa metaller från området mot recipienten Ebbadalsdiket, som mynnar ut i Orlången. Vad gäller organiska ämnen så understeg samtliga detekterbara halter riktvärdet för dricksvatten. Halten cancerogena polyaromatiska kolväten (PAH) låg under dåvarande rapporteringsgräns som var 0,2 µg/l medan riktvärdet för dricksvatten är 0,1 µg/l. Grundvattenuttag för dricksvattenändamål kommer dock under inga omständigheter att bli aktuellt på området, dels på grund av närheten till industriverksamheten och dels på grund av avsaknad av hydrogeologiska förutsättningar. Halterna av cancerogena PAH understiger riktvärdena för miljörisker i ytvatten och våtmarker med mycket god marginal (1000 µg/l respektive 10 µg/l) Våtmark Våtmarker är generellt mycket värdefulla ur naturvärdessynpunkt då de bidrar till biologisk mångfald och har en vattenhushållande funktion i landskapet. De kan även fungera som fällor för näringsämnen och föroreningar. Enligt Sveriges miljömål Myllrande våtmarker ska våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet behållas och värdefulla våtmarker ska bevaras för framtiden. 11 (14)

12 Enligt den nationella våtmarksinventeringen utgör inte den aktuella, eller några i närheten belägna våtmarker, områden med naturvärdesklassning. Den aktuella våtmarken och dess omgivning finns inte heller markerade på skogsvårdsstyrelsens inventeringar av sumpskogar och nyckelbiotoper. En våtmarksbedömning, inklusive inventering av flora och fauna, har genomförts av Grontmij, Den delvis utfyllda våtmarken är bevuxen med träd och skulle i normala fall klassas som kärr med sumpskog. Träden är dock döda och typisk sumpskogsvegetation saknas, vilket tyder på att vattenståndet höjts efter att träden växt upp. Vattenytan i våtmarken ligger i maj 2015 på nivån ca meter (RH2000). Tidigare inmätningar av vattenytan saknas. I Stockholms läns våtmarksinventering har den nu aktuella våtmarken inte tagits upp, vilket innebär att den inte har bedömts ha några speciella värden. I den våtmarksbedömning som utfördes av Grontmij 2011 har noterats förekomst av bl.a. salamander i våtmarken öster om Allbildelars fastighet. För kontroll av dessa förhållanden i nuläget har under maj månad 2015 utförts en förnyad våtmarksbedömning av Sweco, se bilaga 3. Våtmarkens avrinningsområde utgörs främst av skogsmark söder om våtmarken. Det innebär att endast en bråkdel av nederbörden från industrifastigheterna längs Hökärrsvägen avrinner till våtmarken. Våtmarken stod år 1999 i förbindelse med två diken, i dagvattenutredningen (VBB VIAK, 1999) kallade DB och DC. Diket DC leds under Holmträskvägen i en ledning och det är sannolikt att ledningens funktion är påverkad av de markarbeten som utförts i och omkring vägen. Våtmarken sägs i februari 2011 ha varit cirka 5600 kvadratmeter och djupet varierade mellan uppskattningsvis 0,1-2 m Biologisk mångfald Vid inventeringen av flora och fauna (Grontmij, 2011) påträffades större vattensalamander vilken är en indikatorart för biologisk mångfald i våtmarker. Såväl fågel- som florainventeringen visade uteslutande triviala arter, eller arter utan tydlig koppling till våtmarker. Våtmarken är tätt bevuxen med år gammal björk, al och asp. De flesta av träden har sedermera dött av syrebrist. Detta beror på att vattenståndet successivt har höjts, beroende på utfyllnad av industrimarken längs Hökärrsvägen. Detta har fått till följd att våtmarken numera avvattnas enbart via dike DC, alltså mot öster och förbi Holmträskvägens lågpunkt. Även vid Sweco:s inventering i maj 2015 noterades förekomst av salamander, om än i mindre omfattning. Även efter en planerad utfyllnad av fastigheten Gladö 76:7 till en marknivå av ca + 59 m ö h, bedöms den resterande våtmarken vara tillräckligt stor för att fylla syftet som reproduktionslokal för både större och mindre vattensalamander. Vattenytan bör vara större än 25 m 2 med en djupare håla på ca 2 meters djup centralt i vattenområdet. För att ytterligare förbättra habitatkvalitén för större vattensalamander kan vissa åtgärder utföras inom den resterande våtmarken. 12 (14)

13 11.7 Tidigare utfyllnad Fyllnadsmassorna inom den senast utfyllda delen av fastigheten Gladö 76:7 utgörs av grus, sand och lera med inslag av stora stenblock, markplattor, armeringsjärn, tegel, betong, asfalt mm. De har provtagits i flera omgångar, det har gjorts lakförsök och det har tagits grundvattenprover av grundvattnet i utfyllnaden. I en utredning av Sweco Environment daterad , se bilaga 2, har resultaten av utförda provtagningar och analyser sammanställts och en riskbedömning har gjorts. Den visar att de tidigare tillförda utfyllnadsmassorna innehåller vissa föroreningar, som beror på deras ursprung. De är överskottsmassor från anläggningsarbeten i Stockholms innerstad. Enligt analyser gjorda på massorna är föroreningsnivån mindre än MKM (riktvärde för mindre känslig markanvändning), varför de inte bedömts utgöra någon oacceptabel risk för människa eller miljö. Ett lämpligt sätt att hantera dessa massor anges av Sweco vara att fortsätta den inledda utfyllnaden med rena massor till nivån + 59,0 inom hela fastigheten Gladö 76:7 och att dess yta därefter hårdgörs för industrianvändning. Dagvattnet från området bör avledas mot Hökärrsvägens dagvattenledning dit resten av fastigheten avvattnas Kulturmiljö Enligt antagen detaljplan för Gladö industriområde bedöms kulturmiljövärdet i området som litet och för den i detaljplanen planerade exploateringen sågs den negativa inverkan som ringa. I Huddinge kommuns Naturguide beskrivs området runt den lilla sjön Holmträsket, ca 400 m sydväst om fastigheten, ha tämligen litet friluftsvärde till följd av de störande verksamheter som finns i industriområdena runtomkring. 12 Förutsedd miljöpåverkan 12.1 Vatten Vattenytans area kommer i och med utfyllnaden av hela fastigheten Gladö 76:7 bli mindre än i dagsläget. Vattnet inom våtmarken avleds mot öster, via ett dike under Holmträskvägen. Nivån i detta dike reglerar vattenytans läge. En eventuell rensning av en kulvert under Holmträskvägen kan påverka vattennivån inom vattenområdet. Detta är ingen åtgärd som sökanden kan råda över Grumling Under utfyllnadsskedet bedöms viss grumling kunna uppstå i våtmarken just utanför utfyllnaden. För att störa de aktuella arterna så lite som möjligt avses markarbetena utföras under senhösten eller vintern, oktober till mars. 13 (14)

14 12.3 Biologisk mångfald Våtmarken har under senare år fått en sådan situation att den nu är habitat för salamander, sannolikt större och mindre vattensalamander. Genom att anpassa den återstående delen av våtmarken så att den blir extra gynnsam för vattensalamandern bedöms effekten av den minskade ytan hos våtmarken kunna kompenseras. De åtgärder som avses är att en håla med tillräckligt djup skapas centralt i våtmarken och att strandzonerna görs flacka och grunda. Vidare bör viss gallring av vegetationen på våtmarkens södra sida ske. Runt vattnet kan också gömslen i form av stenrösen, lövhögar och död ved läggas ut Användande av naturresurser En uppgrävning av tillförda massor ner till ursprunglig torvnivå inom den aktuella delen av Gladö 76:7 och följande transport av de uppgrävda massorna till deponi skulle medföra en betydande användning av naturresurser i form av dieselbränsle och av tillgänglig deponivolym. Markområdet som i den kommunala planeringen har reserverats för industrianvändning Kommer inte att kunna användas för detta ändamål. Genom att fullfölja det påbörjade iordningsställandet av (större delen av) fastigheten Gladö 76:7 till användbar industrimark används det redan påverkade området inom Gladö industriområde på optimalt sätt. 14 (14)

15 13 Bilagor Bilaga 1: Bilaga 2: Bilaga 3: Detaljplan för Gladö industriområde, Dp 24-D-5 Sweco Environment, Rapport. Utfyllnad av industritomt i Gladö industriområde, Huddinge Sweco Environment, PM. Våtmarksbedömning Gladö industriområde, Gladö 76:7, Huddinge kommun Referenser VBB VIAK, Dagvattenutredning inom Gladö industriområde Uppdragsnummer Grontmij, Våtmarksbedömning, Gladö industriområde fastighet Gladö 76:7, Huddinge kommun (14)

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE AGATA

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Stadsarkitektkontoret 2009-04-29. Detaljplan för Mörby 1:65 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.17.

PLANBESKRIVNING. Stadsarkitektkontoret 2009-04-29. Detaljplan för Mörby 1:65 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.17. Stadsarkitektkontoret 2009-04-29 ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Mörby 1:65 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.17.214 PLANBESKRIVNING Bild som visar planområdet

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514 Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Samrådshandling 2015-06-23 Sida 1 (10) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga,

Läs mer

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214 Samrådsredogörelse 1(9) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Plinten 7 med närområde inom Ingelsta i Norrköping SPN-000/000 den 28 maj 2015 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta.

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog sida 2 Naturvärdesbedömning För att kunna avgöra vilka områden i en

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens BilagaB 2009-12-29 Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Läs mer

Rekreationsområde Laddran i Marieholm

Rekreationsområde Laddran i Marieholm Rekreationsområde Laddran i Marieholm Bakgrund Området som detta projekt berör är det område som ligger i Marieholms sydvästra del och benämns som Åkarp 5:1. Området har en stark koppling till orten och

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Väg E22 yta invid Vramsån

Väg E22 yta invid Vramsån RAPPORT 2015:67 ARKEOLOGISK UTREDNING STEG 2, 2015 Väg E22 yta invid Vramsån Skåne, Kristianstad kommun, Västra Vram socken, Skättilljunga 62:1 Bo Friman RAPPORT 2015:67 ARKEOLOGISK UTREDNING STEG 2,

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 Planbeskrivning 1(14) SPN-000/000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 (öster om kvarteret Citronfjärilen) inom Smedby i Norrköping den 16 februari 2016 SAMRÅDSHANDLING 2(14) Sammanfattning

Läs mer

Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar

Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar Bakgrund Ramböll Sverige AB har på uppdrag av Västerviks kommun utfört en undersökning av föroreningar i marken i villaområdet

Läs mer

Dagvattenutredning KVARNHOLMEN UTVECKLINGS AB. Kvarnholmen DP5. Stockholm 2013-04-19

Dagvattenutredning KVARNHOLMEN UTVECKLINGS AB. Kvarnholmen DP5. Stockholm 2013-04-19 KVARNHOLMEN UTVECKLINGS AB Stockholm 2013-04-19 Datum 2013-04-19 Uppdragsnummer 61190723501 Håkan Olofsson Linnéa Sörenby Magnus Biderheim Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009,

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplaneunderlag Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplan för verksamhetsområde söder om västra infarten PM Mark och vatten Stockholm 2010-10-05 Beställare: Norrtälje kommun Projektbeteckning:

Läs mer

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Bakgrundsrapport Rapport 2006:3 Omslagsfoto: Jeanette Wadman Rapport 2006:3 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad 461 83 Trollhättan

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Datum 16 februari 2015 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Mikaela Ranweg) Konsult

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04 Geotekniskt PM 1 2014-04-04 Upprättad av: Sayle Shamun Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 Kund Sindeman Byggnads AB Att: Jon E Sindeman Propellervägen 4 B 183 62

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, 257586 Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Byggnadsnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Detaljplan för Hede 3:122 i Kungsbacka stad Genomförande Byggnadsnämnden godkände 2014-06-05 det i maj 2014 upprättade planförslaget som underlag för granskning.

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

Regeringen Näringsdepartementet. Dnr N 2015/5242

Regeringen Näringsdepartementet. Dnr N 2015/5242 Dnr 311-1746/2014 Bilaga 1 Regeringen Näringsdepartementet Dnr N 2015/5242 Överklagande av Länsstyrelsens i Stockholm beslut den 18 juni 2015 att upphäva kommunfullmäktiges i Stockholm beslut den 16 februari

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg Naturvärdesbedömning 1 (9) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg POSTADRESS Miljö- och

Läs mer

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2014-03-11 603361 Handläggare Ert datum Er beteckning Kristoffer Gokall-Norman PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen,

Läs mer

ÖSTRA HAMNEN. Bilaga 1

ÖSTRA HAMNEN. Bilaga 1 ÖSTRA HAMNEN Bilaga 1 Bilaga 2 KVARTER BRÄNSLET Kollagring ca. 1940-1970. Från 1970-talet har verksamheten bestått i Järn, plåt- och stålhantering. Färg- och lösningsmedelshantering inomhus. Dieseltankanläggning.

Läs mer

LIMHAMNS KALKBROTT - TILLSTÅND TILL BIBEHÅLLEN LÄNSHÅLLNING

LIMHAMNS KALKBROTT - TILLSTÅND TILL BIBEHÅLLEN LÄNSHÅLLNING LIMHAMNS KALKBROTT - TILLSTÅND TILL BIBEHÅLLEN LÄNSHÅLLNING Samrådsunderlag Malmö Sweco Environment AB Malmökontoret Kust och vattendrag Johan Landberg Uppdragsnummer 1220054000 SWECO VATTEN & MILJÖ Hans

Läs mer

NATURINVENTERING SKUTHAMN

NATURINVENTERING SKUTHAMN RAPPORT NATURINVENTERING SKUTHAMN SLUTVERSION 2014-04-22 Uppdrag: 248148, Detaljplan - Skuthamnen i Ludvika Titel på rapport: Naturinventering Skuthamn Status: Slutversion Datum: 2014-04-22 Medverkande

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning 1(8) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2012-12-14 Detaljplan för Västerskogs industriområde, norra Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG FÖRENLIGT

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång MiljöInvest AB Järnbrogatan 1 602 24 Norrköping Tel: 011-180220 Fax: 011-180320 Web: www.miljoinvest.se e-post: anders@miljoinvest.se Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång Utredning av behovet

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Boo Miljö- och Naturvänner

Boo Miljö- och Naturvänner 1 Boo Miljö- och Naturvänner 2015-07-17 Till Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt Sänt till Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22 067 104 22 Stockholm Överklagan gällande Anmälan om miljöfarlig verksamhet,

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Detaljplan för del av Mällby 1:16 m.fl. (Grandalen)

Detaljplan för del av Mällby 1:16 m.fl. (Grandalen) Detaljplan för del av Mällby 1:16 m.fl. (Grandalen) Strömstads kommun, Västra Götalands län SKÖTSELPLAN Innehåll Beskrivning av området...3 Indelning i skötselområden...6 Område I - Ängsmark med promenadvägar

Läs mer

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt 2008-05-30 Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt Som en del i arbetet med att öka skyddet för kommunens dricksvatten har Kungsbacka kommun utarbetat ett förslag till vattenskyddsområde

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för ÅKERIVÄGEN (del av fastigheterna Söderbärke Kyrby 8:57, samt Västerby 22:1, 22:42, 22:43 och 22:44) Söderbärke, Smedjebackens kommun, Dalarnas

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR AMBJÖRNARP 1:85 M FL AMBJÖRNARP, TRANEMO KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 HANDLINGAR... 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 FÖRENLIGT MED 3 OCH 5 KAP I MB...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN 2014-05-23 SBK 2014-13 DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING BETRÄFFANDE MILJÖKONSEKVENSER Bakgrund Vadstena bil & Däckservice AB har framfört behov av större yta för uppställning

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13 Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla Kund Länsförsäkringar i Göteborg och

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 A 4994 Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 Detaljplan för del av Kristineberg 1:2 Middelfartsvägen, Centralorten Oskarshamns

Läs mer

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun Österåkers kommun Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2015-09-18 Ärende/nr: 2012/0210-0043 Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun (3 bilagor) Uppgifter om naturreservatet

Läs mer

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Sammanfattning Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten är en gruppering av de sjutton kustvattenförekomsterna Hossmoviken, Västra sjön, S n Kalmarsund,

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan Nacka kommun Innehållsförteckning Uppdraget 3 Bakgrund 3 Planprocessen 3 Metodik 3 Översiktlig kartering av livsmiljöer för

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Hur påverkar skogbruket vattnet? Johan Hagström Skogsstyrelsen

Hur påverkar skogbruket vattnet? Johan Hagström Skogsstyrelsen Hur påverkar skogbruket vattnet? Johan Hagström Skogsstyrelsen Sverige är fullt av vatten t ex 97 500 sjöar I skogen finns över: 60 000 mil rinnande vatten 88 000 mil diken 2007 avverkades ca 240 000 ha

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer