1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår 6-9 Skolchef Lars Dalesjö. 3.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2011-2012. 2. KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår 6-9 Skolchef Lars Dalesjö. 3."

Transkript

1 1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår 6-9 Skolchef Lars Dalesjö 3. Förutsättningar Kubikskolan är en högstadieskola skolår 6-9 med matematisk/ naturvetenskaplig profil. Vi är en fristående skola och är inne på vårt tolfte verksamhetsår. Läsåret har inneburit en stor förändring. Vi har startat en parallell verksamhet i Fredriksdalsskolans lokaler höstterminen Kommunen har lagt ner Fredriksdalsskolans högstadium och Kubikskolan har i den nya verksamheten dels tagit in elever från vår egen kö, dels tagit över de elever som så önskat från Fredriksdalsskolan. Sammanlagt har vi haft 154 elever fördelade på sju klasser i vår gamla verksamhet, som vi benämner Kvadraten, och 103 elever fördelade på sex klasser i den nya verksamheten som vi kallar Pyramiden. Varje enhet har sitt lärarlag och sin organisation för att vi fortfarande betonar vikten av den lilla enheten där varje elev är sedd och bekräftad. Det lilla skolformatet ger oss en god överblick och en samlad bild av skolverksamhetens samtliga områden; kunskapsinhämtning, elevvård, pedagogiskt utvecklingsarbete, faktorer som påverkar hälsa och arbetsro, trygghet och trivsel. Vi har goda möjligheter att upptäcka och åtgärda brister hos individen. Skolan sätter snabbt in extra resurser åt elever som har svårt att nå målen. Kvaliteten på läromedel är hög och litteratur köps in regelbundet. Kubikskolan är en datortät skola. Eleverna får god datorvana vilket märks i den dagliga verksamheten. Eftersom skolan har en matematisk/naturvetenskaplig inriktning används skolans val bl a till algebrakurser och datakunskap. Periodvis nivågrupperas matematikundervisningen. Även engelskan förstärks, dock i mindre omfattning, genom att eleverna i nian kan välja att läsa antingen basengelska eller gymnasieengelska under en period. Vi har stor tilltro till att läraren är en viktig person i klassrummet i sin roll som inspiratör, coach, förebild och samtalspartner. Eleverna arbetar i regel i ett gruppsystem som förändras var tredje vecka ett sätt att stärka elevens förmåga att samarbeta med alla i klassen. Vi har välutbildad personal med hög ämneskompetens. Sjukfrånvaron är låg. Våra två arbetslag träffas varannan vecka var för sig. Några gånger per termin träffas samtlig personal. Personalkonferensernas diskussioner

2 och beslut protokollförs detaljerat, skickas via mail samma dag och det innebär att samtlig personal ständigt håller sig ajour med vad som händer i skolverksamheten. En viktig grundpelare i Kubikskolans filosofi är att även skolledningen undervisar och därmed har god insikt i svårigheter och problem som möter personal och elever. Vi har under innevarande läsår fått tillgång till egna specialsalar i samtliga ämnen. Vi har en utmärkt utemiljö där eleverna gärna vistas runt pingisbordet, på fotbolls-, basket- och landhockeyplanerna eller bara umgås med varandra på våra skolgårdar. Eleverna på Kubikskolan kommer från många olika miljöer och vi har en etnisk och socioekonomisk bredd i klasserna. Många elever har cykelavstånd till skolan men vi har också elever från orter utanför Helsingborg. 4. Systematiskt kvalitetsarbete Samtlig personal, alla elever och föräldrar bidrar med underlag till kvalitetsredovisningen. Personalkonferensen varannan vecka innehåller punkter där Kubikskolans kvalitet är i fokus på olika sätt; samtal, diskussioner, förslag på åtgärder, enkäter etc. Fasta punkter på dagordningen är frågor som behandlar elevärenden, arbetsmiljö, kunskapsutveckling och likabehandling. Personalen utvärderar läsårets lokala mål i slutet av vårterminen och föreslår nya inför kommande läsår. Även skolledningen utvärderas av personalen i slutet av vårterminen. Föräldrarna har synpunkter på skolans verksamhet vid fyra tillfällen per läsår i samband med utvecklingssamtalen och föräldramötena. De här utvärderingarna fokuserar på skolans prioriterade läsårsmål och på mål i likabehandlingsplanen. De genomförs mestadels som anonyma enkäter men också i samtalsform och ibland i små grupper där man tillsammans formulerar sina svar. Oftast får föräldrarna feedback i form av sammanställningar som skickas hem. Klassföreståndarna lyfter regelbundet fram skolans mål och i samtal eller loggboksform ger eleverna sina synpunkter. Enstaka upplevelser; utflykter, idrottsdagar, temadagar utvärderas regelbundet och ofta med fokus på stämningar eller relationer inom den lilla grupp som utgjort en tillfällig arbetsenhet. Klassråd, elevråd, kamratstödjare bidrar också med kunskaper som ger indikation på skolans kvalitet. Anonyma enkäter med samma frågeställningar som föräldrarna fått är återkommande rutin för eleverna.

3 Undervisande lärare har i sitt uppdrag att regelbundet utvärdera sitt arbete med eleverna. Det handlar om klassrumsklimatet, relationer, undervisningens kvalitet, inlärningsaspekter, elevinflytande. Många använder loggboken som kommunikationsmedel med eleverna. Det ger en god möjlighet att ge personlig respons tillbaka till varje individ. Ibland vill man åstadkomma en mer anonym situation och då besvarar eleverna frågeställningar utan att ange sina namn. Även här är det intressant för eleverna att få feedback där läraren har sammanställt vad klassen tycker. Skolledningen genomför klassrumsobservationer, då samspelet mellan lärare elev och elev-elev studeras. Fokus vid dessa tillfällen läggs oftast på lärande och miljö. Är elever och personal engagerade i arbetet? Har vi på skolan en lugn och trygg inlärningsmiljö? Behandlar vi varandra väl? Resultaten av utvärderingar vi gör redovisas på personalkonferenserna. I de fall vi upptäcker svagheter och brister i vår verksamhet diskuterar vi tillsammans lämpliga åtgärder. Det kan handla om omedelbara konkreta insatser, stödundervisning, samtal i klassråden, ökad vuxennärvaro under raster, idéer om ökat elevinflytande etc. Mer långsiktiga åtgärder kan vara att t ex arbeta fram metoder för att eleven ska förstå mål och hitta strategier för effektiv inlärning, fortbildning för personalen på olika områden, idéer om nya mål inför kommande läsår. 5. Åtgärder för utveckling från föregående läsårs kvalitetsrapport Eftersom vi fått en helt ny läroplan, LGR 11, och ett nytt betygssättningssystem har vi under läsåret 11/12 arbetat intensivt med att tolka och förstå vilka konsekvenser läroplanen och betygssystemets mer detaljerade skala har för pedagoger och elever. Vi beslöt att fortsätta arbetet med tydliga pedagogiska planeringar, att utveckla vårt arbete med matriser och samla på oss elevexempel under läsåret. Ur elevproducerade texter hittar vi tydliga exempel på olika betygsnivåer. Vi har under konferenstid och studiedagar arbetat med begreppen formativ och summativ bedömning. Vi har koncentrerat oss på att hitta redskap för att ge både elever och föräldrar en tydligare information om elevens utvecklingsnivå. Vi har poängterat portfolions betydelse för att följa kunskapsutvecklingen. Vi har utvecklat vårt intranät som kommunikationsmedel till hemmen. Att bibehålla en trygg och positiv skolmiljö och att fokusera på effektiv inlärning har också varit viktiga inslag under läsåret 11/12.

4 Prioriterade mål inför läsår 11/12: ELEVDEMOKRATI LÄRANDE Vi fördjupar vår delaktighet i undervisningen; innehåll, planering, redovisningsformer, utvärdering och självutvärdering av de mål vi satt upp Vi arbetar effektivt under lektionerna, tidsplanerar och sköter vår läxläsning Vi kommer väl förberedda till lektionerna MILJÖ Vi skapar en trygg och positiv skolmiljö Vi har en vänlig attityd mot varandra och använder ett trevligt språk Vi hjälps åt att hålla rent och snyggt både ute och inne 6. Sammanfattande bedömning av måluppfyllelsen och lärdomarna under läsåret Kubikskolans måluppfyllelse är hög på många områden. Vi jämför oss hela tiden med tidigare resultat, med andra skolors resultat, med egna nya mål vi sätter upp. Vi försöker sätta prioriterade mål som är möjliga att utvärdera. Det är lätt att göra statistik på enkla frågor men vi har oftast, i våra enkäter, möjlighet att ge öppna svar och där får vi ovärderlig information om enskilda situationer. Vi vet att sexorna och sjuorna upplevde en bra skolstart. Föräldrarna konstaterade att det är positivt, spännande, utflykten för hela skolan till Ven mycket uppskattad, stor förväntan, spännande med nya kompisar, imponerad av lärarna, trivdes från början trots sin blyghet, ordning och reda, alla månar om varandra, trivdes från första dagen, bra sammanhållning, lugnt, ser fram emot en trevlig tid på Kubiken. Några reflekterade över följande: trångt och stökigt i korridoren på Pyramiden, dålig mat och för lite grönsaker, redan mycket tävlingshets mellan pojkarna, mer samarbete mellan enheterna efterfrågas. Åttornas och niornas föräldrar fick i samband med föräldramötet på hösten besvara enkätfrågor som handlade om trygghet, ev otrygga situationer, trivsel, språkbruk, korrekt behandlade av personalen. Vi använde en femgradig skala där ett var lägst och fem högst. 57 svar kom in.

5 Trygghet Trivsel Korrekt behandlade Några föräldrar skrev att eleverna ibland känt otrygghet i samband med lektioner på Pyramiden och att det finns oro för att lilla kubikandan ska försvinna. Man upplever att elevernas språkbruk gentemot varandra generellt är bra med vissa undantag rätt tufft ungdomsspråk, oftast glimten i ögat, helt inom gränserna, hoppas det är välvårdat. Föräldrarna är överlag mycket nöjda med skolan. I samband med höstens utvecklingssamtal fick föräldrarna ge sin generella uppfattning om man är nöjd med kunskapsinhämtning och kunskapsinformationen på Kubikskolan. 153 svar kom in. Ja svarar 149 föräldrar Nej svarar 3 föräldrar En förälder ligger mittemellan Ja och nej. De flesta föräldrar uppger att de är nöjda med kunskapsnivån deras barn nått, att lärarna ger utmaningar på lämplig nivå, att de är nöjda med de insatser som skolan gjort, att de läser portfolion tillsammans med sina barn och att den är innehållsrik, att det är lätt att få kontakt med personalen. Eleverna fick också under hösten svara på motsvarande frågor som föräldrarna fått. 232 svar. Hur trygg känner du dig på Kubikskolan? 207 svarar med fyra/fem Hur bra trivs du med din klass? 215 svarar med fyra/fem Hur bra trivs du på skolan? 212 svarar med fyra/fem Hur bra trivs du med dina lärare? 208 svarar med fyra/fem Förstår du varför du får de omdömen du får? 203 ja 17 nej Får du den utmaning du behöver? 201 ja 20 nej Får du den hjälp du behöver? 211 ja 17 nej Sköter du din portfolio? 203 ja 28 nej Är du nöjd med Kubikskolan? 212 svarar med fyra/fem På vårterminen gjorde vi en enkät till föräldrarna, i samband med utvecklingssamtalen, där vi frågade dem vilka aktiviteter de deltagit i (föräldramöten, åhörarvecka, utvecklingssamtal, internationella kvällen, julavslutningen). 142 svar kom in. 138 hade varit närvarande vid utvecklingssamtalen, 107 hade närvarat vid föräldramötena. 87 kom till internationella kvällen. 72 kom till julavslutningen 26 hade dykt upp vid något tillfälle under åhörarveckan. 87 hade läst sitt barns portfolio inför utvecklingssamtalet.

6 Skolledningen initierade en stor enkät där varje elev fick utvärdera alla de lärare som undervisade i klassen utifrån följande frågeställningar: Jag har förtroende för min lärare. Jag får utvärdera undervisningen. Jag får arbetsro under lektionerna. Jag tycker läraren tar itu med saker. Jag tycker läraren vet vad jag kan. Jag tycker läraren ger mig bra utmaningar på min nivå. Jag förstår varför jag får de betyg och omdömen jag får. Jag tycker att jag utvecklas i ämnet och blir bättre. De utvärderingarna användes sedan i utvecklingssamtal med respektive lärare som ett av många underlag i samtalen. Personalen uppskattar att skolledarna visar stort förtroende för personalen, är tydliga, närvarande, kunniga, uppmuntrande, varma, generösa, välplanerade, undervisar själva, är öppna för förslag och ger raka besked. Man påpekar att skolan har vuxit väl snabbt, att den nya enheten inte är riktigt inne i skolkulturen än och att det därför blivit vissa kommunikationsproblem. Förutom de stora övergripande enkäterna genomför varje enskild lärare en mängd enkäter som berör enskilda ämnen. Niornas resultat på de nationella proven i engelska, svenska, matematik och fysik och slutbetyg i ämnena redovisas i bilaga 1. Vi har ett internt praosystem där eleverna får hjälpa till med att vara klassrums- och matsalsansvariga två veckor i taget. De flesta gör sitt jobb utan knot. En del behöver påminnas om uppgiften! Personalens upplevelse av de punkter som handlar om att komma väl förberedd till lektioner, läxläsning, lektionseffektivitet är att vi har en stor grupp ambitiösa, målmedvetna och samarbetsvilliga elever som sätter sina mål högt och kämpar för att nå dem, men vi har också under läsåret haft elever som behöver fokusera mer på grundläggande förutsättningar. När vi får kontakt med f d elever kan vi konstatera att de är mycket nöjda med sin tid på Kubikskolan och den kunskap de bär med sig. Vi känner till under vilka lektioner det är studiero och var vi måste förbättra situationen. Vi vet att vi måste arbeta med elevernas språkbruk även om majoriteten av våra elever har ett vårdat språk och en omtänksam attityd. 7. Normer och värden Kubikskolans Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling har följande övergripande vision:

7 På Kubikskolan ska varje elev uppleva trygghet, ömsesidig respekt och studiero. Ingen form av kränkande behandling ska förekomma. Vi har under några läsår brutit ner målen i tre delar: Vi behandlar varandra så som vi själva vill bli behandlade Vi hjälps alla åt att skapa och bibehålla en trevlig miljö Vi känner oss trygga i skolan Under läsåret 11/12 var följande formuleringar i fokus: Ingen ska utsättas för verbala tillmälen Våra elever upplever trygghet, trivsel och god studiero. Vi har ytterst få fall av mobbingtendenser. Vid samtal med eleverna blev det tydligt att de punkter i Likabehandlingsplanen som handlar om kön och sexuell läggning är områden vi behöver arbeta med. Inte för att någon blir utsatt för kränkningar utan därför att några elever i sitt språk använder könsord som tillmälen både allmänt och riktat. När eleverna ska ange vilka trista ord/verbala tillmälen som flyger i luften finns det exempel på könsord, svordomar och några nedsättande uttryck om flickor. Eleverna är rörande överens om att det mesta är på skoj och inte förekommer under lektionerna men här finns det en del att arbeta med nästa läsår. Hur ska vi förändra situationen och nå målen? Någon av skolledarna har en lektion i varje klass både hösttermin och vårtermin då eleverna får samtala, diskutera och göra en skriftlig reflektion kring aktuell situation.. Klassföreståndartiden används delvis till samtal om likabehandling. Vaktande lärare vinnlägger sig om att skapa god kontakt genom närvaro och samtal. Vi äter alla tillsammans i gemensam matsal. Vi har på Kubikskolan ett ständigt pågående förebyggande arbete vilket framgår av Likabehandlingsplanen/plan mot kränkande behandling. 8. Utveckling och lärande/kunskaper När vi upptäcker att en elev kan ha svårt att nå målen för godkänt i något ämne varnas eleven och en åtgärdsplan upprättas. I åtgärdsprogrammet anges detaljerat vad skolan ska göra och vad eleven och hemmet kan bidra med. Vi sätter in stödåtgärder i form av fler lektioner för de elever som ligger i riskzonen. Undervisande lärare kan många gånger inom klassens ram ge eleven annat material eller hjälpa eleven planera mera framgångsrikt.

8 Mentor, elev och föräldrar diskuterar problemen, skriver mål och tidsplan under utvecklingssamtalet och följer upp elevens utveckling vid nästa samtal. Arbetet med hälsa och livsstil pågår hela tiden och de naturorienterande ämnena, idrott och hemkunskap tar ett stort ansvar här. I oktober hade vi två friskvårdsdagar med ett varierat program med nyttig frukost, uteaktivitet, sport, dans och filmer som berör tonåringens vardag. Hälsodagarna är ett återkommande inslag i Kubikskolan. Vi har en vardagstillvaro med mycket utelek/sport. Eleverna tillbringar många längre raster utomhus. Runt pingisborden är trängseln stor. Fotbollsplanen utnyttjas regelbundet precis som basketplanen och landhockeyplanen. Under större delen av året kunde eleverna köpa frukt till självkostnadspris. Åttor och nior lagar sin egen mat en gång i veckan under hemkunskapslektionerna vilket höjer kvaliteten på både mat och måltidsgemenskap. I våra ordningsregler står det att vi är en rökfri skola vilket vi också lever upp till. Vi har läsk- och godisförbud på skolan. 9. Ansvar och inflytande för elever Våra två enheter är så pass små att samtliga lärare har god kännedom om varje elev. Eleverna har tillgång till personalen under hela skoldagen vilket underlättar kommunikation och dialog. Ett av de prioriterade målen under läsåret handlar om elevinflytande och är formulerat så här: Vi ökar vår delaktighet i undervisningen; innehåll, planering, redovisningsformer, utvärdering och självutvärdering av de mål vi satt upp Kubikskolans olika elevgrupper såsom miljöråd, kamratstödjare och elevråd deltar i ett kontinuerligt arbete och påverkar skolan med förslag, idéer och ansvarstagande. Klassråden som är schemalagda en gång i veckan spelar en stor roll i arbetet med elevdemokrati. Klassföreståndaren lyfter målen och lyssnar in elevernas synpunkter. Här kan eleverna komma med synpunkter, kritik, ge förslag på förbättringar. Undervisande lärare har i uppdrag att flera gånger per läsår via loggbok eller på annat sätt ge eleverna en chans att påverka undervisningen med sina idéer. En ständig dialog mellan lärare och elever pågår när det gäller planering, arbetsbörda, lektionsinnehåll, provtillfällen. Eleverna tränas i utvärdering av både egna insatser, kursinnehåll och lektionsupplägg. Här följer några exempel på frågor som eleverna besvarat under innevarande läsår: -Hur ska vi arbeta med nästa kapitel? -Vad vill du ändra på? -Åsikter om provet? -Vad har du lärt dig? -Beskriv stämningen i klassrummet.

9 -Plus och minus med undervisningen. -Jag har lärt mig mycket/lite därför att Årets nior fick sammanfatta sina upplevelser av möjligheterna att påverka, utvärdera och planera sitt arbete. De upplever att de påverkar sin skolvardag, att de ofta får utvärdera men att det ibland inte blir någon förändring. De upplever en press på att prestera men de säger att pressen lägger de ofta på sig själva. De vill när det kommer till kritan inte sänka ribban. 10. Samverkan med hemmet Under läsåret som gått har föräldrarådet träffats några gånger. Rådet är en informell grupp som snabbt kan kallas in vid behov. Varje klass har sina föräldrarepresentanter i rådet. Skolledningen bokar in ett par träffar i läsårsplaneringen. Föräldrarådet önskade inför läsåret att vi införde åhörarveckor då man kan komma oanmäld och vara med om olika lektioner. Vi hade en vecka på hösten och en på våren. Vi kan konstatera att traditionen måste fortsätta och bli mera etablerad i föräldrarnas medvetande. Vår målsättning att träffa alla föräldrar minst fyra gånger per år når vi inte. Även om våra föräldramöten är välbesökta så kommer inte alla. Protokoll som skickas ut hjälper dock till att hålla samtliga föräldrar informerade. Däremot händer det nästan aldrig att vi inte har full uppslutning till utvecklingssamtalen. I elevernas IUP finns en kolumn där föräldrar kan ge synpunkter, ställa frågor till undervisande lärare en möjlighet som en del föräldrar tar vara på. 11. Samverkan (övergångar, samhällsliv, näringsliv, internationellt) Vi tar emot elever från en mängd skolor och har alltid upplevt att vi fått den information vi behöver av avlämnande skola. Vi skickar våra elever vidare till en mängd olika gymnasieskolor och tar alltid del av de studiebesök som erbjuds via kommunen. Några av våra elever väljer förstås fristående gymnasieskolor och även här fungerar kontakten bra. Få av våra elever byter gymnasieskola när de väl börjat och det tar vi som tecken på att de är välinformerade och hamnar rätt. Eleverna har på Kubikskolan prao vid två olika tillfällen; en vecka i åttan och en i nian. Eleverna får själva med föräldrars hjälp ordna sina praoplatser och hittills har det systemet fungerat. 12. Bedömning och betyg Flertalet elever når goda studieresultat vilket avspeglar sig i de nationella proven och slutbetygen läsår nio. Se bilaga 1

10 Några elever deltog i sommarskolan och lyckades den vägen nå målen för godkänt. Tre elever klarade matematiken och en elev svenskan via sommarskolan. Många elever når mycket goda studieresultat. Vi tror att bidragande orsaker till goda resultat är att klasserna är små, att personalen är synnerligen engagerad, att föräldrarna är mycket intresserade av skolan och kunskapsinhämtningen. Vi strävar efter att skapa lugn, ro och trygghet i inlärningsmiljön. En känsla av att det är positivt att utvecklas och lära sig finns i klasserna och eleverna drar varandra med sig i sin strävan att nå högt ställda mål. Erfarenheten från läsårets studieresultat lär oss också att det är av största vikt att tidigt se brister, att skapa åtgärdsprogram i samtliga ämnen och att ha tät kontakt mellan mentor och hemmet när brister har upptäckts. 13. Åtgärder för utveckling Vi utvecklar och förändrar våra prioriterade mål. Vårt viktigaste uppdrag är att ge eleverna goda kunskaper i samtliga ämnen. Vi har under året arbetat fram tydliga pedagogiska planeringar. Vi har arbetat med att informera eleverna genom alltmer utvecklade matriser. Vi fortbildar oss på områden som berör betygssättning i form av formativ och summativ bedömning. Vi har använt studiedagar för att sätta oss in i den nya läroplanens olika kursinnehåll. Vi får en alltmer tydlig information till elever och föräldrar. Vi poängterar portfolions betydelse för att följa kunskapsutvecklingen. Vi ger eleverna instrument för att delta mer aktivt i planering, utvärdering och självutvärdering. Vi har under läsåret utvecklat vårt intranät där elever och föräldrar får fortlöpande information kring arbetet i skolan. Vi har en del kvar att utveckla i det här arbetet. Vi har investerat i interaktiva tavlor i flera klassrum. Under läsåret 12/13 kommer följande mål att prioriteras: ELEVDEMOKRATI LÄRANDE Vi ökar vår delaktighet i undervisningen; planering, redovisningsformer, utvärdering och självutvärdering av de mål vi satt upp Vi arbetar effektivt under lektionerna, tidsplanerar och sköter vår läxläsning Vi kommer väl förberedda till lektionerna Vi tränar på att använda olika studietekniska strategier

11 Vi utvecklar vårt språk genom ett speciellt läsårsprojekt MILJÖ Vi skapar en trygg och positiv miljö Vi har en vänlig attityd mot varandra och använder ett trevligt språk Vi hjälps åt att hålla rent och snyggt både ute och inne 14. Ansvarig för kvalitetsredovisningen Lars Dalesjö, skolchef Kubikskolan

12 NP resultat och slutbetyg vt A,B,C Bil. 1 Eng 9A NP 9A Slutbetyg 9B NP 9B Slutbetyg 9C NP 9C Slutbetyg MVG VG G IG 1 2 1** 1** Antal elever 22 22* 20* *En elev i 9B har tenterat av engelskan ** En elev i 9C ej gjort NP och ej deltagit i undervisningen Sv 9A NP 9A Slutbetyg 9B NP 9B Slutbetyg 9C NP 9C Slutbetyg MVG VG G Sv2 9 9 IG Antal elever Ma 9A NP 9A Slutbetyg 9B NP 9B Slutbetyg 9C NP 9C Slutbetyg MVG VG G IG Antal elever Fysik 9A NP 9A Slutbetyg 9B NP 9B Slutbetyg 9C NP 9C Slutbetyg MVG VG G IG 4 5 Antal elever Genomsnittsbetyg i klasserna: 9A 265 Högsta betygspoäng 320, lägsta 175 9B 251 Högsta betygspoäng 320, lägsta 165 9C 160 Högsta betygspoäng 260, lägsta 0* *Ett par elever med sporadisk skolgång

13

1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2010-2011. 2. KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår 6-9 Rektor Lars Dalesjö. 3. Organisation och förutsättningar

1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2010-2011. 2. KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår 6-9 Rektor Lars Dalesjö. 3. Organisation och förutsättningar 1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2010-2011 2. KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår 6-9 Rektor Lars Dalesjö 3. Organisation och förutsättningar Nyckeltal med uppgifter från de senaste fyra läsåren

Läs mer

1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2014-2015. KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår F-9 Skolchef Lars Dalesjö. 2.

1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2014-2015. KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår F-9 Skolchef Lars Dalesjö. 2. 1. KVALITETSREDOVISNING Läsåret 2014-2015 KUBIKSKOLAN i Helsingborg Grundskola skolår F-9 Skolchef Lars Dalesjö 2. Förutsättningar Kubikskolan är en grundskola skolår F-9 med matematisk/ naturvetenskaplig

Läs mer

Kvalitetsrapport. Hagaskolan. Åk 7 9 Sammanställning

Kvalitetsrapport. Hagaskolan. Åk 7 9 Sammanställning Kvalitetsrapport 2011 2012 Hagaskolan Åk 7 9 Sammanställning Kunskaper och värden Prioriterade områden: Svenska, matematik, engelska och särskilt stöd. Åk 7 9 Årskurs 9 Andel elever (%) i årskurs 9 som

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014 Hamburgsund Ro Grundskola och fritidshem

Kvalitetsrapport 2014 Hamburgsund Ro Grundskola och fritidshem Kvalitetsrapport 2014 Hamburgsund Ro Grundskola och fritidshem Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Nått målen i alla delprov Procent Svenska Åk 3 41 28 68 % Åk 6 29 27 93 % Åk 9 32

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Grundskola 1-6 Läsåret 2013/2014 Sövestad skola Ansvarig rektor: Jim Priest Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan 2013 Inledning Sandbäcksskolan är en F-9 skola med ca 450elever.Verksamheten omfattar förskoleklass, grundskola, fritidshem och fritidsklubb. Det finns

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 Datum 2010-10-18 Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 2010-10-07 Anders Thomas rektor Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torskolan

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t

L J U S p å k v a l i t e t L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Mälargymnasiet Rapport November 2014 Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande 3 1.1 Utvärderingsgrupp

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011

Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011 Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011 Nyckeltal för verksamhet, F-3 Färingtofta Fklass: 10 barn; 0,85 pedagog;8,50 lärare/100elever;

Läs mer

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna samma rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Tomaslundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - sammanfattning

Tomaslundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - sammanfattning 2015-08-11 Tomaslundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - sammanfattning 2015/2016 Vetlanda här växer människor och företag Tomaslundsskolans plan mot diskriminering och kränkande

Läs mer

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 Dokumentation grundsärskola Malmö stad KVALITETSRAPPORT UTVÄRDERING av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 skickas senast 1/9 till grfkvalitet@malmo.se Skola: Stenkulaskolan / Grundsärskolan Rektor:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun VINDELNS KOMMUN Datum 2015-03-30 Utbildnings och Fritidsförvaltningen Hällnäs skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun Det här är Vindelns kommuns

Läs mer

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildning Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola år 1-6, fritidsverksamhet, Grundsärskolan 1-6, Träningsskola Läsår: 2015

Läs mer

Förskolan Smultronstället

Förskolan Smultronstället Förskolan Smultronstället Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Catharina Eckstein 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Områdets beskrivning av verksamheten, nyckeltal Personaltäthet Ljungbyhedsskolan: Totalt antal personal: 39.89 varav lärartjänster

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Åmåls kommun Barn- och utbildningsnämnden Reviderad: 2014-12-10 INNEHÅLL 1. JURIDISK GRUND... 2 2. INLEDNING & SYFTE... 2 3. VISION... 2

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Dnr: KS 2014/590 Revideras varje år Innehåll Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun...

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Systematisk kvalitetsarbete

Systematisk kvalitetsarbete Systematisk kvalitetsarbete Enhet: Ansvarig: Pelle Persson Barn- och skolförvaltning Lunds stad Innevarande års verksamhetsplan Mål för läsåret 2013-14 Här beskrivs i målform vad vi ville utveckla under

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Bli den du är! Var och en ska kunna bli allt det som den har förutsättning att bli! Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun Elevhälsan ska bidra

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012-2013

Likabehandlingsplan 2012-2013 Likabehandlingsplan 2012-2013 Ytterhogdals skola Bildning, Fritid och Kultur Ytterhogdals skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen:

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning. Mål/Åtaganden. Normer och värden

Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning. Mål/Åtaganden. Normer och värden Kvalitetsredovisning Inledning På Blackebergs gymnasium arbetar ca 1140 personer, varav ca 1040 är elever och ett hundratal personal. Skolan erbjuder två studieförberedande program: det naturvetenskapliga

Läs mer

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN VÄSTE RTORPSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (14) 2014-09-12 Handläggare: Barbro Engeflod Telefon: XTelefonX Kvalitetsredovisning Inledning Vår vision; Västertorpsskolan - den

Läs mer

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Ansvarig: Stefan Krisping 1 Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Innehållsförteckning 1 Organisation och förutsättningar... 3 2 Rutiner och underlag för

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN 1. Artediskolan. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14

NORDMALINGS KOMMUN 1. Artediskolan. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 NORDMALINGS KOMMUN 1 Artediskolan Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 NORDMALINGS KOMMUN 2 Innehåll Inledning sid 2 Förutsättningar sid 2 Elevernas arbetsmiljö sid 3 Elevernas lärande och skolans studieresultat

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Sidan 1 av 15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Idenors skola och fritidshem Giltighetstid: 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Gabriella Pierrou

Läs mer

ELAFSKOLANS VERKSAMHETSPLAN. En skola inom Aprendere Skolor AB

ELAFSKOLANS VERKSAMHETSPLAN. En skola inom Aprendere Skolor AB 1 ELAFSKOLANS VERKSAMHETSPLAN En skola inom Aprendere Skolor AB 2015 2 ELAFSKOLANS VERKSAMHETSPLAN 2015 Verksamhetsidé Vi skapar en plats för lärande, bildning och personlig utveckling för alla så att

Läs mer

Utbildningsinspektion i Backens skola och Strömsbruks skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Backens skola och Strömsbruks skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Nordanstigs kommun Backens skola och Strömsbruks skola Dnr 53-2005:786 Utbildningsinspektion i Backens skola och Strömsbruks skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, skolbarnsomsorg, förskoleklass och grundsärskola Ansvariga för planen

Läs mer

Skolundersökning 2009 Gymnasieskolan årskurs 2. Kunskapsgymnasiet, Globen. På uppdrag av Stockholms stads utbildningsförvaltning

Skolundersökning 2009 Gymnasieskolan årskurs 2. Kunskapsgymnasiet, Globen. På uppdrag av Stockholms stads utbildningsförvaltning Skolundersökning 00 Gymnasieskolan årskurs På uppdrag av Stockholms stads utbildningsförvaltning Syften: Att mäta den upplevda kvaliteten i stadens pedagogiska verksamheter. Att vara ett underlag för stadens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Utbildningsinspektion i Härryda kommun Landvetterskolan Dnr 53-2006:3403 Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 a för planen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Skogsängsskolan läsår 14/15

VERKSAMHETSPLAN Skogsängsskolan läsår 14/15 Barn- och utbildningsnämndens mål KUNSKAPER Andel elever med högsta betyget A och B ska öka. Andelen elever med betyget A och B på enheten ska vara högre vt 2015 jämfört med vt 2014 2015 ska minst 85%

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013 1 (8) 2014-02-28 Dnr: Handläggare Rektor Johan Romberg Telefon 0522-697417 johan.romberg@uddevalla.se Östrabo 1, Naturvetenskapsprogrammet Uddevalla Gymnasieskola Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (7) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra skolan läsåret 2010/2011 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 GRUNDSKOLA Götlunda skola Nybyholmsskolan Medåkers skola 2015-02-20 INNEHÅLL VERKSAMHETSCHEFEN HAR ORDET 5 NORMER OCH VÄRDEN 7 PLANEN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH LIKABEHANDLINGSPLANEN...

Läs mer

2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Skolledning Vår vision Välkommaskolan

Läs mer

Lusten att gå till skolan 2013

Lusten att gå till skolan 2013 Bilaga till Dnr: BoF.2013.0473 1 (7) 2013-04-22 Barn och Familj Pia Persson Lusten att gå till skolan 2013 I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning för att få fram hur eleverna upplever

Läs mer

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 FÖRUTSÄTTNINGAR:20080818 PERSONAL: Lärare klass : 11,29 Lärare Musik 0,42 Lärare Slöjd 1,80 Lärare Idrott 1,07 Lärare Hemkunskap 0,24 Speciallärare 2,85

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 1 INNEHÅLL Bakgrund Syfte Definition av diskrimineringsgrunder Definition av målgrupper Förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete 1(10) Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Klostergårdsskolan Ansvarig: Marita Christoffersson 1 2(10) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Befästa arbetet med UNIKUM så att det

Läs mer

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Skärgårdsskolan Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Innehåll Inledning 2 Förutsättningar.. 2 Elevernas arbetsmiljö.3 Elevernas lärande och skolans studieresultat.4 Elevernas personliga och sociala utveckling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken Karlstad Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektorsgruppen Magnus

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING läsåret 2010/2011. Al-Mustafa Skola F-9 Järfälla. Ansvarig för kvalitetsredovisningen: A.S.I.P. Skola AB

KVALITETSREDOVISNING läsåret 2010/2011. Al-Mustafa Skola F-9 Järfälla. Ansvarig för kvalitetsredovisningen: A.S.I.P. Skola AB KVALITETSREDOVISNING läsåret 2010/2011 Al-Mustafa Skola F-9 Järfälla Ansvarig för kvalitetsredovisningen: A.S.I.P. Skola AB Innehåll 1. UPPGIFTER OM SKOLAN...2 2. GRUNDSKOLA: RUTINER, DOKUMENTATION OCH

Läs mer

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink Utbildningskontoret Kvalitetsredovisning 2009 Järna Grundskola Ansvarig chef: Anders Ydebrink Inledning 2009 har varit ett tufft år ekonomiskt. Det har inneburit hårda ekonomiska åtstramningar. Hade vi

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET Innehåll Grunduppgifter... 2 Vår vision... 2 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 3 Kartläggning... 4 Förebyggande

Läs mer

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 1. Ansvarsområden Grundskolan åk 1-5 En F-klass En förberedelseklass inklusive asylbarn SVA-grupper Hemspråksgrupper i albanska,

Läs mer

Kvalitétsredovisning 07/08

Kvalitétsredovisning 07/08 Kvalitétsredovisning 07/08 Presentation av skolan: Friskolan i Kärna är en fristående skola för så 1 9 och förskoleklass. Vid starten ht 2000 hade skolan 120 elever och är nu fullt utbyggd med 220 lever.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Skolans kvalitetsredovisning

Skolans kvalitetsredovisning År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Viksjöskolan Skolans kvalitetsredovisning Grundskola 6-9 Uppgifter om enheten Uppgift Namn på rektor/förskolechef Kommentar Johan Nyström Hjertvinge Verksamhetens

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Guldkroksskolan 7-9 Läsåret 2014/2015 2(7) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Utifrån arbetet mot diskriminering och kränkande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Nybergs förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna User: ERLAR001,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Östra skolan 2015 Upprättad 20150108 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Verksamhetsrapport 2014-2015

Verksamhetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 6 Antal sidor Verksamhetsrapport 2014-2015 Aspeds skola Anna Renhult och Marcus Lech Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått 1.1 Analys 1.2 Förbättringsarbete utifrån analysen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 0 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Skolbyns skola (Diskrimineringslagen 2008:567) (Skollagen 6 kap, 2011) Upprättad 160101 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsboskolan/Sandhems skolområde med fritidshem Läsåret 2015/2016 2013-10-06 2014-06-22 2015-06-15

Läs mer