Träd utmed Klippanvägens förlängning en konsekvensanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Träd utmed Klippanvägens förlängning en konsekvensanalys"

Transkript

1 Uppdragsnr: (13) Bilaga 4 PM Träd utmed Klippanvägens förlängning en konsekvensanalys 1 Bakgrund Ängelholms kommun har i en trafikutredning tittat på vilka åtgärder som skulle kunna utveckla centrum, fördela trafiken mer jämt från motorvägen i öster in mot staden samt öka tillgängligheten till områdena väster om ån där målpunkter såsom hav, camping, bostäder och resecentrum finns placerade. Efter olika utredningar har kommunen kommit fram till att en förlängning av Klippanvägen är det alternativ som bäst uppfylller de mål som finns formulerade i kommunens trafikplan. En detaljplan för området håller nu på att utarbetas vars syfte är att möjliggöra för biltrafik i Klippanvägens förlängning, mellan korsningen med Östergatan till korsningen med Havsbadsvägen. Genom planen ges även möjlighet till bostadsbebyggelse invid gång- och cykelvägen på den fastighet som i dag används för plantering (växthus). WSP har bl.a. anlitats för att göra en trädanalys som visar hur träden i området kan påverkas av projekt Klippanvägens förlängning. Detta PM är en redovisning av resultatet av denna utredning. Parallellt med Klippanvägens förlängning arbetar Tekniska kontoret med ett projekt som handlar om en ny VA-ledning genom området. Det projektet berörs delvis i detta PM under rubriken Konsekvensanalys. Analysen har baserats på följande förutsättningar: - Vägen som byggs består av en 6,5 m gata med 2,5 m GC-väg på båda sidor. Gatusektionen är på totalt 12,5 m utom mellan Östergatan och Storgatan där sektionen är 17,5 m. - Föreslagna gatulinjer för Klippanvägens förlängning i dwg-format, konsultfirman Atkins, daterad Inmätta träd av Ängelholms kommuns kart- och mätavdelning. - Muntlig information från tekniska kontoret vid Ängelholms kommun angående planerad VA-utbyggnad. - Muntlig information från stadsträdgårdsmästaren. - Ängelholms kommuns trädplan från Syfte Syftet med detta PM är att analysera och informera om hur träden kommer att påverkas av Klippanvägens föreslagna förlängning. För träd som inte växer där vägen ska bygggas men som ändå riskerar att påverkas av arbetena föreslås skyddsåtgärder.

2 Uppdragsnr: (13) 3 Allmänna rekommendationer vad gäller träd och byggprojekt Ett träd breder i regel ut sig lika mycket under jord som ovan jord. Rotsystemet har en viktig funktion i det att rötterna förankrar trädet och tar upp näring och spårämnen från marken. För att rötterna ska fungera måste syre kunna nå rötterna vilket ställer krav på en genomsläpplig jord. 3.1 Skaderisker vid byggtid Träd kan orsakas flera typer av skador vid byggtid, skador som oftast kan undvikas om skyddsåtgärder vidtas Skador vid gräv- och schaktarbeten Gräv- och schaktarbeten kan orsaka skador på rotsystemet om man gräver för nära trädet. Avgrävda rötter som är grövre än 30 mm måste kapas med ett vasst redskap för att kunna läkas på ett bra sätt. Avskavda och fläkta rötter utgör annars en bra grogrund för rötskador. Rötter är också känsliga för uttorkning. Om rotsystemet blottläggs under schaktarbeten bör det täckas med säckväv eller dylikt. Om det är frostgrader bör rotsystemet också täckas med halm eller motsvarande Kompaktering av jorden Upplag av schaktmassor, uppställning av fordon och byggmaterial samt överfarter med fordon är exempel på saker som kan orsaka en kompaktering av jorden vid rotsystemet. En sådan kompaktering gör att syre har svårare att nå rötterna vilket på sikt gör att rötterna dör och trädet i värsta fall på sikt dör. Som skyddsåtgärd kan ett tryckutjämnande lager användas som består av geotextil och makadam (32-63 mm) som är avjämnat med ett lager samkross (0-32 mm)(uppsala kommun, 2010). Tryckutjämnande markplåtar kan också användas Skador på stam och grenar Påkörningar av fordon kan orsaka skador på stam och grenar. Om barken lossnat helt men såret inte gått mer än ca 3 mm in i veden bör såret täckas med svart plast (Uppsala kommun, 2010). Detta förhindrar uttorkning och ger bra förutsättningar för en läkning av skadan. Plasten kan behöva sitta över såret upp till två år. 3.2 Träd och VA-ledningar Trädens rötter söker sig gärna till VA-ledningar där de kan tränga in i de flesta typer av rör (Östberg m fl., 2010). Rotinträngning sker i huvudsak vid rörskarvar, serviser och defekter. Helsvetsade avloppsledningar lyckas ofta hålla rötter från att tränga in i rören, men där finns de svaga punkterna istället vid anslutning till bl.a. brunnar. För att undvika och minimera rotinträngning i VA-ledningar rekommenderas oftast ett minimiavstånd till träd och buskar. Förr rekommenderades ett avstånd på 3 m, men nya rön har visat att avståndet snarare bör vara ca 7 m (Östberg m fl., 2010). För att undvika rotinträngning kan rör skyddas av en skärm av geotextil. Dock bör inga grövre förankringsrötter ha kapats i närheten eftersom det ofta orsakar en stark rottillväxt vilket kan leda till att rötterna tar sig igenom geotextilen (Östberg m fl., 2010).

3 Uppdragsnr: (13) 4 Ängelholms kommuns trädplan 4.1 Återplanteringspolicy Enligt Ängelholm kommuns trädpolicy bör träd som tas bort ersättas med två nya träd av likvärdig storlek. Denna återplanteringspolicy berör parkträd och solitärträd i stadsmiljö och syftet är att medverka till en grönare stad. Större och mer värdefulla träd som inte kan ersättas med återplantering av ett lika stort träd skall värderas med vedertagna metoder (exempelvis enligt metoden KOCH) och ersättningen som erhålls ska användas till nyplantering av andra träd. Det finns inga riktlinjer i trädplanen vart ersättningsträden ska planteras. 4.2 Bevarandepolicy Ängelholms kommun har i sin trädplan uttryckt en policy att inte beskära eller fälla friska träd i onödan. Innan en eventuell fällning ska en ockulär besiktning av trädet utföras av personer på parkavdelningen som har utbildning i trädfrågor och erfarenhet av parkträd. Skulle statusen på trädet fortfarande vara osäkert kallas en arborist in för en mer omfattande besiktning. 4.3 Riktlinjer vid grävning och schakt I Ängelholms kommuns trädplan står följande om grävning och schakt: All grävning, schakt eller övrigt arbete på kommunal yta ska godkännas genom grävningsansökan. Vid grävning i närheten av träd ska parkavdelningen kontaktas för att hitta en lösning som orsakar trädet så lite skada som möjligt. Generellt tillåts inga grävningar inom ett träds droppzon. Om grävning ändå måste ske inom ett träds droppzon åligger det den sökande att vidta åtgärder så att trädet/träden inte skadas. Inga grövre rötter får grävas av utan måste kapas med vassa verktyg och hållas skyddade så länge schakten är öppen. 4.4 Ersättningsfrågor Träd som blivit skadade vid byggnation, entreprenad eller schakt ska skaderegleras. Skadereglering görs generellt enligt en konventionell värderingmetod vad gäller träd som kallas Koch (Ängelholms kommun, 2010). Vid föranmäld byggnation och entreprenad i närhet av värdefulla eller känsliga träd är det alltid entreprenör som ansvarar för att ovanjordiska som underjordiska skador inte uppkommer. Innan byggstart ska viteslista fastslås. Det kan handla om ersättningsreglering vid skador som orsakas av entreprenör. 5 Befintliga träd och deras naturvärden Inom området har en tidigare naturvärdesinventering (WSP, 2013) identifierat ett antal träd som enligt Naturvårdsverkets vägledning (2012) är särskilt skyddsvärda. Träden finns markerade i figur 1. Dessa träd bör förses med en planbestämmelse att marklov krävs för fällning. Lav- och mossfloran på de större träden i området har undersökts på jakt efter eventuella arter med ett naturvärde. Lav- och mossfloran inom inventeringsområdet visade sig vara trivial och på träden förekommer lavarter som blemlav (Phlyctis argena), gul

4 Uppdragsnr: (13) mjöllav (Chrysothrix candelaris), mjölig trattlav (Cladonia coniocraea) och glänsande sköldlav (Melanelia fuliginosa). Samtliga dessa arter är vanliga arter. Figur 1. Identifierade särskilt skyddsvärda träd och naturvärdesobjekt inom området. Figuren kommer från en Naturvärdesinventering utförd av WSP daterad Konsekvensanalys 6.1 Generellt om projektet och träden i området Vägen som planeras kommer att byggas på en gammal järnvägsbank som lades igen kring 50-talet. Järnvägsbankar är ofta uppbyggda med makadam, ett material som trädens rötter föredrar att växa in i (Örjan Stål, muntligen). I en markmiljöundersökning som WSP genomfört (WSP, 2014) visade sig att banvallen bestod av fyllningsmassor ovanpå naturlig mull, sand och lera. Denna jordföljd är också bra för träd så länge jorden inte är för kompakterad. Man kan förutsätta att de flesta träd i närheten gamla järnvägen har rötter som växt in i järnvägsbanken. Från Garvaregatans anslutning till strax innan Reningsverksvägen kommer nya vägens profil att sänkas med upp till 1 m (figur 2). Man har valt att sänka ner vägens profil för att få mindre slänter och därmed också minska vägens utbredning. Vägen kommer också att sänkas mellan kvarteren Toffelmakaren och Bofinken samt vid gamla banvallen på östra sidan av Pyttebron.

5 Uppdragsnr: (13) Figur 2. Sektion av planerad gata mellan Rönneå och Havsbadsvägen. Befintlig markhöjd markeras med streckad linje. Gatan kommer att sänkas och breddas i förhållande till det läge som gång- och cykelvägen har idag. Upp till en meter av den gamla järnvägsbanken schaktas bort, vilket sannolikt kommer att orsaka rotskador på de träd som växer i närheten. Hur allvarliga rotskadorna blir kan översiktligt bedömas genom att titta på trädens storlek där stam- och krondiameter är vägledande. Schakt inom tre meter från större träd (krondiameter >6 m) kommer troligtvis leda till obotliga skador. Schakt utanför kronans dropplinje orsakar generellt sett inga obotliga skador. Nedan följer en sammanställning av vilka träd som kommer att behöva tas ner för att genomföra vägprojektet och vilka träd som kommer kräver skyddsåtgärder för att de dels är värdefulla och dels växer nära den föreslagna vägen. 6.2 Sträckan Östergatan Pyttebron I området mellan kvarteret Toffelmakaren och kvarteret Bofinken kommer de flesta träd att behöva tas bort. Träden som berörs är parkträd, lind och hästkastanj, utan egentliga naturvärden. Mellan parkeringen och gamla järnvägsbanken kommer alla träd behöva tas ner då de växer där väg och GC-väg är tänkt att gå (figur 3). Närmare Pyttebron går vägen över ett antal yngre lönnar som kommer behöva tas ner. I området finns ett antal större träd som bör skyddas under byggtid (figur 3). Träden består av en större hästkastanj (dbh = 85 cm) vid fastighetsgränsen till Kråkan 1, en särskilt skyddsvärd lönn (dbh = 101 cm) framför fastigheten Kråkan 2 vid å- promenaden samt tre grova popplar (dbh > 160 cm) mellan parkeringen och Pyttebron. Träd som behöver tas ner: Art Stamdiameter Antal Avenbok 54 cm 1 Hästkastanj <20 50 cm 6 Lind <20 30 cm 3 Lönn <20 30 cm 10

6 Uppdragsnr: (13) Figur 3. Konsekvenser för träd på sträckan Östergatan Pyttebron. 6.3 Sträckan Pyttebron Infartsvägen till växthusen Sträckan går igenom ett område med en naturlig trädslagsblandning och flera stora träd, främst bok. Åtta träd kommer att behöva tas ner, fem större bokar, en stor och en yngre lönn och en stor tysklönn i höjd med Kastanjen 4 (figur 4). Sen finns det ett antal stora träd som riskerar att få skador på rötterna men som bör kunna klara sig om skyddsåtgärder vidtas. Bland annat bör eventuella grova rötter (>3 cm) som grävs av kapas med en vass kniv, och marken bör skyddas från kompaktering. Tysklönn räknas enligt länsstyrelsen som en invasiv art i Skåne och borde ändå tas bort från området ur naturvårdshänseende. De tre större bokarna hyser inga naturvårdsarter och har inga bohål i stam eller grenar. Men så pass stora träd har ett estetiskt värde, speciellt i ett tätortsnära läge. De ger också området en lummig karaktär. Träd som behöver tas ner: Art Stamdiameter Antal Bok 35 cm 2 Bok cm 3 Lönn <20 och 55 cm 2 Tysklönn 65 cm 1

7 Uppdragsnr: (13) Figur 4. Konsekvenser för träd på sträckan Pyttebron infarten till växthusen. 6.4 Sträckan växthusen scoutstugan Längs sträckan finns höga naturvärden i form av grövre träd, främst ett antal särskilt skyddsvärda träd i området mellan växthusen och sporthallarna. Dessa träd ger området en lummig karaktär och är viktiga att spara om områdets landskapsbild inte ska ändras för mycket. Längs vägen kommer 14 träd att behöva tas ner (figur 5). Dessa inkluderar bland annat några grova popplar mellan vägen och båthusen som växer där GC-vägen ska anläggas, tre medelgrova ekar som växer för nära vägen, och en riktigt grov bok som växer inträngd mellan båthusen. Denna grova bok är troligtvis helt beroende av rötter i järnvägsbanken då övriga ytor består av hus och kompakterade ytor. Mellan idrottshallarna och Försvarets Hus kommer det igenväxta området rensas vilket berör drygt 20 träd, mestadels i klena dimensioner (dbh <25). Någon lite större bok (dbh >45) och ek (dbh >35) berörs dock. Träd som behöver tas ner: Art Stamdiameter Antal Björk cm 3 Ek 39, 54 och 55 cm 3 Bok 25 och 90 cm 2 Lönn 20-45cm 3 Vitpoppel Ca 65 cm 3

8 Uppdragsnr: (13) Figur 5. Konsekvenser för träd på sträckan växthusen scoutstugan. Befintliga VAledningar visas i figuren som röda linjer. Inom sträckan finns totalt sex särskilt skyddsvärda träd, se figur 1 och 5. För de flesta av dessa träd kommer vägprojektet att påverka områden långt innanför rekommenderad skyddszon (droppzon + ett par meter). Boken som står framför Försvarets Hus kommer troligtvis behöva tas ner då vägen kommer gå en knapp meter ifrån och träden redan växer inträngt. En rotkartering skulle eventuellt kunna ge svar på om trädet kan räddas. Två av de särskilt skyddsvärda ekarna, bland annat den största av ekarna, växer endast drygt fyra meter från den planerade GC-vägen. En rekommenderad skyddszon för träd i denna storlek är normalt meter. Enligt en expert (Örjan Stål) som WSP talat med (telefon, ) kan det gå att rädda träden, men att det kräver individuellt anpassade skyddsåtgärder som kan bestämmas först efter en rotkartering. För flera av de grova bokarna i området är situationen densamma, vägprojektet kommer ha påverkan långt innanför den rekommenderade skyddszonen. Eventuella hårdgjorda ytor på gamla växthustomten kan påverka en av de särskilt skyddsvärda ekarna negativt. Ett tryckutjämnande lager av makadam på geotextil kan användas ihop med ett infiltrerande lager som t.ex. gallerplattor eller kullersten. I ett parallellt projekt planerar kommunen att lägga ner en ny VA-ledning längs vägen. VA-ledningen ska i så fall löpa norr om den befintliga ledningen som ligger mitt i den

9 Uppdragsnr: (13) gamla järnvägsbanken. Om den nya VA-ledningen förläggs intill den befintliga ledningen (se figur 5) när den löper förbi växthustomten så skulle det troligtvis minska skadorna på träden. En rotkartering skulle ge ett definitivt besked om detta. En utredning med rotkartering kostar enligt uppgift (Örjan Stål, muntligen) ca kr för träden i området. 6.5 Sträckan Scoutstugan Tallen 8 Området går till stor del längs med Rönneå där träden främst består av björk och enstaka lönn. Längs med scoutstugans fastighet finns en del bok och al som växer nära nya vägen. Totalt 11 träd kommer att behöva tas ner i projektet, i huvudsak längs med å-kanten (figur 6). Anledningen är att vägens profil ska sänkas vilket skadar trädens rötter och att träden kläms in mellan järnvägens gamla stenskoning och den asfalterade vägen. Träd som behöver tas ner: Art Stamdiameter Antal Björk cm 9 Lönn 25 och 42 cm 2 Figur 6. Konsekvenser för träd på sträckan scoutstugan fastighet Tallen 8. Två större bokar, varav den ena ett särskilt skyddsvärt träd, kommer vara behov av skyddsåtgärder under byggtid. Träden växer på 2 respektive 4 meters avstånd från nya GC-vägen vilket är långt innanför rekommenderade skyddsavstånd för träd i denna

10 Uppdragsnr: (13) storlek. En rotkartering rekommenderas för att individuellt kunna anpassa arbetet kring dessa träd. 6.6 Sträckan fastigheten Tallen 8 Spårgatan Längs denna sträcka kommer vägen att förläggas igenom ett befintligt skogsområde. Skogsområdet fick bedömningen lågt naturvärde i naturvärdesinventeringen, och inga naturvårdsarter hittades förutom idegran. Eftersom vägen i princip tar hela skogspartiet i anspråk förutom några smala kantzoner räknar vi med att de flesta träd kommer att fällas. Troligtvis kommer dock ett antal träd, främst tall, kunna sparas framför fastigheterna i kvarteret Staffliet. I de ytor som bildas vid gamla gång- och cykelvägen kan sen nya träd planteras, företrädesvis naturligt förekommande trädslag. Träden i skogspartiet har inte mätts in utan endast räknats i fält. Uppskattningsvis kommer maximalt 35 träd av relativt klena dimensioner att behöva fällas, främst al, björk och tall (figur 7). Uppskattat antal träd som kommer behöva fällas: Art Stamdiameter Antal Al <20 50 cm 9 Bok <20 40 cm 3 Björk <20 45 cm 11 Lönn <20-45 cm 4 Tall Ca cm 8 Figur 7. Konsekvenser för träd på sträckan fastigheten Tallen 8 Spårvägen.

11 Uppdragsnr: (13) Ett antal klibbalar växer i den yta som bildas mellan gamla och nya infarten till Reningsverksvägen (se figur 7). Dessa kan företrädesvis sparas för att skapa en naturlig koppling till alsumpskogen närmare Rönneå. De träden behöver i så fall skyddsåtgärder, till exempel inhägnader som förhindrar kompaktering av marken kring träden. 7 Förslag på skyddsåtgärder 7.1 Skyddszon I samband med arbeten i närheten av träd bör en skyddszon upprättas kring träden. Inom denna skyddszon bör man inte göra schaktarbeten, köra med tunga fordon, lagra schaktmassor eller på annat sätt orsaka en kompaktering av jorden. En kompaktering av jorden leder till sämre syresättning av rotsystemet vilket till slut gör att rötterna dör. Helst ska skyddszonen bestå av en inhägnad, men i andra hand kan markplåtar läggas ut på marken och stammen skyddas. För träd med en kronradie på <3 m är skyddszonen lika stor som kronans dropplinje. För större träd med en kronradie >3 m bör skyddszonen vara 4-6 meter utanför kronans dropplinje. 7.2 Hantering av avgrävda rötter Avgrävda rötter på träd som ska sparas och som är 3 cm i diameter eller grövre ska hanteras av utbildad personal. Sådana rötter måste kapas med vassa redskap och skyddas under arbete. 7.3 Skydd mot kemikalier För att undvika skador på träden från kemikaliehantering bör smörjoljor, bränslen och andra kemikalier förvaras och hanteras utanför området. 7.4 Rotkartering För skyddsvärda träd där arbeten måste ske långt innanför den föreslagna skyddszonen kan en rotkartering behöva göras. Rotkarteringen ger svar på hur trädens rötter breder ut sig och om arbeten i trädets närhet går att anpassas efter det. Rotkarteringen kan också ge svar på om ett träd med stor sannorlikhet inte kommer klara de planerade arbetena. När det gäller Klippanvägens förlängning kan en första bedömning göras på drygt en arbetsdag av en trädspecialist. Om en provgrävning behöver göras för att avgöra hur rötterna påverkas kommer kostnaden hamna på minst kr. 8 Slutsatser Summerat så kommer projekt Klippanvägens förlängning betyda att en hel del träd kommer behöva avverkas, se tabell. Drygt hälften av träden som försvinner är träd i de två skogspartierna som kommer tas i anspråk. En stor andel av träden som försvinner är triviala och snabbväxande träd samt yngre till medelålders träd (dbh < 50 cm) vilka går att ersätta inom en rimlig framtid. Detta inkluderar björkarna längs med Rönneå och merparten av träden i de två skogspartierna.

12 Uppdragsnr: (13) Summering över träd, inklusive de i skogsytorna, som kommer behöva avverkas: Art Stamdiameter Antal Al <20 50 cm 9 Avenbok 54 cm 1 Björk cm 25 Björk 60 cm 1 Bok <20 40 cm 12 Bok 55, 67, 68 och 90 cm 4 Ek <20-40 cm 2 Ek 39, 54 och 55 cm 3 Hästkastanj <20 50 cm 6 Lind <20 30 cm 3 Lönn <20 45 cm 29 Lönn 55 cm 1 Tall Ca cm 8 Tysklönn 65 cm 1 Vitpoppel Ca 65 cm 3 Summa 108 Utöver de triviala och yngre träden så riskerar projektet att ge skador på ett antal större träd (dbh > 50 cm), varav ett antal särskilt skyddsvärda, vilket kan orsaka tydliga förändringar i landskapsbilden i området. Vår rekommendation är att en expert kontaktas som kan göra en bedömning om vilka av de äldre träden som går att rädda och vad kostnaden i så fall skulle bli. Det gäller särskilt de träd som växer mellan växthustomten och idrottshallarna. Det är även viktigt att inte enbart se på konsekvenser av vägprojektet utan även ta hänsyn till det planerade VA-projektet. Kan justeringar av VAledningen göras kan till exempel de skyddsvärda ekarna troligtvis sparas vilket har stor betydelse för landskapsbilden. Ängelholms kommuns Trädplan från 2010 anger att avverkade träd i park- och stadsmiljö bör kompenseras med nyplanteringar. Träden kan antingen ersättas med två likvärdiga träd eller värderas med vedertagen metodik (bl.a. metodiken KOCH) varefter summan används för återplanteringar. De träd som bör kompenseras i enlighet med Trädplanen är träden i stadsmiljö öster om Pyttebron (ca 20 träd) samt de större ädellövträden (>50 cm diameter) som försvinner väster om Pyttebron (ca 7 träd). Eventuella nyplanteringar kan delvis ske inom detaljplanen på de nya ytorna PARK och NA- TUR som skapas. Men trädplanen binder inte kommunen till att plantera inom det detaljplanerade området. I trädplanen anges att återplanteringspolicyn är olämplig att tillämpa i skogsmark. Där är ofta självföryngring det lämpligaste sättet. De två skogsytorna som till stor del försvinner när vägen anläggs bör ses som grönytor vilka snarare ska kompenseras ytmäss-

13 Uppdragsnr: (13) igt än per träd. En sådan kompensation sker delvis i detaljplanen genom att nya ytor vid växthustomten och gamla reningsverksvägen överförs till naturmark. 9 Referenser Maria Birgander, Stadsträdgårdsmästare, Ängelholms kommun, telefonkontakt Naturvårdsverket, 2012, Åtgärdsprogram för särskilt skyddsvärda träd mål och åtgärder , Rapport 6496 Uppsala kommun, 2010, Trädhandbok för Uppsala kommun WSP, 2014, PM - Sammanställning av resultat, inledande MMU, Växthusområdet, Ängelholm 3:33, Ängelholm, WSP, 2013, Naturvärdesinventering, daterad Ängelholms kommun, 2010, Trädplan för Ängelholms kommun, Tekniska kontoret, Parkavdelningen Östberg, J., Stål, Ö., Martinsson, M., Fransson, A-M., 2010, Förebyggande av rotinträngningar i VA-ledningar utveckling av beslutsstöd, Svenskt Vatten Utveckling, Rapport Örjan Stål, VIÖS AB, telefonkontakt Helsingborg,

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB RAPPORT NYA TIUNDASKOLAN uppdragsnummer 3413444102 Beskrivning av träd runt tiundaskolan samt bedömning huruvida de omfattas av biotopskydd - underlag för ansökan om biotopskyddsdispens 2015-03-26 Reviderad

Läs mer

Utvärdering till möjlighet för flytt och skydd av träd

Utvärdering till möjlighet för flytt och skydd av träd SKYDD AV TRÄD FLODA CENTRUM 001-040 Lerums Kommun Vegetation & Infrastruktur AB Utvärdering till möjlighet för flytt och skydd av träd Bakgrund Skrivandes var på syn vid Floda Centrum Lerums kommun 2014-02-27.

Läs mer

Projekt City Link etapp 2 Trädbesiktning ventilationsschakt

Projekt City Link etapp 2 Trädbesiktning ventilationsschakt Vegetation & Infrastruktur Örjan Stål AB Projekt City Link etapp 2 Trädbesiktning ventilationsschakt Inledning Vid anläggande av byggnader och teknisk infrastruktur i naturmark och nära äldre värdefulla

Läs mer

Vi sprängning inom 100 meter från träd skall förbesiktning ske av kultur- och fritidsförvaltningen.

Vi sprängning inom 100 meter från träd skall förbesiktning ske av kultur- och fritidsförvaltningen. Bilaga park- och naturmark Skyddsåtgärder vid träd Ska grävning göras i närheten av träd (tumregel: närmare än dubbla krondiametern) skall tillståndsgivaren kontaktas för överenskommelse om lämpliga skyddsåtgärder/förbesiktning.

Läs mer

RIBUSS 14 Riktlinjer för utformning av gator och vägar med hänsyn till busstrafik, SL

RIBUSS 14 Riktlinjer för utformning av gator och vägar med hänsyn till busstrafik, SL KAPITEL 6 PARK 6.1 Ledande dokument RIBUSS 14 Riktlinjer för utformning av gator och vägar med hänsyn till busstrafik, SL VGU Krav för vägars och gators utformning, Trafikverkets publikation 2012:179 TRVK

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

Okulär besiktning av träd kv Stenhöga juni-augusti 2013

Okulär besiktning av träd kv Stenhöga juni-augusti 2013 Okulär besiktning av träd kv Stenhöga juni-augusti 2013 BILD Katarina Bangata 65 116 42 Stockholm 08 41047070 www.jacksonstradvard.se Uppdrag: På uppdrag av Natanael Bachtiar (Forsen projekt AB) utförde

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Infrastruktursektorn

Infrastruktursektorn Infrastruktursektorn Lindesplanaden stadens gröna ryggrad 26.11.2015 Med hänvisning till infrastrukturnämndens arbetsprogram 2015 om en plan för underhåll och förnyelse av Esplanadparken har markenheten

Läs mer

Utveckling och komplettering av gröna stråk

Utveckling och komplettering av gröna stråk Utveckling och komplettering av gröna stråk Förbindelser och kopplingar mellan olika områden är viktiga liksom möjligheten att lätt kunna nå olika områden till fots och med cykel. Tyvärr finns ofta barriärer

Läs mer

Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark

Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark Målet med planteringen Inför beskogningen bör man ha ett mål med sin plantering. Beroende på åkerns belägenhet, status och storlek blir metoder

Läs mer

Restaureringsplan för alléer på kommunal mark Allé i Södra Freberga. Motala kommun 2012-07-18

Restaureringsplan för alléer på kommunal mark Allé i Södra Freberga. Motala kommun 2012-07-18 Restaureringsplan för alléer på kommunal mark Allé i Södra Freberga Motala kommun 2012-07-18 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Alléer i Motala befintlig kunskap... 3 1.3 Brister och problem... 3

Läs mer

Grävningstillstånd. Ansökan. Tillståndsnummer. BESLUT (Fylls i av Ängelholms kommun)

Grävningstillstånd. Ansökan. Tillståndsnummer. BESLUT (Fylls i av Ängelholms kommun) Bilaga 1a Rev 2015-02-11 Grävningstillstånd Ansökan Tillståndsnummer Gata (adress för schakt) Delsträcka Tidpunkt fr.o.m. t o m (datum) Projektnummer/arbetsnummer Ledningsägare, företag, ansvarig Organisationsnummer

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Regler för grävning i allmän platsmark

Regler för grävning i allmän platsmark Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Regler för grävning i allmän platsmark ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-03-09, 82 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef GÄLLER

Läs mer

I närheten av kung Sigges sten

I närheten av kung Sigges sten ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2013:01 ARKEOLOGisK ANTiKvARisK KONTROLL I närheten av kung Sigges sten Lunger 10:2, Götlunda 51:1 3, Götlunda socken, Arboga kommun, Närke, västmanlands län Leif Karlenby ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Trädplan. för Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg. del ett

Trädplan. för Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg. del ett Trädplan för Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg del ett Stampens kyrkogård Träd förenar oss Träd är inte bara vackra, de är också en länk mellan oss, de som kom före oss och de som kommer efter. På våra

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Utredning av infartsvägar till planområdet

UTSTÄLLNINGSHANDLING Utredning av infartsvägar till planområdet SOTENÄS KOMMUN Västra Götalands Län DETALJPLAN Del av Legene 1:2 m fl fastigheter Vägalternativ 1 UTSTÄLLNINGSHANDLING Utredning av infartsvägar till planområdet Antal sidor: : 54 50 Göteborg, augusti

Läs mer

Södertil, Sigtuna. Arkeologisk utredning. Södertil 1:6 och 1:178 Sigtuna stad Sigtuna kommun Uppland. Jan Ählström

Södertil, Sigtuna. Arkeologisk utredning. Södertil 1:6 och 1:178 Sigtuna stad Sigtuna kommun Uppland. Jan Ählström Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:33 Södertil, Sigtuna Arkeologisk utredning Södertil 1:6 och 1:178 Sigtuna stad Sigtuna kommun Uppland Jan Ählström Södertil, Sigtuna Arkeologisk utredning Södertil

Läs mer

räd Värdefulla TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm vid kyrkogården i Reftele är den största almen i Reftele socken. Trädet mäter 400 cm i brösthöjdsomkrets. Värdefulla räd TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Reftele Under

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

Hur kan träd skadas vid arbeten?

Hur kan träd skadas vid arbeten? Grävningsarbeten i närheten av träd Inledning Tillsammans med byggnader utgör träd stadens stomme och spelar en viktig roll för att ge staden dess speciella identitet och karaktär. Vid grävningsarbeten

Läs mer

Regeringen Näringsdepartementet. Dnr N 2015/5242

Regeringen Näringsdepartementet. Dnr N 2015/5242 Dnr 311-1746/2014 Bilaga 1 Regeringen Näringsdepartementet Dnr N 2015/5242 Överklagande av Länsstyrelsens i Stockholm beslut den 18 juni 2015 att upphäva kommunfullmäktiges i Stockholm beslut den 16 februari

Läs mer

E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka

E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka Upplands-Bro kommun, Stockholms län UNDERLAG FÖR SAMRÅD: generella biotopskydd, artskydd och strandskydd, 2013-10-09 Projektnummer: 884258 Bakgrund om projektet Befintlig

Läs mer

Inventering och besiktning av träden vid delar av Vandraren 8 och Orienteraren 8 i Hallonbergen November 2014

Inventering och besiktning av träden vid delar av Vandraren 8 och Orienteraren 8 i Hallonbergen November 2014 Inventering och besiktning av träden vid delar av Vandraren 8 och Orienteraren 8 i Hallonbergen November 2014 Svartsjö Trädkonsult cathrine.bernard@telia.com 0704-905281 1 Trädinventering På uppdrag av

Läs mer

Träd & Dagvatten. Stockholm Stad Trafikkontoret

Träd & Dagvatten. Stockholm Stad Trafikkontoret Träd & Dagvatten Örjan Stål VIÖSAB orjan.stal@viosab.se Björn Embrén Trädexpert Stockholm Stad Trafikkontoret bjorn.embren@stockholm.se Fungerar gröna infiltrationstråk som bra växtbäddar för träd? Varför

Läs mer

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Parkera Styrelsen vill meddela följande, att det endast råder P-förbud på Kärrdalsvägen och Myrekärrsvägen enligt beslut från Göteborgs kommun Trafikkontoret och

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Ekhorva i Uppvidinge kommun 07FS 2014:12 Utkom från trycket Den 27 november 2014 beslutade

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

Vindpark Lyckås komplettering till ansökan, bilaga 3

Vindpark Lyckås komplettering till ansökan, bilaga 3 Vindpark Lyckås komplettering till ansökan, bilaga 3 - Aktuella höjdlägen, vägar vägområden tänkbar påverkan på dessa. 25 höjdlägen återstår som tänkbara för placering av turbiner. Jämfört med ansökan

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan och Bygg 1(9) PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje Upprättad 2006-08-07 Handlingar Detaljplanen utgörs av plankarta

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Kartläggning av atlantisk vårtlav

Kartläggning av atlantisk vårtlav Kartläggning av atlantisk vårtlav Pyrenula occidentalis Högalidsberget i Forshälla socken, Västra Götalands län Rapport 2008:80 Rapportnr: 2008:80 ISSN: 1403-168X Text: Svante Hultengren Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

DEL AV KV. GJUTAREN. Plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län

DEL AV KV. GJUTAREN. Plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län Plan- och genomförandebeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. GJUTAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet, markerat i rött. Dnr KS/2015: 479 214 Samhällsbyggnad

Läs mer

Återinventering av stormusslor i Edsån 2008

Återinventering av stormusslor i Edsån 2008 Återinventering av stormusslor i Edsån 008 Peter Ljungberg, Roger Norling och Helena Herngren Inventering, text och foto Peter Ljungberg Aquacom Gyllenkroks allé 9 4 Lund 0706-9999 aquacom@ljungberg.nu

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR SCHAKTNING/TRYCKNING m.m. I ALLMÄN PLATSMARK SOM ÖREBRO KOMMUN ÄR ÄGARE TILL

BESTÄMMELSER FÖR SCHAKTNING/TRYCKNING m.m. I ALLMÄN PLATSMARK SOM ÖREBRO KOMMUN ÄR ÄGARE TILL Tn 2/2013 BESTÄMMELSER FÖR SCHAKTNING/TRYCKNING m.m. I ALLMÄN PLATSMARK SOM ÖREBRO KOMMUN ÄR ÄGARE TILL Antagen av Tekniska nämnden 2014-12-17 Innehållsförteckning Bestämmelser för schaktning/tryckning

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

Värdefulla. räd. TBroaryd. Inventerare: Hanna Torén, Biolog

Värdefulla. räd. TBroaryd. Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla räd TBroaryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Broaryd Under sommaren 2011 har Gislaveds kommun inventerat träd i och kring Broaryds tätort. Inventeringen är en del av Naturvårdsverkets

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

ANVISNINGAR Grävning i allmän mark

ANVISNINGAR Grävning i allmän mark ANVISNINGAR Grävning i allmän mark 2014-04-29 Rev 2015-06-25 INLEDNING Allmän mark används till anläggningar som är till nytta för kommunens innevånare. På ytan finns t ex gator, vägar och parker, och

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Trädgårdsgatan i Skänninge

Trädgårdsgatan i Skänninge ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Trädgårdsgatan i Skänninge RAÄ 5:1, Skänninge socken, Mjölby kommun, Östergötlands län Madeleine Forsberg ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

VARA KOMMUNS SCHAKTBESTÄMMELSER

VARA KOMMUNS SCHAKTBESTÄMMELSER VARA KOMMUNS SCHAKTBESTÄMMELSER FÖR KOMMUNENS VÄGNÄT OCH ÖVRIG KOMMUNAL MARK 2015 Inledning Allmänt Tekniska förvaltningen har kommunens uppdrag att förvalta och underhålla det kommunala vägnätet i Vara

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus

Läs mer

Trädplan KUNGSHOLMEN. för Stockholm. maj 2002

Trädplan KUNGSHOLMEN. för Stockholm. maj 2002 Trädplan för Stockholm maj 2002 KUNGSHOLMEN TRÄDPLAN FÖR KUNGSHOLMEN Trädplanen har utarbetats av Landskapsarkitekterna Söderblom & Palm på uppdrag av Margareta Jonsson, Gatu- och fastighetskontoret, region

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen. UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan

Stadsbyggnadsförvaltningen. UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan Stadsbyggnadsförvaltningen UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan Stadens offentliga platser har stor betydelse för intrycket av stadens miljö. För utvecklingen av hela staden är det

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Gestaltningsprogram. Kavallerivägen/Rissneleden

Gestaltningsprogram. Kavallerivägen/Rissneleden Gestaltningsprogram Kavallerivägen/Rissneleden 2013 03 27 Inledning BAKGRUND Planering för sydvästra Rissne har pågått i flera år. Området är utpekat som ett förändringsområde i Fördjupad översiktplan

Läs mer

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Uddevalla den 11 februari 2011 Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Utredning, principförslag för gator och va-anläggningar inom detaljplan för Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Planområdet Askums Anneröd

Läs mer

Bestämmelser för arbeten på kommunal mark

Bestämmelser för arbeten på kommunal mark Bestämmelser för arbeten på kommunal mark TEKNISKA KONTORET Avdelning gata/park Uppdaterad December 2015 Bestämmelser för arbeten på kommunal mark Framtaget av tekniska kontoret, gata/park, 2008 Uppdaterad

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Astrid Nyström 2013-02-18 Diarienummer BUN-2013-0105.60 Ärende färdigställs efter diskussion på AU pga två alternativa förslag

Läs mer

PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20

PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20 PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20 Fig. 1 Området mot öster längs markvägen med äldre tallar och ekar, riktning norrut. Sammanfattning

Läs mer

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921.

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Skånes största träd SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Inte minst på stora träd. De är av skiftande kvalitet, tagna av olika fotografer under 100

Läs mer

LINDE DUCKARVE 1:27. Rapport Arendus 2014:30. Arkeologisk förundersökning Dnr 431-2400-13

LINDE DUCKARVE 1:27. Rapport Arendus 2014:30. Arkeologisk förundersökning Dnr 431-2400-13 Rapport Arendus 2014:30 LINDE DUCKARVE 1:27 Arkeologisk förundersökning Dnr 431-2400-13 Vid RAÄ Linde 13:1 Linde socken Region Gotland Gotlands län 2014 Christian Hoffman Omslagsbild: Undersökningsytan

Läs mer

Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé

Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé Tumba 2015-03-05 Avgränsning är utförd av Dan Arvidsson och Nils Nygren, Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad -14 UPPDRAG Trafikutredning linje 4 i Norra Kroppkärr, Karlstad UPPDRAGSNUMMER 2128137000 UPPDRAGSLEDARE Daniel Malmqvist UPPRÄTTAD AV Daniel Malmqvist DATUM Busstrafik på Storsvängen i Karlstad Bakgrund

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Väntinge 1:1, fornlämning 195

Väntinge 1:1, fornlämning 195 Arkeologisk förundersökning 2015 Väntinge 1:1, fornlämning 195 DRÄNERINGS- OCH VA-ARBETEN Höörs socken, Höörs kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2015:17 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2015

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Inventering av bäver i Nacka kommun

Inventering av bäver i Nacka kommun Inventering av bäver i Nacka kommun SVENSK NATURFÖRVALTNING AB www.naturforvaltning.se E post: info@naturforvaltning.se Telefon: 031 22 30 45 Sammanfattning Svensk Naturförvaltning AB har på uppdrag av

Läs mer

TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN FÖR DEL AV EDA NOLBY 1:38, CHARLOTTENBERG. Tillhörande. Eda kommun, Värmlands län

TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN FÖR DEL AV EDA NOLBY 1:38, CHARLOTTENBERG. Tillhörande. Eda kommun, Värmlands län TRAFIKUTREDNING Tillhörande DETALJPLAN FÖR DEL AV EDA NOLBY 1:38, CHARLOTTENBERG Eda kommun, Värmlands län Mars 2012 Medverkande Beställare: Charlottenberg Shopping Center AB Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

Generella villkor för ledningstillstånd och grävning i kommunal mark

Generella villkor för ledningstillstånd och grävning i kommunal mark Generella villkor för ledningstillstånd och grävning i kommunal mark Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-18, 166 1(13) Dokumenttyp Dokumentnamn Antagen Version Generella villkor för KF 2015-11-18, 166

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

LOKALISERINGSUTREDNING för en ny förskola i Stehag, Eslövs kommun

LOKALISERINGSUTREDNING för en ny förskola i Stehag, Eslövs kommun LOKALISERINGSUTREDNING för en ny förskola i Stehag, Eslövs kommun 150526 Tillväxtavdelningen, Kommunledningskontoret Postadress: 241 80 Eslöv Besöksadress: Stadshuset, Gröna torg 2 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Sammanfattning Innehållsförteckning Inventering av upplevelsevärden och faktorer av värde för friluftsliv och

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Naturtypsinventering av område Garpkölen med omnejd Området norr om Garpkölen domineras av produktionsskog med stora ytor med contortatall (Pinus contorta).

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com Härryda kommun Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Teknisk PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2012-06-29 Handläggare: i samråd med: Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Berga 3:1 M FL, MÖRSAREGATAN BERGA INDUSTRIOMRÅDE, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Berga 3:1 M FL, MÖRSAREGATAN BERGA INDUSTRIOMRÅDE, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Berga 3:1 M FL, MÖRSAREGATAN BERGA INDUSTRIOMRÅDE, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 3 oktober 2013 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden. Laga kraft.. Genomförandetid

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län Sida 1(13) Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Kungsväg och gårdstomt i Hemsjö socken, Alingsås kommun

Kungsväg och gårdstomt i Hemsjö socken, Alingsås kommun Kungsväg och gårdstomt i Hemsjö socken, Alingsås kommun Arkeologisk förundersökning Inom Kärrbogärde 3:12 m.fl. Hemsjö socken Alingsås kommun Elinor Gustavsson Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-02-15 Antagandehandling Dnr: 09BMN1037 Handläggare: Thobias Nilsson Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan Detaljplan för skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer