Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen"

Transkript

1 Bli den bästa du kan vara En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen

2 Mindre stress. Mer lugn & glädje. Mindre oro. Bättre relationer.

3 Du & dina tillstånd 1. Vem är den bästa du kan vara? Det här känner du säkert igen: Du har haft stunder när du var helt avslappnad. Då kände du dig trygg, glad, lugn och kreativ. Du hade lätt att se möjligheter och komma på idéer, du hade överseende med andras brister och du visade din omtanke och generositet. Du trivdes med dig själv och andra människor tyckte om att vara i ditt sällskap, eftersom det ligger i vår natur att vilja vara nära dem som är harmoniska. I de här stunderna var du den bästa du kan vara. Din hjärna var i sitt receptiva tillstånd. Där hamnar vi helt naturligt när vi har fått våra behov tillgodosedda och vi inte känner oss hotade. Den bästa du kan vara är helt enkelt den som du innerst inne är. Den bästa du kan vara blir du helt naturligt när din hjärna inte är utsatt för stress. Då känner du dig glad, lugn och kreativ. Du trivs med dig själv och andra tycker om att vara med dig. 2.

4 2. När är du inte den bästa du kan vara? Det här känner du också igen: Du har haft stunder när du upplevde stress och/eller oro. Då blev du lätt irriterad och fick tunnelseende. Andra människor kändes inte så viktiga för dig och du hade svårt att vinna deras respekt. De ville antagligen inte lyssna på dig, vilket inte är konstigt eftersom vi naturligt misstror dem som är stressade, ängsliga, kritiska och missnöjda. Allt det här skedde för att din hjärna var i sitt reaktiva tillstånd. Där hamnar vi när vi känner oss pressade och hotade. ** Med den här e-boken vill jag visa att du på enkla sätt kan hjälpa din hjärna att hitta hem till sitt receptiva tillstånd. Då blir du automatiskt den bästa du kan vara. När du är stressad går din hjärna in i sitt reaktiva tillstånd. Det gör att du lätt känner dig irriterad och kritisk. Du har svårt att vinna andras förtroende och dina relationer blir sämre. 3.

5 Stress & dina relationer 3. Stress är till för att rädda liv. Tänk dig att du faller i en isvak. Du har bara några minuter på dig innan du blir medvetslös och sjunker under ytan. Din kropp försätts i stress och allt fokus läggs på att du ska överleva. Blod strömmar till de stora muskelgrupperna för att göra dig starkare, du känner inte smärtan från det kalla vattnet och för att verkligen göra dig motiverad att ta dig upp får du ännu större fokus på att situationen är hotfull. I stressade lägen har du ingen möjlighet att fundera över hur du ska lösa en arbetsuppgift på jobbet eller hur du ska uttrycka dig kärleksfullt mot din partner och dina barn. Du har heller ingen möjlighet att stötta andra som behöver din hjälp. Din kropp och hjärna är helt inställda på att ditt liv måste räddas det är det enda som är viktigt. Stress handlar om din överlevnad. Den gör dig egoistisk och målinriktad, vilket är bra om livet måste räddas. Det är däremot inte bra för dina relationer. 4.

6 4. Orosfyllda tankar är detsamma som stress. Stress kan aktiveras i oss av många saker: verkliga livshotande faror, situationer som känns hotfulla (till exempel bråk och konflikter) och slutligen faror som vi själva skapar det vill säga orosfyllda tankar. För hjärnan är det ingen skillnad på om faran verkligen har inträffat, eller om vi bara föreställer oss att det skulle kunna hända. Känslan av att något hemskt kan ske aktiverar stress, som ofta blir långvarig och i förlängningen kan leda till ångest. Stress och oro går hand i hand. Orosfyllda tankar på att något jobbigt kan inträffa, sätter igång samma stressreaktioner som om det hemska verkligen har hänt. 5. Godis & alkohol är mindre bra självhjälp. Orosfyllda tankar är som bin. Ett bi som flyger nära oss känns obehagligt, men oftast kan vi hantera det. Om det däremot kommer en hel bisvärm får vi panik och vill bara fly. När vi har för många orosfyllda tankar som surrar i huvudet på oss reagerar vi på samma sätt: vi vill fly. Det är en helt naturlig reaktion. Det som inte är bra är att vi ofta flyr till socker och/eller alkohol. Godis, choklad, kakor och alkohol påverkar signalsubstanserna i hjärnan. Vi får tillfälligt ökade halter av dopamin och serotonin, vilket gör att tillvaron känns ljusare. Å ena sidan är det självhjälp som ger snabb lindring, å andra sidan löser det egentligen ingenting. Genom att fly skjuter vi problemen framför oss, och vill det sig illa kan vi fastna i beroenden. Orosfyllda tankar är som bin. När det blir en hel svärm som surrar i huvudet på oss kan det kännas överväldigande och vi vill bara fly. 5.

7 6. Blir du lätt arg på andra eller blir andra arga på dig? Förutom att stress helt naturligt gör oss egoistiska, får den oss också att reagera med ilska. Aggressivitet är bra om vi står inför en fiende och behöver slåss för vår överlevad, men det är inte alls bra för våra relationer. När en stressad person sätter igång en diskussion är tonfallet aggressivt. Det gör att den andra personen automatiskt går i försvarsställning, och med de förutsättningarna är det nästan omöjligt att ha ett konstruktivt samtal. Under stress säger vi ofta sådant som vi i efterhand ångrar, men då är skadan redan skedd och kan vara svår att reparera. De som mår bra beter sig bra. De som mår dåligt beter sig dåligt. Det är alltid så. 7. Några ord om uppblåsta typer. Kunskapen att stress gör oss aggressiva kan du använda dig av nästa gång du möter en människa som känns stöddig eller uppblåst. Med väldigt stor sannolikhet känner sig den människan hotad och är försatt i stress. Du känner igen det från djurvärlden; det är ett försvarsbeteende att blåsa upp sig för att skrämma bort fiender. En uppblåst person är egentligen rädd. Fienden kan vara ett barn där hemma som har problem, en partner som är på väg att lämna, ett jobb som går dåligt eller något annat som känns hotfullt och stressande. Ta inte åt dig av anklagande och/eller nedvärderande kommentarer från dem som är uppblåsta. Om du kan, försök i stället att känna medlidande med sådana människor. Uppblåsthet och stöddighet är tecken på att den du möter är försatt i stress. Hans eller hennes hjärna befinner sig i det reaktiva tillståndet. Om du kan, försök att inte ta åt dig av arga kommentarer. 6.

8 Säg hej till ditt DNA 8. Stress har varit bra för vår överlevnad. Det är inte konstigt att vi lätt blir stressade. För år sedan på savannen var det ingen bra idé att lägga sig i gräset, slappna av och inte bekymra sig. Den som inte var på sin vakt riskerade att bli uppäten av vilda djur eller nedslagen av rivaliserande stammar. De som klarade sig bäst var de som såg möjliga faror, reagerade på varje hot och var vaksamma i möten med främmande människor. Att känna oro, misstänksamhet och aggression var helt enkelt bra för människans överlevnad. Evolutionen ordnade så att de mest lättstressade överlevde. Vi är dessa lättstressade människors arvingar. Utmaningen för oss är att de egenskaper som var våra förfäders överlevnadstillgång, är en belastning för vår egen livskvalitet. Idag behöver vi inte ständigt vara på vår vakt och reagera med ilska på minsta hot. För våra förfäder på savannen var det en överlevnadstillgång att känna oro och vaksamhet. De som lade sig i gräset och njöt av solen riskerade att bli lejonmat; de som var lättstressade överlevde. 7.

9 9. Träna din hjärna till mer lugn och harmoni. Nyckeln till mer lugn och harmoni i våra liv, ligger i att lära våra hjärnor att de hot som vi upplever idag inte är samma livshotande faror som för år sedan. Orosfyllda tankar är inte en flock hungriga vilddjur. En infekterad konflikt hemma eller på jobbet är inte en kamp på liv och död mellan rivaliserande stammar. Om vi inte hinner med allt som vi har planerat innebär det inte att vi blir lejonmat. Om vi inte går ner fem kilo betyder det inte att vi blir uteslutna ur gruppen även om våra hjärnor tror det. När vi uppdaterar våra hjärnor hanterar de automatiskt vardagsstress och oro på mer balanserade och konstruktiva sätt och vi blir både lugnare och gladare. Att få en stark hjärna går till på samma sätt som att få en stark kropp: om du tränar hjärnan regelbundet och ger den bra tankemässig näring märker du snabbt resultat. 10. Bygg den hjärna du vill ha. Du kan om du vill träna din hjärna och åstadkomma två saker: 1) Du lär din hjärna att även under stress hitta hem till sitt receptiva tillstånd. Den förmågan fungerar som att slänga ner isbitar i hett vatten: temperaturen sänks direkt på dina stressreaktioner. Du blir inte omedelbart sval, men du slipper koka över. 2) Du bygger upp mentala resurser som gör att din hjärna inte reagerar lika starkt på stress och oro. Du klarar av att behålla lugnet i situationer där du tidigare blev stressad. Studier har visat att 5 minuter om dagen ger mätbara resultat på mindre än en månad. Så enkelt och effektivt är det! 8.

10 11. Våra hjärnor blir vad de gör. Vi har möjlighet att uppdatera hur våra hjärnor fungerar tack vare något som kallas självregisserad neuroplasticitet. Det innebär att våra hjärnor blir bra på det som de ägnar sig åt. Om du ofta tänker orosfyllda, stressade tankar tränar du din hjärna att bli bra på stress och oro. Om du tänker glada, lugna tankar blir din hjärna bra på lugn och glädje. Use it or loose it. Din hjärna skulpteras baserat på de aktiviteter som du ägnar dig åt och de tankar du tänker. Oavsett vilken sorts tankar du hittills har ägnat dig mest åt är det aldrig för sent att bygga om din hjärna. Neuroplasticitet fungerar alltid, i alla människors hjärnor. 12. Vetenskapen som visar vad det handlar om. Ett berömt vetenskapligt exempel som visar hur neuroplasticitet fungerar, är en studie av Londons taxichaufförer. För att få sin licens behöver de lära sig hela Londons gatunät och det har visat sig att deras hippocampus ett område i hjärnan som hjälper oss hantera navigering, rumsuppfattning och visuella minnen blir större av den träningen. På så sätt får de ännu enklare att navigera och minnas. På samma sätt har studier visat att konsertpianister utvecklar områden i hjärnan som är involverade i finmotorik och människor som mediterar regelbundet stärker områden i hjärnan som reglerar vårt humör. Det gör att de automatiskt får lättare att känna lugn och glädje, de känner sig mer vakna och medvetna och reagerar inte lika starkt på stress. Om du ofta tänker stressade tankar, tränar du din hjärna att lätt känna stress. Om du tänker lugnande tankar, blir du bra på lugn. 9.

11 13. Första-hjälpen vid stress Att bygga om din hjärna är enkelt, men det tar några veckor innan du märker resultat. Till dess får du här två tankemässiga hjälpmedel som direkt lindrar dina stressreaktioner. Prova dem nästa gång som du känner dig stressad och se vad som händer. 1) Bli vän med din stress. Nästa gång du känner dig stressad, påminn dig om att stress är en helt naturlig reaktion som är till för att skydda dig. Din kropp och hjärna försöker hjälpa dig att klara av utmaningar. Om du kan se stressen som hjälpsam blir den automatiskt lägre. ** 2) Påminn dig om att det inte är riktiga lejon. När du känner stress reagerar din kropp på hot som om du vore utsatt för livsfara. Med största sannolikhet är du inte det. Ta ett djupt andetag och påminn dig om att hur jobbig situationen än känns så kommer du inte bli uppäten av ett lejon. Din överlevnad är inte hotad. Allt är okej. Du kommer att klara dig fint. Andas ut. Att bli vän med sin stress är ett första, enkelt sätt att lindra den. Det är som att ta ett kosttillskott; det ger extra stärkande resurser till din hjärna. 10.

12 14. Manipulera din hjärna. Här får du ytterligare två snabba stresslindrare. Med hjälp av dem manipulerar du din hjärna så att stressreaktionen lindras. 1) Spola dina händer med varmt vatten. När du blir stressad omfördelas blodet i din kropp så att stora muskelgrupper som lår, rygg och ben får mer blod. Det som händer är att du rustas för att kunna slå hårdare och springa snabbare. Genom att göra tvärtemot vad din kropp automatiskt gör vid stress, lurar du din hjärna att tro att allt är lugnt. Mindre viktiga kroppsdelar, som händerna, får mindre blod och blir därför kallare (om du ofta är kall om händerna är det antagligen ett tecken på stress). Genom att spola dina händer med varmt vatten värms blodet i dem upp. Hjärnan tolkar dina varma händer som att de är fulla med blod. Alltså kan du inte vara försatt i stress. På den insikten svarar hjärnan med avslappning. 2) Släpp käkarna. Vid stress biter du ihop tänderna och spänner käkmusklerna. Om käken är avslappnad tolkar hjärnan det som att du inte är stressad. Släpp underkäken och låt munnen öppna sig. Gapa gärna stort och prova att massera dina käkmuskler. Vi är ofta mer spända där än vad vi är medvetna om. ** Att gapa stort och massera dina käkmuskler är ett bra tips om du har svårt att sova. Då hjälper du din kropp att slappna av. 11.

13 15. Vill du träna din hjärna & Bli den bästa du kan vara? Om du tyckte om den här e-boken kommer du att tycka om mitt föredrag Bli de bästa ni kan vara. Det är två timmar där jag lär er allt ni behöver veta för att bli mer lugna, glada, omtänksamma och kreativa. Jag pratar bland annat om tre-enigheten i våra hjärnor, varför smarta människor ibland beter sig som idioter och hur de som är arga har tappat kontakten i sin hjärna. Efter det kommer du att kunna hantera kritik och konflikter på helt nya sätt. Du får också en grundkurs om isbad, barmhärtiga samarier och låtsaslejon. Föredraget är baserat på neurovetenskaplig forskning kombinerad med österländsk visdom och psykologi. I föredraget Bli de bästa ni kan vara ger jag er fler enkla metoder som snabbt gör att ni känner mer lugn och glädje och blir de bästa ni kan vara. Mer ur innehållet: Jag lär er fler enkla manipulationer så att ni direkt känner er mindre stressade. Ni får P.A.U.S & Ta in det goda två metoder som automatiskt gör dig lugnare och gladare. 5 minuters träning om dagen gör skillnad inuti din hjärna på en månad. Ja, så enkelt och effektivt är det! Ring eller maila mig så pratar vi mer om föredraget och hur du blir den bästa du kan vara. Kontakta mig så berättar jag mer: >> På nästa sida hittar du ett särskilt erbjudande just nu

14 >> Erbjudande just nu du får 100 gratis böcker! Trygghets- & Nöjdhetsgaranti När du beställer ett föredrag senast 31 december får du utan extra kostnad 100 exemplar av min bok Vägar till välmående. Boken har sålts i mer än exemplar och varit slutsåld sedan länge. Snart trycker vi en ny upplaga. Passa på att beställa föredraget nu så får du gratis böcker att ge som presenter till medarbetare, medlemmar och kunder! Du kan känna dig helt trygg med att Bli de bästa ni kan vara kommer ge snabba resultat i ert välmående. Föredraget är 2 timmar. Priset är kr + moms för deltagare. >> Så här säger andra om föredraget Vilken fantastisk föreläsning! Mycket tänkvärd och bra. /Ericsson Orden gick rakt in i hjärtat. Sedan igår går jag omkring och tänker på alla tips och råd. Jag blev verkligen inspirerad av dig! /SJ Det här är en av de absolut bästa föreläsningar jag har varit på! Tydligt, rakt, enkelt att förstå och dessutom roligt. Härligt att få skratta! Underbart. /Aller Media Om du och dina medarbetare, kunder eller medlemmar inte upplever någon skillnad i hur ni mår, får ni pengarna tillbaka. De gratis böckerna får ni såklart behålla ändå. 13.

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund Mer tid för själen En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet av Per-Anders Hedlund Det finns en fridfull, lugn plats. Det finns en förnöjsamhet

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Välkommen till stallet!

Välkommen till stallet! Välkommen till stallet! 2 Hej! Är du också ny i stallet? En smula hästvett räcker långt En hel del skiljer oss från våra fyrbenta vänner. Det här häftet är en liten guide i konsten att umgås med hästar

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial Det goda mötet Samtalscirklar runt bemötande Studiematerial Samtalscirklar runt bemötande En studieplan Detta är en studieplan för dig som ska deltaga i samtalscirklar runt bemötandefrågor. Vi kommer att

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Så får vi det bra på jobbet

Så får vi det bra på jobbet Så får vi det bra på jobbet Ett studiematerial som utvecklar arbetsgruppen Innehåll Övning 1 Vad är en bra arbetsgrupp? 4 Studera FIRO en teori om gruppers utveckling 5 Övning 2 Hur fungerar vår egen arbetsgrupp?

Läs mer

17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER. Verktygen som gör ditt ledarliv lättare. ny som. chef

17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER. Verktygen som gör ditt ledarliv lättare. ny som. chef EN GUIDE FRÅN TIDNINGEN CHEF 17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER Verktygen som gör ditt ledarliv lättare ny som chef INGÅNG Peppa dig själv Copyright Chef 2006 Denna pocketguide

Läs mer

Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog)

Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog) Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog) Även om det skrivits och talats mycket om stress, så vet de flesta så lite om det att de inte känner igen det ens när det drabbar dem själva eller någon närstående.

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

EN BROSCHYR OM ÅNGESTSJUKDOMAR Innehållsförteckning

EN BROSCHYR OM ÅNGESTSJUKDOMAR Innehållsförteckning DDet här är en broschyr om ångestsjukdomar eller ångestsyndrom, som de också kallas. Till ångestsjukdomarna räknas panikångest/paniksyndrom, social fobi, generaliserat ångestsyndrom, posttraumatiskt stressyndrom,

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

Sjukdomar som ger glömska

Sjukdomar som ger glömska Sjukdomar som ger glömska Minnet är som bäst när vi mest behöver det. Alltså under den tid då vi växer upp och lär oss det mesta av det vi kommer att ha nytta och glädje av under resten av livet. Ofta

Läs mer

Hur mår jag? självupplevt välbefinnande hos gymnasietjejer

Hur mår jag? självupplevt välbefinnande hos gymnasietjejer Mälardalens högskola Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling Hur mår jag? självupplevt välbefinnande hos gymnasietjejer Ida Ekman C-uppsats i psykologi, HT 2008 Handledare: Lena Almqvist Examinator:

Läs mer

Vad är mentalisering och vad ska det vara bra för?

Vad är mentalisering och vad ska det vara bra för? Jon G. Allen Vad är mentalisering och vad ska det vara bra för? Översättning och bearbetning: Peter Friberg Du mentaliserar när du är medveten om tankar och känslor hos dig själv eller någon annan. Du

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Ta kontrollen över dina tankar

Ta kontrollen över dina tankar Ta kontrollen över dina tankar Vi vill alla må bra, känna lycka och nå våra mål. Men vi lägger ofta krokben för oss själva genom skuldkänslor, självförakt, oro eller svartsjuka. Genom att ändra ditt sätt

Läs mer