Våga ta steget. flytta till Karlskrona

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Våga ta steget. flytta till Karlskrona"

Transkript

1 Våga ta steget flytta till Karlskrona

2 Våga ta steget Längtan efter nytt De njuter av friheten i Bjälkatorp Årstidernas skiftningar utanför fönstret på Aspö Drömmen om Sverige blev sann i Tving De fick ny kraft i Kristanopel Längtan efter Tjurkö tog överhanden

3 Våga ta steget Längtan efter nytt Längtan efter nytt Vad är livskvalitet för dig? För många är det synonymt med närheten till naturen, en attraktiv livsmiljö. Att ha svampskogen inom räckhåll, vidunderliga utsikter över storslagna fält eller höra havet som ryter en höstmorgon. Landsbygdsscener som ofta begränsas till sommarboende eller drömmar om ett bättre liv. Vi har talat med några familjer som vågade ta steget. Oavsett om de lät skärgårdsstugan bli året-runt-hem, köpte krogmiljö i sommaridyllen, lämnade hemlandet för ett nytt eller bytte stadsmiljö till skogsidyll så har de en sak gemensamt de förverkligade sina drömmar i Karlskrona.

4 1 Våga ta steget De njuter av friheten i Bjälkatorp Vill du veta mer? Du är varmt välkommen att ringa familjen Bäckström på: eller

5 Våga ta steget De njuter av friheten i Bjälkatorp De njuter av friheten i Bjälkatorp För Nils-Olof Bäckström var steget från vd-tjänster till skogsskötare förvånansvärt litet. För kläddesignern Åsa Bäckström innebar flytten till Bjälkatorp Gård möjligheten att styra över arbetsdagen. Man ser det på höjden till höger när man kommer åkande på väg 28 från Rödeby. Ett stort, rött hus med vita knutar med anor från Vid vägen upp till gården står en gammal hästvagn med skylten Åsas Hus. Här lever familjen Bäckström sedan sex år tillbaka. Nils-Olof, eller Nisse som han mest kallas, och Åsa. De fyra barnen, i åldrarna 26 34, bor i andra delar av landet men kommer ofta på besök. Rötterna finns i Sandviken, men kopplingarna till Karlskrona började på nittiotalet. Nils-Olof blev headhuntad till olika ledningspositioner inom verkstadsindustrin, och familjen har bott här i perioder. År 2000 upptäckte de Bjälkatorp, en fastighet med 54 hektar skog och ett stort hus, som var till salu. Vi såg med en gång potentialen. Jag hade en butik inne i stan, och såg istället att jag skulle kunna driva min rörelse från hemmet, berättar Åsa. Nisse såg att det fanns massor att göra. Ett heltidsarbete och mer därtill. Och det var jag som skulle få det gjort, säger han. Sagt och gjort. Bjälkatorp blev deras. Och mannen som arbetat med management i hela sitt liv skulle plötsligt ansvara för skötseln av 54 hektar skog. Steget var kortare än jag trodde. Jag har alltid byggt, alltid haft ett intresse för att skapa. Det var bara att börja jobba. Här fanns en skog att avverka, träd att återplantera, ett hus som skulle renoveras, säger Nisse. För Åsa blev Bjälkatorp hem och jobb samlat på ett ställe. Här har hon sin symaskin, sitt ritbord och sitt strykbord. Samt möjligheten att dra sig undan när hon vill. Tidigare jobbade jag hemma, avbröt den kreativa processen för att serva kunderna i stan, åkte hem, fortsatte jobba. Det kändes splittrat. Nu styr jag min verksamhet och min arbetsdag på ett helt annat sätt. Jag får tid att tänka. Och kunderna hittar hit utan problem. De verkar gilla idén att lämna stan och komma ut på landsbygden för att se mina kollektioner, säger Åsa och ler. De älskar naturen och inspireras av den. Det syns tydligt i Åsas kläder som nästan alltid går i jordnära färger. Båda två har jägarexamen och då och då försvinner de ut på äventyr i skogen. Alltid med hunden Tassa i släptåg. Eller om det var tvärtom.

6 Våga ta steget Årstidernas skiftningar utanför fönstret på Aspö Årstidernas skiftningar utanför fönstret på Aspö Maria och Björn Ferding hade fasta tjänster och bodde i Lund med sina tre barn. De hade också en sommarstuga på Aspö. Det var nästan som en aha-upplevelse. Just det, vi kan flytta dit för gott! Vi hittar dem en bit från banan stråket som förenar färjeläget vid Aspö Mad med resten av ön. Här, i ett vitt hus med gröna knutar, bor familjen Ferding. Mamma Maria, pappa Björn och de tre barnen Rebecka, Jonathan och Isak. Och så Smilla förstås. En ettårig labrador som enligt matte är livsfarlig för inbrottstjuvarna eftersom hon inte skulle släppa dem förrän de hade kelat med henne. Huset de bor i tillhörde en gång Marias farmor Elin, som var barnfödd här ute. En tid efter hennes bortgång 2002, tog Maria och Björn över stugan. Tanken var aldrig att det skulle bli ett permanent boende. Absolut inte. Maria såg stugan på Aspö som en perfekt balans till vardagen i Lund. Björn däremot verkade vara mer inne på att utveckla sommarstugetanken. Och när det kom omkring, var det egentligen ingen av dem som ville bo i en storstadsregion. Jag var nog lite låst i tanken. Att lämna allt och flytta till Aspö kändes så stort. Hur gör man? Hur ska barnen ta det? Tänk om det inte funkar? Då var det befriande när en väninna sa: Ni förverkligar ju era drömmar! Och precis så var det. Både Björn och Maria fick nya tjänster i Karlskrona. Försommaren 2005 gick flyttlasset från Skåne till Aspö, vilket skett alla somrar sedan yngste sonen Isak föddes. Däremot var det ovant att inte flytta tillbaka när sommaren var över. Fast ändå kändes det så självklart att stanna kvar. Det är ju här, på Aspö, som vi vill bo, säger Björn. Barnen håller med. Här är de engagerade i allt från gymnastik, skytte och fotboll. Jonathan älskar friheten, att kunna cykla till skolan och affären eller gå och fiska med kompisarna när han vill. Rebecka var förvisso lite skeptisk till en början, men det löstes med en hederlig muta Hon hade länge önskat sig en katt. Sen blev det en till. Och nu älskar hon Aspö! säger Maria och skrattar. Isak, då 2,5, verkar mest nöjd hela tiden, helst med sina bilar inom räckhåll. Och när man ser Björn susa fram på sin flakmoppe, så känns han lika självklar som stenmurarna som delar upp det vackra landskapet. Och Maria, hon har hittat hem. Tillhörigheten och rötterna har blivit viktigare ju äldre jag har blivit. Här finns en trygghet som jag vill dela med min familj, säger hon.

7 Våga ta steget Årstidernas skiftningar utanför fönstret på Aspö 2 Vill du veta mer? Du är varmt välkommen att ringa familjen Ferding på:

8 3 Våga ta steget Drömmen om Sverige blev sann i Tving Vill du veta mer? Du är varmt välkommen att ringa Markus Fiedler på:

9 Våga ta steget Drömmen om Sverige blev sann i Tving Drömmen om Sverige blev sann i Tving När familjen Fiedler bestämde sig för att lämna sydvästra Tyskland för ett nytt liv i Sverige var barnvänligheten en viktig faktor. Med huset i Tving fick de dessutom avskildheten - och närhet till naturen. För en utomstående kan det kännas stort att lämna sitt hemland för ett nytt. Att säga upp sig från en fast anställning och börja ett nytt jobb där man inte ens behärskar språket. Rycka upp två barn från en trygg tillvaro och introducera dem för nya skolor och nya system. Klart att det var en stor omställning. Men vårt intryck av Sverige och människorna som lever här var mycket positivt, berättar Markus Fiedler. Han är universitetslektor i telekommunikationssystem vid Blekinge Tekniska Högskola. Ett jobb han fick när han egentligen bara var i Karlskrona för att reka inför framtiden. Både han och hans fru gillade staden, och hade bestämt möte med representanter från BTH. Tre timmar senare hade Markus fått ett jobberbjudande. Ett halvår senare, i april 1998, flyttade han hit familjen följde efter i juli Inledningsvis bodde han inne i stan, men saknade naturen och började snart leta efter hus utanför centrum. Vi imponerades av det stora utbudet av attraktiva tomter och fastigheter, och förstod att det var möjligt att köpa ett stort hus utan att skuldsätta sig, berättar Markus. De hittade ett stort, charmigt hus i Tving, två mil norr om Karlskrona. Ett litet samhälle nära naturen med två sjöar inom räckhåll. Två av barnen började skolan, och Markus säger direkt att skolan i Sverige är fantastisk. Det finns en humanistisk tanke som genomsyrar undervisningen, säger han. Det bästa med Tving är enligt familjen Fiedler avskildheten, även när man bor mitt i byn och har allt viktigt inom gångavstånd samt närheten till naturen. Möjligheten att ge sig ut och ströva i skogen eller ta ett bad i någon av sjöarna. Familjen värdesätter också det lokala föreningslivet som de menar skapar sammanhållning. Markus är själv suppleant i samhällsföreningens styrelse. Har han någon tid över, vilket enligt honom är väldigt sällan, ger han sig ut på sin ögonsten motorcykeln. Han är en hängiven MC-förare, och i det avseendet är Tving perfekt. Här möts flera vägar, och ljudet av passerande bågar en sommardag ger universitetslektorn gåshud. Min egen favoritrunda är Eringsboda Möljeryd. Eller Johannishus Gö. Vilka vägar! Vilka kurvor! Säger han med eftertryck.

10 Våga ta steget De fick ny kraft i Kristanopel De fick ny kraft i Kristanopel De var trötta på att hålla höger i rulltrappan. Hade fått nog av stressen i Stockholm och sökte nya värderingar i livet. När drömhuset i Kristianopel blev till salu slog de till. Väl inpackad i en barnvagn ligger lilla Maja. Lite vet hon om sin inverkan på föräldrarna Josefins och Anders Sjöholms framtidsplaner. För även om de länge hade känt att stressen i Stockholm tog mer och mer kraft, så var det först när Maja föddes som de verkligen bestämde sig. Josefin är från Stockholm. Anders är född och uppvuxen i Jämjö. Han har alltid älskat pärlan på den östblekingska kusten Kristianopel. En pärla som han också introducerade till Josefin, som föga förvånande föll med en gång. Här finns en riktig idyll, en känsla av lugn som är svår att uppleva idag. Jag blir alldeles lycklig så fort jag kommer hit, säger hon. Det var här som de fick ögonen för det där speciella huset. Enligt Josefin var det något med den vitputsade fasaden som lockade. Och läget en egen liten ö med egen liten bro alldeles intill centrum. Under våren 2006, i samma veva som Maja föddes, fick de höra att fastigheten var till salu. Josefin kände med en gång att tillfället inte fick gå dem ur händerna. Vi såg en möjlighet till sysselsättning med restaurang och uthyrning av rum. Här fanns också en bostad, ett hem en plats där vi kunde se Maja växa upp som var så långt från innerstan i Stockholm som man kunde komma, berättar Josefin. Och nu gick det undan. De köpte fastigheten i Kristianopel, sålde sin bostadsrätt i Stockholm och skaffade en hyresrätt. De hittade en partner som ville arrendera restaurangdelen. Den 10 juni några dagar efter förvärvet öppnade man upp restaurangen Christiansö. Den första sommaren gav över förväntan och framtidsplanerna är många både restaurangen och logidelen kommer att utvecklas. Den största skillnaden mellan livet i Stockholm och Kristianopel är möjligheten att ta tillvara på tiden och hinna att umgås. Josefin och Anders värdesätter också intimiteten och skönheten i det lilla samhället. När jag tittar ut genom fönstret fylls jag av ny kraft. Alla lever upp här nere, kolla bara Molly, säger Josefin och pekar på deras Welsh springer spaniel, som yvigt springer omkring på gräsmattan och jagar gräsänder. Och tillägger efter ett tag: Det måste vara något i luften.

11 Våga ta steget De fick ny kraft i Kristanopel 4 Vill du veta mer? Du är varmt välkommen att ringa familjen Sjöholm på: ,

12 5 Våga ta steget Längtan efter Tjurkö tog överhanden Vill du veta mer? Du är varmt välkommen att ringa familjen Månsson på:

13 Våga ta steget Längtan efter Tjurkö tog överhanden Längtan efter Tjurkö tog överhanden När Hannelova mötte Ulf på Barsebäck år 1990 visste hon inte att hon träffat en man med starka rötter till hembygden i Blekinge. Idag driver de Öboden på Tjurkö. Ulf Månsson lämnade hemstaden Karlskrona i tjugoårsåldern för en tjänst vid kärnkraftverket i Barsebäck. Här träffade han danska Hannelova. Tycke uppstod och Hannelova förstod ganska snart att hembygden var oerhört viktig för Ulf. Han var som en levande reklampelare för Karlskrona. När de fick världsarvsutnämningen gick det inte att prata med honom. Han var stolt som en tupp, berättar hon. Ulf skrattar åt minnet. Och säger att det var precis så det var. Att längtan efter Karlskrona var enorm. Att det bokstavligen värkte i hela kroppen efter Tjurkö. Det var här han upplevde sina barndoms somrar. En barndom som han ganska osentimentalt beskriver som tuff. Men att miljön på Tjurkö balanserade det negativa. Jag fick lära mig handskas med djuren, jag lärde mig uppskatta naturen. Somrarna på Tjurkö formade mig som människa, säger han. Ulf hade en drömtjänst på Barsebäck, som han själv uttrycker det. Hannelova arbetade som informatör och älskade det. Sen blev Ulf sjukskriven. Jag förstod att jag inte skulle komma in på arbetsmarknaden igen. Det var väl någonstans här som vi verkligen började fundera på att flytta till Tjurkö. Vi hade ju köpt en sommarstuga, men nu var det läge att flytta hit för gott. Hannelova sa, med viss bävan, upp sig från sin tjänst, och paret flyttade till Tjurkö De startade Öboden en presentbutik med hantverk och souvenirer som inrymdes i en friggebod på gården. Men efter ett tag blev det för trångt. Så de byggde till. Sen blev det ett café. Och nu senast ett galleri. Vi har mycket idéer, och det behövs eftersom vår verksamhet är säsongsbunden, säger Ulf. Vad är då bäst med Tjurkö? Ulf nämner rötterna att hans historia på ön går tillbaka till 1500-tal, vilket gör att han känner sig hemma av flera anledningar. Hannelova tycker att naturen är befriande. Vi kan alla känna oss lite oroliga och splittrade emellanåt. Då går vi ner till klipporna vid Hägnan, säger hon och drar en djup suck. Och fortsätter: Hittar man inte tillbaka till sig själv där, då gör man det inte någon annanstans heller! Tydligare kan det knappast uttryckas.

14 Våga ta steget Klart du ska

15 Våga ta steget Klart du ska Inspirerad? De fem familjerna som vågade ta steget, att flytta till Karlskrona, visar tydligt att livet på landet är stärkande. För dig som privatperson men också som yrkesutövande anställd eller entreprenör. Vi människor växer där det växer kan det vara så enkelt? Har du bestämt dig för att ta steget eller vill veta mer om landsbygdsutveckling och projektet Våga ta steget : Kontakta landsbygdsutvecklaren eller inflyttarservice som ställer upp med rådgivning och tips. Vi ses i Karlskrona! Välkommen att kontakta oss: Landsbygdsutveckling Britt-Marie Havby Telefon: E-post: Inflyttarservice Doris Larsson Telefon: E-post: Denna folder är framtagen av Karlskrona kommun inom projektet Våga ta steget bli Karlskronabo/Karlskrona företagare som delfinansieras av EU: s Utvecklings- och garantifond för jordbruket, Leader + i Blekinge.

16 Europeiska Unionen Utvecklings- och garantifonden för jordbruket

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 DRÖMMEN OM ETT BÄTTRE LIV 1 Förord För att vi ska kunna utveckla verksamheten tillsammans är det viktigt att det finns en tydlig färdriktning. Med det här dokumentet

Läs mer

En jävlig tid men det kan bli bättre

En jävlig tid men det kan bli bättre FOTO: KALLE ASSBRING En jävlig tid men det kan bli bättre Adrian Nordéns mamma gick bort för två år sedan i en cancersjukdom. Kanske kan det vara till hjälp för någon annan om jag berättar att det var

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

e n bo k fö r ve m so m he l s t

e n bo k fö r ve m so m he l s t e n bo k fö r ve m so m he l s t 1 sara kerstin emma disa leon jon bertil inez lea siri maj lucas maria rabieh olof iseline william hugo mira 2 e n bo k fö r ve m so m he l s t toffer Ahmad blenda jill

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

TONE AHLBORG. Lust och samliv. att må bra i sin parrelation som nybliven förälder

TONE AHLBORG. Lust och samliv. att må bra i sin parrelation som nybliven förälder TONE AHLBORG Lust och samliv att må bra i sin parrelation som nybliven förälder TACK TILL Barnets Lyckopennings stipendiefond, som delas ut av Synskadades Riksförbund och Svenska Barnmorskeförbundet. 2008

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Berätta nu, Eva, sa min bror. Du lovade att berätta allt när du kom tillbaka från Skogstorp. Berätta allt, vem kan berätta allt? Jag hade bett Einar

Berätta nu, Eva, sa min bror. Du lovade att berätta allt när du kom tillbaka från Skogstorp. Berätta allt, vem kan berätta allt? Jag hade bett Einar Berätta nu, Eva, sa min bror. Du lovade att berätta allt när du kom tillbaka från Skogstorp. Berätta allt, vem kan berätta allt? Jag hade bett Einar att följa med på min resa till pappas föräldrahem, men

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer