SOLLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Sidan 1 av 18. Sarnmanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOLLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Sidan 1 av 18. Sarnmanträdesdatum 2011-10-27"

Transkript

1 Sarnmanträdesdatum Sidan 1 av 18 Plats och tid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande, ej tjänstgörande ersättare Övriga Utsedda att justera Justeringens plats och tid Turebergsrummet Maria Olovsson (M) Gunilla Hultman (S) Nils Erik Cramizar (M) Edvin Alam (M) Pär Åkerström (FP) Gunnar Rubensson (KD) Ewa Hellström-Boström (SP) David Ask (S) Lena Lövgren-Eriksson (MP) Anders Morin (FP) Torbjörn Norling (C) Kerstin Fryklund (M) för Torbjörn Norling (C) Åke Grafström (M) för Anders Morin (FP) Bo Halbert (M), Swen Bergling (KD), Richard Reimann (SP), Josefin Utas (MP) Förvaltningschef Leif Hildebrand Sekreterare Anna Krauklis Ekonomichef Anders Nilfjord Rektor Kunskapsparken Marie Eklund Maria Netz projektledare Communicare Markus Hjalmarsson verksamhetschef Communicare Maria Johansson verksamhetschef Communicare David Ask (S) Barn- och utbildningskontoret kl 8.30 Paragrafer Sekreterare Anna Krauklis Ordförande Maria Olovsson (M) Justerare 1 David Ask (S) Justerare 2

2 Sidan 2 av 18 Bevis/Anslag Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Underskrift.é^2M...I$Mkå& Anna Krauklis MC: k> Sign. Ordf. å Justerare Exp. datum Sign.

3 Sidan 3 av 18 Innehållsförteckning Justering 87 Informationsärenden/rapporter 88 Utvärdering av sommarjobb för ungdomar Motion av Astid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) 90 om att införa en köttfri dag i Sollentuna Uppdrag att komplettera den jämförelse som redovisas 91 mellan Rudbecksskolan och de andra gymnasieskolorna - Yrkande från alliansen Yrkande från Kristdemokraterna att gå med som partner i 92 Coompanion Stockholms projekt "Dubbelt så bra". Yrkande från Alliansen att ge förvaltningschefen i 93 uppdrag att redovisa hur den kommunala vuxenutbildningen har utvecklats avseende volymer, kriterier för antagande av sökande med mera åren Beslut om nämndens deltagande i kurser, konferenser m 94 m2011 Övrig fråga 95 Sign. Exp. datum Sign.

4 Sam manträdesdatum Sidan 4 av 18 87/2011 Justering Dagens protokoll justeras av David Ask (S). Protokollet justeras måndag 31 oktober kl 8.30 på barn- och utbildningskontoret, Turebergshuset plan 10. Beslutsexpediering: Akt Sign. Ordf. Justerare Exp. datum Sign.

5 Sidan 5 av 18 88/2011 Informationsärenden/rapporter A/Förvaltningschef Rapport från presidiemöte 18 oktober; mötet handlade om handlingsplanen för en gemensam vuxenutbildningsregion i länet. Syftet med en gemensam vuxenutbildningsregion är att medborgarna ska ha tillgång till ett brett utbud av vuxenutbildning, den enskildes förutsättningar, behov och önskemål tillsammans med arbetsmarknadens kompetenskrav ska vara styrande för utbudet. Kommunen har fått en rekommendation från KSL (Kommunförbundet Stockholms län) att underteckna ett samverkansavtal om den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen. Kommunen skall sända in sitt ställningstagande senast till KSL. Förvaltningschefen undertecknar avtalet enligt beslutad delegation. Kommunen har fått en rekommendation från KSL (Kommunförbundet Stockholms län) att underteckna ett samverkansavtal för introduktionsprogram för programinriktat individuellt avtal och yrkesintroduktion som anordnas för en grupp elever. Förvaltningschefen undertecknar avtalet enligt beslutad delegation. Fem kommuner kommer att fortsätta samverkan inom Våga Visa. De fem kommunerna är Sollentuna, Danderyd, Upplands Väsby, Ekerö och Nacka. En ny upphandling av kundenkät kommer att genomföras. Kommunens säkerhetschef har kallat till möte angående att det är stökigt bland ungdomar i Helenelund. Behov av gemensamma åtgärder behövs mellan kommunen och fritidsgårdarna med flera. Efter sammanträdet den 1 december hålls ett julbord på Edsbacka Wärdshus för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt berörda från kontoret, Rudbecks gymnasium, Kunskapsparken och Arbetscenter. Sammanträdet den 1 december startar därför lite tidigare än vanligt närmare bestämt kl 18. Förvaltningschefen skickar ut inbjudan. B/Ordfö rande Inget att rapportera. C/Kontaktpolitiker Inget att rapportera. Sign. Exp. datum Sign.

6 Sidan 6 av 18 D/Ärendebalans Ärendebalansen har bilagts nämndens handlingar. E/Anmälan av delegationsbeslut Elevstödsenheten Beslut enligt skollagen 19 kap 26, 27 om tilläggsbelopp för elev vid gymnasiesärskola 2 elever Beviljad Beslut enligt skollagen 16 kap 54 om tilläggsbelopp för elev vid gymnasiesärskola 1 elev Beviljad F/Meddelanden G/Övrigt I oktober 2010 utfördes en arbetsmiljöinspektion på Rudbecks gymnasium utförd av miljö- och hälsoskyddsenheten. I rapporten efter denna inspektion som bara skickades ut till skolan i fråga fanns det några anmärkningar bland annat på ventilationen, användningen av vissa lokaler med mera. I egenkontrollen framkom det att behållare som innehåller kemiska produkter hade börjat rosta och förvaras därför nu i dragskåp. Förbättringsarbeten pågår på skolan för att åtgärda dessa anmärkningar och för att förbättra rutinerna kring arbetsmiljöfrågor. Communicare berättar om sin verksamhet och om sina projekt för unga arbetssökande med anledning av det nyligen inledda samarbetet med Sollentuna kommun och projektet "Unga utanför". Mer information om Communicare finns på Beslutsexpediering: Akt Exp. datum Sign.

7 Sidan 7 av 18 89/2011 Dnr 2011/52 UAN.149 Utvärdering av sommarjobb för ungdomar 2011 I ärendet föreligger barn- och utbildningskontorets reviderade tjänsteutlåtande daterat Sammanfattning Ärendet bordlades på nämndens sammanträde i september till nämndens sammanträde i oktober för tillägg om förbättringsområden inför sommarjobb för ungdomar år I budgeten för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens verksamhet 2011 finns kronor anvisat till sommarjobb för ungdomar. Den slutliga kostnaden uppgår till 2 milj.kr för 360 ungdomar. Nämnden beslutade även att finansiera hela lönekostnaden för högst ett 20- tal ungdomar, där behov av detta fanns. Antalet ungdomar som omfattades av en 100% finansiering var 7. Antalet unga som har haft sommarjobb under sommaren 2011 har varit 360. Förbättringsområden som ges inför sommarjobben år 2012 är framförallt att förbättra informationen samt att anordna en feriejobbmässa under våren. Förslag på förbättringsområden är: Bjuda in företag och ungdomar till en feriejobbmässa under våren. I informationen till arbetsgivarna bör det tydligt beskrivas högsta lön per åldersgrupp. I dag står det lägsta rekommenderad lön vilket har tolkats olika. Angivna lönesummor ska enklast vara inkl. semesterersättning. Sista anmälningsdag förlängdes efterhand med två veckor till den 8/7. Det tog mycket extra resurser som inte var planerade från Arbetscenter. Förslag till nästa år är att anmälningstiden ska vara tom den 30/6 eller att besluta om att godta ett maxantal anmälningar till sommarjobb eller att planera in extra resurser den sista perioden. Informationstext på hemsidan har uppdaterats av olika personer vilket har skapat förvirring då den ändrade informationen i något fall inte nått fram till Arbetscenter som svarat på frågor. Vid något tillfälle var också informationen på hemsidan felaktig. Om tackbrev från Sollentuna kommun till företag som har tagit emot sommarjobbare skickas till företagen bör det gå ut till alla. Flera företagare har kontaktat Arbetscenter ang. brevet. Det var framförallt företagare som hade hört om brevet men inte själva erhållit något. De Exp. datum Sign.

8 Sidan 8 av 18 var besvikna. Övriga var positiva till initiativet och hade frågor som rörde innehållet. Till nästa år rekommenderas att alla förvaltningar har annons om lediga sommarjobb på sin förvaltningssida. Det blir då enkelt att vägleda ungdomarna om var de kan hitta sommarjobb. Sommarjobbsperioden bör vara juni tom augusti, detta beroende på skolornas olika terminsslut och start. Datum behöver inte anges utan enbart månaderna. Det bör informeras om att erbjudandet gäller för arbete minst 1 vecka (30 tim) och högst 3 veckor (90 tim). Aktiv matchning har inte skett och bör inte framledes heller ske. Arbetscenter har i vissa fall tipsat ungdomarna om var det finns jobb. Arbetscenter har som tidigare somrar haft arbete åt 10 sommarungdomar som anvisats från enheten för ekonomiskt bistånd samt ungdomsenheten. De har arbetat 3 veckor vardera i samma omfattning som ovanstående ungdomar och utfört arbete inom renhållningsverksamheten eller naturvårdsverksamheten. Dessa ungdomar har av olika skäl prioriterats av Socialkontoret för att under sommaren få arbeta hos Arbetscenter. Det har fungerat väl. Överläggningar i nämnd Maria Olovsson (M) för Alliansen yrkar att ge förvaltningschefen i uppdrag att överväga hur en uppföljningsenkät som tar tillvara ungdomars erfarenhet av sommarjobben, inklusive regelverken med mera för dem, skulle kunna utformas samt att hitta former för annonsering eller motsvarande från de arbetsgivares sida som önskar sommarjobbare. Maria Olovsson (M) för Alliansen yrkar att förvaltningschefen återkommer senast i februari 2012 med redovisning av tidsplan och organisation för processen med sommarjobben där också överväganden gjorts avseende förbättringsförslagen. Gunilla Hultman (S) för Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet yrkar att ge förvaltningschefen i uppdrag att klarlägga fördelningen på arbeten mellan pojkar och flickor och varför färre flickor än pojkar har fått sommarjobb, detta med anledning av att det i tjänsteutlåtandet framgår att 360 ungdomar har haft sommarjobb fördelat på 132 flickor och 228 pojkar. Proposition Ordförande frågar om nämnden vill bifalla kontorets förslag till beslut. Ordförande finner att nämnden bifaller kontorets förslag till beslut.

9 Sidan 9 av 18 Ordförande frågar om nämnden vill bifalla Maria Olovssons (M) för Alliansen m.fl. yrkanden. Ordförande finner att nämnden bifaller Maria Olovssons (M) för Alliansen m.fl. yrkanden. Ordförande frågar om nämnden vill godkänna Gunilla Hultmans (S) för Oppositionen och Miljöpartiets yrkande. Ordförande finner att nämnden avslår Gunilla Hultman (S) för Oppositionen och Miljöpartiets yrkande. s beslut beslutar följande: 1. Godta barn- och utbildningskontorets förslag till förbättringar enligt reviderat tjänsteutlåtande daterat Ge förvaltningschefen i uppdrag att överväga hur en uppföljningsenkät som tar tillvara ungdomars erfarenhet av sommarjobben, inklusive regelverken med mera för dem, skulle kunna utformas samt att hitta former för annonsering eller motsvarande från de arbetsgivares sida som önskar sommarjobbare. 3. Att förvaltningschefen återkommer i februari 2012 med redovisning av tidsplan och organisation för processen med sommarjobben där också överväganden gjorts avseende förbättringsförslagen. Beslutsexpediering: Akt Förvaltningschef Leif Hildebrand Ekonomichef Anders Nilfjord Rektor Kunskapsparken Marie Eklund Sign. Ordf. Justerare Exp. datum Sign.

10 Sidan 10 av 18 90/2011 Dnr 2011/107 UAN.600 Motion av Astid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna I ärendet föreligger barn- och utbildningskontorets tjänsteutlåtande daterat Sammanfattning har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att yttra sig angående en motion ställd av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) angående införande av en köttfri dag i veckan i Sollentuna. I motionen hänvisas bland annat till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) som i sin rapport Livestocks long shadow skriver att djurhållningen står för 18 procent av världens växthusgasutsläpp, en större påverkan än världens alla transporter. Yttrande utbildningsstrategi tydliggör att Sollentuna ska arbeta för att ha Sveriges bästa skolor. Det betyder att: Alla elever ska nå målen i alla ämnen Sollentuna ska ha landets hösta meritvärde Alla elever ska känna sig trygga i skolan Alla elever ska nå behörighet till högskolan Vidare står bland annat att: Att Sollentunas skolor ska fokusera på uppdraget att förmedla kunskap till alla barn och elever. Att verksamheterna har stora möjligheter att utvecklas utifrån de önskemål och de förutsättningar som finns på respektive enhet. Att kommuns verksamhet ska präglas av utvecklingsarbete, det ska finnas en öppenhet för ny metodik, ny pedagogik och nu teknik som förbättrar och utvecklar verksamheterna. Utöver detta kan nämnas att det i alla verksamheter inom nämndens arbetsområde finnas en medvetenhet när det gäller miljö och hälsa. Barn och elever som så önskar kan idag välja vegetariska alternativ till skollunchen. ser inte som sin uppgift att införa en köttfri dag i veckan utan överlåter till de verksamheter som så vill införa detta., i Exp. datum Sign.

11 äjtl SOLLENTUNA KOMMUN Nwjx Sidan 11 av 18 s beslut beslutar följande: Anta barn- och utbildningskontorets yttrande i tjänsteutlåtande daterat som svar på motionen och överlämnar det till Kommunstyrelsen. Reservation Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverar sig mot beslutet. Sollentunapartiet reserverar sig mot beslutet. Protokollsanteckning Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnar en anteckning som bifogas protokollet. Sollentunapartiet lämnar en anteckning som bifogas protokollet. Beslutsexpediering: Akt Kommunstyrelsen Förvaltningschef Leif Hildebrand Ekonomichef Anders Nilfjord Utvecklingsledare Anna Österman Sign. Ordf. Justerare Exp. datum Sign.

12 Ärende 4. Reservation från den Socialdemokratiska gruppen i Arbetsmarknad och utbildningsnämden. Motion av Astrid Raid (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna. Motionärerna vill införa en köttfri dag i berörda nämder, styrelser och kommunala bolag. Socialdemokraterna ställer sig bakom motionen utifrån skolans uppdrag att arbeta aktivt med eleverna att synliggöra problematiken kring de globala klimatförändringarna som sker just genom att djurhållningen står för 18 procent av världens växthusgasutsläpp. Skolan har som uppgift att metodiskt förhålla sig som uppfostrande samt kompensatorisk. I detta fall att skapa ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt samhälle. Att vänta till ny upphandling med leverantörer anser vi ej vara nödvändig, med säkerhet går det att förhandla sig till att leverera en köttfri dag i Sollentunas skolor. För den Socialdemokratiska gruppen Gunilla Hultman 2'e vice ordförande

13 7 Reservation UAN Vill härmed reservera mig till förmån för Astrid Raidis och Bengt Cedrenius' (MP) motion om att införa en köttfri dag i veckan i Sollentuna skolor. Som lärare på Rudbecksskolan har jag lagt märke till att grabbar på gymnasiet ofta helt hoppar över alla grönsaker (det brukar finnas minst sex olika skålar att välja grönt från i Rudbecks matsal) och bara tar kött och pasta/ris/potatis. Det är faktiskt ganska många som helt hoppar över grönsakerna. Därför tror jag att det vore mycket bra om vi i Sollentuna införde en köttfri dag i veckan så att de här grabbarna lär sig att även mat som inte består av kött kan vara god. Motiverar man dem med att detta är mycket bra för klimatet tror jag att det utan vidare går hem hos dem. Ewa Hellström-Boström Sollentunapartiet

14 Sidan 12 av 18 91/2011 Dnr 2011/78 UAN. Uppdrag att komplettera den jämförelse som redovisas mellan Rudbecksskolan och de andra gymnasieskolorna - Yrkande från alliansen I ärendet föreligger barn- och utbildningskontorets tjänsteutlåtande daterat med bilaga. Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade vid sammanträdet den 26 januari KS 22/201 att ge utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i uppdrag att analysera Sveriges kommuner och landstings rapport Öppna jämförelser Gymnasieskolan och redogöra för genomförda och planerade åtgärder. beslutar att överlämna tjänsteutlåtande daterat som sitt svar till kommunstyrelsen. beslutar 55/2011 i anslutning till ärendet att anta Alliansens yrkande som innebär att förvaltningschefen får i uppdrag att till nämndens sammanträde i oktober komplettera den kvalitetsjämförelse som hittills redovisats mellan Rudbecksskolan och de andra gymnasieskolorna med en jämförelse med riksgenomsnitt, med fler gymnasieskolor, däribland de i Sollentuna belägna friskolorna. Barn- och utbildningskontoret kompletterar den kvalitetsjämförelse som gjorts mellan Rudbeckskolan och jämförbara gymnasieskolor med riksgenomsnittet och den i Sollentuna belägna friskolan Sollentuna Fria Gymnasium. Övriga i Sollentuna belägna friskolor saknar officiell statistik. Den kompletterade jämförelsen visar att Rudbeckskolan förbättrat sina genomsnittliga betygspoäng mellan 2002 och 2010, samtidigt som resultaten vid Sollentuna Fria Gymnasium har försämrats och riksgenomsnittet ökat något. Rudbeck har ökat andelen elever behöriga till högskola från 83,9 procent till 95,8 procent mellan 2002 till Under samma period har andelen vid Sollentuna Fria Gymnasium minskat från 85 procent till 81,2 procent och riksgenomsnittet har ökat något från 85,7 procent till 86,8 procent. Andelen elever med slutbetyg från gymnasieskolan inom fyra år har ökat för Rudbeckskolan, Sollentuna Fria Gymnasium och för riket som helhet. Barn- och utbildningskontoret kommer vid redovisning och analys av kommande Öppna jämförelser - Gymnasieskola att utöka jämförelsen med riksgenomsnitt och i Sollentuna belägna gymnasiefriskolor. Vidare kommer jämförelser att göras på programnivå, eftersom jämförelser mellan skolor utan hänsyn till programutbud kan bli missvisande.

15 Sidan 13 av 18 s beslut beslutar följande: Godkänna komplettering av kvalitetsjämförelse i barn- och utbildningskontorets tjänsteutlåtande daterad med bilaga. Beslutsexpediering: Akt Förvaltningschef Leif Hildebrand Ekonomichef Anders Nilfjord Utredare/Projektledare Thomas Fäldt Exp. datum Sign.

16 Sidan 14 av 18 92/2011 Dnr 2011/127 UAN. Yrkande från Kristdemokraterna att gå med som partner i Coompanion Stockholms projekt "Dubbelt så bra". Sammanfattning Coompanion Stockholm är en förening som satsar på att utveckla och stärka det sociala företagandet. Tillsammans med 20 partners har de från ESF i Stockholms län fått beviljat knappt elva miljoner kronor för att under två och ett halvt år höja kompetensen hos anställda nyckelpersoner i ett antal organisationer, sociala företag och myndigheter. Finansiär är den Europeiska socialfonden och medlen är från programområde 1 - anställda. Coompanion Stockholm har därvid startat ett projekt som heter "dubbelt så bra" vilket kommuner och andra organisationer kan delta i genom att först anmäla sitt intresse och sedan ansöka om att få delta i projektet som partner, vilket är kostnadsfritt, för att få möjlighet att gå utbildningar om socialt företagande för att skapa bra förutsättningar för detta i sina hemkommuner. Man kan delta genom att antingen gå en pilotutbildning vid yrkeshögskola eller i arbetsplatsförlagd utbildning, bägge varianterna kräver en arbetsinsats dels genom att delta i själva utbildningarna och dels genom att genomföra arbete på hemmaplan i den egna organisationen. Sista anmälningsdag är den 31 oktober. Överläggningar i nämnd Gunnar Rubensson (KD) för Kristdemokraterna yrkar att nämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att anmäla Sollentunas intresse att delta i projekt "dubbelt så bra". s beslut beslutar följande: Förvaltningschefen får i uppdrag att anmäla Sollentuna kommuns intresse att delta i projekt "dubbelt så bra" förutsatt att det inte är några kostnader förknippade med detta. Protokollsanteckning Exp. datum Sign.

17 - och arbetsmarknadsnämnden Sidan 15 av 18 Socialdemokraterna tillsammans med Sollentunapartiet och Miljöpartiet lämnar en anteckning som bifogas protokollet. Beslutsexpediering: Akt Förvaltningschef Leif Hildebrand Ekonomichef Anders Nilfjord Exp. datum Sign.

18 Protokollsanteckning Ärendet "Dubbelt så bra" - (S, SP och MP) Protokollsanteckning av andre vice ordföranden Gunilla Hultman (S) samt ledamöterna Ewa Hellström-Boström (SP), David Ask (S) och Lena Lövgren-Eriksson (MP) och ersättaren Josefin Utas (MP). Ärendet "Dubbelt så bra" presenteras för nämnden i ett helt oberett skick - redan det anmärkningsvärt - och skulle i alla normala fall ha bordlagts för ytterligare beredning. Brådskan med att få fram ett beslut av nämnden nu hänger helt samman med projektorganisatörens krav på att få in en anmälan om att bli partner i projektet senast vid oktober månads utgång. Såvitt vi kan se hade det inte behövt vara så eftersom projektet enligt handlingarna igångsattes redan den 15 juni i år och initiativtagarna bakom ärendet jämte kontoret därför haft gott om tid att penetrera olika frågor som aktualiseras samt ta ställning och lägga fram ett förslag tidigare denna höst. Därtill kommer att dokumenten i samband med ärendet skickats ut till Oppositionens ledamöter så sent som den 24 oktober, alltså flera dagar efter AU-sammanträdet. Vi har tidigare haft anledning att kritisera majoritetens återkommande förfarande att väcka nya frågor och inkomma med nya handlingar så sent inpå nämndsammanträdet att Oppositionen med vanliga beredningsrutiner får svårt att hinna med att kommunicera och processa materialet inom sig och ta ställning till förslagets detaljer och eventuellt utforma alternativ. Alla viktiga dokument och yrkanden bör, har vi sagt, i princip vara utskickade i god tid före AU-sammanträdet så att ett ställningstagande med rimlig beredningstid hinner förankras inom Oppositionen och läggas fram under AU-sammanträdet. Vi har det intrycket att nämndens ordförande släpper fram nya ärenden vid sittande AU-sammanträde, gör en summarisk beredning inom majoriteten och skickar därefter ut de nödvändigaste handlingarna till Oppositionens ledamöter i nämnden. Ett sådant förfarande kan vi inte acceptera. AU-sammanträdet bör användas till att klara ut oklarheter och kolla ståndpunkter och majoritetsförhållanden beträffande de ärenden som redan föreligger samt lämna relevant information i icke-beslutsärenden, men inte till att väcka helt nya ärenden inför nämndens sammanträde några dagar senare. Vi efterlyser en uppstramning av principerna och rutinerna för ärendeberedningen i enlighet med det anförda. Nämndens ordförande jämte förvaltningschefen har ett särskilt ansvar för att arbetet i nämnden följer dessa riktlinjer.

19 Sidan 16 av 18 93/2011 Dnr 2011/128 UAN. Yrkande från Alliansen att ge förvaltningschefen i uppdrag att redovisa hur den kommunala vuxenutbildningen har utvecklats avseende volymer, kriterier för antagande av sökande med mera åren Maria Olovsson (M) för Alliansen yrkar att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutar att ge förvaltningschefen i uppdrag att redovisa hur den kommunala vuxenutbildningen har utvecklats avseende volymer, kriterier för antagande av sökande, finansiering, betygsresultat med mera under åren och redovisa det på nämndens sammanträde den 1 december. Överläggningar i nämnd Ordförande frågar om kontoret behöver mer tid än fram till den 1 december med att sammanställa informationen. Förvaltningschefen svarar att så är fallet. s beslut beslutar följande: Ge förvaltningschefen i uppdrag att redovisa hur den kommunala vuxenutbildningen har utvecklats avseende volymer, kriterier för antagande av sökande, finansiering, betygsresultat med mera under åren och redovisa det på nämndens sammanträde i januari Beslutsexpediering: Akt Förvaltningschef Leif Hildebrand Ekonomichef Anders Nilfjord Rektor Kunskapsparken Marie Eklund Exp. datum Sign.

20 Sidan 17 av 18 92/2011 Beslut om nämndens deltagande i kurser, konferenser m m 2011 Den och den november håller Sveriges kommuner och landsting en gymnasiekonferens i Stockholm. Inbjudan skickas ut till nämndens ledamöter och ersättare. Ordförande godkänner deltagande i konferensen på delegation. Beslutsexpediering: Akt Exp. datum Sign.

21 Sidan 18 av 18 93/2011 Övrig fråga David Ask (S) frågar om 50 i protokollet från nämndens arbetsutskott den 20 oktober avseende att en person i Sollentuna är redo att starta ett socialt företag och att förvaltningschefen ska undersöka om det tänkta företagandet överensstämmer med direktiven enligt nämndens beslut på sammanträdet den 29 september och rapportera till ordförande, vad syftet är med denna undersökning. Ordförande svarar att Anders Morin (FP) återkommer med svar på nämndens sammanträde den 1 december. Beslutsexpediering: Akt Sign. Ordf. Juste ra re Exp. datum Sign.