Livsmedelshanteringens utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livsmedelshanteringens utveckling"

Transkript

1 Livsmedelshanteringens utveckling

2 Livsmedelshanteringens utveckling Fördelarna med kylning vid förvaring av färskvaror har varit kända länge. Metoden att kyla ned med is har man kunnat spåra ända tillbaka till 1100 f Kr i Kina. I många länder användes is för kyld förvaring under de varma sommarmånaderna ända in på 1950-talet. Kommersiell mekanisk kylning började först användas av bryggerierna. Europas första kommersiella kallförråd byggdes i London 1881 och i Bremen Det var under samma period det för första gången blev möjligt att säkert transportera stora kvantiteter fruset kött från Sydamerika och Australien till Europa. I slutet på 1930-talet, ersattes de iskylda förråden som användes av slaktare, kyckling- och fiskhandlare, av mekaniskt nedfrysta rum. Efter andra världskriget började infrastrukturella förändringar. Snabbköp började dyka upp, tillsammans med kyl- och frysskåp. Men de första frysskåpen på 1940-talet tömdes fortfarande under sommarmånaderna, då färska grönsaker fanns tillgängliga. En omvälvning inleds En stor förändring ägde rum när Clarence Birdseye konstruerade en speciell frys för konsumentförpackade livsmedel. På tidigt 1930-tal, började hans konsumentorienterade produkter för fryst mat att få allt mer uppmärksamhet. Men den stora förändringen, som gjorde högkvalitativ fryst mat tillgänglig för den vanlige konsumenten kom i slutet av 1950-talet från ett svenskt företag, när Bring Frigoscandias frysare utvecklades. Teknologin för fryst mat har haft en stor inverkan på de stora socioekonomiska och kulturella förändringar som har ägt rum under de senaste 50 åren. En av de viktigaste faktorerna är snabbmatskonceptet. En stor andel av dessa produkter utgörs helt och hållet av djupfrysta hel- och halvfabrikat. Användning av nedkylning i livsmedelshantering har resulterat i en global revolution, både i industri- och utvecklingsländerna. Detta är en utveckling i vilken skandinaviskt kunnande och teknologi har spelat, och naturligtvis fortsätter att spela en mycket viktig roll.

3 Hög kvalitet ett ledord Att definiera livsmedelskvalitet kan vara problematiskt. På senare år har antalet kvalitetsnormer som berör konsument ökat dramatiskt. Det är helt enkelt så att konsumenten har blivit mer sofistikerad och krävande. Förutom krav på säker och näringsrik mat, är kravet på fräsch mat något som prioriteras högt upp på konsumentens kravlista. Produktens hållbarhet är viktig. Kemisk och fysisk analys hjälper inte den vanlige konsumenten att bedöma livsmedelskvalitet det är vanligtvis de sensoriska och fysiska egenskaperna, som utseende, lukt och smak, som avgör vad som är god kvalitet. Att varan är färsk är ett av de viktigaste kraven från konsumenten. För de flesta moderna konsumenter, betyder färsk att originalkvaliteten är i behåll, och att produkten inte på något sätt är försämrad, förändrad eller gammal. Produkter som exempelvis är saltade, jästa, rökta, torkade eller konserverade räknas därför inte som färska. Ökad konsumentförfining Skillnad görs mellan två kvalitetsnormer när det handlar om hållbarhet och säljbarhet. Den nedre gränsen är acceptansgränsen. Under acceptansgränsen, är produkten så förändrad att den inte kan accepteras som mat. Ett annat uttryck för denna gräns är sista förbrukningsdag. Den övre gränsen är knappt märkbara förändringar. Knappt märkbara förändringar är när de första förändringarna på produktens egenskaper kan upptäckas eller bevisas. Ett annat uttryck för denna gräns är bäst-före datum. Det är viktigt att notera att dagens konsument är mycket kvalitetsmedveten, och har låg tolerans för kylda eller frysta produkter som visar det minsta tecken på försämring. Med andra ord, bäst-före datum är kritiskt. Töj möjlighetens gräns Nyfångad torsk passerar acceptansgränsen på mindre är 24 timmar, om den förvaras i rumstemperatur. När den däremot kyls till 0ºC, kommer den att hålla mellan 10 och 14 dagar. Om torsken fryses, kan den behålla kvalitetsnivån mellan 12 och 18 månader, beroende på förpackningsmaterial och förvaringstemperatur. De första små förändringarna (eller knappt märkbara förändringar ), kan däremot upptäckas efter 4-6 timmar, 4-6 dagar och 4-6 månader enligt samma ordning för de tre alternativa förvaringsmetoderna. Detta innebär att ju lägre temperatur varan kyls ned i, desto långsammare kvalitetsförsämring får man på produkten och produktens säljbara hylltid förlängs därmed avsevärt.

4 Vikten av en professionell hantering Alla livsmedel förlorar i kvalitet under förvaring och hantering. Detta beror på mikrobiologisk aktivitet samt kemiska, biokemiska och fysiska reaktioner. En del av dessa förändringar är både önskade och nödvändiga, för att man ska uppnå de egenskaper som kunden vill ha. Exempel på detta är när proteinet i kött bryts ner och tillför smak och struktur eller vid mognadsprocessen hos frukt. Mikroorganismer finns överallt, i stor kvantitet och i stor variation. De är nödvändiga för den naturliga livscykeln. Men även om många mikroorganismer, som finns naturligt i maten, är både önskvärda och väsentliga, kan de orsaka produktförsämring och därmed illamående hos människor. Mikroorganismer skadar livsmedel genom att bryta ner protein, fett och kolhydrater, ibland genom att skapa en förening som både luktar och smakar illa. Vissa mikroorganismer leder till matförgiftning eller annat illamående, antingen enbart genom sin egen existens eller genom de giftiga ämnen de skapar i maten. Betydelsen av att begränsa tillväxten av mikroorganismer i livsmedelshanteringen kan tydligt förstås då forskning inom den industrialiserade världen visar att ungefär 10% av befolkningen drabbas av matrelaterade sjukdomar varje år. Forskning i Sverige visar att mellan och personer blir sjuka varje år av vatten eller mat av dålig kvalitet.

5 Låg temperatur skapar hög kvalitet Alla kemiska och enzymatiska processer kan minimeras genom hygienisk hantering, lågt vatteninnehåll, minimering av syre och ljus samt låg temperatur. När temperaturen sänks, minskar kvalitetsförsämringens hastighet betydligt. Tyvärr minskar samtidigt också köttets mörhet genom kemiska och enzymatiska förändringar. Hållbarheten av kyld och djupfryst mat varierar stort från några få timmar till några veckor eller månader för kyld mat, till många år för djupfrysta produkter. Frön, art och odlings-/uppfödningsmetod påverkar alla lagringstiden. Den påverkas också av det sätt på vilket produkten behandlas efter skörd, fångst eller slakt. Förutom lagringstemperatur, påverkas också hållbarheten av faktorer såsom graden av beredning, vilken metod som används vid nedkylning och nedfrysning, valet av förpackningsmaterial samt den omgivande atmosfären. Vid bearbetning av råmaterial till en mer förädlad produkt påverkas hållbarheten avsevärt. Till exempel minskar hållbarheten för kyld fisk med 50% när den blir filead. Om isbergssallad skärs upp, ökar dess nedbrytningsgrad med 50% vid +5 C, och med nästan 100% vid +10 C. Förändringar i processteknologin kan göra stor skillnad när det gäller hållbarheten. När djupfrysningsindustrin var ung, trodde man länge att det räckte med en förvaringstemperatur på 18 C. Dock har fördelarna med en lägre temperatur visats genom ett stort antal vetenskapliga undersökningar under de senaste 50 åren. Samma sak gäller för kylda matvaror. Med undantag av en del frukt och grönsaker är den generella regeln: ju lägre temperatur, desto bättre bibehålls kvaliteten.

6 Kylda livsmedel kräver optimal balans Definitionen på kyld mat är att temperaturen befinner sig under rumstemperatur, men över produktens frystemperatur. I praktiken betyder detta att livsmedel hanteras och förvaras i en temperatur mellan 2 och +8 C. Den optimala temperaturen varierar från produkt till produkt. Några produkter förvaras i en något högre temperatur. Bananer, till exempel, behöver vanligtvis mellan +12 och +14 C. De flesta produkter mår bäst av att snabbt kylas ned. Att enbart placera produkten i ett kylt rum (efter skörd, fångst, slakt eller produktion) kan leda till en betydlig kvalitetsförsämring och begränsad hållbarhet. Det kan till och med leda till en hälsorisk, om produktens temperatur är tillräckligt hög för att öka sjukdomsalstrande mikroorganismer. Det är därför av stor betydelse att produkten kyls ned till korrekt temperatur omedelbart. Optimal balans är nyckeln Under påföljande förvaring och distribution, skall temperatur och relativ luftfuktighet (RH) vara jämn och så nära produktens idealvärde som möjligt. För kött och fisk, skall temperaturen vara så nära produktens fryspunkt som möjligt, för att på detta sätt minimera mikrobiologisk tillväxt. Förvaring och transport skall normalt ske i en temperatur mellan 2 och 4 C, förutom isad fisk, som normalt håller en lägre temperatur. Även så små variationer som +/-1 C kan avsevärt reducera hållbarheten för vissa livsmedel. Vissa grönsaker kan exempelvis drabbas av frostskador om temperaturen vid förvaringen är långt över deras fryspunkt. Att hålla en korrekt och stabil luftfuktighet är väsentligt för att optimera hållbarheten hos oförpackade produkter, eftersom uttorkning påverkar både fysisk och upplevd kvalitet. Uttorkning innebär också att produkten minskar i vikt, vilket i sin tur leder till ekonomisk förlust. Den relativa luftfuktigheten för frukt och grönsaker skall vara minst 90%, och för produkter såsom dill, persilja, sallad och spenat, skall den relativa luftfuktigheten (RH) vara mer än 90% om inte produkten är förpackad. Blanda inte! Förekomsten av etylen gör gurka gul och vattnig, får dill att förlora smak efter ett par timmar, ger morötter en bitter smak, ger lök en mildare smak och gör att blommor åldras snabbare. Vid gemensam förvaring och transport av olika produkter, bör noggrant övervägande ges åt sådana aspekter som mikrobiologiska förutsättningar och livsmedlets känslighet för produkter som avger gaser. Ett exempel är rotsaker, som inte skall hanteras eller förvaras tillsammans med oförpackat kött. Hållbarheten kan förlängas genom att ändra sammansättningen i förvaringens atmosfär, antingen genom förvaringsrummet eller i produktens förpackning. Förändringar i förvaringsatmosfären kan sänka mikrobiologisk tillväxt, hastigheten för gasavsöndring och de kemiska förändringar som kräver syre, vilket resulterar i förlängd hållbarhet. Det blir då också mindre behov av tillsatser, såsom konserveringsmedel.

7 Djupfrysta livsmedel ju kallare desto bättre Djupfrysta livsmedel är mat som har frysts i utrustning som speciellt designats för en jämn temperatur av 18 C, samt förvarats och distribuerats i samma temperatur, eller lägre, efter infrysningsprocessen. Den stora skillnaden mellan kyld och djupfryst mat är den förlängda hållbarheten hos den frysta. Huvudorsaken till denna förlängda hållbarhet är att produktens vatten omvandlas till is och inte längre utsätts för mikrobiologisk tillväxt. Detta beror på att hastigheten för de olika nedbrytningsprocesserna alla är temperaturberoende. Betydelsen av vatten Huvudkomponenten i all mat är vatten, som omvandlas till is under frysning. Detta sker i tre steg. Först kyls produkten ned till dess första fryspunkt, så kallad supernedkylning. Detta följs av en liten temperaturhöjning, och därefter en fas då produktens vatten omvandlas till is. Detta sker vanligtvis vid en temperatur mellan -1 och 8 C. Således sker infrysning gradvis. Förlust av vätska under upptining visar betydelsen av infrysningshastigheten. Vätskeförluster är inte bara förlust av vatten, som påverkar saftigheten och strukturen, utan även förlust av näring och smak. Kriterier som alla påverkar produktens värde i negativ riktning. Snabbfrysning resulterar vanligtvis i små iskristaller, medan långsam infrysning producerar stora kristaller. Infrysning resulterar därför normalt i många olika slags kristallstorlekar, eftersom frysningshastigheten varierar från produktens yta till dess kärna. Ett visst mått av uttorkning under frysning är oundvikligt, om inte produkten är vakuumförpackad i ett vattentätt material. Uttorkning är, till stor del, beroende på frysningsgraden ju snabbare infrysning, desto lägre uttorkning.

8 Mikrobiologisk tillväxt Mikrobiologisk tillväxt avstannar när temperaturen sjunker under -10 C. Mikrobiologiska förändringar är därför oftast inte några problem under infrysningsprocessen. Men trots den minimala risken, är det viktigt att frysningsmetoden är anpassad så att risken för mikrobiologisk tillväxt under infrysning minimeras. Mikrobiologisk tillväxt ökar vid styckning av kött, eftersom föroreningen ökar när snittytorna ökar i antal. Med andra ord, varje gång man skär i köttet ökar den mikrobiologiska belastningen. Malet kött är därmed mycket mer känsligt än bitar av kött, vilka i sin tur är mer känsliga än stora stekar. Kvalitetsförändringar under frysförvaring När produktens temperatur sjunker under 10 C, sker kvalitetsförändringar på grund av kemiska, biokemiska och fysiska reaktioner. Några av de förändringar som är mest vanliga under frysförvaring är oxidation av fett, protein denaturering, missfärgning, återkristallisering av redan existerande kristaller och uttorkning. Flera av dessa förändringar interagerar med varandra. Mängden vatten som frysts ut och skillnaden i iskristallers storlek, spelar också en stor roll när det gäller en av de viktigaste fysiska förändringarna under förvaring, nämligen återkristallisering. En viss grad av återkristallisering äger rum i en jämn temperatur när de större iskristallerna växer på de små kristallernas bekostnad. Den huvudsakliga återkristalliseringen sker dock när förvaringstemperaturen varierar. Uttorkning sker inte enbart under frysning, utan också under förvaring, och orsakas av sublimering av isen. Vattenmolekylerna omvandlas direkt från is till ånga. Sublimering kan leda till så kallad frysbränna, vilken är en oåterkallelig och mycket allvarlig uttorkning av ytan. Denna uttorkning är vanligtvis så allvarlig att den kan leda till proteinnedbrytning och ökad oxidering av ytan. En låg och jämn temperatur, är viktig för att undvika uttorkning. Ju kallare desto bättre Hållbarheten påverkas av många faktorer. Den mest uppenbara är förvaringstemperaturen: ju lägre temperatur, desto långsammare takt på de skadliga reaktionerna. Som ett resultat av detta, sker kommersiell hantering av djupfrysta livsmedel vid betydligt lägre temperaturer än de 18 C som de internationella och nationella regelverken har beslutat om.

9 Vikten av en korrekt upptining Frysnings- och förvaringsprocesser är inte de enda faktorer som påverkar konsumentens yttersta uppskattning av djupfryst mat; upptining och tillagning spelar också en stor roll. Med undantag av glass och några andra produkter, konsumeras fryst mat i upptinad eller tillagad form. Upptining är alltså i princip motsatsen till nedfrysning. Samma mängd energi som tagits bort vid frysning, måste tillsättas till produkten. Skillnaderna i tid- och temperaturförlopp för de två processerna är däremot avsevärda. Upptining tar mycket längre tid än nedfrysning beroende på förändrade fysiska egenskaper. I fråga om konsumentförpackade produkter, är den gyllene regeln att följa tillverkarens instruktioner. Många produkter kan tillagas utan att först ha tinats upp. Kött och fiskprodukter placeras direkt i stekpanna, kastrull eller ugn. Grönsaker hälls lämpligen direkt i kokande vatten. I storkök, har speciella upptiningsprocesser utvecklats, huvudsakligen på grund av att större volymer hanteras i jämförelse med vanliga småhushåll. Vid industriell upptining, är tid- och temperaturförloppet anpassat till produkten ifråga. Under upptining, ökar kvalitetsförsämringen när temperaturen stiger, för att sedan återvända till samma hastighet som gällde före nedfrysning. Mikrobiologisk tillväxt börjar när produkttemperaturen har stigit till 0 C, men är relativt långsam upp till 10 C då mikroorganismer till en början är i ett stand-by läge.

10 Distributionen - en viktig länk i livsmedelskedjan Det huvudsakliga målet i all livsmedelsdistribution är att flytta produkten så kostnadseffektivt som möjligt, samtidigt som man behåller en maximal kvalitet. Med undantag av direkt leverans från producent till konsument, kräver all distribution att kylda och frysta varor genomgår ett antal transport- och hanteringssteg på väg till konsumenten. Om inte dessa aktiviteter sker inom en etablerad, temperaturkontrollerad omgivning, kan distributionen avsevärt försämra produktens form, kvalitet och värde för konsumenten. Hanteringens effektivitet påverkar starkt den enhetliga produkttemperaturen. Forskning som skett de senaste åren, visar att temperaturvariationer för fryst mat är omkring 0-3 C i dess tidigaste steg och 0-5 C i senare steg i distributionskedjan. För att kunna möta den lagstadgade maxtemperaturen på 18 C hos dagligvaruhandeln eller cateringbranschen, är det nödvändigt att ha betydligt lägre temperaturer under de första stegen i den obrutna djupfrysningskedjan. Även om kylda livsmedel leder värme sämre än djupfrysta livsmedel, är hanteringsprocesserna mer avgörande för de kylda eftersom den kritiska temperaturens spännvidd är smalare.

11 En bransch i ständig utveckling Den årliga tillväxttakten i sektorn för frysta livsmedel ligger mellan 4 och 6% för den industrialiserade världen. I utvecklingsländerna, där man strävar efter en högre livsmedelskvalitet är tillväxttakten till och med större. Sektorn för kylda livsmedel visar samma tillväxttakt och i en del länder är tillväxten till och med högre än den är för frysta livsmedel. Under de senaste åren, har det forskats mer om och utvecklats mer teknik för hanteringen och distributionen av djupfryst mat än för kyld mat. Men de strukturella förändringar som har ägt rum i livsmedelsdistributionen, med inriktning mot ännu större producenter, ökad centralisering av distributionskanalerna samt större och färre affärer, gör att konsumentbehoven och konsumentkraven ökar när det gäller just kyld mat. Centralisering har naturligtvis genererat avsevärda kostnadsbesparingar, men också längre transporter och, i vissa fall, en längre leveranstid innan produkten når konsumenten. Det pågår en kontinuerlig forskning när det gäller hantering och distribution av både kylda och frysta livsmedel. Forskningen genererar i ökad förståelse, kunskap och en teknisk utveckling som gör att vi kan möta konsumenternas krav inför framtiden på ett optimalt sätt. På senare år har de berörda parterna inom såväl den kylda som den frysta livsmedelsdistributionen kommit överens om regler och rekommendationer för hantering, förvaring och transport av de viktigaste livsmedelsprodukterna. Detta är ett område där Bring Frigoscandia Distribution med gedigen erfarenhet och forskning har spelat en nyckelroll. Vi vet att långsiktig utveckling måste innehålla möjligheter till strukturella förändringar såsom ny teknologi samtidigt som hänsyn tas till ekonomi-, miljö-, kvalitets- och säkerhetsaspekter. För att uppnå optimalt resultat, måste därför framtida arbete inom forskning och utveckling ske i tvärvetenskapliga team.

MobiOne 2016-05-26 Kvalitetsförändringar under lagring och transport effekterna av bruten kylkedja på kvalitet och svinn Några blandade reflektioner

MobiOne 2016-05-26 Kvalitetsförändringar under lagring och transport effekterna av bruten kylkedja på kvalitet och svinn Några blandade reflektioner MobiOne 2016-05-26 Kvalitetsförändringar under lagring och transport effekterna av bruten kylkedja på kvalitet och svinn Några blandade reflektioner Göran Löndahl Konsumentkrav Kvalitet Säkerhet Hälsa

Läs mer

Fiskbranschens Vägledning

Fiskbranschens Vägledning TILLVERKNING AV RÖKTA OCH GRAVADE FISKPRODUKTER RÖKTA PRODUKTER INLEDNING I arbetet med att införa kontroller på individuella processteg, ger detta avsnitt om rökta produkter exempel på potentiella faror

Läs mer

Tillaga & kyla - en modernkylteknik

Tillaga & kyla - en modernkylteknik En av FRIDGECOM s artiklar Tillaga & kyla - en modernkylteknik Tillaga & kyla (Cook & Chill) är ett enkelt sätt att förbereda maträtter som utarbetades redan på 80-talet. Just för att maträtterna ska bli

Läs mer

Sammanställning. Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008

Sammanställning. Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008 Sammanställning Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008 DISKUSSION Butiker som grillar ska, i egenkontrollen, bland annat kontrollera de viktiga parmetrarna; värmebehandling, varmhållning, nedkylning

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

3.6 Faroanalys. Flik 3 RISKVÄRDERING CCP JA/NEJ NEJ. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRD( Se rutiner i Låg Mellan Hög

3.6 Faroanalys. Flik 3 RISKVÄRDERING CCP JA/NEJ NEJ. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRD( Se rutiner i Låg Mellan Hög 3.6 Faroanalys 1 INKÖP/ Mikrobiologisk förekomst (råvaror) Kontroll av ankommande råvarors lukt, färg, fräschör och stickprovskontroller på bärst- före märkning. JA/ Mikrobiologisk tillvät (transport,

Läs mer

VÄNLIGEN FYLL I FÖLJANDE UPPGIFTER, TEXTA TYDLIGT ELLER ANVÄND VERSALER, TACK. Kompetenstestarens namn Kompetenstestarens betekcning Testdatum

VÄNLIGEN FYLL I FÖLJANDE UPPGIFTER, TEXTA TYDLIGT ELLER ANVÄND VERSALER, TACK. Kompetenstestarens namn Kompetenstestarens betekcning Testdatum HYGIENKOMPETENSTEST / MODELLSERIE I Observera: bara ett svarskryss / fråga. Svarstiden är 45 minuter. Man får avlägsna sig från testtillfället tidigast 30 minuter efter att testet började. Man godkänns

Läs mer

Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan.

Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan. Grundförutsättningar Med grundförutsättningar menas: Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan. Syftet är både att

Läs mer

Hiber Blast Chillers och Shock Freezers

Hiber Blast Chillers och Shock Freezers Kyla rätt Hiber Blast Chillers och Shock Freezers FÖRORD Kyla ned eller frysa in mat snabbt Hiber Ali S.p.a är en världsledande tillverkare av snabbnedkylare. Man tillverkar nedkylnings utrustning för

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

MAPAX your concept for quality food.

MAPAX your concept for quality food. MAPAX your concept for quality food. MAPAX förpackning i modifierad atmosfär förlänger hållbarheten på ett naturligt sätt. MAPAX YOUR CONCEPT FOR QUALITY FOOD AGA 2 MAPAX förpackning i modifierad atmosfär

Läs mer

Chicken green curry. vecka 18

Chicken green curry. vecka 18 Chicken green curry vecka 18 familj Chicken green curry cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2637 kj/ 629 kcal. Protein 48,9 g. Fett 18,4 g. Kolhydrater 63,4 g. Ingredienser: 2 morötter ca 600

Läs mer

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50 Vårlökskorv med stuvad grönkål vecka 50 familj Vårlökskorv med stuvad grönkål cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi 2997 kj/ 719 kcal. Protein 21,5 g. Fett 46,1 g. Kolhydrater 51,3 g. Ingredienser:

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöfövaltningen BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöförvaltningen Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll Foto: Herman Claesson Offentlig kontroll

Läs mer

Spenatpannkakor. med prosciutto och svamp. Vecka 20

Spenatpannkakor. med prosciutto och svamp. Vecka 20 Spenatpannkakor med prosciutto och svamp A Spenatpannkakor med prosciutto och svamp Spenatpannkakor med prosciutto och svamp är en rätt med otroligt spännande smakkombinationer! De aptitretande gröna pannkakorna,

Läs mer

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmakten

FÖRFATTNINGSSAMLING. Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmakten FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2012:4 Utkom från trycket 2012-10-19 Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar BILAGA Riskklassificering av livsmedelsanläggningar Vid bedömningen av verksamhetens risk ska hänsyn tas till förekomsten av en fungerande egenkontroll och kontrollmyndighetens erfarenheter av verksamheten.

Läs mer

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22 Säker mat All mat som serveras ska vara säker att äta och våra kunder ska kunna känna sig trygga i att inte bli sjuka av maten. Personalen ska ha kompetens inom livsmedelssäkerhet och det ska finnas rutiner

Läs mer

Dillbakad lax. med sparris. Vecka 17

Dillbakad lax. med sparris. Vecka 17 Dillbakad lax med sparris A Dillbakad lax med sparris Underbar fiskrätt där saftiga laxfiléer smaksätts med dijonsenap, salt, peppar och dill innan de tillagas i ugnen ca 10 minuter. Tillbehör som fluffigt

Läs mer

Krämig pasta med kyckling och saffran. vecka 47

Krämig pasta med kyckling och saffran. vecka 47 Krämig pasta med kyckling och saffran vecka 47 familj Krämig pasta med kyckling och saffran cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2594 kj/ 620 kcal. Protein 48,2 g. Fett 21,7 g. Kolhydrater 54,4

Läs mer

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Livsmedelshygien Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Viktig livsmedelshygien Vanligt med livsmedelsburna sjukdomar i Sverige ca 500 000 fall/år Livsmedelsburna sjukdomar kan leda till dödsfall Rapporterade

Läs mer

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson Rapport Restauranger tillsynsprojekt 2013 Åsa Fredriksson Joakim Johansson SAMMANFATTNING Under år 2013 har miljökontoret i Luleå utfört offentlig livsmedelskontroll på restauranger och pizzerior inom

Läs mer

Sockrets funktionella egenskaper

Sockrets funktionella egenskaper Sockrets funktionella egenskaper Socker finns i dag i många olika varianter och kan därför användas i många olika livsmedelsprodukter. Socker har en rad unika egenskaper, som var för sig eller i kombination

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits.

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. N-bag kommer modernisera matkonserveringen genom att konservera

Läs mer

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47 Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle vecka 47 familj Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2400 kj/ 574 kcal. Protein 13,9 g. Fett 30,2

Läs mer

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11 Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost vecka 11 inspiration Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost En matig quinoasallad med många tilltalande smaker: söta morötter, saftiga

Läs mer

Fiskbranschens Vägledning 1

Fiskbranschens Vägledning 1 Fiskbranschens Vägledning 1 TILLVERKNING AV FRYSTA PANERADE/INBAKADE FISKPRODUKTER INLEDNING I arbetet med att fastställa kontrollpunkter vid enskilda produktionssteg kommer detta kapitel att ge exempel

Läs mer

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny:

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny: Ingredienser v.5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram bjärekyckling Ca 600-800 gram torskfilé Recept Potatis/ris/pasta mm 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök rödlök citron vitlök tomater

Läs mer

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj Egenkontroll för hemtjänsten i Järfälla kommun VERKSAMHETEN Namn Adress Tel E-post Org.nr. Verksamhetens art Antal serverade portioner/dag (ca) Frukost Lunch Middag Kvällsmat Antal portioner tillagade

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk

Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk EN FORSKNINGSRAPPORT FRÅN LRF MJÖLK Rapport nr: 8006 2015-12-20 Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk Kylningskapacitet, bufferttank/oberoende

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Stekt korv med majsoch tomatsallad. vecka 23

Stekt korv med majsoch tomatsallad. vecka 23 Stekt korv med majsoch tomatsallad vecka 23 familj Stekt korv med majsoch tomatsallad cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2235 kj/ 535 kcal. Protein 21,4 g. Fett 20,5 g. Kolhydrater 62,2 g.

Läs mer

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

Förslag till egenkontrollprogram

Förslag till egenkontrollprogram Bageri & konditori Förslag till egenkontrollprogram Företagets namn:.. Org. nr:.. Besökadress: Antal anställda:... Ansvarig person (befattning):.. Verksamhetsbeskrivning (produktionens storlek, mängd,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat. vecka 21

Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat. vecka 21 Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat vecka 21 inspiration Pappardelle med zucchini och soltorkad tomat En rätt i äkta italiensk anda. Sparrisen kokas upp tillsammans med grädden och zucchinipasta,

Läs mer

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016 Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Under januari 2016 genomförde livsmedelsavdelningen på förvaltningen

Läs mer

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Strozzapreti med pancetta och råstekt kål. vecka 8

Strozzapreti med pancetta och råstekt kål. vecka 8 Strozzapreti med pancetta och råstekt kål vecka 8 inspiration Strozzapreti med pancetta och råstekt kål Fantastisk god och krämig pastarätt med smak av ljuvlig lite salt pancetta och råstekt flower sprout

Läs mer

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY 3 DAGAR INGREDIENSER VECKA 50 RECEPT Hej och välkomna till sista veckan med vår härliga gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har Plura varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först

Läs mer

Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav

Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav Nordgrönas naturliga paneler är effektiva ljudabsorbenter som är handgjorda i Sverige av lav från Skandinavien. Panelerna kan ses som underhållsfria växtväggar

Läs mer

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA Hälsoskyddssektionen 43 16.06.2015 FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA HALSSEKT 16.06.2015 43 Beredning och ytterligare

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EGENKONTROLLPLANER

ANVISNINGAR FÖR EGENKONTROLLPLANER 1/10 ANVISNINGAR FÖR EGENKONTROLLPLANER Livsmedelsföretagaren skall upprätta en skriftlig egenkontrollplan, plan för egenkontroll, följa den och dokumentera åtgärderna. Egenkontrollplanen ska hållas à

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Egenkontroll ger bättre koll

Egenkontroll ger bättre koll Egenkontroll ger bättre koll Vill du ha säkrare livsmedelshygien och nöjdare kunder? Säker mat tjänar både du, kunden och samhället på. En fungerande egenkontroll hjälper till att ge kontroll på hanteringen

Läs mer

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.19 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 1000 gram kycklingfilé 1 pkt bratwurst Ca 400 gram lövbiff 1 2 3,4 4 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1,2,4 3 Grönsaker

Läs mer

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka 3,4 port MatHems Familjematkasse! Hej! I årets sista augustikasse hittar du pestofrikadeller i tomatsås och pasta pesto med kyckling. Två väldigt barnvänliga och enkla rätter från det italienska

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Miljö- och hälsoskyddskontoret Rapportserie Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Förord Den här rapporten handlar om ett provtagningsprojekt

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé 1 förp kalkonkassler 1 förp bacon 1 3 2 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram mjölig potatis 1 pkt pasta 4 1,5

Läs mer

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan Att vi ska vara rädda om vår miljö blir allt mer självklart. Vi kan alla bidra till att förbättra miljön genom att köpa rätt produkter där miljötanken står i fokus. Natur är en produktserie som värnar

Läs mer

Så beräknas kontrolltiden för livsmedelsverksamheter

Så beräknas kontrolltiden för livsmedelsverksamheter Så beräknas kontrolltiden för sverksamheter Alla sverksamheter placeras i riskklasser utifrån ett system framtaget av Livsmedelsverket. Nedan beskrivna metod gäller från och med 2012. Klassningen består

Läs mer

VECKA 11 3 DAGAR VECKANS MENY

VECKA 11 3 DAGAR VECKANS MENY DAGAR INGREDIENSER VECKA RECEPT Han frontar TV-programmet Vad blir det för mat, har släppt flertalet kokböcker och lanserat ett eget vin, älskar att jaga och driver en egen kollektion jaktkläder samtidigt

Läs mer

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION OM EGENKONTROLLPROGRAM med HACCP 2009-09-25 EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING I livsmedelslagstiftningen anges de krav på hygieniska förhållanden som skall råda (grundförutsättningar ) och

Läs mer

Till dig med Måltidsservice

Till dig med Måltidsservice Till dig med Måltidsservice Vård och omsorg Malmö stad Vad är Måltidsservice? Kommunstyrelsen har beslutat att alla Malmös stadsdelar ska erbjuda Måltidservice för att du ska få större möjlighet att välja

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram spättafilé 500 gram nötfärs Ca 400 gram frysta räkor Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Hej! Välkomna till 06 med Tastelines Matkasse. Hoppas

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45 Krämig lax- och rucolapasta vecka 45 inspiration Krämig lax- och rucolapasta Avnjut en krämig pasta, ett lättlagat och gott vardagsrecept. Den fantastiska såsen får smak av kronärtskockscrème, paprika,

Läs mer

UNDERLAG FÖR RISKKLASSIFICERING. Verksamhetsutövare Företagets, föreningens, nämndens namn, personnamn (vid enskild firma)

UNDERLAG FÖR RISKKLASSIFICERING. Verksamhetsutövare Företagets, föreningens, nämndens namn, personnamn (vid enskild firma) UNDERLAG FÖR RISKKLASSIFICERING Verksamhetsutövare Företagets, föreningens, nämndens namn, personnamn (vid enskild firma) Organisationsnr/personnr Postadress Postnummer och ort Kontaktperson Telefon Mobiltelefon

Läs mer

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY 3 DAGAR VECKA 48 Hej! Vi är inne på 3:e veckan med vår folkkära gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram laxfilé hel kyckling Potatis/ris/pasta mm kg potatis, Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera inspirerande rätter på menyn. Just nu

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon.

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon. FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se www.secon.se 2 SECONTITANIUM SECONTITANIUM Desinfektion av vatten med kemikalier har

Läs mer

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EBI40. Produktegenskaper

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EBI40. Produktegenskaper KG 39EBW40 easyclean vit Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Energieffektivitetsklass: A+++ k Energiförbrukning: 156 kwh/år k Nettovolym total: 339 l Design och komfort k Dörr i rostfritt stål

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

BRUKSANVISNING Vakuumpackare Foodmaster Premium

BRUKSANVISNING Vakuumpackare Foodmaster Premium BRUKSANVISNING Vakuumpackare Foodmaster Premium FoodMaster TM PREMIUM Vi gratulerar till köpet av en Foodmaster Premium vakuumpackare. Vakuumpackaren revolutionerar alla dina tidigare vanor att packa mat

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44 Tomatsoppa med kräfttoast vecka 44 familj Tomatsoppa med kräfttoast cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2677 kj/ 631 kcal. Protein 23,1 g. Fett 31,1 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: Tomatsoppa

Läs mer

Livsstilsprogrammet Receptförslag Vecka 1

Livsstilsprogrammet Receptförslag Vecka 1 Livsstilsprogrammet Receptförslag Vecka 1 Du får äta 150 gram kyckling/150 gram kalkon/200 gram fisk och skaldjur. Krydda med färska örter, chili, ingefära, pepparrot, vitlök, gräslök, citron, lime, limeblad.

Läs mer

Redlighet och hygien vid grillning i butik 2008

Redlighet och hygien vid grillning i butik 2008 Miljökontoret 2008-06-04 Dnr 2008-1099 Jenny Nyström, 013-20 60 41 Annelie Vestergren, 013-20 72 76 Redlighet och hygien vid grillning i butik 2008 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress:

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:721 av Jan Lindholm (MP) El för uppvärmning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Nu kan du le ikapp med din Smiley!

Nu kan du le ikapp med din Smiley! Nu kan du le ikapp med din Smiley! Professionell egenkontroll inom temperaturövervakning för dagligvaruhandel, restaurang och storkök Det handlar om livsmedelskvalitet, ekonomi och kundernas bästa. Du

Läs mer

Recept. Ingredienser v.29. Veckans meny: Bra att ha hemma v.29. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.29. Veckans meny: Bra att ha hemma v.29. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.9 Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Ca 0 gram rökt skinka pkt bacon Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Recept 4 5 Potatis/ris/pasta mm kg potatis 500 gram pasta 4 Grönsaker 450 gram morötter

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram koljafilé Ca 600 gram kassler Ca 500 gram hönsfärs kg kycklingben 2 3 5 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2,5 Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling bjuder på härlig tacomiddag

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 47 Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé Recept Hej! Först ut på menyn denna vecka hittar du en god och lättlagad lax med blomkålscouscous och basilikakräm signerat

Läs mer

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas 1. Namn för Skyddad Ursprungsbeteckning Suovas. 2. Medlemsstater samt tredjeland Sverige, Finland samt Norge. 3. Beskrivning av

Läs mer

Din manual SMEG FAB28 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3817478

Din manual SMEG FAB28 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3817478 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG FAB28. Du hittar svar på alla dina frågor i SMEG FAB28 instruktionsbok (information,

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer