Information om rehabilitering av patienter med ryggmärgsskada på Neurorehab NUS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om rehabilitering av patienter med ryggmärgsskada på Neurorehab NUS"

Transkript

1 Information om rehabilitering av patienter med ryggmärgsskada på Neurorehab NUS Introduktion Den här foldern vänder sig i första hand till personer med förvärvad ryggmärgsskada och deras närstående. Informationen kan också vara av intresse för sjukvårdspersonal som kommer i kontakt med dessa patienter.

2 Organisation Neurorehab vid Norrlands universitetssjukhus (NR NUS), bedriver rehabilitering i sluten vård samt öppen vård i form av mottagning och dagvård. NR NUS ingår som en del i Neurocentrum NUS. Hela norra sjukvårdsregionen är upptagningsområde och verksamheten är en del i den specialiserade sjukhusvården. En stor del av NR NUS verksamhet består i rehabilitering av ryggmärgsskadade patienter. De första att ta hand om den akut skadade patienten är ortopedkliniken, intensivvårdsavdelningen och/eller neurokirurgiska kliniken vid NUS. Klinikerna är tillsammans med NR NUS en enhet som ger ett högspecialiserat omhändertagande av akut ryggmärgsskadade. Vid NR NUS mottagning bedrivs dagvård och uppföljande verksamhet för dessa patienter. Andra specialiteter i samarbetet på NUS är exempelvis urologi, lungmedicin, sexologi, hand- och plastikkirurgi, dataresurscentrum och ortopedtekniskt centrum. Övriga centra i det regionala samarbetet är rehabiliteringsklinikerna i Östersund, Härnösand och vid Sunderbyns sjukhus. NR NUS ansvarar för hela rehabiliteringsförloppet för den som bor i Västerbotten. För patienter från övriga län i norra regionen tas beslut om var rehabiliteringen ska ske i samråd med ansvarig rehabiliteringsöverläkare/verksamhetschef i patientens hemlandsting. Arbetssätt Arbetssättet på NR NUS präglas av en humanistisk människosyn med fokus på resurser hos patient och omgivning. Kommunikation med patient, närstående och andra professioner i rehabiliteringskedjan är en förutsättning för det. Grundläggande i verksamheten på NR NUS är att: patienten är i centrum och är huvudaktör i rehabiliteringen arbetet är målorienterat samverka i team på enheten samverka med kommun, arbetsförmedling, försäkringskassa, universitet och övriga aktörer arbeta evidensbaserat enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

3 Rehabiliteringen har till syfte och mål att förbättra personens förmåga så att han/hon kan leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Med hänsyn tagen till varje patients specifika förutsättningar vill vi bidra till största möjliga aktivitet, delaktighet och produktivitet i samhället. Vi arbetar utifrån en helhetssyn med respekt för patientens integritet. Vi strävar efter att se patienten i sitt sociala sammanhang med hänsyn till kultur och religion. Tillsammans med patient och närstående skapar vi gemensamma målsättningar för rehabilitering. Utifrån den drabbade personens behov och intressen samverkar och samordnas teamets insatser för att hjälpa personen att mobilisera egna resurser. Rehabiliteringsplaner med konkreta mål och delmål formuleras tillsammans med patienten och följs upp och utvärderas kontinuerligt. Tidiga insatser Den första bedömningen och insatsen av RS-teamet, ryggmärgsskadeteamet, sker när patienten befinner sig på IVA/akutavdelning på NUS. Det görs oavsett om NR NUS kommer att ansvara för ett längre sammanhängande rehabiliteringsförlopp eller inte. För patienter med hög ryggmärgsskada är det extra viktigt med tidig funktionsbedömning för att omedelbart kunna börja med rehabiliteringsinsatser så att patienten i senare skede ska kunna nå en så hög aktivitetsförmåga som möjligt. Insatser som sätts igång i akutskedet kan till exempel vara tidig mobilisering, användning av hostmaskin, specifikt rörelseuttag av axlar, armbågar och händer samt omhändertagande av händer. Rehabilitering för nyskadad/nyinsjuknad bedrivs till större delen i slutenvård men även via öppenvård och konsultverksamhet.

4 Rehabiliteringsperiod Den inledande rehabiliteringens längd vid NR NUS avgörs i samråd med ansvarig överläkare på NR NUS och den klinik i hemlänet som ska ta över fortsatt rehabilitering. För att skapa kontinuitet i rehabiliteringsprocessen och trygghet för patient och anhöriga är överrapporteringen viktig. Den kan ske på olika sätt; muntligt, via telemedicinsk konferens eller att mottagande team besöker NR NUS. Rehabiliteringens innehåll, intensitet i behandling och längd bestäms utifrån patientens behov och förutsättningar och i viss mån även av platstillgång. Det kan handla om allt från en vecka till flera månader. Rehabiliteringsprocessen Rehabiliteringsprocessen pågår under tiden den ryggmärgsskadade är inskriven på NR NUS och fortsätter efter utskrivning. Den inleds med att få bort medicinska hinder och problem och minimera deras negativa konsekvenser. Specifika problemområden som kan vara aktuella för rehabilitering är andning, njur- och urinvägsfunktion, mag-tarmfunktion, sexualfunktion, autonom dysfunktion (försämrad blodtrycks- och temperaturkontroll) och tonusproblematik (spasticitet), dvs. hur spända musklerna är. Trycksårsbehandling och trycksårsprofylax samt smärtbehandling ingår också i rehabiliteringsprocessen. Processen innebär till viss del att kompensera och anpassa omgivningsoch personfaktorer till funktionsnedsättning och/eller aktivitetsbegränsning. Det görs genom utprovning eller anpassning av hjälpmedel och/eller att lära in ett nytt sätt att utföra en aktivitet för att patienten ska kunna nå satta mål. Att hålla kvar rörlighet kombinerat med träning för mesta möjliga styrka i fungerande muskulatur är också av stor betydelse i rehabiliteringen. Ett viktigt begrepp i rehabiliteringssammanhang är coping. Det innebär att hantera svårigheter som uppstår efter en skada och finna strategier att klara sin nya livssituation. RS-teamets insatser ska vara en hjälp i den processen. I praktiken integreras delarna och genomförs i samverkan mellan patienten och de olika yrkesföreträdarna för att uppnå mesta möjliga aktivitet och delaktighet.

5 Individuell rehabiliteringsplan Första tiden gör alla i teamet en fördjupad bedömning. Efter det skrivs en rehabiliteringsplan ned som beskriver patientens förväntningar och de mål som ska nås under rehabiliteringen. Patienten uppmuntras att i så stor utsträckning som möjligt formulera egna målsättningar med hjälp av teamet. Vid möten om målen planeras och samordnas insatserna. Målen ses över och utvärderas så att planen hålls aktuell. Patientutbildning Patienterna utbildas fortgående, individuellt och ibland i grupp. De olika yrkeskategorierna går igenom olika områden med varje patient. Det kan t.ex. gälla ryggens anatomi, ergonomi och träning, hur man sköter hud och blåsa, livsstil och hälsa, samt rättigheter i samhället. Därutöver finns böcker, filmer och tidskrifter man kan ta del av. Under vårdtiden får patienten möjlighet att träffa personer som gått igenom rehabilitering till följd av likartad skada och som kan bidra med egna erfarenheter och upplevelser på många olika områden. När behov finns ordnas individuell undervisning för assistenter, anhöriga och personal från kommunen/andra kliniker. Sexualitet Ryggmärgsskadan kan få konsekvenser för sexualfunktion och sexualitet. Information om sexualitet ingår i programmet och alla patienter remitteras till Sexologiskt centrum. Det är RS-teamets avsikt att patienten skall få den information och hjälp han/hon är i behov av och vill ha, framförallt genom samtal med läkare och i området specialutbildad uroterapeut.

6 Neurorehab NUS Slutenvård Vården ges så långt det är möjligt i enkelrum. Rummen fördelas utifrån medicinska ställningstaganden och behov av enskildhet. Rummet och sängplatsen, anpassas så långt det är möjligt för den enskilda patientens behov. Tv och trådlös internetuppkoppling finns i alla rum. På avdelningen finns matsal, enskilt kök, träningshall, konferensrum, sköterskeexpedition, undersökningsrum och balkong. Arbetsterapins lokaler, inklusive träningskök, ligger på suterrängvåningen i anslutning till dagvården. Patienter uppmuntras att använda egna skor och kläder som tål att tvättas i 60. Vi ser helst att anhöriga tvättar hemma men det finns möjlighet att tvätta på avdelningen. Avdelningen kan tyvärr inte ansvara för personliga tillhörigheter som tv-apparater, datorer och annan hemelektronik samt personliga persedlar. I händelse av skada hänvisas till personlig försäkring. RS-teamet Ett team består av läkare, sjuksköterska, uroterapeut, undersköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator och rehabassistent. Det finns även möjlighet att konsultera psykolog. Personalens olika ansvarsområden beskrivs i stora drag nedan. Varje nyinskriven patient tillhör ett team och har följaktligen kontakt med namngivna representanter från varje yrkeskategori. De gör den inledande bedömningen och följer patienten under tiden och ansvarar för rehabilitering inom respektive område. Teamet har ett interdisciplinärt arbetssätt. Det innebär att teamet har gemensamma målsättningar av övergripande natur och att alla i teamet håller sig informerade om rehabiliteringsförloppet.

7 Varje yrkesföreträdare ansvarar för behandling/träning inom sitt område, men kan i vissa fall lämna över specifika moment till personal i annan yrkeskategori. Det är överläkaren som har övergripande ansvar för rehabiliteringen. Läkare har det övergripande medicinska ansvaret. bedömer aktuella ryggmärgsskadepatienter och tar ställning till rehabiliteringspotential och om patienterna är tillräckligt medicinskt stabila för att tas över till vårdavdelning. planerar och utvärderar rehabiliteringen fortlöpande i samråd med teamet och tar ställning till uppföljning efter utskrivning. utreder och behandlar tillstötande medicinska hinder för rehabilitering. utfärdar intyg och underlag för beslut exempelvis till försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag och kommunala myndigheter. ansvarar för kontakter och överföring av medicinsk information till enheter som ska ta över ansvar för rehabilitering efter utskrivning från NR NUS. Sjuksköterska har medicinskt yrkesansvar i vilket integreras handlingsberedskap, att fortlöpande verkställa läkarordinationer, ansvara för den praktiska läkemedelshanteringen och utvärdera effekten av läkemedel. Sjuksköterskan utför även medicintekniska uppgifter. ansvarar för patienternas somatiska, sociala och psykiska situation, journalför och skriver omvårdnadsepikriser. informerar och undervisar patienter, anhöriga och personal, och verkar för hälsobefrämjande och förebyggande åtgärder under och efter vårdtiden. fördelar, samordnar och utvärderar praktiskt vårdarbete och samverkar med primärvård och kommuner. Uroterapeut träffar de patienter som drabbats av inkontinens. Informerar om hur urinvägar och/eller tarmen fungerar/inte fungerar, och hur man kan undvika/minimera risken för urin/avföringsläckage och komplikationer. provar ut och förskriver de hjälpmedel som behövs i samband med utskrivning till hemmet.

8 instruerar och ger information kring RIK, Ren intermittent kateterisering, hur man tömmer urinblåsan med hjälp av kateter. kateteriserar vid komplicerade fall. byter suprapubisk kateter. samtalar och informerar kring sex och samlevnad. Det finns även möjlighet att prova vibrator, Ferticare (speciellt anpassad vibrator för att erhålla utlösning). ansvarar för att presentera patientfall på urologrond en gång per månad. Undersköterska ansvarar tillsammans med läkare och sjuksköterska för en god omvårdnad. Det innefattar t.ex. nutrition, andningsvård, skötsel av tarm och blåsa och att skydda huden från trycksår och andra komplikationer. hjälper en del patienter med deras andning och då används t.ex. ventilator, hostmaskin och/eller CPAP. Undersköterskan har det huvudsakliga ansvaret för användning, skötsel och underhåll av dessa maskiner. tar prover, lägger om sår och beställer mat. ansvarar inom öppenvården för teamsamordning, kallelse av patienter, bokning av patienthotell, resor, undersökningar, kontakter med andra sjukhus m.m. Kurator Kurator är en del av teamarbetet kring patienten och ansvarar för det psykosociala arbetet. Det arbetet bedrivs på individ-, grupp- och samhällsnivå. Konkret innebär det att kuratorn i början av vårdtiden utreder patientens psykosociala situation som ett underlag för den fortsatta behandlingen. Kurator har samtalsbehandling med patient och/eller anhöriga. Samtalen kan vara krisbearbetande, insiktsbefrämjande, motiverande och av stödjande art. Anhöriga erbjuds samtalsstöd eftersom en ryggmärgsskada medför akut kris både hos patient och anhörig. Anhöriga är viktiga i patientens rehabilitering. Kurator har kontakt och samarbetar med kommunen angående t.ex. LSSinsatser, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, parkeringstillstånd, färdtjänst m.m. Kurator har också kontakt och samarbetar med försäkringskassa vad gäller t.ex. sjukpenning, LASS, lagen om assi-

9 stansersättning, bilstöd för anskaffning och anpassning av fordon samt handikappersättning. Kurator har kontakt med arbetsförmedling, arbetsgivare och skola vid planering av arbetsträning eller anpassning av skolsituation. Kurator utfärdar också grönt kort för tandvård. Kurator arbetar med försäkringsärenden, kontakt med advokater, försäkringsbolag, fackföreningar, AFA, patientskadeförsäkring, patientnämnd och IVO, inspektionen för vård och omsorg. Sjukgymnast och rehabassistent Ryggmärgsskadans nivå och omfattning avgör vilka funktionsnedsättningar och därmed aktivitetsbegränsningar patienten får. Att kompensera för de motoriska bortfall som ryggmärgsskadan medför är på många sätt centralt. De sjukgymnastiska insatserna består bland annat av: träning av muskelfunktion, rörlighet och balans förflyttningsträning rullstolsteknik smärtbehandling andningsvård och andningsträning hjälpmedelsförskrivning information och utbildning. Arbetsterapeut Arbetsterapeutisk bedömning och behandling inriktar sig på praktiska konsekvenser till följd av sjukdom/skada. Aktivitetsbegränsningar för personer med ryggmärgsskada medför svårigheter att utföra sysslor som personliga dagliga aktiviteter, produktivitet (sköta hushåll, arbete, utbildning) och fritid. Arbetsterapeuten analyserar och bedömer patientens förmåga att utföra aktiviteter. Vid aktivitetsbegränsningar formuleras mål utifrån de aktivitetsproblem som patienten har. Insatser kan vara kompensatoriska som: hjälpmedelsutprovning genomgång och träning av alternativa eller kompensatoriska strategier förändring av fysisk miljö, t.ex. bostadsanpassning

10 förändring av social miljö, t.ex. information/undervisning av anhöriga, assistenter/hemtjänst och/eller arbetskamrater. Parallellt med insatserna där patientens mål styr genomförs åtgärder som baseras på kunskap och erfarenhet. Det sker främst i det akuta skedet och kan påbörjas redan på Iva, intensivvårdsavdelningen. Det kan vara: omhändertagande av händer mobilisering till sittande i komfortrullstol utprovning av rullstol och träning av körteknik prova olika aktiviteter för att tidigt hitta aktiviteter som patienten klarar av. Närstående Närstående är en viktig del i rehabiliteringen och är välkomna att besöka patienten. Det finns ibland möjlighet för anhöriga att vara med under behandlingar, möten och utbildning om patienten önskar. Fokus ligger på patienten, men det är viktigt att inte förbise närstående och deras inverkan i rehabiliteringsprocessen. En ryggmärgsskada medför en akut kris som givetvis även påverkar närstående. Därför erbjuds närstående samtalsstöd av kurator vid behov, liksom hjälp att knyta samtalskontakt på hemorten för fortsatt stöd. En målsättning är att få närstående att känna sig delaktiga i rehabiliteringsprocessen; och samtal kan vara ett led i att få den närstående att känna att vardagen kommer att fungera när patienten kommer hem. Permission Som ett led i rehabiliteringen åker de patienter som kan hem på permission. Det är en viktig del av rehabiliteringen som personal tillsammans med patient och närstående aktivt arbetar för att genomföra så tidigt som möjligt. Landstinget bekostar en permissionsresa, tur och retur, en gång i månaden. Personal på avdelningen hjälper till med beställning av resor. En permission kan ibland behöva noggranna förberedelser, t.ex. hembesök och anpassning av hemmiljön samt kontakt med kommunen.

11 Utskrivning Utskrivning av patienter sker när de mål som satts under tiden för rehabilitering har uppnåtts. För patienter från regionen planeras utskrivning i samråd med hemlandstinget. Sjuksköterskan kallar och håller i samordnad vårdplanering, SVPL, tillsammans med övriga medlemmar i teamet. Till denna planering kallas personal från primärvården och kommunen. Mötet hålls för att kunna planera kommande utskrivning, då hjälp i hemmet såsom hemtjänstassistans eller hjälpmedel samt eventuellt kortsiktigt boende kan vara nödvändigt. Vid utskrivning ansvarar läkare för en medicinsk epikris i vilken alla i teamet sammanfattar sin del. Varje yrkeskategori rapporterar även till kollega i primärvården, kommunen eller den fortsatta rehabiliteringsinstansen. Efter avslutad rehabilitering planeras uppföljning efter behov. Öppenvård För de patienter som bor i närheten av Umeå erbjuds ofta rehabilitering i dagvård efter tiden på avdelningen. Här är rehabiliteringen mer fokuserad och inriktad på hemmiljön, där patienten hittar nya rutiner i sin vardag, får hjälp med copingstrategier och anpassningar. Hjälp med kontakter och intyg gentemot försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag och kommunala instanser erbjuds också när det behövs. På dagvård/mottagningen finns träningskök, undersökningsrum, väntrum, konferensrum, expeditioner för alla yrkeskategorier, träningslokal, arbetsterapi, och rullstolsvåg. Lokalerna är placerade i bottenplan med egen ingång utifrån och med närhet till sjukhusets terapibad.

12 Uppföljningar Många medicinska metoder och behandlingar bidrar till att personer med ryggmärgskador kan leva länge med hög livskvalitet. Med tiden och i takt med stigande ålder sker förändringar som kan få särskilt stor betydelse om man dessutom har en ryggmärgsskada. Det kan exempelvis vara axelbesvär, trycksår och problem med urinvägar. Många av dessa hälsoproblem kan många gånger förebyggas eller lindras om man tar tag i problemen tidigt. Genom att erbjuda regelbundna uppföljningar vill vi försöka följa livsförloppet och vara den kontakt som gör medicinska bedömningar och ger tips och inspiration. Behoven är olika och kan variera olika tidsperioder. Vi diskuterar medicinska problem, hälsa och livsstil, hem/ boende situationen, hjälpmedel, träning och förändrat hjälpbehov. Vid behov finns möjlighet att samordna insatser från andra specialistkliniker, t.ex. ortopedi, neurokirurgi, urologi, handkirurgi, plastikkirurgi och sexologi. Vi har en tydlig plan för uppföljningsintervallen, ofta inventeras behovet via telefonuppföljning och vid behov sätts teamet ihop för ett mottagningsbesök. I teamet finns det tillgång till läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, uroterapeut, undersköterska och kurator. Övernattning kan ske på Hotell Björken eller på NR NUS slutenvårdsavdelning. Samarbete med patientorganisationer Ryggmärgsskadeteamet samarbetar med flera patientorganisationer, däribland De handikappades riksförbund, DHR och RG aktiv rehabilitering. RG arbetar mycket med förebilder, dvs. personer med ryggmärgsskada som genomgått rehabilitering och nu lever ett normalt liv. Uppsökarverksamhet bedrivs på patientens egen begäran och utifrån patientens behov. Kvalitetssäkring/databaser NR NUS är ansluten till WebRehab Sweden, vilket är ett nationellt kvalitetsregister som ägs av Svensk förening för rehabiliteringsmedicin, SFRM, med stöd av Socialstyrelsen. Syftet är att, bland annat, kunna följa effekter av insatt rehabilitering och att kunna utvärdera den enskilde patienten jämfört med andra patienter på samma enhet eller med andra patienter med liknande problem i landet. All data avidentifieras och medverkan i WebRehab är frivillig.

Rehabilitering av personer med spinal skada

Rehabilitering av personer med spinal skada Rehabilitering av personer med spinal skada Rehabiliteringsprogram Spinalskadeenheten Rehabiliteringsmedicin VO neurologi och rehabiliteringsmedicin SUS Gäller från 2014-12-01 PROGRAM FÖR HÖGSPECIALISERAD

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Informationen ska vara en vägledning för dig under din rehabiliteringsperiod hos oss. Är det något

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:45 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2000:49 av Inger Persson (v) om att ytterligare rehabiliteringsteam skall inrättas för patienter som drabbats av Parkinsons sjukdom

Läs mer

Kurator. I cancersjukvården

Kurator. I cancersjukvården Kurator I cancersjukvården Fakta 1914 första kuratorstjänsten inom sinnesjukvården 1928 Sahlgrenska sjukhuset Nu ca 4000 kuratorer Socionomutbildningen Relevanta vidareutbildningar Organisation Klinikanslutna

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND Verksamhetsbeskrivning för slutenvårdsrehabilitering Rehabiliteringsmedicin Ämnesområde: Verksamhet Titel: Verksamhetsbeskrivning för slutenvårdsrehabilitering Utfärdad av:

Läs mer

20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med Amyotrofisk Lateralskleros

20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med Amyotrofisk Lateralskleros 20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med Amyotrofisk Lateralskleros Inledning Syfte Landstinget Kronoberg har formulerat visionen Ett gott liv i ett livskraftigt län, vilket innebär att

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan

Överenskommelse om samverkan Överenskommelse om samverkan Ansvarsfördelning och samordning av insatser till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning behöver vård och stödinsatser från samhället INNEHÅLL Syfte 3 Mål 3

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Guide för rehabiliteringskliniken, Växjö

Guide för rehabiliteringskliniken, Växjö Guide för rehabiliteringskliniken, Växjö Postadress Besöksadress Telefon 0470-59 22 50 Box 1223 Rehabiliteringskliniken E-post rehabkliniken@ltkronoberg.se 351 12 Växjö J F Liedholms väg 14 Växjö Sida

Läs mer

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND Verksamhetsbeskrivning för dagrehabilitering Rehabiliteringsmedicin Ämnesområde: Verksamhet Titel:Verksamhetsbeskrivning för dagrehabilitering Utfärdad av: Margareta Blid,

Läs mer

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Njurförbundet har till uppgift främja och tillvarata de njursjukas intressen beträffande behandling, vård, rehabilitering och social trygghet med utgångspunkt

Läs mer

Rehabilitering av personer med stroke eller medicinskt komplexa tillstånd

Rehabilitering av personer med stroke eller medicinskt komplexa tillstånd Rehabilitering av personer med stroke eller medicinskt komplexa tillstånd Rehabiliteringsprogram Specialiserad rehabilitering Rehabiliteringsmedicin VO neurologi och rehabiliteringsmedicin SUS 2015 Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Ingela Thorell, Primärvården, projektledare Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Metod... 4 Arbetsformer...

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Vision och uppdrag. Vårt uppdrag

Vision och uppdrag. Vårt uppdrag I dagsläget görs en brukarrevision, som startade hösten 2015, på avdelning 4B. Revisionen genomförs av fyra utbildade revisorer från Brukarnas revisionsbyrå BRiU. Vision och uppdrag "Vår verksamhet ligger

Läs mer

TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING VID LÅNGVARIG OSPECIFIK SMÄRTA

TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING VID LÅNGVARIG OSPECIFIK SMÄRTA HSN xxxx-xxxx Sid 1 (9) 1.1 Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom och xxx organisationsnummer xxxxxx-xxxx har slutits följande Definitioner TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU Kurs A0041H Arbetsterapi Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkes (BAY) i VFU Bedömningen av studentens yrkes syftar till

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX Gäller fr.o.m. 2010-04-12 Ersätter tidigare dokument ÖVERENSKOMMELSE

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Svar på motion från Carin Malm (KO) med flera: Inför ett "FUNKsam" för samordning av funktionsuppehållande insatser för gravt hjärnskadade personer

Svar på motion från Carin Malm (KO) med flera: Inför ett FUNKsam för samordning av funktionsuppehållande insatser för gravt hjärnskadade personer I l) ~ landstinget DALARNA BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Central förvaltning Datum 2013-09-23 Sida 1 (4) Hälso- och sjukvårdsenhet Dnr LD13/00590 Uppdnr 508 000509 2013-08-19 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Välkommen till Lärandeseminarium 1

Välkommen till Lärandeseminarium 1 Välkommen till Lärandeseminarium 1 Jämlik strokevård! Sammanhållen vård, rehabilitering, stöd och information Patient/brukare/närstående är en viktig resurs! JÄMLIK STROKEVÅRD Sammanhållen vård, stöd,

Läs mer

MS-sällskapets Rehabiliteringsdag Torsdagen 20/9 2007

MS-sällskapets Rehabiliteringsdag Torsdagen 20/9 2007 MS-sällskapets Rehabiliteringsdag Torsdagen 20/9 2007 Ett mål med mötet är att formulera MS-sällskapets konsensus dokument kring rehabilitering vid MS i Sverige Rehabiliteringsutskottet Ulrika Einarsson

Läs mer

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998 PLUS + Styrning med kvalitetsplan Verksamhet: HEMTJÄNST Omvärldsanalys Egenanalys Behovsanalys Restriktioner Vision Långa mål Version 1.7 9 juni 1998 Antagen av socialnämnden 16 juni 1998 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1 Ont i nacken! Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Inledning Förtroendemannagruppen för rörelseorganens

Läs mer

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Handlingsplan för Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Bild: Ulla-Britt Granberg 2010 Vilhelmina kommun Vilhelmina sjukstuga Innehållsförteckning 1. Målsättning 2. Bakgrund 3. Syfte med handlingsplanen

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2011 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering som sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp

Läs mer

Vårdcentralen Ankaret

Vårdcentralen Ankaret Vårdcentralen Ankaret så blev det efter sammanslagningen Text: Anna-Lena Lundberg Verksamhetschef Vårdcentralen Ankaret i Örnsköldsvik är i grunden en sammanslagning av två vårdcentraler, Centrum och Gullänget.

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2015/16

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2015/16 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2015/16 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Barn- och Elevhälsoplan i Bromölla kommun.

Barn- och Elevhälsoplan i Bromölla kommun. Barn- och Elevhälsoplan i Bromölla kommun. Inledning I Barn- och Elevhälsoplanen används begreppen förskola och skola. Begreppet skola omfattar förskoleklass, fritidshem, grundskola och grundsärskola.

Läs mer

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 SVEDALA KOMMUN 2(5) Begreppsförklaring Socialstyrelsens terminologiråd har tagit beslut om revidering

Läs mer

Alla tjänar på ett starkt team!

Alla tjänar på ett starkt team! Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med olika aktörer för att skapa en jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. I Sverige

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola 2012-12-20 Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lindesbergs kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-12-20 Innehåll

Läs mer

Regional rutin för egenvårdsbedömning

Regional rutin för egenvårdsbedömning Regional rutin för egenvårdsbedömning Rutin för utförare av hälso- och sjukvård i. De regionala rutinerna har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Rutinerna är fastställda av hälso-

Läs mer

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01 Elevhälsoplan Alléskolan Reviderad 2014-09-01 1 Elevhälsoplan Reviderad 2014-09-01 Förord Alléskolan är en skola som präglas av trivsel, trygghet och allas utvecklingsmöjligheter oavsett bakgrund och förutsättningar.

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Revidering och komplettering 2010-11-10 och 2011-02-16 Beslut TKL 2011-03-11 Utvärderas senast 2012-12-01 Riktlinjer för samverkan avseende medicinska

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé PATIENT- OCH NÄRSTÅENDEUTBILDNING MED HÖG DELAKTIGHET 1 Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet För

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för patienter i hemsjukvård mellan Ljusdals primärvård och äldreomsorgen, Ljusdals kommun.

Överenskommelse om samverkan för patienter i hemsjukvård mellan Ljusdals primärvård och äldreomsorgen, Ljusdals kommun. Division Primärvård/ vo Ljusdal Omsorgs- och socialförvaltningen Område: Hemsjukvårdspatienten där samverkan krävs Målgrupp: Vårdpersonal inom Landsting och Kommun verksamma inom Ljusdals kommun Ämne:

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 KERSTIN CARLSSON 20140311 1 Inledning Den 1 januari 2011 trädde Patientsäkerhetslagen 2010:659 i kraft. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet

Läs mer

Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014

Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014 Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014 Hélène Pessah-Rasmussen Docent, överläkare Christina Brogårdh Docent, leg sjukgymnast VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin 1 2 I den skadade delen

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Plats: Tisdagen den 2 December 2014, kl 16:00 OBS!! MÖTESDAGEN Kungsgatan 9 Vård- och äldreomsorgsförvaltningen,

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

Verksamhetsplan elevhälsan

Verksamhetsplan elevhälsan Verksamhetsplan elevhälsan För EduLexUs AB 2012/2013 Innehåll Elevhälsan blir ett nytt begrepp i skollagen...3 Om sekretess...3 Elevhälsan inom EduLexUs...4 Så här fungerar det...5 Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

Enkätsammanställning

Enkätsammanställning Enkätsammanställning Medlemsförbund: Strokeföreningen [Stroke], Hjärnkraft, Vuxendövas i Skåne [VIS], Reumatikerförbundet, Hörselskadades förening [HRF], Personskadeförbundet, Autism och asperger [Autism],

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

TEMA PSYKISK OHÄLSA/KONFUSION

TEMA PSYKISK OHÄLSA/KONFUSION Modell för att finna personer med demenssjukdom tidigt och därefter kunna erbjuda relevanta stödåtgärder Varje år är det cirka 24 000 personer som nyinsjuknar i demenssjukdom. Vi kan räkna med att år 2050

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015 09 09 1 (5) HSN 1506-0788 Handläggare: Britt Arrelöv Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 8 Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN Utvärdering hösten 2007 Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman Socialnämnden 2008-06-11 Inledning Politikerna i Älvsbyn

Läs mer

SJUKRESEBESTÄMMELSER

SJUKRESEBESTÄMMELSER SJUKRESEBESTÄMMELSER Antagna av regionfullmäktige (dåvarande kommunfullmäktige) 2001-11-26. Ändrade 2007-03 19, 2010-04-19 (av kommunstyrelsen på delegation) och 2014-10-27 22. Gäller fr.o.m. 1 november

Läs mer

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND Verksamhetsbeskrivning för slutenvårdsrehabilitering LÄTTLÄST Värdegrund Vi KAN (Region Hallands värdegrund). För oss innebär Vi KAN: Vi att samarbeta och lära av varandra.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. År 2014. Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-30

Patientsäkerhetsberättelse. År 2014. Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-30 Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-30 Susanne Håkansson MAS, Bodil Evertsson MAR, Barbro Toutin MAS Lars Liljedahl Verksamhetschef HSL Organisatoriskt ansvar för

Läs mer

RUTIN FÖR FALLPREVENTION

RUTIN FÖR FALLPREVENTION 2010-01-28 RUTIN FÖR FALLPREVENTION Antagen av Gränssnittsgruppen 2010-01-28 Bilagorna 2-6 finns i särskilt dokument (wordformat) med möjlighet till lokal anpassning. INLEDNING Fall är den vanligaste orsaken

Läs mer

Reumatologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Reumatologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Reumatologi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND

REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND REHABILITERINGSMEDICIN HALLAND Verksamhetsbeskrivning för dagrehabilitering LÄTTLÄST Värdegrund Vi KAN (Region Hallands värdegrund). För oss innebär Vi KAN: Vi att samarbeta och lära av varandra. Teamet

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus Gäller fr o m: 2006-12-01 Ersätter: 2005-09-01 Blanketterna reviderade juni 2007

Läs mer

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010.

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010. För Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson Äldre Multisjuka - riktlinjer och omhändertagande Slutrapport 19/5 2010 LANDSTINGET KRONOBERG 2010-05-19 2 (5) Äldre multisjuka

Läs mer

Riktlinje för användning av medicintekniska produkter (MTP) i hälso- och sjukvården inom Klippans kommun

Riktlinje för användning av medicintekniska produkter (MTP) i hälso- och sjukvården inom Klippans kommun Riktlinje för användning av medicintekniska produkter (MTP) i hälso- och sjukvården inom Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2009-10-06 133 Riktlinjen grundar sig på SOSFS 2008:1 (M) Socialstyrelsens

Läs mer

Samverkande verksamheters ansvarsområden

Samverkande verksamheters ansvarsområden Bilaga till överenskommelse 8 Samverkande verksamheters ansvarsområden Hälso- och sjukvård Primärvården För primärvården åvilar medicinskt ansvar enligt primärvårdens basåtagande. Den familjeläkare som

Läs mer

Riktlinje för medicintekniska produkter/hjälpmedel individuellt förskrivna

Riktlinje för medicintekniska produkter/hjälpmedel individuellt förskrivna RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2016-03-21 Ulrika Ström, Ingrid Olausson Lillemor Berglund Riktlinje för medicintekniska produkter/hjälpmedel individuellt förskrivna 1 (7) Datum 2016-02-28

Läs mer

Att leva med hörselnedsättning som vuxen och yrkesverksam konsekvenser och behov

Att leva med hörselnedsättning som vuxen och yrkesverksam konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen december 2003 1 Hörselnedsättning/dövhet Att leva med hörselnedsättning som vuxen och yrkesverksam konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen för medicinskt programarbete Hörselnedsättning/dövhet

Läs mer

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede Lokalt vård- och omsorgsprogram vid vård i livets slutskede Förord Det enda vi med säkerhet vet, är att vi alla kommer att dö. Vi vet också att döden är en förutsättning för livet. Att dö har sin tid,

Läs mer

Ekebygymnasiet i Uppsala har funnits sedan mitten av 80-talet. Här går ca 400 elever fördelade på fyra yrkesförberedande gymnasieprogram:

Ekebygymnasiet i Uppsala har funnits sedan mitten av 80-talet. Här går ca 400 elever fördelade på fyra yrkesförberedande gymnasieprogram: Elevhälsoplan Bakgrund Ekebygymnasiet i Uppsala har funnits sedan mitten av 80-talet. Här går ca 400 elever fördelade på fyra yrkesförberedande gymnasieprogram: El- och energiprogrammet Hantverksprogrammet

Läs mer

Elevhälsoplan Ekebygymnasiet

Elevhälsoplan Ekebygymnasiet Elevhälsoplan Ekebygymnasiet Bakgrund Ekebygymnasiet i Uppsala har funnits sedan mitten av 80-talet. Här går ca 400 elever fördelade på tre yrkesförberedande gymnasieprogram: El- och energiprogrammet Hotell-

Läs mer

SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt

SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt FÖRSTÄRKT MOTTAGANDE Arbetssätt för att säkerställa adekvat informationsöverföring och uppföljning i primärvården efter ett slutenvårdstillfälle SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt www.vardgivarguiden.se/sammanhallenvard

Läs mer

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Reviderat 2014-10- 01 Innehåll Handlingsplan för elevhälsa... 3 Sverigefinskaskolans handlingsplan... 4 Syftet med handlingsplanen:... 4 Målet

Läs mer

ANSÖKAN OM VÅRDBIDRAG FÖR DITT NJURSJUKA BARN.

ANSÖKAN OM VÅRDBIDRAG FÖR DITT NJURSJUKA BARN. ANSÖKAN OM VÅRDBIDRAG FÖR DITT NJURSJUKA BARN. Till hjälp för Dig som söker vårdbidrag. MITT BARN ÄR NJURSJUKT! Att få beskedet att ens barn har en njursjukdom gör att familjen hamnar i en krissituation.

Läs mer

Samverkansprocess och första linje runt barn och unga för psykisk hälsa

Samverkansprocess och första linje runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport 2016-03-30 Anna Sundström 0760 266 377 anna.sundstrom11@gmail.com Samverkansprocess och första linje runt barn och unga för psykisk hälsa 2 Inledning Att barn och unga med psykisk och somatisk

Läs mer

Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer

Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer Rapportmall- Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer EvaMarie Salvadores CHALMERS 1. Define (Definiera)

Läs mer

Multimodal smärtrehabilitering

Multimodal smärtrehabilitering Smärtenheten NU-sjukvården 2018-03-12 Multimodal smärtrehabilitering Smärtenheten, NU-sjukvården 2 Om multimodal rehabilitering Smärtenheten på Uddevalla sjukhus bedriver multimodal rehabilitering som

Läs mer

A aktiv sjukskrivning sjukskrivning under vilken läkaren ordinerar den sjukskrivne att under sjukskrivningstiden utföra bestämda aktiviteter för att förbättra förutsättningarna att kunna återgå till arbetet

Läs mer

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Reviderat: 2009-09-22 2014-03-13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund till dokumentet... 3 Definitioner... 3 ICF och funktionshinderbegreppet...

Läs mer

HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län

HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län HSN 0901-0037 Regelverk för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län Ikraftträdande: 2013-01-01 Reviderad: 2013-07-01 regeländring pga ny lagstiftning kring vård till tillståndslösa i länet

Läs mer

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Utbildningsförvaltningen Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Vad är en riktlinje? Riktlinjen slår fast vad som gäller för Växjö kommun vid sidan av vad som följer av lagar och förordningar. Dess

Läs mer

Välkommen. till förskrivarutbildning!

Välkommen. till förskrivarutbildning! Välkommen till förskrivarutbildning! Så här påverkas förskrivningsprocessen av patientlagen Vad säger juridiken, vad har förändrats, hur gör vi i Västmanland och vilket stöd ges på nationell nivå för att

Läs mer

Guide för rehabiliteringskliniken, Växjö

Guide för rehabiliteringskliniken, Växjö Guide för rehabiliteringskliniken, Växjö Postadress: Box 1223, 351 12 VÄXJÖ Besöksadress: J F Liedholms väg 14, Växjö E-post: rehabkliniken@ltkronoberg.se Telefon: 0470-59 22 50 Telefax: 0470-59 22 05

Läs mer

Trygg i Tyresö - Den sammanhållna vården i hemmet

Trygg i Tyresö - Den sammanhållna vården i hemmet Trygg i Tyresö - Den sammanhållna vården i hemmet Ett samarbete för att underlätta återgång till eget boende för äldre med omfattande behov av omsorgs- och vårdinsatser. Marita Sjögren Trude Ahlgren Projektadministratör

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

YRKESKRAV. www.projektcarpe.se

YRKESKRAV. www.projektcarpe.se YRKESKRAV Generella kunskaper för medarbetare inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning Kortversion med yrkeskrav och ämnesområden www.projektcarpe.se 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer