Kalkyl PM. E20 förbi Hova

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalkyl PM. E20 förbi Hova"

Transkript

1 Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd , samt Datum: Rev (10)

2 1. Bakgrund E 20 är en viktig kommunikationsled som ingår i det nationella stamvägnätet. Nuvarande E 20 har en vägstandard som varierar mellan 8 m och motorväg. Sträckan Fagerlid Bahult är smal med låg standard och har bitvis dålig bärighet. Backkrön och kurvor förekommer, med skymd sikt som följd. Vägens sidoområden har branta slänter med förekomst av fasta föremål som i kombination med en hög andel tung trafik och ett antal direktutfarter ger upphov till många olyckstillbud. Bron över Hovaån är smal, och har kort kvarvarande teknisk livslängd (till år 2015 i dagsläget). Profilstandarden vid broläget är undermålig. Det finns inget utrymme för de oskyddade trafikanterna då vägrenen är smal (0,25 m och uppåt). Gång- och cykelväg saknas utefter vägen. Den stora trafikmängden med en hög andel tung trafik medför att många av de boende nära vägen har bullernivåer över gällande riktvärden för en icke störd bullermiljö (55 dba för nybyggnad eller väsentlig ombyggnad). Genom fyrstegsprincipen har man funnit att problemen på sträckan inte kan lösas med åtgärder enligt steg 1 och 2. Objektet bör därav utföras genom en utbyggnad i både ny och befintlig sträckning. 2. Mål Projektmålet och effektmålet med projektet är att öka trafiksäkerhet, öka framkomlighet och säkra bärigheten på sträckan förbi Hova. Målet är även att säkra bärigheten på bro över Hovaån och ge möjlighet till säker passage över E20 till skolan. Se vidare projektdirektivet. Målet med kostnadskalkylen och analysarbetet är att bedöma anläggningskostnaden för projektet och de osäkerheter som påverkar anläggningskostnaden. Kalkylen bildar underlag för beslut om fortsatt arbete med objektet. 3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet Objektet ligger nu i fasen vägutredning. Som grund för denna finns en förstudie daterad okt 2007, en idéstudie för E20 från Alingsås T-länsgräns (2005) samt en lokaliseringsplan för E20 Brodderud Örebro länsgräns (okt 1994) I förstudien för objektet har beskrivits sex olika alternativ. Allt ifrån enklare åtgärder såsom sidoområdesåtgärder till en helt ny sträckning enligt lokaliseringsplanen från (10)

3 Förutsättningen för kalkylen är en utbyggnad av E20 enligt förstudiens alternativ 4. Detta alternativ innebär både ombyggnad i ny och befintlig sträckning samt trafikplats vid vägskälet mellan E20 och väg 200, se bilaga Val av alternativ för kalkyl motiveras av: en god procentandel omkörningssträcka hög andel 2+2 motiveras av långa 1-fältssträckor på anslutande etapper bättre NNK för trafikplats jämfört med cirkulationsplats goda möjligheter för bro över Hovaån och gc-passage till skolan bra möjligheter till bra parallellvägar, bättre arbetsmiljö vid nysträckning än längs befintlig väg lägre kostnad än lokaliseringsalternativet men med en bättre framkomlighet än idag Referenshastigheten efter ombyggnad är satt till 100 km/h. Nuvarande hastighetsgränser är 90 km/h med sänkning till 70 km/h genom Hova. Om ombyggnad inte sker föreslås hastigheten, enligt den hastighetsutredning som Vägverket genomfört om de nya hastighetsbestämmelserna, bli 80 km/h respektive 60 km/h. I kalkylen har följande vägbredder använts: 1+1 Befintlig bredd. Dock lägst 10 m m ,5 m Vid kostnader för breddning har inkalkylerats en inschaktning i befintlig väg för att undvika en breddningsskarv i ett kommande hjulspår. Bärighetshöjande åtgärder har beräknats utifrån provtagning på befintlig väg. I kalkylen har antagits att de bärighetshöjande åtgärderna kan ske med bundna lager. 3(10)

4 I övrigt har följande förutsättningar gjorts i kalkylen: Ingen bergschakt kommer att ske utan all schakt förutsätts vara jord. Vägskälet mellan E20 och väg 200 utförs som en planskild trafikplats inkl. befintlig gc-passage. Järnvägsövergång för enskild väg räknats ej med då denna åtgärd är högst osannolik Vattenskyddsåtgärder i Lokaåsen behöver utföras. Nysträckning av Gårdsjövägen för att ansluta till ett vägskäl i söder där trafiksäkerheten är större. Broarna över Hovaån byggs som två separata parallella 3 spanns broar. Överbyggnad på nya eller breddade delar på E20 varierar mellan mm. Fasta förutsättningar. Prisnivå Kalkylerna förutsätter att vi blir korrekt kompenserade för verkliga kostnadsökningar. Forcemajoure ingår inte i kalkylen. Moms ingår inte. Kalkylen avser anläggningskostnader, exklusive produktionsstöd, förstudie och vägutredning, oavsett eventuell extern finansiering. Avgränsningar/Kalkylomfattning Objektet startar i vägskälet E20/väg 2994 och slutar i Bahult. Sträckan är ca 9,8 km lång. Av dessa beräknas ca 4,5 km vara väg i ny sträckning. På ca 1,5 km sker ingen breddning utan bara bärighetshöjande åtgärder. På övrig sträcka sker breddning av befintlig väg och bärighetshöjande åtgärder. I kalkylen har räknats med ersättningsytor för uppställningsplats för bensinmackarna, turistbyrå samt rastplats. I kalkylen har också inkalkylerats en ny sträckning av Gårdsjövägen. Avverkning och bulleråtgärder, för bla skola och övrigt fastigheter längs sträckningen, har inkalkylerats i posten för marklösenkostnader. Restriktioner vid genomförandet och eventuella kostnader som uppstår tidigare än planperiodens start eller senare än planperiodens slut. Eventuella restriktioner för byggande i Lokaåsen kommer sannolikt att ges av t.ex. Länsstyrelsen eller kommunen. Om objektet inte blir av under planperioden tillkommer ändå kostnader för ny bro över Hovaån och ny gcport under E20 i Hova, då livslängden för dessa broar går ut under perioden. 4(10)

5 4. Finansiering Objektet finns inte namngiven i någon nu gällande plan men objektet kan tolkas ingå i text i nationell plan att ytterligare 130 km på sträckan E20 Göteborg-Örebro beräknas bli mötesseparerad till Finansiering av objektet förutsätts ske till 100% av Vägverket 5. Kalkylarbetet Kalkylen och analysen är genomförd som en kostnadsanalys med Successivprincipen. Denna rapport följer Successivprincipen och förutsätter att läsaren är införstådd med denna. Kalkylen och analysen är genomförd som en förenklad analys med intern moderator. Arbetet har skett vid fyra tillfällen. Ett förberedelsemöte den april och tre analysdagar den , och Förberedelsemötet den 11 april, på Vägverket Region Väst i Göteborg, inför analystillfället hade följande agenda: metodbeskrivning av moderatorn bestämning av analysmålet projektbeskrivning för moderatorn diskussion om uppdelning av kostnadsposter diskussion om deltagarnas kompetensprofil beslut om tid och plats för analys Närvarande: Tomas Bähr, Carl-Johan Bergström, Lars Sassner, Jonas Ekström och Mikael Axelsson Analysdag 1 den 6 maj, på Vägverket Region Väst i Göteborg, genomförandet enligt följande: introduktion av metoden och fastställande av analysförutsättningar presentation av projektet. brainstorming för att ta fram de generella osäkerheterna samt gruppering av dessa. bedömning av samtliga generella osäkerheter enligt beskrivna Generell osäkerhet - scenarios. brainstorming för att få med alla kalkyldelar i projektet gruppering av kalkyldelar 5(10)

6 Analysdag 2 den 12 Juni, på Vägverket Konsult i Karlstad, genomförandet enligt följande: introduktion av metoden. presentation av projektet. kostnadsbedömning av varje kostnadspost i bilagd kostnadskalkyl. beräkning och analys av slutresultatet Analysdag 3 den 8 Juli, på Vägverket Konsult i Karlstad, genomförandet enligt följande: kostnadsbedömning av varje kostnadspost i bilagd kostnadskalkyl. beräkning och analys av slutresultatet Kalkylgruppen sammansättning Tomas Bähr, Vägverket (Intern moderator) Dag 1 Leo Fiedler, LeoByggteknik (Intern moderator) Dag 1 och dag 2 Carl-Johan Bergström, Vägverket Dag 1, dag 2 och dag 3 Lars Sassner, Vägverket Konsult Dag 1, dag 2 och dag 3 Mikael Soto, Vägverket Konsult Dag 1 och dag 2 Jessica Persson, Vägverket Konsult Dag 1 och dag 2 Bo Johansson, Vägverket Dag 1 Hans Idén, Vägverket Dag 1 Camilla Dahlström, Vägverket Konsult Dag 1 Magnus Wiberg, Vägverket Konsult Dag 1 Sture Persson, Vägverket Dag 2 Jonas Ekström, Vägverket Konsult Dag 2 och dag 3 Lena Lundkvist, Vägverket Konsult Dag 2 och dag 3 Gustav Silverin, Vägverket konsult Dag 3 6(10)

7 Referensobjekt/nyckeltal Priser från följande referensobjekt har använts: E20, Lundsbrunn-Holmestad Väg 49, Skara-Axvall E20, Vara-Jung E20, Jung-Munkatorp Väg 62, delen Älvkullen-Övre Ullerud Nyckeltal från tidigare utförd genomförbarhetsstudie för E20 Alingsås - T länsgräns med uppdaterade á-priser från ovanstående referensobjekt har använts. Tidigare kostnadskalkyler Kostnadskalkyler för projektet har tidigare utförs i arbetet med framtagandet av idéstudien för hela E20 mellan Alingsås och T-länsgräns (2005) och i förstudien för E20, delen Fagerlid Bahult (2007). I arbetet med idéstudien kostnadsberäknades endast utbyggnad i befintlig sträckning. I förstudien för objektet kostnadsberäknades 6 st olika alternativ bl.a. alternativet som kalkyleras i denna succesivkalkyl. Kalkylsäkerhet Kalkylen har säkrats genom: studier av liknande referens objekt bra sammansatt kalkylgrupp med erfarenhet från olika teknikområden flertalet gruppmedlemmar som varit med på 3-7 succesivobjekt. 6. Kostnader och osäkerheter För beräknat alternativ 4 enligt projektets förstudie och under givna förutsättningar visade analysen följande resultat efter korrekt avrundning: ett medelvärde för kostnaden på 360 MSEK en beräknad osäkerhet i form av en standardavvikelse på 28 MSEK. Det innebär att storleken på osäkerheten (en standardavvikelse) är 8 % av medelvärdet, vilken bedöms som en låg osäkerhet i detta läge av projektet. 7(10)

8 Resultatet är normalfördelat enligt beslutsdiagrammet och kalkylsammanställningen nedan. Diagrammet och sammanställningen innebär följande: 1. Med 90 % sannolikhet beräknas kostnaden till 396 MSEK eller mindre. 2. Med 50 % sannolikhet beräknas kostnaden till 360 MSEK eller mindre. 3. Med 10 % sannolikhet beräknas kostnaden till 324 MSEK eller mindre. 8(10)

9 Rekommenderad investeringsram för objektet är 360 MSEK Den rekommenderade investeringen är en avvikelse från föregående kalkyl med ca 133 MSEK. Orsaker till kostnadsfördyringen är bland annat: de generella osäkerheterna har inte beaktas i tidigare skeden. Motsvarar här ca 40 MSEK fördjupade och utökade studier av objektet sen förstudien 18.5 meter sektion vid 2+2 istället för 16 m vattenskyddsåtgärder vid Lokaåsen större förstärkningsåtgärder än tidigare förutsatt nysträckning av Gårdsjövägen genomgående 2+2 genom trafikplats Hova istället för 1+1 Risker/osäkerheter (kalkylosäkerheter) Osäkerheter i kalkylen har försökt minimerats genom att ytterligare studera svåra och komplicerade områden. De största riskerna och osäkerheterna härrör sig till de generella osäkerheterna. De generella osäkerheterna har räknats fram genom %-beräkningar av entreprenad och byggherrekostnaderna. De tio största osäkerhetena i kalkylen är: 1. Miljö 24% 2. Konjunktur/marknadsläge 18% 3. Opion/omvärd 14% 4. Broar Hovaån 10,75% 5. Politik 9% 6. Trafikplats, inkl bro och ramper 7,33% 7. Genomförandet 4% 8. Vägverket (Beställaren) 4% 9. Geotekniska åtgärder sektion 5/300-8/000 3,17% 10. Projektering (AP, BH, Byggskede) 1,35% I objektet finns två geografiska hotspots/riskområden. Det ena är Lokaåsen med sina grundvattenströmmar som vägen kommer behöva skära igenom och dels är det Hovaån med sina naturvärden och geoteknik där två nya broar skall byggas. 9(10)

10 De största osäkerheterna i analysen har allt eftersom brutits ner till mindre delar vilket inneburit en säkrare kalkyl med mindre osäkerheter. De generella osäkerheterna, som nu är störst, kommer att minskas i och med att projektet drivs fram i senare delar av vägprocessen och projektet närmar sig en byggstart. Bilagor Plan med alternativ 4 från förstudien VV kalkyl (kalkylbok) Projektdirektiv 10(10)

Kalkyl PM. Väg 44 Lavad - Gillstad

Kalkyl PM. Väg 44 Lavad - Gillstad Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2009-01-27 o 2009-02-05 Datum: 2009-02-06 1(9) 1. Bakgrund Väg 44 är en del av det regionala vägnätet och utgör riksintresse för kommunikation.

Läs mer

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2009-02-05 Datum: 2009-02-06 1(8) 1. Bakgrund Väg 44 är en del av det regionala vägnätet och utgör riksintresse för kommunikation. Åt väster

Läs mer

Kalkyl PM. Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Väg 200 Björkulla - Hova alternativ tre broar bort

Kalkyl PM. Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Väg 200 Björkulla - Hova alternativ tre broar bort Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt alternativ tre broar bort Kalkyl genomförd 2008-08-13 rev. 2008-09-19 Datum: 2008-08-13 rev. 2008-09-19 1(7) 1. Bakgrund Väg 200 är klassad som regional väg

Läs mer

Kalkyl PM VÄG E18 BJÖRKÅSMOTET - SKUTBERGET

Kalkyl PM VÄG E18 BJÖRKÅSMOTET - SKUTBERGET Kalkyl PM VÄG E18 BJÖRKÅSMOTET - SKUTBERGET Objektnummer: 85 729 730 Objektnamn: E18 Björkåsmotet - Skutberget Skede: Arbetsplan Datum: 2008-08-21 Rev. datum: 2008-08-22 1(9) 1. Bakgrund Vägverket planerar

Läs mer

Väg 26, Halmstad (E6) - Oskarström KALKYL-PM

Väg 26, Halmstad (E6) - Oskarström KALKYL-PM Datum: Reviderad: Objektnamn: Väg 26 Halmstad - Oskarström Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 26, Halmstad (E6) - Oskarström KALKYL-PM 1. Bakgrund Nuvarande väg omfattar ca 10,9 km väg och är ca 12

Läs mer

Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors

Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors Objektnummer: 85 54 04 32 Objektnamn: Skällsäter - Bäckefors Skede: Bygghandling december 2002 Datum: 2008-08-25 Rev. datum: 1(7) 1. Bakgrund Befintlig väg har

Läs mer

Kalkyl PM Väg 161 Skår - Rotviksbro

Kalkyl PM Väg 161 Skår - Rotviksbro Kalkyl PM Väg 161 Skår - Rotviksbro Objektnummer: 430180-0161 Objektnamn: Skår - Rotviksbro Skede: Genomförbarhetsstudie februari 2008 Datum: 2008-08-22 Rev. datum: 1(9) 1. Bakgrund Befintlig väg har idag

Läs mer

Kalkyl PM E45 Syd Dykällan - Mellerud

Kalkyl PM E45 Syd Dykällan - Mellerud Kalkyl PM E45 Syd Dykällan - Mellerud Objektnummer: 85 54 47 10 Objektnamn: E45 Syd Dykällan-Mellerud Skede: Förstudie/Beslutshandling december 2003 Datum: 2008-08-20 Rev. datum: 1(8) 1. Bakgrund Förstudie/beslutshandling

Läs mer

3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet

3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet Objektnr 85544655 Kalkyl-PM Datum: 2008-08-22 Beteckning: Version 1 1. Bakgrund Väg 2183 ingår i det lokala vägnätet och går mellan Ed och Nössemark i Dals Eds kommun, Västra Götaland. Vägen utgör enda

Läs mer

VÄG 63/763 TULLEN VÄG 63/826 BRATTFORS

VÄG 63/763 TULLEN VÄG 63/826 BRATTFORS KALKYL PM VÄG 63/763 TULLEN VÄG 63/826 BRATTFORS Objektnr: 85731485 Objektnamn: 63/763 Tullen 63/826 Brattfors Skede: Förstudie Datum: 2009-01-13 Rev datum: 1(5) 1 Bakgrund Vägverket avser att förbättra

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

Trafikplats Jung, E20 1 (8) PM - Jämförelse Bro över eller under E20

Trafikplats Jung, E20 1 (8) PM - Jämförelse Bro över eller under E20 Trafikplats Jung, E20 1 (8) Vägverket Region Väst, Mariestad Objektnummer: 85 631 150 Vägverket Konsults Uppdragsnummer: 34070076 Trafikplats Jung PM - Jämförelse Bro över eller under E20 Upprättad av:

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Väg 47 Förbifart Grästorp Objektnr Kalkyl-PM

Väg 47 Förbifart Grästorp Objektnr Kalkyl-PM Objektnr 856192 Kalkyl-PM Datum: 2008-09-12 Beteckning: Version 1 1. Bakgrund Väg 47 sträcker sig mellan Trollhättan och Jönköping och ingår i det regionala vägnätet. De trafik- och miljöproblem som råder

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Osäkerhetsanalys - en kostnadsanalys med Successivprincipen av projekt Klareberg-E20, delen Mellby-E20

Osäkerhetsanalys - en kostnadsanalys med Successivprincipen av projekt Klareberg-E20, delen Mellby-E20 Osäkerhetsanalys - en kostnadsanalys med Successivprincipen av projekt Klareberg-E20, delen Mellby-E20 JUKKA OLLI - THOMAS LILLSKOGEN MODERATORER VID URSPRUNGSANALYSEN -FUTURA Genomförd 23-24 september

Läs mer

Kortruttsutredning, Åland Geoteknisk utredning inför förstudie. Kapitel 4 Delprojekt 10 Sund-Vårdö

Kortruttsutredning, Åland Geoteknisk utredning inför förstudie. Kapitel 4 Delprojekt 10 Sund-Vårdö Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Ålands Landskapsregering Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Daniel Strandberg Uppdragsnr: 103 05 15 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad av: Tryck:

Läs mer

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: Väg 45, delen Marieholm - Agnesberg Objektsnummer: 85 43 74 70 Planobjekt:?

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: Väg 45, delen Marieholm - Agnesberg Objektsnummer: 85 43 74 70 Planobjekt:? Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg Mölndalsvägen 30 B www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Fax: 031-63 51 38 Texttelefon: 0243-750 90 Henrik Erdalen henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97 Mobil:

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer

Kalkyl PM. E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik. Objekt nr: Skede: vägutredning

Kalkyl PM. E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik. Objekt nr: Skede: vägutredning 1(6) Kalkyl PM E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik Objekt nr: 85 729 730 Skede: vägutredning 2008-10-0 2(6) 1. Bakgrund E18 ingår i det nationella stamvägnätet samt utgör en del av den Nordiska triangeln,

Läs mer

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge Väg E6 Trelleborg-Vellinge Objektnr: 881054 Datum: 2008-12-06 Rev: 2009-01-26 Rev: 2009-05-27 Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge 1(6) Kalkyl-PM Datum: 2009-05-27 Beteckning: Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Läs mer

E20 byggs ut för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet

E20 byggs ut för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet byggs ut för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet 2010-07 I juni 2009 invigdes ny motorväg på en 12 km lång sträcka förbi Götene. Sträckan mellan Alingsås och Vårgårda är idag ej mötesseparerad landsväg.

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/52688

Ärendenr: TRV 2012/52688 Ärendenr: TRV 2012/52688 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61 40 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Trafikverket Region Stockholm Daniel Andersson Trafikmiljö Besöksadress: Solnastrandväg 98 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se

Läs mer

Väg 41, Järlöv - Länsgränsen KALKYL-PM

Väg 41, Järlöv - Länsgränsen KALKYL-PM Datum: Reviderad: Objektnamn: Väg 41 Järlöv - länsgränsen Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 41, Järlöv - Länsgränsen KALKYL-PM 1. Bakgrund Väg 41 mellan Järlöv och länsgränsen mot Västergötland är

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Kalkyl PM Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt väg 49 Genomfart Karlsborg Kalkyl genomförd Objektnr: Datum:

Kalkyl PM Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt väg 49 Genomfart Karlsborg Kalkyl genomförd Objektnr: Datum: Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2008-12-01 Datum: 2008-12-01 1(15) V:\_UPPDRAG\206446\T\Genomfart Karlsborg\49 Genomfart Karlsborg Kalkyl-PM 20081201.doc 2(15) 1. Bakgrund

Läs mer

Väg 41, Derome - Veddige KALKYL-PM

Väg 41, Derome - Veddige KALKYL-PM Datum: 2008-12-12 Reviderad: Objektnamn: Väg 41 Derome - Veddige Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 41, Derome - Veddige KALKYL-PM 1. Bakgrund Väg 41 mellan Derome och Veddige är utifrån nuvarande

Läs mer

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA)

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA) Åtgärdsstrategier Flexibilitet är ett nyckelord för studier/analyser i tidiga planeringsskeden. Trots prognoser och utvecklingstrender är det svårt att veta exakt hur rv 55 kommer att utvecklas framöver,

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

November 2015 Lommabanan

November 2015 Lommabanan November 2015 banan Kävlinge Furulund Malmö Om banan banan sträcker sig från Kävlinge i norr till Arlöv i söder där den ansluter till Södra stambanan. Banan som öppnades för trafik år 1886 är enkelspårig

Läs mer

Samråd Öppet hus Knislinge 2014-12-16

Samråd Öppet hus Knislinge 2014-12-16 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer Projektnamn TRV 2014/15926 144215 Väg 19, Kristianstad - Broby (huvudobjekt) Dokumenttitel Samråd Öppet hus Knislinge 2014-12-16 Plats: Snapphaneskolan,

Läs mer

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Förstudie Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Projektgrupp: Trafikverket: Lars-Erik Håkansson Projektledare Trafikverket

Läs mer

På de sträckor där E 20 är 12 meter bred och ska byggas om till MLV med 2+1 körfält breddas vägen till 14 meter.

På de sträckor där E 20 är 12 meter bred och ska byggas om till MLV med 2+1 körfält breddas vägen till 14 meter. Bilaga 1 Region Väst 405 33 Göteborg Kruthusgatan 17 Telefon: 0771-119 119 Texttelefon: 0243-750 90 Datum: 2007-10-18 INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR UTFORMNING AV KORTSIKTIGA ÅTGÄRDER PÅ E 20 ALINGSÅS ÖREBRO

Läs mer

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Kläppavägen Åsa Gårdsskola 2014-11-18 kl 19:00

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Kläppavägen Åsa Gårdsskola 2014-11-18 kl 19:00 VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE Gång- och cykelväg utmed Kläppavägen Åsa Gårdsskola 2014-11-18 kl 19:00 MEDVERKANDE Kungsbacka kommun Anders Wallergård, Projektledare Stefan Jiverö, Byggledare Markförhandlare

Läs mer

E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering. Målbilden uppnås genom ett tvåstegsförfarande som följer.

E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering. Målbilden uppnås genom ett tvåstegsförfarande som följer. REGIONUTVECKLING FÖRSLAG 2014-04-04 Regeringen Catharina Elmsäter-Svärd 103 33 Stockholm E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering I enlighet med infrastrukturministerns

Läs mer

Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan. Kort om projektet bakgrund. Kort om projektet varför?

Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan. Kort om projektet bakgrund. Kort om projektet varför? Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan 1 Kort om projektet bakgrund Götaälvdalen viktig regional och nationell transportled för varor och människor Dålig framkomlighet

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: VVÄ_009 E6.20 Vädermotet-Björlandavägen, etapp 1 Objektsnummer: 43 72 40 och 43 68 90

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: VVÄ_009 E6.20 Vädermotet-Björlandavägen, etapp 1 Objektsnummer: 43 72 40 och 43 68 90 Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Henrik Erdalen henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97 Mobil: 0733-58 62 00 Christer Claesson christer.claesson@vv.se Direkt:

Läs mer

Förstudie Rv 83 Bollnäs-Arbrå

Förstudie Rv 83 Bollnäs-Arbrå 1 (5) Förstudie Rv 83 Bollnäs-Arbrå Minnesanteckningar Öppet Hus 2012-03-27 För förstudien Rv 83 Bollnäs-Arbrå hölls den 27 mars 2012 ett tidigt samråd med allmänheten i form av ett öppet hus i Forum Arbrå.

Läs mer

18.13 KORSNINGAR. VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 Korsningar

18.13 KORSNINGAR. VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 Korsningar VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 KORSNINGAR Korsningar bör placeras i övergångssträckor. Plankorsningar bör normalt utformas som typ C eventuellt med förskjutning eller som

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.15 16.15 Beslutande Staffan Sjöblom (M), ordförande Hans Uhlmann (M) Magnus Sjöberg (C) Mihai Banica (MP) Jörgen Karlsson (S) Rolf Svensson (S) Sven Lundgren

Läs mer

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Projekt väg E 45, delen Agnesberg Älvängen Objektnummer: 85542760 Skede: Bygghandling/Produktion Datum: 2009-05-28 1(5) 1. Bakgrund Vägverket Region

Läs mer

Jonseredsvägen samt William Gibsons väg i Jonsered

Jonseredsvägen samt William Gibsons väg i Jonsered Jonseredsvägen samt William Gibsons väg i Jonsered Beställare: Uppdragsledare: Kvalitetsgranskare: Trafik: Denis Nähring, Partille Kommun Susanna Ohlin, Sweco Civil Charlotte Berglund, Sweco TransportSystem

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR 3.1 Riksväg 68 Av alternativen från förstudien har tre korridorer valts att gå vidare att studeras närmare i den fortsatta planeringsprocessen. Alternativen Genom Fors

Läs mer

TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR PM MAJ 2012 BETECKNING 109123

TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN 1 Titel: Innehållsförteckning Allmänt... 3 Transporter

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Trafikverket Region Väst Elisabeth Lunman Samhälle Telefon: 0771-91 91 www.trafikverket.se elisabeth.lunman@trafikverket.se Direkt: 010-1 60 04 Beredningsunderlag

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

Väg 1758 bro över Nolån

Väg 1758 bro över Nolån ARBETSPLAN BESKRIVNING Väg 1758 bro över Nolån 2012-04-18 Objektnr: 5815211 Objektdata Vägnr: 1758 Vägnamn: Objektnamn: Objektnr: 5815211 Kommun: Län: Dokumentdata Titel: Bollebygd Töllsjövägen Väg 1758

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

GATUKOSTNADSUTREDNING

GATUKOSTNADSUTREDNING 204-04-29 (6) Tillväxtkontoret SAMRÅDSHANDLING GATUKOSTNADSUTREDNING avseende detaljplan för Ådö Upplands-Bro kommun SAMRÅDSHANDLING 2 (6) INLEDNING I samband med upprättande av ny detaljplan för Ådö har

Läs mer

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Utredare Linda Lundberg Therese Nyman STOCKHOLM 2014-05-19 Bildkälla: VTI (2009) Fokus på barn i trafiken. Bakgrund Skolelever

Läs mer

Översiktlig design och systemlösning Höghastighetsjärnväg Jönköping-Malmö

Översiktlig design och systemlösning Höghastighetsjärnväg Jönköping-Malmö RAPPORT Översiktlig design och systemlösning Höghastighetsjärnväg Jönköping-Malmö Teknisk PM - Kalkyl Projektnummer: 2015/150444 2015-12-01 TMALL 0004 Rapport generell v 1.0 Trafikverket Postadress: Region

Läs mer

Tingberg 3:72, Lödöse Trafikbullerutredning

Tingberg 3:72, Lödöse Trafikbullerutredning Tingberg 3:72, Lödöse Tingberg 3:72, Lödöse Beställare: Projektledare Konsult: Uppdragsledare Handläggare Lillemor Alvåker Furuskogsvägen 5 446 32 Älvängen Lillemor Alvåker GF Konsult AB Box 8774 402 76

Läs mer

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg Näringslivslunch 2 september Anna Hamberg Välkomna Anna-Lena Johansson, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Aktuellt avseende infrastruktursatsningar i Stockholmsregionen Tyra Wikström, enhetschef Samhällsplanering,

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Del 1. Beräkningsförutsättningar Tågtrafik Buller- och vibrationsutredning har genomförts med prognosår 2030. Dingersjö är då en förlängd mötesstation. 1.1 Antal tåg

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning väg 19 Kristianstad-Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Kristianstad kommun, Skåne län

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning väg 19 Kristianstad-Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Kristianstad kommun, Skåne län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning väg 19 Kristianstad-Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Kristianstad kommun, Skåne län Förslagshandling 2010-09-24, kompletterad 2010-10-13 Projektnummer: 88 1065

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

Planeringsunderlag till länstransportplanerna B 1. Region Sydöst. 2002-09-15 Ekonomi och Planering

Planeringsunderlag till länstransportplanerna B 1. Region Sydöst. 2002-09-15 Ekonomi och Planering Planeringsunderlag till länstransportplanerna B 1 Region Sydöst 2002-09-15 Ekonomi och Planering Planeringsunderlag till länstransportplanerna B 2 1. Större Väginvesteringar 1.1 Objektbeskrivningar, Kalmar

Läs mer

Kalkyl PM. E45 BanaVäg i Väst, delen Älvängen-Trollhättan

Kalkyl PM. E45 BanaVäg i Väst, delen Älvängen-Trollhättan Kalkyl PM Kostnadsanalys enligt Successivprincipen E45 BanaVäg i Väst, delen Älvängen-Trollhättan Objektnummer: 85 544 980 Objektnamn: E45 Älvängen-Trollhättan Skede: Arbetsplan/Bygghandling/Produktion

Läs mer

Väg 153, Klastorp Rolfstorp. Etapp 2 (Väg 153 Gödestad-Rolfstorp) KALKYL-PM

Väg 153, Klastorp Rolfstorp. Etapp 2 (Väg 153 Gödestad-Rolfstorp) KALKYL-PM Datum: 2008-08-22 Reviderad: Objektnamn: Väg 153 Klastorp - Rolfstorp Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 153, Klastorp Rolfstorp. Etapp 2 (Väg 153 Gödestad-Rolfstorp) KALKYL-PM 1. Bakgrund Väg 153

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

ERTMS finansiering av ombordutrustning

ERTMS finansiering av ombordutrustning ERTMS finansiering av ombordutrustning 12 mars 2013 Agenda Kostnader och nyttor för ERTMS fördelning på aktörer Kostnader för ERTMS-ombordutrustning och hur de påverkar järnvägsbranschen Möjliga finansieringsalternativ

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Rastplats Skuleberget vid E4

Rastplats Skuleberget vid E4 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats Skuleberget vid E4 Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan, 2015-09-15 Projektnummer: 142420 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186,

Läs mer

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 PROTOKOLL 1 (8) Dokumenttitel Dokumentdatum Skapat av 2014-08-28 Mikael Soto, EQC Karlstad Ev. ärendenummer Ev. dokumentid Uppdragsnummer 3013028 Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 Projektnamn

Läs mer

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering november 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 4 Uppdrag 4 Definitioner 4 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning 2015-12-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/81-311 Kommunstyrelsen Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till yttrande. Sammanfattning

Läs mer

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning. 2012-05-23 Ärendenr: TRV 2012/16296

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning. 2012-05-23 Ärendenr: TRV 2012/16296 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-05-23 Trafikverket Region Väst Lena Löfvenholm Samhälle Besöksadress: Hamntorget, Karlstad Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se lena.lofvenholm@trafikverket.se

Läs mer

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Samrådsmöte Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Dagordning 1. Presentation av oss från Trafikverket och Sweco 2. Syfte med dagens möte 3. Bakgrund till projektet 4. Vägplaneringsprocessen 5. Förutsättningar

Läs mer

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats:

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats: 3 Funktionsanalys Det befintliga vägsystemets funktion analyseras utifrån det transportpolitiska funktionsmålet och hänsynsmålet samt tillhörande preciseringar. Funktionsanalysen är uppdelad i en redovisning

Läs mer

Bullerutredning, väg- och järnvägstrafik. Kilafors - Söderhamn Etapp 2: Marmaverken - Söderhamn. Trafikverket 2014-08-29

Bullerutredning, väg- och järnvägstrafik. Kilafors - Söderhamn Etapp 2: Marmaverken - Söderhamn. Trafikverket 2014-08-29 10193629 Trafikverket 2014-08-29 RAPPORT Marmaverken - Söderhamn Trafikverket Kund Trafikverket Konsult WSP Akustik, Göteborg Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Ullevigatan 19 Tel: 010 722 50 00 www.wspgroup.se

Läs mer

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2 Investeringsdivisionen Projektdistrikt Mitt Handläggare (konsult) Granskad (konsult) Rev Diarienummer F08-10130/SA20 Godkänd (konsult) Rev Dokumentnummer 9651-00-031 Datum Assar Engström Assar Johanna

Läs mer

KOSTNADSBEDÖMNING. Västlänken. Göteborgs Stad och Mölndals Stad, Västra Götalands län. December 2014

KOSTNADSBEDÖMNING. Västlänken. Göteborgs Stad och Mölndals Stad, Västra Götalands län. December 2014 KOSTNADSBEDÖMNING Västlänken Göteborgs Stad och Mölndals Stad, Västra Götalands län December 2014 Dokumenttitel: Kostnadsbedömning Västlänken Skapat av: Trafikverket Dokumentdatum: 2014-12-09 Dokumenttyp:

Läs mer

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Ramböll Sverige AB Borås Stad Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Göteborg 2008 03 11, rev 2008 08 11 Borås Stad Datum 2008 03 11, rev 2008 08 11 Uppdragsnummer Utgåva/Status Slutrapport Peter Johansson Staffan

Läs mer

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Tekniskt PM Geoteknik VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Danderyds Kommun, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-04-01 Uppdragsnummer: 107294 Dokumenttitel: Projekterings PM

Läs mer

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2014-04-08 KS 2013/0658 Kommunfullmäktige Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande

Läs mer

Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025

Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 REMISS 1 (10) Enheten för samhällsplanering Robert Örtegren Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Länsstyrelsen avser göra en teknisk justering av Länsplan för

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1.

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Ärendenr: TRV 2012/15041 Trafikverket Region Öst Stefan Tykesson Avdelning Samhälle Besöksadress: Tullgatan 8 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se e-post stefan.tykesson@trafikverket.se Direkt: 010

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162 KOMMUNIKATIONER Allmänt Kommunens utgångspunkter: Tillgång till goda kommunikationer är av yttersta betydelse för utvecklingen av näringslivet och för möjligheten att bo och leva i Lysekil. Det är därför

Läs mer

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Sammanfattning Vägverket planerar en färjeled mellan Bergs oljehamn, Nacka, och Frihamnen, Stockholm. Syftet med färjeleden

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Väg 44, Förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby. Region Väst Mattias Andersson Kent Sjöholm

Väg 44, Förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby. Region Väst Mattias Andersson Kent Sjöholm Mallen är upprättad IVu TRAFIKVERKET Underlagskalkylbok Väg och Bana TDOK 2011:192 Underlagskalkyl Inmatningsformulär - Sidhuvud Här fylls uppgifter till kalkylmallens sidhuvuden i. Uppgifterna länkas

Läs mer

Planskild gång- och cykelpassage förbi järnvägen med access till perrongens södra ände KS-2014/974

Planskild gång- och cykelpassage förbi järnvägen med access till perrongens södra ände KS-2014/974 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johan Elfström Datum KS-2014/974 2014-08-29 Kommunstyrelsen Planskild gång- och cykelpassage förbi järnvägen med access till perrongens södra ände

Läs mer

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016 RAPPORT Östlig förbindelse Trafikanalys och nyttor Sammanfattande rapport april 2016 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik 2012-06-13 Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för att stråket i framtiden ska ha en viktig roll

Läs mer

Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning

Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning 2011-10-25 ARBETSPLAN Granskare Godkänd av Ort Datum C Runesson Umeå Objektnamn Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning 1 Umeåprojektet

Läs mer

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2 Buller vid Slottet Sunne kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Slottet Sunne kommun Serie nr: 2012:87 Projektnr: 12132 Författare: Petra Ahlström, Kvalitetsgranskning

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

Skånetrafiken. Under remisstiden har 8 yttranden inkommit vilka sammanfattas nedan och numreras 1-8.

Skånetrafiken. Under remisstiden har 8 yttranden inkommit vilka sammanfattas nedan och numreras 1-8. Till: Från: 2011-03-25 Trafikverket Box 543 291 25 Kristianstad Besöksadress: Björkhemsv. 17 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se diariet.kristianstad@trafikverket.se Helena Niordson Investering distrikt

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Kommunstyrelsens arbetsutskott 49 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-15 Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Arbetsutskottets förslag

Läs mer