Personalberättelse 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personalberättelse 2014"

Transkript

1 Personalberättelse 2014

2 2 Innehållsförteckning 1. Förord Personalmängd och personalstruktur Uppnående av pensionsålder och personalrotation Rekrytering Poolpersonal Omplacering De studerande inom social- och hälsovårdsverket Ledarskap Förmän och ledarskapsutbildning Utvecklingssamtal Avlöning och belönande Arbetshälsa Tidigt stödande Upprätthållande av arbetsförmågan Personalens sjukfrånvaro och olycksfall i arbetet Personalens sjukfrånvaro enligt yrkesgrupper och varaktighetsklasser Arbetarskydd Kompetens Utveckling och utbildning Social- och hälsovårdsnämnden

3 3 1. Förord Det utmanande året 2014 kom till sitt slut. I året ingick en hel del beredningsarbete och beslut, som djupt påverkade arbetsgemenskaperna och i framtiden även utförande av det praktiska arbetet i fråga om personalförvaltningen. I staden fortsattes beredandet för att förverkliga den s.k. stödservicereformen i fråga om att sammanföra utspridda funktioner till mer centraliserade serviceorganisationer enligt servicecentermodeller. Personalledningen, löne- och serviceförhållandeärendena samt arbetarskydds- och arbetsmiljöärenden kommer att vara bland de mer centrala av de centraliserade servicehelheterna inom personalförvaltningen. Inom social- och hälsovårdsverket klarade man pliktmedvetet av att förverkliga de sparkrav som stadsfullmäktige förutsatte. I praktiken hade besättningstillståndsförfarandet förnyats och dess verkställighet uppföljdes regelbundet i Exreportsystemet. I fråga om personalutgifter uppnåddes det fastställda målet (minskning på 39 årsverken i fråga om social- och hälsovården). Årsverken (alla serviceförhållanden) minskade under verksamhetsåret med t.o.m. 72,3, och trots att en stor del av nedskärningarna skedde ifråga om visstidsanställda är resultatet utmärkt. Utifrån rapporteringen konstaterades även en smärre minskning av sjukfrånvaro inom hela sektorn. Under årets lopp uppföljdes de av stadsstyrelsen och dess allmänna sektion gjorda linjedragningarna och cirkulären i fråga om personalförvaltningen särskilt noga; övertidsansamlingar, användningen av vikarier, pensioneringar och nya rekryteringar dryftades med omsorg i de grupper som berörde personalplaneringen inom sektorn. Inom området förvaltning och ekonomi fortsatte man kvalitetsarbetet enligt SHQS-metoden, målet var en extern auditering. I oktober fick verkets hela förvaltning tillsammans med hemoch anstaltsvården ett gemensamt SHQS-kvalitetscertifikat för tre år framöver. Vid beviljandet av kvalitetserkännandet konstaterades som särskilt omnämnande för personalförvaltningen bl.a. en omfattande utveckling av säkerheten samt mer omfattande smidighet, anpassbarhet och god bundenhet till sina uppgifter i fråga om personalen inom hela sektorn. Det kändes som det bästa erkännandet för vår personal... strålande! Jukka Kentala sektordirektör

4 4 2. Personalmängd och personalstruktur Inom social- och hälsovårdsverket finns det sammanlagt 2164 personer, varav 1676 är fast anställda och 488 är visstidsanställda. Med personalmängden avses den mängd tjänsteförhållanden som är i kraft under den sista dagen av år I den visstidsanställda personalen ingår alla serviceförhållanden som ingåtts på visstid. I siffrorna har man inte räknat med de personer som anställts genom sysselsättningstillgångar. Den ordinarie personalen ökade med 7 personer och den visstidsanställda personalen minskade å sin sida med 5 personer. Största delen av personalen inom social- och hälsovårdsverket arbetar inom resultatområdet för hem- och anstaltsvård.

5 5

6 6 Årsverken Årsverke används för att beskriva personalens arbetsinsats. Med begreppet årsverke avses den teoretiska arbetsinsatsen för ett helt år utifrån mängden arbetstimmar. I statistiken räknas alla tjänsteförhållande dagar under ett år in, liksom även övertid och tilläggsarbete, från vilka allehanda frånvarodagar förutom avlönade personalfortbildningar dras ifrån. Arbetsförhållanden på deltid omvandlas till heltid. Därefter räknas de erhållna årsverken ihop. Mängden årsverken minskade med 66 år i förhållande till år 2013.

7 7 Personalens åldersfördelning Utifrån åldersfördelningen bildas den största gruppen av fast anställda personer av åldergruppen åringar. Den största gruppen av de visstidsanställda personerna bildas motsvarande av åldersgruppen åringar.

8 8 Personalens medelålder Medelåldern bland den fast anställda personalen var 45,9 år under år Motsvarande var den fast anställda personalens medelålder aningen högre bland de anställda inom kommunalbranschen år 2014, 47,8* år. Medelåldern för den visstidsanställda personalen var 33,8 år, och motsvarande medelålder för kommunalt anställd visstidspersonal år 2014 var 38,2* år. (* Statistikbroschyr september 2014, Kommunala löner och personal) Personalens medelålder enligt resultatområden Resultatområde Ordinarie Visstidsanställda Förvaltnings- och 51,5 40,3 ekonomiservice Socialarbete och familjeservice 45,0 36,1 Hem- och anstaltsvården 45,7 31,6 Hälsovårdsservice 45,9 35,4 Samarbetsområdet Laihela 46,4 40,4

9 9 Personalrotation Avgångsrotationen bland den fast anställda personalen var 5,3 %, vilket är 0,6 % mer än under år personer avgick från tjänstgöringen vid social- och hälsovårdsverket, varav totalt 41 pensionerades. 47 personer sade upp sig p.g.a. andra orsaker.

10 10 De vanligaste yrkestitlarna och personalmängderna Yrkestitel Antal ordinarie anställda Antal visstidsanställda Sammanlagt antal Skötare Primärskötare Sjukskötare Anstaltsvårdare Hälsovårdare Handledare Hälsocentralläkare Tandskötare Socialarbetare Socialhandledare Hälsocentralstandläkare Avdelningssekreterare Avdelningsskötare Fysioterapeut Handledare inom missbrukarvården Hemvårdare Byråsekreterare Hemservicehandledare Psykolog Förmånsbehandlare Ansvarig handledare Uppnående av pensionsålder och personalrotation Från den kommunala sektorn pensioneras under de närmaste åren en stor mängd personal. Från social- och hälsovårdsverket pensioneras under de kommande åren sammanlagt 265 personer, varav en stor del hör till vårdpersonalen. Den ökade mängden åldringar och den stora andelen pensioneringar inom vårdpersonalen skapar egna utmaningar för rekryteringen i framtiden. 41 personer pensionerades från social- och hälsovårdsverket under år 2014.

11 11 År Pensionsålder uppnådd Förvaltnings- och ekonomiservice Socialarbete och familjeservice Hem- och anstaltsvården Hälsovårdsservice Samarbetsområdet Laihela Totalt Rekrytering Social- och hälsovårdsverkets gemensamt centraliserade rekrytering, Rekry, har fungerat sedan år 2005 som en sammanslagen rekrytering i social- och hälsovårdsverket. Rekryn sköter förutom om placeringen av poolpersonal om förmedlingen av vikariebehov. Vikariat förmedlas från akut frånvaro till längre familjeledigheter. Vikariebehovet är konstant. I synnerhet våren är mycket ruschfylld, eftersom det då samtidigt pågår anordnande av de sista semestervikarierna för det föregående året, influensavågor och sjukfrånvaroordnanden samt att vikarierekryteringarna för kommande sommar inleds. En annan hektisk tid placerar sig i slutet av sommaren då sommarvikarierna slutar sitt arbete. Likt sommaren 2013 fanns det även sommaren 2014 svårigheter att få färdigutbildade sjukskötare eller närvårdare som vikarier, och således fylldes största delen av vikariaten med studeranden. Vikariebehovet sommaren 2014 var 38 sjukskötare och 191 närvårdare/primärskötare. Ungefär 58 procent av sommarvikariebehoven kunde täckas genom färdigutbildade sjukskötare/primärskötare/närvårdare. Återstoden av vikariaten fylldes av studerandearbetskraft från hälsovårdsbranschen. Därtill anställdes 35 anstaltsbiträden, 8 avdelningssekreterare, 25 vårdbiträden och 36 friluftsbiträden. Om de lediganslagna tjänsterna och befattningarna meddelades på Vasa stads webbplats, Arbets- och näringsbyråns webbplats, i Pohjalainen och Vasabladet, i gratistidningarna Vaasan Ikkuna och Ykköset samt i vissa facktidningar. Vårdpersonal rekryterades genom Vasa arbetskraftsbyrås Sommarjobbträff samt genom yrkesläroanstalterna och yrkeshögskolorna i området. Under hösten deltog man i KnowHow mässan.

12 12 Vikarieresponsen sommaren 2014 I den årliga responsenkäten för sommarvikarierna fick man 110 svar. Av de svarande hade 85 % upplevt att de togs väl emot och fick en god instruering i arbetet. 94 % av de svarande ansåg att de bemöttes väl av förmännen och arbetskollegerna. 86 % av de svarande upplevde att arbetsmiljön var god och 91 % rekommenderar staden som arbetsgivare år sina vänner. De ansåg att instrueringen bör utvecklas. Arbetsklimatet samt kollegerna ansågs vara positiva. Resultaten går långt i samma riktning som även gjort under tidigare år. Med tanke på utvecklandet av rekryteringen ställdes frågan: Varifrån fick du kännedom om sommarjobbet? De viktigaste rekryteringsmetoderna hade varit sommarjobb som fåtts via arbetspraktik eller att ha tagit kontakt till rekryteringen. Även en arbetsplats rekommenderad av vänner eller släktingar var en orsak varför man ansökt. Instrueringen av sommarjobbarna sköttes om genom 3 tillfällen, där man gick igenom spelreglerna för arbetsplatsen, villkoren i arbetsavtalet, sekretess- och dataskyddsinstruktionerna samt instruktionerna för hygien och aseptik. Instrueringen fortsatte i arbetsenheten.

13 Poolpersonal Mängden poolpersonal (vakanser) inom social- och hälsovårdsverket var följande : Handikappservicen skötare 5 sjukskötare familjeskötare anstaltsbiträde hälsovårdare tandskötare avdelningssekreterare röntgenskötare avdelningsskötare Hemvård 18 Boendeservice Anstaltsvård Hälsovårdsservice , , Serviceenhet inom sjukvården 3 Totalt finns det en poolpersonal på 102 personer i hela förvaltningen, varav största delen planeras för kortvarig frånvaro såsom kortvarig sjukledighet, barns insjuknande, extra semestervikariat med anledning av söckenhelger, korta semestrar och arbetsledigheter. För längre frånvaro såsom mödraskapsledigheter, studieledigheter, familjeledigheter, semestrar, längre sjukledigheter eller arbetsledigheter finns en viss mängd reserverade, och denna mängd varierar årligen. Rekryteringen uppskattar och utför placeringen av poolpersonal utifrån de vikariebehov och vikariesituationer som förmännen ger. Till alla vakanser har man inte nödvändigtvis alltid lyckats rekrytera personer Omplacering Till omplaceringsverksamheten hör personer i ordinarie tjänsteförhållande, som på grund av sjukdom, skada eller handikapp inte kan arbeta i sin egentliga uppgift. Omplacering förutsätter alltid ett utlåtande från stadens arbetshälsoläkare. För omplaceringsärenden ansvarar en för förvaltningens personalärenden ansvarig person, som den anställde själv kan kontakta. Omplaceringar varar i genomsnitt 1 3 år. Varaktigheten på processen kan variera av olika orsaker, t.ex. omskolande av personen, att lämpligt arbete inte hittas eller att behovet till placeringen upphör av olika orsaker. Omplaceringar kan prövas i olika arbetsuppgifter, och det finns även fall där nytt arbete inte hittas trots flera prövningar. Omplaceringen kan även avslutas i pensionering.

14 Under år 2014 var 26 anställda föremål för omplaceringsprocesser. Under år 2014 avslutades omplaceringen av 9 personer. Siffrorna berör de centraliserade omplaceringsprocesserna i verket, och inkluderar inte de omplaceringar som sker inom enheterna De studerande inom social- och hälsovårdsverket I arbetsgemenskaperna inom social- och hälsovårdsverket finns studerande från de lokala läroanstalterna. De studerande utför inlärning i arbete och handledd arbetspraktik hos oss. Social- och hälsovårdsverket har ett avtal som är i kraft tills vidare med de lokala läroanstalterna. Från de övriga läroanstalterna har man tagit unga studerande från Vasa för arbetspraktik och inlärning i arbete. Ungefär 40 % av de studerande som utfört inlärning i arbete eller handledd praktik under sin studietid har varit som vikarier i någon av våra arbetsenheter. Enligt läroplanerna består en del av examen inom social- och hälsovårdsbranschen av inlärning i arbete och handledd praktik: Examen Studieveckor / Inlärning i arbete / handledd praktik studiepoäng Närvårdare 120 sv 30 sv Sjukskötare 210 sp 75 sp Hälsovårdare 240 sp 85 sp Barnmorska 270 sp 120 sp Socionom 210 sp 45 sp Mängden handledningsdagar för studerande enligt läroanstalter: Läroanstalt Oy Vasa yrkeshögskola Ab Vasa yrkesinstitut Vasa vuxenutbildningscenter Yrkeshögskolan Novia Yrkesakademin i Österbotten Övriga läroanstalter Totalt

15 I arbetsenheterna strävar man till att ordna en personlig handledare åt varje studerande. Handledarens andel är enligt olika utredningar den mest betydande faktorn för en lyckad praktik och inlärning i arbete, vid sidan om andan i arbetsenheten. Studerandena bes lämna respons efter varje period av inlärning i arbete eller arbetspraktik. Enkäten består av frågor som berör den studerande, studierna, arbetsenheten samt handledningen. I enkäten används utvärderingsmätaren Klinisk inlärningsmiljö och handledning (CLES Clinical learning environment and supervision scale copyright 2002 Mikko Saarikoski). Deltagandet i enkäten är frivilligt för studerandens och svaren är konfidentiella. Resultaten sammanställs i årsskiftet. Svarsprocenten var ungefär 20. CLES utvärderingsskala n=131 n=90 n=136 n=124 Andan i arbetsenheten 8,5 8,1 8,3 8,5 Utgångspunkterna för vården/klientarbetet 8,4 8,0 8,3 8,6 Utgångspunkterna för instrueringen 8,6 8,2 8,7 8,5 Funktionaliteten av handledningsförhållandet 8,7 8,3 9,3 8,9 Genomsnitt 8,6 8,2 7,5 8,6 CLES + T (lärarens, arbetsenhetens och studerandens samarbete) genomsnitt 7,5 7,7 15 De anställda inom social- och hälsovårdsverkets egna personal har möjligheten att utföra en yrkesexamen som läroavtalsutbildning, då med Kustregionens Läroavtalsbyrå som ordnare av utbildningen. Många av verkets förmän har utfört specialyrkesexamen i ledarskap som läroavtalsutbildning. Under år 2014 var sammanlagt ca 40 av de anställda inom verket i läroavtalsutbildning, varav 30 deltog i att utföra närvårdarexamen. Inom hem- och anstaltsvården har man sammanlagt inrättat tolv befattningar som närvårdare som riktar sig till läroavtalsstuderanden och dessa befattningar var besatta under hela året. 3. Ledarskap 3.1. Förmän och ledarskapsutbildning År 2014 fanns det totalt 112 personer som var förmän eller ansvarspersoner inom social- och hälsovårdsverket. Av dessa är andelen kvinnor 93 personer. För dessa personer var utbildningsdagarna 765 till antalet, dvs. i genomsnitt deltog varje förmanna- eller ansvarsperson 6,8 dagar i utbildningar. Det har satsats på utbildning av förmännen och även i fortsättningen kommer man att satsa på utbildning. Under år 2011 inleddes i Vasa stad en förmannapassutbildning som pilottest, och detta fortsätter likt åren även i fortsättningen som en utbildning som genomförs årligen.

16 Utvecklingssamtal Med utvecklingssamtal avses på förhand överenskomna och planerade diskussioner mellan förmannen och dennes underlydande, vilka har ett visst mål, en viss systematik och regelbundenhet (Juuti & Vuorela 2002). Vasa stads samarbetsavtal beskyldigar varje förman att hålla utvecklingssamtal med sina egna underlydande. Varje anställd inom Vasa stad har rätt att årligen få genomgå ett utvecklingssamtal med sin förman. Därtill utvärderas uppgiftens kravnivå samt det personliga avklarandet av arbetet i de utvärderingsdiskussioner som ingår i stadens lönesystem. Dessa påverkar även tjänstemannens/den anställdes lön. Vasa stads utvecklingssamtalsmodell inkluderar utvärdering av den föregående verksamhetsperioden, överenskommelse om målen samt planering av utveckling. Därtill behandlas arbetsomständigheter, arbetsandan och andra dylika teman som berör orkande i arbete. Syftet med utvecklingssamtalen är även att klarlägga de viktigaste uppgifterna, målen och förväntningar för perioden samt öppet diskutera om arbetssituationen. Därtill ingår utvecklande av kompetensen, utvärdering av utförandet, att ge och ta emot konstruktiv respons samt att komma överens om konkreta åtgärder. Inom social- och hälsovårdsverket har man strävat till att sköta om att utvecklingssamtal genomgås regelbundet, minst en gång årligen. Inom social- och hälsovårdsverket finns det förmän, vars underlydandes antal t.o.m. kan överskrida 60 personer. I dylika situationer är det utmanande att årligen hålla utvecklingssamtal med var och en. Således har man i ifrågavarande fall framgångsrikt tagit i bruk grupputvecklingssamtal Avlöning och belönande Under år 2014 betalades för hela personalen euro i löner ( euro inkluderande bikostnader). I lönerna har man räknat in lönerna för alla som varit i tjänsteförhållande. De löner som betalats för frånvarotid har varit euro ( euro inkluderande bikostnader). Inom kommunbranschen finns ikraftvarande arbets- och tjänstevillkorsavtal för tiden Arbetshälsa Inom Vasa stad genomförs vartannat år arbetsgemenskapsenkäter. I fråga om år 2013 beslutade man överföra enkäten till år Inom social- och hälsovårdsverket är genomsnitten under ämnesområdena i regel en del under genomsnitten i staden, med undantag för punkterna Jämlikhet och likabehandling på arbetsplatsen samt Möjligheter att utveckla sig.

17 17 Ämnesområde / Social- och hälsovårdsverket Genomsnitt Stadens genomsnitt 1. Arbetsförhållanden: 3,41 3,55 2. Arbetsklimat och arbetsgemenskap 3,79 3,80 3. Informationsförlopp och 3,34 3,46 informationsåtkomst 4. Jämlikhet och likabehandling på 3,83 3,71 arbetsplatsen 5. Lön och belöning 2,92 3,03 6. Förmansverksamheten 3,62 3,66 7. Möjligheter att utveckla sig 3,70 3,62 8. Deltagnings- och påverkningsmöjligheter 3,66 3,79 Helhetsgenomsnitt 3,57 3, Tidigt stödande Syftet med tidigt stödande är strävan till att garantera att den anställde hålls i arbetslivet som följd av eventuella problem med arbetsförmågan eller nedsatt arbetsförmåga. Det tidiga stödandet är en del av den hälsofrämjande verksamheten. Genom tidigt ingripande kan man stöda de anställda då de återvänder till arbetet efter t.ex. en längre sjukledighet. Genom modellen kan förmännen även ta ärendet på tal med den anställde, ifall den anställdes arbetsförmåga har försvagats eller mängden sjukfrånvaro ökar (enskilda sjukfrånvaron blir över 20 dagar inom loppet av 12 månader, att sjukfrånvaron är långvarig och varar över 50 dagar i ett eller att det i fallet ingår ett annat hot för att tappa arbetsförmågan) Upprätthållande av arbetsförmågan För TYKY-verksamhet används ca 50 /person. Personalen har även rätt att hålla en motionsinriktad eftermiddag/år. I tillägg till detta delar personalservicen ut s.k. TYKYtusingar och ordnar konditionsfrämjande kurser. TYKY-tusingar delades ut åt 8 arbetsgemenskaper och den beviljade summan var för alla parter 250 euro. Av TYKY-tusingarna riktades 3 till resultatområdet för hem- och anstaltsvård, 4 till resultatområdet för hälsovårdsservice och 1 till resultatområdet för socialarbete och familjeservice. På de konditionsfrämjande kurserna (5 dygn) deltog sammanlagt 14 personer i två olika semestermål, som är Härmän kuntokeskus och Kuortaneen Urheiluopisto. Av de konditionsfrämjande kurserna riktade sig 7 till resultatområdet för hem- och anstaltsvård, 4 till resultatområdet för socialarbete och familjeservice och 3 till resultatområdet för hälsovårdsservice.

18 Personalens sjukfrånvaro och olycksfall i arbetet Bland den ordinarie anställda personalen i staden var sjukfrånvaron 15,4 kalenderdagar/person (+1,3 kalenderdagar jämfört med år 2013). Motsvarande siffra inom social- och hälsovårdsverket var 17,8 kalenderdagar/person (-0,4 kalenderdagar jämfört med år 2013). Löner som betalades under sjukledigheter var Summan inkluderar alla sjukfrånvarokostnader för ordinarie anställda och visstidsanställda.

19 19

20 I 187 av de fall som Vasa stad gjorde anmälan om olycksfall i arbetet om förorsakades kostnader (bl.a. mediciner, första hjälpen, fysioterapi). Av olycksfallen skedde 56 under arbetsresor och 127 i arbetet. Yrkessjukdomar konstaterades i 2 fall och misstanke om yrkessjukdomar i 1 fall. I social- och hälsovårdsverket gjordes sammanlagt 68 stycken anmälningar om olycksfall (mängden är en uppskattning i detta skede, det slutliga antalet fås senare utifrån försäkringsbolagets anmälan). Social- och hälsovårdsverket är en till personalmängden stor förvaltning. Mängden sjukfrånvaro i social- och hälsovådsverket torde kunna förklaras genom tungt fysiskt och psykiskt arbete samt den svåra tillgången till vikarier. Personalen belastas t.ex. genom att utföra dubbla skift Personalens sjukfrånvaro enligt yrkesgrupper och varaktighetsklasser Sjukfrånvaron mellan de olika fackgrupperna inom social- och hälsovårdsverket fördelade sig enligt följande (genomsnitt dagar/person) inom resultatområdena: I resultatområdet för förvaltning och ekonomi ingår förutom kontorsarbete även underhåll, städning och lagerföringsservice.

21 21

22 22

23 Arbetarskydd Inom social- och hälsovårdsverket togs registreringssystemet för skade- och risksituationer, HaiPro, i bruk under hösten Under år 2014 (inom parentes år 2013) gjordes sammanlagt 369 (382) skadeanmälningar inom hela verket. Av dessa var 145 (173) anmälningar från socialarbete och familjeservice, 193 (163) från hem- och anstaltsvården, 35 (22) från hälsovårdsservicen och 3 (8) från samarbetsområdet Laihela. Skadeanmälningarna fördelades mellan nära ögat anmälningar, som var 183 (205) till antalet samt olycksfallsanmälningar som var 192 (164) till antalet. Olyckorna i arbetet förorsakade främst krosskador, sår, skakningar, benbrott, luxationer osv. År 2014 gjordes 8 anmälningar om olyckor i arbetet i fråga om hot av våld, snarast fasthållning, viftande och/eller slag. Utvecklingsåtgärder på enhetsnivå planerades i 18 (53) av fallen, 42 (34) av fallen fördes till en högre instans eller också konsulterades sakkunniga. I 203 (170) fall informerades om det skedda och i 57 (38) av fallen behövdes inga åtgärder. Genom behandlingen av händelserna strävade man till att förhindra att samma farosituationer upprepar sig. 5. Kompetens 5.1. Utveckling och utbildning En gemensam utbildningsplan uppgjordes för år 2014 som resultat av utbildningsbehovskartläggningen. Resultatområdena prioriterar utbildningsönskemålen inom sin bransch, och dessa behandlades i verkets ledningsgrupp, som fattade beslut om utbildningsplanen för år De verkställda utbildningarna var bl.a. utbildning om konstruktiv bokföring, utbildning inom kinestetik, nätutbildning inom medicinsk vård samt första hjälpen utbildningar. Likt tidigare år ordnades därtill ADB-utbildningar på Opistotalo (bl.a. Word, Excel, PowerPoint). Vasa stad har till sitt förfogande ett utbildningshanteringsprogram där förvaltningarnas egna utbildningsutbud kan ses, och därifrån man får rapporter för statistikföring. Anmälning till utbildningarna sker genom programmet. Social- och hälsovårdsverket hade ett för hela verket gemensamt utbildningsanslag på euro, och förutom detta hade resultatområdena egna utbildningsanslag till sitt förfogande. Sammanlagt spenderades euro på utbildningar, dvs. 0,35 % av lönesumman. Från och med inledningen av 2004 trädde en skyldighet om kompletterande utbildning som berör sjuk- och hälsovårdspersonalen (3-10 kompletterande utbildningsdagar/år/anställd) i kraft, och samma skyldighet trädde i kraft för socialvårdspersonalen. Antalet kompletterande utbildningsdagar är en rekommendation och utgångspunkten för utbildningen bör vara utvärdering av personalens kompetens och utvecklingsplaner som uppgjorts utifrån behoven. Deltagandet i kompletterande utbildning bör vara planenligt. Statistiken för kompletterande utbildning inom social- och hälsovårdsverket (Yrkesinriktad kompletterande utbildning för personalen inom kommunal social- och hälsovård) levereras årligen till Kommunarbetsgivarna.

24 24

25 25 Största delen av personalen inom förvaltning och ekonomi omfattas inte av skyldigheten till kompletterande utbildning. För dessa samlades 122 utbildningsdagar, vilket i genomsnitt innebär 0,8 dagar/person. Jämfört med år 2013 har mängden utbildningsdagar stigit med 25 dagar. Genomsnittet utbildningsdagar/person bestod. Den mest utmanande situationen i förhållande till mängden dagar kompletterande utbildning inom hälsovårdssidan berör den s.k. övriga personalen. För dessa samlas det i genomsnitt 0,8 utbildningsdagar/person.

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering och utveckling

Läs mer

P E R S O N A L R A P P O R T 2 0 1 4

P E R S O N A L R A P P O R T 2 0 1 4 P E R S O N A L R A P P O R T 2 0 1 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. PERSONALSTRATEGI 5 3. PERSONALMÄNGD OCH PERSONALSTRUKTUR 6 3.1 Personalmängd och personalstruktur 6 3.2 Personalmängd enligt

Läs mer

JÄMFÖRANDE ANALYS AV ANSTÄLLNININGVILLKOREN MELLAN KOMMUNALT OCH LR-ANSTÄLLDA. Kommun Landskapet Fördel kommun

JÄMFÖRANDE ANALYS AV ANSTÄLLNININGVILLKOREN MELLAN KOMMUNALT OCH LR-ANSTÄLLDA. Kommun Landskapet Fördel kommun ARBETSTID Byråarbetstid/kansliarbete Allmän arbetstid/veckoarbete 36 timmar 15 minuter el 7,25 tim/dag 38 timmar 15 minuter el 7,65 tim/dag 36 timmar 15 minuter el. 7,25 tim/dag 38 timmar 15 minuter el

Läs mer

PERSONALRAPPORT 2014

PERSONALRAPPORT 2014 PERSONALRAPPORT 2014 1 INNEHÅLL Sida 1. Allmänt om personalrapportering 2 2. Pargas stads organisation 31.12.2014 2 3. Stadens personal 3 4. Beskrivning av personalstrukturen (grafer) 3 5. Personalens

Läs mer

Uppdaterad 31.3.2011. FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande

Uppdaterad 31.3.2011. FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande Uppdaterad 31.3.2011 FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande 1 FPA:s ASLAK-KURSER INNEHÅLL OCH ANSÖKNINGSFÖRFARANDE gäller från 1.1.2012 Innehållsförteckning FPA:s ASLAK-KURSER INNEHÅLL OCH

Läs mer

SJUNDEÅ KOMMUNS PERSONALSTRATEGI

SJUNDEÅ KOMMUNS PERSONALSTRATEGI SJUNDEÅ KOMMUNS PERSONALSTRATEGI SJUNDEÅ KOMMUN Godkänd i fullmäktige 17.3. SJUNDEÅ KOMMUNS PERSONALSTRATEGI Det hördes många tack från kommunfullmäktiges medlemmar, när personalstrategin godkändes den

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2011

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2011 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2011 Innehåll 1. Allmänt... 3 2. Läget med planen för jämställdhet och likabehandling i 2010... 4 3. Jämställdhetsplan... 5 4. Plan för likabehandling... 6 5. Jämställdhet

Läs mer

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET Vasa stads åldersprogram ÅLDERSPROGRAM I ANSLUTNING TILL VASA STADS PERSONALSTRATEGI VISION Vasa stads kunniga och välmående personal trivs

Läs mer

Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare

Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare Vasa stads löne- och belöningsstrategi Löne- och belöningsstrategin Vasa stad genomför en rättvis och målinriktad belöningspolicy i enlighet med strategin. Vid belönandet

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Bilaga 3 PERSONALBERÄTTELSE

Bilaga 3 PERSONALBERÄTTELSE Bilaga 3 PERSONALBERÄTTELSE PERSONALBERÄTTELSE 2011 HANDLINGSMODELL FÖR TIDIG INTERVENTION VID SJUKFRÅNVARO INOM ÅHS Under år 2011 har handlingsmodellen för tidig intervention av sjukfrånvaro börjat användas.

Läs mer

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned Arbetslivscykeln i skick Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned 2 Keva stöder fortsatt arbete när arbetsförmågan går ned Om du har en sjukdom som gör att du riskerar att förlora arbetsförmågan

Läs mer

FPA:S STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD

FPA:S STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Rehabiliteringsgruppen FPA:S STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD SERVICELINJEN FÖR ARBETSTRÄNING Gäller från 1.1.2011 INNEHÅLL SERVICELINJEN FÖR ARBETSTRÄNING...

Läs mer

PERSONALBOKSLUT 2014. Knivsta kommun

PERSONALBOKSLUT 2014. Knivsta kommun PERSONALBOKSLUT 2014 Knivsta kommun Personalbokslut 2014 Personalstruktur Antalet fast anställda sjönk till 749 vid utgången av 2011 på grund av övergång av personal till privat vårdboende. Vid utgången

Läs mer

Marknadsdomstolens arbetsordning

Marknadsdomstolens arbetsordning Marknadsdomstolens arbetsordning INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1 Tillämpningsområde... 4 2. LEDNING AV VERKSAMHETEN... 4 2 Ledning... 4 3 Grundläggande ledningsprinciper... 4 4 Uppställandet av

Läs mer

Kompletteringar KF 29/4 2013

Kompletteringar KF 29/4 2013 2013-04-25 1 (1) Kompletteringar KF 29/4 2013 I detta utskick finns kompletterande handlingar till sammanträdet på måndag. 1. Personalekonomisk redovisning. 2. Årsredovisning för Hallsbergs Fastigheter

Läs mer

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten,

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten, 1 of 8 21/03/2011 11:29 Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1998» 6.11.1998/811 6.11.1998/811 Beaktats t.o.m. FörfS 203/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Förordning

Läs mer

ALLMÄN DEL. När man avtalar om att minska lönekostnaderna skall minskningen i första hand inriktas på andra lönefaktorer än grundtimlönerna.

ALLMÄN DEL. När man avtalar om att minska lönekostnaderna skall minskningen i första hand inriktas på andra lönefaktorer än grundtimlönerna. ALLMÄN DEL AVTALETS TILLÄMPNINGSOMRÅDE 2 Lokala avtal Tillämpningsdirektiv Detta avtal tillämpas inte till den del man lokalt kommit överens om att avvika från bestämmelserna i detta avtal. Genom lokala

Läs mer

Praktikguide för Aboa Mare

Praktikguide för Aboa Mare Praktikguide för Aboa Mare xxell Utbildning Ab Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 Innehållsförteckning 1. HANDLEDD PRAKTIK... 3 2. FÖRE PERIODEN...

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI

INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI Bästa handledare! Institutionen för psykologi och logopedi (IPL) vid Åbo Akademi arbetar med ett projekt vars syfte är att

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa)

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Med influensapandemin avses i denna anvisning en epidemi förorsakad av

Läs mer

VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM. Service inom omsorgsboendet

VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM. Service inom omsorgsboendet VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM Service inom omsorgsboendet Välkommen till omsorgs- och boendeservicen Boende i en hemlik miljö, vård och omsorg är viktiga saker för en äldre människa. Vanda stad ordnar olika boende-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:414) om jobboch utvecklingsgarantin; SFS 2015:949 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Regeringen

Läs mer

Materiella ändringar i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2010 2011 samt tillämpningsanvisningar 1

Materiella ändringar i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2010 2011 samt tillämpningsanvisningar 1 Materiella ändringar i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2010 2011 samt tillämpningsanvisningar 1 Löneförhöjningar 2010 och 2011 Lönejusteringarna framgår av underteckningsprotokollet

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE Beräkningsregler för semesterlön Valet av beräkningsregel för semesterlön beror på vilket avlöningssätt och vilken intjäningsregel som har tillämpats

Läs mer

HELSINGFORS UNIVERSITETS PERSONALPOLITISKA RIKTLINJER

HELSINGFORS UNIVERSITETS PERSONALPOLITISKA RIKTLINJER Bilaga till rektors beslut 97/2013 22.5.2013 HELSINGFORS UNIVERSITETS PERSONALPOLITISKA RIKTLINJER Personalpolitikens utgångspunkt och mål Helsingfors universitets personalpolitik utgår från att universitetet

Läs mer

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium STUDERANDEVÅRDSPLAN Pargas svenska gymnasium 1. Allmänt Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i april 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i april 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i april 2015 Fått arbete I april fick 1 627 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I april för

Läs mer

Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas

Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas arbetstid . Arbetstidsbestämmelser för barnträdgårdslärarna. Tillämpningen av arbetstidsbestämmelserna. Vad ska jag göra om problem uppstår? . Arbetstidsbestämmelser

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Tjänsteutlåtande 2012-05-08 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0257 KS-1 Kommunstyrelsen Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

Med kommun avses i detta avtal även samkommun.

Med kommun avses i detta avtal även samkommun. 1 (6) REKOMMENDATIONSAVTAL OM KOMMUNAL PERSONALUTBILDNING SAMT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FACKLIG UTBILDNING 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga förändringar. När befolkningen

Läs mer

Ljungby kommun. Personalekonomisk årsredovisning

Ljungby kommun. Personalekonomisk årsredovisning Ljungby kommun Personalekonomisk årsredovisning 2014 Innehåll INLEDNING ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Begrepp i redovisningen

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4261 Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Org.nr. 742000-2045 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i LinMaskolan belägen i Höörs kommun

Läs mer

Tjänsteförhållande/ arbetsavtalsförhållande

Tjänsteförhållande/ arbetsavtalsförhållande / arbetsavtalsförhållande När skall man anställa i tjänsteförhållande respektive arbetsavtalsförhållande? Enligt kommunallagen ÅFS 73/1997 57 sägs det: Den som är anställd hos kommunen är anställd i ett

Läs mer

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN CIRKULÄR 1/2005 BILAGA 5

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN CIRKULÄR 1/2005 BILAGA 5 MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN CIRKULÄR 1/2005 BILAGA 5 Tjänst-/ Moderskapsledighet Moderskapsledighet 105 vardagar, börjar 30 ( 50) vardagar före

Läs mer

STATENS TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM SEMESTRAR, 7.11.2013, uppdaterade 31.3.2015 (ny 20 mom.4)

STATENS TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM SEMESTRAR, 7.11.2013, uppdaterade 31.3.2015 (ny 20 mom.4) 1(11) STATENS TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM SEMESTRAR, 7.11.2013, uppdaterade 31.3.2015 (ny 20 mom.4) 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser tillämpas vid statens ämbetsverk på såväl heltids- som

Läs mer

Kort om Arbetsförmedlingens resultat. Första halvåret 2008

Kort om Arbetsförmedlingens resultat. Första halvåret 2008 Kort om Arbetsförmedlingens resultat Första halvåret 2008 Arbetsförmedlingen leder till arbete...... 4 396 400 lediga platser har anmälts....... 6 294 400 arbetssökande har fått arbete..... 8 Arbetsförmedlingens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 augusti 2011 951/2011 Lag om ändring av lagen om yrkesutbildning Utfärdad i Nådendal den 12 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7 Medarbetarenkät 2014 / Piteå Svarsfrekvens: 80,7 1 2 Piteå Mål och uppdrag 66,5% 24,2% 6,8% 2,5% 4,8 Kompetens och utveckling 71% 22,3% 5,4% 1,3% 4,9 Information 80,7% 16,7% 2,3% 0,3% 5,1 Medarbetarskap

Läs mer

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK Bestämmelser, tillämpningar och reformförslag Gustav Wikström Grundskolans specialundervisning är lagstadgad GrUL 17 : Elever med lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter

Läs mer

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan 2013 SKURUP KOMMUNS JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Riktlinjer 3 1.2 Jämställdhet och likabehandling

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Pensionen en kvinnofälla

Pensionen en kvinnofälla Pensionen en kvinnofälla En rapport om kommunalares pensioner Omslag s 1 2015 4680_Rapport_Pension_A4_150113.indd 1 2015-01-13 10:29 Sammanfattning av Pensionen - en kvinnofälla Av Annakarin Wall, Kommunal

Läs mer

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Rapport av Annakarin Wall, Kommunal 2013 Kommunal Visstid på livstid? - En rapport

Läs mer

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm KM Sjöstrand 2009-06-07 Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm Myrstigen+ är till för dem som på grund av brister i svenska språket har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Verksamheten

Läs mer

Arbetshälsovården i avtalsbrandkårer 2013 1

Arbetshälsovården i avtalsbrandkårer 2013 1 Arbetshälsovården i avtalsbrandkårer 2013 1 2 BILDER: Isto Kujala Inledning Räddningsväsendet i Finland sköts av ordinarie personal och avtalspersonal. Avtalspersonalen arbetar vid sidan av sin huvudsyssla

Läs mer

Anvisningar för hantering av rusmedelsmissbruk vid Åbo Akademi

Anvisningar för hantering av rusmedelsmissbruk vid Åbo Akademi Anvisningar för hantering av rusmedelsmissbruk vid Åbo Akademi www.abo.fi/rushantering Åbo Akademi www.abo.fi Personalärenden 2014 Instruktionerna har utformats som en del av arbetet med att skapa ett

Läs mer

fastighetsservicebranschens fickavtal

fastighetsservicebranschens fickavtal fastighetsservicebranschens fickavtal 1.12.2013 31.1.2017 De centrala bestämmelserna i fastighetsservicebranschens kollektivavtal 1.12.2013 31.1.2017 Innehåll FASTIGHETSSERVICEBRANSCHENS ARBETSVILLKOR...

Läs mer

LÖNESYSTEMET FÖR TJÄNSTEMÄNNEN I MEDIEBRANSCHEN

LÖNESYSTEMET FÖR TJÄNSTEMÄNNEN I MEDIEBRANSCHEN LÖNESYSTEMET FÖR TJÄNSTEMÄNNEN I MEDIEBRANSCHEN Utbildningsguide 2008 Medieförbundet Mediernas Centralförbund Tjänstemannaunionen TU VAAL VKL TU 2 VAAL VKL TU 3 FÖRORD Förbunden har kommit överens om minimilönesystem

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning 1 (8) Ändringar i semesterbestämmelserna i AKTA KAPITEL IV SEMESTER 11 Flyttning av semester Arbetsoförmåga mom. 1 Om en tjänsteinnehavare eller arbetstagare när semestern eller den sparade ledigheten

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3

Medarbetarenkät 2014. / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3 Medarbetarenkät 2014 / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3 1 2 Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Mål och uppdrag 59,8% 27,2% 10,4% 2,7% 4,6 Kompetens och utveckling 62,5%

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Huvudavtalsorganisationerna. Promemoria 1 (5) 8.3.2011

Kommunala arbetsmarknadsverket Huvudavtalsorganisationerna. Promemoria 1 (5) 8.3.2011 Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen inom kommunsektorn Introduktion I det kommunala arbetet betjänar man kunder,

Läs mer

Patientenkät. Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen

Patientenkät. Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen Patientenkät Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen Vi följer upp vården för att vara säkra på att Du får en vård med hög kvalitet. För att kunna

Läs mer

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken i landskapet Åland Arbetslösheten, fokus och lagstiftning Trendbrott I den ekonomiska översikten 2015

Läs mer

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Innehåll Hälsa och rehabilitering 1 När du blir sjuk 2 Vem får stöd av FPA? 2 FPA-kortet

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönesamtalet 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönen förr och nu Från lön för det man är (befattning) till lön efter det man gör (bidrag till verksamheten) Vad bestämmer löneutvecklingen? 1. Marknadskrafterna

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 19 21, 60, 61, 64 och 66 samt 74 3 mom., av dem 19 sådan den lyder

Läs mer

I det nya lönekapitlet har följande bestämmelser samma innehåll som tidigare:

I det nya lönekapitlet har följande bestämmelser samma innehåll som tidigare: KT Bilaga till cirkulär 37/2011 1 (14) Ändringar i lönekapitlet i AKTA 2012 2013 I underteckningsprotokollet till AKTA 2010 2011 tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att revidera och utveckla lönebestämmelserna

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 ANVISNING FM/305/00.00.00/2012

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 ANVISNING FM/305/00.00.00/2012 FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 Personal- och förvaltningspolitiska ANVISNING FM/305/00.00.00/2012 avdelningen Statens arbetsmarknadsverk BESLUT Innehåll Ledning av omställningar Omställningsskydd

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gotlands län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Gotlands län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gotlands län november månad 2014 Fått arbete I november2014 fick 182 personer inskrivna vid länets Arbetsförmedling

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN

MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN FINLANDS AKADEMI Förvaltningsenheten/Katja Majamaa 2.5.2005 MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN 1. Finlands Akademis

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör A. LÖNEUTBETALNING A1 TIDPUNKTER FÖR LÖNEUTBETALNING Löneutbetalningstid Med lönebetalningsperiod avses den tid för vilken lön betalas. Lönebetalningsperioden får i regel vara högst en månad lång. Om arbetstagarens

Läs mer

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies.

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies. Personalhandbok Innehåll Personalhandbokens syfte... 3 Vår verksamhet... 3 Kollektivavtal... 3 Anställning... 3 Sekretess... 4 Arbetstid... 5 Lön & Förmåner... 6 Ledighet & Frånvaro... 6 Permission...

Läs mer

ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING

ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING OAJ:n Vaasan paikallisyhdistys ry OAJ:s lokalförening i Vasa ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING Småbarnsfostran Ansvarig för uppfostran i daghem är förutom barnträdgårdslärare

Läs mer

Motverka missbruksproblem!

Motverka missbruksproblem! Akava Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC Finlands Näringsliv EK KT Kommunarbetsgivarna Kyrkans arbetsmarknadsverk Statens arbetsmarknadsverk SAMV Tjänstemannacentralorganisationen FTFC Motverka

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 14 februari 2012 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2012 67 697 (8,6%) 37 114

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

Uppsala universitet, rektor Box 256 751 05 Uppsala

Uppsala universitet, rektor Box 256 751 05 Uppsala Uppsala universitet, rektor Box 256 751 05 Uppsala Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Teresa Edelman 08-563

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i januari 2016

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i januari 2016 Fått arbete I januari fick 1 067 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Utbildningen Service inom äldreomsorg

Utbildningen Service inom äldreomsorg Sammanfattning av overheadbilder, som jag har använt i samband med föreläsningen: Utbildning i tiden för framtiden.. Jag delar med mig av kunskaper och erfarenheter. Tag gärna kontakt med Karin Gavér,

Läs mer

Bilaga 1. Moment som granskas: Mera uppgifter. Buller F 1. Fortgående buller F 2. Slagbuller

Bilaga 1. Moment som granskas: Mera uppgifter. Buller F 1. Fortgående buller F 2. Slagbuller Bilaga 1 Arbetsbok för riskbedömning på arbetspaltser FYSIKALISKA RISKFAKTORER (F) Företag: Datum: SHM Arbetarskyddsavdelningen IDENTIFIERING AV FAROR Mål för bedömning Utfört av Moment som granskas: Faror

Läs mer

tka-kod:251054 Dnr OM 40/102/2013

tka-kod:251054 Dnr OM 40/102/2013 tka-kod:251054 Dnr OM 40/102/2013 Preciserande tjänstekollektivavtal gällande lönen för offentliga rättsbiträden. Avtalet uppgjordes den 25 mars 2013 mellan justitieministeriet och Förhandlingsorganisationen

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

Läroplan för utbildningsprogrammet hemvård och omsorgsarbete för äldre

Läroplan för utbildningsprogrammet hemvård och omsorgsarbete för äldre 1 Läroplan för utbildningsprogrammet hemvård och omsorgsarbete för äldre Läroplanen är fastställd av styrelsen för Ålands gymnasium 22.10.2011 2 Innehåll Hemvård och omsorgsarbete för äldre 10 sv... 1

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 januari 2009 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv När en arbetstagare drabbas av sjukdom har arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet.

Läs mer

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009 Jämställdhetsredovisning för 2009 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling i fråga om arbete, anställningsoch

Läs mer

Fakta om tidsbegränsade anställningar

Fakta om tidsbegränsade anställningar Fakta om tidsbegränsade anställningar Flera former av tidsbegränsade anställningar Som tidsbegränsat anställda räknas personer med allmän visstidsanställning (AVA), vikariat och säsongsanställning. Tidsbegränsade

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län?

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar för verksamheternas närmaste chefer 2005 Rapport 2006:11 Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar

Läs mer

Personalberättelse 2013

Personalberättelse 2013 Personalberättelse 2013 2 Innehållsförteckning 1. Förord... 3 2. Personalmängd och personalstruktur... 4 2.1. Uppnående av pensionsålder och personalrotation... 10 2.2. Rekrytering... 10 2.3. Poolpersonal...

Läs mer

Processer inom sysselsättning i socialt arbete med ungdomar och unga vuxna - inom Korsholms kommun

Processer inom sysselsättning i socialt arbete med ungdomar och unga vuxna - inom Korsholms kommun Processer inom sysselsättning i socialt arbete med ungdomar och unga vuxna - inom Korsholms kommun 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vägen till socialbyrån... 3 3. AN- byrån (Arbets- och näringsbyrån)...

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 246/2015 Lag om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en% Now Beslut Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Nygårdsskolans gymnasiesärskola belägen i Köpings kommun 2 (5) Tillsyn i Nygårdsskolan gymnasiesär har genomfört tillsyn av Köpings

Läs mer

Personalekonomisk redovisning 2012

Personalekonomisk redovisning 2012 Personalekonomisk redovisning 2012 Åstorp Söderåsstaden där människor och företag möts och växer www.astorp.se Åstorps kommun strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare med arbetsplatser och arbetsmiljöer

Läs mer

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen Bilaga 7 1. Löner 1.1 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling.

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

Läroplan för den grundläggande yrkesutbildningen

Läroplan för den grundläggande yrkesutbildningen Godkänd av direktionen (ersätter Läroplanens gemensamma del fr. 7.11.2011) Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 Innehållsförteckning 1 Allmänt...

Läs mer