Malmö behöver dig. Vård och omsorg & LSS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Malmö behöver dig. Vård och omsorg & LSS"

Transkript

1 Malmö behöver dig. Vård och omsorg & LSS

2

3

4 Tillsammans bygger vi framtidens Malmö din insats bidrar till att ge medborgarna en bättre vardag. Tillsammans bygger vi framtidens Malmö Malmö stad är en av de största arbetsgivarna i Skåne och alla medarbetare påverkar och formar Malmös framtid, varje dag. Tillsammans skapar vi välfärd och hållbar utveckling genom arbete inom förskola, fritid, skola, äldreomsorg, verksamhet för personer med funktionsnedsättning, miljö-, trafik-, bostads- och stadsplanering, kultur, socialtjänst och många andra områden. Gemensamt för alla verksamheter är att ge Malmöborna service av hög kvalitet. Det ställer krav på organisationen. Dessutom förändras omvärlden i allt snabbare takt. Vi måste ständigt vara beredda att ifrågasätta, förnya och utveckla vår organisation, så att våra verksamheter är till nytta för Malmöborna. Väx med din uppgift Genom att arbeta i Malmö stad får du arbeta med hållbar samhällsutveckling och våra värderingar bygger på alla människors lika värde vi är därför framtidens arbetsplats. Respekt, engagemang och kreativitet Vi ser vår värdegrund som en överenskommelse mellan alla Malmö stads medarbetare. Vi talar om att leva värdegrunden, att den ska genomsyra hur du arbetar och hur du förhåller dig till dina kollegor, Malmöbor och alla andra i vår omvärld. MALMÖ STADS VÄRDEGRUND Jag möter varje människa med förståelse och respekt. (Respekt handlar även om att visa ödmjukhet, om att vara lyhörd och att ha fokus på individen.) Jag har stort engagemang och mod att påverka. (Engagemang handlar även om energi, om det lilla extra och att stimulera till att våra mål nås.) Jag använder min kreativitet för att skapa förbättringar. (Kreativitet handlar även om nytänkande, om att ta initiativ och att utveckla kvaliteten i vårt arbete.)

5 Vård och omsorg stöd och omvårdnad i vardagen. När du arbetar med vård och omsorg är du med och hjälper människor som behöver stöd och hjälp. Det kan handla om människor med fysiska och sociala hinder till följd av ålder, sjukdom eller en olycka. Men också om kognitiva funktionsnedsättningar, demenssjukdomar och minnesproblematik. Genom att ta tillvara det friska hos personen kan vi hjälpa och förbättra dennes vardag. Vård- och omsorgsverksamheten är reglerad enligt socialtjänstlagen (SOL), hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och ska värna och respektera varje individs integritet, självbestämmande och delaktighet. Detta gör vi När någon inte längre kan klara sin vardag på egen hand utan behöver hjälp finns i Malmö hemtjänstgrupper som stödjer människor i hemmet. Den som har behov av hjälp gör en ansökan till en biståndshandläggare som utreder behovet och i vilken omfattning personen behöver hjälp. Om den som ansöker beviljas hjälp bestämmer han eller hon tillsammans med en kontaktman från hemtjänsten hur hjälpen ska utformas. Vård och omsorg kan också se till att den som behöver får hjälpmedel och bostadsanpassning för att underlätta vardagslivet vid förändrade livsomständigheter. Vid behov av rehabilitering och medicinska insatser finns medarbetare för hemsjukvård. Det kan röra sig om till exempel sårvård, hjälp med injektioner, medicinering och träning i hemmet. Om behovet av stöd och hjälp är så stort att en person inte längre kan bo kvar i sitt eget hem, kan han eller hon ansöka om särskilt boende. de största yrkeskategorierna På kommande sidor kan du ta del av beskrivningar av vård och omsorgs åtta största yrkeskategorier samt intervjuer med medarbetare inom varje yrke. Trevlig läsning med förhoppningen att du ska bli nyfken på hur det är att vara med och bygga framtiden för oss alla. För Malmö behöver dig!

6 Arbetsterapeut bedömer, förebygger och rehabiliterar. Vad gör en arbetsterapeut? Som arbetsterapeut arbetar du med personer som har fysiska hinder som begränsar vardagen. I arbetet ingår bedömning, förebyggande och rehabiliterande åtgärder. Var jobbar du? En arbetsterapeut inom Malmö stad kan exempelvis jobba med personer som har hemtjänst eller på ett boende, på kommunens rehabiliteringsavdelning (KRA), på korttidsboende med rehabilitering, eller Hjälpmedelscentrum. Vad måste du kunna? För att jobba som arbetsterapeut måste du ha läst till legitimerad arbetsterapeut (180 högskolepoäng). I arbetet ingår att motivera och stimulera individen att delta i den rehabilitering som krävs. I arbetet ingår även handledning och utbildning av andra medarbetare inom vård och omsorg. Att vara utåtriktad är en viktig del, då arbetsterapeuten har kontakt med anhöriga, handläggare och andra medarbetare. Hur ser en arbetsdag ut? En arbetsterapeuts huvudsakliga arbetsuppgifter är att göra en analys och bedömning av personen som behöver hjälp och utifrån det välja behandlingsprogram som passar bäst för individen, exempelvis träning. En arbetsterapeut kan också föreskriva hjälpmedel. Hur kan du utvecklas inom jobbet? Förutom interna utbildningar efter behov, kan du även söka till chefs- och ledarprogram samt till uppdraget som medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR).

7 Mitt arbete Namn: Christoffer Palm, arbetsterapeut på korttidsboende Utbildning: Arbetsterapeututbildningen Hur är det att jobba i Malmö stad? Mitt jobb är lärorikt och utvecklande. Jag möter många olika människor med olika bakgrunder, professioner och kompetenser. För mig som är ny är det jätteviktigt för min utveckling. Jag trivs jättebra! Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Min arbetsdag är väldigt flexibel, den varierar från dag till dag. Jag börjar ofta tidigt på morgonen och läser in mig på vad som hänt under de timmar jag inte varit här. Genom att gå runt på avdelningarna, prata med brukare och kollegor får jag den information och feedback jag behöver för att kunna stötta, göra bedömningar och åtgärder för patientsäkerhet. Sedan kommer det nya brukare som vi träffar och stämmer av vad de behöver. Det är viktigt med uppmuntran: ju mer de rör på sig och tränar ju snabbare blir de pigga och friska! Varför valde du att jobba i Malmö stad? Det är en väldigt stor arbetsgivare, de var också väldigt snabba på att ta kontakt med mig, det visar ett stort mått på seriositet och rekryteringen gick snabbt. Det kändes redan på intervjun att det fanns ett engagemang och intresse för mig. Sedan är det ju nära hem, känns bra att kunna cykla till jobbet. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Ända sedan jag började har min chef varit väldigt mån om att jag får möjlighet till den kompensutveckling jag behöver, exempelvis utbildningar för att jag ska känna mig trygg i mitt arbete. Vad är det bästa med ditt jobb? Jag tycker om att jobba med människor, att varje dag få följa deras utvecklingskurva, med inriktningen att komma hem igen. Helt enkelt att hjälpa människor till en bättre fungerande vardag. Jag tycker om att jobba med människor, att varje dag få följa deras utvecklingskurva, med inriktningen att komma hem igen. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Ja, absolut det skulle jag! Det är omväxlande och flexibelt. Att ha bra kollegor och chefer gör mycket för trivseln!

8 Biståndshandläggare utreder, beslutar och följer upp. Vad gör en biståndshandläggare? Biståndshandläggare i Malmö stad bedömer, utreder, beslutar och följer upp behov av insatser utifrån socialtjänstlagen (SOL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det dagliga arbetet medför även dokumentationsansvar, individuella möten samt samverkan med andra myndigheter. Var jobbar du? En biståndshandläggare inom Malmö stad jobbar på avdelningen för vård och omsorg i någon av stadsområdesförvaltningarna Norr, Söder, Öster, Väster eller Innerstaden. Hur ser din arbetsdag ut? Biståndshandläggaren ska utifrån individens behov och förutsättningar utreda och besluta om vilket eller vilka behov som finns utifrån socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hur kan du utvecklas inom jobbet? Förutom interna utbildningar efter behov, kan du även söka till chefs- och ledarprogram. Vad måste du kunna? En biståndshandläggares arbetsuppgifter kräver en utbildningsnivå på 180 högskolepoäng (exempelvis socionom). Du arbetar självständigt utifrån lagstiftning, riktlinjer och praxis. Det krävs goda kunskaper om aktuell lagstiftning samt vilket ansvar som ligger på andra myndigheter, till exempel Region Skåne och försäkringskassan.

9 Mitt arbete Namn: Maram Said, biståndshandläggare enligt SoL Utbildning: Socionomprogrammet inriktning funktionshinder och åldrande samt magisterexamen inom funktionshinder. Hur är det att jobba i Malmö stad? Det finns möjlighet för personlig utveckling och stor variation i det dagliga arbetet. Vi har ett gott arbetsklimat, stöttar varandra och har högt i tak och cheferna är tillgängliga. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Jag brukar vara på jobbet innan klockan åtta för att i lugn och ro hinna gå igenom mejl, lyssna av telefonsvararen och förbereda mig inför dagens möten innan telefonen börjar ringa. Efter telefontiden tar jag elcykeln till mina hembesök, under eftermiddagen blir det dokumentation och administrativt arbete. Vissa dagar är jag både inbokad på hembesök under förmiddagen och har uppföljningar på eftermiddagen. Då får jag dokumentera och sköta det administrativa arbetet dagen efter. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Jag trivdes väldigt bra på min praktik i Malmö stad, så jag sökte ett sommarvikariat. Efter det blev jag tillfrågad om att söka en tjänst här, som jag fick, och jag har trivts bra ända sedan dess. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Det finns internutbildningar som lockar. Jag vill utvecklas och utmana mig själv. Jag trivs bra i rollen att utbilda och blir ofta tillfrågad. I framtiden ser jag mig själv som projektledare eller arbetsledare inom socialt arbete i Malmö stad. Vad är det bästa med ditt jobb? Mötet med brukarna, att se deras ansiktsuttryck och reaktion när de får veta att de har rätt att ansöka om hjälp gör mig glad. Att följa upp och se att brukarens livssituation faktiskt blev bättre efter att jag beviljat stöd betyder mycket. Att följa upp och se att brukarens livssituation faktiskt blev bättre efter att jag beviljat stöd betyder mycket. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Ja, eftersom det är en arbetsplats med möjlighet till personlig utveckling, gott arbetsklimat och tillgängliga chefer, det upplever jag att jag alltid har haft.

10 Distriktssköterska bedömer, förebygger och behandlar. Vad gör en distriktssköterska? Som distriktssköterska arbetar du främst förebyggande inom medicinsk omvårdnad och leder och planerar arbetet samt gör omvårdnadsplaner. Du bedömer och genomför medicinsk behandling och omvårdnad enligt gällande lagstiftning. Du har även dokumentationsskyldighet och får skriva ut vissa läkemedel. I ditt arbete ingår undervisning, handledning och delegering av medarbetare. Var jobbar du? En distriktssköterska jobbar inom kommunens olika verksamheter för vård och omsorg. Hur ser din arbetsdag ut? Arbetsuppgifterna kräver både bredd och spetskompetens i ett eller flera områden. Du har till uppgift att rekommendera och delta i många komplicerade beslut. Hur kan du utvecklas inom jobbet? Förutom interna utbildningar efter behov, kan du även söka till chefs- och ledarprogram samt till uppdrag som medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Vad måste du kunna? För att bli distriktssköterska måste du vara legitimerad sjuksköterska med en vidareutbildning i öppen hälso- och sjukvård. Dessutom ska du ha minst två års erfarenhet som sjuksköterska.

11 Mitt arbete Namn: Barbro Walles, vårdplaneringssjuksköterska, hemsjukvården Utbildning: Legitimerad sjuksköterska med vidareutbildning till distriktssköterska och diabetessjuksköterska. Hur är det att jobba i Malmö stad? Det är spännande, självständigt och omväxlande. Jag har ett socialt arbete som innebär möten med olika människor. Varje dag träffar jag nya brukare för att presentera vad vi kan erbjuda i hemsjukvården. Inom vårdplaneringen arbetar vi i team och det tycker jag är väldigt berikande. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Dagen börjar med ett morgonmöte för alla sjuksköterskor i hemsjukvården. Sedan följer ett möte med vårdplaneringsteamet. Förmiddagen ägnar jag åt vårdplanering med brukare på olika sjukhus i Skåne. Efter lunch är det möte med teamet igen där vi går igenom kallelser till vårdplaneringar. Resten av dagen ägnar jag åt dokumentation och enklare vårdplaneringar per telefon. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Jag blev tipsad om att söka jobb i Malmö stad och det har varit väldigt utvecklande för mig som person. Mitt arbete innebär möten med Malmöbor som alla har olika bakgrund och förutsättningar. Vi är också väldigt tydliga med att vi i Malmö stad har en mångfald och att vi står bakom det. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Du kan förutom att jobba i hemsjukvården även arbeta som arbetsledare, på boende eller som LSS- och demenssjuksköterska. Malmö stad är en givmild arbetsgivare när det gäller fortbildning. Vad är det bästa med ditt jobb? Det bästa är alla nya mänskliga möten som jag har varje dag. Jag har personligen fått en ökad acceptans och tolerans för olikheter. Jag är också en person som har tid och ro att vänta in en brukare, att låta kontakten och förtroendet växa fram. Då kan jag efterhand få igenom olika förslag för att förbättra personens hälsa. Det bästa är alla nya mänskliga möten som jag har varje dag. Jag har personligen fått en ökad acceptans och tolerans för olikheter. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Absolut! Malmö stad är en organisation som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och vi har ett trevligt arbetsklimat.

12 Fysioterapeut bedömer, tränar och rehabiliterar. Vad gör en fysioterapeut? Fysioterapeuter arbetar med individer som har hälso- och/eller funktionsproblem som begränsar individens vardag. I arbetet ingår förebyggande och rehabiliterande insatser. Var jobbar du? Som fysioterapeut i Malmö stad jobbar du oftast i ett stadsområde, med att bedöma, träna och ordinera hjälpmedel. Vad måste du kunna? Arbetet kräver utbildning till legitimerad fysioterapeut (180 högskolepoäng). Du arbetar självständigt enligt riktlinjer och praxis, och ska utöver din specialkompetens ha kunskap om angränsande verksamheter inom kommunen och Region Skåne. Hur ser din arbetsdag ut? Fysioterapeuten ska utifrån analys och bedömning utforma ett lämpligt handlingsprogram och insatser så att dessa passar individens förutsättningar. Förutom att ge råd och information ingår att på olika sätt motivera och stimulera individen för att nå ett så bra resultat som möjligt. I arbetet ingår att ha kontakt med anhöriga, handläggare och andra medarbetare. Ett inslag är också handledning och utbildning av andra medarbetare. Hur kan du utvecklas inom jobbet? Förutom interna utbildningar efter behov, kan du även som fysioterapeut utbilda sig vidare genom chefs- och ledarprogram. Du kan även bli mediciniskt ansvarig för rehabilitering, så kallad MAR.

13 Mitt arbete Namn: Petter Yngvesson, sjukgymnast Rehab Utbildning: Sjukgymnastutbildning Hur är det att jobba i Malmö stad? Spännande, tryggt och roligt. Nya utmaningar väntar varje dag! Jag känner mig trygg och säker i min anställning och tillsammans med mina kollegor är det roligt att komma till arbetet. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Jag träffar brukare dagligen som är i behov av rehabilitering, utprovning av hjälpmedel eller hjälp och stöd i vardagen. Jag gör hembesök, jobbar med teamarbete tillsammans med arbetsterapeuter, sjuksköterskor samt medarbetare inom hemtjänst. Jag utbildar medarbetare i rehabiliteringsträning, hjälpmedelshantering samt förflyttningsergonomi. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Malmö stad verkade vara en spännande arbetsplats att arbeta och utvecklas i. Det fanns möjligheter att arbeta och fördjupa sig inom många olika områden, vilket jag kände var nyttigt för mig som precis blivit färdig sjukgymnast. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Som sagt, det finns många olika områden att arbeta inom och uppdrag att fördjupa sig i, vilket gör att det finns stora utvecklingsmöjligheter. Malmö stad ger mig även möjlighet att gå på utbildningar för att utveckla min kunskap och kompetens. Vad är det bästa med ditt jobb? Ingen dag är sig lik, vilket gör arbetet väldigt stimulerande. Nya utmaningar och spännande möten. Ingen dag är sig lik, vilket gör arbetet väldigt stimulerande. Nya utmaningar och spännande möten. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Absolut, Malmö stad är en spännande arbetsplats som du kan utvecklas i och känna dig trygg och säker i din anställning.

14 Sjuksköterska arbetar med medicinsk omvårdnad. Vad gör en sjuksköterska? Som sjuksköterska inom Malmö stad arbetar du med medicinsk omvårdnad, oftast på uppdrag av läkare. Det innebär att du ger vård både i brukarnas hem och i vårdboenden. Sjuksköterskan gör omvårdnadsplaner samt handleder, utbildar och delegerar arbetsuppgifter till undersköterskorna i det dagliga arbetet. Var jobbar du? En sjuksköterska jobbar inom kommunal hemsjukvård eller på ett boende för äldre. Vad måste du kunna? För att bli sjuksköterska krävs det att du har gått sjuksköterskeutbildning (180 högskolepoäng). Som sjuksköterska ingår du i arbetslag med andra yrkesgrupper och har mycket kontakter med brukare och anhöriga. Hur ser en arbetsdag ut? Som sjuksköterska gör du olika insatser utifrån den diagnos som ställts samt de behov som brukaren har. Beslut i arbetet sker självständigt och i enlighet med de lagar, riktlinjer och rutiner som finns. Du ska, utöver dina specialkunskaper, ha kunskap om hur Region Skåne fungerar. Hur kan du utvecklas inom jobbet? Förutom interna utbildningar efter behov, kan du även söka till chefs- och ledarprogram samt till uppdrag som medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

15 Mitt arbete Namn: Sofia Schiller, sjuksköterska i BUMS-teamet Utbildning: Sjuksköterska, men vidareutbildar mig till specialistsjuksköterska och blir klar sommaren Hur är det att jobba i Malmö stad? Det är väldigt stimulerande, dels tack vare arbetsuppgifterna, men framförallt för att jag får träffa så många olika människor varje dag. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Jag jobbar i ett team som kallas för BUMS, ett bemanningsteam med sjuksköterskor och distriktssköterskor som arbetar inom vård och omsorg i hela Malmö stad. När det uppstår ett behov bokar verksamheterna in oss som vikarier. Ingen dag är den andra lik och det är det som är charmen med mitt jobb! Jag har tidigare arbetat på sjukhus, där jag hade mer fasta rutiner. Här kan jag vara på ett boende ena månaden och inom hemsjukvården nästa. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Jag som bor i Malmö tycker det är kul att arbeta på hemmaplan och se hur kommunen fungerar. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Alla! Jag ser hur stora möjligheter som helst. Inom mitt jobb får jag chansen att utveckla min kompetens och kunskap utifrån brukarnas behov. Det gör att jag alltid har kompetensen på topp. Vad är det bästa med ditt jobb? Det bästa med mitt jobb är omväxlingen. Och om det uppstår personalbrist i verksamheterna blir de väldigt tacksamma när vi från BUMS-teamet kommer till dem. Ibland blir jag och mina kollegor nästan hjälteförklarade! Sen är det också väldigt kul att få träffa så många nya människor varje dag. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Ja! För att både som erfaren medarbetare och som ny på jobbet känner du dig väl omhändertagen här. Trots att jag i mitt jobb byter arbetsplats beroende på var det behövs vikarier just då, är det väldigt välorganiserat och uppstyrt. Och så är det ett väldigt roligt jobb! Jag får chansen att utveckla min kompetens och kunskap utifrån brukarnas behov. Det gör att jag alltid har kompetensen på topp.

16 Undersköterska ger vård, service och stöd. Vad gör en undersköterska? Som undersköterska utför du ett viktigt arbete med att ge personlig vård, service och stöd till brukare i alla åldrar. Du kan vara kontaktman för en brukare och huvudansvarig för till exempel dokumentation och kontakt med anhöriga. Du kan även delegeras vissa arbetsuppgifter av en distriktssköterska eller sjuksköterska samt från fysioterapeut och arbetsterapeut. Var jobbar du? Som undersköterska jobbar du oftast på ett boende för äldre eller inom hemtjänsten. Du kan också jobba inom dagverksamhet för äldre och demenssjuka. Vad måste du kunna? Det krävs att du har gått vård- och omvårdnadsprogrammet på gymnasiet eller som vuxenutbildning. Hur ser en arbetsdag ut? Som undersköterska jobbar du oftast självständigt. Det finns dagliga rutiner som ska följas och där ingår ofta personlig omvårdnad och serviceuppdrag. Hur kan du utvecklas inom jobbet? Förutom interna utbildningar, ges även möjlighet till specialiseringar.

17 Mitt arbete Namn: Maria Jönsson, undersköterska på boende Utbildning: Omvårdnadsprogrammet och teamledarutbildning Hur är det att jobba i Malmö stad? Utvecklande, stimulerande och roligt. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Dagen styrs utifrån brukarnas behov och ingen dag är den andra lik, det är stimulerande. Vi gör frukost och kvällsmat, bakar, beställer varor, hjälper till med personlig hygien, ordnar och leder aktiviteter. Jag har också ett nära samarbete med sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och biståndshandläggare. Det är hela tiden varierande uppgifter och aldrig enformigt. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Jag stod utan arbete i slutet av 90-talet. Malmö stad erbjöd då arbetslösa ungdomar platser som resursarbetare. Jag fick en plats på Söderkullahemmet och det var så det började. Vilka utvecklingsmöjligheter finns för dig i Malmö stad? En hel del. Det finns ofta utbildningar att gå. Du kan lära mer om till exempel diabetes, hygienvård eller läkemedel och på så vis få en utökad delegering och kunna sköta nya uppgifter. Vad är det bästa med ditt jobb? Att jag känner att arbetsgivaren stöttar och vill satsa på mig. Jag har alltid möjlighet att utbilda mig inom mitt område. Och det dagliga arbetet innehåller så varierande uppgifter att det aldrig blir tråkigt. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Absolut. Det har jag gjort mer än en gång. Malmö stad är en stor arbetsgivare som alltid kommer att finnas. För mig är det en trygghet. Och trots att det är en stor organisation syns alltid den enskilde medarbetaren. Malmö stad är en stor arbetsgivare... och trots att det är en stor organisation syns alltid den enskilde medarbetaren.

18 Stödassistent umgås och hjälper på ett boende. Vad gör en stödassistent? Som stödassistent ger du stöd och service till personer med fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning. Du utför vardagsnära och planerade stödinsatser och aktiviteter och samverkar med brukarens nätverk, medarbare och andra samarbetspartner. Var jobbar du? Du jobbar på något av Malmö stads LSS-boenden eller korttidshem som finns runtom i staden. Vad måste du kunna? För att arbeta som stödassistent ska du ha gått ut vård- och omsorgs- eller barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet eller ha liknande utbildning. Du måste kunna arbeta självständigt och tycka om att jobba med människor. Det bästa är när man känner att man tillför något, när man ser brukarna komma vidare.

19 Mitt arbete Namn: Kalle Frigyes, stödassistent Utbildning: Vård- och omsorgsprogrammet på Komvux Hur är det att jobba i Malmö stad? Det beror nog på var man jobbar och vad man har för yrke. Men jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Jag gillar att hjälpa människor. Den kategori människor jag jobbar med, personer med psykisk funktionsnedsättning, står ofta lite utanför samhället. De känns nästan lite bortglömda. Därför känns det givande att göra det så bra som möjligt för dem. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Det ser väldigt olika ut. Mitt jobb är upplagt efter brukarnas behov. Ibland är jag här på boendet och städar eller lagar mat. Ibland följer jag med brukaren till vårdcentralen eller Skatteverket eller så går vi på bio, restaurang, sportevenemang eller konsert. Nästa vecka startar en studiecirkel där vi ska göra musik, det ser jag särskilt fram emot. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Först jobbade jag inom hemtjänsten. Sedan provade jag på att jobba på posten och på lager, men det passade inte mig. Jag kom på att jag ville jobba med människor, så jag läste till undersköterska på vård- och omsorgsprogrammet på Komvux. Jag tyckte att psykiatri var väldigt intressant, så efter praktik på en psykiatrisk sjukhusavdelning började jag jobba som timvikarie på LSS-boenden. Sedan fick jag fast jobb här. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Som stödassistent finns det inte så många utvecklingsmöjligheter, utan då måste jag plugga till stödpedagog på högskolan eller Yrkeshögskolan i så fall. Men jag har hört att det är relativt lätt att plugga på halvtid och fortfarande jobba kvar som stödassistent. Vad är det bästa med ditt jobb? Det är att möta och lära känna brukarna. De är ju karaktärer, ganska speciella personer, på gott och ont. Det bästa är när man känner att man tillför något, när man ser dem komma vidare. Till exempel var det en brukare som gillade att se på MFF-matcher, men vågade inte gå på hemmamatcherna här i Malmö. Vi såg dem bara på TV. Men till slut, efter vi pratat om det under en period, provade vi att gå på en match. Nu har vi varit på tre-fyra matcher. Han tycker att det är jättekul och berättar om det för släkt och vänner. Det känns roligt att få vara med i den utvecklingen. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Absolut. För dem som gillar att jobba med människor är det bra. Och eftersom man på mitt LSS-boende jobbar med personer med psykiska funktionsnedsättningar måste man själv vara rätt psykiskt stabil! Jag brukar rekommendera kompisar som jag tror skulle passa att söka jobb på ett LSS-boende.

20 Personlig assistent umgås och hjälper till i och utanför hemmet. Vad gör en personlig assistent? Som personlig assistent ger du stöd och service till en person med fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning i hens hem. Du utför vardagsnära och planerade stödinsatser och aktiviteter och samverkar med brukarens nätverk, medarbare och andra samarbetspartner. Var jobbar du? Du jobbar hemma hos en brukare och följer med hen på olika aktiviteter, ärenden och nöjen. Vad måste du kunna? För att arbeta som personlig assistent måste du ha gått ut gymnasiet. En utbildning inom vård och omsorg, pedagogik eller beteende vetenskapliga ämnen är meriterande. Du måste också tycka om att arbeta med människor. Min brukare gillar att testa nya saker, så vi brukar laga olika maträtter. Det är absolut en fördel om man är matintresserad när man har det här jobbet!

21 Mitt arbete Namn: Marcus Hansson, personlig assistent Utbildning: Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och fritidsvetenskap på Malmö högskola Hur är det att jobba i Malmö stad? Det är bara positivt. Jag ser det nästan som en försäkring att vara anställd i kommunen. Då är man inne i systemet och det känns tryggt. Jag gillar dessutom att jobba med människor, så det är perfekt. Om man skulle jobba för ett privat företag, till exempel, vet man inte riktigt vad agendan är. Kanske är det bara att tjäna pengar? Jag jobbar med en annan assistent, så jag har alltid någon att bolla med, men ibland kan jobbet kanske vara lite ensamt. Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Det är mycket rutiner, eftersom min brukare ser en trygghet i rutiner. Varje morgon inleds med stretch- och träningsövningar, sedan hjälper vi till med frukosten. Oftast åker vi till ett aktivitetscenter, där vi personliga assistenter hjälper till med kommunikationen och så. Sedan åker vi hem och ordnar middag. Vi brukar göra storkok. Min brukare gillar att testa nya saker, så vi brukar laga olika maträtter. Det är absolut en fördel om man är matintresserad när man har det här jobbet! Är det helg så vill vår brukare gärna ta en öl på en pub vid Möllan, och då följer vi med. Men vi får inte dricka alkohol på jobbet, så det blir läsk för vår del. Men en fika eller en falafel kan ingå i jobbet. Vi kan jobba både dagar, kvällar och helger. I gengäld är man ofta ledig mitt i veckan, det tycker jag kan vara rätt skönt. Varför valde du att jobba i Malmö stad? Det var mest en slump att jag hamnade här. Det var en kompis som tipsade mig om det här jobbet. Jag började som timvikarie och kände att det var mycket bra. Sedan fick jag ett längre föräldravikariat och efter strax över ett år fick jag en fast tjänst. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad? Nästa steg är väl att söka en annan tjänst inom kommunen. Det finns en hemsida med lediga tjänster. Nu har jag ju foten inne och en chef som kan rekommendera mig. Sedan kan jag ju läsa vidare till undersköterska samtidigt som jag jobbar. Nu när jag är lite äldre skulle jag kunna tänka mig ett jobb där jag slipper jobba helger, till exempel. Vad är det bästa med ditt jobb? Det finns så mycket bra men det bästa är väl att man träffar mycket folk. Sjukgymnaster på aktivitetscentret och läkare, till exempel. Det är inte ett jobb där man sitter still vid sitt skrivbord, utan man får komma ut mycket. Annars är det ju upp till brukaren vad man ska göra. Nu har vi en sådan tur att vi gillar samma musik, så vi har gått på flera konserter tillsammans, till exempel Thåström, som vi såg i somras på Malmöfestivalen, eller Hoola Bandoola. Skulle du rekommendera någon att söka jobb i Malmö stad? Ja, självklart. I Malmö stad finns mycket att välja på, men jobbet som personlig assistent är relativt öppet och fritt. Man gör olika saker. Det är också bra om man vill ha ett timvikariat, om man är student eller så.

22

23

24 malmo.se/malmobehoverdig VÅRD OCH OMSORG och lss Malmö E-post: Malmö stad, stadsområdesförvaltningarna. Illustrationer: Mattias Thorelli. Foto: Sanna Dolck, Andreas Offesson, Tomaz Lundstedt, Christopher Futcher, Rapid Eye, Eye Joy. Tryck: Exakta, ex, januari 2016.

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service Stöd och service är en avdelning på socialkontoret. På Stöd och service arbetar vi med stöd till personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Information om Torsås kommuns

Information om Torsås kommuns 1(12) Information om s Omsorg för äldre och funktionshindrade Foto: Johan Blomqvist. Potatissättning på Olssonska gården -06. 2(12) Insatser för äldre och funktionshindrade som ges med stöd av Socialtjänstlagen

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll kommuninfo Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Specialnummer vård- och omsorg Gruppförsändelse till hushåll Specialnummer från vård- & omsorg Ansvarig utgivare Ulf Norberg ulf.norberg@vannas.se

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad

Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Plan Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och omfattning... 3 Leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag...

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun

Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2013-06-13 Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun KVALIFIKATIONSKRAV Legitimerad sjuksköterska,

Läs mer

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda Omsorg, vård och stöd Information för teckenspråkiga döva och dövblinda 1 Omsorg, vård och stöd Den här broschyren är tänkt som en vägledning till vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad för dig som

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI Senast reviderad januari 2016 ÖSTERSUNDS FK AKADEMI VERSION 2 Innehåll 4 2 Förord 4 3 Målsättning på planen... 4 4...och utanför planen 4 5 Värdegrund & Vision 4 7 Träningsavgift & Innehåll 4 9 Förväntningar

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet.

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. P Å G O T L A N D Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. Du som hjälper och stödjer en make, maka, förälder, barn, vän eller

Läs mer

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Maj-Britt är 57 år och kommer från Brinken. Hon bor med sin familj i ett hus i Kvammarnäs. Hon

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Anhörigstöd i Mjölby kommun

Anhörigstöd i Mjölby kommun Anhörigstöd i Mjölby kommun Det kan både skänka glädje och trygghet att hjälpa en anhörig men det kan även skapa oro, trötthet. För att orka kan man behöva stöd. Vilket stöd som behövs är olika från person

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten LSS enheten i Leksands kommun kännetecknas av att: Brukaren ges valfrihet i sin vardag Personalen arbetar på ett professionellt

Läs mer

Gör karriär, få andra att må bra

Gör karriär, få andra att må bra Gör karriär, få andra att må bra Vi vill bli Sveriges bästa utförare inom vård och omsorg. Inte för vår egen skull utan för alla de Uppsalabor som vi ger stöd till. Hur bra vi lyckas beror på våra medarbetares

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

Äldreboende i Stockholms län

Äldreboende i Stockholms län Foto: Sofia Urby Faktablad 2008:01 Äldreboende i Stockholms län Allt fler äldre erbjuds en värdig bostad då de flyttar till äldreboende. Men många har små möjligheter att påverka innehållet i sin dag.

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress:

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress: Besöksadress: Brämhultsvägen 53, Borås Postadress: Televäxel: 033-616 10 00 Trainee sjuksköterska Besöksadress: Varbergsvägen 50, Skene Postadress: 511 81 Skene Televäxel: 0320-77 80 00 E-post: sas@vgregion.se

Läs mer

4 av 5 svarat= 80 % 8 av 10 svarat: 80 % Kön Kvinna 22 1 4 15 9 49% 51 Man 15 3 4 20 12 51% 54 Totalsumma: 105. svar ej i samma frekvens

4 av 5 svarat= 80 % 8 av 10 svarat: 80 % Kön Kvinna 22 1 4 15 9 49% 51 Man 15 3 4 20 12 51% 54 Totalsumma: 105. svar ej i samma frekvens 2007 års brukarundersökning socialpsykiatriska området. 12 frågor 37 av 66 56 % 4 av 5 80 % 8 av 10 svarat: 80 % 35 av 47 svar= 74% 22 av 24 92% 106 av 152 70 % svarsfrekvens Ålder 18-35 år 2 1 2 10 2

Läs mer

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig.

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig. Nils Åbergs gata 2A Äldreboendet på Nils Åbergs gata 2 A är beläget i stadsdelen Kneippen syd, med närhet till Himmelstalundsområdet och Folkets park. Huset består av 66 lägenheter för särskilt boende,

Läs mer

Rebecca, SG - Reserapport. Kenya- Sommar 2013

Rebecca, SG - Reserapport. Kenya- Sommar 2013 Vilket program läser du på? Sjukgymnastprogrammet Rebecca, SG - Reserapport Kenya- Sommar 2013 Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi University, Eldoret i Kenya Vilken termin åkte du och

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

I introduktionsprogrammet finns också information om hur Socialförvaltningen/Hemtjänsten är uppbyggd via ett organisationsschema.

I introduktionsprogrammet finns också information om hur Socialförvaltningen/Hemtjänsten är uppbyggd via ett organisationsschema. Socialförvaltningen Analys av sammanställning av enkäter för semestervikarier på Socialförvaltningen i Simrishamn inom Hemtjänsten, HSL-enheten, Behovsbedömareenheten samt LSS-enheten sommaren 2007 Simrishamns

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Ledarenkät Göteborgs Stad oktober 2005

Ledarenkät Göteborgs Stad oktober 2005 Ledarenkät Göteborgs Stad oktober 2005 Ledarenkäten genomförs med syfte att ta reda på hur du upplever ditt arbete och förutsättningarna för att utöva ledarskapet. Enkäten innehåller också en del bakgrundsfrågor,

Läs mer

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre 80 år i år Tips och råd till dig som är äldre 1 Inledning I den här foldern har vi samlat kort information om socialförvaltningens verksamheter som du kan ha nytta av. Flera av våra verksamheter är behovsprövade,

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Inledning Beskrivning Villa Utkiken är en enhet för avlösning, belägen i lokaler inom Furunäsets företagsby. Den som sköter sin närstående i hemmet kan ansöka om avlösning

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD VARFÖR JOBBAR DU PÅ CSK? JENNIE JÖNSSON, SJUK SKÖTERSKA, sedan drygt ett år på avd 112 medicinkliniken: På CSK kan man vidareutvecklas!

Läs mer

KVALITETSRAPPORT HT 12 VT 13 BULLERBYNS FÖRSKOLA. Rauni Lundgren förskolechef

KVALITETSRAPPORT HT 12 VT 13 BULLERBYNS FÖRSKOLA. Rauni Lundgren förskolechef KVALITETSRAPPORT HT 12 VT 13 BULLERBYNS FÖRSKOLA Rauni Lundgren förskolechef Innehåll BULLERBYNS FÖRSKOLA... 3 1 Grundfakta om... 3 2 Underlag och rutiner för framtagande av kvalitetsrapport... 4 3 Åtgärder

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Uppdragshandling för boendestödjare

Uppdragshandling för boendestödjare 2013-02-21 Nf 506/2011 Uppdragshandling för boendestödjare Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun Antagen av förvaltningschef och samverkad med fackliga representanter, Förvaltningen för funktionshindrade

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 KERSTIN CARLSSON 20140311 1 Inledning Den 1 januari 2011 trädde Patientsäkerhetslagen 2010:659 i kraft. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer