Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomi- och förvaltningsdirektör Ilkka Heinänen, tfn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomi- och förvaltningsdirektör Ilkka Heinänen, tfn 040 533 5330"

Transkript

1 Samkommunen HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN / /2010 Samkommunen Styrelsen Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomi- och förvaltningsdirektör Ilkka Heinänen, tfn HRT:s verksamhets- och ekonomiplan har utarbetats för tre år av vilka det första är budgetår. Enligt 11 i samkommunens grundavtal ska beslut om budget och ekonomiplan fattas på samkommunsstämman som hålls senast i slutet av november. Enligt 23 i grundavtalet ska utlåtanden om budgetförslaget begäras av kommunerna och dessa utlåtanden ska sedan bifogas till budgetförslag som ges till samkommunsstämman. Budgeten och ekonomiplanen grunder sig på HRT:s strategi och personalstrategi som styrelsen godkände 2/2014, I kraft varande TTS , Bokslutsuppgifter för år 2014 och föreliggande uppgifter om utfallet för år 2015 Den godkända trafikeringsplanen och planerna på lång sikt Planerna över stomlinjenätet och tvärgående linjerna, Utvecklingsplanen för Joker-linjen , slutlig bearbetning av HLJ2015 planen och beslut om trafiksystemet Ekonomiplanen har utarbetats så att den motsvarar kostnadsnivån år Viktiga strategiska mål under planeringsperioden: 1. Smidiga resor - Kundernas reskedja baserar sig på kollektivtrafikens stomlinjenät och smidiga anslutningsförbindelser

2 I. Metron, närtåget och stombusslinjerna som kör vanligen med mindre än 10 minuters mellanrum utgör stommen för kollektivtrafiken. II. III. IV. Förbindelserna till stomlinjenätet sköts med anslutningslinjer som betjänar samtidigt interna kommunikationer i sina områden. Byten kommer att ske till största delen vid terminaler där det erbjuds också andra tjänster för passagerare. Gångavstånden mellan bytesplatserna planeras så att de är korta och tillgängliga och miljön förverkligas med kvalitet. När turintervallerna är korta på stomlinjerna förbättras trafikens pålitlighet. Linjenätet utvecklas genom att koncentrera utbudet till starka rutter både i buss- och spårtrafiken i enlighet med stomlinjestrategin. Stomlinjenätet i HRT-området förbättrades avsevärt när Ringbanan togs i bruk Då Västmetron kommer att tas i bruk hösten 2016 blir stomlinjenätet i HRT-området klart mer omfattande. Ibruktagande av Västmetron hör tätt samman med förnyelsen av linjerna i södra Esbo som genomförs samtidigt. År 2016 fortsätter utarbetandet av genomförandeplaner för stomlinjerna 570, 551 och E1 samt för förlängning av linje 560 till Mattby. År 2017 lanseras en ny stomlinje 500 från Hertonäs till Munkshöjden. Byten kommer att ske till största delen vid terminaler där det erbjuds också andra tjänster för passagerare. Gångavstånden mellan bytesplatserna planeras så att de är korta och tillgängliga och miljön förverkligas med kvalitet. I samarbete med trafikföretagen och i avtalen betonas förbättring av trafikens pålitlighet och kvalitet. HRT gör planerings- och avtalssamarbete med VR, Trafikverket och KM för att utveckla tjänster och förutsättningar för att närtågstrafiken kan fungera. Beredskap för störningar och undantagsförhållanden i kollektivtrafiken utvecklas genom beredskapsplanering, uppbyggande av krisgrupp samt genom utbildning och övningar. HRT deltar som kollektivtrafiksmyndighet i säkerhets- och beredskapsplaneringen som andra myndigheter utför samt i övrigt samarbete. 2. Tydlig service - Vi erbjuder våra kunder uppdaterad information före och under resan samt tydliga och rimligt prissatta biljetter som är lätta att använda. I. Kunderna får information i realtid om tidtabeller och undantagstrafik bl.a. på hållplatserna och ombord på trafikmedlen samt till egna terminaler så som mobilen. Också tjänsten Reseplaneran blir i realtid.

3 II. III. Det tydliga biljettsystemet baserar sig på bågformade zoner vilka kommer att förtydligas med hjälp av passagerarinformation, marknadsföring och tjänstedesign. Biljetten kan lätt köpas t.ex. i nätet. Resekortets självserviceläsare har en pekskärm som är lätt att använda för alla kundgrupper. Biljettpriser baserar sig inte längre på kommungränser utan mer på resans längd. Kommunernas stöd riktas till priserna på de period- och värdebiljetter som de fasta kunderna använder. Medlemskommunernas vilja om subventionsnivå påverkar prissättningen. HRT:s målsättning är att det i slutet av TTS-perioden finns mer realtidsinformation tillgänglig både före och under resan för kunderna samt tydliga och rimligt prissatta biljetter som är lätta att använda. Kunderna får information i realtid om tidtabeller och undantagstrafik bl.a. på hållplatserna och ombord på trafikmedlen samt till egna terminaler så som mobilen. Också tjänsten Reseplaneran blir i realtid. Passagerarinformation och biljettsystem utvecklas kundinriktat genom att utnyttja metoder i tjänstedesignområdet och användarundersökningar. Resekortsystemet förnyas och samtidigt förverkligas passagerarinformationssystem i realtid (LIJ) till hela regionen. Passagerarinformation och biljettsystem utvecklas kundinriktat genom att utnyttja metoder i tjänstedesignområdet och användarundersökningar. Biljettsystemet byts ut under TTS-perioden och det nya systemet kommer att basera sig på bågformade zoner vilka kommer att förtydligas med hjälp av passagerarinformation, marknadsföring och tjänstedesign. Biljetten kan lätt köpas t.ex. i nätet. Resekortets självserviceläsare har en pekskärm som är lätt att använda för alla passagerare. Biljettpriser baserar sig inte längre på kommungränser utan mer på resans längd. Kommunernas stöd riktas till priserna på de period- och värdebiljetter som de fasta kunderna använder. Möjlighet till biljetternas sambruk främjas i samarbete med andra aktörer. Utvidgande av biljettsystemet i Helsingforsregionen med en eventuell metropolförvaltning gör det möjligt att invånare i allt flera kommuner kan använda HRT:s resekort och biljetter. HRT deltar i utvecklingen av möjligheten till biljetternas sambruk i samarbete med Trafikverket, Lippu- ja maksujärjestelmä Oy (LMJ) som förvaltar det riksomfattande Waltti-kortet samt med VR och Matkahuolto. HRT ordnar förarutbildningar i enlighet med trafikerginsavtal. Varje år planeras en ny utbildning med ett helt ny tema där kundservice alltid betonas. Under varje utbildningsdag utnyttjas passagerarrespons. Som en del av utveckling av kundupplevelsen utarbetar HRT tillsammans med trafikföretagen HRT:s förarguide med syfte att förbättra interaktionen mellan kunden och föraren. 3. Lyft åt kollektivtrafiken vi styr trafikökningen till kollektivtrafiken, cykling och gång.

4 I. Tätare markanvändning stöder det hur hållbara färdsätt fungerar och främjar deras konkurrenskraft. II. III. Vi främjar i samarbete med kommuner och staten genomförande av infartsparkeringar för cyklar och personbilar så att de ligger vid spårtrafikens stationer och övriga kollektivtrafikens knutpunkter. Med hjälp av en aktiv marknadsföring och HRT:s kundprogram ökar vi användningsgrad av kollektivtrafiken hos våra nuvarande kunder samt ökar antalet nya kunder. Både Ringbanan och Västmetron ökar antalet användare i kollektivtrafiken under TTS-perioden. Enligt konsekvensbedömningar ökar Västmetron med anslutningslinjerna kollektivtrafikens andel bland färdsätt i regionen med 1,1 procent och lockar på vardagar drygt nya användare till kollektivtrafiken. Två tredjedelar av de nya användarna byter från personbilar och resten från cykling och gång. Under planeperioden fortsätter HRT samarbete med kommuner för att verkställa infrastrukturobjekt som gör spårtrafiken smidigare och för att lyfta upp nya objekt. HRT deltar aktivt i planläggnings- och trafikplaneringen så att kollektivtrafikens behov tas i beaktande i de nya byggprojekten. Dessutom genomförs stomlinjeplan som HRT:s styrelse har godkänt. HRT marknadsför inte bara för att öka kollektivtrafikens popularitet utan för att öka också cykling. Med mobilitetsstyrningen främjas framförallt val av hållbara färdsätt i arbetsplatser och skolor men också bland den ökande seniorbefolkningen. HRT:s målsättning är att öka antalet elektroniskt registrerade kunder till flera hundra tusen under TTS-perioden. Integrationen mellan det nya biljett- och informationssystemet och CRM-systemet ger möjlighet att utveckla modeller för att sköta HRT:s kundrelationer, segmentera kunder och göra kundanalys. 4. Tät och attraktiv region - Trafiksystem som baserar sig på spårtrafiknät förtätar samhällsstrukturen och ökar regionens attraktivitet. I. Regionen ska vara attraktiv till invånare, företag och för dem som besöker regionen. Regionens fungerande säkerställs med trafiksystemet. II. III. Planeringen av trafiksystemet förs vidare så att det grundar sig på ett starkt spårnät. Så säkerställer vi också förutsättningarna för bildande av en tät och hållbar samhällsstruktur. Vi främjar tät markanvändning genom att delta i planläggningen och genom samspel med intressegrupper.

5 Trafiksystemplan för Helsingforsregionen (HLJ) främjar samordning mellan markanvändningslösningar och trafikinvesteringar i Helsingforsregionen. HRT deltar i planeringen av trafiknät och trafikprojekt på strategisk nivå. HRT deltar i planläggningen med syfte att säkerställa att stadstrukturen utvecklas så att den gynnar kollektivtrafiken samt att det finns goda förutsättningar för kollektivtrafiken. Trafiksystemplan för Helsingforsregionen (HLJ 2015) fungerar för trafikens del som startpunkt för det nya MAL-intentionsavtalet Syftet är att intentionsavtalet är klart i slutet av 2015 och att avtalet främjar verkställande av de centrala linjeringarna i HLJ-strategin. Under planeperioden söker HRT möjligheter och åtgärder för att stärka finansieringsgrunden för trafiksystemet och för att främja hållbar mobilitet. 5. Mindre utsläpp - Vi ökar andelen av utsläppssnål trafik i kollektivtrafiken. I. Vi ökar andelen av utsläppsfri spårtrafik i kollektivtrafiken. II. Vi minskar utsläpp i busstrafiken. Med hjälp av linjeplaneringen styrs resorna till spårtrafiken då utsläppen från kollektivtrafiken minskar. HRT deltar tillsammans med Helsingfors, Esbo och Trafikverket i projektplaneringen av Spår-Joker samt tillsammans med Trafikverket och Helsingfors till planeringen av Pisara-banan. HRT deltar också i ett tväradministrativt spårtrafiksprojekt som Helsingfors stad ordnar. Inom ramen för projektet utvecklas spårtrafiken och man förbereder sig till dess utvidgande. HRT ökar andelen av utsläppssnål trafik i kollektivtrafiken. HRT:s roll som aktör som bär sitt miljöansvar tas ännu kraftigare fram i kommunikationen. HRT deltar i projektet ebussystems där ett system med elbuss utveckals. En central förutsättning för att busstrafiken som fungerar helt på el blir vanligare är definiering och genomförande av ändamålsenlig laddningsinfrastruktur. Genom ett leasing-avtal köper HRT under åren elbussar för testbruk med syfte att skapa Finlands första elbussystem. Ett delsyfte i projektet (epeli) är att få bussföretag att bekanta sig med elbussar och säkerställa att de i fortsättningen kan delta i anbudstävlingar av elbusstrafik. Projektet gör det möjligt att elbusstrafiken i fortsättningen ingår i konkurrensutsättningen. 6. Effektiv ekonomi - Vi förbättrar kollektivtrafikens kostnadseffektivitet och förstärker hållbarhet av finansieringsbasen för hela trafiksystemet. I. Vi effektiviserar genom planeringen av kollektivtrafiktjänster och upphandlingsförfarande skötseln av kollektivtrafiken.

6 II. III. Vi letar efter i utvecklingen av HRT:s interna och yttre verksamhet de mest kostnadseffektiva och bästa sätten att ordna tjänsterna. Vi utreder aktivt sådana finansieringsalternativ för trafiksystem som gör det möjligt att regionen växer och med hjälp av vilka man minska det höjningstryck som riktas till biljettpriser och kommunandelar. År 2014 utgjorde kommunandelarnas andel 48,8 procent, biljettintäkternas andel 48,3 procent, andel av övriga inkomst 1,9 procent och andelen av det statliga understödet för kollektivtrafiken 1,0 procent av HRT:s verksamhetsintäkter. HRT:s syfte under planeperioden är att utvidga finansieringsgrund för verksamheten med hjälp av nya intäkts- och finansieringskällor. På så sätt vill HRT öka den absolutiska andelen av övriga intäkter och i mån av möjligheter också relativ andel av de övriga intäkterna bland alla verksamhetsintäkter. VR och HRT har avtalat ett intentionsavtal om närtågstrafiken för år VR:s förslag ger HRT under den fem år långa avtalsperioden sammanlagt ungefär 30 miljoners besparingar jämfört med nuvarande prisnivån. Besparingen är av samma storlek som de nyttor som HRT har beräknat att konkurrensutsättningen skulle ge d.v.s. 15 procent från den nuvarande nivån. På basis av intentionsavtalet bereder båda parterna under 2015 ett nytt femårigt avtal som ska träda i kraft Avsikten är att HRT:s styrelse behandlar och godkänner det nya avtalet i början av Dessa besparingar som det nya intentionsavtalet ger har inte tagits i beaktande i TTS. Vid sidan av beredningen av det nya avtalet fortsätter HRT de förberedande åtgärderna under planeperioden så att tågtrafiken öppnas för konkurrens år HRT kontrollerar biljetterna i alla kollektivtrafikmedel (buss-, metro-, spårvagns-, närtågs- och färjetrafiken) i HRT-området. Med VR avtalas årligen separat om kontrollverksamheten i VR:s närtrafik och i hela landets fjärrtrafik. Synlig och effektiv biljettkontroll minskar antalet passagerare som reser utan giltig biljett eller med fel biljett och främjar utveckling av biljettintäkter. Målsättningen år 2016 är att antalet kontrollerade passagerare ligger minst på års 2015 nivå (prognos 245 passagerare/kontrollant/kontrolldag). Målsättningarna i personalstrategin som omfattar år 2018 är: 1. Vi utvecklar vår kunskap målinriktat och mångsidigt för att förbättra verksamhet och resultaten. 2. Vi stärker yrkesmässighet i förmansarbete och samarbetskunskap bland personalen. 3. Vi gör resultatrikt samarbete med arbetskompisar, kunder och intressegrupper. Ekonomiplan

7 Verksamhetsintäkter HRT:s verksamhetsintäkter år 2016 är sammanlagt 647,2 miljoner euro. Det betyder en ökning på 25,8 milj. euro (4,2 %) från förra årets prognos. Biljettintäkter Som grund för värdering av biljettintäkter har använts prognoser av biljettintäkter 2015 som fastställs på basis av utfallet för åtta månader. Biljettintäkterna beräknas uppgå till 307,1 milj. euro utan MOMS år 2015 och till 322,0 milj. euro år Det är en ökning på 4,8 % från förra årets prognos. Biljettintäkterna utgör 49,8 % av HRT:s verksamhetsintäkter. Kommunandelar Medlemskommunerna betalar till HRT i form av kommunandelar de utgifter som inte kan täckas med biljettintäkter eller med övriga intäkter. Kommunandelarna består av kommunandelar för de operativa kostnaderna, allmänna kostnader och kollektivtrafiksinfrastruktur. Kommunandelarna är i budgeten för år 2016 sammanlagt 309,9 milj. euro. Kommunandelarna utgör 47,9 % av HRT:s verksamhetsintäkter. Till kommunandelarna riktas kostnader år 2016 sammanlagt 664,2 miljoner euro varav de operativa kostnaderna utgör 493,1 miljoner euro (74,2 %), infrakostnaderna 99,2 miljoner euro (14,9 %) och de allmänna kostnaderna 71,8 miljoner euro (10,8 %). Till kommunandelarna riktas intäkter sammanlagt 336,9 miljoner euro varav biljettintäkterna utgör sammanlagt 322,0 miljoner euro (95,6 %), det statliga understödet för kollektivtrafiken 4,7 miljoner euro (1,4 %) och till allmänna kostnaderna riktas intäkter 10,2 miljoner euro (3,0 %). I kommunandelarna har man tagit i beaktande medlemskommunernas över-/underskott under föregånga åren för sammanlagt 17,5 miljoner euro. Understöd till kollektivtrafik i de stora städerna Statsunderstödet till kollektivtrafiken i de stora städerna har beräknats uppgå till 4,7 milj. euro år Understödet riktas till HRT:s medlemskommuner i relation till invånarantalet. Övriga stöd och bidrag uppskattas till 0,8 milj. euro. Intäkter från biljettkontrollen Kontrollavgiften kan vara 40 gånger det lägsta enkelbiljettspriset. Kontrollavgiften är 80 euro sedan år Det föreslås att kontrollavgiften höjas till 100 euro år Intäkterna från kontrollavgifterna beräknas uppgå år 2016 till 5,0 miljoner euro varav kreditförluster och kreditförlustreserveringar bokförs för ungefär 2,4 miljoner euro. Övriga verksamhetsinkomster

8 De övriga verksamhetsinkomsterna, 4,1 milj. euro, består huvudsakligen av intäkterna från VR:s ersättning för kontrollavgiftsverksamhet och av hyror som faktureras av trafikföretagen för pausutrymmen och resekortsapparater. Ersättningarna från VR för kontrollavgiftsverksamhet beräknas uppgå till 1,0 milj. euro, hyresinkomsterna som faktureras av trafikföretagen för pausutrymmen och resekortsapparater samt för elbussarna till 2,3 miljoner euro och andra inkomster till 0,8 miljoner euro. Verksamhetsutgifter HRT:s verksamhetsutgifter 2016 är sammanlagt 654,2 miljoner euro. Det betyder en ökning på 55,0 miljoner euro (9,2 %) jämfört med årets 2015 budget. Personalkostnaderna är 19,7 miljoner euro dvs. 3,0 % av verksamhetsutgifterna. Personalutgifterna ökar med 0,3 miljoner euro (1,6 %) från året innan. Utgifter för köp av tjänster Utgifterna för köp av tjänster år 2016 uppgår till sammanlagt 625,0 miljoner euro, och utgör 95,5 % av HRT:s verksamhetsutgifter. Kollektivtrafikens operativa kostnader Kostnaderna för den operativa verksamheten i kollektivtrafiken uppgår till sammanlagt 492,5 miljoner euro, vilket utgör 75,3 % av HRT:s verksamhetsutgifter. Ökningen av kostnadsnivån inom kollektivtrafiken beräknas bli i genomsnitt 1,7 % i jämförelse med förra året. Busstrafikens utgifter år 2016 är sammanlagt 312,7 milj. euro. Busstrafikens utgifter innehåller reserveringen för miljöbonus 1,5 milj. euro. År 2016 uppskattas kostnadsindex för busstrafiken stiga med 2,0 %. Tågtrafikens utgifter uppgår 2016 sammanlagt till 88,0 miljoner euro som innehåller ersättningar som betalas för VR för tågtrafik som anskaffas som köptjänst samt ersättningarna för bolaget Junakalusto. Kostnadsnivån för tågtrafiken uppskattas stiga för köptrafikens del med 0,7 % år Kostnaderna för spårtrafiken 2016 uppskattas till 52,3 miljoner euro. Höjningen av kostnadsnivån uppskattas till 1,8 %. Kostnaderna för metrotrafiken 2016 uppskattas till 33,9 miljoner euro. Höjningen av kostnadsnivån uppskattas till 2,0 %. Kostnaderna för färjetrafiken 2016 uppskattas till 4,1 miljoner euro. Höjningen av kostnadsnivån uppskattas till 1,1 %. För att täcka kostnader som orsakas av att tjänsten Kutsuplus avslutar har det reserverats 1,6 miljoner euro för år 2016.

9 Köp av övriga tjänster För köp av andra än operativa tjänster i kollektivtrafiken och infratjänster används 33,3 miljoner euro varav 11,1 miljoner euro till IT-tjänster, 6,6 miljoner euro till biljettförsäljningsställen där betalningen går till återförsäljarna av resekortet, 4,8 miljoner euro till sakkunnigtjänster, 3,8 miljoner euro till tjänster gällande underhållet av materiel och utrustning, 0,6 miljoner euro till tryckning, 1,4 miljoner euro till ersättningar för skötseln av den statiska informationen, 1,6 miljoner euro till annons- och marknadsföringstjänster, 0,5 miljoner euro till bevakningstjänster samt 3,0 miljoner euro till övriga tjänster såsom post- och teletjänster, bank- och kontorstjänster, städning och underhåll av fastigheter samt personaltjänster (såsom t.ex. utbildnings- och resetjänster). Kollektivtrafikens infrastrukturersättningar Ersättningar för infrastrukturen som betalas till kommunerna uppskattas uppgå till 99,2 miljoner euro år Ersättningarna för infrastrukturen inkluderar 72,6 miljoner euro i kostnader för Helsingfors, 13,4 miljoner euro för Esbo, 12,9 miljoner euro för Vanda, 0,08 miljoner euro för Kervo samt 0,2 miljoner euro för Kyrkslätt. I ersättningarna för infrastrukturen ingår 50 % av avskrivningar på kapitalet och räntor samt förvaltnings- och underhållskostnaderna till deras fulla belopp. Kalkylgrunden för kapitalersättningen för infrastruktur som tagits i bruk före 2010 är egendomens justerade gängse värde. Beräkningsgrunden för den nya infrastrukturen är bokföringsvärdet. Räntan på kapitalet och under byggnadstiden som har använts är fem procent. Avtalet mellan HRT och dess medlemskommuner om ersättningarna för kostnaderna om kollektivtrafikinfrastruktur är i kraft sedan Enligt punkt 8.2 i avtalet skall om infrastrukturkostnader, som uppstår på grund av betydande kollektivtrafikinvesteringar som tas i bruk under 2012 eller efter det, avtalas i sin helhet separat. Sådana nya, betydande kollektivtrafikinvesteringar är åtminstone Västmetron och Ringbanan. Principerna i avtalet som godkändes för Ringbanans och Västmetrons del har tillämpats vid fördelning av infrastrukturkostnader i verksamhets- och ekonomiplanen. På samma sätt har ökning i enkelregionbiljettintäkter som beror på ibruktagande av Ringbanan riktats till Vanda 3,0 miljoner euro år 2016 (ökning av biljettintäkter från enkelregionbiljetter som beror på ibruktagande av Ringbanan beräknas uppgå till 5,0 miljoner euro år 2016). För material, förnödenheter och varor reserveras 1,7 miljoner euro år Hyreskostnaderna år 2016 är 4,5 milj. euro.

10 Övriga kostnader år 2016 är 3,1 milj. euro. Till övriga kostnader förs uppskattningsvis 2,4 miljoner euro i kreditförluster och kreditförlustreserveringar för kontrollavgifterna. Verksamhetsbidraget år 2016 beräknas vara 7,0 miljoner euro i underskott och det räcker inte för att täcka finansieringskostnader som uppskattas till 0,4 miljoner euro. Att verksamhetsbidraget visar underskott beror på att överskott som ackumulerats till medlemskommunerna har tagits i beaktande i antalet kommunandelar som bokförs i verksamhetsintäkter. Finansiella intäkter och utgifter HRT finansierar sina investeringar genom att ta lån i finansinstitut. HRT har varit tills vidare skuldfri. Uppskattningsvis behövs 35 miljoner euro i lån för nya investeringar år 2016, 10 miljoner euro år 2017 och 5,0 miljoner euro år Då skulle lånestocken uppgå i slutet av år 2018 till cirka 42,9 miljoner euro. I beräkningen har använts låneräntan på 1,5 %. Nettoutgifterna för finansieringen beräknas uppgå till 0,4 miljoner euro år 2016 och öka under 2017 och 2018 så att reserveringen för år 2017 är 0,7 miljoner euro och för år ,8 miljoner euro. Årsbidraget efter finansieringsposter visar ett underskott på 7,4 miljoner euro. Avskrivningar enligt plan år 2016 är 10,1 miljoner euro och de ökar med 1,4 miljoner euro (16,2 %) jämfört med förra årets budget. Avskrivningarna enligt plan beräknas öka under när LIJ-projektet blir klart. Reserveringen för år 2017 är 19,7 miljoner euro och för år ,9 miljoner euro. Räkenskapsperiodens underskott år 2016 beräknas uppgå till 17,5 miljoner euro och kan täckas med överskottet från de föregående åren. Hantering av över/underskott Det kommunvisa över/underskottet enligt HRT:s bokföring beaktas i de kommande årens budgetar. Det kumulativa över/underskottet som är i enlighet med användningen i prognosen för årets 2015 andra delårsrapport finns tillgänglig sammanlagt 52,4 miljoner euro. HRT fäster särskilt uppmärksamhet i planeringen av sin verksamhet under de kommande åren så att det inte skulle förekomma omfattande under-/överskott. Då verksamhets- och ekonomiplanen för år godkändes, beslöt samkommunsstämman att HRT betalar årlig ränta till sina medlemskommuner på det kumulativa överskottet enligt HRT:s bokföring och på motsvarande sätt tar ut ränta av medlemskommunerna i enlighet med det kumulativa underskottet enligt bokföringen.

11 Beräkningsgrunden för räntan är det kommunvisa, kumulativa medeltalet av över/underskottet under den första och den sista dagen av varje räkenskapsår. Kalkylräntan är 12 månaders euribor. Räntan fastställs enligt räntan på den första bankdagen på varje räkenskapsåret och räntebetalningsdagen är den 30 juni året som följer räkenskapsåret. Förslag (SR) Styrelsen beslutar föreslå till samkommunsstämman att den beslutar att a) godkänna budgeten för 2016 samt verksamhets- och ekonomiplanen enligt bilaga b) besluta bindande anslag och inkomstposten för år 2016 enligt följande: Verksamhetsutgift er Investeringsutgifte r Kommunandelar euro euro euro c) HRT betalar årlig ränta till medlemskommunerna på det kommunvisa överskottet och tar ut ränta för det kommunvisa underskottet år Beräkningsgrunden för räntan är medeltalet av över/underskottet under den första och den sista dagen av räkenskapsår Räntan är 12 månaders euribor på den första dagen av räkenskapsåret. d) på HRT:s grundkapital beräknas ingen ränta år 2016 samt e) bevilja styrelsen rätt att ta långfristigt lån på högst 35,0 milj. euro och kortfristigt lån på högst 10,0 milj. euro år 2016 Behandling Ekonomi- och förvaltningsdirektör Ilkka Heinänen redogjorde ärendet. Styrelsemedlem Sirpa Hertell gjorde ett motförslag under diskussionen så att punkt f) sätts till som lyder: Styrelsen föreslår vidare till samkommunsstämman att den beslutar inleda förhandlingar mellan ägarkommunerna om nivån på kommunandelarna, subventionsgraden och om en eventuell omfördelning av infrakostnaderna så att behovet av att höja biljettpriser minskar under ekonomiplanperioden. Styrelsen beslöt enhälligt att lägga till ny punkt f) som Sirpa Hertells förslag som lyder: inleda förhandlingar mellan ägarkommunerna om nivån på kommunandelarna, subventionsgraden och om en eventuell omfördelning av infrakostnaderna så att behovet av att höja biljettpriser minskar under ekonomiplanperioden. Beslut Styrelsen beslöt föreslå till samkommunsstämman att den beslutar att a) godkänna budgeten för 2016 samt verksamhets- och ekonomiplanen enligt bilaga

12 b) besluta bindande anslag och inkomstposten för år 2016 enligt följande: Verksamhetsutgift er Investeringsutgifte r Kommunandelar euro euro euro c) HRT betalar årlig ränta till medlemskommunerna på det kommunvisa överskottet och tar ut ränta för det kommunvisa underskottet år Beräkningsgrunden för räntan är medeltalet av över/underskottet under den första och den sista dagen av räkenskapsår Räntan är 12 månaders euribor på den första dagen av räkenskapsåret. d) att på HRT:s grundkapital beräknas ingen ränta år 2016 samt e) bevilja styrelsen rätt att ta långfristigt lån på högst 35,0 milj. euro och kortfristigt lån på högst 10,0 milj. euro år 2016, f) inleda förhandlingar mellan ägarkommunerna om nivån på kommunandelarna, subventionsgraden och om en eventuell omfördelning av infrakostnaderna så att behovet av att höja biljettpriser minskar under ekonomiplanperioden. Samkommunsstämman Styrelsens förslag Samkommunstämman beslutar att a) godkänna budgeten för 2016 samt verksamhets- och ekonomiplanen enligt bilaga b) besluta bindande anslag och inkomstposten för år 2016 enligt följande: Verksamhetsutgift er Investeringsutgifte r Kommunandelar euro euro euro c) HRT betalar årlig ränta till medlemskommunerna på det kommunvisa överskottet och tar ut ränta för det kommunvisa underskottet år Beräkningsgrunden för räntan är medeltalet av över/underskottet under den första och den sista dagen av räkenskapsår Räntan är 12 månaders euribor på den första dagen av räkenskapsåret. d) att på HRT:s grundkapital beräknas ingen ränta år 2016 samt

13 e) bevilja styrelsen rätt att ta långfristigt lån på högst 35,0 milj. euro och kortfristigt lån på högst 10,0 milj. euro år 2016 f) inleda förhandlingar mellan ägarkommunerna om nivån på kommunandelarna, subventionsgraden och om en eventuell omfördelning av infrakostnaderna så att behovet av att höja biljettpriser minskar under ekonomiplanperioden. Bilaga Verksamhets- och ekonomiplan

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

Budgeten och ekonomiplanen grundar sig på. - HRT:s strategi 2018. - I kraft varande TTS 2012-2014. - Utvecklingsplanen för Joker-linjen 2013-2020

Budgeten och ekonomiplanen grundar sig på. - HRT:s strategi 2018. - I kraft varande TTS 2012-2014. - Utvecklingsplanen för Joker-linjen 2013-2020 Samkommunen 10 27.11.2012 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2013-2015 1508/02/021/211/2010 sht 10 Samkommunsstämman Styrelsen 152 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomidirektör

Läs mer

HRT rör oss alla. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HRT rör oss alla. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HRT rör oss alla Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HRT rör oss alla HRT erbjuder mångsidiga möjligheter att åka kollektivt och skapar förutsättningar för en livskraftig och trivsam Helsingforsregion.

Läs mer

Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredning Ekonomidirektör Pirjo Laitinen, tfn 4766 4070 4766 4070

Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredning Ekonomidirektör Pirjo Laitinen, tfn 4766 4070 4766 4070 Samkommunen 10 25.11.2011 HRT: S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2012-2014 1508/02/021/211/2010 sht 10 Styrelsen 151 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredning Ekonomidirektör Pirjo Laitinen,

Läs mer

HRT rör oss alla. Samkommunen Helsingforsregionens trafik

HRT rör oss alla. Samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT rör oss alla Samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT:s målbild 2025 HRT Från strategi till handling Allt flera använder kollektivtrafiken i arbete och under fritiden. Vi erbjuder kunderna tjänster

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 13 mars 2012 124/2012 Statsrådets förordning om statsunderstöd för kollektivtrafik Utfärdad i Helsingfors den 8 mars 2012 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2014 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2014 Dessa resevillkor är giltiga fr.o.m. den 1.1.2014 och gäller användningen av HRT:s

Läs mer

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1006/08.00.00/2015 Stadsstyrelsen 105 16.3.2015 Fullmäktige 62 13.4.2015 Stadsstyrelsen 160 27.4.2015 76 Fråga om byggande och automatisering av Västmetron Beredning och

Läs mer

HSL Helsingforsregionens trafik Årsberättelse

HSL Helsingforsregionens trafik Årsberättelse HSL Helsingforsregionens trafik Årsberättelse HRT Helsingforsregionens trafik Årsberättelse Innehåll Det här är HRT 4 VD:s översikt 6 Under året 8 Kunder 14 Personal 16 Miljö 20 Nyckeltal för kollektivtrafiken

Läs mer

Helsingforsregionens trafik

Helsingforsregionens trafik Helsingforsregionens trafik Välkommen till invånarkvällen! 2 29.11.2017 HRT:s samarbetsområde 7 kommuner: Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo. 1.1.2018 Sjundeå och Tusby Enligt

Läs mer

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande Samhällstekniska nämnden 53 20.08.2015 Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden Samhällstekniska nämnden 53 Kommunfullmäktige har vid sitt sammanträde

Läs mer

Helsingforsregionens kollektivtrafik. Biljettpriserna

Helsingforsregionens kollektivtrafik. Biljettpriserna Helsingforsregionens kollektivtrafik Biljettpriserna fr.o.m. 1.1.2014 Periodbiljetter på resekortet Resekortet kan laddas med period. Längden på reseperioden du väljer kan vara minst två veckor och högst

Läs mer

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice RP 78/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Helsingfors stad Stadsplaneringskontoret Snabbspårväg Framtidens kollektivtrafik i Helsingfors www.hel.fi/ksv/sv

Helsingfors stad Stadsplaneringskontoret Snabbspårväg Framtidens kollektivtrafik i Helsingfors www.hel.fi/ksv/sv Helsingfors stad Stadsplaneringskontoret Snabbspårväg Framtidens kollektivtrafik i Helsingfors www.hel.fi/ksv/sv Helsingfors och hela metropolområdet växer fort. Fram till 2050 uppskattas Helsingfors

Läs mer

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning 245 FONDERNA 2011 2014 Fonddelen omfattar de fonder som i bokföringen differentierats som separata balansenheter. Fonderna är Vanda stads bostadslånefond, Marja-Vandafonden, Fonden för social kreditgivning

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) Stadsfullmäktige Kaj/7 22.4.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) Stadsfullmäktige Kaj/7 22.4.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) 7 Uppföljningsrapport 2015 om genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning (BM-programmet) HEL 2015-003886 T 10 01 00 Beslutsförslag

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK STÖD FÖR KLIMAT OCH TILLVÄXT

KOLLEKTIVTRAFIK STÖD FÖR KLIMAT OCH TILLVÄXT KOLLEKTIVTRAFIK INLEDNING Människors möjligheter till jobb, tid för familjen och en innehållsrik fritid hänger ofta på att det finns bra transportmöjligheter. Det måste helt enkelt vara lätt att ta sig

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 29/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 5 c barnskyddslagen, ikraftträdelsebestämmelsen i lagen om ändring av barnskyddslagen samt 30 c lagen om planering

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland

landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland 2 Etapplandskapsplan 2 för Nyland omfattar ett område med 26 kommuner. Som metropollandskap är Nyland exceptionellt bland

Läs mer

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01.

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01. Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016 Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016 Nämnden för serviceproduktion 28.01.2016 5 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända

Läs mer

MEDBORGARINSTITUT OCH SOMMARUNIVERSITET

MEDBORGARINSTITUT OCH SOMMARUNIVERSITET IFYLLNADSANVISNINGAR 1(6) Kostnader, inkomster och prestationer år 2015 MEDBORGARINSTITUT OCH SOMMARUNIVERSITET Enligt 21 1 momentet i lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) ska huvudmännen för läroanstalterna

Läs mer

RP 151/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 och 7 i lagen om bostadssparpremier

RP 151/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 och 7 i lagen om bostadssparpremier Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 och 7 i lagen om bostadssparpremier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om bostadssparpremier

Läs mer

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje 1 (2) Datum 2011-03-16 SL-2011-01569 TN 1103-083 Trafiknämnden Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje Bakgrund Sedan 2006 bedriver Nobina Sverige AB busstrafiken

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) Stadsfullmäktige Kj/8 9.9.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) Stadsfullmäktige Kj/8 9.9.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) 8 Plan i enlighet med äldreomsorgslagen över stadens åtgärder för att stödja den äldre befolkningens funktionsförmåga och social- och hälsovårdstjänster

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik norrstyrelsen rapport 2009: 25 Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 140/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav11och43 lagenomfinansieringav undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett Periodbiljetter Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens pris består av ett 14-dagars grundpris och ett

Läs mer

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 86 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum 31.10.2015 Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel. 09 816 52161 Katja Hagman, tel. 09

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten.

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten. RP 172/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 i lagen om utjämning av räntan för offentligt understödda export- och fartygskrediter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde.

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde. Samkommunstämman 22.04.2010 s. 8 Styrelsen 30.03.2010, 10 7 TÄVLINGSPROGRAM, CAMPUS PROJEKTET På basis av de diskussioner som förts mellan samkommunen och NAI Premises har bolaget uppgjort (under arbete)

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

1 (8) Stadsstyrelsens förslag till utlåtande (Behandlades i stadsstyrelsen 22.10.2007 och behandlas i stadsfullmäktige 31.10.2007)

1 (8) Stadsstyrelsens förslag till utlåtande (Behandlades i stadsstyrelsen 22.10.2007 och behandlas i stadsfullmäktige 31.10.2007) 1 (8) (Behandlades i stadsstyrelsen och Kommunikationsministeriet PB 31 000023 Statsrådet Ref.: Begäran om utlåtande 85/40/2005 Utlåtande om flygplatsutredningen för Helsingforsregionen Flygplatsutredningen

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.12.2001 KOM(2001) 759 slutlig 2001/0290 (ACC) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av ett avtal genom skriftväxling mellan Europeiska gemenskapen och

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik Kundundersökning mars 2011 Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Yksi kortti riittää Ett kort räcker

Yksi kortti riittää Ett kort räcker Yksi kortti riittää Ett kort räcker Alla resor med ett resekort HRT:s tredje zon utsträcks till Sibbo och HRT:s resekort med period- och värdebiljetter tas i bruk i busstrafiken i Sibbo i början av år

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

RP 144/2017 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2018.

RP 144/2017 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2018. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen och till vissa andra lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Dnr /17

Dnr /17 2017-11-14 Dnr 2501-2016/17 Under våren 2017 började utskottet planera en delegationsresa till Helsingfors och vid utskottssammanträdet den 28 augusti 2017 fastställdes syftet med resan (prot. 2016/17:43).

Läs mer

Hurdan är Andelsbankens bostadstjänst?

Hurdan är Andelsbankens bostadstjänst? Hurdan är Andelsbankens bostadstjänst? 1 Vad består vår bostadstjänst av? Vare sig du vill köpa ditt första egna hem eller byta ut ditt nuvarande, har vi ett lämpligt bolån just för dig. Vi sköter också

Läs mer

RP 108/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 39 i lagen om Finlands

RP 108/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 39 i lagen om Finlands Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 39 i lagen om Finlands skogscentral PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att övergångsbestämmelsen

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS Luxemburg, den 25 juni 2008 DOMSTOL ANSLAGSÖVERFÖRING NR 1 OCH 2. från artikel 102 Avgångsersättningar - 400 000 euro

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS Luxemburg, den 25 juni 2008 DOMSTOL ANSLAGSÖVERFÖRING NR 1 OCH 2. från artikel 102 Avgångsersättningar - 400 000 euro EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS Luxemburg, den 25 juni 2008 DOMSTOL ANSLAGSÖVERFÖRING NR 1 OCH 2 Nr 1 Inom kapitel 10 Institutionens ledamöter från artikel 102 Avgångsersättningar - 400 000 euro till artikel

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 1 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Viktiga budskap - Peter Uneklint, Trafikverket Det skarpa arbetet med ny nationell plan sker under 2016 och då gäller det för

Läs mer

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett Periodbiljetter Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens pris består av ett 14-dagars grundpris och ett

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning... 3. 2 Markanvändning och planläggning... 4

Innehåll. 1 Inledning... 3. 2 Markanvändning och planläggning... 4 Slutrapport av en gemensam lokalarbetsgrupp för anordnare av yrkesutbildning på andra stadiet och Borgå stad 20.2.2013 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Markanvändning och planläggning... 4 3 Olika synvinklar

Läs mer

Markpolitiskt program Kommunfullmäktige 31.1.2011

Markpolitiskt program Kommunfullmäktige 31.1.2011 Godkänt av kommunfullmäktige 31.1.2011 5 Dnr: 99/10.00.00/2011 Markpolitiskt program - Kommunfullmäktige 31.1.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING - 1. JOHDANTO 3-2. MARKANSKAFFNING 4 Kommunens markinnehav 4 Principer

Läs mer

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2015 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2015 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

RP 363/2014 rd. I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen

RP 363/2014 rd. I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen RP 363/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 och 149 a i mervärdesskattelagen samt av 2 i lagen om skyldighet att erbjuda kvitto vid kontantförsäljning PROPOSITIONENS

Läs mer

EKONOMI- OCH EGENDOMSFÖRVALTNINGSPOLITIK 2012. 1. FASTIGHETSEGENDOM 1.1. Bostadsbestånd 1.2. Administrering av bostadsfastigheter inom studentkåren

EKONOMI- OCH EGENDOMSFÖRVALTNINGSPOLITIK 2012. 1. FASTIGHETSEGENDOM 1.1. Bostadsbestånd 1.2. Administrering av bostadsfastigheter inom studentkåren 1 (8) EKONOMI- OCH EGENDOMSFÖRVALTNINGSPOLITIK 2012 BOSTADSFASTIGHETSPOLITIK 2012 1. FASTIGHETSEGENDOM 1.1. Bostadsbestånd 1.2. Administrering av bostadsfastigheter inom studentkåren 2. MÅL FÖR BOSTADSFASTIGHETSVERKSAMHETEN

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

från och med SVENSKA Biljettpriserna

från och med SVENSKA Biljettpriserna från och med 1.1.2017 SVENSKA Biljettpriserna Periodbiljetter på resekortet Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK

INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK 1 INSTRUKTION FÖR SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK Godkänd av samkommunsstämman den 15 november 2016 1 Samkommun Samkommunens namn är Samkommunen Helsingforsregionens trafik, på finska Helsingin

Läs mer

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats.

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats. PROTOKOLL 5 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 30 mars 2015 klockan 09.00 11.30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 151/2002 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 11 a lagen om barndagvård och 4 och 28 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2014:1 21.1.2014 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Oförändrade intäkter och kostnader Inför 2014 förväntar

Läs mer

RP 110/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen

RP 110/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att kollektivtrafiklagen ändras så

Läs mer

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN)

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) AVTALSPARTER Korsholms kommun Oravais kommun Vörå-Maxmo kommun. BAKGRUND

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Tekniska centralens uppgift är att främja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom att styra och övervaka byggandet

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1. UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.2017 1 Verkställande av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47 Förbundsdirektionen 36-47 Förbundsdirektionen sammanträde 36. Godkännande av dagordning 37. Utseende av justeringsperson 38. Budget och verksamhetsuppföljning 2010, kvartal 3 39. Hantering av ackumulerat

Läs mer

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar:

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar: Allmänna köp- och resevillkor Från den 1 januari 2014 är våra resevillkor uppdaterade. Dessa gäller för resor gjorda från den 1 januari 2014 och framåt. Här följer information om våra resevillkor Våra

Läs mer

Avtal om av kommunen beviljat stöd

Avtal om av kommunen beviljat stöd 1 (6) Avtal om av kommunen beviljat stöd Projektet Bredband för alla 2015: Emsalö projektet Avtalsparter Beställare och Borgå stad (nedan Kommunen ) stödgivare Stadshusgatan 7 06100 BORGÅ FO-nummer 1061512-1

Läs mer

Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB

Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB Uppgifter TN:s org.nr: 212100-0016 SL:s org. nr: 556013-0683, ägare: Stockholms läns landsting WÅAB:s org.nr:

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

Information om idéstudie inför upphandling av busstrafik i Södertälje, Järfälla samt Upplands-Bro

Information om idéstudie inför upphandling av busstrafik i Södertälje, Järfälla samt Upplands-Bro 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, info punkt 24 TN 2014-0045 Information om idéstudie inför upphandling av busstrafik i Södertälje, Järfälla samt

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 2015 AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 Nylands förbund Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2015 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 2006. MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 2006. MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om utkomststöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om Propositionen hänför sig till

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

NYCKELMÅL Målnivå Verksamhetsplan/Förfaringssätt Uppföljning. Att de lagstadgade kraven uppfylls. Att investeringarna uppfylls enligt tidtabell.

NYCKELMÅL Målnivå Verksamhetsplan/Förfaringssätt Uppföljning. Att de lagstadgade kraven uppfylls. Att investeringarna uppfylls enligt tidtabell. TEKNISKA CENTRALEN Tekniska centralens mål för verksamheten: 1. Kunden och kommuninvånaren Målnivå /Förfaringssätt Att tjänsterna uppfyller de lagstadgade kraven. Att de lagstadgade kraven uppfylls. Tjänsterna

Läs mer

VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020

VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020 Sidan 1 / 7 Bilaga 2/34 Gem. kfm. 29.9.2015 VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020 1 INLEDNING Gemensamma kyrkorådet vid Vasa kyrkliga samfällighet beslutade inleda planeringsarbetet

Läs mer

Arbetet med utveckling av tågtrafiken bör därefter drivas vidare mot en högre hastighetsstandard och kortare restider.

Arbetet med utveckling av tågtrafiken bör därefter drivas vidare mot en högre hastighetsstandard och kortare restider. Sammanfattning NSB kör idag tågtrafik i timmesfrekvens mellan Oslo och Kongsvinger. I nedan beskrivet förslag (fortsättningsvis Förslaget) förlängs vartannat tåg till Karlstad, åtta gånger per dag (DT,

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Fördelar med en OPfondförsäkring INNEHÅLL. Det lönar sig att spara i försäkringar 3. Mångsidiga möjligheter 3

Fördelar med en OPfondförsäkring INNEHÅLL. Det lönar sig att spara i försäkringar 3. Mångsidiga möjligheter 3 OP-fondförsäkring PRODUKTFAKTA FÖR OP-FONDFÖRSÄKRING INNEHÅLL Det lönar sig att spara i försäkringar 3 Mångsidiga möjligheter 3 En OP-fondförsäkring som planerats just för dig 4 Avkastning på pengarna

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att familjevårdslagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

Regler servicetrafik/färdtjänst

Regler servicetrafik/färdtjänst Regler servicetrafik/färdtjänst Giltig från och med 1 januari 2012 Region Värmland 1 En kollektivtrafik för alla I den här broschyren kan du läsa om hur du ansöker om färdtjänst och de regler som gäller

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2013 267/2013 Statsrådets förordning om statsunderstöd för kollektivtrafik Utfärdad i Helsingfors den 11 april 2013 I enlighet med statsrådets

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 59/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 88 lagen om fiske PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att den fiskevårdsavgift som

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Linköping - Västervik

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Linköping - Västervik Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia Transport Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen

Lag. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen 1. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen ändras i arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 11 och temporärt 13 kap. 7 samt fogas till 7 kap. en ny 13 som följer: 2 kap Arbetsgivarens skyldigheter

Läs mer

Reflektion från seminarium 2. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 2. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 2 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Region Skånes arbete med tillgänglighet och tillväxt -Stina Nilsson, Region Skåne Processen bakom strukturbild Skåne: - Ett långvarigt

Läs mer

Regionala ägarrådet och Västtrafik

Regionala ägarrådet och Västtrafik Sekretariatet för Regionala ägarrådet 2007-09-28 Minnesanteckningar Samrådsmöte mellan Regionala ägarrådet och Västtrafik Torsdagen den 13 september kl (09.00) 10.00 13.30 i Skövde Närvarande: Regionala

Läs mer