Curiosity and Control Rapport Projektbidrag-film

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Curiosity and Control Rapport Projektbidrag-film"

Transkript

1 Arkivbild, The Field Museum, Chicago, USA. Curiosity and Control Rapport Projektbidrag-film Jag tilldelades kr i projektbidrag för filmprojektet Bobby från Kamerun vilket skulle resultera i en kortfilm. Projektet utvecklades till en långfilm och har den nuvarande titeln Curiosity and Control. För pengarna gjorde jag research på Museum fur Naturkunde i Berlin, Musée d Histoire Naturelle i Paris och på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm. Jag har sedan dess filmat vidare i bl. a American Museum of Natural History, New York och intervjuat zoochefer, museologer, filosofer och arkitekter. Bifogar även synopsis på filmen. Nedan lite kort om handlingen och de medverkande.

2 Diorama i Akeley Hall, New York, USA. En historisk del i filmen handlar om Carl Akeley som 1926 företog sig en expedition till dåvarande Belgiska Kongo i syfte att samla in exemplar till American Museum of Natural History, New York, USA. I form av dioramor ville Carl Akeley sprida medvetenhet om naturen. I sin till största delar torrt dokumenterande resejournal beskriver Akeley hur expeditionen framskrider med framgång liksom insamlandet av djur. Han noterade att jakten på bergsgorillor intensifierades med åren och i sin oro att dessa skulle utrotas sköt han ett par exemplar för att ta hem till Museum of Natural History i New York. Denna handling påverkade dock Akeley så till den grad att hans tidigare handlande och förhållningssätt i grunden förändrades. Hans resejournaler antar en annan ton efter att ha skjutit bergsgorillorna, han känner sig som en mördare och har svårt att förhålla sig kallsinnig till jakten på dem. Efter denna resa arbetar Carl Akeley aktivt med att upprätta en nationalpark för bergsgorillorna vilket ska förhindra vidare jakt på dem. Liksom syftet med Carl Akeleys dioramor i New York, att sprida kunskap och skapa en kontakt med naturen för besökarna, har nutida djurparkers användande av sk immersion exhibits samma syfte. De vill så att säga få människor att efter, industrialiseringen på 1800-talet, återanknyta till naturen genom att rekonstruera den. Återanknyta för att se värdet av att bevara den liksom sprida kunskap om hur vi påverkar den.

3 Published: December 19, 1922 Copyright The New York Times

4 Arkivfoton, American Museum of Natural History, New York, USA.

5 Penelope Bodry-Sanders berättar i filmen om Carl Akeley, sin erfarenhet som safari-guide i Kenya och reflekterar över bevarandet av naturen.

6 Peter van Mensch pratar i filmen om muséers samlande och hur de påverkar vår bild av omvärlden.

7 Michel Saint-Jalme berättar i filmen om sin roll som chef för Jardin des Plantes, Paris och om hur man får besökare att knyta an till naturen.

8 Stephen C. Quinn berättar i filmen om dioraman, sin syn på samlande och och om sitt arbete på American Museum of Natural History.

9 Gareth Simpson, manager of operations, Islands, Chester, England, Gemensamma drivkrafter som binder samman historierna i denna film är förundran, nyfikenhet, vårt behov av att skapa ordning av vår omvärld men även behovet av att bevara, sprida medvetenhet och anknyta till naturen. I filmen berättas om naturhistoriska museums användning av dioraman som ett sätt att göra oss medvetna om naturen och senare hur nya tekniker (kameror, television), utvecklingen i samhället och spridning av information ändrat verktygen med vilken medvetenhet om naturen kan spridas liksom vår inverkan på den. I filmen följer vi även bygget av en immersion exhibit i Chester, England kallad Islands. I Islands kan man med båt färdas runt bland sex öar i Sydostasien. Arkitekten Kieran Stanley under byggandet av Islands, Chester, England, 2014.

10 Under byggandet av Islands Efter invigningen av Islands, 2016.

11 Från Chester Zoo, CCTV, Tigrar från Sumatra.

12 Orangutang, Chester Zoo.

13 Musée d Histoire Naturelle, Paris.

14 Arkivbild, Field Museum., Chicago, USA. Elefanter insamlade av Carl Akeley. Erfarenheter/process: Arbetet med (fd Bobby från Kamerun ) Curiosity and Control har varit utmanande då temat för filmen växt och är av mer reflekterande karaktär i vilket jag önskat olika röster komma till tals. Tanken är att helheten i sig kommer kunna ses som en blandning av reportage/essä/konst-film. Jag knöt senare i projektet till mig producent Adam Marko-Nord, Alphaville AB med vilken vi presenterade filmidén för K-Special som gick in och stödde filmen. Tacksam att jag 2005 fick stöd att påbörja research för en kortfilm som expanderade och nu klipps ihop till en långfilm. Albin Biblom Höglund 20/ Deltagare i projektet: Deltagande i projektet är bl. a Penelope Bodry-Sanders, författare och f.d arkivarie på Museum of Natural History, New York. Penelope har skrivit en biografi om Carl Akeley, African Obsession. Stephen C. Quinn, ansvarig för dioramorna på American Museum of Natural History, museologen Peter van Mensch som reflekterar över naturhistoriska muséers roll, Éric Baratay, författare til bl.a L Eglise et l animal, reflekterar över djurparken som resonanslåda för övriga samhället. Kieran Stanley, arkitekt av bl. a Islands i Chester Zoo, England. David Hancocks, författare och pensionerad Zoochef för bl. a Sonora Desert Museum, USA.