MMM Vård- och omsorgsdagar november

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MMM Vård- och omsorgsdagar 2009 24-26 november"

Transkript

1 Tema: kompetens Program MMM Vård- och omsorgsdagar november

2 Program 8.00 Registrering 8.00 TEAMUS underhåller 8.30 Inledning Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd 9.00 Nytta och nöje i Evenemangsstaden Malmö Johan Hermansson Kaffepaus Pass A Pass B Lunch Pass C Kaffepaus Hur man blir lycklig och smart Lena Frisk Avslutning Nytta och nöje i Evenemangsstaden Malmö Johan Hermansson Evenemangschef Malmö stad Malmö växer som mötes- och evenemangsstad. Varför detta intresse och hur kan vi bäst ta tillvara på alla möjligheter som detta ger? Hur man blir lycklig och smart Lena Frisk Ståuppkomikern Lena Frisk garanterar livslång lycka för alla som ser hennes Friskvårdsföreläsning...eller pengarna tillbaka... Seminarier och utställning Medarbetare inom vård och omsorg i Malmö stad föreläser om sina verksamheter och sina projekt samt ställer ut. Ett gigantiskt erfarenhetsutbyte mellan arbetsplatserna! På utställningen kan du bli inspirerad av och knyta kontakter med engagerade medarbetare. 21 ST SEMINARIER (7 parallella i 3 pass) 22 UTSTÄLLARE

3 Välkommen Välkommen till MMM vård- och omsorgsdagarna 2009 Vi hoppas kunna ge dig en dag full av inspiration, möten, lärande och inte minst skratt. Vi har mycket att vinna på att lära av varandra, och det är kanske också därför som MMM-dagarna har blivit en sådan succé. För 9:e året i rad arrangerar vi dessa dagar för att personal inom vård och omsorg ska få tillfälle att lära av varandra. Vi har valt årets tema, kompetens, för att vi vill påminna om de 3 goda åren med Kompetensstegen i Malmö, då vi hade möjlighet att satsa mycket på kompetens och utbildning. I spartider står vi ändå rustade med ett stort kapital när det gäller utbildning och kompetens. Och vi forstätter att satsa på det genom till exempel Lärande på arbetsplatsen, sjuksköterske-trainee, cirkelledare och handledning. Vi har även flera utvecklingsprojekt som är igång med hjälp av statliga pengar. Du kan läsa mer om projekten på malmo.se eller Komin/voo. Du har möjlighet att välja mellan 21 seminarier och en välfylld utställningshall. Vi har samma program alla 3 dagarna för att alla ska kunna få ta del av samma innehåll. Det är dina kollegor inom vård och omsorg i Malmö stad som står för innehållet, som håller seminarier och snickrar ihop utställningar. MMM-dagarna har cirka 300 besökare varje dag. Och knappt 200 personer arbetar med seminarier, utställning, logistik med mera. Skynda dig med din anmälan och kom till våra dagar! Tänk klimatsmart och ta cykeln eller bussen. Välkommen Pia Nilsson Möte mellan medarbetare inom vård och omsorg. Möjlighet att dela med sig och inspireras. Mångfald av goda exempel och spännande projekt som pågår inom Malmö stad. Det arbete som duger är det som blir utfört av duktiga händer, styrda av en klar hjärna och inspirerat av ett kärleksfullt hjärta. Florence Nightingale Foto omslag: Andreas Larsson överst vänster: Seniorrum, mötesplats i Rosengård överst höger: Syninstruktör i Malmö stad nederst vänster: Pärongskogen, vårdboende i Hyllie nederst höger: Daglig Verksamhet på gymnasieskolan Bryggeriet.

4 A A1 ANHÖRIGSTÖD NYA LAGEN A2 A3 A4 Vilka känner till den nya lagen? Hur ser det ut idag? Hur bjuder vi upp till dans? Motivationsarbete för att nå de anhöriga! Utveckling av anhörigstödet, kräver ett samarbete mellan alla organisationer. Medverkande: Carina Lindsjö, anhörigkonsulent Lindgården Fosie, Lena Funke, anhörigstöd Träffpunkten Fosie, Stina Arosenius, anhörigstöd, Oxie. ATT LEDA BÅDE SIG SJÄLV OCH ANDRA Kom! Låt oss berätta vad Handledarutbildningen 100 gymnasiepoäng har betytt för oss. När möjligheten ges att på ett strukturerat sätt reflektera kring sig själv sin yrkesroll och funktion som pedagogisk handledare, då händer det saker Genom att i dialog med andra få utbyta erfarenheter, koppla ihop teori och praktik då ökar förståelsen och kompetensen att möta den handledde där den befinner sig. I denna process utvecklas ny kunskap som kan förmedlas, användas och utvecklas på den egna arbetsplatsen Medverkande: Lena Lilje, kursansvarig, Rönnens Gymnasium, Susanne Sjöberg och David Kärvemo Päronskogen vårdboenden, Anja Antin, Safiren Daglig Verksamhet och Lina Göransson, Bellisgården vårdboende. ATT LEVA MED ETT FUNKTIONSHINDER Vi är fem pratglada personer (en saknas på bilden) som alla har ett intellektuellt funktionshinder. Vi arbetar tillsammans i en informationsgrupp som tillhör Daglig Verksamhet enl. LSS i Malmö. En av våra arbetsuppgifter är att informera om hur vi upplever att det är att leva med ett funktionshinder. Nu vill vi gärna att ni också ska få en chans att lyssna på oss och ställa frågor. Medverkande: Informationsgruppen Daglig Verksamhet Sociala resursförvaltningen. Kontaktperson: Gertrud Johansson, omsorgspedagog. SYNINSTRUKTÖRERNA Välkomna och lyssna på vårt seminarium om hur det kan vara att bli synskadad. Ni har möjligheten att få höra Lennart Karlsson berätta hur det ena dagen är att vara seende och nästa dag gravt synskadad. Vi ger er även en kort presentation av syninstruktörernas insatser för att underlätta vardagen för målgruppen. Medverkande: Annika Larsson och Tom Nilsson syninstruktörer, Sociala Resursförvaltningen, samt Lennart Karlsson.

5 A5 A6 A7 DEMENTIA CARE MAPPING DCM Dementia Care Mapping är en observationsmetod och en process som ska hjälpa omvårdnadspersonalen att utvärdera och förbättra omsorgskvalitén för människor med demenssjukdomar.. Metoden utvecklades av Tom Kitwood från Storbritannien och används i hela världen. Vi berättar om metoden, hur vi gått till väga och var vi nu befinner oss i processen av införandet av arbetsmetoden på Annetorpsgården Medverkande: Veronica Lindbom undersköterska dagverksamheten Livbojen Annetorpsgården Ewa Thermaenius undersköterska Annetorpsgården boendet Limhamn/Bunkeflo. EMPOWERMENT I PRAKTIKEN/ DELAKTIGHETSMODELLEN Brukarens delaktighet och inflytande är vägledande för arbetet inom verksamheter som erbjuder stöd, service och habilitering till människor med omfattande funktionshinder. Delaktighet är ett inslag i verksamhetens kvalitetsutveckling. Delaktighetsmodellen är ett arbetssätt för att skapa dialog mellan personal och brukare som på kort sikt skall leda till att öka brukarens möjlighet till inflytande och medverkan i sin vardag och ökat självbestämmande i sitt liv. På lång sikt är vinsten en ökad empowerment, dvs kraft att delta i och styra över sitt eget vardagliga sammanhang. Medverkande: Anna Nilsson, Anna Tjerngren, Stefan Jönsson, Ricky Svensson, Kerstin Nilsson, Kerstin Björkman Fosie stadsdelsförvaltning samt Clas Ribnäs och Christel Fransén. HUR HÅLLER VI DOKUMENTATIONEN LEVANDE? Kirseberg har valt en modell gällande dokumentation i Origo, där en undersköterska utbildar personalen praktiskt och teoretiskt. Den teoretiska utbildningen utförs på arbetsplatsen med diskussioner kring dokumentationen. Varje kvartal görs stickprovskontroller för att se hur detta sköts i verksamheterna. Underlaget lämnas till ansvarig sektionschef och tas upp på arbetsplatsträffar. På detta sätt känner sig personalen mer delaktig och kan samtidigt lära av varandra. Alla har ansvar för att dokumentera. Konsten består i att få personalen att praktiskt dokumentera och att detta sker på rätt sätt. Medverkande: Åse Guldstrand, Taiba Delic och Margreth Wedin Vårdboende Danska vägen 16A i Kirseberg.

6 B B1 B2 B3 B4 REHABGRUPPEN FENIX dagrehabilitering för yngre personer som drabbats av stroke. Verksamhetens mål är att erbjuda en väl planerad och sammanhållen rehabilitering efter slutenvården. På Fenix arbetar vi med specifik träning efter den enskildes behov och mål. Vi arbetar för att förbättra våra patienters funktion men framförallt deras förmåga till aktivitet och delaktighet i samhället. Parallellt med träningen sker ett aktivt arbete kring hälsa. Ett holistiskt tänkande är viktigt för oss! Vi kommer under seminariet att berätta mer om vår verksamhet och hur vi arbetar för att vi anställda på Fenix ska ha en dynamisk arbetsplats att gå till! Medverkande: Maria Ohlson, Gabriella Andersson och Johan Persson, Rehabgruppen Fenix Västra Innerstaden. REFLEKTERANDE TEAM I HEMTJÄNSTEN Hur lär sig en organisation att hantera snabba och omfattande förändringar? Det är sedan länge känt att samtalsklimatet på en arbetsplats är en avgörande faktor. Inom hemtjänsten i Södra Innerstaden händer mycket. Bland annat läggs fokus om till kundstyrd planering, samtidigt som de administrativa systemen förändras i grunden. För att möta utmaningarna har reflektionsgrupper införts. De träffas regelbundet under ledning av interna samtalsledare. Seminariet tar upp erfarenheter, bakgrund och tankar för framtiden inom projektet. Dessutom funderar vi över hinder och möjligheter i samband med det reflekterande teamet Medverkande: Deltagare i projektet i Södra Innerstaden. ELEV - LÄRLING - PRAKTIKANT - STUDENT STUDERANDE VAD ÄR OLIKA? Är inte alla från skolan praktikanter? Eller är de elever? Begreppen är många, elev - lärling - praktikant - student studerande. Vi har många olika kategorier av personer som gör praktik, verksamhetsförlagd utbildning eller arbetsplatsförlagd utbildning hos oss i vård och omsorg och Daglig Verksamhet. Kom hit och ta chansen att reda ut begreppen och få information och nyheter direkt från representanter från skolans värld. Högskolan, Gymnasieskolan och Sfi - utbildarna. Medverkande: Gunilla Nilsson praktikplatsadministratör för vård och omsorg. Representanter från skolorna. ÄLDRES TANKAR KRING SOCIAL SAMVARO Jag har haft förmånen att vara FoU-trainee. Och jag har skrivit en uppsats som jag kallar för Äldres tankar kring social samvaro. Varför är det så viktigt med sociala kontakter för äldre? Hur kan vi som jobbar på äldreboende stötta i den social samvaro? Jag kommer att berätta om vilka slutsatser jag kom fram till. Medverkande: Mona Ståhlberg

7 B5 B6 B7 ALFA OCH ARBETSKOLLEKTIVET Är du intresserad av att lyssna på hur verksamheter i en kommunal regi arbetar med sysselsättning för psykisk funktionsnedsatta? Vi på Alfa och Arbetskollektivet vänder oss till mantalsskrivna personer i Malmö med en dokumenterad psykisk funktionsnedsättning och som är i behov av en meningsfull daglig sysselsättning. Under seminariets gång kommer ni få höra hur man går tillväga för att få en plats i verksamheterna och vilka krav som ställs på den enskilda individen. Samt vad vi har att erbjuda i form av sysselsättning. Medverkande: Mari-Louise Natanaelsson, handledare Alfa. Marie Björup, handledare Arbetskollektivet Sociala resursförvaltningen. VI LÄR AV VARANDRA GIVANDE MÖTEN ÖVER ÅLDERSGRÄNSERNA Under våren 2009 har vårdtagare från vårdboendet på Danska vägen 16 A och barn från Karlshögs förskola träffats regelbundet. På träffarna har vi pratat om livet, sjungit tillsammans och gjort små aktiviteter som t.ex. byggt pärlplattor. Utbytet över åldersgränserna har upplevts som mycket givande för alla som varit med. Det finns barn som inte har någon äldre i sin närhet och det finns äldre som aldrig får besök av barn. Barnen har kommit med frågor och funderingar som våra äldre gärna hjälpt till att besvara. Hur gammal kan man bli? Hur ser man ut när man blir gammal? Blir man ung igen efter att ha varit gammal? Barnen är en källa till glädje och lyser upp vardagen för vårdtagarna. Medverkande: Eva Nilsson, Taiba Delic och Margreth Wedin, Håkanstorp vårdboende Danska vägen 16A i Kirseberg. MÖTESPLATSER FÖR ÄLDRE EN VIKTIG LÄNK I ATT BRYTA SOCIAL ISOLERING På äldre dagar kan det sociala nätverket minska av naturliga orsaker. Barnen kanske bor långt borta och syskon eller goda vänner kan ha gått ur tiden. Det kan vara svårt att träffa nya vänner och man kan lätt känna sig ensam och isolerad. Att göra roliga och intressanta aktiviteter tillsammans med andra, att få information, råd och stöd eller att träffa en medmänniska att samtala med är viktigt för hälsan och känslan av trygghet. I vårt seminarie berättar vi om mötesplatsernas arbete med att skapa möjligheter för social samvaro och bidra till att nya vänskapskontakter knyts. Medverkande: Jeanette Lebedies Nord, koordinator för kommungemensamma mötesplatser för äldre i Malmö stad.

8 C C1 C2 C3 C4 MALMÖ STADS LARMCENTRAL Malmö stads LarmCentral bidrar till att ungefär en tredjedel av stadens befolkning känner trygghet. Hur går det till? Välkommen att lyssna på hur vi arbetar för att öka tryggheten genom bland annat vårt Trygghetslarm med dess tillbehör, såsom brandvarnare, dörrlarm och GSM-boxen, men även genom vår Nödsändare med eftersökfunktion. Vi kommer också att prata om framtiden och vilka behov vi kan gå tillmötes.! Medverkande: Sofia Persson, larmcentralassistent, Malmö stads LarmCentral. CHEFEN SOM HANDLEDARE Är en coachande chef svaret på alla ledarskapsfrågor i vår tid? Handledande och coachande aspekter på ledarskapet har varit aktuellt länge nu. Utvecklingsprogrammet Chefen som handledare ger deltagarna en grundläggande inblick i det handledande chefskapets verktygslåda, samt förståelse för dess förutsättningar. Dessutom ger programmet deltagarna en konkret upplevelse av vad ett coachande klimat kan innebära. Vi berättar på seminariet om erfarenheter från programmet och problematiserar begreppet coachande/handledande chefskap. Medverkande: Lars Berglund, konsult och handledare Inger Lundström, sektionschef Västra Innerstaden, Nasrin Bigdelo, sektionschef Kirseberg THEY ARE ALL WINNERS! På mötesplatsen Seniorum deltog under vårterminen 19 äldre och anhöriga/närstående i ett friskvårdsprojekt. Fokus var på grupp- och individuell balansträning. Syftet med projektet var att förbättra balans, styrka, gångförmåga samt self-efficacy hos deltagarna och på så sätt förebygga fall och minska graden av hjälpbehov. Sju kliniska tester användes för att utvärdera effekterna av 6, 12 och 18 veckors lång träningsperiod. Resultaten presenteras. Medverkande: Aleksandra Cavic, projektledare, Rosengårds stadsdelsförvaltning TAKTIL STIMULERING ETT ARBETSSÄTT. Kompetensstegen gav ett hundratal personal inom äldreomsorgen möjlighet till beröringspedagogsutbildning i metoden Taktil Stimulering. Tre av dem berättar hur de använder sig av denna kompetens i vardagen. De kommer att belysa effekter på mottagare, samt hur de själv påverkats genom att använda metoden. Medverkande: KriStina Persson, Taktil Terapeut och lärare, Sociala Resursförvaltningen. Beröringspedagoger från äldreomsorgen, psykiatrin öppenvård och Daglig Verksamhet.

9 C5 C6 C7 TRYGGHETSHOTELLET Välkomna till en presentation av Malmö stads trygghetshotell. Trygghetshotellet är en ny form av äldreomsorg i Malmö stad och ett komplement för boende i det egna hemmet. Här kan man checka in i 1-14 dagar och har då vårdpersonal, sjuksköterska, mat och service under sin vistelse. Vi tänker nytt och modernt och satsar på en helhetsupplevelse där hotellkänsla ligger i fokus. Under seminariet kommer vi med ett bildspel att presentera hotellet, konceptet och de kriterier som gäller för incheckning. Ni är även välkomna till vår monter i utställningen där vi bla har vår massör med oss. Medverkande: Åsa Ollerstam Lund, sektionschef Limhamn-Bunkeflo. Paula Kanerup projektledare/ äldrepedagog Trygghetshotellet. DEN GODA ARBETSPLATSEN En ny metod som sätter arbetsmiljön i fokus Vad är en god arbetsplats för dig? I Fosie startade vi ett arbete med att öka personalens intresse och motivation att delta i arbetsmiljöarbetet. Genom att utbilda samtalsledare som ansvarar för att på ett strukturerat och pedagogiskt sätt hålla arbetsmiljöfrågan i fokus. Målinriktat och dokumenterande, arbetar vi med att få alla på arbetsplatsen att vara delaktiga i arbetsmiljöarbetet. Samtidigt ökar vi medvetandet om hur mycket det egentligen är som ingår i ordet arbetsmiljö och om hur viktig den är för att en arbetsplats skall fungera optimalt. I seminariet redovisar vi närmare för hur vi arbetar och delger er av våra erfarenheter. Medverkande: Christel Pettersson och Carina Gårdell, Johnny Runnerstam Taikon, Stefan Cronsioe, Göran Magnusson, Ingemar Andersson, Pia Strömstedt, Ann- Charlotte Björklund, Jenny Skafte och Linda Isberg. UTBYTE GER UTRYMME ATT UTVECKLAS nätverk för personal på LSS-boenden i Malmö stad Tillhör du och dina kollegor dem som ställer sig frågan om det finns fler som brottas med samma frågor och vardagsproblem i sitt arbete som ni. Eller som önskar ett forum att kunna delge andra sina goda erfarenheter till. Då bör du komma och lyssna på vårt seminarium startades den första nätverksgruppen för personal som arbetar på LSS-boenden i Malmö stad. Idag finns 88 LSSboenden representerade i olika grupper. Syftet är att vara ett forum för kunskapsutbyte mellan olika arbetsplatser och inte minst över stadsdelsgränserna. Seminariet kommer att ge en beskrivning av form, innehåll och metod. Medverkande: Olof Lejon, Inger Drottz och Anna Nilsson, samtalsledare i nätverket Bo-LSS Sociala resursförvaltningen.

10 Utställare MÖTESPLATSER FÖR ÄLDRE I MALMÖ STAD Vet du vilka mötesplatser för äldre som Malmö stad har i just din stadsdel? Och vet du vilka aktiviteter vi erbjuder där? Och visste du att det är fritt fram att besöka vilken mötesplats man vill oavsett vilken stadsdel man bor i? Mötesplatserna arbetar för att bryta ensamhet och isolering och hjälpa de äldre att bygga upp nya sociala nätverk. Du som vårdpersonal är en väldigt viktig länk i att nå ut med information om mötesplatserna till våra äldre. I vår monter hittar du representanter från de olika mötesplatserna. Kom och besök oss så berättar vi mer om vår verksamhet! Personal från de kommungemensamma mötesplatserna i Malmö stad. SPA-VERKSAMHET FÖR DEMENTA Med små medel har vi på Heleneholms vårdboende skapat ett litet SPA (välbefinnande genom vatten). Vatten, oljor, värmeljus massagebänk och rogivande musik med taktilstimulering är vad som behövs. Genom taktil stimulering frigörs oxytocin och brukaren blir lugn och harmonisk. Syftet med vår SPA-verksamhet är att höja brukarens livskvalité genom en lugn och avkopplande stund. Britt-Marie Figuerido, Elisabeth Bjordahl och Christina Borst. LÄSNING FÖR ALLA Malmö stadsbibliotek har verksamhet som riktar sig till dem som inte själva kan komma till biblioteket. Hit hör bland annat Boken kommer till äldre och funktionshindrade, talböcker till synskadade och personer med andra läshinder, bokbussen, patientbiblioteket på Universitetssjukhuset MAS samt material på teckenspråk. Personal från stadsbiblioteket: Susan Hamid Nilsson, Margareta Stenvall och Anni Söderlind. KONSTFABRIKEN, DAGLIG VERKSAMHET Kom och ta del av Konstfabrikens magiska värld! Vi är en daglig verksamhet med konstnärlig och hantverksmässig inriktning. Vi arbetar med olika tekniker och material, såsom keramik, textil, fotografi, snickeri, målning och smycketillverkning. Konstfabrikens deltagare finns på plats för att svara på frågor samt visa våra senaste projekt. Ta del av en livsglad, gränslös verksamhet. Helena Månsson, Leg arbetsterapeut, Annika Kammer, aktivitetsledare och Pia Hane-Weijman, omsorgspedag, Konstfabriken, Sociala Resursförvaltningen. MÖJLIGHETERNAS BOK guldstunder i de äldres vardag Möjligheternas bok, en bok som berättar och visar arbetet med det sociala innehållet guldstunderna i vardagen som görs ute på Malmös särskilda boenden En bok fylld med bilder, text, idéer,, inspiration och

11 övertygelsen om att det är möjligt att göra vardagen innehållsrik. Med enkelhet, nyfikenhet, och lite jävlar anamma så går det! Kom och träffa personal från Guldstunder och delar av den personal som är med i boken. Ta tillfället i akt att knyta nya kontakter och få nya idéer med dig hem till din verksamhet. Välkomna! Irmeli Dahlbacka, projektledare, Gizella Nemeth, pedagog och Rebecca Calmeyer, pedagog, Guldstunder. TRYGGHET FRÅN VARDAG TILL PANDEMI Kan man skapa säkrare miljöer med hjälp av statistik? Kan modern radiokommunikation bidra till ökad trygghet inom vård och omsorg? Det är viktigt att skapa trygg miljö för Malmöborna och våra medarbetare även om en pandemi skulle drabba oss. Från det lilla i vardagen till det stora extraordinära arbetar vi med att skapa en trygg miljö, och ge goda förutsättningar om det som vi inte vill ska hända faktiskt inträffar. Stadskontorets säkerhets- och beredskapsavdelning arbetar för din och Malmöbornas trygghet möt oss i montern och ställ frågor kring hur vi arbetar med dina frågor. Pär-Ola Klang, trygghetssamordnare, Jan-Peter Stål, beredskapssamordnare och Christer Dahlberg, skadesamordnare, stadskontoret, Säkerhets- och beredskapsavdelningen. LÖNNGÅRDENS LÄGENHETSBOENDE Ett boende för personer med långvarigt alkoholmissbruk. Flera av hyresgästerna är fd hemlösa. På Lönngården får du använda alkohol i din lägenhet, men inte i de gemensamma utrymmena. Det finns 45 lägenheter fördelade på 5 våningsplan. Hyresgästerna har eller har haft alkoholproblem. Placering i lägenheterna göres tillsammans med handläggande stadsdel. Av våra 45 hyresgäster är 5 kvinnor. Vi har ett sammanboende par. Personal: en verksamhetschef, en kurator och fem våningsansvariga. Vi arbetar dagtid. På kvällar, nätter och helger finns vaktpersonal tillgänglig. Ulla Åkesson Gidlöf, Agneta Knutsson och Peter Karlsson, samt någon eller några av våra hyresgäster. Södra Innerstadens stadsdelsförvaltning. PROVA TAKTIL STIMULERING! Kom och ta del av beröringspedagogers arbete med metoden Taktil Stimulering. En metod i beröring som ger många goda effekter för ökad livskvalitet åt ALLA. Prova på beröring på händerna och känn själv av en del av effekterna. Passa på att fråga beröringspedagogerna om deras erfarenheter. Beröringspedagoger från äldreomsorgen, psykiatrin öppenvård och Daglig Verksamhet enl. LSS. KriStina Persson, Taktil Terapeut och lärare i ämnet. Daglig Verksamhet enl. LSS. Sociala Resursförvaltningen.

12 Utställare TEATER TEAMUS Kom och upplev Teater TEAMUS live i utställningen. Vi sjunger, spelar teater och gör väsen av oss. Våra föreställningar brukar tilltala en stor publik oberoende av intressen, ålder, kön eller funktionshinder. I föreställningarna använder vi oss av livets olika känslor och uttrycksmedel. Vad vore livet utan kärlek, gråt eller skratt - vad vore livet utan att ha sett Teater TEAMUS? Teater TEAMUS spelar musikteater, talteater och sångprogram. Vi spelar teater på vår egen scen på Danska vägen 53 eller på turné. Skådespelarna i Teater TEAMUS har intellektuella funktionshinder och teatern är en Daglig Verksamhet inom Malmö stad. Vill du veta vad vi gör? Gå in på teaterteamus Karin Holmgren, Ingrid Savbrant och Helena Gerdmar, omsorgspedagoger, Teater TEAMUS, Sociala resursförvaltningen. MALMÖ STADS LARMCENTRAL - TRYGGHET-SÄKERHET- SKYDD Malmö stads LarmCentral har som uppdrag att erbjuda ökad trygghet till äldre och funktionshindrade genom bla trygghetslarm och nödsändare, erbjuda säkerhet till utsatt personal samt erbjuda skydd mot skadegörelse på byggnader via aktiv kameraövervakning dygnet runt. Bland våra samarbetspartners finns vårdtagare, biståndshandläggare, socialtjänsten, skolor och hemtjänst. Vi är bemannade dygnet runt hela året av en enda anledning: att ge våra partners ökad trygghet! Vi visar olika tillbehör, t.ex. nödsändaren och hur den fungerar. Välkommen till oss! Representanter från Malmö stads LarmCentral. VI PÅ HÖGSÅKERRINGENS VÅRDBOENDE Bara för att kroppen är gammal och trött så innebär det inte att även sinnet är det. Det krävs stor uppfinningsrikedom hos personal och arbetsledning att hitta det som är rätt och givande för att förgylla den enskilde vårdtagarens vardag. Vi visar hur man kan anordna dagliga aktiviteter utan att det medför stora kostnader, eller stora förberedelser som det inte finns tid till. Vi vill också visa våra rum i rummet som går att iordningställa med de inventarier som oftast redan finns i verksamheten, eller kan införskaffas för en billig peng. Kom till vår utställning och låt dig inspireras av våra eldsjälar! Selva Sampallo, Juan-Carlos Medina och Ann-Marie Högestätt, Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning.

13 DEN GODA ARBETSPLATSEN EN NY METOD SOM SÄTTER ARBETSMILJÖN I FOKUS Vad är en god arbetsplats för dig? I Fosie startade vi ett arbete med att öka personalens intresse och motivation att delta i arbetsmiljöarbetet. Genom att utbilda samtalsledare som ansvarar för att på ett strukturerat och pedagogiskt sätt hålla arbetsmiljöfrågan i fokus. Målinriktat och dokumenterande arbetar vi med att få alla på arbetsplatsen att vara delaktiga i arbetsmiljöarbetet. Samtidigt ökar vi medvetandet om hur mycket det egentligen är som ingår i ordet arbetsmiljö och om hur viktig den är för att en arbetsplats skall fungera optimalt. I seminariet redovisar vi närmare för hur vi arbetar och delger er av våra erfarenheter. Christel Pettersson och Carina Gårdell, Johnny Runnerstam Taikon, Stefan Cronsioe, Göran Magnusson, Ingemar Andersson, Pia Strömstedt, Ann-Charlotte Björklund, Jenny Skafte och Linda Isberg. EMPOWERMENT I PRAKTIKEN/DELAKTIGHETSMODELLEN Brukarens delaktighet och inflytande är vägledande för arbetet inom verksamheter som erbjuder stöd, service och habilitering till människor med omfattande funktionshinder. Delaktighet är ett inslag i verksamhetens kvalitetsutveckling. Delaktighetsmodellen är ett arbetssätt för att skapa dialog mellan personal och brukare som på kort sikt skall leda till att öka brukarens möjlighet till inflytande och medverkan i sin vardag och ökad självbestämmande i sitt liv. På lång sikt är vinsten en ökad empowerment, dvs kraft att delta i och styra över sitt eget vardagliga sammanhang. Kerstin Björkman, Anna Nilsson, Anna Tjerngren, Stefan Jönsson, Ricky Svensson, Kerstin Nilsson samt brukare Clas Ribnäs och Christel Fransén. SYNINSTRUKTÖRERNA Vad finns det för hjälp och stöd att få från syninstruktörerna i Malmö stad? Behöver du tips och råd för att underlätta vardagen för en person som drabbats av en synskada? Kom till vår utställning där vi presenterar vår verksamhet och där du får chansen att använda alla dina sinnen (syn, hörsel, känsel, lukt & smak) dessutom har du möjligheten att få prova på våra glasögon som visar hur världen kan se ut när du drabbats av en synskada. Ni är också välkomna till vårt seminarium. Kristina Johansson, Silvia Jevremovic, Annika Larsson/ Tom Nilsson.

14 Utställare NÄRSJUKVÅRDSPROJEKT OCH MINNESTEAM Närsjukvårdsprojekt med neuropsykiatriska kliniken vårdcentralen och hemvården. Meningen med projektet är att personer med minnessvikt skall hittas tidigt och bli utredda. Snabb utredning diagnos och ev. medicinering och en ökad livskvalitet. Första Oktober startar Kirsebergs hemvård ett minnesteam. Där personal av eget intresse har sökt sig till teamet för att arbeta med dementa. Det kändes självklart att vi skulle ha ett minnesteam när vi ingår i närsjukvådsprojektet. Agneta Stråhed Åsa Minthon Marie Persson. PRAKTIKPLATSER HOS VÅRD OCH OMSORG OCH DAGLIG VERKSAMHET Här hittar du informationsmaterial från skolor och utbildningsanordnare som har elever - lärlingar - praktikanter - studenter studerande ute i våra verksamheter. Bildspel med fakta. Gunilla Nilsson, kommunövergripande praktikadministratör och Mariann Persson Sociala resursförvaltningen. HRUT SNART NÄRA DIG MED DIN ANSTÄLLNING I FOKUS Du kommer snart att beröras av HRut, för att alla medarbetare och chefer i Malmö stad kommer att påverkas av detta projekt. Till exempel kommer semesteransökan, ansökan om föräldraledighet och sjukfrånvaro att ske digitalt, precis som när du sköter dina bankärenden på Internet. Från och med november 2011 ska alla förvaltningar vara införda samt utbildade i ett nytt arbetssätt och ett nytt IT-stöd. HRut är projektet som ska leda till att Malmö stad arbetar med personal-/hr-frågor på ett gemensamt kvalitetssäkrat och effektivt sätt, samt införa ett nytt IT-stöd. Jenny Fors, stadskontoret. KOMMUNALS BRANSCHRÅD FÖR ÄLDREOMSORG I MALMÖ Kommunals Branschråd för äldreomsorg i Malmö arbetar för att lyfta medlemmarnas yrkesfrågor. Vi vill att medlemmarna ska ha kunskap om medlemskapet värde genom att Branschrådet driver deras yrkeskrav inom äldreomsorgen. Vi i Branschrådet är övertygade om att arbetstagare som har trygga anställningsförhållanden, en bra arbetsmiljö, en lön som går att leva på och får uppskattning för sitt arbete utför ett bättre arbete vilket leder till att vårdtagarna får bättre omvårdnad. Monica Smidje, Kate Glantz, Gertie Hansson, Jeanine Lundmark, Jerry Andersson och Lillemor Kristiansen, Kommunal.

15 FÖRTROENDENÄMNDEN Förtroendenämnden handlägger klagomål och synpunkter som avser kommunens äldre- och handikappomsorg. I princip kan vem som helst anmäla ett ärende till Förtroendenämnden, anmälan kan även göras anonymt. Förtroendenämnden är en politiskt oberoende och opartisk nämnd som består av sju ledamöter och lika många ersättare. Nämndens ledamöter och dess handläggare är väl förtrogna med verksamheten. När ett ärende anmäls får politiker i ett tidigt skede ta del av detta och även den anmälda verksamheten. Därigenom kan verksamheten ge sin redogörelse av klagomålet samt eventuellt vidtagna åtgärder. Ulf Jönsson, nämndsekreterare, Förtroendenämnden. ARBETSKOLLEKTIVET OCH ALFA Alfa och Arbetskollektivet erbjuder personer med en psykisk funktionsnedsättning möjlighet att höja sin funktionsnivå och att ta ansvar och klara av olika situationer, såväl arbetsmässiga som sociala i takt med personligt växande. Totalt har Alfa och Arbetskollektivet 11 olika verksamheter att välja på, flera verksamheter som tillverkar hantverksprodukter, men också cykelverkstad, montering/paketering, catering, möbeltapetsering, kopiering & tryck m fl. Under MMM dagarna har Du möjlighet att köpa våra hantverksprodukter samt ställa frågor och få ytterligare information på plats. Marie Björup, handledare Arbetskollektivet och Mari-Louise Natanaelsson, handledare Alfa. TRYGGHETSHOTELLET Välkomna till en presentation av Malmö stads trygghetshotell. Trygghetshotellet är en ny form av äldreomsorg i Malmö stad och ett komplement för boende i det egna hemmet. Här kan man checka in i 1-14 dagar och har då vårdpersonal, sjuksköterska, mat och service under sin vistelse. Vi tänker nytt och modernt och satsar på en helhetsupplevelse där hotellkänsla ligger i fokus. Under seminariet kommer vi med ett bildspel att presentera hotellet, konceptet och de kriterier som gäller för incheckning. Ni är välkomna till vår monter i utställningen där vi bla har vår massör med oss. Åsa Ollerstam Lund, sektionschef Limhamn-Bunkeflo. Paula Kanerup projektledare/äldrepedagog Trygghetshotellet.

16 AVDELNING VÅRD OCH OMSORG & FOU MALMÖ Avdelning vård och omsorg stödjer kommunstyrelsen i vård- och omsorgfrågor. Vi samarbetar med stadsdelarna och andra förvaltningar i Malmö för att utveckla och följa upp vård- och omsorgsverksamheten. Vi arbetar med kommungemensamma utbildningar som till exempel Handledning 100 gymnasiepoäng och LPA (lärande på arbetsplatsen). Kom och prata med oss om vård och omsorg i Malmö. Gunilla Molter, assistent. IT STÖD- OCH SYSTEM Har du frågor om Origo, flexite och/eller LapsCare? Vi kan hjälpa dig att hitta svaren. Vi kan visa dig var du hittar manualer, vem du ska ta kontakt med när du har frågor, var du kan hitta information om Origo och flexite i Komin. Kom och titta och ställ frågor. Lena Rosenberg, Cecilia Troedson och Yvonne Johansson, systemförvaltare. FOU MALMÖ FoU, F för forskning och U för utveckling ska bidra till en mer kunskapsbaserad och hållbar utveckling inom välfärdsområdet. Det gör vi i samverkan med olika verksamheter. Vi arbetar praktiknära. FoU har fem olika inriktningar bland annat äldreomsorg. Vi initierar, leder och genomför forsknings- och utvecklingsarbete, följer forskning inom området och kompetensutvecklar. Kom till vårt bokbord så kan vi berätta mer om vad vi har gjort och om pågående arbete exempelvis aktiviteten FoU-trainee. Petra Björne, FoU-koordinato.r

17 Anmälan Gör din anmälan på vårt intranät: Komin/verksamhet/vård och omsorg Det går endast att anmäla sig via vårt intranät för personal inom Malmö stad! Välj dag och vilka seminarier du önskar delta på i 1:a och 2:a hand. Deltagarantalet är begränsat så anmäl dig snarast, dock senast den Varje arbetsplats ombeds att endast anmäla det antal medarbetare som har möjlighet att delta. OBS! Anmälan är bindande! Platsen är inte personlig och kan överlämnas till en annan medarbetare i samråd med din arbetsledare. Vid frånvaro som inte meddelats, debiteras arbetsplatsen en kostnad på 500 kr. Du får en bekräftelse på anmälan senast i vecka 45. Fri entré Seminariedagarna finansieras med kommuncentrala medel för kompetensförsörjning inom vård och omsorg. Du bjuds på kaffe och lunch. Har du frågor? Ring eller maila Ewa Liwgren Telefon: E-post: ewa.liwgren@malmo.se Vi välkomnar Medarbetare inom vård och omsorg i Malmö stad Fackliga organisationer Elever och lärare på Omvårdnadsprogrammet, Rönnens gymnasium Berörda utbildningar på Malmö Högskola Studie- och yrkesvägledare Politiker Centrala pensionärsrådet och de lokala råden i stadsdelarna Centrala handikapprådet med flera

18 Hitta! HITTA RÄTT! Kockum Fritid, Västra Varvsgatan 8, Malmö. CYKEL Det finns utmärkta cykelvägar till Kockum Fritid och en stor cykelparkering. BUSS Linje nr 3 stannar utanför ingången. BIL Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser i anslutning till anläggningen. Obs! Du måste erlägga parkeringsavgift. KARTA SKISS ÖVER LOKALERNA PÅ KOCKUM FRITID, Plan 2

19 Utan Spaning ingen aning Spaning är en tidning som riktar sig till dig som vill veta mera om vad som händer runtomkring ditt jobb inom vård och omsorg i Malmö stad. En tidning som är vad den heter Spaning för att skapa ett vidare och större sammanhang kring arbetet med äldre och personer med funktionsnedsättningar. Vi sprider Spaning till alla stadsdelar, medborgarkontor, politiker, stadsdelsbibliotek, gymnasieskola, Malmö högskola, arbetsförmedlingen med flera. Vill du ha ett eget exemplar av tidningen? Ring

20 Välkommen till årets MMM vård- och omsorgsdagarna november 2009 SEMINARIEÖVERSIKT Registrering i foajén Inledning i Hörsalen 1 vån Kaffe Välkommen till utställningen på plan A-PASSET B-PASSET Lunch - Välkommen till utställningen på plan C-PASSET Kaffe - Välkommen till utställningen på plan Ståuppkomikern Lena Frisk i Hörsalen Avslutning STADSKONTORET Avdelning vård och omsorg Malmö Telefon Malmö stad 2009 Tryck: Holmbergs.

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda Omsorg, vård och stöd Information för teckenspråkiga döva och dövblinda 1 Omsorg, vård och stöd Den här broschyren är tänkt som en vägledning till vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad för dig som

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

Meningsfull och upplevelserik äldreomsorg - en inspirationsdag om kultur och socialt innehåll fredag 11 november 2011

Meningsfull och upplevelserik äldreomsorg - en inspirationsdag om kultur och socialt innehåll fredag 11 november 2011 2011-10-06 Målgrupp: Personal, chefer och politiker inom äldreomsorgsområdet Inbjudan till Meningsfull och upplevelserik äldreomsorg - en inspirationsdag om kultur och socialt innehåll fredag 11 november

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

EU PÅ SCHEMAT. Torsdagen den 19 april 09.00-16.30 Luleå tekniska universitet

EU PÅ SCHEMAT. Torsdagen den 19 april 09.00-16.30 Luleå tekniska universitet EU PÅ SCHEMAT Välkommen till en dag fylld av idéer, kunskap, kontakter och möjligheter för pedagoger, skolledare, skolpolitiker och andra med intresse för utveckling och internationalisering Torsdagen

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Information från. Anhörigstödet. våren 2016

Information från. Anhörigstödet. våren 2016 Information från Anhörigstödet våren 2016 Hej! År 2015 går mot sitt slut, och det är dags att summera och planera inför nästa år. Året som gått har bjudit på många trevliga möten med er som är anhöriga

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ALLT DET GODA. En värmländsk inspirationsdag med fokus på äldres hälsa

VÄLKOMMEN TILL ALLT DET GODA. En värmländsk inspirationsdag med fokus på äldres hälsa VÄLKOMMEN TILL ALLT DET GODA En värmländsk inspirationsdag med fokus på äldres hälsa SELMA SPA 19 APRIL 2016 VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSDAGEN ALLT DET GODA! Många av de förändringar som görs i vård och

Läs mer

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll kommuninfo Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Specialnummer vård- och omsorg Gruppförsändelse till hushåll Specialnummer från vård- & omsorg Ansvarig utgivare Ulf Norberg ulf.norberg@vannas.se

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 Inledning, presentation Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program. Förmiddagen innehöll diverse olika Carpe frågor, en blandning av information

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

GR Utbildning 2011-02-11 Anteckningar

GR Utbildning 2011-02-11 Anteckningar GR Utbildning 2011-02-11 Anteckningar Barnomsorgsnätverket Tid: Fredagen den 11 februari 2011, kl. 9.00 12.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, rum 260 Deltagare: Monika Larsson, Utbildningschefsgruppen,

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Telefonrådgivning inom psykiatrin

Telefonrådgivning inom psykiatrin Gå 4 betala för 3! Telefonrådgivning inom psykiatrin Suicidriskbedömning hur fångar du upp patientens tankar och funderingar? Sekretess, anonymitet och dokumentation vilka lagar påverkar telefonrådgivningen?

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Dokumentering och utvä rdering

Dokumentering och utvä rdering Dokumentering och utvä rdering Högskolan Skövde 4 september 2012 Ett samarbete som nu har inletts mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, och Högskolan i Skövde. Fortsättning följer!

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Anhörigstöd i Mjölby kommun

Anhörigstöd i Mjölby kommun Anhörigstöd i Mjölby kommun Det kan både skänka glädje och trygghet att hjälpa en anhörig men det kan även skapa oro, trötthet. För att orka kan man behöva stöd. Vilket stöd som behövs är olika från person

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre 80 år i år Tips och råd till dig som är äldre 1 Inledning I den här foldern har vi samlat kort information om socialförvaltningens verksamheter som du kan ha nytta av. Flera av våra verksamheter är behovsprövade,

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Björbo Dala-Floda förskola GAGNEFS KOMMUN Else-Britt Johansson Årets verksamhet. Året 2013-2014 har vi arbetat särskilt med att - Utveckla vårt arbete då det gäller uppföljning utvärdering

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 mars 2011 FÖRELÄSARE Speciellt inbjuden talare Göran Stiernstedt SKL Octopus Demens Kerstin Lundström Omsorgshuset

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Attraktiva fritidshem

Attraktiva fritidshem Kvalitetshöjande insikter och inspirerande praktikfall Attraktiva fritidshem Höjd status och samverkan med pedagogik och barnen i fokus Pedagogisk samverkan mellan skola, förskola och fritids så lyckas

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Till dig som ska börja ditt sista år på en arkitekt- eller ingenjörsutbildning inom Lantmäteri, Mark & Fastighetsjuridik, Väg & Vatten, GIS eller Samhällsplanering.

Läs mer

Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs

Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs Kurs: Vårdpedagogik och handledning Ämne: Pedagogik i vård och omsorg Kurskod: PEAVÅD0 Poäng: 100 Studiehandledningen gäller personal i Bollnäs kommun som gått Vård

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Andreas Maier, VD, MA-system Utbildning

Andreas Maier, VD, MA-system Utbildning Det är med stolthet och glädje jag kan bjuda in till MA-seminariets 20-årsjubileum som samtidigt är mitt 10:e år som värd. Mycket har hänt under seminariets långa historia. Nästan 200 duktiga föreläsare

Läs mer

Verktyg för förändring inom vård och omsorg om äldre

Verktyg för förändring inom vård och omsorg om äldre Socialt innehåll Verktyg för förändring inom vård och omsorg om äldre Det råder inget tvivel om att alla har rätt till ett liv med ett socialt innehåll vare sig man är ung eller gammal, om man klarar sig

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Hagbyängens förskola Förskolans vision Glädje Lärande Gemenskap Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet

Läs mer

Esther strategidag. Nyhetsbrev oktober 2014. Esther förbättringscoach. Anhörigstöd. Förbättrad sårvård i Tranås miljöpris. Beslutsstöd i Örebro

Esther strategidag. Nyhetsbrev oktober 2014. Esther förbättringscoach. Anhörigstöd. Förbättrad sårvård i Tranås miljöpris. Beslutsstöd i Örebro Tisdagen den 7 oktober ägde årets strategidag rum på Träcentrum i Nässjö. Nyhetsbrev oktober 2014 Esther strategidag Esther strategidag hölls än en gång med stort engagemang och många deltagande. 110 personer

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen till vår förskola! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn, delvis ny personal, en ny ledningsorganisation (from jan-2013), påbörja

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Protokoll fört vid Skolrådsmöte Enhet Alfredshäll 2007-10-01

Protokoll fört vid Skolrådsmöte Enhet Alfredshäll 2007-10-01 Protokoll fört vid Skolrådsmöte Enhet Alfredshäll 2007-10-01 Närvarande: Margareta Strand-Karlsson Ordförande, Rektor Personal: Christel Carlgren Förskollärare F-klass Karin Mårtensson Klasslärare åk 3

Läs mer

Våren 2014. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge

Våren 2014. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge Våren 2014 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2015-01-07 Vår referens Emil Svensson Utvecklingssekreterare emil.svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFS-2015-21 Sammanfattning

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig Stöd till dig som är anhörig Information om vilket stöd som finns till dig som hjälper en närstående www.umea.se/anhorig Innehåll Stöd till dig som är anhörig...3 Mottagningsenheten ger råd och information...4

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Nationell värdegrund i äldreomsorgen

Nationell värdegrund i äldreomsorgen Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad Mars 2014 Värdegrundsarbete - en ständigt pågående process Den övergripande målsättningen

Läs mer

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka Våren 2014 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(20) 2(20) Grupper för person som har

Läs mer

Vinn biljett till NPF-forum!

Vinn biljett till NPF-forum! Uppsala Mars 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Anmälan dagläger på Alnäs... sid 2 Kvällspromenader med Attention... sid 3 Få ordning på vardagen inspirationsdag på Ekolnsnäs... sid 4 SIP Samordnad individuell

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Senaste nytt från Anhörigstödet. Våren 2016

Senaste nytt från Anhörigstödet. Våren 2016 Senaste nytt från Anhörigstödet Våren 2016 Under våren finns det möjlighet att vara med i samtalsgrupper, tematräffar m.m. Tillsammans med de olika aktörerna hälsar vi er hjärtligt välkomna och hoppas

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Brukarundersökning inom boende LSS

Brukarundersökning inom boende LSS SAMMANSTÄLLNING Brukarundersökning inom boende LSS Resultat av 2015 år undersökning Carolina Klockmo KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Kommunförbundet; FoU Västernorrland Järnvägsgatan 2 871 45 Härnösand

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 150710 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete 1(10) Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Klostergårdsskolan Ansvarig: Marita Christoffersson 1 2(10) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Befästa arbetet med UNIKUM så att det

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 87, V.20, 2016. (Årgång 5)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 87, V.20, 2016. (Årgång 5) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 87, V.20, 2016. (Årgång 5) Innehåll Redaktören har ordet 2 Vi behöver en nationell patientenkät på temat funktionsnedsättning 3 Utställning av förslag till ny

Läs mer

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 Anhörigstöd i glesbygd Sverige är ett glesbefolkat land. Många anhöriga och deras närstående bor i glesbygd och har därför långt till det anhörigstöd som

Läs mer