Sammanträdesdatum Sida Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum Sida Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2008-04-15 1 (23)"

Transkript

1 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa tisdag 15 april 2008 kl ande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Veine Carlsson (kd) Rune Larsson (c) Sören Hellberg (s) Marie Egerborn (s) Övriga deltagande: Christoffer Carlander (fp), ersättare Ingevald Abrahamsson (kd), ersättare Yngve Blomberg, miljö- och byggchef Anne-Marie Elmqvist, förvaltningsassistent Leif Nilsson, byggnadsinspektör, Utses att justera: Justeringens plats och tid: Sekreterare: Ordförande: Justerande: Organ: Rune Larsson Miljö- och byggkontoret tisdag 22 april kl 8.30 Yngve Blomberg Göran Olsson Rune Larsson Paragrafer: ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden Sammanträdesdatum: Anslags uppsättande: Anslags nedtagande: Protokollets förvaringsplats: Underskrift: Kommunkontoret, miljö- och byggkontoret Anne-Marie Elmqvist

2 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 30 Dnr Bersebo 2:9 - Strandskyddsdispens för fritidshus Bakgrund Ansökan gäller strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus och avstyckning från fastigheten Bersebo 2:9. Fritidshuset har en byggnadsarea av ca 78 m2 och inrymmer storstuga med kök, två sovrum, hygienutrymme samt inredningsbart loft på ca 27 m2. Exteriör utformning med fasader av träpanel i grå färg och yttertak av svarta betongpannor. Anslutning till egen avloppsanläggning, alternativt servitut till den befintliga gemensamma avloppsanläggningen på Bersebo 2:9 och Bersebo 2:30. Installation av bergvärme ska ske. Till ansökan är även bilagt en skrivelse daterad Miljö- och byggkontorets utlåtande: Fastigheten omfattas ej av någon detaljplane- eller områdesreglering och ingår ej i samlad bebyggelse. Översiktsplanen utvisar inga motstridiga intressen, dock är den aktuella byggnationen med tomtplats belägen inom Ämmerns strandskyddsområde, zonbredd 100 meter och omfattas således av strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. 16 & Miljöbalken. Avståndet mellan det blivande fritidshuset och strandkanten är ca. 25 m, men den tilltänkta tomten går ända ner till strandkanten. Sökanden har i ansökan inte angivit hur stor avstyckningen är tänkt att vara. Sökanden har angivit som skäl att den tidigare tomtplatsen bedöms vara privatiserad och ianspråktagen tomtmark. Remisser; Grannar, Lantmäteriet, Vägverket, Fastighetskontoret. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden avslår ansökan med hänvisning till förbudsbestämmelserna i 7 kap. 16 miljöbalken. Skäl för beslutet Nämnden anser att markområdet har betydelse ur natur- och friluftssynpunkt och detta är tydligt fastlagt genom byggnadsförbudet i 7 kap pkt Miljöbalken.

3 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 30 forts. Dnr Av förarbetena till miljöbalken, prop. 1997/98:45, framgår att strandskyddets syften är långsiktiga och har en avsevärd tyngd med en mycket restriktiv inställning till dispensmöjligheten. Kommunen har i översiktsplan uttalat att det måste finnas tungt vägande skäl för att medge en dispens och nämnden bedömer att de skäl (boendekvalitet och att bebyggelse redan finns) som sökanden angivit inte utgör sådana särskilda skäl att en dispens kan beviljas. En dispens kan ej heller anses vara förenlig med strandskyddsförbudets syften (Miljöbalken 7:18 och 7:26) och därmed saknas förutsättningar för bifall enligt det i beslutet åberopade lagrummet. sexpediering Sökanden ** Länsstyrelsen, Samhällsbyggnadsenheten, Linköping Naturvårdsverket, Stockholm* Lantmäterimyndigheten, Box 476, Linköping akten * Expedierat med bilaga om underrättelse hur beslutet kan överklagas. ** Expedierat med mottagningsbevis och med bilaga om underrättelse hur beslutet kan överklagas.

4 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 31 Dnr Bersebo 2:15 ansökan om förhandsbesked Ansökan gäller förhandsbesked för nybyggnad av tre fritidshus med åtföljande fastighetsbildning/ avstyckning. Bakgrund Platsbesök har skett och fastigheten, som bildades 1974 och har en areal av m2, är belägen på en åsformation i ungefärlig nord-syd riktning mellan vägen och sjön Åländern. Området är stor- och rikblockigt och till stora delar bevuxet med både barr och lövskog. Fastighetens nordvästra del utgörs av en svag sluttning där torpet Finnsudden tidigare legat. Torpet revs för ca fem år sedan och kvar på tomtplatsen är stengrunden. Området omfattas ej av någon detaljplane- eller områdesreglering och ingår ej i samlad bebyggelse. Översiktplanen utvisar inga motstridiga intressen, dock är fastigheten belägen inom Åländerns strandskyddsområde, zonbredd 100 meter, och omfattas således av strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. 16 & Miljöbalken. Avståndet mellan fastighetsgräns och Åländerns strand varierar mellan m. Vid fastighetsbildningen 1974 konstaterades att syftet med strandskyddet inte då skulle motverkas. Endast BDT-avlopp ska installeras på fastigheterna och klosettfrågan löses med biologisk klosett. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden beviljar, med stöd av Länsstyrelsens delegation till kommunen, dispens från 7 kap. 16 Miljöbalken (strandskyddsbestämmelserna) för nybyggnad av fritidshus med åtföljande fastighetsbildning; bestämmer att den yta som dispensen omfattar, och som samtidigt utgör en del av den blivande tomtplatsen, framgår av till beslutet bifogad kartbilaga; godtar den avsedda platsen och är positiv till en framtida bygglovsansökan samt förklarar att som förhandsbesked enligt 8 kap. 34 Plan- och Bygglagen kan den sökta åtgärden, med nybyggnad av fritidshus, tillåtas. Skäl för beslutet Nämnden konstaterar att den tänkta tomtutformningen visserligen motverkar strandskyddets syften, men den bedöms ändå godtagbar eftersom den dels på ett naturligt sätt ansluter till befintlig fastighet och dels att den avsedda tomtplatsen redan tidigare bedömts vara privatiserad och ianspråktagen tomtmark.

5 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 31 forts. Dnr Några förändringar eller negativa konsekvenser vare sig för det allmänna friluftslivet eller för växt- och djurlivets livsvillkor inte bedöms inte uppstå. Vidare anser nämnden att åtgärden är förenlig med hushållningsbestämmelserna i 3 och 4 kap. Miljöbalken och bedöms heller inte strida mot de allmänna målen och hänsynsreglerna, varför en dispens kan beviljas. Villkor och föreskrifter Tillfartsväg med vändmöjlighet skall vara framkomlig för renhållnings- och räddningstjänstfordon. Vatten- och avloppsanläggning skall utformas enligt Miljökontorets anvisningar. Vid kommande bygglovsansökan skall tillhörande situationsplan vara grundad på höjdsatt kartunderlag från fastighetsbildningen i skala 1:1000 (enkel nybyggnadskarta). Upplysningar Naturvårdsverket har rätt att överklaga beslutet inom tre veckor från det att man fått beslutet, varför Ni uppmanas avvakta tills beslutet vinner laga kraft. Detta dispensbeslut upphör, enligt 7 kap. 18 Miljöbalken, att gälla om byggnationen inte har påbörjats inom 2 år eller avslutats inom 5 år från den dag då beslutet vann laga kraft. I fastighetsbildningsfrågor hänvisas till Lantmäterimyndigheten i Linköping, tel et är bindande för bygglovsprövning på den aktuella platsen inom 2 år från dagen för beslut men medger ingen rättighet till något påbörjande. Avgift kronor sexpediering Sökanden* Länsstyrelsen, Kultur och samhällsbyggnadsenheten, Linköping Naturvårdsverket, Stockholm* Lantmäterimyndigheten, Box 476, Linköping akten * Med bilaga om underrättelse hur beslutet kan överklagas.

6 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 32 Dnr Tidersrums-Linneberg 1:1 Ansökan om förhandsbesked för fritidshus Ansökan gäller rivning av befintligt och i dåligt skick äldre fritidshus med en byggarea på ca. 45 m2, som kommer att ersättas med en ny knuttimrad byggnad på ca. 50 m2. Exteriör utformning med timrad fasad i gul/brun lasyr och yttertak av rött tegel. Byggnaden förses med torrdass. Platsbesök har skett, och det konstaterades att befintlig byggnad är i dåligt skick och bör ersättas av en ny byggnad. Byggnaden ligger på en bergknalle omgiven av barrskog och sluttar ner mot sjön. Ny fastighetsbildning gjordes för 12 år sedan och då fanns den befintliga byggnaden med tillhörande brygga. Den befintliga byggnaden uppfördes ca Miljö- och byggkontorets utlåtande: Översiktplanen utvisar inga motstridiga intressen, dock är fastigheten belägen inom Sommens strandskyddsområde, zonbredd 150 meter, och omfattas således av strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. 16 Miljöbalken. Tomtplatsen går ner till Sommens strand, och befintlig byggnad ligger ca 10 meter från strandlinjen. Vid tidigare fastighetsbildningen konstaterades att syftet med strandskyddet inte då skulle motverkas. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden beviljar, med stöd av Länsstyrelsens delegation till kommunen, dispens från 7 kap. 16 Miljöbalken (strandskyddsbestämmelserna) för ersättningsbyggnad av fritidshus, godtar den avsedda platsen och är positiv till en framtida bygglovsansökan samt förklarar att som förhandsbesked enligt 8 kap. 34 Plan- och Bygglagen kan den sökta åtgärden, med ersättningsbyggnad av fritidshus, tillåtas. Skäl för beslutet om strandskyddsdispens Nämnden bedömer, utifrån de lokala betingelserna att en ersättningsbyggnad på den redan väl hävdade och privatiserade tomtplatsen inte medför några förändringar eller negativa konsekvenser vare sig för det allmänna friluftslivet eller för växt- och djurlivets livsvillkor och därmed anses särskilda skäl föreligga.

7 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 32 forts. Dnr Föreskrifter Befintlig byggnad rives och materialet sorteras och inlämnas till deponianläggning. Upplysningar Naturvårdsverket har rätt att överklaga beslutet inom tre veckor från det att man fått beslutet, varför Ni uppmanas avvakta tills beslutet vinner laga kraft. Detta dispensbeslut upphör, enligt 7 kap. 18 Miljöbalken, att gälla om byggnationen inte har påbörjats inom 2 år eller avslutats inom 5 år från den dag då beslutet vann laga kraft. Avgift kronor, varav för strandskyddsdispensen kronor. sexpediering Sökanden* Länsstyrelsen, Kultur och samhällsbyggnadsenheten, Linköping Naturvårdsverket, Stockholm* Lantmäterimyndigheten, Box 476, Linköping akten * Med bilaga om underrättelse hur beslutet kan överklagas.

8 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 33 Dnr Tidersrums-Råshult 1:20 Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Bakgrund Ansökan avser bygglov för nybyggnad av enbostadshus med tillhörande garage inkl. strandskyddsdispens. Bostadshuset är i ett plan med en byggnadsarea på 130 m2 och ett fristående garage på 63 m2. Exteriör utformning med fasader av rödfärgad stående träpanel, yttertak av rött tegel och vita listverk. Egen VA-anläggning och värmepump. Bygganmälan och ansökan för inrättande av avloppsanläggning är bifogat ansökan. Det aktuella området omfattas ej av någon detaljplan- eller områdesreglering och ingår ej i samlad bebyggelse. Översiktplanen utvisar inga motstridiga intressen, dock är den aktuella byggnationen med tillhörande tomtplats belägen inom sjön Möckelns strandskyddsområde, zonbredd 100 meter och omfattas således av strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. 16 & Miljöbalken. Avståndet mellan den aktuella tomtplatsen och strandkanten är ca. 85 meter och tomtplatsen avskiljs från strandkanten av en allmän väg. Byggnationen ingår i släktgården Sand som består av ett flertal byggnader intill varandra. Den tänkta byggnationen bedöms inte hindra eller påverka möjligheten till framkomlighet längs sjökanten. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av enbostadshus; beviljar, med stöd av Länsstyrelsens delegation till kommunen, dispens från 7 kap. 16 & Miljöbalken (strandskyddsbestämmelserna) för nyetablering av tomtplats med åtföljande permanenthusbebyggelse. Skäl för strandskyddsbeslutet Genom den allmänna vägen bedöms den blivande tomtplatsen bli så väl avskild från strandområdet att det saknar betydelse för det allmänna friluftslivet och någon negativ påverkan för växt- och djurlivets livsvillkor bedöms inte uppstå. Föreskrifter Tillfartsväg med vändmöjlighet skall vara framkomlig för renhållnings- och räddningstjänstfordon. Vatten- och avloppsanläggning skall utformas enligt Miljökontorets anvisningar.

9 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 33 forts. Dnr Upplysningar Naturvårdsverket har rätt att överklaga beslutet inom tre veckor från det att man fått beslutet, varför Ni uppmanas avvakta tills beslutet vinner laga kraft. Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år från dagen för beslutet. Preliminärt bedöms att byggnationen är av sådant slag och omfattning att det krävs en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd, enligt Lagen 1993:320. Byggnadsarbetet får då inte påbörjas förrän en sådan försäkring har tecknats och det är byggherren som skall ombesörja detta och att försäkringsbeviset skall uppvisas vid byggsamrådet. Bygglovsprövningen omfattar inte granskning av tekniska egenskapskrav och funktioner enligt 3 kap. 3 Plan- och Bygglagen, exv. brandskydd, bärförmåga, tillgänglighet etc. Utöver detta bygglov skall, minst 3 veckor före byggstart, bygganmälan* ske, se vidare 9 kap. 2 Plan- och Bygglagen. Till denna skall bifogas; - Anmälan av kvalitetsansvarig (bör vara fristående från byggherren och entreprenör) - Teknisk beskrivning* - Förslag till kontrollplan, kontrollinsatser, som anknyter till Boverkets Byggregler. * blanketter bilägges. Efter dessa kompletteringar kallas till byggsamråd och vid detta skall sökanden / byggherren redovisa projektets omfattning, genomförande, hur tekniska egenskapskrav uppfylls och kontrolleras mm. Vid samrådet meddelas beslut om kompletteringar, kontrollplan, byggfelsförsäkring mm. Enligt 9 kap. 1 Plan- och Bygglagen är det sökanden/byggherren som har det fulla ansvaret att byggnaden eller anläggningen uppfyller de tekniska egenskapskrav som anges dels i lagen och dels också i andra tillhörande lagar, förordningar och föreskrifter. Ansvaret omfattar också kontroll och provning för att säkerställa krav och kvaliteter. I fastighetsbildningsfrågor hänvisas till Lantmäterimyndigheten i Linköping, tel Avgift kronor, varav för bygganmälan kronor. sexpediering Sökanden * Länsstyrelsen, Kultur och samhällsbyggnadsenheten, Linköping Naturvårdsverket, Stockholm* Lantmäterimyndigheten, Box 476, Linköping akten * Expedierat med bilaga om underrättelse hur beslutet kan överklagas.

10 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 34 Dnr Tjärstads-Boda 2:2 - föreläggande enligt djurskyddslagen Bakgrund Miljö- och byggkontoret har åren 1997, 1998 och 2007 påpekat brister i betesdriften för mjölkkor tillhörande NN. Under betessäsongen år 2007 uppfylldes inte kravet på en sammanhängande betesperiod på minst 3 månader för alla mjölkkor i besättningen. Djurhållaren fick i mitten av juli 2007 ett föreläggande om att omedelbart släppa ut mjölkkorna på bete sedan det vid en inspektion visade sig att 40 mjölkkor ännu inte varit utsläppta. Miljö- och byggkontoret gör bedömningen att ett föreläggande för betessäsongen 2008 är befogat. Gällande bestämmelser: Djurskyddsförordning (1988:539) Enligt 10 skall nötkreatur som hålls för mjölkproduktion och som är äldre än 6 månader hållas på bete sommartid. Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2007:5) om djurhållning inom lantbruket Enligt 2 kap. 26 skall betesperioden i Östergötland vara minst 3 månader samt vara sammanhängande och infalla under tiden 1 maj-15 oktober. Enligt 2 kap. 25 skall nötkreatur som hålls för mjölkproduktion anses hållna på bete om de varje dygn förs ut på bete och har tillgång till betesmarken under minst 6 timmar. Enligt 2 kap. 28 får djurbeläggningen på betesmarken inte vara högre än att ett växttäcke bibehålls på minst 80 % av arealen i den aktuella betesfållan. Enligt 2 kap. 29 kan undantag från betesdrift medges om vissa villkor är uppfyllda. Bedömning Miljö- och byggkontoret har tidigare påpekat brister i NN:s djurhållning och betesdrift för mjölkkorna var djuren inte släppta på bete och 1998 släpptes de inte på bete 1 maj, trots vitesföreläggande från miljö- och hälsoskyddsnämnden. Under betessäsongen 2007 fick inte alla mjölkkor i besättningen en sammanhängande betesperiod på 3 månader. För att kravet på 3 månaders betesdrift skall uppfyllas måste djuren vara släppta på bete senast 1 juli. Forts.

11 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 34 forts. Dnr Miljö- och bygg- och räddningsnämnden har med stöd av 26 djurskyddslagen (1988:534) rätt att besluta om de föreläggande och förbud som behövs för att djurskyddsbestämmelserna skall efterlevas. Miljö- och byggkontoret bedömer att föregående brister är allvarliga och att ett föreläggande för betessäsongen år 2008 krävs. Förslaget till beslut enligt nedan har kommunicerats enligt förvaltningslagen med NN. Inget svar har inkommit. Miljö- bygg- och räddningsnämnden beslutar att med stöd av 26 Djurskyddslagen (1988:534), 10 Djurskyddsförordning (1988:539) samt 2 kap. 25, 26, 28 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2004:17) om djurhållning inom lantbruket förelägga djurhållaren NN: att senast 1 juli 2008 släppa ut samtliga mjölkkor på bete under en sammanhängande period av 3 månader; att se till att samtliga mjölkkor är utsläppta på bete minst 6 timmar per dag under betesperioden; att föreläggandet förenas med ett löpande vite på kr per varje hel 14-dagarsperiod med start från den sexpediering Verksamhetsansvarig ** akten ** Expedierat med mottagningsbevis och med bilaga om underrättelse hur beslutet kan överklagas.

12 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 35 Dnr Arkiveringsplan för nämnden Bakgrund Enligt arkivlagen (SFS 1990:782, SFS 2004:787) skall kommunala myndigheter upprätta och bilda arkiv. En myndighets arkiv bildas av allmänna handlingar från myndighetens verksamhet. Myndigheternas arkiv är en del av det nationella kulturarvet. Arkivet skall bevaras, hållas ordnat och vårdas. I arkivvården ingår också att myndigheten skall upprätta dels en arkivbeskrivning som ger information av vilka slag av handlingar som kan finnas i myndighetens arkiv och hur arkivet är organiserat, dels en systematisk arkivförteckning. Arkivet skall avgränsas genom att fastställa vilka handlingar som skall vara arkivhandlingar och vilka handlingar som skall gallras. Kommunstyrelsen är som arkivmyndighet ansvarig för kommunarkivet. Förvaltningen har arbetat fram en arkivbeskrivning för nämnden samt dokumenthanteringsplaner för bygglov och trafik, miljö- och hälsoskydd samt räddningstjänsten. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden fastställer arkivbeskrivning för miljö-, bygg- och räddningsnämnden samt dokumenthanteringsplaner för byggnadskontoret, miljö- och hälsoskyddskontoret samt räddningstjänsten. sexpediering Kommunstyrelsen Solveig Agnevik akt

13 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 36 Dnr Budget 2008 uppföljning Ekonomisk uppföljning per den 31 mars redovisas för nämnden. Inga stora avvikelser mot budget. För närvarande ett litet plus eftersom räddningstjänsten haft mindre utryckningar än normalt. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden noterar informationen. sexpediering akten

14 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 37 Dnr Budget 2009 för Miljö-, bygg- och räddningsnämnden Underlag för budget 2009 redovisas för nämnden. Underlaget baseras på en uppräkning av ram med 3,0 % samt ett äskande utöver ram på 298 tkr. Förslag till investeringar ligger på 785 tkr för Miljö-, bygg- och räddningsnämnden ställer sig bakom det förslag till underlag som redovisas. Underlaget baseras på en uppräkning med 3,0 % samt ett äskande utöver ram på 298 tkr. sexpediering Kommunstyrelsen akten

15 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 38 Dnr Adlerskog 1:3, 1:7 och Slycke 1:2 Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. Remiss från Länsstyrelsen, dnr , Bakgrund Kinda kommun har hos Länsstyrelsen sökt tillstånd enligt miljöbalken för Adlerskogs avfallsanläggning. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden har fått ansökan på remiss. Nuvarande tillstånd till anläggningen och drift av verksamheten gavs av Länsstyrelsen Orsaken till att Kinda kommun behöver söka nytt tillstånd är dels att regler och krav har skärpts sedan början på 1990-talet, dels att behovet av hantering och deponering av avfall nu skiljer sig en del mot det som fanns för 15 år sedan. De senaste åren har ca 7000 ton avfall per år tagits emot, varav ca 1000 ton/år deponerats. Normala år beräknas mängden deponerat avfall fortsättningsvis uppgå till ca ton/år, men tillfälligtvis kan större behov uppstå, t.ex. när en förorenad mark behöver saneras. (Dock endast ickefarligt avfall.) Ansökan omfattar därför deponering av upp till ton ickefarligt avfall per år samt sortering av högst ton avfall per år. I ansökan ingår även kompostering av upp till 1500 ton/år av vissa ickefarliga avfallsslag samt mottagning och lagring av upp till 300 ton farligt avfall vid samma tillfälle. Avfallsanläggningen är indelad i 2 etapper varav etapp 1 beräknas vara fylld ca år Återstående deponeringsvolym bedöms uppgå till totalt ca kbm, vilket motsvarar ungefär samma mängd i ton. Återstående deponeringstid blir därför till ca år 2020 för etapp 1 och till ca år 2070 för etapp 2. Miljö- och byggkontorets bedömning Avfallsanläggning har bedrivits på platsen sedan mitten av 1960-talet. Sedan 1983 leds lakvattnet till Kisa reningsverk. Provtagning sker enligt kontrollprogram sedan 1984 på yt- och grundvatten runt anläggningen. Ingen påverkan har kunnat noteras i området med undantag för ett källflöde som ligger i direkt anslutning till deponin. I denna punkt har en något förhöjd konduktivitetsnivå uppmätts. Enligt förordningen och deponering av avfall ställs krav på en geologisk barriär som förhindrar utläckage av lakvatten till grundvattnet. Etapp 1 (nuvarande deponiområde) underlagras av lera med en mäktighet på mellan 2,1-3,6 m. Grundvattnet under etapp 1 är artesiskt vilket medför att lakvattenströmning nedåt förhindras. Miljö- och byggkontoret bedömer att, mot bakgrund av ovanstående samt att grundvattenkontrollerna inte påvisat någon påverkan av betydelse, den geologiska barriären under etapp 1 uppfyller krav på en geologisk barriär. Forts.

16 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 38 Dnr Däremot kommer det att krävas bottentätning av etapp 2 eftersom denna del saknar tillräcklig geologisk barriär. Avsikten är också att det anläggs en bottentätning. Det är också viktigt att utformningen av bottentätningen av etapp 2 som ansluter mot etapp 1 blir överlappande. Kontrollprogrammet omfattning bör bibehållas samt utökas med kontroll av komposteringsverksamheten. Eftersom det återkommande förekommer nedskräpning från transporter till verksamheten bör kontroll och städning av vägslänter utföras veckovis. Miljö- och byggkontoret anser att anläggningen sköts på ett bra sätt av kompetent personal. Det är dock viktigt att detta bibehålls med en fortsatt bra kompetensutveckling. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden lämnar följande yttrande. Nämnden är positiv till ett förnyat tillstånd för Adlerskogs avfallsanläggning under förutsättning att: - Verksamheten kontrolleras via kontrollprogram av minst den omfattning som tidigare samt med kontroll av den nya komposteringsverksamheten. - Etapp 2 får en bottentätning som väl uppfyller kraven och med en tydlig överlappning mot etapp 1. - Kontroll och städning av skräp skall ske veckovis. - Insynsskydd bör anordnas mot väg inom kommunens fastighet. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. sexpediering Länsstyrelsen, Miljöskyddsenheten, Linköping Gatuavdelningen akten

17 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 39 Dnr Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun Kinda kommun skall årligen till Länsstyrelsen redovisa kommunens egenkontroll för den förebyggande verksamheten i kommunen. Redovisningen skall ske nämndvis. Uppföljning av räddningstjänstens förebyggande verksamhet redovisas i räddningstjänstens årsredovisning för För övrig verksamhet, miljö och bygg, är säkerhetsmål nr 9 handlingsprogrammet tillämpbart: Anställda i kommunen och entreprenörer som utför stadigvarande tjänster åt kommunen ska regelbundet (minst vart 4:e år) ha genomgått tillräcklig brandskyddsutbildning. Under 2007 har hela förvaltningens personal genomgått utbildning i Hjärt-Lung-Räddning samt brandskyddskunskap. I övrigt hänvisas till räddningstjänstens årsredovisning för Miljö-, bygg- och räddningsnämnden godkänner redovisningen av förvaltningens egenkontroll av förebyggande verksamhet i Kinda kommun och lämnar denna till kommunstyrelsen. sexpediering Kommunstyrelsen akten

18 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 40 Kurser och konferenser 1/ Föreningsstämma i Motala Ströms Vattenvårdsförbund. Tid och plats: 30 maj i Motala Göran Lindgren ges möjlighet deltaga.

19 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 41 Delegationsbeslut Redovisning av delegationsbeslut under tiden enligt följande. Djurskyddsärenden. Delegat Marie Anderson Miljöbalksärenden. Delegat Yngve Blomberg Miljöbalks- och hälsoskyddsärenden: Delegat Jenny Carlsson Livsmedelsärenden. Delegat Pär-Anders Karlsson Bygglovsärenden. Delegat Veine Kederstedt Lag om skydd mot olyckor. Delegat Pär Kronström Bygglovs- och trafikärenden, bostadsanpassningsbidrag. Delegat Leif Nilsson Miljöbalken. Delegat Ylva Skiöld Parkeringstillstånd. Delegat Kristina Salomonson Miljö-, bygg- och räddningsnämnden noterar delegationsbesluten.

20 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 42 Dnr Regionalt samverkansråd för Motala Ström Bakgrund Kinda kommun erbjuds att delta med en representant i ett råd för samverkan kring regional och lokal vattenvård och för att skapa god förankring av och medverka i arbetet med EU s ramdirektiv för vatten. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden beslutar att Kinda kommun ska delta i regionalt samverkansråd för Motala ström samt utser Göran Olsson som kommunens representant i samverkansrådet. sexpediering Länsstyrelsen, Miljövårdsenheten, att. Niklas Bäckman, Linköping Kommunstyrelsen akten

21 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 43 Dnr Närvärme i Horn Kinda kommun undersöker möjligheterna att satsa på närvärme i Horn, baserat på biobränslen (pellets, flis alt. biogas). Med en biobränslebaserad närvärme skulle de fossilbaserade CO2-utsläppen minska i Horn med ca 312 ton/år, detta motsvarar 5-6% av de totala fossila CO2-utsläppen i Kinda kommun. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden har ett långsiktigt mål att minska fossila CO2-utsläpp med 30% från år 2005 till En utbyggnad av fjärrvärme är en viktig del i detta arbete. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden ser mycket positivt på att närvärme anläggs i Horns samhälle. Nämnden anser också att det är särskilt viktigt att även Stiftelsen Kindahus fastigheter ansluts samt att villafastigheter erbjuds anslutning i så hög grad som möjligt. sexpediering Kommunstyrelsen akten

22 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 44 Dnr Handlingsplan för internkontroll 2008 Förvaltningen har tagit fram ett förslag till internkontroll för budgetuppföljning. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden beslutar att anta handlingsplanen för interkontroll 2008.

23 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden (23) 45 Övriga frågor Sören Hellberg påtalar att en samfälld väg i Krågedal är stängd på grund av lagring av byggavfall.

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Plats och tid: Beslutande: Brandstationen i Kisa Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson (c) Sören

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-15 1 (17)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-15 1 (17) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-15 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa, Ängen kl 13.30 16.30 Beslutande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Marko Maripuu (fp) Claes Brandén

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret kl 13.30 16.00 ande: Göran Olsson (c), ordförande Sören Hellberg (s) Göran Lindgren (m) Margareta Holm (mp) Marie Egerborn

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-11-11 1 (18)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-11-11 1 (18) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-11-11 1 (18) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa 2014-11-11 kl 13.30-16 ande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Rune Larsson (c) Marie Egerborn

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2010-09-14 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2010-09-14 1 (16) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2010-09-14 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa, Ängen kl 13.30 16.15 ande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Veine Carlsson (kd)

Läs mer

Måndag 17 mars kl. 13.00 på miljö- och byggkontoret. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Måndag 17 mars kl. 13.00 på miljö- och byggkontoret. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2008-03-11 1 (23) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa tisdag 11 mars 2008 kl 13.30 17.30 Beslutande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s)

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-03-11 1 (18)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-03-11 1 (18) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-03-11 1 (18) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa, Ängen kl 13.30 16.30 ande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Sören Hellberg (s) Rune Larsson (c)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 10.30 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämden 2012-03-06 1(25)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämden 2012-03-06 1(25) Miljö-, bygg- och räddningsnämden 2012-03-06 1(25) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa 2012-03-06 ande: Göran Olsson (c ), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Claes Brandén (mp) Rune Larsson

Läs mer

Kommunkontoret den 11 mars 2013. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Kommunkontoret den 11 mars 2013. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-03-05 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen 13.30-17 ande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Frisk (s) Göran Lindgren (m) Claes Brandén (mp) Björn Morell (v)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 13.00 kl 14.45 Beslutande: Bengt-Olov Persson, ordförande Torbjörn Parling Stefan

Läs mer

Peter Wasshammar Sekreterare. Ingemar Tönnberg Ordförande

Peter Wasshammar Sekreterare. Ingemar Tönnberg Ordförande Miljö- och byggnämnden 2010-02-17 1 (6) 2-5 PLATS OCH TID Dalavägen 12, Hagfors, kl 15.00-16.05 BESLUTANDE Ingemar Tönnberg (S), ordförande Irene Runkvist-Larsson (S) Kjell Persson (S) Tony Olsson (V),

Läs mer

Tisdagen den 2 mars 2010 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 14.30-17.00

Tisdagen den 2 mars 2010 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 14.30-17.00 Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Tisdagen den 2 mars 2010 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 14.30-17.00 Ulf Wilén (S), ordförande Rune Gillemyr (S), v ordf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-10-20

Myndighetsnämnden 2009-10-20 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Arne Andersson (S), ersättare för Kenneth Wåhlund (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Roothvillan, tisdagen den 28 maj 2013 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Johan Mervin, m Anna Thuresson, c Ersättare Förtroendevalda

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämndens arbetsutskott 2011-03-24 1 (8)

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämndens arbetsutskott 2011-03-24 1 (8) Sidnr 1 (8) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, kl 08.30-11.50, 13.00-13.45 Lena Martinsson (s) Siwert Hjalmarsson (m) Bengt Bivrin (mp) Övriga deltagare

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Fränsta Vårdcentral, tisdagen den 27 september 2005 Se nedan OBS se tiden Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Boltjärn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2011-12-14 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2011-12-14 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2011-12-14 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 11.00 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olof Persson,

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.00 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Utses att justera Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S) Mikael

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-11-24

Myndighetsnämnden 2009-11-24 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.00 Beslutande Gerd Karlsson, ordförande (S), ej 126 Kenneth Wåhlund (S), ordförande 126 Anders Söderström (S) Hysen Dembogaj (S) Eva Svensson

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(23)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(23) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Paragrafer Mb 155-170 Plats och tid Gillbergarummet, Järnvägsgatan 9, kl. 15.00 16.40 ande Övriga deltagare Protokolljusterare Agneta Pettersson (c), ordförande Britt-Marie

Läs mer

Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15

Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15 VMMF6000, v2.0, 2013-12-10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsdirektion 2016-06-16 Plats och tid ande Övriga deltagare Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15 Dan Avdic Karlsson (V), ordförande,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2015-06-25 Blad 1 (16) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Almen Information 09:00 10:45 Sammanträde 10:45 11:30 Lars Andreasson, (s), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Gun Forssell-Spång

Läs mer

Miljö- och byggnämnden 2012-12-10 1 (10)

Miljö- och byggnämnden 2012-12-10 1 (10) Miljö- och byggnämnden 2012-12-10 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 10 december 2012 kl. 13.30-16.30. Beslutande Per Garnegård (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Göran Widing

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2080-2085 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2319-2331 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 16 november 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 16 november 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 16 november 2010, kl. 13 30 14 45. Beslutande Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Kenneth Hallberg, kp Övriga

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:50 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m)

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m) Plats och tid Kommunkontoret 2015-11-17, kl 13.00 14.15 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kroksbo, Heby kommun 13.00 14.00 Beslutande Mats Jennische(M), ordförande Olof Nilsson(S), v ice ordförande Margaretha Quistberg(S) Per

Läs mer

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-11-17 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 17 november, kl 13.00-15.00. ande Nils Erik Falk (C), ordförande Tord Berbres (KD) Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL)

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(16)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(16) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(16) Paragrafer Mb 26-39 Plats och tid Gillbergarummet, Järnvägsgatan 9, kl. 14.00 16.30 ande Ej tjänstgörande ersättare Agneta Pettersson (c), ordförande Britt-Marie Johansson

Läs mer

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-06-16 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 16 juni, kl 13:00-14:00. ande Tord Berbres (KD), vice ordförande Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL) Abner Englund (S)

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Åre, tisdagen den 27 juni 2006 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Fränsta 13:1, tillbyggnad 3 Gäle 1:8, nybyggnad kraftstation

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2261 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Gösta Gustavsson (m), ordförande Björn Morell (v) Göran Olsson (c) Carl-Henrik Nilsson (m) Peter Nilsson (sd) Magnus Lidèn (s) Maria Rydell (s)

Gösta Gustavsson (m), ordförande Björn Morell (v) Göran Olsson (c) Carl-Henrik Nilsson (m) Peter Nilsson (sd) Magnus Lidèn (s) Maria Rydell (s) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-18 1 (25) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa, Ängen 2015-08-18 kl 13.15 16.40 ande: Gösta Gustavsson (m), ordförande Björn Morell (v) Göran Olsson (c) Carl-Henrik

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Jan Larsson (M) Lena Svensson (S)

Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Jan Larsson (M) Lena Svensson (S) Sammanträdesdatum Sida 1/15 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 Beslutande Övriga Plats och tid för justering Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19) 2016-01-26 1(19) Plats och tid Norrtull, konferensrum övre kl. 13:30-15.15 Beslutande Barbro Axelsson (S), tillförordnad ordförande Pertti Rolöf (S) ersätter Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Sven

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11) 2015-11-19 1(11) Plats och tid Norrtull, konferensrum nedre kl. 13:30-15:05 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande, ersättare för Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Bengt Olsson (C) ersättare för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-21 1 (18) Plats och tid Tekniska kontoret Bäsnarummet, kl. 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tomas Fredén (S) ordförande Ingvar Hagberg (S) Curt

Läs mer

Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv

Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv 1(16) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden 2012-02-20 1 (15)

Miljö- och byggnämnden 2012-02-20 1 (15) Miljö- och byggnämnden 2012-02-20 1 (15) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 20 februari 2012 kl. 13.30-17.30. Beslutande Per Garnegård (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-07-03 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-07-03 1 (13) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-07-03 1 (13) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Tjidtjakk, tisdagen den 3 juli 2012, klockan 09:00 12:00. Ajournering kl 09:50 10:10 för kaffe. Beslutande

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Inger Johansson Paragrafer 39-50. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Miljö- och byggnadsnämnden

Underskrifter Sekreterare Inger Johansson Paragrafer 39-50. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 13 maj 2015 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering: 10.35-11.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Henric Forsberg

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG. PROTOKOLL 1(11) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-04-01

BEVIS OM ANSLAG. PROTOKOLL 1(11) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-04-01 PROTOKOLL 1(11) Paragrafer 51-59 Plats och tid Städet Gillbergarummet, Järnvägsgatan 9, kl. 09.00 10.20 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Agneta Pettersson (C), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.10 Beslutande Agneta Staaf (S), tjänstgörande ordförande Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson

Läs mer

DOM 2015-02-25 Stockholm

DOM 2015-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr M 8665-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-02 i mål nr M 1231-14, se bilaga

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2260-2269 Sekreterare A-C Utter Löfgren Ordförande

Läs mer

Leif Persson (S), ersättare Andris Widuss (M), ersättare Per Rathsman, stadsarkitekt Håkan Blomquist, byggnadsinspektör Annika Nilsson, sekreterare

Leif Persson (S), ersättare Andris Widuss (M), ersättare Per Rathsman, stadsarkitekt Håkan Blomquist, byggnadsinspektör Annika Nilsson, sekreterare 1(13) Plats och tid Beslutande - oc h by gg na ds nä m nd en s be sl ut Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, onsdagen den 20 augusti, 2014, kl 08.30 10.15. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 2013-06-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 2013-06-17 Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Beslutande: Krokoms kommunhus, Mus-Ollerummet kl 08.30 12.30 Kurt-Olov Göransson, C, 1:e vice ordförande Hans Åsling, C Johnny Olofsson, M, Owen Laws, Mp, ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2200-2215 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11) 2011-08-29 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 augusti 2011, klockan 14.00 14.50 Beslutande Börje Ahlin (S), ordförande Per Jörgensen (S) Johanna Skottman (S) Benny

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-02-21 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-02-21 1 (10) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-02-21 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 12.00 Beslutande Johan Gustafsson(M), ordförande Tore Andersson (M) Birgit Åhlund (C) Bength Andersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2216-2225 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2128-2132 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2031-2036 Sekreterare Mai-Lith Larsson Ordförande Justerande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Ebbasalen, samhällsbyggnadskontoret, Sala kommun 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), v ice ordförande

Läs mer

Jävsnämnden 2012-02-17 1 (7)

Jävsnämnden 2012-02-17 1 (7) Jävsnämnden 2012-02-17 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-02-26

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-02-26 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum BYSJÖN, tisdagen den 26 februari 2013 kl. 13 30 15 00. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Johan Merving, m Anna Thuresson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.00 Ajournering kl. 14.30-14.40 Beslutande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C),

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(26)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(26) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Paragrafer Mb 66-82 Plats och tid Gillbergarummet, Järnvägsgatan 9, kl. 09.00 10.45 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Agneta Pettersson (c

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.05 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Forssell (S), ersättare

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag miljönämnden 2012-04-11 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-16.10 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan

Läs mer

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20)

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20) Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20) Plats och tid Rum 373, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg torsdagen den 22 juni 2005, kl 13.15-16.15 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista,

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-09-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-09-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-09-16 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 77 56 Anmälan av delegationsbeslut... 78 57 Delgivningar... 79 58 Delårsbokslut

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna, kl 19.50-20.17 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) ordförande, Bengt-Åke Grip

Läs mer

Ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad och takresning Dnr 2009/23

Ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad och takresning Dnr 2009/23 1 (20) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 15.00 16.30 Beslutande Marie-Louise Andersson (v) ordförande Patrik Ströbeck (m) viceordförande Ulla-Britt Brandin (kd) ledamot Edvard Galia

Läs mer

K A LLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2014-03-18. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna

K A LLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2014-03-18. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna K A LLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2014-03-18 Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna Kallade tjänstemän Malchaz Mikadze, avdelningschef bygg och miljö Yvonne Fredriksson,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 17-29 Monica Bergne. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 17-29 Monica Bergne. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(21) Plats och tid Kommunhusets flygelbyggnad, kl 9.00-12.10 Beslutande Ledamöter Rune Daniels (C) ordförande Lars-Erik Jonsén (S) v ordf. Anders Ehrling (C) Anna-Maja Roos (C) Lars Åkesson (C) Per Segerstéen

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-11-09 1 (30) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-01-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-01-25 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 25 januari 2011 kl. 13 30 15 40. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Kenneth Axelsson, m Johan Merving, m Anna-Thuresson, c

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1 (38) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-05. Kommunhuset - rum Volgsjön Tisdag 5 maj 2015 kl 08.00-12.

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1 (38) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-05. Kommunhuset - rum Volgsjön Tisdag 5 maj 2015 kl 08.00-12. 1 (38) Plats och tid Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare som inte tjänstgör: Tjänstemän Övriga deltagande Kommunhuset - rum Volgsjön Tisdag 5 maj 2015 kl 08.00-12.45 Lillemor Jonsson, S, ordf

Läs mer

Byggnadsnämnden, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10

Byggnadsnämnden, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10 22 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande:, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10 Zaine Andersson, (M), ordförande Lars-Åke Johansson, (S), vice ordförande Kristina Larsson,

Läs mer

Stadsarkitektkontoret 2011-03-22 12-22

Stadsarkitektkontoret 2011-03-22 12-22 BYGGNADSNÄMNDEN 2011-03-15 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 10.55 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-01-25 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 16.15, Sammanträdesrum Smedjan Torbjörn Holm (V), ordförande Leif Grönberg (V), vice ordförande Michael Fernqvist (MP) Stina Borjo (V) Virpi

Läs mer