Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela."

Transkript

1 Översikt BetUP är en tävlingsform som utspelar sig i rundor under ett pågående idrottsevenemang. Deltagande spelare i "spelet" tävlar mot varandra om prispengar som skjuts till från en prispott. Varje spelrunda börjar med att en ny tävling presenteras inför samtliga deltagare samtidigt. Tävlingen består av en flervalsfråga. Du har 30 sekunder på dig att välja ett av alternativen. Tänk snabbt och välj! Rätt alternativ tillkännages omedelbart efter att det bekräftats. Du vinner eller förlorar poäng i enlighet med ditt val och fortsätter direkt vidare till nästa runda där du presenteras inför en ny tävling. Du kan när som helst se hur du ligger till i jämförelse med övriga spelare. Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela. Den totala tid du lägger på att välja bland alternativen under spelet ("Tempopoäng") kommer användas för att skilja spelare med liknande prestationer åt. Om spelarna fortfarande är lika kommer de att dela lika också på prissumman. Prispott Varje spel har en angiven prispott. Det finns två olika prispotter: 1. Fast operatören anslår ett fast belopp oavsett antalet speldeltagare. 2. Progressiv - summan av all biljettförsäljning efter att 20% kommission ( rake ) dragits av. Operatören anger vanligtvis ett garanterat minimibelopp. Alla priser fördelas från prispotten. Hela prispotten betalas ut i varje spel (pengarna flyttas inte vidare) När en ny spelare går med i spelet beräknas alla priser om för att återspela ändringarna av prispottens summa. Spelformat & rankningar Spelarens mål är att skaffa sig en så bra rankning som möjligt för att vinna ett större pris. Placering på rankingen bestäms av spelformatet och spelarens prestation under spelets gång. Det två grundläggande spelformaten är "Turnering" (poängvinst) eller "Survivor" (den som överlever längst/eliminering). Spelarens rankning är spelarens slutplacering i spelet i jämförelse med övriga deltagare (1 a plats, 2 a plats, 3 e plats...). Tiden det tar att göra valen ( Tempopoäng ) kommer att användas likt en utslagsfråga för att skilja spelare åt.

2 Spelformat Turnering I detta spel startar varje spelare på noll poäng och deltar under hela spelets gång. Efter varje spelrunda får de spelare som svarat rätt en poäng (plus eventuella boostpoäng), övriga stannar kvar på samma antal poäng. Efter spelet rangordnas spelarna efter hur många poäng de tjänat ihop. Spelare med samma antal poäng kommer att rangordnas efter antal Tempopoäng (snabba spelare har fördel). Spelformat Survivor Detta är ett elimineringsspel i vilket alla spelare startar med ett antal grundpoäng ("liv"), och spelar så länge de fortfarande har livspoäng kvar. Efter varje runda kommer de spelare som svarat fel att förlora ett liv, övriga stannar kvar på samma antal (eller tjänar liv i form av boostpoäng). Om spelaren förlorar alla sin liv elimineras han och har inte längre möjlighet att delta i spelet. Efter spelet rangordnas spelarna efter hur många liv de har kvar. Eliminerade spelare (som saknar liv) rangordnas baserat på antalet rundor de "överlevde" fram till eliminering. Spelare med ett liknande antal liv och som överlevde lika många rundor kommer att rangordnas efter antal Tempopoäng (snabba spelare har fördel). Notera att eliminerade spelare fortfarande har möjlighet att vinna priser. Boostpoäng Spelare kan tjäna extra "boost"-poäng/livpoäng vilket visas på alternativ-knappen. Om till exempel +2 visas på alternativ-knappen, och en spelare väljer det, och det sedan visar sig vara det rätta alternativet, så kommer spelaren att tjäna 2 extra poäng/liv utöver den vanliga poängjusteringen. Tempopoäng Spelaren tjänar tempopoäng för varje sekund de inte lägger på att fatta sina slutgiltiga val. Till exempel, en spelare som gjorde sitt val efter 19 sekunder tjänar ytterligare 11 (30 minus 19) tempopoäng. Tempopoängtotalen kommer sedan att användas som motsvarande en utslagsfråga för spelare som stått för liknande prestationer.

3 Grundalternativet (svaret) För varje ny utmaning kommer ett alternativ (svar) att definieras som grundalternativet. Om du oavsett anledning inte lyckas välja något alternativ under den 30 sekunder långa nedräkningen kommer grundalternativet att väljas automatiskt. Grundalternativet kan vara något av följande alternativ: Nej, Inget kort, Ingen hörna, Ingen foul, Ingen frispark, Inget mål, Ingen inspark, Ingen offside, Inget byte, Inget inkast, Inga, Noll eller lika. Om inget sådant alternativ existerar blir grundalternativet det första alternativet (högst upp till vänster). Du kan inte få tempopoäng med grundalternativet. Köp av biljett Spelaren behöver köpa en biljett för att kunna delta i ett spel. Biljettpriset (inträdesavgiften) för varje spel är fast och finns angiven. Spelaren har möjlighet att köpa en biljett till valfritt spel. I turneringsformatet kan spelaren köpa en biljett efter att spelet dragit igång, fram t.o.m. den 3:e rundan. I spelformatet Survivor har spelaren inte möjlighet att köpa en biljett efter att spelet startat. En spelare kan avbryta ett biljettköp upp till 2 minuter innan spelets angivna starttid. Hela inträdesavgiften betalas i detta scenario tillbaka. Operatören kan besluta att ge bort biljetter gratis ("gratisbiljett") som en del av en kampanj. Speltid Spelet startar när aktuellt idrottsevenemang (eller period) börjar. Varje spel pågår under 1:a halvlek, 2:a halvlek eller fulltid (inklusive övertid). Ett Survivorspel kan avslutas innan den planerade speltiden om alla deltagande spelare har eliminerats. Spelflöde Ett spel består av en serie rundor. Första rundan påbörjas när spelet startar och den grundläggande cykeln för spelrundan upprepas, runda efter runda, tills spelet är slut. En spelrundas cykel ser ut som följer: Välj, spel pågår, resultat:

4 I Välj En ny tävling publiceras samtidigt till alla deltagande spelare. Tävlingen formuleras som en flervarsfråga (eller impliceras) med 2-6 alternativ att välja mellan. Efter att tävlingen publicerats har spelaren har 30 sekunder på sig att välja ett alternativ. Spelaren kan fritt ändra sitt val av alternativ under valperioden på 30 sekunder. Om spelaren av någon anledning inte lyckades välja ett alternativ så kommer systemet automatiskt välja grundalternativet. II Spel pågår Direkt efter att valperioden på 30 sekunder är över övergår rundan i läget "spel pågår". Systemet markerar det sista alternativ som spelaren valde. Under denna tid kan spelaren se hur evenemanget utvecklar sig i realtid och vänta på att rätt alternativ publiceras. Spelaren kan även se statistik över vad andra spelare valt. III Resultat Efter att rätt alternativ bekräftats publiceras det inför spelarna. Spelaren har möjlighet att se hur det gick och hur han ligger till i jämförelse med övriga spelare. I Survivorspel informeras spelaren när han elimineras. Spelet stannar i detta läge i omkring 5 sekunder så att spelaren kan se vad som hänt. Efter detta fortsätter spelet vidare till nästa runda (ny tävling). I ovanliga fall kan fler än ett enskilt alternativ rättas som riktigt. Avbruten runda När som helst under "Välj" eller "Spel pågår"-lägena kan vi av olika skäl (tekniska, vädermässiga, evenemangsrelaterade osv.) besluta oss för att avbryta (annullera) rundan. I dess fall kommer spelaren informeras om att rundan avbrutits och hela rundan kommer att bortses ifrån. Spelet kommer omedelbart fortsätta till nästa runda om den inte pausas eller avslutas.

5 Pausat spel Efter att en runda slutförts (eller avbrutits) kan vi av olika skäl (tekniska, vädermässiga, evenemangsrelaterade osv.) besluta oss för att pausa spelet. I dess fall kommer spelaren informeras om att rundan pausats och anledningen till det. Tappad anslutning Spelarens spelgränssnitt är konstruerat på ett sätt så att om anslutningen tappas kommer spelet att försöka återansluta till systemet. Av tekniska skäl kan spelarens enhet, ISP eller nätverk dock misslyckas med att återupprätta anslutningen. Efter att spelaren lyckats återansluta uppdateras spelarens spelgränssnitt och visar det uppdaterade spelläget. Om spelaren misslyckas med att skicka in valt alternativ under valperioden på 40 sekunder, kommer det att räknas som om spelaren inte gjorde ett val (eller ändring av val). En tappad anslutning leder inte direkt till att spelaren tas ur spel men kan förhindra denna att välja ett alternativ. Spelaren kan fortfarande vinna även om han helt eller delvis saknade en fungerande anslutning under spelet. Om du av någon anledning inte lyckades välja ett alternativ så kommer systemet automatiskt välja grundalternativet. Rättning av spel & betalning Strax efter att spelet slutat kommer vi att dubbelkolla och bekräfta resultaten i varje runda för att godkänna rättningen av spelet. När spelresultaten väl bekräftats betraktas spelet som avgjort, varpå priserna beräknas och betalas ut till spelarens konto. Vi informerar alla berörda spelare om resultatfel skulle påträffas. Oavsett vad kommer spelet i sin helhet vara avgjort och priserna utbetalda senast 3 timmar efter spelet avgjordes. Avbrutet spel Operatören kan av olika skäl (tekniska, vädermässiga, evenemangsrelaterade osv.) besluta sig för att avbryta (annullera) ett spel (efter att det pausats, stoppats eller suspenderats). Spelaren kommer då att informeras om att spelet avbrutits (annullerats) och alla lotter återbetalas strax därefter.

6 Om ett spel stoppades, oavsett anledning, kommer det endast att rättas som om det avslutades som vanligt om minst 10 rundor fullbordades. Om inte, kommer spelet att avbrytas. Denna regel gäller i alla spelrum och format. Fotboll Allmänt Matchhändelser kommer endast att räknas om domaren beivrar och/eller uppmärksammar dem. En ändring av domarens beslut under match kommer åsidosätta eventuellt tidigare beslut. Spelet kan fortsätta in på eventuell övertid. En runda kan inte spänna över olika perioder i en match (halvtid/övertid). Om en runda pågår när perioden avslutats kommer vi antingen att rätta eller avbryta den. Kort Tidpunkt för händelse Kort som domaren visar för spelaren. Endast kort som visas upp för spelaren, som vid tillfället befinner sig på plan, kommer att räknas. Kort, domslut och avstängningar som drabbar individer som vid händelsen inte, eller inte borde, befinna sig på plan, kommer att bortses ifrån. Varje kort räknas som ett kort, oavsett färg på det (rött/gult). Exempel: gult kort till en spelare som följs av ett rött kort (eftersom det var spelarens 2 a gula kort) kommer att räknas som två kort. Hörna Tidpunkt för händelse: Boll över linjen. En hörna räknas endast om den faktiskt slogs. Exempel: bollen gick över kortlinjen varpå spelet stoppades p.g.a skada och för att genomföra några byten. Hörnan slås först Det som kommer att räknas är tidpunkten för när hörnan inträffade som var (när bollen gick över kortlinjen). Förseelse Tidpunkt för händelse: Tilldelad av domaren. Att ta bollen med hand och andra regelöverträdelser som beivras under match (t.ex. att förolämpa domaren) kommer att räknas som ojust spel (foul).

7 Offside räknas inte som ojust spel (foul). Exempel: en spelare begår en regelöverträdelse (foul) när matchuret står på 25.56, men domaren visar fördel och låter spelet gå. Först när matchuret står på blåser han i pipan och dömer frispark. Det som kommer att räknas är tidpunkten för när frisparken utdömdes, alltså Frispark Tidpunkt för händelse: Tilldelad av domaren. Ett mål anses endast vara "direktresulterande" från en frispark om skottet sköts mot mål på första tillslaget (inte en passning) och även om den styrdes på en spelare eller först träffade målställningen. Om bollen rör vid en andra spelare innan skottet, kommer det fortfarande räknas som ett direktskott så länge den som rör bollen finns bland de spelare som är uppställda kring den. Mål Tidpunkt för händelse: Boll över linjen. Om ett mål fastställs som "självmål" spelar det ingen roll vilken spelare som innan det rörde bollen. Utspark Tidpunkt för händelse: Boll över linjen. Utsparken räknas endast om den slås. Offside Tidpunkt för händelse: Tilldelad av domaren. Straffspark Tidpunkt för händelse: Tilldelad av domaren. Straffsparken räknas endast om den slås. Skott Tidpunkt för händelse: Skott.

8 För skott gäller den definition som officiellt organ använder när de för skottstatistik. Vi kommer inte att erkänna klagomål baserade på personliga tolkningar av dessa regler om de inte stödjs av omfattande bevisning. Stopptid Den tid som visas upp av officiell fjärdedomare räknas som övertid, inte den tid som faktiskt spelas. Om ingen övertid skulle visas upp av fjärdedomaren, så kommer däremot den tid som faktiskt spelas att räknas (avrundad till närmsta minut). Exempel: fjärdedomaren visar inte upp någon stopptid, domaren blåser i pipan och avslutar 1:a halvlek när matchuret står på Den stopptid som kommer att räknas är 2 minuter. Byten Tidpunkt för händelse: En spelare som byts in med tillåtelse från en domare. Bytet räknas endast om det faktiskt genomförs. Inkast Tidpunkt för händelse: Boll över linjen. Inkastet räknas när det tilldelas, oavsett om det kastas och/eller resulterar i ett felaktigt inkast (det skulle ändå räknas som ett inkast). Bolltouch Tidpunkt för händelse: Bolltouch En bolltouch räknas endast om bollen var i spel. Ordlista Spel - en serie rundor som utspelas under en pågående fotbollsmatch, deltagande spelare tävlar om priser. Spelare en spelare som deltar i "spelet" med möjlighet att vinna priser. Biljett en spelare behöver köpa en biljett (inträdesavgift) för att delta i ett spel. Pris spelarens vinster från deltagande i ett spel. Prispott det totala vinstbelopp som avsatts för priser i ett givet spel.

9 Vinstplan fördelningen av prispotten till de olika slutplaceringarna. Rankning spelarens slutgiltiga placering i ett spel (1 a, 2 a, 3 e osv.). Runda spelets grundläggande cykel. Knutet till en specifik tävling. Tävling en flervalsfråga med två eller fler svarsalternativ om matchen i fråga. Alternativ svar i en given tävling som antingen är "rätt" eller "fel".

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-mannafotboll Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-manna skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Medelpads Fotbollförbund 2006-06-01

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Medelpads Fotbollförbund 2006-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Spelplanen 5 - manna 2 Spelplan 7-manna och regler 3 Spelplan 11-manna och regler 4 Bollen / Speltiden 5 Spelaren antal - utrustning 6 Domaren 7 Otillåtet spel / olämpligt uppträdande

Läs mer

5-mannafotboll utomhus

5-mannafotboll utomhus REGLER 5-mannafotboll utomhus Anpassade regler för 5-mannafotboll utomhus i Värmland. 5-mannafotboll 8-9 år 2013-02-22 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84 Regler 2011 Rödmarkerad text = regeländring för i år! Speltid 7-manna: 2x20 minuter utan paus. 11-manna: 2x30 minuter utan paus 2x45 minuter med 5 minuters paus. Är något av lagen försenade ska domaren

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utgåva 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Spelplanen. Spelregler

Spelplanen. Spelregler Ungdomsdomare sjumannafotboll 2016 Innehåll: Spelplanen Spelregler Rekommendationer 5-manna fotboll Speltider Påminnelser inför 2016 Matchvärdar Spelarförteckning Praktiska moment Frågor att diskutera

Läs mer

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015 Spelplanen Som spelplan gäller handbollens begränsningslinjer och mål. Straffpunkten är 6 m från mållinjen. (På handbollens heldragna linje). Yttre straffpunkten är 10 m från mållinjen. (1m utanför handbollens

Läs mer

Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller!

Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller! Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller! 1. Regler Europeiska Youth Academy Football League spelas i enlighet med tillämpliga delar av FIFA: s regler.

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre.

Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre. MINIBASKETREGLER REGEL 1 - MATCHEN 1. Minibasketboll Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre. Vid tävlingsdeltagande avses ålder då tävlingen påbörjas

Läs mer

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal.

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal. Tävlingsföreskrifter för Crawford Cup Cupen är sanktionerad av Göteborgs Fotbollförbund Vi tillämpar SvFFs Spelregler för Futsal utgivna 2013 med följande undantag, tillägg och förtydliganden: Regel 1,

Läs mer

UEFA:s riktlinjer med SvFF tolkning 2013/2014

UEFA:s riktlinjer med SvFF tolkning 2013/2014 2013-10-10, Fredric Nilholt, Riksinstruktör Futsaldomare UEFA:s riktlinjer med SvFF tolkning 2013/2014 1. Domarens främsta uppgift är att främja flyt i spelet. SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET BOX 1216 SE-171

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer

Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi futsal för de yngsta. 2015-10-02

Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi futsal för de yngsta. 2015-10-02 Regler Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi futsal för de yngsta. 2015-10-02 IK Kongahällas cuper har sanktion av Göteborgs Fotbollsförbund. Vi spelar med sarg på kortsidorna för att öka den effektiva

Läs mer

SPELREGLER FÖR 5- OCH 7-MANNAFOTBOLL

SPELREGLER FÖR 5- OCH 7-MANNAFOTBOLL SPELREGLER FÖR 5- OCH 7-MANNAFOTBOLL inom Stockholms fotbollsdistrikt 2014 1 Förord Hej! Detta är en förenklad version av de officiella reglerna, som vi har bearbetat speciellt för dig som nybörjardomare.

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2014

Så spelar vi 3-mannafotboll 2014 Så spelar vi 3-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

BASKET FÖR UNGA SPELARE

BASKET FÖR UNGA SPELARE 106 BASKET FÖR UNGA SPELARE 4 COACHEN PÅ TRÄNING 107 Coachen på träning Jose María Buceta Konstruktiv attityd Att leda övningar Använda förebilder Instruktioner och kommentarer Frågor och påminnelser Att

Läs mer

2. (7) Ryck kort i spel. Djurkort. 4 Röda Djur. 4 Grå Djur

2. (7) Ryck kort i spel. Djurkort. 4 Röda Djur. 4 Grå Djur 1. (7) Att utmana sina motståndare i detta spel står alla fritt, se till att bli den förste att lägga ett ryck-kort. När alla ryck-kort har vunnits, är den person med flest ryck-kort vinnaren. Detta fartfyllda

Läs mer

Spelregler för fotboll

Spelregler för fotboll Spelregler för fotboll 2010 Beställningar: Svenska FotbollFörlaget AB www.svenskfotboll.se/forlaget E-post: distribution@holmbergs.com Telefon: 040-660 66 50 Fax: 040-660 66 70 Adress till förlaget: Svenska

Läs mer

Regler Kristianstad Fotbollsallians

Regler Kristianstad Fotbollsallians Turneringen spelas i enlighet med Svenska FF:s tävlings- och representationsbestämmelser (TB/RB), Skånes FF:s tävlingsbestämmelser (TB) samt Spelregler för Futsal. TÄVLINGSKLASSER: Turneringen inbjuder

Läs mer

1 Ormen (Dribbla + Skott) Beskrivning: Förste spelaren i ledet springer i högt tempo med boll och dribblar genom konerna. Efter några koner gör nästa

1 Ormen (Dribbla + Skott) Beskrivning: Förste spelaren i ledet springer i högt tempo med boll och dribblar genom konerna. Efter några koner gör nästa 1 Ormen (Dribbla + Skott) Förste spelaren i ledet springer i högt tempo med boll och dribblar genom konerna. Efter några koner gör nästa spelare samma sak. Osv Högt tempo i löpningar. Bollen ska behandlas

Läs mer

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 NEDTECKNAT OCH SAMMANSTÄLLT AV SEKRETARIATSANSVARIG TINA BOMAN ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATSTJÄNST.

Läs mer

Volkswagen Junior Masters

Volkswagen Junior Masters Världsomspännande fotbollsturnering för pojkar mellan 10-12 år. Nationell final med kvalificering till världsturneringen som avgörs i samband med Europamästerskapen i fotboll 2012 som hålls i Polen. Senast

Läs mer

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d);

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d); Regel 16 Bestraffningar Varning 16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d); b) för osportsligt uppträdande som

Läs mer

TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND

TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND 1 TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND From inomhussäsongen 2014/2015 endast Futsal för 5-mannafotboll inomhus! Röd text med gul överstrykning redovisar nyheter

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 2 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 2 4 Träning 1, Passning och mottagning 5 Träning 2, Spelbarhet och

Läs mer

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna).

KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna). KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna). a) DOMARE I samtliga serier 13 år och äldre ska legitimerade domare användas

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Spektrum 8.0. Regler - DoTA 2. Exempel på turneringsformat: 1. Gruppspel. Exempel: Exempel:

Spektrum 8.0. Regler - DoTA 2. Exempel på turneringsformat: 1. Gruppspel. Exempel: Exempel: Spektrum 8.0 Regler - DoTA 2 Exempel på turneringsformat: 1. Gruppspel 1.1 Dubbeleliminineringsgruppspel (winner-loser) - WB/LB-gruppspel har använts en tid i Starcraft 2 och kallas i folkmun oftast för

Läs mer

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo INNEHÅLL

Läs mer

Utvecklingssamtal Spelare

Utvecklingssamtal Spelare Utvecklingssamtal Spelare Hemuppgift Fanna BK P/F Spelarutveckling. Detta är en hemuppgift som vi tränare vill att ni går hem och svarar på. Den tar max 10-15 minuter att göra. Lämna tillbaka uppgiften

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

TILLÄGGSBESTÄMMELSER TILL. 5-MANNAREGLER (Fivé a side)

TILLÄGGSBESTÄMMELSER TILL. 5-MANNAREGLER (Fivé a side) TILLÄGGSBESTÄMMELSER TILL 5-MANNAREGLER (Fivé a side) INOMHUS 2011/2012 ATT TÄNKA PÅ Här följer de regler och tävlingsbestämmelser för 5-manna (Fivé a side) inomhus som gäller för inomhustävlingar som

Läs mer

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll Daniel Häger 2014 FOTBOLLSTECKEN Spelarens väg & riktning med boll Spelarens väg & riktning utan boll Mv Bollens väg & riktning Målvakt Bollhållare Mv / Försvarsspelare Anfallsspelare

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 1 3 Fakta spelarutbildningsplan VFF Nivå 1 4 Träning 1, Driva 5 Träning 2, Utmana, finta och dribbla 9 Träning

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelas all 5-manna fotboll utomhus och inomhus endast av 8-9 åringar

Läs mer

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 10-12 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1

Läs mer

Tävlings- och representationsbestämmelser för tävlingar riktade till rekommenderade åldrar 7-14 år

Tävlings- och representationsbestämmelser för tävlingar riktade till rekommenderade åldrar 7-14 år Tävlings- och representationsbestämmelser för tävlingar riktade till rekommenderade åldrar 7-14 år Svenska Fotbollförbundets samt distriktets bestämmelser gäller med följande undantag/tillägg. Speltid

Läs mer

Spektrum 8.0. Regler - Counter-Strike Global Offensive. Exempel på turneringsformat: 1. Gruppspel. Exempel: Exempel:

Spektrum 8.0. Regler - Counter-Strike Global Offensive. Exempel på turneringsformat: 1. Gruppspel. Exempel: Exempel: Spektrum 8.0 Regler - Counter-Strike Global Offensive Exempel på turneringsformat: 1. Gruppspel 1.1 Dubbeleliminineringsgruppspel (winner-loser) - WB/LB-gruppspel har använts en tid i Starcraft 2 och kallas

Läs mer

Närcon. Generella regler. Admin. Server. Förberedelser. Tekniska problem. Klagomål. Spelformat. Gruppspel

Närcon. Generella regler. Admin. Server. Förberedelser. Tekniska problem. Klagomål. Spelformat. Gruppspel Närcon Generella regler Admin Server Admin har sista ordet. När en Admin säger att något är slutdiskuterat, så skall det respekteras. Under extrema omständigheter reserverar Admin rätten att ändra reglerna.

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Breddläger F 98. Tid 15 min. 10 m

Breddläger F 98. Tid 15 min. 10 m reddläger F 98 Övning 1: V Uppvärmning, Mottagning/passning med fotens insida VRFÖR För att förbereda kroppen på träning För att träna på att ta emot tillbakaspel och göra tillbakaspel med fotens insida

Läs mer

Spelregler för fotboll 7 mot

Spelregler för fotboll 7 mot Spelregler för fotboll 7 mot 7 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

Några enkla övningar för de allra minsta

Några enkla övningar för de allra minsta Några enkla övningar för de allra minsta Var sin boll Var sin boll bra kom igång-övning 1.Driva runt på begränsad yta med olika instruktioner:driva med höger-vänster fot,trixa,byta boll med kompisen stanna

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Så spelar vi 7 mot år 2017

Så spelar vi 7 mot år 2017 Så spelar vi 7 mot 7 10-12 år 2017 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar spelar liten

Läs mer

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare...

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare... myschenker.se Administration - Skapa och administrera användare Din roll som administratör 1 Meny och huvudfunktioner 2-4 Skapa en användare.... 5-8 Lägga till/ta bort kundnummer och e-tjänster för användare..

Läs mer

Riktlinjer för svenska domare och assisterande domare

Riktlinjer för svenska domare och assisterande domare 2013-10-27 Riktlinjer för svenska domare och assisterande domare Följande information är avsedd att beskriva hur svenska domare bör arbeta för att få ett så konsekvent arbetssätt som möjligt vad gäller

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Tävlingsreglemente för SAM

Tävlingsreglemente för SAM Tävlingsreglemente för SAM Tävlingsreglemente av år 1989 för Svenska Akademiska Mästerskapen i dressyr och hoppning (SAR SAM-TR). Reviderade 21 april 2002 Tävlingsreglementets tillämpning: Mom 1 Styrelsen

Läs mer

Ungdomsfotboll i Gästrikland

Ungdomsfotboll i Gästrikland Ungdomsfotboll i Gästrikland Kompletterande regler och information 2013-1 - Innehållsförteckning SIDA 1 ÅLDERSKLASSER SPELFORMER 3 2 DIVISIONSINDELADE SERIER MED UTÖKAD ÅLDERSINDELNING 4 3 DM-TÄVLINGAR

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Barn 10 till 12 år samt poolspel för 10 åringar 2016

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Barn 10 till 12 år samt poolspel för 10 åringar 2016 Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Barn 10 till 12 år samt poolspel för 10 åringar 2016 1. Tävlingsstyrelse och Beslutsorgan Upplands Fotbollförbund administrerar

Läs mer

Publicerat med tillstånd Paula gillar fotboll Text Ursel Scheffler Bild Dagmar Henze Översättare Mia Engvén Berghs Förlag 2008

Publicerat med tillstånd Paula gillar fotboll Text Ursel Scheffler Bild Dagmar Henze Översättare Mia Engvén Berghs Förlag 2008 Telefonen ringer. Det är Lukas. Han är sjuk. Typiskt också, utbrister Titus. Just i dag av alla dagar! Vi som ska gå på ligamatchen med vår tränare. Vi har redan köpt biljetter. Får jag följa med? frågar

Läs mer

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning Övning: Uppvärmning Tid: 10 min Vad: Uppvärmning med boll. Varför: För att värma upp muskler och öka pulsen inför träningen. Hur: Vi ska slå en passning till en lagkamrat som tar emot bollen och samtidigt

Läs mer

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT 7 2019 INNEHÅLL: Spelregler Rekommendationer 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Manual för hantering av ledare och publik Speltider Matchvärdar / Grönt kort Spelarförteckning

Läs mer

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.)

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.) Bouleträning Bouleteknik Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt

Läs mer

VÅRCUP 9-10 APRIL. Vi önskar alla lag lycka till!

VÅRCUP 9-10 APRIL. Vi önskar alla lag lycka till! VÅRCUP 9-10 APRIL Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till Ekesiöö vårcup. 64 lag från 40 olika klubbar kommer till start i 7 olika klasser för pojkar och flickor födda 2001-1999. Alla matcher spelas

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2016 utgåva 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela,

Läs mer

Välkommen till ett Bondespel i tiden.

Välkommen till ett Bondespel i tiden. 2-5 SPELARE FRÅN 10 ÅR Välkommen till ett Bondespel i tiden. Spelplanen och kortillustrationerna i denna jubileumsutgåva kommer från en svunnen tid. Penningsvärdet har däremot räknats upp till en nivå

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Handboll

IDROTTSKUNSKAP Handboll Träff 1: Handbollstermer Vet du vad dessa elva viktiga handbollsord betyder? Avstämt skott Underarmskott Mittväxel Kantväxel Kantövergång 6-0 försvar 5-1 försvar Helkontring Speldjup Individuell teknik

Läs mer

Tävlingsregler för Securitas Pistolskytteklubb - Stockholm Gäller från 2005-01-01

Tävlingsregler för Securitas Pistolskytteklubb - Stockholm Gäller från 2005-01-01 Tävlingsregler för Securitas Pistolskytteklubb - Stockholm Gäller från 2005-01-01 Innehållsförteckning Vandringspris...3 VPR Precisionsskjutning & Snabbskjutning...3 VPR Fältskjutning...3 Klubbmästerskap...4

Läs mer

Matchreferat Senast uppdaterad 2010-09-26

Matchreferat Senast uppdaterad 2010-09-26 Matchreferat Senast uppdaterad 2010-09-26 - Start - Almanacka - Bilder - Föräldrar - Ledare - Matchreferat - Spelartrupp - Statistik - Tabell - Tider - Övrigt SIS P-1996 Referat från CUP SYD 2010 finns

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Hemfrågor FACIT

Hemfrågor FACIT ÖSTERGÖTLANDS FOTBOLLFÖRBUND Domarkommittén Hemfrågor 2012 - FACIT KOLUMN 1 - Ange om du eventuellt tycker att det ska vara varning eller utvisning KOLUMN 2 - Om du tycker att domaren ska stoppa spelet,

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Skidskytteträning för ungdomar

Skidskytteträning för ungdomar Skidskytteträning för ungdomar - ett förslag på hur ungdomsträningen kan bedrivas. 1 Innehållsförteckning: Årsplanering 3 Grundträningsperiod 4 Grundträningsperiod -plan 5 Kombinationsträning, Tävlingsförberedelser

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Järpås/Saleby - Nossebro IF Damlaget fotboll

Järpås/Saleby - Nossebro IF Damlaget fotboll Järpås/Saleby - Nossebro IF Damlaget fotboll Datum: 2013-04-25 Tid: 18:30 Plats: Järpåsvallen Resultat: 1-0 (0-0) TUNG FÖRLUST I PREMIÄREN Så var den då här den ljuva kvällen för seriepremiären och fy

Läs mer

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar Livet är en magisk resa där tiden inte existerar 1 Livet är en magisk resa där tiden inte existerar - för det enda som finns är nuet och i varje nytt nu skapar Du Dig själv på nytt i den mest storslagna

Läs mer

TÄVLINGSLEDARMANUAL SVENSKA MINI-TOUREN 2007

TÄVLINGSLEDARMANUAL SVENSKA MINI-TOUREN 2007 2007-02-16 Svenska Mini-Touren, 1 (6) TÄVLINGSLEDARMANUAL SVENSKA MINI-TOUREN 2007 SGF SGT GK Mars 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Övergripande tävlingsbestämmelser 3 2. Tävlingsfakta 3 3. Presentation i

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL A. SPELREGLER 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 11-MANNALAG Boll- Antal Övriga Lag Speltid Storlek Spelare/Avbytare Regler Div 1 pojkar 2x40 5 11-Obegränsat

Läs mer

Bättre förutsättningar Utvecklande matcher Roligare och bättre spel

Bättre förutsättningar Utvecklande matcher Roligare och bättre spel Så här spelar vi fotboll i Uppland 10-12 år! Upplands Fotbollförbund Bättre förutsättningar Utvecklande matcher Roligare och bättre spel Syftet med denna skrift är att skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

Båsfunktionärsutbildning

Båsfunktionärsutbildning Nynäshamns IF Hockey Club Nynäshamns IF HC Båsfunktionärsutbildning Jenny Voss 1 Program Olika befattningar Domare, tillsättning De olika straffen Utvisningsorsaker och koder Regler Först ut först in Kvittning

Läs mer

Bestämmelser Smålandsserien 2016

Bestämmelser Smålandsserien 2016 Bestämmelser Smålandsserien 2016 Innehållsförteckning... 1-2 Allmänt... 3 Förbehåll... 3 Information... 3 Administration... 3 Deltagande... 3 Arrangerande klubb... 3 Serieindelning... 3 Åldersvillkor...

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9 Förklaring till spelreglerna I spelformen 9 mot 9 tillämpas inte Regel 6: Övriga matchfunktionärer. Regel 1: Spelplanen Planytan ska vara 65 72 meter x 50 55 meter, och straffområdet ska vara 24 x 9 meter

Läs mer

Allmänna Kundvillkor för spel via Internet samt Spelkonto

Allmänna Kundvillkor för spel via Internet samt Spelkonto Allmänna Kundvillkor för spel via Internet samt Spelkonto 2012-11-27 Uppdaterade 2014-02-12 1 ALLMÄNT 4 1.1 GENERELLT 4 1.2 VILLKORENS GILTIGHET OCH ÄNDRING AV VILLKOR 4 1.3 BEGREPP OCH DEFINITIONER 4

Läs mer

ZÄTA FÄRGCHANSEN CHANSE 58:AN UTSPELET CHANSEN TREKLÖVERN ZÄTA CHANSEN 58:AN. Spelmeny ANGERED - ALINGSÅS. www.idrottensbingo.se

ZÄTA FÄRGCHANSEN CHANSE 58:AN UTSPELET CHANSEN TREKLÖVERN ZÄTA CHANSEN 58:AN. Spelmeny ANGERED - ALINGSÅS. www.idrottensbingo.se CHANS TREKLÖVERN ZÄTA FÄRGCHANSEN CHANSEN 58:AN UTSPELET CHANSEN TREKLÖVE ZÄTA FÄRGCH CHANSE 58:AN UTSP Spelmeny ANGERED - ALINGSÅS www.idrottensbingo.se Innehållsförteckning ALLMÄN INFORMATION... sidan

Läs mer

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets Stora måttboken). Rinkbandy Regler Inledning För att minska risken för skador inom RINKBANDYN vill vi uppmana alla lagledare och spelare att avsätta tillräcklig tid för uppvärmning och stretchövningar etc. före match. Ordentligt

Läs mer

Bestämmelser Smålandsserien 2015

Bestämmelser Smålandsserien 2015 Bestämmelser Smålandsserien 2015 Innehållsförteckning... 1-2 Allmänt... 3 Förbehåll... 3 Information... 3 Administration... 3 Deltagande... 3 Arrangerande klubb... 3 Serieindelning... 3 Åldersvillkor...

Läs mer

3. Innebandyövningar. I klubbens bibliotek finns det ytterligare material i ämnet. Här följer några förslag på grundläggande övningar:

3. Innebandyövningar. I klubbens bibliotek finns det ytterligare material i ämnet. Här följer några förslag på grundläggande övningar: 3. Innebandyövningar På internet finns ett brett utbud av innebandyövningar att hämta. På www.tibk.nu finns länkar till olika innebandyövningar under menyn Länkar Instruktion/Övningar. I klubbens bibliotek

Läs mer

Så spelar vi 9-mannafotboll 2016

Så spelar vi 9-mannafotboll 2016 Så spelar vi 9-mannafotboll 2016 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Säsongen 2009 införde Göteborgs Fotbollförbund, efter ett antal års utvärdering, 9-manna som spelform

Läs mer