Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 27 oktober 2015 Verksamhetsberättelse Styrelsen för medlemmar i kommunal tjänst får härmed avge verksamhetsberättelse för tiden från föregående ordinarie sektionsmöte fram till ordinarie sektionsmöte Inledning Den kommunala sektionen ska värna medlemmarnas gemensamma intressen i arbetslivet och ge medlemmarna en bra service inom alla delar av den kommunala sektorn. Medlemmarna inom den kommunala sektionen arbetar inom en sektor som genomgår stora förändringar. Allt sämre ekonomi har medfört nedskärningar och större arbetsbelastning. Förändringstakten är stor inom den kommunala sektorn. Verksamheter omorganiseras, läggs ut på entreprenad, bolagiseras eller säljs. Uppsägningar på grund av arbetsbrist och förtida pensioneringar börjar nu komma även för våra medlemsgrupper. Allt detta påverkar våra medlemmars arbetssituation. Förhandlingsfrågor Kommun, Landsting och Regioner Jusek samverkar i de centrala avtalsrörelserna inom AkademikerAlliansen som omfattar 16 av 22 Saco förbund. De tre stora Saco förbunden inom kommunal sektor är Lärarnas Riksförbund som har huvudavtal tillsammans med Lärarförbundet inom TCO, Läkarförbundet som förhandlar på egen hand och Akademikerförbundet SSR som samverkar med Vision. För Juseks del har AkademikerAlliansen framstått som en attraktiv konstellation och vi har medverkat till dess bildande. Alla förbunden är överens om vilken lönepolitik som skall föras där grundbulten är lokal lönebildning med individuell och differentierad lön. AkademikerAlliansen har träffat huvudavtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det träffade huvudavtalet reglerar partsförhållandena och spelreglerna mellan parterna. AkademikerAlliansens huvudavtal bygger på förbundspartsställning. Jusek företräder medlemmarna i kommun, landsting och region. AkademikerAlliansens uppgift är främst att gemensamt företräda förbunden i de centrala avtalsrörelserna och teckna centrala kollektivavtal. Jusek är numera det största förbundet inom AkademikerAlliansen och innehar en av vice ordförandeposterna i förhandlingsdelegationen. I representantskapet som är Akademiker- Alliansens högsta beslutande organ representeras Jusek av Åke Wahlsten och Gunnar Sasse ifrån kommunala sektionsstyrelsen samt Per-Olof Sorsell från kansliet.

2 2 (8) Genom aktivt deltagande i AkademikerAlliansens olika organ verkar Jusek för att utveckla Alliansens arbetsformer och organisation samt skapa möjligheter för samarbete mellan förbunden lokalt. Ett arbete pågår även med att utveckla AkademikerAlliansens gemensamma politik och verka för ett genomslag av denna i de centrala kollektivavtalen. Kommunala bolag och Svenska Kyrkan Inom den kommunala sektionen finns medlemmar som arbetar inom kommunala bolag och Svenska kyrkan. Eftersom deras avtal i allt väsentligt överensstämmer med avtalen inom kommuner, landsting och regioner har det varit naturligt att föra dessa medlemmar till kommunala sektionen och låta kommunala sektionens ombudsmän sköta deras förhandlingar. De kommunala bolagen är avtalsmässiga av två slag. Dels Pacta, där dessa bolag erhåller abetsgivarservice från Arbetsgivarförbundet Pacta och där avtalen är i princip identiska med de inom kommun, landsting och regioner. Dels KFS, Kommunala företagens Samorganisation, där KFS ger arbetsgivarservice till medlemsföretagen och där avtalen i någon mindre mån har anpassats till privata sektorns avtal för motsvarande branscher. Svenska Kyrkan består av församlingar, pastorat och stift samt Kyrkokansliet i Uppsala. Avtalen är dock helt kommunala med undantag för löneavtalet. Central arbetsgivarmotpart är Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation. Löneavtal Sedan 2001 har AkademikerAlliansen ett löneavtal som gäller tillsvidare med möjlighet till uppsägning årligen. Avtalet innehåller inga siffror utan avsikten är att de lokala förutsättningarna ska avgöra utfallets storlek. Löneöversyner skall genomföras den 1 april varje år och huvudspåret är att lön skall sättas i dialog mellan chef och medarbetare. Avtalet har förändrats åren 2005, 2008, 2010 och 2012 för att förstärka den lokala tillämpningen. Pacta tillämpar samma löneavtal som kommunerna, landstingen och regionerna. Löneavtalen inom KFS och Svenska Kyrkan är inte identiska med avtalen inom SKLområdet, men företer vissa likheter. Inom KFS-området har tillsvidareavtal tecknats för flertalet branscher under I april 2013 deltog Gunnar Sasse, Per-Olov Alexis och Simon Sköld i en workshop om chefens roll i lönebildningen. Ett partsgemensamt arbete har därefter resulterat i skriften Chefens roll i lönebildningen. Syftet har varit att ge inspiration och stöd till chefer i lönebildningsfrågor. AkademikerAlliansens förbund har under åren prövat lokal samverkan vid löneöversynerna i de mindre kommunerna i Sörmland och Östergötlands län. Projektet har nu avslutats men planer finns för att utveckla det lokala samarbetet mellan förbunden i bl.a. lönefrågor. Sedan några år tillbaka pågår även ett frivilligt samarbete avseende löneöversynerna i några kommuner såsom Göteborgs stad, Umeå kommun och Stockholms stad.

3 3 (8) Lokal organisation Den kommunala sektionen har totalt drygt 400 förtroendevalda och ett 30-tal lokalföreningar. Sektionens mål är att i varje kommun, region och landsting ha minst ett lokalombud och helst en lokalförening, där det finns medlemsunderlag för detta. Lokalförening finns vid Kyrkokansliet i Uppsala och lokalombud finns i de större stiften samt i vissa kommunhåla bolag. Föreningsbildande har prioriterats och det har resulterat i 22 nya Jusekföreningar under verksamhetsperioden. Det är ett stort steg i rätt riktning mot en ökad synlighet ute i den kommunala verksamheten De lokala förtroendevalda utgör en mycket viktig resurs för den löpande lokala servicen till medlemmarna, för medlemsrekryteringen till sektionen och vid löneöversynerna. Aktiviteter har vidtagits från såväl sektionsstyrelsen som kansliet för att engagera fler förtroendevalda samt att bistå vid föreningsbildande där förutsättningar finns för detta. Regionombud/fackliga förtroendemän Sedan ett antal år tillbaka har vi några förtroendemän som inom ett större geografiskt område bistår våra medlemmar i löneöversyner, MBL-ärenden och i vissa individärenden. Dessa kallas regionombud och kan verka inom ett eller flera län. Idag har vi regionombud som arbetar inom följande län: Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, och Dalarna. Regionombudet i Växjö är deltidsarvoderat av Jusek. Regionombuden har en viktig uppgift för att förbättra Juseks service till våra medlemmar. Deras roll kommer att förändras i takt med att fler lokalföreningar bildas. I Stockholms Stad, Stockholms läns landsting, Göteborgs Stad, Västra götalandsregionen och Västerås stad har vi fackliga förtroendemän som arbetar på hel- eller deltid för Jusek. Kommunalt forum En mötesplats för sektionens förtroendevalda har skapats genom inrättandet av Kommunalt Forum som genomförts på kansliet i Stockholm en gång per halvår som en endagsaktivitet. Erfarenhetsutbyte i aktuella frågor har kombinerats med inbjudna föreläsare. Sektionsstyrelsen har verkat för att kommunalt forum växelvis skulle kunna genomföras utanför Stockholm för att bredda deltagandet. Medlemsservice Jusek är känt för en bra individuell service för våra medlemmar. Lokalföreningar, lokalombud, regionombud samt kansliets ombudsmän bistår våra medlemmar när det uppstår problem på arbetsplatsen. Det sker stora förändringar inom den kommunala sektorn vilket ställer höga krav på råd och service till våra medlemmar. Förbundets medlemsrådgivning utgör ett viktigt komplement till sektionens ombudsmän. Genom vår medlemsrådgivning via telefon och mejl är det alltid möjligt för en medlem att få kontakt med en ombudsman och få svar på korta frågor. Mer komplicerade ärenden skickas vidare till ansvarig ombudsman.

4 4 (8) Ny förtroendemannaorganisation på Jusek Jusek har idag 19 olika sektioner där kommunala sektionen är en av dessa. Juseks fullmäktige tog i maj 2012 ett beslut om att göra en översyn av Juseks förtroendemannaorganisation. Den viktigaste utgångspunkten för översynen har varit att tillföra nya dimensioner och perspektiv. Arbetsgruppen för översynen, Överjud, har haft en strävan att organisationen ska vara enkel, överblickbar och begriplig för medlemmarna. Frågor som är kopplade till medlemmarnas utbildning, kompetens och profession bedöms komma att bli viktigare i framtiden och bör därför slå igenom i en ny organisation. Arbetsgruppen har även bedömt hur dagens sektioner fungerar i förhållande till de uppgifter som åläggs dem enligt förbundets stadgar. Den förhärskande bilden är att Jusek har en hög aktivitetsnivå i sektionsstyrelserna med engagerade medlemmar. Många sektioner har emellertid svårt att se sina roller i organisationen och fattar få beslut kring inriktning i förhandlingsarbete, fastställande av yrkanden etc. En strävan har varit att en ny organisation ska ge en tydligare koppling mellan den enskilde medlemmen och de centrala avtalen och hur man kan påverka dessa. I juni 2014 presenterades tre alternativa skisser till ny demokratisk organisation för Jusek. Förslaget skickades ut på remiss till sektionsstyrelserna och referensgruppen. Med utgångspunkt från remissvaren har ett slutligt förslag till en ny demokratisk organisation presenterats i december 2014, vilken har remissbehandlats. Det slutliga förslaget om ny organisation kan sammanfattas enligt följande: Dagens 19 sektioner ersätts med fyra branschsektioner stat, kommunal, privat och studenter Delegationer inrättas vid behov för avtals- eller sakfrågor inom branschsektionerna Professionsföreningar inrättas för Juseks 6 medlemsgrupper och för chefer Fokusgrupper används för att utveckla Juseks politik och frågor i tiden Kommunala sektionen, liksom Juseks övriga sektioner, har besvarat remissen. I stort anser alla sektioner att det är bra med en förändring och att stora delar av förslaget är bra, men ett flertal sektioner har även framfört olika farhågor, frågor och synpunkter. Umeåkontor Kommunala sektionsstyrelsen har tidigare aktivt bidragit till att Jusek etablerat lokalkontor i Göteborg och Malmö. Detta har visat sig vara lyckade satsningar. Kommunala sektionsstyrelsen motionerade till fullmäktige 2010 om inrättandet av ett lokalkontor i Umeå för att bättre kunna bistå medlemmarna i de nordliga länen. Fullmäktige beslutade att låta utreda förutsättningarna för en sådan etablering. Till fullmäktige 2013 motionerade den kommunala sektionsstyrelsen på nytt i frågan. Stödet på fullmäktige var större denna gång men det räckte inte riktigt fram till ett bifall för motionen. Styrelsen kommer ånyo att motionera i denna fråga till kommande fullmäktige våren Information Webb och mejl har blivit alltmer viktiga kanaler för information och kommunikation med medlemmar. Cirka 87 procent av sektionens medlemmar har numera sin mejladress

5 5 (8) registrerad hos Jusek. Huvuddelen av sektionens information sker därför numera via webb och mejl. Det är ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att nå ut till medlemmarna. Sektionsstyrelsen har under mandatperioden verkat för att sektionssidorna på webben ska bli mer informativa och uppdaterade. Medlemstillväxt Medlemstillväxt har varit ett prioriterat områden under verksamhetsperioden. Inom den kommunala sektorn sker en generationsväxling och ökade krav gör att akademisk kompetens kommer att efterfrågas allt mer. Detta ger goda möjligheter för medlemstillväxt inom detta område. Såväl sektionsstyrelsen som kansliets ombudsmän har aktivt deltagit i projekt och aktiviteter för att främja ökad medlemstillväxt. Kansliets organisation har också ändrats för att främja ett långsiktigt arbete med tillväxtfrågorna. Sedan några år tillbaka genomförs årligen en Jusekvecka med olika rekryterande aktiviteter runt om i landet. Omställningsavtal Ett nytt omställningsavtal, KOM-KL, inom SKL-området trädde ikraft den 1 januari Sektionsstyrelsen har följt implementeringen av det nya avtalet och Omställningsfondens inledande verksamhet. Nytt pensionsavtal SKL sade utan förvarning i oktober 2012 upp Pensionsavtalet för kommunal sektor, KAP- KL. Under verksamhetsperioden har ett nytt pensionsavtal, AKAP-KL, förhandlats fram. Avtalet är helt avgiftsbestämt och började gälla den 1 januari Avtalet omfattar arbetstagare födda 1986 eller senare som är anställda i kommuner, landsting och regioner samt bolag organiserade via Pacta. Det tidigare pensionsavtalet KAP-KL fortsätter att gälla för anställda födda 1985 och tidigare. Kommunala sektionsstyrelsen har ingående följt förhandlingsprocessen som ledde fram till ett nytt avtal och kommer även att bevaka implementeringen av det. Remisser Den kommunala sektionsstyrelsen har under verksamhetsperioden aktivt deltagit i Juseks interna utvecklingsarbete genom att delta i remisshantering för exempelvis färdplan 2020, arbetsmarknadspolitiskt program, arbetet med översyn av Juseks förtroendemannaorganisation. Där det senare har resulterat i ett förslag till ny förtroendemannaorganisation på Jusek som kommer att hanteras av fullmäktige i maj Frågan om ny förtroendemannaorganisation på Jusek behandlas i en egen punkt ovan. Mässor Sektionen har varit representerad i Jusekmonter vid flera mässor under verksamhetsperioden. Vid KOMMEK-mässan i Malmö i augusti 2014 genomförde Jusek även ett lunchseminarium om framtidens kompetensutveckling inom kommuner och landsting. Vid kvalitetsmässan i Göteborg 2013 arrangerade Jusek bl.a. ett seminarium under rubriken Så säkrar du generationsväxlingen. Vid kvalitetsmässan i november 2015 deltar Jusek förutom med monter med ett seminarium Rikta ljuset mot samhällsbyggarna. Detta genomförs i år tillsammans med Sveriges Ingenjörer. Intresset för Jusek har genomgående varit stort vid mässorna och många mässdeltagare har besökt vår monter och seminarier.

6 6 (8) Sektionen har också bidragit till att Jusek deltog vid Framtidsmässan i april Mässan genomfördes i Stockholm och är Sveriges största kompetensförsörjningsmässa inriktad mot offentlig sektor. Mässan riktar sig främst mot studenter. Almedalen Jusek har under senare år uppmärksammat den kommunala sektorn via olika aktiviteter bl.a. inom ramen för projektet I medborgarnas tjänst.. Lobbying Våra lokala förtroendemän och centrala ombudsmän har vid ett flertal tillfällen fört samtal med lokala arbetsgivarrepresentanter och politiker med syfte att föra fram Juseks lönepolitik. Vid ett antal tillfällen har Juseks förbundsledning i debattartiklar lyft frågor med anknytning till den kommunala sektorn. Exempelvis lyftes för några veckor sedan behovet av en oberoende kommunal revision. Medlemsantal Sektionens medlemsantal uppgick i månadsskiftet oktober/november 2015 till medlemmar. Det skall jämföras med månadsskiftet oktober/november 2012 då antalet medlemmar var medlemmar. Sektionens medlemmar i månadsskiftet oktober/ november 2015 fördelades på följande sätt. Kommuner Landsting/regioner Kyrkan 163 Kommunala bolag 646 Ej yrkesverksamma 459 Varav pensionärer 444 Övriga 426 Kansliresurser Sektionens ombudsmän är för närvarande alla ombudsmän vid kansliets offentliga förhandlingsavdelning. Ombudsmännen har numera ett delat ansvar för arbetsgivare både inom kommunal sektor och inom statlig sektor. Ombudsmannaresurser finns numera i Stockholm, Göteborg och Malmö. Per-Olof Sorsell är sektionsansvarig ombudsman och Peter Henriksson är sedan våren 2013 biträdande förhandlingschef och helt inriktad mot kommunal sektor. De medel som stått till sektionens förfogande har succesivt sjunkit under senare år och är innevarande budgetår kr. Samtidigt har vissa kostnader lagts över till andra kostnadsställen vilket medför att den totala ekonomiska medelsfördelningen mot den kommunala sektorn inte minskat. Sektionsstyrelse Sektionsstyrelsen har under verksamhetsperioden haft följande sammansättning: Ordförande Åke Wahlsten, Västerås stad

7 7 (8) Vice ordförande Gunnar Sasse, Göteborgs stad Ledamöter Anne Christine Lejon, Umeå kommun Karin Hjelm, Norrköpings kommun Margareta Nitz Sköldborg, Stockholms Läns landsting Seija Khalifa, Sigtuna kommun Fredrik Nilsson Björner, Svenska kyrkan, Kyrkokansliet Per-Olov Alexis, Kristianstads kommun Suppleanter Carina Lidgren Heimersson, Umeå kommun Simon Sköld, Helsingborgs stad Carl-Johan Karlson, Landstinget Västmanland Representanter i förbundets fullmäktige Fullmäktige genomfördes den maj Genom sektionsstyrelsebeslut 2013 utsågs följande ledamöter: Åke Wahlsten, Västerås stad Anne Christine Lejon, Umeå kommun Per-Olov Alexis, Kristianstads kommun Seija Khalifa, Sigtuna kommun Gunnar Sasse, Göteborgs stad Carina Lidgren Heimersson, Umeå kommun Fredrik Nilsson Björner, Svenska kyrkan, Kyrkokansliet Margareta Nitz Sköldborg, Stockholms läns landsting Simon Sköld, Helsingborgs stad Carl Johan Karlson, Landstinget Västmanland Ersättare: Lisa Bäck, Landstinget Gävleborg Mikael Fallmo, Stockholms stad Åsa Jarlstam, Malmö stad Susanna Hansson, Lunds kommun Anders Johansson, Sandvikens kommun. Billy Nielsen, Malmö stad Christina Andersson, Stockholms stad Anders Freidh, Växjö kommun Hans Liljeberg, Landstinget Dalarna Karin Hjelm, Norrköpings kommun

8 8 (8) Sektionens valberedning Sektionens valberedning har under verksamhetsperioden haft följande sammansättning: Hans Liljeberg, sammankallande Anders Freidh Kenneth Hvarvenius Eva Andersson Sköld Lisa Bäck Övrig representation Karin Hjelm från kommunala sektionen har från fullmäktige 2004 till fullmäktige 2013 varit ledamot i Juseks förbundsstyrelse. Vid fullmäktige 2013 valdes Åke Wahlsten till ny ledamot av Juseks förbundsstyrelse. Karin Hjelm från kommunala sektionen ingår sedan fullmäktige 2013 i valberedningen för förbundsstyrelsen. Sektionen har varit representerad vid ordförandekonferenserna. Ordförandekonferenserna är förbundets samarbetsorgan mellan förbundsstyrelsen och sektionerna. Fredrik Nilsson Björner valdes vid fullmäktige 2013 till revisorssuppleant i förbundet. Åke Wahlsten var ett av Juseks ombud vid Sacos kongress hösten Slutord Det har varit en händelserik och framgångsrik period för sektionen. Sektionsstyrelsen har under mandatperioden valt ett nytt arbetssätt präglat av att mer proaktivt delta i olika frågor och det har givit ett gott resultat. Det är därför med tillfredsställelse som styrelsen överlämnar verksamhetsberättelsen till medlemmarna. För kommunala sektionens styrelse Åke Wahlsten Ordförande

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Styrelsen för medlemmar i kommunal tjänst får härmed avge verksamhetsberättelse för tiden från föregående ordinarie sektionsmöte 2009-12-10 fram till ordinarie sektionsmöte 2012-12-12.

Läs mer

Under presentationen kommer alla delarna i organisationsschemat att förklaras.

Under presentationen kommer alla delarna i organisationsschemat att förklaras. Mars 2010 Föreläsningsstöd: Presentation av Juseks organisation Bild #1 Juseks organisation Juseks viktigaste uppgift är att se till att medlemmarna har bra löne- och anställningsvillkor. Vi är ett utbildnings-

Läs mer

Omställningsavtal KOM-KL

Omställningsavtal KOM-KL Omställningsavtal KOM-KL 1 Vision Alla som kan och vill arbeta ska också ha ett arbete att gå till. 2 Innehåll Förkortningar...5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL...7 Parter 7 1 Innehåll m.m....

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Yttrande R.nr 46.15 2015-10-14 Dnr 17/15 Saco Tiina Kangasniemi Box 2206 103 15 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Utredningens förslag Utredningen om en kommunallag för framtiden (SOU

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Visions hjärtefrågor 3. Ekonomiska förutsättningar 4. Vision Stockholms stads gemensamma fokusfråga 5. Vision Stockholms stads organisation och uppdrag 6. Verksamhetshjulet

Läs mer

1 Förbundets ändamål. 2 Förbundet är partipolitiskt obundet. 3 Medlemskap. 5 Uteslutning av medlem. 4 Medlemskapets innebörd

1 Förbundets ändamål. 2 Förbundet är partipolitiskt obundet. 3 Medlemskap. 5 Uteslutning av medlem. 4 Medlemskapets innebörd Stadgar Stadgarna antogs av Akademikerförbundet SSRs kongress 8-10 maj 2015 1 Förbundets ändamål Akademikerförbundet SSR är ett fackligt yrkesförbund som ska tillvarata medlemmarnas ekonomiska, sociala

Läs mer

MERVÄRDEN. Nyckeltal för fastighetsbranschen

MERVÄRDEN. Nyckeltal för fastighetsbranschen MERVÄRDEN Nyckeltal för fastighetsbranschen 2014 2 Mervärden Nyckeltal för fastighetsbranschen 2014 VD har ordet Fastigo arbetar på olika sätt att arbeta för att medlems företagen ska vara attraktiva som

Läs mer

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal 1 Syfte Dialog- och samrådsavtalet är ett kollektivavtal som ska medverka till att ge inspiration och idéer som möjliggör goda resultat och arbetsglädje. Var

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Den 10 april 2013 enades parterna om ny HÖK 13 för OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet. Denna

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Personlig pensionsrådgivning

Personlig pensionsrådgivning SKATTESEKTIONEN MOTION 12 angående Personlig pensionsrådgivning Jusek ställer, tillsammans med samarbetspartners, upp med olika typer av pensionsföreläsningar i grupp. Förtroendevalda vid Skatteverket

Läs mer

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart nr 14 april 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen kom 2008-05-26 överens om ett

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

NY AKADEMIK SKAPAR RÖRLI

NY AKADEMIK SKAPAR RÖRLI Förväntansfulla. Per Gottfridsson, Lotta Forsberg, Magnus Blixt och Peter Josefsson ser fram emot att hjälpa Jusekmedlemmar att byta jobb. #6/07 För att underlätta för Juseks medlemmar att byta jobb har

Läs mer

Funktionsbeskrivningar

Funktionsbeskrivningar Funktionsbeskrivningar Sektionsstyrelsen Ordinarie ledamot; Som ordinarie ledamot i sektionsstyrelsen tillhör du sektionens demokratiska del. -Du prioriterar ditt uppdrag och är aktiv i sektionsverksamheten.

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Strukturella löneskillnader

Strukturella löneskillnader januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Januari 2016 Strukturella löneskillnader En ojämställd historia Hur mycket förlorar en ekonom, en drifttekniker inom IT eller en personal-/hr-chef

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01 Överenskommelse av den 24 juli 1996 med ändringar den 20 december 2000 och den 9 november 2010 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Fackförbundet SKTF Ledarna AiF, Akademikerförbunden

Läs mer

KHA 94 Kommunalt Huvudavtal

KHA 94 Kommunalt Huvudavtal KHA 94 Kommunalt Huvudavtal I lydelse fr.o.m. 1999-12-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Kap I Förhandling om upprättande av kollektivavtal... 3 Kap II Primär förhandling

Läs mer

Vad stadgarna säger:

Vad stadgarna säger: Lokal Skolledarförenings ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och bildar tillsammans också en förening med egna stadgar inom

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

2012-04-17. Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess

2012-04-17. Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess 2012-04-17 Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess Sveriges läkarförbund 2012-04-17 Arbetsliv och juridik Sveriges läkarförbund Box 5610, 114 86 Stockholm Telefon: 08-790 33 00 E-post: info@slf.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

Utredning Lokal organisation

Utredning Lokal organisation Utredning Lokal organisation SKTFs förbundsmöte Innehåll Inledning... 1 Bakgrund... 1 Hur såg det ut före 22?... 2 Grundprinciper för vår lokala organisation... 2 Redovisning av diskussionerna på de regionala

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Att vara ledamot i en rådgivande delegation

Att vara ledamot i en rådgivande delegation Att vara ledamot i en rådgivande delegation Inledning Regeringens delegering av arbetsgivaransvaret inom staten ställer som villkor att arbetsgivarna ska utveckla och samordna den statliga arbetsgivarpolitiken.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar Stockholm i november 2014 Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion Anmärkningar 1. Nedanstående revidering av stadgar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. 2. Gällande lydelse har bifogats

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 5 Sekreterare: Kerstin Eriksson Sida 1 Motion med förslag Motion nr 41; Demokratin i Vision Motionär: Marcus Gustavsson, Vision Göteborg och Håkan Gerenmark, Vision Skara

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) 2011-04-06

PROTOKOLL 1 (21) 2011-04-06 PROTOKOLL 1 (21) 2011-04-06 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 13.00 16.55 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burwall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) - 16.40 Monica Grape (M)

Läs mer

Stadgar Form: Tagg, Stockholm Tryck: modintr Storgatan 5 Box 5510 yck offset 2011-10 114 85 Stockholm telefon 08-782 08 00 www.teknikforetagen.

Stadgar Form: Tagg, Stockholm Tryck: modintr Storgatan 5 Box 5510 yck offset 2011-10 114 85 Stockholm telefon 08-782 08 00 www.teknikforetagen. Stadgar Stadgar för Föreningen Teknikföretagen i Sverige och Teknikarbetsgivarna Stadgar för Föreningen Teknikföretagen i Sverige 1 Föreningens ändamål 5 2 Föreningens säte 5 3 Föreningen och dess medlemmar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN

Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN Verksamhetsberättelse 2014 VÄSTERKLUBBEN 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Vision Göteborg Västerklubben 2014 Västerklubben bildades den 28 maj 1998. Klubben organiserar medlemmar i stadsdelsförvaltningarna Askim-Frölunda-Högsbo

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-02-05 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 5 februari, klockan 8:30-10.15 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf.

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Dnr 844-14 Gäller fr o m 2014-10-20 Arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Borås Med hänvisning till de centrala parternas gemensamma värderingar till grund för

Läs mer

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress 15 18 juni 2012 1 Innehåll 1 Detta är PRO...3 2 Så här ser organisationen ut...4 3 Medlemskap...4 4 Föreningarna...5

Läs mer

Pensioner från början till slut

Pensioner från början till slut Pensioner från början till slut Privat sparande Tjänstepension Allmän pension (inkomst- och premiepension) 2 2015 AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR. FOTO SID 1: COLOURBOX. TRYCK: KST INFOSERVICE, KALMAR, DECEMBER

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Sandra! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd. Mycket bra reflektioner i dina svar och du har koll på det fackliga arbetet inom din avdelning samt lagar

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg 1. Föreningens firma Föreningens firma är Reningsborg. 2. Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen är en hjälporganisation på kristen grund och är organiserad

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 www.svnuppsalaorebro.se Utkast 2015-11-18 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Förslag. Stadgar för Svenska Aikidoförbundet

Förslag. Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Förslag Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Förord Detta förslag till stadgar utgår från de normalstadgar som Svenska Budo- och Kampsportsförbundet har tagit fram för underförbund. Följande förändringar

Läs mer

SVENSKA FÖRETAGSLÄKARFÖRENINGENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2007

SVENSKA FÖRETAGSLÄKARFÖRENINGENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2007 SVENSKA FÖRETAGSLÄKARFÖRENINGENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2007 ÅRET SOM GICK 2007 Aktiviteter: Sex styrelsemöten vara tre telefonmöten och 1 internat Deltagit i företagsläkarspecialistutbildningarna

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING 1 UNG FÖRETAGSAMHET [REGIONENS] ÄNDAMÅL Ung Företagsamhet [Region] är en ideell förening som har till ändamål att ge ungdomar insikter i företagandets och arbetslivets

Läs mer

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning.

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Föredragningslista Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Förslag till beslut 1. Årsmötet återupptas 2. Prövning att mötet kallats i behörig - att mötet

Läs mer

Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO

Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO Foto:s1: Berit Roald/Scanpix; s 4, 5, 12 och 13: Leif Zetterling Produktion: TCO, avdelningen för kommunikation & opinion, 2010 Tryck: CM Gruppen, Stockholm, oktober

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Öppettider för medlemsjouren

FÖRBUNDSINFO. Öppettider för medlemsjouren FÖRBUNDSINFO FOTO: CAMILLA SVENSK JUSEK ÖPPNAR KONTOR I MALMÖ Under hösten kommer Jusek att starta kontor i Öresundsregionen. Torbjörn Severin, ombudsman på Jusek, kommer att arbeta i regionen. Ett av

Läs mer

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Föreningar som var representerade: Gotlands Föreningsråd Studieförbundet Vuxenskolan Demokrati

Läs mer

Kompetens eller kön. hur sätts. din lön? 10,7% En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt

Kompetens eller kön. hur sätts. din lön? 10,7% En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt Kompetens eller kön hur sätts En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt 10,7% mindre än en manlig ekonom som arbetar i samma sektor, är i samma ålder och har samma befattning. din lön? Om rapporten Ett urval

Läs mer

Lön för mödan!? Från förhandlingsprocess till vad du ska ta upp vid lönesamtalet

Lön för mödan!? Från förhandlingsprocess till vad du ska ta upp vid lönesamtalet Lön för mödan!? Från förhandlingsprocess till vad du ska ta upp vid lönesamtalet Förhandlingsprocessen Övergripande överläggning Lönesamtal Avstämning Utvärdering Övergripande överläggning Ibland skrivelse

Läs mer

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG 2007-03-24 1(5) 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG 2 Syfte Föreningens syfte är - att stärka gemenskapen mellan boende i Rangarnö - att ansvara för gemensamma angelägenheter

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Stadgar 2013. för Lärarnas Riksförbund. gäller från och med 2013 01 01

Stadgar 2013. för Lärarnas Riksförbund. gäller från och med 2013 01 01 Stadgar 2013 för Lärarnas Riksförbund gäller från och med 2013 01 01 Stadgar 2013 Fastställda av Lärarnas Riksförbunds ordinarie kongress 2012 Innehåll Stadgar för Lärarnas Riksförbund 1 Ändamål 10 2

Läs mer

Löneavtal. Tjänstemän. Giltighet: 1 maj 2010 30 april 2012. Akademikerförbunden

Löneavtal. Tjänstemän. Giltighet: 1 maj 2010 30 april 2012. Akademikerförbunden Löneavtal Tjänstemän Giltighet: 1 maj 2010 30 april 2012 Akademikerförbunden Kontaktförbund för Akademikerförbunden är Jusek I Akademikerförbunden ingår: Akademikerförbundet SSR Civilekonomerna DIK Jusek

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr FS 1.1.2-135-14 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammantrades datum 2015-12-08 Blad 16 Ksau 213 Dnr 42/2014-101 Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar I en motion inkommen till

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet. Att avslå första att-satsen. Att bifalla andra att-satsen. Att anse tredje att-satsen besvarad.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet. Att avslå första att-satsen. Att bifalla andra att-satsen. Att anse tredje att-satsen besvarad. Förbundsmötet 2012 Utskott nummer 8 Sekreterare: Charlie Magnusson Sida 1 Motion med förslag Motion nr 87: Motionär: Anna Nilsson, Visions Lundaavdelning att förbundet uppdrar åt centret att tillsätta

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning Avtal om lokal lönebildning..3 1 Avtalets omfattning 4 2 Lönebildningens syfte och förutsättningar.. 4 3

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2012-10-18 Sammanträdestid 08.00-10.40

Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2012-10-18 Sammanträdestid 08.00-10.40 Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2012-10-18 Sammanträdestid 08.00-10.40 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Närvarande Ledamöter Tjänstemän Stig Agnåker (c), ordförande Per-Gunnar Andersson (s), vice ordförande

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 2011 DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 Samordningsförbundet i Sollefteå presenterar här verksamhet och ekonomi för perioden 1/1 30/6 2011 2 Innehållsförteckning Förbundets verksamhet. Styrelsen... 3 Finansierade

Läs mer

Stadgar för Jusek. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare

Stadgar för Jusek. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Stadgar för Jusek Akademikerförbundet för jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Stadgar för Jusek, Instruktioner för fullmäktiges valberedning samt Reglemente för Juseks

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 3 2 Övergripande mål för lönebildningen... 3 3 Löneprocessen... 4 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

Stadgar för Stockholms Judoförbund

Stadgar för Stockholms Judoförbund Stadgar för Stockholms Judoförbund Fastställda av årsmötet den XX februari 2015 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet RS Riksidrottsstyrelsen RIN Riksidrottsnämnden

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 2005 Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Ett nytt kollektivavtal har träffats på kyrkans område. Det nya kollektivavtalet tecknades den 24 maj 2005

Läs mer

Anna Söderström. Föredragande Harald Lindkvist Harald Lindkvist Marie Thuresson Sekreterare Josefin Claesson Ebba Orton

Anna Söderström. Föredragande Harald Lindkvist Harald Lindkvist Marie Thuresson Sekreterare Josefin Claesson Ebba Orton Utskottsindelning Blå utskottet A Blå utskottet B Ärenden Strategiska aktiviteter i Proposition: Färdplan 2020 och i Arbetslivspolitiska programmet Mål och riktlinjer för 2013 2016: Motion 9 Utvärdering

Läs mer

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag 2 Syfte Föreningens syfte är att stärka gemenskapen mellan boende i Rangarnö att ansvara för gemensamma angelägenheter för medlemmarna

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Styrelsen Ordförande AU Kerstin Gunnarson Fjugesta

Läs mer

Studentmedarbetare Kronoberg

Studentmedarbetare Kronoberg Studentmedarbetare Kronoberg Omvärldsanalys Studentmedarbetarkonceptet Regionförbundet södra Småland 2014 Bakgrund Studentmedarbetare Studentmedarbetarkonceptet har under de senaste åren växt sig starkare

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

1977178:1351. Motion. a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst

1977178:1351. Motion. a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst 15 Motion 1977178:1351 a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst Statens avtalsverk-sav-äger enligt instruktion för ämbetsverket SFS 1965:642

Läs mer

Arbetsgivaralliansens. stadgar

Arbetsgivaralliansens. stadgar Arbetsgivaralliansens stadgar Stadgar för Arbetsgivaralliansen Innehåll 1 Organisationsform och firma 4 2 Föreningens uppgift 4 3 Medlemskap 4 4 Utträde och uteslutning 5 5 Avgifter 5 6 Organisation 5

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus KOMMUNAL LÄRARFÖRBUNDET 2009-03-18 Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus Bakgrund Samarbetet mellan Lärarförbundet och Kommunal inleddes 2003 med en gemensam skrivelse med anledning av

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig!

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Det här är en broschyr som beskriver vad ST erbjuder chefsmedlemmar. Den riktar sig både till dig som redan är chefsmedlem i ST och till dig som vill

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgarna senast ändrade av representantskapet 2014. Innehåller även normalstadgar för korpföreningar, korpförbund och specialdistriktsförbund. Innehåll

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-05-08 Sammanträdestid 08:00-11.40

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-05-08 Sammanträdestid 08:00-11.40 Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-05-08 Sammanträdestid 08:00-11.40 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Närvarande Ledamöter Tjänstemän Stig Agnåker (c), ordförande Per-Gunnar Andersson (s), vice ordförande

Läs mer