Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp"

Transkript

1 Diskussionsanteckningar för möte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp Datum: torsdagen den 23 feb. kl ca Närvarande: Lennart Myrman, Jenny Hellman, Marion Eckardt, Lars Björneld, Annika Andersson, Lasse Norin, Staffan Markström, Hans-Erik Näslund, Per Andersson, Kanslirepresentanter: Nils Lagerroth 1-4, Hans-Olof Stålgren, Anmält förhinder: Jeanette Lewald och Torgny Lundquist 1 Mötets öppnande 2 Val av ordförande Staffan Markström valdes till mötets ordförande, Hans-Olof Stålgren till sekreterare och Per Andersson valdes till justeringsman. 3 Godkännande av dagordningen. Dagordningen godkändes med ändring på paragraf 7. Nästa mötesdatum ska vara den 5 mars. 4 Föregående mötes minnesanteckningar från den 13 feb. Protokollet godkändes och lades till handlingarna med ändringen mötet i region Väst hölls i Karlstad. 5 Samverkansgruppens synpunkter på Tulpan. Ordförande riktade ett tack till Marion som var arkitekten till upplägget på mötet den 16:e. Vi behöver åstadkomma en gemensam text som visar att vi är överens i våra synpunkter. Orsak, skäl och verkan bör finnas med för att styrka vi vårt svar. Nästa styrgruppsmöte för Tulpan kommer inte ha Leader på dagordningen. Det viktigaste är att göra klart att vi vill påverka och har synpunkter. 2.4 Betalningsbevis. Lennart M: Vi är rädda för att om man tar bort krav på betalningsbevis kan man skicka in fakturor och begära ersättning för det som man inte har betalt.

2 Ideell tid: Hacke: Betalningsbevisen ska finnas men hos projektägaren och inte krävas in till länsstyrelsen. Man behöver förtydliga vad man menar med att ta bort.. Lasse N: Avstämning mellan bokföring och bankutdrag ska räcka. Sen finns betalningsbeviset i bokföringen. Jenny: Projektägarna vänder sig mot att det blir krångligare än vanlig bokföring. Gemensam kommentar: Vi är positiva till en förenkling och normal bokföringssed ska räcka.. Stickprovskontroller: Schabloner: Hacke: Vi är tveksamma till på vilket sätt schabloner är tillämpbart för Leader. För vissa kostnader är det OK men för annat kan det vara svårare. Lasse Norin: Om man har en befintlig telefon som ska användas i ett projekt är det OK med en schablon så att man inte behöver köpa en ny projektspecifik telefon. Per: Vi håller med om det Lasse säger men vi tycker att det ska vara valbart med schabloner som ger kortare handläggningstider men också möjlighet att välja full kostnadstäckning men risk för längre handläggning. Varje projekt ska Gemensam kommentar: LAG avgör metoden beroende på projektets komplexitet och risker. Samarbetsåtgärden: Egen tid: Staffan: Vi menar att det ska förenklas. Lars B: Vi har det enklare än andra länder när det gäller interregionalt samarbete. Hacke: Åtgärden är så komplicerad att det hindrat många att utnyttja den. Gemensam kommentar: Regelverket för samarbetsåtgärden ska stödja samarbete. Lennart M: Om man får betalt för egen tid är det risk att alla vänder sig till Leader istället för andra stödformer. Oftast får man räkna det som medfinansiering men inte få betalt. Hacke: Tidigare var detta möjligt i vissa landsbygdsstöd Per: Vad finns det för fördelar man kan se? Det är väl LAG som ska avgöra om det är skäligt eller ej att få egen tid betald. Marion: Idag gör vi så att man i samma projekt för en person kan redovisa en del av tiden som ideell tid och en del som betald. Det är alltså möjligt redan idag. Lennart M: Det är ju egen tid för enskilda företagare som det gäller, inte för en anställd i ett projekt. Eller om man har anställda i ett företag och låter dem arbeta i ett projekt.

3 Lasse: Man kan inte som företagare köpa tid av sig själv. Annars måste man vara till viss del anställd i projektet. Annika: När det gäller mikroföretag, t.ex. innovationer och företagaren inte har råd att genomföra testet utan måste anställa någon annan i sitt företag för att själv kunna göra innovationstestet. Då borde LAG kunna avgöra om den företagaren ska få betalt. Det behöver inte vara ett samverkansprojekt initialt men kan betraktas som att gynna flera i förlängningen. Staffan: Företagsstöd inom Leader kommer aldrig bli några stora pengar. Det ska i så fall handla om mikroföretag som har en bra idé som vi vill stödja. Men då kan det vara bra om man kan få betalt för egen tid. Lasse N: Det ska i så fall genomföras precis som ideell tid i projekt, dvs inte få betalt utan att som företagare bidra med sin egen arbetstid istället för pengar. Annika: Jag tycker att LAG ska ha möjlighet att avgöra det från fall till fall. Jenny: Jag tolkar förslaget som en sporre för att kunna få företagen mer aktiva och intresserade av Leaderprojekt. Per och Lasse: vi är positiva. Marion: Vi måste utbilda LAG i att avgöra när projektägare och projektledare ska vara samma person. Per: Låt LAG avgöra. Hacke: Jämför gärna med ideell tid. Lasse N: Här bör det vara en schablon, t.ex. samma värde som ideell tid. Gemensam kommentar: Skälet, värdet och omfattningen av egen tid som förädlar projektmålet ska godkännas av LAG med ett schablontak. Omprövningsbeslut: Elektronisk ansökan: Det ska finnas kvar möjligheter att ansöka även på annat sätt än elektroniskt. Annika: VL i vårt område var oense men de flesta var positiva till enbart elektroniska ansökningar. Gemensam kommentar: Alternativa ansökningsformer bör erbjudas även i fortsättningen, eftersom internetuppkoppling inte har täckning över hela landet 3.3 Generell metod, tätortsbegränsning och storstadsnära Staffan: Leadermetoden finansierat av andra medel även i närhet till storstadsområden vore intressant. Hacke och Lasse: Våra länsstyrelser sa som högsta invånarantal i tätort.. Per: Småland har Annika: Lämna möjligheterna öppna för LAG att avgöra själv. Lasse: Vår strategi ska vara styrande. Andra tendenser och trender i samhället än bara invånarantal är viktiga. Gemensam kommentar: Strategin och de lokala förutsättningarna ska råda. Fördelningsnyckel: Hacke: I denna programperiod har fördelningen inneburit att Skåne och Stockholmsområdet fått mest, där samtidigt risken för dödviktseffekter är störst. Staffan: Ska vi säga att vi är öppna för förslag.

4 Gemensam kommentar: Samverkansgruppen erbjuder sin kompetens och sina tjänster som en remissinstans för offensiva fördelningsnycklar Områdets utformning: Ett LAG, ett område, en geografi säger man från departementet. Gemensam kommentar: Strategin och de lokala förutsättningarna ska råda. 3.5 Indikatorer 4 Modell Jenny: Det är svårt att utforma tydliga och mätbara lokala indikatorer. Därför var vi negativa till detta. Staffan: Nationella indikatorer däremot kan vara intressant. Lennart M: Det finns alltid en risk att man nationellt tar till mer än vad man gör på EU-plan. Eftersom det finns tydliga indikatorer på EU-nivå så det behövs få extra nationella indikatorer. Däremot ska LAG kunna skriva egna indikatorer i sin strategi men man kan ju inte redovisa dem i systemet. Annika: Vi tyckte att det är bra med några gemensamma nationella (tydliga) indikatorer men att det också ska vara möjligt att lägga in lokala indikatorer i systemet. Men det är svårt att göra indikatorer tydliga och enkla att förstå och beskriva. LAG är väldigt intresserade av att se hur vi uppnår olika indikatorer med koppling till hur vi uppfyller vår strategi. Indikatorerna har haft betydelse när vi har våra utvärderingsdagar för att se hur vi uppfyller strategin. Gemensam kommentar: Vi medverkar gärna i arbetet med att ta fram värdefulla nationella indikatorer som kan kompletteras med lokalt framtagna indikatorer. Staffan: Vi var väldigt överens om att förenkla och ta bort en nivå. Leader är inte värt pengarna är ett uttryck som skrämmer. Att förstärka LAG och ta bort en mellannivå är viktigt. Vilken mellannivå som ska tas bort är osäkert. Lennart: Det är väldigt stor skillnad mellan olika länsstyrelser. Staffan: Varför pratar man om 7 regionala vi har ju 6 regioner i vårt Leadersystem. Hacke: tanken är ju att förkorta handläggningstiderna. En nivå ska bort. Det är vi överens om men vad är det som ska styra vilken nivå som ska bort. Lasse N: Vi är väl inte säkra på att alla länsstyrelser finns kvar om ett antal år. Sju länsstyrelser pratas det om. Jenny: Vi behöver inte fastna på antal länsstyrelser. Det är förenkling ur kundens synpunkt som är det viktiga. Sammanfattning: prata om att förstärka LAG och förenkla för kunden. Det ska vara en nivå över LAG inte flera. Gemensam kommentar: Förstärk LAGs administrativa förmåga så att LAG kan vara de enskilda projektens enda kontaktyta. Leaderföreningarna samordnar och tar gemensamt ansvar för administrationen. Inför endast en nivå över Leader och det ska vara utbetalande myndighet. Vi ser gärna att Jordbruksverket fördelar pengarna utifrån de fördelningsnycklar som vi kommit överens om Per A: Det är inte så enkelt att föra över medel för att finansiera administrationen från en kassa till en annan även om arbetsuppgifterna överförs.

5 Staffan: Det vore intressant att kunna prissätta den bild av administrationen som visades så att vi kan visa en processtege där LAG har hand om administrationen och vad det kostar. Marion var tvungen att gå ifrån mötet. Samordning med FOG. Gemensam kommentar: Vi tillstyrker och tycker att det är ett väldigt bra förslag. 5.1 Lägsta nivå för drift: Gemensam kommentar: Lokala driftsbudgetar utarbetas av LAG för godkännande av den myndighet som har ansvaret. 5.2 medfinansiering. Hacke: Det borde bli en bättre dialog och kommunikation med kommunerna. Lars B: Det kan väl vara kommunförbunden eller regionerna också. Gemensam kommentar: Medfinansiering ska vara säkrad för hela perioden redan vid start av programperioden. 5.4 utformning av Leaderområden. Hacke: Vi måste vara beredda att bejaka de olikheter som man kommer fram till lokalt. Vi ska inte stänga ute någon. Staffan: Vi säger inte nej till något och är öppna för strategiska Gemensam kommentar: Vi har i denna period byggt upp ett varumärke i Leaderområdena som vi vill värna men vi är öppna för att diskutera funktionella fusioneringar. Minst två kommuner: Hur går det med Gotland och Härjedalen? Lasse N: Ett område ska vara homogent och känna att de vill samarbeta. Lars B: En del kommuner är med i två olika Leaderområden. Det är ju antalet invånare och inte antalet kommuner som är styrande. Annika: man kan ha två små kommuner och ändå inte komma upp i tillräckligt invånarantal. Lennart: Kommunbegreppet borde inte vara med i det här förslaget. Lars B: Hos oss är det självklart att Vänersborg är med i två olika Leaderområden. Gemensam kommentar: Geografin och förutsättningarna får vara avgörande plattform för dessa bedömningar.

6 Splittrade områden: Över gräns: Gemensam kommentar: Geografin och förutsättningarna får vara avgörande plattform för dessa bedömningar. Lasse N: När känner människor sig långt ifrån besluten? Hacke: Är det här en så stor fråga? Annika: Vi har i Sjuhärad blivit tvungna att ta bort vissa små samhällen för att vi annars kommer över inv. Gemensam kommentar: Geografin och områdets potential för utveckling förutsättningarna får vara avgörande för dessa bedömningar. Hacke: Vem ska sitta med bedömningen om vilket område som har utvecklingsförutsättningar. Staffan: Någon tävling mellan olika strategier och områden vill vi inte ha. 5.5 Fördelning 6 Urval Gemensam kommentar: OK med hänvisning till övriga erbjudanden om samverkan med samverkansgruppen. Gemensam kommentar: För att få igång en bra process som är väl förankrad måste vi omgående få finansiering för att börja strategiarbetet redan nu. Lars B: Har vi bra indikatorer kan detta mätas enklare. Geografin och strategierna ska ligga i botten på alla bedömningar. 7 Företagsstöd Eget arbete Staffan: LAGs kunskap om de lokala företagens möjligheter och kompetens har ett värde. Gemensam kommentar: Detta är vi positiva till. Vi har stora möjligheter till nära relationer till lokala företag. Detta fungerade under Leader+ och kan göra så även i nästa programperiod. 8 Målområden Gemensam kommentar: Vi är innovativa och antar utmaningen.

7 Morotssystem: Gemensam kommentar: Tackar för förtroendet. Vi har ingen kommentar. 9 handläggningstider Gemensam kommentar: Tack för förslaget Förskottshantering: Gemensam kommentar: Vi är tacksamma för alla typer av förenklingar. Den grafiska bilden av handläggningsprocessen ska tas fram. Löpande utbetalningar: Innovation: Gemensam kommentar: Ja absolut för att vara kundanpassat. Gemensam kommentar: Skapa utrymme inom regler och rutiner för innovativa utvecklingsprocesser och risktagande Jenny: Själva partnerskapet är en innovation i sig för utvecklingsprocesserna. Goda exempel: Gemensam kommentar: Bra 11. LAG:s sammansättning. Lasse N: Ta bort det där med fastställda modeller och ge några goda exempel på olika metoder för att ta fram LAG. Norr: Valberedningens roll tas inte med här. Det måste lyftas upp. Lars B: Valberedningen är viktigt. Staffan: Vi måste komma bort från de politiskt kommenderade representanterna. Lars B: Vi måste minska risken för att regionerna och kommunerna tar över hela processen. Staffan: Betona trepartnerskapet och att ingen ska ha mer än 40 % i LAG. Gemensam kommentar: Den ideella föreningen ska även i framtiden äga verksamheten och ansvara för tillsättandet av LAG med stark betoning på trepartnerskapet. Fastställning av modeller för Nomineringar: Lars B: Det känns som ett underkännande av vår kompetens att få fram ett LAG Hacke: Vi måste vara skickade att få fram detta själv. Per A: Det är viktigt att betona behovet av en aktiv och arbetande valberedning enligt trepartnerskapet. Lasse N: Det ska vara en kontinuerligt arbetande valberedning som följer LAGs

8 arbete. Staffan: Det borde vara en ära att ingå i LAG. Gemensam kommentar: Den ideella föreningens utser vid sitt årsmöte inom sig själv en aktiv och kontinuerligt arbetande valberedning som följer processerna över tiden. Det är LAGs ansvar att erbjuda valberedning nödvändig kompetensutveckling Balansen i LAG Gemensam kommentar: Väl fungerande redan tidigare 12 Fondövergripande Vi behöver betona vikten av Leaders arbetsmetod och att LAG bygger på en ideell förening.. Gemensam kommentar: Vi avvaktar med stort intresse kommande beslut och antar utmaningen. Vi ser det som självklart att Leader kan hantera multipla fonder och välkomnar att det tas initiativ på nationell nivå för att starta dessa processer. Lars B: Vi är en NGO och ingen ska kunna ta över vår roll. Lennart M: Om det inte skrivs in här kommer det inte med i de andra fonderna heller. Kostnadseffektivitet Gemensam förening Samordnade rutiner FOG/LAG Lars B: Vi bör skriva ett missiv som lyfter upp några av de viktigaste punkterna med NGO, Partnerskap, FOG/LAG etc. för att skilja ut det från de punkter som har lite lägre dignitet. Per A: Skulle det vara en fördel eller en nackdel att bifoga varje regions diskussioner och sammanfattningar? Staffan: Carin Wallin var ju med den 16:e och fick ta del av detta. Det viktigaste är att vi presenterar den omfattande processen i alla regioner som har lett fram till dessa gemensamma synpunkter, vilket visar hur väl förankrade synpunkterna är.

9 Dessa gemensamma synpunkter har diskuterats i möten i alla sex Leaderregionerna. I Norr var alla Leaderområden representerade I Mitt var vi 11 av 13 LAG ca 20 personer Mälardalen 8 av 10 LAG (13 personer) Sydost vi var 8 av 10 LAG ca 14 personer. Väst vi var 11 av 12 LAG ca 23 personer Syd vi var 11 LAG med 26 personer 6 Övriga frågor Inga övriga frågor anmäldes. 7 Nästa möte 8 Avslutning Nästa möte hålls den 5 mars kl på Naturvårdsverket, Valhallavägen 195 i Stockholm Staffan tackade alla medverkande och avslutade mötet.

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 22 augusti 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012

Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Minnesanteckningar vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordförande och Leaders verksamhetsledargrupp, torsdagen den 25 oktober 2012 Datum: torsdagen den 25 oktober kl. 14.00 15.30 Närvarande:

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgruppen för Leaders ordförande och verksamhetsledare den 12 maj 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Jenny Björk, Leader Spira Fyrkanten Maria

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med Leaders samverkansgrupp för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp i Fiskebäckskil den 9 maj

Minnesanteckningar vid möte med Leaders samverkansgrupp för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp i Fiskebäckskil den 9 maj Minnesanteckningar vid möte med Leaders samverkansgrupp för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp i Fiskebäckskil den 9 maj Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale, ordf Per Andersson,

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt!

Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt! Leader Söderslätt Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt! www.soderslatt.com Vad är LEADER? Leader* är ett EU initiativ och en del av Sveriges Landsbygdsprogram. Målet är att stödja en hållbar

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm

2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm 2011-02-04 Leaders ordföranden på Saturnus konferenscenter i Stockholm I det följande ges noteringar, kommentarer med synpunkter från möte med leaders ordföranden den 4 feb i Stockholm. Anteckningarna

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening. Protokoll interimsstyrelse URnära Ideell förening Tid: Torsdag den 15 oktober kl 17.30-19.30 Plats: Ersboda slöjd, Umeå Närvarande, Maria Bahlenberg, Christer Lindvall, Enar Jonsson, Roger Sandström (tom

Läs mer

Förstudie för nationella och transnationella samarbeten

Förstudie för nationella och transnationella samarbeten Förstudie för nationella och transnationella samarbeten Anitha Barrsäter och Mikaela Berghäll vid Leader Nedre Dalälvens besök i Pomoväst 2008. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare:

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader 2012-12-10 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den 2012-11-27 Anteckningar från gruppdiskussionerna Gruppdiskussion 1 Personal, budget, arbetsuppgifter 2014 Hur blir vi en god arbetsplats

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Sammanställning enkät

Sammanställning enkät Sammanställning enkät Exempel på goda rutiner och samarbetsformer. Antal utskick:140 Antal svar: 56 Svarsfrekvens: 40% Antal LAG som svarat: 33 Antal länsstyrelser som svarat: 23 Nedan framgår de olika

Läs mer

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader 2012-12-10 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den 2012-11-27 Staffan hälsar välkomna och berättar om träffens syfte. Det är viktigt att hämta in kunskaper och erfarenheter och ge varandra

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll : Samhällsorientering 2014-03-20 Tid: torsdag den 20 mars 2014 kl. 13:30-16:30 Plats: Närvarande: Förhindrade: Ordförande: Sekreterare: Ärenden: Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

52 Mötets öppnande. Ordförande hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat.

52 Mötets öppnande. Ordförande hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. Sid 1 (5) PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE FÖR SPECIALKLUBBEN FÖR BEARDED COLLIE 2005-11-12 I SVENSHÖGEN. Närvarande: Kjell Nielsen, Johan Andersson, Lennarth Ericsson, Ingela Sandström, Marie Ullatti,

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 1. Namn på projektet: Entreprenörsgruppen Frösön 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Ulla Landenmark Adress: Bergsgatan 110 Postadress: 542 31 Mariestad

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Närvarande: Christer Hederberg ordförande Karl Johan Adolfsson Jörgen Nilsson Tomas Öhlund Carina

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 100823 Kl 09.30-12.00 Plats: Åre Fjällsätra

Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 100823 Kl 09.30-12.00 Plats: Åre Fjällsätra Sid 1 Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 100823 Kl 09.30-12.00 Plats: Åre Fjällsätra Medverkande Från LAG-grupp: Jörgen Andersson, Maria Kjellström, Lena Bromarker, Mikael Sundman,

Läs mer

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs.

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs. 9 december 2010 Protokoll Styrgruppsmöte 8 december 2010 Uddevalla stadshus 13.45-15.40 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Lennart Lagerfors, GR Marie Johansson, Vara Martin Gustafsson,

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Bokslut

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

Ekonomisk hantering på leaderkontoren

Ekonomisk hantering på leaderkontoren Ekonomisk hantering på leaderkontoren Vi kommer bland annat att prata om: driftstöd till löpande kostnader och ledning förskott likviditet LAG-pott bokföring attestering och kontrasignering tillsyn av

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Presentation Leaderträffen i Båstad. Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Presentation Leaderträffen i Båstad. Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Presentation Leaderträffen i Båstad 22 maj 2019 Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Vårt syfte är att undersöka effekttänkandet i Leader

Läs mer

Styrelsemöte 8 Region Väst

Styrelsemöte 8 Region Väst Plats: Göteborg Tid: Kl. 09.30-16.00 Kallade: Styrelsen & VL Styrelsemöte 8 2018-10-27 Deltagare (T= Telefon) Styrelsen Jenny Pelli Magnus Hägg Mattias Sandberg Malin Olin Från Karin Meyer Till Hans pkt

Läs mer

Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd

Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd Hur blir LAG ständigt bättre? Uppföljning och lärande i LAG Jacob Käll och Roger Gustafsson, Astrid Lindgrens hembygd 96=LEADER II 2001= Leader+ Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd verkar lokalt i 4 kommuner

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Till sekreterare valdes LS och till justeringsman valdes ML.

Till sekreterare valdes LS och till justeringsman valdes ML. 2006-12-27 PROTOKOLL TRIAL 7-06 SAMMANTRÄDESDATA Tid: Söndagen den 17 december kl.10.00 16.00 Plats: Hotell Park Inn, Märsta NÄRVARANDE Magnus Liljeblad Ordförande ML Jan-Erik Mellberg JEM Lars Svedje

Läs mer

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april Ändringar i administrationen av lokalt ledd utveckling en uppföljning inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Uppföljningen

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Stadgar för föreningen Växtlust Värmland

Stadgar för föreningen Växtlust Värmland Stadgar för föreningen Växtlust Värmland 1 Föreningens namn (firma) Föreningen Växtlust Värmland. 2 Föreningens vision Med gemensamma krafter formar vi Växtlustområdet med ekonomisk, social och ekologisk

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2006-11-23 1(5) Plats och tid: Borås, Vuxenskola kl: 18:00 21:30 Beslutande: Sven-Olof Carlsson Månika Sager Sassi Wemmer Tina Yngvesson Jan Vinkvist Claes Bergqvist Curt Sävenstrand Holger Sandin

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-06-15 2014-149 AS Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå Ideell förening Sida 1 av 7 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: Torsdagen den 4 april 2018, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/12

Protokoll Dnr: 0005/12 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) 1 Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/12 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Utvärdering av Leader och framöver. Cecilia Waldenström

Utvärdering av Leader och framöver. Cecilia Waldenström Utvärdering av Leader 2007-2013 och framöver Cecilia Waldenström 2016-10-18 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi gått till väga 2. Svar på frågorna 3. Hur gå vidare rekommendationer

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun "'"'I..,..,.....,... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOITET Sammanträdesdatum 2016-05-03 10 (14) 87 Förslag till EU-strategi för Sala kommun INLEDNING Dnr 2016/589 Förslag till EU-strategi

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Protokoll. Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG. Möte nr: 2. Kommunhuset, Malå. Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15

Protokoll. Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG. Möte nr: 2. Kommunhuset, Malå. Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15 Protokoll Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 2 Plats: Kommunhuset, Malå Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson Stina Stenmark

Läs mer

Välkommen till ESV:s seminarium

Välkommen till ESV:s seminarium Välkommen till ESV:s seminarium En framgångsrik EU-revision bidrar till att förvaltnings- och kontrollsystemen i medlemsstaten Sverige utvecklas och förbättras bidrar till att EU kommissionen i samarbete

Läs mer

Kartläggning av fondsamverkan

Kartläggning av fondsamverkan 2016-10-13 Kartläggning av fondsamverkan För att få en lägesbild av hur kontaktytor i dag ser ut mellan Leader och övriga fondaktörer i syfte att stärka flerfondsperspektivet, har samordningsgruppen för

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Processen i ett EU-projekt

Processen i ett EU-projekt Processen i ett EU-projekt Joel Hedlund, European Minds Upphandlat konsultstöd för Region Västerbotten 1 Upplägg Från ax till limpa Förberedelser Projektbudgetering Medfinansiering Vid ett nybeviljat projekt

Läs mer

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 1 Förutsättningar just nu Lokalt ledd utveckling i Landsbygdsfond och Havs- och fiskerifond Gemensamma strategier där det är möjligt

Läs mer

Guide för att bilda Leaderområden Version 1

Guide för att bilda Leaderområden Version 1 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Guide för att bilda Leaderområden Version 1 Använd Jordbruksverkets dokument Leader inom landsbygdsprogrammet som bakgrundsmaterial

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 Nio strukturfondsprogram i Sverige 2014-2020 Norra Mellansverige 2 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 3 Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration

Läs mer

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl:

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl: Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea 2017-05-03, kl: 10.00-14.00 Beslutande: Linnea Lindberg (o) Per Dahlgren (p) Anna Ludvigsson (i) Stig-Lennart Karlsson (o) Kjell Öjeryd (p) Sören Granberg (p)

Läs mer

3 Val av ordförande för stämman Till ordförande valdes Kjell Blanklin. Anders Ekman var ordförande för paragraf 14-18.

3 Val av ordförande för stämman Till ordförande valdes Kjell Blanklin. Anders Ekman var ordförande för paragraf 14-18. Lagnövikens Samfällighetsförening (LSFF) Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma den 20 april 2013. 1 Stämman öppnas Stämman öppnades av Samfällighetsföreningens ordförande Anders Ekman som hälsade

Läs mer

PROTOKOLL LAG DALSLAND OCH ÅRJÄNG. Datum: 2008-05-05 sida 1 (5) Hotel Nordlandia, Årjäng Tid: 18:00 20:30

PROTOKOLL LAG DALSLAND OCH ÅRJÄNG. Datum: 2008-05-05 sida 1 (5) Hotel Nordlandia, Årjäng Tid: 18:00 20:30 Datum: 2008-05-05 sida 1 (5) Plats: Hotel Nordlandia, Årjäng Tid: 18:00 20:30 Närvarande: LAG, beslutande Kansli Övriga Per Jonsson, ordförande Anne Sörqvist Mats Bergling Bo Carlsson Carina Bohm Kjell-Arne

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer