Vi har valt att utreda informationsgången vid ett akut sjukdomsfall vid Sandlundens åldringscenter i Larsmo.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi har valt att utreda informationsgången vid ett akut sjukdomsfall vid Sandlundens åldringscenter i Larsmo."

Transkript

1 Övningsuppgift i IT- inom social och hälsovård Anett Stenman, Ylva Lassfolk, Carina Moisio Vi har valt att utreda informationsgången vid ett akut sjukdomsfall vid Sandlundens åldringscenter i Larsmo. Sandlundens åldringscenter Agda 93 år drabbas av en sjukdomsattack och personalen får ingen kontakt med henne. Hon har fallit ihop och ligger på golvet. Närvårdaren som hittar henne tillkallar sjukskötaren som gör en första bedömning av hennes tillstånd. Sjukskötaren bedömer henne som medvetslös och ber närvårdaren att kolla puls och blodtryck medan hon själv tillkallar ambulans via alarmcentralen på nummer 112. Sjukskötarens uppgifter under väntan på ambulansen: - kontrollerar patienten tillstånd - skriver sköterskerapport innehållande aktuell medicinlista, anamnes och dagligt vårdbehov, närmaste anhörigs telefonnummer. - kontaktar anhöriga så fort tid ges Nödcentralen Nödcentralens uppgift är att under alla tider på dygnet ta emot larmmeddelanden och alarmera erfoderlig hjälp, som nödcentralen bedömer på basen av anmälningen. Till nödcentralens uppgifter hör, förutom räddningstjänstens uppgifter, dessutom social- och hälsovårdens uppgifter, så som sjuktransporterna. Social- och hälsovården använder nödcentralens tjänster också för att stöda räddningssamarbetet vid olyckor, för att inleda beredskaps- och sjukvårdsgruppernas verksamhet vid katastrofer, för att ordna hemsjukvård och hemhjälp, för trygghetstelefonjouren och vid akuta behov av socialtjänster. Nödcentralerna är en del av kedjan för akutvård, och funktionen har två syften: - att konstatera en verklig medicinsk nödsituation och att inrikta resurserna riktigt i enlighet med hur brådskande fallet är;

2 - att sköta mindre brådskande och icke-brådskande sjuktransporter funktionellt och ekonomiskt riktigt. I samband med ett larm behöver nödcentralen alla väsentliga uppgifter för att bedöma hur brådskande fallet är och hur stor risk patienten löper. Nödcentralen har ingen allmän skyldighet att skicka ambulans till stället alltid då man ber om det, utan insatsen, dvs behovet av akutvård och transport, bedöms allt efter situationen. Den information som Österbottens nödcentral (POHA) vill ha är följande: - adress och kommun - vilka symtom har patienten - vilken sjukdom det är frågan om (om man vet) - vad har hänt Dessa är de viktigaste frågor som de vill ha svar på. Informationen som alarmcentralen får dokumenteras endast elektroniskt och finns arkiverat i databasen HÄKE i många år. HÄKE programmerar all information som kommer in angående patienten, allt som sker och all information angående patientens status. Hösten 2005 tas ett nytt system i bruk i stället för HÄKE. Detta kallas ELC och används redan nu i Kuopio och St Mickel. Systemet är tyskt och fungerar med GPS-system. Detta system gör att rutter, GSM-platser och VIRVEplatser automatiskt syns på kartan. Personalen på nödcentralen använder även VIRVE-systemet. Staten har byggt ett gemensamt digitalt radionät (VIRVE) för myndigheterna. Detta nät täcker hela landet och ersätter myndigheternas separata radionät. VIRVE baserar sig på den öppna TETRA-standarden (Terrestrial Trunked Radio) för mobil kommunikation mellan myndigheter. Det effektiviserar samverkan mellan myndigheterna under alla förhållanden. Nätet togs i riksomfattande bruk april VIRVE-nätet är det första landsomfattande myndighetsnätet i världen som baserar sig på TETRA-teknologin. Finland var det första landet i världen där VIRVE togs i bruk. Varje kommun har en egen kanal. Man kan även höra på andra kommuners kanaler. En av grundtankarna med VIRVE är att minimera verbal kommunikation, all kommunikation sker i huvudsak via VIRVEs kodsystem. Ett system som detta måste alltid fungera! Toppkvalitet på upphandling, specifikation, utveckling och integration är det enda som räknas. Finlands myndighetsnätverk (VIRVE) används i första hand av de statliga och kommunala myndigheterna som ansvarar för säkerheten. De viktigaste användargrupperna är:

3 - brand- och räddningsverket - polisen - gränsbevakningsväsendet - social- och hälsovårdsväsendet - tullverket - försvarsmakten - övriga behöriga användare: trafikministeriet, handels- och industriministeriet, utrikesförvaltningen, inrikesministeriet, miljöförvaltningen, justitieministeriet, befolkningsregistercentralen, statens tekniska forskningscentral, statsrådets kansli och republikens presidents kansli. En praktisk fördel med VIRVE är enligt ambulanspersonalen att VIRVE-apparaten alltid finns nära till hands, den kan lätt tas med in till patienten. VIRVE-koder som används vid utryckning: 1. Matkalla (på väg till patienten) 2. Paikalla (framme hos patienten) 3. Kuljettaa (på väg till sjukhus) 4. Hoitopaikassa (framme vid vårdanstalt) 5. Vapaa (Ledig för ny utryckning) Enligt den information som kommer till POHA kartläggs riskerna och ambulanspersonalen får en utryckningskod. Uppgiftskoderna är följande: A-risk: hög risk, de grundläggande livsfunktionerna är omedelbart hotade B-risk: medelstor eller okänd risk C-risk: liten risk, man skall vara framme hos patienten inom 30 minuter D-risk: riskfri transportuppgift Nödcentralerna är förpliktade att använda uppgiftskoderna. Till dessa koder sätts sedan sifferkoder som noggrannare beskriver sjukdomens/olyckans art.

4 Ambulanspersonalen När ambulanspersonalen anländer till Sandlundens åldringscenter får de en första rapport om läget av sjukskötaren. Därefter gör de en egen bedömning och fyller i en blankett enligt följande: - fallbeskriving, den information som fåtts i alarmmeddelandet - klockslag, patientens tillstånd, anamnesen, tidigare sjukdomar, medicinering - RR, puls, b-gluc, glasgow coma scale m.fl. - vårdåtgärder - respons, hur har patientens tillstånd ändrats Blanketten är tredelad, varav det första bladet lämnas till akuten och skall sättas i patientens journal, och de två andra bladen skickas till FPA. FPA för faktureringen och betalar för kilometrarna som överstiger 20 kilometer samt vissa vårdåtgärder. HVC betalar en fast summa varje år för räddningsverkets alarmberedskap. Vid behov kan ambulanspersonalen konsultera läkare på akuten om vilka vårdåtgärder som skall göras på plats och ställe. När ambulanspersonalen lämnar Sandlunden meddelar de en transportkod till POHA, som beskriver i vilket tillstånd patienten befinner sig i. De meddelar ibland till akuten att de är på kommande dit och vad det är frågan om. Transportkoden ger jourhavande på nödcentralen omedelbart besked om patientens verkliga tillstånd och meddelar under transporten enhetens beredskapsgrad. Bederskapsklassificeringen är således en separat kod som används under patienttransporten och skiljer sig från alarmcentralens riskklassificering vid uppdragsgivningen. Beredskapsgrad: A: Patienten behöver omedelbar förflyttning eller kräver kontinuerlig vård under transporten. Enheten kan under transporten inte alarmeras för annan uppgift. B: Patientens tillstånd kräver brådskande transport och patienten kan inte lämnas utan kontinuerlig uppföljning. Någon av enhetens personal kan snabbt som första respons undersöka en annan patient med hög/okänd risk och som befinner sig invid samma transportväg. I allmänhet kan man inte ta vårdansvaret för en annan patient.

5 C: Patientens tillstånd är stabilt, patienten kräver uppföljning men inte brådskande transport. Vid nödalarm kan en sjuktransportenhet som är närmast lämna patienten att under övervakning vänta på transport om för ändamålet alarmeras en annan enhet, och sjuktransportenheten kan lösgöras från uppgiften för ett fall med större risk. D: Patientens tillstånd är stabilt och kräver inte uppföljning. Under transportkoden står hela enheten till förfogande som enhet för första akut omhändertagande och för brådskande sjuktransportuppgifter, varvid principerna för alarm för annan uppgift är de samma som i uppgift C. Ingen transport: Om uppgiften inte leder till transport meddelar man alarmcentralen med hjälp av X-koder orsaken till att transporten annulleras. X-koder X-1 Patienten avled före transporten. X-2 Patienten behövde inte vård och överlämnades att omhändertas av polisen. X-3 Till platsen begärdes annan handräckling (t.ex. hemvårdare) X-4 Patienten transporterades till vård med annat fordon. X-5 Patienten behövde inga medicinska åtgärder och blev kvar på stället X-6 Patienten nekade till vården X-7 Man hittade inte patienten X-8 Patienten behandlades på platsen X-9 Uppgiften annullerades X-10 Uppgiften avbröts av tekniska skäl (t.ex. pga väder, skada på fordonet) Uppföljning av nödcentralens verksamhet Varje månad skickas en rapport från nödcentralen till sjukvårdsdisktriktets ansvarsläkare där följande rapporteras: - antalet uppgifter och hur de fördelades kommunvis enligt riskklasserna (A-D). - insatsen som använts i uppgifterna A och B fördelat kommunvis enligt antalet alarm för första respons, enhet på basnivå, enhet på vårdnivå, läkar-/räddningshelikopter - varje fall per sjuktransportenhet: riskklassen för alarmjourhavandes uppgiftsdelgivning + uppgiftskod samt ansvariga enhetens meddelande om beredskap + transportkod.

6 Akutmottagningen På akuten har de två VIRVE-apparater dit alarmmeddelandde sänds från alarmcentralen. Där framkommer vart uttryckningen går och vad som hänt via en alarmkod, klockslag, vilka enheter och hur många som ryckt ut. Vid ankomsten kvitterar mottagande sköterska den blankett som ambulanspersonalen fyllt i och även patienten själv om han klarar det, vid behov kan även anhöriga skriva under. På Jakobstads sjukhus används SAPO datasystem för patientförvaltning. Detta program har utvecklats sedan 1972 på Uleåborgs universitetscentralsjukhus ADB-avdelning. Programmet har senare övertagits av VTKK (Valtion tietokonekeskus), nuvarande TietoEnator. Programmet togs i bruk på Jakobstads sjukhus Det har använts och används fortfarande av ett flertal sjukvårdsdisktikt. Programmet är teckenbaserat. SAPO s grunduppgifter: - Personuppgifter - Remisshantering - Vårdreservation - Tidsbeställning - Poliklinikhantering - Inskrivning - Utskrivning - Vårduppgifter - Kassa- och fakturering - Reskontra - Kommunfakturering - Statistik och rapportering Övriga program kopplade till SAPO: - HILMO utskrivningshantering, ett statistikprogram där man antecknar patientstatus, inoch utflyttningsdatum, varifrån patienten kommer osv. - X-RAY- rtg-program - LESU - SAILA - sjukberättelselånesystem

7 - Lab - Lupa - användarrättigheter - ESKO/Mediform elektronisk sjukberättelse och elektroniska blanketter På akutmottagningen skrivs läkarens epikris in på ESKO och sköterskorna skriver in sina åtgärder på en särskild vårdplansblankett i pappersjournaler. För statistik och fakturering används SAPO. Laboratorie- och röntgensvar fås även via X-ray och lab.programmen. Personalen på Sandlunden och Jakobstadssjukhus har som önskemål att alla vårdinstanser skulle ha ett gemensamt datasystem för elektronisk journalföring. På Jakobstadsnejdens hälsovårdscentral används dataprogrammet EFFICA som säljs av Tieto Enator. I och med fusionen av Jakobstadsnejdens hälsovårdscentral och Jakobstads sjukhus har man beslutat att ta i bruk Effica i hela det blivande hälso-och sjukvårdsområdet. Det finns program inom Effica som utvecklats speciellt med tanke på specialsjukvården och även program som utvecklats för primärhälsovården. I sjukhus-effica är de centrala delarna patientadministration och elektronisk sjukberättelse. Det är utvecklat i samarbete med sjukhusen för att stöda en fungerande vårdprocess och regionalt samarbete. De viktigaste tyngdpunktsområdena är: - remisshantering - administration av tidsbeställning och bäddplatser - elektoniska patientberättelser - operationssalsverksamhet - tillgång på vård och resurser - laboratorieverksamhet - rtgverksamhet - patient- och kommunfakturering - kommunikationslösningar - stöda planering och ledning Med hjälp av Effica kan man förverkliga även regionala samarbetsformer där ett eller flera sjukhus/hälsovårdscentraler kan få till stånd en vårdkedja där informationen är lätt att ta del av och där aktuella patientuppgifter finns på rätt plats vid rätt tid.

8 Programmet är inte kompatibelt med de dataprogram som finns på Jakobstads sjukhus trots att hälsovårdscentralen finns i samma byggnad. När en patient på Sandlunden behöver akuta laboratorieprov måste personalen först ringa Holm rådgivningsbyrå som hör till HVC. Därifrån matas sedan aktuellt blodprov in på Effica så att lab.remissen finns på laboratoriet när patienten kommer dit. Personalen på Sandlunden önskar att de hade tillgång till Effica så att de själva kunde beställa lab.proven. Ju fler mellanhänder, desto fler misstag sker. Tack vare nejdens fungerande räddningnätverk är Agda (idag 94 år!) tillbaka på Sandlundens åldringscenter vid full vigör. =)

9 Källor: Intervju med två ambulansmän vid Jakobstads räddningsverk. Intervju med systemchefen på POHA. Intervju med sjukskötare på Akutmottagningen vid Jakobstads Sjukhus Kompendium/SAPO från Jakobstads sjukhus

Social- och hälsovårdsministeriets förordning. om prehospital akutsjukvård STM094:00/2016 UTKAST

Social- och hälsovårdsministeriets förordning. om prehospital akutsjukvård STM094:00/2016 UTKAST STM094:00/2016 UTKAST 30.3.2017 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om prehospital akutsjukvård I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 41 och 46 i hälso-

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 340/2011 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 6 april I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning

Social- och hälsovårdsministeriets förordning Social- och hälsovårdsministeriets förordning om prehospital akutsjukvård I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 41 och 46 i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010),

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

MERLOT MEDI det elektroniska rapporterings- och ledningssystemet

MERLOT MEDI det elektroniska rapporterings- och ledningssystemet MERLOT MEDI det elektroniska rapporterings- och ledningssystemet Helsingfors räddningsverk och HNS Helsingfors akutvårdsenhet har varit de första i Finland att ta i bruk ett nytt elektroniskt rapporterings-

Läs mer

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre 1 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE Nödnumret 112 för äldre 2 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE 3 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE NÄR MAN BLIR ÄLDRE kan risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet öka. En del akuta sjukdomar är

Läs mer

First Respons- erfarenheter från Finland

First Respons- erfarenheter från Finland www.iupl.fi First Respons- erfarenheter från Finland Peter Johansson Räddningschef Räddningsverket i Östra Nyland Räddningsområden 1.1.2004 1 First respons - definition First respons är det fråga om då

Läs mer

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (7) Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Ansvar Respektive chef har huvudansvaret för att lämpliga åtgärder vidtas vid krissituationer på den

Läs mer

Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter

Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter 5 november 2012 En vanlig dag i Örebro län föds 9 barn och dör 9 människor görs 66 ambulansutryckningar opereras 200 patienter

Läs mer

Så här använder du erecept

Så här använder du erecept På Svenska Så här använder du erecept Hela Finland ska börja använda elektroniska recept, så kallade erecept. Du får mer information från ditt apotek eller din hälsostation. Du kan också gå in på webbsidan

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

1. Registrets namn Patientregister för Kronoby hälso- och sjukvård Abilita

1. Registrets namn Patientregister för Kronoby hälso- och sjukvård Abilita DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24 Upprättad: 30.7.2012 1. Registrets namn Patientregister för Kronoby hälso- och sjukvård Abilita 2.Registeransvarig Karleby stad Social- och

Läs mer

Vårdrutin 1 (5) Dödsfall utanför sjukhus Gäller för: Ambulanssjukvården. Dödsfall utanför sjukhus

Vårdrutin 1 (5) Dödsfall utanför sjukhus Gäller för: Ambulanssjukvården. Dödsfall utanför sjukhus Vårdrutin 1 (5) Utgåva: 1 Godkänd av: Verksamhetschef 2012-03-01 2015-03-01 Utarbetad/reviderad av: Eric Rinstad Wolmer Edqvist Lena Emanuelsson Revisionsansvarig: Ambulansöverläkaren Ev. diarieinr: Version

Läs mer

Sammanfattning nuvarande sjuktransport och ambulansorganisation samt framtida förslag...1

Sammanfattning nuvarande sjuktransport och ambulansorganisation samt framtida förslag...1 Sammanfattning nuvarande sjuktransport och ambulansorganisation samt framtida förslag...1 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Syfte...3 2 Metod...3 2.1 Beskrivning liggande sjuktransporter...3 2.2 Beskrivning

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR Dessa råd med tillhörande mall för krisplan och mall för dokumentation, som framtagits av Svenska Aikidoförbundet, kan användas av aikidoklubbar anslutna till förbundet.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING Handlingsplanen ska ge all personal på Värnamo Vuxenutbildning grundläggande information, kunskap och beredskap om hur man kan agera vid krissituationer

Läs mer

Hackathon 23-24 May Utmaningars beskrivning

Hackathon 23-24 May Utmaningars beskrivning Hackathon 2324 May Utmaningars beskrivning Innehåll Dirigera ambulanser: Grunden för dirigering... 2 Begränsade resurser... 2 Prioritet... 2 Medicinskt index... 2 Ambulansernas tillstånd... 2 Utmaningar

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

Arbetsrutin för tvåpartskommunikation vid in- och utskrivning i hemsjukvård via IT-stödet KLARA SVPL

Arbetsrutin för tvåpartskommunikation vid in- och utskrivning i hemsjukvård via IT-stödet KLARA SVPL RUTIN FÖR ELEKTONISK INFORMATIONSÖVERFÖRING VID IN- OCH UTSKRIVNING I HEMSJUKVÅRD Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Reviderad av/datum: Antal bilagor: 0 Framtaget av/datum:

Läs mer

SÄKERHETSPLAN. Klättring utomhus

SÄKERHETSPLAN. Klättring utomhus SÄKERHETSPLAN Klättring utomhus Bearbetad för: Svenska Klätterförbundets medlemsklubbar Bearbetad av: Robin Dahlberg, Säkerhetskommittén Granskning: Patrik Josefsson (Klättercentret), Jan Stenström (Försvarsmakten)

Läs mer

Diagnostik, vård och omhändertagande Cardiologi vårdkedjedokument Handläggare Anne-Christine Ahl

Diagnostik, vård och omhändertagande Cardiologi vårdkedjedokument Handläggare Anne-Christine Ahl 005-08-01 Sida 1 Länssjukhus Närsjukhus Familjeläkar verksamhet Definition vårdkedja 1. Syfte SAMMANHÅLLEN VÅRDEPISOD, EN SERIE AV SAMORDNADE VÅRDINSATSER INKL. PATIENTINFORMATION OCH PATIENTUNDERVISNING,

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Anvisning 10/2013 1 (6)

Anvisning 10/2013 1 (6) Anvisning 10/2013 1 (6) Enligt sändlista Kommunerna och sjukvårdsdistrikten är skyldiga enligt lag att ordna jour dygnet runt för mun- och tandvård Valvira påminner hälsovårdscentralerna och sjukvårdsdistrikten

Läs mer

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 STM032:00/2017 Utkast 30.3.2017 Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 39 Prehospital akutsjukvård Landskapen ska organisera den prehospitala akutsjukvården inom

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0 Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) RIKTLINJER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV INKOMMANDE PATIENTER MED misstänkt ST-höjningsinfarkt ()/ nytillkommen vänstergrenblock(lbbb) Helgfria måndagar-torsdagar 16:00-08:00 och

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt 1 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11 Läkarkontakt 2 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24

DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24 1. Registrets namn Patientregister 2. Registeransvarig Namn Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Adress Mariegatan 16 20 67200 Karleby Telefonväxel (06) 8264111 3. Registrets ansvarsperson

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR RIKSFÖRBUNDET SVERIGES 4H

KRISHANTERINGSPLAN FÖR RIKSFÖRBUNDET SVERIGES 4H KRISHANTERINGSPLAN FÖR RIKSFÖRBUNDET SVERIGES 4H Policy Inom Sveriges 4H vill vi undvika skada i krissituationer, på egendom och människor som deltar i vår verksamhet. Detta ska uppnås genom att vi arbetar

Läs mer

Kontaktperson: Servicechefen för slutenvård och serviceboende Social- och hälsovårdsväsendet PB 43, 67101 KARLEBY 06-828 91 11 (växel)

Kontaktperson: Servicechefen för slutenvård och serviceboende Social- och hälsovårdsväsendet PB 43, 67101 KARLEBY 06-828 91 11 (växel) DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 Upprättad: 21.8.2012 1. Registrets namn Karleby äldreomsorgs datasystem Rai-LTC 2. Registeransvarig Karleby stad www.kokkola.fi 3. Registerärendenas

Läs mer

HEJ. Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö

HEJ. Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö HEJ Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö Är tiden ur led? En dag på akuten Damen som älskade Maria Lang SSK från övervaket ringer. 83 år gammal, bor hemma, änka. Kommer med ambulans pga

Läs mer

Bra att veta om trygghetslarmet

Bra att veta om trygghetslarmet tt i M trygghetslarm Bra att veta om trygghetslarmet Ditt trygghetslarm kostar max kronor per månad. Hjälp är på plats hos dig inom en timme vid normala väderförhållanden om du har larmat. Vi gör en skriftlig

Läs mer

Transport från vårdcentral. Charlotta Nelsson Ambulansöverläkare & Chefläkare

Transport från vårdcentral. Charlotta Nelsson Ambulansöverläkare & Chefläkare Transport från vårdcentral Transport från vårdcentral Målbild: Tillsammans arbetar vi för att en av vårdens övergångar sker med hög patientsäkerhet samtidigt som vi använder våra resurser på bästa sätt

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen Lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) 3 4 punkten, ändras 39 1 och 3 mom., det inledande stycket i 40 1 mom. och 1

Läs mer

SBAR kommunikationsverktyg för Rätt information vid Rätt tillfälle

SBAR kommunikationsverktyg för Rätt information vid Rätt tillfälle kommunikationsverktyg för Rätt information vid Rätt tillfälle Agenda Kommunikation SBAR verktyg Implementering Kommunikation muntlig skriftlig Kommunikation ska vara Säker - fullständig Ändamålsenlig vara

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Beställning av broschyren: E-post: lahettamo@yliopistopaino.fi Fax: (09) 7010 2370 Yliopistopaino, expedition, PB 26, 00014 Helsingfors universitet 2005:5swe Minimibeställning 50 ex. Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

Anhörigstöd och omhändertagande vid oväntat dödsfall i hemmet eller på allmän plats - Hälso- och sjukvård, Region Gävleborg

Anhörigstöd och omhändertagande vid oväntat dödsfall i hemmet eller på allmän plats - Hälso- och sjukvård, Region Gävleborg Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-32768 Fastställandedatum: 2016-10-05 Giltigt t.o.m.: 2017-10-05 Upprättare: Margareta E Berger Fastställare: Svante Lönnbark Anhörigstöd och omhändertagande

Läs mer

!!!! Version skall verifieras! Sista version? KRISHANTERINGSPLAN FÖR VARBERG SIM. Inledning

!!!! Version skall verifieras! Sista version? KRISHANTERINGSPLAN FÖR VARBERG SIM. Inledning Version skall verifieras Sista version? Inledning KRISHANTERINGSPLAN FÖR VARBERG SIM I en idrottsförening kan diverse situationer inträffa där man snabbt måste ha en strikt plan för åtgärder som ska följas.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER Tänk på Pärm måste finnas tillgänglig med föräldrars aktuella telefonnummer både till hemmet och till arbetet. I pärmen ska även aktuell anhöriglista med telefonnummer

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA Här hittar du sidnr. Olycksfall, du som kommer först till olycksplatsen 2 Krisgruppens arbete 2 Rutiner i händelse av förälders dödsfall 3 Bussolycka 3 Ett barn försvinner

Läs mer

Krishanteringsplan. Inledning. Syfte. Uppföljning av planen i organisationen

Krishanteringsplan. Inledning. Syfte. Uppföljning av planen i organisationen Krishanteringsplan Vid akuta situationer så som exempelvis, brand, olycksfall eller dödsfall är det viktigt att alla inom organisationen vet vad som ska göras och vem som gör vad. Denna krishanteringsplan

Läs mer

Meningen med avvikelser?

Meningen med avvikelser? Patientsäkerhet Martin Enander Chefläkare Cathrine Viklander Vårdutvecklare Verksamheten för Kvalitet och patientsäkerhet (KP) Region Västernorrland www.lvn.se Meningen med avvikelser? 1 Varför rapportera

Läs mer

Deltagare (Akutsjukvård. Från nödnumret till akutmottagningen. (3hp)) Besvarad av: 11(16) (68%)

Deltagare (Akutsjukvård. Från nödnumret till akutmottagningen. (3hp)) Besvarad av: 11(16) (68%) Enkätresultat Enkät: SVK-specifika frågor Status: öppen Datum: 2015-07-01 13:49:42 Grupp: Deltagare (Akutsjukvård. Från nödnumret till akutmottagningen. (3hp)) Besvarad av: 11(16) (68%) 1) SVK: Tema-nära

Läs mer

Täby Baskets katastrofplan Rutiner vid katastrofer

Täby Baskets katastrofplan Rutiner vid katastrofer Täby Baskets katastrofplan Rutiner vid katastrofer Vid olycksfall 1. Ge första hjälpen 2. Ring SOS alarm tfn 112 3. Underrätta krisansvarige som samordnar och tar vidare kontakter med övriga i krisgruppen.

Läs mer

En grundläggande handbok till AmbuLink

En grundläggande handbok till AmbuLink En grundläggande handbok till AmbuLink Handboken uppdateras kontinuerligt på www.vgregion.se/ambulink. Undvik därför att spara eventuellt utskrivna handböcker. Var noggrann med senaste dokumentdatum! 2011-03-16

Läs mer

Patientdata samlas i ett nationellt dataarkiv

Patientdata samlas i ett nationellt dataarkiv På Svenska svenska Patientdata samlas i ett nationellt dataarkiv Patientdata kommer i framtiden att lagras i det nationella Patientdataarkivet. Patientdataarkivet är en del av det nya datasystemet för

Läs mer

Nödcentralsverkets administration (ERCA)

Nödcentralsverkets administration (ERCA) Nödcentralsverkets administration (ERCA) Stefan Thessman ERCA s ansvarsområde: Finland 5,4 M invånare Geografiskt område: 338.000 km² Officiella språk: Finska och Svenska - regionalt Same Polarcirkeln

Läs mer

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA Kris och katastrofpärmen förvaras hos rektor Innehållsförteckning Krisberedskap på skolan Ansvarsfrågan Krisledningsgruppen på Södra Stockholms

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL Handläggare: Uppdragsgrupp SVOP Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård 2018-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11 In- och utskrivning i hemsjukvård

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Prehospital vård. översiktliga fakta

Prehospital vård. översiktliga fakta Prehospital vård översiktliga fakta 120918 Vad är prehospital vård? Prehospital vård är den vård som ges innan patienten kommer till sjukhus. Prioriterings- och dirigeringstjänst: tar emot samtal från

Läs mer

Samverkande sjukvård. Samverkansuppdrag 2017

Samverkande sjukvård. Samverkansuppdrag 2017 Samverkande sjukvård Samverkansuppdrag 2017 Totalt antal utförda samverkansuppdrag 1065 Totalt antal samverkansuppdrag under 2017 var 1065 st. Av dessa var 267 st assistansuppdrag som kan ges från vårdcentral/jourcentral,

Läs mer

Recept Patientdataarkivet. Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga

Recept Patientdataarkivet. Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga Recept Patientdataarkivet Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga Du kan använda Kanta-tjänsterna oberoende av var i Finland du bor. Inom både den offentliga och den privata hälso- och sjukvården

Läs mer

TRYGGHETSTELEFONANSÖKAN

TRYGGHETSTELEFONANSÖKAN Inkommit / /20 Behandlare Svarsadress Hemservice trygghetstelefoner Område Grusgatan 2 65100 Vasa Team och telefonnummer TRYGGHETSTELEFONANSÖKAN Sökandes uppgifter Adress: Civilstånd: Personbeteckning:

Läs mer

Obstretisk NEWS2 riktlinje

Obstretisk NEWS2 riktlinje Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: MIG Faktaägare: Kerstin Cesar, sjuksköterska ProACTcourse Fastställd av: Stephan Quittenbaum, ordförande medicinska kommittén Revisions

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Landstinget Gävleborg Katastrofberedskap. Vilhelmina. 17-18 april 2013

Landstinget Gävleborg Katastrofberedskap. Vilhelmina. 17-18 april 2013 Landstinget Gävleborg Katastrofberedskap Vilhelmina 17-18 april 2013 Carina Clemin 2013 1 Målet för den katastrofmedicinska beredskapen i landstinget är att: Minimera konsekvenserna för såväl somatiska

Läs mer

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene 2017-09-11 24039 1 (5) Sammanfattning Riktlinjen beskriver ansvar, larmrutiner och handläggning av patienter med både livshotande och mindre allvarliga tillstånd vid SÄS Skene. Dessutom handläggning vid

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben Patientdatalagen 1 kap. Tillämpningsområde 2 kap. Om personuppgiftsbehandling 3 kap. Patientjournalföring 4 kap. Inre sekretess och elektronisk åtkomst inom vårdgivares verksamhet 5 kap. Utlämnande av

Läs mer

Samverkande sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård

Samverkande sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Samverkande sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Kvartalsstatistik samverkansuppdrag juli-sept 18 Primärvård Totalt utfördes samverkansuppdrag av ambulans och hemsjukvård juli-sept 18 1 Antal uppdrag

Läs mer

Krishanteringsplan för Täfteå IK

Krishanteringsplan för Täfteå IK Krishanteringsplan för Täfteå IK 1. Inledning Att vara aktiv i en idrottsförening, exempelvis som idrottsledare eller ledamot i styrelse, innebär ett stort ansvar för andra människor, inte minst barn och

Läs mer

Tom Silfvast. Koordinerande överläkare Helsingfors universitetssjukhus

Tom Silfvast. Koordinerande överläkare Helsingfors universitetssjukhus Tom Silfvast Koordinerande överläkare Helsingfors universitetssjukhus Den nya ambulanssjukvården Läget t.o.m. 2012 Ambulansverksamheten hos 350 kommuner Inga målsättningar, kompetenskrav, koordination

Läs mer

Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig?

Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig? Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig? Med första hjälpen menas de hjälpinsatser som måste vidtas direkt då en person skadats eller blivit akut sjuk. Det kan röra sig om att hålla

Läs mer

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen Informationsplan vid kris Antagen av kommunstyrelsen 2012-08-30 101 Information vid kris Kommunens information vid kris syftar till att ge drabbade, allmänhet, personal, samverkande organisationer och

Läs mer

Fäst patientetikett här. Personlig information om ditt akutbesök på Kungälvs sjukhus

Fäst patientetikett här. Personlig information om ditt akutbesök på Kungälvs sjukhus Fäst patientetikett här Personlig information om ditt akutbesök på Kungälvs sjukhus 1 Inskrivning 1. När du kom fick du ta en nummerlapp. Detta är viktigt eftersom det är vårt sätt att följa din väntetid

Läs mer

Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson KAMBER-Skåne 091013

Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson KAMBER-Skåne 091013 Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson 091013 Innehåll Bakgrund organisation och förutsättningar. Strategier och metod. Uppföljning av vårdkedjan, inklusions- och exklusionskriterier.

Läs mer

Säkerhetsplan. för Friluftsfrämjandets verksamheter

Säkerhetsplan. för Friluftsfrämjandets verksamheter Säkerhetsplan för Friluftsfrämjandets verksamheter Säkerhetsplan för Friluftsfrämjandets verksamheter Friluftsfrämjandet erbjuder och genomför aktiviteter för barn och vuxna både vinter och sommar. Att

Läs mer

Patienten i centrum. Konferens för sekreterare och assistenter Tammerfors Carola Arjatsalo Patientombudsman, HVM HNS, HUCS sjukvårdsområde

Patienten i centrum. Konferens för sekreterare och assistenter Tammerfors Carola Arjatsalo Patientombudsman, HVM HNS, HUCS sjukvårdsområde Patienten i centrum Konferens för sekreterare och assistenter Tammerfors 5.5.2017 Carola Arjatsalo Patientombudsman, HVM HNS, HUCS sjukvårdsområde innehåll respons Lag om patientens ställning och rättigheter

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Cirkulärnr: 12:65 Diarienr: 12/6789 P-cirknr: 12-2:27 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:65 Diarienr: 12/6789 P-cirknr: 12-2:27 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:65 Diarienr: 12/6789 P-cirknr: 12-2:27 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, kollektivavtal, arbetsskyldighet, RiB Arbetsrättssektionen Datum: 2012-11-27 Mottagare Kommunstyrelsen

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL OLYCKSUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL OLYCKSUTREDNING 1 Uppdragsgivare: Undersökning utförd: Bilagor: Räddningstjänsten i Herrljunga Anders Dahn Step samt foto bilaga Upplysningar om olyckan Larm tid: 03:23:51 Adress: Korsning länsväg 181/183 Olyckstyp: Singelolycka

Läs mer

Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1

Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1 Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1 Vad är WebCare WebCare är ett IT-stöd för informationsöverföring och samordnad vårdplanering mellan slutenvård, kommun och primärvård inom Stockholms län.

Läs mer

Sjukhustjänster Katrinesjukhuset Avdelning 3

Sjukhustjänster Katrinesjukhuset Avdelning 3 Sjukhustjänster Katrinesjukhuset Avdelning 3 Anvisning desinficering av händerna ANVÄND HANDDESINFICERINGSMEDEL när ni kommer in i rummet innan ni går ut ur rummet i 2 pumpdoser av medlet kom ihåg att

Läs mer

Bedömningsbilen i Los Från projekt till permanent verksamhet. regiongavleborg.se Tommy P

Bedömningsbilen i Los Från projekt till permanent verksamhet. regiongavleborg.se Tommy P Bedömningsbilen i Los Från projekt till permanent verksamhet Filminslag från SVT Gävleborg Gävleborgs län och dess kommuner Upptagningsområde Upptagningsområde ca 40 Km radie från Los Glesbygdsområde E

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden)

Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden) TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2016-11-24 Diarienummer Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden) Förslag Förslaget är att få ett förändrat uppdrag som innebär

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? DUV-dagarna, Tammerfors 3.2.2019 Johanna Lindholm VAD ÄR VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN? När regeringen

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Krishantering Gånghesters Sportklubb

Krishantering Gånghesters Sportklubb 1 Krishantering Gånghesters Sportklubb Detta dokument har framställts efter en inventering av olika situationer som kan inträffa/uppstå i föreningen. Dokumentet som INTE skall uppfattas som heltäckande,

Läs mer

Ökad säkerhet och kvalitet med IT-baserad logistik i akutvården

Ökad säkerhet och kvalitet med IT-baserad logistik i akutvården Public Ökad säkerhet och kvalitet med IT-baserad logistik i akutvården Vitalis 2015 margareta.isaksson-drugge@nll.se karl.ahlstedt@aweria.com Kenneth.Ivarsson@tieto.com Akutenbesök kan förutspås Public

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB. Senast uppdaterad

Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB. Senast uppdaterad Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB Senast uppdaterad 2018-10-01 Krishandbok för Bro-Bålsta Golfklubb och Bro-Bålsta Golf AB Den här krishandboken är ett viktigt stöd för ansvariga

Läs mer

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Socialstyrelsen Enheten för Krisberedskap Att: Jonas Holst 2006-12-29 Redovisning av enkätresultat Information från ambulans vid daglig verksamhet och katastrof

Läs mer

KLARA SVPL Lathund för Sjukhus. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 1 2010-10-04

KLARA SVPL Lathund för Sjukhus. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 1 2010-10-04 KLARA SVPL Lathund för Sjukhus Innehåll sid. Bakgrund och beskrivning Inkomna meddelanden 4 Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Inskrivningsmeddelande returnerat 7 som Felsänt Ändra/ Lägga

Läs mer

Introduktion i tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning

Introduktion i tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning 28.3.2017 Introduktion i tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning 1 (24) fpa.fi/sve-vatu Innehåll 1. Introduktion i tolktjänsten... 3 2. Vad är tolktjänst för personer med funktionsnedsättning?...

Läs mer

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte Krisplan Uppdaterat 2015-08-19 Syfte I samband med terminsstart välkomnar SHV traditionellt de nya studenterna med välkomstaktiviteter och det är den period som kanske involverar allra flest studenter

Läs mer

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd MIG riktlinjer för alla avdelningar Centrallasarettet, Växjö samt Länssjukhuset Ljungby. Ansvarig: Pär Lindgren, Anestesikliniken Kerstin Cesar, MIG-ALERT ansvarig 2010-05-19 1 Tidig identifiering av livshotande

Läs mer

Så här använder du det elektroniska receptet

Så här använder du det elektroniska receptet På svenska Så här använder du det elektroniska receptet Alla apotek, den offentliga hälso- och sjukvården och en stor del av aktörerna inom den privata hälso- och sjukvården har redan tagit i bruk elektroniska

Läs mer

Rutin för preoperativt omhändertagande av patient med höftfraktur, SUS - Malmö

Rutin för preoperativt omhändertagande av patient med höftfraktur, SUS - Malmö Version: 1.0 Skapad: 2012-09-15 Reviderad: 2014-04-15 Gäller tv, längst tom: 2015-04-15 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Cecilia Rogmark, Magnus Eneroth, Henrik Dyhre Dokumentinnehåll: Arbetsuppgifter

Läs mer

Höftfrakturlinjen SUS - Lund

Höftfrakturlinjen SUS - Lund Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 2014-11- 24 Gäller tv, längst tom: 20150415 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: My von Friesendorf Dokumentinnehåll:Arbetsuppgifter höftfrakturlinjen

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer