Uteslut allvarliga sjukdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uteslut allvarliga sjukdomar"

Transkript

1 Uteslut allvarliga sjukdomar Har du varit på en vårdcentral och gjort tester för att utesluta de allvarliga besvären Crohns sjukdom och ulcerös kolit? De är två inflammatoriska sjukdomar i tarmen med liknande symptom som IBS och många andra magbesvär. De kan dock leda till mycket allvarligare komplikationer och bör behandlas i samråd med en expert. Att göra tester på vårdcentraler är det första man bör göra. De vanligaste magbesvären: Uppsvälld och utbuktande mage. Ont i magen, speciellt efter måltider. Mildras ofta efter toalettbesök. Gaser i magen. Diarré Förstoppning Alternerande diarré och förstoppning Förkommer också: Illamående, spykänsla Halsbränna / bröstbränna Sura uppstötningar Har du flera av dessa symptom och har haft dem i mer än 3 månader är det en stor chans att du har IBS. Det är som sagt alltid bäst att kolla upp det och utesluta andra värre sjukdomar.

2 Symtom som tyder på allvarligare besvär: Blod i avföring eller från rumpan viktnedgång utan uppenbar orsak Uppsvälld mage som inte försvinner under natten Magsmärtor som väcker dig under natten Feber Om du har du något av dessa symtom tyder det på att du kan ha allvarligare besvär som bör kollas upp. Det finns flera hälsobesvär som ofta ses i samband med den vanliga sjukdomen IBS: Sömnproblem: God sömn är absolut nödvändigt för god hälsa. IBS besvären kan förvärras av dålig sömn då kroppen inte får den vila och reparation den behöver. Omvänt kan magbesvären samtidigt försvåra sömnen. Ryggsmärtor: inflammation eller smärta i magen kan ge smärta som strömmar ut i ryggen. De kan även försvaga de bålmuskler som skall stabilisera och skydda ryggraden vilket ökar risken för skada. Även svår förstoppning kan ge ryggont. PMS: De hormonella förändringarna som sker kan förvärra besvären av IBS. Astma: IBS är 4 gånger så vanligt hos folk med astma. Fibromyalgi: är också en funktionell sjukdom där inga fysiska förändringar kan ses och därmed inga definitiva test göras. Över hälften av alla med fibromyalgi lider också av IBS. Endometrios: innebär att livmoderslemhinnan eller delar av den även befinner sig utanför bland de inre organen. Drabbar cirka 5-10% av alla kvinnor i fertil ålder. Kan leda till kraftiga menstruationssmärtor. Nästan alla som har långvariga magbesvär har dock redan besökt vårdcentralen och ofta gjort flera undersökningar och uteslutit allvarligare sjukdomar. Med det sagt ska vi titta närmare på den första stora delen, vad det egentligen är som brukar orsaka magbesvär.

3 12 Orsaker till magbesvären En lugn och harmonisk mage är beroende av att hela vårt matsmältningssystem är i balans. Hela vägen från mun till rumpa och allt på vägen som mun, matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm och ändtarm. Samtidigt är det också beroende av andra organ som vår hjärna, lever, galla, bukspottskörtel och sköldkörtel. Det är alltså många olika organ som alla påverkar varandra. Blir det fel eller obalans i ett så kommer det att få effekter för dem andra. Vi ska titta närmare på alla olika delar som kan påverka hur magen mår och orsaka besvär när något gått fel. Behandlingen är uppbyggd för att återställa magens och tarmens fulla balans genom 6 steg. Första steget i att bli fri från alla hälsobesvär är alltid att hitta orsakerna till dem. Oftast är det flera orsaker som samverkar och skapar besvären. När vi vet orsakerna kan vi använda de metoder som är mest effektiva för att lösa dem. 1. Maten 12 orsaker till Magbesvär 2. Vatten 3. Bakteriebalans 4. Svamp och parasiter 5. Tarmhälsan 6. Matsmältningen 7. Stress 8. Träning och rörelse 9. Sömn 10. Andning 11. Toxiner 12. Hormonrubbningar

4 1. Maten Maten du äter är nästan alltid en av de viktigaste orsakerna till besvären. Maten ger oss byggstenarna vi behöver för att reparera och bygga upp vår kropp. Allt från muskler, hud och organ till vår hjärna, enzymer och tarmar. Den ger oss också energin som behövs för att alla processer i kroppen ska fungera och för att vi ska orka göra något under dagen. När vi äter rätt mat för vår kropp så fungerar det här enligt planen och utan besvär. Men när vi äter mat som vår kropp inte tål, som innehåller en massa tillsatser, är näringsfattiga på vitaminer och mineraler eller i helt fel proportioner så skapar det besvär. Matintoleranser Även om du inte är allergisk mot en viss föda så är det möjligt att du är överkänslig eller intolerantmot den. Laktosintolerans är ett exempel. Då tillverkar tarmen för lite av enzymet laktas, som behövs för att bryta ned mjölksockret laktos i mjölken. När laktosen inte bryts ned i tunntarmen blir det istället föda för bakterierna i tjocktarmen och en massa gaser bildas som ger besvär. Detta är ett exempel men det finns en mängd livsmedel som av olika orsaker har en högre risk att orsaka besvär för magen. Den här typen av överkänslighet för ett eller flera livsmedel är vanlig hos de med regelbundna magbesvär. Det är något som kan utvecklas med tiden och risken ökar desto oftare samma livsmedel äts. Det beror ofta på mängden som äts, så som att lite mjölk kan gå bra men mycket ger besvär.

5 Livsmedel som kan vara problematiska för en känslig mage Mjölkprodukter Gluten: FODMAPs: Fiber: Jordnötter, pistaschnötter Baljväxter: Potatisfamiljen: Soja: Socker: Frukt, juice och Fruktos: Konstgjorda tillsatser i mat: Alkohol: Kaffe Mjölk, keso, ost Vete, korn, råg, (havre). Lök, äpplen, vete, vitlök, laktos, bönor, päron Gryner, grönsaker, frukt, nötter, frön. Kan innehålla mögelgifter Soja, jordnötter, linser, bönor Potatis, tomat, paprika, chilipeppar Tofu, sojabönor, sojasås, sojaprotein Vitt socker, honung, sirap, agave Äpplen, päron, banan, dadlar MSG (E621), aspartam, karragenan (E407) Vin, öl, cider, vodka, whiskey Svart, espresso, cappuccino, latte Mer information om de här kan du läsa i kommande delar. Fel proportioner Matsmältningsförmågan varierar från person till person, vilket också gör att den bästa kosten varierar mellan alla. Precis som vi ser olika ut på utsidan ser vi olika ut på insidan och våra kroppar har olika behov av näring för att den ska fungera på topp. Ett exempel på hur vi kan skilja oss från varandra är hur mängden magsyra i magen kan variera mellan individer. Skillnaden mellan den med minst och den med mest kan vara 100x. Tänk hur detta påverkar hela vår matsmältning. Den med minst mängd magsyra kommer inte må bra av svårsmält mat som kräver mycket magsyra. Det här påverkar hur mycket fett, protein och kolhydrater som din kropp mår bäst av. Det finns en mängd olika dieter som går till olika extremer där man nästan helt utesluter fett eller kolhydrater. För de flesta personer kommer den ideala kosten att vara någonstans i mitten med balans mellan både fett, kolhydrater och protein. I Sverige mår de flesta bra av rätt mycket protein och fett och aningen mindre kolhydrater för att må bra och hålla en jämn energinivå under dagen. Det beror på att vårt kalla klimat länge har begränsat vår tillgång till kolhydratkällor som frukt, grönsaker och spannmål. Våra kroppar har därför anpassat för att fungera bäst på relativt mycket protein och fett som vi fått från jakt.

6 Tillsatser - E-ämnen Smakförstärkaren MSG eller monosodiumglutamat, E621, är en av de senaste tillsatserna som fått mycket uppmärksamhet. Det har kopplats samman med till exempel allergi, överaktivitet hos barn och IBS symtom. Trots detta används det fortfarande. Det tar ofta många år innan sådana hälsofaror uppmärksammas och ännu längre innan lagar ändras. Aspartam är en annan tillsats som misstänks kunna orsaka flera besvär. Om det är farlig för människor har diskuterats fram och tillbaka under många år men det finns mycket som stödjer att man bör vara försiktig med det. För en hälsosam person är det förmodligen inga större bekymmer att få i sig lite då och då. Men för som har mycket besvär med hälsa och framför allt magen bör det helt undvikas. En nyligen gjord studie visade också att aspartam kan störa balansen av bakterier i tarmen. Vilket i sin tur kan bidra till magbesvär. Karragenan E407 är ytterligare än tillsatts som det väckts stora varningsflaggor kring. Det används som stabiliserings- och förtjockningsmedel i olika varor så som glass, grädde, öl, tandkräm, pålägg, sojamjölk och kokosmjölk. Men Joanne Tobacman docent inom klinisk medicin vid University of Illinois i Chicago, som tillsammans med sina kollegor publicerat 22 rapporter om karragenan är kritisk: Karragenan stimulerar medfödda immunreaktioner och aktivering av inflammatoriska reaktioner som är förknippade med mänskliga sjukdomar, inklusive inflammatorisk tarmsjukdom, cancer, diabetes och artrit. Intag av karragenan bör klart och tydligt undvikas. Om du som de flesta inte förstår exakt vad det betyder så läs: kan orsaka sjukdomar som cancer, diabetes, tarmsjukdomar och inflammation. Skräpmat Det mesta av dagens snabbmat eller färdiga rätter som köps är fattiga på näring och innehåller ofta tillsatser som kan irritera tarmen. Har man magbesvär är det ännu viktigare att mat äter mat som är full med vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att reparera tarmen, dämpa inflammation och stärka immunförsvaret. Snabbmat är också ofta svår att bryta ned och kan förvärra en obalans av bakterier eller patogener.

7 Fiber Fiber är en viss typ av kolhydrater som inte brytas ned av tarmens enzymer och därför inte ger någon energi till kroppen. I tjocktarmen kan de antingen börja jäsa, tack vare bakterierna där eller ger extra volym. Fiber ger mättnadskänsla och underlättar tarmens jobb genom att binda vätska vilket minskar risken för förstoppning och divertiklar (fickor i tarmen). Fiber är också bra för peristaltiken, tarmarnas rörelse som pressar fram innehållet, och hjälper till att dra med sig gifter ut ur kroppen. Att äta mer fibrer är en vanlig rekommendation för de med matsmältningsbesvär. Livsmedelverket rekommenderar att man får i sig mellan gram fibrer om dagen. Tyvärr är det dock inte alltid av godo. Ofta delas fiber upp i två olika typer, olösliga och lösliga. Lösliga fiber kan lösa sig i vatten medan olösliga fiber inte kan det. De lösliga fibrerna brukar vara lättare för magen att tolerera. Samtidigt jäser de lättare i tarmen och riskerar att orsaka gaser om man har en dålig matsmältning eller en överväxt av bakterier. Därför är det viktigt att observera hur just din kropp reagerar av olika typ och mängd av fibrer samt kolhydrater i övrigt i kosten. Rika på Lösliga fiber: Havre, råg, chia, korn Katrinplommon, fikon, bär och mogen banan Morötter, broccoli, sötpotatis Psylliumfröskal, linfrön, nötter Rika på Olösliga fiber: Fullkornsprodukter, vete, bönor Nötter och frön Blomkål, gröna bönor, zucchini, selleri Avokado, gröna bananer De gör att de kan vara rätt grova och irritera en känslig tarm. Tänk dig att skrubba ett öppet sår med en borste, inte så skönt. Ungefär så kan det bli när de passerar en tarm som redan är irriterad eller inflammerad. Därför kan tarmarna må bra av att först minska mängden fibrer under en period medan de återhämtar sig. Därefter kan mängden sen gradvis ökas i en takt som tarmarna hinner anpassa sig till. Är du lös i magen bör fibrer minskas rejält. Är du hård i magen bör man få i sig en del fibrer men inte så mycket att det ger andra magbesvär. Minska först och öka sen gradvis så länge magen tolererar det.

8 Matkombinationer: Frukt/bär + kolhydrater = gasbesvär Vissa livsmedel bör man vara försiktig med att kombinera till samma mål när man har besvär med magen. Den viktigaste regeln här är att vara särskilt försiktig med att äta frukt tillsammans med andra typer av kolhydrater, så som grönsaker, gryner, potatis etc. Det beror på att dem tävlar om samma sorts enzymer som ska bryta ned dem. Men när både frukt och potatis kommer ned i magen samtidigt så kommer potatisen att få förtur att brytas ned innan frukten, som då måste vänta. Men frukt behöver brytas ned snabbt, annars börjar de att jäsa och förruttna. Då bildas gaser som leder till magbesvär. Därför bör de med magbesvär vara försiktiga med att äta frukt tillsammans med andra kolhydrater. I alla fall större mängder. Samtidigt ska man inte haka upp sig för mycket på detta. En smoothie till frukost där lite bär ingår går ofta bra.

9 2. Vatten - uttorkning En av de första sakerna jag gör varje morgon är att gå upp och värma 5 dl vatten som jag dricker i lugn och ro. Det fyller på min vätskebalans och värmer och lugnar mage och tarm. En bra start på dagen. Det finns en mängd olika orsaker som kan få magen att börja krångla. En av de vanligaste är just att man dricker för lite vatten. Det är synd eftersom att dricka vatten både är ett av de enklaste och mest effektiva sätten för att stärka hälsan och läka magen. Särskilt vid en hård mage. Det är dessutom praktiskt taget gratis. Till skillnad från andra tillskott och mediciner. För de flesta är det bara ovana eller glömska att man dricker för lite vatten. Med tanke på hur mycket det kan hjälpa och hur tillgängligt det är borde det vara ett av de första stegen man tar. Vatten är källan till allt liv Visste du detta om vatten? Miljarder reaktioner: sker i kroppen varje sekund. Alla är beroende av vatten %: av vår kropp är vatten. Återfuktar: en fräsch och hälsosam hy. Slank kropp: Drick mycket vatten för en slank sund kropp. Det mättar och hjälper kroppen fungera på topp. 1-2%: vattenförlust kan leda till förstoppning, sämre humör, mindre energi, sömnsvårigheter och försämrad fysisk prestation. Mer energi: hjärnan behöver vatten för att fungera på topp. Avgiftning: späder ut och rensar ut gifter. 15%: Vattenförlust eller mer är ofta dödligt. Även en lätt uttorkning kan ge märkbara negativa effekter. Både på magen och hälsan samt fokus och humör.

10 Besvär uttorkning kan leda till: Förstoppning: Uttorkning är en viktig faktor till förstoppning. När kroppen är uttorkad försöker den återvinna mer vatten från olika delar. Den kommer snabbt att ta extra vatten från tarmarna som då gör avföringen mer kompakt och svårare att pressa fram och ut. Att dricka mer vatten är ett enkelt sätt att motverka förstoppning. Humöret: Tillsammans med tarmarna är hjärnan ett av de första organ från vilket vatten först dras vid uttorkning. Uttorkning i hjärnan kan försämra mer än bara vårt humör och få oss att tappa både fokus och koncentration. Det kan också göra oss mindre avkopplade och harmoniska och mer irriterade. Magsår: vid uttorkning torkar även slemhinnan i magsäcken ut. Slemhinnan är till för att skydda magsäcken mot de starka magsafterna som är frätande. När den torkar ut försvagas skyddet mot magsafterna som då lättare kan ta sig igenom hinnan och ge frätskador. Frätskadorna blir sår som gör ont och vips har ett magsår uppstått. Om du lider av magsår så testa först att dricka mer vatten innan du tar läkemedel som ska minska magsafterna. Problemet kanske delvis beror på uttorkning och inte alls på för mycket magsafter. Skydd mot gifter: En annan viktig funktion som vattnet har är att skydda oss mot gifter. Tack vare civilisationens framväxt är vår miljö idag mer förorenad än någonsin. Detta gör att vi hela tiden utsett för gifter, både från maten vi äter, luften vi andas, miljön vi vistas i samt vattnet vi dricker. Ett av kroppens sätt att handskas med alla dessa gifter är att späda ut dem med vatten. Vid utspädning sjunker koncentrationen av gifterna och blir då svagare. Vatten ökar dessutom genomströmningen i kroppen så att gifterna snabbare kan rensas ut.

11 3. Bakteriebalansen i tarmarna I vår tarm lever cirka miljarder bakterier. Det finns hundratals olika sorter som lever och arbetar här dygnet runt och utför massa viktiga uppgifter. Obalans bland tarmbakterierna är ofta en viktig orsak till allvarliga magbesvär. Människan har under miljoner år utvecklats från aporna till det vi är idag. Under hela denna period har det levt tusentals miljarder bakterier på och i oss och varit med och format vår utveckling. Istället för att se bakterier som något som inte hör till oss, som bara råkar befinna sig i oss, så bör man snarare se dem som en essentiell del av oss. Ungefär som att vår kropp är uppbyggd av celler och det som skapar oss, så är även bakterier en del av människan. De lever och arbetar dygnet runt i den här fabriken som är våra tarmar. Det finns hundratals olika arter av bakterier med olika uppgifter och jobb. En del gör ett bra jobb för vår kropp i utbyte mot att de får bo i en passande miljö. En del är bråkstakar som mest förstör. En del andra gör inte så mycket mer än att ta upp plats att håller borta bråkstakarna. För att det skall råda en god balans i tarmen bör man ha ungefär 90% snälla arbetande bakterier och inte mer än 10% elaka. De trevliga produktiva invånarna kan bidra med flera positiva effekter. De skapar mycket av vårt immunförsvar. De tillverkar vitaminer, så som B vitamin och K vitamin. De skyddar mot skadliga inkräktare genom att producera ämnen som sänker PH-värdet. Ett lågt PH-värde håller dessa inkräktare borta. De tillverkar serotonin som stimulerar tarmrörelserna samt får oss att vara glada. De kan också påverka både näringsupptag och hjälpa oss bränna fett.

12 Tarmbakteriernas uppgifter: Vitaminer: tillverkar B och K vitamin. Motverkar förstoppning: Behövs för att tillverka serotonin som stimulerar tarmens rörelser. Stärker immunförsvaret: Aktiverar och stimulerar immunförsvaret. Skyddar mot infektioner: Håller borta skadliga parasiter, bakterier och jästsvampar. Viktväktare: Påverkar metabolismen och en obalans verkar kunna bidra till övervikt. Om balansen av bakterier rubbas kan de positiva effekterna försvagas och besvär uppstå, både med magen och resten av kroppen. Dysbios elaka bakterier tar över i tjocktarmen Ordet dysbios innebär att det råder en obalans mellan bakterierna i din kropp. För många elaka och för få goda, får många bakterier totalt eller på fel plats, infektion av parasiter, jästsvampar, eller mask. Obalanser kan uppstå på flera olika sätt. Mängder av studier har gjorts kring hur mikroorganismerna i vår kropp kan påverka vår hälsa. Och man har sett flera kopplingar mellan dysbios i tarmen och olika sjukdomar. Det verkar även kunna bidra till övervikt. I en studie testade man att byta tarmbakterier mellan smala djur och tjocka djur. Vad hände? Jo, de överviktiga djuren blev smalare och de smala blev tjockare. Det finns alltså flera orsaker till att hålla bakterierna i balans. Vanliga besvär och sjukdomar som associerats med dysbios Artrit Matintoleranser Astma Illaluktade bajs Autoimmuna sjukdomar Dålig matsmältning Överdrivet rappande Gaser Uppblåst mage IBD: Crohns, Ulcerös Kolit Celiaki IBS: irriterad tarm Förstoppning Slem eller blod i bajs Kramper Illamående av kosttillskott Oro och depression Kryp i benen Diarre Hudbesvär Utmattning Onedbrutna matrester i bajs Fibromyalgi Viktnedgång på grund av malabsorption

13 Probiotisk mat åts över hela världen. Betydelsen av dessa nyttiga bakterier kan också ses när man studerar olika folkslag värden över. Långt tillbaka i tiden har man över hela jordklotet ätit olika maträtter som innehåller till exempel Lactobacillus acidofilus och bifidobacterium lactis. I Korea åt man något som heter kimchi, vilket är mjölksyrade grönsaker. Bulgarien är känt för sin yoghurt. Här uppe har vi ätit både fil och surkål. Kefir, som är en fermenterad mjölkdrink dracks mycket i Kaukasien. De här fermenterade produkterna har hållit folk friska långt tillbaka i tiden och de kan hjälpa även oss till god hälsa och lugna magar. Födseln påverkar tarmfloran Innan du föds är tarmen helt fri från bakterier. Direkt vid födseln utsätts den lilla bebisen för mammans bakterier när den passerar ut och igenom förlossningskanalen. Bakterierna bosätter sig snabbt i tarmen och börjar stimulera immunförsvaret att byggas upp. Svenska forskare har visat att barn som föds med kejsarsnitt inte utsätts för samma bakterier och därför har färre av vissa arter i tarmen. Variationen av olika bakterier är också lägre. Det skulle kunna öka risken för olika sjukdomar för barnet som följd av att immunförsvaret inte stimuleras och stärks på samma sätt. Vad kan störa balansen av tarmbakterier? Antibiotika kan vara nödvändigt att ta ibland när man är riktigt sjuk. Men när de tas slentrianmässigt gör de i längden mer skada än nytta. Samtidigt som de tar kål på de farliga bakterierna dödar det också de goda. Det leder till att bakteriebalansen ofta blivit rejält rubbad efter en antibiotikakur. Ett vanligt scenario är att man snabbt får ytterligare en infektion strax efter den förra på grund av att immunförsvaret är försvagat efter antibiotikakuren. En ny kur tas som dödar ytterligare bakterier och förvärrar obalansen. Den här onda cirkeln kan fortsätta tills tillräckligt med goda bakterier har återförts och återställt balansen. Mediciner, kronisk stress, dålig kost, alkohol, klorin och florid kan alla skada de goda bakterierna. Livsstilsvanor har en stor effekt. Socker är en annan stor bov som även är föda för de onda bakterierna och andra otrevliga typer så som parasiter och jästsvampar. För att återställa bakteriefloran är det viktigt att samtidigt jobba med dessa faktorer.

14 SIBO: överväxt av bakterier i tunntarmen Majoriteten av alla bakterier finns främst i tjocktarmen. Tunntarmen bör innehålla mycket färre bakterier. I vissa fall kan de växa till sig för mycket här. Det kallas för SIBO och står för Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Det behöver inte vara farliga bakterier utan är för många på fel plats. Starka tecken på SIBO som du har är bland annat problem med gaser, en uppblåst mage, och att det förvärras av kolhydratrik mat. I tunntarmen är det meningen att all mat ska brytas ned och näringen absorberas. Kolhydrater som inte blivit helt nedbrutna fortsätter till tjocktarmen där de blir ett riktigt skrovmål för bakterierna i tjocktarmen, som i sin tur producerar massa gaser som kan ge besvär. Om de här bakterierna växer till sig även i tunntarmen blir de problem. Då har de direkt tillgång till all mat innan vår kropp helt har hunnit bryta ned och absorbera den. Då kan de sno mycket av näringen, de producerar gaser och de kan skicka ut enzymer som skadar tarmen: Näringsbrist: bakterierna äter en del av näringen. På sikt kan brist uppstå på järn, B12 och ge anemi. Magbesvär: bakterierna producerar gas som kan ge de typiska IBS besvären som gravidmage, diarré, magont, gaser och förstoppning. Nedsatt fettupptag: bakterierna påverkar gallan som behövs för nedbrytningen av fett. Irritera tarmen: kan ge läckande tarm, att matpartiklar, bakterier passerar genom tarmen och ut i blodet. Här aktiverar de immunförsvaret och belastar levern. Mental påverkan: syror som bakterierna utsöndrar kan störa vårt humör och vår mentala förmåga. Bakterierna i din kropp har alltså stora effekter på din hälsa och välmående. Att se till att de är i balans är ett viktigt steg till att bli fri från magbesvär.

15 4. Svamp och parasiter Infektioner av skadliga mikroorganismer som svamp eller parasiter i tarmen är ofta orsaken till långvariga och plötsliga magbesvär. Hälsoproblem som inte vill ge med sig trots behandling kan vara på grund av en sådana inkräktande mikrob som ännu inte upptäckts. Två typer av parasiter som kan bosätta sig i våra tarmar är urdjur och mask. Bakterier: vi har cirka miljarder bakterier i och på vår kropp. Men det finns en mängd elaka bakterier som kan infektera oss och orsaka besvär. Den vanligaste, helicobacter pylori som sätter sig i magsäcken eller tunntarmen och kan orsaka magsår, inflammation och sura uppstötningar. Salmonella, campylobakter, och e. coli är några andra vanliga elaka bakterier. Jästsvamp (candida): är en naturlig jästsvamp som finns naturligt i små mängder i vår tarm. I vissa fall kan den växa till sig för mycket. Då kan det ge en mängd olika besvär. Både för magen och hela kroppen. Protozo (urdjur): encelliga urdjur där en del kan infektera människan och orsaka sjukdom och besvär. Cryptosporidium, Giardia intestinalis och entamoeba histolytica är några exempel. Mask: finns en mängd olika typer som kan bosätta sig i tarmen. Där kan de irritera och skada tarmen och sätta igång en inflammation. Enterobius vermicularis (springmask) är den vanligaste maskinfektionen i Sverige och förekommer hos % av förskolebarn, mera sällan hos vuxna. Spolmask, piskmask och hakmask är tre andra exempel som är mindre vanliga.

16 Elak magbakterie Helicobacter pylori Ett exempel på en mycket vanlig bakterie som kan drabba oss är Helicobacter pylori (Hp). Det är en bakterie som kan orsaka inflammation i magsäcken eller början på tolvfingertarmen. Det är en av världens vanligaste infektioner som drabbar cirka 50% av jorden befolkning. En Hp-infektion ger ofta inga märkbara symptom, men orsakar alltid en viss inflammation i magsäcken. I 1 av 5 fall orsakar det magsår och då är det viktigt att eliminera bakterien. Bakterien kan orsaka många olika besvär, särskilt olika typer av magbesvär. Den borrar sig in i och genom slemlagret som skyddar slemhinnan i magsäcken. Då kan den egna magsyran som är väldigt sur också ta sig in och börja fräta på slemhinnan där det blivit ett hål i det skyddande slemlagret. Den trivs bättre i magsäcken när mängden magsyra är låg och har utvecklat en smart förmåga att själv kunna skydda sig mot magsyran och i längden kunna minska dess utsöndring. På så vis kan den själv lättare överleva och sprida sig. Mindre magsyra innebär också sämre matsmältning och nedsatt förmåga att bryta ned och absorbera framför allt protein. I längden kan en brist på protein leda till många olika besvär. Fysiska som sämre reparation av kroppen och mentala som trötthet och koncentrationssvårigheter eftersom aminosyrorna som protein består av behövs för att tillverka olika signalsubstanser i hjärnan. Sämre matsmältning innebär också långsammare matsmältning som ökar risken att maten vi äter hinner börja förruttna och bilda gaser i mage och tarm. Smitta sker ofta mellan människor, barn till föräldrar eller mellan par. Risken är större i ohygieniska miljöer eller där vattnet inte är helt rent. Det finns en mängd olika former av bakterien och ofta ger det inga negativa effekter. Har du dock kroniska besvär med magen och inte funnit några andra uppenbara orsaker kan det vara dags att göra tester för en infektion. Särskilt med tanke på hur vanlig den är. Det finns flera olika tester att göra, avföringsprov, utandningsprov eller mindre bekväma prov där man går ner i magsäcken och tittar eller tar en biopsi.

17 Candida jästsvampar i tarmen Candida är ett släkte av jästsvampar som finns naturligt i våra kroppar. De brukar normalt finns i munnen, magen, tarmarna och slidan där den trivs i det varma fuktiga klimatet. Candida Albicans är den vanligaste sorten. Även om candida lever naturligt i oss kan de växa till sig för mycket och börja ge besvär. I normala mängder kan den stödja näringsupptag och matsmältning. Men om den får växa över kan den börja bryta ner Candida albicans 200x förstoring tarmväggen och ta sig in i blodomloppet. Det här frigör olika giftiga slaggprodukter och toxiner från ditt system kan orsaka läckande tarm. Det finns flera orsaker som kan bidra till att candida växer till sig för mycket. Bidragande orsaker till överväxt av candida: Antibiotika p-piller Sänkt immunförsvar Diabetes Stress Mycket socker, jäst, mjölkprodukter Vanligtvis förhindras candida att sprida sig för mycket av bakteriefloran i tarmarna. Bakterierna i tarmen är också viktiga för ett starkt immunförsvar som skyddar oss. Både mot bakterier och parasiter som kan komma med maten, men även mot att de som redan finns i små mängder i kroppen inte tillåts sprida sig. Idag är det tyvärr många som har en rubbad bakteriebalans i tarmarna och därmed ett sänkt skydd. Många experter uppskattar att så mycket som 25% eller mer har en överväxt av candida i kroppen här i västvärlden. Alltså cirka var fjärde person. En rejäl överväxt kan ge allvarliga effekter och många olika hälsobesvär.

18 Symptom på candida: Trötthet Humörsvängningar Depressioner Illaluktande andedräkt Huvudvärk Koncentrationssvårigheter Konstant sötsug Återkommande förkylningar Mjäll Fotsvamp Nagelsvamp, förtjockning av nagel. Svampinfektioner i underlivet Dålig matsmältning Diarré / förstoppning Gaser i magen/uppblåst Nedsatt immunförsvar Svider när man kissar Urinvägsinfektioner Klåda i anus Allergier Psoriasis Rinnande ögon Desto fler av dessa du har desto större är chansen att du har en överväxt av candida i kroppen. Detta är bara några få av alla de problem som en svampinfektion kan ge. Är du sockerberoende? Är du jämnt sugen på söta godsaker, bröd, mjölk, frukt och annat kolhydratrikt? Då kan det jästsvamparna i dig som egentligen är de som skriker efter kolhydrater. Candida livnär sig nämligen i först hand på kolhydrater. Frukt som annars är nyttigt bör därför helt undvikas om man försöker eliminera candida. Även alla andra former av enkla sockerarter bör undvikas under en period. Det finns en risk att man mår rätt dåligt en period när man drar ned på kolhydraterna. När svampen svälter och dör läcker det ut gifter som kan belasta kroppen och trigga igång besvär. Antibiotika och p-piller är två andra bovar som har den negativa effekten att de rubbar balansen av bakterier i tarmen som skyddar oss mot att candida sprider sig. Vill man eliminera en candidainfektion är det därför viktigt att undvika dessa så mycket som möjligt samt att återställa sin bakterieflora i tarmarna. Ofta går parasiter och candida hand i hand. Hittar man den ena hittar man ofta även den andra nu eller inom en snar framtid. Detsamma gäller om någon i din familj eller närhet är drabbad. De kan lätt spridas vidare via närkontakt eller om man bor tillsammans.

19 Parasiter objudna inkräktare i kroppen Parasiter är varelser som lever i eller på andra varelser och tar näring från dem utan att ge något positivt tillbaka. Ett vanligt exempel är loppor. Två stora grupper av parasiter som kan infektera tarmen är urdjur och mask. Exempel på parasiter som kan infektera människor och bosätta sig i mag-tarmkanalen är giardia, blastocystis, dientamoeba och cryptosporidium. Stora utbrott av cryptosporidium inträffade 2010 i 2 svenska städer där många tusentals människor blev allvarligt magsjuka. Tyvärr kan det dröja lång tid innan man blir testad för parasiter. Samtidigt finns det hudratals olika typer av parasiter och de flesta testerna hittar bara några få av de vanligaste. Därför är inte så ovanligt att folk som länge haft regelbundna besvär med magen som aldrig riktigt försvinner kan ha någon form av parasit i sig. Särskilt om de startat i samband med en utlandssemester. Hur får man i sig en parasit? Utlandssemestern Vattenkontaminering Dagis Husdjur Rått eller icke genomstekt kött och fisk Antibiotika Sex Parasiter bosätter sig oftast i våra tarmar men kan även ta sin in och lägga ägg i andra organ så som levern och hjärtat. När de kommer in i våra tarmar kan de bygga små bon och börjar lägga ägg. De kan göra stor skada på kroppen genom att äta sig in i våra tarmar som blir irriterade. Irritationen kan aktivera immunförsvaret som sätter igång en inflammation i området. Långvarig inflammation kan börja bryta ned tarmarna. Olika gifter kan även utsöndras av parasiterna som bland annat kan sänka immunförsvaret. De snor samtidigt åt sig delar av näringen från maten vi äter. Genom att bilda en hinna längs våra tarmar som bromsar näringens framkomst kan de äta sig mätta innan kroppen hinner suga upp den. Effekterna kan vara allvarlig näringsbrist och snabb viktnedgång. Det är svårt att med bestämdhet fastslå en parasitinfektion efter sina symptom. De kan nämligen ge alla möjliga symptom som kan ha många olika orsaker.

20 Några av de starkare symptomen är: Tandgnissling på natten Snabbt hungrig trots att du äter mycket kliar ofta runt öronen, näsan eller i rumpan Vaknar ofta på natten mellan kl , ibland svettig Förstoppning eller diarré Magont eller svullen Blivit magsjuk under en utlandssemester Oförklarlig viktnedgång Hudbesvär, eksem IBS Desto fler du har av dessa desto större är chansen att du har en parasitinfektion. Det här är endast några få av alla de symptom som kan uppstå. Det går att göra tester för parasiter på vårdcentralen. Problemet är tyvärr att det finns så många olika parasiter och oftast ingår bara några få i testerna. Det är alltså lätt att missa en infektion trots tester.

21 Maginfektion som lett till Post-Infectious IBS (PI-IBS) Om man någon gång blivit magsjuk finns det en risk att IBS liknande symptom fortsätter efteråt. Även om den skadliga bakterien eller parasiten har eliminerats från kroppen kan infektionen ha åstadkommit skador på ditt matsmältningssystem som ger fortsatta besvär. I runt 50% av fallen går de över av sig självt med tiden. Men risken finns även att de blir kroniska. Det beror både på infektion själv och hur du hanterar din kropp efteråt. Kroppens naturliga svar på en skada är att starta en inflammation som är första steget i läkningsprocessen. Men det är tänkt som en tillfällig reaktion tills skadan är läkt. Om skadan inte riktigt lyckas läkas kan en mild nivå av inflammation ligga kvar. I längden är det nedbrytande och kan orsaka magbesvären. Infektionen kan också ha rubbat den naturliga balansen av bakterier i systemet. Har man tagit antibiotika som en del av behandlingen är det en stor risk att även de viktiga goda bakterierna har tagit skada. En tredje orsak kan vara att nervcellerna i tarmen blivit störda av infektionen eller inflammationen så att de är överdrivet känsliga för stimulering. De kan börja skicka iväg fler smärtsignaler eller bli överdrivet aktiva så att tarmen arbetar snabbare och ger diarré. Det är viktigt att hjälpa kroppen att läka från de skador som infektionen orsakade om du vill bli av med magbesvären.

22 5. Tarmen Tarmen är ett komplext organ som konstant har mycket att göra. I tunntarmen ska maten brytas ned till sina minsta bitar så att vi kan suga upp näringen. Tjocktarmens jobb är främst att vara värd för miljarder bakterier som har flera positiva effekter för oss. Tjocktarmen suger också upp en hel del vatten och påverkar konsistensen på vårt bajs. Tarmens stora utmaning är att kunna ta emot all denna mat och kunna bryta ned, skilja ut och suga upp endast näring, samtidigt som den håller ute alla bakterier, toxiner, onedbrutna matpartiklar, och andra patogener som vill komma igenom. Den fungerar lite som en väldigt smart sil. Eftersom här också finns en mängd mikroorganismer och andra potentiellt skadliga ämnen så har vi ungefär 75% av vårt immunförsvar i mage och tarm som ser till att hålla dessa i schack. Men idag utsätter vi våra tarmar för en stor utmaning när vi stoppar i oss skräpmat och socker som den inte är van vid. Samtidigt utsätts vi för betydligt mera tillsatser, kemikalier och andra ämnen som i längden bryter ned och skapar inflammation. Då kan vi drabbas av läckande tarm, kronisk inflammation och störda nervceller.

23 Läckande tarm Läckande tarm är ett slanguttryck för att genomträngligheten i tarmarna har ökat. De släpper alltså igenom mer saker än vad som är tänkt. Tarmen ska fungera ungefär som en sil som endast släpper igenom näring från nedbruten mat, som glukos, fruktos, och aminosyror. Men fångar upp och stoppar matpartiklar som inte brutits ned tillräckligt, bakterier, och gifter. Vid en läckande tarm har hålen i silen blivit för stora så att bakterier, gifter och större matpartiklar kan ta sig igenom och in i blodet. Att ha dem här i blodet är farligt och därför sätt immunförsvaret in för att eliminera alla inkräktare som inte hör hemma. Men som vid ett krig tar landet skada när fienden invaderar och i längden verkar det som att immunförsvaret kan tappa sin förmåga att helt skilja på vad som är vän och vad som är fiende. Alltså att det börjar attackera även en del av kroppens egna naturliga celler. Det här är vad en autoimmun sjukdom innebär. Alltså att immunförsvaret börjar attackera kroppens egna celler. Vid celiaki attackerar den tarmarna, vid diabetes typ 1 attackeras bukspottkörteln som tillverkar insulin och vid reumatisk artrit attackeras lederna. Symtom Läckande tarm har än så länge kopplats samman med IBS, eksem, astma, allergier, typ 1- diabetes och flera autoimmuna sjukdomar. Tusentals studier har gjorts inom ämnet och ny forskning kommer troligtvis att finna många fler kopplingar. Tarmen har många viktiga funktioner och om den skadas kan det ge allvarliga besvär och symtom så som: Sjukdomar sammankopplade med Läckande tarm Magbesvär: IBS, diarré, förstoppning, uppblåst mage, magknip. Trötthet Depression, oro Ledsmärtor Huvudvärk och migrän Celiaki Reumatisk artrit Diabetes typ 1 Endometrios Näringsbrist Binjureutmattning ADHD, autism, dyslexi Astma Hudproblem: utslag, eksem, Koncentrationssvårigheter Matintoleranser Viktproblem Crohns sjukdom, Ulcerös kolit Fertilitetsproblem Allting som på något sätt kan irritera tarmen och skapa negativ belastning på kroppen kan bidra till läckande tarm. Stress, matintoleranser som gluten, alkohol, inflammation, rökning, skräpmat, bakterier, virus, parasiter och toxiner är några exempel.

24 Kronisk inflammation i tarmen Inflammation är kroppens naturliga försvar mot skada som den utsätts för. Det är reaktioner i blodet som sätts igång när vi till exempel utsätts för fysiska skada, får en infektion eller äter något som irriterar kroppen. Inflammation är kroppen sätt att försöka ta bort det som orsakar skadan eller irritationen och sätta igång läkningsprocessen. I första steget så bryts den skadade delen ner för att samtidigt eliminera det som orsakar skadan. Därefter börjar kroppen reparera och bygga upp. Men vad händer om tarmen hela tiden utsätts för irriterande ämnen så inflammationen aldrig går över? Så att tarmen fortsätter att brytas ner utan att få tillräcklig tid för att reparera och återhämta sig. Sådan långvarig inflammation gör att tarmens slemhinna gradvis bryts ned. Eftersom cellerna i tarmen som bryts ner har många viktiga uppgifter börjar de med tiden att fungera sämre och sämre. I längden kan de leda till besvär som läckande tarm, näringsbrist och störd tarmflora som också påverkar resten av kroppen. Störda nervceller i tarmen Tarmen har ett helt eget nervsystem vars nervfibrer grenar ut sig längs tarmväggens muskellager. Smärtnerverna sitter på utsidan av tarmen och inte på insidan. Eftersom de är känsliga för trycka och utsträckning kan de göra så att man får ont i magen om man har mycket gaser i tarmen som får dem att blåsa upp och sträckas ut. Man har sett i studier att personer med IBS som ofta har ont i magen har nerver som är känsligare än vanligt för att bli utsträckta. Man kan säga att nerverna är överkänsliga och lätt skapar smärta. Tarmens nervsystem styr också tarmmusklernas aktivitet, alltså hur snabbt eller långsamt de ska jobba. Detta påverkar hur snabbt innehållet passera igenom vilket också påverkar konsistensen. Desto snabbare det går desto mindre vätska hinner tarmens suga upp igen vilket gör det mera rinnigt. Desto långsammare desto mer vätska hinner sugas upp vilket göra det hårdare och mer kompakt. Hur snabbt tarmen jobbar styr alltså om man får diarré, förstoppning eller en normal avföring.

25 Vi vet alltså att tarmens nervsystem påverkar både hur vi upplever smärta från magen och hur snabbt tarmen jobbar. Om det av någon anledning blir skadat så kan det göra att nervcellerna blir överkänsliga eller det får tarmen att jobba antingen för snabbt, diarré, eller för långsamt, förstoppning. Sådana här skador på tarmen som stör dess nervceller kan uppstå om vi får en infektion, äter mat vi är överkänsliga mot, rubbad bakteriebalans, inflammation, kronisk stress och miljögifter för att nämna några. I många fall kan de här skadorna på tarmen och dess nerver helt eller delvis läkas. Men då måste man först eliminera det som orsakar skadorna och sen använda metoder som stödjer läkningen.

26 6. Matsmältningen En effektiv matsmältning har två viktiga funktioner. I första hand, att fullständigt bryta ned all mat vi äter så att vi kan suga upp näringen. I andra hand, att döda bakterier, parasiter och svamporganismer som kan finnas i maten och riskerar att smitta oss. När matsmältningen är svag och inte kan sköta de uppgifterna kan de bidra till i princip alla former av kroniska besvär och framför allt problem med magen. Mat som inte bryts ned tillräckligt blir föda för bakterierna i tjocktarmen som får resterna att jäsa och producera gaser. Gaser som kan slinka ut som fisar men även få tarmen att svullna upp och göra en uppblåst. Det kan också ge smärta i tarmen när den sträcks ut inifrån. Vanliga orsaker till dålig matsmältning är att man har brist på magsyra eller enzymer, tuggar för lite och har dålig matro. Intressant om matsmältningssystemet Vi producerar ca 1,7 liter saliv om dagen. En vuxen magsäck kan hålla ca 1,5 liter. I genomsnitt äter vi 25 ton mat och dricker liter vätska under våra liv. I tjocktarmen lever över 800 olika sorters bakteriestammar. Matsmältningskanalen är egentligen utanför kroppen, likt en tunnel rakt igenom. Cirka 70 % av immunförsvaret finns i tarmen. Innehåller så mycket nervceller att det kallas för den andra hjärnan, det enteriska nervsystemet och kan fungera även utan kontakt med hjärnan % av allt serotonin, som hjärnan behöver för ett gott humör tillverkas Här finns kg bakterier, cirka stycken. Att förstå hur matsmältningssystemet fungerar är första steget till att också förstå vilka problem som kan uppstå och hur de kan åtgärdas.

27 Hur fungerar matsmältningen? Hjärnan Matsmältningen börjar redan i hjärnan. När du känner dofter av mat och tänker förväntansfullt på något gott börjar kroppen förbereda sig genom att utsöndra saliv, enzymer och magsyra. När maten sen kommer är den väl förberedd för att bryta ned den och ta upp näringen. Munnen Första kontakten med maten och den tuggas sönder till mindre delar. Saliven innehåller enzymer som börjar bryta ned kolhydrater när det mixas med maten. Att tugga maten tills den är flytande underlättar matsmältningen. Desto större bitar som kommer ned till magsäcken desto svårare blir det för magsafterna och enzymerna där att helt bryta ned maten. Det ökar också risken för att bakterier, svamp och parasiter, som kan gömma sig i maten, överlever den frätande magsyran. Om de överlever och bosätter sig i magen eller tarmen kan de ge många jobbiga besvär. Matstrupen Matstrupen är cirka 25 cm lång och är en transportsträcka där ingen nedbrytning sker. Där den mynnar ut i magsäcken finns en stark ringmuskel, övre magmunnen som ser till att hålla tätt. Om den inte fungerar som den ska kan frätande magsyra läcka upp och orsaka halsbränna eller sura uppstötningar. Magsäcken Här knådas, delas och blandas maten med den sura magsyran som innehåller både enzymer och saltsyra. Magsyran fortsätter nedbrytningen och dödar samtidigt bakterier, parasiter och andra ovälkomna gäster som hängt med. Nästan ingen näring absorberas i magsäcken. Vatten, koffein och alkohol är några av de få undantagen. Maten passerar vidare till tunntarmen i portioner när de bearbetats klart. Proteiner och fett stannar vanligtvis i 2-3 timmar medan kolhydrater går snabbare.

28 Tunntarmen Här tas det mest av näringen från maten upp. Tunntarmen är cirka 6-7 meter lång. Miljön är inte alls lika sur som i magsäcken. Den producerar basisk bikarbonat som neutraliserar syran. Insidan liknar en ryamatta, full att små utstående trådar som kallas för villi. På dessa finns ännu mindre trådar, microvilli. Det är dessa som suger upp näringen. Tack vare sin utformning blir det en enorm yta, nästan lika stor som en tennisplan. Den stora ytan ökar upptaget av näring. Näringen som tas upp transporteras till levern för rening. Därefter skickas det ut med det renade blodet och blir till byggstenar eller energi för kroppens celler. Den delen av maten som inte absorberas åker vidare till tjocktarmen. Tjocktarmen Här sker inte något större upptag av näringsämnen så som i tunntarmen. En viktig funktion är att suga upp vatten för återanvändning, cirka 80% sugs upp igen. Bajs är cirka 2/3 vatten och fibrer, resten är bakterier. Tjocktarmen är också boplats för biljoner av bakterier, mer bakterier än vad vi har celler i kroppen. Dessa små varelser utför en mängd viktiga uppgifter för oss. Det finns bakterier som är bra för oss och de som är dåliga. Balansen av dessa bör vara cirka 90% goda max 10% dåliga för att det ska fungera bra. Hos de som har problem med magen har ofta de dåliga bakterierna tagit över mera vilket kan ge en mängd besvär. Levern är ett av kroppens absolut mest komplexa organ. Den tillverkar kemikalier, har 2000 enzymsystem och en mängd olika uppgifter. Tillverkar gala som behövs för nedbrytningen av fett. All mat, näring, alkohol och annat som ska ut i blodet måste passera levern som antingen släpper igen, bryter ned eller lagrar dem. Den lagrar vitaminer och glykogen och gör mycket mer. Den kan också fungera och regenerera sig själv även om stora delar av den skadats. Gallblåsan här samlas gallan som behövs för att bryta ned fett. När fettrik mat äts släpper gallan ut galla som gör fettet mer vattenlösligt och lättare att bryta ned. Gallsten kan bildas om gallan blir för koncentrerad. Vid en väldigt fettsnål kost töms galan mer sällan vilket kan öka risken. Bukspottkörteln tillverkar bukspott som innehåller enzymer för att bryta ned maten i tunntarmen samt insulin och glukagon som reglerar blodsockret.

29 Magsyrans och enzymernas viktiga roll Det är magsyran som startar nedbrytningen av maten och dödar skadliga inkräktare som bakterier, parasiter och svamp. Magsyran innehåller saltsyra som är väldigt surt och frätande. Den bör ha ett ph-värde på mellan 1-3 för att kunna fungera som ett bra skydd mot inkräktare. Större delen av vår kropp har ett ph runt 7,3. Vatten som har 7.0 är neutralt. Skulle du ta ut magsyran och hälla på handen så skulle du bränna dig Folk som lider av halsbränna eller sura uppstötningar tror ofta att det är på grund av att de har för mycket magsyra. Ofta består därför behandlingen av syradämpande läkemedel. Men ofta har man tvärt om för lite magsyra. För lite magsyra är sammankopplat med en mängd symtom (tabell 1.) och även med en mängd sjukdomar (tabell 2.). Symtom sammankopplade med brist på magsyra. Uppblåst mage Illamående av tillskott Rapar Orolig mage Halsbränna Gaser Svaga, spräckta fingernaglar Vuxenacne Järnbrist Mineralbrist Kroniska magtarminfektioner Osmält mat i avföring Diarré Tabell 1. Symtom på magsyrabrist (Alt Med Rev 1997; 2(2): )

30 Sjukdomar sammankopplade med brist på magsyra Addisons sjukdom Astma Celiaki Autoimmuna sjukdomar Diabetes Eksem Matintoleranser Sjukdomar i gallblåsan Magsäckscancer Magkatarr Hypertyreos Lupus Benskörhet Perniciös anemi Psoriasis Rosacea Nässelfeber Vitiligo Ulcerös kolit Håravfall Multipel skleros (MS) Reumatisk artrit Tabell 2 sjukdomar sammankopplade med brist på magsyra (Alt Med Rev 1997; 2(2): ) Galla Produceras av levern, lagras i gallan och skickas ut i tarmen när vi äter fett för att hjälpa till med dess nedbrytning. Fett blandar sig inte så bra med vatten och det försvårar matsmältningen. Det här hjälper gallan till med, likt ett emulgeringsmedel får det vatten och fett att blandas och då blir det lättare att bryta ner. Brist på galla gör därför att vi inte bryter ned fett så bra. Det kan ofta ses på vår avföring som kan bli matt eller gulaktig och flottig av icke nedbrutet fett. Tuggbrist Matsmältningen börjar redan i munnen när vi delar maten till mindre bitar med våra tänder. Här blandas också maten med saliven som innehåller enzymer som börjar bryta ned kolhydrater. Tanken är att maten inte bör sväljas förens den är nästan flytande. Då har den tuggats sönder ordentligt och blivit rejält blandad med salivens och dess enzymer. Om man bara tuggar några få gånger och sen sväljer ned stora bitar mat så blir det mycket svårare för magsäcken och tarmarna att bryta ned dem. Risken är också större att bakterier och parasiter som kan gömma sig i maten överlever den sura magsyran och sen bosätta sig i tarmarna.

31 Matro För att bryta ned maten använder sig kroppen av magsyra, enzymer, galla och en massa olika ämnen som skickas ut. Samtidigt så knådas maten av magsäcken och tarmmusklerna. När man är stressad, nervös, orolig, arg eller känner andra negativa känslor så störs det här funktionerna och matsmältningen blir sämre. De flesta upplever en tydlig skillnad i hur magen mår om man äter i lugn och ro eller om man är stressad och kastar i sig maten. Magen behöver lugn och ro. Stress och att man skyndar i sig maten är kanske den vanligaste orsaken att störa matron. Men andra aktiviteter som att ha häftiga argumentationer, läsa tidningen eller se en våldsam eller fartfylld film kan störa. Allt som kräver koncentration eller som får en att gå upp i varv stör matron och matsmältningen. Lugn musik, en lättsam bok, en rolig film eller mysiga lugna samtal kan däremot ofta hjälpa. Portionsstorlek och dryck till maten Stora måltider är så klart svårare att bryta ned än små måltider. Desto mer mat som kommer ned i magsäcken, desto mer magsyra och enzymer måste kroppen skicka ut för att bryta ned den. Har du en nedsatt matsmältning klarar den ofta inte av särskilt mycket mat på en gång. Resultatet kan återigen bli att vi går miste om mycket av näringen och att resterna börjar jäsa och ge gaser som sväller upp tarmen. Ännu värre blir det om vi dricker mycket till maten, även hälsosamt naturligt vatten. Vattnet späder ut magsafterna och försämrar dess förmåga att bryta ned maten. Det ger också en större volym i magsäcken som ökar risken för läckage upp i matstrupen. En ytterligare negativ är att det lätt gör att man tuggar mindre. För att kunna svälja en tugga får den inte vara alldeles torr. Tanken är att man ska tugga tills saliven gör den tillräckligt vattnig. Genom att istället skölja ned tuggan med vatten kan man svälja utan att tugga så mycket.

32 7. Stress, tankar och känslor Hela matsmältningssystemet från magsäcken och tarmarna till enzymer och magsyra sköts av ett helt automatiskt system som vi inte behöver tänka på. Det autonoma nervsystemet. Detta system sköter alla de miljontals reaktioner som sker varje sekund i kroppen. Men förutom hjärnan så har vi faktiskt ett nervsystem till, i tarmen, det enteriska nervsystemet. Det enteriska nervsystemet innehåller flest nervceller i kroppen efter hjärnan. Även om all kontakt till hjärnan skärs av så kan det fortsätta att fungera hyfsat bra på egen hand. Ibland kallas tarmen därför för den andra hjärnan. Samtidigt som den kan fungera någorlunda utan den första hjärnan så är de båda nervsystemen i tarmen och hjärnan nära sammankopplade och påverkar varandra. Tankar som uppstår i hjärnan kommer att påverka hur tarmen i magen arbetar. De flesta har nog upplevt hur olika tankar sätter fart på känslor som inte bara påverkar hur vi mår mentalt men även hur det känns i vår fysiska kropp. Hur olika känslor så som rädsla, ilska, nervositet, avsky, besvikelse, misslyckande kan kännas i olika delar av kroppen som magen, halsen, solar plexus, käkarna, nävarna och i ansiktet. Det är alltså inte så konstigt att vissa känslor som man regelbundet upplever kan sätta sig i vår kropp och ge fysiska symtom. Känslan av stress är kanske det vanligaste man kopplar samman med hur magen mår. Två uttryck som de flesta har hört är fjärilar i magen, när man är nervös, eller lita på magkänslan, som någon typ av intuition som kommer av en känsla i magen. Stress och mental oro Stress är en viktig orsak till många av de hälsoproblem som folk lider av idag. Magen och tarmen är extra känslig för just stress. Hur brukar det till exempel kännas de gånger du kastat i dig en snabb i lunch i turbofart på 5 minuter och rusat vidare till något viktigt möte? Inte jättebra? Kroppen tolkar stress som att du är i fara, ungefär som att möta en tiger i djungeln. Den skickar ut stresshormoner som ökar vår styrka, snabbhet och vaksamhet, men bromsar samtidigt tarmens rörelser, matsmältningen och reparation av kroppen. Förr i tiden var det ett smart sätt att öka våra chanser att komma undan tigern och överleva andra farliga situationer. Efter det kunde vi varva ned och sätta på tarm, matsmältning och reparationen igen. Ett rätt logiskt beslut av kroppen.

33 Problemet idag är att vi är stressade för ofta och kopplar av för lite. Vi ser konstant en tiger som stressar oss, vilket bromsar matsmältning och reparation under långa perioder. Extra förödande är det när vi stressar oss igenom måltider. Kroppen växlar hela tiden automatiskt mellan två tillstånd: Vila och Uppbyggnad vs. Aktivitet och Nedbrytning. Det autonoma nervsystemet sköter det helt automatiskt. Det två olika system som kopplas på är det Sympatiska och det Parasympatiska. Parasympatiska nervsystemet (vila, reparation, matsmältning) - Balans - Bibehåller inre balans Stimulerar matsmältning o Saliv o Magsyra o Enzymer o Tarmrörelser o Näringsupptag o Galla Återhämtning och reparation av kroppen Bättre sömn Sympatiska nervsystemet (Stress, strid och flykt) Höjd puls Höjt blodtryck Svettningar Bromsad matsmältning Minskad magsyra Mindre tarmrörelser Svagare immunförsvar (kronisk stress) Störd sömn Stimulerar adrenalin och kortisol Det autonoma nervsystemet reglerar hela tiden vilket system som är mest aktivt. När de ena stärks så försvagas det andra, likt en gungbräda. Så länge det finns en balans mellan dem är det inga problem. Tyvärr lutar gungbrädan hos många oftare mot aktivitet och nedbrytning än mot vila och uppbyggnad. Deras sympatiska nervsystem är för aktivt och leder till mer nedbrytning är vad det parasympatiska systemet hinner reparera. Priset är en sämre mage och en kropp som bryts ned och slits snabbare. De vanliga symptomen för IBS som diarré, förstoppning, uppblåst, gaser och magont kan alla utlösas eller förvärras av stress som väger tungt på den inre gungbrädan. Att bemästra olika metoder för att koppla av när stressen griper tag om en kan därför var till stor hjälp för både mage och själ. Brist på dagliga rutiner För att kunna läka och balansera din kropp som utmanas av både kroniska sömnbesvär,

34 magbesvär, utbrändhet och nedstämdhet/depression så krävs både en stark vilja, tålamod och att vara beredd att dagligen göra det som krävs för att läka kropp och sinne. För att klara detta i längden måste man införa rätt rutiner. Att göra förändringar i sina livsstilvanor är jobbigt, men om man väl uthärdar den första period förvandlas efter ett tag dessa nya vanor till rutiner som näst intill går utav sig själva. Det är hit man måste komma. Det blir betydligt enklare att uthärda den första jobbiga perioden med insikten att för varje dag som går så blir det lättare. Rutiner är extra viktigt för någon som dig som testat mycket men lätt blir otålig. Brist på en hobby och meningsfulla aktiviteter För att livet skall kännas spännande och meningsfullt behöver man en hobby eller regelbundna aktiviteter som man kan se fram emot. Saknas det så blir lätt varje dag densamma och rätt tråkig i längden. När livet börjar kännas tråkigt och rätt meningslöst tappar man mycket av sin livsenergi, vilket ofta göra att kroppen också får mindre energi och fler krämpor börjar uppstå.

35 8. Rörelse och muskler Kroppen är designad för rörelse. Att varje dag få tillräcklig med rörelse behövs för att hålla igång cirkulationen i kroppen. En vattensamling ute i skogen som inte byts ur förvandlas snart till en grön sörja fylld med bakterier. Det vill vi helst undvika inuti vår kropp. Vi har tusentals miljarder celler i kroppen. Alla är beroende av att blodet ständigt kommer och levererar nytt syre, och samtidigt plockar med sig bort avfallet som produceras. Vårt blodsystem och lymfsystem som ger näring och plockar bort skräp är beroende av att kroppens rör på sig. Vi rörelse så spänner och sträcker vi nämligen våra muskler som i sin tur hjälper till att pressa eller massera fram cirkulationen. När vi inte rör på oss tillräckligt, får vi en sämre cirkulation, vilket ger en sämre näringstillförsel och att mer avfall samlas upp i kroppen. Det kommer att göra det svårare att läka kroppen bli fri från besvären. Blodsystemet har visserligen en pump, hjärtat, som ser till att blodet strömmar. Men det är designat för att fungera tillsammans med rörelse och kommer inte att kunna sköta allt på topp på egen hand. Ännu värre är det för lymfsystemet som inte någon egen pump likt hjärtat. Det är helt beroende på att vätskorna pressas fram genom rörelse och djupandning. När lymfsystemet flyter på trögt hinner med bakterier och slaggprodukter samlas upp som i längden kan bidra till sjukdom. Idag rör vi i genomsnitt på oss mycket mindre än vad vi gjorde förr i tiden. Under många tusentals år behövde vi gå ut i skogen för att jaga djur, plocka frukt och leta nötter. I genomsnitt gick jägar- samlarfolken steg om dagen med inslag av mer hårdare fysisk ansträngning. Våra kroppar anpassades efter all denna rörelse vi gjorde. Den förväntar sig att vi ska röra på oss regelbundet och har blivit beroende av det för att kunna fungera på topp. Idag sitter vi betydligt mera än förr. Vi sitter på kontoret, i skolan, hemma i soffan, framför datorn och Tv:n och i bilen. Vi sitter mer och rör på oss mindre och det får så klart konsekvenser.

36 Några effekter av för mycket sittandes: Sämre tarmrörelse och mer förstoppning Minskar effekten av enzymer som hjälper till att bränna fett och skydda mot kärlsjukdomar. Stör våra metabola funktioner Bidrar till osteoporos, benskörhet. Minskar insulinets effekt. En australiensk studie visade att desto mer tid man spenderade framför Tv:n desto större risk att dö hade man. Av alla orsaker. Varje extra timme ökade dödsrisken med 11%. Överdrivet mycket sittande minskar livslängden ungefär lika mycket som rökning. Tyvärr räcker det inte heller att träna hårt några gånger i veckan. Det är absolut positivt men det kommer inte att ta bort alla negativa effekter av för mycket sittande. Det är helt enkelt inte tillräckligt. Håller emot toalettbehovet Känner man ett behov av att gå på toaletten så är det viktigt att göra det. Om man regelbundet förnekar detta behov kan man störa kroppens naturliga impulser som styr när tarmen behöver tömmas. Att gå på toaletten 3 gånger om dagen behöver inte vara onaturligt eller dåligt. När man tömmer tarmen ofta håller man den renare och avföringen hinner inte ligga så länge och bilda skadliga ämnen.

37 Livsbatteriet 9. Sömn och återhämtning Kroppen fungerar ungefär som ett uppladdningsbart batteri. En kropp som är stark, hälsosam och i balans är likt ett fullt uppladdat batteri. En kropp som lider av olika krämpor eller sjukdomar är likt ett batteri som börjar ta slut. Har man stora besvär med sin mage är det ett tecken på att batteriet har tappat en stor del av sin energi och behöver laddas upp. 100% = Superhälsa, energi och glädje 75% = Trött, småkrämpor 50% = Krämpor, sjukdomar 25% = Allvarliga sjukdomar 0% = Död Om batteriet helt tar slut så dör kroppen, och då går det inte att ladda upp igen. Allt som påfrestar kroppen, vare sig det är mental stress, onyttig mat, dålig sömn, överdrivet stillasittande, uttorkning och miljögifter suger ut batteriets reserver. Desto tommare batteriet blir desto tröttare blir vi och fler problem uppstår. Vi kan motverka och läka dessa besvär genom att ladda upp batteriet igen. Ett vanligt misstag är att dagligen förbruka mer energi än vad som sen laddas upp. För varje dag blir batteriet tommare vilket leder till sämre hälsa och mer krämpor. Vi laddar upp vårt inre batteri som mest när vi sover och vilar. Tyvärr är det vanligt att sova för lite eller att man har svårt att sova. I längden kan det få stora effekter för vår hälsa. Sömn är livsbatteriets viktigaste tid för mental och fysisk uppladdning Det är en period av avslappning och nedvarvning där ämnesomsättningen minskar och blodtryck, puls, andningsfrekvens och hjärnans blodflöde sjunker. Samtidigt är det en tid av uppbyggnad av kroppen och immunsystemet aktiveras. Återhämtningen är snabbast i början av sömnen och långsammare mot slutet. På slutet av sömnperioden ökar däremot REM-

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson.

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Det är en bok om näringslära kan man säga, men mer specifikt hur vi ska äta för att gynna tarmens goda bakterier som i sin

Läs mer

Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes.

Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes. Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes. Allergi eller intollerans? 1. Födoämnesallergi/matallergi 2. Matintolerans/överkänslighet Skillnaden mellan dessa är att vid födoämnesallergi/matallergi

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler Matspjälkning Din matspjälkningskanal är ett 7 meter långt slingrande rörgenom kroppen. Den börjar i munhålan och slutar ianus. Däremellan finns matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

vid inflammatorisk tarmsjukdom

vid inflammatorisk tarmsjukdom BEHANDLING MED ADACOLUMN vid inflammatorisk tarmsjukdom www.adacolumn.net INNEHÅLL Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12 Behandling

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

Kost och träning F-00

Kost och träning F-00 Kost och träning F-00 Kolhydrater Våra främsta kolhydratkällor är: bröd potatis ris pasta Kolhydrater = bränsle Kolhydrater har många viktiga funktioner i kroppen och är framför allt bränsle för hjärnan

Läs mer

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur)

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Jag har sammanställt lite information kring mat och dryck som ett stöd för barn och föräldrar i BT-97. På första sidan står det kortfattat och i punktform om vad vi trycker

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig?

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra:

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra: Slimming Step by Step 4 weeks slimming & firming program Slimming Step by step Slimming Step by Step är en 30-dagarskur med tre olika preparat som tillsammans hjälper till att rena kroppen och forma figuren.

Läs mer

Kostomställningen. 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker. Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen.

Kostomställningen. 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker. Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen. Kostomställningen 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen.com Copyright 2015 Nilla Gunnarsson Med ensamrätt. Ingen

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom A gentle revolution in IBD therapy innehåll Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

Här kan du räkna ut ett barns behov av energi när det gäller basalmetabolismen

Här kan du räkna ut ett barns behov av energi när det gäller basalmetabolismen Bild 1 Kost för simmare, ca 8-18 år Järfälla Simklubb Anja Näslund 0709-967099 kroppochknopp@hotmail.com www.hfkk.se www.twitter.com/anjanaslund Bild 2 Kost Hälsa Välmående Prestation Träning Sömn Vila

Läs mer

Kondition uthållighet

Kondition uthållighet Kondition uthållighet Kondition eller uthållighet, är förmågan att arbeta hårt under lång tid med tillgång på syre. Kroppen kan tillverka energi dels med hjälp av syre (aerobt) och då talar man om förbränning,

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN OCH EFTER DETOX!

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN OCH EFTER DETOX! VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN OCH EFTER DETOX! * Att är vi olika, mår olika, har olika problem, symptom, besvär och åkommor. Därför är det ytterst viktigt att lära dig lyssna till din kropp. Bara du vet hur

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR VI I OSS ENERGI, SOM KROPPEN BEHÖVER FÖR ATT ORKA SPELA

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket.

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket. Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått Pernilla Larsson Leg Dietist www.dietoteket.se Ät mat du tycker om! Det finns ingen mat som är så dålig så man aldrig

Läs mer

Patientinformation. Terbinafin ratiopharm kräm vid behandling av fotsvamp och svamp i ljumsken.

Patientinformation. Terbinafin ratiopharm kräm vid behandling av fotsvamp och svamp i ljumsken. Patientinformation Terbinafin ratiopharm kräm vid behandling av fotsvamp och svamp i ljumsken. OBSERVERA! Det är viktigt att du fullföljer hela den rekommenderade kuren, annars kan svampinfektionen komma

Läs mer

MOTION. Muskler. Träning

MOTION. Muskler. Träning MOTION Muskler Oftast när man pratar om muskler så menar man skelettmusklerna, alltså dom musklerna som gör att vi t.ex kan gå,prata osv. Skelettmusklerna täcker hela skelettet och vi har ganska god kontroll

Läs mer

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes?

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes? Typ 1 diabetes: För familjer och vänner Ungdomar med diabetes Typ 1- diabetes är en väldigt svår sjukdom att hantera, speciellt när man är ung. Tyvärr är det ofta tonåringen som får skulden om något går

Läs mer

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat.

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat. Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER

BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER För forskarutbildningskursen Aktuell klinisk forskning Referat av Susanne Lindgren från Göteborgs läkaresällskaps seminarium 09-05-06 Föredragshållare: Professor Agnes Wold BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER Sammanfattning

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF Kost för prestation Västergötlands FF 1 Fotbollens utmaning äta Svagaste länken i framgångstriangeln är ÄTA Många tränar/tävlar på fastande mage och behöver ta energi från musklerna! 2 Fotbollens fyskrav

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Metoder mot halsbränna, dyspepsi, sura uppstötningar och magkatarr

Metoder mot halsbränna, dyspepsi, sura uppstötningar och magkatarr Metoder mot halsbränna, dyspepsi, sura uppstötningar och magkatarr Eftersom det finns flera olika typer av magbesvär som på vissa punkter skiljer sig i både orsak och behandling så är det omöjligt att

Läs mer

få kontroll över din diabetes

få kontroll över din diabetes VAR aktiv goda råd om hur du kan få kontroll över din diabetes RESAN MOT KONTROLL Diabetes-utbildning Mina värden Datum / / / / / / / / / / / / HbA1c LDL-kolesterol (mmol/l) Blodtryck (mmhg) Vikt Midjemått

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014

Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014 Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014 Den här skriften är ett gemensamt dokument för smittskyddsläkaren, barnavårdscentralerna och förskoleverksamheten i Solna. Den bygger på Socialstyrelsens

Läs mer

Procordia Foods satsning på SärNär

Procordia Foods satsning på SärNär Procordia Foods satsning på SärNär Sex nya färsrätter under varumärket Liva Liva är ett nytt varumärke, där goda lösningar för speciella kostbehov samlas. Procordia Food har tagit fram sex färsrätter till

Läs mer

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

APTOBALANCE NUTRISAL. Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN. Bromsar lös mage. Vätskeersättning

APTOBALANCE NUTRISAL. Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN. Bromsar lös mage. Vätskeersättning APTOBALANCE Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN Bromsar lös mage NUTRISAL Vätskeersättning MAge & tarm Vid förebyggande av mag- och tarmstörningar är det viktigt att komma ihåg att djuren inte har samma

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information,

Läs mer

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön mecs.se Mmm! Maten Mötet Miljön Maten inom vård och omsorg ska vara god, näringsrik och inbjudande. Den här broschyren syftar till att ge inspiration och kunskap om måltiden i sin helhet. Tillsammans kan

Läs mer

Kostinformation till dig med nedsatt immunförsvar

Kostinformation till dig med nedsatt immunförsvar [Sidhuvud från överkant 1,27 cm, Arial, normal 8] Information om xxx[rubrik 1, Arial, VERSALER, fet 14] [Arial, normal 11] [Arial, normal 11] PATIENTINFORMATION Kostinformation till dig med nedsatt immunförsvar

Läs mer

10 misstag kvinnor gör

10 misstag kvinnor gör 10 misstag kvinnor gör Misstag vad gäller kost och träning Vill du ha större framgång i din träning? Sluta då göra dessa 10 misstag. Även om dessa missuppfattningar även finns bland män, verkar de vanligare

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

MINA KONTAKTPERSONER:

MINA KONTAKTPERSONER: MINA KONTAKTPERSONER: 2 1 1. FÖRBERED PENNAN Kontrollera att du har rätt insulinpenna och att insulinet ser klart och färglöst ut. Ta av skyddshatten på pennan och skruva på en ny nål. Ta sedan av nålskydden.

Läs mer

Smitta i förskolan. Förskolebarnens infektioner. Smittvägar. Hygienrutiner. När skall barnet vara hemma?

Smitta i förskolan. Förskolebarnens infektioner. Smittvägar. Hygienrutiner. När skall barnet vara hemma? Smitta i förskolan Förskolebarnens infektioner Smittvägar Hygienrutiner När skall barnet vara hemma? Infektioner kan undvikas Spridning av infektioner i småbarnsgrupper går inte helt att undvika. Men genom

Läs mer

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Kroppen del 1 Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Matspjälkningen Begrepp att kunna: Tänder Saliv/spott Tunga Matstrupen Magmun Magsäck Magsaft Tolvfingertarm

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN Lågstadiet INLEDNING Materialet Hälsa på skolan är framtaget av Aktiv Skola och har som syfte att främja den goda hälsan. Men vad är hälsa? De flesta skulle nog säga att må bra och att vara frisk är att

Läs mer

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium O Syre C Kol H Väte N Kväve P Fosfor Ca Kalcium Grundämnen som utgör ca 98 % av kroppsvikten Dessa grundämnen bygger i sin tur upp molekylerna i vår kropp Kroppen är uppbyggd av samma beståndsdelar av

Läs mer

Aripiprazole Accord (aripiprazol)

Aripiprazole Accord (aripiprazol) Aripiprazole Accord (aripiprazol) Patient/Anhörig Informationsbroschyr Denna broschyr innehåller viktig säkerhetsinformation som du ska bekanta dig med innan påbörjande av behandlingen med aripiprazol

Läs mer

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider.

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider. Kostinformation till föräldrar Att spela fotboll kräver mycket av våra unga spelare! För att kunna prestera på bästa sätt är det oerhört viktigt med energibalans, d.v.s. att man får i sig lika mycket energi

Läs mer

Näringsämnena och matspjälkning

Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnen De tre näringsämnen som vi behöver störst mängd av är: - Kolhydrater - Fett - Proteiner Näringsämnena behövs för att bygga upp cellerna och för att ge energi.

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN. grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård.

FOLKTANDVÅRDEN. grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård. FOLKTANDVÅRDEN grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård. Vi vill att du ska kunna vara frisk i munnen hela livet Folktandvården finns till

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta 5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta Anton Hansson 1. Kyckling Kyckling är milt för magen och en utmärkt källa till protein. Proteiner är absolut nödvändiga för att reparera mage och

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning

Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning Fördelarna med insulin Hur du bygger muskler och bränner fett under samma dag Kan vi maximera muskeltillväxt och samtidigt kontrollera mängden kroppsfett?

Läs mer

nattfasta I Ljusdals kommuns vård- och omsorgsboenden arbetar vi med att förkorta nattfastan ljusdal.se

nattfasta I Ljusdals kommuns vård- och omsorgsboenden arbetar vi med att förkorta nattfastan ljusdal.se Ljusdals Kommun nattfasta I Ljusdals kommuns vård- och omsorgsboenden arbetar vi med att förkorta nattfastan ljusdal.se Vad menas med nattfasta Nattfastan är den tid som går från tidpunkten för kvällens

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

cpetzell Sidan 1 2014-02-14cpetzell Sidan 1 2014-02-14cpetzell Sidan 1 2014-02-14

cpetzell Sidan 1 2014-02-14cpetzell Sidan 1 2014-02-14cpetzell Sidan 1 2014-02-14 cpetzell Sidan 1 2014-02-14cpetzell Sidan 1 2014-02-14cpetzell Sidan 1 2014-02-14 SPECIALKOSTER Vid vissa sjukdomar har personen behov av specialkost. Behovet kan vara tidsbegränsat eller vara under resten

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning BET-067- BET-0667- Blås- och bäckenbottenträning För män Broschyren är framtagen av Astellas Pharma i samarbete med sjukgymnast och uroterapeut Hanne Ryttergaard, kontinenskliniken i Roskilde. ASTELLAS

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Sommaren 2007 Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Snabbt Mitt i mellan Långsamt Ca 0,5 3,5 kg / vecka Livslångt projekt.

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Vad händer i hästens leder?

Vad händer i hästens leder? Vad händer i hästens leder? De flesta som sysslar med sporthästar har någon gång stött på problemet att hästen blivit halt. Vad beror det på? Ja, i de flesta fall så har hästen blivit överansträngd och/eller

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

Olika kolhydrater och deras påverkan på blodsockret. Niklas Dahrén

Olika kolhydrater och deras påverkan på blodsockret. Niklas Dahrén Olika kolhydrater och deras påverkan på blodsockret Niklas Dahrén Blodsocker= glukos ü Vårt blodsocker utgörs nästan enbart av sockerarten glukos. Det beror framförallt på a8 de komplexa kolhydrater vi

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid)

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer

Till dig som har typ 2-diabetes

Till dig som har typ 2-diabetes Till dig som har typ 2-diabetes Informationsskriften du håller i handen Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger förhöjt blodsocker, typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är vanligast, men det finns

Läs mer

Mat & Hälsa Kolhydrater

Mat & Hälsa Kolhydrater Mat & Hälsa Kolhydrater Socker - mono- & disackarider Stärkelse - polysackarider Cellulosa Peter - Mat & Hälsa 2006 1 Mono- och disackarider Glukos - druvsocker Fruktos - fruktsocker sackaros (glukos,

Läs mer

Vi söker 40 stycken personer med förstoppning eller diarré, som vill delta i en studie och prova ett kosttillskott.

Vi söker 40 stycken personer med förstoppning eller diarré, som vill delta i en studie och prova ett kosttillskott. Kosttillskott studien dag för dag Vi söker 40 stycken personer med förstoppning eller diarré, som vill delta i en studie och prova ett kosttillskott. Kosttillskottet består av en kostfiber kallad beta-glukan

Läs mer

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE Kontaktperson, Actavis Johanna Högfeldt, Produktchef Egenvård, Actavis, tel: 0721-81 28 58, E-post: JHogfeldt@actavis.se OM FAKTAMATERIALET Varannan svensk drabbas

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan)

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) 1 Innehåll Hur behandlas PAH?... 4 Hur fungerar behandlingen med Tracleer?... 4 Kommer Tracleer att få mig att må bättre?... 5 Gångtest... 7 Funktionsklassificering...

Läs mer