: 930. Motion. a v herr Granstedt m. fl. om åtgärde r för att ~a n e ra ekonomin vissa kommuner Storstockholmsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1975176: 930. Motion. a v herr Granstedt m. fl. om åtgärde r för att ~a n e ra ekonomin vissa kommuner Storstockholmsområdet"

Transkript

1 Il Motion : 930 a v herr Granstedt m. fl. om åtgärde r för att ~a n e ra ekonomin vissa kommuner Storstockholmsområdet Fram till mitten av talet prhglades stockholmsregionen av en mycket snabb bcfolkningstillvux t. SUrskilt markant var detta under 1960-talet. storstadsexpansionen var resultat av en medveten politik från statsmak ternas sida och beskrevs en gång i en regeringen nhrstående tidning som den gliidjande folkvandringen". storstadsexpansionens fördelar pre enterade i olika sammanhang. och bl. a. i det under 60-talet pågående regionalplanearbetet ( regionplaneförslagen -6 7 och -70) där man hhvdade att Stockholm måste nå en viss torlek för att kunna konkurrera med kontinentens storstäder. Den krn ft iga be folkningsinflyttningen ledde till en svårartad bostadsbrist i Storstock holmsområdet. l mitten av 1960-talet uppgick antalet bo ladssökande ho de kommunala bostadsförmedl ingarna i regionen till ca varav ungefär stockholmare. l Stockholm bostadskö förlängdes väntetiden år från år. En bostadslös person som ämnade gifta sig måste riikna med att vänta i minst tio år för att få en familjebostad. Minst lika lång var vä ntetiden för en ensamstående. För en familj mr.d ett barn var väntetiden åtta år och en nerbarnsfamilj måste i normala fall rukna med att vänta i sex år. UtbyJ:gnad i fö rurt ~konunun e rna Det kraftiga trycket på bostadsmarknaden som storstadsexpansionen kapade kunde inte på långt niir tillfredsstuiias inom Stockholm kommun. Det föll därför i huvudsak på förortskommunernas ansvar att genom föra ett mycket högt bostadsbyggande i syfte att huva bostad bri ten. ya bostadsområden skapades i rask takt. och siirskilt vissa av förortskommunerna fick under loppet av några år en mycket drastisk befolkning ökning. Det mest extrema exemplet på storutbyggnader var uppbyggandet av en helt ny stadsbildning i etttidigare prakt iskttaget obebyggtlandsbygd område i Botk yrka kommun. Det ansågs att ett projekt av den typen sk ulle göra det möjligt att utnyttja stordriftens fördelar i fråga om pl anering och byggande. Det ansåg vidare att det samlade befolkningstrycket i Storstockholm endast någorl unda sku lle kunna hemlistras om en kanalisering skulle kunna ske till stad bildningar av sa tellitstadskaraktiir.

2 Mot : Ekonomiska påfre!>lningar Dc stora exploateri ngsprojekten i vissa förortskommuner, och särskilt i Botkyrka kommun, ställde helt naturligt mycket stora ekonomiska krav. Möjligheterna för 1. ex. Botkyrka kommun att skallefinansiera någon närn värd del av investeringarna i de aktuella projekten var obefintliga. Kommunens skalleunderlag uppgick till knappt l milj, skallck ronor. V isserligen skulle folkmängden enligt prognosen komma att fyrdubblas på fem år, men eftersom skalleinkomsterna till kommunen släpar efter, skulle skallctillv ~i x t c n inte ens riicka till att t;icka driftkostnaderna under utbyggnadsperioden. En underbal ansering av driftbudgeten ingick således i förutsällningarna för Botk yrkastadens tillkomst. A andra sidan visade beräkningarna all kommunen under den diirpå följande perioden skulle få Cll överskoll på drygt 100 milj. kr. Utvecklingen har dock visat att den beräkningen var baserad på fö rut s~i llnin gar som inte kom all motsvaras av den verkliga ut vecklingen. Botkyrkafallet påmi nner i viss mån om systemet med " New towns"' i Londonområdct. l Storbritannien har emellertid staten svarat fö r såviil utbyggnaden som finansieringen av de nya städerna, och dc är inte avsedda all överlämnas till kommunal förvaltning förrän utbyggnaden är genomförd. F:n'iidig be ful kning!><,amman'iättnin,:: Dc stora nya bostadsområdena har fåll en m yc ket ensidig bcfolkningssammansällning. Det var i huvudsak unga barnfamiljer som ny11adc in. Resultatet har blivit stora ungdomsk ullar i begränsade åldersgrupper. Detta medför extrema krav på kommunala investeringar fö r barndaghem och skolor, investeringar som efter e11 antal år kommer all bli av ringa vä rde n;ir dc stora åldersgrupperna liimnat förskolc- respektive skolåldern. Den snabba utbyggnaden och den överhellade bostadsmarknaden på 60- talet ledde till all många av de nya bostadsområdena blev mycket bristflilliga från miljösynpunkt. Dc miinniskor som hade ekonom iska möj ligheter all själva viilja var i regionen de skulle bo valde i stor utsträckning andra orter. Till Botkyrkastaden och andra liknande projekt nyttade framför allt ekonomi kt svaga fa miljer utan egentliga val möjligheter. Della har starkt medve rk at till en allvarlig social segregering i Stock holmsrcgioncn. Det har dessutom bidragit till all yllerligare förviirra de stora utb}ggnadskommuncrnas ekonomiska situation. Skallcu ndcrlaget per innevånare har bli vit j;imförcl scvis mycket lågt och dc soc iala kostnaderna har rasat i höjden. U tbyggnad kommunerna har således kommit i den situationen att höga kos tnader för utbyggnad och onormalt höga kostnader för social verksamhet

3 ~ot. 1975/76: och utbildning förenas med ett svagt skatteunderlag. Resultatet har inte oväntat bliv it en mycket hög kommunal utdebitering. För att ändock hålla skatten på en något så när rimlig nivå har man samtidigt tvingats till hårda prioriteringar för att begriinsa de kommunala utgifterna. För sina höga skatter får kommuninnevånarna därför ett jämförelsevis magert utbyte i form av kommunal service. Detta rörhållande är särskilt allvarligt med hänsyn till att det i så stor utsträckning rör sig om människor med en svag ekonomisk och social ställning. vilka drabbas hårt av den kommunala skatten och för vilka den kommunala servicen spelar en särskilt stor roll. Under 1970-talet har trycket på bostadsmarknaden i stor utstrhckning upphört i och med att befolkningsutvecklingen i stockholmsregionen stagnerat. Därmed har människornas valfrihet när det g~ ill e r boendet ökat. Kombinationen av hög skatt, bristflillig boendemiljö och svagt utvecklad kommunal serv ice gör självfallet dc hårdast drc~bbad c utbyggnadskommunerna föga attraktiva. Resultatet har blivit ett stort antal tomma lägenheter. konkursmässiga kommunala bostadsföretag och i sista hand ytterligare ekonomisk belastning för kommunerna. De särskilda lånemöjligheter som öppnats för att finansiera dc tomma lägenheterna utgör bara en dellösning, eftersom dc ställer stora k rc~v på kommunernas ekonomiska medverkan. Roikyrka Den i särklass hårdast drabbade kommunen är. som redan antytts, Botkyrka kommun. Botkyrkastaden var den enda i en rad planerade nya stadsprojekt som hann genomföras i fu ll skala innan den ohiimmadc storstadstillväxtens politik kom at t omprövas. Befolkningen växte undcr cu årtionde från ca innevånare till närmare Befolkningsökningen är i huv udsak att hlinföra till en helt nybyggd stad " Botkyrkastadcn". skild från tidigare existerande. Alla dc sociala och ekonomiska problem som berörts i det föregående finns i särskilt hög grad i Botk yrka. Vad som särskilt försvårar Botkyrkas situation är den stora skuldbörda som kommunen tvingats dra på sig för att klara av expansionen. Som exempel på kommunala följdinvesteringar som genom förts i Salcmstadcn och Norra Botkyrka. särskilt motiverade genom den unga befolkningen. är att man byggt ett 25-tal barnstugor, samtliga stora med upp till 120 platser va rdera. På skolområdet har man uppfört hittills el va lågstadieskolor. som regelmässigt iir kraftigt överbelagda och utbyggda med paviljonger. Dessutom krävs sex högstadieskolor. va rav fyra redan Hr byggda. Som tidigare framhållits var man redan från början på det klar<l med <ltl Botkyrk<l under expansionsperioden måste r~ikna med underskott i sina driftbudgetar. Eftersom det v<lr på initiativ från Stockholms kommun Botkyrk astilden byggdes. och syftet v<lr <ltt lös<l bostadsbristen i Stockholm. bidrog också denn<l kommun med s. k. expansionslån. Dessa lån har dock sa mma riintcvillkor som gäller för annan kortfristig upplåning.

4 Mot : Totalt har Botkyrka kommun för närvarande ett ackumulerat budgetunderskott på ca JOO milj. kr.. till stor del finansierat genom ex pansionslån. Kommunens ekonomi belastas således mycket tungt av krav på räntor och amorterin gar. Kommunens förutsätt ningar att inom rimlig tid av egen kraft dels undanröja denna sk uldbörda. dels ge sina innevånare en acceptabel servicenivå måste bedömas som mycket sm å. Vissa insatser har gjorts för att klara Botkyrka kommun undan en akut ekonomisk kris. Regeri ngen beslutade den 18 september 1975 att bevilja Botkyrka ett extra skatteutjämningsbidrag på 4,2 milj. kr. för år Kommunen har dessutom fått tillstånd att uppta ett lägst 20-årigt amorteringslån på 25 milj. kr. för att täcka en del av bristen i 1976 års budget. Stockholms kommun har vidare köpt mark av kommunen för 5 milj. kr. Det kommunala bostadsföretaget Botkyrkabyggen har fått en avskrivning av hyresförlustlån med 5 milj. kr. och ett löfte från Stockholms kommun om aktieteckning med 10 milj. kr. Om det senare löftet är lagligt genomförbart har dock senare starkt ifrågasatts av Stockholms kommuns j urister. Stödet från Stockholms kommun har påtagliga konsekvenser för kommunen. Dels blir Stockholm, som redan är en synnerligen stor markägare i kommunen, ägare till yu erligare betydande markområden, dels förpliktigas Botkyrka genom avtal att medverka till att Stock hol m får producera ca JOO småhus inom kommunen före Botk yrka kommuns möj ligheter att påverka sin egen utveckling kringskärs således ytterligare. Botkyrka kommun förpliktigas vidare att återköpa aktierna i Botkyrkabyggen efter tio år om Stockholm begär det. Likaså måste kommunen återköpa aktierna i händelse av bolagets likvidation eller konkurs. Aktieteckningen har således i praktiken karaktär av lån till kommunen. Trots de stora insatserna utifrån har Botkyrka kommun dels tvingats till hårda prutningar i budgeten, dels till en skattehöjning med l :JO vilket ger kommunen den högsta kommunalskatten i Stockholms län. Det ackumulerade budgetunder kottct på ca 100 milj. kr. kvarstår. Haninge Ä ven om Botkyrka kommun utgör ett särfall genom den extrema utbyggnad som skett i kommunen och de alldeles speciella ekonomiska problem som detta fört med sig. finns det nera andra kommuner i regionen som brottas med allvarliga problem. Av dessa finns det särskild anledning att nämna l i aninge kommun. Hani nge kommun tog på sig en betydande del av 1960-talets expansion. vilket ledde till att befolkningen fördubblades under perioden Dc vanl iga expansionsproblemcn. skev bcfolkningstruktur. stora ungdomskullar. stora investeringar och en dålig skatteunderlagsutveckling har också slagit mycket hårt i kommunen. Den snabba expansionen har följts av stagnation och befolkningsutoytt ning med ca l 800 tomma lägenheter som följd.

5 Mot :930 l s Befolkningssammanslittningen iir ådan all kraven när det guller kol viisendct. barnom org och olika former av sociala bidrag ii r m y~:kc t höga. Dessa områden varade i 1965 års budget för 64.2 'X. av nettoutdcbitcringsbehovet, d v. efter det att statliga bidrag o~: h taxor frånrliknat. Haningen kommun uppvisar under kott i dri ftbudgetarna linda edan samtidigt om succcs iva ncdskiirningar i den kommunala servicenivån måste göras. Detta trots all kommunen har en utdebi tering. exk lusive kyrko- och landsti ngs katt. på 15 kr. Den tota la utdebi teringen Ur 27: 10. Regeringen har beviljat lianinge kommun 2 milj. kr. i extra skatteutj ämningsbidrag. Efter det att detta bidrag medriiknats och efter ytterligare hårda prutningar i budgeten uppvisar kommunen i 1976 års budget cll ackumulerat driftunderskott om ca 20 milj. kr. Det finns ingenting som tyder på en förblitt rad situation för kommande år. S lut -;a t ~e r Den snabba tor l adsexpansionen har försatt ett antal kommuner i Stockholms Hin i en ohållbar situation. Dc som drabbas är m änniskorna om bor i dessa kommuner. De tvingas finna sig i oft a bristfiilliga boendemiljöer i förening med ett högt skattetryck o~:h en otillfrcdsstiillandc kommunal service. Genom den sociala segregation som råder i Stol:k holmsrcgioncn är det i stor utstriickning människor med låga inkomster och en i övrigt utsatt situation som drabbas. Samtidigt inrymmer Hinct några av landets rikaste kommuner med påfallande hög skattekraft. goda kommunala re urscr och en j iimförclscv is låg kommunalskatt. En vikt ig reform må te diirför vara en effektivare skattutjiimning som ger olika kommuner någotsånär likviirdiga förutsiittningar att klara en god kommunal verksamhet. Statsmaktcrna m åste dock också ta på sig ett be tyda nde an var för den rådande situationen. Storstockholm expansion iir i stor utstriid.ning en konsekvens av rik politiska åtgiirdcr och brist på åtgiirdcr. Statcn måste medverka till att inte enskilda människor på ett orimligt!>ull drabba av 1960-talct fclplancring. En effektivare skatteutjämning kan bidra till att förbättra dc berörda kommunernas långsiktiga möjligheter att garantera sina innevånare en godtagbar kommunal standard. En förutsiittning Ur d o~: k au omedelbara åtgiirdcr ätts in för att sanera dc hårdast drabbade J..ommuncrnas ackumulerade ekonomi ka problem. Regeri ngen bör durför få riksdagens uppdrag att genom en engångsinsats helt eller delvis avlyfta des a kommuners acj..umulcradc underskott. Detta bör kunna ~kc i form av direkta driftbidrag till v issa kommuner. eller genom att staten övert ar dc lån som nu belastar dessa kommuner. Den ekonom iska ramen för detta åtgiirdcr torde kunna berliknas till ca JOO milj. kr. Med hiinvisning till vad som hiir an fört s hemställes att rik dagen beslutar att hos regeringen hemstiilla om förslag. senast i samband med kompletteringsproposit ionen våren 1976.

6 ~ol. 1975/76: om åtgärder, i enlighel med vad som framförts i motionen, för au sanera ekonomin i de hårdast drabbade expansionskommunerna i Stockholms län. Stockholm den 23 januari 1976 PÄ R GRANST EDT (c) OLOF JOHANSSON (c) i Stockholm GUST AF JONNERGÅRD (c) GOT All S1ockholm 1976

Motion till riksdagen 1987/88:Bo248

Motion till riksdagen 1987/88:Bo248 Motion till riksdagen 1987/88: av Jan Sandberg (m) om ungdomarnas bostadsmarknad stockholmsregionen En ond cirkel Olika socialdemokratiska regeringar har i sin iver att styra bostadsmarknaden genomdrivit

Läs mer

1982/83: 2150. Motion

1982/83: 2150. Motion 9 Motion 1982/83: 2150 Margot Wallström m. fl. Sysselsättningsfrämjande åtgärder för ungdom Den här motionen tar upp några frågor som rör i första hand ungdomars villkor i dag. Vi är naturligtvis djupt

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet. Fler nya hem

Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet. Fler nya hem Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet Fler nya hem Bostadsbristen är stor då det under en lång tid har byggts alldeles för få bostäder. Bostadsbyggandet har också varit lägre i

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Motion 1977178:102. av Sven Mellqvist m. fl. med anledning al' propositionen 1977178:29 om flygplatsfrågan Stockholmsregionen, m. m.

Motion 1977178:102. av Sven Mellqvist m. fl. med anledning al' propositionen 1977178:29 om flygplatsfrågan Stockholmsregionen, m. m. 7 Motion 1977178:102 av Sven Mellqvist m. fl. med anledning al' propositionen 1977178:29 om flygplatsfrågan Stockholmsregionen, m. m. Genom beslut i februari i år meddelade miljö- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

Det bästa året någonsin. Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008

Det bästa året någonsin. Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008 Det bästa året någonsin Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008 Inledning 1 Inledning Att 2007 var ett bra år på svensk arbetsmarknad är de flesta överens om. Antalet sysselsatta ökade med drygt 110

Läs mer

Motion 1978179:776. av Tore Claeson och Lars-Ove Hagberg om fritidsboende

Motion 1978179:776. av Tore Claeson och Lars-Ove Hagberg om fritidsboende 5 Motion 1978179:776 av Tore Claeson och Lars-Ove Hagberg om fritidsboende Allmänhetens möjligheter till rekreation i samband med semester och ledighet är alltför begränsade. Turist- och rekreationspolitiken

Läs mer

Nr 1906. Mot. 1974:1906 15

Nr 1906. Mot. 1974:1906 15 Mot. 1974:1906 15 Nr 1906 av herr Gösta Gustafsson i Göteborg m. fl. i anledning a'' Kungl. Maj:ts proposition 1974:150 angående riktlinjer för bostads politiken m. m. Med anledning av K ungl. Maj:ts proposition

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget för redovisningsåret

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 Hyresgästföreningen Borlänge / Gagnef / Säter Stora utmaningar för bostadsmarknaden Merparten av Sveriges hyresrätter byggdes

Läs mer

REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE

REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE 1 (5) Agneta Dreber Göran Persson Olle Wästberg REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE Föreliggande rapport har inte sänts på remiss men HSB Riksförbund anser att

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

Nr 787. Mot. 1975:787 14. av herrar Johansson i Holmgården och Boström om l slam~ 'i deltagande i nordiskt kulturellt samarbete.

Nr 787. Mot. 1975:787 14. av herrar Johansson i Holmgården och Boström om l slam~ 'i deltagande i nordiskt kulturellt samarbete. Mot. 1975:787 14 Nr 787 av herrar Johansson i Holmgården och Boström om l slam~ 'i deltagande i nordiskt kulturellt samarbete. l Bilaga 10 till budgetpropositionen 1975, 1. I nternalionelh-kulturellt samarbete,

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:A438 av Hugo Bergdahl (fp) Infrastrukturen i Västmanland

Motion till riksdagen 1989/90:A438 av Hugo Bergdahl (fp) Infrastrukturen i Västmanland Motion till riksdagen 1989/90:A438 av Hugo Bergdahl (fp) Infrastrukturen i Västmanland Fungerar infra trukturen så fungerar också människors möjligheter att finna och välja arbete liksom arbctsort. Då

Läs mer

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror 1 (8) Handläggare Datum P-GN 2013-10-18 Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror Inledning Det svenska hyressystemet är komplicerat och i jämförelse med andra länder unikt. Det svenska

Läs mer

KOMMUNIKATIONSMINISTERNS ALIBI

KOMMUNIKATIONSMINISTERNS ALIBI KOMMUNIKATIONSMINISTERNS ALIBI 221 Av sekreterare JAN GILLBERG Radioutredningens betänkanden har nyligen offentliggjorts. "Man behöver inte vara speciellt visionärt begåvad för att våga förutse, att utredningens

Läs mer

1977178:373. Motion. av han Svanström och Bengt Bengtsson om psykiska skador i samband med rån

1977178:373. Motion. av han Svanström och Bengt Bengtsson om psykiska skador i samband med rån Il Motion 1977178:373 av han Svanström och Bengt Bengtsson om psykiska skador i samband med rån Vid tillämpningen av gällande arbetsmiljölag och i andra sammanhang förtjänar problem och förhållanden som

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90:T635 av Gunhild Bolander (c) Färjetrafiken till och från Gotland. Mot. 1989/90 T635-641. Avtalet

Motion till riksdagen. 1989/90:T635 av Gunhild Bolander (c) Färjetrafiken till och från Gotland. Mot. 1989/90 T635-641. Avtalet Motion till riksdagen 1989/90: av Gunhild Bolander (c) Färjetrafiken till och från Gotland Mot. 1989/90-641 Avtalet Koncessionen på Gotlandstrafiken övergick den l januari 1988 till rederiet Nordström

Läs mer

Alla barn har rätt till en bostad! svar på motion väckt av Birgitta Ljung (MP), Marianne Broman (MP) och Åke Wickberg (MP)

Alla barn har rätt till en bostad! svar på motion väckt av Birgitta Ljung (MP), Marianne Broman (MP) och Åke Wickberg (MP) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-04-23 SN-2015/1136.280 1 (3) HANDLÄGGARE Anna-Karin Sandén, Anna-Karin.Sanden@huddinge.se 08-535 377 04 Socialnämnden Alla barn har rätt till en bostad! svar

Läs mer

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande Motion nr 12 Bostadstillägg PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID544 Med den prissättning som förekommer inom byggbranchen idag vet vi att många äldre som skulle behöva en mer tillgänglig bostad inte

Läs mer

Motion 1975176: 280. a'' herr Fälldin m. fl. om en hushållningsplan för naturresurserna. Jordens resurser

Motion 1975176: 280. a'' herr Fälldin m. fl. om en hushållningsplan för naturresurserna. Jordens resurser 3 Motion 1975176: 280 a'' herr Fälldin m. fl. om en hushållningsplan för naturresurserna Jordens resurser Ingen vet exakt hur stor del av j ordens samlade resurser människan har möjlighet att utnyttja

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Motion 1975176:800. av herr Sven G ustafson i Götebor~ om åtgärder för att främja cykeltrafiken

Motion 1975176:800. av herr Sven G ustafson i Götebor~ om åtgärder för att främja cykeltrafiken 9 Motion 1975176:800 av herr Sven G ustafson i Götebor~ om åtgärder för att främja cykeltrafiken "Cykeln är ett billigt, energisnålt och miljövänli gt samt föga ytkrävande transportmedel och erbjuder därmed

Läs mer

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelsen Dnr KS 2011/493 dpl 01 Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 Förslag till beslut I planeringstalen för befolkningsutvecklingen åren 2011-2025

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Förmån av tandvård en promemoria

Förmån av tandvård en promemoria Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förmån av tandvård en promemoria 1 Förmån av tandvård Sammanfattning Utgångspunkten är att den offentliga finansieringen av tandvården skall ske i huvudsak

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2000 ref. 14

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2000 ref. 14 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2000 ref. 14 Målnummer: 3111-99 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2000-04-18 Rubrik: Lagrum: En ideell förenings utbildningsverksamhet har ansetts bestå till en del av verksamhet

Läs mer

1977178:1351. Motion. a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst

1977178:1351. Motion. a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst 15 Motion 1977178:1351 a\' Margit Odelsparr och Karl Erik Olsson om slutande av kollektivavtal med arbetstagare i statens tjänst Statens avtalsverk-sav-äger enligt instruktion för ämbetsverket SFS 1965:642

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:13 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:17 av Maria Wallhager (fp) om pendeltågstation i Uttran Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Moderaterna bygger för det växande Stockholm Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Vi välkomnar att Stockholmsregionen växer 2010-08-26 Stockholmsregionen

Läs mer

Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget!

Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget! Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget! Byggbranschen har sedan början av nittiotalet haft en turbulent tid. Från 1991 till 1998 krympte branschen med ca 30

Läs mer

HYRESREGLERINGENS BAKSIDA 1. EN BIDRAGSBEROENDE HYRESMARKNAD

HYRESREGLERINGENS BAKSIDA 1. EN BIDRAGSBEROENDE HYRESMARKNAD HYRESREGLERINGENS BAKSIDA 1. EN BIDRAGSBEROENDE HYRESMARKNAD Rapport 1:2006 Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Hyresrätten är en unik upplåtelseform. Genom ett hyreskontrakt kan människor snabbt

Läs mer

R a p p o r t H S B o c h d u b b e l b e s k a t t n i n g e n en undersökning om beskattningen av HSBs bostadsrättsföreningar år 2004

R a p p o r t H S B o c h d u b b e l b e s k a t t n i n g e n en undersökning om beskattningen av HSBs bostadsrättsföreningar år 2004 Rapport HSB och dubbelbeskattningen en undersökning om beskattningen av HSBs bostadsrättsföreningar år 2004 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Syfte 4 Bakgrund 4 Så har insamling och bearbetning gått till 6 Undersökning

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

Västra Kommundelarna - Handlingsplan

Västra Kommundelarna - Handlingsplan BILAGA Västra Kommundelarna - Handlingsplan KOMMUNALEKONOMISK BEDÖMNING 2008-02-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 SAMMANFATTNING 1 INLEDNING 2 ANALYSMETODIK 3 FÖRUTSÄTTNINGAR BEFOLKNINGSUTVECKLING INVESTERINGAR

Läs mer

ÅLDRINGSVÅRDEN OCH HUVUDMANNAsKAPET

ÅLDRINGSVÅRDEN OCH HUVUDMANNAsKAPET 102 ÅLDRINGSVÅRDEN OCH HUVUDMANNAsKAPET Av direktör JOHN MAGNUS LINDBERG Då åldringsvårdsfrågan diskuterats har frågan om huvudmannaskapet intagit en central roll i diskussionen. I regel har man stannat

Läs mer

Den gömda skattebomben

Den gömda skattebomben Den gömda skattebomben En rapport om hur dubbelbeskattningen av bostadsrätter slår mot hushållen i Stockholm Fastighetsägarna Stockholm Alströmergatan 14 Box 12871, 112 98 Stockholm Tel 08-617 75 00 Fax

Läs mer

Framtidsutredningen om stadens ekonomiska utveckling på lång sikt Rapport från stadsledningskontoret

Framtidsutredningen om stadens ekonomiska utveckling på lång sikt Rapport från stadsledningskontoret PM 2005 RI (Dnr 119-1789/2005) Framtidsutredningen om stadens ekonomiska utveckling på lång sikt Rapport från stadsledningskontoret Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsledningskontorets

Läs mer

Medborgarförslag om att satsa mer pengar på skolorna i kommunen

Medborgarförslag om att satsa mer pengar på skolorna i kommunen Kommunfullmäktige 2009-04-27 94 226 2009-09-28 151 360 Kommunstyrelsen 2009-09-14 181 469 Arbets- och personalutskottet 2009-08-17 166 367 Dnr 09.278-008 aprilkf22 Medborgarförslag om att satsa mer pengar

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp -12-06 Boindex i riket stabiliserades tredje kvartalet i år - men i storstäderna fortsätter hushållen tappa husköpkraft Boindex för landet som

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016. Hyresgästföreningen Luleå

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016. Hyresgästföreningen Luleå BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 Hyresgästföreningen Luleå 1 Hyresgästföreningen: en rörelse för bostäder på rimliga villkor Hyresgästföreningen är en demokratisk och partipolitiskt obunden medlemsorganisation.

Läs mer

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Befolkningsprognos 2016-2019

Befolkningsprognos 2016-2019 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2016-04-12 Befolkningsprognos 2016-2019 Inledning Sveriges befolkning ökade med 103662 personer 2015. Folkökningen är den största någonsin. Främsta skälet är en

Läs mer

Mot. 1977178:2. Stockholm den S oktober 1977. SVEN-ERIK NORDIN (c) MARGIT ODELSPARR (c) BJÖRN ELIASSON (c)

Mot. 1977178:2. Stockholm den S oktober 1977. SVEN-ERIK NORDIN (c) MARGIT ODELSPARR (c) BJÖRN ELIASSON (c) 3 Motion 1977178:2 ay Sven-Erik Nordin m. fl. med anledning av propositionen 1976177:157 om inriktning och organisation av försyarets hundskolas Yerksamhet propositionen 1976/77: l 57 föreslås förutom

Läs mer

Motion till riksdagen 1988/89:Sk641

Motion till riksdagen 1988/89:Sk641 Motion till riksdagen 1988/89:Sk641 av RolfClarkson m. fl. (m) skattefri försäljning m.m. på fartyg mellan fastlandet och Gotland V

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

Generösare bedömning av skälig boendekostnad

Generösare bedömning av skälig boendekostnad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-08 Handläggare Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12 Kommunkontoret Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben Anders Djurfeldt 046-35 57 57 anders.djurfeldt@lund.se Om bostäder i Lunds kommun För att belysa en del frågor som väckts kring bostäder

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987 /88:T213 av Bo Lundgren m. fl. (m) om Skånelänens kommunikationer. Mot. 1987/88 T213-214

Motion till riksdagen. 1987 /88:T213 av Bo Lundgren m. fl. (m) om Skånelänens kommunikationer. Mot. 1987/88 T213-214 Motion till riksdagen 1987 /88:T213 av Bo Lundgren m. fl. (m) om Skånelänens kommunikationer Mot. 1987/88 T213-214 I en specialstudie som publicerats som bilaga till finansdepartementets långtidsutredning

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

2015: Ett förlorat år för Stockholm?

2015: Ett förlorat år för Stockholm? 2015: Ett förlorat år för Stockholm? Tertialrapport 2 grundar sig i målen i den styrande majoritetens budget för Stockholms stad. Den utgör en viktig del i den årliga uppföljningen av hur väl stadens verksamheter

Läs mer

Årsredovisning 2006. HSBs bostadsrättsförening. Viksäng Strand

Årsredovisning 2006. HSBs bostadsrättsförening. Viksäng Strand Årsredovisning 2006 HSBs bostadsrättsförening Viksäng Strand HSB en kooperativ organisation i samverkan HSB Södertälje är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 8 16 mars 2004

FöreningsSparbanken Analys Nr 8 16 mars 2004 FöreningsSparbanken Analys Nr 8 16 mars 2004 Se upp med hushållens räntekänslighet! Huspriserna fortsätter att stiga i spåren av låg inflation, låga räntor och allt större låneiver bland hushållen. Denna

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Ett diskussionsmaterial om boende och samhällsplanering. Erik Tellsén Delar av materialet har inspirerats av eller hämtat från programkommissionen, den

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m.

Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m. Motion till riksdagen 1989/90:Bo424 av Ingela Mårtensson m.fl. (fp) Återvinning av hyresrätt, m.m. En oroväckande utveckling under senare år är att det har blivit allt svårare för utsatta grupper att finna

Läs mer

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Utförsbacken Oskarshamns ekonomi under 2000-talet Nima Sanandaji April 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667560&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och Timbro 2010 ISBN

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

DOM 2013-06-27 Stockholm

DOM 2013-06-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-06-27 Stockholm Mål nr M 1803-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2013-01-30, BVa 6, i mål nr Va 357-11, se bilaga A KLAGANDE Trosa kommun Ombud: M G MOTPART

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall

Om- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2011-11-02 Kontaktperson fastighetskontoret Ira Lagercrantz Fastighetsavdelningen Till Underhållsenheten fastighetsnämnden Telefon: 08-508 27 612 2011-11-22

Läs mer

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 214-238 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Karin Fägerlind 8-58 35 34 karin.fagerlind@usk.stockholm.se

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Jobb för unga 2008-07-23. Ung i konflikt med arbetsgivaren Om den unge på arbetsmarknaden. Projekt MUF Mångfald Utveckling Framtid.

Jobb för unga 2008-07-23. Ung i konflikt med arbetsgivaren Om den unge på arbetsmarknaden. Projekt MUF Mångfald Utveckling Framtid. Projekt MUF Mångfald Utveckling Framtid Ung i konflikt med arbetsgivaren Om den unge på arbetsmarknaden juli 2008 Delrapport Jobb för unga 2008-07-23 INNEHÅLL Innehåll...2 Om projekt MUF...3 Sammanfattning...4

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90: Ub206 av Larz Johansson (c) m.fl. Kost, hälsa och konsumentkunskap i skolan. Mot. 1989/90 Ub206-209.

Motion till riksdagen. 1989/90: Ub206 av Larz Johansson (c) m.fl. Kost, hälsa och konsumentkunskap i skolan. Mot. 1989/90 Ub206-209. Motion till riksdagen 1989/90: av Larz Johansson (c) m.fl. Kost, hälsa och konsumentkunskap i skolan Mot. 1989/90-209 80-talet har kännetecknats av att många elever har känt sig osäkra i sin konsumentroll

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. EXTERNREDOVISNING I KOMMUNSEKTORN 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. EXTERNREDOVISNING I KOMMUNSEKTORN 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS EXTERNREDOVISNING I KOMMUNSEKTORN 7,5 Högskolepoäng Tentamen ges för: ADM12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2014-08-25 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare och Kommunal redovisningslag

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik

Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4039 2015-10-23 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Karin Perols Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik Beslut Styrelsen

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 Uppdrag om att viss utrednings- och samordningsverksamhet ska avse bostadsbyggandet i Stockholms län (S2012/4203/PBB) Regeringens

Läs mer

1976177:1651. Motion. 70 m2. 50 m2. In formation Godsmollagning

1976177:1651. Motion. 70 m2. 50 m2. In formation Godsmollagning Motion 1976177:1651 av fru Gradin m. n. med anledning av propositionen 1976177: 150 med förslag till slutlig reglering av statsbudgeten för budgetåret 1977178, m. m. (kompletteringsproposition) 7 Enligt

Läs mer

Frågor och svar om Väsjöområdet april 2011

Frågor och svar om Väsjöområdet april 2011 Sollentuna Frågor och svar om Väsjöområdet april 2011 Vi har här samlat de vanligaste frågorna vi mött om Väsjöplaneringen den senaste tiden och försöker ge svar på dem. Fråga: Varför är Väsjön viktigt

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Upplåtelse kvarteret Rönnen. Kommunstyrelsen. Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Blad 14

ARBOGA KOMMUN. Upplåtelse kvarteret Rönnen. Kommunstyrelsen. Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Blad 14 SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2012-04-10 Blad 14 Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 Upplåtelse kvarteret Rönnen Detaljplanen för kvarteret Rönnen m.m. syftar till att ligga till grund

Läs mer

1. M öt et s öp pn an d e S ve n fö r k la r a r mö t et ö p p nat k lo c k a n 13. 5 0 i me d le ms k o nt o r et.

1. M öt et s öp pn an d e S ve n fö r k la r a r mö t et ö p p nat k lo c k a n 13. 5 0 i me d le ms k o nt o r et. Styrels e möte 7mars 2010 Bila gor: 1. D ago r d ning 2. N är va r o lis t a 1. M öt et s öp pn an d e S ve n fö r k la r a r mö t et ö p p nat k lo c k a n 13. 5 0 i me d le ms k o nt o r et. 2. F o rma

Läs mer

Statistik. om Stockholms län och region. Befolkningsprognos 2006 för perioden 2006-2015

Statistik. om Stockholms län och region. Befolkningsprognos 2006 för perioden 2006-2015 Statistik om Stockholms län och region Befolkningsprognos 2006 för perioden 2006-2015 Bilaga F Befolkningsprognoser liten pm om hur/varför man gör olika prognoser och hur Stockholms läns landstings prognos

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 Stadsfullmäktige 43 04.06.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget

Läs mer

ÖVERSYN AV NYKTERHETSVÅRDEN

ÖVERSYN AV NYKTERHETSVÅRDEN ÖVERSYN AV NYKTERHETSVÅRDEN Av sekreterare CARL SWARTZ DEN SAMHÄLLELIGA nykterhetsvården kan sägas ha börjat med 1913 års alkoholistlag, som bl. a. förordnade om tillsättande av kommunala nykterhetsnämnder,

Läs mer

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT per augusti 2013» Syfte med och målgrupp för delårsrapporten Kommunerna skall enligt den Kommunala redovisningslagens nionde kapitel upprätta minst en delårsrapport per år.

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

RP 165/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 165/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 165/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att 7 i barnbidragslagen

Läs mer

Socialdemokraterna i Värmdö. Värmdö 2010-05-01. Ungdomar. - en eftersatt grupp i Värmdö

Socialdemokraterna i Värmdö. Värmdö 2010-05-01. Ungdomar. - en eftersatt grupp i Värmdö Socialdemokraterna i Värmdö Värmdö 2010-05-01 Ungdomar - en eftersatt grupp i Värmdö 2 (8) Innehållsförteckning Värmdös ungdomar behöver mer jobb och utbildning inte mindre. 3 Andelen arbetssökande ungdomar

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer