Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 22. Bråvallasalen, Stadshuset. Ledamöter:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2009-02-12, 22. Bråvallasalen, Stadshuset. Ledamöter:"

Transkript

1 Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 22 Tid: 12 februari 2009 kl Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 20 februari 2009 Petter Lindfors Mirja Räihä Järvinen Närvarande Ledamöter: Petter Lindfors (m), ordförande Mirja Räihä Järvinen (s), vice ordförande Jan Tigerström (m) Helena Bonnier (m) Sören Swärd (m) Gulan Avci (fp) Kenneth Nilsson (s) Jari Visshed (s) Ann-Margarethe Livh (v) Ersättare: Göran Kindvall (m) Sebastian Carlsson (m) Anders Alvebäck (m) Per Hallberg (m) Claes Fleming (fp) Christer Mellstrand (c) Maria Östberg Svanelind (s) Bo Holmberg (s) Margareta Malm (s) Gunnar Sandell (s) Torkel Tigerschiöld (mp) tjänstgörande tjänstgörande tjänstgörande tjänstgörande Tjänstemän: Exploateringsdirektör Krister Schultz och nämndsekreteraren Åse Geschwind. Vidare tjänstemännen vid kontoret Olle Cyrén, Stefan Eriksson, Anna Haag, Ann-Charlotte Nilsson, Gunnar Jensen, Petra Nieto, Eva Olsson och Åsa Wigfeldt samt biträdande borgarrådssekreteraren Thord Swedenhammar från roteln.

2 22 Upplageområdet Snösätragränd i Rågsved. Förslag angående förlängda arrendetider Dnr E Bordlagt den 22 januari 2009 nr 15 Beslut Exploateringsnämnden beslutade enligt förslag av ordföranden Petter Lindfors m fl (m) och ledamoten Gulan Avci (fp): 1. Arrendetiden för verksamhetsutövarna i Snösätra förlängs med tre år, t o m utgången av år Exploateringskontoret ges i uppdrag att i samråd med trafikkontoret undersöka möjligheten att anlägga en gång- och cykelväg parallellt med Snösätravägen. 3. Exploateringskontoret ges i uppdrag att utifrån vad som nedan anförs utreda förutsättningarna för att markanvisa för bostadsändamål i Snösätraområdet. 4. Därutöver anförs följande: Upplagsområdet vid Snösätragränd är tämligen avsides beläget i ett område med stor potential för såväl småskaliga bostäder som rekreation. Småhusbebyggelse skulle utgöra ett välkommet komplement till befintlig bebyggelse i Rågsved och skulle kunna bidra till att stärka boende- och vistelsevärdena i Rågsved. Exploateringsnämnden anser därför att området på sikt bör upplåtas för bostadsändamål. Mot denna bakgrund anser exploateringsnämnden att upplagsverksamheten bör avvecklas på detta område. Arrendetiden förlängs därför i syfte att möjliggöra för verksamhetsutövarna att omlokalisera samt för staden att projektera för bebyggelse. Utifrån ambitionen att erbjuda lokaliseringar för ett utvecklat företagande inom staden kommer nämnden att ha en flexibel och öppensinnad attityd avseende att hitta alternativ lokalisering för de verksamheter som så önskar. En oavvislig förutsättning för arrendets förlängning är att åtgärder vidtas för att säkerställa att gällande miljöbestämmelser efterlevs. Ärendets handling Exploateringskontorets tjänsteutlåtande i rubricerat ärende från den 11 december I utlåtandet föreslogs följande: 1. Exploateringsnämnden godkänner kontorets förslag att förlänga arrendetiden för verksamhetsutövarna i Snösätra upplageområde med fem år. 2. Nämnden ger kontoret i uppdrag att i samråd med Trafikkontoret undersöka möjligheten att anlägga en gång- och cykelväg parallellt med Snösätravägen. Nämndens behandling av ärendet Framlagda förslag till beslut 1) Ordföranden Petter Lindfors m fl (m) och ledamoten Gulan Avci (fp) ställde sig bakom ett eget förslag till beslut. (se beslutet) 2) Vice ordföranden Mirja Räihä Järvinen m fl (s) föreslog följande:

3 1. Förvaltningens förslag att förlänga arrendetiden avslås. 2. Förvaltningen får i uppdrag att snarast återkomma med en plan för en snabb avveckling av arrendena samt evakuering av befintliga företag. 3. Förvaltningen får i uppdrag att även belysa möjligheterna till bostadsbyggelse. 4. Därutöver anförs följande: Vantörs Stadsdelsnämnd beslutade enhälligt den 16 december 2004 att hemställa att verksamheten snarast avvecklas och att området planläggs för annan verksamhet. Området är anskrämligt och orsak till många medborgares missnöje. Verksamheten som i dag finns där är ej väl placerad mitt i detta natur- och koloniområde. I ett brev från Gatu- och fastighetskontoret 13 april 2005 till Snösätra företagareförening meddelades bl a Kontoret vill på detta sätt göra föreningen medveten om att det finns en politisk vilja att avveckla upplageområdet. Det är inte troligt att avtalen kommer att förlängas efter Marknämnden beslöt den 15 juni 2006 nämnden ämnar inte förlänga avtalet och ger därmed kontoret i uppdrag att planera för avflytt och evakuering av befintliga företag i området inför Av det nu aktuella tjänsteutlåtandet från exploateringskontoret framgår: att det pågår ett projekt för upprustning av Kräppladalen för en levande kulturmiljö, att området är välbesökt av skolklasser, förskolegrupper, kolonister, gångtrafikanter, att vägen som är smal o krokig upplevs som en källa till oro p g a tung trafik, att området inte har kommunalt avlopp, företagen har löst detta med t ex septitankar, dock har ingen ansökt om tillstånd för detta, trots regler i miljöbalken, att orenat dagvatten med höga värden av tungmetaller och alifatiska kolväten går ut i den hårt belastade sjön Magelungen, att verksamhetsutövaren enligt miljöbalken är skyldig att sanera efter sig, att NCC i augusti 2009 aktualiserade tidigare ansökan om markanvisning för Snösätra trädgårdsstad. Det motiverar givetvis en snar förändring av markanvändningen i området. Kontoret bör skyndsamt klargöra förutsättningarna för detta och föreslå lämpliga åtgärder. 3) Tjänstgörande ersättaren Torkel Tigerschiöld (mp) och ledamoten Ann-Margarethe Livh (v) föreslog följande: 1. Förslaget om förlängd arrendetid för upplageområdet avslås. 2. Nämnden hemställer hos stadsbyggnadsnämnden om ändrad detaljplan till natur och park för området. 3. Kontoret får i uppdrag att ta fram en plan för hur området ska saneras och återställas till naturmark och bli en del av Rågsveds friområde. 4. Kontoret får i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att hindra dumpning och tippning innan området är återställt, t ex avstängning av Snösätravägen. 5. Alla ev. planer på bostadsbyggande på området avbryts. 6. Därutöver anförs följande: Upplageområdet är inte förenligt med de krav som ställs på staden att förbättra Magelungens vattenkvalitet enligt EU:s vattendirektiv, vilket framkommer i

4 tjänstutlåtandet. Kontorets förslag innebär alltså att staden ska bryta mot vattendirektivet. Upplageområdet ligger dessutom som ett sår i Rågsveds friområde och stämmer inte med stadens intentioner i Miljömiljardsprojektet om att upprusta Kräppladalen för en levande kulturmiljö. När arrendeavtalet löper ut vore det ett svek att inte avveckla verksamheten. I den mån det är möjligt bör kontoret bidra till att hitta nya lokaliseringar för verksamheterna, inom kommunen eller i angränsande kommuner. Den ambition som finns att kompensera förlorad grönmark i staden efterlevs i princip aldrig, genom att tillföra ny grönyta. Här finns ett område som skulle kunna utgöra den formen av grönkompensation som saknas i redan planerade byggprojekt. Genom att återföra området till naturmark förstärks hela grönstrukturen i området. Alla eventuella planer på bostäder på upplageområdet ska avbrytas. För att förhindra dumpning och tippning på området innan sanering och återställande är färdigt ska kontoret ta fram förslag på åtgärder, där den viktigaste kan vara att stänga av Snösätravägen vid Magelungsvägen. I miljöpartiets förslag till budget har avsatts 1 miljard kr till miljöinvesteringar för att komma till rätta med gamla miljöskulder såsom att sanera förorenad mark och genomföra åtgärder i Stockholms vattenprogram. Omröstning Ordföranden ställde de framlagda förslagen mot varandra och nämnden beslutade enligt förslag från ordföranden Petter Lindfors m fl (m) och Gulan Avci (fp). Reservation Vice ordföranden Mirja Räihä Järvinen m fl (s) med hänvisning till sitt förslag. Tjänstgörande ersättaren Torkel Tigerschiöld (mp) och ledamoten Ann-Margarethe Livh (v) med hänvisning till sitt gemensamma förslag. Ersättaryttrande Ersättaren Christer Mellstrand (c) instämmer i beslut från (m) och (fp). Vid protokollet Åse Geschwind Rätt utdraget intygar:

5 Margareta Catasús Ytterstad Telefon: Till Exploateringsnämnden Upplageområdet Snösätragränd i Rågsved. Förslag angående förlängda arrendetider. Förslag till beslut 1. Nämnden godkänner kontorets förslag att förlänga arrendetiden för verksamhetsutövarna i Snösätra upplageområde med fem år. 2. Nämnden ger kontoret i uppdrag att i samråd med Trafikkontoret undersöka möjligheten att anlägga en gång- och cykelväg parallellt med Snösätravägen. Krister Schultz Gunnar Jensen Sammanfattning Snösätragränd är ett mindre upplagsområde med i huvudsak bygg- och återvinningsverksamhet. Arrendena går ut och kontoret har fått en förfrågan från Snösätra företagarförening om förlängd arrendetid. Kontoret föreslår en förlängning av arrendetiden på 5 år. Det finns inte något lämpligt läge att flytta verksamheterna till och ännu heller inte några konkreta planer på vad området skall användas till i stället. Trots att Snösätravägen är relativt lågt trafikerad (men med stor andel tunga fordon) är trafiken en källa till oro för gång- och cykeltrafikanter. Kontoret för diskussioner med Trafikkontoret om att anlägga en enklare gång- och cykelväg parallellt med Snösätravägen mellan Magelungsvägen och förbi koloniområdet. Vid förlängning bör krav ställas på verksamhetsutövarna att inrätta och söka erforderliga tillstånd för enskilda avloppslösningar. Utifrån resultatet av miljöförvaltningens planerade översyn kan restriktioner mot verksamhet som kan förorena dagvattnet behöva skrivas in i arrendeavtalen. 1(6)

6 Bakgrund Snösätragränd är ett mindre upplagsområde mellan sydöstra Rågsved och Magelungen. I arrendeområdet finns 34 arrenden som används av 22 företag med sammanlagt 175 anställda. De flesta sysslar med bygg- och återvinningsverksamhet. Arrendena går ut med uppsägningstid sex månader och förlängningstid ett år. Kontoret har fått en förfrågan från Snösätra företagarförening om förlängd arrendetid. Tidigare beslut Vantörs stadsdelsnämnd hemställde åt Gatu- och fastighetsnämnden att avveckla verksamheterna i Snösätra upplageområde i förtid och att planlägga området för annan verksamhet. Som skäl angavs bland annat att området var stökigt och orsak till många medborgares missnöje samt att området ligger olämpligt i ett natur- och koloniområde. Gatu- och fastighetsnämnden fattade beslut om att inte avveckla området i förtid, men gav samtidigt kontoret i uppdrag att undersöka om avtalen efterlevs, om avtalen går att häva, samt undersöka möjligheten att flytta verksamheterna till Magelungsvägen vid Shurgard. 2(6)

7 I nämndbeslut konstaterades att området vid Magelungsvägen bredvid Shurgard är ett olämpligt alternativ av flera skäl, bland annat p.g.a. för liten yta, dåliga tillfartsmöjligheter och dålig grundläggning. Marknämnden fastslog att avtalen inte skulle förlängas och gav kontoret i uppdrag att planera för avflyttning och evakuering av befintliga företag i området inför Sedan några år tillbaka pågår en upprustning för en levande kulturmiljö i Kräppladalen. Staden har fått 4,3 mnkr från Miljömiljarden, varav hälften är förbrukat och resterande är planerat att användas år Upprustningen består av återskapande av öppna kulturmarker och öppnande av friluftsområde, grillplatser, naturstigar med skyltning, landskapsvårdsåtgärder, bete (i stor omfattning), broar, spänger osv. Projektet pågår till oktober Trafik Området är välbesökt av skolklasser, förskolegrupper, kolonister m.fl. samt av dem som ska till och från bussen på Magelungsvägen och södra Rågsved. Vägsträckan upplevs som trafikosäker av såväl gående och cyklister som fordonsförare, eftersom vägen är smal och krokig, har dålig sikt och saknar vägren. I november 2008 genomfördes en trafikräkning på Snösätravägen. Den visar på ett trafikflöde på cirka 750 fordon/vardagsdygn och 150 fordon/helgdygn. Av dessa är 60 % personbilar och 40 % tyngre trafik. Huvuddelen framförs mellan och under vardagar men det förekommer trafik under alla dygnets timmar. Detta kan jämföras med fordon/dygn på Magelungsvägen, på Rågsvedsvägen och på Bjursätragatan. Avlopp och dagvatten Området har kommunalt vatten men är inte anslutet till det kommunala avloppsnätet. Huvuddelen av verksamhetsutövarna har löst detta med egna avloppslösningar som t.ex. septitank. Enligt miljöbalken krävs tillstånd för inrättande av enskilda avloppsanordningar. Ingen har dock sökt tillstånd för enskilda avlopp/- slutna tankar för wc eller wc/bdt-vatten i Snösätra. Dagvattnet går orenat ut i Magelungen. Provtagningar av dagvattnet visar mycket höga värden av tungmetaller och alifatiska kolväten (juni 1999). Blyhalten var 74 gånger högre än riktvärdet för dagvatten som släpps ut i sjöar och vattendrag utan föregående rening (motsvarande för koppar 52, kadmium 45, zink 12, alifatiska kolväten 1060 osv). Vilken verksamhet som släpper ut vad är svårt att bevisa, det står dock helt klart att alldeles för stora orenade utsläpp sker. Sjön Magelungen är belagt med EU- vattendirektiv - p.g.a. den dåliga vattenkvalitén i Magelungen är staden är ålagd att förbättra vattenkvalitén i sjön. I december 2008 ska staden redovisa en förvaltningsplan. Fortsatt verksamhet i Snösätra strider mot detta arbete. 3(6)

8 I Stockholms program för vattenarbete står Exploateringskontoret (dåvarande Markkontoret) som utförare av åtgärden Bevakning/uppföljning av stadens avtal med verksamheter inom Snösätra upplagsområde så att utflödet av föroreningar minimeras. Programmet godkändes av KF Under våren 2009 kommer miljöförvaltningen att göra en heltäckande tillsyn med fokus på risk för förorening av dagvattnet. Hantering och förvaring av kemikalier och vad som kan göras för att minimera risken för förorening kommer att ses över. Konsekvenser vid uppsägning Flytt av befintliga verksamheter Arrendatorn har ingen rätt till ersättning med anledning av arrendets upphörande. Det är dock brukligt att staden hjälper till att hitta ersättningsplats då arrenden sägs upp, särskilt i fall som detta då flera verksamheter är upphandlade av staden. Flera har också anknytning till verksamheter i Högdalens industriområde (återvinning). Enligt mål i stadens budget för 2009 skall staden prioritera insatserna för att öka antalet nya arbetsplatser. Att avveckla ett fungerande företagsområde med ett trettiotal verksamhetsutövare rimmar illa med detta mål. Staden har allmänt mycket få områden som tillåter denna typ av verksamhet, utan de trängs i allt högre grad ut till grannkommunerna, även sådan verksamhet som behövs för stadens egna behov. Inom Snösätra finns t.ex. upplag för stadsdelsförvaltningens parkentreprenör och en av renhållningskontorets återvinningsentreprenörer. Alternativ användning Enligt detaljplan (stadsplan , ) är Snösätra ett upplagsområde. Enligt gällande översiktsplan (ÖP 99) ska verksamhetsområdet vid Snösätragränd avvecklas och området återgå till markanvändningen natur och park som även kan inrymma t.ex. idrottsplatser eller viss kulturell pedagogisk verksamhet. En ny översiktsplan är under utarbetande och status för området ej klarlagd. Översiktplanen är dock endast vägledande och för en återgång till natur och park sker inte med mindre än att en ändring av detaljplan görs. Om området avses att långsiktigt övergå till naturmark bör det planläggas för detta. Ansvaret för investeringar samt drift- och underhåll övergår då till stadsdelsförvaltningen. Återställande av mark Vid avflyttning skall arrendatorn enligt gällande avtal återställa marken i tjänligt skick, fritt från arrendatorn tillhöriga byggnader, byggnadsrester och andra 4(6)

9 anordningar i eller över mark. Detta betyder i praktiken att befintlig bebyggelse rivs och att marken jämnas ut och grusas. Då verksamhet har pågått här sedan 1960-talet är sannolikheten stor för att marken innehåller föroreningar av olika slag. Enligt miljöbalken är verksamhetsutövaren skyldig att sanera efter sig. I detta fall är det dock så gott som omöjligt att leda till bevis vem som förorenat, vilket medför att saneringsansvaret faller på fastighetsägaren, d.v.s. staden. Uppskattningsvis kommer kostnaderna för sanering troligen att hamna inom ett intervall på mnkr. Det stora intervallet beror på osäkerheten avseende föroreningarnas djup och utbredning. Kontoret avser att göra en markundersökning våren 2009 för att fastställa i vilken grad området är förorenat och vilka kostnader en sanering skulle innebära. Utöver detta tillkommer kostnader för t ex anläggning av gräsmatta på cirka 20 mnkr (inkl schaktning, fyllning, växtjord och gräs). Snösätragränd ligger avsides. Om området inte direkt kan tas i anspråk för annan verksamhet finns stor risk att det används för tjuvtippning eller annan oönskad verksamhet. Att anlägga en gräsyta med trafikhinder vid infarten är ett minimum för att förhindra detta. Synpunkter från boende och andra intressenter Det finns en lokal opinion mot förlängda avtal, bl.a. Kräpplagruppen. De ser helst att Snösätra omvandlas till naturmark för att bli en del av rekreationsområdet. Arrendatorerna vill vara kvar och helst med lång arrendetid (alternativt köp av marken). Detta skulle ge incitament till upprustning av området. Familjebostäder och NCC ansökte gemensamt om markanvisning för Snösätra trädgårdsstad I augusti 2008 aktualiserade NCC sin ansökan. Staden har i dagsläget inga planer på att påbörja planering av bostadsbebyggelse i området. Exploateringskontorets förslag Kontoret föreslår en förlängning av arrendetiden på 5 år. Det finns inte något lämpligt läge att flytta verksamheterna till och ännu heller inte några konkreta planer på vad området skall användas till i stället. En omvandling av området till naturmark behöver planeras och är inte ekonomiskt genomförbar i dagsläget. Snösätragränd ligger avsides. Om området inte direkt kan tas i anspråk för annan verksamhet finns stor risk att det används för tjuvtippning eller annan oönskad verksamhet. 5(6)

10 Upplagsområdet bör kunna fortsätta att samverka med omkringliggande rekreationsområde. På det hela taget har kontoret uppfattningen att merparten av arrendena sköts bra och att området har en fungerande företagarförening. Trots att Snösätravägen är relativt lågt trafikerad (men med stor andel tunga fordon) är trafiken en källa till oro för gång- och cykeltrafikanter. Kontoret för diskussioner med Trafikkontoret om att anlägga en enklare gång- och cykelväg parallellt med Snösätravägen mellan Magelungsvägen och förbi koloniområdet (se karta nedan). Eventuellt kan en mindre höjning av arrendena bidra till finansieringen av gång- och cykelvägen. Vid förlängning bör krav ställas på verksamhetsutövarna att inrätta och söka erforderliga tillstånd för enskilda avloppslösningar. Utifrån resultatet av miljöförvaltningens planerade översyn kan restriktioner mot verksamhet som kan förorena dagvattnet behöva skrivas in i arrendeavtalen. Magelungsvägen Snösätra upplagsområde Förslag till gång- och cykelväg utmed Snösätravägen Slut 6(6)

Upplageområdet Snösätragränd i Rågsved. Förslag angående förlängda arrendetider.

Upplageområdet Snösätragränd i Rågsved. Förslag angående förlängda arrendetider. Margareta Catasús Ytterstad Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2009-01-22 Upplageområdet Snösätragränd i Rågsved. Förslag angående förlängda arrendetider.

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2008-08-21, 35. Tid: 21 augusti 2008 kl 16.00 16.15. Bråvallasalen, Stadshuset. Plats:

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2008-08-21, 35. Tid: 21 augusti 2008 kl 16.00 16.15. Bråvallasalen, Stadshuset. Plats: Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2008-08-21, 35 Tid: 21 augusti 2008 kl 16.00 16.15 Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 1 september 2008 Joakim Larsson Mirja Räihä Järvinen Närvarande:

Läs mer

PROTOKOLL 2/2009. Bråvallasalen, Stadshuset. Ledamöter: Petter Lindfors (m), ordförande Mirja Räihä Järvinen (s), vice ordförande

PROTOKOLL 2/2009. Bråvallasalen, Stadshuset. Ledamöter: Petter Lindfors (m), ordförande Mirja Räihä Järvinen (s), vice ordförande PROTOKOLL 2/2009 Tid: 12 februari 2009 kl 16.00 16.15 Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 20 februari 2009 Petter Lindfors Mirja Räihä Järvinen Närvarande Ledamöter: Petter Lindfors (m), ordförande

Läs mer

Snösätra upplagsområde

Snösätra upplagsområde MILJÖFÖRVALTNINGEN Snösätra upplagsområde - en tillsynskampanj för att minska områdets påverkan på Magelungen En rapport från Miljöförvaltningen Nanna Spett November 2009 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 5. Tid: 19 maj 2008 kl Bråvallasalen, Stadshuset. Plats: Justerat: 19 maj 2008

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 5. Tid: 19 maj 2008 kl Bråvallasalen, Stadshuset. Plats: Justerat: 19 maj 2008 Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2008-05-19, 5 Tid: 19 maj 2008 kl 16.00 16.15 Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 19 maj 2008 Joakim Larsson Mirja Räihä Järvinen Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till Veidekke Villatomter AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till Veidekke Villatomter AB Dnr Sida 1 (8) 2014-11-11 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till Veidekke Villatomter

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 34. Bråvallasalen, Stadshuset. Ledamöter:

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 34. Bråvallasalen, Stadshuset. Ledamöter: Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2009-06-11, 34 Tid: 11 juni 2009 kl 16.00 16.20 Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 11 juni 2009 Petter Lindfors Mirja Räihä Järvinen Närvarande Ledamöter:

Läs mer

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Utlåtande 2014:80 RI (Dnr 302-421/2014) Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003)

Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003) Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003) Köp av fastigheterna Sjövik 7 och 8 i Liljeholmen Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast den 1 juli 2003

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2014-11-12 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för byggvaruhus inom del av fastigheterna Riksby 1:3 och

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 7. Tid: 24 januari 2006 kl Bråvallasalen, Stadshuset. Plats:

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 7. Tid: 24 januari 2006 kl Bråvallasalen, Stadshuset. Plats: Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2006-01-24, 7 Tid: 24 januari 2006 kl 9.00 09.55 Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 3 februari 2006 Mirja Särkiniemi Sten Nordin Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Tidig markreservation till Stockholm Tennis för tennishall i Kristinebergs strandpark på Kungsholmen. Utredningsbeslut.

Tidig markreservation till Stockholm Tennis för tennishall i Kristinebergs strandpark på Kungsholmen. Utredningsbeslut. Monica Almquist Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-04-14 Tidig markreservation till Stockholm Tennis för tennishall i Kristinebergs

Läs mer

AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB

AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB Utlåtande 2012:69 RI+V (Dnr 023-343/2012) AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Fastighetskontoret Södermalms stadsdelsförvaltning Handläggare Till Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 111-248/2015

Läs mer

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Hantering av dagvattenfrågor Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Innehåll 1 Inledning 5 2 Ansvarsfördelning 5 2.1 Byggnadsnämnden...5 2.1.1 Plan- och bygglovskontoret...5 2.2 Norrhälsinglands

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (12) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden. 01278 2011-11-18 DNR E2010-513- Annika Norberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 271 26 annika.norberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-12-15 Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 17. Ledamöter: Petter Lindfors (M), ordförande Mirja Räihä Järvinen (S), vice ordförande

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 17. Ledamöter: Petter Lindfors (M), ordförande Mirja Räihä Järvinen (S), vice ordförande Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2009-11-19, 17 Tid Torsdagen den 19 november 2009 kl 16.00 16.30 Plats Bråvallasalen, Stadshuset Justerat 30 november 2009 Petter Lindfors Mirja Räihä Järvinen

Läs mer

Utlåtande 2003:58 RIII (Dnr 302-859/2003)

Utlåtande 2003:58 RIII (Dnr 302-859/2003) Utlåtande 2003:58 RIII (Dnr 302-859/2003) Köp av mark för bostadsbebyggelse inom del av Sjövik 5 samt upplåtelse av marken med tomträtt till AB Familjebostäder Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm.

Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm.se Dnr 04-140-562:7 samt

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut Dnr Sida 1 (11) 2015-09-03 Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Emma Nilsson 08-508 264 68 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 i Vårberg till

Läs mer

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Sammanfattning Vägverket planerar en färjeled mellan Bergs oljehamn, Nacka, och Frihamnen, Stockholm. Syftet med färjeleden

Läs mer

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen PM 2003 RVIII (Dnr 303-2270/2003) Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

2. Nämnden hemställer hos Stadsbyggnadsnämnden om ändrad detaljplan för området.

2. Nämnden hemställer hos Stadsbyggnadsnämnden om ändrad detaljplan för området. Martin Bucht Innerstad Telefon: 08-508 263 82 martin.bucht@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Tidig markreservation för kommersiella ytor för restaurang m.m. inom fastigheterna Gamla

Läs mer

Bevarande av den gamla brandstationen i Midsommarkransen och fylla den med kultur Motion (2010:19) av Ylva Wahlström m.fl. (MP)

Bevarande av den gamla brandstationen i Midsommarkransen och fylla den med kultur Motion (2010:19) av Ylva Wahlström m.fl. (MP) Utlåtande 2011:105 RVIII (Dnr 328-1598/2010) Bevarande av den gamla brandstationen i Midsommarkransen och fylla den med kultur Motion (2010:19) av Ylva Wahlström m.fl. (MP) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Stockholms stads Handlingsplan för god vattenstatus

Stockholms stads Handlingsplan för god vattenstatus Stockholms stads Handlingsplan för god vattenstatus Remissversion, ej beslutad av KF 2014-06-13 Miljöförvaltningen Magnus Sannebro Stockholms vattenområden Mälaren.Lovö vattenverk.bromma reningsverk Saltsjön

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

Ändrad detaljplan för del av kv. Tvärslån mm, i Högdalen. Remiss.

Ändrad detaljplan för del av kv. Tvärslån mm, i Högdalen. Remiss. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-04-26 Handläggare: Staffan Lorentz Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 260 81 e-mail: staffan.lorentz@gfk.stockholm.se Dnr: 05-411-801:1 2005-03-31

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-13, 153 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna kommun 2012-2018 2 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna 2012-2018 Förord Arbetet med en plan för god tillgång till bostäder

Läs mer

Sammanställning av workshop om tätortsnära rekreation vid Segeån i Svedala, den 7 november 2013

Sammanställning av workshop om tätortsnära rekreation vid Segeån i Svedala, den 7 november 2013 Sammanställning av workshop om tätortsnära rekreation vid Segeån i Svedala, den 7 november 2013 Fältvandring Det finns idag få möjligheter till rekreation kring Segeån i Svedala. Detta kunde konstateras

Läs mer

Försäljning av Stora Uringe gård, fastigheterna Stora Uringe 3:1, Iselsta 1:2, Iselsta 1:3 och del av Norrga 3:1 i Botkyrka kommun

Försäljning av Stora Uringe gård, fastigheterna Stora Uringe 3:1, Iselsta 1:2, Iselsta 1:3 och del av Norrga 3:1 i Botkyrka kommun Utlåtande 2008:212 RIII (Dnr 302-2494/2008) Försäljning av Stora Uringe gård, fastigheterna Stora Uringe 3:1, Iselsta 1:2, Iselsta 1:3 och del av Norrga 3:1 i Botkyrka kommun Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Utlåtande efter granskning

Utlåtande efter granskning Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(6) Anna Nilsson 2014-11-04 DNR:2007:587-214 Arkitekt Utlåtande efter granskning Tillhörande detaljplan för: Stora Sundby 4:3, del av Stora Sundby gård Strängnäs

Läs mer

Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län

Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län 1(8) Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län Planbeskrivning Bakgrund och syfte Gamla skolan i Borgeby är belägen i byns norra del öster om och intill Norra

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Datum Diarienr 2007-05-02 KS/2004:298 rev. 2008-03-04

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Datum Diarienr 2007-05-02 KS/2004:298 rev. 2008-03-04 1(6) Datum Diarienr 2007-05-02 KS/2004:298 rev. 2008-03-04 Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-29 Laga kraft 2008-06-02 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I DJUPEDALEN I Partille kommun, Västra

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Byggande av hisstorn med personhiss för ökad tillgänglighet till och från tunnelbanan i Farsta Strand Motion av Lilian Falkbäck och Tomas Rudin (båda s) (2008:23)

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 1 (12) Plats och tid Centrumgården, måndagen den 19 december 2011, klockan 18.30-19.30. Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Ersättare för

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Perstorp i Sköndal

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Perstorp i Sköndal Utlåtande 2015:20 RI+IX (Dnr 023-1447/2014) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Perstorp i Sköndal Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen

Läs mer

VA, park som båda ingår i Tekniska förvaltningen

VA, park som båda ingår i Tekniska förvaltningen Bilaga 5. Enkätfrågor och svar om ansvar, organisation, ekonomi och drift av dagvattendammar, från fem kommuner (Göteborg, Halmstad, Växjö, Malmö och Täby). Frågor Göteborg Halmstad Växjö Malmö Täby Organisation

Läs mer

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214 Samrådsredogörelse 1(9) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Plinten 7 med närområde inom Ingelsta i Norrköping SPN-000/000 den 28 maj 2015 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta.

Läs mer

Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik, Simrishamns kommun, Skåne län Dnr 2010/264 214 Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik,, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR PROGRAM, 2011-08-15 Program till detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av Mellby 27:52

Läs mer

Innehåll. Protokoll 2015-04-15, 24-29 2 av 2

Innehåll. Protokoll 2015-04-15, 24-29 2 av 2 Protokoll, 24-29 2 av 2 Innehåll 24 Justering och fastställande av föredragningslista 3 25 Remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 (T16). 4-5 26 Åtgärder för en bättre vattenkvalitet

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningens kommentarer Datum för gällande detaljplans fastställande ändras i planbeskrivningen.

Stadsbyggnadsförvaltningens kommentarer Datum för gällande detaljplans fastställande ändras i planbeskrivningen. Anonymiserad utställningshandling Dnr: BN 2011 / 16 215 Ersättning, del av detaljplan S 73 för del av fastigheten Noret 1:27 m.fl. vid Kniploksvägen och Mitjelåsvägen i Mora kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 104-109

Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 104-109 1(1) Plats och tid Kommunhuset, kl. 13:00-15.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD

REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD Detaljplan för del av Strömstad 4:31, Strömstads Kommun REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-02-26 45 att genomföra ett programsamråd gällande

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret kl 13.30 16.00 ande: Göran Olsson (c), ordförande Sören Hellberg (s) Göran Lindgren (m) Margareta Holm (mp) Marie Egerborn

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skarpnäcks Gård 1:1 vid kvarteret Friheten i Bagarmossen till Skanska Sverige AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skarpnäcks Gård 1:1 vid kvarteret Friheten i Bagarmossen till Skanska Sverige AB. s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-01-25 Handläggare: Elina Johansson Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 263 89 e-mail: elina.johansson@gfk.stockholm.se Dnr: 04-411-4059 2004-12-16

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivning UTSTÄLLNINGSHANDLING 2012-12-20 Sida 1 av 8 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan över del av BJÖRKLIDEN 1:22, JUKKASJÄRVI KRONOÖVERLOPPSMARK 1:1 m.fl. Bostäder mm i Björkliden. Kiruna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

Folkomröstning om Brommas framtid (Bromma flygplats)

Folkomröstning om Brommas framtid (Bromma flygplats) Utlåtande 2008: RI (Dnr 016-128/2008) Folkomröstning om Brommas framtid (Bromma flygplats) Motion av Stefan Nilsson och Yvonne Ruwaida (båda mp) (2008:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Utlåtande 2013:107 RI (Dnr 319-303/2013)

Utlåtande 2013:107 RI (Dnr 319-303/2013) Utlåtande 2013:107 RI (Dnr 319-303/2013) Öppnande och utvecklande av ett nytt upplevelsekvarter i city, Klara gårdar, kvarteren mellan Gamla Brogatan, Korgmakargränd och Bryggargatan Motion (2013:19) av

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014:88 RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 2011-03-21 1 (10) Dnr Kst 2010/325 PROGRAMSAMRÅD PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Planområdets läge Kommunledningskontoret

Läs mer

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad inom niijomiijarden, Stockholm Diarienummer för ursprunglig ansökan: 454-4653/2004

Läs mer

Protokoll 2011-02-01

Protokoll 2011-02-01 2011-02-01 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2011-02-01, klockan 17:30-19:10 Beslutande Katarina Hansson (S) ej 17 Britt Gelin (S), 17 Sven-Inge Carlsson (S) Christer Fallén

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

PLANBESKRIVNING Antagandehandling

PLANBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 1/8 PLANBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:158 M. FL., ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 2/8 PLANENS

Läs mer

Kommunstyrelsen 13 december 2010 260 507. Diarienummer KS-2010/995.214

Kommunstyrelsen 13 december 2010 260 507. Diarienummer KS-2010/995.214 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragraf Sid Kommunstyrelsen 13 december 2010 260 507 Diarienummer KS-2010/995.214 Avsiktsförklaring mellan Huddinge kommun och NCC Boende AB för delar av Glömsta

Läs mer

Christer Örning (M), ordförande Jan Magnusson (FP), 1:e vice ordförande Christer Hansson (S), 2:e vice ordförande Arne Jönsson (S)

Christer Örning (M), ordförande Jan Magnusson (FP), 1:e vice ordförande Christer Hansson (S), 2:e vice ordförande Arne Jönsson (S) 1 Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Stadshuset, Ängelholms kommun, Rum: Grön 2013-09-30, kl 16:15-18:05 Christer Örning (M), ordförande Jan Magnusson (FP), 1:e vice ordförande Christer Hansson (S),

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN 1 (7) PLANBESKRIVNING tillhörande DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Katrineholms kommun 2 (7) Upprättad på Stadsarkitektkontoret

Läs mer

Överklagande av miljötillstånd för NCCs planerade avfallsanläggning, Hedvigslund, Nacka kommun

Överklagande av miljötillstånd för NCCs planerade avfallsanläggning, Hedvigslund, Nacka kommun 1 är en partipolitiskt och religöst obunden förening med både enskilda personer och nackaföreningar som medlemmar. Miljövårdsrådet verkar för en god boende-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. är remissorgan

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Detaljplan för KV Spisen 2 och 3 mm, Motala kommun Bollplaner vid Staffanstorp

Detaljplan för KV Spisen 2 och 3 mm, Motala kommun Bollplaner vid Staffanstorp SAMRÅDSHANDLING 2009-09-10 Handlingen består av: Planbeskrivning (s 2-8) Genomförandebeskrivning (s 9-10) Plankarta med bestämmelser Samrådstid: 2009-09-14 till 2009-10-26 Detaljplan för KV Spisen 2 och

Läs mer

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Utlåtande 2003:39 RI (Dnr 667-2627/2002) Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 Översiktsbild över området kring Vivsta skola Detaljplan för centrum och bostäder i område vid tidigare Vivsta Skola Vivsta 19:1 m.fl. fastigheter Timrå kommun i Västernorrlands

Läs mer

Förslag till lokala miljömål för Nacka.

Förslag till lokala miljömål för Nacka. 6 (57) 52 Dnr MSN 2012/156-003 Förslag till lokala miljömål för Nacka Beslut Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden beslutar att remittera bifogat förslag till lokala miljömål för Nacka till berörda nämnder i

Läs mer

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens BilagaB 2009-12-29 Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 28 april 2015, 15.00 16.05 BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 28 april 2015, 15.00 16.05 BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 28 april 2015, 15.00 16.05 ANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström (S)

Läs mer

Inriktningsbeslut för teknisk upprustning av byggnad 22 vid Danderyds sjukhus

Inriktningsbeslut för teknisk upprustning av byggnad 22 vid Danderyds sjukhus Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-13 LS 1310-1216 Landstingsstyrelsen) LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 43 Inriktningsbeslut för teknisk upprustning av byggnad

Läs mer

KLAGANDE Vegaholm Bil & Maskin AB, Box 167, 341 25 Ljungby Ställföreträdare: BO, samma adress MOTPART Länsstyrelsen i Kronobergs län, 351 86 Växjö

KLAGANDE Vegaholm Bil & Maskin AB, Box 167, 341 25 Ljungby Ställföreträdare: BO, samma adress MOTPART Länsstyrelsen i Kronobergs län, 351 86 Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen, rotel ll DOM Mål nr 1 (7) 2006-04-19 M 305-06 Meddelad i Växjö KLAGANDE Vegaholm Bil & Maskin AB, Box 167, 341 25 Ljungby Ställföreträdare: BO, samma adress MOTPART Länsstyrelsen

Läs mer

Detaljplan för del av Hulta 2:115, Eternellen 1 m.fl. Ronneby kommun Blekinge län

Detaljplan för del av Hulta 2:115, Eternellen 1 m.fl. Ronneby kommun Blekinge län Detaljplan för del av Hulta 2:115, Eternellen 1 m.fl. Ronneby kommun Blekinge län Planområde del 1 Planområde del 2 PLANBESKRIVNING OBS: röd text = förändringar jämfört med granskningsskede HANDLINGAR

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelsen Dnr: LKS 11-103-214 Datum: 2013-05-21 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan för RÄKBODARNA Del av Södra Hamnen 1:115 m fl, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Planens syfte är att permanenta byggrätter

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Riddersviks trädskola Skrivelse av Mirja Räihä Järvinen och Carin Jämtin (båda s)

Riddersviks trädskola Skrivelse av Mirja Räihä Järvinen och Carin Jämtin (båda s) PM 2008:193 RI (Dnr 304-366/2008) Riddersviks trädskola Skrivelse av Mirja Räihä Järvinen och Carin Jämtin (båda s) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Mirja Räihä

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Detaljplan för delar av fastigheten Aspenäs 2:25, Aspenäs herrgård i Lerums kommun

Detaljplan för delar av fastigheten Aspenäs 2:25, Aspenäs herrgård i Lerums kommun P 17/02 Detaljplan för delar av fastigheten Aspenäs 2:25, Aspenäs herrgård i Lerums kommun Genomförandebeskrivning - Antagandehandling 2009-04-02 Genomförandebeskrivning En genomförandebeskrivning redovisar

Läs mer

Kv. Pirålen, Seniorbostäder vid Kyrkogränd/Myggdalsvägen

Kv. Pirålen, Seniorbostäder vid Kyrkogränd/Myggdalsvägen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Pirålen, Seniorbostäder vid Kyrkogränd/Myggdalsvägen Del av Bollmora 2:580, del av Bollmora

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Yttrande över program för Älta centrum.

Yttrande över program för Älta centrum. 1 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-02-02 KFKS 2012/696-214 Planenheten Nacka kommun 131 81 Nacka Yttrande över program för Älta centrum. Sammanfattning En fördjupad översiktsplan bör tas fram för Älta

Läs mer

Finansdepartementets promemoria Bensin- och. Bensin- och dieselkonsumtion i Sverige ekonometriska skattningar av priselasticiteter

Finansdepartementets promemoria Bensin- och. Bensin- och dieselkonsumtion i Sverige ekonometriska skattningar av priselasticiteter PM 2013: RVI (Dnr 315-498/2013) Energimyndighetens rapport Implementering av art i- kel 7 i energieffektiviseringsdirektivet Energimyndighetens beräkningar och förslag till kompletteringar Finansdepartementets

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth Madsen (M) Kerstin Persson ( C) Fredrik Andersson (FP) Gert Fridh (SD)

Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth Madsen (M) Kerstin Persson ( C) Fredrik Andersson (FP) Gert Fridh (SD) Protokoll 2014-03-19 Sida 1 (av 12) Tid 2014-03-19, kl 18:30-19:30 Plats Beslutande Ledamöter Almliden, Bjuv Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth Madsen (M) Kerstin Persson

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2014-03-17

PROTOKOLL Sida 1 Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2014-03-17 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Företagshuset, tekniska kontoret Våneviksrummet, kl. 08:00-15:00, ajournering kl. 09:15-09:45 Beslutande Yvonne Bergvall (S), ordförande Thommy Brännström (S) Eva Hardebrant

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Innehållsförteckning Planbeskrivning HANDLINGAR 1 BAKGRUND OCH SYFTE 1 TIDIGARE

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 9:10 m fl, Gråbo Centrum i Lerums kommun Etapp 1, östra delen

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 9:10 m fl, Gråbo Centrum i Lerums kommun Etapp 1, östra delen KS10.431 Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 9:10 m fl, Gråbo Centrum i Lerums kommun Etapp 1, östra delen Genomförandebeskrivning utställningshandling 2013-02-27 rev. 2013-03-25 Genomförandebeskrivning

Läs mer