Vi har en idé om Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi har en idé om Stockholm"

Transkript

1 Vi har en idé om Stockholm 99 steg del 1 av 3 Presentation Socialdemokraterna STOCKHOLM

2 Stockholm - den trygga staden och den rättvisa staden Människorna är stadens viktigaste resurs. Vi socialdemokrater tänker driva en målmedveten politik för mänsklig trygghet och tillväxt. Därför satsar vi stort på barnen och de äldres behov. Vi satsar på att ge unga och kvinnor trygghet när de vistas ute, i tunnelbanan och är på väg hem från jobbet eller restaurangen. Vi socialdemokrater tror på en rättvis stad. En stad som ger alla likvärdiga möjligheter till en god utbildning, ett jobb, en bostad och egen inkomst. Vi tror att rättvisa villkor är bra för alla. Ett rättvist samhälle minskar motsättningarna, förebygger våld och kriminalitet, skapar respekt mellan människor och ger fler chansen till ett lyckligt liv. En rättvis politik lönar sig och är därför samhällets viktigaste investering i sin egen framtid. En trygg stad har låg brottslighet. Brottbekämpning och trygga miljöer ska bli ett nytt socialdemokratiskt insatsområde. Socialdemokratin i Stockholm har enats om 99 punkter för ett bättre Stockholm. Punkterna spänner över ett brett fält av frågor som vi vet kommer att ge stockholmarna ett bättre samhälle. Frågorna spänner över vitt skilda områden och arbetet för att uppfylla punkterna fördelas på kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdagen. Tillsammans kan vi lova 99 punkter för ett bättre Stockholm. Vi har valt att redovisa våra löften till stockholmarna i punktform. Det ger en tydlighet mot medborgarna som enkelt får en översikt över vilken politik vi går till val på de kommande fyra åren. Samtidigt ger det en tydlighet mot dem som är satta att granska oss. Våra löften tål granskning.

3 En trygg uppväxt för barnen En trygg uppväxt lägger grunden för resten av livet. Barnens uppväxt kommer att bli en av våra viktigaste områden kommande valperiod. 28. Mer än 300 nya förskoleavdelningar ska öppnas. Köerna ska bort. Barnomsorgsgarantin ger alla en plats i förskolan. 29. Max 13 barn i varje förskolegrupp Barngruppernas storlek ska minska, målet är 13 barn per småbarnsgrupp och 18 barn per storbarnsgrupp. Personaltätheten och andelen förskollärare ska öka. Vi vill ha minst två förskollärare i varje barngrupp. 30. Förskolan ska vara gratis Vi vill införa en avgiftsfri förskola under nästa mandatperiod. Vi vill att förskolan ska vara lika självklar som grundskolan. Alla barn ska garanteras en förskoleplats inom sin stadsdel. 31. Rätt till förskola hela dagen Barn till föräldralediga och arbetslösa ska få rätt till heltid i förskolan. 30- timmarsregeln tas bort. 32. Välutbildad personal i förskolan Alla anställda i Stockholms förskolor ska få möjlighet till vidareutbildning. Fritids med meningsfull verksamhet Fritids måste bli en bra mötesplats med meningsfull verksamhet, en plats som ger stöd ut i vuxenlivet. 33. Fritids för alla under 12 år Fritids måste bli en bra mötesplats med meningsfull verksamhet, en plats som ger stöd ut i vuxenlivet. Alla barn upp till tolv år ska få rätt till en plats i någon av Stockholms fritidshem eller fritidsklubbar.

4 34. Mötesplatser för unga Varje stadsdel ska ha minst en mötesplats för ungdomar på fritiden. 35. Alla barn ska erbjudas plats på kollo. Alla barn har rätt till en sommarupplevelse. 36. Avgiftsfritt fritids Avgiften för plats i ett fritidshem eller fritidsklubb avskaffas efter hand under mandatperioden. Personaltätheten på fritidshemmen ska öka med 20 procent. Det motsvarar ca 350 heltidstjänster. 37. Nytt Fryshus i Vällingby Vi vill bygga ännu ett Fryshus, nu för ungdomarna i Västerort. Det nya Fryshuset ska inrymmas i gamla St. Jacobi gymnasium i Vällingby. En skola för alla! Skolan är välfärdssamhällets viktigaste verksamhet. En bra skola är tydlig med sin uppgift men tolerant ifråga om livssyn och samhällsåskådning. En bra skola förenar människor från olika samhällsgrupper, etnisk bakgrund och religiös inriktning. En bra skola är demokratisk och levande. 38. Alla ska kunna läsa, räkna och skriva Alla grundskolelever ska uppnå godkänt betyg i svenska, matematik och engelska när de lämnar grundskolan. Under kommande valperiod ska alla skolor utarbeta åtgärdsprogram för de elever som har störst behov. 39. Lugn och ro i skolan Skolan är en arbetsplats för såväl elever som personal. För att den ska fungera krävs en lugn skolmiljö. Varje skola ska utarbeta gemensamma regler så att eleverna kan koncentrera sig på skolarbetet och som garanterar respekten för varje individ. Lärarnas roll ska stärkas. 40. All mobbning ska motverkas Ingen elev ska behöva känna sig rädd att gå till skolan. Samtliga skolor ska utarbeta särskilda handlingsprogram mot mobbning. Skolinspektörerna ska

5 fokusera på skolans grundkunskaper, lugn och ro i skolmiljön samt skolans åtgärder mot mobbning. 41. Stockholms skolor ska verka för integration och tolerans Etniska och religiösa friskolor är ett nederlag för hela samhället och bidrar till ökad segregation. Vi säger nej till nya etniska och religiösa friskolor. Vi vill öppna den kommunala skolan, göra den mer tolerant för elever med olika etnisk och religiös bakgrund. Alla skolor ska vara bra skolor. De skolor som förlorar elever ska, så långt det går, stödjas för att inte utarmas. 42. Språket är avgörande för utbildning och framtida jobb Språket är avgörande för all inlärning. Under kommande valperiod genomförs en storsatsning på barnens språkutveckling. 43. Fler lärare I de 20 Stockholmsskolor där behoven är som störst, ska 50 extra miljoner satsas på mer personal. 44. Varje elev är unik. Skolan får inte bli en fabrik Stockholms skolor ska utarbeta individuella mål- och utbildningsplaner som anpassas för varje elev i skolan. Alla ska uppnå skolans mål. Men vägen dit ska förbereda för det moderna arbetslivet och därför baseras på mångfald och individualisering. 45. Stöd till föräldrarna Föräldrautbildning och självhjälpsgrupper ska stödja föräldrar så att de kan hjälpa sina barn med skolarbetet. Vi avser också verka för andra former av läxhjälp, t ex via Fritids, voluntärstöd m.m. 46. En gymnasieskola med plats för alla Samtliga grundskoleelever i Stockholm ska beredas plats att kunna gå vidare till gymnasiet. Åldrande med värdighet och trygghet De allra äldsta blir fler och fler men är också de som oftast har sämst ekonomi och störst omvårdnadsbehov. Vi socialdemokrater vill ge de äldre en trygg och värdig ålderdom.

6 47. Rätt till hemtjänst för alla över 75 år Alla stockholmare över 75 år får rätt till två timmars hemtjänst i veckan utan biståndsprövning. 48. Servicehusen ska vara kvar Dagens servicehus för de äldre blir kvar. Under perioden tänker vi bygga minst nya äldrebostäder. Äldre med annat modersmål ska uppmärksammas och ges möjlighet att bo tillsammans. I samverkan mellan de kommunala bostadsbolagen och bostadsförmedlingen ska vi underlätta för interna omflyttningar för äldre, dels inom beståndet, dels till särskilda seniorboenden. 49. Äldrevården ska byggas ut Äldrevården ska anpassas till de äldres varierande behov. Ett äldreteam eller en äldrevårdscentral ska inrättas i varje stadsdel. Alla över 65 år ska erbjudas ett hälsosamtal med regelbunden uppföljning. 50. Äldrevården ska samverka bättre Samverkan mellan sjukvården och den kommunala hemtjänsten ska förbättras. Den enskilde och personalen i vårdkedjan ska känna trygghet i att man har rätt information. 51. Enhetstaxa i färdtjänsten Vi tänker ta bort zonerna i färdtjänsten och införa enhetstaxa med 70 kr för alla färdtjänstresor. Vi vill dessutom öka resetilldelningen för de grupper som har störst behov. 52. Bättre mat på äldre dar En god och nyttig måltid skapar trivsel och förebygger sjukdomar. Personalen inom den kommunala hemtjänsten och på servicehusen ska få utbildning i god och nyttig kost. Man ska kunna välja om man vill ha en matlåda eller ett mål mat i hemmet. 53. Trygghetslarm över 65 år Alla över 65 år ska, om de så önskar, ges möjlighet att få ett trygghetslarm.

7 54. Torg och parker ska bli trygga Städningen och bevakningen av stadens parker ska förstärkas så att de äldre törs och trivs med att vistas ute. På försök ska ett system med parkvakter införas. Sjuk- och hälsovård - med patientens trygghet i centrum Sjukvården är en av samhällets kärnverksamhet och får inte bolagiseras. Vi vill sätta patientens trygghet i centrum och satsa på dem med störst behov. 55. Sjukhusen tillhör alla Nej till utförsäljning av akutsjukhusen och privata försäkringslösningar. Vård ska erbjudas efter behov och inte efter plånbok. Sjukhusen ska bibehållas i Landstingets ägo. 56. Fler närakuter Vi vill inrätta två nya närakuter, en i Vällingby och i Liljeholmen. 57. Rätt till ett andra utlåtande Patienternas ställning i sjukvården ska stärkas. Den som känner sig otrygg med ett hälsoutlåtande ska ges rätt till ett andra utlåtande (så kallat second opinion ). 58. Hembesök för barn och äldre Vi vill att barn och äldre som blir sjuka kan få hembesök av en läkare från Jourläkarbilarna. 59. Barnkompetens på närakuterna Vi kompletterar alla närakuter med en särskild barnkompetens. Sjukvården för barn fortsätter att vara gratis, även på akutmottagningarna. 60. Tandvården ska bli billigare Skillnaderna mellan sjukvård och tandvård ska minska. Tandvården ska vara gratis för unga upp till 24 år. En undersökning ska kosta högst 200 kr.

8 Kostnader för behandlingar som överstiger kronor ska subventioneras med 70 procent, och kostnader över kronor ska subventioneras med 90 procent. 61. Hälsocertifierade skolor Vi erbjuder alla skolor möjlighet att bli hälsocertifierade. Skolmat, skolhälsovård, schemalagd motion och uppmuntran till aktiv lek ska stärka barnens hälsa. 62. Vårdlots för äldre och psykiskt sjuka Äldre som blir sjuka och de psykiskt sjuka ska erbjudas vårdlots som samordnar sjukvården mellan landstingets sjukvård och den kommunala omsorgen. Ingen ska falla mellan stolarna. 63. Trygghetskvitto vid psykisk sjukdom Vi vill att alla som skrivs ut från en psykiatrisk slutenvård ska få ett trygghetskvitto på fortsatt behandling i öppenvården och inom den kommunala omsorgen. Ingen ska lämnas på gatan! Trygg och säker på stan Brottbekämpning och trygga miljöer ska bli ett nytt socialdemokratiskt insatsområde. Tillsammans med polisen avser vi bekämpa all form av brottslighet samtidigt som vi tillsammans med frivilliga lägger kraft på att bekämpa orsakerna till brottslighet. Kvinnor och barn sätts i centrum. 64. Förebygga brott Alla ska känna sig trygga i Stockholm. Polisens uppgift är att ingripa vid brott medan samhället i övrigt ska bekämpa orsakerna till kriminalitet. Kopplingen mellan droger och kriminalitet är tydlig. Samarbetet med polisen avseende drogrelaterad brottslighet ska stärkas. Arbetet med att både förebygga och behandla missbruk ska förbättras. 65. Snabbare reaktion och samhällstjänst Stockholm ska be regeringen att få bli försökskommun för dygnet-runtdomstolar för lindrigare ungdomsbrott. Genom snabb reaktion och möjlighet att döma till samhällstjänst, kombinerat med stöd, vill snabbt återföra ungdomar till den rätta vägen.

9 66. Nolltolerans i kollektivtrafiken Brott som begås i tunnelbanan, på bussar, tåg eller på stationer ska anmälas. Det gäller alla brott, stora som små. 67. Tunnelbanan ska bli säkrare Kameraövervakningen i SL-trafiken ska öka. Vi vill införa kameraövervakning på alla T-bane- och pendeltågsstationer. 68. Samarbetet med polisen ska fördjupas och ges extra stöd Satsningen inriktas på förebyggande arbete med skolorna, idrottsföreningar, fritidsgårdar, bostadsrättsföreningar och syftar till att förebygga brott. 69. Stödet till Farsor och Morsor på stan och Lugna Gatan ska öka Fler vuxna på stan ökar tryggheten, för alla. 70. Staden ska få ett belysningsprogram De mörka delarna av staden ska lysas upp. Farliga miljöer ska identifieras och byggas bort. Alla ska våga gå genom Stockholm. 71. Offentliga miljöer ska städas och klottersaneras Fula miljöer uppmuntrar till våld och brott. Därför ska viktiga mötesplatser få ett särskilt städ- och uppsnyggningsprogram. 72. Stopp för hatbrott De brott som drabbar människor på grund av deras åsikter, ursprung, kön eller sexuell läggning ska stoppas. Stockholm ska bli en säkrare stad för alla. Hedersrelaterat våld inom alla kulturer ska bekämpas. 73. Kampanj för kvinnofrid och trygghet Våld och sexuella övergrepp mot kvinnor har sociala skäl samt ursprung i attityder och drogmissbruk. Vi ska starta en bred kampanj i skolor, på gym och offentliga platser för att påverka mäns attityder, försvåra spridning av droger och steroider samt bygga bort farliga miljöer.

10 74. Skydd för utsatta kvinnor Stödet till samarbetet med kvinnojourer ska öka. Vi vill att alla kvinnor ska känna sig trygga i Stockholm. 75. Stockholm mot trafficking Trafficking är den råaste och mest avskyvärda formen av våld mot kvinnor som existerar. Handeln omsätter miljardbelopp och har förgreningar även till Sverige. Stockholm ska bli en föregångare i arbetet mot handel med kvinnor, såväl nationellt som internationellt. Ett Stockholm för alla! En stad för alla kräver att samhällets satsar offensivt på att erbjuda nya bostäder, att idrottsföreningar kan utöva sin verksamhet och att den offentliga verksamheten fungerar väl, att personalen är motiverad och har god utbildning. 76. Fler lägenheter nya bostäder ska byggas under nästa mandatperiod. Bostadsbristen ska byggas bort. 77. Billigare lägenheter Priserna på bostäderna i Stockholm ska pressas ner ytterligare genom ökad konkurrens och nya produktionsmetoder. 78. Ungdomar får hjälp att hyra lägenhet Stockholm ställer upp med kommunal hyresgaranti för de ungas hyreskontrakt. 79. Allmännyttan ska ge trygghet Allmännyttan måste ta ett ökat socialt ansvar. Vräkningar av barnfamiljer måste minska. De hemlösas situation måste lösas genom aktiv uppsökeriverksamhet, stöd från sociala myndigheter och psykiatrin och tillgång till bostäder där aktivt stöd ges. 80. Fler idrottsplatser

11 Under kommande valperiod ska vi bygga 8 stycken nya idrottsplatser eller anläggningar i Stockholm. 81. Föreningsdrift ska uppmuntras Simhallar, och idrottsplatser behöver inte drivas av kommunen om föreningarna hellre gör det själva. Via avtal kan föreningarna ta över ansvaret för driften. 82. Rätt att jobba heltid Alla anställda i Stockholms stad och Stockholms läns landsting får rätt att jobba heltid. 83. Arbetsmarknadsåtgärder och fler Plusjobb För att underlätta inträdet på arbetsmarknaden utökas de ordinarie arbetsmarknadsprogrammen med platser i Stockholm. Särskilda satsningar för invandrare, funktionshindrade och för svårsysselsatta. 84. Höjt tak för lönebidrag För de arbetshandikappade som går i arbete höjs lönebidraget till kr i månaden från den 1 januari Fler ska kunna få jobb genom lönebidrag. 85. Taken i a- kassan ska höjas Vi vill höja det högsta taket i a- kassan så att det på årsnivå motsvarar ungefär 7,5 prisbasbelopp. Därmed höjs taket med cirka 200 kronor per dag så att de allra flesta får ut 80 procent av sin tidigare inkomst. 86. Ett tillgängligt Stockholm Insatserna för att öka tillgängligheten för funktionshindrade ska förstärkas. Fysiska hinder ska byggas bort, T-baneplattformar höjas och ny teknik introduceras. Till 2010 ska Stockholm bli världens mest tillgängliga stad.

En modern sjukvård för alla inte bara några

En modern sjukvård för alla inte bara några En modern sjukvård för alla inte bara några Sjukvårdspolitisk plattform för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2(7) Sjukvårdspolitisk plattform VI SOCIALDEMOKRATER GÅR i bräschen för förnyelse och

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ ALLA BEHÖVS I MALMÖ Socialdemokraterna i Malmö vill arbeta för att:» Grundskolan och förskolan ska fungera så att ingen förälder ska behöva välja bort förskolan eller skolan i sin närhet av kvalitetsskäl.»

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd FINSPÅNGARE INTE TILL SALU VALET 2014 En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd För att kunna må bra, trivas och känna sig trygg, måste man veta att samhället finns för omtanke och stöd till behövande.

Läs mer

Facebook: facebook.com/uppsalakd Webbplats:

Facebook: facebook.com/uppsalakd  Webbplats: Facebook: facebook.com/uppsalakd Instagram: @uppsalakd Twitter: @UppsalaKD Webbplats: https://wp.kristdemokraterna.se/uppsala E-post: info@kristdemokraterna.se I Uppsala ska goda värderingar och trygghet

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN SUSANNE NORBERG ROZA GÜCLÜ HEDIN JONAS LENNERTHSON SJUKVÅRD OCH OMSORG Jämlik hälsa är vårt mål. Vi ska korta väntetiderna i vården och stoppa vinstjakten i välfärden.

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna Kontakta oss: - Maria Steen 0725-303683 Miguel Odhner 0703-520101 Besök vår hemsida: http://www.socialdemokraterna.se/kungalv Kungälv

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

För Ett Uppsala där alla barn och ungdomar får likvärdiga möjligheter att växa.

För Ett Uppsala där alla barn och ungdomar får likvärdiga möjligheter att växa. För Ett Uppsala där alla barn och ungdomar får likvärdiga möjligheter att växa. Satsningar på barn och ungdomar i Uppsala kommun och landstinget. Satsningar på barn och ungdomar i Uppsala kommun. Ett Uppsala

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Vi bygger Växjö starkt!

Vi bygger Växjö starkt! Vi bygger Växjö starkt! Växjö - en kommun för hoppfulla! Växjö är en riktigt bra kommun. Vi ligger i absolut framkant i miljö & hållbarhet, vi är med i toppen när det gäller företagsklimat och bygger mest

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Detta vill Vänsterpartiet

Detta vill Vänsterpartiet Valplattform 2018 på lättläst svenska Detta vill Vänsterpartiet (Lättläst) 2 Innehåll 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 12 12 13 14 Alla ska ha det bra i Sverige Folket ska bestämma Skattesystemet Jämställdhet

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Enskild motion Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

Ett Stockholm där alla kan arbeta, utbilda sig och växa

Ett Stockholm där alla kan arbeta, utbilda sig och växa Budget 2012 264 miljoner till utbildning 140 miljoner för att bryta arbetslösheten 10 öres skattehöjning Stadens resurser används mer aktivt för att investera i utbildning och jobb Ett Stockholm där alla

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga

En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga Hur vi har gått till väga Granskning av rapporter, handlingar och skrivelser. Enkätundersökning Intervjuver och fokusgrupper med barn, föräldrar

Läs mer

(.vi ser världen med erfarna ögon.)

(.vi ser världen med erfarna ögon.) (.vi ser världen med erfarna ögon.) SPI är besjälade av att ta sig an de utmaningar som välfärden står inför. Vi är övertygade om att välfärden berikas av våra olika erfarenheter. SPI är fria att ta ställning

Läs mer

TIDIGA INSATSER GER RESULTAT. FLER LÄRARE I SOLNAS SKOLOR! ALLA BARN KAN OCH SKA KLARA SKOLAN

TIDIGA INSATSER GER RESULTAT. FLER LÄRARE I SOLNAS SKOLOR! ALLA BARN KAN OCH SKA KLARA SKOLAN 1av 4 elever i Solna klarade inte 9:an. Tänk om jag inte heller gör det... TIDIGA INSATSER GER RESULTAT. FLER LÄRARE I SOLNAS SKOLOR! ALLA BARN KAN OCH SKA KLARA SKOLAN Alla barn kan och ska klara skolan

Läs mer

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 Tillsammans mot brott Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 2 Syfte Skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. Stimulera

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

ETT ÅR KVAR TILL VALET: HUR STÅR DET TILL I SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER? - SJU AV TIO VALLÖFTEN INTE UPPFYLLDA

ETT ÅR KVAR TILL VALET: HUR STÅR DET TILL I SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER? - SJU AV TIO VALLÖFTEN INTE UPPFYLLDA ETT ÅR KVAR TILL VALET: HUR STÅR DET TILL I SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER? - SJU AV TIO VALLÖFTEN INTE UPPFYLLDA GÖTEBORG SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER 20 ÅR ÄR EN LÅNG TID I POLITIKEN Utmaningarna inom

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN SJUKVÅRDSPROGRAM 2014-2018 ETT BÄTTRE JÄMTLANDS LÄN. FÖR ALLA. 1 2 Vision Tillväxt och utveckling i regionen ger ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av vården

Läs mer

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden.

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. Det går bra för Stockholmregionen, men vi står också inför stora utmaningar.

Läs mer

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs årsplan innehåller först en vision som beskriver hur kommunen i stort ska bedrivas och i vilken riktning vi vill att kommunen ska sträva åt. Sedan följer en rad

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället

MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället Vi bryr oss om varandra. Vi ställer upp och hjälper varandra för att känna oss trygga och säkra. Vi skapar mötesplatser i närmiljön där vi kan diskutera och

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Kvalitet och trygghet för äldre Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Inledning Socialdemokraterna i Örebro har under hela mandatperioden arbetat för ett bättre Örebro för äldre. Vi föreslog redan

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

FRAMTIDSBYGGET. Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för

FRAMTIDSBYGGET. Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för F R A M T I D S PA R T I E T I M A L M Ö FRAMTIDSBYGGET Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för 2018 2022 F R A M T I D S PA R T I E T I M A L M Ö TILL DIG SOM HAR BARN I SKOLAN. Skolans roll är att

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI KIRUNA KIRUNA Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 Här vill vi leva våra liv! Ett ovanligt parti för vanliga människor 1 KIRUNA NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI Vårt partis

Läs mer

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre!

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre! Styrelsens förslag till Valprogram Växjö kan bättre! Vi tycker att Växjö är en bra kommun att leva i. Många vill bo och verka här och det välkomnar vi. Men mycket i Växjö går åt fel håll. Klyftorna mellan

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor:

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor: Socialdemokraterna i Partille Valprogram 2018 Inledning Vi Socialdemokrater har höga ambitioner för Partille kommun. Vi har en framtidsinriktad politik som leder till att Partille blir en ännu bättre kommun

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde Tillit och förtroende Öka det sociala kapitalet Mål Aktivitet Rådighet Samverkan Uppföljning Dialog Skapa förutsättningar för medborgarnas engagemang genom t.ex. fysiska mötesplatser Erbjuda olika platser

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Inledning...2 4 Nolltolerans

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla Rött Blått politik för fler jobb och trygghet för alla Ge 100 000 soloföretagare möjlighet att anställa en medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift. Ge 7 500 arbetslösa akademiker arbete eller praktik

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST

Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa betyder

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid.

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Valplattform På lättläst svenska 2018 Vi ser en annan framtid För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Fi vill ha ett samhälle som är jämlikt, jämställt och hållbart. Tillsammans kan

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Ungas tankar om ett bättre samhälle

Ungas tankar om ett bättre samhälle Ungas tankar om ett bättre samhälle Politiska motioner skapade av ungdomar i Malmö och Skåne genom workshoparbete inom projektet Ungt valdeltagand i Malmö och Skåne - fokus: supervalåret 2014. Genom wokshops

Läs mer

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Handlingsplan mot barnfattigdom

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Handlingsplan mot barnfattigdom Socialdemokraterna i Stockholms stadshus Handlingsplan mot barnfattigdom Handlingsplan mot barnfattigdom Rädda Barnens rapport talar sitt tydliga språk Stockholm är en av de mest segregerade kommunerna

Läs mer

Integrationsutskottet

Integrationsutskottet Integrationsutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad öka integrationen mellan olika stadsdelar och därmed minska känslan av utanförskap? Problemformulering Det finns extrema skillnader mellan

Läs mer

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR.

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. Matilda Ernkrans, riksdagsledamot och förstanamn på riksdagslistan, och Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens

Läs mer

En trygg, rättvis och lustfylld skola för alla alltid.

En trygg, rättvis och lustfylld skola för alla alltid. 1 I Nacka ska vi ha: En trygg, rättvis och lustfylld skola för alla alltid. Innehållsförteckning sid 1 Inledning 2 2. Skolan måste ge alla lika möjligheter. 3 3. En skola med verklig valmöjlighet och mångfald

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer