Strategirapport för Makedonien 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Makedonien 2010"

Transkript

1 Strategirapport för Makedonien INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrdes fram till sommaren 2010 av samarbetsstrategin för Makedonien Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet med Makedonien är att minska fattigdomen, genom samhällsförändring som grundar sig på EUintegration som en motor för utveckling. Samarbetet är inriktat på följande sektorer: i) jordbruk, med fokus på hållbar ekonomisk utveckling, ii) mänskliga rättigheter och demokratisk samhällsstyrning, iii) hållbar utveckling med fokus på miljö. Samarbetet med Makedonien kommer att fasas ut En utfasningsstrategi för Makedonien beslutades av regeringen i augusti Det övergripande målet för den nya strategin är fortsatt EUnärmande, stärkt demokrati samt rättvis och hållbar ekonomisk utveckling. I praktiken har arbetet med utfasningen pågått under hela FINANSIELL ÖVERSIKT Landramen för Makedonien för uppgår 2010 till 45 MSEK. Insatser inom området för klimatsatsning faller inom sektorn jordbruk, med inriktning på hållbar ekonomisk utveckling, men redovisas separat i tabellen nedan. Till och med den 31 augusti 2010 har totalt 18,4 MSEK utbetalats. Detta motsvarar 41% av anslaget för Jordbruk, med fokus på hållbar ekonomisk utveckling Mänskliga rättigheter och demokratisk samhällsstyrning Hållbar utveckling med fokus på miljö Delegerade Utbetalda 2010 jan-aug Prognos jan-dec 4,5 21,5 6,5 10,9 7,4 17,2 Totalt 45 18,4 49,6 Varav klimatsatsning 3,6 8,1 Bedömningen görs att anslaget kommer att utnyttjas fullt under 2010.

2 2 3. RESULTAT 3.1 Sektor 1: Sektor 1: Jordbruk med fokus på hållbar ekonomisk utveckling Antal insatser: 5 Under perioden januari augusti 2010 har tre insatser avslutats och två nya insatser är under beredning. Inga nya avtal har ingåtts Resultat på insatsnivå Insats 1: Stöd till Farmers Association in the Republic of Macedonia, (SFARM III) Huvudmål: i) Utveckling av Federation of Farmers i Makedonien (FFRM) till en hållbar, demokratiskt styrd och medlemsdriven organisation, ii) en regionalt representerad organisation som aktivt stödjer sina medlemmar genom utbildning och information, iii) stärka FFRMs nyhetsbrev vad gäller information, kommunikation och distribution. hittills 28,23 Juli 2007 juni 2010 Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 24,3 LRF/FFRM Projekt 100 FFRM är erkänt av bönder, relevanta nationella institutioner samt EUstrukturer som den främsta företrädaren för lantbrukares intressen i Makedonien. Flera viktiga strategiska dokument har tagits fram, inklusive en femårig strategi för att uppnå finansiell hållbarhet, samt en strategi för PR och kommunikation. Ett nätverk för kvinnliga jordbrukare har bildats och FFRM har även arbetat med att integrera genusperspektiv i hela organisationen. Kvinnors ekonomiska egenmakt (WEE) har blivit en del av FFRM:s jämställdhetsarbete. 1 SFARM har bidragit till att Ministeriet för jordbruk, skogsbruk och vatten har infört positiv särbehandling av kvinnliga jordbrukare och unga jordbrukare, i form av högre subventioner. Fyra regionala centra stärker den lokala representationen och kanaliserar kommunikationen med FFRM:s huvudkontor. 60 medlemmar i nätverket Youth Farmers har fått utbildning i affärsplanering och ledarskap. Informationsmöten om IPARD-programmet 2 har hållits i 10 landsbygdsområden med över 200 deltagare. 1 Securing sustainability for WEE initiatives in Macedonia during the phase-out period, InDevelop-IPM, Catharina Schmitz, Juni IPA Rural Development. IPA-stöd med särskild inriktning på landsbygdsutveckling.

3 3 FFRM:s nyhetsbrev "Moja zemja" ger information om statlig politik och strategier, EU-närmandeprocesser samt EU-medlemskapet. Över 2200 exemplar av tidningen distribueras varje månad och beräknas läsas av 10,000 personer. Sida överväger fortsatt stöd till FFRM till december 2012, med inriktning på institutionell och finansiell hållbarhet. Därför har en systembaserad revision genomförts under hösten Utbetalningar enligt plan. Insats 2: Macedonian Agricultural Advisory Services Project (MAASP) Huvudmål: i) Utveckling av en pluralistisk jordbruksrådgivning som ett verktyg för att genomföra den makedonska jordbrukspolitiken under EUnärmandeprocessen, ii) Förbättring av villkoren för fattiga människor på landsbygden att minska sin fattigdom genom att förbättra kvaliteten, relevansen och tillgängligheten av jordbruksrådgivning. hittills 28,48 Juni dec 2010 Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 25,4 GRM International AB / MAFWE Projekt 100 Genom stöd från MAASP har lagen om jordbruksrådgivning uppgraderats och innefattar nu också möjligheter till ekonomiskt stöd till rådgivningstjänster. Ett sektorövergripande organ har bildats där alla offentliga och privata rådgivare är med. Detta möjliggör en bättre och mer enhetlig kvalitet på rådgivningen till jordbrukare. Mer än 60 rådgivare har utbildats i Value Chain Approach, Environmental Impact Assessment och Participatory Rural Appraisal techniques (PRA), metoder som leder till mer miljöanpassade, kvalitetsinriktade och diversifierade verksamheter. Som en direkt följd av stödet till LEADER-ansatsen 3 i 5 regioner, som omfattar 16 kommuner, har Rural Development Network of Macedonia etablerats som en juridisk person, för att genomföra LEADER-konceptet. Nätverket lanserades officiellt i juni 2010 och har i dagsläget 25 medlemsorganisationer. På grund av svag institutionell struktur och begränsad tillgänglig budget, riskeras den långsiktiga hållbarheten i de processer som stöds av MAASP, däribland fortsatt och regelbunden utbildning av lantbruksrådgivare. Regelbunden uppföljning av pågående processer skall göras och 3 LEADER - Links among rural development actions ett koncept för "Samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden"

4 4 utestående frågor kommer att diskuteras med berörda myndigheter och i givargemensamma arbetsgrupper för att bidra till resultatens hållbarhet. Insats 3: University Cooperation; Building Capacity for Macedonian Higher Education, Research and Policy Analysis in Agriculture Insatsens huvudsakliga mål: Bidra till en förbättrad policy och analys inom jordbrukssektorn avseende handel, marknadsföring, produktion och förädling. Detta uppnås genom i) ökad kapacitet hos Institutionen för Jordbruksekonomi och Organisation vid UKIM 4 inom högre utbildning, forskning och politisk analys inom jordbruk, ii) ökad kapacitet hos regering och andra viktiga aktörer, inom ekonomisk analys inom jordbruket, med fokus på jordbruksekonomi. hittills Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) ,2 SLU (Sveriges Projekt 100 Lantbruksuniversit et) Fram till 2009 har sex makedonska studenter tagit examen vid SLU. Tre av dessa har gått vidare till forskarstudier inom projektet, en har anställts som lärarassistent vid institutionen och två är anställda vid myndigheter som arbetar med jordbruksfrågor. Detta visar att projektet bidrar till en ökad kapacitet såväl inom institutionen som inom landets förvaltning. Universitetet i Makedonien har anpassats till Bolognaprocessen. SLU har bidragit till reformprocessen av kandidat-, master och forskarprogrammen och två makedonska representanter har besökt Sverige för att få ökad kunskap om forskarprogrammen på SLU. BICA (Balkan International Centre for Agricultural Economics) etablerades Centret ger studenter möjlighet till en dubbel examen; från SLU och UKIM (University of Ss Cyril and Methodius in Skopje). SLU och UKIM tar gemensamt ansvar för att säkerställa internationell standard på utbildningen. På grund av förändringar i budgetprocessen i Makedonien, har UKIM haft stora problem under 2010 att få tillgång till de som SLU transfererat för projektet. Detta har kraftigt försenat många aktiviteter. Sida har fört en aktiv dialog med finans- och utbildningsministerierna och goda förhoppningar finns nu om att situationen ska lösa sig Bedömning av strategimålen i sektorn Jordbruk, med fokus på hållbar ekonomisk utveckling 4 University of Ss Cyril and Methodius in Skopje

5 5 Sektormål: Hållbar ekonomisk utveckling samt omstrukturering av jordbrukssektorn i enlighet med EU: s krav. Det svenska stödet till Makedonien ligger väl i linje med strategimålen. Stödet till SFARM och MAASP har bidragit till att skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling, med särskild tonvikt på entreprenörskap och mindre jordbruk, samt till att stödja utvecklingen av en demokratisk jordbruksorganisation. Eftersom EU-anpassningsprocessen lägger stor tonvikt på just jordbruk, bedöms utvecklingen av institutionell kapacitet inom jordbruket som relevant. Stödet till konsolideringen av rådgivningsreformen på nationell nivå har direkt bidragit till en generell förbättring inom jordbrukssektorn. Rural Development Network som etablerats, är en av de viktigaste aktörerna vad gäller effektivt framtida utnyttjande av stöd till landsbygdsutveckling, genom LEADER-ansatsen. Den återstående utmaningen är att uppnå långsiktig hållbarhet av resultat i en ännu sårbar institutionell struktur. Politiskt motiverade tjänstetillsättningar, svag institutionell kapacitet såväl som svaga strukturer förblir kritiska faktorer för hållbarheten i reformprocesserna. Ett större institutionellt och finansiellt åtagande kommer att krävas av Makedonien, inte minst för att väl kunna utnyttja de kommande EU-medlen. Detta är viktigt för att kompensera för stödet från bilaterala givare, som nu avvecklar sitt samarbete. 3.2 Sektor 2: Demokrati och mänskliga rättigheter Antal insatser: 5 Under perioden januari - augusti 2010 har tre insatser avslutats medan inga nya avtal har ingåtts Resultat på insatsnivå Insats 1: Stöd till civilsamhället genom Civil Rights Defenders hittills Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 10, ,5 MSEK CRD Projekt 100 Huvudmål: i) öka människors fria tillgång till lagar, såväl makedonsk lag som europeisk rättspraxis, ii) öka människors tillgång till rättssektorn i Makedonien genom att tillhandahålla juridisk assistans och genom att stödja utformning, och lobbying för ett antagande, av lagen om rättshjälp, iii) att förstärka kontroll och efterlevnad av mänskliga rättigheter och allmänna rättsstatsprinciper bland ansvariga institutioner och myndigheter Organisationen Coalition All for Fair Trials har under tre år byggt upp en unik databas med information och statistik från rättegångar rörande korruption. Databasen är ett viktigt instrument för att analysera

6 6 utvecklingen inom området. Bidrag till utvecklingen av oberoende och fria medier som speglar mångfalden i Makedonien. Detta har skett genom utbildning av journalister och genom bidrag till opartisk och demokratisk rapportering. Bidragit till harmonisering med EU-direktiv av Makedonsk lagstiftning inom radio och TV. Sedan 2005 är makedonsk lag, Högsta Domstolens praxis, EU-lag och EU-praxis gratis och lättillgängligt via internet, tack vare organisationen MOST. Antalet besök på webbplatsen har ökat varje år. Under 2009 var antalet besök per dag medan antalet har ökat till per dag under CRD har visat på betydelsen av frågan om människors lika tillgång till rättvisa och har ökat kunskap om respekt för mänskliga rättigheter och om principen om rättsstaten. CRD har också arbetat med lobbying för antagandet av lagarna om rättshjälp och icke-diskriminering. 521 personer fick genom CRD kostnadsfri rättshjälp under CRD:s arbete är av stor betydelse i samband med demokratiseringsprocessen i Makedonien och landets anpassning till EU:s lagstiftning. Genom ett mer aktivt deltagande tillsammans med sina partners har CRD visat att det är möjligt att stärka frivilligorganisationernas genomslag i Makedonien. Utbetalningar enligt plan. Insats 2: Partnership in Statistics Huvudmål: Att bidra till utvecklingen av ett hållbart system för jordbruksstatistik i Makedonien och därmed underlätta beslutsfattande som är baserat på relevant och tillförlitlig statistik, som uppfyller nationella, internationella och EU-krav. Projektets övergripande syfte är att bistå i utvecklingen av jordbruksproduktion genom strukturell statistik, jordbruksregister, jordbruksfinansiell statistik, miljöstatistik, spridning av statistik, metadata och skogsbruksstatistik. 5 hittills Samarbetspartner Samarbetsform 6 Svensk andel av totala stödet (%) 9, ,2 SCB Projekt 100 En informationsbroschyr med statistiska uppgifter om vatten (tillgång, förbrukning etc.) har publicerats. Personal har utbildats i, och har kunskap för att skapa PC Axis tabeller från SAS dataset, vilket är ett viktigt steg för att förbättra användningen av internet som ett verktyg inom State Statistical Office of Macedonia (SSO). Utveckling av Centralized Variables Repository och introduktion av det 5 Det avtalade svenska stödet (om projektet/programmet får stöd även från andra givare) 6 Använd etablerad terminologi/sidaklassificering enligt PLUS

7 7 svenska metadatasystemet Meta Plus, som utvecklats av SCB, och som har valts av SSO. Resultaten är goda givet att projektet är i sin inledande fas. Kommunikationen med SSO har visat sig vara svår, bland annat på grund av den ganska slutna ledningskulturen inom SSO. Detta skapar en risk för att Sida och SCB inte kommer att kunna vidta förbättringsåtgärder i tid. Emellertid finns indikationer på att projektet är på rätt spår. Insats 3: Stöd till civilsamhället genom Kvinna till Kvinna Huvudmål: Öka kvinnors organisering, kvinnors deltagande i beslutsprocesser, kvinnors mänskliga rättigheter, kvinnors arbete mot våld och sexuella övergrepp, kvinnors fysiska och mentala hälsa, kvinnor i fredsprocessen hittills Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 7, ,31 Kvinna till Kvinna Projekt 100 En nyligen genomförd utvärdering av Kvinna till Kvinnas arbete visar att ändringar i lagen om hälsoskydd och sjukförsäkring är resultat av Kvinna till Kvinnas program. Hälsoministeriet tar nu en mer aktiv roll i planeringen av besök för screening av livmoderhalscancer. Under de senaste åren har flera kvinnoorganisationer gått från att vara främst tjänsteleverantörer till att bli opinionsbildare. Det första icke-etniska kvinnliga nätverket i Makedonien har bildats, med fokus på aktiviteter över etniska gränser, och särskilt på att gemensamt lösa problem. Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer har spelat en roll för införande av lagen om jämställdhet och familjelagen. Det finns nu en högre andel kvinnor i lokala politiska strukturer. Särskilt i Kumanovo och Sveti Nikole har denna ökning genomgående stötts av Kvinna till Kvinna och dess lokala partners. En av riskerna i projektet är att KtK:s partners blir beroende av finansiering från KtK. KtK har därutöver inte varit strategiskt inriktat på att integrera jämställdhetsaspekter i ett bredare utvecklingssammanhang. Utbetalningar är enligt plan Bedömning av strategimålen i sektorn Demokrati och Mänskliga Rättigheter Sektormål: Rättvis och icke-diskriminerande social utveckling för kvinnor, män och barn i Makedonien och därmed ökade möjligheter för fattiga människor att förbättra sina villkor.

8 8 Regeringens politik är fortfarande diskriminerande mot minoriteterna i landet. Det civila samhället i Makedonien är en viktig aktör för att öka respekten för mänskliga rättigheter och för att minska diskrimineringen. Trots goda resultat i utvecklingssamarbetet, som tillgången till kostnadsfri rättshjälp eller utvecklingen av Ombudsmannen, kan det konstateras att spänningar mellan etniska grupper har ökat och att korruptionen fortfarande är hög i många statliga institutioner. Det senare bekräftas i en korruptionsstudie beställd av Sida. Det makedonska samhället är fortfarande patriarkalt och erkännandet av kvinnors rättigheter går endast långsamt framåt. Kvinna till Kvinna s insatser har dock lagt grunden för att jämställdhet i framtiden ska hamna högre upp på den politiska agendan. Antalet bilaterala givare till Makedonien minskar vilket medför svårigheter för det civila samhällets organisationer att finna finansiering. Många viktiga organisationer saknar fortfarande kapacitet att ta emot IPA-. Det svenska stödet bedöms ha stött viktiga aktörer som nu kan tvingas att stänga ner eller kraftigt minska sina insatser. Under 2010 beställde Sida en studie med fokus på lärande, vilken granskade fyra samarbetsorganisationer som arbetar med att öka kontakter mellan olika folkgrupper i Makedonien. Utvärderingen visar att det finns ett behov att stärka den etniska och sociala sammanhållningen i Makedonien. Utvärderingen visar också att de svenska projekten var mycket relevanta för detta ändamål. 3.3 Sektor 3: Hållbar utveckling med fokus på miljö. Antal insatser: 5 Under perioden januari-augusti 2010 har en insats avslutats och inga nya avtal ingåtts. En ny insats är under beredning. Insats 1: Kapacitetsuppbyggnad för genomförandet av den strategiska planen för Agency for Real Estate and Cadastre, (AREC) Huvudmål: En effektiv, modern och tillförlitlig organisation som tillhandahåller efterfrågade tjänster till sina användare och som dessutom är ledande inom geodesi och lantmäteri. Organisationen ska dessutom värna medborgarnas rättigheter och den allmänna rättssäkerheten avseende fast egendom och data om fysiska fastigheter. hittills 26,43 Juli 2009 juni 2012 Samarbetspartner 9,9 Agency for Real Estate Cadastre/ Swedesurvey Den inledande fasen av det nya projektet har fokuserat på att förbereda genomförandefasen under Resultat av inledningsfasen: En "behovsbedömning" har genomförts, inklusive en översyn av det Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Projekt 100

9 9 befintliga avtalet samt status avseende organisation, bemanning och dataproduktion. Flera intervjuer, möten och workshops har genomförts, inklusive förberedande studiebesök i Sverige. Upphandling av konsulttjänster för upprättande av ett fastighetsregister, upphandling av hård-och mjukvara för AREC:s utbildningscentrum, samt första etappen av utveckling av e-cadastre och studieresor. Under den inledande fasen har betydande arbete gjorts för att utarbeta en arbetsplan som rymmer förändrade krav från AREC inom ramen för avtalet mellan AREC och Swedesurvey. Sidas representant i styrgruppen kommer att säkerställa att de nya kraven kommer att uppfyllas. Insats 2: AgroEnergy främjande av en ökad användning av förnybara energikällor och för en effektivare energianvändning, framför allt på landsbygden. Inledande fas. Huvudmål: Introducera hållbara jordbruksmetoder för att förbättra energieffektiviteten och förnybara energikällor på landsbygden. 4,6 Dec jan 2010 hittills Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 4,6 CeProSARD Projekt 100 Fördjupade analyser av förnybara energikällor som är lämpliga för småskaliga investeringar har genomförts. Hållbara jordbruksmetoder för bättre utnyttjande av energieffektivitet och förnybara energikällor har identifierats. Tio pilotprojekt har gjort en lönsamhetsanalys. Ministeriet för jordbruk, skogsbruk och vatten har infört en ny stödåtgärd (som simulerar IPARD-finansiering) för att jordbrukarna ska introducera de metoder för energieffektivitet och förnybara energikällor. Insats 3: Stöd till utveckling av Lokala handlingsplaner för miljö. Huvudmål: Förbättra miljöplanering och förvaltning i utvalda kommuner genom utarbetande och antagande av lokala handlingsplaner samt ett framgångsrikt genomförande av prioriterade pilotprojekt. hittills ,9 Regional Environment Center (REC) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Projekt 100

10 10 De 5 deltagande kommunerna har utvecklat och antagit handlingsplaner för miljöförbättringar. 32 kommunala företrädare har blivit informerade om processen för genomförande av miljöprojekt. Utarbetande av hållbara tekniska och ekonomiska specifikationer för pilotprojekt. Risken för kommuner att inte kunna genomföra sina pilotprojekt bedöms vara låg eftersom projektförberedelserna har avslutats och projekt initierats. Medfinansiering från alla kommuner har säkrats Bedömning av strategimålen i sektorn: Hållbar utveckling med fokus på miljö Sektormål: Miljömässigt hållbar utveckling och stöd till processen för integration med europeiska strukturer. Det svenska stödet inom sektorn anses väl i linje med landets egna mål, samt kraven för kapacitetsutveckling som rapporteras i EU:s Framstegsrapport Efter fyra år av svenskt stöd antog det makedonska parlamentet tidigare i år en nationell strategi för hållbar utveckling (NSSD). Strategin är ett krav för EU-närmandet och ger en plattform för samordning av relevanta sektorstrategier för en mer sammanhållen hållbar utveckling. En handlingsplan behöver utvecklas och Sida kommer tillsammans med vice premiärministerns kansli, miljöministeriet och Världsbanken att förbereda stöd för att etablera ett sekretariat som ansvarar för samordning av NSSDverksamhet. Samarbetet mellan miljöministeriet och Naturvårdsverket är inriktat på utbildning inom miljöfrågor som är viktiga för Makedoniens kommande EU-förhandlingar. Inom området förnyelsebar energi har Makedonien gjort begränsade framsteg, medan utvecklingen fortfarande är i sin linda vad gäller energieffektivitet. Ytterligare insatser är viktiga för att stärka den administrativa kapaciteten för att främja energieffektivitet och förnybara energikällor. Enligt EU:s Framstegsrapport 2009 om genomförandet av lagstiftningen är det fortfarande en betydande utmaning. Den administrativa kapaciteten är svag både på nationell och på lokal nivå. Regeringen har antagit en plan för att stärka samordningen av miljöinsatser på central och lokal nivå för perioden , men avsaknaden av en ekonomisk bedömning och ett system för uppföljning och utvärdering av planen hämmar dess genomförande och hållbarhet. Betydande insatser krävs fortfarande för att ytterligare anpassa lagstiftningen till EU:s regelverk inom denna sektor och för att genomföra de miljöinvesteringar som krävs. Överlag har framstegen inom miljösektorn varit mycket begränsade. Decentralisering av miljöansvaret till lokal nivå fortsätter och de lokala myndigheterna står inför en ökande mängd uppgifter som skall hanteras med begränsade resurser och kapacitet till hands.

11 11 4 Biståndseffektivitet (övergripande nivå) Makedonien har inte undertecknat Parisdeklarationen och intresset för biståndseffektivitet har länge varit ganska lågt. Från och med 2009 har dock regeringen fokuserat på programbaserat stöd och har, i nära samarbete med givarsamfundet, tagit fram konkreta handlingsplaner inom fem prioriterade politiska områden. Medlemsstater och andra biståndsgivare, särskilt EU-delegationen, för en konstruktiv och lovande dialog och processer för att införa Programbaserad ansats (PBA). Sida har varit en av de viktigaste aktörerna för att främja PBA-processen och kommer under utfasningsperioden att fortsätta att arbeta för ökad biståndseffektivitet inom samarbetsområdena jordbruk och miljö. EU spelar också en aktiv roll och har nyligen fastslagit att den nya MIPD kommer att möjliggöra en övergång från projekt- till programbaserad ansats, där de senaste årens positiva erfarenheter av PBA kommer att tillämpas. PBA kommer att införas under 2012, medan tiden fram tills dess kommer att bli en prövoperiod, med ett eller två pilotprogram. UNDP och Världsbanken har bidragit med bra input och Världsbanken kommer att fortsätta att stödja Makedonien med tekniskt bistånd för att stärka den administrativa kapaciteten. 5 TRE TEMATISKA PRIORITERINGAR OCH DE TVÅ PERSPEKTIVEN Rättighetsperspektivet och prioriteringen demokrati och mänskliga rättigheter uppmärksammas genom Sidas samarbetspartner Civil Rights Defenders. Människors tillgång till rättvisa genom att öka medvetenhet och respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen ökar. CRD har avsevärt bidragit till detta, särskilt i lobbyverksamhet för antagandet av en kostnadsfri rättshjälp och lagen om icke-diskriminering. Totalt har dock mycket begränsade framsteg gjorts för att förbättra de mänskliga rättigheterna i landet. Fattigdomsperspektivet är ett av de viktigaste målen för det svenska stödet till jordbrukssektorn. MAASP har framgångsrikt bidragit till att förbättra villkoren för fattiga människor på landsbygden genom att förbättra jordbruksrådgivningen. Enskilda jordbrukare som organiserar sig i FFRM har större inflytande över utformningen av jordbrukspolitiken, inklusive det omfattande subventionssystem som fortfarande praktiseras. Prioriteringen miljö och klimat är framför allt tillgodosett genom det stöd som Sida har gett till framtagandet av den nationella strategin för hållbara utveckling (NSSD). Förberedelser pågår för att tillsammans med världsbanken och Norge stödja implementeringen av strategin. Den föreslagna gemensamma finansieringen är också ett bra exempel på effektiv givarsamordning. 7 Multi-Annual Indicative Planning Document

12 12 Jämställdhet och Kvinnors ekonomiska egenmakt (WEE) är integrerat i merparten av Sidas stöd i Makedonien. Arbetet som bedrivits av fokalpunkten för WEE inom SFARM har bidragit till att regeringen nu driver implementeringen av den nationella handlingsplanen för jämställdhet, både via genusfokalpunkterna i varje ministerium och inom den regionala och lokala administrationen. 6. DEN KONTEXTUELLA RAMEN Det systematiska tillsättandet av politiska tjänster med tjänstemän utan nödvändig kompetens har påverkat den administrativa kapaciteten i de statliga myndigheterna negativt, och därmed försvårat genomförandet av Sida-stödda projekt. Den ekonomiska nedgången förra året minskade statens inkomster och kräver därmed minskade utgifter under Som ett resultat av detta har den makedonska regeringen inte kunnat uppfylla sina åtaganden i vissa Sida-finansierade projekt, vilket försenar genomförandet. Etniska spänningar har ökat under året, från en tidigare lägre och stabil nivå. SLUTSATSER Landprogrammet bedöms som relevant och effektivt i förhållande till Makedoniens EU-närmande. Relevanta resultat har uppnåtts i förhållande till samarbetsstrategins sektormål. Samarbetet kommer att fokusera på samma sektorer även under utfasningsperioden Processmålen för strategiperioden är att avsluta det bilaterala utvecklingssamarbetet på ett förutsägbart och hållbart sätt. Viktiga dialogfrågor kommer att vara hållbara resultat, stärkande av lokalt ägarskap och att säkerställa kontinuiteten genom kapacitetsuppbyggnad. Regeringens förnyade ansträngningar att införa en programbaserad ansats för att förbättra samordning och harmonisering i linje med Parisagendan är uppmuntrande. Sverige kommer att fortsätta att stödja och följa processen. Det noteras att det omfattande och i allmänhet framgångsrika stödet för att förbättra mänskliga rättigheter och jämställdhet har inte uppnått något genombrott på nationell nivå, eftersom diskriminering av minoriteter och kvinnor tenderar att stanna på status quo eller till och med öka.påverkan på det ökande EU-stödet, genom IPA, är fortsatt prioriterat. Risker som kan påverka genomförande och hållbara resultat är den begränsade administrativa kapaciteten hos myndigheter och övriga samarbetspartners. Den tillgängliga volymen för utvecklingssamarbetet med Makedonien under utfasningsperioden blev lägre än väntat, vilket kan påverka kvaliteten i verksamheten samt hållbarheten och konsolideringen av uppnådda resultat.

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012

Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012 Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012 SAMMANFATTNING Enligt en utvärdering 1 av samarbetet med Makedonien, som gjordes under 2012, har Sidas portfölj varit relevant för EU:s integrationsprocess.

Läs mer

Strategirapport för Makedonien september 2010 - augusti 2011

Strategirapport för Makedonien september 2010 - augusti 2011 PROMEMORIA 1(13) 4 oktober 2011 Strategirapport för Makedonien september 2010 - augusti 2011 SAMMANFATTNING Makedonien är kandidatland sedan 2005, men har inte kunnat inleda förhandlingar om medlemskap

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Telefon: 08-692 29 50 info@barnombudsmannen.se www.barnombudsmannen.se

Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Telefon: 08-692 29 50 info@barnombudsmannen.se www.barnombudsmannen.se Barnrättskommitténs allmänna kommentar nr 2 (2002) Rollen för oberoende nationella institutioner för mänskliga rättigheter i arbetet med att främja och skydda barnets rättigheter Översättning december

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på. Sydöstasien. september 2010 juni 2015

Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på. Sydöstasien. september 2010 juni 2015 Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på Sydöstasien september 2010 juni 2015 Bilaga till 2010-09-09 UF2010/33456/ASO Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor PRELIMINÄRT FÖRSLAG 31 maj 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och socialfrågor till utskottet för kvinnors

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN 27.4.2007 Europeiska unionens officiella tidning L 110/33 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26 PROMEMORIA 1(10) 15 november, 2010 Strategirapport för Burundi 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Burundi 2009-2012. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Turkiet september 2010 augusti 2011 SAMMANFATTNING Det svenska förmedlemsskapsstödet till Turkiet är fortsatt relevant. Stödet till rättsreformer, ökad respekt för

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

STRATEGI FÖR STÄRKT DEMOKRATI OCH ÖKAD DELAKTIGHET 2015-2018

STRATEGI FÖR STÄRKT DEMOKRATI OCH ÖKAD DELAKTIGHET 2015-2018 STRATEGI FÖR STÄRKT DEMOKRATI OCH ÖKAD DELAKTIGHET 2015-2018 KS/2014:475 2014-11.21 Kommunledningskontoret 1 Inledning I Sigtuna kommun arbetar vi utifrån vår gemensamma värdegrund som sätter invånaren

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 2011/2019(BUD) 5.5.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 (PE462.791v01-00) Mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012 (2011/2019(BUD)) AM\866542.doc

Läs mer

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU Kort sammanfattning Den här utvärderingen avser genomförandet av systemet för jordbruksrådgivning. Det övergripande målet med utvärderingen är att granska systemets effektivitet och verkningsfullhet när

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt EG-direktiv mot diskriminering Integrations- och jämställdhetsdepartementet 008-08-11 Dokumentbeteckning KOM (008) 46 slutlig Förslag till rådets direktiv om genomförande

Läs mer

2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET. Handlingsplan för konkretisering av. Sidas arbete med Homo-,

2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET. Handlingsplan för konkretisering av. Sidas arbete med Homo-, 2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET Handlingsplan för konkretisering av Homo-, Bi- och Transfrågor i utvecklingssamarbetet 2007 2009 Sidas arbete med Homo-, Bi- och Transfrågor i utvecklingssamarbetet

Läs mer

RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER!

RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER! RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER! Dokumenten Självbeskrivning av organisation och Rapporteringsmall har tagits fram av PICUM med stöd av två sociologer och dess

Läs mer

Här står vi. Dit går vi.

Här står vi. Dit går vi. december 2006 Färdriktning för Sida Här står vi. Dit går vi. Tid för förändring Utvecklingssamarbetet omvandlas. FN har satt Millenniemål. Sverige har fått en Politik för Global Utveckling, PGU, som gäller

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS

EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS CRI(98)29 Version suédoise Swedish version EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS ECRI:S ALLMÄNNA POLICYREKOMMENDATION NR 3: BEKÄMPANDE AV RASISM OCH INTOLERANS MOT ROMER Strasbourg, 6 mars

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Strategi för Sveriges samarbete med. Afrikanska utvecklingsbanken

Strategi för Sveriges samarbete med. Afrikanska utvecklingsbanken Strategi för Sveriges samarbete med Afrikanska utvecklingsbanken 2016 2018 Protokoll II:5 vid regeringssammanträde 2016-01-21 UD2016/01034/MU Utrikesdepartementet Organisationsstrategi för Sveriges samarbete

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 18.11.2010 2010/0210(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bild 1. Sverige beslöt 1990 att anta FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och 2014 beslöts om en ny ungdomspolitik.

Läs mer

Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012

Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012 Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING I oktober 2012 presenterades EU-kommissionens förstudie inför förhandlingar av ett Stabilisation and Association Agreement. Den konstaterade

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Turkiet. januari 2010 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Turkiet. januari 2010 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet januari 2010 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut UF2010/2097/EC 2010-01-21 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet 2010-2013

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

En överenskommelse mellan staten och den ideella sektorn i Sverige: framväxt, status och framtida utmaningar

En överenskommelse mellan staten och den ideella sektorn i Sverige: framväxt, status och framtida utmaningar En överenskommelse mellan staten och den ideella sektorn i Sverige: framväxt, status och framtida utmaningar HÅKAN JOHANSSON (SOCIALHÖGSKOLAN, LUNDS UNIVERSITET), PRESENTATION CIFRI (CPH) KONFERENS APRIL

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 201415 Centrum mot rasism Stockholm 20140315 2 Inledning CMR:s huvudsakliga kärnverksamhet är att följa och påverka utvecklingen i Sverige vad gäller diskriminering och rasism. Följande

Läs mer

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige 1. Inledning CONCORD Sveriges uppdrag är att inom ramen för EU:s utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik bedriva påverkans- och informationsarbete med fokus

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

REK:S OCH OECD:S SAMRÅD 2015 OM

REK:S OCH OECD:S SAMRÅD 2015 OM REK:S OCH OECD:S SAMRÅD 2015 OM INFRASTRUKTURPLANERING OCH -INVESTERINGAR PÅ ALLA STYRESNIVÅER: AKTUELLA UTMANINGAR, ERFARENHETER OCH MÖJLIGA LÖSNINGAR Varför ska jag besvara det här frågeformuläret? FRÅGEFORMULÄR

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2015:14 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Georgien. januari 2010 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Georgien. januari 2010 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Georgien januari 2010 december 2013 Bilaga 1 till regeringsbeslut 2010-01-21 (UF2010/2122/EC) SAMARBETSSTRATEGI FÖR UTVECKLINGSSAMARBETET MED GEORGIEN

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Indonesien. april 2009 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Indonesien. april 2009 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Indonesien april 2009 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet PM 2009-06-25 Bilaga t UF2009/444625/ASO Asien- och Oceanienenheten Strategi

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 11.10.2013 2013/2147(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33 Barbara Matera (PE519.533v01-00) över Saudiarabien,

Läs mer

Verksamhets- och budgetplan 2015

Verksamhets- och budgetplan 2015 Verksamhets- och budgetplan 2015 Antagen av förbundsstyrelsen 2014-12-05 INNEHÅLL sida 1. Verksamhet 3 1.1 Ändamål 3 1.2 Medlemmar 3 1.3 Övergripande uppdrag 3 1.4 Årscykel för styrprocess 4 2 Arbetsorganisation

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Kommenterad dagordning NU 2010-05-17. Näringsdepartementet. Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010

Kommenterad dagordning NU 2010-05-17. Näringsdepartementet. Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010 Kommenterad dagordning NU 2010-05-17 Näringsdepartementet Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010 6. Kommissionens meddelande om En Europeisk strategi för rena och energieffektiva fordon - Presentation av

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Denna plan är fastställd av KTHs styrelse i september 2003. Den är framtagen i samarbete med arbetstagar- och studentrepresentanter.

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Moldavien. januari 2011 december 2014

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Moldavien. januari 2011 december 2014 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Moldavien januari 2011 december 2014 Bilaga till regeringsbeslut UF2010/59609/EC SAMARBETSSTRATEGI FÖR MOLDAVIEN 2011-2014 1. ÖVERGRIPANDE MÅL OCH PRIORITERINGAR,

Läs mer

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2011/2019(BUD) 26.5.2011. från utskottet för utveckling. till budgetutskottet

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2011/2019(BUD) 26.5.2011. från utskottet för utveckling. till budgetutskottet EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 26.5.2011 2011/2019(BUD) YTTRANDE från utskottet för utveckling till budgetutskottet över mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012

Läs mer

Sista ansökningsdag: Stöd till samarbete med tredje land (Indien och Kina): Måndagen den 15 oktober 2007

Sista ansökningsdag: Stöd till samarbete med tredje land (Indien och Kina): Måndagen den 15 oktober 2007 kulturrådet 2007-08-16 information från kulturkontakt sverige EU:S NYA KULTURPROGRAM UTLYST FÖR ANSÖKAN EU-kommissionen har den 7 augusti 2007 publicerat den andra utlysningen för det nya kulturprogrammet

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242

Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242 MEMO/12/184 Bryssel den 15 mars 2012 Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242 1. Vilka uppgifter har arbetsgruppen för Grekland? Kommissionens arbetsgrupp

Läs mer

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID När man jämför Norden med resten av Europa är det tydligt att de nordiska samhällena bygger på en gemensam värdegrund. De nordiska länderna har

Läs mer

Regionalfonden Västsverige & Urbact

Regionalfonden Västsverige & Urbact Regionalfonden Västsverige & Urbact Linnea Hagblom Thanos Pinakas Helena Gidlöf (SKL) 1 Kort om Tillväxtverket Kontor på 9 orter Cirka 350 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 Nio strukturfondsprogram i Sverige 2014-2020 Norra Mellansverige 2 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 3 Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Ekonomiskt stöd för turism och handel i Sverige

Ekonomiskt stöd för turism och handel i Sverige p27suedesv 16/12/03 08:41 Page 1 Näringslivspublikationer Ekonomiskt stöd för turism och handel i Sverige BÄSTA ANVÄNDNING AV EU:S MEDEL EU:s strukturfonder för små och medelstora företag och offentliga

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 PROTOKOLL Nummer 9 1.7.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Landskapsagronom

Läs mer

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Inledning Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN. Uppföljning av grönboken Europeiska öppenhetsinitiativet {SEK(2007) 360}

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN. Uppföljning av grönboken Europeiska öppenhetsinitiativet {SEK(2007) 360} EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 21.3.2007 KOM(2007) 127 slutlig MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN Uppföljning av grönboken Europeiska öppenhetsinitiativet {SEK(2007) 360} SV SV MEDDELANDE FRÅN

Läs mer

BUDGETFÖRFARANDET FÖR 2014 4: (6) ******* 26.9.2013

BUDGETFÖRFARANDET FÖR 2014 4: (6) ******* 26.9.2013 BUDGETFÖRFARANDET FÖR 2014 Dokument nr: 4: (6) ******* 26.9.2013 BUDGETUTSKOTTET FÖREDRAGANDE: ANNE E. JENSEN - AVSNITT III (KOMMISSIONEN) MONIKA HOHLMEIER - ÖVRIGA AVSNITT PARLAMENTETS STÅNDPUNKT Ändringar

Läs mer

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen Revisionsrapport Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen David Boman Revisorerna Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Iakttagelser... 2 2.1.

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) 17279/3/09 REV 3 ADD 1 SOC 762 CODEC 1426 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets ståndpunkt vid första

Läs mer

Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet

Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet US1000, v 1.2, 2015-10-08 1 (6) 2015-12-01 Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet Härmed inbjuds att lämna offert till genomförande av en forskningsöversikt

Läs mer

Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020

Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020 STENUNGSUNDS KOMMUN Jämställdhetsprogram och lokal Handlingsplan för Jämställd Västra Götaland Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020 Typ av dokument Plan Beslutat av Kommunfullmäktige

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

Regeringens skrivelse 2013/14:131

Regeringens skrivelse 2013/14:131 Regeringens skrivelse 2013/14:131 Biståndspolitisk plattform Skr. 2013/14:131 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Hillevi Engström (Utrikesdepartementet)

Läs mer

Medfinansiering av transportinfrastruktur

Medfinansiering av transportinfrastruktur Medfinansiering av Förslag till nytt system för den långsiktiga planeringen av samt riktlinjer och processer för medfinansiering SOU 2011:49 Utvärdering av förhandlingsarbetet i den senaste åtgärdsplaneringen

Läs mer

Stöd till Migrationsverket för fortsatt arbete med Söderköpingsprocessen

Stöd till Migrationsverket för fortsatt arbete med Söderköpingsprocessen Protokoll 1 2010-11-02 UF2010/36062/EC (delvis) Utrikesdepartementet Stöd till Migrationsverket för fortsatt arbete med Söderköpingsprocessen 2 bilagor Ärendet Söderköpingsprocessen lanserades under det

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Strategi EU-kontor Skåne Nordost

Strategi EU-kontor Skåne Nordost Strategi EU-kontor Skåne Nordost 1 Innehållsförteckning 1. Syfte sid. 3 2.1 Mål/inriktning sid. 3 2.2 EU 2020 sid. 4 3.1 Verksamhetsutveckling sid. 4 3.2 Metod och genomförande sid.5 4.1 Strategisk påverkan/samverkan

Läs mer

Regeringens skrivelse 2013/14:

Regeringens skrivelse 2013/14: Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Skr. 2013/14: Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den xx xx 2014 Fredrik Reinfeldt Hillevi Engström (Utrikesdepartementet)

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

69/. Slutdokument från toppmötet i Generalförsamlingen: Världskonferensen om urfolk

69/. Slutdokument från toppmötet i Generalförsamlingen: Världskonferensen om urfolk FN:s generalförsamling 15 september 2014 Original: Engelska Översättning till svenska: Sametinget Sverige Sextionionde sessionen Punkt 66 på dagordningen Urfolksrättigheter 69/. Slutdokument från toppmötet

Läs mer