Tankar om SKÅNE 2030

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tankar om SKÅNE 2030"

Transkript

1 Tankar om SKÅNE 2030

2 TANKAR OM SKÅNE 2030 Förslag till målbild för Skåne 2030 inom ramen för arbetet med ny regional utvecklingsstrategi för Skåne (RUS) Projektansvarig: Mikael Stamming, Region Skåne Processledare: Therese Andersson, Region Skåne Projektgrupp: Ola Jacobsson, Eskil Mårtensson, Thomas Nilsson, Patrik Lindblom, Carina Nordqvist Falk, Christina Ståhl, Gudmundur Kristjansson, Richard Gullstrand och Therese Andersson, Region Skåne Illustrationer: White Arkitekter, Gehl Architects samt FOJABarkitekter Utgiven av: Region Skåne

3 Vår resa mot Skåne 2030 Skåne är en region med stora möjligheter, men också betydande utmaningar. Att vi gemensamt kan identifiera, diskutera och agera kring dessa möjligheter och utmaningar är vårt gemensamma ansvar och vår största uppgift. I din hand håller du ett förslag till målbild för Skåne 2030 som baseras på idén om Miljonstaden Skåne. Målbilden är på många sätt en sammanfattning och ett koncentrat av allt arbete som vi tillsammans med de skånska kommunerna, statliga myndigheter, representanter från den idéburna sektorn och det skånska näringslivet, har lagt ner sedan hösten Vi har tagit ut en riktning som ska kittla och utmana våra tankar, men även börja få oss att dra slutsatser av vad vi ser att Skåne kan vara Vår vilja att utveckla Skåne kommer att kräva mycket arbete och stort mod. Man når inte en målbild i ett stort svep, utan genom många små steg i rätt riktning. På vägen är det viktigt att våga utmana sig själv, att våga testa. För denna målbild är inte ett avslut, det är en början som vi nu behöver samlas kring, finjustera och utveckla i det fortsatta arbetet med den regionala utvecklingsstrategin. Framtiden är inom räckhåll och vi börjar resan idag. Är du med?

4

5 Idén om Miljonstaden Skåne Vi är en miljonstad, en enhet. Vad innebär det? Miljonstaden är en bild för ett nytt sätt att se på regionen som mer sammanhållen i en gemensam agenda för utveckling och tillväxt. Vi är alla en del av en helhet och vi håller ihop för att få med alla delar. I Miljonstaden Skåne erbjuds miljoner nyanser av livskvalitet. Här kan du vara dig själv. I Miljonstaden Skåne finns hela världen representerad. Miljonstaden Skåne är möjligheter i mångfald. Vi är otroligt attraktiva som region och mångfalden är vårt första signum. Människor, miljöer, upplevelser, arbeten, utbildningsvägar, natur, dofter och smaker finns i en uppsjö av varianter. Här finns det mesta för de flesta. Miljonstaden Skåne är en unik plats. Vi har ett attraktivt läge där man kan få det bästa av flera världar. Storstadens urbanitet är granne med den lilla byn på landet, det öppna landskapets rapsfält flätar sig med våra skogar och naturområden, och var du än är i Miljonstaden Skåne är havet inte långt bort. Vår flerkärniga karaktär är vår styrka och den hjälper oss att utvecklas och att ta tillvara på potentialen i hela regionen. För i Miljonstaden Skåne går det att röra sig klimatsmart mellan tätorterna på motsvarande sätt som det går att röra sig mellan stadsdelar inom en storstadsmetropol. Vi erbjuder en attraktiv mångfald av valmöjligheter. Miljonstaden Skåne är en del av Öresundsregionen och är nära sammankopplad med Hamburg, Göteborg, Oslo och Stockholm. Det skapar dynamik och stärker våra gemensamma möjligheter. Hållbarhet är vårt andra signum som genomsyrar allt vi gör: Hur vi planerar, hur vi bygger, hur vi förflyttar oss, hur vi utvecklar hälso- och sjukvården, hur vi konsumerar, hur vi odlar och hur vi transporterar gods. Hållbarhet med det bästa för människan i fokus det är Miljonstaden Skåne. För att nå hit har vi identifierat och arbetat med våra möjligheter. Vi har sett lösningar som inte varit självklara för andra, vågat gå vår egen väg. Men framförallt så har vi prioriterat och agerat tillsammans, med vårt gemensamma syfte för ögonen att utveckla Miljonstaden Skåne.

6 Skåne har puls

7 I Miljonstaden Skåne möts du av puls. Här finns storstadspuls, arbetspuls, mänsklig puls, tillväxtpuls, besökspuls, men även plats för vilopuls. Här lockas talanger med attraktiva arbetsplatser, nöjen och uteliv men också av lugn och ro, rekreation och återhämtning. Här finns en puls som attraherar och lockar människor från hela världen. Miljonstaden Skåne är en kreativ mötesplats för människor med olika bakgrund och kompetens, en kulturell smältdegel för nya idéer och lösningar. Här finns lust och lekfullhet, skaparkraft och utvecklingsförmåga. Den skånska innovationskulturen har gett oss ett pulserande näringsliv. Fler entreprenörer har lyft företagandet och forskningen kommersialiseras i högre grad i Skåne än på andra platser. Här omvandlas klimatsmarta idéer till konkreta handlingar. I Miljonstaden Skåne finns ett rikt kulturliv, besöksliv, evenemangsliv och studentliv, upplevelser i mångfald. Det är människorna och möjligheterna tillsammans som får Miljonstaden Skåne att pulsera. Här tar människor del av ett pulserande offentligt rum, platser att stanna upp på, slå sig ner, umgås och uppleva något på. Här finns en mångfald av mötesplatser och arenor för demokrati, kultur, aktivitet och evenemang. Spontana möten skapar en öppenhet för det nya, det nya skapar vår potential. Vår täthet av orter, där människor möts och utbyter idéer ger utvecklingskraft. Ingenting är långt borta i Miljonstaden Skåne. Kollektivtrafiken ökar pulsen och kortar avstånden med snabba tåg och bussar. Allt är nåbart, oavsett om du är turist, student, pensionär, eller arbetspendlare. Här är restid kvalitetstid, i Miljonstaden Skåne kan du alltid vara uppkopplad på buss, tåg eller spårvagn. Det finns en beredskap för det oväntade. Vi är förberedda för förändring, flexibla och det ger oss självförtroende och styrka. Vi har kraft, vi agerar och vi är stolta!

8 Skåne för alla

9 I Miljonstaden Skåne är du alltid välkommen. Här kan alla finna sin livsoas, livsmiljö och livskvalité. Vår flerkärnighet, de korta avstånden och den nära kopplingen mellan stadskärnor, byar och landsbygd är vår styrka som vi byggt vidare på. Här är varje del en väl fungerande nod i ett övergripande nät. Du kan bo småskaligt, tryggt och naturskönt, men lika snabbt som i vilken storstad som helst nå spännande arbeten och aktiviteter. Här finns rörelse, här lever alla delar. Miljonstaden Skåne är uppbyggt av ett spektrum av attraktiva levande städer, tätorter, byar, stadsdelar och kvarter, vilka har utvecklats utifrån sina förutsättningar och styrkor, som viktiga pusselbitar i en större helhet. Genom att samverka och skapa en regional variation av stadsmiljöer, boendemiljöer, näringsliv, kultur, upplevelser och utbildning erbjuder Skåne en attraktiv livsmiljö som helhet. Utbyggt bredband, förtätning och den förbättrade kollektivtrafiken skapar möjligheter för ökad valfrihet i boendet. Vi är unga, blandade och blir bara fler. Att så många väljer att flytta hit är en av våra största tillgångar. Öppenhet och tolerans, mångfald och valfrihet där har du Miljonstaden Skåne. Här är du aldrig utanför ett sammanhang, du är bara del av ett annat. Vi har kraftsamlat och nyttjat den potential som finns bland såväl unga som äldre, män som kvinnor, lågutbildad som högutbildad, utrikesfödda som de som är skåningar sedan generationer. Här möts alla av känslan av att vara behövda och människor som kommer hit får ta del av samhället på samma villkor som de som har varit här längre. Alla har samma möjlighet att förverkliga sina mål i livet, att ha god hälsa och välbefinnande. Miljonstaden Skåne är en gemensam arbetsmarknad, den ökade rörligheten har gjort det lättare för individen att hitta jobb och för företagen att hitta rätt kompetens. Här finns en grogrund för innovation inom forskning, näringsliv och kultur och det gäller hela Skåne. Arbetsmarknaden bygger på en bredare innovativ spets, där de nya smarta jobben har blivit fler. Jobb och utbildning har även skapat möjligheter för fler att bli delaktiga i samhällsutvecklingen. Vi erbjuder en bra hälso- och sjukvård på lika villkor. Befolkningen får en tillgänglig, flexibel och högkvalitativ vård som svarar mot deras behov och fria val. Det är människans behov som styr utvecklingen. Dialog och delaktighet är viktiga ingredienser och alla människors kompetenser tillvaratas. Alla kan inte få allt, men i Miljonstaden Skåne finns det något för alla.

10 Skåne är globalt

11 Miljonstaden Skåne är del av ett större sammanhang. Vi sträcker oss utanför våra geografiska gränser och är öppna mot våra grannar: Öresundsregionen, södra Sverige och södra Östersjöregionen. Här drar vi nytta av nya tankar och idéer, samtidigt som vi vänder oss utåt och bjuder på allt vi har. Vi bjuder in människor, för att själva kunna utvecklas. Vi agerar på flera arenor, är ett nav och en internationell mötesplats. Företagen har Miljonstaden Skåne som bas, men agerar på en internationell marknad. Vi är porten till Sverige och ut i världen. Vår flerkärniga Miljonstad Skåne får ännu mer kraft när vi samspelar med vårt omland. Dynamiken i Öresundregionen har stärkts av flera konkurrenskraftiga tillväxtmotorer; Köpenhamn, Malmö, Lund, Helsingborg samt Hässleholm/ Kristianstad. Vår internationella konkurrenskraft har stärkts med en målinriktad gränsregional utveckling för handel, boende, jobb, utbildning, forskning, innovation, turism och kultur. Med minskade gränshinder är vi en gemensam arbetsmarknad med huvudstadsområdet på Själland. Vi har agerat tillsammans för fler Öresundsförbindelser, för att skapa en ringlinje som binder ihop Öresundregionen till en sammanhängande storstadsregion med kapillärer ut på Själland och i Skåne. Vi blir ännu starkare genom våra utvecklingskorridorer med omvärlden, infrastruktursatsningar och höghastighetståg som kopplar upp oss mot en större marknad. Vi knyts samman med Göteborg, Oslo, Stockholm, Hamburg och Berlin. Miljonstaden Skåne är en global arena, ett digitalt kraftcentrum, framförallt genom den utveckling av forskning och innovation som skett sedan etableringarna av ESS och MAX IV. De skånska lärosätena har stärkt sin internationella profil och vid Science Village Scandinavia sker en samverkan mellan forskare från olika lärosäten. Här skapas framtiden. Skånes universitetssjukhus är ett medicinskt kraftcentrum inom såväl forskning som högspecialiserad rikssjukvård. Flera av världens prestigeuniversitet öppnar filialer här och ett antal globala företag har placerat sina Europakontor i regionen. Vi lockar till oss människor från hela världen. De lockas inte bara av forskningen och det öppna innovativa företagsklimatet, utan även av Skåne som sådant. Här har de tillgång till storstaden, men också till attraktiva boenden i olika miljöer runt om i hela Miljonstaden Skåne. Skaparkraft och idéer, kunskapen flödar inom öppna innovationsarenor. Internationella skolor har etablerats på flera orter, vilket stärker en internationell tillväxt från gräsrotsnivå. Det är ett skånskt kännetecken att kunna bo så naturnära och prisvärt samtidigt som man har en huvudstad som Köpenhamn och en internationell flygplats på så kort pendlingsavstånd. Gatulivet i stadskärnorna har en internationell prägel, man möter många olika nationaliteter och hör alla världsspråk talas.

12 Skåne har jobben

13 I Miljonstaden Skåne kan du förverkliga dig själv, här tas din potential tillvara. Här kan du hitta drömjobbet, kompetensmöjligheter och flera, alternativa karriärvägar. Det skånska näringslivet har breddats mot en mer kunskapsintensiv näringslivsstruktur, fler arbetstillfällen har skapats och antalet arbetsgivare och egenföretagare är fler. Tillverkningsindustrin, tjänstesektorn och det breda näringslivet har utvecklat sin förnyelsekraft och ser ständigt nya exportmöjligheter. Andelen tillgängliga jobb ökar inom alla sektorer, det gäller både hög- som lågkvalificerade jobb. Det är de nya smarta jobben som har skapats. I Miljonstaden Skåne tas den mänskliga potentialen tillvara: unga, kvinnor och utrikesfödda är viktiga resurser för den skånska arbetsmarknaden. Miljonstaden Skåne använder sin innovationskraft för att stärka tillväxten och sysselsättningen. Tillväxten sker genom satsningar på nya branscher, som hållbar stadsutveckling, kulturella och kreativa näringar, hälsa, grön materialteknik, Life Science och logistik, men även inom traditionell teknik och tillverkning, besöksnäring samt vårdoch omsorg. Här har nya sätt att samarbeta branscher och organisationer emellan utvecklats för att hantera gemensamma globala utmaningar. I Miljonstaden Skåne finns det flera chanser att skaffa sig en utbildning och komma in i arbetslivet i olika skeden av livet. Vi har medvetet satsat på skåningarnas kompetens, att bli en stark utbildningsregion från förskola till universitet och forskning. Detta i kombination med att fler väljer att investera och starta företag har skapat en ökad sysselsättningsgrad, och vår produktivitet (BRP) har ökat till riksgenomsnitt. Utvecklingen sker inte lika snabbt i alla delar av Miljonstaden Skåne, men vi ser den ta fart även i de delar som haft störst utmaningar. Vi har skapat en stark, bred och flexibel arbetsmarknad, med goda möjligheter till arbetspendling. För att öka sysselsättningen har vi prioriterat en utbyggd infrastruktur och kollektivtrafik med fokus på att binda samman Miljonstaden Skåne, de regionala stråken och den inomregionala tillgängligheten. Att öka människors rörlighet genom förbättrade pendlingsmöjligheter har skapat förutsättningar för individen att hitta jobb och för företagen att hitta rätt kompetens. I Miljonstaden Skåne finns nätverkshubbar som integrerar innovation, utbildning, forskning och entreprenörskap och på landsbygden frodas småskaliga producenter av hållbara och närproducerade grödor, gårdsbutiker och en utvecklad turistnäring som tar tillvara på det skånespecifika och vår unika natur.

14 Skåne mår bra

15 I Miljonstaden Skåne mår såväl skåningen som platsen bra. Det är många faktorer som samverkar när vi sett hur hälsan och välbefinnandet har förbättrats. Att fler har ett arbete att gå till, att barn och ungas uppväxtvillkor förbättrats, att fler utbildar sig och läser vidare, en bättre infrastruktur och de ökade möjligheterna att finna en bra bostad är grundfaktorer. Att samhället är öppnare, mer tolerant och jämlikt bidrar också. Känslan av delaktighet och inflytande har stärkts genom utvecklade demokratiformer och ett starkt föreningsliv. Den upplevda tryggheten och tilliten till andra människor och samhället har ökat. En hälsosam livsstil där man är naturligt aktiv i vardagen är en självklarhet i Miljonstaden Skåne. Ett utvecklat nätverk av gång- cykel och kollektivtrafik har ökat den vardagliga rörligheten och stärkt skåningarnas hälsa. Här finns integrerade stadsmiljöer med blandat bostadsbestånd, attraktiva mötesplatser och ett rikt kulturliv, samt tillgängliga natur- och rekreationsområden. Här möts människor vilket skapar förutsättningar för hög livskvalitet med god hälsa, integration, jämlikhet, trygghet och tolerans. I Miljonstaden Skåne har ökad social och kulturell delaktighet och inflytande ökat. Här är alla synliga och ges samma möjligheter till utveckling. Den sociala ekonomin är en viktig del i tillväxten. Hälso- och sjukvårdens verksamhet genomsyras av det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektivet. Det förebyggande arbetet är en naturlig del av vården. Du får rätt vård med rätt kvalité i rätt tid, oavsett kön, ålder, etnicitet, socioekonomisk klass eller boende. Du bemöts i vården utifrån ett socialt sammanhang. Vården utförs med respekt och lyhördhet utifrån individens behov, förutsättningar, förväntningar och värderingar. Patientens individuella upplevelse och serviceaspekten står i fokus. Genom tekniska lösningar kan man ta ett större ansvar för sin vård och sin hälsa i nya relationer med hälso- och sjukvården. En sömlös upplevelse av vård och myndighetskontakt bidrar till ökad egenmakt och välbefinnande. I Miljonstaden Skåne är våra vårdmiljöer utvecklade, designade och byggda för människan. Här har nya generationens gröna sjukhus utvecklats som en del av staden runt omkring sig och fungerar som attraktiva mötesplatser. Vården är en del av ett nätverk för klinisk forskning, utbildning och patientunderlag. I Miljonstaden Skåne är hälso- och sjukvården patientprocessorienterad och genom samverkan ses de gemensamma flödena och processerna, vilket gett oss en internationell lyskraft. Här är vård och omsorg starka exportområden. Miljonstaden Skåne är rik på förutsättningar för god hälsa: rent vatten, ren luft, närodlade råvaror av hög kvalitet, tillgänglig natur för alla. Här har vi en hållbar livsstil. Miljonstaden Skåne är fossilbränslefritt, våra transportmedel drivs av gröna drivmedel, biogas, vätgas, och el. Produktionen av el och värme sker med hjälp av förnybar energi, gamla VA-system och osmarta elnät har bytts ut Miljonstaden Skåne ligger i framkant. Villor och flerfamiljshus byggs energismart och det befintliga bostadsbeståndet renoveras målmedvetet utifrån samma principer. Det gröna är lättillgängligt. Det är rent överallt.

16 Skåne i balans

17 Miljonstaden Skåne är ett begrepp som visar ett nytt sätt att se på vår region. Där står människans behov i centrum och våra tätorter, byar och större orter existerar i symbios med en levande landsbygd. Vi har hanterat våra miljö- och klimatutmaningar och har ställt om samhället. Vi tar hänsyn till den skånska naturen: vår mark, vårt hav och vår luft. Vi använder vår flerkärnighet med en god tillgänglighet för större jämlikhet och balans mellan miljonstadens olika delar. Alla skåningar berörs av den ökade tillväxten och full sysselsättning är visionen. I Miljonstaden Skåne blomstrar tillväxten, men inte på bekostnad av våra human- eller naturresurser. Miljonstaden Skåne står för hållbarhet, ett resultat både av den ökade forskningen inom Life Science, Health Care, klimat, hållbar stadsutveckling och hållbara transporter. Det unika är att vi inte bara tänkt. Forskning, innovation och kompetensutveckling har parallellt omsatts och integrerats i utvecklingen genom tydliga satsningar på integration och jämlikhet, hållbar markanvändning, kollektivtrafik och en ökad klimatmedvetenhet hos medborgarna. De sociala klyftorna har minskat i och mellan kommunerna. Fler i arbete ökar folkhälsan och minskar ojämlikheten i hälsa. Tillsammans med en ökad framtidstro ger det ökade skatteintäkter. Detta ger fler satsningar på den gemensamma välfärden, vilket i sin tur också leder till fler jobb och upplevd god hälsa. Vi är inne i en uppåtgående spiral. Miljonstaden Skåne ger en känsla av att du äger din tid, det är möjligt att skapa en bra balans mellan arbetsliv och fritid. Nåbarhet och tillgänglighet är nyckelord för balansen i Miljonstaden Skåne. Pågatåg Express, superbussar och spårvagnar gör stadskärnorna nåbara för de som bor på landsbygden och landsbygden tillgänglig för stadsborna. Ett kapacitetstarkt bredbandsnät gör världen lite mer tillgänglig, du kan lätt hantera sjukbesök, handla, arbeta, studera eller ta del av ett brett kulturutbud hemma vid köksbordet. Alla orter utvecklas i en finmaskig, flerkärnig ortstruktur. Hela Miljonstaden Skåne ges en starkare utveckling då Kristianstad och Hässleholm fungerar som tillväxtmotor och Ystad i högre grad drar utvecklingen i samspel med sitt omland. De delregionala sambanden samt relationerna mellan våra regionala kärnor och tillväxtmotorer har stärkts. Miljonstaden Skåne erbjuder en mångfald av livskraftiga attraktiva orter. I Miljonstaden Skåne är det lätt att leva och verka balanserat och hållbart ur klimatsynpunkt. Här har vi utvecklat ett långsiktigt uthålligt energi- och transportsystem med minimal påverkan på miljö och klimat. Energianvändningen har minskat, likaså utsläppen av växthusgaser. Naturen är en resurs för stadskärnorna, här finns livsmedelsproduktion och rekreationsmöjligheter. Stadskärnorna är en resurs för landsbygden med sysselsättningstillfällen, handel och kulturell aktivitet. I Miljonstaden Skåne är markanvändningen resursbevarande och klimatanpassad, odlingen ekologisk.

18 Skåne idag 2013 Så ser idén om Miljonstaden Skåne ut. För att kunna skapa denna möjligheternas miljonstad måste vi här och nu fokusera och prioritera. Vi måste satsa på Skånes specifika förutsättningar och våga ta ut en riktning. Det är detta målbilden är till för: Dit ska vi tillsammans! Vår resa mot Miljonstaden Skåne, bygger på att vi förstår och agerar utifrån vår gemensamma nubild: Vår utbildningsnivå ökar 5 generellt sätt, fler läser vidare från gymnasiet till högskola men samtidigt tappar vi i gymnasiebehörighet, färre går ut nian med behörighet till gymnasiet, vi tappar i snitt. 1 Vi har en kraftig befolkningsutveckling i Skåne, där vår åldersstruktur är gynnsam med en ung befolkning. Hela Skåne växer, men det är fortfarande stora skillnader mellan kommuner. Vi har varit en snabbväxande 3 tillväxtregion, men ligger nu bara på genomsnittet i Sverige. Skåne behöver åstadkomma en större sammanlagd tillväxt än andra bara för att stå still. 6 Vi har en matchningsproblematik vad gäller utbud av kompetens/utbildning och näringslivets efterfrågan på kompetens, vilket även förväntas öka. 2 Vi har lägst sysselsättningsgrad i Sverige; befolkningen har växt mer än antalet arbetstillfällen som erbjuds på den skånska marknaden. 4 Vi har en stor potential som inte utnyttjas i dag på arbetsmarknaden: de utrikesfödda och de unga, Skåne har en hög andel arbetslösa ungdomar och utrikesfödda.

19 7 Vi behöver skapa bättre matchning på utbud och efterfrågan genom ökad rörlighet inom och mellan de skånska arbetsmarknadsregionerna skapa en ny, öppnare och mer flexibel arbetsmarknad. 10 Vi blir allt friskare som helhet, hälsotillståndet ökar det är dock stora skillnader mellan kommuner/inom kommuner. De stora socioekonomiska skillnaderna ökar: fattigdom, utbildning, trygghet, socialt deltagande, tillit till samhället, tolerans, attityder. 13 Vår starka befolkningsutveckling ställer krav på ett ökat bostadsbyggande. 8 Vi har en låg produktivitet, BRP, där vi ligger under rikssnittet vi behöver stärka ett kunskapsintensivt företagande, utveckla entreprenörer och innovation i befintligt företagande. 11 Vi behöver öka tillgängligheten och binda samman Skåne. Den flerkärniga regionen behöver bindas samman, flera infrastruktursatsningar behövs. 14 Vi måste hantera våra miljöoch klimatutmaningar; ökat transportarbete, transittrafik, buller, växthusgaser. hushållning av mark, stigande havsnivåer, ökad medeltemperatur m.m. 9 Vi underpresterar som tillväxtmotor för Sverige skulle vi höja oss till snittet skulle det ge miljarder till BNP och innebära ca nya jobb. 12 Vi behöver utveckla kollektivtrafiken och samplanera bebyggelse och kollektivtrafik. Europas bästa åkermark kräver en mer gemensam och långsiktig planering. 15 Vi behöver bemöta befolkningens krav på en tillgänglig hälso- och sjukvård med hög kvalitét.

20 Detta händer nu: Fortsatt arbete med att förverkliga idén om Miljonstaden Skåne. Region Skåne har under hösten 2012 våren 2013 träffat de 33 skånska kommunerna, statliga myndigheter, representanter från den idéburna sektorn och företag med flera för att diskutera vår framtid och hur vi vill att den ska se ut. Resultatet från denna dialog håller du i din hand, idén om Miljonstaden Skåne. Målbilden kommer under hösten 2013 att diskuteras och byggas på med strategier, prioriteringar och konkretiseringar för att under våren 2014 realiseras i en beslutad regional utvecklingsstrategi för Skåne. Idén om Miljonstaden Skåne får genomslag först när vi tillsammans fyller den med engagemang, idéer och vilja. När våra handlingar förverkligar den, blir det en plats för mångfald, möjligheter och livskvalitet. Välkommen att delta, läs mer på

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

SKÅNES REGIONALA UTVECKLINGSSTRATEGI SAMMANFATTNING

SKÅNES REGIONALA UTVECKLINGSSTRATEGI SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONALA UTVECKLINGSSTRATEGI SAMMANFATTNING 1 Låt oss öppna upp Skåne tillsammans I din hand håller du en sammanfattning av Skånes regionala utvecklingsstrategi. Strategin är resultatet av en omfattande

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Region Skåne. Remissvar till Skånes Regionala utvecklingsstrategi 2030 - Det öppna Skåne 2030

Region Skåne. Remissvar till Skånes Regionala utvecklingsstrategi 2030 - Det öppna Skåne 2030 Rapport Sida: 1 av 6 Dnr. Af-2014/139813 Datum: 2014-03-21 Region Skåne Remissvar till Skånes Regionala utvecklingsstrategi 2030 - Det öppna Skåne 2030 Arbetsförmedlingen har tagit del av Regions Skånes

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

www.skane.se/strukturbild

www.skane.se/strukturbild Projektansvarig: Therese Andersson, Avdelningen för samhällsplanering, Region Skåne. Text: Therese Andersson, Moa Åhnberg, Inger Sellers, Johanna Hellsten, Veronika Sörvik, Tine Utzon-Frank, Avdelningen

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman 2009Idéprogram Fastställt av förbundsstämman Många små steg till ett hållbart samhälle 2 i n n e h å l l Idéprogrammet i korthet 3 Människosyn 4 Bildningssyn 5 Demokratisyn 7 Kultursyn 7 Hållbar utveckling

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Uppdragsbeskrivningen Analysera förutsättningarna samt föreslå konkreta insatser för ett utvecklat samarbete mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Strukturbild för Skåne

Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne - Grönstruktur i Skåne GR 21 september 2012 Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Sammanfattning Under seminariet belystes framtagandet av en ny regional utvecklingsstrategi,

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS BYGGSTART SVERIGE EN NY STAMBANA Alla är överens om att Sveriges infrastruktur behöver rustas för framtiden. Inte minst i Skåne, som dras med flaskhalsar försenade tåg och andra störningar. Men även på

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Innehållsförteckning. Visionen Ett större Falun... 2

Innehållsförteckning. Visionen Ett större Falun... 2 Innehållsförteckning Visionen Ett större Falun... 2 Perspektiv på visionen... 2 Trygghet och välfärd... 2 Näringsliv och arbetsmarknad... 2 Hållbar utveckling... 2 Plats för alla... 2 Stadsplanering och

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer 2015-12-07 1 (7) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. Antagen i fullmäktige

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Johanna Hellsten Samhällsplanerare Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 Centerpartiet i Skånes valplattform 2010 Drömmen om Skåne ännu har aldrig något gjorts utan att någon har varit den första att göra det ( )

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

- Fortsatta studier. Studentarbeten

- Fortsatta studier. Studentarbeten - Fortsatta studier Studentarbeten Innehåll 1 Uppslag för kommande studentarbeten... 3 2 Bo, leva och vara på landsbygden... 3 Att skapa en positiv utvecklingsspiral är viktigt för landsbygdskommuner...

Läs mer

Vision: Övergripande mål på kommunfullmäktigenivå med nyckeltal/verksamhetsmått. Bilaga 1. Nämndsvisa mål på kommunfullmäktigenivå Verksamhetsmål

Vision: Övergripande mål på kommunfullmäktigenivå med nyckeltal/verksamhetsmått. Bilaga 1. Nämndsvisa mål på kommunfullmäktigenivå Verksamhetsmål Vision: Alla boende i Piteå, utflyttade och mentala Pitebor upplever att det är hit man kommer när man kommer hem Avsiktsförklaring Piteås framtid attraktiv och uthållig Världen förändras och vi möter

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Valprogram för Falköpings kommun 2014

Valprogram för Falköpings kommun 2014 Valprogram för Falköpings kommun 2014 Centerpartiets grundläggande värderingar bygger på alla människors lika rätt och värde. Vi tror på varje människas rätt och förmåga att forma sin egen framtid! Det

Läs mer

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan Visioner Vision 2015 Kommunfullmäktige antog i maj 2004 en vision för Hammarö, Vision 2015. Utarbetandet av visionen har varit en process

Läs mer

ATTRAKTIVITETSPLAN FÖR MARKS KOMMUN

ATTRAKTIVITETSPLAN FÖR MARKS KOMMUN ATTRAKTIVITETSPLAN FÖR MARKS KOMMUN Arbetsgrupp Koncernledningen i Marks kommun Karin Fagerberg, FOJAB arkitekter Elvira Grandin, FOJAB arkitekter Referensgrupp Chefsgruppen för Marks kommuns samtliga

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+ Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Landstingsplan 2015 2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Innehåll Vår vision...3 Ekonomi...4 Personal...5 Hälso- och sjukvård...6 Hjälpmedel...8 Tandvård...9 Miljö...10

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

Folkhälsoplan Härjedalens kommun 2012-2015

Folkhälsoplan Härjedalens kommun 2012-2015 Folkhälsoplan Härjedalens kommun 2012-2015 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Bakgrund sid. 4 Ekonomiska vinster att arbeta för en god folkhälsa sid. 5 Hälsans bestämmelsefaktorer sid. 8 Folkhälsoplan

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Vad gör Åland unikt: Finns mycket kunskap inom många olika områden. Stolt företagshistoria.

Vad gör Åland unikt: Finns mycket kunskap inom många olika områden. Stolt företagshistoria. I gruppen med Lotta Berner som samtalsledare medverkade Camilla Sommarström, Rebecka Eriksson, Michael Taevs, Alexandra Sjöblom, Gisela Linde och Mikael Wennström. Vad gör Åland unikt: Stor kärlek och

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å TRYGGT, ATTRAKTIVT OCH UTHÅLLIGT Tryggt, attraktivt och uthålligt Piteå ska vara en möjligheternas

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Regionala perspektiv på den skånska framtiden

Regionala perspektiv på den skånska framtiden Regionala perspektiv på den skånska framtiden Det motsägelsefulla Skåne Å ena sidan, å andra sidan Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark sysselsättningstillväxt men lägst sysselsättningsgrad

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

DET ÖPPNA SKÅNE 2030 MASTER 2014-05-27. Skånes regionala utvecklingsstrategi

DET ÖPPNA SKÅNE 2030 MASTER 2014-05-27. Skånes regionala utvecklingsstrategi DET ÖPPNA SKÅNE 2030 MASTER 2014-05-27 Skånes regionala utvecklingsstrategi 1 Skånes regionala utvecklingsstrategi juni 2014 Politisk styrgrupp: Pia Kinhult, Katarina Erlingson, Rikard Larsson, Pontus

Läs mer

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Befolkningsprognos fram till 2025 4 Medborgarnas kunskap, värderingar och attityder

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

STRATEGISK FÄRDPLAN 2020

STRATEGISK FÄRDPLAN 2020 KRISTIANSTADS KOMMUN STRATEGISK FÄRDPLAN 2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-15 Syftet med strategisk färdplan 2020 är att precisera Vision 2030 och prioritera bland utmaningarna. Strategisk färdplan

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

vår hälsa länets möjlighet

vår hälsa länets möjlighet vår hälsa länets möjlighet Folkhälsopolicy för Jämtlands län 2011 2015 folkhälsopolicy förord Jämtlands län 2011 2015 Jämtlands län har unika möjligheter till ett gott liv...... och i den här folkhälsopolicyn

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne att överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen Nära samverkan

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer