Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m."

Transkript

1 Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m. 1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1071/2009 om gemensamma regler beträffande de villkor som ska uppfyllas av personer som bedriver yrkesmässig trafik och om upphävande av rådets direktiv 96/26/EG 1, i fortsättningen benämnd tillståndsförordningen, regleras kraven på yrkeskunnande för tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik och det examensprov som avläggs vid Trafikverket för att pröva yrkeskunnandet. Tillståndsförordningen innehåller bestämmelser om yrkesmässig trafik enligt förordningen. Förordningen ska tillämpas på alla företag som är etablerade i gemenskapen och som bedriver yrkesmässig trafik enligt tillståndsförordningen. Den upptar två former av yrkesmässig trafik, yrkesmässigt bedrivande av godstransporter på väg och yrkesmässigt bedrivande av persontransporter på väg. Med yrkesmässigt bedrivande av persontransporter på väg avses verksamhet som bedrivs av ett företag som, med buss 2 bedriver persontrafik för allmänheten eller särskilda användarkategorier mot ersättning som betalas av de transporterade personerna eller av organisatören. Utanför tillståndsförordningen faller taxitrafik. Riksdagen har infört en ny lag om yrkestrafik och en ny lag om taxitrafik. Regeringen har beslutat ny förordning om yrkestrafik och en förordning om taxitrafik. Författningarna trädde i kraft den 1 juni 2012 då de gamla författningarna upphörde att gälla. Till taxitrafiklagen (2012:211) och taxitrafikförordningen (2012:238) har överförts bestämmelser om taxitrafik och taxiförarlegitimation från den yrkestrafiklagstiftning som upphörde att gälla den 1 juni För att få bedriva taxitrafik ska den sökande bland annat uppfylla krav på 1 (EUT L 300, , s. 51, Celex 32009R1071) 2 Enligt tillståndsförordningens text motorfordon byggda och utrustade på sådant sätt att de är lämpliga att transportera fler än nio personer inklusive föraren och avsedda för detta ändamål

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (15) yrkeskunnande. Detta uppfylls genom att avlägga ett godkänt skriftligt prov som anordnas av Trafikverket. I den nya yrkestrafiklagen (2012:210) och yrkestrafikförordningen (2012:237) regleras tillämpning av tillståndförordningen. Nuvarande föreskrifter om yrkeskunnande för att bedriva yrkesmässig trafik och prov i yrkeskunnande, finns i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:161) om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik och i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:37) om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik. De krav i yrkeskunnande som ställs för yrkesmässig trafik regleras i tillståndsförordningens bilaga I och behöver därför inte regleras i föreskrifter av Transportstyrelsen. I 2 kap. 8 taxitrafiklagen anges att provet i yrkeskunnande för taxitrafik ska avse de kunskaper en tillståndshavare bör ha i fråga om främst 1. rättsregler, 2.företagsledning och ekonomisk ledning av ett företag, 3. tekniska normer och driftsförhållanden, och 4. trafiksäkerhet. Proven i yrkeskunnande för tillstånd till yrkesmässig trafik och för taxitrafiktillstånd regleras i olika överordnade författningar och är olika. De bör därför regleras i olika myndighetsföreskrifter. I 1 kap. 5 yrkestrafikförordningen står att Transportstyrelsen utformar skriftliga examensprov i yrkeskunnande enligt 2 kap. 6 yrkestrafiklagen (2012:210). I 2 kap. 2 taxitrafikförordningen står att Transportstyrelsen utformar skriftliga prov i yrkeskunnande enligt 2 kap. 8 taxitrafiklagen (2012:211). Med anledning av införandet av taxitrafiklagen och taxitrafikförordningen behöver anpassningar ske av föreskrifter om taxiförarlegitimation. Ändringar behöver göras i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2004:65) om yrkeskunnande för taxiförarlegitimation, Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation och Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:33) om prov för taxiförarlegitimation. För införandet av tredje körkortsdirektivet 3 i svensk lagstiftning har riksdagen beslutat ändringar i lagar om körkort och yrkesförarkompetens. I 3 Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/126/EG av den 20 december 2006 om körkort (omarbetning) (EUT L 403, , s. 18, Celex 32006L0126), ändrat genom kommissionens direktiv 2009/113/EG (EUT L 223, , s. 31, Celex 32009L0113).

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (15) lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens har införts de nya körkortsbehörigheterna C1, C1E, D1 och D1E. Vägverkets föreskrifter (VVFS 2008:165) om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens, Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:36) om prov för yrkesförarkompetens och Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:38) om yrkeskompetensbevis behöver anpassas till införandet av de nya körkortsbehörigheterna. Här behandlas föreslagna ändringar av föreskrifter och nya föreskrifter. 1.1 Prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:37) om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik reglerar prov i yrkeskunnande för godstransporter, persontransporter med buss och persontransporter med taxi. I förslaget har samtliga bestämmelser som reglerar prov i yrkeskunnande för taxitrafik tagits bort eftersom yrkesmässig trafik i den nya yrkestrafiklagen och yrkestrafikförordningen inte omfattar taxitrafik. Följande andra ändringar föreslås i föreskrifterna. 1 kap. 1 Borttagning av hänvisning till prov enligt yrkestrafiklagen (1998:490) och kontrollprov enligt yrkestrafikförordningen (1998:779). 2 Ny lydelse som förbjuder att prov avläggs av den som enligt vägtrafikregistret har godkänts i prov i yrkeskunnande. Genom 6 kap. 1 medför förbudet också hinder för prov. 2 kap. Ny kapitelrubrik. 1 Ny lydelse med hänvisning till tillståndsförordningens bestämmelser om examensprov. 2 Ny lydelse med bestämmelser om period inom vilken provet ska avläggas och i vilken ordning delproven ska avläggas. Enligt bilaga III till tillståndsförordningen ska i intyget om yrkeskunnande anges period för examensprovet. I föreskrifterna ska examensprovet avläggas inom en period av högst en månad. 4 Ny lydelse om provtid för examensprovet. 5 Ny lydelse om antal frågor och poäng i delproven. 3 kap. Upphävs då det reglerar taxitrafik. 4 kap. Inga ändringar.

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (15) 5 kap. 1 Hänvisningen till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:9) om förarprov, gemensamma bestämmelser har ersatts med en hänvisning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser. 6 kap. 1 Två nya hinder för prov införs. Första punkten speglar att enligt tillståndsförordningen ska examensprov avläggas i den medlemsstat där sökanden har sin normala hemvist eller i den medlemsstat där sökanden arbetar. Andra punkten speglar förbudet i 1 kap. 2. Det allmänna rådet efter paragrafen har anpassats till att provet anordnas av Trafikverket. 2 Uttrycket prov har ersatts med examensprov. 7 kap. 1 Tidigare hänvisning till bestämmelser om tid för prov i yrkeskunnande för taxitrafik har tagits bort. 1.2 Yrkeskunnande för taxitrafik Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:161) om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik reglerar yrkeskunnande för godstransporter, persontransporter med buss och persontransporter med taxi. Tillståndsförordningen reglerar kunskapskraven för yrkesmässig trafik, dvs. för godstransporter och för persontransporter med buss. Därför behöver Transportstyrelsen endast meddela föreskrifter om yrkeskunnande för taxitrafik. I begreppet yrkesmässig trafik innefattas inte taxitrafik. Genom de föreslagna föreskrifterna om yrkeskunnande för taxitrafik, upphävs de nu gällande föreskrifterna om yrkeskunnande för yrkesmässig trafik. De föreslagna föreskrifterna för taxitrafik har samma uppläggning som de upphävda föreskrifterna. I förhållande till de upphävda föreskrifterna medför de föreslagna föreskrifterna om yrkeskunnande för taxitrafik följande ändringar. 1 kap. 1 Ny lydelse med hänvisning till krav på yrkeskunnande i taxitrafiklagen (2012:211).

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (15) 2 kap. Rubriken till 5 ändras till Taxitrafikförfattningarna. 5 Motsvarar tidigare 7. Hänvisningarna i första punkten ändras till taxitrafiklagen (2012:211) och taxitrafikförordningen (2012:238). 7 Motsvarar tidigare 11. Hänvisningen i andra punkten ändras till Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1993:2) om åtgärder mot hot och våld i arbetsmiljön. 1.3 Prov i yrkeskunnande för taxitrafik Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:37) om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik reglerar prov i yrkeskunnande för bland annat persontransporter med taxi. Yrkesmässig trafik i den nya yrkestrafiklagen och yrkestrafikförordningen omfattar inte taxitrafik. De ändringar i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:37) om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik som berörs i avsnitt 1.1 medför att de föreskrifterna inte kommer att innehålla bestämmelser som reglerar taxitrafik. I stället föreslås nya föreskrifter som reglerar prov i yrkeskunnande för taxitrafik. De föreslagna föreskrifterna om prov i yrkeskunnande för taxitrafik har samma uppläggning som föreskrifterna om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik. I förhållande till föreskrifterna om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik i deras nuvarande lydelse medför de föreslagna föreskrifterna om yrkeskunnande för taxitrafik följande ändringar. 1 kap. 1 Ny lydelse med hänvisningar till taxitrafiklagen (2012:211) och taxitrafikförordningen (2012:238). 2 Ny lydelse som förbjuder att prov avläggs av den som enligt vägtrafikregistret har godkänts i prov i yrkeskunnande. Genom 5 kap. 1 medför förbudet också hinder för prov. 2 kap. Ny kapitelrubrik där orden för taxitrafik tagits bort. 1 Ny lydelse med hänvisning till nya föreskrifter om yrkeskunnande för taxitrafik. 5 Ny lydelse med förklaring att svar på testfrågor inte ska räknas in i resultat och i övrigt endast redaktionella ändringar. 6 Ny lydelse. Nytt krav för godkänt prov i yrkeskunnande till att delproven ska vara godkända inom sex månader. En ändring i förhållande

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (15) till nu gällande inom tre år från det först godkända delprovet. Ändringen görs för att hålla ihop provet i yrkeskunnande för taxitrafik i likhet med examensprovet för yrkesmässig trafik. 3 kap. Motsvarar tidigare 4 kap. 4 kap. Motsvarar tidigare 5 kap. 1 Motsvarar tidigare 5 kap. 1. Hänvisningen till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:9) om förarprov, gemensamma bestämmelser har ersatts med en hänvisning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser. 5 kap. Motsvarar tidigare 6 kap. 1 Motsvarar tidigare 6 kap. 1. Ett nytt hinder för prov införs. Första punkten speglar förbudet i 1 kap. 2. Det allmänna rådet efter paragrafen har anpassats till att provet anordnas av Trafikverket. 6 kap. Motsvarar tidigare 7 kap. 1 Motsvarar tidigare 7 kap. 1. Tidigare hänvisning till bestämmelser om provtid i 3 kap. har tagits bort. 1.4 Yrkeskunnande för taxiförarlegitimation Vägverkets föreskrifter (VVFS 2004:65) om yrkeskunnande för taxiförarlegitimation reglerar det yrkeskunnande en blivande taxiförare ska ha. I förslaget har samtliga bestämmelser som hänvisar till yrkestrafiklagstiftningen, yrkestrafiklagen (1998:490) och yrkestrafikförordningen (1998:779) ersatts av hänvisningar till taxitrafiklagstiftningen, taxitrafiklagen (2012:211) och taxitrafikförordningen (2012:238). Följande andra ändringar föreslås i föreskrifterna. 10 kap. 1 Ny lydelse där sanktioner och påföljder vid brott mot taxitrafiklagstiftningen ersätts med sanktioner och påföljder som kan följa om dessa överträds. 2 Fjärde punkten om yrkestrafikmärke tas bort och paragrafen innehåller därmed sex punkter i stället för sju. 11 kap.

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (15) 2 Kraven i 1 b. ändras till släpvagn samt lätt släpfordon och tungt släpfordon för att överensstämma med definitioner i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Andra punkten ändras till att tillämpa kunskaper om vägmärkesförordningen (2007:90). Tredje punkten ändras till att tillämpa kunskaper om trafikförordningen (1998:1276). En taxiförare ska enligt 11 kap. 1 i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2004:65) om yrkeskunnande för taxiförarlegitimation ha mycket goda kunskaper om trafikregler och deras tillämpning samt om vägmärken och andra anordningar för anvisningar till trafiken så att fordonet kan framföras på ett trafiksäkert sätt. Eftersom andra punkten i 11 kap. 2 ställer krav på att en förare ska tillämpa kunskaper om vägmärkesförordningen, bör punkten 3 utformas på motsvarande sätt. 1 anger att de kunskaper en taxiförare ska ha om bestämmelser rör även tillämpning av bestämmelser för framförandet av fordonet och är då bestämmelser i trafikförordningen som är tillämpliga på en taxiförare. 1.5 Körprov för taxiförarlegitimation Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation reglerar de krav som ställs vid körprov för taxiförarlegitimation. I förslaget har samtliga bestämmelser som hänvisar till yrkestrafiklagen (1998:490) eller yrkestrafikförordningen (1998:779) ersatts taxitrafiklagen (2012:211) eller taxitrafikförordningen (2012:238). Följande andra ändringar föreslås i föreskrifterna. 7 kap. 1 Hänvisningen till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:9) om förarprov, gemensamma bestämmelser har ersatts med en hänvisning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser. 8 kap. Det allmänna rådet efter 1 har anpassats till att provet anordnas av Trafikverket. 1.6 Prov i yrkeskunnande för taxiförarlegitimation Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:33) om prov i yrkeskunnande för taxiförarlegitimation reglerar de krav som ställs om prov i yrkeskunnande för taxiförarlegitimation. I förslaget har samtliga bestämmelser som anger eller hänvisar till yrkestrafiklagstiftningen, yrkestrafik-

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (15) lagen (1998:490) och yrkestrafikförordningen (1998:779) ersatts av hänvisningar till taxitrafiklagstiftningen, taxitrafiklagen (2012:211) och taxitrafikförordningen (2012:238). Följande andra ändringar föreslås i föreskrifterna. 1 kap. 2 Ny paragraf som förbjuder att prov avläggs av den som enligt vägtrafikregistret har godkänts i prov i yrkeskunnande inom den tid som anges i 3 kap. 11 taxitrafikförordningen (2012:238) eller den som innehar giltig taxiförarlegitimation. Genom 6 kap. 1 medför förbudet också hinder för prov. 3 kap. 1 Ny lydelse. Provet avläggs som delprov i valfri ordning och därför har orden fullständigt prov tagits bort, vilket saknade betydelse i paragrafen. 5 Ny lydelse. Nytt krav för godkänt prov i yrkeskunnande för taxiförarlegitimation till att delproven ska vara godkända inom sex månader. En ändring i förhållande till nu gällande inom tre år från det först godkända delprovet. Ändringen görs för att hålla ihop provet i yrkeskunnande för taxiförarelegitimation i likhet med provet i yrkeskunnande för taxitrafiktillstånd och examensprovet för yrkesmässig trafik. Ett godkänt skriftligt prov i yrkeskunnande enligt 3 kap. 11 taxitrafikförordningen (2012:238) får inte vara äldre än tre år när ansökan om taxiförarlegitimation ges in till Transportstyrelsen. Det är då rimligt att vid det slutliga godkännandet endast ta hänsyn till delprov inom en begränsad tid. 5 kap. 1 Hänvisningen till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:9) om förarprov, gemensamma bestämmelser har ersatts med en hänvisning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser. 6 kap. 1 Ett nytt hinder för prov införs. Tredje punkten speglar förbudet i 1 kap. 2. Det allmänna rådet efter paragrafen har anpassats till att provet anordnas av Trafikverket.

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (15) 1.7 Prov för yrkesförarkompetens Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:36) om prov för yrkesförarkompetens reglerar om rapportering om genomförd grundutbildning och om prov för yrkesförarkompetens för förare av tung lastbil eller buss och som utför gods- eller persontransporter. Föreskrifterna berör rapport om genomförda utbildningar till yrkesförare hos utbildningsanordnare med tillstånd av Transportstyrelsen, hos gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. Följande ändringar föreslås i ändringsföreskrifterna. 2 kap. 1 Ny lydelse. Lydelsen att provet ska avläggas som kunskapsprov har tagits bort, då det anges i 2 kap. 6 förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens. Enligt den föreslagna lydelsen ska provet avse de krav som anges i bilagan till förordningen. Hänvisningen till Vägverkets föreskrifter (VVFS 2008:159) om grundläggande kompetens och fortbildning har tagits bort. De föreskrifterna är inte tillämpliga på grundutbildning som genomförs i gymnasieskolan eller den kommunala vuxenutbildningen. Istället för hänvisningen till Vägverkets föreskrifter införs att provet avser de ämnen och mål som anges i bilagan till förordningen om yrkesförarkompetens. De gäller all grundutbildning för grundläggande kompetens enligt förordningen om yrkesförarkompetens. 2 Ny lydelse. Ordet förarbehörigheten ersätts med körkortsbehörigheten. Uttrycket används i den körkortslagstiftning som träder i kraft den 19 januari Samtidigt införs de nya körkortsbehörigheterna C1, C1E, D1 och D1E i lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens. 3 kap. 1 Ny lydelse. Fristående gymnasieskola med motsvarande utbildning tas bort då det ingår i begreppet gymnasieskolan. 5 Ny lydelse. Fristående gymnasieskola med motsvarande utbildning tas bort då det ingår i begreppet gymnasieskolan. Tredje punkten har fått ny lydelse. Den tidigare lydelsen har tagits bort då Transportstyrelsen inte reglerar krav för godkännande efter genomgången nationell kurs inom gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning som förutsättning för att avlägga prov som avslutar grundutbildningen enligt 4 kap. lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens. Den nya lydelsen av punkt tre anger att eleven ska ha slutfört vissa kurser för att rapport ska få lämnas om genomförd grundutbildning för yrkesförarkompetens i gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning där

10 Datum Dnr/Beteckning 10 (15) eleven gått nationell kurs enligt 8 kap. 3 lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens. Punkten hänvisar till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser, som anger vilka kurser som ingår i grundutbildningen för yrkesförarkompetens och har varit föremål för samråd. 6 Ny lydelse. Fristående gymnasieskola med motsvarande utbildning tas bort då det ingår i begreppet gymnasieskolan. 5 kap. 1 Hänvisningen till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:9) om förarprov, gemensamma bestämmelser har ersatts med en hänvisning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser. 6 kap. Det allmänna rådet efter 1 har anpassats till att provet anordnas av Trafikverket. 1.8 Yrkeskompetensbevis Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:38) om yrkeskompetensbevis reglerar utformning av yrkeskompetensbeviset som utfärdas till gods- eller bussförare efter föreskriven utbildning. Följande ändringar föreslås i ändringsföreskrifterna. 2 kap. 2 Paragrafen utökas med ett nytt stycke om att beviset ska ha de säkerhetsegenskaper som kan anses nödvändiga. 5 Punkterna 4a och 4b får tillägg som visar (DD-MM-ÅÅÅÅ) i enlighet med 5 punkterna 4a och 4b i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll. 6 Punkten 10 får tillägget (DD-MM-ÅÅÅÅ). Andra stycket tas bort då bland annat streckkoden tas bort från kompetensbeviset av utrymmesskäl. 3 kap. 4 Hänvisningen till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:9) om förarprov, gemensamma bestämmelser har ersatts med en hänvisning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser.

11 Datum Dnr/Beteckning 11 (15) 5 Hänvisningen till förordningen (2001:652) om avgifter inom vägtrafikområdet har ersatts med en hänvisning till 5 kap. 1 Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:186) om avgifter inom vägtrafikområdet. Bilaga till Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:38) om yrkeskompetensbevis Ny modell som på sida 2 innefattar C1, C1E, D1 och D1E under punkten Utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Vägverkets föreskrifter (VVFS 2008:165) om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens reglerar krav för att bedriva utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens. Följande ändringar föreslås i ändringsföreskrifterna. 4 kap. Det allmänna rådet efter 3 har fått ny lydelse och anpassats till de nya föreskrifterna om förarprov som innehåller de införda körkortsbehörigheterna C1, C1E, D1 och D1E. Den nya lydelsen innebär att fordon som används vid utbildning för yrkesförarkompetens för godstransporter bör anses vara lämpliga om de uppfyller kraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:46) om förarprov, behörighet C1 och C eller Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:47) om förarprov, behörighet C1E och CE. Fordon som används för utbildning för yrkesförarkompetens för persontransporter bör anses vara lämpliga om de uppfyller kraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:48) om förarprov, behörighet D1 och D eller Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:49) om förarprov, behörighet D1E och DE. 6 kap. 2 Ny lydelse som anpassats till att omfatta körkortsbehörigheterna C1, C1E, D1, och D1E. 2 Vilka alternativa lösningar finns och vad blir effekterna om någon reglering inte kommer till stånd? 2.1 Alternativa lösningar Ett alternativ är att inte ändra i Vägverkets föreskrifter och i Transportstyrelsens föreskrifter.

12 Datum Dnr/Beteckning 12 (15) 2.2 Effekter om reglering inte kommer till stånd Kunskapskrav som ställs och de prov som ska avläggas är beroende av reglering av hänvisningar till författningar, förtydliganden av krav och uppställning av krav för prov. Om detta inte regleras riskeras att förare eller trafikansvariga inte inhämtat relevant kunskap inom respektive område. 3 Vilka berörs av regleringen? Regleringen berör blivande trafikansvariga i transportföretag, förare inom transportbranscherna, branschorganisationer eller andra som bedriver utbildning av blivande tillståndshavare och yrkesförare. 4 Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser medför regleringen och hur ser de olika konsekvenserna ut för de övervägda regleringsalternativen om man jämför? 4.1 Kostnadsmässiga och andra konsekvenser De föreslagna föreskrifterna bedöms medföra ytterligare kostnader för de som är berörda av utbildning inom områdena trafiktillstånd, taxiförarlegitimation eller yrkesförarkompetens. Kostnader kan uppstå för uppdatering av utbildningsmaterial. Tillståndsförordningens kunskapskrav är samma som de som fanns i gamla yrkestrafiklagen och i föreskrifter med stöd av gamla yrkestrafikförordningen. I fråga om taxitrafik har kunskapskraven renodlats till att endast avse sådana kunskaper som är relevanta för taxitrafik. De föreslagna föreskrifterna tillför inte ytterligare kunskapskrav. Föreskrifterna bedöms därför inte medföra kostnader på grund av nya kunskapskrav. Det nuvarande provet består av fyra delar fördelade på två delprov. Sökande har debiterats 4 x 220 kronor, som för närvarande är den avgift för kunskapsprov som Trafikverket ska ta ut enligt förordningen (2010:1578) om provavgifter för körkort och yrkesmässig trafik m.m. Genom förordningen (2012:532) om ändring i förordningen (2010:1578) om provavgifter för körkort och yrkesmässig trafik m.m. höjs avgiften den 1 september 2012 till 325 kronor. Tillståndsförordningens examensprov är uppdelat på två delprov som kommer att fördelas på två tillfällen, vilket innebär att provkostnaden halveras för sökande som avlägger prov från den 19 januari Tidsbegränsningen till en månad av tiden inom vilken ett godkänt examensprovs delprov ska avläggas, kan medföra att den som inte får godkänt prov inom tidsramen kan behöva erlägga ny avgift för nytt prov. Tidsbegränsningen till sex månader av tiden inom vilken samtliga delprov i ett godkänt prov i yrkeskunnande för tillstånd till taxitrafik ska avläggas kan

13 Datum Dnr/Beteckning 13 (15) medföra att nytt prov behöver avläggas och därmed nya provavgifter för den som inte får godkänt på samtliga delprov inom tidsramen. Tidsbegränsningen till sex månader av tiden inom vilken samtliga delprov i ett godkänt prov i yrkeskunnande för taxiförarlegitimation ska avläggas kan medföra att nytt prov behöver avläggas därmed nya provavgifter för den som inte får godkänt på samtliga delprov inom tidsramen. Införandet av de nya körkortsbehörigheterna C1, C1E, D1 och D1E i föreskrifterna till lagen och förordningen om yrkesförarkompetens bedöms inte påverka kostnaderna för att förvärva yrkesförarkompetens eftersom tiderna för utbildningarna är oförändrade. 4.2 Jämförelse av konsekvenser av de olika regleringsalternativen Förslagna föreskrifter kan medföra kostnader för de som bedriver utbildningsverksamhet. Om inga ändringar sker av föreskrifterna, kommer utbildarna att ha fel information om nya och ändrade författningar och dess innebörd. 5 Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler Sverige ska följa? Regleringen överensstämmer med EU-rättslig reglering i de fall sådan ligger till grund för regleringen. Tillståndsförordningen är direktverkande och tredje körkortsdirektivet är genomfört i svensk rätt genom ändringar i körkortslagstiftningen och genom ändringar i lagen om yrkesförarkompetens. Regleringen överensstämmer med den EU-rättsliga regleringen och går inte utöver de skyldigheter som följer av den. Regleringen av krav för tillstånd till taxitrafik och taxiförarlegitimation är inte grundad på EU-rättslig reglering. Kraven är nationella och överensstämmer med tidigare krav. 6 Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? Ikraftträdande av föreskrifter som rör yrkesmässig trafik, taxitrafik och taxiförarlegitimation bör ske snarast eftersom den nya yrkestrafiklagstiftningen och taxitrafiklagstiftningen trädde i kraft den 1 juni Problemet är att dessa nya lagar och förordningar kungjordes i maj 2012 och processen med att ta fram föreskrifter med stöd av dessa författningar kräver en viss tidsrymd. Föreskrifter som innehåller ändringar med anledning av

14 Datum Dnr/Beteckning 14 (15) tredje körkortsdirektivet ska träda i kraft den 19 januari Vi föreslår därför att de föreslagna föreskrifterna ska träda i kraft den 19 januari De förändringar som föreslås i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:37) om prov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik, behöver riktad information ske i god tid till utbildare av blivande tillståndshavare för vägtransportföretag inom gods- eller persontransporter enligt tillståndsförordningen. Informationen bör ske under hösten 2012 till de som har påbörjat eller ska avlägga examensprov i yrkeskunnande för yrkesmässig trafik, att slutföra provet innan den 19 januari 2013 då nya delprov införs. 7 Kan regleringen få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt? 7.1 Hur många företag berörs, i vilka branscher är företagen verksamma samt hur stora är företagen? Den 30 april 2012 fanns det i Sverige tillstånd till yrkesmässig trafik för godstransporter 1112 tillstånd till yrkesmässig trafik för persontransporter med buss 7971 tillstånd till taxitrafik. Antal företag som bedriver utbildning för blivande tillståndshavare eller trafikansvariga i transportföretag eller för taxiförarlegitimation är okänt men bedöms ligga på omkring 50. Antal utbildningsanordnare som har tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens är omkring 150. Företagen är verksamma inom buss-, gods- eller taxibranscher eller inom utbildningsbranscher m.m. Företagen är av olika storlek. 7.2 Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen och vad innebär regleringen för företagens administrativa kostnader? Tidsåtgången och kostnader för ändringar av utbildningsmaterial och upplägg av utbildningar är svårt att uppskatta men bedöms inte vara av större betydelse.

15 Datum Dnr/Beteckning 15 (15) 7.3 Vilka andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka följdändringar av verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen? Förslagen bedöms inte medföra andra kostnader eller ändringar av verksamheten för företagen. 7.4 I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen? Ändringar av samma slag som de föreslagna är nödvändiga för att anpassa myndighetsföreskrifterna till tillståndsförordningen, taxitrafiklagstiftningen och den nya yrkestrafiklagstiftningen samt till ändringar i körkortslagstiftningen och yrkeskompetenslagstiftningen till följd av tredje körkortsdirektivet. Ändringarna påverkar inte företagens konkurrensförmåga eller konkurrenshållanden i övrigt. 7.5 Hur kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen? Regleringen bedöms inte påverka företagen i andra avseenden. 7.6 Behöver särskild hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning? Någon särskild hänsyn behöver inte tas till små företag vid utformningen av reglerna. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss: Ted Montaigne, utredare, ted.montaigne@transportstyrelsen.se Klas Rehnberg, verksjurist, klas.rehnberg@transportstyrelsen.se

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning

Läs mer

Regelsamling Dnr TSTT 2015/5140. Regelsamling. Förarprövning/YKB-utbildningsrapportör inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning

Regelsamling Dnr TSTT 2015/5140. Regelsamling. Förarprövning/YKB-utbildningsrapportör inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning Regelsamling Dnr TSTT 2015/5140 Regelsamling Förarprövning/YKB-utbildningsrapportör inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning Sektion tillstånd och tillsyn Enhet behörigheter Väg- och järnvägsavdelningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2016:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 juni 2011 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

Yttrande över begäran om ändring i yrkestrafiklagen

Yttrande över begäran om ändring i yrkestrafiklagen TSV 2010-2563 N2007/4842/TR YTTRANDE 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över begäran om ändring i yrkestrafiklagen Sammanfattning Transportstyrelsen anser att det inte

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:80. Nya lagar för yrkestrafik och taxi

Regeringens proposition 2011/12:80. Nya lagar för yrkestrafik och taxi Regeringens proposition 2011/12:80 Nya lagar för yrkestrafik och taxi Regeringens proposition 2011/12:80 Nya lagar för yrkestrafik och taxi Prop. 2011/12:80 Regeringen överlämnar denna proposition till

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; C:\Users\evhi01\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\8AAMCEQB\konsekvensutredning 41.docx Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Liv Lennius Johansson

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M.

INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M. INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M. Yrkestrafiklag 1 kap. [2901] 1 Internationella vägtransporter Yrkestrafiklag (2012:210) 1 kap. Inledande bestämmelser [2901] Bestämmelser om de villkor som ska uppfyllas

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:25. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet

Regeringens proposition 2011/12:25. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringens proposition 2011/12:25 Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringens proposition 2011/12:25 Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Prop. 2011/12:25 Regeringen överlämnar

Läs mer

Yrkestrafiklag (2012:210)

Yrkestrafiklag (2012:210) Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser [2901] Bestämmelser om de villkor som ska uppfyllas av den som bedriver eller har för avsikt att bedriva

Läs mer

18 Internationell utblick

18 Internationell utblick Gällande rätt 18 Internationell utblick I detta kapitel redovisar utredningen några internationella rättsakter och gällande författningar som utgör grunden för författningsförslagen, och som utredningen

Läs mer

Regelefterlevnad yrkestrafik på väg. Redovisning av regeringsuppdrag N2012/1374/TE

Regelefterlevnad yrkestrafik på väg. Redovisning av regeringsuppdrag N2012/1374/TE Regelefterlevnad yrkestrafik på väg Redovisning av regeringsuppdrag N2012/1374/TE Uppdraget Ta fram en ordning för återkommande uppföljning och analys av regelefterlevnaden inom yrkestrafiken på väg. Utföra

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom vägtrafikområdet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom vägtrafikområdet Konsekvensutredning 1 (36) Datum 2013-04-15 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom vägtrafikområdet 1 Vad är problemet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2011:1580 Utkom från trycket den 30 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför infördes,

Läs mer

Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Några körkortsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 augusti 2012 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Yrkestrafikförordning; utfärdad den 3 maj 2012. SFS 2012:237 Utkom från trycket den 15 maj 2012 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om elektroniska vägtullsystem

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om elektroniska vägtullsystem Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2012-03-06 TFS 2012-644 Handläggare Lars Carlsson Skatte- och avgiftsavdelningen Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om elektroniska vägtullsystem

Läs mer

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN .. STYRELSEN Dokumenttyp Förslag till nya föreskrifter om flygande inspektion Regeringen föreslår i proposition 2009110:320m fordonsbesiktning, att fordonsbesiktningen ska anpassas till den svenska huvudregeln

Läs mer

Förarutbildning inom gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning. Myndighetsövergripande stödmaterial från Skolverket och Transportstyrelsen

Förarutbildning inom gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning. Myndighetsövergripande stödmaterial från Skolverket och Transportstyrelsen Förarutbildning inom gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning Myndighetsövergripande stödmaterial från Skolverket och Transportstyrelsen Introduktion Historia 1960-tal Yrkesförarutbildning för tung

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2006:1208 Utkom från trycket den 1 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2012:5 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2) om modersmjölksersättning och tillskottsnäring

Förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2) om modersmjölksersättning och tillskottsnäring 1 (6) Förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2) om modersmjölksersättning och tillskottsnäring Förslaget i korthet Ändringarna av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2)

Läs mer

1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Pia Schelin Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Yrkestrafikförordning (2012:237)

Yrkestrafikförordning (2012:237) Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 1 kap. Allmänna bestämmelser [2941] Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m.

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. YTTRANDE 1(9) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. Näringsdepartementet har för synpunkter remitterat

Läs mer

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut Diarienummer VERK 2011/472 Rubrik Ändring av Statens folkhälsoinstituts föreskrifter (FHIFS 2011:1) om teknisk sprit A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

TRANSPORTER PÅ VÄG: HARMONISERING AV LAGSTIFTNING

TRANSPORTER PÅ VÄG: HARMONISERING AV LAGSTIFTNING TRANSPORTER PÅ VÄG: HARMONISERING AV LAGSTIFTNING Det går inte att skapa en enhetlig europeisk vägtransportmarknad utan att harmonisera lagstiftningen i medlemsstaterna. Europeiska unionen har vidtagit

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:652) om avgifter inom vägtrafikområdet; SFS 2003:97 Utkom från trycket den 1 april 2003 utfärdad den 20 mars 2003. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Minister Johannes Koskinen

Minister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbildning av yrkesförare för gods- eller/och persontransport på väg (yrkesutbildning av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Tydlig prisuppgift vid taxiresor Enligt

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst (TSFS 2010:153)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst (TSFS 2010:153) Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst (TSFS 2010:153) 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Som

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Rådets gemensamma ståndpunkt (8938/1/2002 C5-0615/2002 2001/0033(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Rådets gemensamma ståndpunkt (8938/1/2002 C5-0615/2002 2001/0033(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för regionalpolitik, transport och turism 3 mars 2003 PE 314.760/3-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 3-23 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 314.760) Mathieu J.H. Grosch

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.12.2002 SEK(2002) 1202 slutlig 2001/0033 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

Läs mer

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil Dags för fortbildning se sidan 6 1 Yrkesförarkompetens för förare av buss och tung lastbil Att köra lastbil eller buss i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet.

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens utredningsuppdrag om regler för trafikskolor och förarutbildare

Yttrande över Transportstyrelsens utredningsuppdrag om regler för trafikskolor och förarutbildare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA. FI Dnr 14 13970. Sammanfattning

2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA. FI Dnr 14 13970. Sammanfattning 2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 14 13970 Ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd med anledning av en ny förordning om förbättrad värdepappersavveckling och om värdepapperscentraler

Läs mer

Statens Jordbruksverk

Statens Jordbruksverk Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-7986/12 Konsekvensutredning på grund av ändringar av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om vissa jordbrukarstöd och landsbygdsstöd Statens

Läs mer

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler TSL 2011-4270 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler 1. Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Lagstiftning hindrar åkare från att stoppa dömda taxiförare

Lagstiftning hindrar åkare från att stoppa dömda taxiförare Februari 2012 www.taxiforbundet.se info@taxiforbundet.se 08 566 21 660 Lagstiftning hindrar åkare från att stoppa dömda taxiförare Transportstyrelsen saknar effektiva administrativa rutiner för att möjliggöra

Läs mer

Kommunikationsminister Leena Luhtanen

Kommunikationsminister Leena Luhtanen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (körkortsdirektivet) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen Europeiska

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012

Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012 Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012 YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (12) YH 2012/1931 Lokförarutredningen Bakgrund Lokförardirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/59/EG

Läs mer

En reformerad körkortslagstiftning

En reformerad körkortslagstiftning En reformerad körkortslagstiftning Genomförandet av tredje körkortsdirektivet Slutbetänkande av 2007 års körkortsutredning Stockholm 2008 SOU 2008:130 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För

Läs mer

De föreslagna föreskrifterna inför i huvudsak endast de ändringar som Kommissionens direktiv 2012/4/EU innebär.

De föreslagna föreskrifterna inför i huvudsak endast de ändringar som Kommissionens direktiv 2012/4/EU innebär. samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (13) Rättsenheten Kim Reenaas 010-240 50 66 kim.reenaas@msb.se Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om yrkesförarkompetens; SFS 2007:1157 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING 2014-10-20 Dnr 3.4.16-9853/14 Samordningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den 5 januari 2017. TSFS 2017:1 Utkom från trycket den 16 januari 2017

Läs mer

Promemoria. Redovisningscentraler för taxitrafik framflyttade ikraftträdanden och former för överföring av uppgifter

Promemoria. Redovisningscentraler för taxitrafik framflyttade ikraftträdanden och former för överföring av uppgifter Promemoria Redovisningscentraler för taxitrafik framflyttade ikraftträdanden och former för överföring av uppgifter 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 2 Författningsförslag...

Läs mer

Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243

Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243 MISSIV Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243 Skolinspektionens förslag till ändring i Statens skolinspektions föreskrifter om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning (SKOLFS 2011:155) Bestämmelser

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.7.2012 COM(2012) 385 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN om genomförandet

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) 11488/1/07 REV 1. Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) 11488/1/07 REV 1. Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD) 11488/1/07 REV 1 ENV 379 COMER 117 SAN 145 CODEC 758 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Gemensam

Läs mer

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12 Dnr. 1 31 280766-15/111, 1 31 280775-15/111 Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare (SKVFS 2015:X) och förslag till föreskrifter om identifikationsnummer

Läs mer

Övergångsorganisationen

Övergångsorganisationen Övergångsorganisationen Övergångsorganisation Stab Vägtrafik lagstiftning Yrkestrafik Fordon Körkort Förvaltnings rätt Statistik ochanalys Transportstyrelsen Vägtrafikavdelning Stab Vägtrafik lagstiftning

Läs mer

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå 1(7) 2014-11-29 Dnr: 6.6.16-5844/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:49) om införsel av sällskapsdjur och hund- och kattsperma samt hundar,

Läs mer

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) Promemoria Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1. Inledning Denna promemoria handlar

Läs mer

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING * Skatteverket 1(7) Konsekvensutredning för Skatteverkets föreskrift om godkännande av skatteupplag enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2015:933 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Departementspromemorian Godkännande av motorfordon m.m., Ds 2008:8

Departementspromemorian Godkännande av motorfordon m.m., Ds 2008:8 YTTRANDE Rättssekretariatet Datum Dnr Torgny Johansson 2008-06-03 TV0-2008-255 Tel. 040-6613075 Ert datum Er referens torgny.johansson@tullverket.se 2008-03-19 N2008/2346/TR Näringsdepartementet 103 33

Läs mer

Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636

Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636 Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636 Avdelningen för konsumenträtt Tor Ny 016-16 27 19 tor.ny@ei.se Svensk Energi 101 53

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1265 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver att 2 kap.

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV 26.6.2013 A7-0210/115. Ändringsförslag. Saïd El Khadraoui, Silvia-Adriana łicău för S&D-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV 26.6.2013 A7-0210/115. Ändringsförslag. Saïd El Khadraoui, Silvia-Adriana łicău för S&D-gruppen 26.6.2013 A7-0210/115 115 Skäl 4 (4) Flera tekniska standarder och krav avseende fordonssäkerhet har antagits i unionen. Det är emellertid nödvändigt att säkerställa, med hjälp av ett system med periodiska

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:45

Regeringens proposition 2006/07:45 Regeringens proposition 2006/07:45 Andra järnvägspaketet - fortsatt EU-harmonisering av järnvägslagstiftningen Prop. 2006/07:45 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; VVFS 2008:165 Utkom från trycket den 9 april 2008 beslutade den 3 april 2008. Vägverket föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Cabotage. Promemoria

Cabotage. Promemoria Cabotage Promemoria RättsPM 2007:1 Utvecklingscentrum Malmö Februari 2007 2 Innehållsförteckning 1 Vad är cabotage?...3 2 Lagstiftning om cabotage....3 2.1 Centrala EU förordningar.....3 2.2 Förordning

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i rådets direktiv 2006/112/EG

Förslag till RÅDETS BESLUT. om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i rådets direktiv 2006/112/EG EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.4.2012 COM(2012) 185 final 2012/0093 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i rådets

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 25 februari 2004 PE 338.504/14-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-31 Förslag till yttrande (PE 338.504) Enrico Ferri Körkort Förslag

Läs mer

Arbetsgrupp för översyn av taxibranschens verksamhetsförutsättningar

Arbetsgrupp för översyn av taxibranschens verksamhetsförutsättningar SLUTRAPPORT Bakgrund Taximarknaden på Åland är en reglerad marknad vilket innebär att konkurrensen är begränsad. Systemet bygger på att landskapet är indelat i stationsplatser och verksamhetsområden och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2014:1269 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk Arbetsmarknadsdepartementet 2013-08-14 Dokumentbeteckning KOM (2013) 471 Förslag till

Läs mer

Elever med funktionsnedsättning betyg och nationella prov. Helena Carlsson Maj Götefelt Roger Persson

Elever med funktionsnedsättning betyg och nationella prov. Helena Carlsson Maj Götefelt Roger Persson Elever med funktionsnedsättning betyg och nationella prov Helena Carlsson Maj Götefelt Roger Persson Betyg och nationella prov Strukturerad undervisning Bedömning och betyg Undantagsbestämmelsen Nationella

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:1709) om avgaskrav för vissa förbränningsmotordrivna mobila maskiner; SFS 2012:231 Utkom från trycket den 9 maj 2012 utfärdad den 19

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Tillstånd att anordna biltävling på väg Gimmersta Rallysprint/Rally- DM, Katrineholms kommun

Tillstånd att anordna biltävling på väg Gimmersta Rallysprint/Rally- DM, Katrineholms kommun 1(5) Anna-Karin Löfgren 010-223 42 25 Katrineholms Motorklubb Eriksvbergsvägen 4 641 32 Katrineholm Tillstånd att anordna biltävling på väg Gimmersta Rallysprint/Rally- DM, Katrineholms kommun Länsstyrelsen

Läs mer

Innehållsförteckning - Nyckelområde 7

Innehållsförteckning - Nyckelområde 7 Innehållsförteckning - Nyckelområde 7 Sida Datum 70 Mål, uppgifter och organisation 7:3 2009-02-09 70.1 FMCK Ungdomsverksamheten 7:3 2009-02-09 70.1.1 Mål 7:3 2009-02-09 70.1.2 Uppgifter 7:3 2009-02-09

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

2008-05-15 A/2008/969/ARM

2008-05-15 A/2008/969/ARM 2008-05-15 A/2008/969/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Rättssekretariatet Europeiska kommissionen Generaldirektören Nikolaus G. van der Pas, GD Sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter B-1049

Läs mer

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf Trafiktillstånd Villkoren för att erhålla trafiktillstånd för att bedriva yrkesmässiga godstransporter på väg eller yrkesmässiga persontransporter på väg återfinns i Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt EG-direktiv mot diskriminering Integrations- och jämställdhetsdepartementet 008-08-11 Dokumentbeteckning KOM (008) 46 slutlig Förslag till rådets direktiv om genomförande

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

RP 92/1999 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 64 vägtrafiklagen

RP 92/1999 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 64 vägtrafiklagen RP 92/1999 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 64 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att vissa bestämmelser om körrätt

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

RP 32/2009 rd. Lagen avses träda i kraft sommaren 2009.

RP 32/2009 rd. Lagen avses träda i kraft sommaren 2009. RP 32/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kommersiell godstransport på väg PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen

Läs mer

RP 149/2006 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om yrkeskompetens för lastbils- och

RP 149/2006 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om yrkeskompetens för lastbils- och Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om yrkeskompetens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förarprov, gemensamma bestämmelser; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förarprov, gemensamma bestämmelser; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 och 6 körkortsförordningen

Läs mer

Ett fungerande programråd, förutsättning för ett bra APL-arbete

Ett fungerande programråd, förutsättning för ett bra APL-arbete Lokala programråd För yrkesprogrammen i gymnasieskolan ska det finnas ett eller flera lokala programråd för samverkan mellan skola och arbetsliv. Förordning (2012:402). Ett fungerande programråd, förutsättning

Läs mer