Guide till. föreningar som bedriver. Lagidrott

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide till. föreningar som bedriver. Lagidrott"

Transkript

1 Guide till föreningar som bedriver Lagidrott

2 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE 2 Innehåll Visst är det härligt med checklistor och guider? De gör det enkelt att ta till sig omfattande information. Men handen på hjärtat, har du någonsin lärt dig någonting på riktigt genom att bara läsa en checklista? För att orientera sig i en värld av snabbt växande antal checklistor, tipsrutor och tre snabba så är det viktigt att påminna sig om att checklistan och guiden: Förenklar verkligheten. Döljer djupare och mer komplexa sammanhang. Väljer bort viktig information. Är statisk, medan verkligheten alltid förändras! Vår förhoppning är ändå att du som läser den här guiden skall inspireras till att vilja starta igång en cup eller ett seriespel, eller att ta en existerande cup eller seriespel till nästa nivå. Guiden lär dig hur du kan göra, både genom att visa hur andra har gjort och genom att erbjuda enkla och förhoppningsvis användbara verktyg. Hur duktig man än är så finns det alltid något att hämta från en annan förening, från ett annat perspektiv. Guiden är i stora drag skriven utifrån ett perspektiv där det inte görs någon skillnad på cup eller serie med anledning av att det mesta fungerar oavsett. 1 Förberedelser 4 2 Genomförande 7 3 Uppföljning 7 4 Så här arbetar Korpen Växjö 8 5 Checklistor 9 6 Om disciplinära åtgärder 10 7 Om marknadsföring och media 11 8 Om försäkringar och medlemskap 13 9 Söka pengar Så här gör vi! Sex goda exempel från verkligheten 16 Nu har vi nästan för många domare. Korpen Stockholm Ungdomar tar ansvar om de får ansvar. Korpen Eskilstuna Intresset är mer än godkänt för Örnsköldsviks damfotboll. Korpen Örnsköldsvik Tydligare regelverk. Korpen Linköping Succén med avslutningsfest på Garbo håller ännu efter 6 år! Korpen Sundbyberg Sweden Floorball Cup 11 Fem avslutande tips för ett lyckat seriespel eller cup 21 Kontakta ditt team om du vill ha t ex: mallar för budgetplan, marknadsföringsplan, projektplan, ansvarsområden och kontaktuppgiftslista för funktionärer, mall för utvärdering m m.

3 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE 3 Vilken arrangörstyp är du? Testa dig själv Jag vet bäst, kan allt, tar uppdraget med en klackspark och har ingen större motivation att analysera eller förbättra i efterhand. Ju närmare arrangemanget, desto mer tid läggs. Om (= när) något oförutsett inträffar uppstår lätt tidbrist och många i organisationen har hög arbetsbelastning. Det är jobbigt och tråkigt att arrangera en cup! Jag går in för uppgiften med stor respekt och ödmjukhet, tittar i god tid på föregående års arrangemang och ser om det finns delar som kan förbättras. Arbetet dokumenteras för att efteråt kunna utvärderas och utvecklas. Mest tid läggs långt innan dagen D. Om något oförutsett inträffar finns en backup-plan och framförallt, det finns tid och resurser att lösa problemen. Det är roligt att arrangera en cup!

4 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / FÖRBEREDELSER 4 1Utgångspunkten är att ni har bestämt er för att arrangera en cup/ serie.vad händer nu? Det är lätt att börja vandra iväg till själva verksamhetsdelen direkt, hur ska vi lägga upp grupperna, bollar, sargar o.s.v Backa bandet! Ju mer noggranna ni lyckas vara i den här fasen, desto lättare kommer genomförandet att bli. Här följer ett förslag på ett arbetsupplägg i uppstarts- eller omstartsfasen. tips Projekt- och tidsplan En arbetsgrupp som arbetar i projektform är bra oavsett om det gäller en cup eller seriespel. Även serieverksamheten kan med fördel betraktas som ett återkommande projekt. Fördelen med detta synsätt är att det ger tydliga roller, ett avslut och möjlighet till utvärdering efter varje säsong. Därmed ges en chans att förbättra och förnya kommande säsong när man tar avstamp i förra årets erfarenheter. Kontakta din utbildningskonsulent på SISU Idrottsutbildarna för att inleda ett samarbete och på så sätt skapa resurser för utbildning och utveckling i föreningen. Du hittar kontaktuppgifter till din utbildningskonsulent på distrikt. Arbetsgruppen, som med fördel arbetar i lärgruppsform (fd studiecirkel) bör naturligtvis anmälas till SISU Idrottsutbildarna. Detta är ett enkelt sätt att generera mer resurser till utbildning och utveckling i föreningen, genom att helt enkelt redovisa det utvecklingsarbete som redan bedrivs! Förberedelser är A och O Börja med ett upptaktsmöte där ni diskuterar visionen med arrangemanget. Det är visionen som skapar lust och engagemang hos alla som ska arbeta! Hur vill ni att arrangemanget ska se ut och vad är det som är viktigt för er? Fortsätt sedan med att diskutera målen kring visionen: Vad vill vi göra? Hur ska vi göra det? När ska vi göra det? Vilka ska göra det? Lägg sedan upp en noggrann projekt- och tidsplan som ni hela tiden kan gå tillbaka till, ändra i och använda som arbetsverktyg. gott exempel I Västerås låter de lagen anmäla obegränsat antal spelare. Det blir lättare för lagledaren med en bred bas, och de lag som blir för många bildar istället ett lag till! Sofia Kärrå, föreningsutvecklare Korpen Team Ost

5 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / FÖRBEREDELSER 5 Vikten av kvalitetssäkring Vilka förhållanden är viktiga för den målgrupp vi vill vända oss till? Hallar, tider, planer o.s.v. Detta måste sedan sättas i relation till priset naturligtvis. Tänk efter ordentligt vad ni tror är viktigast för er målgrupp, är det att spela till ett billigt pris på en grusplan eller betalar de gärna mer för konstgräs? Om något upplevs som proffsigt är människor generellt villiga att betala mer. Tips på proffsigt : Snygg och genomarbetad inbjudan utefter Korpens grafiska profil Hur ser arenan/planen där spelet ska ske ut? Dekoration vid cup, funktionärer i matchande kläder, domarnas klädsel o.s.v. Bemötande och service till lagen hela vägen. Från anmälan till bemötande på arenan (se mer under avsnittet mervärden ) Speaker och sekretariat som är uppdaterat och informerat Att tidsplanen hålls och därmed är realistiskt upplagd från början Och en typ av kvalitetssäkring som är mer integrerad i verksamheten: Vad har ni för krav på domare/funktionärer och vilket ansvar bär de? Vilket uppförande kräver ni av deltagarna och hur förmedlar ni detta? (tröjnummer, tid på plats innan match, repressalier vid regel brott o s v). Vad har lagledarna för ansvar? Vilket ansvar bär ni som arrangörer? gott exempel Gör som Korpen Umeå, Nyköping, Botkyrka/ Haninge, Jönköping m fl: Annonsera om Spelarbank på hemsidan. För dig som söker spelare Här kan du som söker spelare till ditt lag hitta namn och kontaktuppgifter till personer som är intresserade av att hitta ett lag att spela med. För dig som söker ett lag Här kan du som vill spela i ett lag anmäla ditt intresse. Skicka ett mejl till Ange ditt namn, kontaktuppgifter, idrott och om du har spelat tidigare eller inte så publicerar vi uppgifterna i spelarbanken. Det handlar inte om någon elitsträvan, utan att komma ifrån Det är ju bara Korpen - känslan Att medvetet välja en linje och hålla vid den föder den enkelhet och rörelseglädje vi eftersträvar. Är det svårt med prissättning? Kolla runt vad andra föreningar har för priser, både korpföreningar och andra idrottsföreningar.

6 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / FÖRBEREDELSER 6 Mervärden Ska ni erbjuda några mervärden utöver det rent praktiska? Försäljning, kringarrangemang eller fest i samband med cupen? Sätt det i relation till den målgrupp ni vänder er till. Har ni till exempel en cup där ni vill attrahera småbarnsföräldrar så är det kanske en bättre idé att ha ett hopptorn! Service är också ett mervärde som aldrig ska förringas. Det kostar lite i jämförelse med vad det kan ge i pay-back. Ett vanligt misstag är att lagen inte känner sig tillräckligt informerade. Bestäm från början hur lagen ska få information och när. Uppdatera hemsidan och skicka bekräftelse vid anmälan, och informera om hur och när de får vidare information. Det ska inte råda några tvivel om vem de ska kontakta i särskilda frågor. Låt deltagarnas behov styra kommunikationen. Inför en cup så är det till exempel god service att ge lagen information om: Spelschema. Ev. egna bollar till uppvärmning. Tävlingsjury och spelregler. Ev. kringaktiviteter. Förslag på matställen om ni inte tillhandahåller det själva. Tips om logi. Se till att alla som är inblandade i cupen har all information de behöver. Funktionärerna blir ansiktena utåt och det intryck de ger tar deltagarna med sig. Kommunikation Envägskommunikation genom mejl och hemsida gör det svårt att veta hur eller om informationen mottagits. Ansvaret att se till att kunskap och information förmedlas ligger alltid hos föreningen. För att komma bort ifrån Jag hade ingen aning om det här kan en obligatorisk samling innan cupstart eller lagledarträff innan serien vara en bra idé. I seriespelet har domaren en viktig roll som företrädare av föreningen och ansiktet utåt. Det är föreningens ansvar att se till att domaren kan axla den rollen. Hur förmedlar ni kunskap till domarna? En idé är att ta fram ett dokument där det står vad ni förväntar er av domarna; korpkunskap, klädsel, uppförande, regler o s v. ett bra exempel Vi har haft lagledarträffar inför varje seriestart i 3-4 år. I vår inbjudan till lagidrotten står det när träffen är och att den är obligatorisk, minst en person ska delta på träffen och helst lagledaren. På mötet så deltar jag och huvuddomaren. Jag informerar om allt praktiskt gällande arenor där vi är: omklädningsrum, p-platser, koder för att komma in mm. Hur man går tillväga vid WO, nyanmälda spelare, byte av matchtid, att vi har en spelarpool på hemsidan. Lagen kan komma med önskemål om vilken grupp och division de vill spela i. Detta gäller främst nya lag. Lagen kan också komma med önskemål om speldag, speltid samt om det är något datum de inte kan spela. Detta för att minimera så lite WO och ändringar som möjligt. Första året hade jag gjort lottningen innan träffen och delade ut spelschemat, men har kommit på att det är bättre att göra detta efter träffen. Huvuddomarens roll på mötet är att gå igenom reglerna samt hur slutspelet läggs upp och hur många lag som går vidare. Sen har lagen möjlighet att framföra sina synpunkter. Carin Bender Falk, Korpen Jönköping

7 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / GENOMFÖRANDE / UPPFÖLJNING 7 2 Genomförande Med noggranna föreberedelser bör själva genomförandet bli en redelser bör själva genomförandet bli en skön resa. Trots minutiösa föreberedelser blir det dock inte alltid som man tänkt sig Det viktigaste är att ni har förberett er så att ni kan vara närvarande under genomförandet. dtde problem och oförutsedda händelser som uppstår måste ni kunna ta tag i direkt. Det handlar om att skapa en upplevelse för deltagarna på plats. Vad är det då som ger ett bra intryck? Lugnt och samlat intryck från arrangörerna, ingen stress (cup). Informerade funktionärer som inte behöver skicka vidare frågor (cup). Snabbt uppdaterade resultatlistor (cup och serie). Bra och kunniga domare (cup och serie). Snyggt marknadsföringsmaterial och dekoration (cup och serie). Matchande kläder för arrangörerna och domare (cup och serie). Olika mervärden (kiosk, aktiviteter, material) (cup). Sekretariat som är strategiskt placerat, tillgängligt och informerat (cup). Lätt att nå rätt person med frågor och att hitta information på exempelvis hemsida (serie). 3 Uppföljning Att utvärdera sin cup eller serie är alltid viktigt. Det är lätt att pusta ut efter genomförandet och vilja släppa det, men det är här det verkliga utvecklingsarbetet startar. Vad har vi lärt oss? Vad kan vi göra bättre till nästa gång/år? Utvärderingen startar inte när cupen/serien är avslutad, utan tanken på hur utvärderingen ska ske bör finnas med redan i föreberedelsefasen. I seriespel kan en idé vara att lagledarna får ett mail några gånger under säsongen med uppmaning att lämna in synpunkter. Uppföljningen består av två faser: Analys: Vad gick bra, mindre bra? Enkäter till deltagarna är vanligt, antingen direkt i anslutning till cupen eller per mejl efter någon vecka. Viktigt att dokumentera analysen! Utveckling: Vad behöver vi förbättra/utveckla till nästa gång? Vad glömde vi bort? Vad ska vi sluta/börja med? Hur kan vi arbeta effektivare? Mycket av detta tänker ni säkert efter serien eller cupen, men det faller lätt i glömska om det inte dokumenteras Ta er tiden att träffas i arbetsgruppen och skriva ner allt ni kommit fram till om inte för er egen skull så för nya som kommer in i arbetsgruppen till nästa gång. tips Ladda ner utvärderingsverktyget Google Docs och tag kontakt med Korpen för att få hjälp.

8 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / SÅ HÄR ARBETAR KORPEN VÄXJÖ 8 4 Så här arbetar Korpen Växjö Mikael Sturesson är en van arrangör av tävlingar. Han har suttit med i styrelser, sektioner, utskott etc och arrangerat olika tävlingar, serier, cuper etc i ett flertal olika idrotter i över 20 år. I Korpen Växjö är Mikael sektionsledare för innebandysektionen sedan 1998, och sektionsledare i fotbollssektionen sedan något år efteråt. Korpen Växjö har prövat att jobba i projektform vid ett flertal tillfällen, och framförallt vid nationella arrangemang. Mikaels erfarenhet är att dessa arrangemang blev styrda av mallar, riktlinjer och direktiv så det blev svårt att ge lagen det där sista mervärdet. Därför använder Korpen Växjö en mer trimmad modell när det arrangeras seriespel, turneringar etc. Så här går det till: I slutet av säsongen dras riktlinjer upp för den kommande säsongen: datum för kommande arrangemang och inbjudningar. Vem bokar hallar, kontaktar kommunen, tittar plantillgänglighet och liknande. Underlaget lämnas till kansliet som tar fram förslag på inbjudningar, sköter kompletterande kontakter med kommunen om tider och annat. På nästkommande sektionsmöte spikas allt. Vid detta möte delas det ut olika ansvarsuppgifter som sektionsansvarig samordnar så det blir gjort. Större delen av jobbet sker innan säsongen börjar som t ex serieindelning, fastställande av spelschema och domartillsättning. Alla förändringar som sedan sker fortlöpande sköts till större delen av kansliet. Det enda sektionen behöver göra är beslut i disciplinstraff, behandling av inkomna protester och liknande. Vissa frågor låter vi vara öppna så vi kan justera dessa på plats under turneringsdagen. På så sätt ges möjlighet att anpassa verksamheten efter det behov/önskemål som lagen har just den dagen på turneringen. På så sätt anser vi att vi ger lagen det lilla extra, det som gör att lagen kommer tillbaka till våra arrangemang. Vi upplever att det här arbetssättet har slagit mycket väl ut. Vi skulle utan problem skulle kunna utöka storleken på våra turneringar! Vi har ett antal lag varje gång som står som reservlag och är beredda att hoppa in med kort varsel. Mikael Sturesson, Korpen Växjö

9 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / CHECKLISTA 1. Ansvariga: kontaktuppgiftslista med rubriker på ansvariga och ansvarsområden. 2. Arrangemangsbeskrivning/Korp-profilerad inbjudan. En A4 som innehåller det viktigaste: vilken cup/arrangemang, tid, plats, kostnad för deltagare, postgiro/bankgiro inbetalning, öppet för vilka, hur anmäler jag mig (ev resor, mat, boende), kringarrangemang, kontaktuppgifter för frågor mm. 3. Projekt- och tidsplan. En enkel tidsplan underlättar jobbet för alla och 5 Checklista för arrangemang och cuper undanröjer mycket onödigt gruffande! Innehåll: Tillståndsansökningar, informationstillfällen, marknadsföringsplan, inbjudan ut, sista anmälningsdag, avrapportering till. 4. Budget. 5. Lokalbokningar: vem är ansvarig? Checklistan är till som stöd för minnet vid större arrangemang eller cuper. Välj själv vilka punkter som är aktuella för er! 6. Sponsorer: Vem tar kontakter och skriver avtal? Vilka åtaganden? När betalas pengarna ut? När lämnas varor ut? Kan detta påverka andra sektioner, hur? Sponsor engagerad enligt tidigare kontrakt? Sponsor speciellt för detta? Har Korpen skrivit något avtal som redan täcker den här verksamheten? 7. Marknadsföringsplan. 8. Materialbehov: hänvisningsskyltar, nummerlappar, avspärrningslinor, startkort, ljus/ljudanläggning, start/målvagnar, resultattavlor, pokaler, biljetter, funktionärskläder, roll-ups, banderoller, SEOsarger, bollar, pipor, västar, klockor, el, internetuppkoppling, tält, el, musik, sjukvårdsutrustning,toaletter. tips Kontakta ditt team om du vill ha alla mallar som checklistan hänvisar till t ex budgetplan, marknadsföringsplan, projektoch tidsplan, ansvarsområden och kontaktuppgiftslista för funktionärer m m Behov av hjälp från Korpen eller andra sektioner? Personella resurser, vem/till vad, marknadsföring, tryckning/produktion av material, funktionärer. 10. Samarbetspartners (ej sponsorer): idrottsföreningar, idrottsförbund, andra ideella organisationer, media, kommun/landsting, andra sektioner, restauratörer, underhållning mm. 11. Tillståndsansökningar: Lotterier, offentliga/privata platser, tillfällig försäljning av prylar/korv mm, utskänkning, offentlig musik. 12. Kringarrangemang: uppvisningar, försäljning, utställning, konvent, mässor, utbildningar/föredrag, underhållning, mat/dryckförsäljning. 13. Priser: inköp? Checklista för lagidrott 1. Vilka regler kommer att gälla? 2. Har många lag kommer att kunna delta? 3. Vilket spelsystem kommer att användas? 4. Representationsbestämmelser. 5. Vill inbjuda till uttagningar regionalt/lokalt? 6. Vilken utrustning håller arrangören med? 7. Hur många spelare/lag, avbytare? 8. Domare finns/lagen dömer själva? 9. Vilka tider spelas matcherna? 14. Resor, mat och boende: vem kontaktas för resor? För boende? För mat? Övrigt?

10 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER 10 6Om disciplinära åtgärder Om en cup eller ett arrangemang är öppet för alla, där icke Korpen medlemmar får delta, och det finns licensierade spelare som deltar, då är det högst troligt att det aktuella specialidrottsförbundets disciplinnämnd får agera i tvister. Exempel: Ett disciplinärende i en fotbollscup som arrangeras av Korpen, men är öppen för spelare med licens, då är det Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd som troligen blir instans att agera. I stridens hetta kan det bli bråk mellan spelare eller mot domare och funktionärer. Då är det viktigt att det finns ett tydligt regelverk att följa. Korpens stadgar säger att föreningens styrelse är första instans. Många korpföreningar har dock delegerat frågan och tillsatt en särskild bedömningsnämnd. Korpens disciplinnämnd kan hjälpa er med råd hur man hanterar ärenden och hur en förening kan organisera kring disciplinärenden. Behöver du komma i kontakt med disciplinnämnden? Kontakta ordförande Margaretha Ivarson: Vad är en disciplinnämnd? Samtliga specialförbund som är upptagna i Riksidrottsförbundet (RF) har en disciplinnämnd eller en juridisk nämnd. Denna nämnd är det högsta dömande organet inom det förbundet där det verkar, i det här fallet Korpen. Stänger exempelvis en Korpförening av en spelare har denna spelare rätt att få sin sak prövad i högre instans och detta sker i disciplinnämnden. Nöjer sig inte spelaren med nämndens beslut överklagar spelaren detta till Riksidrottsnämnden (RIN). Man kan jämföra ett ärende inom idrotten med ett mål i domstol: Tingsrätten Korpföreningen Hovrätten Disciplinnämnden Högsta Domstolen RIN. Nämnden hanterar alltså överklagan i bestraffningsärenden och är dessutom rådgivande i stadgefrågor. Personerna i nämnden är förtroendevalda och har olika specialkompetenser. Tips till Korpens föreningar! Viktigt att komma ihåg när det gäller föreningens anmälan: Har anmälan inkommit till rätt instans? Det får inte ha gått mer än 6 månader sedan händelsen. Ordförande i Korpens disciplinnämnd heter Margaretha Ivarson och rekommenderar att varje förening bör skapa en bedömningsnämnd. Så här går ärendet till i diciplinnämnden: 1. Endast den drabbade kan inkomma med anmälan. Alltså inte lagledare. 2. Ordförande i förenings bedömningsnämnd tillsammans med funktionär från den idrott som anmälan avser kallas till möte. 3. Redogörelse av ärendet där anmälan från domaren ska vara med, samtliga inblandade parter skall vara hörda muntligen eller skriftligen. 4. Beslut fattas i nämnden. 5. Den berörda har tre veckor på sig att överklaga skriftligen till disciplinnämnden. 6. Eventuell överklagan till RIN.

11 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / MARKNADSFÖRING OCH MEDIA 11 7 Om marknadsföring och media Hur kan du skapa publicitet i media för din verksamhet eller ditt arrangemang? Hur får vi lokala medier att uppmärksamma just vår grej? Vem ska vi kontakta? Vad kan vi göra själva för att underlätta för journalisterna? Hur använder vi sociala medier för att rekrytera fler deltagare? Här kommer lite tips och tricks. Nyhetskriterier vad är intressant? Något nytt och aktuellt. Människor och händelser är intressanta- inte organisationer. Det annorlunda och exklusiva. Det som påverkar många människor. Det som målgruppen känner igen sig i. Geografisk närhet. Uppföljning, fördjupning eller nya vinklar på aktuellt ämne. Lokalmedia Jobba med lokala hjältar och symboler. Berätta en historia som berör! Varför det här arrangemanget i vår stad? I flera städer samtidigt? Hur kopplas detta arrangemang till Korpens verksamhet i övrigt? Kontakta några eller någon på tidnings-, radio och TV-redaktionerna för att berätta om ert arrangemang och att de bör bevaka det. Om ni inte redan har upparbetade kontakter kan ni kontakta: Reportern/journalisten (både på allmänna redaktionen och sport/hälsa) Redaktören Nyhetschefen Chefredaktören Varför kan ert arrangemang vara intressant för media? Ett annorlunda arrangemang på gräsrotsnivå. Avgränsat i tid och rum. Har personligheter som deltar i arrangemanget. Arrangemanget kanske är nationellt men med lokal prägel. Går att göra många vinklar på. Går att göra personligt med hög igenkänningsfaktor. Görs med hjärta! Detta är ett samarbete mellan t ex flera föreningar/aktörer på orten. Vad avgör om media responderar? Mediets agenda för dagen vad konkurrerar ni med. Tillgång till reportrar. Hur lång tid de haft på sig (var ute i god tid och skicka påminnelser). Den enskilde reporterns intresse och dagsform var selektiv! Väder och vind. Tillång till information var och hur kan ni förstärka budskapet. Tidigare erfarenheter från verksamheten. Exklusivitet ibland lönar det sig att ge en tidning/reporter försthandsinformation.

12 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / MARKNADSFÖRING OCH MEDIA 12 Så här gör Korpen Göteborg: De annonserar i Metrostudent som alla studenter er i hela Göteborg får. Tidningen finns även överallt på Universitetet. Detta är ett billigt sätt att nå denna målgrupp för många läser den. De bjuder också på anmälningsavgiften i fotboll oll för ett morgonprogram på Mix Megapol. Detta innebär att de pratar om Korpen varje vecka i radioprogrammet: införsnack dagen innan de spelar, om själva matchen och obligatoriskt eftersnack om hur det gick. Detta är en fantastisk gratisreklam på bästa sändningstid! Detta skulle le man kunna göra på fler orter genom att t ex bjuda tidningen på ett lag. gott exempel Mattias Strandh, föreningsutvecklare Korpen Team Väst Gör så här för att skapa intresse i media: Gör research: vem gör vad på redaktionerna? Förbered material: ha material klart för vidarebefordran. Skicka pressmeddelande före kl 9 eller efter kl 13. Följ upp var aktiv men inte påträngande. Skriv aktivt: skriv vem som har gjort och inte har gjorts av. Nyheten först: vad har hänt, vad är nytt och/eller exklusivt. Ring! Och ring igen! Ta gärna kontakt med ett lag eller personer som ni kan skriva om, eller som lokaltidningen själv kan kontakta. Ta kontakt ca två veckor innan arrangemanget äger rum. Ge dom kontaktuppgifter till ett lag/lagkapten som ni anser vore värt att skriva om för att uppmärksamma arrangemanget lite mer (t ex ett lag åker ända från Kiruna för att delta i Sundsvall). Ge lokaltidningen text som ni själva författat och gärna bra bilder. När vi skrivit text var noga med följande: Har jag rättigheter att använda text och bild? Skriv alltid ut skribentens och fotografens namn. Är du osäker på stavelser? Granska texten. Är informationen korrekt? Kolla källor och faktagranska. Meddela berörda parter om materialet som ni skickar och lägger ut. Skriv alltid dit en kontaktperson. Använd internet! Starta en blogg, en grupp på Facebook eller en annan community eller varför inte en hemsida om ditt arrangemang. Dra trafik genom att kommentera på andra bloggar och artiklar på sajter som tangerar er verksamhet, där era medlemmar finns. Använd era befintliga medlemmar i kommunikationen och hjälp dom att enkelt snacka med sina vänner. ett bra exempel Hemsida är ett måste idag Internet är ett fantastiskt hjälpmedel och något jag använder dagligen på jobbet. För ungdomarna är det en livsstil och en hemsida är nästan ett måste för att nå ut till den målgruppen. När jag började fanns ingen hemsida för Korpen Övik, så jag la ned mycket krut på att först och främst göra en hemsida. Tack vare IdrottOnline gick det hur smidigt som helst och det är verkligen något jag rekommenderar alla föreningar som ännu inte har en hemsida. Pamela Degefors Cavallos, Korpen Örnsköldsvik tips Genom en Facebook-sida eller liknande kan du: Göra din förening och ditt arrangemang synligt. Erbjuda information till personer som hellre vill ha den via Facebook än på mejl Vara tillgänglig och svara på frågor. Enkelt bjuda in till evenemanget och skapa en egen sida för evenemanget. Presentera nyheter, erbjudanden och ge råd till deltagarna Rekrytera deltagare, funktionärer och ledare.

13 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / FÖRSÄKRINGAR OCH MEDLEMSKAP 8 Försäkra fakta Visste du att inom Korpen så rapporteras i snitt 254 skador årligen på totalt försäkrade medlemmar? Detta motsvarar 1,6 promille i rapporterade skador per år. Fakta: Euroaccident Om försäkringar... er om att ni är försäkrade innan olyckan är framme! Alla som är med i ledarledd verksamhet, serieverksamhet eller regelbunden återkommande verksamhet ska vara försäkrade. Det är föreningen som är ansvarig för att teckna försäkring för sina medlemmar. Föreningen bestämmer själv vilket försäkringsbolag de vill teckna avtal med. Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har gjort ett fördelaktigt avtal med Euro Accident som alla föreningar kan välja att ta del av. Öppna arrangemang i lagidrotter som fotboll, korphockey, korpbandy, innebandy, handboll etc. ingår numera i försäkringen (gäller de föreningar som tecknat den obligatoriska försäkringsdelen med Euro Accident). Dessutom omfattar försäkringen andra större arrangemang som t.ex. Korpiaden. Tilläggsförsäkring behöver alltså inte tecknas för t.ex. cuper, arrangemang och deltagare i Korpiaden. Förutom detta gäller också det unika försäkringsskyddet för skada som har orsakats av plötslig, ofrivillig och oförutsedd händelse på bestämd tid och plats oavsett om den kommer inifrån eller utifrån. Räcker det inte med min olyckfallsförsäkring? Det är en vanlig fråga som dyker upp med jämna mellanrum. Korpens medlemsförsäkring via Euro Accident skiljer sig från andra försäkringar när det gäller olycksfallsbegreppet. I försäkringsärenden finns det något som heter yttre och inre våld. Det förstnämnda handlar om utifrån kommande våld eller att man helt enkelt ramlar och slår sig. Inre våld handlar om sträckningar, en hälsena som går av, hjärtinfarkter och vridvåld där exempelvis dobbar fastnar i gräset. Dessa typer av skador med inre våld är alltid täckta av Korpens medlemsförsäkring, medan övriga olycksfallsförsäkringar ofta har begränsningar för dessa typer av skador. En medlem i Korpen som spelar fotboll där hälsenan går av är med andra ord alltid täckt av Korpens medlemsförsäkring, medan andra försäkringar kan ha begränsningar av omfattningen på försäkringsskyddet. Som förening är det oerhört viktigt att vara tydlig med denna information....och medlemskap Bli medlem för att kunna träna och påverka! Korpen är en demokratisk organisation. Det skiljer oss från många andra som arbetar med hälsa, motion och friskvård. I Korpen får man vara med och bestämma. Genom årsmöten och representantskap har din förening möjlighet att påverka hela Korpens inriktning och verksamhet. Om man vill gå med i Korpen, för att stödja idén eller för att vara med i någon aktivitet, så vänder man sig till föreningen där man bor. Föreningen hjälper dig gärna att bli medlem och kan berätta om vilka medlemserbjudanden som finns lokalt. 13 Detta kan du ladda ner från Försäkringsvillkor Fullständig version av aktuella försäkringsvillkor. Kortversion av aktuella försäkringsvillkor Skadeanmälan Euro Accident Har olyckan varit framme? Har din förening ett försäkringsavtal med Euro Accident? Skadeanmälan/blanketten ska fyllas i av den skadade och skrivas under av aktuell förening/förbund. Skicka sedan in den till Euro Accident. All hantering av försäkringen sker sedan där. fakta Visste du att vi är stycken korplag i seriespel enligt Korpens årsrapport för Av dessa är 4062 korpfotbollslag.

14 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / SÖKA PENGAR 9Söka pengar 10 Föreningar kan på olika håll söka pengar för att kunna satsa vidare på sin verksamhet. Från Korpen Svenska Motionsförbundet kan du bland annat söka pengar via: Idrottslyftet LOK-stödet Här nedan finns också fler tips. LOK-stöd Statligt Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stödet) är avsett att stödja ungdomsverksamheten mellan 7-20 år i föreningarna. Bidrag utgår till ideell förening som är medlem i specialidrottsförbund (SF) anslutet till Riksidrottsförbundet (RF). Bidragsberättigad ålder är mellan 7-20 år, maximalt 30 deltagare per sammankomst. Ansökan om LOK-stöd ska innehålla redovisning av genomförda sammankomster och deltagartillfällen fördelade på ålder och kön. Statligt LOK-stöd ges för antal genomförda sammankomster plus antal närvarande deltagare (deltagartillfällen). Just nu är LOK-stödet 24,00 kronor per sammankomst och 8,00 kronor per deltagartillfälle. Att ansöka LOK-stöd via IdrottOnline Du som förening måste ha aktiverat din förening i IdrottOnline Klubb. Har ni ingen webbsida hittar du alla information ni behöver under Så aktiverar ni en webbsida i IdrottOnline på Valet att använda IdrottOnline som er publika webbplats samt att ha era medlemmar i medlemsregistret som ingår i IdrottOnline är föreningens eget val. Dock är det så att utvecklingen av idrottens olika behov av verksamhetsstöd, tävlingsresultat och anmälningar kommer att bygga på en fortsatt utveckling av IdrottOnline med en koppling till det medlemsregister r som tillhör föreningen. Vem är behörig att skicka in ansökan? De personer som kan skicka in ansökan för föreningens räkning är: ordförande kassör och/eller LOK-stödsansvarig firmatecknare, dessa måste finnas upplagda i medlemsregistret och vara administratör på webbsidan med någon av ovanstående roller satt. Så här ansöker föreningen om LOK-stöd i IdrottOnline Inmatning av insamlade uppgifter och sammanställning sker i ett webbforad det sökta LOK-stödet blir om ansökan godkänns. Hur en ansökan går till beskrivs mer detaljerat i manualen Ansökan om LOK-stöd (www.idrottonline.se). mulär i IdrottOnline. Där får du också snabbt en prognos på vad det sökta

15 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / SÖKA PENGAR 15 Varför används IdrottOnline och digital ansökan? Att införa digital redovisning för att söka bidrag underlättar och gör det säkrare för såväl mottagare som avsändare. Flera kommuner har sedan länge infört detta för kommunalt LOK-stöd och fler kommuner är på gång. Idrotten har sedan tidigare även haft denna möjlighet i Klubben Online så förändringen är egentligen inte så omvälvande. Riksidrottsstyrelsen beslutade den juni 2008 att samtliga föreningar med start den 1 januari 2009 (vt 2009) ska ansöka om statligt LOK-stöd via IdrottOnline Klubb; samt att erbjuda föreningar, som inte har möjlighet att införa digital ansökan den 1 januari, möjlighet att övergångsvis göra sin LOK-stödsansökan digitalt via DF mot erläggandet av en självkostnadsavgift. Idrottslyftet - Huvudinriktningen för Idrottslyftet är att öppna dörrarna för ungdomar och ut veckla verksamheten så att de väljer att idrotta längre upp i åldrarna. - Allt som görs inom den nya särskilda satsningen har denna huvudinriktning. För att öppna dörrarna för fler och få fler att idrotta längre ska vi arbeta med Att utveckla föreningens verksamhet och Att rekrytera och utveckla ledare. tips Ansök om Idrottslyftet genom att kontakta din föreningsutvecklare på Korpen Riks. Du hittar alla kontaktuppgifter på Allmänna arvsfonden För att få projektstöd ska föreningen - motivera på vilket sätt projektet är nyskapande och utvecklande. - visa hur hela projektet ska finansieras - ha med minst en av Arvsfondens målgrupper (barn, ungdomar och personer med funktionshinder) i planeringen och utförandet av projektet - ha en plan för hur verksamheten ska fortsätta efter projektets slut - Exempel på kostnader som ett projekt kan få stöd för är projektledning, lokalhyra och inköp av utrustning. Utrustningen ska behövas för att genomföra projektet. 5 Sammanställning över ett stort antal stiftelser finns på Arvsfondens hemsida, - Bidrag kan sökas hela året, men måste ske före projektstart. Svar inom tre månader. Fakta: Stiftelser med mera och vidare under rubriken Söka stöd. Du hittar även ett antal stipendier via RF: Skapa resurser i samarbete med SISU Idrottsutbildarna SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund och utbildningsorganisation. Att etablera ett bra samarbete med dom är ytterligare ett sätt att generera resurser för utbildning och utveckling i föreningen. Kontakta din utbildningskonsulent på SISU Idrottsutbildarna för att inleda ett samarbete. Du hittar kontaktuppgifter till din utbildningskonsulent på distrikt. 10

16 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / GODA EXEMPEL Så här gör vi! Sex goda exempel från verkligheten Nu har vi nästan för många domare! När Henrik Teljfors började på Korpen Stockholm 2005 var han väl bekant med verksamheten och speciellt fotbollen efter att ha spelat själv i Korpen sedan 1994 då han som 18-åring startade sitt eget lag FK Ulven. Han visste han ville satsa på att höja kvalitén på domarna och på så vis även på spelet. Henrik fick gehör för sina idéer på kansliet och ganska snart infördes regelbundna domargranskningar. Korpen Stockholm använde sig av domargranskare från Stockholms Fotbollförbund och ersatte dem per genomfört uppdrag. Men hur reagerade domarna på att en person kom oanmält och kollade deras matcher med kritisk blick? I början var det lite gnälligt, speciellt bland de gamla rävarna. Men på senare tid så har vi tonat ner det där med granskning och pratat mer om personlig utveckling och coachning. Genom att bli sedd och få feedback utvecklas man ju! Det som har hänt är att genom att ställa högre krav på våra domare så har det blivit mer attraktivt att döma hos oss. Vi har föryngrat domarkåren och har lockat till oss många av Fotbollförbundets domare. Idag har vi faktiskt fler domare än vi egentligen behöver. Vi har också satsat på domarutbildningar, både egna och i Fotbollförbundets regi. Vi försöker fånga upp domarämnen i lagen genom att helt enkelt ställa frågan om man är intresserad av att börja döma. Det som är vår utmaning framöver är att hitta fler kvinnliga domare, för just nu har vi bara en Henrik berättar att utefotbollen växt från 450 lag/år 2005 till hela 650 lag i fjol. Innefotbollen har under samma period växt från 176 till 314 lag d.v.s. nästan en fördubbling. Det är damfotbollen som ökar mest och för att kunna ta emot nya spelare och lag så behövs fler planer, framförallt inomhus där hallbristen är påtaglig. Speciellt om Sporthallarna Brommaplan läggs ner vilket varit på tapeten på sistone. Korpen Stockholms näst största verksamhet är innebandy och utvecklingskurvan där har sett annorlunda ut än för fotbollen. Hösten 2005 försvann hälften av alla lag på ett bräde då en av konsulenterna på kansliet startade eget och plockade med sig medlemmarna till sin nya verksamhet. Därefter har innebandyn sakta men säkert återhämtat sig och idag är den nästintill återställd. Även här har man bra tillgång till domare, men för några år sedan såg det sämre ut och Sebastian Jonsson (Korpen Stockholms innebandyansvarige) fick dra igång en domarrekryteringskampanj. Han hörde sig för bland lagen om någon var intresserad av att börja döma och bad också befintliga domare kolla bland sina kollegor i förbundet om de var intresserade av att även döma i Korpen. Ungdomsrabatt på Korpen Stockholm Alla ungdomslag betalar halv avgift: 2000 kr/ säsong istället för ordinarie 4000 kr, motkravet är att de redovisar sina ifyllda närvarokort i tid så att vi kan få LOK-stöd för ungdomarna. Jag informerar om detta i början av säsongen och påminner sen i slutet. Det fungerar kanonbra! Hittills har inget ungdomslag behövt betala full avgift för att de slarvat med närvarokortet Henrik Teljfors, konsulent Korpen Stockholms framgångstips Våga ställa krav! Genom att lägga mycket energi på domarutveckling har både kvalitén och storleken på verksamheten ökat. Odla goda relationer till Idrottsförvaltningen/kommunen. Det ger utdelning i form av tillgång till fler och bättre idrottsytor. Försök tillgodose lagens önskemål i så stor utsträckning som möjligt. Nöjda lag kommer tillbaka! Satsa på lagledar- och domarvård! Arrangera mötesplatser för domarna och lagledarna och bjud på tex intressanta föreläsningar eller Första hjälpen-utbildningar. Detta får ledarna att växa och vilja ta mer ansvar.

17 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / GODA EXEMPEL 17 Ungdomar tar ansvar om dom får ansvar Korpen Eskilstuna jobbar mycket med att involvera ungdomar som funktionärer vid olika arrangemang och att det är de som tar emot nya tonåringar som vill börja spela innebandy främst. Jussi Ekola, konsulent i Korpen Eskilstuna, berättar om hur de arbetar. Ungdomar tar ansvar om dom får ansvar. Det är ett begrepp som stämmer och man måste lära sig lite av ungdomarnas tänk. Exempelvis så är det betydligt kortare framförhållning inför olika uppdrag än vad man i min generation är van vid. Ungdomar hjälper gärna till med tips om andra ungdomar som kanske kan hjälpa till, men dom vill inte gärna ta kontakt och fråga själva. Det biter således bättre om en s k vuxen ringer och frågar. Försök då inte få dom att göra något de inte vill. Ungdomar gör det som är roligt, alltså måste man fråga sig om det vi gör och det jag ber dom göra är roligt. När det gäller lagidrott kan det exempelvis handla om att få spela musik under cuper, matcher etc. Och då gäller deras ljudnivå och musiksmak! För att locka dem lite extra låter jag dem i utbyte mot deras engagemang delta i cuper och seriespel utan kostnad. De fick t ex åka till Korpiaden nu och det var jätteuppskattat! Jussi Ekola, Korpen Eskilstuna

18 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / GODA EXEMPEL 18 Intresset är mer än godkänt... Mitt engagemang inom Korpens damfotboll kommer från ett tidigare ledarskap inom Själevads IK damfotboll. Jag har även ett brinnande intresse för fotbolldomarerollen en och pga ålder tycker jag att 7-manna eller futsal passar mig bättre. Jag har varit verksam i trettio år som distriktsdomare inom 11-mannafotbollen. Jag har även varit aktiv i 15 år som förbundsstyrelseledamot i Svenska Fotbolldomareförbundet (SFDF). Jag har ansvarat för Korpfotbollspel för damer som domare under tio år, samtidigt som jag varit sektionsledare för fotbollen tillsammans med en annan domare som ansvarat för herrfotbollen. Antalet lag har varierat mellan 8-12 deltagande lag med damer i åldrarna med cirka spelare per lag. 75% har ett tiigare förflutet från Allsvenskan och lägre serier 25% har ingen tidigare erfarenhet av fotboll. En del lag har damer med invandrarbakgrund. Vi har 7-mannaspel på en grusplan 35x70 meter med avbytarbås och belysning som ligger centralt vid E4:an norra utfarten från/till Örnskölds- vik. Vi önskar oss en konstgräsplan, vilket skulle öka deltagandet. Jag har nu startat en inomhusserie enligt Futsal modellen med fem spelare inklusive målvakt. Sju lag har anmält sig och deltar i seriespel en gång per vecka med mig som domare. Intresset är mer än godkänt! Vi har spelat fyra omgångar och nu känner vi att det fungerar riktigt bra. Vi har som mål att skapa ett passningsspel som liknar Barcelonas grund- spel med ett tillslag. Jag tror att det är viktigt att ha god kontinuitet på ledare och domare om helheten skall bli bra. Det är också viktigt med information och uppföljning av lagen och spelarna. Anders Rönquist, Korpens Fotbollsektion, Korpen Örnsköldsvik... för Örnsköldsviks damfotboll

19 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / GODA EXEMPEL 19 Tydligare regelverk Roger Balogh är anställd i Korpen Linköping och ansvarar för lagidrotterna. Inför innebandysäsongen 2010/2011 kände de att de behövde få mycket tydligare regelverk och inte minst tydligare konsekvenser. Det hade skapats en attityd till Korpen att det inte spelar någon roll vad man gör ungefär, och att domsluten inte har samma betydelse. Spelare som blev avstängda kunde komma dit nästa match ändå och det fanns ingen uppföljning. Korpen Linköping bestämde sig för att köra på nolltolerans. Roger samlade domarna och de tog beslut om att alla skulle hålla samma bedömningsnivå. Matchstraff 1, 2 och 3 enligt Innebandyförbundets reglemente skulle hållas stenhårt på och matchstraff 3 ska alltid skrivas rapport på och gå vidare till föreningens disciplinnämnd. Steget från Korpen Linköpings egen disciplinnämnd till Korpidrottsnämnden har inte behövts ta under den gångna säsongen utan fallen har löst sig inom föreningen. I takt med att straffen blev mer konsekventa blev också uppföljningen det. Roger värdesätter att befinna sig på plats i hallen så ofta som möjligt. Snart vet alla vem du är och att det inte går att komma undan. Innan jul hade vi långt över 100 röda kort och det var ett väldigt liv kring den tuffa bedömningsnivån. Men efter den första fasen när alla förstod var ribban låg har det blivit hur bra som helst, spelarna tycker det är roligare, tryggare och Korpen ses som mer trovärdigt. Om någon kastar klubban nu så går denne själv ut ur hallen utan att ens vänta på kortet! Men det sköter inte sig själv, man måste vara väldigt konsekvent och stå på sig hela tiden. En annan aspekt är att domarna tycker det är mycket roligare. Vi är ett mer sammansvetsat gäng när alla håller samma nivå, och vi ser till att alla har domarkläder så att vi ser likadana ut. Vi hade precis en domare som ringde själv från Innebandyförbundet och ville vara med och döma i Korpen! Då känner jag att vi har lyckats. En liten parantes är att av de 100 lag som deltog i fjolårets seriespel har nästan alla anmält sig till nästkommande säsong, ett bra kvitto på att kvalitén är hög. Succén med avslutningsfest på Garbo håller ännu efter sex år! I sex år har vi kört den här avslutningen nu och sist var vi 170 stycken. Jag tror det är viktigt att skapa ett mervärde, vi käkar och har en prisutdelning där det blandas mellan mer seriösa priser och roliga såsom årets bakåtpass, sedan fortsätter festen naturligt eftersom vi håller till på en nattklubb. Jag träffar många av lagen som domare i seriespelet och jobbar mycket på att sprida budskapet muntligt, men nu går det bara av farten. Ska man fokusera extra på att få dit några så är det absolut tjejerna! Kommer dom så kommer killarna, så är det. Gunnar om damfotbollen Vi hade 19 damlag i seriespel 2010 och egentligen är det som ett självspelande piano när man väl kommer upp i det antalet. Att vara extra tillmötesgående mot lagledarna har vi tjänat mycket på, t.ex. att flytta matcher när det uppstår problem. Värna om en bra relation med tjejerna helt enkelt! Gunnar Svensson, konsulent, Korpen Sundbyberg Korpen Sundbyberg anordnar en fantastiskt välbesökt avslutningsfest för sina fotbollslag på det lokala utestället efter serien i oktober. Redan när lag anmäler sig till seriespel frågar de att festen säkert blir av till hösten. Här har Korpen också ett gyllene tillfälle att marknadsföra sina övriga aktiviteter, många har börjat utöva andra sporter. Konsulenten Gunnar Svensson berättar.

20 KORPENS LAGIDROTTSGUIDE / GODA EXEMPEL 20 Jussi Ekola (Korpen Eskilstuna) och Lars Eklund (Korpen Nyköping) är två grundbultar i SFC som brinner för att utveckla och sprida konceptet. Det speciella med Sweden Floorball Cup är att den bygger på det lokala engagemanget och att alla föreningar kan delta utefter sina förutsättningar. Det baseras på att den lokala föreningen anordnar sin egen innebandycup och sedan går vinnaren samt ett lottat lag vidare till en final som de deltagande föreningarna turas om att anordna. Att kunna erbjuda de egna lagen att möta nya lag från andra orter ger ökad stimulans och fortsatt deltagande lokalt. I och med att ett lottat lag även går vidare kan vi verkligen säga att Alla Platsar! VISION Sweden Floorball Cup ska vara den ledande samverkanturneringen mellan Korpens motionsföreningar gällande innebandy Sweden Floorball Cup Så jobbar vi med utvecklingen av arrangemanget 2011/12 April 2011 Möte arbetsgrupp Januari 2011 Planeringsmöte arbetsgrupp, rollfördelning och tidplan Maj 2011 Möte med arrangörer, planering av finalort Augusti 2011 Marknadsplan inför 2012/2013 klar. Manual för kvalort/finalort klar. Planering för finalturnering börjar. Oktober - December 2011 Utvärdering av kvalturneringar December 2011 Genomförande av kvalturneringar Januari 2012 FINAL Vill er förening också vara med i Sweden Floorball Cup? På finns allt material och hjälp ni kan tänkas behöva.

Arrangemang Vad kan det vara? Öppet hus Uppvisningar Triangelloppet Blodomloppet Tjejrundan Korpen National Cup Halvvättern Eskilstunaloppet Haningedagen Jägarmilen Växjö Convent Konstgräscup Sweden Floorball

Läs mer

Disciplinärenden. Hur går föreningen tillväga?

Disciplinärenden. Hur går föreningen tillväga? Disciplinärenden Hur går föreningen tillväga? Skulle den anmälda parten inte vara nöjd med bedömningsnämndens beslut i ärendet så kan denne överklaga till korpidrottsnämnden. Vi har nedan skapat en kort

Läs mer

En handbok för lagledare. Korpen Stockholm

En handbok för lagledare. Korpen Stockholm En handbok för lagledare Korpen Stockholm Vad ska jag med den här handboken till? Den här lagledarhandboken riktar sig främst till dig som är lagledare. Detta då du är en av våra mest värdefulla spelare

Läs mer

En handbok för domare. Korpen Umeå

En handbok för domare. Korpen Umeå En handbok för domare Korpen Umeå Vad ska jag med den här handboken till? Den här domarhandboken riktar sig främst till dig som är domare. Detta då du är en av våra mest värdefulla medlemmar och som bär

Läs mer

IdrottOnline Klubb Ansök om LOK-stöd Ansök om LOK-stöd

IdrottOnline Klubb Ansök om LOK-stöd Ansök om LOK-stöd Ansök om LOK-stöd Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Hemsidan baseras på webbverktyget EPiServer,

Läs mer

- en ny webblösning för föreningen

- en ny webblösning för föreningen - en ny webblösning för föreningen Broschyren som du håller i din hand ska förhoppningsvis reda ut en del frågetecken kring IdrottOnline Klubb Information från idrotten i Västergötland Detta ingår i IdrottOnline

Läs mer

Nyckeln till föreningens kommunikation och administration. Administration

Nyckeln till föreningens kommunikation och administration. Administration Nyckeln till föreningens kommunikation och administration Administration Upplägg lördag 13.30-15.30 PowerPoint: Allmän information om IdrottOnline De administrativa funktionerna: - Medlemsregistret - LOK-närvaro

Läs mer

En handbok för lagledare. Korpen Västerås

En handbok för lagledare. Korpen Västerås En handbok för lagledare Korpen Västerås Vad ska jag med den här handboken till? Den här lagledarhandboken riktar sig främst till dig som är lagledare. Detta då du är en av våra mest värdefulla spelare

Läs mer

En handbok för domare. Korpen Xxxxxxxxxxxx

En handbok för domare. Korpen Xxxxxxxxxxxx En handbok för domare Korpen Xxxxxxxxxxxx Vad ska jag med den här handboken till? Den här domarhandboken riktar sig främst till dig som är domare. Detta då du är en av våra mest värdefulla medlemmar och

Läs mer

Inledning. Vad är Korpen? Att vara lagledare. Att vara lagkapten

Inledning. Vad är Korpen? Att vara lagledare. Att vara lagkapten Inledning Som lagledare eller vice lagledare i Korpen Stockholms seriespel får du denna handbok. Den har tagits fram som ett hjälpmedel så att du som lagledare ska veta vad dina uppgifter innebär och hur

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Handbok för lagledare i Korpen Stockholms Motionsidrottsförening

Handbok för lagledare i Korpen Stockholms Motionsidrottsförening Handbok för lagledare i Korpen Stockholms Motionsidrottsförening Inledning Som lagledare eller vice lagledare i Korpen Stockholms seriespel får du denna handbok. Den har tagits fram som ett hjälpmedel

Läs mer

Arrangörsmanual för turneringar

Arrangörsmanual för turneringar Arrangörsmanual för turneringar Vi vill med dessa sidor ge Er lite hjälp när Ni ska arrangera en turnering i Er förening. Det mesta i denna manual är bara exempel på hur man kan göra, ni kanske har mycket

Läs mer

lagidrott Guide till föreningar som vill utveckla sin LAGidrottsguide Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

lagidrott Guide till föreningar som vill utveckla sin LAGidrottsguide Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Guide till föreningar som vill utveckla sin lagidrott LAGidrottsguide Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöks- och postadress: Idrottens Hus, Fiskartorpsvägen 15 A, 114 73 Stockholm Telefon växel:

Läs mer

6 Lathund rikstäckande arrangemang

6 Lathund rikstäckande arrangemang LATHUND RIKSTÄCKANDE AR R A N G E M A N G SPÄNNANDE PROJEKT Att arrangera ett Rikstäckande Arrangemang är ett roligt men ganska stort och krävande arbete. Det behövs planering och mycket förberedelser

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

14/11 2015 i Piteå Norrmalmia Sporthall

14/11 2015 i Piteå Norrmalmia Sporthall GRÖNA KLASSER Pojkar/Flickor födda -07 och yngre 14/11 2015 i Piteå Norrmalmia Sporthall Röda och Blåa klasser spelar 17-18/10 2015 (spelare födda ca 2002-2006) Välkomna till RCC Innebandy cup 2015 i Piteå!

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002, den 1-2 december 2003 och den 3 oktober 2006 ) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK LATHUND RIXHAJK SPÄNNANDE PROJEKT Rixhajken är ett av de få seniorscoutarrangemangen som återkommer varje år, därför är det extra kul om seniorscouterna kommer ihåg just Er hajk. Det ska vara roligt att

Läs mer

IdrottOnline och SEGLINGENS EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR. Hur vi kan använda idrottens eget datasystem på ett gynnsamt sätt för klubbens ekonomi.

IdrottOnline och SEGLINGENS EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR. Hur vi kan använda idrottens eget datasystem på ett gynnsamt sätt för klubbens ekonomi. IdrottOnline och SEGLINGENS EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR Hur vi kan använda idrottens eget datasystem på ett gynnsamt sätt för klubbens ekonomi. Medlemsregister Hemsida LOK-stöd Idrottslyftet Utbildningsmodulen

Läs mer

Arbetsfördelning Ungdomslag

Arbetsfördelning Ungdomslag Arbetsfördelning Ungdomslag Under 2012 delar vi ut olika föreningsuppdrag som behöver bli utförda av klubbens medlemmar. Har ert lag blivit tilldelad en uppgift, men ni känner att ni hellre tar er an en

Läs mer

Handbok för lagledare i Korpen Huddinge-Botkyrkas fotbollsserie 2017

Handbok för lagledare i Korpen Huddinge-Botkyrkas fotbollsserie 2017 Handbok för lagledare i Korpen Huddinge-Botkyrkas fotbollsserie 2017 Inledning Som lagledare i Korpen Huddinge/Botkyrkas seriespel får du denna handbok. Den har tagits fram som ett hjälpmedel så att du

Läs mer

Klubb. Dags att ansöka om LOK-stöd för 2009

Klubb. Dags att ansöka om LOK-stöd för 2009 Klubb Dags att ansöka om LOK-stöd för 2009 Senast lördag den 15 augusti 2009 ska du skicka in ansökan för aktiviteter genomförda under ven 2009. Senast måndag den 15 februari 2010 ska du skicka in ansökan

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen en resurs för Korpen en resurs och samarbetspartner för hela Korpen Att samarbeta med är enkelt Vad gör? är en stödorganisation för svensk idrott som finns i 21 distrikt över hela landet. SISU:s konsulenter

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002 och den 1-2 december 2003) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE FÖRENINGAR

Läs mer

Innehåll. Syfte med Flickbandyns Dag. Syfte med manualen Portalen Licensierade flick- och damspelare

Innehåll. Syfte med Flickbandyns Dag. Syfte med manualen Portalen Licensierade flick- och damspelare Innehåll Syfte med Flickbandyns Dag Syfte med manualen Portalen Licensierade flick- och dam Planering inför arrangemanget Genomförande av arrangemanget Marknadsföring Arbetet efter arrangemanget Projektledare

Läs mer

HÖSTCUP 20-21 oktober

HÖSTCUP 20-21 oktober HÖSTCUP 20-21 oktober Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 30 olika klubbar deltar. I det här informationsbladet finner du all viktig information som du behöver för cupen. Foto: Kjelle

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

ARBETSMATERIAL. Låt medlemmarna hjälpa dig och din förening att uppnå korpkvalitet! Korpens Nöjd MedlemSindex 1

ARBETSMATERIAL. Låt medlemmarna hjälpa dig och din förening att uppnå korpkvalitet! Korpens Nöjd MedlemSindex 1 ARBETSMATERIAL Korpens Nöjd MedlemSindex Låt medlemmarna hjälpa dig och din förening att uppnå korpkvalitet! Korpens Nöjd MedlemSindex 1 Korpens Nöjd Medlemsindex låt medlemmarna hjälpa dig och din förening

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR - NOLLMÄTNING

FRÅGEFORMULÄR - NOLLMÄTNING 2012-05-14 FRÅGEFORMULÄR - NOLLMÄTNING Korpen Hej! Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet (Korpen riks) genomför just nu en undersökning bland alla korpföreningar och nationella organisationer för att

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande av konferenser. Konferensadministration är kul Varför ska jag ta hjälp av SISU Idrottsutbildarnas

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Anteckningar domarträffen 2016-01-05 Linköping

Anteckningar domarträffen 2016-01-05 Linköping Anteckningar domarträffen 2016-01-05 Linköping Vi som var där: SIBF: Magnus Fantenberg, Andreas Holm, Jonas Ahlehjelm, Mats Öster Dalarna Gästrikland Göteborg Halland Hälsingland Norrbotten Skåne Småland

Läs mer

Nyckeln till föreningens kommunikation och administration. Hemsidehantering

Nyckeln till föreningens kommunikation och administration. Hemsidehantering Nyckeln till föreningens kommunikation och administration Hemsidehantering Upplägg söndag 10.30-12.30 PowerPoint: - Allmänt om hemsidan och funktionerna på hemsidedelen - Tips och råd På IdrottOnline-sida:

Läs mer

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring Loket och Vagnarna Tips Rekrytering Marknadsföring Sponsring Undertecknad var under våren och hösten 2006 ute och besökte sammanlagt 28 föreningar runt om i Sverige. Jag hade med mig representanter från

Läs mer

SPELARMÖTE 9/11 STORVRETA IK/WATTHOLMA IF P-00 & STORVRETA IK P-01

SPELARMÖTE 9/11 STORVRETA IK/WATTHOLMA IF P-00 & STORVRETA IK P-01 SPELARMÖTE 9/11 STORVRETA IK/WATTHOLMA IF P-00 & STORVRETA IK P-01 INNEHÅLL: - INLEDNING - PRESENTATION LEDARSTAB - HUVUDTRÄNAREN HAR ORDET - SPELARTRUPP - JUNIOR- & SENIORFOTBOLL - TRÄNINGAR FRAM TILL

Läs mer

Endags träningstävling i Basic!

Endags träningstävling i Basic! Endags träningstävling i Basic! Tips och råd för arrangörer av Patrick Roos 1 Syfte med endags träningstävling i Basic Att tävla eller arrangera tävling är ett stort steg för många R/C-flygare och klubbar.

Läs mer

7-mannafotboll Nu ännu bättre

7-mannafotboll Nu ännu bättre 7-mannafotboll Nu ännu bättre 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Inför säsongen 2008 genomför Göteborgs Fotbollförbund en rad förändringar inom 7-mannafotbollen. Syftet är

Läs mer

IdrottOnline klubb Sök Idrottslyftet 111101

IdrottOnline klubb Sök Idrottslyftet 111101 IdrottOnline klubb Sök Idrottslyftet 111101 Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Hemsidan baseras

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Svensk idrotts egna verksamhetssystem. Administrativ & kommunikativ IT-plattform mellan medlemmar, förening och förbund

Svensk idrotts egna verksamhetssystem. Administrativ & kommunikativ IT-plattform mellan medlemmar, förening och förbund Svensk idrotts egna verksamhetssystem Administrativ & kommunikativ IT-plattform mellan medlemmar, förening och förbund LOK-närvaroregistrering: Tre steg: 1. Lägga upp aktiviteter 2. Lägga till deltagare

Läs mer

Här nedan följer en del info och datum som är viktig för både spelare och förälder.

Här nedan följer en del info och datum som är viktig för både spelare och förälder. Sundbybergs IK Fotboll P98 Information till spelar och föräldrar inför säsongen 2012. Hej Spelare och Förälder! Dags för en ny härlig fotbollsäsong med förhoppningsvis goda resultat och glada miner. Ni

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Hur börjar man?... 3 Vem frågar man om man vill starta ett lag?... 3 Var hittar man spelarna?... 3 Vem får vara med?... 3 Vart vänder man sig om man önskar

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Sweden Floorball Cup. Riksfinal Linköping 26/1 2013. Information. Tävlingsbestämmelser. Spelschema. Korpen Linköping

Sweden Floorball Cup. Riksfinal Linköping 26/1 2013. Information. Tävlingsbestämmelser. Spelschema. Korpen Linköping Sweden Floorball Cup Riksfinal Linköping 26/1 2013 Information Tävlingsbestämmelser Spelschema Sweden Floorball Cup 2013 Information Spelplats Korpen Collegium Teknikringen 7 583 30 Linköping GPS - Koordinater

Läs mer

LATHUND FÖR LAGLEDARE

LATHUND FÖR LAGLEDARE Sigtuna IF är en ideell förening där varje sektion och lag i princip skall bära sig själv, ledningsmässigt såväl som kostnadsmässigt. Som lagledare är det en hel del att känna till och tänka på utöver

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

Handbok för Lagledare. vers. 1.0,

Handbok för Lagledare. vers. 1.0, Handbok för Lagledare vers. 1.0, 2011-05-04 Innehåll: En lagledares uppgifter:... 3 Matcher... 4 Spelschema... 4 Inbjudningar... 4 Flytt av matcher... 4 Sarg... 5 Omklädningsrum... 5 Matchprotokoll...

Läs mer

Fler arbetsgrupper bör bildas för att möta föreningens tillväxt. Handbollskolan, är basen för tillväxten i föreningen. Arbetsgrupperna är:

Fler arbetsgrupper bör bildas för att möta föreningens tillväxt. Handbollskolan, är basen för tillväxten i föreningen. Arbetsgrupperna är: Sundsvalls handbollsklubb är Sundsvalls handbollsförening. Under hösten har föreningen 5 lag i seriespel och ambitionen är att ha ett 60-tal barn i handbollsskolan. Sundsvall Handboll är en breddförening

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Ansök om LOK-stöd Uppdaterad

Ansök om LOK-stöd Uppdaterad Ansök om LOK-stöd Uppdaterad 2011-12-06 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Specialidrottsförbundens (SF) och distriktsförbundens sidor (DF) 3 Information 3 Manualer 3 Operativsystem och webbläsare

Läs mer

Vi finns på Gustaf Adolfs Gata Skövde. Kansliet är öppet Mån, ons, fre kl (onsdagar och fredagar endast på telefon)

Vi finns på Gustaf Adolfs Gata Skövde. Kansliet är öppet Mån, ons, fre kl (onsdagar och fredagar endast på telefon) 1 Bordtennisförbund (VBTF) arbetar för utveckling tillsammans med våra föreningar för ett aktivt bordtennisintresse. VBTF tillhör de största distrikten i Sverige och har ca 60 aktiva föreningar. Lite fakta:

Läs mer

IdrottOnline introducerades 2007 med målet att kunna erbjuda svensk idrott en stabil och driftsäker plattform för administration och kommunikation.

IdrottOnline introducerades 2007 med målet att kunna erbjuda svensk idrott en stabil och driftsäker plattform för administration och kommunikation. IdrottOnline introducerades 2007 med målet att kunna erbjuda svensk idrott en stabil och driftsäker plattform för administration och kommunikation. Med IdrottOnline erbjuds idrottens förbund och föreningar

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ung kultur från Sjuhärad Ungdomscheckens namn Västra Vi Unga distriktet Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Frillesås FF. Medlemskap 9. - Medlemskap 9.1. - Medlems- sektions avgifter 9.2. - Anmälan om medlemskap 9.3

Frillesås FF. Medlemskap 9. - Medlemskap 9.1. - Medlems- sektions avgifter 9.2. - Anmälan om medlemskap 9.3 Medlemskap 9 - Medlemskap 9.1 - Medlems- sektions avgifter 9.2 - Anmälan om medlemskap 9.3 Indexsida oktober 2010 Medlemskap Frågan om upptagning och uteslutning av medlemmar regleras i föreningens stadgar.

Läs mer

Club Show 2013 AUGUSTI 2010

Club Show 2013 AUGUSTI 2010 AUGUSTI 2010 Club Show 2013 Hej! Hoppas alla haft en skön sommar! Dags igen för ett nyhetsbrev från klubbstyrelsen. Möten om framtidens SSRK Ingen sektion har ännu skickat in ansökan om att få arrangera

Läs mer

Skånes Brottningsförbunds organisations- och arbetsplan

Skånes Brottningsförbunds organisations- och arbetsplan Skånes Brottningsförbunds organisations- och arbetsplan Styrelsen Verksamhetsidén Skånes Brottningsförbunds styrelse och kommittéer vill på alla nivåer bedriva brottningens idé så att den utvecklar människor

Läs mer

3. När kommer det att vara möjligt? Till sommaren? Vi måste gemensamt se över vad som vill göras, därefter kan vi göra en tidsplan.

3. När kommer det att vara möjligt? Till sommaren? Vi måste gemensamt se över vad som vill göras, därefter kan vi göra en tidsplan. FRÅGOR & SVAR IdrottOnline IOL januari 2012 1. Vi har en hemsida och administrationssystem som kräver lite underhåll och är anpassat till våra behov. Det gör att vi inte ser något behov av att ha något

Läs mer

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten SDF konferens 22-23 november 2013 Dokumentation av grupparbeten Vi finns till för er! Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna arbetar för att stötta och serva föreningar och SDF. Vi vill vara

Läs mer

Äntligen är det dags, måndagen den 19/ startar vi seriespelet. Va roligt det ska bli!

Äntligen är det dags, måndagen den 19/ startar vi seriespelet. Va roligt det ska bli! Nyhetsbrev Nr. 2, 2016-2017 Äntligen är det dags, måndagen den 19/9 2016 startar vi seriespelet. Va roligt det ska bli! Vi har en massa nyheter i år, i stort sätt alla dom presenteras i detta nyhetsbrev.

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

Idrottslyftet 2013. Goda exempel från några studentidrottsföreningar

Idrottslyftet 2013. Goda exempel från några studentidrottsföreningar Idrottslyftet 2013 Goda exempel från några studentidrottsföreningar Idrottslyftet 2013 tips och råd om ansökningar! Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) har mellan 1 januari och 31 december 2013 drygt

Läs mer

Att arbeta med media

Att arbeta med media Att arbeta med media Arbeta med media Syns du inte finns du inte. Ett talesätt som i många fall äger sitt berättigande. Ett sätt att synas mer som förare, arrangör eller förening är att figurera i media.

Läs mer

NYHETSBREV. Cumap LIVE - lanserat!

NYHETSBREV. Cumap LIVE - lanserat! NYHETSBREV Cumap LIVE - lanserat! Import av serier - förbättring Mobilappen gratis för alla... - nya funktioner SUPPORT - nyhet på vår hemsida Smått och gott, tips och trix 2014-06-12 Nr 18 DET VAR ETT

Läs mer

Välkommen till Blå nivå. -organiserat seriespel

Välkommen till Blå nivå. -organiserat seriespel Välkommen till Blå nivå -organiserat seriespel Framtaget av Stockholms Innebandyförbund för ledare, föreningar, spelare och föräldrar, Stockholm 2017 Foto: Stockholms Innebandyförbund och Per Wiklund Tack!

Läs mer

HÖSTCUP 8 oktober. Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 25 olika klubbar deltar.

HÖSTCUP 8 oktober. Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 25 olika klubbar deltar. HÖSTCUP 8 oktober Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 25 olika klubbar deltar. Matcher spelas på konstgräs på Stora Mossens och Åkeshovs idrottsplats. I det här informationsbladet

Läs mer

Grundutbildning. för Junisledare. Vilket ansvar har jag som ledare

Grundutbildning. för Junisledare. Vilket ansvar har jag som ledare Kurspass 7 Säkerhet Fakta Grundutbildning Vilket ansvar har jag som ledare Ni som ledare har tagit ett ansvar för barn genom att bli ledare för en grupp. Barnens föräldrar har lämnat över ansvaret till

Läs mer

Arrangörsmanual för turneringar

Arrangörsmanual för turneringar Arrangörsmanual för turneringar Vi vill med dessa sidor ge er lite hjälp när ni ska arrangera en turnering i Er förening. Det mesta i denna manual är bara exempel på hur man kan göra, ni kanske har mycket

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING. utmärkt förening i haninge, steg 2. organisation, ekonomi, marknadsföring, juridik

UTMÄRKT FÖRENING. utmärkt förening i haninge, steg 2. organisation, ekonomi, marknadsföring, juridik utmärkt förening i haninge, steg 2 organisation, ekonomi, marknadsföring, juridik K alitet lönar sig! vad är utmärkt förening? Utmärkt förening är en kvalitetssäkring av föreningar i Haninge kommun som

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening LIRA BOLL I Din lokala fotbollsförening Vilka mål har du för ditt barns idrottande? Bli en duktig idrottare Lära sig att samarbeta, få lagkänsla Vinna Få ökat självförtroende Lära sig hantera motgångar

Läs mer

SVERIGES SCHACKFÖRBUND

SVERIGES SCHACKFÖRBUND SVERIGES SCHACKFÖRBUND Styrelsen 2007-02-03 Plan för MARKNADSFÖRING av svenskt schack - synas.. - säljas.. - stimuleras... - styras.. Inledning Schack har i breda kretsar blivit en symbol för taktik och

Läs mer

INBJUDAN OCH ANMÄLAN TILL 2017 ÅRS UNGDOMS- OCH DM-TÄVLINGAR

INBJUDAN OCH ANMÄLAN TILL 2017 ÅRS UNGDOMS- OCH DM-TÄVLINGAR INBJUDAN OCH ANMÄLAN TILL 2017 ÅRS UNGDOMS- OCH DM-TÄVLINGAR Här kommer inbjudan till Gestriklands Fotbollförbunds Tävlingskommittés fotbollsarrangemang fotbollsäsongen 2017. Följande inbjudningar och

Läs mer

Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening!

Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening! Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening! På forening.se hittar du en komplett ordlista på alla tänkbara begrepp du kan behöva. FIRMATECKNARE den person som ensam eller

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

Statligt stöd till våra 70 idrotter

Statligt stöd till våra 70 idrotter Att samarbeta med Statligt stöd till våra 70 idrotter Basbidrag Storleksbidrag (antalet medlemmar) Verksamhetsbidrag - LOK stöd - Utbildning, SF + SISU Idrottsutbildarna - Elitstödet Stödorganisationer

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Organisation är en förutsättning för att en verksamhet ska fungera. En bra organisation är nödvändig för att nå bra resultat. I bland fungerar organisationen

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

BARN Anmälan till sammandrag

BARN Anmälan till sammandrag BARN 2017 Anmälan Anmälan för 3- manna fotbollen sker via FOGIS till Södermanlands Fotbollförbund. Anmälan skall vara oss tillhanda senast den 1 mars 2017. OBS: Vid anmälan till vårens respektive höstens

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Föreningsträdet Min förening. Handledning Aktiva 15 år. Föreningskunskap Vad erbjuder vår förening? Att vara domare

Föreningsträdet Min förening. Handledning Aktiva 15 år. Föreningskunskap Vad erbjuder vår förening? Att vara domare Föreningsträdet Min förening Handledning Aktiva 15 år Föreningskunskap Vad erbjuder vår förening? Att vara domare Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla

Läs mer

Innebandy 2014/ 2015 2014/2015. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping

Innebandy 2014/ 2015 2014/2015. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping 2014/2015 Innebandy 2014/ 2015 Tävlingsbestämmelser Regler Tävlingsbestämmelser Speltid 2 * 16 minuter (gäller samtliga serier) Laguppställning Laguppställning SKA fyllas i och lämnas till domaren innan

Läs mer

SALTSJÖBADENS IF INNEBANDY

SALTSJÖBADENS IF INNEBANDY SALTSJÖBADENS IF INNEBANDY 2015/2016 TILLSAMMANS VÅGAR VI VÄXA Foto: Johan Eriksson T orsdagen den 18 december 2014, på kvällen, hände det något magiskt i Fisksätra Sporthall. Det var fullt på läktarna

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014 Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 7-2014 Torsdag 16 oktober 2014, kl.18:30 Hagatorpet, Tranemo Närvarande Ledamöter Suppleant Konsulenter Kansli Agneta Berlin Karin Johansson Fredrik Plumppu Johan

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

Material Överlämningsguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 9

Material Överlämningsguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 9 Sida 2 av 9 Överlämning till den nya elevkårsstyrelsen och övriga förtroendevalda Årsmötet är över, en ny styrelse är vald och arbetet som styrelseledamot är över så fort årsmötesordföranden har slagit

Läs mer

TÄVLINGSKONFERENS 15/11 2014

TÄVLINGSKONFERENS 15/11 2014 TÄVLINGSKONFERENS 15/11 2014 PRESENTATION, PROGRAM OCHINLEDNING PRESENTATION Pierre Oksanen, Tävlingskommittén Hasse Pettersson, Juniorkommittén PROGRAM 09.00 Inledning 09.15 Återblick från säsongen/statistik

Läs mer

Klubbledarpärm. 21. Bidragsinformation. 1. LOKstöd 2. SISU. 3. RF anläggningsbidrag. 4. Idrottslyftet. 5. SISU Kulturarrangemang. 6.

Klubbledarpärm. 21. Bidragsinformation. 1. LOKstöd 2. SISU. 3. RF anläggningsbidrag. 4. Idrottslyftet. 5. SISU Kulturarrangemang. 6. 21. Bidragsinformation 1. LOKstöd 2. SISU 3. RF anläggningsbidrag 4. Idrottslyftet 5. SISU Kulturarrangemang 6. Kommunala bidrag 7. Arvsfonden 8. Svenska Spel 9. RF avtal 1 1. LOKstöd Förkortningen LOK

Läs mer