Nedan redovisas de olika enheternas arbete inom ramen för ekologiska livsmedel.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nedan redovisas de olika enheternas arbete inom ramen för ekologiska livsmedel."

Transkript

1 Bilaga I Nedan redovisas de olika enheternas arbete inom ramen för ekologiska livsmedel. Enheten Kem 2 Analys av ergosterol i spannmålsprodukter och sylt Huvudansvarig: Anders Staffas Från butiksledet har 56 prover av spannmålsprodukter och 38 prover av olika sylter samlats in under 2003, vilket är lite färre än vad som samlades in under 2001 och Vid varje provtagningstillfälle har prov tagits av både ekologiskt - och motsvarande konventionellt producerad produkt. Ergostrolanalyserna innefattar havregryns- och havrekliprover, vetekliprover samt mjölprover. Analyserna görs på ett material i taget, vilket betyder att de analyserade proverna kan komma från alla tre insamlingsåren. Syltproverna var inte analyserade när denna rapport skrevs. Analyserna av havreproverna har generellt visat på låga halter (5-10 ggr detektionsgränsen som ligger på 0,2 mg/kg), men i en del fall har lite högre halter påvisats. Den högsta halten hittills rapporteras från ett havregrynsprov (7,4 mg/kg). Betydligt högre halter har påvisats i de fyra vetekliproverna (26-31 mg/kg). Någon utvärdering av skillnader mellan ekologiskt och konventionellt producerade produkter har ännu inte gjorts. Mykotoxinanalyser inom ekologiska projektet Huvudansvarig: Tord Möller Livsmedelsverket har undersökt halterna av mögelgifter i ett stort antal sylter och spannmålsprodukter, hälften ekologiska och hälften konventionellt odlade. Analys av ochratoxin A och trichothecener är utförda i konsumentprodukter av spannmål. Exempel på prov är mjöl, gryn, kli och müsli. Patulin är analyserat i sylter av blåbär, hallon och äpplen. Samtliga prov är inkomna Resultat Patulin Patulin-analyser är utförda på produkter från 75 alternativt odlade och 75 konventionellt odlade råvaror. Endast i ett fåtal prov ( 5/150) gick det att detektera toxinet. Kvantifieringsgränsen för metoden är 2 µg/kg. Inget prov överskred gränsvärdet på 50 µg/kg. Ochratoxin A Analys av 134 alternativt odlade och 137 konventionella prov. Av alternativt odlade prov påvisades 30 positiva prov och av de konventionellt odlade påvisades ochratoxin i 18 prov. Endast mycket låga halter uppmätta. Högsta funna halt var 1,5 µg/kg från ett alternativt odlat prov. Kvantifieringsgränsen för metoden är 0,1 µg/kg.

2 Inget prov överskred gränsvärdet. Trichothecener (Prov från 2001 och 2002) Analys av 86 alternativt odlade och 84 konventionellt odlade prov. Funna toxiner har varit DON (deoxynivalenol), Ac-DON (acetyl DON), NIV (nivalenol) och T-2 toxin. Relativt hög frekvens positiva prov av DON (90 %) och NIV (50 %) men halterna ligger vanligen mycket lågt. Ac- DON och T-2 toxin har påvisats i ca 15 % av proven, men även här är halterna låga. Det fanns nästan exakt lika många positiva prov i båda provgrupperna av alla trichothecener. Ett enda prov (DON i kli) i alternativodlingsgruppen stack ut från övriga. Uppmätta halten DON blev 1522 µg/kg och det är i närheten av det gränsvärde som tagits av EU. Sammanfattning av alla analyser Det går inte att visa på någon skillnad av mykotoxiner i de undersökta konsumentprodukterna utifrån odlingsförfarande. Endast enstaka prov har haft halter där ett företags egenkontroll skulle ha reagerat och börjat utreda orsaken. Inte i något prov har halten toxin överskridit något gränsvärde. Toxikologiska enheten Huvudansvarig: Anita Strömberg Projektet innefattar jämförande kemiska analyser av utvalda grupper naturligt förekommande toxiska och hälsofrämjande ämnen i ekologiskt och konventionellt framställda livsmedel (grossistprover och där det är möjligt också prover från kontrollerade fältförsök). Metodutveckling och analysarbete utförs inom ramen för samarbete med Kemiska Teknologiska Institutet i Prag, Tjeckien och Kemi 1 på verket. Furokumariner Analyser av furokumariner (8 ämnen) i handelsprover av palsternacka (58 prover). Resultaten visar (i överensstämmelse med litteraturen) att temperaturen har stor inverkan på inducering och bildning furokumariner. Palsternackor som förvarats i rumstemperatur dagar innehöll 2-3 gånger (69-73 mg/kg) högre halter av furokumariner än de som förvarats i kylskåpstemperatur mg/kg. Det är därför av betydelse att butikerna förvarar dessa grönsaker i kyldiskar i butikslokalen. Resultaten visade inte på någon skillnad mellan ekologiskt och konventionellt odlade palsternackor. Mer data behövs innan något generellt går att säga. Analyser i handelsprover (28 prover) från citrus konventionellt och ekologiskt odlad visade inga skillnader mellan de olika odlingssystemen. Den furokumarin som påvisades var bergamottin. Halterna i skalen var gånger högre i skalen mg/kg än i pulpan (0,2 mg/kg). Mer data behövs innan något generellt går att säga.

3 Glykoalkaloider Fältförsöksprover. Samarbete med Kristianstad Läns Hushållningssällskap. Matpotatisen Asterix studeras i långliggande försök jämförande ekologisk/konventionell odling på två platser (Önnestad och Östra Ljungby). Torrsubstanshalterna var 2002 genomgående lägre i ekologiskt odlad potatis, vilket är motsatt vad som är brukligt för ekologiskt odlade grödor. Samma observation har gjorts i ekologiska/konventionella potatisodlingar i Danmark (Källa Kirsten Brandt). Det kan förklaras med att tillväxten i de ekologiska försöksrutorna avbröts tidigare än i de konventionella försöksrutorna pga av angrepp av bladmögel. För att undvika bladmögel brukar potatisblasten i de ekologiska leden avdödas. I samtliga ekologiskt odlade potatisprover var halterna av glykoalkaloider högre än för de konventionella. Halterna i de ekologiska proverna var 80,4-107,1 mg/kg och i de konventionella på 67,3-78,4 mg/kg. Dvs halterna var i båda odlingssystemen under gränsvärdet 200 mg/kg. Grossistprover. Ett samarbete med SMAK (19 odlare Asterix), 14 odlare Sava och 4 odlare Matilda. Sammanlagt 81 potatisprover (ekologiskt och konventionellt odlad av sorterna Asterix och Sava) Direkt efter skörd. Precis som i fältförsöket är torrsubstansen lägre i ekologiskt odlad Asterix och Sava. Glykoalkalkoidhalterna är vidare högre i ekologiskt odlad Asterix och Sava än i de konventionellt odlade. Efter 6 månaders lagring: Resultaten följer resultaten från olagrade grossistprover, dvs. lägre torrsubstans i ekologiska Asterix och Sava och högre halter av glykoalkaloider. Sammanfattning 2002 års provtagning och analyser av glykoalkaloider i matpotatis, sorterna Asterix och Sava, visade på högre halter av glykoalkaloider i ekologiskt odlad potatis. Halterna var emellertid fortfarande under gränsvärdet. Asparagin Målet med undersökningen var att studera influensen av odlingssystemen och lagringen på halter av asparagin. Asparagin har definierats som en potentiell markör för akrylamid. I grossistprover som insamlats i SMAKs regi mätes förutom glykoalkaloiderna också akrylamidhalter, (Sammanlagt 81 potatisprover (ekologiskt och konventionellt odlad av sorterna Asterix och Sava). Asparagin var den aminosyra som förekom i högst halt och utgjorde ungefär 50 % av alla analyserade aminosyror. Resultaten visade inte på några skillnader i de båda odlingssystemen. Men mer data behövs innan något generellt går att säga. Deltagande i nationella samarbets/vetenskapliga grupper samt i det internationella arbetet Deltagit i CULs nya förslag om forskningsprogram för ekologiska livsmedel. SLV och andra intressenter argumenterade för fördjupade studier om livsmedelskvalitet. Området fick utökat anslag i forskningspropositionen.

4 Seminarier Organiska gödselmedel i produktionskedjan, november En nordisk workshop (i NJFs regi) som ersatt temat livsmedelskvalitet. Deltog med föredraget Naturliga toxiner hos konventionellt och ekologiskt odlade växtprodukter. Seminariet Uthållig Livsmedelsproduktion i Naturvårdsverkets regi, april Deltog med föredrag om jämförande studier för ekologisk och konventionell produktion av potatis och halter av glykoalkaloider. Mikrobiologiska enheten Mellan 2002 och 2004 pågick ett projekt för kvantifiering och identifiering av mögelsvamp. Syftet var i första hand få en uppfattning om sambandet mellan svamphalt och mykotoxinhalt i infekterad spannmål för livsmedel och foder. Genom att utveckla enklare metoder kunde större partier av spannmål snabbt screenas i stället för att kosta på dyra och svåra mykotoxinanalyser. För identifikation, kvantifiering och detektion av Fusarium spp utfördes följande: Utvärdering av PCR-metoder Utveckling av metod för detektion och kvantifiering av Fusarium i spannmålsprov Både konventionell och ekologisk odlad spannmål analyseras med avseende på båda svampoch toxinhalt för att få ett mått på sambandet Arbetet gjordes i samarbete med SVA, som utförde toxinanalyser och dessutom ställde viss utrustning till förfogande.

5 Bilaga II Livsmedelsverkets miljöpolicy Miljöfrågorna ska behandlas som en självklar och integrerad del i Livsmedelsverkets verksamhet. Såväl konsumenter som livsmedelsföretag och andra som verkar inom livsmedelsområdet ska ha förtroende för det miljöarbete Livsmedelsverket bedriver. Livsmedelsverket ska inrikta miljöarbetet på att - minska resursanvändning och miljöbelastning i den interna verksamheten - belysa miljöeffekterna och ta största möjliga miljöhänsyn i myndighetsutövningen

6 Bilaga III Miljökvalitetsmålen i Livsmedelsverkets (SLV:s) sektorsansvarsperspektiv I. Begränsad klimatpåverkan NATURVÅRDSVERKET 1 Utsläpp av växthusgaser Energiförbrukning och transporter II. Frisk luft NATURVÅRDSVERKET 1 Svaveldioxid; 2 Kvävedioxid III. Bara naturlig försurning NATURVÅRDSVERKET 3 Svaveldioxid; 4 Kvävedioxid Energiförbrukning och transporter II. Frisk luft NATURVÅRDSVERKET 4 Flyktiga organiska ämnen Kemikalieanvändning 1 Kunskap SLV kompetens 2 Information SLV information 4 Allmän minskning; 5 Riskvärden Bekämpningsmedel 8 Dioxiner i livsmedel Eventuellt SLV ansvar 9 Kadmium Primärproduktion V. Skyddande ozonskikt NATURVÅRDSVERKET 1 Utsläpp av ozonnedbrytande ämnen Kylar och frysar

7 VI. Säker strålmiljö SSI 1 Radioaktiva ämnen Tjernobyluppföljning Oklart om radon i dricksvatten ingår VII. Ingen övergödning NATURVÅRDSVERKET 1 God ekologisk status; 2 Utsläpp av fosfor; 3 Utsläpp av kväve; 4 Utsläpp av ammoniak; 5 Utsläpp av kväveoxider Primärproduktion; avloppsrening; (livsmedelsanläggningar.) VIII. Levande sjöar och vattendrag NATURVÅRDSVERKET 1 Skydd av natur- och kulturmiljöer; 4 Utsättning av djur och växter VIII. Levande sjöar och vattendrag NATURVÅRDSVERKET 6 Åtgärdsprogram för god ytvattenstatus Dricksvatten IX. Grundvatten av god kvalitet SGU 1 Skydd av geologiska formationer; 2 Grundvattennivåer; 3 Rent vatten för dricksvattenförsörjning; 4 (Åtgärdsprogram för god grundvattenstatus) Dricksvatten X. Hav i balans samt levande kust och skärgård NATURVÅRDSVERKET 2 Kulturarv och odlingslandskap Primärproduktion, livsmedelsval X. Hav i balans samt levande kust och skärgård NATURVÅRDSVERKET 3 Hotade arter; 4 bifångster; 5 uttag återväxt; 7 utsläpp av olja och kemikalier XI. Myllrande våtmarker NATURVÅRDSVERKET 4 Våtmarker i odlingslandskapet XII. Levande skogar SKOGSSTYRELSEN 2 Förstärkt biologisk mångfald

8 (bär och svamp; vilt) XII. Levande skogar SKOGSSTYRELSEN 3 Kulturmiljövärden Fysisk aktivitet XIII. Ett rikt odlingslandskap JORDBRUKSVERKET 1 Ängs- och betesmarker; 2 Småbiotoper; 4 Växtgenetiska resurser, inhemska husdjursraser XIV. Storslagen fjällmiljö NATURVÅRDSVERKET 3 Natur- och kulturvärden (renkött, vilt, fisk) XV. God bebyggd miljö BOVERKET 5 Avfall; 9 Matavfall från hushåll, restauranger mm; 10 Matavfall från livsmedelsindustrier Hygien XV. God bebyggd miljö BOVERKET 7 Energianvändning mm i byggnader; 8 God inomhusmiljö Byggregler; radon XVI. Ett rikt växt- och djurliv NATURVÅRDSVERKET 1 Hejdad förlust av biologisk mångfald; 3 Hållbart nyttjande

9 Miljökvalitetsmålen i Livsmedelsverkets (SLV:s) sektorsansvarsperspektiv Livsmedelsverkets insatsområden Energiförbrukning och transporter NATURVÅRDSVERKET I. Begränsad klimatpåverkan II. Frisk luft 1 Svaveldioxid; 2 Kvävedioxid III. Bara naturlig försurning 3 Svaveldioxid; 4 Kvävedioxid Kemikalieanvändning NATURVÅRDSVERKET II. Frisk luft 4 Flyktiga organiska ämnen Bekämpningsmedel KEMIKALIEINSPEKTIONEN IV. Giftfri miljö 4 Allmän minskning; 5 riskvärden IV. Giftfri miljö 8 Dioxiner i livsmedel Primärproduktion 9 Kadmium VII. Ingen övergödning NATURVÅRDSVERKET 1 God ekologisk status; 2 Utsläpp av fosfor; 3 Utsläpp av kväve; 4 Utsläpp av ammoniak; 5 Utsläpp av kväveoxider X. Hav i balans samt levande kust och skärgård NATURVÅRDSVERKET 2 Kulturarv och odlingslandskap Kylar och frysar V. Skyddande ozonskikt NATURVÅRDSVERKET 1 Utsläpp av ozonnedbrytande ämnen Tjernobyluppföljning. Oklart om ex. radon i dricksvatten ingår VI. Säker strålmiljö SSI 1 Radioaktiva ämnen VIII. Levande sjöar och vattendrag NATURVÅRDSVERKET 1 Skydd av natur- och kulturmiljöer; 4 Utsättning av djur och växter X. Hav i balans samt levande kust och skärgård NATURVÅRDSVERKET 2 Kulturarv och odlingslandskap; 3 hotade arter; 4 bifångster; 5 uttag återväxt; 7 utsläpp av olja och kemikalier

10 XI. Myllrande våtmarker NATURVÅRDSVERKET 4 Våtmarker i odlingslandskapet XII. Levande skogar SKOGSSTYRELSEN 2 Förstärkt biologisk mångfald XIII. Ett rikt odlingslandskap JORDBRUKSVERKET 1 Ängs- och betesmarker; 2 Småbiotoper; 4 växtgenetiska resurser, inhemska husdjursraser XIV. Storslagen fjällmiljö NATURVÅRDSVERKET 3 Natur- och kulturvärden XVI. Ett rikt växt- och djurliv NATURVÅRDSVERKET 1 Hejdad förlust av biologisk mångfald; 3 Hållbart nyttjande Dricksvatten VIII. Levande sjöar och vattendrag NATURVÅRDSVERKET 6 Åtgärdsprogram för god ytvattenstatus IX. Grundvatten av god kvalitet SGU 1 Skydd av geologiska formationer; 2 Grundvattennivåer; 3 rent vatten för dricksvattenförsörjning; 4 (åtgärdsprogram för god grundvattenstatus) Fysisk aktivitet XII. Levande skogar SKOGSSTYRELSEN 3 Kulturmiljövärden Miljövårdsansvarig myndighet (+kontaktperson): Hygien XV. God bebyggd miljö BOVERKET 5 Avfall; 9 matavfall från hushåll, restauranger mm; 10 matavfall från livsmedelsindustrier VII. Ingen övergödning NATURVÅRDSVERKET 1 God ekologisk status; 2 Utsläpp av fosfor; 3 Utsläpp av kväve; 4 Utsläpp av ammoniak; 5 Utsläpp av kväveoxider Byggregler XV. God bebyggd miljö BOVERKET 7 Energianvändning mm i byggnader; 8 god inomhusmiljö (radon?)++ SLV allmän kunskap och information 1 Kunskap, 2 information

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen?

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? En bra miljö kan handla om många olika saker t.ex. frisk luft, rent vatten och en stor biologisk mångfald. Tyvärr är miljöproblemen ibland så stora att varken

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Handla ekologiskt? Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg

Handla ekologiskt? Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg Om alla 130 000 invånare i Örebro under ett år äter 20 000 000 st ekologiska ägg istället för konventionella skulle det bidra till: Minskad användning

Läs mer

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Myndigheter med ansvar för biologisk mångfald Naturvårdsverket, övergripande ansvar Länsstyrelserna, 21 stycken Kommuner, 290 stycken Jordbruksverket,

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Underlag till tillsynsplan 2015

Underlag till tillsynsplan 2015 Underlag till tillsynsplan 2015 Resursbehovet specificerat efter Sveriges 16 nationella miljömål samt efter övriga verksamheter (17-20) som inte kan härledas till ett miljömål. Varje miljömål är indelat

Läs mer

Miljöbokslut. Foto: Daniel Helsing

Miljöbokslut. Foto: Daniel Helsing Miljöbokslut 2015 Foto: Daniel Helsing Innehåll Inledning... 3... 3 Vad innehåller miljöbokslutet?... 3 Miljömålen... 3 Begränsad klimatpåverkan... 4 Frisk luft... 5 Bara naturlig försurning... 6 Giftfri

Läs mer

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Sida 1 av 6 TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Giftfri miljö Frisk luft god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap Levande skogar Myllrande våtmarker

Läs mer

Klimatscenarier i miljömålsarbetet

Klimatscenarier i miljömålsarbetet Klimatscenarier i miljömålsarbetet Tom Hedlund Naturvårdsverket 2010-10-22 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Prognos till 2020 och utvecklingstrend för miljökvalitetsmålen Begränsad

Läs mer

Grundläggande miljökunskapsutbildning

Grundläggande miljökunskapsutbildning Grundläggande miljökunskapsutbildning 3 oktober 2013 Per Nordenfalk per.nordenfalk@jarfalla.se, 08-580 287 06 Jessica Lindqvist jessica.lindqvist@jarfalla.se, 08-580 291 36 www.jarfalla.se/miljodiplom

Läs mer

Mål för Riksdagsförvaltningens miljöarbete 2012-2015

Mål för Riksdagsförvaltningens miljöarbete 2012-2015 Mål för Riksdagsförvaltningens miljöarbete 2012-2015 Bakgrund Utgångspunkterna för Riksdagsförvaltningens miljömål är Riksdagsförvaltningens betydande miljöaspekter samt de nationella miljökvalitetsmålen

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Miljöbokslut 2002. Anlagt utjämningsmagasin för omhändertagande

Miljöbokslut 2002. Anlagt utjämningsmagasin för omhändertagande Miljöbokslut 22 Miljöbokslut är ett sätt att redovisa miljötillståndet i kommunen. Här redovisas också kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som stöd och inspiration

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Mer djupgående fakta angående de olika miljökvalitetsmålen och mer information om Essunga kommun finns att läsa i grunddelen.

Mer djupgående fakta angående de olika miljökvalitetsmålen och mer information om Essunga kommun finns att läsa i grunddelen. Förord I april 1999 antog riksdagen 15 nationella miljökvalitetsmål. De nationella miljökvalitetsmålen har vuxit fram ur ett framgångsrikt samarbete mellan förtroendevalda, myndigheter, näringsliv och

Läs mer

ENABYGDENS MILJÖMÅL 2010-2015

ENABYGDENS MILJÖMÅL 2010-2015 Enabygdens miljömål Siktar mot framtiden ENABYGDENS MILJÖMÅL 2010-2015 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-11-17 Enabygdens Miljömål 2010-2015 Enköpings kommun ska vara en föregångare inom miljöområdet.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 2014-06-02 PLAN NR 158 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Del av Kv. Svärdet, Tomelilla kommun, Skåne län INLEDNING Varje detaljplan

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis Jordbruksinformation 9 2010 Starta eko Potatis Börja odla ekologisk potatis Text och foto (där inget annat anges): Katarina Holstmark, Jordbruksverket Foto omslag (vänster): Åsa Rölin Det finns en efterfrågan

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Varför är det viktigt med god kemikaliekontroll?

Varför är det viktigt med god kemikaliekontroll? Varför är det viktigt med god kemikaliekontroll? Banverkets och Vägverkets utbildningsdagar april 2009, HM Miljökonsult 1 Innehåll Sveriges miljömål (16 st.) Giftfri miljö Miljöbalken Lagar och föreskrifter

Läs mer

Välkomna till VBF:s miljödag. 2013-11-30 Roland Örtengren

Välkomna till VBF:s miljödag. 2013-11-30 Roland Örtengren Välkomna till VBF:s miljödag 0930 Inledning Avsikten med dagen. Miljöverksamheten inom SBU och VBF 09:40 Presentationsrunda Deltagande klubbar presenterar sig och nämner kort vilka miljöfrågor man arbetar

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust & skärgård Giftfri miljö Myllrande våtmarker

Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust & skärgård Giftfri miljö Myllrande våtmarker 15 Miljömål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kvalitet Hav

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Beredningsgruppen för miljö 2004-11-30 HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Inledning Beredningsgruppen för miljö har tillsammans med en rad aktörer utarbetat en strategi för vilka insatsområden

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Klimatförändring En utmaning för vårt dricksvatten. Erika Lind Na#onell dricksva0ensamordnare

Klimatförändring En utmaning för vårt dricksvatten. Erika Lind Na#onell dricksva0ensamordnare Klimatförändring En utmaning för vårt dricksvatten Erika Lind Na#onell dricksva0ensamordnare Dricksvatten på SLV Forskning och utveckling (riskvärdering) Kontroll och stöd (riskhantering) Regelarbete nationellt

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

Ekologisk produktion

Ekologisk produktion Ekologisk produktion Varför matchar inte utbudet efterfrågan? en kortversion Foto: Johan Ascard Producentpriset för ekologiskt producerade jordbruksprodukter är betydligt högre än för konventionellt producerade

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

Miljömålen i prövning & tillsyn

Miljömålen i prövning & tillsyn Miljömålen i prövning & tillsyn --- Miljö- och byggnadsnämnden 2005 Miljömålen i prövning och tillsyn Miljö- och byggnadsnämnden 2005 Förslag till miljömålsdokument har upprättats av Johan Kleman, miljö-

Läs mer

Miljöprogram för Högsby kommun

Miljöprogram för Högsby kommun Miljöprogram för Högsby kommun 2 Inledning 2008-12-19 antog Kommunfullmäktige ett lokalt miljöprogram, för Högsby kommun, med koppling till de nationella miljökvalitetsmålen. Detta dokument är en sammanställning

Läs mer

Fusarium Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014

Fusarium Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014 Fusarium Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014 Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014 Dessa rekommendationer syftar till

Läs mer

Livsmedelsverkets miljösmarta matval

Livsmedelsverkets miljösmarta matval Livsmedelsverkets miljösmarta matval Anna-Karin Johansson, Miljöstrateg www.slv.se se e/matomiljo Livsmedelsverket ts vision i Alla känner matgläd dje och mår bra av mat ten. Vi vill dela visionen med

Läs mer

Fusarium erfarenheter från Västsverige

Fusarium erfarenheter från Västsverige Fusarium erfarenheter från Västsverige Lars Johansson Jordbruksverkets växtskyddscentral i Skara ÖSF-konferens Linköping 28 november 2012 Källa: Land 18 november 2011 Vanliga frågor i väst Vad är DON?

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Miljöprogram 2010-2013

Miljöprogram 2010-2013 Miljöprogram 2010-2013 Inledning Drivkraften i landstingets miljöarbete är att bidra till att skapa en god livsmiljö för nuvarande och kommande generationer. Detta ligger i linje med landstingets vision

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning 1. 100 % av foderstaten ska vara svenskodlad a) Kravet kan antingen uppfyllas genom egen eller närliggande foderproduktion eller genom att välja

Läs mer

Anteckningar från möte om strategi för ett ekologiskt hållbart svenskt vattenbruk den 2 maj

Anteckningar från möte om strategi för ett ekologiskt hållbart svenskt vattenbruk den 2 maj 1(6) Landsbygdsavdelningen Anteckningar från möte om strategi för ett ekologiskt hållbart svenskt vattenbruk den 2 maj Mötet inleddes med följande presentationer: Prövning och tillsyn av fiskodling enligt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

Projektrapport 2011: Salmonella i grönsaker

Projektrapport 2011: Salmonella i grönsaker Projektrapport 2011: Salmonella i grönsaker September 2012 Social- och hälsovårdsverket Hälsoinspektionsbyrån Sammanställt av t.f. hälsoinspektör Emma Bäck INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING...1 1.1. SALMONELLA...1

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling

HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg. Miljöanpassad upphandling HUR KAN DEN OFFENTLIGA UPPHANDLING BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? Annie Stålberg MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPDRAG Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling och

Läs mer

Miljöcertifiering av byggnader

Miljöcertifiering av byggnader Miljöcertifiering av byggnader Catarina Warfvinge Sweden Green Building Council 1 Bygg- och fastighetsbranschen saknade verktyg för att klara de 16 miljökvalitetsmålen 1. Begränsad klimatpåverkan 2. Frisk

Läs mer

Skydda Er mark mot slamspridning!

Skydda Er mark mot slamspridning! 2011-03-30 Upprop till ägare av svensk åkermark Skydda Er mark mot slamspridning! Inom 40 år måste vi fördubbla livsmedelsproduktionen i världen för att klara behovet av mat till den växande befolkningen.

Läs mer

Miljöbokslut 2003. Miljöåtgärder år 2003

Miljöbokslut 2003. Miljöåtgärder år 2003 Miljöbokslut 2003 Miljöbokslut är ett sätt att redovisa miljötillståndet i kommunen. Här redovisas också kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som stöd och inspiration

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Jordbruksinformation 7 2010. Starta eko Växtodling

Jordbruksinformation 7 2010. Starta eko Växtodling Jordbruksinformation 7 2010 Starta eko Växtodling Strängläggning av en fin rajsvingelfrövall i Dalsland. Börja med ekologisk växtodling Text och foto: Thorsten Rahbek Pedersen, Jordbruksverket Det finns

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

Bærekraftig utvikling og folkehelse sett fra svenske folkehelsemyndigheter

Bærekraftig utvikling og folkehelse sett fra svenske folkehelsemyndigheter Bærekraftig utvikling og folkehelse sett fra svenske folkehelsemyndigheter Nordisk folkhälsokonferens 2014 i Trondheim Pia Lindeskog Folkhälsomyndigheten 2. 2014-09-25 Den 1 januari 2014 startade Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Vårt dagliga bröd och gifterna

Vårt dagliga bröd och gifterna Vårt dagliga bröd och gifterna Pelle Fredriksson, Sveriges lantbruksuniversitet Miljögifter i vardagen hur påverkas vi och vad kan vi göra, Miljöforum Norr 2013, Luleå, 18 sept. EPOK Centrum för ekologisk

Läs mer

Vad alla bör veta om miljöbalken! Källa: Miljöbalksutbildningen

Vad alla bör veta om miljöbalken! Källa: Miljöbalksutbildningen Vad alla bör veta om miljöbalken! Källa: Miljöbalksutbildningen INNEHÅLL 1. Miljöbalkens historia 2. Miljöbalkens syfte och mål 3. Balkens fem grundstenar 4. Balkens struktur 5. När gäller miljöbalken?

Läs mer

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial Information 1(5) Datum 2013-06-12 Diarienr 2013/1615 Enheten för lag och områdesskydd Sanna Black-Samuelsson sanna.black-samuelsson@skogsstyrelsen.se Tfn 018-27 88 23 Frågor och svar om de nya EU-förordningarna

Läs mer

Tisby gård och Långtora gård- pilotgårdar inom Odling i Balans

Tisby gård och Långtora gård- pilotgårdar inom Odling i Balans Tisby gård och Långtora gård- pilotgårdar inom Odling i Balans Demonstration av integrerat och säkert växtskydd Odling i Balans pilotgårdar Inom Odling i Balans samsas gårdar som drivs både ekologiskt

Läs mer

Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål, regionala och lokala mål för översiktsplan 2000 för Vallentuna kommun

Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål, regionala och lokala mål för översiktsplan 2000 för Vallentuna kommun 1 Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål, regionala och lokala mål för översiktsplan 2000 för Vallentuna kommun 1. Frisk luft Luftens innehåll av partiklar och ett antal organiska ämnen överskrider inte

Läs mer

Jordbruksinformation 8 2015. Starta eko. Potatis

Jordbruksinformation 8 2015. Starta eko. Potatis Jordbruksinformation 8 2015 Starta eko Potatis Börja odla ekologisk potatis Text och foto (där inget annat anges): Katarina Holstmark, Jordbruksverket Foto omslag (vänster): Åsa Rölin Det finns en efterfrågan

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning Grundvatten av god kvalitet God bebyggd miljö Hav i balans samt levande kust och skärgård Sida 1 av 7 Grundvattnet ska vara

Läs mer

Administrativa uppgifter... 4. Ombud... 4. Saken... 4. Orientering om ansökt verksamhet... 5. Yrkanden och åtaganden... 6. Fastighet...

Administrativa uppgifter... 4. Ombud... 4. Saken... 4. Orientering om ansökt verksamhet... 5. Yrkanden och åtaganden... 6. Fastighet... 1 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... 4 Ombud... 4 Saken... 4 Orientering om ansökt verksamhet... 5 Yrkanden och åtaganden... 6 Fastighet... 7 Tidigare tillstånd och beslut... 8 Nuvarande

Läs mer

En hållbar utveckling

En hållbar utveckling FINNES: SÖKES: En hållbar utveckling Material om Stockholms miljöprogram kan beställas på www. eller från Miljöförvaltningen i Stockholm, Box 380 24, 100 64 Stockholm Tel 08-508 28 800, Fax 08-508 28 808

Läs mer

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Vattenövervakning i Sverige Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Innehållsförteckning Inledning...... 3 Definitioner... 4 Vattenövervakning i Sverige ur ett historiskt perspektiv...

Läs mer

Utvärdering av elbussar i landsbygdstrafik

Utvärdering av elbussar i landsbygdstrafik Utvärdering av elbussar i landsbygdstrafik Sveriges Miljömål Generationsmålet Presentationsmaterial och diskussionsnoteringar från möte i Kajutan 24 september 2 Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Ingen övergödning Vad händer inom vattenområdet?

Ingen övergödning Vad händer inom vattenområdet? Ingen övergödning Vad händer inom vattenområdet? Else-Marie Mejersjö 1. EU:s vattendirektiv. Beslut om åtgärdsprogram tas i december 2009. 2. Baltic Sea Action Plan. 13 åtgärder föreslogs i somras av Jordbruksverket

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter. Pedagogiska krav.

Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter. Pedagogiska krav. arkiveras som redovisande dokument. Utgåva 2 Sid. 1(6) 2011-10-25 Lag Hur berörs vi Hur gör vi Kommentarer Dat./Sign Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter.

Läs mer

Omslagsfoton: Maria Strid Omslagslayout: Frida Ekfeldt

Omslagsfoton: Maria Strid Omslagslayout: Frida Ekfeldt Miljökonsekvensbeskrivningen har tagits fram av Atkins Sverige AB i Göteborg på uppdrag av Melleruds kommun under hösten 2009 samt maj 2010. Ansvarig för arbetet har varit Maria Strid. Granskning av rapporten

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

Målstyrning för Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet 2010 osv.

Målstyrning för Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet 2010 osv. Målstyrning för Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet 00 osv. 00-06-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning.... BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN... 5 Minskade utsläpp av växthusgaser... 5 Lokala mål - Mariestad

Läs mer

Socialstyrelsens arbete len

Socialstyrelsens arbete len Socialstyrelsens arbete med miljömålen len 1. Hälsa i miljömålen 2. Fördjupad utvärdering Johanna Bengtsson Ryberg, johanna.bengtsson.ryberg@socialstyrelsen.se 1. Hälsa H i miljömålen len Folkhälsom lsomål

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv

Ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt och djurliv Agenda 21:s mål Senast till år 2010 har förutsättningar skapats för att bibehålla eller öka antalet djur och växtarter med livskraftig förekomst i jordbruks och skogslandskapet

Läs mer

MÅL FÖR TILLSYNEN 2007-2010. 2006-10-09 Miljö- och hälsoskyddsnämndens dokument för målstyrd tillsyn

MÅL FÖR TILLSYNEN 2007-2010. 2006-10-09 Miljö- och hälsoskyddsnämndens dokument för målstyrd tillsyn MÅL FÖR TILLSYNEN 2007-2010 2006-10-09 Miljö- och hälsoskyddsnämndens dokument för målstyrd tillsyn Framtagen av miljö- och hälsoskyddsenheten Lidingö stad september 2006 Illustrationer av Tobias Flygar

Läs mer

HACCP first aid kit Tio steg för säker ost

HACCP first aid kit Tio steg för säker ost OST HACCP first aid kit Tio steg för säker ost Tio steg för säker ost Hantverksmässigt tillverkad ost ska man njuta av. Även du som tillverkare ska kunna njuta och känna dig trygg med att din ost är säker.

Läs mer

Vattendagarna Kristianstad 2014 Priset på vatten / Värdet av vatten? Stefan Jendteg, nationalekonom, Länsstyrelsen Skåne & RUS

Vattendagarna Kristianstad 2014 Priset på vatten / Värdet av vatten? Stefan Jendteg, nationalekonom, Länsstyrelsen Skåne & RUS Vattendagarna Kristianstad 2014 Priset på vatten / Värdet av vatten? Stefan Jendteg, nationalekonom, Länsstyrelsen Skåne & RUS Priset på vatten / Värdet av vatten Kan vatten prissättas utifrån några inneboende

Läs mer

Skogsbrukets hållbarhetsproblem

Skogsbrukets hållbarhetsproblem Skogsbrukets hållbarhetsproblem Vattendagarna 20-21:a november 2006 Johan Bergh Sydsvensk Skogsvetenskap Miljömålet "Skogsmarkens naturgivna produktionsförmåga skall bevaras. En biologisk mångfald och

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Jämlikhet i miljörelaterad hälsa

Jämlikhet i miljörelaterad hälsa Jämlikhet i miljörelaterad hälsa Karin Ljung Björklund Enheten för Miljöhälsa Folkhälsomyndigheten bildades 1 januari 2014 ca 550 anställda i Solna och Östersund Expertmyndighet med det övergripande ansvaret

Läs mer

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen Sida 1 av 7 Start Miljömålen Sveriges miljömål Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan. Bild: Tobias Flygar. Frisk luft. Bild: Tobias Flygar. Be gr än Sk yd da Fri sk luft Sä ke r Ba ra na In ge n Frisk

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

Johanna Ingre, Processledare Hållbar Samhällsbyggnad. Klimatsmart Borlänge Energi- och klimatstrategi

Johanna Ingre, Processledare Hållbar Samhällsbyggnad. Klimatsmart Borlänge Energi- och klimatstrategi Johanna Ingre, Processledare Klimatsmart Borlänge Energi- och klimatstrategi Borlänge en av Dalarnas 15 kommuner Areal: 586 km2 48 000 invånare Kommunfullmäktiges vision Vi som nu lever och arbetar i

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Supplementary File 3

Supplementary File 3 Supplementary Material The Open Applied Informatics Journal, 2009, Volume 3 i Supplementary File 3 >SYD_THETN C MGEQLGGLKRTHMCGELGVKDVGKSVVVMGWVNSRRDHGGLVFIDLRDRTGIVQIVFSEQ VSKEVFEKVQSVRSEYVLAVEGEVVKRLPENVNPKIPTGEIEIYAKNLKILSKSETPPFP

Läs mer

Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar

Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar Förslag på övergripande paraplymål för gruppen våra ekosystemtjänster - Vi ska skydda och bevara

Läs mer

Miljöcertifiering av befintliga byggnader SGBC 14 2014-11-10 Session B1 Caroline Vilhelmsson

Miljöcertifiering av befintliga byggnader SGBC 14 2014-11-10 Session B1 Caroline Vilhelmsson Miljöcertifiering av befintliga byggnader SGBC 14 2014-11-10 Session B1 Caroline Vilhelmsson 1 B:1 Certifiera befintliga byggnader vilka är skillnaderna mellan systemen? - Introduktion Att certifiera nybyggda

Läs mer

Animaliska biprodukter. Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se

Animaliska biprodukter. Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se Animaliska biprodukter Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se Animaliska biprodukter (abp): hela kroppar eller delar från djur produkter med animaliskt

Läs mer