Ekonomisk analys av likspänningslänk mot riket 60 % bidrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekonomisk analys av likspänningslänk mot riket 60 % bidrag 2008-11-26"

Transkript

1 Ekonomisk analys av likspänningslänk mot riket 6 % bidrag

2 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer RAPPORT Författare Uppdragsnamn Jenny Edfast, Claes Malcolm Beställare Kraftnät Åland AB Granskad av Notering Uppdaterad Delgivning Antal sidor Antal bilagor 11 Ekonomisk analys av likspänningslänk mot riket SAMMANFATTNING Våren 28 begärde Kraftnät Åland in budgetofferter på en likspänningsförbindelse med märklast omkring 1 MW mellan Åland och riket; i samband med detta utfördes en ekonomisk analys av olika alternativ. Den ekonomiska analysen är nu uppdaterad med faktiska priser från de kompletta offerter som erhölls våren 21. Som en jämförelse innehåller rapporten ett alternativ där man går vidare med installation av ytterligare två gasturbiner, en lika stor som GT1 och en med dubbla storleken. Det skall också noteras att utan ytterligare investeringar går det inte att täcka behovet av reservkraft efter år 213. Även om gasturbiner innebär en väsentligt lägre installationskostnad, kommer stamnätskostnaden att bli högre när man väger in rörliga kostnader för drift i samband med störningar. Det måste också nämnas att Kraftnät Åland AB i dagsläget inte har personella resurser för att köra gasturbiner under annat än i samband med mycket korta avbrott. I samband med en likspänningsförbindelse finns möjligheten att ansluta en vindkraftpark någonstans efter kabelförbindelsen. I samband med anbudsförfrågan under våren 21 begärdes också pris på en tredje terminal i trakten av Sottunga. Kostnaden för denna är dock inte medtagen i denna rapport. Denna rapport baseras på 6% investeringsbidrag. Rapport 1 (11)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING Syfte Bakgrund Vald teknisk lösning BAKGRUNDSINFORMATION OCH ANTAGANDEN Avbrott i förbindelsen mot Sverige Samhällskostnad vid avbrott Investeringar Förlustkostnader... 3 INVESTERINGSANALYS Ekonomisk jämförelse mellan alternativen Investeringar utan bidrag Investeringar med bidrag Stamnätskostnad Stamnätskostnader utan investeringsbidrag Stamnätskostnader med 6 % investeringsbidrag Summan av fasta och rörliga stamnätskostnader Tilläggskostnader REKOMMENDATION Rapport 2 (11)

4 1 INLEDNING 1.1 Syfte Då Kraftnät Åland AB nu står i begrepp att genomföra investering i en likspänningsförbindelse mot riket, krävs en ekonomisk analys baserad på inkomna budgetofferter och aktuella förhållanden. 1.2 Bakgrund Under 21 fick dåvarande SwedPower AB i uppdrag av Kraftnät Åland AB att göra en studie över reservkraftförsörjning till Ålands elnät. Under 26 gjordes en förnyad och mer detaljerad studie av olika alternativa lösningar för att möta behoven på längre sikt. Som ett resultat av den första studien och för att möta det omedelbara behovet av reservkraft, installerade Kraftnät Åland en ny gasturbin, vilken togs i drift under 2. Den senare studien utfördes i flera steg, där en ekonomisk utvärdering och investeringsanalys för de mest rimliga förslagen till lösningar utgjorde den tredje och sista delen. Studierna visade på tre tänkbara vägar att lösa problemet: Att gå vidare med egen produktion En kombination av egen produktion och en ny förbindelse mot riket Enbart en ny förbindelse mot riket Eftersom ny produktion redan installerats, valde Kraftnät Åland att gå vidare med alternativet där den egna produktionen kompletteras med en ny förbindelse mot riket. Då det inte går att koppla samman de finska och svenska näten via en växelspänningsförbindelse tvärs över Åland, måste den nya förbindelsen utföras i form av en likspänningsförbindelse I den ursprungliga analysen studerades utvecklingen fram till 23 och ekonomiska kalkyler baserades på informell information från leverantörer. Med en förväntad livslängd på mellan och 3 år hos den nya förbindelsen måste kalkylen utsträckas fram till år 24. Kraftnät Åland har dessutom tagit in mer detaljerade budgetofferter från tre leverantörer, vilket ger bättre underlag för kostnadskalkyler. 1.3 Vald teknisk lösning En likspänningsförbindelse av typen HVDC VSC byggs mellan en ny station vid Ytterby på Åland och en transformatorstation i Nådendal i riket. Förbindelsen dimensioneras för en maximalt överförd effekt på omkring 1 MW. Effekten kommer att räcka till under större Rapport 3 (11)

5 delen av den analyserade perioden. Under extremt kalla perioder kan det behövas tillskott, speciellt vid återstart efter totalavbrott, vilket kan levereras av den nyligen installerade GT1. 2 BAKGRUNDSINFORMATION OCH ANTAGANDEN 2.1 Avbrott i förbindelsen mot Sverige Reservkraften behövs vid avbrott i förbindelsen, framför allt vid långvariga avbrott. Det värsta skadefallet är ett brott i sjökabeln, vilket kan ta upp till tre månader att laga. Fram till dess att transformatorerna i förbindelsens båda ändar har dubblerats, utgör även dessa en riskfaktor med ett flera månaders avbrott vid haveri. En förutsättning vid dimensionering av reservkraft är att ett sådant längre avbrott om minst 1 dagar skall kunna klaras. Vidare är antagandet, baserat på erfarenhet från andra större sjökablar, att ett sådant avbrott kommer att inträffa minst en gång inom en 2-års period. I de följande investeringsanalyserna har avbrottet fördelats som 16 timmar per år (detta innefattar även planerade avbrott för underhåll). Varje år inträffar dessutom ett eller flera kortare avbrott, vanligen beroende på störningar i det svenska nätet. Under senare år har följande avbrott inträffat: 22 Två avbrott om 3 respektive 1 minuter 23 Ett avbrott om 4 minuter samt en störning där delar av nätet slogs ut 24 Inget avbrott 2 Tre avbrott, två om 1 minut vardera och ett avbrott om 39 minuter 26 Ett avbrott om 2 minuter på grund av åskstörning i det svenska nätet 27 Ett avbrott om åtta minuter på grund av störning i Vattenfalls 7 kv nät Eftersom det tar minst 4 minuter och upp till en timme att starta gasturbin och börja bygga upp nätet vid ett totalavbrott, kan man i praktiken inte göra någonting åt de typer av avbrott som normalt inträffar (som redovisats ovan). En förbindelse av typen HVDC VSC kan normalt ta över lasten momentant om den är i drift. Att starta upp den om den varit avställd kan göras på några minuter. Antagandet i analysen är att det varje år inträffar två avbrott där förbindelsen mot Sverige löser ut, men kan återinkopplas inom fem minuter. Sammanlagt får vi varje år: Ett avbrott om 16 timmar ( 2-årsfelet plus planerat underhåll) Två avbrott om minuter Rapport 4 (11)

6 2.2 Samhällskostnad vid avbrott För att bestämma samhällskostnader vid avbrott i elförsörjningen behöver man veta hur lasten fördelas på olika kategorier av kunder, den skada som uppstår beror på typ av verksamhet. I den följande analysen har vi antagit att den last som förloras värderas enligt följande fördelning på kategorier: Bostäder, hushåll 43, % Jordbruk 7, % Industri, tillverkning 12, % Service, tjänster 23, % Offentlig sektor 14, % Samhällsförlusterna är satta enligt Svensk Energis normer: Samhällskostnader Handel Industri Jordbruk Hushåll Medel Oplanerat avbrott effekt, /kw 1,1 1,8,4,11,8 Oplanerat avbrott energi, /kwh 7,42 4,9 1,94,22 3, Andel kunder [%] 37, 12, 7, 43, Not: I tabellen ovan är service och tjänster samt offentlig sektor sammanslagna till begreppet handel. 2.3 Investeringar Bindande offerter har lämnats av två tillverkare, ABB och Siemens. Till den ursprungligen tänkta förbindelsen kom ett behov av en tredje terminal, i trakten av Sottunga, för att tillåta anslutning av en större vindkraftpark. Priset för den tredje terminalen låg som option i båda anbuden. Även om terminalen beställs, kommer den att finansieras på annat sätt än huvudlänken, vindkraftprojektören måste stå för större delen av kostnaden I denna kalkyl används genomsnittspriset mellan de båda anbuden. Förbindelse Nådendal - Ytterby 9 Tredje terminal vid Sottunga 3 Nätåtgärder 11 kv 3 Gasturbin MW 2 7 Gasturbin 6 MW 29 4 I kalkylen har vi utgått från att investeringarna görs i tre steg, med investering i nätåtgärder under år 211, vissa initiala projektkostnader under 211 och att slutbetalningen sker under 213. För alternativet med ytterligare gasturbiner räknar vi med att den mindre, som placeras intill GT1, byggs under 212, samt att nätåtgärder för den större utförs under 213 medan leverans och installation blir klart under år Förlustkostnader De totala förlustkostnaderna är enligt utvärderingsmallen 2. Detta är den sammanlagda förlustkostnaden för omriktare och kabel. Rapport (11)

7 3 INVESTERINGSANALYS 3.1 Ekonomisk jämförelse mellan alternativen I nuvärdeskalkylen har en kalkylränta på 7 % använts, fördelat med en inflation på 2 % och % i vinstmarginal. Kalkylens framräknade nuvärdeskostnader anges i 21 års penningvärde. Avskrivningstiden på investeringarna är år. För att enkelt kunna överblicka hur kostnadsfördelningen är i de olika alternativen har kostnaderna fördelats på investeringar, samhällskostnader, avbrottskostnader (långa avbrott), avbrottskostnader (korta avbrott) samt driftkostnader. För att få en jämförelse ser vi även på ett nollalternativ där ingenting alls görs. I det fallet kommer inte tillräckliga resurser av reservkraft för att helt försörja Åland att finnas tillgängligt efter Investeringar utan bidrag Nedanstående diagram visar en sammanställning av de olika alternativen utan bidrag. Alternativ 1 Två ytterligare gasturbiner + 6 MW Alternativ 2 HVDC-förbindelse Nådendal Ytterby Samhällskostnaderna påverkar de totala nuvärdeskostnaderna i viss mån. Enligt antagandena är det endast i alternativ 1 som abonnenterna kan få några längre avbrott. I övriga alternativ blir samhällskostnaderna noll då nätet spänningssätts direkt genom HVDClänken. Summa nuvärden av kostnader Gasturbin HVDC 1MW Samhällskostnader Avbrottskostnader (långa) Avbrottskostnader (korta) Driftkostnader Investering Rapport 6 (11)

8 EUR LCC Alt HVDC 1MW Gasturbin År Investeringar med bidrag Med ett bidrag på 6 % av investeringskostnaderna erhålls följande resultat: Summa nuvärden av kostnader Samhällskostnader Avbrottskostnader (långa) Avbrottskostnader (korta) Driftkostnader Investering 1 Gasturbin HVDC 1MW Rapport 7 (11)

9 EUR LCC År Alt HVDC 1MW Gasturbin Tabellen nedan visar den reella investeringskostnader (pris enligt anbud uppräknade med inflation fram till installation) för de granskade alternativen, med och utan bidrag: Alternativ Utan bidrag Med 6 % bidrag 1) (Nya gasturbiner) ) HVDC basförbindelse Stamnätskostnad Stamnätskostnaden definieras som den årliga kostnaden för att hålla reservkraft, dividerat med den årliga energiöverföringen ( /MWh). Under år 27 var summan av energiinmatning till stamnätet 4 37 MWh. Ökningen över åren följer inte riktigt samma kurva som ökningen av topplasten. Över åren 2 till 27 har ökningen i snitt varit 1, % per år. För att få en rimlig jämförelse visas nedan både den fasta kostnaden och fast + rörlig. Skillnaden ligger framför allt i de faktiska driftkostnaderna för att köra gasturbiner vid behov av reservkraft. Observera att samhällskostnaden för avbrott i sig inte påverkar stamnätskostnaden. Graferna visar den stamnätskostnad som tillkommer på grund av investeringarna Stamnätskostnader utan investeringsbidrag Utan investeringsbidrag kommer stamnätskostnaderna att bli följande: Rapport 8 (11)

10 /MWh /MWh Stamnätskostnad HVDC 1MW GT År Stamnätskostnader med 6 % investeringsbidrag Motsvarande stamnätskostnader med investeringsbidrag blir: Stamnätskostnad HVDC 1MW GT År Så länge man ser till enbart de fasta kostnaderna och inte tar med driftkostnader i samband med avbrott, blir kostnaden för gasturbinalternativet lägst Summan av fasta och rörliga stamnätskostnader Jämförelsen av stamnätskostnad blir helt annorlunda om vi ser på summan av fasta och rörliga kostnader, den rörliga kostnaden tar hänsyn till kostnaden när anläggningen faktiskt används för reservkraft. Rapport 9 (11)

11 EUR/kWh /MWh Summa fasta + rörliga stamnätskostnader GT HVDC 1MW År Rörliga kostnader Vid ekonomisk analys av investeringar ser man ofta på rörliga kostnader för sig för att se vilka kostnader som tillkommer. Här finns därmed inga nuvarande kostnader med och inte heller kostnader som uppkommer fram till investeringarna görs (213). Graferna nedan innehåller driftkostnader och samhällskostnader omräknat till stamnätskostnad. Dessa kostnader blir i praktiken oberoende av investeringsbidragets storlek. Rörlig kostnad (i form av stamnätskostnad) gasturbiner HVDC Y - N År Rapport 1 (11)

12 4 REKOMMENDATION Även om investeringen för en likspänningsförbindelse blir klart högre, kommer tillägget till stamnätskostnaden på sikt att bli lägre, särskilt om man tar hänsyn till driftkostnader i samband med avbrott. Vad som inte visas av denna rent ekonomiska analys är att Kraftnät Åland AB i dagsläget inte har personella resurser för att köra gasturbiner annat än under kortare tider. Dessa stora gasturbiner kräver i samband med drift treskiftsbemanning av driftcentral och vid gasturbin. Kostnad för denna extra personal är inräknad i den ekonomiska analysen, men finns i praktiken inte tillgänglig. En likspänningslänk kräver inte på samma sätt extra personal för faktisk drift. Rapport 11 (11)

Kraftnät Åland AB Reservkraftförsörjning Tekniska möjligheter

Kraftnät Åland AB Reservkraftförsörjning Tekniska möjligheter Kraftnät Åland AB Reservkraftförsörjning Tekniska möjligheter Claes Malcolm 2006-03-24 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer RAPPORT 2006-03-24 2241300 Författare Claes Malcolm

Läs mer

Kraftnät Åland AB Reservkraftförsörjning Analys av behov

Kraftnät Åland AB Reservkraftförsörjning Analys av behov Kraftnät Åland AB Reservkraftförsörjning Analys av behov Claes Malcolm 2006-03-20 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer RAPPORT 2006-03-20 2241300 Författare Claes Malcolm

Läs mer

Kablifiering med pålitliga feldetektorer

Kablifiering med pålitliga feldetektorer Kablifiering med pålitliga feldetektorer Nätnytta är ett mått på olika kundvärden. Bland de viktigaste värdena är leverans utan avbrott. Felfria nät där avbrott aldrig kan uppstå är en utopisk dröm. Däremot

Läs mer

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad 1. Bakgrund och syfte Jag har med PM benämnd Nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad daterad 2014-03-13 redovisat utfallet

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Hall 2013-05-07 KSN-2012-0584

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Hall 2013-05-07 KSN-2012-0584 KS 6 22 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Thomas Hall 2013-05-07 KSN-2012-0584 Kommunstyrelsen Gasturbin för reservkraft Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33

Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33 Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33 UTFÖRARE Företag: Energikonsult: Fastighetsägarna Stockholm AB AO Teknik Theres Kvarnström BESTÄLLARE Kund: Brf Kejsarkronan 33 Fastighetens adress: Norrtullsgatan 25 UPPDRAGSBESKRIVNING

Läs mer

ENVA. Introduktion och instruktioner för livscykelkostnadsanalys i vattenpumpsystem

ENVA. Introduktion och instruktioner för livscykelkostnadsanalys i vattenpumpsystem ENVA Introduktion och instruktioner för livscykelkostnadsanalys i vattenpumpsystem Författare: Therese Näsman och Rickard Waern, Hållbar utveckling Väst Maj 2013 Livscykelkostnadsanalys, LCC Att endast

Läs mer

Fallstudie av produktion och kostnader för två av stadens solcellsanläggningar

Fallstudie av produktion och kostnader för två av stadens solcellsanläggningar MILJÖFÖRVALTNINGEN ENERGICENTRUM 104 20 Stockholm Energicentrum vid Miljöförvaltningen, Stockholm Stad Fallstudie av produktion och kostnader för två av stadens solcellsanläggningar Juli 2012 Foto: Sara

Läs mer

LCC - livscykelkostnadsanalys

LCC - livscykelkostnadsanalys LCC - livscykelkostnadsanalys Allmänna uppgifter Uppdragsnummer 117 Uppdragsbenämning By 2-6 projektering Handläggare Claes Regander Pontus Magnusson Kalkylen utförd 216-11-17 Kalkylen avser Geoenergianläggning

Läs mer

%$.*581' $9*5b161,1*$5. 7(.1,6.Ã*5$16.1,1* (.2120,6.Ã*5$16.1,1*Ã2&+Ã.2671$'6$1$/<6 $))b560b66,*ã*5$16.1,1* -85,',6.Ã*5$16.1,1* *5$16.

%$.*581' $9*5b161,1*$5. 7(.1,6.Ã*5$16.1,1* (.2120,6.Ã*5$16.1,1*Ã2&+Ã.2671$'6$1$/<6 $))b560b66,*ã*5$16.1,1* -85,',6.Ã*5$16.1,1* *5$16. 5HVHUYNUDIWVVWXGLH *UDQVNQLQJDY-RKQcNHUOXQGV UHVHUYNUDIWVO VQLQJDULUDSSRUWHQµ) UVWXGLH 6nUEDUKHW'HPRSURMHNWµ (OIRUVNUDSSRUW -HQQ\(GIDVW6ZHG3RZHU $UQH1RUJUHQ6ZHG3RZHU $SULO 5HVHUYNUDIWVVWXGLH *UDQVNQLQJDY-RKQcNHUOXQGV

Läs mer

Energieffektiva motordrifter

Energieffektiva motordrifter Energieffektiva motordrifter Energieffektiva motordrifter Ungefär 2/3 av all elförbrukning i EU går åt för att driva elektriska motorer. Potentialen för energieffektivisering i motordrifter är stor. Energieffektiva

Läs mer

Others 9.2 % Nordex 4.3 % Senvion (RePower) 4.3 % Frisia 5.1 % Enercon 42.6 % Siemens/ AN Bonus 11.0 % Vestas/NEG Micon 23.5 %

Others 9.2 % Nordex 4.3 % Senvion (RePower) 4.3 % Frisia 5.1 % Enercon 42.6 % Siemens/ AN Bonus 11.0 % Vestas/NEG Micon 23.5 % Informationsmöte Aldermyrberget Storklinta 2018-06-26 Vindkraftspark Aldermyrberget Agenda Om wpd Aldermyrberget - bakgrund Preliminär tidplan byggnation Utformning av vindkraftsparken inkl. vägar & andra

Läs mer

Olika typer av reservkraft Generatoraggregat Drivkälla för generatoraggregat. li Effektdefinitioner Energibalans

Olika typer av reservkraft Generatoraggregat Drivkälla för generatoraggregat. li Effektdefinitioner Energibalans översikt Innehåll: Varför reservkraft Olika typer av reservkraft Generatoraggregat Drivkälla för generatoraggregat Tillgänglighet li Effektdefinitioner Energibalans Varför reservkraft Sämre tillgänglighet

Läs mer

Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012

Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012 Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012 SEK - Samhällsekonomisk kalkyl Beräkningen omfattas av verklig sysselsättning och dess ekonomiska effekter vid investering i Havsbaserad vindkraft Modell som använts:

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk Sven Ruin EXEMPEL PÅ VÄRDET AV ELENERGI El man köper från nätet kr/kwh El* 0,40 Energiskatt 0,29 Elnätsöverföring 0,16 Moms 0,21 SUMMA 1,06 Lantbruk som

Läs mer

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2014-04-28 Landstinget Blekinge Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2 Elproduktion från vindkraft Bakgrund Landstinget Blekinge är delägare

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Hanna Abrahamsson (chefsjurist) ISSN 2000-592X Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om vad som avses med kvaliteten i nätkoncessionshavarens sätt

Läs mer

Förnyelse och kapacitetsökning Stockholmsområdet

Förnyelse och kapacitetsökning Stockholmsområdet Förnyelse och kapacitetsökning Stockholmsområdet Driftrådet, 2016-05-31 Martin Ranlöf Marknads- och systemanalyser Kristina Bredin Programledare Stockholms Ström och Storstockholm Väst Stockholms Ström

Läs mer

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19 Uppföljning energieffektivisering A Lind Maskin AB 2013-10-19 Peter Eriksson, ProjTek, Älvsbyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Beskrivning av företaget... 3 Lokaler... 3 Bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Vår egen solcellsanläggning Energi/ekonomisnurr : Ett annat sätt att tänka, (kommer lite här och där). Pågående solcellsinstallation i Leksand Stödmöjligheter

Läs mer

LCC som verktyg för hållbar upphandling

LCC som verktyg för hållbar upphandling LCC som verktyg för hållbar upphandling LCC som verktyg för en hållbar upphandling Luleå 2017-03-21 Heini-Marja Suvilehto, Ylva Svedenmark 3 Agenda Vad är LCC? Potential och relevans Om LCC i LOU Om användning

Läs mer

Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn. Energikommissionen

Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn. Energikommissionen Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn Energikommissionen 2015-12-07 2 Elsystemets utveckling > Elsystemet är inne i en mycket stor omställningsprocess > Planerbar produktion ersätts

Läs mer

LCC-analyser för vattenavledning och bergförstärkning

LCC-analyser för vattenavledning och bergförstärkning LCC-analyser för vattenavledning och bergförstärkning Magnus Eriksson, Statens Geotekniska Institut Martin Edelman, Ramböll Sverige AB BeFo rapport 134, 2014 Sammanfattning Livscykelkostnader (LCC) är

Läs mer

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING 18 Blekinge Sjukhus byggnad 02-46, kyl- och värmeanläggning Alternativ och LCC-beräkning, sammanfattning Alternativ 0 Kylanläggning med 3 st kylmaskiner på plan 8. Kondensorvärme från kylproduktion via

Läs mer

Bredbandsgruppens syfte: Att hitta den internetuppkoppling med bäst pris i förhållande till prestanda

Bredbandsgruppens syfte: Att hitta den internetuppkoppling med bäst pris i förhållande till prestanda Bredbandsgruppens syfte: Att hitta den internetuppkoppling med bäst pris i förhållande till prestanda Historik Bredbandsgruppen bildas av Jonas Svedberg och Kristofer Norén under årsmötet 2013. Målet är

Läs mer

LCC som ett verktyg för hållbar upphandling. HBV Hållbara dagar Stockholm Ylva Svedenmark

LCC som ett verktyg för hållbar upphandling. HBV Hållbara dagar Stockholm Ylva Svedenmark LCC som ett verktyg för hållbar upphandling HBV Hållbara dagar Stockholm 2017-02-07 Ylva Svedenmark Agenda Vad är LCC? Potential och relevans Om LCC i LOU Om användning av LCC i inköpsprocessen Vårt stöd

Läs mer

Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten

Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten Definition enligt IEC 60076 6:2007: En reaktor som är ansluten antingen fas till jord, fas till nollpunkten eller mellan faserna i ett kraftsystem för

Läs mer

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen T-PPS 10-01 Magnetfält Jämtkraft Anna Karin Renström 2010-10-22 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev.

Läs mer

Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå - Indata, förutsättningar och resultat. Uppdatering 2015-06-12

Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå - Indata, förutsättningar och resultat. Uppdatering 2015-06-12 ns konkurrenskraft i Umeå - Indata, förutsättningar och resultat Uppdatering 215-6-12 Inledning Detta är en uppdatering av tidigare genomfört projekt med samma namn. Ursprunglig rapport är daterad 213-6-5.

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om vissa kostnads-nyttoanalyser på energiområdet;

Läs mer

Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk

Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk November 30, 2009 Slide 1 Motorer En ansenlig del av elanvändningen

Läs mer

LÖNSAMT MED TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER

LÖNSAMT MED TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER Sammanfattning av rapport av SPF Seniorerna och Hissförbundet, november 2015 LÖNSAMT MED TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER Inledning Allt fler äldre bor i flerbostadshus med bristande tillgänglighet och riskerar att

Läs mer

Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad

Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad 1 (16) Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad Förklaringar och exempel EM2000, v5.1, 2017-07-21 2 (16) Datum Om LCC-verktyget och den här manualen Den här manualen hör till ett LCC-verktyg

Läs mer

Rotebro idrottshall solel

Rotebro idrottshall solel Rotebro idrottshall solel Glasparti söderfasad 672st paneler Glasparti västerfasad 450st paneler Tunnfilmspaneler monterade på kil ovan tak 32st paneler. Övrig yta blir vanligt glas i liknande utseende

Läs mer

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån BILAGA 1 Underlag för ansökan om nätförstärkningslån 1/6 Innehåll 1 Ansökan om nätförstärkninglån... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Beskrivning av nätförstärkningen... 3 1.3 Nätkoncessionär (underlag 1)... 3

Läs mer

10 år senare (2002) om framtiden

10 år senare (2002) om framtiden Utbyggnad av det svenska elstamnätet Värme och Kraftkonferensen 2011-11-16, Stockholm Mikael Engvall, Svenska Kraftnät Avdelningschef Nätplanering och Förvaltning Svenska Kraftnät första 10 åren > 3 500

Läs mer

Jämförelse av teknik, ekonomi och miljökonsekvenser vid AC-anslutning respektive DC-anslutning av Kriegers flak

Jämförelse av teknik, ekonomi och miljökonsekvenser vid AC-anslutning respektive DC-anslutning av Kriegers flak Nätanslutning av Kriegers flaks vindkraftpark Jämförelse av teknik, ekonomi och miljökonsekvenser vid AC-anslutning respektive DC-anslutning av Kriegers flak Underlag i ansökan om nätkoncession för linje

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö

Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö PM Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö 1 Inledning 1.1 Bakgrund En förstudie för en fast förbindelse mellan Fårö och Fårösund har tagits fram av Atkins under 212/213. En fast förbindelse med bro

Läs mer

Förstudie Solceller på villa

Förstudie Solceller på villa Förstudie Solceller på villa Förutsättningar Villa Solhem ligger i Beddingestrand, mellan Trelleborg och Ystad. Den är uppförd 1914 med en total boarea på ca 240 m 2. Den tänkta placeringen för solcellsmodulerna

Läs mer

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar Vindkraft i elnäten 2008-12-04 Arne Bergström Vattenfall Eldistribution AB, Nätplanering Vindkraft i elnäten Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar 2 Vindkraft i elnäten Vindkraftutbyggnaden

Läs mer

Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning

Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning Vindpark Kingebol 2011-09-02 PÖYRY SWEDPOWER AB 3116900 2011-08-22 rev 2 VINDPARK KINGEBOL Nätanslutningsutredning 1 Alla rättigheter förbehålles. Mångfaldigande av

Läs mer

Investeringskostnaden per hus skulle då variera beroende på hur många hus som ansluts, enligt nedan:

Investeringskostnaden per hus skulle då variera beroende på hur många hus som ansluts, enligt nedan: 1 Lundby södra samfällighetsförening för värme Lundby November 2014 information Förslag från E.ON E.ON har nu presenterat sitt nya förslag muntligt och även tagit fram en karta över hur de skulle vilja

Läs mer

~SVENSKA ^ KRAFTNÄT. 1 Nuläge - utbyggnadsplaner

~SVENSKA ^ KRAFTNÄT. 1 Nuläge - utbyggnadsplaner ~SVENSKA ^ KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Tillståndsärenden Planhandläggare Anna Käller 010-475 84 58 anna.kaller@svk.se Nacka tingsrätt mark- och miljödomstolen mmd.nacka.avdelning3@d0m.se NACKA

Läs mer

Finlandsstudien. Planeringsrådet 7 december Tobias Edfast

Finlandsstudien. Planeringsrådet 7 december Tobias Edfast Finlandsstudien Planeringsrådet 7 december 2016 Tobias Edfast Dagens agenda Bakgrund Genomförande Resultat och slutsatser Nästa steg - diskussion Drivkrafter för Finlandsstudien > Elpriset i Finland är

Läs mer

PM avseende affärsupplägg och genomförande av närvärmeanläggning för Ekerö Centrum

PM avseende affärsupplägg och genomförande av närvärmeanläggning för Ekerö Centrum PM avseende affärsupplägg och genomförande av närvärmeanläggning för Ekerö Centrum Sammanställt av Berit Nilsson, Decisionpoint AB, på uppdrag av Teknik- och exploateringskontoret, Ekerö Kommun. Bakgrund

Läs mer

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika.

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika. Hur påverkar vindkraften elnätet? Roger Lindmark, Vattenfall Eldistribution 1 Nätbolag Affärsidé är att sälja transport av elenergi Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter

Läs mer

Installation av fiber och IPTV i Seraljen

Installation av fiber och IPTV i Seraljen Frågr ch svar Frågr ch svar Installatin av fiber ch IPTV i Seraljen Kmmer COM hem att helt försvinna eller kan man ha det i en övergångsperid? Svar: Vi kmmer att ha tillgång till CmHem under 2016 ch 2017

Läs mer

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner Revidering av EIFS 2013:2 Referensgruppsmöte 3 Definitioner Anslutningspunkt Det finns ingen särskild definition i nuvarande föreskrift för anslutningspunkt Ny definition Punkt till vilken en anläggning

Läs mer

Torrötning. Datum som ovan. Peter Svensson

Torrötning. Datum som ovan. Peter Svensson 1 (12) Kretslopp Follo Sammanfattning av Rapport daterad 2009-09-29 kompletterad med approximativa konsekvenser vid behandling av avfall från ytterligare 1 alt 2 organisationer/kommuner Torrötning. Datum

Läs mer

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman Rapport Energideklaration Kulladalsvägen 40 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Rapport... 1 Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera

Läs mer

(/)256. 3UHPLXPHO )DOOVWXGLH DY SUHPLXPHO VRP UHVHUYNUDIWV O VQLQJ L (QN SLQJ (OIRUVN UDSSRUW >YHUVLRQ @ ) UIDWWDUH >-HQQ\ (GIDVW 6ZHG3RZHU@ -DQXDUL i

(/)256. 3UHPLXPHO )DOOVWXGLH DY SUHPLXPHO VRP UHVHUYNUDIWV O VQLQJ L (QN SLQJ (OIRUVN UDSSRUW >YHUVLRQ @ ) UIDWWDUH >-HQQ\ (GIDVW 6ZHG3RZHU@ -DQXDUL i 3UHPLXPHO )DOOVWXGLHDYSUHPLXPHOVRPUHVHUYNUDIWV O VQLQJL(QN SLQJ (OIRUVNUDSSRUW>YHUVLRQ@ ) UIDWWDUH>-HQQ\(GIDVW6ZHG3RZHU@ -DQXDUL 3UHPLXPHO )DOOVWXGLHDYSUHPLXPHOVRPUHVHUYNUDIWV O VQLQJL(QN SLQJ (OIRUVNUDSSRUW>YHUVLRQ@

Läs mer

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks 2017-06-12 Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks Vi förstår att det finns en del osäkerhet kring om och varför man skulle vilja ha en fiberanslutning. Därför har vi försökt att

Läs mer

Introduktion LCC Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB

Introduktion LCC Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB Introduktion LCC Per Lilliehorn Pay off-metoden Återbetalningstid = Investering, kr Besparing, energi och underhåll, kr Nuvärdesmetoden Jämför investeringens nuvärde med investeringskostnaden Som att sätta

Läs mer

Ansökan om intäktsram för tillsynsperioden , Kviinge El AB

Ansökan om intäktsram för tillsynsperioden , Kviinge El AB 1 (5) Diarienummer: 2011.367 Ansökan om intäktsram för tillsynsperioden 2012-2015, Kviinge El AB 1 Allmänt Ansökan om intäktsram gäller för Kviinge El AB, redovisningsenhet REL00101. 2 Yrkanden Baserat

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan fast eller landmobilt nät

Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan fast eller landmobilt nät UPPHANDLINGSRAPPORT Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) Administrativa avdelningen Charlotte Murray 08 678 55 16 charlotte.murray@pts.se 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan

Läs mer

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Elbrist i vinter? Foto: Bo Nystrand Sverige kan drabbas av elbrist i vinter En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Foto: Bo Nystrand När det blir riktigt

Läs mer

LCC-lantbruk Bilaga 3

LCC-lantbruk Bilaga 3 val enhet 5 kr/h Elkostnad,8 kr/kwh ex. moms och skatt Dieselpris kr/liter ex. moms och skattered Biobränslepris per ton kr/ton lathund för kwh/m3 etc bör finnas 3 % Gula rutor kan ändras Syftet med denna

Läs mer

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Torsby kommuns bredbandsstrategi Regeringens mål för år 2020 är att 90 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Kommunfullmäktige

Läs mer

UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT?

UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT? UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT? Dan Sandros Projektchef Stena Renewable KRITERIER ATT UPPFYLLA De områden som ska prioriteras bör uppfylla vissa kriterier för att förslaget ska

Läs mer

Vindkraft inom E.ON Elnät. Jan-Erik Olsson - Strategichef

Vindkraft inom E.ON Elnät. Jan-Erik Olsson - Strategichef Vindkraft inom E.ON Elnät Jan-Erik Olsson - Strategichef DN Debatt Vindkraftens aktuella läge EUs klimatmål med 20 procent förnybar energi till 2020 är en kraftfull satsning med tanke på övriga medlemsländers

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning Hornamossens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

NY PLACERING AV NÄTSTATION 1,2 FÖR KRAFTFÖRSÖRJNING ALLMÄNN SYSTEMBESKRIVNING

NY PLACERING AV NÄTSTATION 1,2 FÖR KRAFTFÖRSÖRJNING ALLMÄNN SYSTEMBESKRIVNING 4030150 VHC NY PLACERING AV NÄTSTATION 1,2 FÖR KRAFTFÖRSÖRJNING ALLMÄNN SYSTEMBESKRIVNING Elkonsult Stockholm 2010-07-16 Företag: Rejlers Ingenjörer AB Adress: Box 49061 Postnr och ort: 100 28 STOCKHOLM

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

Kortfattat värdeutlåtande

Kortfattat värdeutlåtande Kortfattat värdeutlåtande Lavetten 38, Foto från maj 2016 Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Fastighetstyp Värderingsobjekt Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets

Läs mer

ABA 99 - Allmänna bestämmelser för leverans av industriella anläggningar

ABA 99 - Allmänna bestämmelser för leverans av industriella anläggningar ABA 99 - Allmänna bestämmelser för leverans av industriella anläggningar Detta standardavtal är utgivet av Sveriges Verkstadsindustrier och används för leverans av anläggningar och maskinutrustning, men

Läs mer

ANVÄNDAR. RPSbox1 Manual SE rev2. YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET RPS-BOX 1 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL

ANVÄNDAR. RPSbox1 Manual SE rev2. YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET RPS-BOX 1 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL ANVÄNDAR Manual RPSbox1 Manual SE rev2 YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET RPS-BOX 1 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL INNEHÅLLSFÖRTÄCKNING Fasövervakningsenhet, PS-Box1 Innehållsförteckning...2 Introduktion...3 Beskrivning...4

Läs mer

TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK

TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK OLOFSTRÖMS KRAFT AB TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK 1 INLEDNING Denna taxa reglerar tillsammans med Allmänna Avtalsvillkor för leverans av fjärrvärme för annat än enskilt bruk

Läs mer

Elektronisk kommunikation vid

Elektronisk kommunikation vid Elektronisk kommunikation vid störningar i elförsörjningen Nuläge och framtid Därför finns PTS En väl fungerande telekommarknad k Frekvenser och nummer ska fördelas och hanteras effektivt Arbeta för att

Läs mer

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11 Powered by Innehåll Bakgrund Elanvändning och elkostnader Solcellsanläggningen Solelproduktion Resultat Bilagor Ingångsparametrar

Läs mer

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 Vilka uppgifter behövs om investeringen? Investeringskostnaderna Den ekonomiska livslängden Underhållskostnaderna

Läs mer

Komplettering av normvärdeslista

Komplettering av normvärdeslista 2010:13 Komplettering av normvärdeslista - för anläggningar med spänning upp till och med 24 kv Inledning EI har beslutat om nya normvärden avseende elmätare, betongstation och reservkraftsaggregat. I

Läs mer

EN HELHETS LEVERANTÖR ELLER MÅNGA SMÅ?

EN HELHETS LEVERANTÖR ELLER MÅNGA SMÅ? EN HELHETS LEVERANTÖR ELLER MÅNGA SMÅ? Sida 1 av 5 Det må vara praktiskt att anlita en stor underleverantör för alla kommunikationstjänster, men blir inte kvaliteten högre om man väljer marknadens bästa

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om elberedskap (SvKFS 2013:2) Anmälningsskyldighet

Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om elberedskap (SvKFS 2013:2) Anmälningsskyldighet SvK4000, v3.2, 2012-03-09 Beredskap och säkerhet 2014-10-16 FRÅGOR OCH SVAR Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om elberedskap (SvKFS 2013:2) Anmälningsskyldighet När ska en anmälan

Läs mer

LCC som verktyg för utvärdering

LCC som verktyg för utvärdering LCC som verktyg för utvärdering Johan Jubner - Xylem Water solutions LCC som verktyg för utvärdering Att skilja på LCA och LCC Målet med en upphandling Rätt upphandling sparar pengar LCC hur kan det hjälpa

Läs mer

Koncerninköp Enhet Tjänste

Koncerninköp Enhet Tjänste Koncerninköp Enhet Tjänste Susanne Hylander Strategisk inköpare Telefon 046-755 01 97 Susanne.hylander@skane.se Datum 2009-02-20 Avtalsnr 0802173 1 (5) Frågor och svar nr 1 Upphandling avseende Ambulanssjukvård

Läs mer

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM 2019-04-05 2018/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus. Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet

LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus. Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet LCC långsiktighet i upphandlingar med ekonomi och miljö i fokus Annie Stålberg Miljöstyrningsrådet Kostar miljöanpassningar alltid pengar? Genom miljöanpassad offentlig upphandling har Sverige inte bara

Läs mer

Förutsättningar för vindkraft

Förutsättningar för vindkraft Mats Håkansson affärsutveckling AB Förutsättningar för vindkraft Rapport utförd på uppdrag av Sundbybergs stad Mats Håkansson Tel +46 40 49 65 00 Mobil +46 705 65 31 00 mh@affu.se www.affu.se 1. Bakgrund...

Läs mer

LCC Livscykelkostnad. VARIM en branschförening inom Teknikföretagens Branschgrupper

LCC Livscykelkostnad. VARIM en branschförening inom Teknikföretagens Branschgrupper LCC Livscykelkostnad VARIM en branschförening inom Teknikföretagens Branschgrupper Elpriser Energi Certifikat Utsläppsvillkor Miljö och hållbar utveckling 2 LCC Totalkostnaden för ägarskapet av ett system

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG

DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG Vad skulle fjärrvärme innebära för dig? När du bestämmer dig för att ansluta dig till fjärrvärme får du flera trevliga fördelar.

Läs mer

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27 www.bolmsofiber.se Interimsstyrelsen har bestått av Lars Andersson Carina Bolmblad Claes Gauffin Joachim Gustavsson Henry Tidstrand Jan Starck

Läs mer

Informationsmöte om solel

Informationsmöte om solel Informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Hemslöjdens samfällighetsförening 2018-03-06 Frågor - behövs bygglov - hur stor takyta krävs för att eltillskottet ska vara intressant - hur får man in elen

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten (2015:4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera

Läs mer

Från energikartläggning till åtgärdsplan

Från energikartläggning till åtgärdsplan 1 Från energikartläggning till åtgärdsplan Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se.

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

1 Ekonomisystem. ESV - Ekonomistyrningsverket Mall för prislista, Ekonomisystem Bilaga 5a till förfrågningsunderlag1/33

1 Ekonomisystem. ESV - Ekonomistyrningsverket Mall för prislista, Ekonomisystem Bilaga 5a till förfrågningsunderlag1/33 Mall för prislista, Ekonomisystem Bilaga 5a till förfrågningsunderlag1/33 Leverantörens namn: UNIT4 Agresso AB (SVAR 3.11.1.1 låst cell: MS SQL Server 2008 R2, Enterprise Edition) 149 Antal ifyllda prisuppgifter

Läs mer

Simulering av Sveriges elförsörjning med Whats Best

Simulering av Sveriges elförsörjning med Whats Best Simulering av Sveriges elförsörjning med Whats Best Sammanfattning Projektet gick ut på att simulera elförsörjningen med programmet Whats Best för att sedan jämföra med resultaten från programmet Modest.

Läs mer

elstamnätet Värme och Kraftkonferensen 2011-11-16, Stockholm Mikael Engvall, Svenska Kraftnät Avdelningschef Nätplanering och Förvaltning

elstamnätet Värme och Kraftkonferensen 2011-11-16, Stockholm Mikael Engvall, Svenska Kraftnät Avdelningschef Nätplanering och Förvaltning Utbyggnad av det svenska elstamnätet Värme och Kraftkonferensen 2011-11-16, Stockholm Mikael Engvall, Svenska Kraftnät Avdelningschef Nätplanering och Förvaltning Svenska Kraftnät första 10 åren > 3 500

Läs mer

Utredning om Stockholms framtida stam- och regionnät: Säker elförsörjning möjlig i regionen

Utredning om Stockholms framtida stam- och regionnät: Säker elförsörjning möjlig i regionen Utredning om Stockholms framtida stam- och regionnät: Säker elförsörjning möjlig i regionen Sidansvarig : Christer Olsson Senast ändrad : 2005-10-18 Fjorton stora kraftledningar tas bort. Cirka 60 000

Läs mer

Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar

Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar Karl-Johan Gusenbauer Caroline Ödin Handledare: Lars Bäckström Inledning och syfte Ungefär hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige

Läs mer

Anbudsbegäran bärbara datorer

Anbudsbegäran bärbara datorer Dokumentansvarig Ronny Holmström-Wall ANBUDSBEGÄRAN 1(5) Datum Dokumentets id 2016-11-22 Ag-it-anb-2016/6 Anbudsbegäran bärbara datorer Ålands gymnasium begär härmed anbud på IT-utrustning enligt nedanstående.

Läs mer

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Envikens Elkraft ek för Envikens Elnät AB Elmarknadens aktörer och Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Jan-Erik Bergkvist Elverkschef / VD jan-erik.bergkvist@envikenselkraft.se Envikens Elkraft

Läs mer