F A K T A. Barn 1-3 år: Skador i eller kring hemmet. Andel skadade barn efter ålder och kön.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "F A K T A. Barn 1-3 år: Skador i eller kring hemmet. Andel skadade barn efter ålder och kön."

Transkript

1 MSB-89.5 F A K T A Barn 1-3 år: Skador i eller kring hemmet Varje år skadas nästan barn i åldern ett till och med tre år i eller kring bostaden. Med skada menas att den varit så allvarligt att man uppsökt akutsjukvård. Det är fler pojkar än flickor som råkar ut för dessa olyckor. Flest skador drabbar ett-åringarna. Kontakt statistik@msb.se ida@msb.se Mer statistik om personskador Andel i procent Pojkar Flickor Hur du själv kan förebygga olyckor Ålder i år Andel skadade barn efter ålder och kön. De flesta ettåringarna, 84 procent, skadas inomhus. För treåringarna har denna siffra minskat till 71 procent. Den vanligaste skadeplatsen är vardags- och sovrum följt av köket. Källa Denna studie bygger på en genomgång av fritexter med mera från Injury Data Base, IDB för åren avseende barn mellan ett och tre år som skadats i hemmet. Totalt har skadehändelser studerats som sedan skattas till nationella nivåer. Vardags-, sovrum Kök Trädgård Trappa Garage, promenadväg Altan, veranda Badrum Lekplats Källare, vind Annat eller ospecificerat Andel (i procent) skadade barn efter plats.

2 Den vanligaste orsaken bakom skadorna är fall, 55 procent, följt av klämning, skärning eller stick, 13 procent. Därefter kommer skador som uppstått genom att barn kolliderat med varandra, med dörrar eller andra föremål eller fått saker över eller på sig, tolv procent. Skador som uppstått genom att barnen stoppat småsaker i näsan, munnen eller öronen utgör nästan åtta procent av alla skador och att barnen bränner sig på heta vätskor mm förekommer i fem procent av skadorna. Härefter följer förgiftningsolyckor, elolyckor samt olyckor som uppstått genom vridvåld med mera. Fallolyckor Nästan barn skadas i fallolyckor varje år i eller kring bostaden. Drygt 40 procent av fallolyckorna är fall från låg höjd på mindre än en meter. 25 procent beror på att barnen snubblat, snavat, knuffats i samma plan och 13 procent genom fall i trappor. Halkning i samma plan 5% Annat eller ospecificerat fall 10% Fall från hög (> 1 m) höjd 6% Fall från låg (< 1 m) höjd 41% Fall i trappa 13% Snubbling, snavning, knuffning i samma plan 25% Andel fallskador efter olika orsaker. Vid fall från låg höjd är det oftast fall från soffor, föräldrarnas sängar, stolar, barnstolar och bord. Barn faller också från toalettstolar, leksaker och bänkar, till exempel diskbänkar och ibland tappas de också av föräldrar eller syskon. Vid fall från högre höjd än en meter är det oftast vånings- eller loftsängar som är inblandade. Därefter följer barnstolar, klätterställningar, studsmattor och rutschkanor. I de här olyckshändelserna finns också ett

3 antal där barnet fallit ut ur ett fönster eller från en balkong samt från träd och kojor. Hälften av skadorna drabbar huvudet och en fjärdedel de axlar och armar. Hela 23 procent av barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Vid fall i trappa har oftast barnet snubblat, halkat eller på annat sätt tappat balansen och ramlat. Det finns dock ett antal olyckor då barnet burits och tappats, då det kört utför trappan i en gåstol eller åkleksak/bobby car eller då grinden glömts öppen. I 70 procent av dessa olyckor är det huvudet som drabbas följt av axlar och armar. 15 procent av barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Vid fall i samman plan genom halkning, snubbling, snavning eller knuffar skadas huvudet i två tredjedelar av händelserna. De axlar och armar skadas i 18 procent av händelserna och de nedre i tolv procent. Orsaken till dessa fallolyckor är ofta att barnen snubblar över leksaker, skor eller på annat sätt tappar balansen. Många fall inträffar också under lek med andra barn. Att barnen halkar i badkaret eller i duschen är också vanligt. Sex procent av barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Klämning, skärning och stick Ungefär barn skadas varje år i eller kring bostaden genom att de klämmer sig, skär sig eller blir stuckna av insekter med mera. I ungefär en tredjedel av dessa händelser beror skadan på att barnen klämt sig i dörrar inklusive bildörrar. Nästan lika många blir bitna och stuckna av insekter såsom myggor, getingar och fästingar, av hundar och katter, ormar samt av kamrater. Cirka 500 barn skär sig varje år genom att dricksglas går sönder, på saxar, knivar, trasiga konservburkar med mera. Ett par hundra barn sticker sig på flisor, glasskärvor, fiskekrokar, topps och nålar varje år. Den här typen av skador är ofta inte lika allvarliga som fallskadorna och cirka tre procent blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Kollisioner med andra barn och föremål Ungefär barn skadas varje år i eller kring bostaden genom att de kolliderar med andra barn och vuxna, kolliderar med olika föremål, knuffas samt genom att de får saker på sig eller över sig. Hälften av dessa skador drabbar huvudet och drygt en fjärdedel axlar och armar, framförallt armbågarna. Cirka 15 procent drabbar bäcken och ben och här är det särskilt fötter och tår som är mest utsatta.

4 Den vanligaste skadetypen är sårskador, 40 procent, följt av krosskador/blåmärken, 25 procent och urledvridningar, 17 procent. Hjärnskakningar förekommer i två procent av dessa händelser. Tre procent av de skadade barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Saker i näsa, mun med mera Ungefär barn skadas varje år i eller kring bostaden genom att de fått eller stoppat saker i näsan 50 procent, munnen 26 procent, örat tio procent eller ögat tio procent. Vad är det då barnen stoppar in i kroppen? Den i särklass vanligaste saken som stoppas in i näsan men också i örat är plastpärlor. Kulor av sten, glas, plast och metall stoppas in i näsa och öra men de sväljs också. Mat återfinns också i näsan och i örat, till exempel makaroner. Stenbitar hittas i såväl näsan som i örat. Leksaker, inte sällan legobitar, stoppas in i munnen såväl som i näsan. Många barn sväljer mynt och tiokronan verkar populärast. Popcorn hittas både i näsan och i örat och många barn stoppar också in växtdelar i näsa och öra. När det gäller ögat är det ofta kemikalier i form av rengöringsmedel, lim etcetera som föranleder ett besök på akutmottagningen men också sand-, trä- och metallpartiklar. Fem procent av dem som uppsöker akutmottagningen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Kvävning Knappt 100 barn om året råkar ut för hinder i andningsvägar av så allvarlig art att de behöver uppsöka en akutmottagning. Ofta är det mat, till exempel fiskben, eller godis som av olika anledningar fastnat. I den här gruppen finns också några barn som ramlat ner i trädgårdsdammar, pooler, badtunnor etcetera. En tredjedel av dessa barn blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Förgiftning med mera Knappt 600 barn i åldrarna ett till och med tre år råkar varje år ut för olyckshändelser med kemisk påverkan. Två tredjedelar av dessa är pojkar. Giftverkan står för tre fjärdedelar av skadorna och frätverkan för resten. Den i särklass vanligaste orsaken till skadorna är att barnen fått i sig olika former av mediciner såsom föräldrars, syskons eller mor- och farföräldrars mediciner, 32 procent. Därefter följer tändvätska tolv procent, rengöringsmedel nio procent, lacknafta sex procent, maskindiskmedel fem procent, lampolja fyra procent, växter tre procent och tvättmedel tre procent. Nästan hälften av barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård.

5 Bränn- och skållningsskador Varje år skadas ungefär 900 barn i åldrarna ett till och med tre år på heta vätskor, varma föremål och öppen eld. Drygt 60 procent är pojkar. Drygt hälften av skadorna beror på att barnen bränner sig på varma föremål och drygt 40 procent på att de skållar sig på heta vätskor. Öppen eld, till exempel levande ljus, står för en procent av skadorna. De vanligaste orsakerna till skållnings- och brännskador är att barnet kommer år en het spisplatta 27 procent, kaffe eller te 22 procent, varmt vatten 14 procent, kamin och kakelugn sju procent, varm mat sex procent, grill fyra procent, strykjärn fyra procent samt ugnslucka tre procent. Barnen bränner sig också på varma motorfordon och gräsklippare. Drygt 15 procent av barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård och fem procent blir remitterade till specialistvård. Händer, fingrar och underarmar är de kroppsdelar som är mest utsatta för den här typen av skador. Skador genom kontakt med elektrisk ström I genomsnitt skadas 150 barn i åldrarna ett till och med tre år varje år efter att ha kommit kontakt med elektrisk ström. Två tredjedelar är pojkar. Den vanligaste orsaken till skadorna är att barnen stoppar saker i vägguttagen eller att dessa sitter lösa eller är ur funktion på annat sätt 41 procent. Den näst vanligaste orsaken är tomma lamphållare som barnen stoppar in fingrarna i eller att de själva skruvar ur lamporna, 23 procent. Trasiga sladdar och trasiga skarvanordningar står för 20 procent av skadorna medan felaktig och strömförande utrustning orsakar övriga elolycksfall. Nästan 40 procent av barnen blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Skador som uppstått genom akut överbelastning Drygt 500 barn skadas varje år genom akut överbelastning på grund av drag och knuffvåld, vridvåld, tunga lyft etcetera. Det är något fler flickor än pojkar som erhåller de här skadorna. Den kroppsdel som skadas oftast är armbågen 56 procent följt av underben, fotled och fot 16 procent. Skadorna är oftast relativt lindriga och endast en procent av barnen behöver vårdas på sjukhus.

Barn- och babymöbler F A K T A

Barn- och babymöbler F A K T A MSB-89.5 F A K T A 2 0 1 5-0 7-0 8 Barn- och babymöbler Totalt inträffar ungefär 2 000 skador varje år där barn- och babymöbler är involverade. Till barn- och babymöbler räknas här höga och låga barnstolar,

Läs mer

Olycksfall i Östergötland 2009

Olycksfall i Östergötland 2009 Olycksfall i Östergötland 29 Skaderegistrering på akutklinikerna i länet Skador till följd av olycksfall är ett folkhälsoproblem. Risken att drabbas av skador finns i alla miljöer där människor vistas

Läs mer

Barn och ungdomars skador i Västernorrland

Barn och ungdomars skador i Västernorrland Barn och ungdomars skador i Västernorrland Skador av olycksfall bland barn och ungdomar i åldern 7 till 17 år i Västernorrland år 1999-2006 2 Förord I Landstingets Folkhälsoplan En mer hälsofrämjande hälso-

Läs mer

Olycksfall bland barn och ungdomar

Olycksfall bland barn och ungdomar Olycksfall bland barn och ungdomar Fakta om olycksfall bland barn och unga 0 till och med 17 år Sedan 1950-talet har antalet dödsfall till följd av olyckor minskat i Sverige. Trots detta: är skador den

Läs mer

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Systematiskt barnsäkerhetsarbete Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Innehåll Definitioner Statistik Orsaken till skador och olyckor Arbetsmiljöfrågor Några verktyg i det systematiska

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Var rädd om dig. Så förebygger du fallskador

Var rädd om dig. Så förebygger du fallskador Var rädd om dig Så förebygger du fallskador 2009, www.bild-reklam.se Denna folder har utarbetats i samarbete mellan Socialförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt ett antal frivilligorganisationer

Läs mer

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት.

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት. Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት Bok መጽ ሓፍ Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ መጻ ሕፍ ቲ ) Lärare መምህ ር Tavla ሰ ሌዳ Laptop - ላ ፕ ቶ ፕ (ኮ ምፑተ ር ) Skrivbok

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

Testa dina kunskaper om fall

Testa dina kunskaper om fall Testa dina kunskaper om fall Genom att öka kunskapen om fall och fallskador minskar riskerna för att själv drabbas. Svara på frågorna nedan för att ta reda på hur mycket du vet om fall och fallskador.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning SKADOR OCH OLYCKSFALL I MORA, ORSA OCH ÄLVDALEN 212 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Att tänka på... 4 Antal skadade per 1 invånare fördelat på akutmottagningar och vårdcentraler, år -...

Läs mer

Välkommen till Jasmin Village

Välkommen till Jasmin Village Välkommen till Jasmin Village www.jasminvillage.se Information om huset och området. Huset städas en gång i veckan dag mellan klockan.00 -.00 Det är bra om ni plockar undan saker och kläder samt diskar

Läs mer

MSB:s kontaktpersoner: Jan Schyllander, 010-240 5666. Publikationsnummer MSB744 september 2014 ISBN 978-91-7383-481-

MSB:s kontaktpersoner: Jan Schyllander, 010-240 5666. Publikationsnummer MSB744 september 2014 ISBN 978-91-7383-481- Fotgängarolyckor 2 MSB:s kontaktpersoner: Jan Schyllander, 010-240 5666 Publikationsnummer MSB744 september 2014 ISBN 978-91-7383-481- 3 Förord Under senare år har oskyddade trafikanter som fotgängare

Läs mer

Barnsäkerhets- och allergirond

Barnsäkerhets- och allergirond Barnsäkerhets- och allergirond Trygg och säker miljö för barnen Ett verktyg för förskolan och pedagogisk omsorg Barnsäkerhetsrond för.. Datum. Källa: Boverkets rekommendationer för att bygga barnsäkert

Läs mer

Barnskyddsrond fristående förskola

Barnskyddsrond fristående förskola Barnskyddsrond fristående förskola Ett verktyg för att göra barnens miljö tryggare och säkrare Förskolans namn Närvarande Datum Reviderad 11-10-10 Lidingö stad, Utbildningsförvaltningen Besöksadress: Stockholmsvägen

Läs mer

1. Vilket län har flest fallskador bland äldre? 1 Västerbotten X Norrbotten 2 Skåne

1. Vilket län har flest fallskador bland äldre? 1 Västerbotten X Norrbotten 2 Skåne Testa dina kunskaper om fall, sömn och sömnmedel Genom att öka kunskapen om fall och fallskador minskar riskerna för att själv drabbas. Svara på frågorna nedan för att ta reda på hur mycket du vet om fall

Läs mer

FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING

FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING RAPPORT 2006:6 Skaderegistrering år 2005 i Östergötland LINKÖPING JUNI 2006 MADELEINE BORGSTEDT-RISBERG SUSANNE STÅLHAMMAR www.lio.se/fhvc Innehållsförteckning

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast/fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går fäll upp sittbrädan

Läs mer

Goda råd för att undvika fall. För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre

Goda råd för att undvika fall. För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre Goda råd för att undvika fall För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre Goda råd En daglig promenad gör nytta. Den stärker muskler, ledband och skelett, motverkar yrsel och bidrar till

Läs mer

Hela ben hela livet. om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet. om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Barns skador i förskola, skola och fritidshem. en översikt

Barns skador i förskola, skola och fritidshem. en översikt Barns skador i förskola, skola och fritidshem en översikt 1 MSB:s kontaktperson: Jan Schyllander, 010-240 5666 Publikationsnummer MSB796 december 2014 ISBN 978-91-7383-525-1 2 Förord Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Elolyckor. Vad är en elolycka? 1(6)

Elolyckor. Vad är en elolycka? 1(6) 1(6) Elolyckor Vad är en elolycka? Skador som inträffar till följd av el kan vara personskador eller egendomsskador. När en person skadas vid strömgenomgång eller får brännskador till följd av direkt eller

Läs mer

Olika talesätt, liknelser och uttryck

Olika talesätt, liknelser och uttryck 1 Olika talesätt, liknelser och uttryck A. Ibland säger man en sak men menar någonting helt annat, vi använder oss av olika talesätt, liknelser och uttryck. Vad menas med följande uttryck? 1. Att vara

Läs mer

KUNGL ARBETARSKYDDSSTYRELSEN TILLSYNSAVDELNINGEN

KUNGL ARBETARSKYDDSSTYRELSEN TILLSYNSAVDELNINGEN KUNGL ARBETARSKYDDSSTYRELSEN TILLSYNSAVDELNINGEN Stuverieektionen Handllu r Byrädirektör S Almberg, LP.Datum 1976-09-27 Ert datum Vlr beteckninc 881.3 484 /76 Er betecknlnc Redogörelse för yrkesskador

Läs mer

(Vårdnadshavares prioriteringar & Hälsoindex för barn med funktionsnedsättningar) Instruktioner

(Vårdnadshavares prioriteringar & Hälsoindex för barn med funktionsnedsättningar) Instruktioner CPCHD Caregiver Priorities & Child Health ndex of ife with Disabilities (Vårdnadshavares prioriteringar & Hälsoindex för barn med funktionsnedsättningar) Very Easy mpossible nstruktioner 1. Detta frågeformulär

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Patientinformation vid höftprotesoperation

Patientinformation vid höftprotesoperation 150101 Arbetsterapeut och Sjukgymnast tjänstgörande vid Kirurg /Ortopedkliniken, Skellefteå lasarett Faktagranskad av Niklas Werkmäster, medicinskt ansvarig läkare, Ortopedi, Skellefteå Lasarett.. Patientinformation

Läs mer

Rapport 2008:13. Marknadskontroll av. våningssängar 2007-2008

Rapport 2008:13. Marknadskontroll av. våningssängar 2007-2008 Rapport 2008:13 Marknadskontroll av våningssängar 2007-2008 Marknadskontroll av våningssängar 2007-2008 Rapport 2008:13 Konsumentverket 2008 Sammanfattning Konsumentverket har under tiden 2007-11 2008-05

Läs mer

ENKÄT OM LUFTVÄGS-, NÄS- OCH HUDBESVÄR HOS BARN I ÅRSKURS 1 OCH 2 I LULEÅ, KIRUNA OCH PITEÅ KOMMUNER, 2006

ENKÄT OM LUFTVÄGS-, NÄS- OCH HUDBESVÄR HOS BARN I ÅRSKURS 1 OCH 2 I LULEÅ, KIRUNA OCH PITEÅ KOMMUNER, 2006 ENKÄT OM LUFTVÄGS-, NÄS- OCH HUDBESVÄR HOS BARN I ÅRSKURS 1 OCH 2 I LULEÅ, KIRUNA OCH PITEÅ KOMMUNER, 2006 Skola Klass Barnets namn Pojke Flicka Barnets personnummer 10 siffror Barnets hemadress Barnets

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA Lektion 1 Teori Trafiksäkerhet, regler och vägmärken Lektion 2 Repetition Besiktning av cykel Teoriprov Övriga lektioner Öva på att cykla Cykelskolan avslutas med: Cykelbanor

Läs mer

Välkommen till. Brf Gubben Noak nr 6

Välkommen till. Brf Gubben Noak nr 6 Välkommen till Brf Gubben Noak nr 6 Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till brf Gubben Noak nr 6! I detta häfte hittar du lite information om föreningen samt annan information som kan vara till nytta

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

NORDISKE RÖTTER BEINMYNDUR. Islands Heimilisidnadaefélag

NORDISKE RÖTTER BEINMYNDUR. Islands Heimilisidnadaefélag BEINMYNDUR Islands Heimilisidnadaefélag Indhold: Historie Video Workshop med Philippe Ricart Workshop med om benskæring Kolje, engelsk Haddock I forna säger brättas om barn som leker och deras leksaker.

Läs mer

Alla som arbetar med barn har sett

Alla som arbetar med barn har sett ANNIKA THISNER Locka fram nyfikenheten Med hjälp av spännade burkar som stimulerar fantasin får en syskongrupp på förskolan Hattis arbeta med grundläggande begrepp. Barnen arbetar med flera sinnen när

Läs mer

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt Instruktionsbok Minikid Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Minikid har

Läs mer

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens handbollspaket riktar sig i första hand till tränare men även den ambitiösa spelaren. Handbollspaketet har framställts genom flera års tränarerfarenhet

Läs mer

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige,

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige, 2015-04-10 Bakgrund Att bli äldre behöver inte innebära försämrad hälsa och livskvalitet. Möjligheten att påverka äldres hälsa är större än vad man tidigare trott och hälsofrämjande och förebyggande insatser

Läs mer

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en Böjsenskada Information till dig som har skadat en böjsena Den här informationen riktar sig till dig som har en böjsenskada, vilket innebär att innebär att en böjsena helt eller delvis har gått av och

Läs mer

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje AL Publishing Välkomna Hit En pedagogisk familjebok för nyanlända om livet i Sverige koncept och text illustrationer och omslag grafisk formgivning Josephine

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

Förebyggande Hembesök I Lunds kommun

Förebyggande Hembesök I Lunds kommun Förebyggande Hembesök I Lunds kommun Årsrapport 2015 Personer födda 1935 Elisabeth Bennet Bakgrund Det förebyggande hembesöket har varit en permanent verksamhet i Lunds kommun sedan 2011. Syftet med hembesöken

Läs mer

MG 190 S Shiatsu-dyna Bruksanvisning

MG 190 S Shiatsu-dyna Bruksanvisning MG 190 S S Shiatsu-dyna Bruksanvisning Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de svenska Medföljande delar

Läs mer

Sommarträningsprogram Juniortruppen

Sommarträningsprogram Juniortruppen Sommarträningsprogram Juniortruppen Vi kommer ta ett par veckors uppehåll från fotbollsträningen i sommar men det är fortfarande viktigt att hålla igång kroppen, jag har därför satt ihop ett träningsprogram

Läs mer

Utvreta 13. Utvreta 13. www.hemverket.se - Sida 1 av 6

Utvreta 13. Utvreta 13. www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Län Västmanland Gatuadress Kommun Västerås Storlek 2.0 rum (1 sovrum) / 88 m² Område Västerås Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Hall: Plats finns för

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp.

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. BADA SÄKERT Sjöräddningssällskapet undsätter en badare vid Lillebybadet i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. VI BEHÖVER DIN HJÄLP! Vi på Sjöräddningssällskapet har som huvuduppgift att rädda

Läs mer

Kommunledningskontoret ÖREBRO

Kommunledningskontoret ÖREBRO NA 15/9 09 Bakom rubriken Kvinna 45-55 år Storrökare knuten till socialpsyk. Startföremål: Soffa Brandorsak (trolig): Soffrökning - somnat Antal personer i lägenhet: 1 Förlopp: Grannar larmar SOS, Polis

Läs mer

Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet)

Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet) Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet) Råd och övningar vid osteoporos Rätt hållning kan förebygga överbelastning på muskler och leder. Stå så rak som möjligt. Håll in

Läs mer

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare Avdelning, handläggare, tfn, e-post Datum Beteckning 1 (7) Samhällsskyddsavdelningen Lars-Göran Nyhlén Brandorsaksutredning 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se Brandorsaksutredning Villabrand, Av Lars-Göran

Läs mer

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Air Swimmers Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Bilderna visar Clownfish men instruktionerna är utbytbara för Shark. Videoinstruktioner (på engelska) kan hittas

Läs mer

Passa dig jävligt noga. Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil. Alexander Jönssons manus Laura

Passa dig jävligt noga. Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil. Alexander Jönssons manus Laura Passa dig jävligt noga Av Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil Alexander Jönssons manus Laura 1 1. INT - LÄGENHET/VARDAGSRUM - DAG Vi ser ett vardagsrum med möbler och planscher på

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra.

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Du kan få eller ge

Läs mer

MS OCH DET MS OCH VARDAGE. www.almirall.com. Solutions with you in mind

MS OCH DET MS OCH VARDAGE. www.almirall.com. Solutions with you in mind MS OCH DET MS OCH VARDAGE www.almirall.com Solutions with you in mind ALLMÄNNA RÅD 1. Rekommendationer för kläder Vi föreslår att du håller dig till följande rekommendationer om du lider av symtom på framskriden

Läs mer

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck Tre röda flygplan Erica Högsborn och Fanny Collandbeck 1 Personer:, 40, 40 2 En stor gågata en sen kväll. Det är mörkt och ruggigt. En kvinna, 40, kommer gåendes. En man 40, står i ett hörn och spelar

Läs mer

Magbild gravid 19 veckor

Magbild gravid 19 veckor Magbild gravid 19 veckor Idag har det gått 19 veckor av graviditeten och jag går in i vecka 20, nästan hälften! Det här går i ett rasande tempo. Enligt gravidappen börjar nu kosten jag äter påverka barnets

Läs mer

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar tappa höjd. Olof ser lite svagt att alla syrgas maskerna

Läs mer

Stockholm Vilket är det främsta skälet till att du solar? Välj 1-2 alternativ.

Stockholm Vilket är det främsta skälet till att du solar? Välj 1-2 alternativ. Vilket är det främsta skälet till att du solar? Välj 1-2 alternativ. 7 6 61% 57% 5 4 3 2 1 Det är skönt a5 vara i solen Det är snyggt a5 vara solbrun 9% 4% Det gör mig pigg Det är e5 sä5 a5 umgås med familj

Läs mer

Gotland Vilket är det främsta skälet till att du solar? Välj 1-2 alternativ.

Gotland Vilket är det främsta skälet till att du solar? Välj 1-2 alternativ. Vilket är det främsta skälet till att du solar? Välj 1-2 alternativ. 6 5 52% 4 3 28% 2 22% 19% 2 1 2% 4% Det är skönt a4 vara i solen Det är snyggt a4 vara solbrun Det gör mig pigg Det är e4 sä4 a4 umgås

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Konsumentverket/KO. Rapport 2006:7. Höga barnstolar. Marknadskontroll

Konsumentverket/KO. Rapport 2006:7. Höga barnstolar. Marknadskontroll Konsumentverket/KO Rapport 2006:7 Höga barnstolar Marknadskontroll Innehåll Sid Inledning 3 Produktsäkerhetslagen 3 Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Säkerhetskrav 4 Genomförande 4 Resultat/riskvärdering 4 Påträffade

Läs mer

Om el och elsäkerhet Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6

Om el och elsäkerhet Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6 Om el och elsäkerhet Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6 Naturvetenskaps- och tekniksatsningen Tekniska lösningar Årskurs 1 3: Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Årskurs

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS BK Kt.- ngen. U 112 (är personer >dstäude. HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS Det här avsnittet handlar om vad du ska göra när en olycka har inträffat och du ser att personen är medvetslös och inte andas.

Läs mer

RUTIN FÖR FALLPREVENTION

RUTIN FÖR FALLPREVENTION 2010-01-28 RUTIN FÖR FALLPREVENTION Antagen av Gränssnittsgruppen 2010-01-28 Bilagorna 2-6 finns i särskilt dokument (wordformat) med möjlighet till lokal anpassning. INLEDNING Fall är den vanligaste orsaken

Läs mer

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med 181 Matematikinspiration för förskolan Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med matematikprofil i Alingsås kommun. Båda har erfarenhet av praktiskt matematikarbete,

Läs mer

SKOLIOS SKOLIOS SKOLIOS. Puckel eller krokig rygg STRUKTURELL FUNKTIONELL

SKOLIOS SKOLIOS SKOLIOS. Puckel eller krokig rygg STRUKTURELL FUNKTIONELL SKOLIOS Puckel eller krokig rygg SKOLIOS FUNKTIONELL benlängdsskillnad smärta hållningsbetingad STRUKTURELL kongenital idiopatisk neuromuskulär syndrom kotskada diastematomyeli- tethered cord SKOLIOS IDIOPATISK

Läs mer

Styrelsen för förskolan Tallkotten Dalasjö 912 90 Vilhelmina

Styrelsen för förskolan Tallkotten Dalasjö 912 90 Vilhelmina VILHELMINA KOMMUN 2014-08-19 Styrelsen för förskolan Tallkotten Dalasjö 912 90 Vilhelmina Tillsyn och beslut för förskolan Tallkotten Dalasjö Vilhelmina Inledning Enligt Skollagen 26 kap. 4 har kommunen

Läs mer

Äldres fallolyckor på snö och is. Projekt och kunskapsöversikt 2014/15

Äldres fallolyckor på snö och is. Projekt och kunskapsöversikt 2014/15 Äldres fallolyckor på snö och is Projekt och kunskapsöversikt 2014/15 Bakgrund NTF genomför i samarbetet med äldreorganisationerna projektet Äldre gåendes halk och fallolyckor under 2013 2015. Projektet

Läs mer

Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer. Företagens villkor och verklighet 2014

Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer. Företagens villkor och verklighet 2014 Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer Företagens villkor och verklighet 2014 Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer Företagens villkor

Läs mer

Befolkningsförändringar bland barn 2001

Befolkningsförändringar bland barn 2001 23 Befolkningsförändringar bland barn 21 Stor variation i antalet födda Antalet födda har ökat år från år sedan 1999 då antalet var som lägst sedan toppåret 199. År 21 föddes 91 466 barn, 44 238 flickor

Läs mer

Fotbollsskador ur ett svenskt folkhälsoperspektiv

Fotbollsskador ur ett svenskt folkhälsoperspektiv Fotbollsskador ur ett svenskt folkhälsoperspektiv Jan Schyllander, Robert Ekman och Linda Ryen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Karlstad. Toomas Timpka, Örjan Dahlström och Joakim Ekberg,

Läs mer

Modell ZB06-25A LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA.

Modell ZB06-25A LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA. Modell ZB06-25A V I K T I G S Ä K E R H E T S I N F O R M A T I O N LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA. INNEHÅLL VIKTIGA

Läs mer

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013-2014. Familjedaghemmen Lesjöfors. Ansvarig förskolechef Ulla-Carin Drougge

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013-2014. Familjedaghemmen Lesjöfors. Ansvarig förskolechef Ulla-Carin Drougge PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013-2014 Familjedaghemmen Lesjöfors Ansvarig förskolechef Ulla-Carin Drougge 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision sid.3 2. Definition av begrepp

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande.

Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen SKARPETEGEN Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande. Det

Läs mer

Fakta om tidsbegränsade anställningar

Fakta om tidsbegränsade anställningar Fakta om tidsbegränsade anställningar Flera former av tidsbegränsade anställningar Som tidsbegränsat anställda räknas personer med allmän visstidsanställning (AVA), vikariat och säsongsanställning. Tidsbegränsade

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill. Art.nr. G06-87A

Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill. Art.nr. G06-87A Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill Art.nr. G06-87A ÅTERFÖRSÄLJARE Lämna dessa anvisningar till kunden. FARA KUND Spara dessa anvisningar för framtida bruk. Av säkerhetsskäl innehåller

Läs mer

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet.

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet. Enkla maskiner 1 Enkla maskiner...2 Lutande plan...2 Kil...2 Skruv...3 Hävstång...4 Hjul...6 Block...7 Pröva dragkampen...7 Fjäder...8 Enkla maskiner Redan på stenåldern började mänskorna uppfinna maskiner

Läs mer

Okunskap är farligt. Inte vatten.

Okunskap är farligt. Inte vatten. Okunskap är farligt. Inte vatten. ingen ska behöva drunkna Drunkning är den vanligaste dödsolyckan för barn mellan 1 och 6 år. Varje år drunknar cirka nio barn. En betydande del av dessa olyckor sker nära

Läs mer

Gränsgatan 5. Län Skåne Gatuadress Gränsgatan 5 Kommun Hässleholm Storlek 7 rum (5 sovrum) / 167 m². Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse

Gränsgatan 5. Län Skåne Gatuadress Gränsgatan 5 Kommun Hässleholm Storlek 7 rum (5 sovrum) / 167 m². Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Hässleholm Storlek 7 rum (5 sovrum) / 167 m² Område Hässleholm/ Bjärnum Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 14 Exteriör Vit putsat hus på

Läs mer

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler!

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Ordningsregler För bostadsrättsföreningen Kista Ängar 2. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer