Vi tror på unga människor och vi vill att de ska tro på sin egenföretagsamhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi tror på unga människor och vi vill att de ska tro på sin egenföretagsamhet."

Transkript

1 STIPENDIet Presenteras i samarbete med: Vi tror på unga människor och vi vill att de ska tro på sin egenföretagsamhet. Genom startkapital, mentorskap och kontorsplatser ger stipendiet en unik möjlighet för UF-ungdomar att våga ta nästa steg och följa sin dröm. Att starta sitt eget företag.

2 1:a pris är kr Mentorer och möjlighet till gratis plats i ett kontor under 1 år 2:a pris kr Mentorer och möjlighet till gratis plats i ett kontor under 1 år 3:e pris 5000 kr Mentorer och möjlighet till gratis plats i ett kontor under 1 år För att delta i tävlingen behöver du skicka in din affärsplan senast 3 juni till: eller Företagspresentation och intervju inför jury sker den 17 juni och vinnaren utses i slutet av samma dag. OBS! Läs noggrant igenom tävlingskriterierna Har du frågor eller funderingar kring tävlingen så tveka inte att kontakta oss på Ung Företagsamhet så berättar vi mer. Elinore: Ninnie:

3 Tävlingskriterier för Egeryds stipendiet Grundläggande krav för tävlingen För att få delta i tävlingen krävs att man ställer upp på alla moment som tävlingen bedöms i. Bedömningen sker inom tre moment. Samtliga moment bedöms utifrån maxpoäng och ej uppfyllda villkor innebär poängavdrag. Det totala maxvärdet är 30 poäng från varje jurymedlem. Juryn har sedan den samlade poängen för respektive deltagare som utgångspunkt när de diskuterar fram finalisterna. Affärsplan Företagspresentation Intervju inför jury 10 Poäng 10 Poäng 10 Poäng Syftet med denna tävling är att den eller de som drivit ett UF-företag under året och som kommit fram till att de vill starta ett företag ska kunna få så bra förutsättningar som möjligt för att våga ta steget till att starta sitt företag. Affärsplan Affärsplanen ska presentera företaget på ett affärsmässigt sätt och vara anpassad till mottagare och situation. Affärsplanen ska använda relevanta företagsekonomiska begrepp och utvärdera företagets ekonomiska möjligheter. Observera att affärsplanen ska avse det företag du vill starta och driva efter avslutat UF-år. Vill du driva vidare samma affärsidé du haft i UF-företaget kan du använda stora delar av den affärsplan du redan har. Observera att om du vill starta ett företag med en annan affärsidé så ska affärsplanen därmed avse din nya idé och skrivas utifrån den. Affärsplanen får bestå av max 12 sidor totalt fram och baksida inkluderade. Inga bilagor får bifogas. Fontstorleken ska vara minimum 12 punkter (motsvarande typsnitt Times New Roman) och formatet ska vara A4. Affärsplanen ska innehålla och beskriva punkterna nedan: Företagets namn (eller förslag på namn om du inte bestämt dig helt) och affärsidé Varan/ tjänsten och produktionen Marknad, kunder och konkurrenter organisation och eventuell rådgivare/mentor Målsättning och prissättning Marknadsplan/marknadsaktivitet Finansiering/ Lönsamhetsbedömning (Likviditets- & resultatbudget) Ort, datum och företagaren/företagarnas namnunderskrifter

4 Juryn i Tävlingen bedömer: Att affärsplanens struktur och utformning följer punkterna ovan Att likviditets- och resultatbudget är korrekt Att affärsplanen är realistisk och har en verklighetsförankring, finns uppföljningsbara mål Att varan/tjänsten självständigt skapar lönsamhet och är grunden i företaget (Sponsring och övriga intäkter ska ej dominera budgeten dvs. vinsten får ej bygga på sponsring) Hur företaget har beskrivit och reflekterat över affärsplanens delar på ett utförligt och nyanserat sätt. Affärsplanen i sin helhet där design och layout vägs in samt att det finns en genomgående röd tråd genom hela arbetet. Begreppsförklaring: Korrekt resultat (RB)- och likviditetsbudget (LB) innebär summan från samtliga poster t ex. varuinköp i RB skall motsvara alla månaders summa i LB samt utgående likviditet i LB och resultatet i RB skall ut göra samma summa (företaget avvecklas ju och allt riskkapital återlämnas) Varan/ tjänsten självständigt skapat lönsamhet och är grunden i företaget Syftet med sponsring, övriga intäkter och riskkapital är att möjliggöra och få igång kärnverksamheten i företaget. Genomgående röd tråd innebär att alla bitar i affärsplanen överensstämmer. Exempelvis att aktivitet splanen stämmer med likviditetsbudgeten. Företagspresentation Företagspresentationen ger en möjlighet att presentera sitt företag och tanken är att upplägget på presentationen ska vara att få potentiella kunder att intresseras av affärsidén eftersom det alltid viktigt att kunna presentera sig själv och sina idéer på ett relevant och rättvist sätt. Hur presentationen går till Om er affärsplan är inskickad senast den 3 juni och har blivit godkänd så är nästa steg företags - pre sentationen. Ni får en kallelse till presentationerna som kommer att ske inför en jurygrupp den 17 juni. Presentationens längd är max 5 minuter och den ska vara affärsmässig men inte allt för allvarlig. Alla presentationsrelaterade aktiviteter ex film/musik ska vara inkluderade i de 5 minuterna. Det går bra att dela ut marknadsföringsmaterial innan presentationstiden börjar om man har sådant material man vill dela ut. Alla tekniska hjälpmedel är tillåtna men kom ihåg att företagspresentationen sker live inför jury. Ung Företagsamhet tillhandahåller mindre högtalare (med 3.5 mm stereoplugg) samt projektor och dator. Presentationen tas med på USB eller online.

5 Innehållet i presentationen: Presentationen ska summera och lyfta fram företagets viktigaste erfarenheter och prestationer (både personliga och ekonomiska). Den ska ge förståelse om vad företaget handlar om men det är inte en produktpresentation. Fokusera på de fortlöpande förbättringarna i företaget, när ni har vänt motgång till framgång och dragit nytta av erfarenheterna i driften av företaget. Pressenterar ni en helt ny idé mot vad du/ni drivit i UF-företaget så berätta om slutsatserna ni dragit under UF-året samt hur ni kommer använda er av dessa erfarenheter i det nya företaget med den nya idén. Det är en företagspresentation som ska rikta sig till investerare eller företagspartners för att väcka intresse till samarbete. Det är därför viktigt att visa på vilka ni är som personer samt att vara säljande. Att ha en affärsmässig grund med en personlig touch brukar vara ett lyckat koncept för att bli ihågkomna av juryn. Tänk på att er presentation ska spegla just ert företag, var unika! I samband med presentationen finns ingen möjlighet för juryn att ställa frågor så se till att presentationen är tydlig. Juryn bedömer presentationen efter dessa punkter: Struktur & Framförande Är det lätt att hänga med och förstå. Finns det närvaro, samspel, interaktion, tempo och rörelse i presentationen med ett naturligt flyt Relevans & innehåll - presenterar de relevanta områden och har innehållet substans. Presentationen ska summera de viktigaste framgångarna och erfarenheterna. Visuella hjälpmedel och marknadsföringsmaterial - Det visuella stödet i presentationen är kreativt och förmedlar företagets profil samt stöttar upp innehållet Originalitet - Finns förmågan att presentera företaget på ett originellt men ändå professionellt sätt eller ett sätt som är passande för just det företaget. Intervju inför jury Vid intervjutillfället ges möjlighet för att visa upp de olika deltagarnas egenskaper. Intervjumomentet är tillfället då deltagarna kan förtydliga och ge svar på frågor som uppkommit efter att juryn har läst affärsplanen och sett presentationen. Tillvägagångssätt Här frågas deltagarna ut av jurygruppen. Intervjun sker direkt efter företagspresentationen och beräknas ta minuter. Presentationsmaterial, broschyrer och produkter får medtas och visas upp. Alla som deltar ska vara förebredda på att kunna besvara frågor kring hur och till vad man kommer använda pengarna i företaget om man vinner. Här har ni verkligen chansen att förklara hur ni tänker kring ert företag. Juryn frågar om det som de känner sig osäkra på kring just ert företag så frågorna kan skilja sig från företag till företag. Det kan vara allt från nyfikna frågor angående er vara/tjänst till frågor om er vinstmarginal. Alla i företaget bör därför ha övergripande koll på alla områden men det kan också vara smart att bestämma innan vem som ska svara på vilka sorts frågor (t.ex. ekonomiansvarige tar allt som rör budget & vinst).

6 Juryn bedömer intervjun efter dessa punkter: Kunskap och förståelse om hur företag fungerar Deltagarnas kunskaper och förståelse av hur företag fungerar och hur lönsamhet uppstår och kunna förklara det. Förmågan och förståelsen att se vad som behövs för att utveckla och förbättra företaget. Kunskap kring det egna företaget- Kännedom om deras eget företag från organisation till produktion och ekonomi samt & tjänsten/varan. Personlig utveckling - Hur väl deltagarna utvecklat sina personliga färdigheter enskilt och i grupp under sitt UF-år. Lärdomar och erfarenheter från UF-året, positivt och negativt. Förmåga att använda lärdomar - deltagarnas förmåga att ta tillvara på det de har lärt sig under året om företagande och använda lärdomar i ett riktigt företag eller nya situationer. Vad har gått bra och vad har gått dåligt och varför. Investeringsmöjlighet Hur väl deltagarna har förebrett för hur eventuell vinst ska användas i företaget.

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Så sjuuuukt nice! Kan skolan bli roligare än så här? - fd UF-företagare Uppsala län Grattis! Du är en av dem som i år ska driva UF-företag med oss. I detta

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Ung & Företagsam Huddinge 2013. Anmäl er till årets event för UF-elever i Huddinge - den lokala mässan

Ung & Företagsam Huddinge 2013. Anmäl er till årets event för UF-elever i Huddinge - den lokala mässan Ung & Företagsam Huddinge 2013 Anmäl er till årets event för UF-elever i Huddinge - den lokala mässan Delta i mässan, tävla om priser i olika kategorier, träffa Arena Huddinges Riskkapitalister, presentera

Läs mer

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET EXAMENSMÅLEN för programmet ska styra gymnasiearbetets utformning och innehåll. GA ska utgå från programmets CENTRALA KUNSKAPSOMRÅDEN Samhällsekonomi Företagsekonomi

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Guide till en vinnande affärsplan

Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Såhär använder du guiden: De rubriker och områden som är obligatoriska att använda och behandla när du tävlar och lämnar in bidrag i

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO

8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO 8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO Inledning Vår rekryteringsprocess syftar till att säkerställa att vi finner de bästa medarbetarna för de tjänster vi söker. Vi ska alltid arbeta seriös med rekryteringar

Läs mer

Steg 8. Affärsplan & budget Målbild, affärsidé, resultatbudget, M-plan, likviditetsbudget. Avgörandets minut!

Steg 8. Affärsplan & budget Målbild, affärsidé, resultatbudget, M-plan, likviditetsbudget. Avgörandets minut! 1 Steg 8. Affärsplan & budget Målbild, affärsidé, resultatbudget, M-plan, likviditetsbudget. Träningsprogram för entreprenörer Innehåll: Tommy Jansson Du ska i detta steg göra en första affärsplan och

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

- Fokus import och export - Mentor. fokus import och export

- Fokus import och export - Mentor. fokus import och export - Fokus import och export - Mentor fokus import och export Innehåll Mentorskapsprogram med fokus på import och export 3 Utveckla ditt företag med en mentor 4 Varför mentorskap 5 Almi tipsar inför import

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Egenskaper och företagande

Egenskaper och företagande 2. FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande 3 Synergi 3 Vad gör företaget? 5 Fördjupning Är du ett med din företagsidé? 8 Arbetsuppgifter 17 FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande

Läs mer

Affärsplan. Sebastian Nilsson Tim Samuelsson Mikael Brandt. ABB Industrigymnasium

Affärsplan. Sebastian Nilsson Tim Samuelsson Mikael Brandt. ABB Industrigymnasium Affärsplan Sebastian Nilsson Mikael Brandt ABB Industrigymnasium Sammanfattning Triplex Design är ett UF-företag vars affärsidé går ut på att sälja bra, billiga och kompletta webbsidelösningar med olika

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att Mentorskapets ABC Av Freddie Larsson Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i sin profession och person. Mentorskapet innebär att en mer erfaren (inte nödvändigtvis

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

Safeminds Intervjuguide

Safeminds Intervjuguide Safeminds Intervjuguide Inledning En anställningsintervju är att jämställa med en säljares kundbesök. Det handlar om att marknadsföra sig själv på ett professionellt sätt under en mycket begränsad tid.

Läs mer

Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt

Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt INNEHÅLL 1. Att vara aktiv i en styrelse 2. Instruktioner till bidragsansökan 3. Instruktioner för bidragsredovisning

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

Det nya. Landet. Ett rollspel om demokratins dilemman

Det nya. Landet. Ett rollspel om demokratins dilemman Det nya Landet Ett rollspel om demokratins dilemman UPPLEVELSEBASERAT LÄRANDE DET NYA LANDET / 22 Om materialet Detta material är baserat på ett tidigare material med samma namn som utvecklades på uppdrag

Läs mer

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation Anställningsintervju Lunds universitet Karriärinformation 2 karriärinformation karriärinformation 3 Välkommen på anställningsintervju! Vanligtvis väljs 5-10 sökanden ut till intervju. Oftast är det 2-3

Läs mer

Social Marketing Agency UF Affärsplan

Social Marketing Agency UF Affärsplan Social Marketing Agency UF Affärsplan Period 2012-2013 2012-11-20 Styrelsemedlemmar: Sebastian Ahlbäck Ida Nordin Kent Berglund Johannes Runeson Län: Dalarna Kommun: Vansbro Skola: VUC Handledare: Cayenne

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

Grades of Glory UF- Företagsrapport

Grades of Glory UF- Företagsrapport 1 Grades of Glory UF- Företagsrapport Räkenskapsår: 2013/2014 (Sep 2013- Maj 2014) Styrelsemedlemmar: Erik Alenrud Joakim Flink Carl-Oscar Sturén Alva Sundquist Erik Nytell Region: Stockholm Rådgivare:

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer