En lista över några av de vinster som följer med VO-College kan se ut som följer:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En lista över några av de vinster som följer med VO-College kan se ut som följer:"

Transkript

1 Möte: Rådsmöte VO-College Göteborgsregionen Datum: Tisdag 10 november, 2009 Tid: Plats: GR rum 135, Gårdavägen 2 Göteborg Närvarande: Kaj Andreasson Vård och Omsorg Mölndal, Eva Malmgren Thörnblom Aranäsgymnasiet Kungsbacka, Karolina Naij Kungsbacka Handikappomsorgen, Astrid Levin Vård och Omsorg Lerum, Gunilla Fyhrlund VVF Göteborg, Ulla Ståhlbom UCT Tjörn, Sirpa Niemi Funktionshinder Ale kommun, Ingrid Blaxhult UBF Göteborg, Rose-Marie Berghänel Kommunal, Hans Landström Sahlgrenska universitetssjukhuset, Tina Forsgren Vård och Omsorg Härryda (ordf.), Margaretha Allen GR, Lars-Göran Jansson GR, Olivia Claesson GR, Josefin Grahn GR, Christel Nilsson VO-College Skåne (Adjungerad) Minnesanteckningar VO-College Skåneregionen Christel Nilsson samordnare för VO-College Skåneregionen informerar om hur de arbetar i Skåne och om hur den lokala granskningen går till Christel representerar Skåneregionen sedan augusti 2007 och har sin bakgrund inom äldreomsorgen. Regionen blev certifierad 7/5-08, men i efterhand kan det tyckas ha gått lite för fort, då man inte fått alla pusselbitar på plats och har fått arbeta mycket med detta i efterhand. Tyvärr finns det fortfarande personer i vård och omsorgsbranschen i Skåne som inte kan svara på varför man ägnar sig åt VO-College. Lärdomen man dragit av detta är att man inte bara ska medverka, utan man måste samverka. Samverkan går ut på att man kvalitetssäkrar och kvalitetsutvecklar utbildning inom vård och omsorg i nära samverkan med arbetsgivarna. Samverkan sker mellan olika utbildningsanordnare på olika nivåer och kan ses som ett sätt att skapa karriärmöjligheter. En lista över några av de vinster som följer med VO-College kan se ut som följer: Arbetslivet ges möjlighet att påverka. Ökat antal sökande till utbildningarna. Utbilda till anställning, inte till arbetslöshet. Riva barriärer mellan utbildningsanordnare och arbetsgivare. Nya uppdrag för utbildningsanordnarna. Ökad flexibilitet för den studerande genom sammanhållna arbetsdagar. Komprimera 2500p till 4 dagar i veckan Gemensam marknadsföring gynnar de små aktörerna Handledare kommer att ha tid och utbildning för sitt uppdrag karriärväg, status.

2 Vad är det vi gör och vad ska göra? Lärarlaget med ämnesintegration måste vara på plats. De lokala ansökningarna ska följas upp av det regionala rådet. För vems skull gör vi det vi gör och varför är vi här? På lokalt plan: Ta fram grundförutsättningarna för samverkan, genomtänkt och förankrad struktur. Organisation som har mandat att driva och genomföra uppsatta mål genom att prioritera lokala mål. Alla parter är lika viktiga och ska vara jämbördiga. Vi ska konkurrera med varandra, inte emot varandra. Man ska sitta ner tillsammans och vara överens. Privo är en paraplyorganisation för de privata vårdgivarna och dessa har knackat på dörren och är med i Skåneregionens VO-College. Uppföljningen med ettårsintervall är positiv i det avseende att man ständigt måste följa upp och utvärdera verksamheten. Den regionala uppföljningen innefattar ett 7 sidor långt dokument som ska fyllas i. Som samordnare är Christel tillgänglig för att ge information till de lokala collegen. Alla lokala ansökningar ska knyta an till den regionala ansökan. AF är en viktig part, speciellt med tanke på Gy11 och yrkeshögskolan/yrkesvux/ högskola/ universitet. Christel förespråkar att så många som möjligt sitter med i så olika grupper som möjligt, så att det inte blir ett projekt drivet av vissa eldsjälar, som står och faller med dessa. I Skåneregionen träffas en projektarbetsgrupp på initiativ av Christel 1ggr/mån from aug 08 för att informera varandra. Projektledare/ samordnare på regionalt och lokalt plan behövs. I Skåneregionen släpper man nu på prov den som finns på lokalt plan. Man kan utifrån erfarenheterna i regionen konstatera att alla kommer att behöva avsätta resurser och dela på kostnaderna. Vad måste vi ha för resp. lokalt college? (en eller flera kommuner) Grundläggande för ett lokalt college är att man har ungdoms- och vuxenutbildning, samt privata och kommunala arbetsgivare som samverkar oavsett antalet kommuner. Det är viktigt att hänvisa till samverkan i regionen och den regionala ansökan, så att man visar på förankringen där. Det man i Skåneregionen uppfattat som svårast är avtalen, vem som gör vad och om det är förankrat. Metodrum måste finnas, eller kunna nyttjas på annat ställe. Det är oerhört viktigt att man kommer ihåg att detta inte är en skolsatsning, utan hålla arbetsgivarnas vinster i fokus, jämte elevperspektivet i form av ökad meningsfullhet i de studerandes uppgifter genom arbetsplatsförlagda uppgifter. Flera av skolorna i Skåneregionen har dessutom fått uppdragsutbildning utav arbetsgivarna. Lärarnas perspektiv stärks genom att de går ut i verksamheten och verksamheterna stärks utav att man går in i skolan och undervisar/handleder, vilket leder till bättre rekryteringsunderlag i förlängningen. Ledord i VO-Collegearbetet är samsyn, information, ledning och struktur.

3 Christels bildspel bifogas med anteckningarna. Lägesrapport för överenskommelse med Sahlgrenska akademien om verksamhetsförlagd utbildning. Lars-Göran Jansson informerar. Lars-Göran vill slå ett slag för att man reglerar formerna för hur praktiken ska gå till. Eldsjälar identifieras för nätverk genom Genom att redovisa hur många man kommer att behöva få ut i praktik och hur många praktikanter respektive avnämare kan ta emot till praktikplatsen, som arbetar för att matcha behov med utbud, kan man underlätta fördelningen av praktikplatser genom samordning. Förvaltningarna måste samverka i resp. kommun för underskrift. Det kommer inte att kosta någonting utan man förbinder sig helt enkelt att arbeta på detta sätt. Härryda, Partille och Tjörn har skrivit under idag. Detta avtal kan läggas som bilaga i lokala ansökningar. Möjlighet till samverkan kring handledarutbildning, för bättre nyttjande av resurserna, kommer att erbjudas. Gunilla berättar att handledarutbildning finns i samverkan mellan Tjörn och Mölndal. Hans berättar att man erbjuder 5 dagars handledarutbildning i Kungälv (SU fyller en kurs hos dem) som är riktad mot branschen. Rådet beslutar att en inventering skall göras av GR för att undersöka intresset för gemensam handledarutbildning och hur vi ska gå vidare med detta. Rapport från Nationellt nätverksmöte Josefin Grahn rapporterade att man under nätverksmötet i Stockholm diskuterat flera punkter och belyste följande utdrag ur dagordningen. Diplom framtaget av Nationella rådet finns och delas ut till dem som gått på en utbildning som varit certifierad minimum de sista 6 månaderna av utbildningstiden. Skulle en utbildningsanordnare förlora sin certifiering diplomeras inte de som studerat en inledande del av sin utbildning på ett VO-College. Det centrala är alltså att avsluta studierna hos en certifierad utbildningsanordnare. På diplomet står det i fotnoten för vilken period skolan/utbildningen varit certifierad. För att få ett diplom måste eleven ha godkänt i alla karaktärsämnen. Diskussion om ytterligare valbara kurser som ska krävas påbörjades. Bl.a. Skaraborg vill ha krav på specifika valbara kurser. Om nya aktörer vill ansluta sig till ett certifierat college gäller följande. Om det är en ny utbildningsanordnare ska denna granskas och avgift ( kr) tas ut för detta. Om det är ytterligare en kommun eller huvudman som vill ansluta sig räcker det med att samverkansavtal signeras. Kompletterande ansökningar skall godkännas lokalt och regionalt innan de skickas in till det nationella rådet. VO-College är den nya förkortningen man använder inte längre VoC som begrepp. Logotypen skall alltid högerställas i tryck.

4 Kartläggning av privata aktörer distribueras till de lokala collegen för samordning inom noderna. Olivia Claesson presenterar detta. Olivia har gjort en kartläggning över de olika kommunernas ev. genomförande av LOV, denna presenterades och delades ut. (Bifogas även anteckningarna.) Materialet kan användas som en överblick och indikation på att man går fort fram jämfört med andra kommuner ute i landet, vilket i förlängningen kan innebära fler aktörer som vill in i VO- College. Tanken är att VO-Collegecertifieringen skall vara en konkurrensfördel i upphandlingssituationer, även om man inte kan skriva in det i kravspecifikationen inför upphandlingar. GY 2011, lägesrapport. Margaretha Allen informerar. Vård och omsorgsprogrammet kommer att vara ett yrkesprogram utan nationella inriktningar enligt det förslag som ligger. De programgemensamma ämnena är redan fastlagda. Nu bestäms vilka kurser som kommer att tillåtas erbjudas i programfördjupningen. Paket skall utformas av resp. utbildningsanordnare utifrån de kurser som finns i programfördjupningskolumnen och det är därför viktigt att komma med förslag på vilka kurser som bör finnas med. Den 14/12 kommer nästa förslag och då måste man tycka till inom den 4 veckor långa remisstiden, sedan kommer det att vara för sent. Behövs det fler kurser, andra utgångar mm? Synpunkter kan lämnas på Skolverkets webbplats under gymnasieskolan. Arbetsutskottets uppgift blir att prioritera de frågor som inkommit från rådet inför varje rådsmöte. Tina Forsgren presenterar ett förslag till struktur och arbetssätt för AU Utskottet bemannas förslagsvis av regional samordnare, Ordföranden som representerar avnämare och kranskommunerna och en representant för utbildningsanordnare från Göteborg stad. Arbetsutskottet skall vara ett beredande organ som inte ska bli för stort utan dynamiken och energin skall läggas på GR VO-Collegerådets möten. Frågor tas in från rådet inför varje möte och prioriteras av AU. Förslaget klubbas av rådet och förslag på namn från utbildningsanordnare Göteborg stad skall föras fram innan årsskiftet, gärna efter möte med lokala VO-Collegerådet i slutet av november. Ska vi på kommande möte lyfta frågan om kontakter med inst. för vårdvetenskap och socialt arbete och vilket fokus skall vi i så fall ha utifrån avsiktsförklaringarna i ansökan? Lars-Göran menar att man kan adjungera representanter till möten som hanterar relevanta frågor. Hur närmar vi oss dem? Hur vill avnämarna spetsa utbildningarna? AU:t diskuterar frågan och återkommer med förslag. Övriga frågor Avstämning av hur det går med de lokala ansökningarna. HALP vill gärna träffa samordnarna då arbetsgruppen är inne på slutspurten.

5 Göteborg letar efter en gemensam bild av baskompetenser, grupperingar mm. SU anser att detta är något de ska lägga kraft på nu. Kungsbacka är på banan och fick besök av Margaretha och Josefin tidigare under dagen för vägledning i arbetet med den lokala ansökan. Mölndal arbetar på sin kant just nu. Norra noden ligger på isen och fryser lite. Inbjudan till konferens om kultur i äldreomsorgen delas ut av Lars-Göran Protokollet från föregående möte godkänns och läggs till handlingarna. Förslag till möten / Klubbas (12/ ) (7/ ) (20/ ) (25/ ) (6/ ) Eftersom alla möten ligger på en måndag förefaller det skapa problem för en del representanter, AU:t tar därför fram ett nytt förslag på tider till nästa möte den 1/2. Mötet avslutat Vid anteckningarna Josefin Grahn

6

7

8

9

10 Vad är vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege är en samverkansform, en samverkan mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Ingen ny utbildning, ingen fysisk skola utan en samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare.

11 Samverkansprocessen VO-C - En arbetsgivarfråga där arbetsgivaren måste tydliggör, för utbildningsaktörerna, sina behov av kompetens I samverkan med utbildningsanordnare, fackliga organisationer tar man fram grundförutsättningen för en genomtänkt och förankrad organisation för VO-C samverkan En organisation som har i uppgift att leda mot uppsatta mål genom att prioritera och genomdriva ansökan handlingsplanen för det lokala arbetet Alla parter lika viktiga och skall vara jämbördiga i arbetet med att utveckla VO-College Kvalitetskriterierna för VO-College ska tillsammans säkerställa att det finns en kvalitetssäkrad process för utveckling av Vård och omsorgscollege

12 Syftet med VO-College Skapa en god rekryteringsbas för framtidens personalbehov till verksamheter inom vård och omsorg. Kvalitetssäkra och kvalitetsutveckla utbildningar och verksamheter inom vård och omsorg. Stärka betydelsen av den arbetsplatsförlagda utbildningen och i allt större omfattning koppla de teoretiska delarna till praktik - skolan ska allt mer och mer likna arbetslivet. Erbjuda utbildningar till ungdomar, vuxna som söker ny karriär samt till redan anställd personal som är i behov av kompetensutveckling. Skapa karriärmöjligheter genom att bygga broar mellan utbildningar på gymnasial nivå och eftergymnasial nivå. Genom samverkan kring 10 nationella kvalitetskriterier få en NATIONELL CERTIFIERING - en kvalitetsgaranti till studerande, en garanti som i sin tur ger en ökad status och därmed större efterfrågan på utbildningar inom vård och omsorg.

13 Regional målsättning - Samverkan Samverkan 1. Samverka med arbetslivet för en bättre framtidsplanering då det gäller verksamheternas behov och efterfrågan, av såväl basutbildning som vidare kompetensutveckling och rekrytering till branschen. 2. Samverka med aktörer från gymnasienivå upp till högskole- och universitetsnivå kring utbudet av bas-, bredd- och spetskompetens för ungdomar, vuxna och redan anställd personal.

14 Regional målsättning - Kvalitet Kvalitet och kvalitetsutveckling 3. Kvalitetssäkra, kvalitetsutveckla våra VO- College i Skåne 4. Arbeta för en regionalgemensam valideringsmetod. 5. Arbeta för en regional handledareutbildning och tydliggöra handledaruppdraget för att nå en samsyn kring handledarrollen och dess uppdrag.

15 Regional målsättning - Attraktionskraft Attraktionskraft 6. Öka attraktionskraften för olika yrken inom vård och omsorg samt karriärvägar genom en kontinuerlig och regionalgemensam marknadsföring. 7. Eftersträva och förbättra villkoren för social och etnisk mångfald genom flexibla lösningar inom såväl de teoretiska som praktiska upplägget på våra utbildningar. 8. Arbeta med genusperspektivet för nyskapande av förhållningssätt och olika beteendemönster. 9. Öka anställningsbarheten (inter-)nationellt, skapa samsyn kring baskompetens för vård- och omsorgsarbete, stärka individens framtida valmöjligheter på arbetsmarknaden.

16 Vilka är samverkansaktörerna? Kommuner Landsting Privata företag som bedriver vård och omsorg Fackliga organisationer Offentliga och privata utbildningsanordnare på gymnasial och eftergymnasial nivå. Övriga (exempel) Friskvårdscentra Medicinsktekniska branschen Räddnings- och säkerhetstjänst FOU enheter med flera

17 Vilka utbildningar gäller för VO-College? 1. Omvårdnadsprogram för ungdomar 2. Omvårdnadsprogrammet för vuxna 3. Kompetensutveckling inom vård och omsorg 4. Vidareutbildning inom vård och omsorg 5. eventuellt andra program och utbildningar Olika utbildningsanordnare från gymnasienivå till eftergymnasial nivå i samverkan med arbetslivet.

18 Vård- och omsorgscollege i Skåne Exempel på tänkta konstellationer, VO-College Skåne

19 En projektarbetsgrupp startades upp augusti 2008, med representation från 8 tänkta VO- College i Skåne. Huvudsyftet med denna arbetsgrupp var att ge ett regionalt stöd i ansökningsprocessen. Projektarbetsgruppen fungerade under ledning av den regionala projektledaren. Ett stödmaterial togs fram, ett pedagogiskt material som följde ansökans uppbyggnad i olika steg. (Finns att hämta hem från Skånes hemsida eller nationella hemsidan)

20 Lokal ansökningsprocess Certifierade 1.Ystad /Österlen (5) - 17 april Eslöv/Höör/Hörby (3) - 24 april Helsingborg (1) - 29 september 2009 Haft granskningsbesök 4. Trelleborg/Vellinge/Svedala (3) - September Landskrona/Kävlinge/ Svalöv (3) - Oktober 2009 Ansökningsprocessen pågår 6. Ängelholm/Örkelljunga/Båstad - Våren 2010? /Klippan (4) Vilande 7. Malmö/Lund (2) - Ev. två ansökningar? Ännu oklar konstellation 8. Kristianstad, Hässleholm m.fl (6) - Ännu oklart hur? Övriga 6 kommuner kan ansluta sig till dessa VO-C konstellationer.

21 Lokal nivå Lokal styrgrupp Trepartssamverkan Ha koppling till regional nivå Samverkan med en eller flera utbildningsanordnare Samverkan med arbetslivet, t.ex. äldreboende, hemtjänstområde, privat boende och verksamheter inom Region Skåne Utveckla och genomföra grundläggande och kvalificerade vård och omsorgsutbildningar på såväl gymnasial som eftergymnasial nivå Kvalitetsutveckla och kvalitetssäkra samverkan inom VO College

22 Ansökan vård- och omsorgscollege Metod Vad/Hur Omfattning Förväntat resultat (utvärdering) Framtid

23 Kvalitetskriterier VO-College 1. Målsättning och organisation 2. Avtal och överenskommelse 3. Regional och lokalt perspektiv 4. Infrastruktur för utbildningen 5. Samverkan med arbetslivet 6. Kvalitetsarbete 7. Hälsa 8. Kreativ och stimulerande arbetsoch lärmiljö 9. Lärformer och arbetssätt 10. Lärande i arbete

24 1. Målsättning och organisation Analys Mål Organisation 1. Analys av framtida behov och resurser 2. Hur passar VO-College in i Er analys? 3. Hur ser Era specifika behov ut lokalt? 4. Vilka mål har Ni? 5. Hur ser kopplingen ut till den regionala organisationen? Beskriv den lokala organisation som ska stödja syftet med VO-College.

25 2. Avtal och överenskommelser Bilagor Samverkansavtal mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackliga organisationer Avsiktsförklaringar med högskola, universitet ev. annan part Handledaravtal Övriga avtal 1. Sammanfatta vad samarbetet kommer att innebära och hur ni tänker samarbeta. Det är viktigt att samtliga parter är jämbördiga och att det finns en verklig samsyn och ett perspektiv framåt.

26 3. Lokalt perspektiv Specialiseringar (LSS, Psykiatri, Geriatrik m.fl.) Särskild profil (Hälsa, friskvård, omsorg m.fl.) 1. Beskriv eventuella lokala specialiseringar och/eller profiler.

27 4. Infrastruktur för utbildningen Utbildningsaktörer Utbildningsnivåer/-former Utbildningsplatser (när- och distansutbildning) Antal studerande med slutförd utbildning 1.Vem vänder sig utbildningarna till? 2.Hur skapar VO-College förutsättningar för kompetensutveckling?

28 5. Samverkan Lokal styrgrupp Koppling lokalt/regionalt Mångfald Omvärldsbevakning Genusperspektiv 1.Vad görs för att öka attraktionskraften? (beskriv arbetslivets och utbildningssidans arbete)

29 6. Kvalitetsarbete 1. Hur arbetar Ni systematiskt med utvecklingsarbete/ständiga förbättringar? (Beskriv Ert utvecklingssystem) 2. Hur får den regionala nivån del av resultatet? 3. Intressanta utvecklingsområden inom hela VO-College? (För spridning av goda exempel)

30 7. Hälsoperspektivet 1. Hur genomsyrar hälsoperspektivet Ert arbete? Beskriv särskilt hur Ni på lokal nivå arbetar med; Förståelse och ansvar för den egna hälsan Förståelse för hälsa/krav i yrkeslivet Nutrition/kost Ergonomi, förflyttningsteknik KASAM, känsla av sammanhang Program mot rökning, alkohol, droger och mobbning. Möjlighet till fysiska aktiviteter

31 8. Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö Arbets- och lärmiljö som stimulerar kreativitet och engagemang Modern teknik och utrustning (Olika utbildningsanordnare, verksamheterna och leverantörer kan behöva samverka för att klara stora investeringar i modern utrustning).

32 9. Lärformer och arbetssätt 1. Beskriv Ert arbete med att skapa sammanhang och teoretisk förankring utifrån aktuell målgrupp, som motsvarar verksamhetens behov 2. Beskriv hur Ni arbetar med erfarenhetsutbyte mellan utbildningsanordnare och arbetsliv

33 10 A. Utbildningen vid VO-College ska kännetecknas av: Sammanhållna arbetsdagar Lagarbete och ämnesintegration Inslag av distansutbildning Flexibilitet och mångfald i teori och praktik Möjlighet till validering regional eller lokalt Forskningsanknytning Studerandeinflytande Varierande examinationsformer Erfarenhetsutbyte mellan utbildningsanordnare och arbetsliv Behörig personal

34 10 B. Lärande i arbete Arbetsgivaren ska erbjuda den studerande arbetsförlagt lärande som genom god handledning: Lägger grunden till ett gediget yrkeskunnande. Detta uppnås bl.a. genom hög handledningskompetens. Den studerande bör ges möjlighet till projektarbete och sommarjobb

35 Diplom VO-College varför?

36 Certifiering - med hjälp av flera olika metoder Möte med Styrgrupp Bedömning av skriftlig ansökan Studiebesök Diskussion med Arbetslag, studerande

37 Certifiering VO-College lokal ansökan Regional certifiering för VO-College måste finnas Ansökan sänds in via Kommunförbundet Skåne Förhandsgranskning görs av någon representant från den regionala styrgruppen Ansökan sänds till trygghetsfonden Nationella rådet utser 2 certifierare Dag och datum för certifieringsbesök avtalas med aktuell styrgrupp Certifieringsavgiften betalas in (minst kr) Certifieringen beräknas ta upp till 1 dag Styrgruppen (ev. annan representant) förväntas närvara/vara tillgänglig vid detta certifieringsmöte Inga förhandsbesked ges av certifierarna Förhållningssättet skall vara konsultativt Protokoll skrivs av certifierarna och delges nationella rådet Eventuella kompletteringar begärs in Nationella rådet meddelar beslutet och certifieringen genomförs genom ett besök av någon representant från nationella rådet Alla parter som finns med i en aktiv samverkan inom ett certifierat VO-College får använda loggan (kvalitetsstämpeln). Det är samverkan som blir certifierad

38 Ansökan skall omfatta Detaljerad beskrivning av samtliga 10 kvalitetskriterier Vad/hur/omfattning/resultat(utvärdering)/framtid Vad gör man? Hur gör man? I vilken omfattning gör man det? Vilket förväntat resultat finns? och/eller har redan uppnåtts? Vad skall utvecklas? Vilken utveckling skall arbetet leda till? (framtid) Tydlig trepartssamverkan (Arbetsgivare, fackliga organisationer, utbildningsanordnare) Omvårdnadsprogrammet (Ungdomar och vuxna) Det skall finnas en tydlig koppling till REGIONALA MÅL för VO-College i Skåne

39 5 vinnare i samverkan kring VO-College Arbetsgivaren får tillräckligt med personal som har en adekvat, behovsanpassad utbildning som är kvalitetssäkrad. Den studerande får en modern och attraktiv utbildning med garanterad kvalitet som ger anställningsbarhet, alternativt en god grund för vidare studier. Utbildarna får större efterfrågan på utbildningarna och större samordningsvinster genom samverkan med andra utbildningsanordnare samt garanterade praktikplatser med kompetenta handledare. Redan anställda inom yrkesområdet kan hitta olika möjligheter till kompetensutveckling. Vård- och omsorgstagaren får en god vård med hög kvalitet.

40 Besök gärna den nationella och regionala hemsidan för Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Övergripande En kontaktperson för styrgruppen ska anges: Namn Adress Postadress Fakturaadress, E-postadress Telefon

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - Varför ska vi vara med i VOC? För att skapa attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité. Vad innebär det? Certifierad samverkan mellan

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Enligt särskild överenskommelse mellan landstinget Sörmland och

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte kring Vård- och omsorgscollege

Minnesanteckningar från möte kring Vård- och omsorgscollege Minnesanteckningar från möte kring Vård- och omsorgscollege Datum och tid: torsdag 29 maj kl. 13.30-16.30 Plats: Vuxenutbildningen i Stenungsund Deltagare: Ann-Christine Högberg, Alströmergymnasiet Alingsås,

Läs mer

April Regional ansökan

April Regional ansökan April 2019 Regional ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det regionala och lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform

Läs mer

Stödmall för lokal ansökan om VO- College för GR-kommunerna

Stödmall för lokal ansökan om VO- College för GR-kommunerna Stödmall för lokal ansökan om VO- College för GR-kommunerna Övergripande Den lokala VO- Collegeansökan ska ge en beskrivning av utbildningsanordnarens arbete och samverkan med avnämare och övriga utbildningsanordnare

Läs mer

Minnesanteckningar, VO-collegerådet inom GR

Minnesanteckningar, VO-collegerådet inom GR Margaretha Allen Ulrica Furby Minnesanteckningar, VO-collegerådet inom GR Datum: torsdag 2 maj Tid: 8.30-11.30 Plats: GR, Lokal Tistlarna Närvarande: Arbetsliv: Sirpa Niemi FH Ale kommun, Åsa Holmstrand

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Halland

Vård- och omsorgscollege i Halland En snabbguide inför uppstarten av Vård- och omsorgscollege i Halland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Baserad på underlag från Vård-och omsorgscollege Västmanland

Läs mer

Informationsmöte/nätverksmöte om Vård- och omsorgscollege

Informationsmöte/nätverksmöte om Vård- och omsorgscollege Lars-Göran Jansson Informationsmöte/nätverksmöte om Vård- och omsorgscollege Tid: 4 september 2008 Plats: Närvarande: Burgårdens Utbildningscentrum, Göteborg Jane Cervell, Stenungsund, vux. Anita Johansson,

Läs mer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Agenda 13.00 13.30 Rundvandring och information Stenungsund Presentationsrunda, Anteckningar från föregående möte och lokala råd 13.30 14.00 Presentationsrunda

Läs mer

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Tisdag den 26 maj 2015, Komvux Bollnäs

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Tisdag den 26 maj 2015, Komvux Bollnäs Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Tisdag den 26 maj 2015, Komvux Bollnäs Närvarande: Bertil Lundquist (U), Monica Embretsén (A), Anders Danielsson Lans (U), Gunilla Liljendahl (U), Nina Larsson

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige

Vård- och omsorgscollege Sverige Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner 41 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Struktur för Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege Nationella rådet

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationella Kompetensrådet NKR bildades 2010 och på initiativ

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet i GR

Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet i GR ANTECKNINGAR Vård- och omsorgscollege 2015-12-15 Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet i GR Tid: Fredag 11 december 2015, kl 13.00-16.00 Plats: GR Deltagare: Arbetsliv: Ann-Sofie Borg

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post

Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post Lokalt VO-College Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post kerstin.persson@sydgym.se Styrgruppens ordförande Kristina Privér

Läs mer

Anteckningar från möte i regional styrgrupp, Vård- och omsorgscollege Gävleborg

Anteckningar från möte i regional styrgrupp, Vård- och omsorgscollege Gävleborg Anteckningar från möte i regional styrgrupp, Vård- och omsorgscollege Gävleborg Tid: 20 november 9.00 12.00 Plats: Telebild Närvarande: Jennie Greis, Magnus Käller, Anders Jansson Lans, Maria Halvarsson,

Läs mer

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Fredag den 4 september 2015, Komvux Bollnäs

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Fredag den 4 september 2015, Komvux Bollnäs Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Fredag den 4 september 2015, Komvux Bollnäs Närvarande: Susan Almé (A), Bertil Lundquist (U), Anders Danielsson Lans (U), Gunilla Liljendahl (U), Nina Larsson

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Verksamhets- och kommunikationsplan Regionalt Vård- och omsorgscollege Skåne

Verksamhets- och kommunikationsplan Regionalt Vård- och omsorgscollege Skåne VO-College t Skåne Verksamhets- och kommunikationsplan t Vård- och omsorgscollege Skåne Bakgrund Vård- och omsorgscollege (VO-College) är ett samarbete mellan arbetsliv, utbildning och facklig organisation

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Bakgrund Vård och omsorgscollege Kronoberg är en sammanslutning och en samverkansform för arbetsgivare, fackliga organisationer samt utbildningsanordnare

Läs mer

Den moderna lärlingen. larlingibutik.se

Den moderna lärlingen. larlingibutik.se Den moderna lärlingen Ett försprång mot andra företag när det gäller att få de bästa medarbetarna Gymnasieutbildning med stöd av branschen för ambitiösa framtidsinriktade elever som vill lära sig ett yrke

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: Version nr: Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09

Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09 Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09 Närvarande: Monica Jonsson, Monica Söderström, Irene Hansson, Helena Carlsson, Petra Selberg, Ulrika Norman, Ingrid Berglin Eriksson, Christina Hanson,

Läs mer

Omcertifiering Vård- och Omsorgscollege Skåne

Omcertifiering Vård- och Omsorgscollege Skåne Omcertifiering Vård- och Omsorgscollege Skåne Lund 2011-08-10 Region Kontaktperson för regional samordning Skåne Gunilla Kajrup Telefon 0706-11 55 43 E-post Styrgruppens ordförande gunilla@uuckajrup.se

Läs mer

Kommunalhuset plan 2 konferens. 1 Motion - Starta vård- och omsorgscollege i Botkyrka. 2 Organisationsplan för krishantering i AVUX, Botkyrka kommun

Kommunalhuset plan 2 konferens. 1 Motion - Starta vård- och omsorgscollege i Botkyrka. 2 Organisationsplan för krishantering i AVUX, Botkyrka kommun KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Arbetsmarknad- och vuxenutbildningsnämnden 2012-06-07 Tid 2012-06-07, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 konferens Ärenden Justering 1 Motion - Starta vård- och omsorgscollege

Läs mer

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument Ale - målbeskrivningen är detaljerad och - ska skapa företagsförlagd utbild- - ska öka valideringsmöjligheterna - satsningar på alternativa undervisinriktar sig på verksamhetens ning/lärlingsutbildning

Läs mer

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 24 mars 13.00-16.00 Plats: SteelTech i Alingsås AB Deltagare Pernilla Öhberg - Kungsbacka Jens Kultje - Göteborg Mikael Andersson

Läs mer

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Syfte: Med samlade krafter arbeta för en god kompetensförsörjning inom vård och

Läs mer

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege på väg mot Vård- och omsorgscollege för dig som vill arbeta inom vården Utbildning och arbetsliv i samverkan Vård- och omsorgsprogrammet om människor och hälsa ligger dig varmt om hjärtat Du får lära dig

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Vård och Omsorgscollege Uppsala län Gemensam plattform för att säkra kompetensbehovet inom Vård och Omsorg Samverkan ger bättre framtidsplanering I Uppsala län har vi tydliga och gemensamma

Läs mer

Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Kronoberg PROTOKOLL 2012-12-18 Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Sammanträdesdatum: 2012-12-07 Plats: Sal 39 Venedig, Kunskapsutveckling Syd Tid: 09.00-11.00 Närvarande Arbetsgivarrepresentanter Jeanette

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

VÄLKOM NA! TEKNIKCOLLEGE

VÄLKOM NA! TEKNIKCOLLEGE VÄLKOMNA! Dagordningen Nya i TCGR-rådet och presentationsrunda (5 min) Anteckningar från föregående möte och lokala styrgruppsmöten Presentationsrunda kvalitetskriterier 3. Tydlig profil Utbildningsverksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp (OLG)

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp (OLG) Vuxenutbildningsnätverket operativa ledningsgrupp Göteborg 20160518 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp (OLG) Tid: Onsdag 18 maj, 2016, kl 12.30-15.30 Plats: GR,

Läs mer

Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder

Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder Datum för mötet: 2015-09-01 kl. 10:00-12:00 Plats för mötet Kalmar, Larmgatan 6. Kunskapsnavet Närvarande: Esbjörn Grandalen, processledare Ewa Ekman, ordförande

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Minnesanteckningar Nätverksträff med regionala samordnare 7-8/10 2015

Minnesanteckningar Nätverksträff med regionala samordnare 7-8/10 2015 Minnesanteckningar Nätverksträff med regionala samordnare 7-8/10 2015 Onsdag 7/10 Välkommen! Presentationsrunda av alla deltagare. YH-myndigheten Se bifogad fil nr 1. Yrkeshögskolan är eftergymnasial utbildning

Läs mer

Anteckningar VO-collegerådet inom GR

Anteckningar VO-collegerådet inom GR Lars-Göran Jansson Anteckningar VO-collegerådet inom GR Tid: onsdag 7 september 2011 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Tina Forsgren, Härryda, ordf. Monica Wallström, Kungsbacka Karolina Naij, Kungsbacka

Läs mer

Anteckningar från VO-collegerådet inom GR

Anteckningar från VO-collegerådet inom GR Lars-Göran Jansson Margaretha Allen Anteckningar från VO-collegerådet inom GR Tid: Torsdag 9 december, kl. 14-17 Plats: Best Western hotell Tidblom, Olskroksgatan 23, Göteborg Anteckningarna innehåller

Läs mer

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp MISSIV Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp 2015-03-11 ÄRENDE 2 Till Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Förslag till Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Närvarande: Se deltagarförteckning Presentation och uppföljning Zenita Cider hälsade alla välkomna och vi gick laget runt för att

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats Datum: fredag 13 juni, kl. 09.00-12.00 Deltagare: Sten Jansson ordf Lerum, Lars Olsson UBF/Göteborg, Stefan Heinz Mölndal, Gunilla Forssell Stenungsund,

Läs mer

Handledarutbildning. Steg 1. Studiehandledning. inom Vård- och omsorgscollege

Handledarutbildning. Steg 1. Studiehandledning. inom Vård- och omsorgscollege Steg 1 Handledarutbildning inom Vård- och omsorgscollege Studiehandledning Föreningen Vård- och omsorgscollege 118 82 Stockholm www.vo-college.se epost: info@vo-college.se 2015 Vård- och omsorgscollege

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte, VO-College i Kalmar län

Regionalt styrgruppsmöte, VO-College i Kalmar län Regionalt styrgruppsmöte, VO-College i Kalmar län Datum för mötet: 2015-02-17 kl. 09:00-12:00 Plats för mötet Oskarshamn Nova s huvudbyggnad (Varvsgatan 15) Närvarande (beslutande): Elisabeth Johansson,

Läs mer

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR 130305 Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR Datum: Torsdag 31 januari 9.00-12.00 Plats: Heka Mekaniska AB/Mylab AB, Aröds Industriväg 41, Hisings Backa Anteckningar Guidning genomfördes

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg Innehåll Innehåll 1 10 kriterier för teknikcollege 3-4 Organisation 6 Beskrivning av kärnprocessen 6-12 Vem gör vad/organisation 13-21 Lokal kvalitetssäkring 22-24 Årlig cykelplan 25-26 Kriterier

Läs mer

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet Kompetensförsörjning Gemensamma metallavtalet 1 2 Vad är kompetens? Kompetens är ett begrepp som många använder sig av. Men vad betyder det egentligen? Kompetens är inte detsamma som formell utbildningsnivå.

Läs mer

Departementspromemorian En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

Departementspromemorian En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten SN Dnr 166/2015 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ds 2015:41 2015-11-13 Remissvar Departementspromemorian En

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte APU-omvårdnad/sjukvård 2009-09-29

Minnesanteckningar från nätverksmöte APU-omvårdnad/sjukvård 2009-09-29 090930 Närvarande: Inga-Lill Andersson Per-Gunnar Persson Hans Landström Barbro Carlsson Gisela Nottorp Elisabet Hjalmarsson Greta Brink Anne-Charlotte Dahlén Nina Salsten Karin Wallsten Ulla Ståhlbom

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen 091026 Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom sregionen Datum: Tisdag 20 oktober Tid: 8.30-12.00 Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Magnus Thilén Alingsås, Marianne Möller, Torbjörn

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Agenda Presentation Industrin i Östergötland Källa: Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Östergötlands län, PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016 Industri-

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen Claes Berggren Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 1 november, 2000, kl 08.30-12.00 Plats: GR-Huset, Gårdavägen 2, Göteborg Deltagare Sten Janson, Utbildningschefsgruppen, ordförande

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Västmanland

Vård- och omsorgscollege i Västmanland En snabbguide för alla som kommer i kontakt med Vård- och omsorgscollege i Västmanland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Vård- och omsorgscollege Anders Björnstig,

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län 160930 Förväntningar på dagen, samt avbockning Beslut om ekonomisk prioritering för 2017, efter ekonomisk redovisning av Peter Löfsäter, Region

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Backspegel.. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj

Läs mer

Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet

Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg 17 mars Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet Tid: Onsdag 9 mars kl. 13-16.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg, Rum Sexan Deltagare: Arbetsliv:

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Datum Bilaga till protokoll styrelsen 2007-12-14 Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Kommunförbundet Skånes vision att anta vision för förbundet enligt bifogade

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan

Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion

Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion Elin Landell Jonas Olofsson Helena Asp Peter Holmberg Annika Jervgren Uppdraget (Fi 2013:D) Kartlägga och analysera former av lärande på arbetsplatser arbetsgivarnas

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

C3L Centrum för LivsLångt Lärande

C3L Centrum för LivsLångt Lärande Utvecklingsförvaltningen C3L Centrum för LivsLångt Lärande Enhetsplan 2010 Syfte Syftet på nämndnivå: Med hjälp av utbildningar och sysselsättningsåtgärder ge kunskaper, färdigheter och skapa goda förutsättningar

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Anteckningar från möte i Särskolenätverket

Anteckningar från möte i Särskolenätverket Särskolenätverket Göteborg 4 mars Anteckningar från möte i Särskolenätverket Tid: onsdag 18 februari 2015, kl 09.00-12.00 med kategoriträff 13.00-14.00. Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5B, Göteborg.

Läs mer

Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs

Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs Kurs: Vårdpedagogik och handledning Ämne: Pedagogik i vård och omsorg Kurskod: PEAVÅD0 Poäng: 100 Studiehandledningen gäller personal i Bollnäs kommun som gått Vård

Läs mer

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 5 april 2016

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 5 april 2016 Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 5 april 2016 Föredragningslistan är reviderad och finns filen kallelse handlingar kf 2016-04-05, bifogas även trn e- postmeddelandet om

Läs mer