PROTOKOLL 3/2011 ( 20-28) fört vid sammanträde i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 3/2011 ( 20-28) fört vid sammanträde 2011 11 25 i Göteborg"

Transkript

1 PROTOKOLL 3/2011 ( 20-28) fört vid sammanträde i Göteborg Närvarande ledamöter Thord Elfström, ordförande Pia Wahren protokollförare Martin Corin Charlotte Greppe Håkan Larsson Bo Samuelsson Michael Zeeck (adjungerad) Christina Örtendahl TE PW MC CG HL BS MZ TÖ 20 FASTSTÄLLANDE AV DAGORDNING TE Dagordningen fastställdes. 21 FÖREGÅENDE PROTOKOLL 2/2011 Protokoll 2/2011 godkändes och lades till handlingarna. 22 RAPPORTER MZ Information från möte med SSF:s styrelse MZ representerade RK på styrelsens sammanträde och informerade om läget och framtiden för kommittén. MZ gick igenom 2011 års verksamhet och även planen för 2012 på kort sikt. Översättningsarbetet 2012 och de uppdateringar i övrigt material som det medför blir en stor del av verksamheten. MZ meddelade styrelsen att utbildningar inte genomförts i den utsträckning som fastslagits i målen. Styrelsen anser att utbildningar ska genomföras trots få deltagare (1 2 st). Det är viktigt att de som är intresserade utbildas och blir aktiva. Vi har inte råd att avstå från dessa viktiga personer. MZ informerade om årets problem med domarbemanningen på kappseglingar och att det varit problem med mallarna. Antalet domare måste vara anpassat till arrangemangens storlek. Bör det införas en kontroll av efterlevnaden av mallar? MZ lyfte problemet med den höga medelåldern i domarkåren och det låga antal domare som verkligen är aktiva. Bör en klubb som genomför en sanktionerad tävling ha lämpligt antal licensierade domare från den egna klubben? Frågan om minimikrav på antal domaruppdrag under en fyraårsperiod togs upp på nytt. MZ förmedlade RK:s önskemål om att någon på SSF:s kansli bör ha regel och domarkompetens.

2 Synpunkterna som framfördes under mötet lämnades även skriftligt till styrelsen. BILAGA 22 Etiska regler inom förbundet Mikael Persson och Lena Engström fick tidigare i uppdrag att komma med ett förslag till skrivning gällande etiska regler inom förbundet. RK avvaktar resultatet av deras arbete. 23 ÖVERSÄTTNINGSARBETET 2012 Översiktlig planering och kravspecifikation PW PW redogjorde för mötet med Jure Förlag. PW och TE besökte förlaget den 5 oktober för att diskutera förutsättningarna för ett samarbete kring KSR TE har därefter sammanställt en kravspecifikation för arbetet med översättning och produktion. PW har varit i kontakt med Paula på kansliet. Kansliet ber om en neutral kravspecifikation att använda som grund för att begära in offerter från flera aktörer, bl. a. SISU. TE och PW anser att det finns goda möjligheter för ett bra samarbete med Jure Förlag. De har stor erfarenhet och kunskap kring normativ utgivning. Övriga i RK instämmer i den uppfattningen. Alla känner med tanke på tidigare erfarenheter en stor oro inför att arbeta med ett förlag som inte förstår att samarbeta med oss på rätt sätt. CG föreslår ändring av punkterna 2 och 12 i kravspecifikationen. RK behöver tillgång till en arbetsfil i Word format så snart som möjligt efter ingånget avtal. Även det ska föras in i kravspecifikationen. PW tar reda på om Jure kan leverera Word filer och även hur arbetet kan läggas upp om vi arbetar i olika versioner av Word. Kappseglingsreglerna kommer att saluföras i bokhandeln om Jure Förlag får uppdraget. TE PW TE genomför de beslutade ändringarna i kravspecifikationen och tar kontakt med SSFs kansli för att diskutera hur vi går vidare och för att informera om de behov RK har i samband med arbetet och produktionen av regelboken. RK enades om att Redskapsreglerna inte bör ingå i produktionen. Det är dock en fråga för styrelsen. RK var överens om att det är önskvärt med ett mindre format än tidigare och att det gärna får vara ett vattentåligt material. PW åtog sig att vara samordnare vid översättningsarbetet. BILAGA 23.

3 Sammanträdesdagar hösten 2012 RK enades om att det är tillräckligt med två gemensamma arbetshelger. Den nya upplagan från ISAF kommer att finnas tillgänglig från den 1 juli Första inlämningstillfälle beslutades till den 17 september Arbetshelgerna bokades in den oktober samt den november. Arbetsfördelning Arbetet fördelas inom RK på samma sätt som vid det förra översättningsarbetet. RK beslutade att sakregistret utgår ur Regelboken i den kommande produktionen. Det räcker med innehållsförteckningen. RK beslutade också att Tolkningsfallen inte ska översättas till svenska. Distanskursen uppdateras av TE. RK diskuterade hur Domarboken uppdateras på bästa sätt. Förslaget är att vi uppdaterar den med ett supplement eftersom vi har så många exemplar kvar i lager. För och nackdelar diskuterades med en eventuell sammanslagning av Domarboken och Funktionärshandboken. 24 EKONOMI ETC. TE TE gick igenom utfallet för RK har hållit sig inom budget med god marginal. RK godkände budgetförslaget för 2012 på SEK. Verksamhetsplanen för 2012 fastslogs. BILAGA DOMARSEMINARIUM NOVEMBER 2011 MC Alkohol vid tävlingar MC presenterade sin utredning gällande alkohol och tävlingar. MC konstaterade att det inte är förbjudet att dricka alkohol så länge du kan framföra din båt på ett säkert sätt. Det är däremot självklart olämpligt. Att använda sig av KSR 69 kräver att den berusades agerande fått allvarliga konsekvenser. KK kan dock på vilka grunder som helst, före första start, hindra en seglare från att delta i tävlingen. I ett sådant fall skulle seglaren kunna ansöka om gottgörelse. BILAGA 25 Domarrapporter Ett fåtal domarrapporter har lämnats in. Inget anmärkningsvärt att notera i dessa. Erfarenheten från säsongens direktdömda seglingar med förhandlingsmöjlighet är att vissa minimikrav på domarbemanning måste uppfyllas för att det ska fungera tillfredsställande. RK konstaterade att det råder bristande överensstämmelse mellan arrangörernas åtaganden och tillgängliga resurser. Domarseminariernas framtid RK förespråkade gemensamma seminarier från och med Ett led i den så kallade kundanpassningen bör vara att kallelser till seminarier även skickas ut brevledes. Web och mail räcker inte.

4 26 ÖVERKLAGANDEN Ö1/2011 lades till handlingarna. BILAGA 26. Publiceras inte i webbversionen. Finns under Avd för arrangörer > Regler&Domare > Överklaganden > Beslut ÖKG för 2012 beslutades bestå av TE, HL och PW. 27 ÖVRIGA FRÅGOR Gottgörelse i en serie RK diskuterade frågan och bedömde att en båt kan kräva gottgörelse för en annan båt om det påverkar den sökande båtens placering enligt kraven på gottgörelse. Ansökan måste lämnas in i direkt anslutning till den aktuella seglingen. 28 KOMMANDE SAMMANTRÄDEN 24 mars 2012 i samband med Seglardagen oktober 2012 samt november 2012 för gemensamt arbetet med översättningen av regelboken. Vid protokollet Pia Wahren Justeras Thord Elfström

5 Bilaga 22 INFORMATION TILL SSF STYRELSE OM LÄGET OCH FRAMTIDEN FÖR RK Kundanpassning sett från domarnas horisont, Kundtillfredsställelse uppnås genom att uppfylla förväntningarna. Att vara domare styrs av flera regelverk så som KSR, SF och reglementet. Det är domarens uppgift, att när så krävs, fastställa om regelverken följs. Kundanpassningen är därför i största utsträckning styrt av regelverket. Domarnas kunder är: Seglarna, arrangören och blivande domare Seglarna Seglarna förväntar sig kompetenta och för tävlingen tillräckligt många domare. Med kompetenta menas: Behörighet enligt reglementets krav, regelkunniga, när så föreskrivs kunna direktdöma KSR 42, förhandlingsförmåga, kunna fastställa fakta, kunna ta beslut och vara opartiska. Antalet domare förväntas följa mallarna i reglementet eller, när inget föreskrivs, vara tillräckligt många anpassat till arrangemangets storlek. Arrangören Arrangören förväntar sig få hjälp med korrektur av SF. Att domarna genomför förhandlingar snabbt så att resultat kan fastställas. Att få hjälp med frågor relaterade till regler. Blivande domare Blivande domare förväntar sig att få den utbildning som krävs för att få en licens som kursen avser. Mål för RK 2011 och hur har det gått Verksamheten är formulerad i Verksamhetsplanen för Överklaganden av protestkommittéers beslut har behandlats av en grupp inom RK. Beslut har fattats av hela kommittén. Frågor från klubbar har fortlöpande behandlats. Under sommaren har seglare, arrangörer och domare utnyttjat möjligheten att ställa frågor till en jourgrupp inom RK. Utbildningsseminarium har i samarbete med Domarföreningen genomförts den januari. Thord Elfström har kompletterat distanskursen med ett kursavsnitt 7 som handlar om Ärlig segling och rent spel. Utbildning har näst intill varit obefintlig. Endast distanskurser har genomförts. Måletär därmed inte uppfyllt. Planer för 2012 på kort sikt Behandla överklaganden och besvara frågor som är relaterade till regeltolkning. Även 2012 under sommaren ha jourtjänst för att ge service i regelfrågor. RK ansvarar i samarbete med Anders Larzon i fortsättningen för domarseminarier. Regelboken som gäller från 2013 kommer att översättas under hösten. Fortbildningens kursmaterial som ska användas vid fortbildningen 2013 utarbetas. Nuvarande kursmaterial på alla nivåer anpassas till den nya regelboken. Framtidsplaner Att verka för en utökning av antalet aktiva domare med god kompetens som motsvarar arrangörernas behov. Vidmakthålla en hög kompetens hos RK så att de arbetsuppgifter som åläggs RK kan utföras.

6 Hot och möjligheter Hot: Domarkåren har en hög medelålder. Antalet domare kommer de närmaste 10 åren att minska drastiskt. Möjligheter: Ställa krav på arrangerande klubbar som har sanktionerade kappseglingar att ha minst en licensierad domare från egen klubb. För mästerskap bör det vara två. Hot: TR inklusive mallarna följs inte till alla delar vid tävlingar så att domarna får en rimlig chans att göra ett bra jobb. Tex JSM SF angav direktdömning med möjlighet till förhandling. Med en domare på banan och startande finns ingen chans till direktdömning. Möjlighet: SSF som är huvudman för tex JSM måste ha ett överinseende så arrangören inte frångår bestämmelserna. Hot: Det saknas tillräckliga anvisningar om vilka resurser i form av antal domare och vilka krav på lämpliga domarbåtar som en arrangör har att uppfylla. Varje år kommer ett antal synpunkter från domare som har arbetat underbemannat i dåliga domarbåtar. Domarna tröttnar. Möjlighet: ArrK får i uppdrag att ta fram krav som ska ställas till arrangören i samband med sanktion. Hot: Nu blir det personligt. Thord Elfström gör ett jättejobb för svensk segling. Risken är stor att det inte finns någon frivillig ideell kompetent kraft som tar över. Möjlighet: Redan nu börja tänka igenom vem inom kansliet som tar över. Nyanställning är en möjlighet när Anders går i pension. Utbildningskommentar Utbildningen är anpassad i tre steg. På Blå nivå finns grundläggande regelkunskap. Den är lika lämpad för seglare som för blivande domare. Blå nivå ger färdighet i förhandlingsteknik, fastställande av fakta, skriva beslut och kunskaper ur domarboken. Röd nivå bygger vidare på kunskaperna på blå nivå. Fördjupning i Kappseglingsreglernas tolkningsfall, Q&A, KSR 69 och överklaganden. Direktdomare kan den bli som har godkänt regelprov samt godkänd praktik. Varje steg för att bli förhandlingsdomare är nödvändiga för att säkerställa domarnas kvalitetssäkring. Erfarenheten visar att just okunskap skapar irritation hos seglare och onödiga överklaganden. Någon minskning av antalet studietimmar är därför inte rekommendabel. Det är helt otillfredsställande att inga röda eller blå kurser har genomförts Trots att dessa numera centralt från SSF utlysta kurser har varit utlysta lång tid i förväg. Ska en ändrig ske, och det är nödvändigt, måste SSF ställa krav på klubbarna så att de inser behovet av egna domare. En notering Arrangörerna klagar ofta på att det inte går att få tag på domare. Det ligger en viss sanning i det. För några år sedan gjordes en uppföljning av hur aktiva licensierade Nationella domare är. Resultatet var nedslående men inte oväntat. Av 80 domare var 40 aktiva. Av de 40 som var aktiva gjorde hälften bara ett domaruppdrag/år. Några få gjorde flera än 5 domaruppdrag per år. Det måste ifrågasättas om domare som inte gör några domaruppdrag under en 4-års period och endast av statusskäl går fortbildningen ska få behålla röd licens. Givetvis ska domaren få behålla domarlicens men på blå nivå För regelkommittén Michael Zeeck Huvudföreläsare

7 Bilaga 23 Översättning och produktion av Kappseglingsreglerna REGELKOMMITTÉNS KRAVSPECIFIKATION Krav 1 SSF arbetar under översättningen i Word 2007 och levererar texten till förlaget i Wordeller pdf-format. Förlaget ska senast den 31 mars 2011 i Word tillhandahålla Kappseglingsreglerna med bibehållande av all formatering. Filen utgör underlag för arbetet med den nya regelboken. SSF arbetar vid översättningsarbetet utifrån den tryckfärdiga upplagan av närmast föregående upplaga. Detta för att undvika fel som korrigerats i ett sent skede av tidigare produktion och som riskerar att följa med till den kommande upplagan. Tidigare skedde arbetet internt i Word och PageMaker varför för SSF läsbara versioner hela tiden var tillgängliga. 2 Den av SSF levererade texten får på inga villkor ändras. Det gäller såväl ordval och meningsbyggnad som formatering i form av fetstil, kursiv stil, versaler och gemener. Ändringsförslag får lämnas som separata noteringar om det är nödvändigt (stavfel etc.). Arbetet utförs av ledamöterna i SSF:s regelkommitté. Vid översättningen lägger vi stor vikt vid att använda lättfattlig svenska utan att regeltextens innebörd förvanskas. Erfarenheter från tolkning av texten i den nu gällande upplagan tas tillvara. 3 Manus sänds till förlaget omkring den 15 november Mindre ändringar kan därefter förekomma ifall ISAF meddelar ändringar i ett sent skede. 4 Korrektur sänds från förlaget till SSF:s kansli och till namngivna ledamöter av regelkommittén omkring den 23 november Korrektur åter till förlaget omkring den 14 december Boken ska vara klar för leverans senast den 10 januari Boken utgör underlag för utbildningarna under våren 2013 som startar med ett seminarium troligen den 26 januari Den tryckfärdiga versionen av Kappseglingsreglerna ska i Wordformat vara tillgänglig för SSF. Önskemål 8 Layout och omfång bestäms av SSF under våren I det sammanhanget beslutas också om Redskapsreglerna ska ingå i boken eller inte. Alternativ till förlagor är - ISAF s Racing Rules of Sailing RYA Racing Rules of Sailing (format: 123 x 176 mm) - Kappseglingsreglerna Viss reklam kan införskaffas av SSF men får inte störa bokens uppgift som lättläst lagtext. SSF tillgodoräknar sig intäkten från all reklam.

8 10 Boken bör vara i ett vattentåligt utförande. 11 Boken ska lagerhållas av förlaget. 12 SSF ska saluföra boken via sin nätbutik och dessutom tillhandahålla den som kurslitteratur vid de interna kurserna. 13 Boken ska finnas tillgänglig för bokhandeln. Alternativ tillgänglighet ska diskuteras och beaktas vid upphandlingen med förlaget: 14 En inplastad upplaga av de på vattnet viktigaste reglerna. 15 En app eller i annan digital form (.epub eller motsvarande) för användande i läsplattor och smarta telefoner. 16 En lightversion för seglare. 14 Textmaterialet bör eventuellt finnas tillgängligt på SSF:s hemsida och kunna printas.

9 VERKSAMHETSPLAN 2012 Planerade sammanträden Kommittén planerar fyra sammanträden under året varav två för översättning. Bilaga 24 Överklaganden och frågor från klubbar Kommittén behandlar löpande de frågor från klubbar och överklaganden av protestkommittéers beslut som kommer in till SSF. Arbetet sker i första hand i en särskild arbetsgrupp (ÖKG) varefter beslut fattas av hela kommittén. I de flesta fall sker överväganden och beslut via mejl men i några fall varje år sker diskussion och beslut vid ett av kommitténs sammanträden. Jourtjänst under sommaren Under sommaren kommer regelkommitténs ledamöter att ha jourtjänst, två i taget enligt ett jourschema, för att kunna ge råd till domare och protestkommittéer. Internationella domare och matchdomare Kommittén kommer att ge stöd till domare och matchdomare som meriterar sig för att kunna söka internationella licenser. Kommittén förmedlar internationella domaruppdrag och ger bidrag till resor och deltagande i internationella domarseminarier. Seminarier och utvecklingsarbete Svensk Seglings Domarförening har frånsagt sig ansvaret för att arrangera domarseminarier. Det övergår därför helt till kommittén och den utbildningsansvarige inom SSF. En uppdaterad regelbok kommer att publiceras i januari 2013 och ett med tävlings och seglingsledare gemensamt seminarium planeras till januari Det blir därför inget domarseminarium under Kommittén planerar att vara representerad vid det norska seglarförbundets domarseminarium på samma sätt som nordiska domare brukar komma till det svenska seminariet. Kommittén kommer också att vara representerad vid ISAF:s årsmöte i november. Arbetet internationellt med förenkling av reglerna genom frågor och förslag till ISAF fortsätter. I utvecklingsarbetet ingår också erfarenhetsåterföring i samband med deltagande vid internationella och stora nationella tävlingar. Kommittén bevakar det som händer nationellt och internationellt och vidareinformerar via SSF:s hemsida. Det kan gälla tolkningar som publiceras via ISAFs Question & Answer Service eller Rapid Respons Match Racing Calls, manualer och liknande. Utbildning Kommittén uppdaterar fortlöpande innehållet i regel och domarutbildningarna. Arbetet kommer att bli särskilt omfattande under hösten 2012 eftersom de ska anpassas till de nyheter som börjar gälla den 1 januari Det finns fortfarande en uttalad brist på domare av alla kategorier vilket kräver en ökad uppmärksamhet för att anpassa domarutbildningen till det behov som finns. Kommittén kan tillsammans med huvudföreläsaren behöva se över behovet av föreläsare på domarlinjen. Antalet kurser har gått ner drastiskt och vi måste anpassa oss till det. SSF:s hemsida Kommittén underhåller och kompletterar den information som finns på SSF:s hemsida och som kommittén ansvarar för. Det rör i första hand material under Avdelningen för arrangörer och Avdelningen för ledarutbildning / Thord Elfström

10 Bilaga 25 Alkohol vid tävlingar Regelverk: KSR anger ingen specifik regel om alkohol och tävlingssegling Tolkningsfall finns inga ang. detta Dopingregler alkohol är inget dopingpreparat i segling Sjölagen reglerar vad som gäller om alkohol RF:s regelverk ingen specifik regel men det finns en generalklausul i 14 kap RF:s stadgar som säger att bestraffning kan ådömas den som uppträtt på sådant sätt att idrottens anseende därav skadats eller uppenbarligen kunnat därav skadas. Sjölagen: Den som framför ett fartyg, som med motordrift kan framföras med en hastighet om minst femton knop eller som har ett skrov med en största längd av minst tio meter, efter att ha förtärt alkoholhaltiga drycker i så stor mängd att alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften, döms för sjöfylleri till böter eller fängelse i högst sex månader. Det som föreskrivs om den som framför ett fartyg gäller även den som i övrigt på ett sådant fartyg fullgör en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss. För sjöfylleri döms också den som framför ett fartyg eller i övrigt på ett fartyg fullgör en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss och då är så påverkad av alkoholhaltiga drycker eller något annat medel att det kan antas att han eller hon inte kan utföra uppgiften på ett betryggande sätt. Lag (2010:297). Vid sjöfylleri, till skillnad från rattfylleri, är det inte bara den som framför fartyget som kan ställas till ansvar. Även den som fullgör en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss kan göra sig skyldig till brott. Det kan på en fritidsbåt vara den som navigerar. Alkoholutandningsprov Polisen (poliser och bilinspektörer), Tullpersonal och personal hos Kustbevakningen har rätt att utföra alkoholutandningsprov på väg. Under en försöksperiod från 2010 fram till juli 2013 har även trafiknykterhetskontrollanter i hamnar (väktare och ordningsvakter som utbildats av polisen) rätt att ta alkoholutandningsprov. Detta ska dock ske under ledning av polis. Alkoholutandningsprov till sjöss Polisen och Kustbevakningen har även rätt att ta alkoholutandningsprov till sjöss. En nykterhetskontroll steg för steg Första steget i en nykterhetskontroll är att båtföraren blåser i ett så kallat sållningsinstrument. (sållningsinstrument får endast användas i de fall då fartyget antingen med motordrift kan framföras med en hastighet om minst femton knop eller har ett skrov med en största längd av minst tio meter, MC kom.) Instrumentet ger utslag om alkoholhalten i utandningsluften är över straffbar gräns. Är värdet över gränsen är nästa steg att lämna utandningsprov i ett bevisinstrument kallat Evidenzer.

11 Den misstänkte får blåsa två gånger i bevisinstrumentet med 6 8 minuters mellanrum. Det sker vanligen på en polisstation, i en polisbuss eller på en båt. Från de båda utandningarna räknar instrumentet ut ett medelvärde på alkoholhalten i utandningsluften. Detta medelvärde används som grund för domstolsbeslut av straff och för körkortsåterkallelser. RF:s generalklausul (14 kap RF:s stadgar) Bestraffning kan ådömdas den som uppträtt på sådant sätt att idrottens anseende därav skadats eller uppenbarligen kunnat skadas. K.Malmsten skriver i Idrottens bestraffningsregler, 4:e upplagan bl.a. följande: Man kan på goda grunder framföra kritiska synpunkter på stadganden av det här slaget. Å andra sidan är det omöjligt att i detalj räkna upp och förutse alla former av klandervärda beteendens om bör bestraffas inom idrotten. Det är därför man trots allt kan tillåta vagt formulerade bestämmelser av det här slaget. För att idrottens anseende ska anses ha skadats krävs att ett visst uppträdande blivit uppmärksammat av allmänheten, alltså även utanför idrottskretsar. Det är således inte tillräckligt att ett uppträdande ger upphov till negativa reaktioner hos vissa begränsade persongrupper eller intressenter, t.ex. sponsorer. Åskådare är dock at anse som allmänhet. någon begränsning till att förseelsen ska ha begåtts under eller i samband med idrottslig verksamhet finns inte. Det ligger dock i sakens natur att uppträdandet i någon form ska vara relaterat till idrotten. Bestämmelsen ska tillämpas med återhållsamhet och bara användas i de fall ett direkt stötande förfarande, som påverkat eller kunnat påverka tilltron till den idrottsliga verksamheten i negativ riktning, inte går in under någon annan punkt (denna punkt är subsidiär i förhållande till övriga punkter) Som exempel när bestämmelsen kan aktualiseras har nämnts att en spelare eller funktionär har uppträtt synbart alkoholpåverkad under eller i anslutning till en tävling. KSR 69 Hur kan och skall vi använda oss av denna regel i samband med att tävlande besättningsmän uppträtt alkoholpåverkade? 69.1 A) grov brist på sportsmannaanda eller bringat sporten i vanrykte, Martin Corin

Svensk Seglings Domarförening Domarseminarium i Göteborg 17-18 januari 2004-01-26

Svensk Seglings Domarförening Domarseminarium i Göteborg 17-18 januari 2004-01-26 Svensk Seglings Domarförening Domarseminarium i Göteborg 17-18 januari 2004-01-26 Översiktliga noteringar 1. Välkomsthälsning och introduktion Föreningens ordförande Sten Wiberg hälsade välkommen och lämnade

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Seglarförbundets Arrangörskommitté fredag den 26 januari 2001 å Hotell Winn Haninge/Handen.

Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Seglarförbundets Arrangörskommitté fredag den 26 januari 2001 å Hotell Winn Haninge/Handen. Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Seglarförbundets Arrangörskommitté fredag den 26 januari 2001 å Hotell Winn Haninge/Handen. Närvarande: Hans Åke Starck, ordförande Göran Andersson Roger Eriksson

Läs mer

Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016.

Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016. Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016. Under hösten 2015 har ärendet varit uppe på samtliga styrelsemöten. I protollen har vid flera tillfällen redovisats en bakgrund

Läs mer

Svenska Seglarförbundets. Tävlingsreglemente 2015. Gällande från 20150101

Svenska Seglarförbundets. Tävlingsreglemente 2015. Gällande från 20150101 Svenska Seglarförbundets Tävlingsreglemente 2015 Gällande från 20150101 Svenska Seglarförbundets Regelpolicy Segelsporten styrs av olika regler och reglementen. De viktigaste reglerna är Kappseglingsreglerna

Läs mer

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN Utveckling av klubbens verksamhet SVEMO utbildningsmaterial Kontaktpersoner Håll dig uppdaterad genom att se på SVEMO utbildningssida www.svemo.se/utbildning SVENSKA

Läs mer

Seglingsföreskrifter för Vikingaerövraren en deltävling i Gill Stockholm Cup

Seglingsföreskrifter för Vikingaerövraren en deltävling i Gill Stockholm Cup Seglingsföreskrifter för Vikingaerövraren en deltävling i Gill Stockholm Cup Tävling: Vikingaerövraren Optimist-Blå och Zoom 8 Datum: 3 september 2011 Arrangör: Vikingarnas Segelsällskap i samarbete med

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (11) VERKSAMHETSPLAN o Organisation o Målsättningar o Uppgifter för 2011 / 2012 Sidan 2 (11) ORGANISATION Norrbottens Innebandyförbund ÅRSMÖTE/EXTRA MÖTE Valberedning Norrbottens Innebandyförbund

Läs mer

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT FÖRENINGSCERTIFIKAT Stockholms Fotbollförbund följer Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Bilaga 1 För att följa fotbollens riktlinjer och ledstjärnor, leva upp till den värdegrund som präglar barn och ungdomsidrott samt på bästa sätt

Läs mer

Inbjudan. Allsvenskan Segling är en serie deltävlingar för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet.

Inbjudan. Allsvenskan Segling är en serie deltävlingar för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet. Inbjudan Tävling: Datum: Arrangör: Allsvenskan Segling Deltävling 1: 20 22 maj, Motala Deltävling 2: 10 12 juni, Ekerö (Stockholm) Deltävling 3: 12 14 augusti, Malmö Deltävling 4: 2 4 september, Långedrag

Läs mer

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22 Närvarande Björn Höft (BH) Mats Engquist (ME) Björn Strömberg (BS) Christofer Evelönn (CE) Ingemar Kallas (IK) Frånvarande - Protokoll för Tävlingskommitténs Tid och plats: 22 augusti 2012, Östervägen

Läs mer

Inbjudan. 1.3 Vid protest används en röd flagga, som arrangören tillhandahåller (Se Addendum Q).

Inbjudan. 1.3 Vid protest används en röd flagga, som arrangören tillhandahåller (Se Addendum Q). Inbjudan Tävling: Allsvenskan segling kval till 2016 Datum: 9 11 oktober 2015 Arrangör: Svenska Seglarförbundet, SSF, i samarbete med Båstad Båt och Segelsällskap, BBSS och Sailing Båstad 1. Regler 1.1

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (11) VERKSAMHETSPLAN o Organisation o Målsättningar o Uppgifter för 2010 / 2011 Sidan 2 (11) ORGANISATION Norrbottens Innebandyförbund ÅRSMÖTE/EXTRA MÖTE Valberedning Norrbottens Innebandyförbund

Läs mer

Remiss: Ändringar av RF:s stadgar

Remiss: Ändringar av RF:s stadgar Remiss: Ändringar av RF:s stadgar Remiss: Remissinstanser: Riksidrottsstyrelsen (RS) har, utan eget ställningstagande, beslutat att RF:s stadgekommittés förslag till ändringar i RF:s stadgar ska skickas

Läs mer

Inbjudan för Pantaenius Bohusracet 2014

Inbjudan för Pantaenius Bohusracet 2014 Inbjudan för Pantaenius Bohusracet 2014 Tävling: Pantaenius Bohusracet Shorthanded Distanskappsegling för kölbåtar och med endast två besättningsmän Pantaenius Bohusracet seglas efter: SRS enligt SRS-tabell

Läs mer

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Vad skiljer olika alkomätare åt? Dräger kommenterar aldrig konkurrenters produkter. Som riktlinje för dig som konsument finns det dock ett antal saker som brukar

Läs mer

Matchrace. Total tid: 14 18 min

Matchrace. Total tid: 14 18 min Kappsegling Matchrace Fleetrace Respit (handikapp) Banor Startprocedurer Signaler Funktionär, vilka roller, vem bestämmer vad Styrande dokument Resultat Matchrace Båtarna seglar 2 och 2 Mycket avgörs före

Läs mer

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen ns förslag Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag 2. Grundläggande tankar kring den nya organisationen 3. Fördelar och risker med ny organisation

Läs mer

Inbjudan till SM För Rival 22, Mälar 30 och Smaragd Broken 2016.

Inbjudan till SM För Rival 22, Mälar 30 och Smaragd Broken 2016. Inbjudan till SM För Rival 22, Mälar 30 och Smaragd Broken 2016. Tävling: Svenskt Mästerskap för Rival 22 Smaragd och Mälar 30. Datum: 2016-07-06 2016-07-09 Arrangör: Nyköpings Segelsällskap 1. Regler

Läs mer

Don't drink & drive i skolan

Don't drink & drive i skolan Don't drink & drive i skolan Genom Don't drink & drive samarbetar vi på NTF med Trafikverket för att förhindra rattfylleri. Don't drink & drive är en nationell verksamhet som riktar sig till ungdomar mellan

Läs mer

Sotefjordens Segelsällskap(SFS), Lilla Gåsholmen, Hunnebostrand

Sotefjordens Segelsällskap(SFS), Lilla Gåsholmen, Hunnebostrand Inbjudan Tävling: Rankingsegling 2.4mR Datum: 2015-05-02 2015-05-03 Arrangör: Sotefjordens Segelsällskap(SFS), Lilla Gåsholmen, Hunnebostrand 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna

Läs mer

Protokoll från ordinarie styrelsemöte #186 för Svenska Klätterförbundet (Westmanska Palatset, Stockholm, 27 april 2013)

Protokoll från ordinarie styrelsemöte #186 för Svenska Klätterförbundet (Westmanska Palatset, Stockholm, 27 april 2013) Närvarande Pontus Axelsson (PA), ordförande Johan Ringstedt (JR), ej punkt 9.1 Eleonor Säfsten (ES) Johan Wahlberg (JW) Karin Persson (KP), generalsekreterare, adjungerad Jonas Paulsson (JP), adjungerad

Läs mer

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri. Kronobergs län

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri. Kronobergs län Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri Kronobergs län Ta chansen nu Nu kan du som åkt fast för rattfylleri få professionell hjälp snabbt. Du får träffa personal från

Läs mer

BSK nätblad. Medlemstidning på WEB:en för BÅTSÄLLSKAPET KARLSLUND Årgång 39 2012 Nr 2. Ordförandeordet 2 Sjöfyllerilagen 3 Midsommarfest 4 B S K

BSK nätblad. Medlemstidning på WEB:en för BÅTSÄLLSKAPET KARLSLUND Årgång 39 2012 Nr 2. Ordförandeordet 2 Sjöfyllerilagen 3 Midsommarfest 4 B S K BSK nätblad B S K Medlemstidning på WEB:en för BÅTSÄLLSKAPET KARLSLUND Årgång 39 2012 Nr 2 Photo: A. Perotie Ordförandeordet 2 Sjöfyllerilagen 3 Midsommarfest 4 Ordförande har ordet STYRELSEN Ordförande:

Läs mer

UPPSALA REGATTA 2016. Inbjudan

UPPSALA REGATTA 2016. Inbjudan UPPSALA REGATTA 2016 Inbjudan Den svenska texten i denna inbjudan är en översättning av The Uppsala Regatta 2016. Notice of Race. Officiellt gällande är den engelska texten, som kan hämtas på www.uppsalaregatta.se.

Läs mer

STEG 3 Börja träna och tävla

STEG 3 Börja träna och tävla STE 3 Börja träna och tävla RTINSKOLAN 1 Förarlicensutbildning i Karting Minimikrav för förarlicens Licenstyp Teoritimmar Praktiktimmar Börja träna + Cadetti 6-10 år steg 1 5 3 Börja tävla 10-15 år, steg

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Inbjudan för Pantaenius Bohusracet 2012

Inbjudan för Pantaenius Bohusracet 2012 Inbjudan för Pantaenius Bohusracet 2012 Tävling: Pantaenius Bohusracet Shorthanded Distanskappsegling för kölbåtar och med endast två besättningsmän Pantaenius Bohusracet seglas efter: SRS enligt SRS-tabell

Läs mer

SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET - Lärarhandledning - Lärarhandledning för OFFROAD

SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET - Lärarhandledning - Lärarhandledning för OFFROAD Lärarhandledning för Funktionärsutbildning OFFROAD OR_UTB_Funk_Lararhandledning - Utgåva februari 2006 - Version 2 Sidan 1 av 14 FÖRORD Som underlag använder du Tävlings- och Tekniskaregler,denna handledning

Läs mer

Barn som far illa Polisens skyldigheter

Barn som far illa Polisens skyldigheter Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Skriftligt fördjupningsarbete Höstterminen, 2009 Rapport nr. 581 Barn som far illa Polisens skyldigheter Hämtat från: http://www.lulea.se/images/18.cbcf80b11c19cd633e800016527/sick_350.png

Läs mer

Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli

Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli PROTOKOLL nr 1/05 Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli Närvarande: Livs Livs SEKO SEKO NTF, sekreterare Meddelat förhinder: Kommunal Per-David

Läs mer

Protokoll fört vid Karlstads ridklubbs styrelsemöte

Protokoll fört vid Karlstads ridklubbs styrelsemöte Protokoll fört vid Karlstads ridklubbs styrelsemöte Tid: Måndagen den 21 mars 2011, kl. 17.30 Plats: Närvarande: Frånvarande: KRK Maria Andersson, ledamot Lars Boberg, ledamot Karin Johansson, ledamot

Läs mer

att få sin sak prövad

att få sin sak prövad Hovrätten Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna domstolarna

Läs mer

ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER (Carambole, Pool och Snooker)

ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER (Carambole, Pool och Snooker) ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER (Carambole, Pool och Snooker) Innehåll 1. Allmänna tävlingsbestämmelser (alla grenar) 2. Förbundstävling eller officiell tävling 3. Nationell tävling 4. Internationell tävling

Läs mer

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher 1(7) Kampsportsdelegationen Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher Sökanden: Svenska Taekwondoförbundet Organisationsnummer: 819001-4145 Adress: Västra

Läs mer

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Domarkommittén Artikel 1 Syfte Syftet med domarreglementet är att alla domare skall kunna arbeta efter samma regler och avtal på alla tävlingar

Läs mer

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan:

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan: MIN Drömplan När jag var yngre och hörde ordet mål så tänkte jag antingen på mål som en idrottare sätter eller ett företagsmål. Idag är jag övertygad om att sätta mål för oss personligen är det som ger

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf Juridiska Nämnden Dnr 18/2009 JurN 18-14 BESLUT 2010-03-12 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE Stefan E, medlem i Hagge GK MOTPART Peter B, medlem i Hagge GK

Läs mer

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning?

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? VEIDEC RACEWAY INLEDNING Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? Sedan några år tillbaka har Malmö en dragracingbana där människor kan träffas och dela sitt intresse. Alla är dock inte positiva.

Läs mer

SKK/UK nr 1-2016 2016-01-28 1-21

SKK/UK nr 1-2016 2016-01-28 1-21 Sida 1/7 SKK/UK nr 1-2016 1-21 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens utbildningskommitté (UK) torsdagen den 28 januari 2016 på SKKs kansli. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Eva Lejdbrandt

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Gotlands Armborst Förening STADGAR

Gotlands Armborst Förening STADGAR Gotlands Armborst Förening STADGAR för den ideella föreningen Gotlands Armborstförening (GAF) med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 2007-11-26 Stadgarna Antagna i och med bildandet den 26 nov 2007.

Läs mer

SVENSKA PISTOLSKYTTEFÖRBUNDET Dnr 102

SVENSKA PISTOLSKYTTEFÖRBUNDET Dnr 102 SVENSKA PISTOLSKYTTEFÖRBUNDET Dnr 102 Protokoll fört vid SPSF styrelsesammanträde på Förbundskansliet, Östhammarsgatan 70, Stockholm, lördagen den 26 november 2011. Närvarande Ledamöter: Anders Björck,

Läs mer

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER Till utbildningsarrangören Då utbildningsmaterialet för ordningsvakter uppdaterades beslutade sig arbetsgruppen för att utarbeta

Läs mer

Protokoll Handläggare Pia Öhrling Datum 2008-09-10 Vår referens/nr

Protokoll Handläggare Pia Öhrling Datum 2008-09-10 Vår referens/nr 1 (5) Styrelsen Miljöstatus MFB ek. för. Protokoll 2008-09-10 Vår referens/nr Miljöstatus MFB Styrelsemöte 2008:4 Dag och tid 2008-09-03, kl 10.00-12.00 Plats Telefonmöte Närvarande styrelseledamöter:

Läs mer

SVERIGES SCHACKFÖRBUND

SVERIGES SCHACKFÖRBUND SVERIGES SCHACKFÖRBUND Styrelsen 2007-02-03 Plan för MARKNADSFÖRING av svenskt schack - synas.. - säljas.. - stimuleras... - styras.. Inledning Schack har i breda kretsar blivit en symbol för taktik och

Läs mer

Appendix T. Alternativa straff och medling. Domarseminariet 2015 Charlotte Greppe

Appendix T. Alternativa straff och medling. Domarseminariet 2015 Charlotte Greppe Appendix T Alternativa straff och medling Domarseminariet 2015 Charlotte Greppe Varför medling? Ansvaret för rättvisa i segelsporten bygger på att seglarna själva protesterar för att få tvister avgjorda.

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten.

Minnesanteckningar förda vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Minnesanteckningar förda vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Plats: Jägareförbundets kansli, Luleå Dag och tid: Fredagen den 21 februari 201, kl. 10:00 15:30 Närvarande: Styrelseledamöter

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 30 november 2010 KLAGANDE Lotteriinspektionen Box 199 645 23 Strängnäs MOTPART AB Kvällstidningen Expressen, 556025-4525 Ombud: Advokat Ulf Isaksson

Läs mer

TLR Lokala Regler & Tävlingsregler

TLR Lokala Regler & Tävlingsregler TLR Lokala Regler & Tävlingsregler TLR Steg 1 Avsnitt 3 Kap. 6 och 7 i SoT Bilaga I del A och B i Regler för Golfspel Mall och exempel på Lokala Regler och Tävlingsregler Lokala Regler & Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa

Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa Protokoll 3/2015 Datum: 2015-03-16 Tid: 19:00-22:00 Plats: Telefonmöte Närvarande: Ulrika Paulin sammankallande Kirsten Wretstrand Gunnel Crona Anmält

Läs mer

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10.

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10. Svenska Cykelförbundets Utbildningskommitté 1 (7) Tidpunkt: 2010-10-08 kl. 10 00 2010-10-09 15 00 Plats: Scandic Väst Gävle Närvarande: Ulf Näslund Bo Lövstrand (Endast två av kommitténs fyra ledamöter

Läs mer

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION Danderyd den 27 augusti 2002 KALLELSE Distriktsrepresentanter för kallas härmed till höstårsmöte tisdagen den 24 september 2002 klockan 16 30 på Hotell Winn i Västerås 1. Fastställande av röstlängd 2.

Läs mer

Protokoll nr 2 fört vid styrelsemöte med Skånes Roddförbunds styrelse på Hjelmsjön 2002-03-24

Protokoll nr 2 fört vid styrelsemöte med Skånes Roddförbunds styrelse på Hjelmsjön 2002-03-24 Protokoll nr 2 fört vid styrelsemöte med Skånes Roddförbunds styrelse på Hjelmsjön 2002-03-24 Närvarande: Bertil Håkansson, ordförande Lars Saldert Rolf Lindell Nils Jönsson, representant Åhus Hans Lundquist,

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2 N U M M E R 3 2 0 1 2 K U N G S Ö R S S K 2012-09- 27 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 1 0 S I S T A T R Ä N I N G E N I L O C K M O R A 1 3 / 1 0 T R Ä N I N G I N O R B E R G ( L Ö R D A G )

Läs mer

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher 1(5) Kampsportsdelegationen Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher Sökanden: Svenska Taekwondoförbundet Organisationsnummer: 819001-4145 Adress: Västra

Läs mer

Tid Fredag den 23 oktober 2015 kl. 10.00-19.30. Jörgen Hafström Thomas Avelin. Fredrik Hansson hälsade välkommen och öppnade mötet.

Tid Fredag den 23 oktober 2015 kl. 10.00-19.30. Jörgen Hafström Thomas Avelin. Fredrik Hansson hälsade välkommen och öppnade mötet. 2015-10-27 1(6) PROTOKOLL UK 3/2015 Sammanträdesdata Tid Fredag den 23 oktober 2015 kl. 10.00-19.30 Plats Quality Hotel Arlanda Deltagare Fredrik Hansson Jörgen Hafström Thomas Avelin Lena Bleckman Sammankallande

Läs mer

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu SNACKA OM IDROTT DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu Alkoholproblem sånt som händer när man dricker alkohol Visst skadar man kroppen om man dricker alkohol. Hjärnan, levern och andra organ tar mycket

Läs mer

AG./. riksåklagaren ang. grovt rattfylleri (Hovrätten för Västra Sveriges dom den 5 juni 2014 i mål B 2767-14)

AG./. riksåklagaren ang. grovt rattfylleri (Hovrätten för Västra Sveriges dom den 5 juni 2014 i mål B 2767-14) Svarsskrivelse Sida 1 (7) 2015-02-26 Ert datum Er beteckning Verksjurist Roger Waldenström 2014-11-19 B 3480-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AG./. riksåklagaren ang. grovt rattfylleri (Hovrätten

Läs mer

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Datum: 9 april 2004 Plats: Hotell Åhusstrand Tid: 09.00 15.00 Deltagare: Margareta Lindfors Ordförande Håkan Svensson Peter Johansson Peter Isgren Handläggare Elitseriekommittén

Läs mer

NTF:s 7 punkter för minskat rattfylleri. Sju konkreta åtgärder som radikalt kan minska antalet dödade i trafiken

NTF:s 7 punkter för minskat rattfylleri. Sju konkreta åtgärder som radikalt kan minska antalet dödade i trafiken NTF:s 7 punkter för minskat rattfylleri Sju konkreta åtgärder som radikalt kan minska antalet dödade i trafiken NTF April 2007 Vi har alla ett ansvar att motarbeta rattfylleriet Alkoholen är vårt allvarligaste

Läs mer

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM Verksamhetsplan Övergripande mål Bodens BK & HU är en lokalklubb i Svenska Brukshundklubben och arbetar mot ställda mål enligt gällande stadgar. De övergripande målen

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Delegeringsordning. Kultur- och fritidsnämnden Gäller fr.o.m. 2016-01-22. Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-18, 5

Delegeringsordning. Kultur- och fritidsnämnden Gäller fr.o.m. 2016-01-22. Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-18, 5 Delegeringsordning Kultur- och fritidsnämnden Gäller fr.o.m. 2016-01-22 Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-18, 5 Delgeringsordning 2016-01-18 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

MSSF-Bulletinen nr 2 juni-juli 2011

MSSF-Bulletinen nr 2 juni-juli 2011 MSSF-Bulletinen nr 2 juni-juli 2011 Nu kommer MSSF-Bulletinen nr 2, något sent enligt planerna, mest beroende på at vi ville få lite mer att informera om än som annars skulle blivit fallet. Styrelsens

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 2015-06

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 2015-06 PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 2015-06 2015-08-02 Linköping Deltagare - SVEMO Håkan Leeman Åke Knutsson Agneta Andersson Carl-Erik Sörman Olle Bergman Thomas Avelin Tony Jacobsson Per Westling Martin Jarl Ordförande

Läs mer

Den upplevda otryggheten

Den upplevda otryggheten TRYGGARE STÄDER Inledning I mätning efter mätning är trygghet den faktor som är viktigast för att hyresgäster ska trivas i sina bostadsområden. Trygghet är ett komplicerat begrepp som omfattar våra erfarenheter

Läs mer

STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet

STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet Stadgar SEKE 1 (7) 1 Föreningens namn Föreningens namn är SEKE Civilingenjörerna Karlstad. 2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i Karlstad

Läs mer

Arbetsplan för olika verksamheter i Kalix GK under 2016

Arbetsplan för olika verksamheter i Kalix GK under 2016 Arbetsplan för olika verksamheter i Kalix GK under 2016 Bakgrund Arbetsplanen är det årliga dokument som ska styra vår verksamhet. Den har utformats utifrån det dokument som beskriver mål, strategier och

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Protokoll 3/2013 Datum: 2013-11-23 Tid: 10:00-16:00 Plats: Farsta, Svenska Brukshundklubbens Kansli Närvarande: Ordförande Ragnar Bergståhl Christer Lundberg

Läs mer

Närvarande: Bo Eliasson, Peter Ljungkvist, Johnny Petersson, Gunilla Björkman,Jan Bengtsson Claes Carlstedt.

Närvarande: Bo Eliasson, Peter Ljungkvist, Johnny Petersson, Gunilla Björkman,Jan Bengtsson Claes Carlstedt. Protokoll från styrelsemöte i Ringenäs Golfklubb Datum: Måndagen den 2 maj 2016 Plats: Ringenäs Golfklubb Närvarande: Bo Eliasson, Peter Ljungkvist, Johnny Petersson, Gunilla Björkman,Jan Bengtsson Claes

Läs mer

Tid Fredagen den 15 januari 2016 kl. 13.00 16.00. Lars Hörnell (LH) ordförande. Göran Hermes (GH) Anders Jonsson (AJ) Birgitta Ljung (BL)

Tid Fredagen den 15 januari 2016 kl. 13.00 16.00. Lars Hörnell (LH) ordförande. Göran Hermes (GH) Anders Jonsson (AJ) Birgitta Ljung (BL) 1 1/2016 PROTOKOLL Regelkommittémöte i Stockholm, Scandic Järva Krog Tid Fredagen den 15 januari 2016 kl. 13.00 16.00 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Göran Hermes (GH) Anders Jonsson

Läs mer

Ordföranden Margareta Lindfors hälsade deltagarna välkomna och öppnade mötet. Dagordningen godkändes med tillägg av punkter på Övriga frågor:

Ordföranden Margareta Lindfors hälsade deltagarna välkomna och öppnade mötet. Dagordningen godkändes med tillägg av punkter på Övriga frågor: PROTOKOLL MOTOCROSSEKTION Nr 1 2004 Datum: 9-10 januari 2004 Plats: Scandic Hotell, Norrköping Tid: Fredag 9:30 Lördag 15:00 Deltagare: Margareta Lindfors Håkan Svensson Peter Johansson Peter Isgren Ordförande

Läs mer

BLÅ BOKEN KAPITEL K Sid 1(13)

BLÅ BOKEN KAPITEL K Sid 1(13) BLÅ BOKEN KAPITEL K Sid 1(13) SVENSKA BOWLINGFÖRBUNDET Administrativa regler för bowlingspel Innehåll K 1 Tävlingslicens K 2 Inregistrering av rikslicens K 3 Övergång, rikslicens K 4 Inaktivering av licenser

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Protokoll nr 6/2015. Fört vid styrelsens sammanträde den 8 oktober 2015

Protokoll nr 6/2015. Fört vid styrelsens sammanträde den 8 oktober 2015 Protokoll nr 6/2015 Fört vid styrelsens sammanträde den 8 oktober 2015 Närvarande: Yvonne Mattsson, ordförande (YM) Elisabeth Lindgren, vice ordförande (EL) Tommy Prim, ledamot (TP) Fredrik Kessiakoff,

Läs mer

Protokoll Distriktsmöte

Protokoll Distriktsmöte Plats: Njudung BK, Skede Tid: 13 september 2014 kl 11.00 14.30 Protokoll Distriktsmöte Närvarande: 13 klubbrepresentanter från Eksjö BK, Emmaboda BK, Jönköping BK, Njudung BK, Nässjö BK, Sommenbygdens

Läs mer

Allvarliga olyckor med fritidsbåtar

Allvarliga olyckor med fritidsbåtar Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2006 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapport nummer: 303 Allvarliga olyckor med fritidsbåtar Abstract Under 2005 omkom 34 personer i olyckor med fritidsbåtar.

Läs mer

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35 Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: 4 2009/2010 Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35 Plats: Hos Peter Ragnar, Stenmursgatan 12, Norrköping Ledamöter: Rick Gordon Lindqvist, ordförande

Läs mer

Tid Tisdagen den 13 maj 2008 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 13 maj 2008 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (6) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-05-23 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 13 maj 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Svenska Skolidrottsförbundet Styrelsen

Svenska Skolidrottsförbundet Styrelsen Svenska Skolidrottsförbundet Styrelsen Protokoll nr 4, perioden 2012-14 avseende 60 85 Plats: IOGT-NTO Klara, Stockholm Tid: Fredagen den 9 november, kl 13.00 19.00. Närvarande: Erik Söderberg, ordförande

Läs mer

Järvavägen 7 STYRELSEMÖTE 2010-04-12 170 79 Solna TID: kl. 18.00

Järvavägen 7 STYRELSEMÖTE 2010-04-12 170 79 Solna TID: kl. 18.00 SOLNA FÄLTRITTKLUBB PROTOKOLL Järvavägen 7 STYRELSEMÖTE 2010-04-12 170 79 Solna TID: kl. 18.00 www.sfrk.nu PLATS: Nya cafeterian Närvarande: Ej närvarande Vice ordf. Åsa Edquist Tove Almquist Bo Adrianzon

Läs mer

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet:

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet: Idrottsprogram Nicklastorp Golfklubb 2005 Framtaget av Idrottsteamet: Lars Remröd, instruktör, medarbetare i utbildningskommittén, marknadskommittén, junior/elitkommittén, adjungerad i styrelsen. Huvudansvarig

Läs mer

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör- Falsterbokatastrofen Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör-Falsterbo Tillhör Vellinge kommun Ca 7000 bofasta invånare 55% av bostäderna och det mesta av samhällsservicen (skolor, affärer,

Läs mer

Äldreomsorg och skola, Nybro kommun. Gemensam sak i Småland.

Äldreomsorg och skola, Nybro kommun. Gemensam sak i Småland. Äldreomsorg och skola, Nybro kommun Gemensam sak i Småland. 2 Äldreomsorg och skola AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och våld 2009 2012. Syftet var att utveckla olika metoder och arbetssätt

Läs mer

PROTOKOLL STY 5/2006 1(6) 2006-06-12. Tid 2006-06-10 kl 10.00-15.00 Plats SVEMO kansli, Norrköping

PROTOKOLL STY 5/2006 1(6) 2006-06-12. Tid 2006-06-10 kl 10.00-15.00 Plats SVEMO kansli, Norrköping PROTOKOLL STY 5/2006 1(6) PROTOKOLL STY 5/2006 Sammanträdesdata Tid 2006-06-10 kl 10.00-15.00 Plats SVEMO kansli, Norrköping Närvarande Sture Fredell, ordförande Stig Klemetz, vice ordförande Olle Bergman

Läs mer

Remissyttrande gällande LOK-stödsutredningen Utredningen om framtida LOK-stöd

Remissyttrande gällande LOK-stödsutredningen Utredningen om framtida LOK-stöd Strömsholm den 19 februari 2013 Riksidrottsförbundet Peter Eriksson Remissyttrande gällande LOK-stödsutredningen Utredningen om framtida LOK-stöd Svenska Ridsportförbundet har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Kennert Johansson, PRO Färjestaden Siv Nilsson, SPF Sydöland Lena Engström, SPF Solvändan Allan Eriksson, PRO Mörbylånga

PROTOKOLL 1 (22) Kennert Johansson, PRO Färjestaden Siv Nilsson, SPF Sydöland Lena Engström, SPF Solvändan Allan Eriksson, PRO Mörbylånga PROTOKOLL 1 (22) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, sammanträdesrummet i källaren 5 september 2012, klockan 09.00 12.10 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande,

Läs mer

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna Stadgar v 2.0 Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10 Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna STADGEGRUPPEN Lena Ståhl, ordförande Stadgegruppen Ylva Sundkvist, föreningens ordförande Esbjörn

Läs mer

THE RACE BEHIND THE SCENES

THE RACE BEHIND THE SCENES Designarbetet är väldigt omfattande och man arbetar med tusen små projekt. Vi experimenterade mycket med vinklar och placering av daggerboards. Det påverkar båtens balans mycket men vi är nöjda med den

Läs mer

59 Mötets öppnande Leif Larsson öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

59 Mötets öppnande Leif Larsson öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Svenska Skolidrottsförbundet Styrelsen Protokoll nr 7/2009 avseende 59-75 Plats: Dag: Tid: Skeviks Gård 21-22 mars 8.30 (lö) - 15.00 (sö) Närvarande: Leif Larsson, ordförande Susanna Radovanovic Eva Eliasson

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Styrelsemöte Dalby GIF

Styrelsemöte Dalby GIF Styrelsemöte Dalby GIF Mötesdatum: 2012-06-07 Nästa möte: 2012-08-22 Närvarande: Patrik Persson, Tomas Nilsson, Carola Holm Mats Sjöström, Lars Andersson, Magnus Nilsson, Charlotta Falvin, Vendela Sjöström,

Läs mer

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning Skellefteå Räddningstjänst Nå målet säkert! 11:7 Särskild försiktighet 2:1 Omsorg varsamhet & hänsyn 11:8 Andras säkerhet Trafiksäkerhetspolicy Räddningstjänsten

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9)

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 ÄNDAMÅL Svenska Bandyförbundet (förbundet) är en politisk och religiöst oberoende allmännyttig ideell

Läs mer

Inbjudan till Jäverön Runt 2010

Inbjudan till Jäverön Runt 2010 Inbjudan till Jäverön Runt 2010 Karlstads Segelsällskap inbjuder till Jäverön runt, en regatta som får allt som kan bära segel ut på vattnet och efteråt har vi roligt tillsamman på gemensam fest i klubbhuset.

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

Protokoll nr: 9. för sammanträde med GI-styrelsen. Datum: 2011-10-17. Tid: kl.17.00-19.00. Lokal: Idrottens Hus. Paragrafer: 103-114

Protokoll nr: 9. för sammanträde med GI-styrelsen. Datum: 2011-10-17. Tid: kl.17.00-19.00. Lokal: Idrottens Hus. Paragrafer: 103-114 Protokoll nr: 9 för sammanträde med GI-styrelsen Datum: 2011-10-17 Tid: kl.17.00-19.00 Lokal: Idrottens Hus Paragrafer: 103-114 Beslutande Övriga deltagande Frånvarande Barbro Wettersten Bert-Ola Wallin

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsens Skype möte 2015-04-28 Plats: Sundsvall

Protokoll fört vid styrelsens Skype möte 2015-04-28 Plats: Sundsvall Protokoll fört vid styrelsens Skype möte 2015-04-28 Plats: Sundsvall Närvarande ledamöter: Britt-Marie Edfors Ordförande Carina Östberg Utställnings ansvarig Agneta Östlund Retriever ansvarig Ingela Norrby

Läs mer