Telge Återvinning. Miljörapport för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telge Återvinning. Miljörapport för"

Transkript

1 Miljörapport för Telge Återvinning 2002

2 2 (23) Innehållsförteckning 1.1 KORTFATTAD BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN TILLSTÅNDSGIVEN OCH FAKTISK PRODUKTION HUVUDSAKLIG PÅVERKAN PÅ MILJÖN GASUTVINNING ÅTGÄRDER SOM HAR VIDTAGITS UNDER ÅRET ÅRSVÄRDEN PÅ UTSLÄPP TILL VATTEN ÅTGÄRDER SOM HAR VIDTAGITS FÖR ATT MINSKA MÄNGDEN FARLIGT AVFALL FRÅN VERKSAMHETEN TILLBUD OCH STÖRNINGAR SAMT VIDTAGNA ÅTGÄRDER REDOVISNING AV UTFÖRT RISKARBETE FÖRÄNDRADE RUTINER OCH INSTRUKTIONER UNDERSÖKNINGAR OM MILJÖPÅVERKAN FRÅN VERKSAMHETEN SAMT ÅTGÄRDER SOM VIDTAGITS FÖR ATT MINSKA DENNA MILJÖPÅVERKAN YTVATTEN GRUNDVATTEN LAKVATTEN SAMMANFATTNING KOMMENTARER TILL VILLKORS EFTERLEVNAD KOMMENTARER TILL GÄLLANDE TILLSTÅND ( , MÅL NR M 70-99) KOMMENTARER TILL GÄLLANDE TILLSTÅND ( MÅL NR M ) KOMMENTAR TILL LÄNSSTYRELSENS BESLUT OM DISPENS KOMMENTAR TILL MILJÖBALKENS HÄNSYNSREGLER PLANER FÖR UNDERSKRIFT Bilaga 1 Grunddel Bilaga 2 Emissionsdel

3 3 (23) Textdel Som utövare av tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt enligt krav framställda i 26 kap. 20 miljöbalken lämnar härmed Telge Återvinning AB miljörapport till tillsynsmyndigheten avseende verksamheten vid Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje kommun. Miljörapporten har utformats enligt Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om miljörapport, NFS 2000:13. Grunddel samt emissionsdeklaration redovisas dels som bilagor 1 och 2 till föreliggande textdel samt dels elektroniskt i form på CD-R media. 1.1 Kortfattad beskrivning av verksamheten Telge Återvinning AB, som är helägt dotterbolag till kommunägda Telge Energi AB, är ett återvinningsföretag som transporterar, omhändertar, sorterar, behandlar, återvinner och till viss del deponerar restprodukter. Telge Återvinning AB bildades Tidigare bedrevs verksamheten vid Tveta Återvinningsanläggning som ett affärsområde inom Telge Energi AB. Tveta Återvinningsanläggning är lokaliserad mellan Tveta och Järna, ca 7 km sydväst om Södertälje tätort. Verksamheten bedrivs inom fastigheterna Lerhaga 2:1 och Lerhaga 3:1. Metangas samlas in och levereras till fjärrvärmecentralen i Järna för uppvärmning av bl.a. fastigheter. Transport av avfall ombesörjs huvudsakligen i egen regi som en del av verksamheten. Bolaget har avtal med samtliga materialbolag för insamling av förpackningar. Förbränningsrester från Igelstaverket läggs upp på särskild plats skiljt från annat avfall. Asbest läggs på separat deponi. Hushållen lämnar sitt farliga avfall till Miljöbilen eller på återvinningscentralen Returen eller Tveta. Oljor och oljehaltigt vatten mellanlagras på Tveta Återvinningsanläggning för slutligt omhändertagande. Lätt förorenade jord- och schaktmassor används som täckmassor. Industriavfall sorteras för materialåtervinning. Byggavfall sorteras och förädlas till bränsle. Allt inkommande avfall inklusive täckmassor vägs och registreras. Naturvårdsverkets nomenklatur för indelning av avfall tillämpas i huvudsak.

4 4 (23) 2 Tillståndsgiven och faktisk produktion Tabell 1, Jämförelse mellan beslutade och verkliga mängder Avfallsslag Beslut, ton Invägt, ton Hushållsavfall Grovavfall Förpackningar Trädgårdsavfall Industri-, bygg- och rivningsavfall Betong, asfalt och schaktmassor Specialavfall m.m Branschspec. avfall Övrigt avfall Gatu- och industrislam Bio- och rötslam Askor För verksamheten meddelat mottagningsvillkor innehölls under Huvudsaklig påverkan på miljön Tveta Återvinningsanläggning är belägen i ett höjdområde meter över havet. Området underlagras av ett relativt mäktigt lerlager och tät morän. Dominerande bergarter är gnejsgranit och sedimentgnejs med låg vattengenomsläpplighet. Svaghetszoner förekommer i berggrunden. Dessa zoner - spricksystem - har kartlagts liksom vattenavrinningen i området. En vattendelare ligger ostsydost om deponin och området avvattnas i västlig riktning genom ett dike norr om anläggningen (Lerhagadiket). Omfattande mark- och vattenundersökningar har gjorts under åren för att kartlägga vattenflöden och anläggningens eventuella påverkan på omgivande miljö. Under de senaste fem åren har flera omfattande undersökningar gjorts för att spåra eventuella läckage till omgivningen. Dagvatten från asfaltsplaner vid serviceverkstad, tvätthall och fordonsuppställningsplats passerar oljeavskiljare före infiltration i deponin och uppsamling i lakvattendamm. Lakvatten samlas upp i ett antal brunnar belägna runt om anläggningen och pumpas till en central lakvattendamm. Pumpning regleras genom nivåvippor som styr när pumparna startar och stänger. Pumpstationerna har placerats i sådana geografiska lägen att maximal effekt uppnås. Pumparnas läge ger en effektiv avsänkningstratt för att förhindra ett utflöde från området. Denna barriär hindrar påverkan på markoch grundvatten. Lakvattnet pumpas idag huvudsakligen vidare till Himmerfjärdsverket. En del lakvatten återförs till hushållsdeponin. Övervakningssystem finns för att förhindra läckage på lakvattenledningen genom ett signalsystem på Tveta Återvinningsanläggning.

5 5 (23) Telge Återvinnings bedömning är att anläggningen inte har påverkat vattnet i vår omgivning. Ett utvecklingsprojekt mellan bl.a. KTH i Stockholm och Telge Återvinning har resulterat i ett av miljödomstolen beslutat system för lokal rening av lakvatten. Systemet tas etappvis i drift under perioden fram till juli Gasuppsamlingssystemet består av ett 20-tal gasbrunnar och ett horisontellt ledningssystem till en kompressorstation för gasöverföring till Järna panncentral. Telge Återvinning ansvarar för sugsidan fram till kompressorstationen. Idag används deponigasen för fjärrvärmeproduktion i Järna. Hälften av värmeverkets energibehov tillgodogörs från Tveta Återvinningsanläggnings deponigas. En del av produktionen går också till Cerealia, vilket innebär att i stort sett all gas nyttjas under året. Miljöpåverkan förknippad med luftemissioner utgörs av gasavgång samt risk för lukt och damning till näromgivningen. Uttag av metangas minimerar den direkta gasavgången från anläggningen samt påverkar miljön positivt dels genom minskad risk för lokal påverkan (ex ev. luktpåverkan) samt dels genom energiutvinning. Vid driftstörningar i gasöverföringsanläggningen alternativt vid låg metanhalt finns möjlighet att tända fackla för lokal förbränning. Luktstörning motverkas genom att det öppna tippsåret hela tiden hålls så begränsat som möjligt genom löpande täckning. Miljöpåverkan i form av förbränning av fossila bränslen sker då bolaget svarar för insamling och transport av avfall från alla hushåll i Södertälje och Nykvarns kommuner. Minska förbrukningen av fossila bränslen är dessutom ett av de miljömål som Telge Återvinning arbetar med. Senaste bullermätningen utfördes under hösten Den visade att Telge Återvinning lever efter de villkor som finns i miljödomarna. Inga klagomål på buller har kommit till vår kännedom. En fast mätstation finns på kontorsbyggnaden på Tveta Återvinningsanläggning för att mäta buller, nederbörd och vind. 4 Gasutvinning Gasproduktionen har huvudsakligen fungerat bra under hela året. Deponigas har samlats in och överförts till Järna panncentral för uppvärmning av fastigheter. Totalt producerades MWh (värmevärde deponigas 5,578 kwh/nm 3 ). Detta motsvarar cirka kubikmeter fossil eldningsolja. Gasproduktionen var något högre än Hur stor del av metangasen som är åtkomlig för insamlingssystemet är generellt svårt att bedöma. Ett väl fungerande insamlingssystem bedöms utnyttja ca 90% av gasen, resten går ut i atmosfären. Under året har installation av nya insamlingsledningar skett vilket minskat utsläppen av metangas till atmosfären. En uppskattning av storleken på det diffusa årsutsläppet av metan till atmosfären ger ca 300 ton (50%-vol metan i deponigasen).

6 6 (23) 5 Åtgärder som har vidtagits under året Under verksamhetsåret har egenkontroll utförts i enlighet med förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll. Bl.a. har kontroll och bevakning av omgivningspåverkan utförts enligt de undersökningsprogram/kontrollprogram som anges i kontrollprogrammet för verksamheten. Se vidare nedan för sammanställningar av kontrollresultat. 5.1 Årsvärden på utsläpp till vatten Provisoriska utsläppsbegränsningsvillkor är meddelade för utsläpp av renat vatten till recipient. Under år 2002 har inget utsläpp skett. Utsläpp av obehandlat lakvatten har skett till Himmerfjärdens kommunala reningsverk i enlighet med vad bolaget uppgivit i ansökningshandlingar. I emissionsdeklarationen, se bilaga 2 samt bilagd CD-R, redovisas utsläpp till kommunalt avloppsreningsverk (anläggning) enligt angivna tröskelvärden i NFS 2000: Åtgärder som har vidtagits för att minska mängden farligt avfall från verksamheten Verksamheten ger i sig inte upphov till större mängder farligt avfall. Hushållens farliga avfall samlas in genom Miljöbilen och på återvinningscentralerna. Små mängder spillolja uppstår också vid underhållsarbeten på den interna maskinparken vilket omhändertas med övriga oljeavfall som mellanlagras före borttransport. I det senare fallet finns inga mängder att redovisa annat än genom vad som totalt lämnat anläggningen under året. 5.3 Tillbud och störningar samt vidtagna åtgärder 3 mindre personskador har inträffat under året, dessa har hanterats enligt våra arbetsmiljörutiner. Hjälpmedel är inköpta och bättre rutiner är upprättade. Under 2002 har ingen brand skett på Tveta Återvinningsanläggning. Jakt på vit fågel har i stort bedrivits i motsvarande omfattning som tidigare år. Öppna tippsår hålls hela tiden så begränsade som möjligt. 5.4 Redovisning av utfört riskarbete Under 2002 har riskanalys genomförts enligt bolagets rutiner i miljöledningssystemet. Sammanfattningsvis kan nämnas att mottagning av slam har klassats upp som en prioriterad miljöaspekt och ett antal åtgärder är igångsatta. Samtidigt har bl a insamling av farligt avfall bedömts vara en lägre miljöaspekt. 5.5 Förändrade rutiner och instruktioner Under året har ett uppdaterat kontrollprogram skickats till tillsynsmyndigheten. I övrigt pågår ständigt utvecklingsarbete av instruktioner inom miljöledningssystemet. Extern revision av miljöledningssystemet har genomförts och lett till ytterligare förbättringar. Dessutom har en extern besiktning skett under våren Exempel på rutin som har ändras under året är borttransport av farligt avfall, samtliga instruktioner angående vår biologiska behandling.

7 7 (23) 5.6 Undersökningar om miljöpåverkan från verksamheten samt åtgärder som vidtagits för att minska denna miljöpåverkan Verksamheten bedriver omfattande egenkontroll enligt intentionen i förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll med bl.a. ett löpande kontrollprogram avseende undersökningar av mark, yt- och grundvatten. Resultaten sammanfattas i avsnitten ( ) nedan tillsammans med tidigare års resultat för jämförelse. Mer detaljerad information, situationsplan samt grafiska sammanställningar fås på begäran från bolaget Ytvatten Nedan redovisas analyserna från YV1, YV3, YV5. Tabell 2, Ytvattenanalys från YV1 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys YV1 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend samt Alkalinitet mg/l 15 56,11 78 Trend minskar ph 6,7 7,14 7,4 Trend minskar något 7,2 7,4 7,2 6,7 Fosfor total mg/l 0,03 0,08 0,12 Trend minskar 0,05 0,12 0,1 0,03 Kväve total "-" 0,57 0,96 1,8 Trend ökar 0,57 0,79 1,8 1,0 Fosfat "-" 0,015 0,03 0,08 Trend ökar 0,02 0,02 0,08 0,018 Järn "-" 0,24 0,87 1,6 Trend ökar 0,94 1,6 0,86 0,24 Ammonium "-" 0,03 0,17 0,73 Trend ökar 0,03 0,04 0,73 0,03 Klorid "-" 5,4 8,36 11 Trend ökar 9,2 9,0 11 7,2 Mangan "-" 0,012 0,09 0,27 Trend minskar 0,049 0,071 0,27 0,012 Arsenik ug/l 0,2 0,67 1,4 Trend ökar pga högt sept 0,5 0,9 1,4 0,2 Bly "-" 0,5 1,37 1,9 Trend minskar 0,9 1,9 1,9 0,5 Kadmium "-" 0,02 0,05 0,12 Trend minskar 0,02 0,05 0,06 0,02 Zink "-" 12 22,38 44 Trend ökar ngt Krom "-" 0,2 1,91 3,8 Trend minskar obetydligt 2,8 3,8 1,6 0,2 Koppar "-" 1,8 3,18 4,8 Trend minskar 2,7 4,8 3,4 1,8 Nickel "-" 1,8 2,41 3,3 Trend ökar något 1,8 2,9 3,3 2 Konduktivitet ms/m 8,5 16,99 22,9 Trend minskar något 17,6 19,6 22,9 8,52 Flertal förhöjda halter i september, men enbart kväve visar stadig ökning. Samtliga övriga parametrar sjunker i november, för alkalinitet, fosfor, järn, arsenik, bly, zink, krom och koppar kraftigt. Tidigare höga halter har sjunkit. ph har sjunkit från över 7 till 6,7, men detta har inte återspeglats i förhöjda metallhalter. Vår bedömning är att Telge Återvinning inte påverkar YV1. Vi kommer under 2003 genomföra en kartering som kommer att kartlägga eventuella sprickor och flöden i området.

8 8 (23) Tabell 3, Ytvattenanalys från YV3 Värde 2002 Kommentar Analys Analys Analys Analys YV 3 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend ph 7,2 7,5 7,8 Trend minskar obetydligt 7,8 7,2 7,4 7,6 Konduktivitet ms/m 27, ,8 Trend ökar något 34,6 27,8 51,8 31,1 Alkalinitet mg/l ,8 180 Trend minskar , Fosfor total mg/l 0,06 0,41 1,11 Trend ökar 0,09 0,39 1,11 0,06 Fosfat "-" 0,01 0,02 0,03 Trend minskar obetydligt 0,01 0,03 0,02 0,01 Kväve total "-" 1,3 2,73 4,5 Trend ökar kraftigt 1,3 1,5 3,6 4,5 Ammonium "-" 0,02 0,05 0,1 Trend minskar 0,05 0,10 0,02 0,02 Klorid "-" 8,2 25,1 47 Trend ökar 24 8, ,00 Järn "-" 0,5 7,0 15 Trend minskar 2,5 9,9 15 0,46 Mangan ug/l Trend minskar ,2 Arsenik "-" 0,7 1,5 3,2 Trend minskar 1,3 3,2 0,7 0,7 Bly "-" 0,2 2,0 4,8 Trend minskar 2,1 4,8 0,2 0,7 Kadmium "-" 0,02 0,05 0,13 Trend minskar 0,02 0,1 0,02 0,0 Zink "-" 2 19,5 37 Trend minskar Krom "-" 0,2 3,7 6,6 Trend minskar 3,3 4,6 6,6 0,2 Koppar "-" 1,8 4,3 7,4 Trend minskar 5,0 7 1,8 3 Nickel "-" 0,2 2,7 5,3 Trend minskar 3,9 5,3 0,2 1,4 Ny provpunkt, enbart fyra mätningar har utförts under det gångna året. Fosfor, kväve, klorid, mangan, arsenik, bly, kadmium och krom uppvisar relativt kraftig variation över året. Många halter har dock sjunkit mot slutet av året. För få värden för en tillförlitlig utvärdering.

9 9 (23) Tabell 4, Ytvattenanalys från YV5 Värde 2002 Kommentar Analys YV 5 Enhet Min Medel Max 0201 ph 6,6 6,6 6,6 Ny provpunkt, enbart 1 mätvärde 6,6 Alkalinitet mg/l "- 23 Fosfor total mg/l 0,05 0,05 0,05 -"- 0,05 Fosfat "-" 0,04 0,04 0,04 -"- 0,04 Kväve total "-" 1,9 1,9 1,9 -"- 1,9 Ammonium "-" 0,06 0,06 0,06 -"- 0,06 Klorid "-" "- 23 Järn "-" 2,3 2,3 2,3 -"- 2,3 Mangan "-" 0,073 0,073 0,073 -"- 0,073 Arsenik ug/l 0,8 0,8 0,8 -"- 0,8 Bly "-" 2,2 2,2 2,2 -"- 2,2 Kadmium "-" <0,05 <0,05 <0,05 -"- <0,05 Zink "-" "- 21 Krom "-" 4,2 4,2 4,2 -"- 4,2 Koppar "-" 6,3 6,3 6,3 -"- 6,3 Nickel "-" "- 11 Prov av ytvatten från sjön Vällingen. Detta är en ny provpunkt, enbart en analysomgång finns. Enligt Naturvårdsverkets Rapport 4913: Bedömningsgrunder för miljökvalitet, Sjöar och vattendrag är vattnet svagt surt, kvävehalten är mycket hög, fosforhalten hög till mycket hög, halten bly, kadmium, zink och koppar måttligt hög samt halten arsenik, krom och nickel låg.

10 10 (23) Grundvatten Nedan redovisas analyserna från GV1, GV2, GV5, GV6. Tabell 5, grundvattenanalys från GV1 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys GV 1 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend ph 6,90 7,3 7,8 Trend minskar obetydligt 6,9 7,0 7,0 7,6 Konduktivitet ms/m 23,9 25,1 26,5 Trend stationär 24,1 24,4 25,8 26,5 Alkalinitet mg/l ,1 120 Trend ökar något Fosfat, PO 4 -P "-" 0,0004 0,003 0,002 Lite variation <0,01 0,002 <0,01 0,004 Järn "-" 0,13 0,349 0,63 Trend minskar 0,63 0,2 <0,05 0,13 Fosfor total, P "-" <0,01 <0,01 0,01 Ingen variation <0,01 <0,01 <0,005 <0,01 Kväve total, N "-" 0,036 0,17 0,84 Trend ökar 0,04 0,04 <0,10 0,84 Ammonium "-" 0,009 0,014 0,02 Viss variation 0,02 0,02 0,02 0,01 Klorid "-" 0,4 5,5 7,086 Trend ökar något 6,8 6,6 6,4 5,9 Mangan "-" 0,079 0,136 0,27 Trend ökar något 0,14 0,12 0,12 0,13 Arsenik ug/l 0,403 0,7 0,9 Trend minskar något 0,7 0,8 <0,5 0,5 Bly "-" 0,2 0,2 0,3 Trend minskar 0,2 0,2 <0,5 <0,5 Kadmium "-" 0,011 0,047 0,13 Trend ökar 0,02 0,02 <0,05 0,13 Zink "-" ,8 530 Trend ökar Krom "-" 0,263 1,39 3,4 Trend ökar något 1,0 1,6 3,4 <0,5 Koppar "-" 0,6 2,4 4,609 Trend minskar 2,0 2,0 0,6 1,6 Nickel "-" 1,2 3,7 6 Trend ökar 5,7 6,0 1,9 4,2 Kvävehalten ökar mycket jämfört med tidigare mätningar, där samtliga värden ligger under detektionsgränsen. Detta beror framförallt på ett extremvärde i november Kadmium ökar från värden under detektionsgränsen till Hög halt. Även zink ökar kraftigt i förhållande till senaste värdet. Arsenik, koppar, nickel och krom ökar något i november, medan övriga parametrar sjunker eller är i stort oförändrade.

11 11 (23) Tabell 6, Grundvattenanalys från GV2 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys GV 2 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend ph 7,3 7,6 8 Stationär trend 7,4 7,6 7,5 7,7 Konduktivitet ms/m 20,9 21,4 22,8 Närmast stationär 21,5 21,7 20,9 21,2 Alkalinitet mg/l 84 88,0 96,3 Trend minskar obetydlig Fosfor total -"- 0,01 0,01 0,02 Trend minskar något <0,01 <0,01 0,007 0,01 Kväve total -"- 0,06 0,08 0,1 Under detektionsgräns utom 0,10 <0,10 <0,10 <0,1 ett värde Fosfat -"- 0 0,01 0,01 Trend minskar <0,01 0,004 0,004 0,004 Järn -"- 0,46 2,1 11 Trend ökar 1,2 1,5 11 0,55 Ammonium -"- 0,04 0,05 0,06 Trend ökar något 0,04 0,05 0,06 0,05 Klorid -"- 3,7 4,4 5,3 Trend ökar något 5,3 5,2 4,7 4,5 Mangan -"- 0,16 0,2 0,29 Trend minskar 0,19 0,28 0,25 0,16 Arsenik µg/l 1,9 2,7 4,2 Trend minskar något 2,3 3,0 2,6 1,9 Bly -"- 0,11 0,3 0,4 Under detektionsgräns utom <0,5 <0,5 <0,5 <0,5 ett värde Kadmium -"- 0,05 0,05 0,05 Under detektionsgränsen <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Zink -"- 0,4 3,4 9 Trend minskar 6 0,8 4 3 Krom -"- 0,2 0,9 3,1 Trend minskar 0,7 1,9 0,2 0,2 Koppar -"- 0,08 1,6 8,3 Trend ökar 2,5 0,2 1,1 8,3 Nickel -"- 0,12 0,3 0,8 Trend ökar obetydligt 0,2 0,7 0,2 0,2 Koppar ökar kraftigt till hög halt. Även järn ökar kraftigt. I båda fallen för det sig dock om ett extremvärde. Fosfor och ammonium ökar något. Flertalet övriga parametrar sjunker eller är i stort oförändrade.

12 12 (23) Tabell 7, Grundvattenanalys från GV5 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys GV 5 Enhet Min Medel Max Kommentar på ph 7,10 7,8 8,1 Trend ökar obetydligt 7,7 7,9 7,7 8,1 Konduktivitet ms/m 34,8 42,6 44,8 Trend ökar obetydligt 44,8 44,7 43,7 44,3 Alkalinitet mg/l ,7 290 Trend ökar Fosfor total -"- 0,004 0,0 0,05 Trend ökar något 0,04 0,04 0,04 0,05 Kväve total -"- 0,1 0,1 0,11 Under detektionsgräns <0,1 <0,10 <0,10 <0,1 Fosfat -"- 0,004 0,04 0,04 Trend ökar något 0,02 0,02 0,04 0,02 Järn -"- 0,06 0,4 0,89 Trend minskar obetydligt 0,36 0,43 0,3 0,35 Ammonium -"- 0,02 0,02 0,04 Trend ökar 0,02 0,03 0,03 0,04 Klorid -"- 5,7 9,7 23 Trend minskar 6,2 5,9 5,8 5,7 Mangan -"- 0,14 0,3 0,48 Trend minskar 0,16 0,21 0,2 0,14 Arsenik ug/l 0,964 1,4 3 Trend minskar 1,0 1,2 1,1 1 Bly -"- 0,35 2,5 4,7 Under detektionsgräns <0,5 <0,5 <0,5 <0,5 Kadmium -"- 0,011 0,02 0,02 Under detektionsgräns <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Zink -"- 0,4 7,3 22 Trend minskar Krom -"- 0,16 0,9 3,4 Trend ökar något 1,2 3,4 0,2 0,2 Koppar -"- 0,12 2,1 11 Ökar kraftigt 2,0 0,2 0,6 11 Nickel -"- 0,4 0,7 0,9 Under detektionsgräns <0,5 0,9 <0,5 <0,5 Koppar ökar relativt kraftigt, men från låg nivå, i ett extremvärde. Fosfor och ammonium ökar. Samtliga övriga element sjunker eller är oförändrade. Tidigare mätnings höga halter krom och nickel har sjunkit. Fosfat ökar med 25% trots detta låga värden. Vår bedömning är att detta inte kräver något specialprogram. Detta kommer dessutom att ingå i karteringen av området.

13 13 (23) Tabell 8, Grundvattenanalys från GV6 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys GV 6 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend ph 7,0 7,4 7,9 Trend stationär 7,2 7,4 7,1 7,6 Konduktivitet ms/m ,8 184 Trend ökar obetydligt Alkalinitet mg/l ,2 360 Trend stationär Fosfor total -"- 0,01 0,03 0,04 Trend stationär 0,02 0,02 0,02 0,03 Kväve total -"- 0,04 0,2 0,73 Trend ökar 0,04 0,73 0,17 0,19 Fosfat -"- <0,01 0,01 <0,02 Under detektionsgräns <0,01 <0,02 0,005 0,006 Järn -"- 0,07 2,5 4,4 Trend minskar 1,9 3,5 4,3 0,07 Ammonium -"- 0,05 0,1 0,07 Trend ökar något 0,05 0,06 0,06 0,07 Klorid -" ,6 390 Trend ökar obetydligt Mangan -"- 0,63 0,8 1 Trend minskar något 0,66 0,88 0,86 0,69 Arsenik ug/l 1 1,5 2,1 Trend minskar något 1,8 1,3 1 1,3 Bly -"- 0,04 0,1 0,2 Trend ökar 0,2 0,2 0,2 0,2 Kadmium -"- 0,01 0,01 0,01 Under detektionsgräns <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Zink -"- 0,4 3,9 12,5 Trend minskar 4 0,8 3 5 Krom -"- 1,3 3,3 8,1 Trend minskar 1,9 4,6 1,5 <0,5 Koppar -"- 0,5 1,1 2,6 Trend ökar 2,6 0,5 1,9 1,4 Nickel -"- 0,2 2,2 6,2 Trend stationär 0,2 1,8 1,2 3,0 Zink och nickel ökar något lite, liksom fosfor och ammonium. Samtliga övriga parametrar sjunker eller är i stort oförändrade. De tidigare höga halterna kväve och till viss del koppar har sjunkit.

14 14 (23) Tabell 9, Grundvattenanalys från GV7 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys GV 7 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend ph 7,5 7,8 8,2 Stationär 7,8 7,9 7,5 7,9 Konduktivitet ms/m 64 84,8 107 Trend ökar ngt , ,8 Alkalinitet mg/l ,2 210 Trend stationär Fosfor total "-" 0,01 0,01 0,01 Under detektionsgräns <0,01 <0,01 0,01 <0,01 Kväve total "-" 0,11 0,2 0,33 Trend minskar ngt 0,24 0,11 0,24 0,13 Fosfat "-" 0,004 0,0 0,009 Under detektionsgräns <0,01 <0,002 0,004 0,009 Järn "-" 0,08 0,7 1,833 Trend minskar 1,4 0,81 0,08 0,10 Ammonium "-" 0,01 0,01 0,04 Trend ökar ngt 0,03 0,01 0,04 0,03 Klorid "-" 69,6 127,2 180 Trend ökar Mangan "-" 0,173 0,2 0,33 Trend ökar 0,30 0,27 0,33 0,22 Arsenik ug/l 0,2 0,4 0,8 Trend minskar 0,2 0,2 0,8 0,2 Bly "-" 0,2 1,4 8,6 Trend ökar 0,2 0,2 8,6 0,2 Kadmium "-" 0,013 0,01 0,013 Under detektionsgräns <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Zink "-" 0,4 10,6 30 Trend ökar ngt ,8 Krom "-" 0,2 2,7 5,8 Trend minskar 1,6 2,3 3,7 0,2 Koppar "-" 0,2 2,7 12 Trend ökar 2,9 1,2 12 0,2 Nickel "-" 0,2 2,1 4,5 Trend minskar 0,2 2,3 4,5 0,5 Arsenik, kadmium, bly, zink, koppar och nickel uppvisar höga halter i septembermätningarna. Telge Återvinning bedömer att detta beror på extremt låga vattenflöden. Halterna sjunker sedan. Fosfathalten ökar, men de tidigare värdena låg under detektionsgränsen. Även ammonium ökar från tidigare mätning, men ligger på samma nivå som 2001 års värden. De flesta övriga element sjunker, noterbart konduktiviteten.

15 15 (23) Lakvatten Nedan redovisas lakvattenproverna i LV1, LV2 och LV3. Lakvattenmängden uppmättes till m 3 under år Tabell 10, Lakvattenanalyser (sammanställning) från LV1 Värde Kommentarer LV1 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend Alkalinitet mg/l Trend ökar ph 7,1 7,5 8,1 Trend minskar svagt Konduktivitet ms/m Trend ökar BOD7 mg/l 4,2 27,5 170 Trend ökar COD (Cr) " Trend ökar Sulfat, SO4 " Trend ökar obetydligt Kväve, total N " Trend ökar Ammonium, NH4-N " Trend ökar Fosfor, total P " 0,09 0,30 0,89 Trend ökar Fosfat, PO4-P " 0,004 0,06 0,18 Trend ökar Klorid, Cl " Trend ökar Järn, total Fe " 2,4 6,2 15 Trend ökar Mangan, Mn " 0,51 1,2 2,1 Trend ökar Zink, Zn ug/l Trend ökar pga en extrem Nickel, Ni " Trend ökar Koppar, Cu " 3, Trend ökar Krom, total Cr " 4, Trend ökar Bly, Pb " 0,700 3,0 8,2 Trend ökar Kadmium, Cd " 0,02 0,30 1,4 Trend ökar Arsenik " 1,9 5,5 16 Trend ökar Tabell 11, Lakvattenanalyser LV1 Analyser LV1 Enhet Alkalinitet mg/l ph 7,4 7,6 7,2 7,3 7,7 7,1 7,2 7,5 7,7 7,5 7,5 Konduktivitet ms/m BOD7 mg/l , COD (Cr) " Sulfat, SO4 " Kväve, total N " Ammonium, NH4-N " Fosfor, total P " 0,32 0,27 0,2 0,31 0,24 0,17 0,35 0,89 0,37 0,59 0,56 Fosfat, PO4-P " 0,01 0,07 <0,01 0,06 0,005 0,01 0,18 0,09 0,06 0,14 0,05 Klorid, Cl " Järn, total Fe " 11 2,4 9,2 4,6 7,4 6,8 4,4 15 2,9 5,7 12 Mangan, Mn " 1,5 0,82 1,3 1,2 1,3 2,1 1,4 1,3 1,1 1,6 1,4 Zink, Zn ug/l Nickel, Ni " Koppar, Cu " 9,7 20 8, , Krom, total Cr " Bly, Pb " 4,4 5,9 0,7 0,7 2,7 0,9 1,8 3,6 2 8,2 6,8 Kadmium, Cd " 0,17 0,26 0,12 0,08 0,11 0,18 0,02 0,40 0,43 0,19 1,40 Arsenik " 4,2 3,4 8,5 2,8 2,9 4,5 6,5 16 3,8 12 8,8 Kvicksilver, Hg " , Oljeindex mg/l 0,3

16 16 (23) Tabell 12, Mängder utsläppta metaller i lakvattnet till Himmerfjärdsverket Medel 2001 Total mängd Medel 2002 Total mängd Skillnad Volym lakvatten m m m 3 Järn, total Fe 3,30 mg/l 231 kg 7 mg/l 253 kg + 22 kg Mangan 0,91 mg/l 64 kg 1 mg/l 47 kg -17 kg Zink, Zn 113, ug/l 25 8 kg 146,8 ug/l 5 kg -3 kg Nickel, Ni 21,50 ug/l 1,5 kg 123 ug/l 4,2 kg + 3 kg Koppar, Cu 16,95 ug/l 1,2 kg 26 ug/l 0,9 kg - 0,31 kg Krom, total Cr 14,18 ug/l 1,0 kg 32 ug/l 1,1 kg + 0,09 kg Bly, Pb 2,48 ug/l 0,2 kg 3 ug/l 0,1 kg - 0,06 kg Kadmium, Cd 0,30 ug/l 0,02 kg 0,334 ug/l 0,01 kg - 0,01 kg Arsenik 3,00 ug/l 0,2 kg 6,67 ug/l 0,2 kg + 0,02 kg LV1 kommentar. Mätningen uteblev i mars, vilket har meddelats tillsynsmyndigheten. Zink, nickel, koppar, bly, kadmium och arsenik ökar. Även alkaliniteten, kväve, ammonium, fosfor, fosfat och klorid ökar. De flesta element uppvisar en eller flera förhöjda halter i proven från sensommarsvinter. Samtliga trendlinjer utom för ph visar ökande tendens, i de fall kompletta mätserier förekommer. I tabell 12 visas mängden utsläppta metaller i lakvattnet till Himmerfjärdsverket 2002 jämfört med Totala mängden metaller 2002 jämfört med 2001 är i stort oförändrade.

17 17 (23) Tabell 13, Lakvattenanalyser från LV2 Värde 2002 Kommentar Analys Analys Analys Analys LV2 Enhet Min Medel Max Kommentar på trend ph 6,7 6,7 6,7 Ingen variation 6,7 6,7 6,7 6,7 Konduktivitet ms/m , Trend minskar något Alkalinitet mg/l ,5 770 Trend ökar Fosfor, total P " 0,02 0,03 0,04 Trend ökar 0,02 0,03 0,02 0,04 Fosfat, PO4-P " 0,002 0,01 0,04 Trend ökar 0,004 0,008 0,002 0,04 Kväve, total N " 82 90,3 100 Trend ökar Ammonium, NH4-N " 72 76,3 81 Trend stationär Nitrat, NO3-N+NO2 mg/l 1,7 2,6 3,6 Trend minskar 3,2 1,7 3,6 2,0 Klorid, Cl " , Trend ökar Sulfat, SO4 " ,0 360 Trend minskar BOD7 (ATU) mg/l 1,2 3,9 12 Trend stationär 1,2 12 1,2 1,2 COD (Cr) " ,5 560 Trend ökar Järn, Fe " 35,00 46,25 56 Trend minskar Mangan, Mn " 2 2,4 2,7 Trend ökar 2,4 2,3 2,0 2,7 Arsenik, As ug/l 2,1 9,1 23 Trend ökar 6,9 4,3 2,1 23 Bly, Pb " 0,7 3,1 6,8 Trend stationär 1,5 3,5 6,8 0,7 Kadmium, Cd " 0,11 0,2 0,28 Trend ökar 0,11 0,19 0,28 0,17 Zink, Zn " 33 60,3 130 Trend ökar Krom, total Cr " 2,6 5,43 7,5 Trend minskar 7,5 6,5 5,1 2,6 Koppar, Cu " 5,6 9,13 12 Trend minskar 9,2 12 9,7 5,6 Nickel, Ni " 0,2 3,88 8,2 Trend minskar 4,8 8,2 0,2 2,3 TOC mg/l 43 46,5 53 Trend minskar Nonylfenol ug/l <10 <10 <10 Under detektionsgränsen <10 <10 <10 <10 Oljeindex i vatten mg/l 0,21 0,21 0,21 Enbart ett mätvärde - 0, Provpunkten är ny och endast fyra analysomgångar föreligger. Fosfat, fosfor och arsenik ökar. Bly, kadmium och zink uppvisar stora variationer, övriga metaller uppvisar sjunkande trend.

18 18 (23) Tabell 14, Lakvattenanalyser från LV3 Värde Kommentar Analys Analys Analys Analys LV3 Enhet Min Medel Max Anmärkning Alkalinitet mg/l ,2 760 Trend ökar ph 6,9 7,3 8 Trend minskar något 7,1 7,2 6,9 7,1 Konduktivitet ms/m ,6 185 Trend ökar något BOD7 mg/l 1,2 1,5 4,3 Trend ökar pga 1 värde 1,2 1,2 <3,0 1,2 COD (Cr) " 37 62,1 87 Trend ökar ngt Sulfat, SO4 " ,5 360 Trend minskar 150 <2, Kväve, total N " 7,2 12,6 16 Trend ökar något Ammonium, " 2,2 6,4 14 Trend ökar 6,8 4,4 14 8,2 NH4-N Fosfor, total P " 0,01 0,02 0,04 Trend ökar 0,02 0,01 0,03 0,02 Fosfat, PO4-P " 0,002 0,003 0,004 Under detektionsgränsen, utom två <0,01 <0,002 0,002 0,004 värde Klorid, Cl " ,1 180 Trend ökar något Järn, total Fe " 1,3 10,1 18 Trend ökar något 13 6,6 18 5,4 Mangan " 0,20 39, Trend ökar obetydligt 1,0 0,91 1,1 0,83 Zink, Zn ug/l 10 26,5 62 Trend minskar Nickel, Ni " 1 5,0 12 Trend minskar något, oregelbunden 1,8 4,3 <0,5 3,4 Koppar, Cu " 2,3 6,3 16 Trend minskar obetydligt 3,8 9,8 2,3 5,9 Krom, total Cr " 1,1 3,9 7,6 Trend minskar 4,6 4,9 2,7 1,1 Bly, Pb " 0,189 2,2 7,8 Oregelbundet <0,5 0,8 <0,5 2,5 Kadmium, Cd " 0,025 0,16 0,4 Trend minskar <0,05 0,06 <0,05 <0,05 Arsenik " 0,6 1,57 2,6 Trend minskar, oregelbunden 1,9 <0,5 <0,5 0,6 Nonylfenol ug/l <10 <10 <10 Under detektionsgräns <10 <10 <10 <10 TOC mg/l 22 23,33 26 Stabiliserad på Oljeindex i vatten mg/l 0,21 0,21 0,21 Ett värde 0, Nitrat mg/l 0,7 1,7 2,7 Två värden - - 0,70 2,70 Ammonium, zink, bly och fosfor ökar något. Flertalet trendlinjer visar sjunkande eller svagt ökande trend Sammanfattning Bedömningen är att lakvatten samlas in på ett tillfredställande sätt och att föroreningsspridning inte kan påvisas till omgivningen. En del parametrar uppvisar varierande tendenser under året. Telge Återvinning bevakar denna utveckling noggrant. Förhöjda halter bedömer Telge Återvinning bero på den låga nederbörden, lakvattenmängden var m 3 (2002) jämfört med m 3 (2001). Totala mängden metaller från LV jämfört med 2001 är i stort oförändrade. I området väster om askdeponin pågår sedan mitten av 2001 ett separat undersökningsprojekt tillsammans med KTH i syfte att utreda ursprung till förhöjda kloridhalter. Ett utökat specialprogram för grundvatten har därmed aktiverats enligt angivelser i Telge Återvinnings kontrollprogram. Tillsynsmyndigheten hålls löpande informerad om undersökningsresultaten. Specialprogrammet fortsätter under år 2003 med bla kartering av området.

19 19 (23) 6 Kommentarer till villkors efterlevnad Telge Återvinning har fått ett nytt tillstånd av miljödomstolen Domen innebär i korthet att bolaget får fortsätta att ta emot askor som ej klassas som farligt avfall och att askor inte behöver stabiliseras förrän tidigast Bolaget fick däremot avslag på mottagning av arsenikförorenade jord. 6.1 Kommentarer till gällande tillstånd ( , mål nr M 70-99) Till dess annat beslutas gäller följande provisoriska föreskrifter: P1. Lakvattenhanteringen har bedrivits i överensstämmelse med vad bolaget har angivit. P2. Inget vatten har släppts ut till lokal recepient. Miljödomstolen har tidigare fastställt Lanaren som recepient för det renade vattnet. P3. Detta har utgått. P4. Detta har inte varit aktuellt. P5. Detta har inte varit aktuellt. Villkor 1 Verksamheten har bedrivits i överensstämmelse med vad bolaget har angivit och åtagit sig i enlighet med gällande tillstånd och villkor. Villkor 2 Asbestavfall har deponerats i enlighet med naturvårdsverkets allmänna råd 87:3. Villkor 3 Farligt avfall har hanterats enligt villkoret. Villkor 4 Farligt avfall annat än vad som regleras av villkor 2 har inte deponerats. Instruktion finns i miljöledningssystemet vad man gör när ex farligt avfall kommer med annat avfall. Villkor 5 Oljor, oljeförorenade vätskor och skadliga kemikalier har samlats upp och förvaras i slutna tankar eller behållare i avvaktan på transport till anläggning som har tillstånd att behandla. Villkor 6 Lätt förorenade jordar har mottagits efter tillsynsmyndighetens medgivande. Avvattning av förorenade jordar har inte skett. Oljor har mellanlagrats i slutna tankar. Anläggning för flotation enligt tidigare tillstånd har ej installerats. Villkor 7 Den huvudsakliga slammängden utgörs av gatu- och industrislam från ex. slamsugning av gatubrunnar mm. Industrislammet infiltreras i hushållsdeponin.

20 20 (23) Villkor 8 Sluttäckning av östra slänten har fortskridit under Villkor 9 Fast installation för mätning av buller finns. Bullermätning har skett hösten Den visade att Telge Återvinning lever efter de villkor som finns i miljödomarna. Villkor 10 Inga ändringar i öppettid har skett under året. Anläggningen är öppen 7 16 vardagar och återvinningscentralen för hushållen är dessutom öppen tisdag och torsdag kväll till kl 19 samt lördagar Miljönämnden har meddelat nytt villkor för öppettider på lördagar. Villkor 11 Etappvis avslutning hänvisas till villkor 8 ovan. För askdeponin har en handlingsplan tagits fram och delgivits tillsynsmyndigheten. Villkor 12 Deponigas har samlats in och överförts till Järna panncentral för uppvärmning av fastigheter. Villkor 13 Under sensommaren rapporterades vid ett antal tillfällen luktstörningar vid pumphuset i Lerhaga. Telge Återvinning har bl a kontrollerat om det fanns slam i pumphuset som bidrog till lukten dessutom har Telge Återvinning spolat ledningarna för att åtgärda problemet. Några andra luktstörningar i större omfattning har inte rapporterats. Villkor 14 Inget slam har tillförts biocellen under Villkor 15 Undersökning av långtidsegenskaper hos askor har skett under våren 2001 genom ett examensarbete vid Luleå universitet. Rapporten heter Utveckling av tätskikt för sluttäckning vid Tveta Avfallsanläggning och är skriven av Karin Arvidsson Luleå Tekniska Universitet. Villkor 16 Bolaget har lämnat in förslag till nytt kontrollprogram. Kontrollprogrammet är godkänt och tidigare kontrollprogram är upphävt.

21 21 (23) 6.2 Kommentarer till gällande tillstånd ( mål nr M ) Villkor 1 Verksamheten har bedrivits i överensstämmelse med vad bolaget har angivit och åtagit sig i enlighet med gällande tillstånd och villkor. Villkor 2 Förbränningsrester har deponerats separat alternativt återanvänds som konstruktionsmaterial. Villkor 3 Inga förbränningsrester har stabiliserats. Villkor 4 Bolaget har under 2002 redovisat för tillsynsmyndigheten hur sluttäckningen av askdeponin skall genomföras. Villkor 5 Fast installation för mätning av buller finns. Bullermätning har skett hösten Den visade att Telge Återvinning lever efter de villkor som finns i miljödomarna. Villkor 6 Förbränningsrester som kommer till anläggningen är vattenbegjutna. Villkor 7 Lakvatten har förts till befintlig lakvattenanläggning. Villkor 8 Etappvis avslutning hänvisas till villkor 4 ovan.

22 22 (23) 6.3 Kommentar till Länsstyrelsens beslut om dispens Telge Återvinning har tillstånd (dispens) att lägga ton brännbart på deponi under Villkor 1 Telge Återvinning har haft kontakter med förbränningsanläggningar i regionen för att få avsättning för brännbart avfall (förhandlingar pågår). Villkor 2 Telge Återvinning har informerat de kunder som lämnar mer än 50 ton brännbart per år om att andra behandlingsmetoder än deponering bör väljas i första hand. Vilkor 3 Endast utsorterat brännbart avfall som inte innehåller avfall som i utsorterad fraktion utgör farligt avfall har deponerats. Exempel på avfall som deponerats: säng, soffa (blandmaterial) samt brännbart som pga sinn styckestorlek inte går att sortera. Villkor 4 Telge Återvinning har inte tagit emot avfall från någon kommun som inte vidtagit ändamålsenliga åtgärder för att deponering av brännbart avfall skall upphöra. Telge Återvinning har skickat brev till samtliga kommuner med information kring vår dispens, fördelen att sortera ut brännbart både ur miljösynpunkt men också ur ekonomiskt perspektiv. 6.4 Kommentar till miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens andra kapitel behandlar ett antal allmänna hänsynsregler som ger uttryck för bl.a. försiktighetsprincipen, kunskapskrav, bevisbördsregel, produktvalsregeln samt regler om hushållning, kretslopp och lämplig lokalisering av verksamheter och åtgärder. Med kunskap om verksamheten som följer bl.a. av resultaten av genomförd egenkontroll framgår att verksamheten under året väl uppfyller åtagande enligt miljöbalkens intension samt av myndigheter meddelade tillståndsbeslut för verksamheten. Vår uppfattning är att hela verksamheten ligger i linje med kretsloppsprincipen i och med den förändringsprocess som påbörjats med en övergång från deponering till biologiska behandlingsmetoder samtidigt som metangas kan utvinnas samt stora mängder brännbara fraktioner kan förädlas och återgå i kretslopp som bl.a. bränsle vid fjärrvärmeproduktion. Vi har kännedom om vår lokala miljöpåverkan samt arbetar aktivt med information samt att minimera effekter av ev. olägenheter som kan uppstå ex. som buller eller lukt.

23 23 (23) 7 Planer för 2003 Lakvattenprojektet kommer att avrapporteras till Miljödomstolen enligt domen , dvs de provisoriska villkoren kommer att fastställas. Dessutom kommer Telge Återvinning, till Miljödomstolen, avrapportera hur sluttäckningsprojektet har fortlöpt samt få denna metod fastställd. Telge Återvinning har skickat in en ansökan till miljödomstolen att få biologiskt rena oljeförorenade jordar. Telge Återvinning kommer att fortsätta höja kompetensen med hjälp av utbildningar, rekryteringar internt och externt. Telge Återvinning har fått ett uppdrag att titta på sluttäckning av andra deponier i Södertälje kommun. Telge Återvinning har fått dispens att lägga ton brännbart på deponi. Följande miljömål har Telge Återvinning under 2003: Lokalt rena 5000 m 3 lakvatten Minst 70% av mottaget avfall skall återvinnas Öka källsorteringen för verksamheter 8 Underskrift Föreliggande miljörapport lämnas till tillsynsmyndigheten i Södertälje av Telge Återvinning avseende verksamhetsåret 2002 vid Tveta Återvinningsanläggning. Rapporten översänds också till Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholm, SY- VAB (Himmerfjärdsverket), Ytterby Sportstugeförening samt till fastighetsägarna gränsande till Lerhaga 2:1 och 3:1. Södertälje den 27 mars 2003 Telge Återvinning AB Gustav Tham VD Anna Mellström Miljösamordnare

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3 Telge Närmiljö 26-11-2 Page 1 of 23 Promemoria angående fortsatt och utökad verksamhet vid Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter 21-25. Mätpunkt

Läs mer

Bilaga D: Lakvattnets karaktär

Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bakgrund I deldomen avses med lakvatten allt vatten som samlas upp inom avfallsanläggningen. Då uppsamlat vatten har olika karaktär, och därmed olika behandlingsbarhet, har

Läs mer

Telge Återvinning Miljörapport 2012

Telge Återvinning Miljörapport 2012 Telge Återvinning Miljörapport 2012 TEXTDEL Som utövare av tillståndspliktig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt enligt krav framställda i 26 kap 20 miljöbalken lämnar härmed Telge återvinning

Läs mer

Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi.

Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi. Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi. Undertecknade är och företräder närboende runt den aktuella deponin. Vi är också ledamöter i den nybildade föreningen Telge närmiljö.

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun

MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK Sandvikens kommun Foto: Marie Engström Sandviken 2014-03-05 Carin Eklund Sandviken Energi Vatten AB Miljörapport 2013 Hedåsens reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport

Läs mer

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll Mötesnamn etc 1 Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Uppgiftsinsamling Besök på platsen Mötesnamn etc 2 Uppgiftsinsamling

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Vatten från Spillepengs avfallsanläggning

Vatten från Spillepengs avfallsanläggning Vatten från Spillepengs avfallsanläggning en beskrivning av systemens uppbyggnad och lakvattnets sammansättning INTERREG IIIA Källsamarbetet Sysav delprojekt: Lakvattenkarakterisering Mars 2007 Projektet

Läs mer

Mätosäkerheter ifrån provningsjämförelsedata. Bakgrund, metod, tabell och exempel Bo Lagerman Institutet för Tillämpad Miljöforskning (ITM)

Mätosäkerheter ifrån provningsjämförelsedata. Bakgrund, metod, tabell och exempel Bo Lagerman Institutet för Tillämpad Miljöforskning (ITM) Mätosäkerheter ifrån provningsjämförelsedata. Bakgrund, metod, tabell och exempel Bo Lagerman Institutet för Tillämpad Miljöforskning (ITM) Bakgrund: Under år 2000 ska alla ackrediterade laboratorier uppge

Läs mer

Metaller i fällningskemikalien järnsulfat

Metaller i fällningskemikalien järnsulfat 1(10) Metaller i fällningskemikalien järnsulfat Gryaab rapport 2012:15 Jan Mattsson, Fredrik Davidsson och Anette Johansson 2(10) Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

Telge Återvinning Miljörapport 2005

Telge Återvinning Miljörapport 2005 Telge Återvinning Miljörapport 2005 2 (23) Innehållsförteckning 1.1 KORTFATTAD BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 3 2 TILLSTÅNDSGIVEN OCH FAKTISK PRODUKTION... 4 3 HUVUDSAKLIG PÅVERKAN PÅ MILJÖN... 4 4 GASUTVINNING...

Läs mer

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Analysspecifika provbehandlingar Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening Utvärdering av filter för dagvattenrening Eskilstuna 2010-08-29 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Carlsson, uppdragsledare Uppdragsnr: 6135-002 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 4 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Smedjegatan

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Miljörapport 2012 Textdel. Deponin för icke farligt avfall

Miljörapport 2012 Textdel. Deponin för icke farligt avfall Miljörapport 2012 Textdel Deponin för icke farligt avfall 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA

Tilläggsbestämmelser till ABVA Tilläggsbestämmelser till ABVA Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Kalmar Vatten AB:s allmänna avloppsanläggningar. Fastställt av Kalmar Vattens styrelse

Läs mer

PM F08 110 Metaller i vattenmossa

PM F08 110 Metaller i vattenmossa Version: _ 1(11) PM F08 110 Metaller i vattenmossa Upprättad av: Hanna Larsson, Medins Biologi AB Granskad av: Alf Engdahl, Medins Biologi AB Version: _ 2(11) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Haganäs Bostadsområde PM Miljö

Haganäs Bostadsområde PM Miljö Älmhults kommun Haganäs Bostadsområde PM Miljö Göteborg 2013-10-07 Haganäs Bostadsområde PM Miljö Datum 2013-10-07 Uppdragsnummer 1320002808 Utgåva/Status Katarina Wallinder Anna Fälth/Louise Larborn Katarina

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20 Fullskaleförsök med dagvattenfilter, Nacka Kommun Talare: Henrik Alm, Sweco Järlasjö Inte god status idag Näringsrik, kemiskt påverkad Åtgärder i sjöar uppströms Åtgärder för urbant dagvatten 1 Försök

Läs mer

Lyft produktionen med rätt vattenrening

Lyft produktionen med rätt vattenrening Lyft produktionen med rätt vattenrening ~ 1 ~ Kraven på rening av industriellt avloppsvatten Reningsverken är byggda för att ta emot hushållsspillvatten, som är biologiskt nedbrytbart samt reduktion av

Läs mer

Allmänna bestämmelser. För vatten- och avloppsanläggningar. ABVA 2009 Industri

Allmänna bestämmelser. För vatten- och avloppsanläggningar. ABVA 2009 Industri Allmänna bestämmelser För vatten- och avloppsanläggningar ABVA 2009 Industri INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1-2. Avloppsvatten som är av annan typ än hushållsavlopp 3. Industrier måste samråda med Karlskoga Miljö

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län. Råd vid utsläpp av spillvatten från industrier och andra verksamheter

Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län. Råd vid utsläpp av spillvatten från industrier och andra verksamheter Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län Råd vid utsläpp av spillvatten från industrier och andra verksamheter 2 Förord Detta dokument har tagits fram genom ett samarbete mellan

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand

DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 7081-11 och M 1435-07 SÖKANDE 1. Vafab Miljö AB, 556191-4200 Returvägen 20 721 87 Västerås 2. Svensk Växtkraft

Läs mer

Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000. Sweco Environment AB

Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000. Sweco Environment AB RAPPORT KRAFTRINGEN ENERGI AB ÖRTOFTAVERKET Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000 Årsrapport november 2012 december 2013 Malmö 2014-03-24 Sweco Environment

Läs mer

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Pär Elander par@elandermiljoteknik.com 072-217 08 77 1 Pilotförsök sluttäckning med användning av avfall 2 Villkor

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Laxå januari 2013 Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Icke-teknisk sammanfattning När en plan upprättas, där genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska en miljöbedömning genomföras

Läs mer

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sida 1(7) Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sökanden Namn Ansökan avser Hushållsavfall från kommun Annat än hushållsavfall vid deponin Postadress

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2012 Victoria Karlstedt Rapport 2013:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar

Läs mer

Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin

Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin Lakvatten (sigevann) från en modern svensk deponi Hanna Modin Teknisk Vattenresurslära, Lunds Universitet Agenda Förändrad svensk deponilagstiftning Förväntade effekter Fläskebo en modern deponi Projektet

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Metaller i vattendrag 2011. Miljöförvaltningen R 2012:11. ISBN nr: 1401-2448. Foto: Medins Biologi AB

Metaller i vattendrag 2011. Miljöförvaltningen R 2012:11. ISBN nr: 1401-2448. Foto: Medins Biologi AB ISBN nr: 1401-2448 R 2012:11 Foto: Medins Biologi AB Metaller i vattendrag 2011 Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23, 414 59 Göteborg Tel vx: 031-368 37 00 Epost: miljoforvaltningen@miljo.goteborg.se

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1975L0440 SV 23.12.1991 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DREKTV av den 16 juni 1975 om den kvalitet som krävs

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Handbok 2010:1. Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Värmland

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Handbok 2010:1. Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Värmland Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Handbok 2010:1 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Värmland Carl Mikael Strauss Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2010-03-25 Naturvårdsverket

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

Miljöbokslut 2004. /arbetad timme Nyckeltal 2004: 0,37 kg CO 2. /arbetad timme

Miljöbokslut 2004. /arbetad timme Nyckeltal 2004: 0,37 kg CO 2. /arbetad timme Miljöbokslut 004 Upprättad av: Jonas Pettersson 05030, Version I enlighet med landstingets miljöledningssystem och EMAS-registrering publiceras miljöbokslutet på intranätet samt görs tillgängligt till

Läs mer

Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar

Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar Förslag på övergripande paraplymål för gruppen våra ekosystemtjänster - Vi ska skydda och bevara

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Eslövs kommuns allmänna avloppsanläggningar. Gäller från 1

Läs mer

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala Sid 1 Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier I Uppsala finns en avfallsplan för hur den framtida avfallshanteringen ska se ut

Läs mer

Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån

Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/28 28-7-4 Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån Bakgrund Tekniska förvaltningen

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Hovhultsverket 1485-1121 Rapporteringsår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Administrativa uppgifter... 4. Ombud... 4. Saken... 4. Orientering om ansökt verksamhet... 5. Yrkanden och åtaganden... 6. Fastighet...

Administrativa uppgifter... 4. Ombud... 4. Saken... 4. Orientering om ansökt verksamhet... 5. Yrkanden och åtaganden... 6. Fastighet... 1 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... 4 Ombud... 4 Saken... 4 Orientering om ansökt verksamhet... 5 Yrkanden och åtaganden... 6 Fastighet... 7 Tidigare tillstånd och beslut... 8 Nuvarande

Läs mer

Maria Kallvi. Kvalitet & Miljö, SMT. Skäliga och rimliga åtgärder - 1 fallstudie

Maria Kallvi. Kvalitet & Miljö, SMT. Skäliga och rimliga åtgärder - 1 fallstudie Maria Kallvi Kvalitet & Miljö, SMT Skäliga och rimliga åtgärder - 1 fallstudie GUSAB, Mjölby - historik 1940, 50-tal metallavfall deponeras 1950-tal till 1970-tal metallavfall skickas iväg 1990 undersökning

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel

Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel Allmänt för anläggningen Verksamhetsutövare Namn Jönköpings kommun Anläggningens namn Miljöhantering i Jönköping Org.nr 212000-0530 Länsstyrelsens

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens BilagaB 2009-12-29 Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk

årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2. GRUNDDEL... 3 3. TEXTDEL... 4 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 4 3.1.1 Organisation... 4 3.1.2 Verksamhet...

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2012 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2012 SVENSK BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2012 Norrköping 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

Miljörapport. Kvicksund 2014.

Miljörapport. Kvicksund 2014. Miljörapport. Kvicksund 2014. Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1(6) RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1 TILLÄMPNING Kommunstyrelsen har verksamhetsansvar för hanteringen av hushållsavfall i kommunen,

Läs mer

Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering

Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering SYSAV Box 50344, 202 13 Malmö Telefon 040-635 18 00 Telefax 040-635 18 10 www.sysav.se epost@sysav.se Juni 2010 Här börjar förvandlingen Sysavs avfallsanläggningar för sortering, återvinning och deponering

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande

Bilaga 1. Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande 1(8) Bilaga 1 Förslag till förordning Utfärdat den xx Regeringen föreskriver 1 följande Syfte 1 Syftet med denna förordning är att reglera användningen av avloppsfraktioner på ett sådant sätt att skadliga

Läs mer

METALLER I VATTENDRAG 2005.

METALLER I VATTENDRAG 2005. Metaller i vattendrag 2005 R 2006:3 METALLER I VATTENDRAG 2005. En undersökning av metallhalter i vattenmossa i Göteborgs kommun. Undersökningen utfördes hösten 2005 av Medins Biologi AB, Alf Engdahl,

Läs mer

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall

Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Arkivbeteckning 1(5) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av EU-lagstiftning om utvinningsavfall Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig över remitterat författningsförslag som syftar

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Blomgren Hannah ÅF Infrastructure 2017-09-21 TK_ Bergtunnlar_hantering av spillvatten_20170921 Sida 1 (6) Inledning/Bakgrund Följande

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

RAPPORT BILAGA 4. Årsrapport över vattenprovtagning 2014. Sweco Environment. MARKS KOMMUN Skene skogs avfallsanläggning.

RAPPORT BILAGA 4. Årsrapport över vattenprovtagning 2014. Sweco Environment. MARKS KOMMUN Skene skogs avfallsanläggning. repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT MARKS KOMMUN Skene skogs avfallsanläggning BILAGA 4 Årsrapport över vattenprovtagning 2014 4 Holke damm 2015-03-25 Sweco Environment Göteborg - Miljöteknik MAJ-LIS STENBERG

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2014 Hovgårdens avfallsanläggning

MILJÖRAPPORT 2014 Hovgårdens avfallsanläggning MILJÖRAPPORT 2014 GRUNDDEL... 4 1 ÅR FÖR VILKEN MILJÖRAPPORTEN GÄLLER... 4 2 UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN... 4 3 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN... 4 TEXTDEL... 5 1 BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 5 1.1

Läs mer

DELDOM 2009-03-18 meddelad i VÄXJÖ

DELDOM 2009-03-18 meddelad i VÄXJÖ VÄXJÖ TINGSRÄTT DELDOM 2009-03-18 meddelad i VÄXJÖ Sid 1 (44) Mål nr Rotel 10 SÖKANDE Econova Biotech AB Box 90 616 21 ÅBY SAKEN Tillstånd till fortsatt verksamhet vid Häradsuddens avfallsbehandlingsanläggning,

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering NACKA TINGSRÄTT Enhet 3 Mål nr M 6149-11 Rättelse/komplettering Dom, 2012-12-14 Rättelse och komplettering, 2012-12-18 Beslutat av: rådmannen Anders Enroth På s. 2 i villkor 3 ska efter "mätutrustning"

Läs mer

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP)

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) I den här rapporten beskrivs verksamheten under 2014 för Göteborg Energis containerpannor som är placerade i Backa. Rapporten

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt

Riktlinjer för fordonstvätt Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning 2013-08-19 37 Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning, 2013-08-19,

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

Tyresåns vattenkvalitet 1998 2012

Tyresåns vattenkvalitet 1998 2012 Fakta 2013:9 Tyresåns vattenkvalitet 1998 2012 Publiceringsdatum 2013-11-30 Sedan 1998 har Länsstyrelsen och Tyresåns Vattenvårdsförbund bedrivit vattenkemisk provtagning i Tyresåns mynning. Resultaten

Läs mer

Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT

Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-07-03 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 2, april-juni 2017 Saneringsarbetet pågår fortfarande men är nu inne i en fas som huvudsakligen

Läs mer

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ Bilaga 1 SID 1 (6) 2009-09-14 Dnr: 2009-009894-206 Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad En Rapport från Miljöförvaltningen Mari Yoda September 2009 1 Beskrivning

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06 HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1 - Allmänt Denna handledning finns som ett stöd för tillsyn av fordonstvättar. Varje avsnitt i checklistan följs av anvisningar och detaljerade förklaringar mm.

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor.

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Bara vanligt vatten är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Utan vatten, inget bubbel. Man ska vara rädd om vatten. Vatten hör kanske inte till det du tänker oftast på. Det finns där i din vardag,

Läs mer

Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment?

Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment? Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment? Nätverket Renare Marks vårmöte Malmö den 19-21 mars 2013 Advokat Maria Paijkull Klassificering av muddermassor Muddermassor är avfall Finns inga kriterier

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Bakgrundsrapport Rapport 2006:3 Omslagsfoto: Jeanette Wadman Rapport 2006:3 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad 461 83 Trollhättan

Läs mer