Berättelsen om Lena. Information om text och blankett för bedömning av språklig färdighet hos barn med ett annat modersmål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Berättelsen om Lena. Information om text och blankett för bedömning av språklig färdighet hos barn med ett annat modersmål"

Transkript

1 Berättelsen om Lena Information om text och blankett för bedömning av språklig färdighet hos barn med ett annat modersmål Den version av text och blankett, utarbetad av talpedagog Berit Tybrand, som återfinns här på hemsidan är framtagen för att användas i kombination med bilderna i Lundamaterialet. Ett fåtal ändringar har gjorts i Berit Tybrands material för att anpassa det till den nu omarbetade versionen av Lundamaterialet. Dock har hennes förslag till frågor om bilderna att ställa till eleverna för att locka fram rätt målord tagits med i hennes originalskick. Filen med blanketten innehåller den första och den sista sidan av den blankett som Berit Tybrand har tagit fram. Sidorna två och tre finns i den vanliga gula blanketten som medföljer Lundamaterialet.

2 LUNDAMATERIALET bearbetat för kartläggning och bedömning av kunskaper i svenska hos barn med ett annat modersmål Berättelsen om Lena

3 Den bearbetade versionen av LUNDAMATERIALET undersöker den språkliga färdigheten i svenska hos barn med ett annat modersmål inom ett begränsat område av fonologi, morfologi, syntax och lexikon. Da materialet också inbjuder till samtal, kan man aven få en uppfattning om barnets spontantal. Det vänder sig främst till åldersgruppen 6-7 år inför skolstarten men kan också användas till elever med annat modersmål upp till års- åldern. Lundamaterialet utarbetades från början av logopederna Eva Holmberg och Harriet Stenkvist vid foniatriska avdelningen vid sjukhuset i Lund för att kartlägga och bedöma barn med försenad språkutveckling. Det omarbetades efter några år. En närmare beskrivning av materialet framgår av inledningen i häftet, där endast bilderna används i undersökningen med invandrarbarn. Bearbetningen till undersökning av språkfärdigheten i svenska hos barn med ett annat modersmål har gjorts av en grupp talpedagoger, lärare i svenska som andraspråk och hemspråkslärare. Huvudsyftet var att få en helhetsbild av barnets språkförmåga i svenska. Observera att materialet inte får uppfattas som ett test, utan att det är en friare språklig undersökning, som ställer vissa krav på undersökarens kompetens. Det är alltså inte standardiserat men ursprungligen utarbetat efter en jämförelse med en undersökning av normalspråkliga barn i ett 60-poängsarbete vid Lunds Universitet. Bland initiativtagarna till materialet är bl. a Ulrika Nettelbladt. När Lundamaterialet valdes for att undersoka invandrarbarns färdigheter i svenska berodde det på att det saknades ett mer systematiskt material för att undersöka andraspråket hos invandrarbarn. Genom bearbetningen har materialets möjligheter utnyttjats ytterligare i hög grad för den tvärspråkliga situationen. Bilderna är verklighetsnära och entydiga. Barnen tycker om dem och känner sig inte pressade som i en testsituation. Dessutom ger det klara indikationer på barnets speciella svårigheter i sitt andraspråkstillägnande. Man får en god inblick i var det brister i barnets sprakliga funktioner och vad som därför behöver förstärkas. Därför kan konkret rådgivning ges till barnets lärare i svenska som andraspråk.

4 SPRÅKLIG FÄRDIGHET I SVENSKA HOS BARN MED ETT ANNAT MODERSMÅL Det är mycket viktigt att barn som ska börja skolan från allra första dagen får det stöd och den hjälp som behövs for att de ska känna sig trygga i sin skolsituation. For invandrareleverna innebar det bl. a. att var och en får den undervisning i hemsprak och i svenska som andraspråk som de är i behov av. För att kunna ge den enskilda eleven rätt hjälp från början är det viktigt att så tidigt som möjligt få en uppfattning om hur långt han/hon hunnit i sin inlärning av svenska. En sådan bedömning bör ske tidigt på vårterminen före skolstarten. Medarbetare i skolan med kompetens att medverka i bedömningen är - en talpedagog med erfarenhet av invandrarbarn - en lärare i svenska som andraspråk med utbildning i ämnet och erfarenhet av 7-åriga barns språkliga utveckling. Som arbetsmaterial har valts Lundamaterialet, som bearbetats för detta syfte. Det ger inblick i olika språkliga funktioner, det är lätt att använda och tar rimlig tid. Det förutsätts dock att den som använder materialet har teoretisk kunskap om bakgrunden till det. Dessutom ar det viktigt att vara medveten om att undersökningen inte ger en uttömmande beskrivning av barnets färdigheter i svenska. Materialet kan också användas för att bedöma invandrarbarns färdighet i svenska upp till årsaldern, särskilt vid flyttning mellan olika skolor i landet. Som framgår av inledningen i Lundamaterialet har olika strategier använts, medan den omarbetade versionen också har "pekstrategi" för att se om barnet har någon språkförståelse. Det står undersökaren fritt att skifta mellan strategierna liksom det är naturligt att binda samman avsnitten till en berättelse om Lena och hennes upplevelser. Om tiden tillåter kan man utvidga frågorna for att få fram fler begrepp. Även om man således kan hantera materialet ganska fritt, ska man veta hur man får barnet att svara relevant i de olika situationer, som samtalet inbjuder till, och hur man stimulerar barnet till spontant tal, som också - liksom hela undersökningen - bör inspelas på band och analyseras efteråt. Därför är det viktigt att man som undersökare har den insikt i svenska barns tal- och språkutveckling som en talpedagog eller lärare med utbildning i svenska som andraspråk har.

5 VÄGLEDNING I BRUK AV LUNDAMATERIALET * Läs noggrant igenom sidan 2-8 i Nya Lundamaterialet med särskild vikt på sidan 8 "Instruktioner till undersökaren". * Kontakta förskolläraren/klassläraren och avtala tid för besök. Föräldrarna bör informeras om detta, ev. skriftligt. * Samtala individuellt med varje barn om bilderna i Lundamaterialet. * Spela in samtalet på band. Låt barnet först göra sig förtrogen med bandspelaren. Sätt på inspelning och fråga t ex Vad heter du? Hur gammal är du? Var bor du?... Lyssna sedan tillsammans på detta. Säg förslagsvis: Kan bandspelaren få stå där och snurra, så att jag, ingen annan, kan lyssna sedan, om jag glömmer bort vad du och jag pratade om? (Det brukar alltid gå bra). * Håll inte på längre än minuter. Det ska helst vara en avspänd, trivsam stund tillsammans med barnet. * Uppmuntra och lyssna också på barnets spontantal. * Samtala med förskolläraren/klassläraren om hur barnet fungerar språkligt, socialt i gruppen. Kan barnet exempelvis lyssna och ta emot instruktioner i grupp? * Som efterarbete avlyssnas bandet och noteringar görs på protokollet. På baksidan antecknas spontantal, sammanfattning mm. * Information om bedömningen lämnas till de lärare, som ska undervisa och stödja barnet i svenska. Vid organisation av årskurs 1 lämnas det sammanfattande resultatet till ansvarig skolledare. För den svenska arbetsgruppens bearbetning av LUNDAMATERIALET Berit Tybrand

6 .. 1 SANG 2a BOK 2b BLA 7a SKRIVER 7b BREV 8 FRIMARKE Den har flickan heter Lena. Hon ar med i den har boken o.s.v. Det har ar Lenas hand. Vad gor hon? Vad ar det? Vad ligger Lena i? Vad laser hon i? Hon ritar inte utan hon Pa brevet har hon klistrat eller Pekstrategi Peka pa pennan! Peka pa frimarket! Ev. extrafragor: Om barnet inte kan uttrycka sig, far det peka pa bilderna i stallet Ev. pekstrategi Vilken farg har boken? Vad har hon pa sig? (Peka p& den rod-vit-randiga trojan, nattlinnet, pyjamasen ) Peka pa sangen! Peka pa boken! 9a RITAR 9b RATT 10 FLICKA Vad gor Lena har? Vad har hon ritat har? Lena ar inte en pojke utan Nar Lena kommer hem fran skolan vill hon ata lite. 3TANT 4 HUND 5 BLOMMA 6GRAS Vad ar det har? (Vad ser du pa den har bilden?) Vad vaxer det pa marken? Det ar inte en farbror utan. Hon ar ute och gar med Hunden tittar pa Tauten och hunden star i... Ev. extrafraga: Vad har tanteri pa sig? Ev. pekstrategi Peka pa tanten! Peka pa hunden! Peka pa blomman! Peka pa graset!

7 11 BANAN 12a MJOLK 12 b GLAS 18 KO 19 TRAD 20 BLAD (LOV) Ev. pekstrategi Vad ar det? Vad tror du det finns i paketet? Och mjolken haller hon upp i. Det dar ar I glaset finns det Peka pa bananen! Peka pa mjolken! Peka pa glaset! o.s.v. Pekstrategi Vad ar det? Vad ar det som vaxer har? Vad ar det som sitter pa tradet? Det har ar inte en gris utan. Bredvid kon star det Pa den grenen finns det Peka pa kon! Peka pa tradet! Peka pa bladet! 13 OGA 14 NASA 15 MUN 16 PIPA 17 SKAGG Det har ar Lenas pappa. Nu pekar jag. Eller om eleven verkar saker: Kan du peka och beratta vad de olika delarna heter? 21aHJARTA 21bROTr Vad ar det har? Vad ar det? Vad har nan i sin mun?...som ar... (rott) Pa hakan har han. I munnen har han. o.s.v. Om barnet verkar sakert, fortsatt fraga pa ovriga begrepp pa bilden: panna, kinder, haka, ogonbryn etc. Ev. pekstrategi Peka pa hans ogon, nasa, mun, pipa, skagg

8 22FOT Ev. extrafraga 23SKO Vad ser du pa den har bilden? Vad ar det? 1 Och har ar Lenas Och det har ar hennes Vad ar det har? (Peka pa tarna) (Peka pa foten) (Peka pa skon) 27a (BOK)HYLLA 27b BOCKER 28a BANANER 28b SEX Ev. extrafraga I Lenas rum finns det en liten...(peka pa bokhyllan) Vad har honi sin bokhylla? (Peka pa bockerna och bananerna) Kan du rakna hogt hur manga bocker det ar? (Och bananer) Vilka farger ar det pa bockerna? 24aDUSCHAR 24b POTTER 25 VATTEN 26 TVAL 29 FLICKOR 30 SANGAR Vad gor Lena har? Hon star pa sina bada (Peka pa fotterna) Fran duscheii kommer det For att bli ren tvattar hon sig med...(peka pa tvalen) Har ligger Lena och sover. Hon har ocksa en syster (peka) sa nu ar det inte bara en flicka utan tva som ligger i tva (Peka pa sangarna) Har ar det tva Och har ar det tva (Peka pa sangarna) (Peka pa flickorna) Ev. extrafraga Vad betyder den roda fargen och den bla fargen? (Peka pa kranarna)

9 31aAPPLEN 31b STOR, STORRE, STORST Nu skall du se pa de nasta tva bilderna och saga mig vad du ser. (Lagg handen over de tva storsta applena. Peka pa det minsta och sag:) 32aBATAR Har ar fyra. Det har applet ar litet, men det har (peka pa apple nr 2) ar inte litet. Det ar ganska Och det har applet (peka pa apple nr 3) ar anda Och det dar (apple nr 4) ar allra och har ar fyra. (Bladdra lillbaka till bilden med applena, som ocksa anvands till fraga 31b. Bilden med batarna anvands ater till 32b) l!v. pekslrategi Peka pa det storsta applet! Peka pa ett apple som ar storre an det har! (Peka pa apple nr 2) 32b LITEN, MINDRE, MINST (Lagg handen over de tva minsta batarna. Peka pa den storsta och sag:) Den har baten ar stor, men den har (peka pa bat nr 2) ar inte stor utan ganska Och den har (peka pa bat nr 3) ar anda Och den har (peka pa bat nr 4) ar allra

10 33 FORT, FORTARE, FORTAST (SNABB, SNABBARE, SNABBAST) Peka pa barnvagnen. Att aka barnvagn gar sakta, men att cykla gar inte sakta utan det gar ganska Och att aka bil gar annu Att aka flygplan gar allra 38 LENAS 39 KATTENS liv extrafraga Kommer du ihag vad flickan heter? (Lena) Hon har fatt en glass. Vems glass ar det? Vems svans ar det? (Peka) Vems byxor (troja...) ar det? Ev fragor for att fa fram spontantal, t ex: Vad har du akt med?! 40 HANS 41 HENNES 42 MIN 43 DIN 34 TJOCK, TJOCKARE, TJOCKAST Lagg handen over de tva tjockaste korvarna (till hoger). Den har korven ar smal, men (peka) den korven ar inte smal utan den ar ganska och den har korven (peka) ar annu och den (peka) ar allra l-rdgestrategi l-'n'igestrutegi Avslutningsslrategi Hon har en boll, och hail har en boll. (Peka pa en boll i taget) Vems boll ar det? Och vems boll ar det? Det ar...,..boll. (Till uppgifterna 42 och 43 finns iiiga bilder. Peka t ex pa barnets troja och din egen) 35 DEN LILLA BLOMMAN 36 DET LILLA HUSET 37 DOM SMA KLOCKORNA sirategi Vems troja ar det? Och vems ar det? Sag Du ser tva bilder. Det ar min bild (peka) och det ar din bild. Jag sager nagot om min bild, och du sager nastan likadant om din. Jag sager: Det har ar den stora blomman och det dar ar (peka) Har ar (peka) det stora huset och har ar Det har ar (peka) dom stora klockorna och det dar ar.

11 44 UNDER 45 I (INNE I) 50 NER / NERFOR Sag Lena tror att hon har gomt sig, men du ser ju var hon ar. Pojken gar uppfor trappan, men Lena gar Var ar Lena har? Dar ar hon under skapet, och dar ar hon. 51 TILL h-ugestrategi Vart springer Lena? 46 BAKOM 47 FRAMFOR Avslutningsslrategi Hon springer Var ar hon har?...och har? S2 AV/FRAN 48 BREDVID (VID SIDAN AV) 49 PA l ; n\ge- Itrategi Det har ar mjolk. Hur far man mjolk? Var ar Lena nu? lixlrafraga Har du sett hur man mjolkar en ko?! (nar, var, hur?) Nu ar Lena inte framfcr skaper langre. Har ar hon.. 53 MED I'ragestrategi (Peka pa skeden) Hur ater Lena sin soppa?

12 54a KAN INTE KLATTRA 54b HAR BRUTIT 56 TYCKER INTE OM Den har pojken kan klattra. Men den pojken Lena tycker om saft, men pojken Fraga Varfor det? Stall olika fragor for att fa barnet att tala spontant, t ex: Har du skadat dig nagon gang? (Eller en bror, syster, kamrat...) Vad hande da?! 57 HOPPAR INTE Avslutnings- Lena hoppar rep, strategi men den dar flickan. 55 GUNGARINTE Avslutnings- Lena gungar, strategi men den flickan. 58INGA/INTENAGRA Avslutnings- Det har tradet har manga blad. strategi Men det har tradet har Hxtrafragor Nar ser traden ut sa har? (Peka)...och sa har? Undersok om barnet kanner till arstiderna.

13 59 ATER 60 HAR ATIT Vad gor musen? Nu ar osten slut. Varfor det? Hur kan du se det? 65 Stark imperfektbojning GICK SONDER SOV (SATT) 66 Svag imperfektbojning LASTE KORDE RITADE BRAKADE TITTADE (UT) 61 TVATTAR 62 HAR TVATTAT Extrafragor Vad gor Lena har? (Peka) Hur har bilen blivit sa ren och fin? Vad hade hon for "saker" nar hon tv.m.idr \n\<-\\,' (Peka) Sa bra att Lena hjalpte till all tvniiu bilcn! Kan du hjalpa till med nagoming hrmm.i/ l ; orsok fa barnet att saga sa manga verb i imperfekt som mojligt genom att stalla fragor med verbet i imperfekt (preteritum) < >rh samtidigt peka pa de olika barnen pa bildeii. Vad var det som hande i bussen? Vad giorcle han, hon, den o s v. (Notera ocksa barnets satskonstrukvioner!) 63aVASKOR 63bSKAAKA Frage- Lena har packat sina (peka pa bada vitskorna) strategi och koper en biljett. Varfor gor hon dc>t f 1 Extrafragor 64 SKA BADA Har du akt tag? Vart? Nar? Lena har hamtat sin badring och springer ner till stranden. Varfor gor hon det? 65 Stark imperfektbojning Sl'RANC IX')K STOD strategi 66 Svag imperfektbojning HOPPADE (SIMMADE) GRAVDE Vad gjorde banien nar de hade kommit fram? (Notera ocksa barnets satskonstruktioner!) Nasta bild: Efterat, nar barnen hade badat och torkat sig, var de lite trotta Forra aret var Lena pa utflykt med hela klassen (dagiset). De andra barnen badade ocksa. De akte dit med buss (vand blad), och nu ska vi se vad som hande i bussen.

14 65 Stark imperfektbojning AT DRACK GRAT 66 Svag imperfektbojning SYDDE BLODDE HALLDE Vad gjorde de da? (Notera ocksa barnets satskonstruktioner!) 66 Svag imperfektbojning Vad gjorde de sen till sist? (Notera ocksa barnets satskonstruktioner!) 67 FRAGEORDS-FRAGOR 68 JA/NEJ-FRAGOR Uppmaningsstrategi Nu bar jag fragat dig om en massa saker, och nu ar det din tur att fraga mig om nagot. (Fa barnet att fraga med frageord genom att saga:) Fraga mig var jag bor! Fraga mig hur dags jag vakrtade! (och fragor som kan besvaras med ja/nej genom att saga:) Fraga mig om jag tycker om glass!

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge

Läs mer

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN VINGÅRDSARBETARNAS LÖN 25:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG A) (21 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 20:1-16 Vingårdsarbetarnas lön Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

12 Programstege Substantiv

12 Programstege Substantiv Det här är en programstege för substantiv. Du kan alltså lära dig om substantiven på ett enkelt sätt, en liten bit i taget. Varje sida innehåller fakta om substantiv, tillsammans med uppgifter som du också

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Min bror som vargungen THA i HedvigEleonora Scoutkår, och jag har just fått en Blåvingedräkt, som min mamma sydde.

Min bror som vargungen THA i HedvigEleonora Scoutkår, och jag har just fått en Blåvingedräkt, som min mamma sydde. Mitt liv som Blåvinge och Scout Sally Stehager Min bror som vargungen THA i HedvigEleonora Scoutkår, och jag har just fått en Blåvingedräkt, som min mamma sydde. Jag Sally Stehager nybliven Blåvinge i

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter.

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 11:1-45 eller Joh 11:3-7, 17,20-27,33b-45 (den kortare presenteras här nedan) Lasaros uppväcks Systrarna skickade

Läs mer

Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS

Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS Detta screeningmaterial är avsett att vara ett verktyg för att upptäcka de elever som löper risk att utveckla läs- och

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 18 månader Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Barnens sånger och sagor Kruusval, Catarina Raben & Sjögren Alla får åka med

Läs mer

- en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus.

- en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Social thinking. www.socialthinking.com Michelle Garcia Winner. Logoped eva-lotta.heide@kungsbacka.se Logoped josefin.hansson@kungsbacka.

Social thinking. www.socialthinking.com Michelle Garcia Winner. Logoped eva-lotta.heide@kungsbacka.se Logoped josefin.hansson@kungsbacka. Social thinking www.socialthinking.com Michelle Garcia Winner Logoped eva-lotta.heide@kungsbacka.se Logoped josefin.hansson@kungsbacka.se Språkberget Artikulation Fonologi Grammatik Ordförråd Semantik

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 18 månader Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Barnens sånger och sagor Kruusval, Catarina Raben & Sjögren Klassiska sagor

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Tarzan & fotboll!! L"en

Tarzan & fotboll!! Len Tarzan & fotboll!! L"en kapitel 1 D et var en mörk och sval natt i djungeln.den röda pandan Tarzan satt på en gren utanför huset. Han kan inte sova. Han tänker på hur det skulle vara att vara fotbolls

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Vi valde att arbeta utifrån en saga. Sagan fick heta Gumman Gunnel och var inte färdigskriven från början utan hittades på efter hand beroende på

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i.

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i. Så här går det till 1 Håll ett årsmöte Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte. UNGiKÖR kan förse dig med de flesta handlingar som behövs för mötet: 2 Dagordning (Kopiera så att alla

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport Förskola- skola Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katharina Norström Tfn: 08-508 14 018 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-09-04 Enskede- Årsta stadsdelsnämnd Enkät till 5-åringar som går på

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna som förmedlas.

Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna som förmedlas. Om boken Boken är skriven i diktform. Berättelsen förmedlar en känsla. Känslan är glädje, lycka och kärlek till en annan person. Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna

Läs mer

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Verksamheten präglas av förskola-grundskolas gemensamma vision som lyder: I vår kommun arbetar vi för att alla barn utvecklas i en demokratisk, föränderlig och hållbar

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

SERHOLT LÄROMEDEL SMAKPROV. Mellan raderna lättläst. Läsning är ett möte mellan läsare och text, där läsaren ofta är aktiv och konstruktiv.

SERHOLT LÄROMEDEL SMAKPROV. Mellan raderna lättläst. Läsning är ett möte mellan läsare och text, där läsaren ofta är aktiv och konstruktiv. Mellan raderna lättläst Läsning är ett möte mellan läsare och text, där läsaren ofta är aktiv och konstruktiv. 1 Syftet med detta material är att få eleverna att förstå budskapet i texten, måla en inre

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kapitel 2 Brevet Nästa dag gick Lisa och jag ner i källaren igen. Då såg vi ett brev. Lisa öppnade brevet. På brevet stod det: Hej, vi bor i ett

Kapitel 2 Brevet Nästa dag gick Lisa och jag ner i källaren igen. Då såg vi ett brev. Lisa öppnade brevet. På brevet stod det: Hej, vi bor i ett Av Liv Kapitel 1 Hej Hej jag heter Rebecka och är 10 år och går på Trumenesskolan. Jag har en vän som heter Lisa. Jag är rädd för vaktmästaren. Idag ska jag leka med Lisa. Innan vi skulle gå hem gick vi

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Agneta Hellström 2010-02-07 En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Om en elev, efter utredning, visar sig ha behov av särskilda stödåtgärder i skolan ska rektor se till att ett åtgärdsprogram utarbetas.

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kyrkåsens förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Nyfiken på släktforskning?

Nyfiken på släktforskning? Nyfiken på släktforskning? Grundläggande begrepp Genealogi är det fina namnet på släktforskning. Genealogi räknas tillsammans med biografin till de historiska hjälpvetenskaperna. Proband är den person

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Veckans ord 3. Läraranvisning Textview. Verksnummer: 40093

Veckans ord 3. Läraranvisning Textview. Verksnummer: 40093 Veckans ord 3 Läraranvisning Textview Verksnummer: 40093 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt anpassade boken

Läs mer

Pedagogisk Basutredning

Pedagogisk Basutredning Pedagogisk Basutredning Servicematerial Förskola/Förskoleklass Januari 2009 2 Information för Pedagogisk Basutredning Syftet med den pedagogiska basutredningen är att ge en fördjupad bild av barnets/ elevens

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer